فهرست مطالب

مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی - پیاپی 45 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات راهبردی سیاستگذاری عمومی
پیاپی 45 (زمستان 1401)

  • ویژه نامه سیاست های توسعه اقتصاد دانش بنیان در ایران و ارائه پیشنهادات سیاستی
  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جواد سلطان زاده*، محمدصادق خیاطیان، امیر حبیب دوست صفحات 8-27
    مناطق آزاد اقتصادی یکی از بازیگران متنوع نظام ملی نوآوری است که چشم پوشی از آنها و یا کاستی تعاملات آنها موجب کاهش عملکرد اقتصادی می شود. این مناطق در کشورهای درحال توسعه از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چرا که با جذب دانش و فناوری و نفوذ در بازار های جهانی موجب حمایت از بازیگران داخلی می شوند. ایفای چنین نقشی مستلزم فهم نظری این مناطق و تبیین کارکردهای مناسب آنها در نظام نوآوری است. مطالعه حاضر با بکارگیری مبانی نظری اقتصاددانش بنیان و کارکردهای نظام نوآوری، برای پوشش این خلا با استفاده از رهیافت استنتاج توضیحی- تبیینی بر اساس داده های مستخرج از مصاحبه های نیمه ساختاریافته (12 خبره)، اقدام به استخراج کارکردهای مناطق آزاد اقتصادی در نظام نوآوری کرده است. نتایج حاکی از آن است که مناطق آزاد می توانند به عنوان محیط آزمون نوآوری، محل آزمایش سیاست های نوآوری، انتقال دهنده دانش و فناوری، توسعه خوشه های نوآوری، تسهیل خلق نوآوری برای شرکت های خارج از نظام نوآوری، شبکه سازی و همکاری های بین المللی و جذب سرمایه گذاری خطرپذیر خارجی عمل کنند.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، نظام نوآوری
  • میثم نریمانی، امیرمحمد احمدی* صفحات 28-59
    تامین حقوق مالکیت فکری، انگیزه و محرکی برای ابداع و نوآوری است، به گونه ای که به شرکت ها و مخترعین این اجازه را می دهد که در دوره حمایت از حقوق ثبت اختراعات، بیشترین منفعت را از اختراع خود برده و ایشان را به نوآوری تشویق می کند. ولی فقدان نگاه تجاری به ثبت اختراعات در کنار کاستی های عملکردی این نظام در ایران باعث می شود کارکردهای اصلی نظام مالکیت صنعتی برای توسعه اقتصاد دانش بنیان با چالش مواجه شود. محور مقاله حاضر، آسیب شناسی چالش های حوزه ثبت و دادرسی اختراعات و ارایه الزامات سیاستی برای ارتقاء نظام حمایت از مالکیت صنعتی در ایران است. برای پاسخ به این مسیله، بر اساس طرح تحقیق کیفی، رهنمودهای مصاحبه ها بر اساس پیشینه تحقیق و بررسی گزارش های و تحقیقات بین المللی تدوین و پس از انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته، تحلیل محتوای داده ها انجام شده است. در الزامات سیاستی ارایه شده در این مقاله، عناصر اصلی سیاستی برای تقویت نظامات حمایت از مالکیت از صنعتی در قالب ثبت و ارزیابی، دادرسی و نظامات قانونی ارایه شده است. هم چنین سیاست های توسعه نظامات پشتیبان مشتمل بر آموزش و ترویج، انتشارات علمی، تجاری سازی و قراردادها، ارتباطات بین المللی و معاهدات و نیز ارزش گذاری و قیمت گذاری طراحی و پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، مالکیت صنعتی، ثبت اختراعات، نظام ارزیابی اختراعات، شرکت ها و مخترعین
  • الهام فهام، مصطفی صفدری رنجبر* صفحات 60-88
    بخش کشاورزی در ایران دارای ساختاری سنتی با ارزش افزوده پایین و بهره وری پایین کل عوامل تولید است که مواجه با این مسایل، حمایت از کشاورزی مبتنی بر دانش و فناوری را طلب می کند. بر این اساس، این پژوهش کیفی، با هدف ارایه ابزارهای سیاستی جهت گذار به کشاورزی دانش بنیان در ایران از طریق شناسایی شکاف های سیاستی و شکست های سیستم در این زمینه، انجام شد. جهت تحقق اهداف پژوهش، از بررسی پیشینه، مطالعه تطبیقی و جلسه گروه کانونی استفاده شد. نتایج مطالعه تطبیقی تجارب سیاستی توسعه کشاورزی دانش بنیان در ایران، هند، ترکیه و سوییس، منجر به گونه شناسی ابزارهای سیاستی توسعه کشاورزی دانش بنیان در این کشورها شد. این نتایج، ورودی جلسه گروه کانونی را شکل دادند. داده های جلسه گروه کانونی، در چارچوب تحلیل شکست های سیستم و از طریق تحلیل محتوای مضمونی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند که به استخراج 51 چالش توسعه کشاورزی دانش بنیان در ایران و 20 ابزار سیاستی جهت گذار به کشاورزی دانش بنیان منجر شد.
    کلیدواژگان: کشاورزی دانش بنیان، مطالعه تطبیقی، گروه کانونی، شکست سیستم، ابزار سیاستی
  • فائزه عاطفی نیا، علی ملکی* صفحات 90-115

    آسیب شناسی ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با توجه به تجربه بیش از یک دهه و نیز تجارب دیگر کشورها حایز اهمیت است. در این پژوهش کیفی به گردآوری داده از طریق مطالعه اسناد کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته با دبیران و کارشناسان ستادهای توسعه فناوری ، مدیران فعلی و سابق صندوق ها و سایر افراد فعال و مطلع در نهادهای مرتبط علم و فناوری پرداخته شده است. علی رغم تجربیات موردی موفقیت آمیز ستادها در توسعه فناوری، این ستادها با چالش هایی در تحقق ماموریت های خود مواجهند. مسیولیت های ستادها و اثربخشی فعالیت های آن ها شفاف نیست و با چالش های ‏مختلفی از جمله محدودیت منابع و پراکنده بودن آن ها، سلیقه محور بودن سازوکارهای تجهیز منابع برای طرح ها، اولویت بندی نامناسب و با تاخیر فناوری ها و نامشخص بودن مرز مسیولیت ها در مقابل دیگر نهادهای متولی ‏مواجه اند. در راستای حل این چالش ها، در ارتباط با بخش پیشینه پژوهش، راهکارهایی نظیر ارزیابی، تشکیل و انحلال ستادهای توسعه فناوری از طریق تاسیس ساختار چابک و فراسازمانی بالادستی، ارایه طرح های پیشنهادی توسعه زیست بوم نوآوری توسط ستادها ، ایجاد موافقت نامه چندجانبه میان ستاد، وزارتخانه مرتبط، سازمان برنامه وبودجه و معرفی مدلی برای دسته بندی ستادها پیشنهادشده است.

    کلیدواژگان: ستادهای توسعه فناوری، شوراهای علم و فناوری، آژانس های نوآوری
  • بهزاد دوستی سبزی*، صفورا الهی، لیلا کشتکار صفحات 116-138

    پایان دادن به فقر، یکی از اهداف اصلی توسعه اقتصاد مبتنی بر دانش در قرن اخیر بوده است. اهمیت بحث نوآوری برای محرومیت-زدایی سبب شده که اجتماعات جهانی باهدف ایجاد تغییرات در جامعه هدف خود به سمت حمایت از فعالیت های کارآفرینی نوآورانه روی آورند. کمیته امداد امام خمینی (ره) نیز در راستای سیاست های توانمندسازی در ابعاد اقتصادی، از سال 1398 حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان را آغاز نموده است. پژوهش حاضر سعی دارد با آسیب شناسی مجموعه اقدامات صورت گرفته در کمیته امداد در راستای توسعه مشاغل دانش بنیان در جامعه مددجو، به بررسی و آسیب شناسی سیاست های موجود در بدنه کمیته امداد پرداخته و درنهایت به ارایه راهکارها و پیشنهاداتی برای توسعه مشاغل نوین و نوآورانه در قشر محروم جامعه بپردازد. روش این پژوهش، توصیفی-تحلیلی بوده و شیوه گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از سوالات باز است. جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان کمیته امداد در استان های مختلف کشور بوده است. نتایج تحقیق نشان دهنده وجود 15 چالش اصلی در بخش سازمانی در کمیته امداد است. این چالش ها در دو بخش اصلی چالش های ساختاری و اقتصادی دسته بندی شده اند. به طور کلی شواهد گویای آن است که مواردی نظیر نداشتن سند بالادستی مربوطه، بروکراسی اداری، نداشتن فرآیند منظم استعدادیابی و استعداد سنجی، ارایه نشدن آموزش ها مرتبط با نیازها، نداشتن طرح و برنامه در جهت بازارسانی محصولات، پرورش پیدا نکردن ایده ها در یک فرایند تعریف شده منسجم، تامین مالی ناکافی و نداشتن تضامین بانکی موردنیاز در جهت گرفتن تسهیلات، مهم ترین چالش های توسعه مشاغل نوآورانه در کمیته امداد هستند.

    کلیدواژگان: توسعه مشاغل نوآورانه، نوآوری مردمی، نوآوری فراگیر، کمیته امداد امام خمینی (ره)
  • رضا اسدی فرد، مریم نوذری* صفحات 140-164

    دانشگاه نه تنها یکی از اجزای اصلی و شناخته شده ی اغلب زیست بوم های نوآوری است، بلکه گاهی خود هسته مرکزی شکل گیری و توسعه ی یک زیست بوم است. شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری و رشد یک زیست بوم نوآوری دانشگاه-محور هدف اصلی پژوهش حاضر بوده است. در این پژوهش که یک مطالعه کیفی است تلاش شده عوامل موثر بر شکل گیری زیست بوم های نوآوری دانشگاه محور در کشورهای توسعه یافته شناسایی شود و با مقایسه آنها با یک نمونه زیست بوم نوآوری دانشگاه محور در ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه (زیست بوم نوآوری دانشگاه صنعتی شریف ایران)، چالش های خاص این زیست بوم و راه حل های جایگزین به کار رفته در آن شناسایی شده و الگوی شکل گیری این زیست بوم نوآوری تبیین گردد. در مطالعه حاضر تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل موضوع (تم) انجام و شبکه مضامینی از عوامل موثر بر شکل گیری نواحی نوآوری دانشگاه محور شکل گرفته است. براساس نتایج این پژوهش، عوامل موثر بر شکل گیری و توسعه زیست بوم نوآوری دانشگاه محور در 4 دسته اصلی مشتمل بر نوع همکاریها، نحوه نهادسازی، فعالیتها و ویژگی بازیگر اصلی طبقه بندی گردیده است.

    کلیدواژگان: نوآوری، تجاری سازی، زیست بوم نوآوری، زیست بوم نوآوری دانشگاه محور، دانشگاه شریف
  • مهدی الیاسی* صفحات 166-188

    در دهه های گذشته، برای حمایت از حوزه علم و فناوری، سیاست های کلی، قوانین و مقررات متعددی در مراجع ذیصلاح تصویب شده است. در بسیاری از این موارد، به دلیل عدم اجرایی شدن مصوبات قبلی و احساس ضرورت برای پیگیری آنها، سیاست گذاران با تدوین قوانین جدید با مضامین مشابه، تلاش کرده اند تا از این راه گامی در جهت اجرا برداشته شود. به عنوان نمونه در مورد حمایت از نخبگان، توسعه پژوهش، تجاری سازی فناوری و استفاده از توان شرکت های توانمند داخلی اسناد بالادستی و قوانین متعددی در دو دهه گذشته تدوین شده است. با این وجود میزان موفقیت در اجرایی سازی همواره چالشی مهم در مقابل فعالان این حوزه بوده است. در این مقاله سعی شده است تا با تکیه بر تجربه فعالیت نگارنده در مسیولیت مرتبط با تدوین سیاست های نوآوری در دوره زمانی شش سال اخیر که با استفاده از روش اقدام پژوهی انجام شده است، الگویی برای اثربخشی در جاری سازی این سیاست ها ارایه گردد. در این راستا، سه سیاست مهم که محقق در اجرای آنها مشارکت مستقیم داشته است، برای مطالعه انتخاب شده اند. بر اساس یافته های محقق، تورم سیاست ها و قوانین کلان در کشور و تکرار اهداف هر یک در قالب برچسب های جدید، به اجرای سیاست منجر نخواهد شد. بلکه مطابق با رویکرد پیشنهادی این پژوهش، تبدیل اهداف سیاستی به طرح های عملیاتی و طراحی سیاست ها در سه بعد اصلی تنظیم گری، شکل دهی آژانس های نیمه مستقل و تدوین و اجرایی سازی برنامه های سیاستی توسط آن ها، تحقق اهداف سیاست های کلان و قوانین کشور در توسعه علم و فناوری و نوآوری را تسهیل می نماید.

    کلیدواژگان: سیاست نوآوری، تنظیم گری، آژانس سازی، برنامه سیاستی، ابزار سیاستی
|
  • Javad Soltanzadeh *, Sadegh Khayyatian, Amir Habibdoust Pages 8-27
    Free economic zones are diverse actors of the national innovation system and need more interaction to maintain economic performance. These are more critical in developing countries that need to both absorb knowledge and technology and influence the market and support domestic players. Playing such a role requires a theoretical understanding of these areas and explaining their appropriate functions in the innovation system. To this purpose, the study employed the knowledge based-economics and innovation system's functions in the explanatory-abductive approach based on the data extracted from semi-structured interviews (12 experts) and attempts to illustrate the functions of free economic zones. The results indicate that free zones can act as an environment for innovation labs and policy labs, transferring knowledge and technology, developing innovation clusters, facilitating innovation for companies outside the innovation system, networking and international cooperation, and absorption of venture capital investment.Keywords: Knowledge-based economy, Free economic zones, Innovation System
    Keywords: Knowledge-based Economics, Free economic zones, Innovation system
  • Meisam Narimani, Amirmohammad Ahmadi * Pages 28-59
    Securing intellectual property rights is an incentive and stimulus for invention and innovation, in such a way that it allows firms and inventors to get the most benefit from their invention during the protection period of patent rights and encourages them to innovate. But the lack of a commercial view of patenting, along with the functional shortcomings of this system in Iran, causes the main functions of the industrial property system to face a challenge for the development of the knowledge-based economy. The focus of this article is the pathology of the challenges in the field of patent registration and litigation and providing policy requirements for the promotion of the industrial property protection system in Iran. To answer this question, based on the qualitative research plan, interview guidelines have been compiled based on the background of the research and review of reports and international research, and after conducting semi-structured interviews, data content analysis has been done. In the policy requirements presented in this article, the main policy elements to strengthen industrial property protection systems in the form of registration and evaluation, proceedings and legal systems are presented. Also, policies for the development of support systems including education and promotion, scientific publications, commercialization and contracts, international communication and treaties, as well as valuation and pricing have been designed and proposed.
    Keywords: Intellectual Property Rights, industrial property, Patents, patent evaluation system, firms, inventors
  • Elham Faham, Mostafa Safdari Ranjbar * Pages 60-88
    Some attributes of the agricultural sector in Iran are low Value-added, low amount of Total Factor Productivity, and a traditional structure, which facing these facts requires supporting agriculture through knowledge and technology. Therefore, the qualitative research was conducted to propose the policy tools for the transition to knowledge-intensive agriculture in Iran by identifying policy gaps and system failures in this field. In order to achieve the research goals, a literature review, a comparative study, and a focus group were used. The results of the comparative studies of the policy experiences of knowledge-intensive agriculture development in Iran, India, Turkey, and Switzerland led to the typology of the related policy tools in these countries. These results formed the input of the focus group meeting. The data from the focus group meeting was analyzed through thematic content analysis into the framework of system failures which led to the extraction of 51 challenges of knowledge-intensive agricultural development in Iran and 20 policy tools for the transition to knowledge-intensive agriculture.
    Keywords: Knowledge-intensive agriculture, comparative study, Focus Group, system failure, policy tools
  • Faeze Atefinia, Najmoddin Yazdi * Pages 90-115

    The Vice-Presidency for Science and Technology has managed innovation agencies in Iran for two decades. It is now time to assess their deficiencies and obstacles in light of the experience of other countries in regards to innovation agencies and science, technology, and innovation councils. This qualitative study employed a literature analysis and semi-structured interviews with researchers, present and previous management of these agencies, and Iranian innovation funds. According to the findings, the responsibilities and efficacy of Iranian innovation agencies are not transparent, and they face a number of challenges, including resource limitation and scattering, unstructured mechanisms for resource mobilization, inappropriate and late prioritization of technologies, and a lack of clarity regarding responsibility boundaries with respect to other science and technology institutions. To address these issues, the paper suggests analysis, formation, and elimination of innovation agencies through the formation of an agile structure and upstream organization, providing proposals for innovation ecosystem development by the agencies, establishing multilateral agreements between each agency, the relevant ministry, and the Plan and Budget Organization, and introducing a typology for innovation agencies.

    Keywords: Science, Technology Councils, Innovation Agencies, Institutional Redesign
  • Behzad Doosti Sabzi *, Safora Allahy, Leila Keshtkar Pages 116-138

    One of the primary goals of a knowledge-based economy over the last century has been to eradicate poverty. Because of the importance of the discussion of innovation for deprivation, global foundations support innovative entrepreneurial activities to affect change in lower-income people. Since 2019, the Imam Khomeini Relief Foundation has demonstrated a shift toward a knowledge-based economy through the implementation of empowerment policies in economic activities. This study aims to analyze the pathology of the relief committee's current policies concerning the development of knowledge-based activities in the target society, and then offer policies for the creation of new, innovative jobs and solutions in the underprivileged sector of society. This study used a descriptive-analytical approach. An open-ended semi-structured interview has been used to collect information. The managers and relief committees from various Iranian provinces were included in the statistical population. The study's findings point to 15 major organizational problems. Economic and structural obstacles make up the two main categories of these challenges. In general, evidence reveals that the most significant challenges for the development of innovative jobs are lack of relevant strategies, administrative bureaucracy, lack of a regular talent search and talent assessment process, lack of delivering needs-aligned training, and lack of a strategy and program for product marketing, lack of generating ideas, insufficient financing, and lack of bank guarantees required to secure facilities.

    Keywords: development of innovative jobs, grassroots innovation, inclusive innovation, Imam Khomeini Relief Foundation
  • Reza Asadifard, Maryam Nozari * Pages 140-164

    The university is not only one of the main and well-known components of most innovation ecosystems, but sometimes it is the core of the formation and development of an ecosystem. Identifying the factors affecting the formation and growth of a university-based innovation ecosystem is the main goal of this study. This qualitative study identifies the factors influencing the formation of university-based innovation ecosystems in developed countries by comparing them with a sample of these ecosystems in Iran as a developing country (Innovation Ecosystem of Sharif Industry). The specific challenges of this ecosystem and the alternative solutions used in it are identified and the formation pattern of this innovation ecosystem is explained. Data analysis of this study is theme analysis, and a network of factors affecting the formation of these ecosystems is formed. Based on the results of this research, the factors are classified into 4 main categories, including the type of collaborations, the way of institutionalization, activities, and characteristics of actors.

    Keywords: Innovation, Commercialization, Innovation Ecosystem, University-Based Innovation Ecosystem, Sharif University
  • Mahdi Elyasi * Pages 166-188

    The history of formulating policies and development plans and laws has reached several decades. According to some experts, they have experienced severe inflation at the start of the new century. Over time, due to the non-implementation of the goals of these policies and the sense of necessity to follow them, decision and policy makers have proposed new laws with the same policy themes in the new words and have tried to take a step towards implementation. . For example, in the field of science and technology, there are different versions with similar themes about elite management, technology commercialization and the use of internal power. However, the degree of success in implementation has always been a challenge for activists in this field. In this article, based on the author's experience in responsibility related to the development of innovation policies in the last six years, which has been done using the action research method, a model for effectiveness in implementing these policies is presented. In this regard, three important policies in which the researcher has been directly involved have been selected for study. According to the researcher, the inflation of policies and laws in the country and the repetition of the goals of each in the form of new labels, will not lead to the implementation of the policy. Rather, according to the proposed approach of this study,

    Keywords: Innovation Policy, Regulation, agencification, policy design, policy tools