فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 98 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید محمدصادق تابعی* صفحات 428-447

    آرامگاه شیخ علی نقی اصطهباناتی یکی از آثار ملی و هویت بخش کشور است که دستخوش دست اندازی و تخریب های عمدی بسیاری بوده است. با گذشت ده سال از تخریب دیوار محوطه آن، نه تنها اقدامی برای مرمت و بازسازی آن صورت نگرفته، بلکه برخی مدعی شده اند این بنا مسجدی قاجاری است و مدفن شیخ نیز در اصفهان است؛ ازاین رو این پرسش مطرح است که چگونه افراط گرایی بقای آرامگاه شیخ را با تهدید مواجه ساخته است؟ به نظر می رسد تفاوت های عقیدتی و برداشت های افراطی دینی به انگیزه ای برای تخریب این آرامگاه و تحریف تاریخی پیشینه و مدفن شیخ تبدیل شده است. هدف این پژوهش آشنایی با «وندالیسم افراط گرا» و نقش آن در تخریب این آرامگاه و آگاهی بخشی پیرامون این مسیله است. برای پیشبرد این موضوع از نظریه های وندالیسم، روش توصیفی-تحلیلی و منابع کتابخانه ای-اسنادی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند افراط گرایی با استفاده از کارویژه های تحریف، تخریب و ممانعت از ترمیم، به تهدیدی برای بقای مجموعه شیخ علی نقی اصطهباناتی تبدیل شده و تحریف تاریخی، مکملی برای پروژه های تخریب و ممانعت از ترمیم در راستای کاهش حساسیت، فشار اجتماعی و بی تفاوتی دستگاه های متولی است؛ ازاین رو نیازمند مستندسازی و آگاهی بخشی از طریق تولید محتوای علمی و رسانه ای و پیگیری گروه ها و فعالان اجتماعی است.

    کلیدواژگان: ابنیه ی تاریخی، افراط گرایی دینی، وندالیسم ایدئولوژیک، تحریف تاریخی، شیخ علی نقی اصطهباناتی
  • سهند محمدی خبازان، میترا حبیبی* صفحات 448-464

    مطالعه کالبد کاخ دروازه ارگ های هخامنشی با رویکرد اسطوره شناسی نو و با روش تحلیل تاریخی به کشف مضامین و مفاهیم در پس این کالبد انجامید و نشان داد کالبد و آرایه های این بناها به مضامین فرهنگی غالب در دوره مذکور ارجاع می دهد، مضامینی که مبتنی بر الگوهای فکری مردمان باستان یعنی اسطوره ها شکل گرفته اند. نتیجه آنکه این کاخ دروازه ها دارای ساختاری متفاوت با دروازه شهرهای دیگر فرهنگ ها بوده اند و به ترتیب زمانی از پاسارگاد تا شوش و پارسه به تدریج تحولاتی را نیز پذیرا شده اند. مقایسه این کاخ دروازه ها و تحولات آنها نشان می دهد که این بناها با هر چه بیشتر قدرت گرفتن پادشاهی هخامنشی به تدریج بیشتر و بر مضامین فرهنگی ایرانی تکیه کرده اند؛ چنانکه در کاخ دروازه پاسارگاد تاثیر فرهنگ مصری و بین النهرینی بیش از دیگر کاخ دروازه ها مشهود است و در مقابل کاخ دروازه پارسه که در اوج قدرت گیری هخامنشیان ساخته شده، بدون نیاز به ارجاع به دیگر فرهنگ ها بر مضامین ایرانی تکیه دارد. در این کاخ دروازه از سویی مبتنی بر کالبد سه درگاهی و آرایه های آن که ارجاعی است به نظریه کنش های سه گانه ژرژ دومزیل نزد اقوام هند و اروپایی و از سوی دیگر با نام گذاری ویژه، دروازه همه ملت ها، بر کارکرد آن تاکید شده است؛ کارکردی که به شکلی دوپهلو از سویی به دروازه ای اشاره دارد که روی به همه گروه ها و ملت های تحت حکومت ایرانی هخامنشی باز است و از سوی دیگر حاوی دلالتی نمادین به قدرت فراگیر حکومت هخامنشی است که همه گروه ها و ملت ها از هر نژادی را در زیر پرچم خود جای داده است.

    کلیدواژگان: کاخ دروازه، هخامنشی، پارسه، اسطوره شناسی، پاسارگاد
  • محمد مشهدی نوش آبادی، محمدرضا غیاثیان* صفحات 466-482

    آبادی قهرود در منطقه کوهستانی شهرستان کاشان دارای دو مسجد تاریخی علی و کله از دوره ایلخانی است. از این میان، مسجد علی قهرود به سبب وجود چند صد کاشی ستاره ای کتیبه دار زرین فام و درب چوبی دولنگه نفیس به تاریخ 700 ق اهمیت زیادی دارد. درب ایلخانی کم نظیر مسجد دارای سیزده کتیبه به زبان های فارسی و عربی است و پس زمینه نوشته ها و لنگه های درب با نقوش گیاهی و هندسی با کیفیت بسیار بالایی اجرا شده اند. پرسش اصلی پژوهش این است که کتیبه های درب مسجد علی چه محتوایی دارد و چه تصویری از اوضاع دینی، فرهنگی و تاریخی کاشان در آن دوران به دست می دهد. در این مقاله، برای اولین بار ضمن بازخوانی و تحلیل محتوای تمام کتیبه های درب چوبی، بانی مسجد، عبدالواحد بن محمد و هنرمند سازنده درب، محمد نقار اصفهانی و چند اثر دیگر او معرفی شده اند. در یکی از کتیبه های در، واقف به رویایی می پردازد که در آن امام علی (ع) دستور ساخت مسجد را داده است. این درون مایه شیعی شباهت چشمگیری با کتیبه لوح زرین فام ایلخانی قدمگاه علی صالح آباد کاشان دارد. برخلاف کتیبه اخیر که به تشیع اعتقادی گرایش دارد، متن درب قهرود بیشتر نشان دهنده ارادت به امام علی و خاندان پیامبر است؛ اگرچه همین نوع گرایش ها درنهایت به اعتقادی در دوره های بعد انجامیده است. در عین حال، این درب سندی بی بدیل از احساسات، انگیزه ها و گرایش های اعتقادی و اخلاقی بانی است.

    کلیدواژگان: دوره ایلخانی، هنر شیعی، قهرود، مسجد علی، درب چوبی
  • ابوالقاسم دادور*، الهام نصرت نظامی صفحات 484-499

    نسخه های خطی از جمله آثار بسیار ارزشمندی هستند. مطالعه آنها کمک شایانی در کشف زوایای پنهان فرهنگ و هنر دارد. در این میان، موزه به عنوان یکی از مهم ترین مکان هایی است که در حفظ آثار نفیس همچون نسخه های خطی و سایر آثار تاریخی که از گذر ایام به یادگار مانده اند، نقش بسزایی دارد؛ آثاری همچون نسخ خطی و مصور که در حوزه نگارگری ایرانی، جایگاه ویژه ای از نظر مطالعه هویت و هنر ایرانی-اسلامی دارد. در این مقاله که بخش عمده آن براساس پژوهش کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است، ساختار تصویری 10 نگاره از دو نسخه خطی بررسی می شود. از نگاره های دو شاهنامه فردوسی، از نسخ خطی ارزشمند ادبی و هنری محفوظ در کاخ موزه سعدآباد بررسی می شود. هدف از بررسی نگاره های این دو شاهنامه مصور، در واقع بررسی و شناساندن این دو نسخه کمیاب و ناشناخته است و از طرف دیگر معرفی گنجینه هایی از هنر فاخر ایران زمین که تاکنون شرایط معرفی آنها نبوده و این مقاله مجالی برای آشنایی مختصری با آنهاست. دو نسخه شاهنامه مورد نظر یکی مربوط به اواخر دوره تیموری و اوایل صفوی و دیگری مربوط به دوره قاجار بوده که به وضوح دارای ویژگی هایی هستند که از نظر جلوه های ویژه بصری کاملا قابل مطالعه هستند. بررسی ساختار ظاهری و ویژگی های منحصر به فرد این دو شاهکار هنری، که نتیجه نهایی آن آشنایی بیشتر با عناصر تشکیل دهنده نگاره ها، نوع رنگ و رنگ آمیزی، ترکیب بندی و... به کاررفته در هر دو اثر برای مطالعات بیشتر در آینده است، حایز اهمیت است. علی رغم موضوع های مشابه در هر دو شاهنامه، هریک دارای ویژگی های منحصربه فردی است که نشان از هویت مستقل هریک در جایگاه خود دارند.

    کلیدواژگان: شاهنامه، شاهنامه نگاری، شاهنامه فردوسی، شاهنامه مصور، شاهنامه های کاخ موزه سعدآباد
  • سعید ستارنژاد، کریم حاجی زاده باستانی*، بهروز افخمی، حبیب شهبازی شیران صفحات 500-513

    منطقه شمال غرب ایران، به دلیل موقعیت جغرافیایی، بستری مناسب برای ایجاد فضاهای دستکند است. در این منطقه، تاکنون فضاهای دستکند متنوع با کاربری های مختلف کشف و شناسایی شده است. در میان آنها، فضاهای دستکند نیایشگاهی، یکی از سالم ترین و در عین حال شاخص ترین فضاهای دستکند محسوب می شود. تاکنون پژوهش هایی درباره این فضاها انجام شده و کاربری و گاه نگاری آنها بیشتر با تاکید بر معابد مهری متعلق به دوران اشکانی در نظر گرفته شده است؛ با این حال فرضیه های مطرح شده بدون پشتوانه علمی مناسب بوده و دلایل کافی برای انتساب آن به آیین مهرپرستی در دست نیست. بر همین اساس لزوم مطالعه و بازنگری در نظریات پیشین وجود دارد؛ بنابراین در پژوهش حاضر به صورت موردی سه فضای دستکند امامزاده معصوم، آباذر و قدمگاه با روش مطالعات توصیفی- تطبیقی و تاریخی- تحلیلی مورد مطالعه و ارزیابی مجدد قرار گرفته است. این پژوهش به دنبال پاسخ به پرسش های اساسی زیر است: 1. فضاهای دستکند مذکور از نظر گاه نگاری متعلق به چه دورانی هستند؟ 2. نیایشگاه های دستکند مورد مطالعه از نظر ماهیت کاربری به کدام گروه های دینی- مذهبی تعلق دارند؟ در پاسخ به پرسش های بالا نگارندگان، براساس بررسی باستان شناختی، سبک شناختی عناصر معماری به خصوص پوشش فضاها، چشم انداز محوطه، مطالعات تاریخی و مواد فرهنگی باقی مانده در سطح محوطه ها، ضمن رد فرضیه مهرابه بودن این فضاها، گاه نگاری غالب فضاها را متعلق به دوران اسلامی با کاربری های آیینی- یادمانی و معیشتی در نظر گرفته اند.

    کلیدواژگان: آذربایجان ایران، معماری دستکند، کاربری، گاه نگاری، دوران اسلامی
  • حدیث فرامرزی، محمدحسن طالبیان*، مهدی خاک زند صفحات 514-532

    پژوهش حاضر با هدف ارایه چارچوب مفهومی انطباق پذیر در استفاده مجدد میراث صنعت نفت آبادان با رویکرد منظر انجام گرفته است. این پژوهش مبتنی بر روش آمیخته و در دو فاز کیفی و کمی بوده است. داده های بخش کیفی از طریق تحلیل محتوای کیفی منابع مکتوب، مطالعه نمونه های موردی و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 21 نفر از خبرگان حوزه میراث صنعتی و منظر جمع آوری شد. سپس تجزیه و تحلیل داده ها به روش نظریه داده بنیاد طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد و 347 کد باز، 28 مفهوم و 9 مقوله استخراج گردید. در نهایت با توجه به کدهای احصا شده از تحلیل محتوای منابع مکتوب، مطالعه نمونه های موردی و مصاحبه ها، چارچوب مفهومی انطباق پذیری میراث صنعتی با رویکرد منظر ارایه شد. برای اعتبارسنجی مدل منتج از فاز کیفی، از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی در فاز تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. یافته های کمی نشان داد، 9 مقوله اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، زیست محیطی، کالبدی، تکنولوژی، زیرساختی، عامل قوانین و سیاست گذاری با انطباق پذیری میراث صنعتی با رویکرد منظر در استفاده مجدد میراث صنعت نفت آبادان رابطه مثبت و معناداری دارند. این پژوهش استفاده از رویکرد منظر در استفاده مجدد تطبیقی میراث صنعتی را راهکاری برای ارتقای کیفیت بوم آشکارگی می داند که از طریق ایجاد تعادل محیط انسان ساخت با طبیعت و کارکردهای اکولوژیک منجر به برانگیزش حس ارزش گذاری به محیط طبیعی، عیان سازی زیرساخت های طبیعی شهر و قرارگرفتن نظام های طبیعی در معرض ادراک و تجربه انسانی می شود.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری، استفاده مجدد، میراث صنعتی، منظر، بوم آشکارگی
  • ندا شفیقی* صفحات 534-548

    گرشاسب نامه داستانی منظوم و پهلوانی است در باب ماجراهای گرشاسب جد رستم که اسدی طوسی، شاعر سده پنجم به نظم درآورده است. از گرشاسب نامه 39 نسخه کامل و ناقص موجود است که تعداد کمی از آنها مصور شده اند. هدف از این جستار، معرفی نسخه موزه بریتانیا به شماره or.12985 و تاریخ کتابت 981 ق/1573 م و کنکاش در ساختار بصری و مشخصات صوری نگاره های آن است تا شناخت بیشتری از اسناد تاریخی و مهجور ایرانی و آگاهی از فرهنگ بصری گذشتگان حاصل شود. این نمونه مصور، دارای 8 نگاره است که ویژگی های تصویری و سبکی مکتب قزوین را در خود دارند. نوشتار حاضر درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که خصوصیات صوری شاخص و وجوه اشتراک نگاره ها چیست. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و تاریخی، به شیوه کیفی و استقرایی انجام شده است. نتایج مطالعه نشان داد؛ نگاره های نسخه در دو موضوع رزم و بزم به تصویر درآمده اند که مجالس رزمی به واسطه درون مایه حماسی اثر در پرورش موضوع و بیان هنری برجسته ترند، اگرچه در تقابل با ویژگی شاخص اشعار اسدی در توصیف صحنه های خرق عادت، با رویکرد محتاطانه و طبیعت گرایانه نگارگران آن مواجهیم. محوریت شخصیت قهرمان در تصویر و بی چهرگی او، توجه به غنا و تاثیرات رنگی و همچنین ترکیب بندی متناسب از اهم ویژگی های مشترک بصری نگاره های گرشاسب نامه است.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، گرشاسب نامه، موزه بریتانیا، نگارگری، مکتب قزوین
  • زهرا راشدنیا، احمد صالحی کاخکی* صفحات 550-573

    بقعه شیخ خلیفه خفر به سبب داشتن معماری و آرایه های متعددی نظیر آرایه های سنگی، دیوارنگاره، آرایه های گچی و آرایه های کاشی به ویژه محراب کاشی آن، حایز اهمیت بسیار است؛ بنابراین پژوهش پیش رو به معرفی آرایه های معماری بقعه با تاکید بر محراب کاشی منحصر به فرد آن، محفوظ در موزه پارس شیراز می پردازد؛ از این رو یکی از اهداف این مقاله، شناسایی انواع آرایه های موجود در بقعه است. شناخت ویژگی های تزیینی محراب کاشی بقعه شیخ خلیفه خفر و همچنین مطالعه تطبیقی ساختار، نقوش و کتیبه های محراب با آرایه های کاشی مشابه خود، هدف دیگر پژوهش حاضر است. این پژوهش در پی پاسخگویی به پرسش های ذیل است: ویژگی های تزیینی بقعه شیخ خلیفه خفر و محراب کاشی آن کدام است. چه وجوه اشتراکی از لحاظ ساختار (شکل کلی)، نقوش و کتیبه های محراب کاشی بقعه، با آرایه های کاشی ابنیه دوره تیموری وجود دارد. روش یافته اندوزی بر پایه مطالعات میدانی و با استناد به منابع مکتوب صورت گرفته که به روش تاریخی - تفسیری، به تحلیل داده های به دست آمده از نمونه مطالعاتی می پردازد. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که ساختار و صورت ظاهری بنا، کاربرد سنگ های تراش، کاربرد گره «شش ضلعی منتظم» در ازاره، عناصر ختایی مشترک در آرایه های کاشی و دیوارنگاره، از موارد قابل مقایسه در معماری و آرایه های این بقعه با بسیاری از بناهای دوره تیموری است. ساختار یک طاق نمایی و فاقد ستون نما، وجود فرم/ تزیینی دالبری یا کنگره ای در قسمت فوقانی محراب، کتیبه ثلث با کشیده های عمودی بلند و کشیده، ترکیب بندی و فرم سر اسلیمی و اسلیمی های تشکیل دهنده لچکی و... از جمله ویژگی های محراب کاشی بقعه است که با بسیاری از محراب ها و دیگر آرایه های کاشی عصر تیموری تشابه دارد.

    کلیدواژگان: دوره تیموری، بقعه شیخ خلیفه خفر، آرایه های معماری، محراب کاشی، نقوش و کتیبه ها
  • زهرا السادات حسینی، محمدرضا سعیدی*، احمد چایچی امیرخیز صفحات 574-590

    ریتون های هخامنشی به عنوان یکی از مهم ترین داده های باستان شناسی زینت بخش بسیاری از موزه ها در سراسر جهان هستند؛ با این حال تعداد زیادی از این ریتون ها از کاوش های علمی باستان شناسی به دست نیامده اند؛ از این رو مطالعه آنها به لحاظ اصالت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این رابطه، مطالعات آزمایشگاهی به منظور تعیین قطعیت هنوز در ابتدای کار بوده و از طرفی روش های جعل نیز با گسترش فناوری، پیشرفته تر گردیده است؛ بنابراین فن شناسی و مطالعات تطبیقی هنوز یکی از مهم ترین و مناسب ترین شیوه های شناسایی اصالت آثار تاریخی از جمله ریتون های هخامنشی به شمار می رود. در این راستا نوشتار حاضر سعی دارد با تمرکز بر ریتون سیمین توقیف شده منتهی به سر شیر ماده منسوب به دوره هخامنشی موجود در موزه هگمتانه، ضمن تحلیل و بررسی وجوه اشتراک و افتراق ریتون مورد بحث با سایر نمونه های مشابه در این دوره، راستی آزمایی تاریخ گذاری (اصالت) این نمونه را با رویکرد توصیفی-تحلیلی (گونه شناسی، فنون ساخت و آرایه های تزیینی) مورد مطالعه قرار دهد. نتایج حاصل از گزینش و شیوه بازنمایی آرایه های تزیینی بیانگر آن است که نقش مایه های ریتون مورد بحث فاقد تناسبات و سبک هنر هخامنشی است. از طرفی جانمایی جزییات نقوش واحد نیز عدم تناسب با سبک هخامنشی را نشان داد. یافته های به دست آمده می تواند عدم اصالت یا عدم تعلق ریتون منتهی به سر شیر ماده در موزه هگمتانه به دوره هخامنشی را تایید کند.

    کلیدواژگان: ریتون، دوره هخامنشی، مطالعه تطبیقی، اصالت سنجی، موزه هگمتانه
  • هانیه فدایی تمیجانی* صفحات 592-608

    افزایش مشکلات زیست محیطی، نیازمند ارایه راهکارهایی به منظور دستیابی به فضای زیستی مطلوب در راستای دستیابی به اهداف توسعه پایدار است. توجه به الگوهای بومی در فضاهای معماری و شهری گذشته از جمله این راهکارهاست. از میان الگوهای شهرهای سنتی می توان باغ شهرهای تاریخی ایران را نام برد که در گذشته بسیاری از آنها با توجه به محیط طبیعی و بستر اکولوژیک طراحی می شدند. باغ شهرها به عنوان شهرهایی از پیش طراحی شده در انطباق با معماری باغ ایرانی و تکرار آن در مقیاس کلان بوده اند. به رغم مطالعات صورت گرفته در مورد باغ شهرها، این موضوع هیچ گاه با رویکرد پایداری مورد بررسی قرار نگرفته است؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بازخوانی ضوابط پایداری منظر در باغ شهر اصفهان در دوره صفوی به عنوان نمونه ای ارزشمند و شاخص از باغ شهرهای ایرانی بوده تا بتوان با بهره گیری از این ضوابط در طراحی منظر پایدار در شهرهای امروزی استفاده کرد. روش تحقیق این پژوهش از نوع کیفی با رویکرد توصیفی-تحلیلی بر پایه منابع کتابخانه ای بوده که به تدوین اصول و راهبردهای پایداری منظر پرداخته و با شیوه تطبیقی و تحلیلی، این معیارها را از باغ شهر اصفهان استخراج می کند. شیوه های آبیاری، کاشت و عناصر مصنوع باغ شهر اصفهان از جمله مولفه های مورد بررسی در این پژوهش بوده و نتیجه حاصل از بررسی الگوهای پایداری منظر و بازشناسی باغ شهر اصفهان صفوی نشانگر انطباق مولفه های این باغ شهر با اصول پایداری منظر است.

    کلیدواژگان: باغ ایرانی، باغ شهر، منظر پایدار، اصفهان، دوره صفوی
|
  • Seyed MohamadSadegh Tabei* Pages 428-447

    The tomb of Sheikh Ali-Naqi Estahbanati is one of the national heritage and identity of the country, which has been subjected to many deliberate encroachments and destructions. After ten years of destroying its enclosure walls, not only has no action been taken to conserve and restore it, rather, some have claimed that this building is a Qajar mosque, and also the Sheikh's tomb is in Esfahan. Hence, the question arises as to how extremism has threatened the survival of the Sheikh's tomb? It seems that ideological differences and religious extremism perceptions have become a motive for the destruction of this tomb and the historical distortion of the sheikh's background and burial. The aim of this research is to get acquainted with “Extremist vandalism”, and its role in the destruction of this tomb, and to raise awareness about this issue. To further this issue, theories of vandalism, descriptive-analytical method, and library-documentary sources have been used. The findings show that the extremism has become a threat to the survival of Sheikh Ali-Naqi Estabanati's complex by using the functions of distortion, destruction and obstruction of restoration, and historical distortion is a supplement to the projects of destruction and obstruction of restoration, in order to reduce the sensitivity and social pressure and the indifference of the responsible agencies. Therefore, it needs documentation and consciousness-raising through the production of scientific and media content and the follow-up of social groups and activists.

    Keywords: Historic buildings, Religious extremism, Ideological vandalism, Historical distort, Sheikh Ali-Naqi Estahbanati
  • Sahand Mohammadi Khabazan, Mitra Habibi* Pages 448-464

    The study of the gates of the Achaemenid citadels with the new mythological approach and historical analysis method led to the discovery of concepts behind this body which refer to the cultural themes in this period which had been formed based on belief and mental patterns of the people of this period, that is, the myths. The result is that these palace-gates had a different structure from the gates of cities in other cultures and gradually underwent changes from Pasargadae to Susa and Parseh. A comparison of these gates and their developments shows that as the Achaemenid kingdom gained more power, the architecture of these buildings were formed more based on Iranian cultural themes; As in Pasargadae Gate-Palace, the influence of Egyptian and Mesopotamian culture is more evident than other gate-palaces, and in contrast the gate-palace of Parseh Citadel, which was built at the height of Achaemenid domination, without the need to refer to other cultures relies on Iranian themes; In this Gate-Palace, on one hand with its three doorways and ornaments which are a reference to Dumezil's tripartite ideology of Indo-European societies, and on the other hand with its special naming, the gate of all nations, its function is emphasized, a function that in a double-sided way refers to a gate that is open to all nations under the rule of the Achaemenid dynasty, and also It contains a symbolic connotation of the all-encompassing power of the Achaemenid rule, which encompasses all nations of all races under its governance.

    Keywords: Gate-palace, Achaemenid, Parseh, mythology, Pasargadae
  • Mohammad Mashhadi Nooshabadi, MohamadReza Ghiasian* Pages 466-482

    The village of Quhrud in the mountainous area of Kashan has two historical mosques, ‘Ali and Kallah, both from the Ilkhanid period. Among these, Masjid-i ‘Ali is of considerable significance due to the presence of hundreds of lustre star tiles and an exquisite wooden door dated 700AH. The unique Ilkhanid door of the mosque has thirteen inscriptions in Persian and Arabic languages, and the background of the writings and the leaves of the door are decorated with vegetal and geometric motifs. This paper tries to answer the questions of what is the content of the inscriptions on the door and what image does it give of the religious, cultural and historical situation of Kashan region at that time? Thus, while analyzing the content of all the inscriptions of the door, the patron of the mosque, ‘Abd al-Wahid, and the artist, Muhammad Naqqar Isfahani and some of his other works have been introduced. In one of the inscriptions, the patron talks about a dream in which Imam ‘Ali ordered the construction of the mosque. This Shiite theme has a remarkable resemblance with the inscription of the Ilkhanid lustre tile of Qadamgah-i ‘Ali in Kashan. Unlike the latter inscription, which tends towards the religious Shiism, the text of the Quhrud door shows devotion to Imam ‘Ali and the Prophet’s family. However, these tendencies have finally led to a belief in later periods. Finally, this door can be interprated as an important document of the founder’s feelings, motivations and religious and moral tendencies.

    Keywords: Ilkhanid Period, Shiite Art, Quhrud, Masjid-i ‘Ali, Wooden Door
  • Abolghasem Dadvar*, Elham Nosrat Nezami Pages 484-499

    Manuscripts are among the most valuable works which being studied can help discover the hidden figures of culture and art. Meanwhile, as one of the most important places, the museum plays an essential role in preserving exquisite works such as manuscripts and other historical works through time. Works such as manuscripts and illustrations have a special place in the field of Iranian painting in terms of studying Iranian-Islamic identity and art. In this article, the main part of which is based on library and documentary research, the visual structure of some illustrations of Ferdowsi's two Shahnamehs, which are valuable literary and artistic manuscripts preserved in Saadabad Palace-Museum, is examined. The purpose of examining the illustrations of these two illustrated Shahnamehs is actually to examine and introduce these two rare and unknown versions and, on the other hand, to introduce treasures of the noble art of Iran. The two versions of Shahnameh in question were illustrated in two different periods, but they clearly have features that are completely worth studying in terms of special visual effects. Examining the structure and unique features of these two artistic masterpieces results in more familiarity with the elements that make up the paintings, the type of color and coloring, composition, etc., used in both works, which are important for more studies in the future. In each of the studied Shahnamehs, despite the similar themes, unique characteristics were observed that show the independent identity of each.

    Keywords: Shahnameh, Shahnameh writing, Ferdowsi's Shahnameh, Illustrated Shahnameh, Saadabad Palace Museum Shahnamehs
  • Saeid Sattarnezhad, Karim Hajizadeh Bastani*, Behrooz Afkhami, Habib Shahbazi Shiran Pages 500-513

    Northwest of Iran, due to its geographical location and political-religious and social situation throughout history, has been a suitable platform for the formation of handicrafts. In this area, various handicraft spaces with different uses have been discovered and identified so far. Among them, the handicraft spaces of the shrine are one of the healthiest and at the same time the most characteristic handicraft spaces. So far, research has been done in relation to these spaces and their use and chronology have been considered with more emphasis on the Mehri temples belonging to the Parthian period. However, the hypotheses put forward without scientific support are appropriate and there are not enough reasons to attribute them to the seal of worship. Accordingly, there is a need to study and review previous theories; Therefore, in the present study, three handicrafts of Imamzadeh Masoom, Abazar and Ghadmagah have been studied and re-evaluated on a case-by-case basis by the method of comparative studies and historical-interpretive analysis. This research seeks to answer the following basic questions; 1. What period do the mentioned handicraft spaces belong to in terms of chronology? 2. Which religious groups belonged to the studied Troglodytic Architecture shrines in terms of nature of use? In response to the above questions, the authors, based on archaeological research, stylistics of architectural elements, especially the coverage of spaces, landscape, historical studies, while rejecting the hypothesis of the altitude of these spaces, their chronology belongs to the Islamic era using Buddhist temples and monasterie.

    Keywords: Azerbaijan, Iran, Troglodytic Architecture architecture, shrines, Islamic era
  • Hadis Faramarzi, MohammadHassan Talebian*, Mehdi Khakzand Pages 514-532

    The present study aimed to provide a conceptual framework of adaptability to the landscape approach in reusing the heritage of Abadan oil industry. This research is based on a mixed method in two phases, qualitative and quantitative. Qualitative data were collected through qualitative content analysis of written sources, case study and semi-structured interviews with 21 experts in the field of industrial heritage and landscape. Then, the data were analyzed by the grounded theory method during three stages of open, axial and selective coding and 347 open codes, 28 concepts and 9 categories were extracted. Finally, according to the codes obtained from the written sources, case study and interviews, the theory of industrial heritage adaptability to the landscape approach was presented. To validate the model resulting from this theory, the structural equation modeling approach was used using the partial least squares method in the confirmatory factor analysis phase. Quantitative findings showed that economic, cultural, social, historical, environmental, physical, technological, infrastructure, laws and policy categories have a positive and significant relationship with the adaptability to the landscape approach in reusing the heritage of Abadan oil industry. This study considers the use of landscape approach in the adaptive reuse of industrial heritage as a way to improve the quality of the eco-revelatory that by balancing the man-made environment with nature and ecological functions, it leads to stimulating a sense of appreciation for the natural environment and revealing the natural infrastructure of the city and exposing natural systems to human perception and experience.

    Keywords: Adaptability, Reuse, Industrial Heritage, Landscape, Eco-Revelatory
  • Neda Shafighi* Pages 534-548

    Garshasp-nama is a poetic and agonistic story about the adventures of Garshasp ancestor of Rostam, which was written by Asadi Tusi, a poet of the 5th century. There are 39 complete and incomplete copies of Garshasp-nama, few of which are illustrated. The purpose of this essay is to introduce the British Museum version with the number or.12985 and the date of writing 981 AH/1573 AD and explore the visual structure and formal characteristics of its paintings to gain more knowledge of historical and abandoned Iranian documents and knowledge of the visual culture of the past. This illustrated sample has 8 illustrations that have the pictorial and stylistic characteristics of the Qazvin school. The present article tries to answer the question, what are the formal features of the index and the common aspects of the paintings? The descriptive-analytical and historical research method was conducted in a qualitative and inductive way. The results of the study showed; the illustrations of the edition are depicted in two themes of war and banquet, which are more prominent in the development of the theme and artistic expression due to the epic theme of the work. Although in contrast to the characteristic feature of Asadi's poems in describing the scenes of marvel, we are faced with the cautious and naturalistic approach of its writers. The centrality of the hero's character in the image and his facelessness, attention to the richness and color effects as well as the proportional composition are the most important common visual features of Garshasp-nama's paintings.

    Keywords: Manuscript, Garshasp-nama, British Museum, Miniature, Qazvin School
  • Zahra Rashednia, Ahmad Salehi Kakhki* Pages 550-573

    The Tomb of SheikhKhalifeh Khafr has a very important Status due to the existence of archirecture and various decoration such as carving, Wall paintings, stucco Decoration, Tile Decoration especially its tiled mihrab.Therefore, the leading research introduces Architectural ornaments of the tomb with emphasis on its unique tile mihrab,preserved in the Pars Museum in Shiraz. Therefore,one of the purposes of this article is to identify the types of decorations in The Tomb of SheikhKhalifeh Khafr. This study sought to answer the following questions; What are the decorative characteristics of The Tomb of SheikhKhalifeh Khafr and its tiled mihrab? What are the commonalities in factors of structure (general shape), Motifs and inscriptions,on the Tile mihrab of the Tomb of SheikhKhalifeh whit the tiling decoration of Timurid buildings? The collected data were then analyzed through the historical interpretive method.The results of this research indicate that the structure and appearance of the building,the use of Truncated Stone, the use of "regular hexagonal" knots in the dado, common Khataei elements in tiles and Wall paintings,are comparable in the architecture and decorations of this tomb with many buildings of Timurid period. The structure of an arch without a Stylar,the presence of a form/decoration by Scalloped or crenelation in the upper part of the mihrab,the Thuluth inscription with long and elongated vertical elongations,the composition and form of the arabesque vault and the arabesque ones forming a flexible one, etc. are among the features.The tile mihrab of the tomb is similar to many other mihrabs and tile decorations of this period.

    Keywords: Timurid Era, Tomb of SheikhKhalifeh Khafr, Architectural ornaments, Tile mihrab, Motifs, inscriptions
  • Zahra Sadat Hosseini, MohammadReza Saeedi*, Ahmad Chaichi Amir Khiz Pages 574-590

    Achaemenid rhytons as one of the most important archaeological data adorn many museums around the world. However, many of these rhytons have not been obtained from scientific archaeological excavations, so their study is of particular importance in terms of originality. In this regard, laboratory studies to determine the certainty are still in their infancy, and on the other hand, forgery methods have become more advanced with the development of technology; Therefore, technology and comparative studies are still one of the most important and appropriate ways to identify the authenticity of historical monuments, including Achaemenid rhytons. In this regard, the present article tries to focus on the confiscated rhyton of Silver, which leads to the head of a female milk belonging to the Achaemenid period in the Hegmataneh Museum, while analyzing the commonalities and differences between the rhyton discussed and other similar examples in this period. Historical (originality) test of this sample with a descriptive-analytical approach (typology, construction techniques and decorative arrays). The results of the selection and representation of decorative arrays indicate that the role of rhyton motifs in question lacks proportions and style of Achaemenid art. On the other hand, the location of the details of the single motifs also showed the incompatibility with the Achaemenid style. The findings can confirm the non-authenticity or non-belonging of the rhyton leading to the female lion of the Hegmataneh Museum to the Achaemenid period.

    Keywords: Rhyton, Achaemenid period, Comparative study, Authenticity, Hegmataneh Museum
  • Honey Fadaie Tamijani* Pages 592-608

    Increasing environmental problems in modern cities need to find solutions to achieve the desirable living space and reduce pollutions to reach sustainable development goals. Consideration to indigenous design principles in architecture and urban spaces is one of these solutions. Among the design patterns of traditional cities, we can name the historical garden cities of Iran, many of which in the past designed according to the natural environments and ecological contexts. Garden cities as the pre-designed cities have been in accordance with the Persian garden architecture and its design repetition on the large scale. Despite the studies on the garden city garden, this issue has never been investigated with a sustainable view. Thus, the main aim of present study is to recognize the design principles and criteria of landscape sustainability in the garden city of Isfahan in the Safavid period as a valuable and well-known example of the historical garden cities of Iran to be able to use these criteria in sustainable landscape design in today's cities. The research method is qualitative with a descriptive-analytical approach based on library documents and resources that formulates the principles and strategies of landscape sustainability and derives these principles and criteria from the garden city of Isfahan with the comparative and analytical methods. The system of irrigation and planting methods, and the result of the study on the models of landscape sustainability and recognizing the city garden of Isfahan safavid shows the compliance of this garden city's elements with the principles of landscape sustainability.

    Keywords: Persian garden, Garden city, Sustainable Landscape, Isfahan, Safavid era