فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال سی و هشتم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امین نامداری*، پیام پزشکپور، اصغر مهربان، امیر میرزایی، محمد برزعلی صفحات 129-146
    هدف از این پژوهش ارزیابی و تفسیر اثر برهمکنش ژنوتیپ × محیط برای لاین (ژنوتیپ) های پیشرفته عدس دیم در هشت محیط آزمایشی بود. برای این منظور، تعداد 15 لاین پیشرفته عدس دیم به همراه دو رقم شاهد (گچساران و سپهر) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در چهار ایستگاه تحقیقاتی گچساران، مغان، خرم آباد و ایلام در دو سال زراعی 99-1398 و 1400-1399 بررسی و ارزیابی شدند. میانگین عملکرد دانه کل لاین ها 891 کیلوگرم در هکتار بود. ژنوتیپ 10 با 1031 کیلوگرم در هکتار بیشترین و ژنوتیپ 16 (رقم گچساران) با 728 کیلوگرم در هکتار کمترین میانگین عملکرد را در مجموع محیط ها دارا بودند. با توجه به معنی دار بودن اثر برهمکنش ژنوتیپ × محیط، تجزیه پایداری عملکرد دانه برای ژنوتیپ ها انجام شد. بررسی پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ ها با روش رتبه (Rank) نشان داد که ژنوتیپ های 12 و 10 به ترتیب ژنوتیپ های با عملکرد دانه پایدار بودند. افزون بر این تجزیه پایداری با شاخص WAASB به عنوان روش چند متغیره نیز انجام شد. بای پلات عملکرد دانه در برابر WAASB نشان داد که اغلب ژنوتیپ ها دارای پایداری عملکرد دانه بیشتر از رقم های شاهد بودند. ژنوتیپ های 12، 13، 11، 10 و1 به ترتیب دارای عملکرد دانه و پایداری عملکرد دانه بیشتر از رقم شاهد (سپهر) بودند. با در نظر گرفتن سهم برابر برای هر یک از دو جزء میانگین عملکرد و پایداری عملکرد دانه در محاسبه شاخص WAASBY، ژنوتیپ های 10، 13، 11، 12، 1 به ترتیب در رتبه های برتر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: عدس، بای پلات، برهمکنش ژنوتیپ × محیط، بهترین پیش بینی های نااریب خطی، تجزیه AMMI
  • میترا رحمتی*، عبدالرضا کاوند، حسین کاری دولت آباد، ساجده کریم پور صفحات 147-169
    ارزیابی شاخص دیکسون روشی کارآمد اما تخریبی و زمان بر برای پیش بینی کیفیت انواع نهال محسوب می شود. پیش بینی سریع کیفیت و قدرت رشد نهال در فصل جابجایی آن به واسطه شناسایی خصوصیات مورفولوژیکی که بیشترین همبستگی را با این شاخص داشته باشند، ضروری است. به منظور ارزیابی روابط بین شاخص های مورفولوژیکی نهال های پیوندی آلبالو و گیلاس، نهال ریشه لخت 17 رقم تجاری با سه تکرار از 10 نهالستان واقع در چهار استان کشور، از دو گروه نهال گواهی نشده روی پایه بذری و نهال گواهی شده روی پایه رویشی در فصل جابجایی نهال در سال های 1399 و 1400 برداشت شد. ویژگی های نهال ها شامل ارتفاع، قطر، طول ریشه، تعداد ریشه و شاخه فرعی، وزن تر و خشک، نسبت ارتفاع به قطر و شاخص دیکسون ارزیابی، و همبستگی ساده بین آنها برآورد شد. ضرایب همبستگی و آنالیز مسیر و با در نظر گرفتن شاخص دیکسون به عنوان متغیر وابسته، به آثار مستقیم و غیرمستقیم تجزیه شد. نتایج نشان داد میانگین شاخص دیکسون برای نهال های پایه بذری تولید شده در اقلیم های مختلف برابر با 6/15 بود و در مناطقی با بیش از 3400 درجه-روز رشد مقدار آن بیش از میانگین بود. در نهال های گواهی شده مقدار این شاخص به کمتر از 12 رسید که به نظر می رسد تحت تاثیر استفاده از پایه نیمه پاکوتاه کننده SL-64 بود. بر اساس نتایج آنالیز مسیر در ارزیابی شاخص دیکسون، بالاترین اثر مستقیم مربوط به قطر نهال بالای محل پیوند بود. قطر نهال به دلیل داشتن بالاترین همبستگی با شاخص دیکسون و اغلب خصوصیات مورفولوژیکی کارآمدترین شاخص در ارزیابی و درجه بندی کیفیت نهال تعیین شد.
    کلیدواژگان: گیلاس، آلبالو، پایه بذری، پایه رویشی، نیمه پاکوتاه، شاخص کیفیت دیکسون
  • سارا سنجانی*، توحید نجفی میرک، فریبا نقی پور، سید شهریار جاسمی، علی قربانی صفحات 171-204
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کود نیتروژن و پتاسیم بر عملکرد و ویژگی‏های کیفیت دانه ارقام گندم دوروم، این پژوهش در دو سال زراعی 99-1398 و 1400-1399 به صورت کرت‏های خرد شده در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر واقع در کرج اجرا شد. کرت های اصلی شامل: دو رقم گندم دوروم (هانا و ثنا) و کرت های فرعی شامل: سطوح کود نیتروژن و پتاسیم (مجموعا 10 تیمار) بودند. سطوح مختلف کود شامل کاربرد: صفر (شاهد)، 200 ، 300 و 400 کیلوگرم در هکتار کود اوره و هر کدام از سطوح کود اوره به علاوه 100 و 200 کیلوگرم در هکتار کود سولفات پتاسیم بود. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر سال و سطوح مختلف کود بر عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی‏دار بود. با افزایش میزان مصرف کود نیتروژن و پتاسیم عملکرد دانه نیز افزایش یافت. اثر کاربرد همزمان این دو کود موجب افزایش معنی دار عملکرد دانه شد. به طوری که با مصرف 300 کیلوگرم در هکتار اوره به همراه 200 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم عملکرد بالاتری نسبت به مصرف 400 کیلوگرم در هکتار کود اوره حاصل شد. ویژگی‏های کیفیت دانه مورد ارزیابی شامل: وزن هکتولیتر، درصد پروتیین، حجم رسوب زلنی، سختی دانه، گلوتن مرطوب، شاخص گلوتن، ارتفاع رسوب SDS، درصد استخراج سمولینا و درصد لکه آردی بودند. تجزیه واریانس مرکب داده های مربوط به ویژگی‏های کیفیت دانه نشان داد که اثر سطوح مختلف کود بر کلیه ویژگی‏های کیفیت دانه، اثر سال بر گلوتن مرطوب، سختی دانه، درصد استحصال سمولینا و درصد لکه آردی و اثر متقابل رقم × کود بر شاخص گلوتن و درصد لکه آردی در سطح احتمال یک درصد و پنج درصد معنی‏دار بود. گلوتن مرطوب، سختی دانه و درصد استحصال سمولینا در سال زراعی 99-1398 بیشتر از سال زراعی 1400-1399 و درصد لکه آردی در سال زراعی 1400-1399 بیشتر بود. نتایج نشان داد که با افزایش میزان مصرف کودهای نیتروژن و پتاسیم کلیه ویژگی‏های کیفیت دانه افزایش یافت، بجز درصد لکه آردی که در تیمار کودی 400 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به اضافه 200 کیلوگرم در هکتار کود سولفات پتاسیم نسبت به تیمار شاهد 76 درصد کاهش یافت. با توجه به نتایج این پژوهش اگرچه در هر از سطح کود نیتروژن تفاوت معنی‏داری بین سطوح مختلف کود پتاس مشاهده نشد، با این وجود به نظر می‏رسد مصرف 400 کیلوگرم در هکتار کود اوره به همراه 200 کیلوگرم کود سولفات پتاسیم به منظور بهینه‏سازی کمیت و کیفیت دانه گندم دوروم در شرایط آب و هوایی کرج مناسب باشد.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، تغذیه گیاه، درصد پروتئین دانه، شاخص گلوتن، لکه آردی دانه
  • مجید ظهوری، حمید عبداللهی* صفحات 205-222

    تحمل به تنش کسرآبیاری و سازکارهای مرتبط با آن از خصوصیات مهم در پایه های بذری و همگروه گلابی می باشد که تعیین کننده میزان موفقیت استفاده از این پایه ها در سطح تجاری است. بر این اساس، در پژوهش حاضر به موازات بررسی تحمل پایه های بذری درگزی و Bunge Pyrus betulifolia و پایه های همگروه پیرودوارف، OH×F69 و OH×F87 به تنش کسر آبیاری، برخی از سازکارهای آنزیمی ضداکسایشی آنها در واکنش به این تنش در شرایط گلخانه ای در سال 1397 در گلخانه پژوهشکده میوه های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی درکرج بررسی و مقایسه شد. تنش کسر آبیاری در سه سطح بدون تنش، تنش ملایم و نسبتا شدید به صورت آبیاری در 100، 75 و 50 درصد ظرفیت مزرعه در شرایط گلخانه ای طی 60 روز اعمال شد. ارتفاع پایه، تولید گونه فعال اکسیژن پراکسیدهیدروژن (H2O2) و در پی آن نشت یونی و فعالیت سه آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و آسکوربات پراکسیداز (POX) در دو مرحله 30 و 60 روز از آغاز تنش، در پایه ها انازه گیری و بررسی شد. نتایج بیانگر تحمل بیشتر پایه پیرودوارف به تنش کسر آبیاری حتی در شرایط تنش 50 درصد ظرفیت مزرعه در مقایسه با دیگر پایه ها بود. تولید پراکسیدهیدروژن در بافت تازه بین7/23 میکرومول در گرم در پایه OH×F87 تا 5/32 میکرومول در گرم در پایه Bunge P. betulifolia متفاوت بود. با افزایش شدت و مدت تنش، تولید پراکسید هیدروژن در بافت تازه به مقادیر حداکثری 3/81 میکرومول در گرم افزایش یافت که با نشت یونی همبستگی معنی دار (**734/0=r) در سطح احتمال یک درصد داشت. همچنین ضرایب همبستگی حاصل، موید ترتیب افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و سپس کاتالاز در پاسخ به افزایش شدت تنش کسر آبیاری در پایه ها بود. بر اساس نتایج این پژوهش، بخشی از سازکار تحمل به تنش کسر آبیاری در پایه های گلابی از طریق تبدیل سوپراکسید به پراکسیدهیدروژن و سپس جلوگیری از تجمع آن می باشد.

    کلیدواژگان: گلابی، تنش اکسایشی، کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز، پراکسید هیدروژن
  • پرویز فصاحت*، جواد رضایی، مستانه شریفی، حیدر عزیزی، کیوان فتوحی، پرویز مهدیخانی، عادل پدرام، علی جلیلیان، بابک بابایی صفحات 223-237
    به منظور ارزیابی پایداری عملکرد ریشه و شکر سفید11 برای ژنوتیپ چغندرقند بهاره به همراه سه رقم شاهد، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در شش ایستگاه تحقیقات کشاورزی در استان های خراسان رضوی (طرق)، فارس (زرقان)، کرمانشاه، آذربایجان غربی (میاندوآب و خوی) و کرج در دو سال زراعی 1399 و 1400 اجرا شد. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که برهمکنش ژنوتیپ × محیط در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. ژنوتیپ ها واکنش های متفاوتی در شرایط محیطی مختلف داشتند. براساس روش ضریب رگرسیونی، انحراف از رگرسیون، واریانس برهمکنش شوکلا و اکووالانس ریک، و روش ضریب تبیین ژنوتیپ های GB-6 و GB-10 به ترتیب پایدارترین عملکرد ریشه و شکر سفید را داشتند. هرچند که براساس پارامتر واریانس درون مکانی و ضریب تغییرات تعداد ژنوتیپ های پایدار افزایش نشان داد. با این وجود، سه ژنوتیپ GB-10، GB-11 و GB-2 به ترتیب دارای پایداری بالا برای عملکرد ریشه و شکر سفید بودند. با استفاده از روش GGE بای پلات، ژنوتیپ های GB-11، GB-10، GB-2 و GB-6 به ترتیب دارای میانگین عملکرد ریشه و شکر سفید بالاتر از میانگین کل ژنوتیپ ها بودند. بر اساس نتایج این پژوهش ژنوتیپ های GB-6، GB-11، GB-2 و GB-10 به عنوان ژنوتیپ های دارای عملکرد ریشه و شکر سفید بالاو پایدار شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: چغندرقند، برهمکنش ژنوتیپ × محیط، پارامترهای پایداری، ضریب رگرسیون، GGE بای پلات
  • ابوالفضل فرجی* صفحات 239-258

    به‏ منظور بررسی نقش عوامل مدیریت مزرعه موثر بر عملکرد دانه سویا و کمی سازی روابط بین آنها، 120 مزرعه سویا در منطقه گرگان در سال های 1395، 1396 و 1397 که در دامنه متفاوتی از مدیریت‏های زراعی کشت شده بودند انتخاب و مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه رگرسیونی گام به گام نشان داد از بین متغیرهای مورد بررسی، مدل عملکرد با دو متغیر مستقل انتخاب و تعیین شد. این مدل 81 درصد از کل تغییرات عملکرد دانه را در سطح احتمال یک درصد توجیه کرد. نتایج مدل نشان دهنده اهمیت دو عامل تاریخ کاشت و آبیاری جهت بهبود عملکرد دانه در مزارع سویای منطقه گرگان بود. بین تاخیر در کاشت از اول خرداد با عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه رابطه خطی منفی معنی دار وجود داشت. به طوریکه به ترتیب 64 و 70 درصد تغییرات عملکرد دانه بیولوژیک و عملکرد دانه توسط تاخیر در کاشت توجیه شد. شیب کاهش عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه سویا به ازای هر روز تاخیر در کاشت از اول خرداد به ترتیب برابر 130 و 56 کیلوگرم در هکتار بود. میانگین عملکرد دانه در مزارع سویای مورد بررسی در شرایط صفر، 1، 2، 3، 4، 5 و 6 نوبت آبیاری به ترتیب برابر با 955، 883، 1066، 1995، 1990، 2665 و 3769 کیلوگرم در هکتار بود. در منطقه گرگان کشت سویا عمدتا از اواخر خرداد و بعد از برداشت محصولات پاییزه نظیر گندم و کلزا انجام می شود. در چنین شرایطی، مدیریت زراعی مناسب بویژه تاریخ کاشت وآبیاری بهینه در مراحل حساس رشد محصول برای دستیابی به عملکرد دانه بالا و پایداری تولید این محصول مهم بسیار اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: سویا، مدیریت مزرعه، عملکرد بیولوژیک، اجزای عملکرد دانه، شکاف عملکرد
|
  • A. Namdari *, P. Pezeshkpour, A. Mehraban, A. Mirzaie, M. Barzali Pages 129-146
    The aim of the present study was to evaluate and interpret the genotype × environment interaction for advanced rainfed lentil lines. Fifteen advanced rainfed lentil lines (genotypes) along with two commercial cultivars (cv. Gachsaran and cv. Sepehr) as check were evaluated using randomized complete block design with three replications in Gachsaran, Moghan, Khorramabad and Ilam field stations in Iran in 2019-20 and 2020-21 cropping seasons. The mean seed yield of trials was 891 kg ha-1. Genotype 10 with 1031 kg ha-1 had the highest mean seed yield, and genotype 16 (cv. Gachsaran) with 728 kg ha-1 had the lowest. Since genotype × environment interaction was significant, yield stability analysis was performed. Evaluation of the seed yield stability of genotypes by rank method showed that genotypes 12 and 10 had high seed yield and yield stability. In addition, yield stability analysis using WAASB index, as a multivariate method, was also performed. The seed yield × WAASB index biplot showed that most of the lentil genotypes had higher seed yield and yield stability than the check cultivars (cv. Gachsaran and cv. Sepehr). Genotypes 12, 13, 11, 10 and 1 had higher seed yield and yield stability than the superior check cultivar (cv. Sepehr). Considering the equal contribution for mean seed yield and yield stability in the calculation of WAASBY index, genotypes 10, 13, 11, 12, 1 were ranked as the most desirable genotypes for target environments.
    Keywords: lentil, biplot, genotype × environment interaction, BLUP, AMMI analysis
  • M. Rahmati *, A. Kavand, H. Kari Dolatabad, S. Karimpour Pages 147-169
    Evaluation of the Dickson quality index (DQI) is an efficient but destructive and time-consuming method for prediction of the quality of different seedlings. Fast and low-cost prediction of the quality and vigor of fruit tree seedlings at harvest time using DQI which has shown to be highly correlated with morphological characteristics, is necessary. In this study, grafted sour cherry and sweet cherry bare-root seedlings of 17 commercial cultivars with three replications from 10 nurseries in four provinces in Iran were harvested during the transplanting seasons of 2020 and 2021. The seedlings were selected from two types of certified and non-certified grafted sour cherry and sweet cherry on the seedling and clonal rootstocks, respectively. Seedling height, diameter above grafting line (DAGL), root length, number of roots and branches, fresh and dry weight, height to diameter ratio, and DQI were assessed, and simple correlation coefficients between them were calculated. Path analysis method employed to estimate direct and indirect effects of variables. The results showed that the average DQI for non-certified seedlings was 15.6. The higher values of DQI were observed in areas with more than 3400 accumulated growing degree-days. For certified seedlings, DQI decreased to 12 which is likely to be the effect of using SL64 semi-dwarf rootstock. Based on the results of the path analysis for DQI, the highest direct effect was related to DAGL. DAGL was determined as the most efficient morphological characteristic for characterization of quality categories of grafted sour cherry and sweet cherry seedlings due mainly to its highest correlation with the DQI and most of the other morphological characteristics.
    Keywords: Sour cherry, Sweet cherry, seedling rootstock, clonal rootstock, semi-dwarf, Dixon quality index
  • S. Sanjani *, T. Najafi Mirak, F. Naghipour, S. Sh. Jasemi, A. Ghorbani Pages 171-204
    To study the effect of different levels of nitrogen and potassium fertilizers on grain yield and quality properties of durum wheat cultivars, a field experiment was carried out in the research filed of the Seed and Plant Improvement Institute in Karaj, Iran, in 2019-20 and 2020-21 cropping seasons. Split plot arrangements in randomized complete block design with three replications was employed to assess the effect of nitrogen and potassium fertilizers levels on grain yield and quality properties of two durum wheat cultivars. Two durum wheat cultivars (Hana and Sana) were assigned to main plots, and different levels of urea and potassium sulfate fertilizers (control, 200, 300, 400 kg ha-1 urea (N) and each level of nitrogen fertilizer with 100 and 200 kg.ha-1 potassium sulfate (K)) were randomized in sub-plots. The results showed that the effect of year and different fertilizer levels on grain yield was significant (P ≤ 0.01). The grain yield increased by increasing nitrogen and potassium fertilizer levels. It was notable that the simultaneous application of these two fertilizers showed greater effect on grain yield. Therefore, grain yield at 300 kg ha-1 of urea fertilizer plus 200 kg ha-1 of potassium sulfate fertilizer was higher than sole 400 kg ha-1 urea fertilizer. Quality properties included; hectoliter weight, grain protein content, zeleny sedimentation volume, grain hardness index, grain wet gluten content, gluten index, SDS sedimentation height, semolina extraction rate and grain yellow berry percentage. The combined analysis of variance showed that there was significant differences among different fertilizer levels for all grain quality properties, and between years for wet gluten content, grain hardness, semolina extraction rate and grain yellow berry percentage. Wet gluten content, grain hardness and semolina extraction rate in 2019-20 were higher than in 2020-21 cropping season. Whereas, grain yellow berry percentage was higher in 2020-21 cropping season. In General, increasing the rate of fertilizers application increased all quality properties except grain yellow berry percentage that decreased by 76% at 400 kg ha-1 urea plus 200 kg ha-1 potassium sulfate as compared with control. It is concluded that application of 400 kg ha-1 urea plus 200 kg ha-1 potassium sulfate could be sufficient for optimizing grain yield and quality properties of durum wheat in Karaj region.
    Keywords: Durum wheat, Plant nutrition, grain protein content, gluten index, grain yellow berry
  • M. Zohouri, H. Abdollahi * Pages 205-222

    Tolerance to deficit irrigation and related mechanisms are very important characteristics of seedling and clonal pear rootstocks for successful commercialization. In this study, seedling rootstocks, Dargazi and Pyrus betulifolia Bunge, and clonal Pyrodwarf, OH×F69 and OH×F87 rootstocks for tolerance to deficit irrigation as well as enzymatic anti-oxidative mechanisms in response to the stress was evaluated under greenhouse conditions at temperate fruits research center, Horticultural Science Research Institute, Karaj, Iran, in 2018. The deficit irrigation stress applied at three levels: control, mild and severe by irrigation at 100, 75 and 50 percent of field capacity (FC), in greenhouse during 60 days. Rootstock heights, generation of hydrogen peroxide (H2O2), electrolyte leakage and the activities of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and ascorbate peroxidase (POX) were assessed at 30 and 60 days following the application of deficit irrigation stress. The results showed that Pyrodwarf rootstock had greater tolerance to deficit irrigation stress, even at 50% FC. The generation of H2O2 was between 23.7 μM g-1 of fresh weight in OH×F87 and 32.5 in P. betulifolia Bunge. However, as the deficit irrigation stress severity and duration increased, the H2O2 level enhanced to its maximum of 81.3 μM g-1 of fresh weight, and was highly correlated (r = 0.734**) with electrolyte leakage. In addition, the calculated correlation coefficients confirmed the order of increase in the activity of SOD and then CAT in response to the increase in the intensity of deficit irrigation stress. Based on the results of this study, tolerance mechanisms to deficit irrigation stress in pear rootstocks is partly attained by converting superoxide into hydrogen peroxide (H2O2), followed by preventing its accumulation.

    Keywords: Pear, oxidative stress, catalase, Superoxide dismutase, ascorbate peroxidase, hydrogen peroxide
  • P. Fasahat *, J. Rezaei, M. Sharifi, H. Azizi, K. Fatuhi, P. Mahdikhani, A. Pedram, A. Jalilian, B. Babaei Pages 223-237
    To assess root and white sugar yield stability of 11 spring sugar beet genotypes together with three check cultivars, a field experiment was carried out using randomized complete block design with four replications in six agricultural research stations; Toroq (Mashhad), Zarghan, Khoy, Kermanshah Miandoab, and Karaj, Iran, in 2020 and 2021. Combined analysis of variance showed that genotype × environment interaction was significant (P < 0.01), and genotypes had different performance in different environmental conditions. Based on regression coefficient, deviation from regression, Shukla’s stability variance, Wrick's ecovalence, and coefficient of determination, GB-6 and GB-10 genotypes were identified with high root and white sugar yield and yield stability. Although the number of genotypes with yield stability increased by using superiority measure and coefficient of variation, three genotypes including; GB-11, GB-10, and GB-2 showed the highest yield stability for root and white sugar yield, respectively. Using GGE biplot method, GB-11, GB-10, GB-2 and GB-6 were identified with higher root and white sugar yield, than average of all genotypes, and higher yield stability, respectively. Considering the results of this research, GB-6, GB-11, GB-2, and GB-10 were identified as high-yielding genotypes with high yield stability.
    Keywords: sugar beet, genotype × environment interaction, Stability parameters, Regression coefficient, GGE biplot
  • A. Faraji * Pages 239-258

    To quantify the role of crop management practices on seed yield of soybean in Gorgan, 120 soybean farmers’ fields with different sowing dates and different management practices were randomly selected in Gorgan region in the north of Iran, in 2016, 2017 and 2018. Qualitative information was transformed to quantitative data. By using stepwise regression analysis a seed yield model was selected with two parameters including; delay in sowing date and number of irrigation during soybean growing season. The selected model explained 81% of the variation for seed yield. The model showed the importance of sowing date and irrigation for increasing seed yield of soybean in farmers’ fields in Gorgan region. There was negative significant linear relationship between biological and seed yield with delay in sowing date that explained 64% and 70% of the variation for these two characteristics, respectively. Each day delay in sowing date from May 22, biological and seed yield decreased 130 and 56 kg ha-1, respectively. The mean seed yield of farmers’ fields, with 0, 1, 2, 3, 4, 5 and 6 irrigation during growing season, was 955, 883, 1066, 1995, 1990, 2665 and 3769 kg ha-1, respectively. In Goragan region, soybean is planted usually from late may following harvest of winter crops such as wheat and canola. Under these environmental conditions, optimum crop management practices are required in soybean farmers’ fields to achieve high seed yield and sustainable production.

    Keywords: soybean, field management, Biological yield, Seed yield components, yield gap