فهرست مطالب

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:3 Issue: 3, 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 36
|
  • رقیه مهربان، سید داود حسینی نسب*، مرضیه علیوندی وفا صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    عملکرد تحصیلی نقش مهمی در موفقیت آینده دانش آموزان ایفا می کند. هدف از این تحقیق، بررسی پرخاشگری، نشخوار ذهنی، و خودکنترلی تحت تاثیر آموزش تنظیم هیجان و آموزش ذهن آگاهی در دانش آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره اول متوسطه شهر تبریز بود.

    روش پژوهش: 

    طرح تحقیق از نوع نیمه آزمایشی با دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان دختر دارای عملکرد تحصیلی پایین در دوره اول متوسطه شهر تبریز تشکیل می داد و از میان آن ها 75 نفر به عنوان نمونه پژوهشی انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها عبارت بودند از: مقیاس خودکنترلی تانجی، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری، مقیاس نشخوار ذهنی نولن هوکسما و مارو. بسته آموزش تنظیم هیجان در یک گروه آزمایشی و بسته آموزش ذهن آگاهی در گروه آزمایشی دیگر اجرا شد. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. فرضیه های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس یک راهه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که روش آموزش تنظیم هیجان در مقایسه با آموزش ذهن آگاهی در کاهش پرخاشگری اثربخشی بیشتری داشت. همچنین، تاثیر هر دو روش آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی بر نشخوار ذهنی و خودکنترلی تایید شد، ولی بین اثربخشی این دو روش تفاوت معناداری در دو گروه مشاهده نشد (05/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد استفاده از روش های تنظیم هیجان و ذهن آگاهی می تواند در کاهش پرخاشگری و نشخوار ذهنی و افزایش خودکنترلی دانش آموزان دارای عملکرد تحصیلی پایین موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، آموزش ذهن آگاهی، پرخاشگری، خودکنترلی، نشخوار ذهنی
  • محمدامین آسترکی، مهشید ایزدی*، مژگان مردانی راد، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    دانش آموزان در موقعیت های تحصیلی هیجان های مختلفی را تجربه می کنند. هیجان ها همیشه در محیط های آموزشی و بالینی حضور دارند. تاب آوری تحصیلی نیز اشاره به سطوح بالای انگیزه پیشرفت و عملکرد، به رغم  شرایط محدودیت دارد. براین اساس هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش شفقت مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد روایتی بر تاب آوری  و هیجان های تحصیلی دانش آموزان با افت تحصیلی بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. با استفاده از نمونه گیری هدفمند 30 نفر از بین دانش آموزان با افت تحصیلی از  دبیرستان های پسرانه پایه دوم دوره دوم منطقه 12 شهر تهران، تعیین شدند و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. دانش آموزان در مرحله پیش آزمون، پس آزمون به پرسشنامه های هیجان تحصیلی پکران و همکاران(2002) و تاب آوری تحصیلی مارتین و مارش (2009) پاسخ دادند. پروتکل مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد روایتی  پاین(2004) برای گروه آزمایش به مدت 8جلسه برگزار شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد آموزش مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد روایتی بر تاب آوری تحصیلی (001/0= P و 98/19 =F) و هیجان تحصیلی (001/0= P و 001/34= F) موثر بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می گردد مشاوران مدارس ، از آموزش های گروهی مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد روایتی جهت کنترل هیجانات منفی وافزایش تاب آوری تحصیلی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تاب آوری تحصیلی، دانش آموزان با افت تحصیلی، مشاوره تحصیلی مبتنی بر رویکرد روایتی، هیجان های تحصیلی
  • مجتبی رئیسی سرتشنیزی، احمد غضنفری*، رضا احمدی، طیبه شریفی صفحات 25-35
    زمینه و هدف

    موضوع انگیزش تحصیلی دانش آموزان یکی از چالش های نظام آموزشی است که نیازمند پژوهش به خصوص در دوره ابتدایی است. از طرفی برخی صاحب نظران آموزشی و تربیتی معتقدند که انتخاب روش های آموزش به دانش آموزان می تواند تا حدودی موجب افزایش انگیزش تحصیلی شود؛ بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش گروهی کاوش گری و مفهوم آموزی در درس علوم برانگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی بود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق این پژوهش از نوع تحقیقات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل و ازنظر هدف نیز پژوهشی کاربردی بود. طرح این پژوهش به صورت سه گروهی (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی شهرستان کیار در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که نمونه مورد بررسی شامل 75 نفر از دانش آموزان پسر، 25 نفر در گروه آزمایش آموزش گروهی کاوش گری، 25 نفر در گروه آزمایش مفهوم آموزی و 25 نفر در گروه کنترل به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش نیز شامل پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر (1981) بود که پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ 89/0 شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی شامل آزمون تعقیبی بن فرونی و تحلیل کوواریانس چند متغیری در نرم افزار Spss24 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش گروهی کاوش گری و مفهوم آموزی بر انگیزش تحصیلی تاثیر معناداری دارند (05/0>P). به عبارتی دیگر، شیوه های آموزش گروهی کاوش گری و مفهوم آموزی موجب افزایش میانگین نمرات انگیزش تحصیلی شدند. همچنین تفاوتی بین روش آموزش گروهی کاوش گری و مفهوم آموزی بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت معلمان می توانند در ارایه درس علوم دوره ابتدایی با توجه به ملموس بودن محتوای درس علوم تجربی، از روش آموزش گروهی کاوش گری و مفهوم آموزی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی کاوشگری، مفهوم آموزی، انگیزش تحصیلی، دانش آموزان ابتدایی
  • صدیقه یوسف زاده، حسین بقائی*، زرین دانشور صفحات 36-52
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین دغدغه های نظام آموزشی، تربیت انسان مسیولیت پذیر است که این موضوع برای آینده و زندگی دانش آموزان بسیار مهم است. مسیولیت پذیری دانش آموزان از موضوعات قابل توجه و جدی است که در برنامه درسی همه نظام های آموزشی به اشکال مختلف وجود دارد. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش بازنمایی تجربیات و ادراکات معلمان در باب مسیولیت پذیری دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه در شهرستان تبریز بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر، کیفی از نوع پدیدارشناسی تفسیری است. جامعه آماری پژوهش معلمان شهرستان تبریز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، تعداد 18 نفر؛ نمونه ی پژوهش را تشکیل دادند. اشباع ایده ی نظری ملاک تعداد نمونه بود. برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد.پس از ضبط مصاحبه ها و پیاده سازی آن ها، داده ها و اطلاعات به روش دیکلمن، تانر و الن (1989) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. جهت صحت و استحکام داده ها و اطلاعات در پژوهش حاضر از 4 معیار مقبولیت، قابلیت اعتماد، تایید پذیری و انتقال پذیری استفاده شد.

    یافته ها

    از تجربیات و ادراکات معلمان در باب مسیولیت پذیری دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه 7 مضمون اصلی شامل معنا و مفهوم مسیولیت پذیری، ابعاد مسیولیت پذیری، ضرورت مسیولیت پذیری، الزامات آموزش مسیولیت پذیری، برنامه درسی مسیولیت پذیری و راهبردهای ارتقای آموزش مسیولیت پذیری و 19مضمون فرعی شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    تربیت انسان مسیول غایت اکثر جوامع و نظام های تربیتی است. آموزش مسیولیت پذیری چه در قالب آموزش رسمی و چه در قالب آموزش های غیررسمی باید بیش ازپیش مورد توجه مسیولین تربیتی و والدین قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: بازنمائی، معلمان، مسئولیت پذیری، دوره اول متوسطه، مطالعه پدیدار شناختی
  • صدیقه سلمان پور، جهانگیر یاری حاج عطالو*، حسین بقایی، صادق ملکی آورسین صفحات 53-67
    زمینه و هدف

    برنامه درسی مبتنی بر شایستگی از رویکردهای جدید در حوزه آموزش است که می تواند زمینه رشد فراگیران را فراهم کند؛ بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی ملزومات اجرای برنامه درسی مبتنی بر شایستگی برای دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان در درس مطالعات اجتماعی بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر، کیفی از نوع پدیدارشناسی تفسیری است. جامعه آماری پژوهش معلمان شهرستان تبریز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، تعداد 18 نفر؛ نمونه ی پژوهش را تشکیل دادند. اشباع ایده ی نظری ملاک تعداد نمونه بود. برای گردآوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد.پس از ضبط مصاحبه ها و پیاده سازی آن ها، داده ها و اطلاعات به روش دیکلمن، تانر و الن (1989) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. جهت صحت و استحکام داده ها و اطلاعات در پژوهش حاضر از 4 معیار مقبولیت، قابلیت اعتماد، تایید پذیری و انتقال پذیری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که ملزومات اجرای برنامه درسی مبتنی بر شایستگی در درس مطالعات اجتماعی شامل: الزامات آشنایی دانشجو معلمان با نقش خود، تاکید بر مسیله محوری، توجه به نقش آگاهی علمی، تاکید بر روش های فعال تدریس، تفاوت های فردی فراگیران، توجه به ارزش ها و هنجارها، تعامل اثربخش در یادگیری، ارزشیابی، پرورش مهارت گوناگون، توجه به مسایل اجتماعی، کاوشگری، محتوای کتب و پژوهش محوری است.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق برای اساتید و برنامه ریزان درسی درس مطالعات اجتماعی و همچنین اساتید و دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ملزومات اجرایی، برنامه درسی مبتنی بر شایستگی، دانشجو معلمان، دانشگاه فرهنگیان، درس مطالعات اجتماعی
  • فاطمه احمدی، حسن عشایری*، هومن نامور صفحات 68-83
    زمینه و هدف

    تفکر انتقادی عنوانی است که در پس اکثر پرسش هایی که درباره آموزش عالی و پیشرفت حرفه ای مطرح می شوند، کمین کرده است (مون 1397)؛ لذا ضرورت دارد که در دوران تحصیل پرورش یافته و فضای کسب آن در سیستم آموزشی، مورد توجهی در خور قرار گیرد.تا فارغ التحصیلان علاوه بر دانش تخصصی، توانایی بازتولید و ارتقا علم را نیز بدست آورند. هدف از انجام این مطالعه، بازکاوی دیدگاه و تجربیات صاحب نظران ایرانی درباره مولفه های تاثیر گذار در بالابردن گرایش به تفکر انتقادی در دانش جویان آموزش عالی است.

     روش پژوهش:

     پژوهش حاضر به بررسی و  تدوین چارچوب مفهومی گرایش به تفکر انتقادی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی پرداخته است. نوع تحقیق بنیادی نظری با رویکرد کیفی است. جامعه آماری پژوهش، متخصصین رشته های مختلف، که در زمینه تفکر انتقادی فعالیت دارند. انتخاب هدفمند این صاحب نظران به روش گلوله برفی، یازده نفر انتخاب و مصاحبه انجام شد. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته و باز پاسخ درباره مولفه های موثر بر گرایش به تفکر انتقادی استفاده شد مصاحبه ها  اغلب شفاهی (به غیر از یک مورد که مکتوب پاسخ دادند) ضبط، دست نویس و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش دلفی فازی انجام شده است.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد که از شاخص های اولیه  بدست آمده از پیشینه تحقیق (تنظیم هیجانی ، سطح جرات ورزی، هوش اخلاقی، خرد،) ، دو شاخص هوش اخلاقی و خرد مورد تایید صاحب نظران قرار نگرفتند و از بین متغیرهای تایید شده بیشترین اولویت را متغیر تنظیم هیجانی دارا بوده است.

    نتیجه گیری

     چهار متغیر روحیه پرسشگری، مهارتهای ارتباطی، جرات مندی و تنظیم هیجان  ، از متن مصاحبه ها استخراج و به چارچوب مفهومی اضافه گردید.

    کلیدواژگان: تدوین چارچوب مفهومی، گرایش به تفکر انتقادی، کارکردهای اجرایی، سبک یادگیری، آموزش عالی
  • فرزانه طهماسبی، ذبیح پیرانی*، فیروزه زنگنه صفحات 84-95
    زمینه و هدف

    فعالیت های تحصیلی نیازمند اشتیاق و انگیزه تحصیلی است که گاهی دانش آموزان در انجام تکالیف نوعی دل زدگی از خود نشان می دهند و در واقع این موضوع در مسیر پیشرفت تحصیلی آنان دارای اهمیت زیادی است؛ بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر، طراحی مدل دل زدگی تحصیلی بر اساس جو روانی-اجتماعی کلاس با میانجی گری خودتنظیمی انگیزشی انجام گرفت.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده، جامعه آماری را دانش آموزان دختر پایه دهم دبیرستان های ناحیه 2 اراک در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل داد. حجم نمونه به موجب روش مدل یابی تعداد 300 نفر تعیین گردید که به روش تصادفی خوشه ای برگزیده شدند. ابزارهای جمع آوری داده ها عبارت بودند از: پرسش نامه های دل زدگی تحصیلی پکران (2005)، جو روانی-اجتماعی کلاس میشو (1985)، خود نظم دهی بوفارد (1995). روش تجزیه وتحلیل داده ها بهره برداری از شاخص های آمار توصیفی، معادلات ساختاری شامل تحلیل مسیر، آماره t، بوت استراپ و سوبل بوده است. دراین راستا از نرم افزار PLS استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن بود که دل زدگی تحصیلی بر اساس جو روانی - اجتماعی با میانجی گری خود نظم دهی انگیزشی با میزان ضریب 681/0- در سطح (05/0>p) به صورت منفی و معنی دار برازش دارد؛ یعنی با افزایش جو روانی اجتماعی با میانجی گری خودنظم دهی انگیزشی، دل زدگی تحصیلی به میزان 681/0 کاهش پیدا می کند؛ بنابراین مدل دل زدگی تحصیلی بر اساس جو روانی - اجتماعی کلاس با میانجی گری خود نظم دهی انگیزشی برازش داشته است. این برازش تاثیری غیرمستقیم معادل ضریب 532/0- را به خود اختصاص داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت که جو روانی- اجتماعی به صورت مستقیم و با میانجی خود نظم دهی انگیزشی با دل زدگی تحصیلی دارای رابطه معناداری است و لذا برنامه ریزان نظام آموزش می توانند به این رابطه ها توجه نمایند و معلمان را نسبت به این نتایج آگاه تر سازند.

    کلیدواژگان: دل زدگی تحصیلی، جو روانی-اجتماعی کلاس، خود نظم دهی انگیزشی
  • اعظم بیات، پریناز بنی سی*، حسن شهرکی پور صفحات 96-113
    زمینه و هدف

    این تحقیق با هدف طراحی الگوی برنامه درسی تربیت اخلاقی در جهت تحقق وظایف فردی در دوره دوم متوسطه انجام گرفت.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش تحلیل محتوا بوده که به پیروی از مدل کیفی کریپندورف و نیز تکنیک دلفی انجام گرفت. مشارکت کنندگان در پژوهش را گروه خبرگان دانشگاهی در رشته های برنامه ریزی درسی و معارف اسلامی تشکیل داد. حجم مشارکت کنندگان تا دست یابی به کفایت داده ها ادامه داشت و 30 نفر را شامل گردید. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بوده، روش تجزیه و تحلیل آن ها تحلیل محتوای نظم یافته ی کدگذاری و اعتبارسنجی دلفی بود.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاکی از آن بود که مولفه های الگوی تربیت اخلاقی در دوره دوم متوسطه عبارت اند از: موضوع درسی، نیازهای فراگیران، ویژگی های جامعه هدف و عناصر برنامه درسی. اولویت های مولفه های تشکیل دهنده عبارت اند از: اعتبار و اهمیت تربیت اخلاقی، نیازهای سنی فراگیران، تفاوت های جنسیتی آن ها، آراسته شدن به صفات اخلاقی، پایش رفتار اخلاقی. در بخش عناصر برنامه درسی اولویت ها عبارت اند از: اهداف آموزشی، محتوای درسی، راهبردهای تدریس، منابع و ابزار، فعالیت های فراگیران، فضا، زمان، گروه بندی فراگیران و روش ارزشیابی.

    نتیجه گیری

    در راستای شناسایی و اولویت های عناصر تشکیل دهنده برنامه درسی اخلاق فردی این اولویت ها به دست آمد: پس از تعیین اهداف آموزشی که به آن اشاره شد، محتوای درسی اولویت بعدی بود که در آن توجه به حیطه های یادگیری، فاکتورهای متن، تصاویر و فعالیت های یادگیری مبتنی بر مصادیق عینی و ذهنی رفتار اخلاقی دارای اولویت بوده اند. پس از آن فعالیت های یادگیرندگان قرار داشته که شامل ارتقای دانش اخلاقی، پیش بینی فعالیت های فردی و گروهی و مشارکت در فعالیت های مکمل بوده است.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، تربیت اخلاقی، اخلاق فردی، وظایف فردی
  • عاطفه خزاعی، نسرین باقری*، نرگس باباخانی صفحات 114-125
    زمینه و هدف

    عملکرد تحصیلی دانش آموزان شاخصی است که به وسیله آن میزان یادگیری و پیشرفت آنها قضاوت می شود و عوامل فردی و محیطی متعددی در عملکرد تحصیلی اثرگذار هستند. هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی ساختاری تبیین اضطراب امتحان براساس ویژگی های شخصیتی: ارزیابی نقش میانجی گر راهبردهای شناختی و فراشناختی بود.

    روش پژوهش: 

    جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم در شهر تهران در سال تحصیلی 1398- 1397 تشکیل دادند. روش نمونه گیری به شیوه تصادفی خوشه ای چند مرحله ای و حجم نمونه 421 نفر بود.  ابزار پژوهش شامل شامل پرسشنامه پنج عاملی نیو کاستا و مکری (1989)؛ مقیاس اضطراب امتحان ساراسون و همکاران (1956) و پرسشنامه راهبردهای شناختی و فراشناختی داوسون و مک اینری (2004) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ضریب مسیر کل بین عامل روان رنجورخویی شخصیت (01/0>p، 492/0=β) و اضطراب امتحان مثبت و در سطح 01/0 معنادار است. همچنین ضریب مسیر کل بین عامل گشودگی شخصیت (01/0>p، 186/0=β) و اضطراب امتحان منفی و در سطح 01/0 معنادار بود. ضریب مسیر بین راهبردهای شناختی و اضطراب امتحان (05/0>p، 196/0-=β) از یک سو و ضریب مسیر بین راهبردهای فراشناختی و اضطراب امتحان (01/0>p، 231/0-=β) از سوی دیگر منفی و به ترتیب در سطوح 05/0 و 01/0 معنادار بود. اثر غیرمستقیم صفات وظیفه شناسی (01/0>p، 126/0-=β)، گشودگی (01/0>p، 121/0-=β) و برونگرایی (01/0>p، 079/0-=β) شخصیت بر اضطراب امتحان منفی و در سطح 01/0 معنادار است. از سوی دیگر اثر غیرمستقیم روان رنجورخویی (01/0>p، 062/0=β) بر اضطراب امتحان مثبت و درسطح 01/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت می شود الگوی ساختاری تبیین اضطراب امتحان براساس ویژگی های شخصیتی: ارزیابی نقش میانجی گر راهبردهای شناختی و فراشناختی قابل برازش است.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، شخصیت، شناختی، فراشناختی
  • الهه اسماعیلی، علیرضا صادقی*، محمود مهرمحمدی صفحات 126-139
    زمینه و هدف

    فراهم کردن شرایط مساوی برای دستیابی به فرصت های آموزشی از نظر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حایزاهمیت فراوانی است. در این میان برنامه درسی به عنوان مهم ترین رکن نظام آموزشی، باید مورد توجه ویژه قرار گیرد؛ لذا هدف پژوهش حاضر بررسی کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره اول متوسطه و اسناد بالا دستی ایران بر اساس مولفه های آموزش چندفرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینیستی است.

    روش پژوهش:

     رویکرد حاکم بر این پژوهش کیفی و از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است. میدان مطالعه شامل اسناد بالا دستی و کتاب های درسی دوره متوسطه اول بوده است. روش نمونه گیری هدفمند و نمونه مورد نظر برای اسناد بالا دستی شامل: سند تحول بنیادین و سند برنامه درسی ملی و برای کتاب های درسی: کتاب های درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه اول که شامل سه کتاب پایه هفتم، هشتم و نهم می باشد بوده است. ابزار گردآوری داده ها کاربرگ های تحلیل محتوا می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، ازکدگذاری باز و محوری استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مربوط به اسناد بالا دستی و کتاب های درسی نشان داد که مولفه های آموزش چندفرهنگی تا حدودی مورد توجه قرار گرفته است؛ اما مولفه های رویکرد فمینیستی هنوز مورد توجه نبوده است. نتایج تحلیل کتاب های درسی نیز نشان داد که به مولفه های آموزش چندفرهنگی بصورت پراکنده اشاره شده است و نشان چندانی از رویکرد فمینیستی دیده نمی شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش به طور مشخص پیشنهاد می شود واقعیت ها و ویژگی های تکثر فرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینیستی (توجه به زنان چندفرهنگی ایران) در تدوین و باز نگری اسناد بالادستی مورد توجه قرار گیرد به طوری که واقعیت های اجتماعی و فرهنگی جامعه در اسناد مربوطه منعکس شود. هم چنین پیشنهاد می شود در طراحی کتاب های درسی و محتوای آن ها به مولفه های آموزش چندفرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینستی توجه ویژه ای مبذول گردد.

    کلیدواژگان: چندفرهنگی، فمینیسم، تحلیل محتوا، علوم اجتماعی
  • فاطمه حسن زاده، علیرضا همایونی*، جمال صادقی، نبی الله اکبرنتاج صفحات 140-149
    زمینه و هدف

    بررسی یادگیری زبان خارجی از دیدگاه های خودهای انگیزشی  نه تنها به فهم بهتر انگیزه ی زبان انگلیسی دانش آموزان کمک می کند، بلکه درکی شفاف تر از تاثیر انگیزش بر میزان اضطراب زبان خواهد رساند؛ لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای سیستم خودهای انگیزشی زبان در رابطه بین صفت های شخصیتی با اضطراب زبان انگلیسی در دانش آموزان بود.  

    روش پژوهش:

     این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی 525 دانش آموز دختر متوسطه اول پایه نهم 10 مدرسه دولتی شهر بابل در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. در این پژوهش برای تعداد 350 نفر به عنوان حجم نمونه به روش خوشه ای دو مرحله ای دانش آموزان انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه صفت های شخصیتی هگزاکو (2013)، پرسشنامه سیستم خودهای انگیزشی زبان تاگوچی، مجید و پاپی (2009) و پرسشنامه اضطراب کلاس زبان انگلیسی علی خلف علی (2017) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات رگرسیونی ساختاری با نرم افزار SPSS18 و AMOS23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که صفت های شخصیتی، سیستم خودهای انگیزشی زبان بر اضطراب زبان انگلیسی در دانش آموزان اثر مستقیم دارند (05/0=P). همچنین صفت های شخصیتی بر اضطراب زبان انگلیسی با واسطه گری سیستم خودهای انگیزشی زبان در دانش آموزان اثر معنی داری دارد (05/0=P).

    نتیجه گیری

    به طور کلی مدل پژوهش تایید شد و متغیرهای پژوهش توان پیش بینی 49 درصدی از متغیر اضطراب زبان انگلیسی را دارا بودند؛ از این رو نتایج پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل شناختی در تبیین اضطراب زبان انگلیسی است.

    کلیدواژگان: صفت های شخصیتی، سیستم خودهای انگیزشی زبان، اضطراب زبان انگلیسی
  • فریبا کریمی، بابک حسین زاده*، سیده زهرا حسینی صفحات 150-159
    زمینه و هدف

    تقویت خلاقیت در کلاس درس تاثیرات مثبت و ماندگار بی شماری دارد و باعث می شود یادگیرندگان در بزرگسالی متفکر، کنجکاو، منتقد و ریسک پذیر باشند؛ لذا هدف کلی پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی ابعاد برنامه درسی خلاقیت محور با رویکرد پسانوین گرایانه بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، مدیران ارشد و خبرگان آموزش و پرورش استان مازندران به تعداد 20 نفر و در بخش کمی مدیران، معاونین و روسای گروه های ادارات آموزش و پرورش و مدیران و معاونین مدارس استان مازندران به تعداد 2653 نفر تشکیل می دادند که در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدفمند و با در نظر گرفتن قانون اشباع تعداد 10 نفر و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران تعداد 338 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای- طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته با 61 سوال استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار به تایید متخصصان رسید و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آن ها نیز بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تایید بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برنامه درسی خلاقیت محور با رویکرد پسانوین گرایانه دارای چهار بعد «اهداف، محتوا، روش تدریس و ارزشیابی» است که هر بعد دارای سه مولفه «دانش، نگرش و مهارت» است.

    نتیجه گیری

    تاثیر همه ابعاد و مولفه ها بر برنامه درسی خلاقیت محور با رویکرد پسانوین گرایانه تایید شد و بعد روش تدریس با بار عاملی 856/0 دارای تاثیر بیش تر و بعد اهداف با بار عاملی 761/0 دارای تاثیر کم تر است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی خلاقیت محور، رویکرد پسانوین گرایانه، آموزش و پرورش
  • حجت الله تیمورخانی، محمد قمری*، مجتبی امیری مجد، علیرضا جعفری صفحات 160-169
    زمینه و هدف

    پژوهش های مختلفی در این باره صورت گرفته است ولی پژوهش حاضر  به مقایسه دو روش مشاوره گروهی آدلری و رفتاردرمانی دیالکتیک  در سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر ناموفق کنکور می پردازد که در نوع خود نادر است. پژوهش حاضر با مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی آدلری و رفتار درمانی دیالکتیک در سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر ناموفق کنکور شهر زنجان به صورت عملی انجام شد.

    روش پژوهش:

     طرح پژوهش حاضرکاربردی بوده و روش آن به صورت نیمه آزمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل 587 نفر دانش آموزدبیرستانی پسر ناموفق در کنکور سال 1399 می باشد.که تعداد 45 نفر از این دانش آموزان به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفره (یک گروه گواه و دو گروه آزمایش) قرار گرفتند. در گروه اول مداخله بر اساس پروتکل مشاوره گروهی آدلری علیزاده و هاشمی (1387) و در گروه دوم مداخله بر اساس پروتکل رفتاردرمانی دیالکتیکی گروهی میلر و همکاران (2007) انجام گرفت و گروه سوم به عنوان گروه شاهد هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های مورد نیاز در سه بازه زمانی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری جمع آوری گردید. ابزارهای این پژوهش در هر سه مرحله از پرسشنامه سرزندگی تحصیلی (دهقانی زاده و چاری، 1391) با الگوگیری از مقیاس سرزندگی تحصیلی (مارتین و مارش، 2006) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر توسط نرم افزار SPSS-24  انجام گرفت.

    یافته ها

    اثرگذاری روش رفتاردرمانی دیالکتیکی بر سرزندگی تحصیلی (52/99=F، 001/0>P) دانش آموزان بیشتر از روش مشاوره گروهی آدلری بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای ایجاد مجدد سرزندگی تحصیلی در دانش آموزانی دارای تجربه شکست تحصیلی هستند، می توان از رفتاردرمانی دیالکتیکی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی آدلری، رفتار درمانی دیالکتیک، سرزندگی تحصیلی، دانش آموزان
  • کیمیا حیدریان، مجتبی قربان زاده* صفحات 170-181
    زمینه و هدف

    طلاق اثرات و عوارض بسیاری بر خانواده بر جای می گذارد که بیشترین این اثرات و عوارض متوجه کودکان این خانواده ها است؛ از میان عوارض موثر بر کودکان می توان از عوارض عاطفی، اجتماعی سخن به میان آورد و این آسیب ها و عوارض به صورت ترس، اضطراب، انتقام جویی، افسردگی، اختلال در رفتار آمادگی برای جرم و بزهکاری و حتی تن دادن به جرم و ارتکاب آن اختلال در امر تحصیل و فرسودگی مرتبط با تحصیل را نشان داد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه فرسودگی تحصیلی، حساسیت به اضطراب و آسیب پذیری روانی در دانش آموزان با والد مطلقه و عادی  انجام شد. روش پژوهش:

     این پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان دختر دبیرستانی 15 تا 18 سال دارای والدین مطلقه و عادی با تحصیلات دیپلم و بالاتر شهرستان قایم شهر در سال تحصیلی 1401- 1400 تشکیل دادند. براساس آمار اداره بهزیستی شهرستان قایم شهر 90 دانش آموز 15 تا 18 ساله دارای والدین مطلقه هستند. با توجه به تعداد جامعه هدف بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 73 دانش آموز دارای والد طلاق به عنوان نمونه به روش دردسترس انتخاب گردید و همین تعداد برای گروه افراد عادی با توجه به همتا سازی با گروه اصلی در نظر گرفته شدند. در این پژوهش از سه پرسشنامه شامل: پرسشنامه فرسودگی تحصیلی برسو و همکاران (1997)، پرسشنامه حساسیت اضطرابی فلوید و همکاران (2005)، پرسش نامه آسیب روانی نجاریان و داوودی (1380) استفاده شد. اطلاعات به وسیله روش آماری تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین فرسودگی تحصیلی، حساسیت به اضطراب و آسیب پذیری روانی در دانش آموزان دارای والدین مطلقه  و دانش آموزان دارای والدین عادی  تفاوت معنی داری در سطح 01/0 وجود دارد. فرسودگی تحصیلی، حساسیت به اضطراب و آسیب پذیری روانی در دانش آموزان دارای والدین مطلقه  بیشتر از دانش آموزان دارای والدین عادی  است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان دهنده نقش طلاق والدین در عملکرد شناختی در دانش آموزان با والد مطلقه و عادی است که می تواند پیشنهاد دهنده تلویحات کاربردی برای مشاوران و روانشناسان جهت بهبود عملکرد دانش آموزان با والد مطلقه باشد.

    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، حساسیت به اضطراب، آسیب پذیری روانی
  • ساره عزتی، لیلا شریفیان*، حیدر تورانی، نادر برزگر، زهره اسماعیلی صفحات 182-193
    زمینه و هدف

    مهم ترین و اصلی ترین رسالت مدرسه دانش آموزانی هستند که سرمایه گذاری اصلی و اولیه باید بر روی آنان متمرکز شود. نظام آموزشی با تربیت نسلی روبه روست که باید آنها را برای زندگی اجتماعی آماده کند، بی توجهی به شرایط و اقتضایات و ضروریات زندگی اجتماعی باعث می شود یادگیرندگان مهارت های لازم را در تطبیق خود با جامعه نیاموخته باشند و دچار آسیب جدی شوند؛ لذا هدف از این پژوهش طراحی الگوی نقش آفرینی مدارس به عنوان کانون تجربیات تربیتی دانش آموزان است.

    روش پژوهش:

     روش انجام پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) است. در بخش کیفی از روش گرندد تیوری با نرم افزار MAXQDA12 ، برای شناسایی شاخص های مربوط به نقش آفرینی مدارس به عنوان کانون تجربیات تربیتی دانش آموزان استفاده شد. جامعه آماری در این پژوهش تمام خبرگان در حوزه تربیتی و مدیران مدارس، معاون پرورشی اداره کل شهر تهران بودند که با 17 مصاحبه اشباع نظری صورت گرفت. در بخش کمی از روش توسعه ای - کاربردی استفاده شد. جامعه آماری بخش کمی شامل کلیه مدیران و کارشناسان و معاونین پرورشی مدارس دولتی و غیردولتی شش منطقه آموزش و پرورش(یک، شش، نه، سیزده، شانزده و نوزده) بود و برای حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد. بر این اساس 356 نفر در این بخش به عنوان حجم نمونه و به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی منجر به شناسایی 167 شاخص، 35 مولفه و 6 بعد در دو کارکرد پنهان و آشکار مدارس شد. در مرحله کمی نیز میزان تاثیر عوامل زمینه ساز با ضریب 0.957 بر راهبردهای استراتژیک و میزان اثر راهبردهای استراتژیک بر پیامدهای حاصله 0.953 بود که بیشترین تاثیرگذاری را داشتند.

    نتیجه گیری

    در نهایت الگوی نهایی با 167 شاخص و 35 مولفه و دو کارکرد (پنهان و آشکار) ترسیم و برای این الگو فلسفه و اهداف، مبانی نظری، سازوکارهای اجرایی، اصول اجرا و بازخورد طراحی گردید و توسط 30 خبره ارزیابی و اعتباربخشی شد.

    کلیدواژگان: نقش مدارس، تجربیات تربیتی، نقش پنهان، آشکار مدرسه
  • کامدین پارساکیا، سید علی دربانی، مهدی رستمی*، نادره سعادتی صفحات 194-201
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل و مشکلات اساسی زندگی تحصیلی افراد و نظام آموزشی هر کشور، مسیله افت تحصیلی و پایین بودن سطح عملکرد تحصیلی  دانش آموزان و دانشجویان آن کشور است. بنابراین، هدف پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر توانمندی بر عملکرد تحصیلی دانشجویان بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با گروه آزمایش و گروه گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون بود. بدین منظور از جامعه آماری دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب (مجتمع ولیعصر (عج)) به صورت نمونه گیری تصادفی شناسایی 16 نفر انتخاب و به دو گروه آزمایش (8 نفر) و گواه (8 نفر) گمارش تصادفی شدند و عملکرد تحصیلی آن ها مورد سنجش قرار گرفت. این افراد در جلسه های آموزش مبتنی بر توانمندی اسمیت (2004) به صورت فردی در 10 جلسه 90 دقیقه ای شرکت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره با به کارگیری نرم افزار تحلیل آماری SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که عملکرد تحصیلی (001/0P< ، 018/41= F) در گروه آزمایشی به طور معناداری افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استفاده از آموزش مبتنی بر توانمندی می تواند به بهبود عملکرد تحصیلی دانشجویان کمک کند.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر توانمندی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • ریحانه فاتحی، مسلم چرابین*، محمد کریمی، احمد زنده دل صفحات 202-219
    زمینه و هدف

    دامنه وسیع کاربردهای اینترنت اشیاء باعث شده است تا محیط های آموزشی در تمام سطوح تحصیلی بتوانند از آن بهره مند شوند؛ از این رو، هدف از این پژوهش طراحی مدل مدیریت یادگیری مبتنی بر اینترنت اشیا برای بهبود توانایی حل مسیله ریاضی دانش آموزان مقطع متوسطه مدارس مشهد بود.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است که با رویکرد آمیخته با طرح اکتشافی و از طریق تلفیق روش های کیفی و کمی انجام شد. جهت بررسی عمیق و شناخت بیشتر موضوع و شناخت عوامل موثر بر آن ها، علاوه بر مبانی نظری از مصاحبه برای درک بیشتر و و رویکرد گراندد تیوری استفاده شد. سپس از رویکرد کمی برای تایید نتایج کیفی بهره برده شد. در بخش کیفی، به منظور شناسایی مولفه های مدل با 12 نفر از خبرگان جامعه علمی و متخصصان دانشگاهی صاحب نظر در حوزه مورد نظر تحقیق مصاحبه شد.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی نشان داد که مدل شامل 75 مقوله عمده (منتج از کدگذاری باز)، 10 مقوله هسته ای (منتج از کدگذاری محوری) و دو مقوله اصلی (منتج از کدگذاری انتخابی) می باشد. در بخش کمی، پرسشنامه ای شامل 51 گویه تنظیم شد و در اختیار 384 نفر از دانش آموزان مقطع متوسطه مدارس مشهد قرار داده شد. نتایج این بخش نشان داد که بین مدیریت یادگیری مبتنی بر اینترنت اشیا و توانایی حل مسیله ریاضی رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که میزان تاثیرگذاری مولفه های متغیر مدیریت یادگیری مبتنی بر اینترنت اشیا (به ترتیب زیرساخت های فنی وسیستمی، سنجش و ارزیابی،  محتوای آموزشی، پشتیبانی (فنی، مالی و قانونی) و روش آموزشی) و مولفه های متغیر توانایی حل مسیله ریاضی (به ترتیب آزمایش فرضیه ها، فرضیه سازی، جمع آوری اطلاعات، مشخص نمودن مسیله و نتیجه گیری) می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت یادگیری، اینترنت اشیا، بهبود توانایی حل مسئله ریاضی
  • محبوبه افشاری، فلور خیاطان*، زهرا یوسفی صفحات 220-239
    هدف

    عوامل متعددی عملکرد تحصیلی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از این عوامل موجب بهبود عملکرد تحصیلی و برخی دیگر باعث تضعیف عملکرد فراگیران می شود؛ لذا هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی بسته درمان پذیرش و تعهد واقعیت گرا در مقایسه با درمان شناختی رفتاری بر اهمال کاری و مسیولیت پذیری دختران نوجوان بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دو ماهه بود؛ و جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر متوسط دوم ناحیه 5 اصفهان در سال 1400 بود که پس از غربالگری با پرسشنامه فرسودگی تحصیلی 45 دختر نوجوان به شیوه در دسترس انتخاب و در گروه آزمایشی بسته درمان پذیرش و تعهد واقعیت گرا (15 دختر)، گروه آزمایشی درمان شناختی رفتاری (15 دختر) و گروه گواه (15 دختر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایشی بسته درمان پذیرش و تعهد واقعیت گرا محقق ساخته و گروه آزمایشی درمان شناختی رفتاری به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای را دریافت نکردند؛ هر سه گروه به پرسشنامه اهمال کاری تاکمن (1991) و مسیولیت پذیری کالیفرنیا (1951) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط اندازه های مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بسته درمان پذیرش و تعهد واقعیت گرا بر نمره اهمال کاری (09/8=F، 007/0 =P) و مسیولیت پذیری (40/9=F، 004/0 =P) و مداخله شناختی رفتاری بر نمره اهمال کاری (51/5=F، 024/0 =P) و مسیولیت پذیری (11/9=F، 005/0 =P) موثراست و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش شواهدی را پیشنهاد می کند که مداخله بسته درمان پذیرش و تعهد واقعیت گرا محقق ساخته و درمان شناختی رفتاری برای افزایش مسیولیت پذیری و کاهش اهمال کاری در نوجوانان روش مناسبی است.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، واقعیت گرا، شناختی-رفتاری، اهمال کاری، مسئولیت پذیری
  • زهرا شعبانی، جمال صادقی*، علیرضا همایونی، حسن قاسم نژاد بصرا صفحات 240-247
    زمینه و هدف

    انگیزش یکی از مهم ترین منابع قدرتمند تکانه ای است که رفتار یادگیرندگان را در آموزشگاه تحت تاثیر قرار می دهد و قدرت و پایداری رفتار را همراستا با عواملی مانند خودتنظیمی هیجانی تعیین می کند؛ لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری خودتنظیمی هیجانی با عملکرد درس شیمی با میانجی گری انگیزش یادگیری شیمی در دانش آموزان بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی 275 دانش آموزان دختر متوسطه دوم پایه یازدهم، 11 مدرسه دولتی شهر محمودآباد در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل دادند. در این پژوهش 275 نفر به عنوان حجم نمونه به روش تمام شمار دانش آموزان انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه انگیزش یادگیری شیمی سالتا و کلوگلیوتیس (2015)، پرسشنامه خودتنظیمی هیجان گراس و جان (2003) و نمره درس شیمی جهت عملکرد تحصیلی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات رگرسیونی ساختاری با نرم افزار SPSS18 و AMOS23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که انگیزش یادگیری شیمی و خود تنظیمی هیجانی بر عملکرد درس شیمی در دانش آموزان اثر مستقیم دارند. همچنین انگیزش یادگیری شیمی بر عملکرد درس شیمی با واسطه گری خود تنظیمی هیجانی در دانش آموزان اثر معنی داری دارد. به طور کلی مدل پژوهش تایید شد و متغیرهای پژوهش توان پیش بینی 33 درصدی از متغیر عملکرد درس شیمی را دارا بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر نشانگر اهمیت عوامل شناختی و هیجانی در تبیین عملکرد درس شیمی است.

    کلیدواژگان: انگیزش یادگیری شیمی، خودتنظیمی هیجانی، عملکرد درس شیمی
  • محمدرضا توحیدی آتشگاه*، نادر سلیمانی، حمید شفیع زاده صفحات 248-263
    زمینه و هدف

    آینده پژوهی انتقادی یکی از رویکردهای آینده پژوهی است که در واقع از آینده پرسش می کند که با تحلیل و آزاد سازی و عمق بخشی آینده، به درک ما از آن کمک می کند. پژوهش حاضر باهدف بررسی آینده مدارس ایران با رویکرد انتقادی، وضعیت حال حاضر مدارس را با پرسش هایی از آینده مدارس به چالش می کشد تا دیگر مثل امروز که با روش های گذشته نسل آینده نوجوان و جوان را تربیت می کنیم! پیش نرویم. شاید آینده پژوهی انتقادی به ما مسیر آینده را روشن و شفاف نشان ندهد اما با ترسیم آینده های نامطلوب و محتمل ما را نسبت دفع خطرهای احتمالی هشیار می سازد تا بتوانیم در برنامه های بلند مدت از مضامین محوری آن استفاده کنیم.

    روش پژوهش: 

    مطالعه حاضر از نوع کیفی"تحلیل مضمون" است. به کمک مطالعات کتابخانه ای و مشخص شدن حوزه های مرتبط با آینده مدارس به روش" به گزینی" مصاحبه های نیمه ساختارمند با وزرای سابق آموزش و پرورش، جامعه شناسان و روشنفکران تاثیرگذار جامعه، مدیران و معلمان مدارس علاقه مند به آینده مدارس و آینده پژوهان علاقه مند به آموزش انجام شد. محقق فرآیند تحلیل مضمون را با پیاده سازی داده ها و درگیری با آغاز کرد، سپس اقدام به مقوله بندی و کدسازی کرده است. در ادامه کار نیز به جستجو برای یافتن مضمون ها و نمایش دیداری مضمون ها پرداخته است. در مراحل بعدی نیز مرور مضمون ها به قصد پالایش، مفهوم سازی مضمون ها و نهایتا تحلیل، تفسیر و نتیجه گیری انجام شده است.

    یافته ها

    8 عامل کلیدی با عناوین سلطه ایدیولوژی، دغدغه آموزش و پرورش برای حاکمیت، مدیریت اداری آموزش و پرورش، بی اعتمادی خانواده ها به مدرسه، توسعه نیافتگی معلمان، پایان مدارس، بی عدالتی آموزشی و غلبه فضای مجازی، شناسایی شده و به تحلیل تک تک عوامل پرداخته است.

    نتیجه گیری

    ارتباط بین مضمون ها بسیار به هم پیوسته و در هم تنیده است. بعضی از این مضامین نقش تاثیرگذاری بیشتری دارند و بعضی از آن ها نیز بیشتر تاثیر پذیر هستند که این وابستگی نشان از پیچیدگی تغییر دارد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی مدارس، رویکرد انتقادی، تحلیل مضمون، نسل نوجوان و جوان
  • شیرین محمدی، احمد باصری*، علیرضا محمدی آریا صفحات 264-279
    زمینه و هدف

    خواندن مهمترین مهارت اکتسابی و اساسی ترین ابزار یادگیری دانش آموزان بوده و کسب این مهارت از اهداف اصلی آموزش و پرورش ابتدایی هر کشور می باشد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر توانبخشی شناختی-تعادلی با روش تلفیقی اورتون-دیویس به صورت آموزش از راه دور بر  عملکرد کلی خواندن و درک کلمات و درک متن کودکان نارساخوان بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش در این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی و از طرح های پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه را تمام دانش آموزان دختر و پسر دبستانی نارساخوان که در مراکز اختلالات یادگیری شهر تهران در سال 1400-1399 بود. برای اندازه گیری متغیر وابسته مورد مطالعه از آزمون خواندن و نارساخوانی نما (کرمی نوری و مرادی، 1384) استفاده شد. در این پژوهش دو مداخله آموزشی روش تلفیقی اورتون-دیویس که از روش های چند حسی بوده و شامل تکالیف مبتنی بر بازی های جهت دار بوده و توسط عچرشاوی (1399)، برای ارتقای مهارت خواندن و کاهش نارساخوانی طراحی و تدوین شده است و از توانبخشی شناختی-تعادلی" باران" که در قالب یک بسته آموزشی و شامل تکالیفی با محوریت تقویت کارکردهای اجرایی و توجه نجاتی (1396) استفاده قرار گرفته اند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد توانبخشی شناختی-تعادلی با روش تلفیقی اورتون-دیویس به صورت آموزش از راه دور بر عملکرد کلی خواندن (001/0>P) و درک کلمات (001/0>P) و درک متن (001/0>P)  کودکان نارساخوان موثر بود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت هر دو آموزش توانبخشی شناختی-تعادلی و روش تلفیقی اورتون-دیویس به صورت آموزش از راه دور بر  عملکرد کلی خواندن و درک کلمات و درک متن کودکان نارساخوان تاثیر دارد و می توان از آن در جهت کاهش مشکلات کودکان نارساخوان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: توانبخشی، شناخت، خواندن، درک، کودکان، نارساخوانی
  • فاطمه ظهیری، مریم صفری*، حسنیه گودرزی، علی اصغر بیانی صفحات 280-303
    زمینه و هدف

    یکی از این کارکردهای نهاد آموزش وپرورش، تلاش در جهت رشد و شکوفایی قابلیت ها و استعدادهای هنری و زیبایی شناختی دانش آموزان است؛ لذا هدف از پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی عناصر الگوی برنامه درسی مبتنی بر مولفه های زیبایی شناسی و هنر بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر کیفی - کمی بوده، جامعه آماری در بخش کیفی شامل خبرگان و متخصصان حوزه برنامه درسی مبتنی بر زیبایی شناسی و هنر و اسناد مکتوب مرتبط با موضوع شامل مقالات و پژوهش های علمی، کتب مرتبط تالیفی و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و در بخش کمی، متخصصان برنامه ریزی درسی، مولفان کتب درسی، متخصصان و برنامه ریزان وزارت آموزش و پرورش و متخصصان هنر در تابستان 1401 بتعداد نامحدود بوده، در بخش کیفی با روش نمونه گیری گلوله برفی برای خبرگان و نمونه گیری هدفمند برای اسناد، 15 خبره و 35 سند (متن) مناسب با اهداف و سوالات تحقیق، تعیین شد و در بخش کمی، برای سنجش مدل، پرسشنامه محقق ساخته 96 گویه ای با روش نمونه گیری طبقه ای در دسترس در بین 250 نفر از نمونه ها توزیع گردید. برای تعیین روایی و پایایی در مرحله کیفی از بررسی های لازم شامل مقبولیت (بازنگری خبرگان) و قابلیت تایید (بازبینی مجدد خبرگان) استفاده شده، در مرحله کمی، روایی پرسشنامه ها به سه روش صوری، محتوایی و سازه تایید شد. پایایی هم به سه روش تعیین ضریب بارهای عاملی گویه ها، آلفای کرونباخ مولفه ها (بین 718/0 تا 931/0) و پایایی ترکیبی (بین 774/0 تا 951/0) برآورد و تایید شد. داده های کیفی با تکنیک تحلیل محتوا با کدگذاری باز، محوری و انتخابی در نرم افزار One Note  و داده های کمی با تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری و آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، فریدمن و همبستگی اسپیرمن در نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج بخش کیفی حاکی از آن بوده که در عنصر «هدف»، 162 کد نهایی در قالب 5 زیرمقوله: اهداف اکتسابی، اهداف شناختی و فراشناختی، اهداف مبتنی بر یادگیرنده، اهداف زیباشناختی و اهداف اخلاقی، در 2 مقوله: مهارتی و فردی، در عنصر «محتوا»، 141 کد نهایی در قالب 8 زیرمقوله: محیط یادگیری، محتوای مبتنی بر یادگیرنده، محتوای مبتنی بر اجتماع و فرهنگ، محتوای مبتنی بر هنر و زیبایی شناسی، فرم ادبی، فرم نمایشی، فرم تجسمی و فرم ترسیمی / بصری، در 3 مقوله: هنری- فرهنگی، محیطی و فرم محتوا جای گرفتند. در عنصر «روش های تدریس»، 129 کد نهایی در قالب 7 زیرمقوله: زیباشناختی محور، طبیعت محور، رسانه محور، پروژه و کارگاه محور، قابلیت معلم در تدریس، خلاقیت محور و تیم و مشارکت محور، در 3 مقوله: هنری، فنی - انسانی و نوآورانه و در عنصر «ارزشیابی»، 53 کد نهایی در قالب 4 زیرمقوله: ارزشیابی کیفی، ارزشیابی مبتنی بر نتایج، ارزشیابی زیباشناختی و ارزشیابی اخلاقی، در 2 مقوله: علمی و هنری - اخلاقی جای گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج بخش کمی نشان داد که تمامی ابعاد و مولفه های مدل پژوهش، مورد تایید واقع شدند.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، مولفه های زیبایی شناسی و هنر، هدف، محتوا
  • محبوبه جعفرپور، احمد هاشمی*، علی اصغر ماشینچی صفحات 304-321
    زمینه و هدف

    مدارس تلاش می کنند از ماهیت صرف آموزش محض خارج شوند و با توجه به مهارت های مورد در زندگی و شغل وارد شوند. در این راستا کارآفرینی یکی از موضوعات مهم در عصر حاضر محسوب می شود که مدارس تلاش می کنند کارآفرینی را ترویج دهند. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی الگوی برنامه درسی کارآفرینانه مقطع متوسطه دوم ایران بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش در زمره پژوهش های کیفی است که با استفاده از روش فراترکیب انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر در واقع تمام منابع چاپی و انتشار یافته از مقالات و کتاب های موجود در حوزه کارآفرینی بودند که در 15 سال اخیر چاپ شدند. داده ها توسط خبرگان مورد ارزیابی قرار گرفت و درنهایت حجم نمونه نیز همان جامعه آماری (منابع انتشار یافته) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که الگوی برنامه درسی کارآفرینانه مقطع متوسطه دوم آموزش وپرورش ایران در قالب 9 عنصر (هدف، گروه بندی، محتوا، مواد، منابع و ابزار یادگیری، فعالیت های یادگیری، روش های یاددهی-یادگیری، ارزشیابی و ابزارهای آن مکان و فضا و زمان) و 10 مضمون اصلی شامل(برنامه درسی کارآفرینانه، شناسایی و تحریک استعدادها و مهارت های کارآفرینانه، آموزش اخلاق کارآفرینی، ایجاد شایستگی های لازم در زمینه دانش، نگرش و مهارت، تفکر سیستمی و مسیله محور، پروژه های مشارکتی، به کارگیری ابزار و روش های ارزشیابی متنوع، خود ارزشیابی و بازخورد دوره ای، انعطاف پذیری مکانی برنامه درسی و زمان بندی فعالیت ها) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان گفت برنامه درسی کارآفرینی دارای شاخص ها و ابعاد متعددی است که برنامه ریزان نظام آموزش باید با توجه به اولویت بندی آن ها بر اساس سند تحول بنیادین به ترویج کارآفرینی در مدارس کمک نمایند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، کارآفرینی، دوره متوسطه
  • پریسا ارجمندی، حمیدرضا رضازاده بهادران*، علیرضا عصاره، عباس خورشیدی صفحات 322-335
    زمینه و هدف

    در روش تدریس نوین آموزگاران به عنوان راهنما، ناظر و سازمان دهنده باید شناخت کافی از نظریه های یادگیری و الگوهای تدریس داشته باشند؛ زیرا مکان های آموزشی محلی برای هدایت، نظارت و یادگیری به شمار می روند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی برنامه درسی پژوهش محور دوره پیش دبستانی انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از لحاظ اهداف کاربردی و از نظر نظر دادها، آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) و از نظر ماهیت در بعد کیفی، داده بنیاد از نوع خود ظهور و در بعد کمی، پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری بخش کیفی شامل اساتید دانشگاه و خبرگان رشته علوم تربیتی  وروان شناسی می باشد، و در بخش کمی کلیه مدیران ومربیان مراکز پیش دبستانی شهر تهران با تحصیلات کارشناسی ارشد به بالا در رشته علوم تربیتی به تعداد 300 نفر هستند، تشکیل می دهد. روش نمونه گیری در بخش کیفی آگاهانه هدفمند از نوع گلوله برفی بوده و تعداد 15 نفر خبره انتخاب شدند که به اشباع نظری رسیدیم، در بخش کمی حجم نمونه بر اساس فرمول تعیین حجم مورگان تعداد 169 نفر انتخاب شدند. در پژوهش حاضر پس از کدگذاری باز و محوری ابزار سنجش حاصل شده، در قالب یک فرم تنظیم و برای خبرگان جهت کدگذاری انتخابی ارسال و مورد اعتبار سنجی قرار گرفت و بر این اساس پرسشنامه محقق ساخته طراحی و میان نمونه آماری بصورت تصادفی انتخاب شده توزیع گردید. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد

    یافته ها

    از نتایج تحلیل داده ها 3 بعد ساختار، آموزش و مهارت در 26 مولفه 142 شاخص برای الگوی برنامه درسی پژوهش محور دوره پیش دبستانی نهایی شد و نتایج  تحلیل عاملی هر سه بعد ساختار، آموزش و مهارت را تایید کرد (05/0=P).

    نتیجه گیری

    پس از تحلیل نتایج و تایید عاملی آن، تایید و اولویت بندی نهایی  توسط خبرگان، ابعاد، مولفه ها و شاخص های سازنده الگو ترسیم و مجددا الگوی یادشده توسط خبرگان اعتباریابی شد.

    کلیدواژگان: الگوی درسی، برنامه درسی، پژوهش محور، پیش دبستان
  • مریم صالحی زاده، مریم سیف نراقی*، عزت الله نادری صفحات 336-347
    زمینه و هدف

    در روش تدریس نوین آموزگاران به عنوان راهنما، ناظر و سازمان دهنده باید شناخت کافی از نظریه های یادگیری و الگوهای تدریس داشته باشند؛ زیرا مکان های آموزشی محلی برای هدایت، نظارت و یادگیری به شمار می روند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی برنامه درسی پژوهش محور دوره پیش دبستانی انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از لحاظ اهداف کاربردی و از نظر نظر دادها، آمیخته اکتشافی (کیفی-کمی) و از نظر ماهیت در بعد کیفی، داده بنیاد از نوع خود ظهور و در بعد کمی، پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری بخش کیفی شامل اساتید دانشگاه و خبرگان رشته علوم تربیتی  وروان شناسی می باشد، و در بخش کمی کلیه مدیران ومربیان مراکز پیش دبستانی شهر تهران با تحصیلات کارشناسی ارشد به بالا در رشته علوم تربیتی به تعداد 300 نفر هستند، تشکیل می دهد. روش نمونه گیری در بخش کیفی آگاهانه هدفمند از نوع گلوله برفی بوده و تعداد 15 نفر خبره انتخاب شدند که به اشباع نظری رسیدیم، در بخش کمی حجم نمونه بر اساس فرمول تعیین حجم مورگان تعداد 169 نفر انتخاب شدند. در پژوهش حاضر پس از کدگذاری باز و محوری ابزار سنجش حاصل شده، در قالب یک فرم تنظیم و برای خبرگان جهت کدگذاری انتخابی ارسال و مورد اعتبار سنجی قرار گرفت و بر این اساس پرسشنامه محقق ساخته طراحی و میان نمونه آماری بصورت تصادفی انتخاب شده توزیع گردید. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از نتایج تحلیل داده ها 3 بعد ساختار، آموزش و مهارت در 26 مولفه 142 شاخص برای الگوی برنامه درسی پژوهش محور دوره پیش دبستانی نهایی شد و نتایج تحلیل عاملی هر سه بعد ساختار، آموزش و مهارت را تایید کرد (05/0=P).

    نتیجه گیری

    پس از تحلیل نتایج و تایید عاملی آن، تایید و اولویت بندی نهایی  توسط خبرگان، ابعاد، مولفه ها و شاخص های سازنده الگو ترسیم و مجددا الگوی یادشده توسط خبرگان اعتباریابی شد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، انرژی تجدید پذیر، دوره ابتدایی، الگو، ارزشیابی
  • پروانه نظرپور صمصامی، فرانک امیدیان*، کریم سواری صفحات 348-362
    زمینه و هدف

    به منظور بهبود مدیریت و تسهیل امر نظارت و راهنمایی بر فعالیت های آموزشی و پرورشی، باید افرادی توانمند به عنوان رهبر آموزشی با اهداف ارتقای کیفی امور آموزشی و تربیتی، مهارت های حرفه ای معلمان، افزایش سطح علمی فراگیران و جلوگیری از افت تحصیلی با ارایه خدمات مشاورهای و راهنمایی به کار گرفته شوند؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر طراحی مدل ارزیابی کارآمدی الگوهای رهبری آموزشی در بین مدیران مدارس ابتدایی شهرستان مسجدسلیمان بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش بر مبنای رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناسی است، مشارکت کنندگان شامل افراد خبره و به عبارتی صاحب نظران کلیدی در زمینه رهبری آموزشی است که به صورت هدفمند از خبرگان مربوط به موضوع، مورد مصاحبه های نیمه ساختاریافته قرار گرفتند و داده ها با 15 نفر به اشباع نظری رسید. متون مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار Maxqda تحلیل و تمام داده ها کدگذاری شدند. روایی داده ها با بازبینی مجدد فرایند کدگذاری و همچنین چند خبره آشنا با کدگذاری انجام شد. همچنین برای پایایی نیز از ضریب توافق بین کدگذاران استفاده شد که حاصل 3 مصاحبه 82/0 حاصل شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از روش کدگذاری و از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج حاکی از این است که بر اساس یافته ها و کدگذاری های مربوط به 15 مصاحبه تعداد 286 مقوله فرعی احصاء گردید که نهایتا مقوله های فرعی یادشده نیز در 7 مقوله اصلی: ارتباط بین اولیا و همکاران با اداره، استفاده از فن آوری اطلاعات و ارتباطات، انعکاس مشکلات آموزشی موجود و تلاش برای رفع آن ها، توجه به نظریه ساختن گرایی در رهبری برنامه درسی، الگوبرداری از تدریس موفق معلمان، کسب تجربه و رشد و بالندگی و تغییر و اجرای برنامه های درسی به عنوان مولفه های موثر بر کارآمدی الگوهای رهبری آموزشی طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گرفت الگوی کارآمدی الگوهای رهبری آموزشی و تحصیلی در بین مدیران مدارس دوره ابتدایی دارای مولفه ها و شاخص های متعددی است که برنامه ریزان نظام آموزش وپرورش به خصوص منابع انسانی باید به این مولفه ها و شاخص های شناسایی شده توجه نمایند.

    کلیدواژگان: الگوهای رهبری آموزشی، کارآمدی، مدیران مدارس ابتدایی
  • زهرا خدادادی، الهام کاویانی*، سوسن لایی، مریم اسلام پناه صفحات 363-375
    زمینه و هدف

    مدارس با انجام اقداماتی می توانند مهارتهای مقابله ای مبتنی و ابزارهای مدیریت زندگی را برای کمک به معلمان و دانش آموزان جهت مدیریت استرس روزانه و اثربخشی مثبت بر عملکرد تحصیلی و سلامت دانش آموزان به ارمغان می آورد. براین اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی و و اولویت بندی مولفه های مدارس تاب آور بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی- کمی) بود که ابتدا با روش کیفی- تحلیل داده بنیاد و سپس در بخش کمی از روش تحلیل سلسله مراتب استفاده شد؛ از نظر هدف نیز کاربردی بود.  جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای هیات علمی، متخصصان و مدیران مدارس استان کردستان بودند. جهت انتخاب نمونه، از 16 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای اعتبار یافته ها از روش صوری و برای پایایی از روش ضریب توافق بین کدگذران استفاده شد که مقدار 90/0 شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مولفه های مدارس تاب آور شامل 5 مولفه محوری و 21 زیر مولفه است. بر این اساس شرایط علی شامل 4 مضمون (فراگیری مهارت های زندگی، برقراری ارتباط، ارتقا منزلت اجتماعی و رشد توانمندی های دانش آموزان)؛ شرایط زمینه ای شامل(امکانات، فرایند یاددهی- یادگیری و رهبری)؛ شرایط مداخله گر شامل (حقوق و مزایا، توجه به نیازهای دانش آموزان)؛ راهبردها شامل(فعالیت های فوق برنامه، آموزش، حمایت از معلمان، توسعه مشارکت، تناسب حجم محتوای کتب درسی، شاداب سازی) و پیامدها شامل(خودآگاهی، سلامت روانی و ارتقای بهداشت عمومی) است. مولفه های، معیار فراگیری مهارت های زندگی، تدارک فعالیت های فوق برنامه، امکانات، حقوق و مزایا و خودآگاهی در اولویت بالایی نسبت به سایر معیارها قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت که توجه به معیارهای یادشده در مدارس می تواند در تبدیل شدن مدارس به محیطی در راستای تقویت تاب آوری همه جانبه معلمان و دانش آموزان و در نتیجه رشد حرفه ای و تحصیلی آنان گردد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مدارس تاب آور، تحلیل سلسله مراتبی
  • لیلا کریمی، محبوبه عبدالهی*، فتاح ناظم صفحات 376-385
    زمینه و هدف

    نظام های ارزشی نقش موثری در بهبود نظام های آموزشی از جمله نظام آموزش وپرورش دارند. بنابراین، هدف این مطالعه بررسی و ارایه الگوی نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه دوره دوم متوسطه بود.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش مدیران و کارکنان دبیرستان های دخترانه شهر تهران در سال تحصیلی 400-1399 به تعداد 2934 نفر بودند که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 196 نفر برآورد که این تعداد با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه محقق ساخته نظام ارزشی دبیرستان ها (57 گویه ای) بود که روایی محتوایی پرسشنامه با نظر خبرگان تایید و پایایی کل آن با روش آلفای کرونباخ 94/0 محاسبه شد. داده ها پس از گردآوری با ابزارهای فوق با روش تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه دوره دوم متوسطه دارای 7 مولفه خوداتکایی، جهان گرایی و خیرخواهی، موفقیت، مدیریت، قدرت، امنیت و همنوایی و سنت و انگیزش بود که بار عاملی همه آنها بالاتر از 50/0، میانگین واریانس استخراج شده همه آنها بالاتر از 60/0 و پایایی همه آنها با روش آلفای کرونباخ بالاتر از 70/0 به دست آمد. همچنین، نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه بر هر هفت مولفه خوداتکایی، جهان گرایی و خیرخواهی، موفقیت، مدیریت، قدرت، امنیت و همنوایی و سنت و انگیزش تاثیر مستقیم و معنادار داشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از نقش موثر نظام ارزشی دبیرستان های دخترانه دوره دوم متوسطه بر هر هفت مولفه خوداتکایی، جهان گرایی و خیرخواهی، موفقیت، مدیریت، قدرت، امنیت و همنوایی و سنت و انگیزش بود. این نتایج برای متخصصان و برنامه ریزان نظام آموزش وپرورش تلویحات کاربردی بسیاری دارد و آنان بر اساس نتایج این مطالعه می توانند گام موثری در جهت بهبود نظام ارزشی دبیرستان ها بردارند.

    کلیدواژگان: نظام ارزشی، دبیرستان های دخترانه، دوره دوم متوسطه
  • علی بهروزیان نژاد، محمد حسین پور*، یدالله مهر علیزاده صفحات 386-395
    زمینه و هدف

    آموزش و پرورش سازمانی بزرگ است که با نیروهای انسانی متعدی سروکار دارد که برای پویایی خود نیازمند به ارزیابی کارکنان خود است. بنابراین، پژوهش حاضر باهدف  نیازسنجی، طراحی، اجرا و ارزیابی در نظام  آموزش کارکنان آموزش وپرورش خوزستان انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان آموزش وپرورش خوزستان در سال 1401 به تعداد 16671 بودند. حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و فرمول کوکران، 384 نفر تعیین گردید. به منظور سنجش متغیرهای مورداستفاده در پژوهش از پرسش نامه محقق ساخته استفاده گردید. روایی محتوایی پرسش نامه مورد تایید متخصصان قرارگرفته است. پایایی پرسشنامه با توجه محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی (مدل معادلات ساختاری) استفاده شد. در بخش کمی پژوهش، تحلیل عاملی تاییدی و مدل ساختاری از طریق نرم افزارSmart PLS 3 انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره اجرا و ارزشیابی، بیشتر از سطح متوسط و نیازسنجی و طراحی به ترتیب برابر 76/2 و 85/2 کمتر از سطح متوسط می باشد که به لحاظ آماری معنادار می باشد. نتایج نیز نشان داد که میانگین نمره ی آسیب های نظام کنونی آموزش کارکنان آموزش وپرورش خوزستان (اهداف، نیازهای آموزشی، فرایند یاددهی- یادگیری، صلاحیت اساتید، انگیزه و علاقه، برنامه ریزی، امکانات و تجهیزات، ارزیابی) بیشتر از سطح متوسط می باشد که به لحاظ آماری معنادار می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نیز نشان داد که میانگین نمره ی راهکارهای آسیب ها و عارضه های نظام کنونی آموزش کارکنان آموزش وپرورش خوزستان (توجه به نیازسنجی، برنامه ریزی و طرح ریزی، مدرسین صلاحیت دار و توانمند، امکانات و تجهیزات، انگیزه به معلمان، بازخورد دوره) بیشتر از سطح متوسط بود که به لحاظ آماری معنادار است..

    کلیدواژگان: نیازسنجی، طراحی، اجرا و ارزیابی، نظام آموزش کارکنان، آموزش و پرورش خوزستان
  • معصومه سوری، فرامرز سهرابی اسمرود*، کامران شیوندی چلیچه، مهدی عرب زاده صفحات 396-406
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین برنامه درسی در کشور ما، برنامه درسی فارسی است که از کلاس اول تا پایان متوسطه به صورت مستقیم جزء موضوعات درسی همه دانش آموزان است. هدف از تحقیق حاضر بررسی وتحلیل محتوای کتاب فارسی پایه چهارم ابتدایی با رویکرد مکاشفه هوش معنوی و فراهم آوردن اطلاعات و ارایه پیشنهادهایی به برنامه ریزان به منظور بهبود واصلاح این کتاب بوده است. روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی و به طور مشخص مبتنی بر تحلیل محتوا کیفی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت بوده است ازکتاب فارسی چهارم ابتدایی می باشد . برای بررسی داده ها و اطلاعات از روش های آمار توصیفی و محاسبه ضریب انتروپی بر اساس فرمول شانون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد نشان داد که بیشترین وزن مربوط به حس معنا بخشیدن به زندگی ، احترام ومهربانی ، ارزش افرینی ، مثبت اندیشی وتعالی محوری بوده است.

    نتیجه گیری

    مولفه های اثرگذار در تقویت هوش ممعنوی شامل معنا بخشیدن به زندگی وادراک تعالی افرینی وارزش افرینی وتقویت مثبت اندیشی بدست آمده است. بنابراین، هوش معنوی باید یکی از کارکردهایی باشد که کارشناسان برنامه ریزی درسی آموزش وپرورش در کتاب های درسی باید توسعه دهند.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، هوش معنوی، ارزش افرینی، تعالی محوری
  • الهام امیرغلامی، علیرضا حیدری*، پرویز عسگری، مختار ویسانی صفحات 407-418
    زمینه و هدف

    در پژوهش حاضر رابطه میان اهداف پیشرفت با اضطراب دانشجویان در درس آمار با توجه به نقش واسطه ای درگیری مورد بررسی قرار گرفت. پژوهش حاضر از نوع طرح های رابطه ای و به عبارت دقیق تر طرح همبستگی از نوع الگویابی معادلات ساختاری است

    روش

    از بین دانشجویان سال اول، دوم، سوم و چهارم، به صورت تصادفی دانشجویان سال دوم و چهارم انتخاب شدند که تعداد 324 نفر دانشجو پرسشنامه های پژوهش حاضر را تکمیل کردند. در نهایت بعد از حذف پرسشنامه های ناقص، تعداد 312 پرسشنامه تحلیل شد. در تحقیق حاضر به منظور گردآوری داده ها، از مقیاس اهداف پیشرفت میدلتن و میگلی (1997)، مقیاس درگیری تحصیلی پینتریچ و دی گروت (1994) و مقیاس اضطراب آمار کرویس و همکاران (1985) به عنوان ابزار پژوهش استفاده گردید. در پژوهش حاضر برای ثبت داده ها و تحلیل اولیه از نرم افزار SPSS19، و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار AMOS استفاده گردید و برای تمام فرضیه ها سطح معنی داری 05/0 >p  در نظر گرفته شد.

    یافته ‏ها: 

    مدل برازش شده پیش بینی اضطراب آمار را نشان می دهد. اعداد روی مسیرها پارامترهای استاندارد شده اند. تمامی  مسیرها در سطح 001/0 معنادار هستند. از بین متغیرهای برونزا (اهداف تبحری، اهداف عملکردی و اهداف اجتنابی)، متغیر اهداف تبحری بیشترین اثر مستقیم بر اضطراب آمار دارد.

    نتیجه‏ گیری:

     یافته های این تحقیق حاکی از آن بود که اهداف پیشرفت اثر مستقیم معنی داری بر اضطراب آمار دارد، که اثر اهداف تبحری و اهداف عملکردی بر اضطراب آمار، منفی و اثر اهداف اجتنابی بر اضطراب آمار، مثبت بود

    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، اضطراب دانشجویان، درس آمار و درگیری تحصیلی
  • ویدا هادیان، اکبر محمدی*، داوود معنوی پور صفحات 419-429
    زمینه و هدف

    در دنیای در حال تحول امروز، صلاحیت های موردنیاز حرفه ها با شتاب زیادی در حال تغییر است، کارکنان سازمان ها باید از مهارت ها و صلاحیت های حرفه ای ویژه ای برای اجرای شغل و حرفه شان برخوردار باشند؛ بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه الگوی صلاحیت حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی در سال تحصیلی 1398-1399 بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش حاضر کمی از نوع توصیفی- همبستگی  و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در شهر تهران بودند که بر اساس روش نمونه‏ گیری تصادفی و با احتساب جدول مورگان تعداد 385 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که بر اساس مقیاس لیکرت دارای 5 بخش بود. برای اعتبار یافته ها از روش روایی صوری و پایایی نیز با آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که بعد دانش، توانایی و مهارت به ترتیب  719/0، 961/0 و 875/0 به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS23 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ابعاد و مولفه اصلی مدل دارای برازش مناسبی بود و در کل حاکی از آن است تمامی شاخص ها در حد بسیار مطلوب گزارش شده اند و رابطه خطی بین متغیرها وجود دارد. همچنین متغیر های پیش بین 60 درصد واریانس متغیرهای وابسته را تبیین نموده اند (05/0≥P).

    نتیجه گیری

    لذا می توان از اطلاعات ارایه شده در این پژوهش برای ارزیابی صلاحیت مدرسان تازه استخدام شده در مراحل مختلف تدریس و فعالیت آن ها استفاده کرد و متناسب با آن برنامه صلاحیت حرفه ای را دنبال کرد.

    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • فیض الله ناصری، مریم اسلام پناه*، فرانک موسوی، الهام کاویانی صفحات 430-440
    زمینه و هدف

    هدایت تحصیلی یک مسیله کاملا علمی و مطابق با علوم روز است و به همین علت باید تحولاتی در آن صورت بپذیرد، درحالی که مشاهده می شود این شیوه نامه تحولاتی مطابق علم روز پیدا نکرده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر توانمندسازی و افزایش آگاهی معلمان، والدین و دانش آموزان بر فرایند هدایت تحصیلی پایه نهم برای ورود به هنرستان بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر  کمی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمان و کارشناسان حوزه مشاوره تحصیلی با 2105 نفر  بودند که با توجه به پراکندگی و گستردگی جامعه آماری از روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس استفاده و 325 نفر بر اساس جدول نمونه گیری کرجس و مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی تایید موردبررسی قرار گرفته و تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار Smart PLS 3 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد توانمندسازی و دانش مداری معلمان با ضریب تعیین 56/0، افزایش آگاهی و حس مسیولیت پذیری والدین با 54/0 و توانمندسازی و افزایش آگاهی دانش آموزان با ضریب تعیین 51/0 به ترتیب بیشترین تاثیر را بر هدایت تحصیلی دانش آموزان پایه نهم برای ورود به هنرستان دارند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت که افزایش سطح دانش و آگاهی والدین و دانش آموزان می تواند در هدایت تحصیلی موثر باشد لذا برنامه ریزان آموزشی و تحصیلی می توانند بیشتر بر توانمندسازی و سطح آگاهی آنان تمرکز کنند.

    کلیدواژگان: هدایت تحصیلی، پایه نهم، هنرستان، ایلام، تحلیل عاملی تاییدی
  • منیژه حسن پور، محبوبه سلیمان پور عمران*، مریم حافظیان صفحات 440-451
    زمینه و هدف

    در نتیجه تغییر و تحولات تکنولوژی پدیده آموزش نیز از حالت سنتی خود خارج شده و به شکل آموزش از راه دور یا آموزش الکترونیکی نمایان شده است. هدف از پژوهش حاضر اعتباریابی اثربخشی یادگیری در سیستم آموزش مجازی دانشگاه های بجنورد می باشد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از لحاظ رویکرد پژوهشی از روش آمیخته از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی، اعضاء هیات علمی و مدرسین دانشگاه ها در رشته تعلیم و تربیت از دانشگاه های استان های خراسان(شمالی، جنوبی و رضوی) به تعداد 18 نفرمی باشند که به شیوه هدفمند و در دسترس انتخاب شدند.جامعه آماری در بخش کمی مطالعه عبارت بود از کلیه اعضاء هیات علمی، مدرسین حق التدریس، خبرگان آموزش مجازی و دانشجویان دکتری دانشگاه های استان خراسان شمالی، جنوبی و رضوی. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعداد 347 نمونه محاسبه گردید.

    یافته ها

    بر اساس تجزیه و تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه های اکتشافی و کدگذاری و تحلیل محتوای متن مصاحبه ها و در عین حال مطابقت آن ها با مبانی نظری، طبق نظر مشارکت کنندگان مقوله ها و عوامل اصلی (ابعاد) و فرعی (مولفه ها) تاثیرگذار در افزایش اثربخشی آموزش های مجازی را می توان در 5 مقوله یا بعداصلی و 40 عامل فرعی طبقه بندی نمود. ابعاد اصلی موثر عبارتند از عوامل مدیریتی، اداری و سازمانی دانشگاه، عوامل برنامه درسی و طراحی آموزشی، عوامل مربوط یه صلاحیت های استاد و فراگیر، عامل تجهیزات تکنولوژی و زیرساختی فناوری اطلاعات و عوامل فرهنگی فضای مجازی. در نهایت هر یک از مولفه های شناسایی شده از طریق پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان داد مدل از برازش مناسب برخوردار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین اکیدا پیشنهاد می گردد جهت دستیابی دانشجویان به بسترهای مجازی و همچنین اینترنت پرسرعت و تجهیزات با کیفیت و بروز نمودن تجهیزات، اقدامات و تمهیدات لازم توسط مدیران دانشگاه آزاد انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، اثربخشی یادگیری، تحلیل محتوا، معادلات ساختاری
  • سپیده محمدصالحی، ناصر یوسفی*، امید مرادی صفحات 452-467
    زمینه و هدف

    اضطراب ریاضی یک مشکل گسترده برای همه ی سنین در سراسر جهان است؛ در ارزیابی های بین المللی و بر اساس مطالعات برنامه ریزی بین المللی دانش آموزان، اکثر نوجوانان نگرانی و تنش در کلاس های ریاضی و هنگام انجام اعمال ریاضی را گزارش داده اند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش فراشناخت ولز با آموزش ذهن آگاهی کابات زین بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان دارای اضطراب ریاضی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش از روش تحقیق نیمه تجربی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل استفاده شد؛ جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه دبیرستان های منطقه ی 6 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 می باشد که از بین آن ها 45 نفر که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل به صورت تصادفی و مساوی قرار گرفتند. گروه آزمایش اول تحت آموزش فراشناخت ولز در 8 جلسه ی 60 دقیقه ای و گروه آزمایش دوم تحت آموزش ذهن آگاهی در 8 جلسه 120 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه کنترل در این مدت، بدون هیچ مداخله ای در انتظار ماندند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سنجش اضطراب ریاضی پلیک و پارکر (1982) و مقیاس سنجش اهمال کاری تحصیلی سولمن و راث بلوم (1984) می باشد. تحلیل داده های این پژوهش در دو بخش توصیفی (شاخصهای مرکزی و پراکندگی، چولگی و کشیدگی) و استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره-مانکوا) با استفاده از نرم افزار SPSS-23 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو آموزش فراشناخت ولز و آموزش ذهن آگاهی کابات زین بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان دارای اضطراب ریاضی اثربخش است. همچنین نتایج حاکی از آن بود که این دو درمان بر اهمال کاری تحصیلی دانش آموزان دارای اضطراب ریاضی، اثربخش هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که میزان اثربخشی درمان ذهن آگاهی کابات زین بر اهمال کاری تحصیلی و زیرمقیاس های آن، بیشتر از اثربخشی درمان فراشناخت ولز می باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، فراشناخت، اهمال کاری تحصیلی، اضطراب ریاضی
  • فهیمه جمیری، افسانه زمانی مقدم*، اختر جمالی صفحات 454-464
    زمینه و هدف

    یکی از مهارت های مهم زندگی مسیولیت پذیری در ابعاد مختلف شخصی و کاری است که در نظام آموزش به خصوص آموزش عالی برای توسعه و شکوفایی علمی و توسعه جامعه اجتناب ناپذیر است. بنابراین هدف پژوهش حاضر ارایه مدل مسیولیت پذیری فردی و حرفه‏ای دانشجویان بود.  

    روش

    روش پژوهش حاضر ترکیبی (کیفی-کمی) و از نظر هدف کاربردی بود. در بخش کیفی جامعه آماری شامل خبرگان آموزش عالی و متخصصین مرتبط با موضوع در دانشکده های دانشگاه علوم و تحقیقات تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش محقق بعد از انجام 23 مصاحبه با نمونه های مورد نظر به اشباع نظری رسید. همچنین در بخش کمی نیز جامعه پژوهش شامل دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده های ذی ربط دانشگاه علوم و تحقیقات تهران بود که ارسال تحصیلی 96-97 مشغول به تحصیل بودند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی تعداد 387 نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار آن با روایی صوری و پایایی با آزمون آلفای کرونباخ 88/0 حاصل شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز در بخش کیفی از روش کدگذاری و در بخش کمی از معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مسیولیت پذیری فردی شامل چهار مقوله (هویت ملی، خودآگاهی، آینده نگری، خود توسعه ای) و مسیولیت پذیری حرفه ای شامل 5 زیر مقوله (دانش حرفه ای، فرهنگ نقد و انتقادپذیری، وجدان کاری، اخلاق حرفه ای، یادگیری مادام العمر) بود. همچنین نتایج معادلات ساختاری نشان داد که بخش ساختاری نیز مدل روابط بین متغیرهای پژوهش مدل اندازه گیری متغیرها با برازش مناسب تایید شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج می توان نتیجه گرفت که مسیولیت پذیری فردی و حرفه ای دانشجویان دارای مولفه های متعددی است که برنامه ریزان نظام آموزش عالی می توانند در جهت ارتقای آن و بهبود فرهنگ مسیولیت پذیری بدان توجه کنند.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری فردی، مسئولیت پذیری حرفه ای، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
|
  • Rogaiye Mehraban, Seyyed Hosseininasab*, Marziye Alivandivafa Pages 1-13
    Background and Aim

    Academic performance has the main role in the students' future success. The purpose of this study was to examine aggression, rumination and self-control under the influence if effectiveness of emotion regulation training and mindfulness training in female students with low academic performance in Junior high school in Tabriz.

    Methods

    The research design was semi-experimental with pre-, and post-test, two experimental groups and one control group. The statistical population included all the female junior high school students in Tabriz, region one with low academic performance among them 75 students were selected as the research sample and randomly assigned in three groups (two experimental and one control group). The instruments of data collection included: Tangey's self-control scale, Boss & Perry' aggression questionnaire and Nolen-Hoeksema & Marrrow' mental rumination scale. Emotion regulation package was performed in one experimental group and mindfulness package was performed in the other experimental group. Control group received no intervention. The research hypotheses were analyzed by one way ANCOVA.  

    Results

     The findings indicated that the method of emotion regulation training is more effective on aggression than mindfulness training, but regarding rumination and self-control, no significant difference was observed between two groups. Also, the results showed that there was significant difference among two experimental groups, i.e. emotion regulation training and mindfulness training and control group regarding aggression, rumination and self-control and effectiveness of these methods on decreasing mental rumination and aggression and increasing self-control was confirmed. (P=0.05).

    Conclusion

    The results of this research showed that the use of emotion regulation and mindfulness methods can be effective in reducing aggression and mental rumination and increasing self control of students with low academic performance

    Keywords: raining emotion regulation, mindfulness training, rumination, self-control, aggression
  • MohammadAmin Astereki, Mahshid Izadi*, Mozhgan Mardani Rad, Mehdi Zare Bahramabadi Pages 14-24
    Background and Aim

    Students experience different emotions in academic situations. Emotions are always present in educational and clinical environments. Academic resilience also refers to high levels of motivation for progress and performance, despite limited conditions. Therefore, the aim of the present study was to determine the effectiveness of teaching compassion, academic counseling based on a narrative approach, on resilience and academic emotions of students with academic failure.

    Methods

    The research method was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. Using targeted sampling, 30 students from among the students with academic failure from the second grade boys' high schools of the second period of the 12th district of Tehran were determined and randomly placed in the experimental and control groups (15 people in each group). In the pre-test and post-test stages, students responded to the academic excitement questionnaires of Pakran et al. (2002) and the academic resilience questionnaires of Martin and Marsh (2009). The academic counseling protocol based on Pine's (2004) narrative approach was held for the experimental group for 8 sessions.

    Results

    The results of covariance analysis showed that academic counseling training based on a narrative approach is effective on academic resilience (P=0.001 and F=19.98) and academic excitement (P=0.001 and F=34.001).

    Conclusion

    Therefore, according to the results of the research, it is suggested that school counselors use group educational counseling trainings based on a narrative approach to control negative emotions and increase academic resilience.

    Keywords: academic resilience, students with academic failure, academic counseling based on narrative approach, academic emotions
  • Mojtabah Reisi Sarteshneizy, Ahmad Ghazanfari*, Reza Ahmadi, Tayebeh Sharifi Pages 25-35
    Background and Aim

    Students experience different emotions in academic situations. Emotions are always present in educational and clinical environments. Academic resilience also refers to high levels of motivation for progress and performance, despite limited conditions. Therefore, the aim of the present study was to determine the effectiveness of teaching compassion, academic counseling based on a narrative approach, on resilience and academic emotions of students with academic failure.

    Methods

    The research method of this research was a quasi-experimental type of research with a pre-test-post-test-follow-up design with a control group, and in terms of its purpose, it was an applied research. The design of this research was three groups (two experimental groups and one control group). The statistical population of the research included male students of the fifth grade of elementary school in Kiyar city in the academic year 2019-1400, and the studied sample included 75 male students, 25 in the exploratory group teaching experimental group, 25 in the conceptual learning experimental group, and 25 in the experimental group. Controls were selected by multi-stage random sampling. The research tool included Harter's (1981) academic motivation questionnaire, whose reliability was 0.89 with Cronbach's alpha coefficient. To analyze the data, descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics including Bonferroni's post hoc test and multivariate covariance analysis were used in Spss24 software.

    Results

    The findings showed that exploratory group training and conceptual learning have a significant effect on academic motivation (P<0.05). In other words, exploratory group teaching methods and conceptual learning increased the average scores of academic motivation. Also, there is no difference between exploratory group teaching method and conceptual learning method on students' academic motivation.

    Conclusion

    It can be concluded that teachers can use the method of exploratory group teaching and concept learning in the presentation of elementary science lessons, considering the concreteness of the experimental science lesson contentation.

    Keywords: Exploratory group education, concept learning, academic motivation, elementary students
  • Seddighe Yousefzadeh, Hossein Baghaei*, Zarrin Daneshvar Pages 36-52
    Background and Aim

    One of the most important concerns of the educational system is the training of responsible people, which is very important for the future and life of students. Students' responsibility is one of the significant and serious issues that exist in the curriculum of all educational systems in different forms. Based on this, the main goal of this research was to represent the experiences and perceptions of teachers regarding the responsibility of female students of the first year of secondary school in Tabriz city.

    Methods

    The approach of the present study is a qualitative interpretive phenomenology. The statistical population of the study was teachers in the city of Tabriz, using a purposive sampling method, 18 people; They formed the research sample. Saturation of the theoretical idea was the criterion for the number of samples. Semi-structured interview tools were used to collect data. After recording the interviews and implementing them, the data and information were analyzed by Dickelman, Tanner and Allen (1989) method. For the accuracy and robustness of data and information in the present study, 4 criteria of acceptability, reliability, verifiability and transferability were used.

    Results

    From teachers' experiences and perceptions about responsibility of female students in junior high school, 7 main topics including the meaning and concept of responsibility, dimensions of responsibility, necessity of responsibility, responsibility education requirements, responsibility curriculum and strategies for promoting responsibility education and 19 topics Subsidiaries were identified.

    Conclusion

    Educating responsible Human is the end of most societies and educational systems. Responsibility education, both in the form of formal and informal education, should be given more attention by educators and parents.

    Keywords: Representation, teachers, responsibility, high school students, phenomenological study
  • Sedigheh Salmanpour, Jahangir Yarihajatalo*, Hossein Baghaei, Sadegh Maleki Avarsin Pages 53-67
    Background and Aim

    Competency-based curriculum is one of the new approaches in the field of education that can provide the basis for the growth of learners; Therefore, the main goal of the current research was to identify the requirements for implementing a competency-based curriculum for student teachers at Farhangian University in social studies.

    Methods

    This research, which is applied in terms of purpose and quantitative and qualitative (multi-method) in terms of method, quantitative descriptive survey method was used to determine the validity of the questionnaire and qualitative content analysis method was used to identify the requirements of curriculum implementation. The data collection techniques were a questionnaire designed to determine CVR and CVI content validity, which was sent to 11 professors of curriculum planning, sociology, and Farhangian University, and 30 items were approved; And after that, during face-to-face and telephone interviews, interviews were conducted with 9 professors of sociology, curriculum planning and professors of Farhangian University. Data analysis was analyzed using Max Kyoda qualitative data analysis software and coding method.

    Results

    The findings showed that the requirements for the implementation of a competency-based curriculum in the social studies course include: requirements for student teachers to familiarize themselves with their role, emphasis on the central issue, attention to the role of scientific awareness, emphasis on active teaching methods, individual differences of learners, attention to Values and norms, effective interaction in learning, evaluation, development of various skills, attention to social issues, exploration, content of books and research are central.

    Conclusion

    The results of this research can be used for professors and curriculum planners of social studies course as well as professors and student teachers of Farhangian University.

    Keywords: executive requirements, competency-based curriculum, student teachers, Farhangian University, social studies course
  • Fatemeh Ahmadi, Hassan Ashayerih*, Homan Namvar Pages 68-83
    Background and Purpose

    Critical thinking is a topic that lurks behind most of the questions that are raised about higher education and professional development, Therefore, it is necessary that it should be nurtured during education and the space to acquire it in the educational system should be given attention, so that the graduates, in addition to specialized knowledge, also acquire the ability to reproduce and improve science. The purpose of this study is to investigate the views and experiences of Iranian experts about the influential components in increasing the tendency to critical thinking in higher education students.

    Research method

    The present research has examined and formulated the conceptual framework of tendency to critical thinking in post-graduate students. The type of research is fundamental-theoretical with a qualitative approach. The statistical population of the research is experts in various fields, who are active in the field of critical thinking. The purposeful selection of these experts was done by snowball method, eleven people were selected and interviewed. To collect data, a semi-structured and open-ended interview was used about the factors affecting the tendency to think critically. The interviews were mostly verbal (except for one case where they answered in writing). Done.

    Findings

    The data analysis showed that among the primary indicators obtained from the research background (emotional regulation, boldness level, moral intelligence, and wisdom), two indicators of moral intelligence and wisdom were not approved by the experts, and among the approved variables, and they were given the highest priority. The variable of emotional regulation has.

    Conclusion

    Four variables of questioning spirit, communication skills, boldness and emotional regulation were extracted from the text of the interviews and added to the conceptual framework.

    Keywords: Compilation of conceptual framework, tendency to critical thinking, executive functions, learning style, higher education
  • Farzaneh Tahmasabi, Zabih Pirani*, Firouz Zanganeh Pages 84-95
    Background and Aim

    Academic activities require academic enthusiasm and motivation that sometimes students show a kind of disillusionment in doing homework and in fact this issue is very important in the path of their academic achievement, therefore, the main purpose of this study was to design a model of academic distress based on the psychosocial atmosphere of the class with motivational self-regulation mediation.

    Methods

    The research method was descriptive correlational and the statistical population consisted of female students in the 10th grade of high schools in District 2 of Arak in the academic year 2021-2022. The sample size was determined by modeling method of 300 people who were selected by cluster random sampling method. Data collection tools were: Pekran Academic Distress Questionnaire (2005), Misho Class Psychosocial Climate (1985), Boufard Self-Regulation Questionnaire (1995). Data analysis method was the exploitation of descriptive statistics indicators, structural equations including path analysis, t-statistics, bootstrap and sobel. In this regard, PLS software was used.

    Results

    The results showed that academic disillusionment based on psychosocial climate with motivational self-regulation mediation with coefficient of -0.681 at the level (P<0.05), It is fitting that by increasing the psychosocial climate with the mediation of motivational self-regulation, academic heartache decreases by 0.681, so the model of academic heartache based on the psychosocial atmosphere of the class is mediated by the mediator. Gray himself has fitted motivational discipline. This fit had an indirect effect equivalent to -0.532 coefficient.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that psychosocial climate has a significant relationship with academic distress directly and through the mediation of motivational self-regulation, and therefore, educational system planners can pay attention to these relationships and make teachers more aware of these results.

    Keywords: Academic boredom, Psychosocial atmosphere of the classroom, Academic adversity, Motivational self-regulation
  • A .Bayat, P. Banisi*, H. Shahrakioour Pages 96-113
    Background and purpose

    This research was conducted with the aim of designing a moral education curriculum model in order to fulfill individual duties in the second year of high school.

    Method

    The research method is content analysis, which was carried out following Krippendorf's qualitative model and the Delphi technique. The participants in the research were formed by a group of university experts in the fields of curriculum planning and Islamic education. The number of participants continued until reaching data sufficiency and included 30 people. The data collection tool was a semi-structured interview, and their analysis method was content analysis, coding and Delphi validation.

    Findings

    The results of the research indicated that the components of the model of moral education in the second period of high school are: the subject, the needs of the learners, the characteristics of the target society and the elements of the curriculum. The priorities of the constituent components are: the validity and importance of moral education, the age needs of learners, their gender differences, being adorned with moral traits, monitoring moral behavior. In the curriculum elements section, the priorities are: educational goals, curriculum content, teaching strategies, resources and tools, learner activities, space, time, learner grouping and evaluation method.

    Conclusion

    In line with the identification and priorities of the elements that make up the curriculum of individual ethics, these priorities were obtained: after determining the educational goals that were mentioned, the curriculum content was the next priority, in which attention was paid to learning areas, text factors, images and learning activities. based on objective and subjective examples of moral behavior have been given priority. After that, there are learners' activities, which include promoting moral knowledge, predicting individual and group activities, and participating in complementary activities.

    Keywords: Curriculum model, moral education, individual ethics, individual duties
  • Atefeh Khazaei, Nasrin Bagheri*, Narges Babakhani Pages 114-125
    Background and Aim

    Academic performance of students is an indicator by which their learning and progress is judged and many individual and environmental factors are effective in academic performance. The aim of the present study was to provide a structural model for explaining exam anxiety based on personality traits: evaluating the mediating role of cognitive and metacognitive strategies.

    Methods

    The statistical population of the present study was made up of all female students of the second secondary school in Tehran in the academic year of 2018-19. The sampling method was a multi-stage cluster random method and the sample size was 421 people. The research tools include the five-factor questionnaire of Neo Costa and Makri (1989); Sarason et al.'s test anxiety scale (1956) and Dawson and McEnery's Cognitive and Metacognitive Strategies Questionnaire (2004). The structural equation modeling method was used to analyze the data.

    Results

    The total path coefficient between personality neuroticism factor (p<0.01, β=0.492) and test anxiety is positive and significant at 0.01 level. Also, the total path coefficient between personality openness factor (p<0.01, β=0.186) and test anxiety was negative and significant at 0.01 level. The path coefficient between cognitive strategies and exam anxiety (p<0.05, β=0.196) on the one hand and the path coefficient between metacognitive strategies and exam anxiety (p<0.01, β=0.231) on the other hand The other was negative and significant at 0.05 and 0.01 levels, respectively. Indirect effect of conscientiousness traits (p<0.01, β=0.126), openness (p<0.01, β=0.121) and extraversion (p<0.01, β=0.079) Personality has a negative effect on test anxiety and is significant at the 0.01 level. On the other hand, the indirect effect of neuroticism (p<0.01, β=0.062) on exam anxiety was positive and significant at the 0.01 level.

    Conclusion

    It is concluded that the structural model of the explanation of exam anxiety based on personality characteristics: evaluation of the mediating role of cognitive and metacognitive strategies can be applied.

    Keywords: Exam anxiety, personality, cognitive, metacognitive
  • E. Esmaeili, A.R. Sadeghi*, M .Mehrmohammadi Pages 126-139
    Background and Aim

    Academic performance of students is an indicator by which their learning and progress is judged and many individual and environmental factors are effective in academic performance. The aim of the present study was to provide a structural model for explaining exam anxiety based on personality traits: evaluating the mediating role of cognitive and metacognitive strategies.

    Methods

    The statistical population of the present study was made up of all female students of the second secondary school in Tehran in the academic year of 2018-19. The sampling method was a multi-stage cluster random method and the sample size was 421 people. The research tools include the five-factor questionnaire of Neo Costa and Makri (1989); Sarason et al.'s test anxiety scale (1956) and Dawson and McEnery's Cognitive and Metacognitive Strategies Questionnaire (2004). The structural equation modeling method was used to analyze the data.

    Results

    The total path coefficient between personality neuroticism factor (p<0.01, β=0.492) and test anxiety is positive and significant at 0.01 level. Also, the total path coefficient between personality openness factor (p<0.01, β=0.186) and test anxiety was negative and significant at 0.01 level. The path coefficient between cognitive strategies and exam anxiety (p<0.05, β=0.196) on the one hand and the path coefficient between metacognitive strategies and exam anxiety (p<0.01, β=0.231) on the other hand The other was negative and significant at 0.05 and 0.01 levels, respectively. Indirect effect of conscientiousness traits (p<0.01, β=0.126), openness (p<0.01, β=0.121) and extraversion (p<0.01, β=0.079) Personality has a negative effect on test anxiety and is significant at the 0.01 level. On the other hand, the indirect effect of neuroticism (p<0.01, β=0.062) on exam anxiety was positive and significant at the 0.01 level.

    Conclusion

    It is concluded that the structural model of the explanation of exam anxiety based on personality characteristics: evaluation of the mediating role of cognitive and metacognitive strategies can be applied.

    Keywords: Multiculturalism, feminism, content analysis, social sciences
  • Fatemeh Hassanzadeh, Alireza Homayouni*, Jamal Sadeghi, Nabiallah Akbarnatajshob Pages 140-149
    Background and Aim

    The aim of the present study was to investigate the the mediating role of Language Self-Motivational System in relationships between Personality Traits with English Anxiety in Students.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation based on structural equations. The statistical population of the present study consisted of all female high school students in the ninth grade of 10 public schools in the academic year 2021. In this study, 350 people as a sample size by two-stage cluster sampling method. Students were selected. To collect data from HEXACO Personality Traits Questionnaire (2013), Taguchi, et al’s Self-Motivational System Questionnaire (2009) and Khalaf Ali’s English Language Anxiety Questionnaire (2017) were used. Structural equations with SPSS18 and AMOS23 software were used to analyze the data.

    Results

    Findings showed that personality traits and language self-motivational system have a direct effect on English language anxiety in students. Also, personality traits have a significant effect on English language anxiety through mediation of language self-motivational system in students.

    Conclusion

    In general, the research model was approved and the research variables were able to predict 49% of the English language anxiety variable. The present study shows the importance of cognitive and motivational factors in explaining English anxiety.

    Keywords: Cultural Personality Traits, Language Self Motivational System, English Anxiety
  • F. Karimi, B. Hosseinzadeh*, S.Z. Hoeini Pages 150-159
    Background and Aim

    strengthening creativity in the classroom has countless positive and lasting effects and makes learners thinkers, curious, critical and risk-takers in adulthood; Therefore, the general goal of the current research was to identify and rank the dimensions of creativity-oriented curriculum with a post-modernist approach.

    Methods

    This research is applied in terms of purpose, which was conducted with a mixed approach (qualitative and quantitative) with an exploratory design. A descriptive survey method was used in the quantitative part. Its statistical population consists of 20 senior managers and education experts of Mazandaran province in the qualitative section and 2653 managers, deputy heads and department heads of education departments and 2653 people in the quantitative section. They stated that in the qualitative part of the purposeful sampling method and taking into account the saturation law, the number of people was 10, and in the quantitative part, based on the Cochran formula, the number of 338 people was selected using the cluster-stratified random sampling method as a sample. Statistics were selected. A researcher-made questionnaire with 61 questions was used to collect data. The formal and content validity of the tool was approved by experts, and their combined reliability and Cronbach's alpha were calculated above 0.7, which was approved. Exploratory and confirmatory factor analysis tests were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the curriculum based on creativity with a post-modernist approach has four dimensions "objectives, content, teaching method and evaluation" and each dimension has three components "knowledge, attitude and skill".

    Conclusion

    The effect of all dimensions and components on the creativity-oriented curriculum was confirmed with a post-modernist approach, and then the teaching method with a factor load of 0.856 has a greater effect, and the goal dimension with a factor load of 0.761 has a lower effect.

    Keywords: Curriculum based on creativity, postmodernist approach, education
  • Hojjatollah Teimourkhani, Mohammad Ghamari*, Mojtaba Amiri Majd, Alireza Jafari Pages 160-169
    Background and Aim

    Various researches have been conducted in this regard, but the present study compares two methods of Adlerian group counseling and dialectical behavior therapy in the academic life of male students who failed the entrance exam, which is rare in its kind. The present study was conducted by comparing the effectiveness of Adlerian group counseling and dialectical behavior therapy in the academic vitality of male students who failed the Zanjan entrance exam.

    Methods

    The current research design is applied and its method is semi-experimental. The statistical population of this research includes 587 male high school students who failed in the 2019 entrance exam. 45 of these students were voluntarily selected and randomly divided into three groups of 15 (one control group and two experimental groups). In the first group, the intervention was based on the Adlerian group counseling protocol of Alizadeh and Hashemi (2007), and in the second group, the intervention was based on the dialectical behavior therapy protocol of Miller et al. (2007), and the third group, as a control group, did not receive any intervention. The required data were collected in three periods: pre-test, post-test and follow-up. The tools of this research were used in all three stages of the academic vitality questionnaire (Dehghanizadeh and Chari, 2013) based on the academic vitality scale (Martin and Marsh, 2006). Data analysis was done using repeated measure analysis of variance by SPSS-24 software.

    Results

    The effect of dialectical behavior therapy method on students' academic vitality (F=99.52, P<0.001) was more than Adlerian group counseling method.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that dialectical behavior therapy can be used to restore academic vitality in students who have experienced academic failure.

    Keywords: Adlerian group counseling, dialectical behavior therapy, academic vitality, students
  • Kimiya Heydariyan, Mojtaba Ghorbanzadeh* Pages 170-181
    Background and Aim

    The aim of this study was to compare academic burnout, anxiety sensitivity and psychological vulnerability in students with divorced and normal parents.

    Methods

    The method of this research was descriptive comparative causal. The statistical population of the study consisted of all female high school students aged 15 to 18 years with divorced and normal parents with diploma and higher education in Ghaemshahr city in the academic year 2022. According to the Ghaemshahr Welfare Department, 90 students aged 15 to 18 have divorced parents. According to the number of the target population based on Krejcie and Morgan table, 73 students with divorced parents were selected as the available sample and the same number were considered for the group of normal people according to the peer group with the main group. In this study, three questionnaires including: burnout questionnaire of Bresso et al. (1997), Anxiety Sensitivity Questionnaire of Floyd et al. (2005), psychological vulnerability Questionnaire Najarian and Davoodi (2001) were used. Data were analyzed by multivariate analysis of variance.

    Results

    Findings showed that there is a significant difference between academic burnout, sensitivity to anxiety and psychological vulnerability in students with divorced parents and students with normal parents at the level of 0.01. Academic burnout, sensitivity to anxiety, and psychological vulnerability are more common in students with divorced parents than in students with normal parents.

    Conclusion

    This study shows the role of parental divorce in cognitive performance in students with divorced and normal parents, which can suggest practical implications for psychologists to improve the performance of students with divorced parents.

    Keywords: Academic burnout, sensitivity to anxiety, psychological vulnerability
  • Sareh Ezzati, Leila Sharifian*, Heidar Toorani, Nader Barzegar, Zoreh Esmaeili Pages 182-193
    Background and Aim

    The most important and main mission of the school are the students, on whom the main and initial investment should be focused. The educational system is faced with the education of a generation that must prepare them for social life, neglecting the conditions and requirements and necessities of social life causes learners to not learn the necessary skills to adapt to society and suffer serious harm; Therefore, the purpose of this research is to design the role-playing model of schools as the center of educational experiences of students.

    Methods

    The research method is mixed (qualitative-quantitative). In the qualitative part, ground theory method with MAXQDA12 software was used to identify the indicators related to role-playing of schools as the focus of students' educational experiences. The statistical population in this research was all the experts in the field of education and school principals, the vice president of education of Tehran city administration, which was conducted with 17 interviews. In a small part, the developmental-applied method was used. The statistical population of the quantitative part included all managers, experts, and educational assistants of government and non-government schools in six education regions (one, six, nine, thirteen, sixteen, and nineteen) and Cochran's formula was used for the sample size. Based on this, 356 people in this section were selected as the sample size and stratified randomly.

    Results

    The results of the qualitative part led to the identification of 167 indicators, 35 components and 6 dimensions in two hidden and visible functions of schools. In the quantitative stage, the impact of underlying factors with a coefficient of 0.957 on strategic strategies and the impact of strategic strategies on the resulting outcomes was 0.953, which were the most influential.

    Conclusion

    Finally, the final model with 167 indicators and 35 components and two functions (hidden and overt) was drawn and for this model philosophy and goals, theoretical foundations, implementation mechanisms, principles of implementation and feedback were designed and evaluated and validated by 30 experts.

    Keywords: The role of schools, educational experiences, the hidden, obvious role of school
  • Kamdin Parsakia, Seyed Ali Darbani, Mehdi Rostami*, Nadereh Saadati Pages 194-201
    Background and Aim

    One of the basic issues and problems of the educational life of people and the educational system of any country is the issue of academic decline and the low level of academic performance of the students of that country. Therefore, the aim of the research was to investigate the effectiveness of strength-based training on students' academic performance.

    Methods

    The present research was quasi-experimental with an experimental group and a control group and a pre-test, post-test design. For this purpose, 16 people were selected from the statistical population of undergraduate students of Islamic Azad University of South Tehran Branch (Valiasr Complex) by random sampling and randomly assigned to two experimental (8 people) and control (8 people) groups and their academic performance Evaluated. These people participated in Smith's (2004) strength-based training sessions individually in 10 90-minute sessions. The data were analyzed using the univariate analysis of covariance test using SPSS statistical analysis software.

    Results

    The findings showed that academic performance (P<0.001, F=41.018) increased significantly in the experimental group.

    Conclusion

    The results showed that the use of strength-based training can help improve students' academic performance.

    Keywords: Strength-based training, academic performance, students
  • Rayhane Fatehi, Moslem Cherabin*, Mohammad Karimi, Ahmad Zendedel Pages 202-219
    Background and Aim

    The Internet of Things has many uses in education. However, one of the most important subjects in all educational levels is mathematics, which was specifically addressed in this research. Therefore, the purpose of this research was to design a learning management model based on the Internet of Things to improve the mathematical problem solving ability of secondary school students in Mashhad.

    Research method

    The current research is applied in terms of its purpose, which was carried out with an approach mixed with an exploratory design and by combining qualitative and quantitative methods. In order to deeply investigate and understand more about the subject and the factors affecting them, in addition to theoretical foundations, interviews were used for better understanding and the grounded theory approach. Then a quantitative approach was used to confirm the qualitative results. In the qualitative part, in order to identify the components of the model, 12 experts from the scientific community and academic experts were interviewed in the field of research.

    Results

    The results of the qualitative part showed that the model includes 75 major categories (resulting from open coding), 10 core categories (resulting from axial coding) and two main categories (resulting from selective coding). In the quantitative section, a questionnaire containing 51 items was prepared and given to 384 secondary school students in Mashhad. The results of this section showed that there is a significant relationship between learning management based on the Internet of Things and the ability to solve mathematical problems.

    Conclusion

    The results showed that the effectiveness of the variable components of learning management based on the Internet of Things (in order of technical and systemic infrastructures, measurement and evaluation, educational content, support (technical, financial and legal) and educational method) and the variable components of solving ability It is a mathematical problem (in the order of testing hypotheses, making hypotheses, gathering information, defining the problem and drawing conclusions).

    Keywords: Learning management, Internet of things, improving the ability to solve mathematical problems
  • Mahbobeh Afshari, Felor Khayatan*, Zahra Yousefi Pages 220-239
    Background and Aim

    Several factors affect students' academic performance. Some of these factors improve academic performance and others weaken the performance of learners; Therefore, the aim of the present study was to determine the effectiveness of the realistic acceptance and commitment therapy package compared to cognitive behavioral therapy on procrastination and responsibility of teenage girls.

    Methods

    The current research was semi-experimental with pre-test and post-test with a control group and a two-month follow-up; And the statistical population of the research was all secondary school girls of the 5th district of Isfahan in 1400, after screening with the academic burnout questionnaire, 45 adolescent girls were selected in an accessible way and in the experimental group of realistic acceptance and commitment therapy package (15 girls), the experimental group Cognitive behavioral therapy (15 girls) and control group (15 girls) were randomly replaced. The experimental group received the researcher-made realistic commitment and acceptance therapy package, and the experimental group received cognitive behavioral therapy for eight 90-minute sessions, and the control group did not receive any intervention; All three groups responded to Tuckman's procrastination questionnaire (1991) and California accountability (1951) in three phases: pre-test, post-test and follow-up. Data were analyzed using repeated measures mixed analysis of variance.

    Results

    The results showed that the treatment package of acceptance and realistic commitment on the score of procrastination (F=8.09, P=0.007) and responsibility (F=9.40, P=0.004) and cognitive behavioral intervention on the score of procrastination ((F = 5.51, P = 0.024) and responsibility (F = 9.11, P = 0.005) is effective and this effect was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    The results of the research suggest evidence that the intervention of the researcher's realistic acceptance and commitment therapy package and cognitive behavioral therapy is a suitable method for increasing responsibility and reducing procrastination in teenagers.

    Keywords: Acceptance, commitment, realistic, cognitive-behavioral, procrastination, responsibility
  • Zahra Shabani, Jamal Sadeghi*, Alireza Homayouni, Hassan Ghasemnejad Sabra Pages 240-247
    Background and Aim

    The aim of the present study was to investigate the structural relationships among emotional self regulation with chemistry performance with mediation of chemistry learning in students.

    Methods

    The research method was descriptive-correlation based on structural equations. The statistical population of the present study consisted of all 275 female high school students in the 11th grade, 11 public schools in Mahmudabad in the academic year 2021. In this study 275 people as a sample size by integer method Students were selected. For data collection, Chemistry Learning Motivation Questionnaire of Salta & Koulougliotis (2015), emotion self-regulation Questionnaire of Gross & John (2003) and Chemistry Score in school were used. Structural regression equations with SPSS18 and AMOS23 software were used to analyze the data.

    Results

    Findings showed that emotional self-regulation and chemistry learning motivation have a direct effect on the performance of chemistry in students. Also, chemistry learning motivation have a significant effect on the chemistry performance through the mediation of emotional self-regulation in students. In general, the research model was approved and the research variables were able to predict 33% of the performance variable in chemistry.

    Conclusion

    chemistry learning motivation, Emotional Self-Regulation, Chemistry Lesson Performance.

    Keywords: chemistry learning motivation, Emotional Self-Regulation, Chemistry Lesson Performance
  • Mohamadreza Tohidi Atashgah*, Nader Soleimani, Hamid Shafizadeh Pages 248-263
    Background and Aim

    Critical futurism is one of the futurism approaches that actually questions the future, which helps us to understand it by analyzing, liberating, and deepening the future. The current research aims to examine the future of Iranian schools with a critical approach, challenges the current state of schools with questions about the future of schools, so that we educate the future generation of teenagers and young people with the methods of the past! let's not go ahead Critical futurism may not show us a clear and clear path to the future, but by drawing possible and undesirable futures, it makes us aware of potential risks, so that we can use its central themes in long-term plans.

    Methods

    The present study is of qualitative type "theme analysis". With the help of library studies and determining the areas related to the future of schools by the method of "selecting" semi-structured interviews with former ministers of education, sociologists and influential intellectuals of the society, managers and teachers of schools interested in the future of schools and future researchers. Interested in training. The researcher started the thematic analysis process by implementing the data and engaging with, then categorizing and coding. In the continuation of the work, he has searched for themes and visual presentation of themes. In the next stages, the review of the themes was done with the intention of refining, conceptualizing the themes and finally analyzing, interpreting and drawing conclusions.

    Results

    8 key factors with the titles of ideological dominance, concern of education for governance, administrative management of education, distrust of families in schools, lack of development of teachers, termination of schools, educational injustice and dominance of virtual space have been identified and the analysis of each factor has been done.

    Conclusion

    The relationship between the themes is very connected and interwoven. Some of these themes have a more influential role and some of them are more influential, which shows the complexity of change.

    Keywords: Future studies of schools, Critical approach, Theme analysis, Young generation, teenagers
  • Shirin Mohammadi, Ahmad Baseri*, Alireza Mohammadi Aria Pages 264-279
    Background and Aim

    reading is the most important acquired skill and the most basic learning tool for students, and acquiring this skill is one of the main goals of primary education in every country.  This research aims to compare of the effect of cognitive-balance rehabilitation with Orton-Davis integrated method in the form of distance education on the overall performance of reading and word comprehension and text comprehension of dyslexic children.

    Methods

    The research method in this study was semi-experimental and pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this study was all dyslexic male and female primary school students who attended learning disorders centers in Tehran in 2019-20. To measure the dependent variable of the study, the Nema reading and dyslexia test (Karami Nouri and Moradi, 2014) was used. In this research, two educational interventions of the integrated Orton-Davis method, which is one of the multi-sensory methods and includes tasks based on directional games, were designed and formulated by Atchershawi (2019), to improve reading skills and reduce dyslexia, and Bar-on cognitive-balance rehabilitation. Which have been used in the form of an educational package and include assignments focusing on strengthening executive functions and rescue attention (2016).

    Results

    The results showed that cognitive-balance rehabilitation with the integrated Orton-Davis method in the form of distance education on overall reading performance (P<0.001) and word comprehension (P<0.001) and text comprehension (P<0.001) was effective in dyslexic children.

    Conclusion

    It can be concluded that both the cognitive-balance rehabilitation training and the integrated Orton-Davis method in the form of distance education have an effect on the overall performance of reading and understanding words and text comprehension of dyslexic children and And it can be used to reduce the problems of dyslexic children.

    Keywords: rehabilitation, cognition, reading, comprehension, children, dyslexia
  • Fatemeh Zahiri, Maryam Safari*, Hosniyeh Ghodarzi, Aliasghar Bayani Pages 280-303
    Background and Aim

    One of the functions of the educational institution is to strive for the growth and flourishing of students' artistic and aesthetic abilities and talents. The purpose of this research is to design and validate the elements of the curriculum model based on aesthetics and art components.

    Methods

    The research method is qualitative-quantitative, the statistical population in the qualitative section includes experts and specialists in the field of curriculum based on aesthetics and art and related written documents. With the subject including scientific articles and researches, authored related books and the document of the fundamental transformation of education and in the quantitative section, curriculum planning experts, textbook authors, specialists and planners of the Ministry of Education and art specialists in the summer of 2022 were unlimited in number, in the qualitative section was determined by snowball sampling method for experts and targeted sampling for documents, 15 experts and 35 documents (texts) appropriate to the objectives and questions of the research, and in the quantitative part, to measure the model, a researcher made a questionnaire of 96 balls with sampling method. The available floors were distributed among 250 samples. To determine the validity and reliability in the qualitative stage, the necessary checks including acceptability (expert review) and confirmability (expert review) were used.

    Results

    In the quantitative stage, the validity of the questionnaires was confirmed by three methods form, content and structure. Reliability was also estimated and confirmed by three methods of determining factor loadings of items, Cronbach's alpha of components (between 0.718 and 0.931) and combined reliability (between 0.774 and 0.951). Qualitative data were analyzed with content analysis technique with open, central and selective coding in One Note software and quantitative data were analyzed with structural equation modeling technique and exploratory and confirmatory factor analysis, Friedman and Spearman correlation tests in SPSS and Smart PLS software. The results of the qualitative part indicated that in the "goal" element, 162 final codes in the form of 5 subcategories: acquisition goals, cognitive and metacognitive goals, learner-based goals, aesthetic goals, and moral goals, in 2 categories: skill and individual, in "Content" element, 141 final codes in the form of 8 subcategories: learning environment, learner-based content, community and culture-based content, art and aesthetics-based content, literary form, performance form, visual form, and drawing/visual form. They were placed in 3 categories: artistic-cultural, environmental and content form. In the "teaching methods" element, 129 final codes in the form of 7 subcategories: aesthetic-oriented, nature-oriented, media-oriented, project-oriented and workshop-oriented, teacher's ability in teaching, creativity-oriented, and team-oriented and participation-oriented, in 3 categories: artistic, technical - humane and innovative and in the "evaluation" element, 53 final codes in the form of 4 subcategories: qualitative evaluation, results-based evaluation, aesthetic evaluation and ethical evaluation, were placed in 2 categories: scientific and artistic-ethical.

    Conclusion

    The results of the quantitative part showed that all dimensions and components of the research model were confirmed.

    Keywords: Curriculum model, aesthetic, art components, purpose, content
  • Mahboubeh Jafarpour, Ahmad Hashemi*, Aliasghar Mashinchi Pages 304-321
    Background and Aim

    Schools try to get out of the nature of mere education and enter into life and career skills. In this regard, entrepreneurship is considered one of the most important topics in the present era, and schools try to promote entrepreneurship. Therefore, the main goal of the current research was to design an entrepreneurial curriculum model for the second secondary level of the Islamic Republic of Iran.

    Methods

    This research is one of the qualitative researches that has been conducted using meta-composite method. The statistical population of the current research was actually all the printed and published sources of articles and books in the field of entrepreneurship that were published in the last 15 years. The data was evaluated by experts and finally the sample size was the same as the statistical population (published sources).

    Results

    The results showed that the model of the entrepreneurial curriculum of the second secondary level of Iranian education in the form of 9 elements (goal, grouping, content, materials, learning resources and tools, learning activities, teaching-learning methods, evaluation and tools of that place, space and time) and 10 main themes including (entrepreneurial curriculum, identifying and stimulating entrepreneurial talents and skills, teaching entrepreneurial ethics, creating necessary competencies in the field of knowledge, attitude and skills, systemic and problem-oriented thinking, collaborative projects, using various evaluation tools and methods, self-evaluation and periodic feedback, spatial flexibility of the curriculum and scheduling of activities).

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that the entrepreneurship curriculum has several indicators and dimensions that the planners of the education system should help to promote entrepreneurship in schools by prioritizing them based on the fundamental transformation document.

    Keywords: curriculum, entrepreneurship, high school
  • Parisa Arjomandi, Hamidreza Rezazadeh Bahadoran*, Alireza Assareh, Abbas Khorshidi Pages 322-335
    Background and purpose

    The present study was conducted with the aim of presenting a research-oriented curriculum model for the preschool period.

    Research method

    In terms of practical goals and in terms of data, this research is mixed exploratory (qualitative-quantitative) and in terms of nature, in the qualitative dimension, the data of the foundation is of its kind, and in the quantitative dimension, it is a cross-sectional survey. The statistical population of the qualitative part includes university professors and experts in the field of educational sciences and psychology, and in the quantitative part, it consists of all managers and teachers of preschool centers in Tehran with a master's degree and above in the field of educational sciences, in the number of 300 people. The sampling method in the qualitative section was purposeful, snowball type, and 15 experts were selected, and we reached theoretical saturation. In the quantitative section, 169 people were selected based on Morgan's volume determination formula. In the current research, after the open and axial coding of the measurement tool, it was sent in the form of a set form and sent to the experts for selective coding and validated, and based on this, a researcher-made questionnaire was designed and distributed among the randomly selected statistical sample. . Then the collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    From the results of data analysis, 3 dimensions of structure, education and skills in 26 components of 142 indicators were finalized for the research-oriented curriculum model of preschool period and the results of factor analysis All three dimensions of structure, education and skill were confirmed (P=0.05).

    Conclusion

    After the analysis of the results and its factor approval, the final approval and prioritization by experts, the dimensions, components and indicators of the model were drawn and the said model was again validated by the experts.

    Keywords: Curriculum model, curriculum, research-oriented, preschool
  • Maryam Salehizadeh, Maryam Seif Naraghi*, Ezatollah Naderi Pages 336-347
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of presenting a research-oriented curriculum model for the preschool period.

    Methods

    The research method is exploratory (qualitative-quantitative) in terms of practical goals, and in terms of data, and in terms of nature, in the qualitative dimension, the foundation data is self-emerging, and in the quantitative dimension, it is a cross-sectional survey. The statistical population of the qualitative part includes university professors and experts in the field of educational sciences and psychology, and in the quantitative part, it consists of all managers and teachers of preschool centers in Tehran with a master's degree and above in the field of educational sciences, in the number of 300 people. The sampling method in the qualitative section was purposeful, snowball type, and 15 experts were selected, and we reached theoretical saturation. In the quantitative section, 169 people were selected based on Morgan's volume determination formula. In the current research, after the open and axial coding of the measurement tool, it was sent in the form of a set form and sent to the experts for selective coding and validated, and based on this, a researcher-made questionnaire was designed and distributed among the randomly selected statistical sample. Then, the collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    3 dimensions, 26 components and 142 indicators were finalized for the preschool research-oriented curriculum model

    Conclusion

    After the final confirmation and prioritization of the experts, the dimensions, components and indicators of the model were drawn, and the model was validated again by the experts.

    Keywords: curriculum, renewable energy, primary course, model, evaluation
  • Parvaneh Nazapour Samsami, Farank Omidian*, Karim Savari Pages 348-362
    Background and Aims

    In order to improve the management and facilitate the supervision and guidance of educational and educational activities, there should be competent people as educational leaders with the goals of improving the quality of educational and educational affairs, the professional skills of teachers, increasing the academic level of learners and preventing academic failure by providing services. Consultants and guidance should be used.. Therefore, the aim of the present study was to design a model for evaluating the effectiveness of educational leadership patterns among principals of elementary schools in Masjid Suleiman.

    Research method

    this research is based on a qualitative approach of phenomenology type, the participants include experts and in other words, key experts in the field of educational leadership, who were subjected to semi-structured interviews in a targeted manner from experts related to the subject, and the data was saturated with 15 people. received a comment Interview texts were analyzed using Maxqda software and all data were coded. Validity of data was done by re-reviewing the coding process as well as several experts familiar with coding. Also, for reliability, the agreement coefficient between the coders was used, and the result of 3 interviews was 0.82. Coding method and MAXQDA software were used for data analysis.

    Findings

    The results indicate that based on the findings and coding of 15 interviews, 286 sub-categories were counted, and finally, the mentioned sub-categories were divided into 7 main categories: communication between parents and colleagues with the administration, use of information and communication technology, reflection Existing educational problems and efforts to solve them, paying attention to the theory of constructivism in curriculum leadership, modeling the successful teaching of teachers, gaining experience and growth, and changing and implementing curricula were classified as effective components on the effectiveness of educational leadership models.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the model of the effectiveness of educational and educational leadership patterns among the principals of elementary schools has several components and indicators that the planners of the education system, especially human resources, should pay attention to these identified components and indicators.

    Keywords: educational leadership patterns, efficiency, primary school principals
  • Zahra Khodadadi, Elham Kavyani*, Susan Laei, Maryam Eslampanah Pages 363-375
    Background and Aim

    By taking measures, schools can provide coping skills and life management tools to help teachers and students to manage daily stress and bring positive effects on students' academic performance and health. Therefore, the current research was aimed at identifying and prioritizing the components of resilient schools.

    Methods

    The method of the current research was a combination (qualitative-quantitative) which was first used with the qualitative method-database analysis and then in the quantitative part, the hierarchical analysis method was used. It was also practical in terms of purpose. The statistical population of this research included faculty members, specialists and school administrators of Kurdistan province. In order to select the sample, 16 people were selected by purposive sampling method. For the validity of the findings, the formal method was used, and for the reliability, the agreement coefficient method between the coders was used, and the value was 0.90.

    Results

    The findings showed that the components of resilient schools include 5 core components and 21 sub-components. Based on this, causal conditions include 4 themes (comprehension of life skills, communication, promotion of social status and development of students' capabilities); contextual conditions including (facilities, teaching-learning process and leadership); Intervening conditions include (salaries and benefits, attention to students' needs); The strategies include (extra-curricular activities, training, support for teachers, development of participation, the appropriateness of the content of textbooks, refreshment) and the consequences include (self-awareness, mental health and promotion of public health). The components, the criterion of learning life skills, provision of extracurricular activities, facilities, rights and benefits, and self-awareness were in high priority compared to other criteria.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that paying attention to the mentioned criteria in schools can become an environment in order to strengthen the all-round resilience of teachers and students, and as a result, their professional and academic growth.

    Keywords: resilience, resilient schools, hierarchical analysis
  • L .Karimi, M .Abdollahi*, F .Nazem Pages 376-385
    Background and Aim

    The value systems play an effective role in improving educational systems, including the education system. Therefore, the purpose of this study was investigating and presenting a value system pattern of female' high schools of secondary high school.

    Methods

    The current research was descriptive from correlation type. The research population were the managers and employees of female' high schools of secondary high school of Tehran city in 2020-21 academic years with number 2934 people, which based on Cochran's formula the sample size was estimated to be 196 people, which this number were selected by purposive sampling method. The research tools were included a demographic information form and a researcher-made questionnaire of value system of high schools (60 questions), which the content validity of the questionnaire was confirmed by the opinion of experts, and its total reliability was calculated with using the Cronbach's alpha method 0.94. After collecting the data with the above tools, they were analyzed by exploratory factor analysis in SPSS and Smart PLS software.

    Results

    The findings showed that the value system of female' high schools of secondary high school had 7 components of self-reliance, universalism and benevolence, success, management, power, security and conformity, and tradition and motivation which the factor load of all of them was higher than 0.50, the average variance extracted of all of them was higher than 0.60 and the reliability of all of them with using Cronbach's alpha method was higher than 0.70. Also, the value system of female' high schools had a direct and significant effect on all seven components of self-reliance, universalism and benevolence, success, management, power, security and conformity, and tradition and motivation (P<0.05).

    Conclusion

    The results indicated the effective role of the value system of female' high schools of secondary high school on all seven components of self-reliance, universalism and benevolence, success, management, power, security and conformity, and tradition and motivation. These results have many practical implications for the specialists and planners of the education system, and they based on the results of this study can take an effective step towards improving the value system of high schools.

    Keywords: Value system, Female' high schools, Secondary high school
  • Ali Behroozian Nejad, Mohammad Hosseinpour*, Yadollah Mehralizadeh Pages 386-395
    Background and Aim

    Education is a large organization that deals with transient human forces, which needs to evaluate its employees for its dynamics. Therefore, the present research has been conducted with the aim of the pathology of needs assessment, design, implementation and evaluation in the education system of young education workers of Khuzestan using a descriptive survey research method.

    Methods

    The current research was conducted with the aim of pathology needs assessment, design, implementation and evaluation in Khuzestan education staff training system using a descriptive survey research method. The statistical population in the present study included all education workers in Khuzestan in 2022, numbering 16,671. The sample size was determined using the cluster random sampling method and Cochran's formula, 384 people, of which 354 people returned and were usable. In order to measure the variables used in the research, a researcher-made questionnaire was used. The content validity of the questionnaire has been confirmed by experts. The reliability of the questionnaire was confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient. Descriptive statistics and inferential statistics (structural equation model) were used for analysis. In the quantitative part of the research, confirmatory factor analysis and structural model were performed using Smart PLS 3 software.

    Results

    The average score of implementation and evaluation is higher than the average level, and needs assessment and design are 2.76 and 2.85, respectively, lower than the average level, which is statistically significant. The results also showed that the average score of injuries and complications of the current education system of Khuzestan education staff (goals, educational needs, teaching-learning process, teachers' qualifications, motivation and interest, planning, facilities and equipment, evaluation) is more It is of medium level which is statistically significant.

    Conclusion

    The results also showed that the average score of the solutions to the injuries and complications of the current education system of Khuzestan education staff (attention to needs assessment, planning and planning, qualified and capable teachers, facilities and equipment, motivation to teachers, course feedback) is more than the average level, which is statistically significant.

    Keywords: needs assessment, design, implementation, evaluation, employee training system, Khuzestan education
  • Masoumehe Souri, Faramarz Sohrabi Asamrood*, Kamran Sheivandi Choligheh, Mehdi Arabzadeh Pages 396-406
    Background and Aim

    One of the most important curricula in our country is the Persian curriculum, which is directly part of the subjects of all students from the first grade to the end of high school. The purpose of the current research was to analyze the content of the fourth-grade Persian book with the revelation of spiritual intelligence and to provide information and offer suggestions to the planners to improve and correct this book.

    Methods

    The current research is descriptive in terms of practical purpose, in terms of data collection, and is specifically based on qualitative content analysis. The statistical population of this research consists of the fourth-grade Persian books. Descriptive statistics and entropy coefficient calculations based on Shannon's formula were used to check the data and information.

    Results

    The results of data analysis showed that the highest weight was related to the feeling of giving meaning to life, respect and kindness, creating value, positivity and excellence.

    Conclusion

    The effective components in strengthening spiritual intelligence including giving meaning to life, perception of creative excellence, creative value and strengthening of positive thinking have been obtained. Therefore, spiritual intelligence should be one of the functions that education curriculum planning experts should develop in textbooks.

    Keywords: Content analysis, spiritual intelligence, value creation, excellence
  • Elham Amirgholami, Alireza Heydarei*, Parviz Askari, Mukhtar Weisani Pages 407-418
    Background and purpose

    In the present study, the relationship between achievement goals and students' anxiety in statistics course was investigated with regard to the mediating role of conflict. The present research is of the type of relational design, and more precisely, the correlation design is of the structural equation modeling type.

    Method

    Among the first, second, third, and fourth year students, the second and fourth year students were randomly selected, and the number 324 students completed the questionnaires of this research. Finally, after removing incomplete questionnaires, 312 questionnaires were analyzed. In this research, in order to collect data, Middleton and Migli (1997) achievement goals scale, Pintrich and DeGroot (1994) academic engagement scale, and Kravis et al.'s (1985) statistics anxiety scale were used as research tools. In the present study, SPSS19 software was used for data recording and preliminary analysis, and AMOS software was used for data analysis, and a significance level of p < 0.05 was considered for all hypotheses.

    Findings

    The fitted model shows the prediction of statistical anxiety. The numbers on the lines are standardized parameters. All paths are significant at the 0.001 level. Among the exogenous variables (mastery goals, performance goals and avoidance goals), mastery goals variable has the most direct effect on statistics anxiety.

    Conclusion

    The findings of this research indicated that progress goals have a significant direct effect on statistics anxiety, that the effect of mastery goals and performance goals on statistics anxiety was negative and the effect of avoidance goals on statistics anxiety was positive.

    Keywords: Achievement goals, students' anxiety, statistics course, academic engagement
  • Vida Hadiyan, Akbar Mohammadi*, Davood Manavipour Pages 419-429
    Background and Aim

    In today's evolving world, the required qualifications of professions are changing rapidly, the employees of organizations must have special professional skills and qualifications to perform their jobs and professions; Therefore, the main goal of the current research was to present the model of professional qualification of the academic staff members of Islamic Azad University in the academic year of 2018-2019.  

    Methods

    The current research method was descriptive-correlation quantitative and applied in terms of purpose. The statistical population included academic experts of Islamic Azad University in Tehran, who were selected as a sample size of 385 people based on random sampling method and taking into account Morgan's table. The research tool was a researcher-made questionnaire that had 5 parts based on the Likert scale. For the validity of the findings, formal validity and reliability methods were also used with Cronbach's alpha test, which obtained 0.719, 0.961, and 0.875 respectively. For data analysis, descriptive and inferential statistics methods were used from structural equation modeling in AMOS23 software. For data analysis, descriptive and inferential statistics methods were used from structural equation modeling in AMOS23 software.

    Results

    The results showed that the dimensions and the main component of the model had a good fit, and in general, it indicates that all the indicators were reported at a very favorable level and there is a linear relationship between the variables. Also, the predictor variables have explained 60% of the variance of the dependent variables (P<0.05).

    Conclusion

    Therefore, the information presented in this research can be used to evaluate the competence of newly hired teachers in different stages of their teaching and activity and follow the professional qualification program accordingly.

    Keywords: professional qualification, faculty members, Islamic Azad University
  • Feizollah Naseri, Maryam Eslampnah*, Faranak Mosavi, Elham Kaviani Pages 430-440
    Background and Aim

    Academic guidance is a completely scientific issue and in accordance with modern science, and for this reason, it should accept changes in that way, while it can be seen that this manual has not found any changes according to modern science. The purpose of this research was to investigate the effect of empowering and increasing the awareness of teachers, parents and students on the process of academic guidance for the ninth grade to enter the conservatory.

    Methods

    The method of the current research was a quantitative correlation type. The statistical population of the research included all the teachers and experts in the field of educational counseling with 2105 people who, due to the dispersion and extent of the statistical population, non-probability sampling method was used and 325 people were selected as a sample based on the sampling table of Kreges and Morgan. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was checked and confirmed using confirmatory factor analysis. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient and composite reliability. In order to analyze the data, confirmatory factor analysis was used with Smart PLS 3 software.

    Results

    The findings showed that the empowerment and knowledge orientation of teachers with a determination coefficient of 0.56, increasing the awareness and sense of responsibility of parents with 0.54, and empowering and increasing the awareness of students with a determination coefficient of 0.51 respectively have the greatest effect on the academic guidance of ninth grade students. to enter the conservatory (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that increasing the level of knowledge and awareness of parents and students can be effective in guiding education, so educational and educational planners can focus more on their empowerment and awareness level.

    Keywords: academic guidance, ninth grade, conservatory, Ilam, confirmatory factor analysis
  • Manijeh Hasanpoor, Mahbobeh Soleymanpour Omran*, Maryam Hafeziyan Pages 440-451
    Background and Aim

    As a result of the changes and developments in technology, the phenomenon of education has also gone out of its traditional form and has appeared in the form of distance education or electronic education. This research aims to validate the effectiveness of learning in the virtual education system of Bojnord universities.

    Methods

    This research was exploratory in the mixed-method research approach. The statistical population in the qualitative section is 18 faculty members and university lecturers from the universities of Khorasan provinces (Northern, Southern, and Razavi) who were selected in a purposeful and accessible manner. Statistical population of the quantitative part of the study included all academic staff members, faculty teachers, virtual education experts, and doctoral students of North Khorasan, South Khorasan, and Razavi universities were. The sample size was calculated based on Cochran's formula of 347 samples.

    Results

    Based on the analysis of qualitative data obtained from exploratory interviews and coding and content analysis of the text of the interviews and, at the same time, their compliance with the theoretical foundations, and according to the opinion of the participants: The main categories and factors (dimensions) and sub-factors (components) influencing in increasing the effectiveness of virtual training can be classified into 5 categories or main dimensions and 40 sub-factors. The main effective dimensions are: From the administrative, administrative, and organizational factors of the university, the curriculum and educational design factors, the factors related to a professor's and comprehensive qualifications, the technological equipment and information technology infrastructure factor, and the cultural factors of virtual space. Finally, each identified component was examined through a questionnaire, and the results showed that the model has a good fit.

    Conclusion

    Therefore, it is strongly suggested that Azad University managers take the necessary measures and arrangements for students to access virtual platforms, high-speed internet, quality equipment, and update the equipment.

    Keywords: Virtual education, learning effectiveness, content analysis, structural equations
  • Sepideh Mohammad Salehi, Naser Yousefi*, Omid Moradi Pages 452-467
    Background and Aim

    Math anxiety is a widespread problem for all ages worldwide; In international assessments and based on studies of international planning of students, most teenagers have reported anxiety and tension in math classes and when doing math exercises; Therefore, the present study was conducted to compare the effectiveness of Wales' metacognition training with Kabat Zain's mindfulness training on academic procrastination of students with math anxiety.

    Methods

    In this research, a quasi-experimental research method of pre-test and post-test design was used with two experimental groups and one control group; The statistical population of this research includes all female students in the second year of high school in the 6th district of Tehran in the academic year 2021-2022. 45 people who met the criteria for entering the research were selected by multi-stage cluster sampling method and were randomly and equally divided into two experimental groups and one control group. The first experimental group underwent Wales metacognition training in 8 sessions of 60 minutes, and the second experimental group underwent mindfulness training in 8 sessions of 120 minutes, and the control group remained waiting without any intervention during this time. The research tools include Pleck and Parker's math anxiety questionnaire (1982) and Solman and Rothbloom's academic procrastination scale (1984). The data analysis of this research was done in two parts: descriptive (central and dispersion indices, skewness and kurtosis) and inferential (MANCOVA) using SPSS-23 software.

    Results

    The results showed that both Wales metacognition training and Kabat-Zinn mindfulness training are effective on the academic procrastination of students with math anxiety. Also, the results indicated that these two treatments are effective on the academic procrastination of students with math anxiety.

    Conclusion

    The results showed that the effectiveness of Kabat-Zinn mindfulness therapy on academic procrastination and its subscales is more than that of Wales' metacognitive therapy.

    Keywords: mindfulness, meta-cognition, academic procrastination, Math anxiety
  • Fahimeh Jamiri, Afsaneh Zamanimoghadam*, Akhtar Jamali Pages 454-464
    Background and Aims

    One of the important life skills is responsibility in various personal and work dimensions, which is inevitable in the education system, especially higher education, for the development and prosperity of science and the development of society. Therefore, the aim of the current research was to provide a model of individual and professional responsibility of students.

    Method

    The present research method was combined (qualitative-quantitative) and practical in terms of purpose. In the qualitative part, the statistical population included higher education experts and experts related to the position in the faculties of Tehran University of Science and Research, who were selected using the purposeful sampling method. In this research, the researcher reached theoretical saturation after conducting 23 interviews with the desired samples. Also, in the quantitative part, the research community included graduate students of the relevant faculties of Tehran University of Science and Research who were studying in the 1996-1997 academic year, and using the random sampling method, 387 people were selected as the sample size based on the Cochran formula. . The research tool was an interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part, the validity of which was achieved with face validity and reliability with Cronbach's alpha test of 0.88. In order to analyze the data, the coding method was used in the qualitative part and the structural equations in the Lisrel software were used in the quantitative part.

    Results

    The findings showed that individual responsibility included four categories (national identity, self-awareness, forward-looking, self-development) and professional responsibility included five sub-categories (professional knowledge, culture of criticism and receptivity, work conscience, professional ethics, lifelong learning). Also, the results of the structural equations showed that the structural part of the model of the relationships between the research variables and the measurement model of the variables was confirmed with a good fit (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that the personal and professional responsibility of students has several components that the planners of the higher education system can pay attention to in order to promote it and improve the culture of responsibility.

    Keywords: individual responsibility, professional responsibility, graduate students