فهرست مطالب

نشریه گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی
پیاپی 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی زیبائی*، شهلا نجفی صفحات 1-21
    پس از فروپاشی شوروی و موفقیت ایتلاف بین المللی تحت هدایت ایالات متحده در بیرون راندن عراق از کویت در اوایل دهه 90 میلادی زمینه های شکل گیری نظام تک قطبی به رهبری امریکا در عرصه بین الملل فراهم گردید. در این ارتباط، رییس جمهور وقت ایالات متحده جورج بوش طی یک سخنرانی از عبارت "نظم نوین جهانی" استفاده نمود که دلالت بر آغاز فصل جدید مناسبات سیاسی بر پایه قدرت فایقه امریکا در عرصه بین الملل از جمله خاورمیانه داشت. با این حال، ظهور چین به عنوان قدرت نوظهور و عدم تحقق سیاست های منطقه ای این کشور در خاورمیانه طی نزدیک به دو دهه اخیر گویای ناکافی بودن قدرت ایالات متحده در برپایی نظم مورد نظر است. حال سوال این است که چه عواملی زمینه ساز افول جایگاه ایالات متحده در خاورمیانه طی سه دهه اخیر بوده اند؟ واکاوی حقایق تاریخی گویای آن است که مجموعه ای از نتایج گسترش اقتصاد نیولیبرالی در سطح جهان (تعمیق فقر در منطقه)، تحولات محیط بین الملل (نتایج غیرمنتظره روند جهانی سازی) اهداف نادرست (حمایت جانبدارانه از اسراییل)، محاسبات اشتباه (حمله به عراق) و... که پیشینه آنها بعضا به پیش از اتمام جنگ سرد باز می گردد موجب تضعیف موقعیت امریکا در عرصه بین الملل به طور عام و در خاورمیانه به طور خاص گردیده است. نوشتار حاضر قصد دارد در پرتو نظریه جامعه شناسی تاریخی روابط بین الملل تغییر جایگاه منطقه ای ایالات متحده را در خاورمیانه چند دهه اخیر مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، نئولیبرالیسم، جهانی سازی، حمله به عراق، نظم منطقه ای
  • اکبر اشرفی* صفحات 22-42
    هدف این مقاله مطالعه گفتمان مردم سالاری اسلامی در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای است. در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای مردم سالاری اسلامی دارای چند رکن خاص خود است. توحید، کرامت انسانی، هدف داری جهان، منشاء قانون، و نبرد حق و باطل از جمله بنیان های این نظریه است و ارکان مذکور، اعتقاد مشترک بین تمام مسلمانان در جهان اسلام می باشد.مردم، جایگاه تعیین کننده ای در اندیشه سیاسی آیت‎ الله خامنه ای دارند که ایشان از آن با عنوان «مردم سالاری اسلامی» یاد می کند. بر اساس این نظریه، نقش آفرینی مردم در نظام مردم سالاری اسلامی، مستخرج از اسلام است و نظام مذکور فقط مبتنی بر یک قرارداد عرفی نیست، بلکه هم چنین یک وظیفه‏ی دینی است که در آن مردم حاکم اسلامی را انتخاب کرده و سرنوشت اداره کشور را به وسیله منتخبان خود در اختیار می گیرند. پایه و اساس حق مردم در این انتخاب، خود اسلام است. در عین حال از نظر رهبر انقلاب اسلامی، نظام مردم سالاری اسلامی یک تفاوت اساسی با نظام لیبرال دموکراسی دارد و آن اختلاف این است که مردم سالاری اسلامی مبتنی بر قانون اساسی اسلام است و در آن هم شرایط منتخب و هم قوانین حاکم بر کشور مستخرج از اسلام است و در عین حال، انتخاب اصل نظام ولایت و حاکم آن با رای و خواست ملت است.روش تحقیق در این مقاله توصیفی - تحلیلی است که با بررسی نظرات آیت الله خامنه ای، به تحلیل و استخراج بنیان های اندیشه سیاسی ایشان می پردازد.
    کلیدواژگان: توحید، کرامت انسانی، حق و باطل، مردم سالاری اسلامی، آیت الله خامنه ای
  • گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 43-67

    نظریه تحلیل گفتمان یکی از روش های مطالعاتی در اندیشه سیاسی و جامعه شناسی سیاسی است. این نظریه ریشه در زبان شناسی داشته و در دو حوزه ی زبانشناسی و فلسفه ی سیاسی رشد یافته است. نظریه گفتمان در حوزه ی زبانشناسی به گفتمان انتقادی شهرت دارد که مهم ترین نظریه پردازان آن «ون دایک»،«روث وداک» و «نورمن فرکلاف» هستند.در حوزه فلسفه سیاسی نیز فوکو ولاکلا و موفه سرشناس ترین نظریه پردازان گفتمان هستند. به عقیده بسیاری از صاحب نظران، گفتمان لاکلا و موفه برای تحلیل مسایل کلان سیاسی _ اجتماعی از ظرفیت بسیار خوبی برخوردار است.گفتمان امام خمینی و انقلاب اسلامی یکی از گفتمان های مطرح درعصر حاضر و یکی از تاثیرگذارترین گفتمان ها در اسلام معاصر است،از طرفی گفتمان مطرح شده توسط یورگن هابرماس فیلسوف و جامعه شناس معاصر غربی نیز نظرهای بسیاری را به سوی خود جلب کرده است. دراین مقاله علاوه بر تشریح مبانی فلسفی نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موفه، کاربرد این نظریه در جهت تحلیل گفتمان امام خمینی (ره) و یورگن هابرماس در پاسخ به سیوال چگونگی مقایسه گفتمان این دو متفکر معاصر مورد استفاده قرار می-گیرد.این مقاله با روش مقایسه ای به بررسی این موضوع پرداخته است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، امام خمینی، یورگن هابرماس، لاکلا و موفه، مفصل بندی
  • بهروز صالحی* صفحات 68-89
    مفهوم عدالت و چگونگی فراهم آوردن بستر آن در یک جامعه مدنی از مهم ترین موضوع های نیازمند تامل و تدبر است آن چنان که به مثابه یک اصل اساسی بنیان بقا هر دولتی تلقی می شود. برقراری عدالت در جامعه اسلامی، که شامل امنیت و رفاه اساسی می شود، در کنار رشد اقتصادی جامعه اسلامی و تامین زمینه های رشد معنوی برای آحاد شهروندان، وظیفه ای کلیدی برای جامعه اسلامی می باشد. در منابع فقهی ما نیز به نقل از ایمه معصومین و آیات نورانی قرآن در خصوص عدالت، مضامین بسیاری یافت می شود در همین راستا بیانات مقام معظم رهبری در سال های متمادی حول محور عدالت و مبارزه با فساد کوشش جهت تحقق هرچه تمام تر این اصل در جامعه همواره چراغ راه هدایت مسیولین و آحاد مردم می باشد که هیچ عقل سلیمی مخالف با آن حکم نمی دهد. در این پژوهش بر آنیم ضمن تبیین مولفه های توسعه عدالت و مبارزه با فساد برگرفته از فرمایشات مقام عظمی ولایت منظومه فکری معظم له را ترسیم نموده و به همین جهت با رویکرد کیفی و به روش تحلیل مضمون سخنان ایشان مورد بررسی قرار گرفته و مجموعا 317 کد اولیه و 46 کد محوری و در نهایت 8 مضمون اصلی اعم از عوامل گسترش عدالت، پیامدهای گسترش عدالت، عوامل فساد، پیامدهای گسترش فساد، وظایف مسیولین در محور با مبارزه با فساد، وظایف مسیولین در محور عدالت طلبی، راهکار های مبارزه با فساد و پیامدهای مبارزه با فساد؛ شناسایی و تبیین شده است.
    کلیدواژگان: مبارزه با فساد، عدالت، فرامین، بیانیه گام دوم انقلاب
  • یونس خداپرست* صفحات 90-111
    هدف اصلی در این نوشتار، مقایسه ی گفتمان جبهه مقاومت اسلامی و گفتمان نظام سلطه در غرب آسیا است. در تجزیه و تحلیل موضوع از روش مقایسه ای با ابزار نظریه تحلیل گفتمان لاکلا و موفه استفاده می کنیم. در پاسخ این فرضیه طرح می شود که دو الگوی مورد بحث، به لحاظ تصوری، تلقی و تعریف متفاوتی از دستگاه محاسباتی داشته و به لحاظ تصدیقی در حوزه های رهبری، راهبرد، ایتلاف، دستگاه محاسباتی، وحدت، روش و اهداف تفاوت های اساسی دارند. با توجه به فرضیه پژوهش، نتایج تحقیق حاکی از این است که از لحاظ تصوری و تصدیقی دستگاه محاسباتی در این دو الگو، جز در پاره ای از موارد شکلی، متفاوت و متباین است. بنابراین راهبرد مقاومت فعال و دفاع مشروع راهکار جبهه مقاومت در برابر راهکار نظام سلطه یعنی؛ راهبرد مداخله گرایی، تجاوز و هزار زخم، تغییر نظام محاسبه و اختلال در دستگاه محاسباتی ایران و مقاومت اسلامی است. بطور اساسی افول مرحله ای استکبار امریکا در غرب آسیا با «تقویت جبهه مقاومت» و «مداخلات ژیوپلیتیکی پرهزینه و کاهش موفقیت های تاکیتکی امریکا بخاطر ایجاد بحرانهای منطقه ای، افزایش مداخله گرایی، گسترش یک جانبه گرایی و جنگ های بی پایان در محیط منطقه ای غرب آسیا»اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: گفتمان، نظام سلطه، غرب آسیا، جبهه مقاومت اسلامی، نفی سبیل
  • رضا عیسی نیا صفحات 112-131

    مشروعیت ثانویه دولت ها یکی از مباحث مهم در حوزه مطالعاتی دولت ها و مساله ای از مسایل امروزین دولت ها ازجمله دولت اصلاحات می تواند باشد سوال اصلی مقاله این است که؛ آیا کارنامه ی دولت اصلاحات در مشروعیت ثانویه با موفقیت همراه بوده است؟ برای دستیابی به پاسخ از روش انتقادی بهره برده و این فرضیه را دنبال کرده ایم؛ اگرچه دولت اصلاحات از عملکرد خود دفاع می کند و آن را موفق می داند ولی میان چرخش انتخاباتی مردم از دولت اصلاحات به دولتی دیگر رابطه معناداری وجود دارد که حکایت از عدم موفقیت عملکردشان نسبت به برنامه های توسعه کشور همچنین نسبت به مقایسه با عملکرد کشورهای توسعه یافته دارد.یافته های پژوهش نیز حاکی از این است اگرچه کارگزاران دولت اصلاحات در مقایسه با دولت های قبلی عملکردشان را برپایه توسعه سیاسی موفق خوانده اند ولی از نگاه مردم؛ دولت اصلاحات، دولتی ناکارآمد بود بدلیل این که؛ دولتی که با شعار قانون گرایی، آزادی های مشروع، محرومیت زدایی و تحقق جامعه مدنی و بویژه رونق حوزه فرهنگ و سیاست آمده بود و می خواست از راه توسعه سیاسی به عمران و آبادنی کشوریا همان توسعه اقتصادی دست پیدا کند کارنامه ای را رقم زد که در هشت سال حکومت داری خود هر نه روز با یک بحران مواجه گشت پس می توان گفت که نتوانسته است به مطالبات مردم پاسخی مثبت دهد و ناکارآمدی آن بیش از هر چیز در توانایی تنظیمی نمایان شد لذا مجوزی برای چرخش و عبور از دولت خاتمی به دولت دیگری بنام دولت عدالتخواه گردید.

    کلیدواژگان: دولت اصلاحات، کارآمدی، توسعه سیاسی، عملکرد
|
  • Mehdi Zibaei *, Shahla Najafi Pages 1-21
    After the collapse of the Soviet Union and the success of the United States International Coalition outside Iraq's expulsion from Kuwait in the 1990s, the groundwork was laid for the formation of a US-led unipolar system in the international arena. In this regard, the then President of the United States of America George Herbert Walker Bush (1988-1992) in a speech used the term "New World Order" to indicate the beginning of a new chapter in political relations based on American supremacy in the international arena, including It was a sentence. Had. However, the emergence of China as an emerging power and the non-implementation of its regional policies in the Middle East over the last two decades is an inadequate indication of US power over the desired order. Now the question is, what have been the factors underlying the decline of the US government over the last three decades? The analysis of historical facts shows a set of results of the development of the neoliberal economy worldwide (deepening poverty in the region), international environmental developments (unexpected results of the globalization process), incorrect goals (biased support for Israel), miscalculations. The invasion of Iraq, etc., which sometimes dates back to before the end of the Cold War, has weakened the US position in the international arena in general and in appearance in particular. In the light of the theory of historical sociology of international relations, the present intends to examine the change in US regional writing over the past few decades.
    Keywords: United States of America, Neoliberalism, Globalization, invasion of Iraq, Regional
  • Akbar Ashrafi * Pages 22-42
    This article studies the discourse of religious democracy in the political thought of Ayatollah Khamenei. Monotheism, human dignity, purposefulness of the world, the origin of the law, and the battle between right and wrong are among the foundations of Ayatollah Khamenei's political thought.People have a decisive place in Ayatollah Khamenei's political thought, which he refers to as Islamic democracy. According to this theory, the role of the people in the Islamic democracy is derived from Islam, and religious democracy is not just a customary contract, but a religious duty in which the people elect the Islamic ruler and decide the fate of the country by their chosen ones. The basis of the people's right to this choice is Islam itself. At the same time, according to the Supreme Leader of the Islamic Revolution, the system of the Islamic democracy is fundamentally different from the liberal democratic system, and that difference is that the Islamic democracy is based on the constitution of Islam, and both the selected conditions and the laws governing the country are derived from Islam. At the same time, the choice of the principle of the Islamic democracy and its ruler is with the vote and will of the nation.Ayatollah Khamenei's theory of Islamic democracy, based on the five pillars of monotheism, human dignity, the purpose of the world, the origin of the law, and the battle between right and wrong, has the potential to become a model of political thought in the Islamic world.
    Keywords: monotheism, human dignity, right, wrong, Religious Democracy, Ayatollah Khamenei
  • Garineh Keshishyan Siraki * Pages 43-67

    Discourse analysis theory is one of the study methods in political thought and political sociology. This theori’s roots are in linguistics and has grown in both the fields of linguistics and political philosophy. The theory of discourse in the field of linguistics is known as critical discourse, the most important theorists of which are Van Dyke, Vodak and Norman Fairclough. According to many experts, the discourse of Laclau and Mouffe has a great capacity to analyze macro-socio-political issues. The discourse of Imam Khomeini and the Islamic Revolution is one of the most important discourses in Today’s Islam. It On the other hand, the discourse put forward by the contemporary Western philosopher and sociologist Jürgen Habermas has also attracted a lot of attention. In this article, in addition to explaining the philosophical foundations of Laclau and Mouffe's theory of discourse analysis, the application of this theory to analyze the discourse of Imam Khomeini and Jürgen Habermas in response to the question of how to compare the discourse of these two contemporary thinkers is used. A comparative method has investigated this issue.

    Keywords: Discourse Analysis, Imam Khomeini, Jü, rgen Habermas, Lacla, Mouffe, Articulation
  • Behruz Salehi * Pages 68-89
    The concept of justice and how to provide a platform for it in a civil society is one of the most important issues that require reflection and deliberation, as it is considered as a fundamental principle of the foundation of the survival of any government. Establishing justice in the Islamic society, which includes basic security and well-being, along with the economic growth of the Islamic society and providing the grounds for spiritual growth for individual citizens, is a key task for the Islamic society. In our jurisprudence sources, citing the infallible imams and the enlightened verses of the Qur'an regarding justice, many themes can be found. In this regard, the statements of the Supreme Leader for many years revolved around justice and the fight against corruption, an effort to realize this principle as fully as possible in the society. It is always the guiding light of officials and members of the people that no common sense dictates against it. In this research, while explaining the components of the development of justice and the fight against corruption, he drew the intellectual system of His Holiness the Supreme Leader of the Province, and for this reason, it was analyzed with a qualitative approach and by the method of analyzing the content of his words, and a total of 317 primary codes. and 46 central codes and finally 8 main themes, including the factors of the spread of justice, the consequences of the spread of justice, the factors of corruption, the consequences of the spread of corruption, the duties of officials in the axis of fighting corruption, the duties of officials in the axis of seeking justice, solutions to fight corruption and the consequences fight against corruption; identified and explained.
    Keywords: fight against corruption, justice, orders, Statement of the Second Step of the Revolution
  • Younes Khodaparast * Pages 90-111
    The main purpose of this article is to compare the Islamic Resistance Front and the American imperialism regime in West Asia. In the analysis of the subject, we use the comparative method with the tools of Laclau and Mouffe discourse analysis theory. In response to this hypothesis, it is proposed that the two models in question have different perceptions, perceptions and definitions of the computing system and are fundamentally different in the areas of leadership, strategic alliance, computing system, unity, method and goals. According to the research hypothesis, the research results indicate that in terms of conceptual and affirmative computing system in these two models, except in some cases, are different and different. Therefore, the strategy of active resistance and legitimate defense of the strategy of the Resistance Front against the strategy of the imperialism system means; the strategy of interventionism, aggression and a thousand wounds is to change the calculation system and disrupt the computational system of Iran and the Islamic Resistance. Essentially, America's imperialism rhetoric in West Asia by strengthening the Resistance Front "and" costly geopolitical interventions and reducing US tactical success due to regional crises, increasing interventionism, expansion of unilateralism and endless wars in the Asia Western regional environment is inevitable
    Keywords: Discourse, Imperialism System, West Asia, Islamic Resistance, dissovereignty
  • Reaz Eisania Pages 112-131

    Secondary legitimacy of governments One of the most important issues in the field of government studies and one of the current issues of governments, including the reform government, can be: The main question of the article is that; Has the reform government's record of secondary legitimacy been successful? We have used the critical method to obtain the answer and we have followed this hypothesis; Although the reform government defends its performance and considers it successful, there is a significant relationship between the electoral turn of the people from the reform government to another government, which indicates the failure of their performance in relation to the country's development plans as well as the ratio. Compared to the performance of developed countries. The findings of the study also indicate that although government agents have reformed their performance compared to previous governments based on successful political development, but from the people's point of view; legitimate freedoms, deprivation and the realization of civil society, and especially the prosperity of culture and politics, and wanted to achieve the same economic development through the political development of the country. In the eight years of his rule, he faced a crisis every nine days, so it can be said that he could not respond positively to the demands of the people, and its inefficiency was shown more than anything in the ability to regulate, so a license for Turning from Khatami's government to another government called the Justice Government.

    Keywords: Government reform, Efficiency, political development, performance