فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 68، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مظفر احمدی سر برزه، فاطمه احدی *، فرزاد معیری، بابک پورقهرمانی صفحات 9-36
    زمینه و هدف

    پژوهش در بعد توسعه‌ای (درجه توسعه‌یافتگی کشورها) و کلان اقتصادی به زمینه‌های اقتصادی وقوع جرم (تعداد قتل) پرداخته است و هدف، تصریح مدل اقتصادی (تعداد قتل) و برآورد رگرسیونی آن به‌صورت بین کشوری برای کشورهای منتخب و ایران است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع فراتحلیل (کمی)، ازلحاظ هدف، کاربردی و از جنبه گردآوری، تحلیل اطلاعات و داده‌ها از نوع تحقیقات توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری را کلیه‌ی کشورهای جهان تشکیل می‌دهد. حجم نمونه، 24 کشور است و در آن از متغیرهای درجه توسعه انسانی به‌عنوان شاخص درجه توسعه‌یافتگی، نرخ تورم شاخص قیمت مصرف‌کننده، نرخ بیکاری و درصد جمعیت شهرنشین استفاده و با تکنیک پانل دیتای متوازن برآورد شد. داده‌ها از گزارش توسعه انسانی سازمان ملل، بانک جهانی و سازمان بهداشت جهانی، طی دوره 2018-1990 استخراج‌ شد.

    یافته‌ها:

     برآورد اولیه مدل نشان داد که ضریب متغیر درصد جمعیت شهرنشین در 24 کشور منتخب بی‌معنی است و آزمون تصریح مدل هم نشان داد که یک متغیر مزاحم است. لذا از مدل حذف و مجددا مدل برآورد شد.

    نتیجه‌گیری:

     میزان درجه توسعه‌یافتگی بر تعداد قتل در کشورها تاثیر منفی و معنادار دارد، متغیرهای نرخ تورم و نرخ بیکاری بر تعداد قتل تاثیر مثبت و معنادار دارند. نتایج برآورد مدل اقتصادی (تعداد قتل) برای ایران کاملا با نتایج به‌دست‌آمده برای گروه کشورهای منتخب هماهنگ است. مقایسه نتایج نشان داد که ضریب متغیر درجه توسعه‌یافتگی در ایران سیزده برابر بزرگ‌تر از گروه کشورهای منتخب و ضریب نرخ بیکاری بیشتر، اما ضریب نرخ تورم کمتر است.

    کلیدواژگان: قتل نفس، شاخص توسعه انسانی، نرخ بیکاری، نرخ تورم
  • حسنعلی موذن زادگان، حسین غلامی، داود دعاگویان *، مختار کوشا صفحات 37-56
    زمینه و هدف

    کاهش جمعیت کیفری در دو دهه گذشته افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی را به خود معطوف داشته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اقدامات چندجانبه نهادها و کنشگران غیر قضایی در جهت آزادی زندانیان صورت گرفته است.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق آمیخته (کیفی و کمی) است. در بخش کیفی از تکنیک روش مطالعه اسناد و مدارک و در روش کمی از تکنیک پیمایشی برای نقش کنشگران غیرقضایی در کاهش جرایم و جمعیت کیفری زندان‌ها استفاده می‌شود. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان قضایی، اجتماعی و فرهنگی بوده است. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق ساخته است و جامعه آماری کارشناسان سه دسته از نهادهای ستاد دیه، انجمن حمایت‌کنندگان از زندان و بنیاد تعاون زندان‌های کشور است که داده‌ها از طریق روش‌های آماری پیشرفته مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفته‌اند.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها نشان می‌دهد که کنشگران غیر قضایی در کاهش جمعیت و افزایش امنیت عمومی، به دور از هر اقدام سیاسی و صرفا در جهت کاهش جمعیت کیفری می‌توانند نقش موثری ایفاء کنند.

    نتیجه‌گیری:

     از بین مولفه‌ها «نقش ساختاری کنشگران غیرقضایی در کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها» در رتبه اول؛ «نقش سازمان‌های سطح خرد دولتی و غیردولتی غیر قضایی» در رتبه دوم و «نقش فردی و دانش حقوقی کنشگران غیر قضایی» در رتبه سوم اولویت‌گذاری در جهت کاهش جمعیت کیفری زندان‌های کشور قرار دارند.

    کلیدواژگان: کنشگران غیر قضایی، جمعیت کیفری، زندان، پلیس، شهر تهران
  • مهدی شری زاده، اسمعیل رحیمی نژاد *، عباسعلی اکبری، پیمان حکیم زاده صفحات 57-82
    زمینه و هدف

    اغلب کشورها، سیاست جنایی مشخصی را در قبال مجرمان خطرناک در نظر گرفته‌اند. پلیس به‌عنوان یکی از نهادهای عدالت کیفری، طبق قانون در کنترل جرایم این گروه از مجرمان نقش ایفا می‌کند. در همین راستا هدف تحقیق حاضر بازشناسی حلقه‌های گسست تعامل سیاست جنایی اجرایی مخصوصا پلیس با سیاست جنایی قضایی و چالش‌های موجود است.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع کیفی و به لحاظ روش اجرا، توصیفی-تحلیلی است. داده‌های ‌مربوط به شیوه اسنادی و با واکاوی دقیق قوانین، اسناد موجود و بررسی نظریه‌های حقوق‌دانان و جرم‌شناسان صاحب‌نظر، جمع‌آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته ‌است.

    یافته‌ها: 

    سیاست جنایی ایران در قبال مجرمان خطرناک به دلایل متعدد ازجمله مشکلات جرم یابی؛ ساختاری و ابزاری در فرآیند کنترل مجرمان خطرناک و پذیرش تیوری حبس‌زدایی، بیشتر مبتنی بر پاسخ‌های کیفری و جامعه‌محور است، درحالی‌که پذیرش این مدل از سیاست جنایی مشکلاتی را در روند مبارزه با جرایم آنان ایجاد کرده است.

    نتیجه‌گیری: 

    سیاست کیفرهای استحقاقی به دلیل مشکلات تورم جمعیت کیفری زندانیان موجب می‌شود تا واکنش‌های متولیان امر در زمینه کشف با دشواری همراه شده و بازشناسی حلقه‌های گسست سیاست جنایی و به‌کارگیری راهبردهای انطباقی شناسایی‌شده در این پژوهش می‌تواند موجب ساماندهی و انسجام سیاست جنایی ایران در قبال مجرمان خطرناک شود.

    کلیدواژگان: پلیس، سیاست جنایی اجرایی، سیاست جنایی قضایی، مجرم سابقه دار، مجرم خطرناک
  • حافظ مهدنژاد *، حسین مرادی مخلص صفحات 83-110
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین ابزارها برای شناسایی و درک الگوهای مکانی وقوع جرم، سیستم اطلاعات جغرافیایی است که ارتباط بین جرم و مکان را کشف می‌کند. بر همین مبنا، هدف پژوهش حاضر، بررسی کاربست سیستم اطلاعات جغرافیایی در شناسایی جغرافیای بزه سوء مصرف مواد مخدر در شهر کرمانشاه و رتبه‌ بندی عوامل بر شکل ‌گیری آن‌ها است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن، توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری مربوط به محدوده قانونی شهر کرمانشاه در سال 1400 است. در پژوهش حاضر برای تعیین کانون های بزه سوء مصرف مواد مخدر از بیضی انحراف معیار و مرکز میانگین، آماره موران و تراکم کرنل در محیط GIS استفاده گردید. جهت رتبه بندی عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری کانون های تمرکز بزه سوء مصرف مواد مخدر از آزمون فریدمن و آماره T استفاده شده است.

    یافته‌ ها: 

    میزان شاخص موران (برابر 58/0) و مقدار Z (80/71) نشان دهنده خوشه ای بودن کل جرایم در محدوده شهر کرمانشاه است. میزان شاخص شاخص موران در پراکندگی نقاط مربوط به حمل مواد مخدر، نگهداری مواد مخدر، تولید آلات و ادوات ساخت و استعمال مواد مخدر، خرید وفروش مواد مخدر و استعمال مواد مخدر به ترتیب برابر با 93/0، 87/0، 99/0، 98/0 و 99/0 است که با توجه به مقدار Z توزیع نقاط این جرایم از نظر آماری خوشه ای می باشد.

    نتیجه‌گیری:

     متغییرهایی نظیر بیکاری، فقر، اعتیاد، تحصیلات، فقدان کنترل بوستان ها و پارک ها توسط نگهبانی، فاصله زیاد نسبت به مراکز انتظامی و امنیتی، وجود بافت های فرسوده و نابسامان و زاغه ای، اختلافات خانوادگی و از هم گسیختگی خانواده، ساختمان های نیمه کاره، نبود نظارت رسمی و غیررسمی و عدم شکل گیری شبکه ‌های محله ‌ای به ترتیب بیشترین تاثیر در شکل گیری کانون های جرم خیز در شهر کرمانشاه را دارند. پیشنهادهایی نظیر مشارکت خیرین و بهره گیری از ظرفیت های مردمی؛ تقویت همکاری های بخشی و فرابخشی و پژوهش محوری جهت در مبارزه با مواد مخدر در شهر کرمانشاه موثر است.

    کلیدواژگان: جرم، کانون، جرم خیز، سوء مصرف مواد مخدر، شهر کرمانشاه
  • علیرضا درویش، محمود میر خلیلی *، محمود قیوم زاده صفحات 111-140
    زمینه و هدف

    جنبش‌های نوظهور دینی در قالب عرفان‌واره‌ها علاوه بر درگیری حوزه‌های مختلف علوم، حوزه سیاست‌گذاری به‌ویژه سیاست‌گذاری جنایی را تکاپو واداشته است. ازآنجاکه سیاست‌گذاری جنایی، در حوزه کنشی و واکنشی به دنبال پاسخ به وضعیت‌های بزهکاری و کژروی است. لذا پژوهش پیش‌رو در نظر دارد جرایم حوزه عرفان‌واره‌ها را در قالب سیاست ‌جنایی مقابله‌ای و پیشگیری تبیین نماید.

    روش

    این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- تحلیلی با استفاده از اسناد و اطلاعات کتابخانه‌ای است و شیوه جمع‌آوری اطلاعات نیز فیش‌برداری بوده است.

    یافته‌ها: 

    با توجه به گرایش افراد جامعه به عرفان‌واره‌ها، اتخاذ سیاست جنایی در دو بخش عمومی و افتراقی برای این حوزه ضروری است. در این میان سیاست جنایی افتراقی باید دو بخش جرم‌انگاری و پاسخ‌گذاری را مدنظر قرار دهد.

    نتیجه‌گیری: 

    به‌موجب نتایج حاصل از این پژوهش، اگرچه در حوزه سیاست‌گذاری عمومی جرایمی چون توهین، منافی عفت و غیره را در برمی‌گیرد و قانون‌گذار ایران نیز پاسخ‌های کیفری اتخاذ کرده است. لیکن، اتخاذ هرگونه سیاست جنایی افتراقی برای جلوگیری از توسعه عرفان‌واره‌ها، مستلزم جرم‌انگاری تشکیل، تبلیغ، عضویت، فعالیت و حمایت از گروه‌های انحرافی است و از طرف دیگر، به جهت نرم بودن حوزه عرفان‌واره‌ها پاسخ‌گذاری غیر کیفری (پیشگیری از جرم و اصلاح و تادیب) بر پاسخ‌گذاری کیفری اولویت دارد.

    کلیدواژگان: پاسخ گذاری، کیفری، جرم انگاری، جنبش ‍ های نوظهور دینی، سیاست جنایی، عرفان واره
  • علیرضا عادلی *، نوذر امین صارمی، حسین وفادار، اصغر میرفردی صفحات 141-168
    زمینه و هدف

    قتل عمد متناسب با دگرگونی علمی، فناوری و همچنین سبک زندگی با شیوه‌ها و شگردهای گوناگون انجام می‌شود و در آینده نیز این شیوه و شگردها پیچیده‌تر خواهند شد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر شناسایی مدل کارکردی جرم‌یابی قتل عمد با نگاهی به آینده است.

    روش

    پژوهش کیفی حاضر، پژوهشی توسعه‌ای-کاربردی است که به روش تحلیل مضمون انجام شد. جامعه مشارکت‌کننده شامل 32 نفر از قضات، خبرگان و نخبگان علمی و اجرایی حوزه قتل بودند که تعداد آن‌ها براساس اصل اشباع نظری انتخاب و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته انفرادی و گروه کانونی، اطلاعات مدنظر از آن‌ها دریافت و در نرم‌افزار مکس‌کیودا دسته‌بندی و کدگذاری شدند.

    یافته‌ها:

     با توجه به اهداف پژوهش، 73 مضمون پایه استخراج شد و سپس مضامین دارای مفاهیم یکسان در یکدیگر ادغام‌ شدند و 5 مضمون سازمان دهنده در قالب مضمون فراگیر مدل کارکردی، قرار گرفتند.

    نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته‌های به‌دست‌آمده چنین استنباط می‌شود که کشف قتل عمد در آینده با پیچیدگی‌های بیشتری نسبت به گذشته همراه خواهد بود. بنابراین، لازم است فرماندهی انتظامی متناسب با محیط آینده نسبت به تقویت مولفه‌ها و شاخص‌های مربوط به مدل کارکردی شناسایی‌شده در این پژوهش نسبت به کشف سریع قتل عمد اقدام کند.

    کلیدواژگان: مدل، قتل، قتل عمد، جرم یابی
  • فرخ هدائی، حسن عالی پور *، محمود میر خلیلی صفحات 169-192
    زمینه و هدف

    زمانی که سخن از تهدیدهای سایبری پیش می‌آید، میان فضای سایبر و امنیت ملی قرابتی از جنس متفاوت مطرح می شود، فضای کنترل ناپذیر یک تهدید برای امنیت ملی است و می‌تواند آن را تحت تاثیر قرار دهد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف تحلیل پیوند جرم امنیتی و فضای سایبر انجام شده است.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در آن به‌صورت کتابخانه‌ای و اسنادی و از طریق فیش‌برداری انجام شده است. جامعه آماری آن کتب، مقالات و قوانین مرتبط است. در این روش، ابتدا موضوع تحقیق مطرح می شود. سپس با نگرش به نوع پژوهش که باید انجام شود، اطلاعات لازم در مورد موضوع گردآوری می گردد. در نهایت براساس داده های موجود، مسیله مورد نظر تحلیل می شود.

    یافته‌ها: 

    یافته‌ها نشان داد که فضای سایبر، محیط جوانی برای ایجاد تهدیدها بر ضد امنیت ملی است و با رایانه‌ای شدن همه امور، این فضا می‌تواند به تدریج بر تهدیدهای خود بیافزاید به‌گونه‌ای که امنیت ملی را با چالش روبه‌رو کند.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که فناوری اطلاعات بستری را برای ارتکاب برخی از جرایم فراهم آورده است. از طرفی این فضا زمینه ارتکاب فعالیت‌های مجرمانه نوینی تحت عنوان جرایم خاص سایبری را نیز به وجود آورده است که شکل و نحوه ارتکاب این جرایم متفاوت‌تر از جرایم در فضای واقعی است و راهکار تحدید این مسیله بر بهره گیری از دو دسته از تدابیر امنیتی برای کنترل محتوا و تبادل اطلاعات از یک‌سو و تدابیر پیشگیرانه و اقدامات پلیس سایبری از سوی دیگر استوار است.

    کلیدواژگان: جرائم امنیتی، فضای سایبر، پیشگیری، امنیت ملی، نیابت پذیری
  • فرشیده کیهانی، صادق مرادی *، غلامرضا محمدنسل صفحات 193-214
    زمینه و هدف

    در حذف یا کاهش آسیب‌های ناشی از اعتیاد، پلیس مبارزه با مواد مخدر و مراکز ترک اعتیاد نقش خطیری دارند، اما صرفنظر از کارکرد مهم آن‌ها، پیشگیری از اعتیاد و بازگشت آن نیازمند شناخت عوامل زمینه‌ای است. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت‌بندی علل اجتماعی بازگشت به اعتیاد و ارایه راهکارهای پیشگیری از آن انجام گرفت.

    روش

    این مطالعه توصیفی- مقطعی به روش انتخاب تصادفی- طبقه‌ای بین 150 نفر از جامعه آماری شامل مددجویان، مددکاران و مشاوران و اعضای خانواده مددجویان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن با نظر 30 نفر از متخصصین تایید شد و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تعیین گردید، در مراکز ترک اعتیاد تحت نظارت بهزیستی شهرستان اندیمشک در سال 1398 انجام شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده ها نیز با بهره‌گیری از نرم‌افزار spss، از آمارهای توصیفی و آزمون‌های استنباطی کولموگروف اسمیرنوف، خی 2 کوکران و رتبه‌بندی فریدمن استفاده گردید.

    یافته‌ها:

    یافته‌ها حاکی از آن بود که از بین هشت گویه متغیر علل اجتماعی، در دسترس بودن مواد یا ابزار مصرف در اجتماع بیشترین و بی‌خانمانی کمترین میزان تاثیر بر بازگشت به اعتیاد را دارند.

    نتیجه‌گیری: 

    عوامل اجتماعی موثر بر بازگشت را می‌توان شامل مولفه‌های در دسترس بودن مواد یا ابزار مصرف در اجتماع، عدم نظارت یا نظارت ضعیف خانواده، عدم حمایت و طرد از طرف خانواده یا جامعه و زندگی در محیط‌های آلوده دانست.

    کلیدواژگان: اعتیاد به مواد مخدر، بازگشت به اعتیاد، علل اجتماعی، معتادان خود معرف، پیشگیری
  • شناسایی مزارع کشت مواد مخدر با استفاده از سنجش از دور با تاکید بر اعمال الگوریتم روش فیلتر تنظیم پیکسل های مخلوط همسان
    هادی فدایی *، جلال شرافت، علی قنبری، حجت متقی، روح الله فیض بخش صفحات 215-244
    زمینه و هدف

    شناسایی مزارع غیرقانونی مواد مخدر با استفاده از روش‌های زمینی و هوایی علاوه بر هزینه‌بر بودن، خطرناک نیز است. هدف از این پژوهش، تعیین روش مناسب جهت شناسایی مزارع کشت مواد مخدر با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای چند طیفی قابل‌دسترس است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی با رویکرد اکتشافی است. در این تحقیق، تصاویر ماهواره لندست-8 اخذ و پیش‌پردازش‌های اولیه انجام گرفت. از تصاویر ماهواره‌ای با توان تفکیک متوسط لندست 8 و رویکرد آشکارسازی هدف به کمک الگوریتم روش فیلتر تنظیم پیکسل‌های مخلوط همسان (MTMF) استفاده شده است. از تفسیر بصری تصاویر گوگل ارث سال 1396 مشخصات تصویری 30 مزرعه کشت مواد مخدر شناسایی و در مرحله‌ی بعد خصوصیات طیفی آن مزارع در دوره گلدهی از روی تصویر استخراج شده است.

    یافته‌ها:

     از 30 مزرعه شناسایی‌شده با استفاده از گوگل ارث، 26 مورد (حدود 87 درصد) آشکارسازی شده است. امروزه تصویربرداری ماهواره‌ای به دلیل هزینه کم، عدم ریسک جانی و پایش زمانی منظم و مستمر به‌طور گسترده مورد توجه واقع شده‌ است.

    نتیجه‌گیری:

     بهره‌گیری از تصاویر ماهواره‌ای می‌تواند علاوه بر تسهیل فرایند شناسایی مزارع کشت مواد مخدر از یک‌سری هزینه‌های اضافی می‌تواند جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: سنجش از دور، مزارع مواد مخدر، تصاویر ماهواره ای، فیلتر تنظیم پیکسل های، مخلوط همسان
  • تجزیه و تحلیل مواد روانگردان جدید گیاهی با استفاده از دستگاه های طیف سنجی
    اصغر افتخاری *، محمد قربانی، محسن بابائی صفحات 245-268
    زمینه و هدف

    مواد روانگردان جدید را بر اساس منشاء می‌توان به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم کرد. اکثر NPS با منشا طبیعی دارای اثرات محرک و/یا توهم زا هستند و تعداد کمی از آنها خواص آرام بخش را نشان می دهند. اطلاعات کمی در رابطه با شناسایی مواد گیاهی موجود دارد، در نتیجه، اغلب آن‌ها شناسایی نمی‌شوند . تحقیق حاضر با هدف شناسایی مواد روانگردان جدید (NPS) گیاهی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش اجرا، از نوع پژوهش‌های تجربی است. در تحقیق حاضر نمونه مواد از مناطقی که مستعد پرورش ورشد این نوع گیاهان است ،جمع آوری ودر بازه زمانی سال‌های 1395-1398 با بهره-گیری از روش‌های دستگاهی از جمله روش مادون قرمز و طیف‌سنجی جرمی- کروماتوگرافی گازی بررسی شد.

    یافته‌ها: 

    نحوه آماده سازی و تنظیمات دستگاهی طیف سنجی مادون قرمز و نیز طیف سنجی جرمی- کروماتوگرافی گازی ، 8 گیاه شامل سالویا، داتورا ، قارچ جادویی، فوفل، کاکتوس پیوت وسن پترو ، خات ، نیلوفر پیچ و کراتوم که دارای ماده موثره روانگردان جدید می باشد بدست آمد.

    نتیجه‌‏گیری: 

    مقایسه طیف‌های به دست آمده برای مواد روانگردان موجود در گیاهان سالویا ، داتورا ، قارچ جادویی، فوفل، کاکتوس پیوت وسن پترو، خات، نیلوفر پیچ و کراتوم با طیف‌های استاندارد موجود در سازمان بین‌المللی UNODC نشان می‌دهد، روش‌های آماده‌سازی نمونه‌های گیاهی و تنظیمات دستگاهی به دست آمده در این تحقیق می‌تواند برای شناسایی مواد روانگردان در همه انواع نمونه‌های حقیقی حاوی این مواد مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مواد روانگردان جدید گیاهی، تجزیه و تحلیل دستگاهی، گیاهان روانگردان، دستگاه طیف سنجی
|
  • Mozafar Ahmadi sarbarzeh, Fatemeh ahadi *, farzad moayery, babak pourghahramani Pages 9-36
    Background and Aim

    Research in the developmental dimension (degree of development of countries) and macroeconomics has dealt with the economic context of crime (number of homicides). The aim is to specify the economic model (number of homicides) and estimate its regression between countries for selected countries and Iran.

    Method

    The model is experimental and the meta-analysis method is used. It is applied in terms of purpose and descriptive-correlational research in terms of data collection and analysis. The statistical population consists of all countries in the world, the sample size is 24 countries and in it the variables of human development degree were used as an index of development, inflation rate, consumer price index, unemployment rate and urban population percentage and were estimated by balanced data panel technique. Data were extracted from the Human Development Report of the United Nations, the World Bank and the World Health Organization during the period 1990-2018.

    findings

    The initial estimation of the model showed that the coefficient of variable percentage of urban population in 24 selected countries is meaningless and the model specification test showed that it is a disturbing variable, so it was removed from the model and the model was estimated again.

    Results

    The degree of development has a negative and significant effect on the number of homicides in countries, the variables of inflation rate and unemployment rate have a positive and significant effect on the number of homicides. Comparison of the results showed that the coefficient of variable degree of development in Iran is 13 times higher than the group of selected countries and the unemployment rate is higher but the inflation rate is lower. Practical suggestion: Allow the law enforcement force to increase its mission and extensive activities in detecting and clearing corruption gangs in the government.

    Keywords: homicide, human development index, unemployment rate, inflation rate
  • hasanali moazenzadegan, hosein gholami, DAVOOD DOAGOOYAN*, mokhtar koosha Pages 37-56
    Background and Aim

    This study aims to investigate the multifaceted actions of non-judicial institutions and activists for the release of prisoners. The declining criminal population over the past two decades has gripped domestic, regional, and international public opinion. Research

    Method

    This research is applied in terms of purpose and quantitative in terms of research method and the statistical population of this research has been judicial, social and cultural experts. The data collection tool is a researcher-made questionnaire and the statistical population of experts is three categories of Diyeh headquarters, Prison Support Association and the country's Prisons Cooperative Foundation, whose data have been analyzed through advanced statistical methods.

    Findings

    The findings show that non-judicial actors can play an effective role in reducing the population and increasing public security, away from any political action and only in order to reduce the criminal population.

    Conclusion

    Among the components, "the structural role of non-judicial actors in reducing the criminal population of prisons" in the first place; "The role of non-judicial governmental and non-governmental micro-level organizations" is in the second place and "Individual role and legal knowledge of non-judicial actors" are in the third place in prioritizing in order to reduce the criminal population of the country's prisons.

    Keywords: Non-judicial activists, criminal population, prison, police, Tehran city
  • mahdi sherizadeh, Ismail rahiminejad *, Abbas Ali Akbari, peyman hakimzade Pages 57-82
    Background and Aim

    Most countries have specific criminal policies against dangerous criminals. The police, as one of the institutions of criminal justice, play a role in controlling the crimes of this group of criminals according to the law.In this regard, the purpose of this study is to identify the loopholes in the interaction of executive criminal policy, especially the police with judicial criminal policy and the existing challenges.

    Method

    This is a qualitative research and In terms of implementation method, it is descriptive-analytical. The data related to the documentation method have been collected and analyzed by carefully analyzing the laws, existing documents and examining the theories of jurists and criminologists.

    Findings

    Iran's criminal policy towards dangerous criminals for various reasons, including the problems of Crime detection; Structural and instrumental in the process of controlling dangerous criminals and accepting the theory of deprivation of liberty is mostly based on criminal and Societal response, while the acceptance of this model of criminal policy has created problems in the process of combating their crimes.

    Conclusion

    the policy of entitlement penalties due to the problems of inflation of the prison population causes the reactions of those in charge of detection to be difficult and recognizing the loopholes in Adaptive strategies andThe use of identification methods and strategies in this research has led to its organization and coherence of Iran'scriminal policies against dangerous criminals.

    Keywords: Police, executive criminal policy, judicial criminal policy, Persistent offender, Dangerous offender
  • Hafez Mahdnejad *, Hossein Moradimokhles Pages 83-110
    Background and Aim

    Geographic information system is one of the most important tools for identifying and understanding spatial patterns of crime that reveals the relationship between crime and place. Accordingly, purpose of the present research is Geographic Information System (GIS) application in geography identification of drug abuse crime in Kermanshah.

    Methodology

    The present research is of applied type and its method is descriptive-analytical. The statistical population is related to the legal boundaries of Kermanshah city in 2020. For the centers determination of drug abuse have been used methods such as standard deviation oval and mean center, Moran statistics and kernel density in GIS environment. Friedman test was used to rank the factors affecting the formation of drug abuse focus centers.

    Results

    Moran's index (equal to 0.58) and Z value (71.80) indicate the clustering of all crimes within Kermanshah city. Moran index in the distribution of drug-related points, drug storage, drug transportation and storage, purchase and sale and transportation and drug storage and trafficking and purchase and sale and transportation and drug storage, respectively, equal to 0.93, 0.87, 99, . 0.0, 0.98 and 0.99. Therefore, the distribution of the points of these crimes is statistically clustered.

    Conclusion

    Variables have the greatest impact on the formation of crime hotspots in Kermanshah, respectively. These variables include unemployment, poverty, addiction, education, lack of control over parks by guards, a long distance from law enforcement and security centers, the presence of worn and disordered tissues and slums, family disputes and family breakdown, semi-finished buildings, lack of formal and informal supervision and lack of formation of neighborhood networks. suggestions such as the participation of donors and the use of people's capacities; Strengthening sectorial and extra-sectorial cooperation and central research is effective in the fight against drug abuse in Kermanshah city.

    Keywords: Crime, Crime Center, Drug Abuse, Kermanshah
  • Alireza Adeli *, N Aminsaremi, hossein vafadar, Asghar Mirfardi Pages 141-168
    Background and Aim

    Premeditated murder is carried out in accordance with scientific and technological changes as well as lifestyle with various methods and techniques, and in the future these methods and techniques will become more complex. Therefore, the purpose of this study is to identify the functional model of premeditated murder.

    Method

    The present qualitative research is a development-applied research that was conducted by content analysis method. The participating population consisted of 32 judges, experts and scientific and executive elites in the field of murder, the number of whom was selected based on the principle of theoretical saturation and using semi-structured individual and focus group interview tools, information was obtained from them and categorized in Max Kiuda software. And were coded.

    Results

    According to the objectives of the research, 73 basic themes were extracted and then themes with the same meanings were merged and 5 organizing themes including disciplinary measures, detective measures, scientific-laboratory measures, technical, intelligence-criminal measures and operational measures were identified.

    Conclusion

    Considering the increasing complexities of premeditated murder, it is necessary for the law enforcement force to improve its functional measures in the field of premeditated murder by strengthening the components and indicators identified in this study.

    Keywords: Model, murder, premeditated murder, crime
  • Farokh Hodaie, Hassan Alipour *, Mahmuod Mirkhalili Pages 169-192
    Background and Aim

    Cyberspace is an inherently global sphere, and this feature is the starting point for the challenge of this space with national security, which is known within a certain range. When it comes to cyber threats, there is a similarity between cyberspace and national security. On the one hand, the uncontrollable space in creating threats appears as a real threat to national security, but on the other hand. Neither the threats of this space can affect national security nor the global face of this space can be challenging to commit anti-security crimes.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature.

    Findings

    The findings showed that cyberspace is a young environment for creating threats against national security, but with the computerization of all things, this space can gradually increase its threats in a way that challenges national security.

    Conclusions

    The solution is based on the use of two types of security measures to control the content and exchange of information on the one hand and preventive measures and actions of cyber police on the other hand.

    Keywords: National Security, prevention, Anonymous Security crimes, Space Cybe, Anonymous
  • Farshideh Keyhani, Sadegh Moradi *, Gholamraza Mohammadnasl Pages 193-214
    Background & Aim

    In order to eliminate or reduce the harms caused by addiction, the anti- narcotics police and addiction treatment centers have a serious role to play, but regardless of their important function, the prevention of addiction and its return requires recognizing the undrelying factors. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying and prioritizing the social causes of returning to addiction and providing strategies to prevent it.

    Method

    This descriptive cross-sectional study was conducted by random-class random sampling method among 150 people from the statistical population, including: 1-Clients, 2-helpers and advisors and 3- Clients' family members, using a researcher-made questionnaire whose its validity was confirmed by 30 experts and its reliability was determined through Cronbach's alpha. It was performed in addiction treatment centers under supervision of Andimeshk welfare office in 1398. To analyze the data using spss software, descriptive statistics and inferential tests including: single Kolmogorov- Smirnov test, X2 Cochran test and Friedman ranking were used.

    Findings

    The findings indicated that among the eight items of the variable social factors, the availability of drug or consumption tools in the society has most effect and the homelessness has the lowest effect on return to addiction.

    Conclusions

    The social factors affecting the return to addiction can include the components of the availability of the availability of drug or consumption tools in the society, lack of supervision or poor supervision of family, lack of support and rejection by the family or community and living in the infected environments.

    Keywords: drug addiction, return to addiction, social causes self-introduced addicts, prevention
  • -Identification of drug cultivation fields using remote sensing with emphasis on the application of the filter method of matching mixed pixels
    Hadi Fadaei *, Jalal Sherafat, Ali Qanbari, Hojat Motaghi, Rohelah Feyzbakhsh Pages 215-244
    Background and Aim

    Identifying illegal drug farms using ground and aerial methods is not only costly but also dangerous. The purpose of this research is to determine the appropriate method for identifying drug cultivation fields using available multi-spectral satellite images.

    Method

    This research is applied with an exploratory approach. In this research, Landsat-8 satellite images were obtained and preliminary pre-processing was done. Landsat 8 medium resolution satellite images and target detection approach using matched mixed pixel adjustment filter (MTMF) algorithm have been used. From the visual interpretation of Google Earth images of 2016, the image characteristics of 30 drug cultivation fields were identified, and in the next step, the spectral characteristics of those fields during the flowering period were extracted from the image.

    Findings

    Out of 30 farms identified using Google Earth, 26 cases (about 87%) have been revealed. Today, satellite imaging is widely considered due to its low cost, lack of risk of life and regular and continuous time monitoring.

    Conclusion

    In addition to facilitating the process of identifying drug cultivation fields, the use of satellite images can prevent a series of additional costs.

    Keywords: Remote Sensing of Drug, Fields Satellite, Imagery Matched Pixel Blend, Adjustment Filter
  • Analysis of new herbal psychoactive substances Using spectroscopic devices
    Asghar Eftekhari *, Mohamad Ghorbani, Mohsen Babaei Pages 245-268
    Background and Aim

    new psychoactive substances can be divided into natural and synthetic categories based on their origin. Most NPS of natural origin have stimulant and/or hallucinogenic effects, and a few exhibit sedative properties. Little information is available regarding the identification of plant materials, as a result, most of them are not identified. The present research was conducted with the aim of identifying new plant psychoactive substances (NPS).

    Method

    The current research is practical in terms of its purpose and experimental research in terms of its implementation method. In the present research, material samples were collected from areas that are prone to the growth of these types of plants and were analyzed in the period of 1395-1398 using instrumental methods such as infrared and mass spectrometry-gas chromatography.

    Findings

    How to prepare and adjust infrared spectrometry and gas chromatography-mass spectrometry, 8 plants including salvia, datura, magic mushroom, betel, peyote and St. Peter cactus, khat, lotus and kratom, which has a new psychoactive ingredient. Was obtained.

    Conclusion

    The comparison of the spectra obtained for the psychoactive substances found in salvia, datura, magic mushroom, betel, peyote cactus, khat, pitch lily and kratom plants with the standard spectra available in the international organization UNODC shows, methods of preparation of plant samples and settings A device obtained in this research can be used to identify psychoactive substances in all types of real samples containing these substances.

    Keywords: New plant psychoactive substances, mechanistic analysis, psychoactive plants, Spectroscopic device