فهرست مطالب

پژوهش های باستان شناسی ایران - پیاپی 35 (زمستان 1401)

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 35 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی بیننده* صفحات 7-32

    شرایط مساعد طبیعی و جغرافیایی حوضه دریاچه ارومیه در شمال غرب ایران در طول زمان موجب شکل‏ گیری استقرارهای قابل توجه شده است. بعد از تک پژوهش های پراکنده، پروژه حسنلو به سرپرستی «رابرت دایسون» بعد از دو دهه پژوهش های بنیادی و هدفمند باستان شناسی گاهنگاری و کیفیت و کمیت فرهنگ های منطقه را تاحدودی مشخص کرد. پس از پروژه حسنلو انتظار آن می‏رفت که این پژوهش ها توسط باستان شناسان ایرانی به منظور تکمیل و تصحیح خطاهای احتمالی پروژه حسنلو به صورت منظم ادامه پیدا کند که متاسفانه این موضوع تحقق نیافت. در سال‏ های اخیر، چندین سد در حوضه دریاچه ارومیه درحال ساخت است و تعدادی از آن‏ ها نیز به بهره ‏‏برداری رسیده‏ اند. کاوش های نجات بخشی در حوضه آبگیر این سدها فرصت بسیار خوبی فراهم کرد که دست‏کم گاهنگاری جنوب حوضه دریاچه ارومیه با اتخاذ رویکردی مناسب به صورت جدی بازنگری شود و اطلاعات درمورد شکل گیری، کمیت، گستردگی و برهمکنش‏ های فرهنگی به حد مطلوبی برسد؛ و مساله ‏های اصلی و ابهامات گاهنگاری پیش ازتاریخ حوضه دریاچه ارومیه و ارتباط آن با حوزه های فرهنگی پیرامون، مورد بررسی قرار گیرد. در اجرای کاوش های نجات بخشی برای هریک از این پروژه‏ ها یک مدیر درنظر گرفته شد و نه سرپرستی که کل مطالعات را مدیریت کند. آن چه در واقعیت اتفاق افتاد مدیر پروژه بیشتر مشغول هماهنگی امور با دستگاه های اجرایی و مرتبط مانند آب منطقه ‏ای و وزارت نیرو و پژوهشکده باستان شناسی بود و عملا فرصت کافی برای امور مرتبط با باستان شناسی را نداشت. حوضه دریاچه ارومیه در پیش ازتاریخ و پس از آن نیز ارتباطات و تعامل گسترده با مناطق اطراف داشته است، اما نقاط تاریک بسیار دارد و در برخی دوره‏ ها، چگونگی تحول فرهنگی در قیاس با مناطق پیرامون که فرهنگ های نسبتا مشابه یا دست‏ کم هم زمان دارند، دانسته‏ های ما بسیار کمتر است. بررسی‏ ها و کاوش های روشمند بنیادی و استفاده مناسب از فرصت کاوش های نجات بخشی می‏ تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: حسنلو، پیش ازتاریخ، حوضه دریاچه ارومیه، باستان‏ شناسی شمال غرب ایران
  • شهین خانی، ابوالقاسم دادور* صفحات 33-58

    پرستش احشام، به ویژه گاونر و ماده در فرهنگ های کهن از مصر تا دره سند رایج بوده، نشانه های بسیاری از آن در تصویرها، متن ها و اسطوره ها دیده می شود. بسیاری از خدایان و الهه های مادر، گاونر یا ماده بوده اند. دین و فرهنگ مردم بومی فلات نیز با فرهنگ های مذکور مشابهت داشته و تصویری از یک الهه گاوی برروی مهری عیلامی از هزاره سوم پیش ازمیلاد در شوش به دست آمده است؛ اما در ایران، به دلیل ورود اقوام آریایی و غلبه دین زرتشتی و تغییراتی که در منابع دین زرتشتی به وجود آمد، ابهامات و نظرات مختلفی درمورد الهه های ایرانی وجود دارد. فرض این است که بر اثر قرن ها مجاورت با مردم بومی و ارتباطات فرهنگی با دیگر نواحی در همه دوره ها، تاثیرات متقابل دینی صورت گرفته است. پرسش اصلی این است که کدام الهه های ایرانی می توانند گزینه مناسبی برای یک الهه گاوماده مانند سایر تمدن ها باشند؟ هدف این پژوهش این است که با انتخاب دو یا سه الهه شاخص گاوماده در فرهنگ های بین النهرین، مصر و هند، با مقایسه ای تطبیقی و با استفاده از سه نماد جهانی و گسترده گاوماده، شیر و درخت زندگی به عنوان ملاک و مشخصه اصلی الهه های بزرگ یا مادر نشان دهیم که برخی از این ویژگی ها را می توان با سه الهه ایرانی؛ درواسپ (گوشورون)، آناهیتا و سپندارمذ تطبیق داد. دو نماد شیر و درخت زندگی در تمام دوره های باستان در فلات ایران هم دیده شده اند که پیوستگی شان با نماد گاوماده و الهه های بزرگ در اغلب فرهنگ ها، ملاک خوبی برای شناخت بیشتر الهه های ایران فراهم می کند. خواهیم دید که سه الهه، به ویژه آناهیتا به عنوان الهه ای بزرگ، گزینه مناسبی برای یک الهه گاوماده بوده، در همراهی با دو نماد دیگر، شیر و درخت زندگی دیده شده اند. این پژوهش با روش توصیفی-تطبیقی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و تصویری صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: گاوماده، شیر، درخت زندگی، الهه
  • محمد شعبانی، محمدابراهیم زارعی*، کاظم ملازاده صفحات 59-90

    درحالی که منابع مکتوب تاریخی به صراحت به پیشینه استقراری شهر همدان در دوران ماد، هخامنشی، سلوکی و اوایل اشکانی اشاره می کنند، با گذشت بیش از یک قرن کاوش های باستان شناسی در این شهر، هنوز شواهد قابل اتکایی از این بازه زمانی به دست نیامده است. به نظر می رسد تمرکز مطالعات باستان شناسی شهر همدان در محدوده امروز تپه هگمتانه و فقدان توجه به مناطق بیرونی آن به دلیل وجود بافت متراکم شهری، یکی از مهم ترین دلایل عدم دستیابی به شواهد قابل اتکا از این دوران در این شهر است. از این روی در این پژوهش با هدف معرفی و تحلیل نتایج کاوش محوطه میدان که در محدوده ای خارج از محوطه امروز هگمتانه و تقریبا در مرکز بافت تاریخی شهر قرار دارد، چگونگی وضعیت استقراری شهر همدان در بازه زمانی دوره ماد تا اوایل اشکانی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در کاوش محوطه میدان که در سال 1396 در پی عملیات عمرانی در مرکز میدان امروز امام خمینی به انجام رسید سه دوره فرهنگی شناسایی گردید. براساس گاهنگاری نسبی که با تاکید بر مقایسه یافته های فرهنگی، ازجمله گونه های شاخص سفالی صورت گرفته است؛ دوره II و III این محوطه در بازه زمانی دوره ماد تا اوایل اشکانی قرار دارد. کشف گونه های شاخص سفالی دوران ماد، هخامنشی، سلوکی و اوایل اشکانی به همراه ساختارهای معماری پراکنده مانند پاره دیوارها و یا چاله های زباله در این محوطه نشان از کاربری استقراری آن در دوران مورد اشاره دارد. براساس نتایج کاوش، به نظر می رسد محوطه میدان در بازه زمانی دوره ماد تا اوایل اشکانی به عنوان بخشی از بافت مسکونی شهر همدان مورد استفاده قرار گرفته است؛ از این رو شناسایی لایه های برجا و یافته های فرهنگی شاخص در این محوطه، به شکل مستند وجود پیشینه استقراری شهر همدان در دوران ماد، هخامنشی، سلوکی و اوایل اشکانی را تایید می نماید.

    کلیدواژگان: باستان شناسی همدان، ماد، هخامنشی، سلوکی، اشکانی
  • سجاد علی بیگی* صفحات 91-124
    یکی از برنامه های زیربنایی برای توسعه اقتصادی دشت های واقع در دامنه های غربی کوهستان زاگرس در دوره ساسانی، ایجاد سامانه های انتقال آب و کانال های آبرسانی بوده است. این پژوهش می کوشد تا با روش توصیفی-تحلیلی و رویکرد تاریخی به معرفی نهر ولاش در منطقه سرپل زهاب به عنوان یکی از این نمونه ها بپردازد که با محاسبات دقیق در مسیری 30 کیلومتری، آب رودخانه الوند را به دشت زهاب به عنوان مهم ترین دشت حاصلخیز دامنه های غربی کوهستان زاگرس منتقل می کرده است. ساخت و نگه داری این کانال به عنوان پروژه ای بزرگ که با حدود 51 هزار متر مکعب خاکبرداری و با عبور از حاشیه دشت و کندن کانالی به عرض حدود دو و عمق حدود یک متر ایجاد شده، طبیعتا از عهده کشاورزان و روستاییان منطقه خارج بوده و ایجاد و نگه داری آن تنها با پشتیبانی حکومتی امکان پذیر بوده است. نگاهی به وضعیت آثار تاریخی منطقه نشان می دهد که این سامانه آبیاری با هدف توسعه اقتصاد کشاورزی این مناطق، احتمالا در دوره بلاش پادشاه ساسانی و توسط حاکم مستقر در ولاشغر (محوطه قره بلاغ) ایجاد شده و به بهره برداری رسیده است. در سال های اخیر و درست موازی با این کانال، کانال های آبیاری دیگری ایجاد گردیده است. انتخاب این مسیر با دانش امروزی نشان می دهد که مهندسان دوره ساسانی دانش بالا و تبحر مثال زدنی برای ایجاد این کانال داشته اند و توانسته اند با محاسبات علمی دقیق در ساخت و مکان یابی این کانال، حدود 3000 هکتار از اراضی مرغوب دشت زهاب را به عنوان قطب کشاورزی منطقه به زیر کشت آبی ببرند؛ هرچند درحال حاضر الگوهای بهره برداری و شیوه تقسیم آب این کانال بر ما روشن نیست، اما پیداست این پروژه مهندسی شده دقیق زیر ساخت مهمی برای رونق و شکوفایی اقتصاد کشاورزی منطقه در دوره ساسانی بوده است.
    کلیدواژگان: سامانه آبیاری، کانال آب، سرپل زهاب، دوره ساسانی، نهر ولاش
  • محمد اقبال چهری* صفحات 127-158
    هنر گچ بری دوره ساسانی در تاریخ هنر ساسانیان از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا این هنر صرفا به منظور تزیین بناها نبوده، بلکه ایجاد آن ها با اهداف مذهبی همراه بوده است. یکی از مهم ترین موضوعات هنرگچ بری در دوره ساسانی، نقوش ایزد بهرام است که در محوطه هایی چون: حاجی آباد، تپه حصار، ام الزعتر، چال ترخان، نظام آباد، تپه میل، کاخ I کیش، تل داروز، برزه قوواله، بنای اعیانی جهانگیر ایوان و قطعاتی گچی از محوطه های نامعلوم به دست آمده اند. باوجود این که مطالعه محققان و باستان شناسان مختلف برروی آثار گچ بری دوره ساسانی از اوایل دهه 1930م. انجام شده است، اما تاکنون درمورد تعیین هویت پلاک های گچی مرتبط با «ایزد بهرام»، پژوهش های اندکی صورت گرفته است؛ لذا هنوز جنبه های مبهمی درمورد نمودهای مختلف ایزد بهرام در هنر گچ بری دوره ساسانی وجود دارد. در این پژوهش، پرسش هایی بدین شرح مطرح می گردد: 1. نمودهای ایزد بهرام برروی گچ بری های دوره ساسانی شامل چه مواردی می شود؟ 2. براساس مطالعه نقوش گچ بری دوره ساسانی، چه نمودهایی از ایزد بهرام دارای اهمیت بیشتری بوده است؟ در اوستا  از ایزد بهرام به عنوان الهه نگهبان پیروزی ها و غلبه بر دشمنان یاد شده است که 10 نمود برای آن ذکر شده است. با مطالعه برروی نقوش گچی محوطه های ساسانی به روش کتابخانه ای توصیفی-تحلیلی، می توان گفت که برخی از این نمودهای مختلف ایزد بهرام حضوری پر رنگ داشته است. نقوش گچ بری که می توان آن ها را با نمودهای ایزد بهرام مرتبط نمود شامل: قطعات گچی با نقش قوچ، بز شاخ دار، سرگراز، شاهین و به خصوص بال های شاهین و قطعات گچی با نقوش ترکیبی نیم تنه انسان با بال، قوچ بال دار و اسب بال دار است. در تمامی این قطعات گچی نیز روبان های برافراشته و مواجی دیده می شود. از نمودهای مختلف ایزد بهرام، دستارهای برافراشته به نشانه باد تند و بال های شاهین، بیشترین اهمیت و فراوانی را در هنر دوره ساسانی دارند.
    کلیدواژگان: دوره ساسانی، هنرگچ بری، نقوش گچی، نمودهای ایزد بهرام
  • مهدی شیخ زاده بیدگلی، محسن جاوری* صفحات 159-189
    محوطه باستانی ویگل یکی از بزرگ ترین محوطه های تاریخی-اسلامی استان اصفهان با مساحتی حدود 450 هکتار است. در این محوطه علاوه بر وجود ساختارهایی غیرمنقول مانند سازه های معماری، حجم قابل توجهی از سفال نیز به چشم می خورد. پژوهش حاضر ضمن آگاهی از اهمیت محوطه و داده های سفالی آن، به ویژه در قرون اولیه و میانه اسلامی، تنها بررسی سفال های ساسانی این محوطه را مدنظر دارد؛ براین اساس، در وهله نخست، این پرسش مطرح می گردد که وضعیت گونه شناسی و طبقه بندی سفال های ساسانی محوطه ویگل چگونه است و تا چه حد می توان اشکال سفالی آن را با سایر محوطه های ساسانی مقایسه کرد؟ هم چنین تنوع تزیینات به کار رفته در سفال های این محوطه چگونه است؟ بدین منظور از مجموع کل سفال های جمع آوری شده در بررسی روشمند و شبکه بندی محوطه در سال 1386، تعداد 98 قطعه از سفال های ساسانی ویگل در راستای پاسخ به پرسش های فوق انتخاب و مورد مطالعه دقیق قرار گرفت. روش پژوهش این نوشتار نیز توصیفی-تحلیلی است. بدین ترتیب، ابتدا توضیحاتی درمورد محوطه داده شده و سپس گونه شناسی، طبقه بندی و گاهنگاری آورده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که داده های مذکور تنها شامل گونه ساده و بدون لعاب می شود. ازلحاظ شکلی، این سفال ها شامل انواع کاسه، تغار، کوزه، خمره، دیگچه، ظروف مسطح، درپوش، ظروف آبریز و دسته دار می شود که با سایر محوطه های ساسانی غرب، شمال شرق، جنوب و مرکز فلات ایران قابل مقایسه است. از نظر تزیینات نیز سفال های این محوطه، نمونه های متنوعی مانند انواع تزیین کنده، افزوده، فشاری، طنابی و ترکیبی را نشان می دهد؛ با این حال آن چه در تزیینات سفال های ساسانی ویگل بسیار قابل توجه است، تنوع نقوش تزیینی استامپی (مهرهای مسطح) است که نشانگر متداول بودن یک سنت بومی و محلی در ایجاد این گونه از نقوش است.
    کلیدواژگان: آران و بیدگل، محوطه ویگل، سفال ساسانی، گونه شناسی، طبقه بندی، گاهنگاری
  • رویا خزائلی*، هما فتحی، علی اکبر وحدتی، احمد نیک گفتار، مرجان مشکور صفحات 191-221

    شهر کهن اسفراین و یا «شهر بلقیس»، در خراسان شمالی قرار گرفته است. به استناد شواهد باستان شناختی و منابع مکتوب، پهنه کنونی اسفراین از دوره های پیش ازتاریخ بستر مناسبی برای حضور پیوسته جمعیت های انسانی داشته و به دلیل موقعیت جغرافیایی و توان های محیطی مناسب در طول دوران اسلامی اهمیت داشته است. توازن مناسب بین منابع آبی و طبیعی، موجب گسترش و اهمیت اقتصادی کشاورزی و دامپروری در این پهنه بوده است. مطالعات صورت گرفته بر مواد فرهنگی این محوطه بیشتر بر معماری و سفال  تمرکز داشته و مجموعه حاضر، نخستین مجموعه استخوانی مطالعه شده از چندین فصل کاوش اسفراین است. از آنجا که دامپروری در دوران تاریخی و اسلامی یکی از ارکان مهم اقتصاد زیستی به شمار آمده و بر جنبه های گوناگون اقتصادی، اجتماعی تاثیر داشته، مطالعه باستان جانورشناختی برای درک بهتر این چرخه اهمیت دارد. ازسوی دیگر، موقعیت سیاسی و جغرافیای اسفراین در گذشته و پایداری آن تاکنون لزوم مطالعات نوین باستان شناختی آن را دوچندان می کند. پرسش اصلی این است که اقتصاد معیشتی در این محوطه چه وضعیتی داشته و از چه گونه های جانوری بهره وری شده است و با توجه به نزدیکی و تابعیت اسفراین از نیشابور آیا شباهتی بین جمعیت گوسفندسانان این دو مجموعه مشاهده می شود؟ آیا شواهد باستان جانورشناختی حیوانات باربر در شبکه راه های تجاری اسفراین قابل بررسی است؟ این مجموعه، 1002قطعه استخوان (کاوش 1389 و 1390) به وزن 16560گرم است و در آزمایشگاه بیوباستان شناسی دانشگاه تهران با روش های کمی و کیفی با هدف بررسی الگوهای معیشتی شمال شرق ایران مطالعه شد؛ سپس نتایج باستان جانورشناختی با منابع مکتوب و نتایج محوطه های دیگر مقایسه شد. گونه های اصلی این مجموعه را بز و گوسفند تشکیل می دهد و شباهت اندازه جمعی گوسفند در نیشابور و اسفراین احتمال تامین این حیوان از یک منبع را تقویت می کند. وجود بقایای گاو، خر، شتر، آهو و گوزن فرضیه استفاده از برخی به منظور حمل بار و شکار برخی توسط ساکنان را تایید می کند.

    کلیدواژگان: خراسان، شهر کهن اسفراین، شهر بلقیس، باستان جانورشناختی، دامپروری و کشاورزی، دوران اسلامی
  • مژگان خان مرادی* صفحات 223-246
    پل بیستون در شهر بیستون و برروی رودخانه دینورآب قرار دارد. براساس پژوهش های باستان شناختی این پل در دوره ساسانی پایه ریزی و به دلایلی ناتمام ماند. تا این که در دوران اسلامی تکمیل و چندین بار مورد مرمت قرار گرفت. در سال 1387، شرق پل کاوش گردید که علاوه بر کشف یافته های معماری، یافته های سفالی نیز از جنوب شرقی و شمال شرقی آن به دست آمد. پرسش های اصلی مطرح شده در این پژوهش آن است که یافته های سفالی مکشوف از پل بیستون مربوط به چه دوره یا دورانی است؟ سفال ها به کدام گونه های سفالی تعلق دارند؟ دلیل وجود سفال ها در پیرامون پل چیست؟ روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و براساس یافته های حاصل از مطالعات اسنادی و میدانی است. نتایج پژوهش فوق نشان داد که یافته های سفالین در دو گروه اصلی بی لعاب و لعابدار و گونه های بی لعاب ساده (نخودی، خاکستری، قرمز و قهوه ای)، بی لعاب منقوش (کنده، افزوده و قالبی)، لعابدار تک رنگ (ساده، کنده و قالبی) و لعابدار چندرنگ (اسگرافیاتو، قلم مشکی و آبی سفید) جای دارند. براساس مطالعات مقایسه ای اکثر سفال ها به دوره میانی اسلامی و به ویژه دوره ایلخانی تعلق دارند و به سفال های محوطه های کاروانسرای ایلخانی بیستون، بنای مغولی کنار گاماسیاب، سلطانیه، تخت سلیمان، اوجان، سامن، درگزین، آساوله، ارزانفود، زلف آباد، مشکویه، ویلاب تپه، هگمتانه،انداجین، تهیق، حسنلو، مالین باخرز، نیشابور و... شباهت دارند. اکثر قطعات سفالی همراه با ذغال، خاکستر، جوش کوره، استخوان جانوری و در کنار سازه های موقت کشف شده به احتمال می توان آن ها را به مرمتگران پل و گروه های کوچ رو نسبت داد.
    کلیدواژگان: بیستون، دوران اسلامی، گونه شناسی سفال، پل بیستون، ایلخانی
  • مهدی کاظم پور*، شهریار شکرپور صفحات 247-271
    روستای آغچه ریش (آغچه شهر)، که در شهرستان چاراویماق قرار گرفته است دارای یک محوطه بزرگ و هم چنین بقعه هایی در مرکز روستا است که در آبان ماه 1399 توسط هیاتی از باستان شناسی دانشگاه هنر اسلامی تبریز، مورد کاوش باستان شناسی قرار گرفته است. طی کاوش های باستان شناسی، در این محوطه، سکه هایی متعلق به دوره آل بویه، ساختارهای معماری، دستبندهای شیشه ای، آثار سفالی ازقبیل سفالینه های فیروزه قلم مشکی، اسگرافیتو، شانلوه، آق کند، لعاب پاشیده و سفالینه های لاجوردی متعلق به قرون چهارم تا هفتم هجری قمری یافت شد که سفال های نوع اسگرافیتو و شانلوه در اکثریت می باشند. سفال ها با سفال های دوره آل بویه هم خوانی کامل داشته؛ سکه های یافت شده متعلق به دوره حکومت «ابوشجاع» بوده و بقعه هایی که در مرکز روستا باقی مانده اند دارای ویژگی و ساختار معماری بقعه های آل بویه هستند. حال از آنجایی که محوطه آغچه ریش تنها شواهد باستان شناسی حضور سلسله آل بویه در شمال غرب ایران می باشد و تاکنون هیچ اطلاعات و شواهد باستان شناسی در این زمینه ارایه نشده است؛ این پژوهش درنظر دارد با رویکرد کیفی و با روش توصیفی-تحلیلی و جمع آوری داده ها به روش مطالعات میدانی و کتابخانه ای همه شواهد باستان شناسی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. در تحلیل داده های این محوطه، از روش مطالعه تطبیقی نیز بهره گرفته شده است. پرسش اصلی پژوهش موردنظر بدین قرار است: محوطه آغچه ریش چه شواهد علمی باستان شناسی را درخصوص حضور آل بویه در شمال غرب ایران ارایه می دهد؟ براساس این مطالعه مشخص گردید که محوطه آغچه ریش دارای شواهد معماری، سکه و هم چنین سفالینه هایی می باشد که حضور آل بویه در شمال غرب ایران را تایید می نماید. این اولین شواهد رسمی باستان شناسی از حضور آل بویه در شمال غرب ایران به حساب می آید.
    کلیدواژگان: آغچه ریش، شمال غرب ایران، قرون اولیه اسلامی، سفال آق کند، سفال اسگرافیتو
  • معصومه برسم، احمد صالحی کاخکی*، فریبا سعیدی انارکی صفحات 273-303
    دوره سلجوقی یکی از درخشان ترین ادوار هنری ایران است. در این زمان شهرهای اصفهان، مرو، نیشابور، هرات و ری، مرکز تجمع صاحبان هنر و پیشه بودند. مسجد جامع اصفهان، شامل آثاری از دوران مختلف، ازجمله دوره سلجوقی است. اکثر اطلاعاتی که از شکل گیری و تحولات آن وجود دارد، براساس کاوش هایی است که در حین مرمت مسجد، توسط هیات ایتالیایی «ایزمیو» صورت گرفته که بخشی از یافته های آن، کشف گونه های مختلف سفال شامل: پوشش لعاب گلی، اسگرافیاتو، زرین فام، سفال با لعاب و طرح تک رنگ، نقاشی زیرلعاب، مینایی، آبی و سفید و سیلهویت بوده است. در این پژوهش، دو نمونه سفال مینایی، جهت تطبیق و مطالعه با تصاویر نسخه مصور ورقه و گلشاه، انتخاب و سعی شده است که از منظر ترکیب بندی و فرم و با هدف شناخت و تحلیل بصری نقوش سفال های مینایی مسجد جامع اصفهان و ارتباط آن ها با نگاره های ورقه و گلشاه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. پرسش پژوهش این است که، کاربرد فرم و ترکیب بندی در سفالینه های مینایی مسجد جامع اصفهان و نگاره های نسخه ورقه و گلشاه1، در دوره سلجوقی به چه صورت بوده است؟ شیوه گردآوری مطالعات کتابخانه ای و میدانی با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که شیوه های نقش پردازی سفالینه های مینایی، تحت تاثیر نسخ مصور دوره سلجوقی قرار گرفته و ارتباطی آشکار میان نگاره های نسخه ورقه و گلشاه و تصاویر ظروف مینایی از حیث شیوه چهره نگاری، نقش پردازی و ترکیب بندی به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: سفال مینایی، مسجد جامع اصفهان، ورقه و گلشاه، مطالعه تطبیقی، فرم، ترکیب بندی
  • لیلی نعمانی خیاوی، مهدی رازانی*، یدالله حیدری باباکمال صفحات 305-340

    مطالعه برج مقبره ها یکی از بحث برانگیزترین مباحث باستان شناسی و معماری دوران اسلامی است که همواره گاهنگاری و انتساب دقیق تاریخی آن ها با چالش هایی همراه است. به علت فقدان اسناد قابل اتکا، معمولا انتساب تاریخی این بناها به اسم فرد یا در صورت مشخص نبودن هویت بانی یا صاحب آن، به اسم شهر بوده است؛ از آن جمله می توان به مقبره منسوب به «شیخ حیدر» شهر مشکین شهر استان اردبیل اشاره کرد که با عنوان «مقبره شیخ حیدر صفوی» (863-893 ه.ق.) معروف بوده، اما متون تاریخی دست اول، محل دفن اولیه وی را مکان دیگری معرفی کرده اند. هدف این پژوهش، مطالعه تاریخی انتساب بنای شیخ حیدر، گاهنگاری و مطالعه تطبیقی بنا از منظر معماری و آرایه ها با نمونه های مشابه و بررسی مرمت های صورت گرفته است. پژوهش حاضر با روش تحلیلی-توصیفی مبتنی بر مطالعات میدانی شامل: توصیف دقیق اجزای معماری بنا، عکاسی و تهیه پلان و طرح از آرایه ها در کنار رجوع به اسناد دست اول تاریخی و بررسی نمونه های مشابه جهت گاهنگاری تطبیقی است. به علاوه بر بررسی بانیان ساخت بنا و انتساب آن در منابع مختلف تاریخی و مطالعات تطبیقی با آثار معماری مشابه در ایران و خارج از ایران برای معرفی ویژگی های بنا استفاده شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که قدمت بنا مربوط به دوره ایلخانی است؛ خوانش کتیبه بنا و هم چنین تاریخ شهادت شیخ حیدر مطابقتی با یک دیگر ندارند؛ از این رو، به نظر می رسد فرضیه مبتنی بر این که مدتی پیکر شیخ حیدر در این بنا مدفون بوده تا درنهایت بخش دیگری از پیکر از روستای تاباساران روسیه به داخل مرز ایران کنونی منتقل شده و در مجموعه «شیخ صفی الدین اردبیلی» دفن گشته، تقویت می گردد.

    کلیدواژگان: برج مقبره، شیخ حیدر، آرایه های معماری، ایلخانی، مطالعات تطبیقی
  • علیرضا شیخی*، زینب عابدیان جلودار صفحات 341-365

    کاشی از مهم ترین مصالح تزیینی وابسته به معماری است که از ادوار مختلف تاریخی همواره موردتوجه بوده است. در دوره قاجار، گوناگونی بسیاری در فن ساخت و نقوش کاشی قابل پی جویی است. کاشی های تابلویی گونه ای از کاشی با ابعاد بزرگ و برجسته بوده که در این دوره متداول شد. نقش پردازی و تصاویر منحصر به فرد این کاشی ها بازتاب دهنده تحولات اجتماعی است. در این راستا، کاشی خانه‎ های (عمارت های اعیانی) تهران به سبب منحصربه فرد بودن به عنوان نمونه انتخاب شدند. هدف پژوهش، مطالعه بصری و فنی و محتوایی کاشی های تابلویی ازاره سرداب خانه های قاجاری تهران (خانه های قوام الدوله، اعلم السلطنه، مشیرالدوله، فاضل عراقی، قوام السلطنه و تیمورتاش) است؛ از این رو شناسایی فن ساخت، فرم و نقش و مضامین آن ها موردنظر است. این نوشتار به دنبال پاسخ بدین پرسش است که، ویژگی های فنی، هنری و محتوایی کاشی های ازاره سرداب در خانه‎ های قاجاری تهران چیست؟ روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات بر داده های کتابخانه ای و پیمایش های میدانی استوار است. یافته ها نشان می دهد مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر نقوش و مضامین اصلی کاشی ها عبارتنداز: تاثیر و تلفیق خلاقانه از فرهنگ و هنر و نوآوری های اروپایی (ثبت مناظر مختلف به مثابه یک عکس و استفاده از صحنه های نمادین اروپایی)؛ باستان گرایی (تاثیر کتاب نامه خسروان؛ نقش برجسته های ایران باستان)؛ و به ندرت هنر ایرانی- اسلامی (اسلیمی و گل و مرغ) هستند که با نمادپردازی و ترکیب بندی بدیع نقاشان (ایجاد بیان های نمادین با حیوانات و تصویر شاهان و رجال قاجاری) همراه شده اند. دامنه تصویری کاشی ها شامل: طبقه عوام تا طبقه اشراف، نقوش باستان تا نقوش معاصر، تصاویر واقع گرایانه تا تصاویر خیالی است. نقوش جملگی به شیوه نقاشی زیررنگی با هاشورهای مشکی و رنگ های محدود برروی کاشی های قالبی پوشیده شده با گلابه سفید ایجاد شده اند.

    کلیدواژگان: هنر قاجار، عمارت های تهران، تزئینات معماری، کاشی زیررنگی
|
  • Pages 7-32
  • Shahin Khani, Abolghasem Dadvar * Pages 33-58

    The worship of cattle, especially bull and cow was common in ancient cultures, from Egypt to the Indus valley , and many of its signs can be seen in images, texts and myths. Many of the gods and goddesses were bull or cow. The religion of the indigenous peoples of the Plateau are similar to the mentioned cultures and the image of a cow goddess on the Elamite seal the third millennium BC has been obtained. But in Iran, due to the arrival of the Aryans and the emergence and domination of the Zoroastrian religion and the changes that occurred in the sources of the Zoroastrian religion, there are various ambiguities and opinions about the Iranian goddesses. It is assumed that due to centuries of proximity of the indigenous peoples and newcomers and cultural ties with other areas, religious interactions have taken place. The main question is which goddesses can be a good example for a cow goddess like other civilizations? The aim of this study is to select two or three cow goddesses in Mesopotamian, Egyptian and Indian cultures and by comparative study and using the three universal and widespread symbols of cow, milk and tree of life as the main criterion and characteristic of the great goddesses, we will show that some of these characteristic can be matched with the goddesses; Drvasp (Goṧurvan), Anahita and Sepandarmaz. The two symbols of the milk and the tree of life have been seen in all ancient times and their association with the symbol of the cow in most cultures provides a good criterion for knowing more about the goddesses of Iran. This article has been done by descriptive- comparative and analytical method and using library resources. The lack of a study focused on the leading Iranian goddesses necessitates a comparative study.

    Keywords: Cow, milk, tree of life, Goddess
  • Mohammad Shabani, MohammadEbrahim Zaree *, Kazem Mollazadeh Pages 59-90

    Historical sources point to Hamedan/Hegmataneh as a city in the Median, Achaemenid, Seleucid, and early Parthian periods, but after more than a century of archaeological excavations in this city, except some un-suit Achaemenid columns, has not yet been found reliable evidence of this period (Median - early Parthian periods). It seems that the focus of Hamedan archeology studies on t Tepe Hagmataneh and without attention to its outer areas is one of the most important reasons for no detection of any reliable evidence from this city. In fact, the Hegmataneh has taken over almost all archaeological activities of Hamedan for more than a century, and the results have been generalized to the whole city. Therefore, this article first introduces and analyzes the results of the excavation site of the “Meydan”, which is located outside the present-day Tepe Hagmataneh, and then the settlement status of Hamadan in the Median to the beginning of the Parthian period has been investigated and analyzed. Excavation of the Meydan started in the autumn and winter of 2016 and another season in the summer of 2017 because of some urban construction operations in the center of Imam Khomeini Square. Three levels are identified on this site. According to the comparative chronology, which has been done by emphasizing the comparison of objects like kind of pottery, levels II and III of this site are related to the Median and early Parthian periods. The discovery of peculiar types of ceramics from the Median, Achaemenid, Seleucid, and early Parthian periods in levels II and III, along with some architectural structures such as broken walls or pits, indicates this site has been used as a residential area. The detection of the in-suit layers and significant cultural findings in this site, verifiably confirms the existence of Hamedan has been residential in the Median, Achaemenid, Seleucid, and early Parthian periods.

    Keywords: Archeology of Hamedan, Median Period, Achaemenid, Seleucid, Parthian
  • Sajjad Alibaigi * Pages 91-124
    One of the infrastructure programs for the economic development of the plains located in the western slopes of the Zagros Mountains in the Sassanid period has been the establishment of water transmission systems and water supply canals. This article tries to introduce the Nahr-e Velash in the northeast of the SarPol-e Zahab area as one of these examples with a descriptive method and historical approach, which has transferred the water of Alvand River to Zahab plain. This canal is 30 km long, a little more than two meters wide and one meter deep, and with exact calculations, it passed through the northern margin of agricultural lands in the SarPol-e Zahab area and finally reached Zahab plain as the most important fertile plain on the western slopes of Zagros Mountains. The construction and maintenance of the canal, as a large project with about 51,000 of digging, was naturally beyond farmers and villagers reach in the region, and its creation and maintenance were possible only with government support. The nature, distribution, and location of historical monuments in the region show that this irrigation system was established to develop the agricultural economy of these regions, and it was probably established during the reign of the Sassanid king, Belash (Vologass), and by the governor/lord of Velashgerd . In recent years, two more irrigation canals have been created parallel to this canal. The choice of this route with modern knowledge shows that the engineers of the Sassanid period had high knowledge and exemplary skills to create this canal and were able with accurate scientific calculations in the construction and location of this canal. As the agricultural hub of the region to cultivate water. Although at present the patterns of operation and the method of water distribution of this canal are not clear to us, this carefully engineered project is an important infrastructure for the prosperity of the region's agricultural economy in the Sassanid period.
    Keywords: Irrigation canal, Nahr-e Velash, Sar Pol-e Zahab, Sassanid Period
  • Mohammad Eghbal Chehri * Pages 127-158
    THE INCARNATIONS OF THE GOD BAHRAM ON THE STUCCOES OF THE SASSANIAN PERIODAbstractThe stucco art of the Sassanid period is of great importance in the history of Sassanid art because this art was not only to decorate buildings but their creation was associated with religious purposes. One of the most important subjects of stucco art in the Sassanid period is the motifs of God Bahram, which are found in ancient sites such as Hajiabad, Tepe Hissar, Umm Al-Zaatar, Chal Tarkhan, Nizamabad, Tepe Mill, Kish Palace, Tell Daroz, Barz Qawaleh, Jahangir in Ivan and stucco pieces have been obtained from unknown sites. Although the study of various researchers and archaeologists on the plaster works of the Sassanid period has been done since the early 1930s, so far little research has been done on the identification of stucco plaques associated with the god Bahram. Therefore, there are still ambiguous aspects about the various incarnations of the god Bahram in the stucco art of the Sassanid period. In this article by descriptive-analytical library method, the following questions were asked: 1.Which incarnations of the god Bahram have been used on the stuccoes of the Sassanid period? 2. According to the study of stucco motifs of the Sassanid period, which incarnations of the god Bahram were more important? By studying the stucco pieces of Sassanid sites by descriptive-analytical library method, it can be said that the incarnations of God Bahram on Sassanian stucco plaques include: the Stucco plaques of rams, horned goats, boar heads, hawks, and especially hawks' wings and Stucco pieces with a combination of motifs consist of human torso with wing, winged ram, and winged horse. The windblown ribbon and the hawk's wing are the most important among the incarnations of the god Bahram.Keywords: Sassanid period, stucco art, incarnations, God Bahram,
    Keywords: Sassanid Period, stucco art, incarnations, God Bahram
  • Mehdi Sheykhzadeh, Mohsen Javeri * Pages 159-189
    Vigol Archaeological Site is one of the largest historic-Islamic sites in Isfahan province with an area of about 450 hectares. In addition to the existence of immovable structures such as architectural structures, a significant volume of pottery that scattered on surface of this ancient site can be seen in this area. The present study, while being aware of the importance of the site and its pottery data, especially in the early and middle centuries of Islam, only considers the study of Sassanid pottery in this area. Accordingly, at first, the question arises as to the typological status and classification of Sassanid pottery in the Vigol area and to how its pottery forms can be compared with other Sassanid sites? Also, what is the variety of decorations used in the pottery of this area? For this purpose, from the total amount of pottery collected in the systematical study and networking of the site in 2007, 98 pieces of Sassanid Vigol pottery were selected in order to answer the above questions and studied in detail. The research method of this paper is descriptive-analytical. Thus, first the description of the site is explained and then the typology, classification and chronology are given. The results of this study showed that the mentioned data only included of simple and unglazed species. Formally, these potteries includes a variety of bowls, bins, jars, vats, pots, flat, trays, lids, and handles, which with other Sassanid areas of the west, northeast, south and center of the plateau Iran is comparable. In terms of decorations, the pottery of this area shows various examples such as additional decoration, excised, engraved decoration, impressed decoration, and combined decoration types. However, what is very significant in the decorations of Sassanid Vigol pottery is the variety of decorative stamped designs, which indicates the prevalence of a local tradition in creating such designs.
    Keywords: Vigol site, Sassanid pottery, typology, Classification, chronology
  • Roya Khazaeli *, Homa Fathi, AliAkbar Fathi, Ahmad Nikgoftar, Marjan Mashkour Pages 191-221

    The Old city of Esfarayen is located in the north east of Iran and the south west of the modern city of Esfarayen. In the Qajar period, this city was cited as the "city of Belghays". According to archaeological evidence and written sources, Esfarayen was influenced by economic and culture of Nishapur and deemed as one of the major centres for the production of domestic herbivores (sheep, goat and cattle) that provided Nishapur with animal products. This paper attempts to gain a better understanding of subsistence economy of Esfarayen by evaluating the faunal remains of this city and studying written sources focusing on the Islamic period. The paper also aims to identify the exploited animals in Esfarayen and the role of livestock and stockbreeding in such aspects of the local society as diet, farming, trade, and transportation. As regards few Archaeozoological astudies have been done on animal remains, especially, in Islamic period.Due to the importance of agriculture and animal husbandry in Esfarayen, the faunal remains of two seasons of excavation (1389/2010-1391/2012)were studied in the Archaeometery Laboratory of the University of Tehran. The assemblage belonged to the first centuries of the Islamic period (S1), Samanid-Qaznavid (DJ121,DK121), Seljukid-Ilkhanid (BW-BX116), and Timurid period (H1-H5). Nearly 1005 pieces of animal bones were found in these excavations, and this article presents the results of archaeozoological studies on the collection. The bulk of the animal bones was recovered in the S1 trench. The vast majority of the animal remains, in all periods, belonged to caprines (sheep/goat) followed by the cattle. The other identified animals in Shahr e Belqeys were identified, such as horse, donkey and dromedary. Wild taxa including gazelle, red deer and carnivores. The presence of various traces related to human modification (cut marks and burning) shows that all these animals had a role in different areas of the economy of this town.

    Keywords: Archaeozoology, Animal production, urban site, Islamic Period, Khorasan
  • Mozhgan Khanmoradi * Pages 223-246
    The Bisotun plain is one of the most important areas in western Iran where archaeologists have discovered many sites and monuments from prehistoric to Islamic time. During the Sassanid period, many During the Sassanid period, many works were established in Kermanshah were established in Bisotun region. The German and Iranian archaeologists have dated Sasanian buildings and monuments to the reign of Kosrow II (590-628 A.D). Bisotun plain is located along an important military and trade route connected the western and eastern parts of Sasanin empire. Obviously it is necessary to build huge bridge on two permanent rivers of the area (Gamasiāb, Zardāb and Dinavarāb) for military and trade proposes. Bisotun’s bridge or Pol-e Bisotun, Pol-e Khosrw and Pol-e Ghozivand are Sasanian bridges in Bisotun that left unfinished without clear reason at that time. Bisotun’s bridge is located on the north east of the city of bisotun, on the Dinavarāb River. This briadge is 144 m in length and 7/60 m in width, including bases, openings, backups, passage and floor. Three bases have rectangular profile while the others bases have triangular cutwater, inside part of the bases have made of rubble and mortar, the façade has made of stone blocks, put on each other precisely. Based on the typology of the pottery, the potteries found at Bisotun’s bridge can be subdivided in four primary groups: plain without glaze, decorated without glaze, monochrome glazed and polychrome glazed, then they were divided into diverse kinds. The pottery pieces belong to the restorers groups of this bridge and nomad groups in the Ilkhanid period. The potteries of Bisotun᾽s bridge compare with pottery of other Islamic sites for example Ilkhanid Caravansary in Bisotun, Mongol building on the bank of the Gamašāb (Bisotun), Sultaniyya plain, Samen, Ojan, Zolfaabad Site , Hasanlu, Takht e Suliman, Zino Abad, Arzanfud, Hegmataneh, Tahyagh (Markazi province), Asavehe, welab e Famenin, Ban Zardeh, Neyriz Plain, Kul tape, Siraf, Nishabur and Anda-jin .
    Keywords: Bisotun, Bisotun’s bridge, Islamic periods, Pottery Typology
  • Mehdi Kazempour *, Shahryar Shokrpour Pages 247-271
    Aghcheh Rish village (Aghcheh shahr), which is located in east of Charavimaq region, has a large site at west side and tombs in the center. The Aghche Rish site was excavated in November 2019 by an archeology team, from Tabriz Islamic Art University by the supervisor of prof. Mehdi Kazempour. During the activity, coins belonging to the Al-E- Buya dynasty, architectural structures, glass bracelets, so many types of potteries (Sgraffito, Garous, Aq Kand, Luster painted and Minai), daily life equipment, pottery kilns and equipment’s related to pottery kilns unearthed. Among potteries, some types of them, for example, Sgraffito, Garous, and Aq kand are the majority and other types like luster painted and Minai are very less. Archaeological evidence shows this site had been occupied from the early Islamic to middle Islamic period (9th-14th AD centuries). The evidence shows the Al-Buyeh dynasty had politically central in this site and this site had been considered one of their important sites. Now, since the Aghche Rish site is the only archaeological evidence of Al-E- Buya dynasty in northwestern Iran and so far, no archaeological information and evidence has been provided in this regard, this study intends to publish the results of the archaeological excavation. This study was done with a descriptive-analytical method and which is a method of collecting field and library information. The purpose of this study is to introduce one of the important sites of the Al-E- Buya (Salarid) dynasty in the northwest of Iran. The main question of the research is: What scientific archaeological evidence does the Aghcheh Rish site provide regarding the presence of Al-E- Buya in northwestern Iran? Based on this study, it was determined that the Aghche Rish site has architectural evidence, coins as well as pottery that confirms the presence of Al-E- Buya in northwestern Iran.
    Keywords: Aghche Rish, Northwestern Iran, Early Islamic centuries, Aq Kand pottery, Esgrafito pottery
  • Masoumeh Barsam, Ahmad Salehi Kakhki *, Fariba Saeedi Anaraki Pages 273-303
    Comparative analysis of form and composition, Minai wares motifs of the jame’a mosque of Isfahan with two pictures of Varqa and Gulshahof of Varqa and GulshahThe Seljukian period is one of the most brilliant artistic periods of Iran. At this period, the cities of Isfahan, Marv, Neishabuor, Herat, and Ray were gathering places for artists and artisans. The jame’a mosque of Isfahan is one of the religious, political, and artistic places in different periods, including Seljukian period. Most of the information about the formation and developments of the mosque is based on the excavation that was fulfilled during mosque restoration by the Italian delegation “ISMEO”. Part of the excavation findings related to different kinds of pottery including: glazed slip, Sgraffito, Lustre, pottery with monochrom glaze and design, underglaze painting, finally minai, blue, white, and silhouette potteries. Among these kinds of potteries, two cases of minai wares are selected to study and compare with Varqa and Gulshah pictures, and authors try to analyze them in terms of composition and form. The aim of this research is identity and visual analysis of minai wares motifs of the jame’a mosque of Isfahan and their relevance with Varqa and Gulshah pictures. The research question is, what has been the usage of form and composition in the minai wares of the mosque and Varqa and Gulshah pictures in the Seljukian period? This article is based on library data gathering and field studying with a descriptive-analytical method. In conclusion, Studies suggest that the minai wares designing method has been influenced by sheet versions of the Seljukian period. Likewise, there is a clear connection between Varqa and Gulshah pictures and minai wares pictures in terms of photofit technique, designing, and composition.Keywords:Minai ware, the jame’a mosque of Isfahan, Varqa and Gulshah, comparative studies, form, composition
    Keywords: Minai ware, the jame’a mosque of Isfahan, Varqa, Gulshah, Comparative Studies
  • Leyli Nemani Khiyavi, Mehdi Razani *, Yadoallah Haydari Babakamal Pages 305-340

    The Study of Tomb Tower Attributed to Shaikh Haydar from Meshkin Shahr. IRAN(Architecture, Decorations And Historical Attribution)AbstractRecognizing the main nature and verifying the attribution of religious tombs in iran is a challenging issue because in many of them there are no reliable Evidence that can accurately determine the nature of the tomb, in other words the building is attributed to either name of a historical personality (mistakenly) or is denominated by the name of the city which is placed. Among them, can be mentiond the tomb attributed to Sheikh Haidar in Meshkinshahr, Ardabil province, which was known as the tomb of Sheikh Haidar, but today, Refering to historical documents and books, it’s been more than a century that the attribution of this tomb has been considered suspicious. The purpose of this research is a historical and stylistic inspection with a historical evolution approach to find out the originality, history, type of structure, used materials, date of restoration and reconstruction. In the present study, which is analytical, descriptive and based on field and library, in addtion determining the identity of the founders of the building and its attribution in various historical sources, Also doing comperative studies with similar works kn iran and abroad, Construction date of the monument is been estimated. Studies prove that the building dates back to the ilkhanid period and beyond; Reading the inscription of the building and also the date of Sheikh Haidar's death do not correspond to each other, so it seems that the hypothesis is that Sheikh Haidar's body was buried in this building for some time until finally another part of the body was transferred from Tabasaran village of Russia to present-day Iran. And in general, it will be buried in the collection of Sheikh Safi al-Din Ardabili, it will be strengthened.Keywords: Tomb Tower, Meshkin Shahr, Safavid Era, Shaikh Haydar, Architectural Decorations

    Keywords: Tomb Tower, Meshkin-Shahr, Safavid-Era, Shaikh-Haydar, Architectural-Decorations
  • Alireza Sheikhi *, Zeinab Abedian Jolodar Pages 341-365

    Tile is one of the most important decorative materials related to architecture that since ancient times has always been used. During the Qajar dynasty, many variations in the technique of making and designing tiles can be traced. Panel tiles are a type of large and prominent tiles that became common in this period. The unique patterns and pictures of these tiles reflect the social developments of that time. In this regard, the tiles of houses (aristocratic mansions) in Tehran were selected as a sample due to their uniqueness. The aim of this research is to study on visual and technical aspects of tiles of dadoes in cellars of Qajar houses in Tehran (houses of Ghavam O-Dowleh, Alam O-Saltaneh, Mushir O-Dowleh, Fazel Iraqi, Ghavam O-Saltaneh and Teymurtash). Hence the identification of tiles’ techniques; motifs and, themes are considered. This article seeks to answer the question: What are the features of creation techniques and pictorial themes in tiles of dado in cellars of Qajar houses in Tehran?This article seeks to answer the question: What are the features of creation techniques and pictorial themes in tiles of dado in cellars of Qajar houses in Tehran? The research method is descriptive-analytical and data collection is based on library studies, especially field studies (viewing samples and photographing them). Findings show the most important factors affecting the main patterns and themes of tiles are: Creative influence and integration of European culture, art and technological innovations (painting different landscapes as a photograph and using symbolic European scenes); ancient nationalism (the effect of Name-ye Khosrowan book; reliefs of ancient Iran); And rarely Islamic arts (Eslimi and Gol-o-morgh); those have been sometimes associated with the ability of painters in symbolism, innovation and composition (creating symbolic expressions with animals and the image of Qajar kings and politicians). All of the pictures are created in underglaze painting with black hatch and limited colors on molded tiles covered with white slip.

    Keywords: Qajar art, Tehran mansions, architecture ornament, underglaze tile