فهرست مطالب

علوم مراقبتی نظامی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله علوم مراقبتی نظامی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سمیه آزرمی* صفحات 197-200
  • مژده وظیفه دوست* صفحات 201-202
  • احمد رحیمی چیتگر، شهلا علیاری*، سید امیرحسین پیشگویی، هنگامه حبیبی، مسعود خشنودی صفحات 203-215
    مقدمه

    نظامیان به عنوان اولین و بزرگ ترین گروه کمک رسان در هنگام بروز حوادث غیرمترقبه می باشند لذا، باید بتوانند با استفاده از مهارت و سرعت عمل خود مراقبت های لازم را در خصوص انتقال ایمن مصدوم برای جلوگیری از تشدید آسیب و عوارض ناشی از آن، برای افراد حادثه دیده فراهم کنند.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش حمل مصدوم در صحنه حادثه به دو روش ایفای نقش و نمایش بر دانش،  نگرش و عملکرد سربازان انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1399 انجام شد. سه یگان از یگان های مستقر در شهر مشهد به روش تخصیص تصادفی به سه گروه شامل دو گروه آزمون (ایفای نقش و نمایش) و یک گروه کنترل تخصیص یافت. در هر گروه 27 نفر از سربازان، به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای گروه های آزمون چهار جلسه 90 دقیقه ای آموزش حمل مصدوم برگزار شد. برای گروه کنترل مداخله ای انجام نگرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های دانش،  نگرش و فهرست وارسی عملکرد محقق ساخته استفاده شد. پرسشنامه ها قبل، بلافاصله  و دو هفته بعد از مداخله تکمیل گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های پارامتریک با سطح معنی داری 0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    ین میانگین نمرات دانش و نگرش گروه های آزمون و گروه کنترل بلافاصله و دو هفته پس از مداخله، تفاوت معناداری وجود داشت. به ترتیب (0/001>P و 0/05>P)، درحالی که در حیطه عملکرد بلافاصله و دو هفته پس از مداخله میانگین نمرات گروه های آزمون و گروه کنترل، تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها و جذاب بودن روش های آموزشی ایفای نقش و نمایش پیشنهاد می گردد، در آموزش های معمول سربازان در مراکز نظامی روش های نوین آموزشی بیش تر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش، ایفای نقش، حمل مصدوم، سربازان، نمایش
  • آسیه خالدی، مریم چرامی*، رضا احمدی، طیبه شریفی صفحات 216-230
    مقدمه

    محدودیت های جانبازان عمدتا مشکلاتی را برای همسران ایجاد می کند که بر سلامت جسمی و روانی آن ها اثرات منفی دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف اعتبار یابی و اثربخشی بسته توانمندسازی روانشناختی زنان بر تاب آوری و سلامت روان در همسران جانبازان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر دربرگیرنده کلیه همسران جانبازان تحت پوشش بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان لردگان در سال 1400 بودند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در گروه های آزمون و گروه کنترل قرار گرفتند؛ بدین ترتیب در هر گروه تعداد 15 نفر حضور داشت. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلیر بوده است. برنامه توانمندسازی روانشناختی در 12 جلسه 90 دقیقه ای در طی شش هفته (هفته ای دو جلسه) اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره، آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی حداقل تفاوت معنادار استفاده شد. سطح معناداری در پژوهش حاضر 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برنامه توانمندسازی روانشناختی زنان تاثیر معناداری در بهبود تاب آوری و سلامت روان همسران جانبازان دارد (0/05>P). افزون بر این، نتایج آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد بهبودی ایجاد شده توسط بسته توانمندسازی روانشناختی زنان بر تاب آوری و سلامت روان در مرحله پیگیری نیز پایدار بود (0/05<P).

     نتیجه گیری

    در چارچوب یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می شود برنامه توانمندسازی روانشناختی به طور ثابت توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران جهت بهبود سلامت همسران جانبازان اجرا شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، توانمندسازی، جانبازان، زنان، سلامت روان
  • بهمن عدلی آغجه اوبه، نسرین جعفری گلستان*، عفت آفاقی، محمدحسن کاظمی گلوگاهی صفحات 231-240
    مقدمه

    انگیزه کاری در پرستاران ممکن است در طول زمان کاهش یابد و خطر ترک کار و کمبود نیرو، نظام سلامت را تهدید می کند. در این حالت تقویت تاب آوری پرستاران با استفاده از مداخلات روان شناختی از اهمیت بالایی برخوردار است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر تاب آوری پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب نظامی در شهر تبریز انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه ی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون می باشد که جامعه آماری آن را پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب نظامی در شهر تبریز در نیمه ی دوم سال 1400 تشکیل می دادند. بر اساس معیارهای ورود، 50 پرستار انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مداخله، آموزش مثبت اندیشی به شیوه حضوری و بحث گروهی در هشت جلسه 90 دقیقه ای انجام شد. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی و تاب آوری کانر و دیویدسون استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر مشخصات دموگرافیک تفاوت معنی داری وجود نداشت. میانگین تاب آوری پرستاران قبل از مداخله در گروه آزمون 6/12±39/28 و در گروه کنترل 9/54±41/56 بود که تفاوت آماری معنی داری نداشتند (0/32P=). بعد از مداخله در گروه آزمون به 4/66 ± 60/12 و در گروه کنترل به 8/98 ± 42/60 رسید که این تفاوت بین دو گروه معنی دار بود (0/001P<). همچنین تاب آوری از زمان پیش آزمون به پس آزمون در گروه مداخله ارتقا یافت (0/001P<) ولی در گروه کنترل معنی دار نبود (0/16=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر تاب آوری پرستاران، پیشنهاد می گردد این روش ساده و ارزان و قابل اجرا برای پرستاران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرستار، تاب آوری، مثبت اندیشی
  • زهرا عباسی، ناهید رجایی*، سید امیرحسین پیشگویی، فاطمه تیموری، فاطمه علوی زرنگ صفحات 241-250
    مقدمه

    بیماران با بیماری التهابی روده گروهی از بیماران هستند که سطح بالایی از اضطراب را تجربه می کنند.
    طب فشاری یک روش غیردارویی است که می تواند به عنوان نوعی درمان مکمل برای بهبود وضعیت بیماران مورد استفاده قرار بگیرد.

    هدف

     این مطالعه با هدف تعیین تاثیر طب فشاری بر کاهش اضطراب بیماران التهابی روده انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی بود که در سال 1399 بر روی 56 بیمار مبتلا به بیماری التهابی روده مراجعه کننده به بخش اورژانس یک بیمارستان منتخب نظامی در شهر تهران انجام شد. بیماران به روش مبتنی بر هدف و به طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم بندی شدند. ابتدا پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر توسط واحدهای پژوهش تکمیل شد و سپس مداخله به مدت 4 هفته انجام شد و شامل؛ روش به کارگیری طب فشاری، شناخت نقاط مورد نظر، تکنیک فشردن نقاط و مدت اعمال فشار بود. پس از انجام مداخله مجددا پرسشنامه ها توسط هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از روش آماری به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و سطح اضطراب قبل از مداخله اختلاف معناداری با هم نداشتند (0/05P>). بعد از مداخله نتایج آزمون دقیق فیشر اختلاف آماری معنی داری را از نظر سطح اضطراب بین دو گروه نشان داد (0/001P<)، به طوری که افراد گروه آزمون در مقایسه با گروه کنترل سطح پایین تری از اضطراب را گزارش کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر و تاثیر مثبت طب فشاری بر کاهش اضطراب در بیماران گروه آزمون، توصیه می شود از این روش به عنوان مکملی برای درمان استفاده گردد و این شیوه درمان به پرسنل پرستاری در قالب آموزش های ضمن خدمت ارایه شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، التهابی روده، بیمار، بیماری طب فشاری
  • بهمن شیخی تل یابی*، احمد علی پور، حسین شکر کن، احمد غضنفری صفحات 251-263
    مقدمه

    تامین و حفظ سلامت جسم و روان دانشجویان امری مهم است، چرا که اختلالات روانی با تاثیر بر روند آموزشی موجب افت یا ترک تحصیل می گردد. رویکردهای سرمایه های روان شناختی و رویکرد ذهن آگاهی چهارچوب عملی و مثبتی را فراهم می کنند که به پیشگیری و ارتقاء سلامت روان کمک می کند.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش سرمایه های روانشناختی و ذهن آگاهی بر بهبود ابعاد سلامت روان دانشجویان دانشکده پزشکی یکی از دانشگاه های نظامی در شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع تجربی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون- پیگیری با گروه کنترل است که در سال 1400 صورت گرفت. نمونه پژوهش شامل 75 نفر از دانشجویان دانشکده پزشکی، بر اساس سنوات تحصیلی (سال اول تا پنجم) به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 25 نفر) مجددا به صورت تصادفی تقسیم شدند. سپس برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی سلامت روان و برای آزمون فرضیه ها از روش تحلیل واریانس (با اندازه گیری مکرر) در سطح معنی داری 0/05≥P استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین ابعاد سلامت روان در پیش آزمون تفاوت معنی داری بین دو گروه آزمایشی و کنترل نداشت، ولی تحت تاثیر آموزش سرمایه‎های روان شناختی و ذهن آگاهی در مراحل پس آزمون و پیگیری بین دو گروه‎ مذکور تفاوت معناداری داشته است (0/001P<، 132/52F=، 592/0= Eta). این نتایج نشان دهنده اثربخشی آموزش این دو رویکرد بر بهبود ابعاد سلامت روان هست.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده اثربخشی آموزش گروهی سرمایه های روان شناختی و ذهن آگاهی بر بهبود ابعاد سلامت روانی است. همچنین مقایسه ی اثربخشی بین این دو رویکرد بر ابعاد سلامت روان، حاکی از برتری اثربخشی رویکرد ذهن آگاهی نسبت به سرمایه های روان شناختی است. لذا، پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی گروهی سرمایه های روانشناختی و ذهن آگاهی در مراکز آموزشی، مراکز مشاوره و روان شناسی و مراکز درمانی و بهداشتی جهت ارتقاء بهداشت روان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دانشجویان، ذهن آگاهی، سرمایه های روان شناختی، مولفه های سلامت روان
  • مینا ماهری، حمیدرضا فرخ اسلاملو* صفحات 264-277
    مقدمه

    با شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آگاهی، نگرش و عملکرد ارایه دهندگان خدمات سلامت در زمینه ویروس زیکا، می توان گامی در جهت مبارزه با این ویروس برداشت.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین متغیرهای دموگرافیک با آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت در زمینه ویروس زیکا می باشد. 

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که در میان کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان ری در سال 1399 انجام شد. 354 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل سوالات دموگرافیک و سوالات آگاهی، نگرش و عملکرد در زمینه زیکا بود. داده ها در نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (کای دو و آزمون دقیق فیشر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی داری (0/05> P) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین آگاهی با تحصیلات (0/001>P)، اشتغال (0/001>P)، سابقه شرکت در کلاس های آموزشی (0/010=P) و خواندن و شنیدن مطالب مرتبط با زیکا (0/001>P) و منبع اولیه کسب اطلاعات در مورد زیکا (0/001>P) ارتباط وجود داشت. بین نگرش با سابقه خواندن و شنیدن مطالب مرتبط با زیکا (0/001>P)، دسترسی به اینترنت در محل کار (0/014=P)  و منبع اولیه کسب اطلاعات (0/004=P)  و بین عملکرد با تاهل (0/032=P) ، سابقه شرکت در کلاس های آموزشی (0/002=P) و خواندن و شنیدن مطالب مرتبط با زیکا (0/001>P) و منبع اولیه کسب اطلاعات (0/001> P) ارتباط وجود داشت.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود به هنگام اجرای مداخلات آموزشی مرتبط با ویروس زیکا، کارکنان مجرد، با سطح تحصیلات پایین، غیر بالینی، بدون سابقه شرکت در برنامه های آموزشی مرتبط با زیکا، بدون سابقه خواندن و یا شنیدن مطالب مرتبط با زیکا و همچنین کارکنانی که در محل کار خود به اینترنت دسترسی ندارند و علاقه به مطالعه مجلات پزشکی و یا تماشای برنامه های تلویزیونی مرتبط با سلامت ندارند، در اولویت قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: آگاهی، ارائه دهندگان خدمات سلامت، عملکرد، متغیرهای دموگرافیک، نگرش، ویروس زیکا
  • نفس حسن زاده، نرگس صادقی* صفحات 278-288
    مقدمه

    احساس تنهایی به از دست دادن احساس مثبت و پیدا شدن احساس منفی بیشتر در طول ارتباطات اجتماعی و عملکرد ضعیف خانواده بستگی دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه عملکرد خانواده و احساس تنهایی کودکان بستری در بیمارستان امام جعفر صادق میبد در سال 1397 بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود که بر روی 94 کودک 14-7 ساله بستری در بیمارستان امام جعفر صادق میبد به همراه مادرشان انجام شد. روش نمونه گیری در دسترس بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه عملکرد خانواده (The Questionnaire of Family Functioning) و مقیاس احساس تنهایی UCLA (UCLA Loneliness Scale) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون (Pearson correlation coefficient) و با نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 و در سطح معنی داری 0/05 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین احساس تنهایی و مولفه حل مشکل (0/003=P، 0/30-=r)، بین احساس تنهایی و مولفه ارتباط (0/012=P، 0/26-=r)، بین احساس تنهایی و مولفه همراهی عاطفی (0/006=P، 0/28-=r)، بین احساس تنهایی و مولفه آمیزش عاطفی (0/001=P، 0/43-=r)، بین احساس تنهایی و مولفه کنترل رفتار (0/001=P، 0/57-=r) و بین احساس تنهایی و عملکرد کلی خانواده (001/0=P، 54/0-=r) ارتباط منفی و معنی داری وجود دارد؛ اما بین احساس تنهایی و مولفه نقش ها ارتباط مستقیم و مثبت وجود داشت (0/001=P، 0/43=r).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج نشان داد که عملکرد خانواده و مولفه های آن با احساس تنهایی کودکان رابطه معکوسی دارند یعنی هرچه عملکرد خانواده بهتر باشد، احساس تنهایی کمتر است. همچنین نتایج نشان داد که نقش ها در خانواده اثر مستقیم و قوی روی احساس تنهایی کودکان ایفا می کنند. لذا، برای بهبود احساس تنهایی کودکان توجه بیشتری به عملکرد خانواده داشته باشیم.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، بستری در بیمارستان، عملکرد خانواده، کودک
  • مریم نصرابادی، سمانه سادات حسینی، عصمت تقی ابادی، فاطمه بوژآبادی، سمیه برجی، حسن قدسی* صفحات 289-298
    مقدمه

    یکی از شاخص های مهم توسعه سلامت، میزان مرگ و میر کودکان زیر 5 سال است. بررسی مرگ و میر کودکان به منظور شناسایی علل بروز و طراحی مداخلات پیشگیرانه از وقوع مرگ های مشابه ازجمله مهم ترین راهکارها برای ارتقاء سلامت کودکان است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین علل مرگ کودکان 59-1 ماهه طی سال های 1398- 1394 در جمعیت تحت پوشش دانشکده علوم پزشکی نیشابور انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر اطلاعات پرونده مرگ و میر 112 کودک 59-1 ماهه در دانشکده علوم پزشکی نیشابور از سال 94 تا 98 بررسی شد. داده های مورد نیاز از فرم های نظام مراقبت مرگ و میر کودکان 59-1 ماهه وزارت بهداشت استخراج گردید. آنالیز داده ها با کمک روش های آمار توصیفی و تحلیلی در سطح معنی دار 0/05 با نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان مرگ و میر کودکان 59-1 ماهه در بازه زمانی مطالعه 2/4 درصد افزایش داشته است. علل اصلی مرگ و میر به ترتیب شامل: ناهنجاری مادرزادی (32/14 درصد)، بیماری های سیستم تنفسی و بیماری های مزمن (16/96 درصد)، سوانح و حوادث غیر ترافیکی (12/5 درصد) و سوانح و حوادث ترافیکی (9/8 درصد) بودند. بین مرگ در اثر حوادث (ترافیکی و غیرترافیکی) و سن کودک در زمان فوت ارتباط آماری معناداری وجود داشت (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    از آنجا که ناهنجاری های مادرزادی و کروموزومی اصلی ترین علت مرگ کودکان در این مطالعه است به نظر می رسد با اجرای برنامه های مداخله ای مانند مشاوره های ژنتیک قبل از ازدواج و اجرای غربالگری های دوران بارداری، بخش عمده ای از این مرگ و میرها قابل پیشگیری باشند.

    کلیدواژگان: ایران، کودکان، مرگ، مرگ و میر، نوزادان
  • آراسب دباغ مقدم، فرید غفاری*، حسین محمدابراهیمی صفحات 299-308
    مقدمه

    استقرار نظامیان در عملیات نظامی افغانستان و عراق، در ابتلای آن ها به انواع بیماری های روانی، عفونی، تنفسی و اسکلتی عضلانی و نیز در میزان خودکشی و سوء مصرف الکل و مواد مخدر تاثیر زیادی دارد.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی وضعیت سلامت و بهداشت عمومی نیروهای نظامی مستقر در افغانستان و عراق به منظور ایجاد درس آموخته هایی برای ارتقای سلامت مستشاران نظامی ایرانی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مرور روایتی است و وضعیت سلامت نظامیان مستقر در کشورهای عراق و افغانستان را مرور می نماید. برای انجام این مطالعه بدون اعمال محدودیت زمانی و به زبان انگلیسی از داده پایگاه هایPubMed ،Web of Science   و همچنین موتور جستجوگر  Google Scholarاستفاده گردید. جستجوی مقالات در این پایگاه ها با استفاده از کلیدواژه های Iraq War, Afghanistan War, Military Health صورت پذیرفت. تعداد کل مقالات جستجو شده 4610 مقاله بود که در نهایت تعداد 33 مقاله با توجه به معیارهای ورود و خروج مقاله انتخاب شد.

    یافته ها

    مطابق یافته های این مطالعات، نظامیانی که پس از اعزام به عراق و افغانستان باز می گردند در معرض طیف گسترده ای از مشکلات جسمانی و روانی شامل بیماری های تنفسی و عفونی، اختلالات اسکلتی عضلانی، اختلال در عملکرد جسمانی، ضربه مغزی، اختلال استرس پس از حادثه (PTSD:Post-Ttaumatic Stress Disorder)، سوء مصرف الکل و مواد مخدر، افزایش نرخ خودکشی، اختلال در خواب و افزایش انجام جرایم خشونت آمیز هستند، حمایت اجتماعی، مقابله و انعطاف پذیری روانی، تاثیرات غیرمستقیم قابل توجهی بر PTSD و افسردگی نظامیان خواهند داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    پیچیدگی و گستردگی خطرات سلامتی در نظامیان مستقر در عملیات نظامی عراق و افغانستان، نگرانی را نسبت به پیامدهای بهداشتی در آینده افزایش می دهد. شناسایی نظامیان در معرض خطر و اقدامات درمانی برای افزایش تاب آوری، از موارد مهمی است که باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: افغانستان، بهداشت عمومی، سلامت، عراق، نظامیان مستقر
|
  • Ahmad Rahimi Chitgar, Shahla Aliyari*, Amir Hossein Pishgooie, Hengame Habibi, Masoud Khoshnudi Pages 203-215
    Introduction

    The military as the first and largest incident response team in the event of unexpected accidents must be able to use their skills and speed of action to ensure the safe transfer of casualties and to prevent the aggravation of the injuries for the injured.

    Objective

    The current study aimed to determine the effect of teaching transportation of the injured at the accident scene by two methods of role-playing and demonstration on awareness, attitude, and performance of soldiers.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted in 2020 in Mashhad, Iran. Three military units were selected through a randomized allocation. These groups were divided into two test groups (role-playing and demonstration) and a control group. Each group consisted of 27 soldiers, who were selected through purposive sampling. Four 90 min classes regarding teaching the transportation of the injured at the accident scene were held for the test groups. No intervention was performed for the control group. Data collection was performed through questionnaires of awareness, attitude, and a checklist of valid and reliable researcher-made performance. Questionnaires and the checklist were filled before, immediately, and two weeks after the intervention. The collected data were analyzed using Chi-square and One-way ANOVA tests.

    Results

    Although a significant difference was observed between the test groups (role-playing and demonstration) and control group in the awareness and attitude scores immediately after and two weeks after the intervention, respectively (P<0.001 and P<0.05), no significant difference was found between the performance scores of test groups and control group immediately and two weeks after the intervention (P>0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, due to the attractiveness of the role- playing and demonstration methods, it is suggested to consider new teaching methods in the usual training of soldiers in military centers.

    Keywords: Demonstration, Injured transportation, Role Playing, Soldiers, Training
  • Asiyeh Khaledi, Maryam Cherami*, Reza Amadi, Tayebeh Sharifi Pages 216-230
    Introduction

    Veterans' inabilities create problems for spouses and negatively affect their physical and mental health.

    Objective

    This study aimed to determine the validation and effectiveness of women's psychological empowerment package on resilience and mental health of women with veteran husbands.

    Material and Methods

    The research method was a quasi-experimental pre-test-post-test with a control group. The statistical population of the present study included all the wives of veterans under the auspices of the Martyr and Veterans Affairs Foundation of Lordegan, Iran, in 2021. Sample members were randomly divided into experimental and control groups; thus, 15 were people in each group. Data collection tools included Connor-Davidson's (2003) Resilience Questionnaire and Goldberg and Hillier's (1979) Mental Health Questionnaire. The psychological empowerment program was implemented in 12 sessions of 90 min over six weeks (two sessions per week). Multivariate analysis of covariance, repeated measures analysis of variance, and post hoc tests were used to analyze the collected data.

    Results

    The results showed that women's psychological empowerment program significantly improves the resilience and mental health of women with a veteran spouse (P<0.05). In addition, the results of repeated measures analysis of variance revealed that the improvement made by the women's psychological empowerment package on resilience and mental health in the follow-up phase was also stable (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it is suggested that the psychological empowerment program be transformed into a permanent family care program at the Martyr and Veterans Affairs Foundation to improve the health of women with veteran spouses.

    Keywords: Empowerment, Resilience, Mental health, Veterans, Women
  • Bahman Adli Aghje Obeh, Nasrin Jafari Golestan*, Effat Afaghi, Mohammad Hassan Kazemi Galougahi Pages 231-240
    Introduction

    Work motivation among nurses may decrease over time, and the risk of quitting their job and shortage of personnel threatens the health system. In this case, strengthening their resilience by using psychological interventions is of great importance.

    Objective

    The present study aimed to determine the effect of positive thinking skills training on the resilience of nurses working in selected military hospitals in Tabriz.

    Material and Methods

    The present study was conducted based on a pre-test and post-test quasi-experimental design. The statistical population consisted of nurses working in selected hospitals of Aja in Tabriz in the second half of 2022. Based on the inclusion criteria, 50 nurses were selected and randomly assigned to intervention and control groups. For the intervention group, positive thinking training was conducted through group discussion in eight 90-minute sessions of face-to-face training. Demographic characteristics form and The Connor-Davidson Resilience Scale were used to collect data. Data were analyzed in SPSS statistical software (version 21) using statistical tests.

    Results

    There was no significant difference between the intervention and control groups in terms of demographic characteristics. The mean scores of the resilience of nurses before the intervention were obtained at 39.28±6.12 and 41.56±9.54 in the intervention and control groups, respectively, and the difference was not statistically significant (P=0.32). After the intervention, they reached 60.12±4.66 and 42.60±8.98, demonstrating a significant difference between the two groups (P<0.001). Resilience also improved from the pre-test to the post-test in the intervention group (P<0.001); nonetheless, it was not significant in the control group (P=0.16).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of positive thinking skills training in nurses' resilience, it is suggested that this simple, cheap, and applicable method be used for nurses.

    Keywords: Nurse, Positive thinking, Resilienceg
  • Zahra Abbasi, Nahid Rajaei*, Seyed Amir Hossein Pishgooi, Fatemeh Teymouri, Fatemeh Alavi Zarang Pages 241-250
    Introduction

    Patients with inflammatory bowel disease are a group of patients who experience high levels of anxiety. Acupressure is a non-pharmacological method that can be used as a complementary treatment to improve the condition of patients.

    Objective

    This study aimed to evaluate the effectiveness of acupressure in reducing anxiety in patients with inflammatory bowel disease.

    Materials and Methods

    This clinical trial was performed in 2020 on 56 patients with inflammatory bowel disease referred to the emergency department of a selected military hospital in Tehran, Iran. Patients were selected by purposive sampling method and randomly divided into experimental and control groups. Initially, the Spielberger State-Trait Anxiety Inventory was completed by the samples, and then, the intervention was performed for four weeks including the method of applying acupressure, identification of the desired points, the technique of applying pressure to the points, and the duration of pressure. After the intervention, the questionnaires were completed again, and the obtained data were analyzed using SPSS software (version 16) through descriptive and inferential statistics.

    Results

    There was no significant difference between the two groups in terms of demographic characteristics and level of anxiety before the intervention (P> 0.05). After the intervention, the results of Fisher's exact test showed a statistically significant difference in terms of anxiety levels between the two groups (P<0.001). Accordingly, the experimental group reported a lower level of anxiety, compared to the control group.

    Conclusion

    According to the results of the present study and the positive effect of acupressure on reducing anxiety in patients in the experimental group, it is recommended to use acupressure as a complementary treatment and present it to the nursing staff in the form of in-service training.

    Keywords: Acupressure, Anxiety, Inflammatory Bowel Disease, Patient
  • Bahman Sheykhi Telyabi*, Ahmad Alipor, Hossein Shokrkon, Ahmad Ghazanfari Pages 251-263
    Introduction

    Ensuring and maintaining the physical and mental health of students is important because mental disorders affect the academic process and lead students to academic failure. Psychological capital approaches and the mindfulness approach provide a practical and positive framework that helps to prevent and improve mental health.

    Objectives

    The present study was conducted to compare the effectiveness of psychological capital and mindfulness training in improving the mental health of medical students at a military university in Tehran, Iran.

    Materials and Methods

    The current experimental research was conducted based on a pretest-posttest design with a control group and follow-up in 2021. The research sample consisted of 75 medical faculty students who were randomly selected on the basis of their years of study and were then randomly divided into two experimental groups and one control group (n=25 each). Mental health questionnaire was used to collect data, and the variance method (with repeated measurements) was used for data analysis to test the hypotheses at a significance level of P≤0.05.

    Results

    The means of mental health of experimental and control groups were not significantly different in the pre-test; however, under the influence of psychological capital and mindfulness training in the post-test and follow-up were significantly different between the two mentioned groups (F=52.132, Eta=0.592, P<0.001). These results showed the effectiveness of the mentioned methods to improve mental health.

    Conclusion

    The findings of the present research indicated the effectiveness of group training in psychological capital and mindfulness on the improvement of mental health dimensions. Moreover, comparing the effectiveness of these two approaches on mental health dimensions showed the superiority of the mindfulness approach over psychological capital. Therefore, it is suggested that psychological capital and mindfulness group training programs be performed in educational centers, counseling and psychology centers, and medical and health centers to improve mental health.

    Keywords: Components of Mental Health, Mindfulness, Psychological Capital, Students
  • Mina Maheri, Hamidreza Farrokh-Eslamlou* Pages 264-277
    Introduction

    By identifying the factors affecting the knowledge, attitude, and performance of health workers concerning the Zika virus, a considerable step could be taken to fight against this virus.

    Objective

    The present study aimed to determine the relationship between demographic variables and knowledge, attitude, and performance of the health services staff regarding Zika virus.

    Material and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted among the staff of health service centers in Shar-e-Rey, Iran, in 2020. A total of 354 people were entered into the study by proportionate stratified sampling. The data collection tool included demographic questions and questions related to the knowledge, attitude, and performance regarding Zika. The collected data were analyzed in SPSS software using descriptive and analytic statistics (e.g., Chi-square and Fisher's exact test).

    Results

    A significant relationship was observed between knowledge and educational level (P>0.001), occupational status (P>0.001), participation in Zika-related educational programs (P=0.010), reading or hearing about Zika (P>0.001), and receiving information about Zika from primary sources (P>0.001). In addition, there was a relationship between attitude and reading or hearing about Zika (P>0.001), internet access at the workplace (P=0.014), and receiving information from primary sources (P=0.004). Moreover, a significant relationship was observed between performance and marital status (P=0.032), participation in Zika-related educational programs (P=0.002), reading or hearing about Zika (P>0.001), and receiving information from primary sources (P>0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it is suggested that when implementing educational interventions related to the Zika virus the individuals with following charachteristics should be given priority: Staff who are single, with a low level of education, non-clinical, no history of participation in Zika-related educational programs, have no history of reading or hearing about Zika, as well as the staff who do not have access to the internet at their workplace and are not interested in reading medical journals or watching health-related TV shows.

    Keywords: Attitude, Demographic Variables, Health Workers, Knowledge, Performance, Zika Virus
  • Nafas Hassanzadah, Narges Sadeghi* Pages 278-288
    Introduction

    Loneliness is associated with the loss of positive feelings and the emergence of more negative ones during social interactions, as well as poor family functioning.

    Objectives

    This study aimed to determine the relationship between family functioning and the loneliness of children admitted to Imam Jafar Sadegh Meybod Hospital in 2018.

    Materials and Methods

    This descriptive correlational study was performed on 94 children aged 7-14 years admitted to Imam Jafar Sadegh Meybod Hospital with their mothers. Children were selected through purposeful sampling, and data were collected using the Questionnaire of Family Functioning and the UCLA Loneliness Scale. Data were analyzed using the Pearson correlation coefficient test and the SPSS software (version 22) at a significance level of 0.05.

    Results

    The results of the Pearson correlation test showed significant negative relationships between loneliness and the problem-solving component (P=0.003, r=-0.30), the relationship component (P=0.012, r=-0.26), the component of emotional companionship (P=0.006, r=-0.28), the component of emotional intercourse (P=0.001, r=-0.43), behavior control component (P=0.001, r=-0.57), and overall family functioning (P=0.001, r=-0.54). On the other hand, there was a significant positive relationship between feelings of loneliness and the roles assigned to children in the family (P=0.001, r=43).

    Conclusion

    In general, the findings revealed that family functioning and its components are inversely related to children’s sense of loneliness. In other words, the better the family functions, the less children feel loneliness. The results also showed that roles in the family have a direct and strong effect on children’s feelings of loneliness. Therefore, to improve children’s loneliness, we should pay more attention to family functioning.

    Keywords: Child, Family function, Hospitalization, Loneliness
  • Maryam Nasrabadi, Samanesadat Hoseini, Esmat Taghiyabadi, Fatemeh Bozhabadi, Somayeh Borji, Hasan Ghodsi* Pages 289-298
    Introduction

    The mortality rate of children under 5 years is one of the important indicators of health development. Investigating child mortality to identify the causes and design preventable interventions for similar deaths is one of the most important strategies to promote children's health.

    Objective

    This study aimed to determine the causes of death of children aged 1-59 months covered by the Faculty of Medical Sciences of Neishabur, Neyshabur, Iran, from 2015-2019.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, we analyzed the data of the death files of 112 children aged 1-59 months in Neyshabur from 2015-2019. Required data were extracted from registration forms of the Child Health Office of the Ministry of Health and Medical Education of Iran. Data analyses were performed in SPSS-21 software by descriptive and analytical statistics at a significant level of 0.05.

    Results

    The results showed that the mortality rate of children increased by 2.4% during the study period. The main causes of death in children were congenital anomalies (32.14%), respiratory system diseases and chronic diseases (16.96%), non-traffic accidents (12.5%), and road traffic accidents (9.8%) in descending order. Statistical analysis showed that there was a significant relationship between children's age and their death due to road traffic accidents and non-traffic accidents (P<0.05).

    Conclusion

    Since congenital and anomalies chromosomal abnormalities were the leading causes of death in children in this study, it seems that most of these deaths can be preventable by implementing intervention programs, such as genetic counseling and screening exams during pregnancy.

    Keywords: Children, Death, Infants, Iran, Mortality
  • Arasb Dabbagh Moghaddam, Farid Ghaffari*, Hossein Mohammadebrahimi Pages 299-308
    Introduction

    The deployment of soldiers in military operations in Afghanistan and Iraq has a significant impact on their suffering from various mental, infectious, respiratory and musculoskeletal diseases, as well as on the rate of suicide, as well as alcohol and drug abuse.

    Objective

    The present study aimed to investigate the health status of the military forces deployed in Afghanistan and Iraq So to improve the health of Iranian military advisors.

    Materials and Methods

    This narrative review study reviewed the health status of troops deployed in Iraq and Afghanistan. PubMed, Web of Science databases, and also Google Scholar Search Engine were used for this study without time limitation in English. The desired articles were searched in these databases using the keywords Iraq war, Afghanistan war, and Military health. A total of 4, 610 articles were retrived, and finally 33 articles were selected according to the various criteria of inclusion and exclusion of articles.

    Results

    According to the findings of these studies, soldiers who return after deployment to Iraq and Afghanistan are exposed to a wide range of physical and mental problems, including respiratory and infectious diseases, musculoskeletal disorders, physical dysfunction, traumatic Brain, and PTSD (post-traumatic stress disorder), alcohol and drug abuse, increase in the suicide rate, sleep disorder, and increase in violent crimes, Social support, coping, and psychological resilience will have significant indirect effects on PTSD (Post Traumatic Stress Disorders) and depression.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, the complexity and extent of the health risks in the soldiers stationed in military operations in Iraq and Afghanistan increases the concern about the health consequences in the future. The identification of soldiers at risk and therapeutic measures to increase resilience are important issues that should be considered.

    Keywords: Afghanistan, Deployed Military, Health, Iraq, Public Health