فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای مهندسی صنایع در سیستمهای تولید
پیاپی 20 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسین سیدی، پیام فرهادی*، افشین پیرویان، سید محمدحسن حسینی صفحات 1-15

    صنعت چوب و کاغذ یکی از صنایع با قدمت تاریخی است که از سطح بالایی در درآمدزایی و اشتغال برخوردار است. زنجیره تامین این صنعت از بهره برداری منابع طبیعی و زراعت چوب تا کارخانه های صنعتی تولید تخته های چوبی و کارگاه های تولید محصولات چوبی و کاغذی را شامل می شود. زنجیره تامین صنعت چوب و کاغذ در کشور ایران درگیر چالش هایی است که باعث کاهش بهره وری این صنعت شده است. این پژوهش با استفاده از رویکرد تلفیقی مبتنی بر تکنیک گسترش عملکرد کیفیت (QFD) و روش های تصمیم گیری چندمعیاره، به شناسایی مهم ترین مسایل زنجیره تامین صنعت چوب و کاغذ در ایران و ارایه راهکارهای بهبود مناسب می پردازد. در این راستا، با مرور ادبیات تحقیق، 45 مساله در حوزه صنعت چوب و کاغذ شناسایی و با استفاده از روش تاپسیس باتوجه به 4 معیار سطح تاثیرگذاری بر تولید، قیمت، فروش و کیفیت، رتبه بندی شدند. در این مرحله 23 مساله برای ورود به ماتریس خانه کیفیت در QFD انتخاب و برای رفع و بهبود آن ها 12 راهکار ارایه شده است. همچنین وزن نهایی مسایل و راهکارها و همبستگی بین راهکارها باتوجه به ماتریس خانه کیفیت شناسایی شدند. نتایج نشان می دهد که مهم ترین مسایل پیش روی صنعت چوب، عدم وجود آمار مناسب و دقیق از تولید، مشکلات فراوان و قوانین دست وپاگیر در فرآیند دریافت تسهیلات بانکی، عدم نظارت بخش های دولتی بر بازار چوب و پایین بودن آگاهی تولیدکنندگان از بازار چوب است. همچنین مهم ترین راهکارهای بهبود، کاشت درختان زودرس، تامین مواد اولیه جهت ساختار چوب، ایجاد شهرک ها و خوشه های صنعتی مرتبط با محصولات چوبی، تخصیص منابع دولتی بر بازار، نظارت بیشتر دستگاه های دولتی بر محصولات چوبی و ایجاد استانداردهای لازم هستند. قابل توجه است که برای اجرای راهکارها، باید به همبستگی بین راهکارها توجه نمود و تاثیر هم افزایی در اجرای راهکارها نیز درنظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، صنایع تولید چوب و کاغذ، گسترش عملکرد کیفیت (QFD)، تصمیم گیری چندمعیاره
  • سجاد جانباز، سید محمدرضا داودی*، عبدالمجید عبدالباقی عطاآبادی صفحات 17-31

    امروزه سازمان های پروژه محور چندین پروژه موازی دارند که می تواند به صورت موازی شروع به برنامه ریزی کنند و اکثر این شرکت ها با بحران های تامین اعتبارات مالی در جهت به ثمر نشستن پروژه ها روبرو هستند از سوی دیگر با تکمیل پروژه های اجرایی و واگذاری آن به حامی مالی یا کارفرما، سود مناسبی را نصیب سازمان می کند. در صورت انتخاب نامناسب پروژه ها برای شروع و عدم هماهنگی میان منابع مالی پروژه ها، علاوه بر از دست دادن منابع مالی سازمان، سبب شکست ساختار سازمانی و توقف پروژه های جاری در سازمان می شود. ازاین رو در این پژوهش یک مدل برنامه ریزی ریاضی مختلط عدد صحیح غیرخطی (MINLP) چندهدفه ارایه شد. مدل ریاضی این پژوهش شامل اهداف چندگانه بیشینه سازی سود حاصل از انتخاب پروژه تولیدی، کمینه سازی هزینه و ریسک اجرایی پروژه ها می باشد. همچنین اطلاعات مربوط به پارامترهای مدل ریاضی بر اساس فیش برداری از شرکت عمرانی ساخت و تولید کیسون استفاده شده است. درنهایت مدل ارایه شده با دو الگوریتم MOSA و MOKA ارزیابی و اعتبارسنجی شدند و در اعتبارسنجی انجام شده در مورد مطالعه و بر اساس عملکردی جواب های بهینه، نشان داده شد که الگوریتم MOSA از کارایی بالاتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: زمان بندی پروژه های تولیدی، مدل برنامه ریزی ریاضی چندهدفه مختلط عدد صحیح غیرخطی زمان بندی، الگوریتم فراابتکاری شبیه سازی تبرید، الگوریتم فراابتکاری کشتل
  • مینا امانی قیوم، عبدالسلام قادری*، انور محمودی صفحات 33-47

    مساله مکان یابی هاب از اساسی ترین و مهم ترین مسایل در حوزه ی تصمیم گیری و برنامه ریزی سیستم های حمل ونقل به شمار می رود. هدف اصلی مساله مکان یابی هاب، انتقال جریان بین نقاط تقاضا از طریق هاب یا هاب هایی است که نقش اساسی را در این میان ایفا می کنند. موضوع از کار افتادگی هاب ها در این مسایل از مواردی است که سال های اخیر مورد توجه برخی از محققان قرار گرفته است. در این تحقیق، مساله مکان یابی هاب سلسله مراتبی با وجود اختلال در هاب های شبکه بررسی شده و در قالب یک مدل برنامه ریزی دوسطحی، مد ل سازی می شود. مساله مکان یابی هاب ارایه شده از نوع مسایل حداکثر پوشش هاب است. از کار افتادگی هاب در این مدل به صورت عمدی رخ داده و باعث اختلال فعالیت ها در هاب های غیرمرکزی می شود. در سطح دوم تلاش می شود تا با از کار انداختن یک هاب، پوشش دهی مساله به کمترین میزان خود برسد، درحالی که سطح اول مساله می خواهد خسارت به وجود آمده را کاهش داده و پوشش دهی مساله را بالا ببرد. مساله مورد بررسی با استفاده از الگوریتم های شمارش کامل و شبیه سازی تبرید با داده های متفاوت حل شده است. نتایج محاسباتی حل مدل پیشنهادی برای مسایل نمونه از جمله تقاضا و تعداد هاب های متفاوت، فاکتور تخفیف بین هاب ها و شعاع پوشش مختلف بررسی شد. نتایج عددی نشان داد با افزایش شعاع پوشش، تعداد گره های مکان یابی شده و همچنین مقدار پوشش دهی مساله افزایش می یابد. همچنین نشان داده شد که روش فراابتکاری پیاده شده کارایی دارد و توانایی حل داده های بزرگ را نیز داراست.

    کلیدواژگان: مکان یابی هاب حداکثر پوشش، برنامه ریزی دوسطحی، هاب سلسله مراتبی، از کار افتادگی هاب
  • یاسمین نمیری، مریم اسمعیلی* صفحات 49-61

    امروزه باتوجه به مسایل زیست محیطی، قوانین دولتی و منافع اقتصادی توجه به جمع آوری و بازتولید محصولات افزایش بیشتری پیدا کرده است. در این مقاله یک زنجیره تامین حلقه بسته دوسطحی درنظر گرفته شده است که شامل یک تولید کننده و یک خرده فروش است و تقاضا از طریق کالاهای تولید شده و بازتولید شده تامین می شود. کیفیت کالا های دست دومی که بازتولید می شوند، با کیفیت محصولات نو، یکسان نبوده، تصادفی و از توزیع نمایی پیروی می کند. همچنین نرخ بازگشت کالاها تصادفی درنظر گرفته شده و از توزیع یکنواخت پیروی می کند. تولیدکننده به دنبال تعیین قیمت عمده فروشی کالاهای بازتولید و تولیدی به گونه است که سود خود را حداکثر سازد و خرده فروش نیز با هدف حداکثرسازی سود قیمت خرده فروشی کالا های تولیدی و بازتولیدی و طول سیکل را تعیین می کند. تعامل میان خرده فروش و تولیدکننده با استفاده از رویکرد نظریه بازی ها در شرایط هم زمان (ایستا) و غیر هم زمان (تولیدکننده رهبر و خرده فروش رهبر) بررسی شده است. باتوجه به بررسی های صورت گرفته سود زنجیره تامین (تولیدکننده و خرده فروش) در حالت غیرهم زمان بیشتر از حالت هم زمان می باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، سطح کیفیت، نظریه بازی ها، نرخ بازگشت تصادفی قیمت گذاری
  • رضا بیرانوند، عبدالله آقایی* صفحات 63-75

    جوامع کنونی خود را ملزم می دانند برای واکنش موثر و کاهش اثرات مخرب فجایع به وجود آمده، برنامه ریزی های لازم را انجام دهند. در این تحقیق، یک مدل برنامه ریزی ریاضی تحت عدم قطعیت برای امدادرسانی و واکنش به بحران زلزله توسعه داده شده است. در مدل ارایه شده برای افزایش قابلیت اطمینان، احتمال خرابی تسهیلات باتوجه به شدت زلزله درنظر گرفته می شود. مراکز توزیع، دو نوع درنظر گرفته می شوند، نوع اول مراکز توزیع محلی، که از مراکز عمومی استفاده می شود و نزدیک به نقاط حادثه هستند، این نوع مراکز از این جهت که از مراکز عمومی استفاده می کنند، احتمال خرابی دارند. نوع دیگر، مراکز توزیع قابل اطمینان هستند که درخارج از منطقه حادثه، احداث می شوند و به دلیل صرف هزینه بیشتر برای ساخت آن ها احتمال خرابی بسیار کمی دارند. در مدل جدید ارایه شده سعی شده است علاوه بر درنظر گرفتن قابلیت های اطمینان، در بحث حمل ونقل نیز با درنظر گرفتن حالت چند سفره در وسایل نقلیه، مدل کامل تری برای برنامه ریزی ارایه گردد. عدم قطعیت با استفاده از رویکرد احتمال مبتنی بر سناریو مدل سازی و یک مطالعه موردی از شهر تهران برای نشان دادن عملکرد مدل پیشنهادی ارایه می شود. نتایج حاصل شده از مدل پیشنهادی نشان می دهد، امدادرسانی موثر و کاراتری از نظر زمان و هزینه انجام می پذیرد، ازاین رو می تواند به مدیران بحران در واکنش به بحران به وجود آمده در جهت تامین بودجه موردنیاز و برنامه ریزی لجستیکی مناسب کمک نماید.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین بشردوستانه، بحران، قابلیت اطمینان، شبکه توزیع امداد، بهینه سازی چندهدفه
  • فرحناز رحمانی میبدی، اکبر عالم تبریز*، مصطفی زندیه، داوود طالبی صفحات 77-89

    اخیرا زنجیره های تامین و شبکه های تامین در حال توسعه به سمت شبکه های تامین درهم آمیخته اند. این ساختارهای جدید، پویا و درحال تکامل، متفاوت از زنجیره تامین های خطی با ساختارهای ایستا هستند و نیاز به بازنگری در برخی از مفاهیم سنتی دارند. هدف این پژوهش، مدل سازی ریاضی شبکه تامین درهم آمیخته سه سطحی (شامل تامین کننده، تولیدکننده، مشتریان) با محوریت تاب آوری است. روش این پژوهش، از نوع بنیادی کاربردی است. رویکرد آن از نوع کمی و از نوع مدل سازی ریاضی است. در این تحقیق، ابتدا مساله مدل سازی می شود و با استفاده از داده های واقعی، در نرم افزار GAMS حل شده و پس از تعیین مقادیر بهینه متغیرهای تصمیم، نتایج آن تحلیل گردیده است. همچنین، روی پارامتر موثر (ظرفیت تولید) تحلیل حساسیت انجام شده است. نتایج نشان داد افزایش پارامتر ظرفیت به دلیل ثابت بودن تقاضا و کمتر بودن تقاضا از ظرفیت تولید تاثیری بر اهداف شبکه نداشت. مدل پیشنهادی ضمن بهینه سازی شبکه های تامین درهم آمیخته ، قادر است تاب آوری شبکه را نیز در مقابل اختلال تقویت کند. از سوی دیگر، کارایی رویکرد پیشنهادی از طریق به کارگیری آن در مطالعه موردی شبکه تامین درهم آمیخته کاشی و سرامیک نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: شبکه تامین درهم آمیخته، پویایی زنجیره تامین، مدل سازی ریاضی، تاب آوری، بهینه سازی چندهدفه
  • رامین صادقیان*، رضا اسفندیاری صفحات 91-111

    قابلیت اطمینان شاخص مهمی است که در هنگام اخذ تصمیمات استراتژیک طراحی زنجیره تامین می بایست آن را مدنظر قرار داد تا در هنگام ایجاد اختلال و عدم کارکرد یا خرابی هریک از اعضا، سیستم با کمترین زیان به کارکرد خود ادامه دهد. در این مقاله تلاش می شود تا با افزایش قابلیت اطمینان، هزینه های بلندمدت زنجیره تامین کاهش و سطح سرویس دهی بالا رود. از نوآوری های این مقاله، ارایه روشی جدید برای محاسبه شاخص قابلیت اطمینان زنجیره تامین باتوجه به تعریف و ماهیت قابلیت اطمینان می باشد. محاسبه قابلیت اطمینان هریک از سطوح با روش محاسباتی سیستم های موازی، باتوجه به اثبات در متن مقاله، صحیح نمی باشد و می بایست قابلیت اطمینان هریک از اعضا باتوجه به میزان محصول یا مواد اولیه ای که هر عضو از آن سطح تامین، تولید و یا نگهداری می کند، متفاوت باشد که این موارد در تحقیقات گذشته درنظر گرفته نشده است. ارزش، شاخص نهایی موفقیت یک سیستم می باشد که در این مقاله ارزش زنجیره تامین با استفاده از سه شاخص مدل SCOR شامل هزینه، پاسخ گویی (زمان تحویل) و قابلیت اطمینان تعریف شده است. مدل پیشنهاد شده از دسته مسایل برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح (MINLP) می باشد که با هدف ماکزیمم کردن ارزش زنجیره، طراحی زنجیره تامین انجام می شود. به دلیل پیچیدگی مساله در ابعاد بزرگ و اثبات NP-Hard بودن آن، به منظور حل از الگوریتم فراابتکاری توسعه داده شده ژنتیک استفاده شده است.

    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین، قابلیت اطمینان، ارزش، زمان تحویل، الگوریتم ژنتیک، مدل SCOR
  • زهرا کوچک زاده، سعیده غلامی*، دنیا رحمانی صفحات 113-131

    آلودگی هوا و انتشارگاز CO2، یک مساله مهم جهانی است، و کاهش انتشار کربن یکی از مهم ترین اهداف است. در زنجیره تامین محصولات فسادپذیر، تحویل و توزیع موضوع بسیار مهمی است، که همواره بسیاری از پژوهشگران به آن توجه نموده اند. در این پژوهش برای مدل سازی زنجیره تامین سبز، برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط استفاده نموده ایم، که شامل دو تابع هدف بیشینه سازی سود و کمینه سازی انتشار گاز CO2 است. به دلیل بروز پدیده های تصادفی، پارامترهای هزینه و قیمت به صورت غیرقطعی است که از رویکرد بهینه سازی استوار استفاده نموده ایم، و یک مدل جدید بهینه سازی استوار ارایه نمودیم. این مساله در دسته مسایل ان پی هارد است و روش حل دقیق در ابعاد بزرگ کارآمد نیست. برای حل دقیق مساله روش اپسیلون محدودیت و برای حل در ابعاد بزرگ الگوریتم های فراابتکاری ژنتیک مرتب سازی غیرمسلط، شبیه سازی تبرید چندهدفه و بهینه سازی ازدحام ذرات چندهدفه استفاده شد. به منظور دستیابی به بهترین و دقیق ترین جواب ها در الگوریتم های فراابتکاری، پارامترها با کمک طراحی آزمایش تاگوچی، تنظیم شد. باتوجه به نتایج حاصل از آزمون های محاسباتی، میانگین اختلاف با جواب بهینه 2/0 تا 8/0 درصد و در مدل های استوار 7/0 تا 9/0 درصد است، این مقدار قابل قبول است. کمترین زمان اجرا به ترتیب مربوط به الگوریتم شبیه سازی تبرید چندهدفه، ژنتیک مرتب سازی غیرمسلط و بهینه سازی ازدحام ذرات چندهدفه است، و کارآمدی این الگوریتم ها باتوجه به معیارهای استاندارد چندهدفه تفاوت معنی داری ندارند

    کلیدواژگان: شبکه زنجیره تامین محصولات فسادپذیر، برنامه ریزی عدم قطعیت، بهینه سازی استوار، الگوریتم فراابتکاری
  • آریان مزدگیرمبرهن، هیبت الله صادقی*، سمین اربابی صفحات 133-151

    انتخاب تامین کننده و همچنین تعیین سیاست مناسب بازپرسازی، همواره یکی از دغدغه های اصلی در سیستم های تولیدی و زنجیره تامین است. در این مقاله یک زنجیره تامین یکپارچه خریدار -تامین کننده برای کالای فاسدشدنی مورد بررسی قرار می گیرد. خرده فروش، محصول موردنیاز خود از تولیدکنندگان مختلف تامین می کند. محصول خریداری شده از تولیدکنندگان از نوع محصولات فسادپذیر است و نرخ فساد آن به صورت درصد ثابتی از سطح موجودی خرده فروش و تولیدکنندگان بیان می شود. در چنین شرایطی، انتخاب تامین کنندگان و تعیین میزان خرید از هر تامین کننده تاثیر به سزایی در بهینه سازی زنجیره تامین دارد. خرده فروش بر اساس تقاضای مشخص و ثابت مشتریان نهایی سعی می کند سیاست بهینه ی بازپرسازی خود را تعیین کند و بر اساس این سیاست بهینه، فرآیند خرید مواد اولیه از تولیدکنندگان و همچنین زمان خرید و حجم خرید از هر تولیدکننده مشخص خواهد شد. در این میان آن دسته از تامین کنندگانی که توانایی تامین محصول با کمترین هزینه در زمان مقرر را دارند، انتخاب می شوند. هدف اصلی در این مقاله انتخاب تامین کنندگان و تعیین سیاست بازپرسازی به گونه ای که کل هزینه های زنجیره تامین شامل هزینه های خرده فروش و تامین کنندگان حداقل شود. در این مدل از رویکرد برنامه ریزی خطی مختلط عدد صحیح استفاده شده است. درنهایت این مدل با یک مثال عددی بررسی شد.

    کلیدواژگان: انتخاب تامین کننده، کالای فاسدشدنی، زنجیره تامین یکپارچه، سیاست بازپرسازی
  • مهرداد علی پور، یحیی زارع مهرجردی*، علی مصطفایی پور صفحات 153-169

    سفارش های دریافت شده از سوی مشتریان در شرکت های خرده فروش، پیش از تحویل به مشتریان باید از سطح انبار برداشت شوند. فرآیند برداشت سفارش ها در انبار پرهزینه ترین و زمان برترین فرآیند انبار است و معمولا به منظور کاهش مسافت و زمان برداشت، سفارش ها دسته بندی و در مسیرهای مشترک برداشت می شوند. از سوی دیگر، گسترش اینترنت و تجارت الکترونیک باعث افزایش قابل توجه تعداد و کاهش اندازه ی سفارش های صادر شده و در نتیجه ی آن پیچیده تر شدن فرآیند دسته بندی و برداشت سفارش ها در انبار شده است. علاوه بر موارد فوق، درنظر گرفتن سیاست های مناسب به منظور توزیع سفارش ها بین مشتریان به گونه ای که در آن مواردی نظیر زمان و هزینه ی توزیع سفارش ها و موعد های تحویل مشتریان لحاظ شود، از اهمیت به سزایی برخوردار است و اتخاذ این سیاست ها به صورت یکپارچه با عملیات برداشت می تواند باعث کاهش قابل توجهی در هزینه ها و افزایش سطح سرویس ارایه شده به مشتریان شود. در این پژوهش، مسایل برداشت دسته ای و توزیع سفارش ها در انبار به صورت یکپارچه درنظر گرفته شد و یک مدل ریاضی خطی صحیح-مختلط برای این مساله ارایه گردید که در آن، هدف کمینه کردن مجموع دیر کرد در تحویل سفارش های مشتریان است. برای حل مدل ارایه شده نیز یک الگوریتم فرا ابتکاری جست وجوی محلی تکرار شونده ارایه گردید. برای اعتبار سنجی مدل فقط از ارزیابی عملکرد الگوریتم پیشنهادی، آزمایش های عددی با استفاده از مسایل نمونه ی ساختگی انجام و نشان داده شد که الگوریتم ارایه شده از توانایی لازم برای رسیدن به جواب های خوب برای مساله در مدت زمان معقول برخوردار است. باتوجه به اینکه حل کننده ی دقیق قادر نیست در مدت زمان معقول برای حتی نمونه های کوچک از مساله به جواب بهینه دست یابد، یک حد بالا تعریف شد و نتایج حاصل از الگوریتم با حد بالا مقایسه گردید. از طریق مقایسات انجام شده مشخص شد که علی رغم افزایش قابل توجه اندازه ی مسایل نمونه، کیفیت جواب های به دست آمده توسط الگوریتم فرا ابتکاری در مقایسه با حد بالا افت کمی پیدا می کند، اما همچنان از کیفیت مطلوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: دسته بندی سفارش ها، برداشت دسته ای سفارش ها، مسیریابی وسایل نقلیه، الگوریتم جست وجوی همسایگی متغیر
  • شادی صدری، سید محمدتقی فاطمی قمی* صفحات 171-181

    امروزه، باتوجه به ضرورت انجام پیش بینی در بسیاری از مسایل دنیای واقعی، پیش بینی سری های زمانی یکی از موضوعات اصلی مورد بحث و تحقیق می باشد. مدیریت حمل ونقل کلان شهرها یکی از مسایل چالش برانگیز در حیطه پیش بینی است. پیش بینی دقیق و قابل اطمینان از جمله نیازهای یک سیستم حمل ونقل هوشمند می باشد. در این مطالعه، هدف پیش بینی تعداد مسافرین ورودی به فرودگاه یک کلان شهر جهت ارایه خدمات مطلوب به مسافرین است. متغیر مورد مطالعه در این مقاله مشابه مفهوم متغیر جریان در مدیریت ترافیک می باشد. اغلب مطالعات انجام شده در حیطه مدیریت ترافیک از روش های خطی و یا غیرخطی برای پیش بینی آینده بهره گرفته اند و مزایای استفاده از رویکردهای ترکیبی مورد توجه قرار نگرفته است. در مطالعات پیشین، روش های ترکیبی میانگین متحرک یکپارچه خودرگرسیون-شبکه عصبی مصنوعی (ARIMA-ANN) متنوعی توسعه یافته اند که روابط میان داده ها را بررسی می کنند. مطالعه حاضر، از یک رویکرد ARIMA-ANN برای تجزیه داده ها به دو قسمت کم نوسان و پرنوسان و انجام پیش بینی دقیق استفاده می کند. علاوه بر این، در این مطالعه محققین یک رویکرد ترکیبی جدید، میانگین متحرک یکپارچه خودرگرسیون-تکنیک پیش بینی محلی (ARIMA-Local) برای بررسی کارایی سایر روش های غیرخطی ارایه کرده اند. نتایج عددی حاصل از پیاده سازی روش های مذکور بر روی مطالعه موردی، دقت بالای روش ARIMA-ANN در پیش بینی و همچنین قابلیت بهتر روش ARIMA-Local در مقایسه با روش های انفرادی شبکه عصبی مصنوعی و هموارسازی نمایی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی (ANN)، میانگین متحرک خودهمبسته یکپارچه (ARIMA)، رویکرد ترکیبی ARIMA-ANN، رویکرد ترکیبی ARIMA-Local، مدیریت ترافیک هوشمند
  • سعید ادیب فر، رسول نورالسناء* صفحات 183-191

    زمانی که فرآیند تحت کنترل آماری باشد، در بسیاری از موارد عملکرد فرآیند از طریق شاخص قابلیت فرآیند ارزیابی می شود. مطالعات گسترده ای در ارزیابی قابلیت فرآیند زمانی که مشخصه کیفی به صورت تک متغیره یا چندمتغیره باشد، انجام شده است. هرچند این روش ها در مواردی که مشخصه ی کیفی به صورت پروفایل بیان شود، کارایی ندارد. پروفایل، رابطه ای بین متغیر مستقل و متغیر پاسخ است که می تواند به صورت ساده، چندگانه، چندمتغیره، و روابط پیچده تر بیان شود. از سوی دیگر، بسیاری از فرآیندها اعم از تولیدی و خدماتی از چندین مرحله متوالی تشکیل شده اند که با عنوان فرآیندهای چندمرحله ای شناخته می شوند. در این فرآیندها خروجی هر مرحله، به عنوان ورودی مرحله بعد درنظر گرفته می شود که به آن خاصیت آبشاری گویند. به دلیل وجود خاصیت آبشاری در فرآیندهای چندمرحله ای، استفاده از روش های معمول آماری ممکن است منجربه نتایج نادرستی شود. در این مطالعه، روشی برای تعیین شاخص قابلیت پروفایل خطی ساده در فرآیند دومرحله ای معرفی شده است. این روش از طریق یک مثال مورد بررسی قرار گرفته است که نتایج نشان دهنده کارکرد موثر روش پیشنهادی است.

    کلیدواژگان: شاخص قابلیت فرآیند، پروفایل خطی ساده، فرآیند چند مرحله ای، خاصیت آبشاری
|
  • S. H. Seyedi, P. Farhadi *, A. Peyravian, S. M. H. Hosseini Pages 1-15

    The wood and paper industry is one of the oldest industries with a high level of income generation and employment. The supply chain of this industry includes the exploitation of natural resources and wood cultivation to industrial factories for the production of wooden boards and workshops for the production of wood and paper products. This chain in Iran is involved in challenges that have reduced the productivity of this industry. This research introduces an integrated approachbased on the Quality Function Deployment (QFD) and Multi Criteria Decision Making (MCDM) techniques to identify the most important issues in supply chain of Iran's wood and paper industries and to provide proper improvement solutions. In this way, 45 problems were identified in the field of wood and paper industry by reviewing the literature. The issues identified by the TOPSIS method were ranked according to 4 criteria of the level of influence on production, price, sales and quality. In this stage, 23 problems were selected to enter the House of Quality (HoQ) matrix, and 12 solutions were presented to solve and improve them. The final weight of problems and solutions and the correlation between solutions were identified according to the HoQ matrix. The results show that the most important issues facing the wood industry are the lack of proper and accurate production statistics, many problems and cumbersome rules in the process of receiving bank facilities, the lack of supervision by government departments on the wood market, and the low awareness of producers about the wood market. Also, the most important solutions for improvement are planting early trees, providing raw materials for wood structure, creating settlements and industrial clusters related to wood products, allocating government resources to the market, monitoring more government agencies on wood products, and creating the necessary standards on the market. It is noteworthy that for the implementation of the solutions, attention must be paid to the correlation between the solutions so that the effect of synergy is created in the implementation of the solutions.

    Keywords: Supply Chain, Wood, Paper Manufacturing, Industries, Quality Function Deployment, (QFD), Multi-Criteria Decision Making
  • S. Janbaz, S. M. R. Davoodi *, A. Abdolbaghi Ataabadi Pages 17-31

    Today, project-oriented organizations have several parallel projects that can start planning in parallel, and most of these companies are facing funding crises in order for projects to be successful. On the other hand, by completing executive projects. And assigning it to a sponsor or employer brings a good profit to the organization. In case of improper selection of projects to start and lack of integration between financial resources, in addition to causing loss of resources and energy of the organization, it will cause failure of the organizational structure and stop current projects and create much higher losses in the organization. Therefore, in this research, a multi-objective MINLP mathematical model was presented. The mathematical model of this research includes multiple objectives of maximizing the profit from the selection of the production project, minimizing the cost and implementation risk of the projects. Also, information about the parameters of the mathematical model based on the receipt from the Kayson construction and production company has been used. Finally, the proposed model was evaluated and validated by two algorithms, MOSA and MOKA. In the validation performed in the study and based on the performance of the optimal solutions, it was shown that the MOSA algorithm is more efficient.

    Keywords: Production Project Scheduling, MINLP Multi-Objective, Mathematical Model Scheduling, MOSA Meta-Heuristic Algorithm, MOKA Meta-Heuristic Algorithm
  • M. Amani, A. Ghaderi *, A. Mahmoudi Pages 33-47

    The hub location problem is one of the most fundamental and crucial issues in transportation systems and decision-making. The primary purpose of a transportation network is to transfer traffic between demand points via a hub, and hubs are essential to this process. The failure of hubs has garnered considerable attention of researchers in recent years. This research examines the problem of hierarchical hub location using bi-level programming. This study presents a model for optimal hub coverage. In non-central hubs, disruptions are intentional. The objective function of the second level is to minimize the problem's coverage by disabling the hubs, whereas the objective function of the first level is to minimize the problem's damage while expanding its coverage. The studied problem was solved using the simulated annealing and the full enumeration method. The proposed model has been solved for a variety of different scenarios, including fluctuating demand and hub count, fluctuating discount factors between hubs, and fluctuating coverage radii. According to the numerical results, as the covering radius increases, the number of located nodes and the problem's coverage also increase. In conclusion, an analysis of the employed solution methods concludes that the proposed meta-heuristic method is both effective and applicable to larger data sets.

    Keywords: Maximal Covering, Bi-level Programming, Hierarchical Hub Location, Disruption
  • Y. Nameiri, M. Esmaeili * Pages 49-61

    Background & Objectives Obesity can create physical and mental disabilities in social interactions and communication skills. One of the factors affecting obesity is body image, i.e., mental representation of body size, shape and form. Body image comprises cognitive, emotional and behavioral components. Also, obesity may cause anxiety. Overeating is another psychological factor that can affect obese women. Cognitive–behavioral therapy is one of the treatment techniques that may positively affect the psychological status of obese women. Group cognitive–behavioral therapy is a type of psychotherapy that combines cognitive and learning theories with therapeutic techniques derived from cognitive therapy and group behavioral therapy. Another helpful therapy is mindfulness–based reduction stress therapy. It is one of the psychological approaches that may be effective in reducing psychological disorders in obese women. This study aimed to compare the effectiveness of these two stress reductive approaches on improvinNowadays, due to environmental issues, government laws and economic interests, attention to product collection and reproduction has increased. In this thesis, a two-level closed loop supply chain is considered, which includes a manufacturer and a retailer, and the demand is met through manufactured and remanufactured products. The quality of second-hand products that are remanufactured is not as same as the quality of new products, it is random and follows the distribution. Also, the rate of return of goods is considered random and follows a uniform distribution. The manufacturer determines the wholesale price of the remanufactured and manufactured products in order to maximize their profit, and the retailer determines the retail price of the manufactured and remanufactured products and the length of the cycle in order to maximize the profit. The interaction between the retailer and the manufacturer has been modeled by using the game theory approach in the static and Stackelberg (either the leader manufacturer or the leader retailer) games. According to studies, the profit of the supply chain (the manufacturer and the retailer) in Stackelberg game is more than static game.

    Keywords: Closed Loop Supply Chain, Quality Level, Game Theory, Stochastic Return Rate, Pricing
  • R. Beiranvand, A. Aghaei Pages 63-75

    Current societies are obliged to make the necessary plans for effective response and reducing the destructive effects of disasters. In this research, a mathematical planning model under uncertainty has been developed for earthquake relief and response. In the presented model to increase the reliability, the possibility of facility failure is considered according to the intensity of the earthquake. Distribution centers are considered to be of two types, the first type is local distribution centers, which use public centers and are close to the accident points, these types of centers are prone to failure because they use public centers. Another type is the reliable distribution centers that are built outside the accident area and have a very low probability of failure due to spending more money to build them. In the new model presented, in addition to considering the reliability capabilities, it has been tried to provide a more complete model for planning in the transportation issue by considering the multi-trips mode in the vehicles. Uncertainty is presented using the probability approach based on the modeling scenario and a case study from the city of Tehran to show the performance of the proposed model. The results obtained from the proposed model show that effective and efficient aid delivery is done in terms of time and cost, therefore it can help crisis managers in response to the crisis in order to provide the required budget and appropriate logistics planning.

    Keywords: Humanitarian Supply Chain, Crisis, Reliability, Relief Distribution Network, Multi-Objective Optimization
  • F. Rahmani Meybodi, A. Alem Tabriz *, M. Zandiyeh, D. Talabi Pages 77-89

    Recently, supply chains and supply networks are developing towards intertwined supply networks. These new, dynamic structures are different from linear supply chains with static structures and require a revision of some traditional concepts. The aim of this research is mathematical modeling of the three-level supply network (including suppliers, firms, customers) based on resilience. Its approach is quantitative and mathematical modeling. In this research, first the problem is modeled and solved using real data in GAMS software, and after determining the optimal values of the decision variables, the results are analyzed. Also, a sensitivity analysis has been performed on the effective parameter (production capacity). The analysis of the results showed that increase of the capacity parameter did not affect the total cost of the network due to the constant demand. The proposed model, while optimizing the intertwined supply networks, is able to strengthen the resilience of the network in the face of disruption. On the other hand, the effectiveness of the proposed approach has been shown by using it in a case study of the intertwined supply network of tiles and ceramics.

    Keywords: Intertwined Supply Network, Supply Chain Dynamics, Mathematical Modeling, Resilience, Multi-Objective Programing
  • R. Esfandiyari, R. Sadeghian Pages 91-111

    Reliability is an important indicator that should be taken into account when making strategic decisions in the design of the supply chain so that the system continues to function with the least loss when a member malfunctions or fails. In this article, an attempt is made to reduce the long-term costs of the chain and increase the service level by increasing the reliability. One of the innovations of this article is to present a new method for calculating the supply chain reliability index according to the definition and nature of reliability. Calculating the reliability of each of the levels with the calculation method of parallel systems is not correct, according to the proof in the text of the article, and the reliability of each member should be based on the amount of product or raw materials that each member supplies from that level. Produce or maintain, be different that these cases were not considered in the previous research. Value is the final indicator of the success of a system. In this article, the value of the supply chain is defined using three indicators of the SCOR model, including cost, responsiveness (delivery time) and reliability. The proposed model belongs to the category of non-linear integer programming problems (MINLP), which is designed with the aim of maximizing the value of the supply chain. Due to the complexity of the problem in large dimensions and proving that it is NP-hard, the meta-heuristic algorithm developed by genetics has been used to solve it.

    Keywords: Supply Chain Network Design, Reliability, Value, Delivery Time, Genetic Algorithm, SCOR Model
  • Z. Kochakzadeh, S. Gholami*, D. Rahmani Pages 113-131

    Air pollution and CO2 emissions are important global issues, and reducing carbon emissions is one of the most important goals. In the supply chain of perishable products, delivery and distribution are significant issues, which many researchers have always paid attention to. In this research, we have used mixed integer linear programming to model the green supply chain, which includes two objective functions profit maximization and CO2 emission minimization. Due to the occurrence of uncertainties, cost and price are uncertain, we have used the robust optimization approach, and presented a new robust optimization model. This problem is included in NP-hard problems and the exact method is not efficient in large dimensions. The exact solution method of the constraint epsilon, and for the large-scale problems, meta-heuristic algorithms of NSGA, MOSA and MOPSO were used. In order to obtain the best and most accurate solutions in meta-heuristic algorithms, the parameters were adjusted with the help of Taguchi's design. According to the results of validity tests, the average difference with the optimal solution is 0.2 to 0.8% and in robust models, it is 0.0.7 to 0.9%, which is acceptable. The lowest execution time is related to the MOSA algorithm, NSGA and MOPSO respectively, and the efficiency of these algorithms is not significantly different according to the standard multi-objective criteria.

    Keywords: Supply Chain Network of, Perishable Products, Uncertainty Planning, Robust Optimization, Meta-Heuristic Algorithm
  • A. Mozdgir Mobbarhan, H. Sadeghi *, S. Arbabi Pages 133-151

    Supplier selection and determining appropriate replenishment policies is one of the major concerns in production systems and supply chains. This paper describes the supply chain of integrated buyers and suppliers of perishable product. The retailer supplies the product it needs from different manufacturers. Products purchased by manufacturers are perishable products, and their Perishable rate is expressed as a fixed percentage of retailers' and manufacturers' inventories. In this situation, the selection of suppliers and the determination of the quantity to purchase from each supplier have a great impact on the optimization of the supply chain. Based on the fixed demand of the end customers, the retailer tries to determine its optimal replenishment policy, and based on this optimal policy, the process of purchasing raw materials from manufacturers, as well as the time and amount of purchase from each manufacturer will be determined. Among these, the supplier that can deliver the product within the specified time and at the lowest cost will be selected. The main purpose of this paper is to select suppliers and determine replenishment policies in a way that minimizes the total cost of this chain of supply, including retailer and supplier costs. This model uses a mixed-integer linear programming approach. Finally, this model was checked with a numerical example.

    Keywords: Supplier Selection, Deteriorating Products, Integrated Supply Chain, Replenishment Policy
  • M. Alipour, Y. Zare Mehrjerdi *, A. Mostafaeipour Pages 153-169

    The orders received from customers in retail companies must be picked in the warehouse before delivery to customers. Order picking is the most costly and time-consuming process in a warehouse and customer orders are usually batched and picked in common tours to reduce travel distance and picking time. On the other hand, the widespread use of the internet and e-commerce has significantly increased the number and decreased the size of orders issued by customers and as a result, the order batching and picking operations in the warehouse has become more complicated. Besides, adopting appropriate policies to distribute orders among customers by taking into account issues such as the time and cost of distributing orders and due dates, is of great importance. Moreover, considering the operations of order picking and distribution in an integrated manner can significantly reduce costs and increase the level of service provided to customers. In this research, the order batching and distribution operations are considered integratedly and a mathematical model is proposed to address the integrated problem by considering minimization of total tardiness as objective function. respectively. For model validation purposes, an iterated local search metaheuristic approach is proposed to solve the proposed model. By using the generated data, it has been shown that the metaheuristic algorithm is able to obtain quality solutions for the problem. Due to the fact that an optimization solver is unable to optimize a small size problem in a realistic time, an upper bound was defined for the purpose of comparing the algorithm results with that. Our comparison of results indicates that for relatively larger sized sample problem the quality of obtained solutions by meta-heurietsic algorithm, in comparion with upper bound, having suitable quality as expected.

    Keywords: Order Batching, Batch Picking, Vehicle Routing, Iterated Local Search
  • S. Sadri, S. M. T. Fatemi Ghomi * Pages 171-181

    Nowadays, time series prediction is one of the fundamental research purposes, owing to the importance of prediction in various real-world applications. Transportation management is one of the main issues of each municipality that needs prediction. Accurate and reliable forecasting is one of the fundamental goals of an intelligent transportation system. In the literature, it is defined several variables of traffic management such as speed, time, and flow. In the proposed paper, a case of an Airline is considered. The associated managers are planning to propose a new service for passengers. There is a need to predict the number of passengers on arriving flights to a metropolis in Iran. This variable is inherently similar to the flow in traffic management. In the literature on traffic management, most of the studies implemented a linear or nonlinear modeling method to predict the future and ignore the advantage of hybrid methods. Several hybrid ARIMA-ANN methods have been proposed to specify the underlying relationships among the data. This paper utilizes a hybrid ARIMA-ANN model which decomposes the data into lowvolatile, and high-volatile components to predict accurately. Also, the current paper develops a new hybrid method, ARIMA-Local method, to specify the efficiency of other provided nonlinear methods in a hybrid structure. The obtained results for the discussed case are reported. This study signifies the accuracy of ARIMA-ANN model in predicting, while also the ARIMA-Local method is efficient in forecasting in comparison to the individual models of ANN and Exponential smoothing.

    Keywords: Artificial Neural Network (ANN), Auto-Regressive Integrated, Moving Average (ARIMA), Hybrid ARIMA-ANN, Hybrid ARIMA-Local Method, Intelligent Traffic Management
  • S. Adibfar, R. Noorossana Pages 183-191

    When a process is statistically in-control, one may be interested in assessing the pWhen a process is statistically in-control, one may be interested in assessing the process performance based on the process capability analysis. Although an extensive literature exists on process capability analysis when quality characteristic of interest is continuous or discrete but the existing methods are not applicable to the case when a process or product is represented by a linear profile. A profile is a relationship between a response variable and one or more independent variables. Manufacturing operations are often involved with multistage processes, in which the output of a stage is the input of its subsequent stage. This property is known as the cascade property. Using common indices to assess the capability may lead to incorrect results as the cascade effect is ignored. This study presents a method to conduct process capability analysis in a two-stage process when quality of a product or process can be characterized by a simple linear profile. A numerical simulation evaluates the performance of the proposed method for a two-stage process. The results indicate effective performance of the proposed methodrocess performance based on the process capability analysis. Although an extensive literature exists on process capability analysis when quality characteristic of interest is continuous or discrete but the existing methods are not applicable to the case when a process or product is represented by a linear profile. A profile is a relationship between a response variable and one or more independent variables. Manufacturing operations are often involved with multistage processes, in which the output of a stage is the input of its subsequent stage. This property is known as the cascade property. Using common indices to assess the capability may lead to incorrect results as the cascade effect is ignored. This study presents a method to conduct process capability analysis in a two-stage process when quality of a product or process can be characterized by a simple linear profile. A numerical simulation evaluates the performance of the proposed method for a two-stage process. The results indicate effective performance of the proposed method

    Keywords: Process Capability Index, Simple Linear Profile, Multistage Process, Cascade Property