فهرست مطالب

سلامت جامعه - سال هفدهم شماره 1 (بهار 1402)

مجله سلامت جامعه
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید مجتبی عقیلی*، زهرا قهرمان ایزدی صفحات 1-12
    مقدمه
    نقص عضو، بهداشت روانی و جسمانی افراد را با بحران مواجه می نماید. پژوهش حاضر، با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امیدواری و درد مزمن در دختران 20 تا 50 ساله دارای معلولیت جسمی -حرکتی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری، کلیه دختران دارای معلولیت جسمی - حرکتی مراجعه کننده به اداره بهزیستی شهر ارسنجان در سال 1399 بودند. تعداد 30 دختر به طور داوطلب وارد مطالعه شدند که به صورت تصادفی در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون امیدواری (اشنایدر، 1991) و درد مزمن (کلیلند، 1996) جمع آوری شد. سپس گروه آزمایش برنامه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در هشت جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از تحلیل واریانس دوطرفه با اندازه گیری تکراری صورت گرفت.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات پیش‎آزمون (پس آزمون) گروه آزمایش در متغیر امیدواری 41/7±64/12 (32/5±67/27) و متغیر درد مزمن 16/7±43/33 (27/5±37/26) بود. در گروه کنترل تغییر محسوسی مشاهده نشد. مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد منجر به افزایش امیدواری و کاهش درد مزمن مفصلی گروه آزمایش شد (001/0>p).
    نتیجه گیری
    درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش امیدواری و کاهش درد مزمن در دختران دارای معلولیت جسمی حرکتی موثر بود و در دوره پیگیری درمان مذکور ثبات و پایداری اثر درمانی نیز داشت. بنابراین به عنوان مداخله روان شناختی بر دختران دارای معلولیت جسمی_ حرکتی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، امیدواری، درد مزمن، معلولیت جسمی، حرکتی، دختران
  • اسماعیل حسین زاده، مهراندخت نکاوند، سید حمید شریف نیا، طیبه علی آبادی* صفحات 13-20
    مقدمه
    با توجه به اهمیت عوارض ترس از کرونا ویروس، توسعه یک ابزار مناسب و معتبر بین فرهنگی برای درک پیامدهای سلامتی در سطح جهانی کمک کننده خواهد بود؛ لذا، هدف از مطالعه حاضر، روان سنجی ابزار ترس از کووید19 در جمعیتی بزرگ تر و متفاوت نسبت به مطالعه قبلی ، با استفاده از شاخص های روایی و پایایی معتبر بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه روش شناختی حاضر به صورت مقطعی، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، در تابستان 1399 ، هم زمان با موج پنجم کرونا ویروس انجام شد. داده ها به صورت آنلاین از طریق شبکه های اجتماعی، در جمعیت ایرانی (926 نفر) گردآوری شد. روایی سازه، با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی انجام شد. جهت ارزیابی پایایی، از پایایی مرکب و همسانی درونی استفاده شد.
    یافته ها
    در تحلیل عامل اکتشافی، یک عامل استخراج شد، که نشان دهنده 69/53 از واریانس کل ترس از کووید19 بود. شاخص های تحلیل عامل تاییدی برازش، مدل مرتبه اول را تایید نمودند. مقادیر آلفای کرونباخ، امگا مک دونالد، پایایی مرکب و حداکثر پایایی، همسانی درونی ابزار را تایید نمودند (>77/0). همچنین عامل استخراج شده از روایی همگرای مناسبی برخوردار بود. 
    نتیجه گیری
    روان سنجی ابزار ترس از کووید19 در اوج شیوع کرونا (موج پنجم) نیز نشان دهنده شواهدی مبنی بر پایایی و روایی سازه است ؛ لذا، به نظرمی رسد، استفاده از این ابزار برای بررسی ترس افراد در زمان های مختلف و بحران های شدید قابل اعتماد باشد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، ترس، کرونا ویروس، ابزار
  • نرگس حسین نظری، حمید نجات*، محمدرضا صفاریان طوسی صفحات 21-31
    مقدمه
    احساس تنهایی و اضطراب مرگ دو مسیله اساسی روان شناختی است، که در بین سالمندان تجربه می شود و بهزیست-درمانی مداخله ای است، که می تواند در این زمینه موثر باشد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی بهزیست- درمانی بر احساس تنهایی و اضطراب مرگ سالمندان بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، شامل سالمندان 65 تا 85 ساله، ساکن در خانه سالمندان روزانه نشاط، در شهر مشهد در سال 1400 بودند که با روش نمونه گیری هدفمند، 30 نفر از آنان انتخاب و به روش تصادفی ساده در دو گروه مساوی آزمایش و گواه قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایشی در جلسات هفتگی بهزیست- درمانی شرکت نمودند و در مورد گروه کنترل، مداخله ای صورت نگرفت، برای گردآوری داده ها از مقیاس احساس تنهایی راسل، پیلاو ، فرگوسن (1978) و مقیاس اضطراب مرگ تمپلر (1970) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس دوطرفه، با اندازه گیری های مکرر انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که، مقایسه میانگین های تعدیل شده نمرات احساس تنهایی و اضطراب مرگ در مرحله پس آزمون و پیگیری، نسبت به مرحله پیش آزمون افزایش یافته است. اثر تعاملی گروه و زمان بر کاهش نمرات احساس تنهایی (001/0>p، 70/124 =F)، و اضطراب مرگ (001/0>p، 70/119 =F) معنادار بود.
    نتیجه گیری
    بهزیست - درمانی می تواند به عنوان یک درمان غیر دارویی، احساس تنهایی و اضطراب مرگ را در سالمندان به طور معناداری کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بهزیست- درمانی، احساس تنهایی، اضطراب مرگ، سالمندان
  • فائزه عباس آبادی*، زهرا صادقی، محمدحسین فرزایی، معصومه حیدریان صفحات 32-42
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایع‏ ترین بیماری‏های مزمن سیستم عصبی مرکزی است. مزمن بودن بیماری، پیش ‎آگهی نامعلوم، درمان غیرقطعی و درگیر ساختن فرد در سنین جوانی، تبعات متعدد روانی-اجتماعی ایجاد می‏کند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مداخله گروهی مبتنی بر رویکرد امید درمانی بر سلامت عمومی و امیدواری مبتلایان به ام‏اس انجام شد.

    مواد و روش ‏ها: 

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش ‏آزمون-پس‏ آزمون و گروه گواه بود. جمعیت پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به بیماری ام‏اس تحت پوشش انجمن ام‏اس شهر کرمانشاه بود که از میان آن‏ها به شیوه در دسترس، 30 نفر انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه مساوی 15 نفری گمارش شدند. اطلاعات با چک لیست اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سلامت عمومی Goldberg و پرسشنامه امیدواری  Herth گردآوری شد. برنامه مبتنی بر امید درمانی طی 8 جلسه هفتگی به مدت 5/1 ساعت برای گروه آزمایش اجرا شد اما گروه گواه این برنامه را دریافت نکردند. داده ‏ها با روش تحلیل کواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته‏ ها: 

    تحلیل داده ‏ها نشان داد که بین میانگین نمرات پس‏ آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی‏ داری وجود دارد (05/0>p)، به نحوی که برنامه امید درمانی موجب ارتقای امید (40/8=F، 012/0>p، 619/0=Eta) و سلامت عمومی در گروه آزمایش شد (42/23=F، 008/0>p، 631/0=Eta). میانگین نمره شاخص ‏های اضطراب، افسردگی، عملکرد اجتماعی و علایم جسمانی در آزمودنی‏ های گروه آزمایش در پس‏آزمون بهبود نشان داد (05/0>p). 

    نتیجه ‏گیری:

     به نظر می‏ رسد امید درمانی گروهی در بهبود میزان امیدواری و ارتقای سلامت عمومی بیماران ام‏اس از اثربخشی مطلوبی برخوردار باشد. لذا استفاده از مداخلات روان‏شناختی در محیط‏ های درمانی پیشنهاد می‏گردد.

    کلیدواژگان: امید درمانی، سلامت عمومی، امیدواری، بیماری ام اس
  • علی قاسمی کهریزسنگی، محمدرضا حائری*، زینب اسدالله صفحات 43-51
    مقدمه
    تمرین های ورزشی و برخی مکمل ها مانند سیاه دانه تغییرات محسوسی در عوامل التهابی و درصد چربی ایجاد می کنند. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیرات چهارهفته ای تمرینات هوازی و استفاده از مکمل سیاه دانه به صورت جداگانه یا توام بر درصد چربی و شاخص التهابی پروتیین واکنشی- سیدر زنان غیرفعال بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی به صورت پیش آزمون- پس آزمون و به شیوه میدانی انجام شد. تعداد 40 زن غیرفعال انتخاب و به صورت تصادفی به چهار گروه مساوی شامل: تمرین-مکمل، تمرین-دارونما، مکمل و کنترل تقسیم شدند. تمرینات هوازی در طی چهار جلسه، و مکمل سیاه دانه نیز در قالب یک کپسول 1000 میلی گرمی روزانه بعد از ناهار داده شد. درصد چربی و CRP قبل و 48 ساعت بعد از آخرین پروتکل تمرینی و مکمل دهی اندازه گیری شد. آنالیز آماری توسط آزمون های تی زوجی و تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 05/0p< انجام گرفت.
    یافته ها
    تحلیل کوواریانس کاهش معنی داری در میزان CRP را نشان داد (001/0p<)، همچنین، تفاوت معنی داری بین گروه کنترل و گروه های تجربی و بین گروه دارونما با گروه های تمرین-مکمل و مکمل مشاهده شد (05/0p<). نتایج درون گروهی حاکی از کاهش معنی دار CRP در سه گروه تجربی قبل و بعد از چهار هفته تمرین و مکمل دهی بود (01/0p<). تفاوت درصد چربی بین گروه ها معنی دار نبود. کاهش معنی دار درصد چربی در گروه دارونما قبل و بعد از چهار هفته تمرین و مکمل دهی وجود داشت (05/0p<).
    نتیجه گیری
    به منظور تاثیر بهتر تمرینات هوازی در کاهش آسیب های التهابی می توان از روغن سیاه دانه به تنهایی و در ترکیب با تمرین هوازی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مکمل سیاه دانه، تمرینات هوازی، درصد چربی، پروتئین واکنشی- سی، آمادگی هوازی
  • فرشته دانش، مسعود محمدی*، قاسم نظیری، نجمه فتح صفحات 52-62
    مقدمه
    افزایش کاربرد اینترنت توسط کودکان، سبب وابستگی به اینترنت و تضعیف روابط بین فردی، دلبستگی ناایمن و اختلال خواب می شود. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر بهبود تعامل والد- کودک (به روش لندرث) بر کیفیت خواب و دلبستگی با والدین و همسالان در کودکان وابسته به اینترنت دوره دوم ابتدایی شهر کرمان انجام شد. 
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. دانش آموزان دوره دوم ابتدایی شهر کرمان در سال تحصیلی 1400- 1399 جامعه پژوهش بودند. با روش نمونه گیری تصادفی، 72 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. گروه مداخله آموزش مهارت های فرزندپروری و تعامل والد- کودک به روش لندرث (10 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای) را دریافت کردند. در گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. داده ها توسط پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ، کیفیت خواب Pittsburgh و دلبستگی به والدین و همسالان (Armsden و Greenberg) جمع آوری، و توسط آزمون های تی مستقل و زوجی، مجذور کای ،آزمون لوین و نان پارامتریک تحلیل شد.
    یافته ها
    : نتایج حاکی از کاهش اعتیاد به اینترنت (قبل 04/4±14/88، بعد از مداخله 44/5±14/75)، بهبود کیفیت خواب (قبل 62/2±75/1، بعد از مداخله 77/0±5/0) و ارتقای ارتباط والد-کودک (قبل 05/4±56/30، بعد از مداخله 18/4±58/49)، کودک- همسال (قبل 78/4±83/31، بعد از مداخله 19/6±5/37) در گروه مداخله بود. (05/0>p)
    نتیجه گیری
    درمان حاضر، منجر به اصلاح روابط کودک با والد و همسالان، کاهش وابستگی به اینترنت و بهبود وضعیت خواب شد. بنابراین، می توان از آن به عنوان روشی برای ایجاد دلبستگی ایمن کودک و کاهش وابستگی به اینترنت و پیامدهای آن سود جست.
    کلیدواژگان: تعامل والد- کودک، کیفیت خواب، دلبستگی با والدین، دلبستگی همسالان، وابسته به اینترنت
  • محمدرضا توکلی، عزت دیره، ناصر امینی صفحات 63-75
    مقدمه
    سیر صعودی آمار طلاق در جامعه ایران نشانه آشفتگی زندگی زناشویی در خانواده ‏های ایرانی می‏باشد و انجام مداخلات تاثیرگذار برای کنترل این آشفتگی‏ ها ضروری است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی زوج ‏درمانی خودنظم ‏بخشی و پذیرش و تعهد بر عادات مخرب زندگی زناشویی در زنان متاهل انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه ‏آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پی‏گیری دوماهه بود. تمامی زنان متاهل مراجعه‏کننده به مراکز مشاوره و روان‏ درمانی شهر بوشهر در سال 99-1398 جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند. با نمونه‏ گیری در دسترس تعداد 60 نفر انتخاب شد و به صورت تصادفی در سه گروه مساوی گمارش شدند. مداخلات درمانی طی 8 جلسه (2 جلسه 90 دقیقه ای در هفته) برای هر گروه‏ آزمایش اعمال شد. گروه کنترل مداخله‏ای دریافت نکرد. برای گردآوری داده‏ ها از پرسش‏نامه کیفیت روابط زناشویی Mohammadi و Pirkhaefi (2015) استفاده شد. تحلیل داده ‏ها با استفاده از واریانس دوطرفه با اندازه‏ گیری‏ های مکرر انجام شد.
    یافته ها
    تغییرات در عادات مخرب زندگی زناشویی و ابعاد آن (انتقاد، غرغر کردن، سرزنش‏گری، تهدید، حق حساب دادن، تنبیه، گله و شکایت) در هر دو گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در مراحل پس ‏آزمون و پی‏گیری معنی‏ دار بود. هر دو روش درمانی موجب کاهش عادات مخرب شد (05/0>p). زوج‎ درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش عادات مخرب اثربخش‏تر از زوج‏درمانی مبتنی بر خودنظم ‏بخشی بوده است (05/0>p).
    نتیجه گیری
    زوج ‏درمانی مبتنی بر خودنظم ‏بخشی و پذیرش و تعهد می‏ توانند به عنوان برنامه ‏های مداخله‏ ای مقرون به صرفه و آسان، با هدف افزایش کیفیت رابطه زناشویی در دسترس روان ‏شناسان و مشاوران خانواده قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: زوج‏ درمانی، خودنظم ‏بخشی، پذیرش و تعهد، عادات مخرب زناشویی، زنان
  • شهرزاد بابانژاد دریکنده، اصغر نوروزی*، حسین باقری صفحات 76-86
    مقدمه
    سرطان با پیامدهای روانی متعددی همچون اضطراب و افسردگی همراه است و مداخلات مبتنی بر یافتن معنا در زندگی می تواند به کاهش این عوارض کمک کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی معنا درمانی برگرفته از اندیشه های مولانا بر اضطراب مرگ و افسردگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نوع نیمه تجربی، با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز روان تنی بیمارستان امام خمینی (ره) شهر ساری، در سال1400 بود. با روش نمونه گیری هدفمند، 30 بیمار انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند (15 نفر در هر گروه). برای گروه مورد، شیوه معنا درمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا (در قالب 8 جلسه 75 دقیقه ای) اجرا ، و برای گروه شاهد، مداخله ای انجام نشد. پرسشنامه های اضطراب مرگ و افسردگی بک، در مراحل پیش آزمون و پس آزمون تکمیل گردید. از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه مورد نمره اضطراب مرگ، در پیش آزمون 83/3±93/12 و نمره افسردگی، 47/12±29/52 بود، این میزان در پس آزمون به 31/2±16/8 و 23/10±08/43 کاهش یافت (05/0p<). در گروه کنترل نمره اضطراب مرگ، در پیش آزمون 15/4±22/13و نمره افسردگی 46/11±97/50 بدست آمد درحالی که درپس آزمون تغییر معنی داری دیده نشد (به ترتیب 89/3±78/12 و 34/9±88/49).  
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، به نظر می رسد، معنا درمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا می تواند در بهبود سطوح اضطراب مرگ و افسردگی در زنان مبتلا به سرطان پستان موثر باشد.
    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، افسردگی، معنا درمانی، سرطان پستان، اندیشه های مولانا
|
  • M Aghili *, Z Ghahraman Izadi Pages 1-12
    Introduction
    The existence of mental and physical health defects creates multiple crises in individuals. Therefore, this study aimed to evaluate the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) in hope and chronic pain among girls aged 20 to 50 years with physical disabilities.
    Materials and Methods
    This quasi-experimental study was performed with a pre-test and post-test design and follow-up with a control group. The statistical population of the study included all girls with physical disabilities in Arsanjan, who were admitted to the Welfare Department of Arsanjan in 2020. The statistical sample consisted of 30 girls with physical disabilities who volunteered to participate in the study. Participants were randomly divided into two groups of fifteen: an experimental group and a control group. Data were collected using the Hope test (Schneider, 1991) and chronic pain (Cleland, 1996). The experimental group then received an ACT treatment program for eight 60-minute sessions. However, the control group did not receive any training. Statistical analysis was performed using a two-way analysis of variance with repeated measures at a significance level of 0.05 with SPSS software version 18.
    Results
    Mean and standard deviation of the pre-test (post-test) score of the experimental group in the variable of hope was 12/64±7/41 (27/67±5/32) and the variable of chronic pain was 33/43±7/16 (26/37±5/27). No significant change was observed in the control group. Acceptance and commitment-based intervention increased hope and reduced chronic joint pain in the experimental group (p<0.001).
    Conclusion
    Acceptance and commitment therapy (ACT) was effective in increasing hope and reducing chronic pain in girls with physical and motor disabilities, and in the follow-up period of the mentioned treatment, it also had a stable and sustainable therapeutic effect. Therefore, it can be used as a psychological intervention for girls with physical-motor disabilities.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), hope, Chronic pain, Physical-Motor Disability, girls
  • E Hoseinzadeh, M Nekavand, H Sharif Nia, T Aliabadi * Pages 13-20
    Introduction
    Due to the significance of the side effects of fear of COVID-19, a high-quality and intercultural instrument is helpful to understand the outcomes of health at the global level. Therefore, this study aimed to investigate the psychometrics of the fear of COVID-19 scale in a larger population than in previous studies using reliable and valid psychometric indexes.
    Materials and Methods
    The present study was conducted with a cross-sectional design using convenience sampling during the fifth wave of COVID-19 in Iran. Data were collected online through social networks among the general Iranian population (926 people). Construct validation was performed using exploratory and confirmatory factor analysis. To evaluate the construct reliability, composite reliability and internal consistency were used.
    Results
    Exploratory factor analysis indicated a one-factor structure which accounted for 53.69% of the total variance of fear of COVID-19 in the general Iranian population. Confirmatory factor analysis fit indices confirmed the first-order model. As such, the coefficients of Cronbach’s alpha, Omega McDonald, AIC, H index, and CR confirmed the internal consistency of the overall scale (>0.77). Moreover, the extracted factor had good d convergent validity.
    Conclusion
    Psychometrics of the fear of COVID-19 scale at the peak of the COVID outbreak (the fifth wave) showed evidence of reliability and validity in the general population. Therefore, this scale is reliable and is recommended to examine people's fears at different times and during severe crises.
    Keywords: Psychometric, Fear, COVID-19, FCV-19S
  • N Hossein Nazari, H Nejat *, M Saffarian Tosi Pages 21-31
    Introduction
    Loneliness and death anxiety are two basic psychological problems experienced by the elderly, and well-being therapy is an intervention that can be effective in this case. This study aimed to evaluate the effectiveness of well-being therapy on loneliness and death anxiety in the elderly.
    Materials and Methods
    This was applied research conducted as quasi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up with a control group.The statistical population of the study included all elderly people aged 65 to 85 years living in Neshat daily nursing home in Mashhad, 30 of whom were randomly divided into an experimental group and a control group. The members of the experimental group participated in the weekly well-being therapy sessions and no intervention was done in the case of the control group. The Russell, Pilau, and Ferguson (1978) Loneliness Scale and the Templer Death Anxiety Scale (1970) were used to collect data. Data analysis was performed using SPSS software version 26 and two-way repeated measures ANOVA.
    Results
    The findings showed that the comparison of the adjusted means of loneliness and death anxiety scores in the post-test and follow-up stages increased compared to the pre-test stage.The interactive effect of time × group on the loneliness component (p=0.0001, F=124.70) and on the death anxiety component (p=0.0001, F=119.70) was significant at the level of 0.01.
    Conclusion
    Well-being therapy can significantly reduce feelings of loneliness and death anxiety in the elderly as a non-pharmacological treatment.
    Keywords: Well-being Therapy, Loneliness, Death anxiety, Elderly
  • F Abasabadi *, Z Sadeghi, MH Farzaei, M Heydarian Pages 32-42
    Introduction

    Multiple sclerosis is one of the most common chronic diseases affecting the central nervous system. The chronic nature of the disease, the unknown prognosis, the uncertain treatment, and the involvement of the individual at a young age lead tonumerous psychosocial consequences for these patients. Therefore, this study was conducted to determine the effectiveness of group intervention based on the hope therapy approach in general health and hope of patients with MS.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design and a control group. The study population included all women with MS under the auspices of the Kermanshah MS Association, among which 30 people were selected by convenience sampling and randomly assigned to two equal groups of 15 people. Data were collected using a checklist of demographic information, General Health Questionnaire (Goldberg & Hillier, 1979), and Hope Questionnaire (Herth, 1989). The hope-based therapy program was administered to the experimental group for 1/5 hours in 8 weekly sessions, but the control group did not receive this program. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    Data analysis showed that there was a significant difference between the mean post-test scores of the experimental and control groups (p<0.05) so that the hope therapy program promotes hope (F= 8.40, p<0.012, Eta= 0.619) and general health in the experimental group (F= 23.42, p<0.008, Eta= 0.631). Moreover, the mean scores of anxiety, depression, social functioning, and physical symptoms in the experimental group showed improvement in the post-test.

    Conclusion

    It seems that, as a treatment of choice, group hope therapy is effective in improving the level of hope and promoting the general health of MS patients. Therefore, the use of psychological interventions in therapeutic settings is recommended.

    Keywords: Hope Therapy, General health, hope, MS
  • A Ghasemi Kahrizsangi, MR Haeri *, Z Asadollah Pages 43-51
    Introduction
    Exercise training and some supplements, such as Nigella Sativa, significantly change inflammatory factors and fat percentage. The present study aims to determine the effects of four weeks of aerobic exercise and the use of Nigella Sativa Oil Supplementation separately or together on fat percentage and C-reactive protein inflammatory index in inactive women.
    Materials and methods
    This semi-experimental research was conducted in the form of pre -post-test and the field method. For this purpose, 40 inactive women were selected and randomly divided into four equal groups, including exercise-supplement, exercise-placebo, supplement, and control. Aerobic exercises during four sessions and Nigella Sativa Oil Supplementation in the form of a 1000 mg capsule were given daily after lunch. Fat percentage and CRP were measured before and 48 hours after the last exercise and supplementation protocol. Statistical analysis was performed by paired t-test and analysis of covariance at a significance level of p<0.05.
    Results
    Covariance analysis showed a significant decrease in CRP levels (p<0.001); also, a significant difference was observed between the control group and the experimental groups and between the placebo group and the exercise-supplement and supplement groups (p<.0/05). The intragroup results indicated a significant decrease in CRP in three experimental groups before and after four weeks of training and supplementation (p<0.01). The difference in fat percentage between groups was not significant. There was a significant decrease in fat percentage in the placebo group before and after four weeks of training and supplementation (p<0.05).
    Conclusion
    It is recommended to use the black seed oil supplement alone and in combination with aerobic exercise to improve the effect of aerobic exercise in reducing inflammatory injuries. In order to have a better effect of aerobic exercise in decreasing inflammatory injuries, Nigella Sativa Oil can be used alone and in combination with aerobic exercise.
    Keywords: Nigella Sativa Oil, Aerobic exercise, Fat Percentage, CRP, aerobic fitness
  • F Danesh, M Mohammadi *, Gh Naziri, N Fath Pages 52-62
    Introduction
    This study aimed to explain the effectiveness of treatment based on a modified pattern of parent-child interaction, sleep quality, and communication with parents and peers in children aged 9-12 years with Internet addiction.
    Materials and Methods
    This was a quasi-experimental study using pretest/posttest with a control group. The statistical population of this study consisted of all 3617 students aged 9-12 years studying in selected schools in Kerman in the academic year 2000-2001. Of these, 99 students obtained Internet addiction scores, and 72 students were randomly selected and divided into case and control groups. Data were collected using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and the Attachment Questionnaire. The researcher then performed the research intervention for the experimental group. Data analysis was performed using SPSS software, descriptive and inferential statistical methods, and a parametric bread test.
    Results
    The results showed a decreased Internet addiction (before and after intervention as 88.14±4.04 and 75.14±5.44, respectively), improved sleep quality (before and after intervention as 1.75±2.62 and 0.5±0.77 0.0, respectively) promoted parent-child relationship (before and after intervention as 30.56±4.05 and 49.58±4.18, respectively), and promoted child-peer relationship (before and after intervention as 31.83±4.78 and 6.19 ±37.5, respectively) in the intervention group (p<0.05).
    Conclusion
    The current treatment improved parent-child and peer-child relationships, reduced Internet addiction, and improved sleep quality. Therefore, it can be used to create a safe attachment for the child and reduce the dependence on the Internet and its consequences.
    Keywords: Parent-child interaction, Sleep Quality, Attachment Parents, Attachment Peers, Internet addiction
  • MR Tavakoli, E Deyreh, N Amini Pages 63-75
    Introduction
    The rising divorce rate in Iranian society is a clear sign of the turmoil in marital life in Iranian families; thus, effective interventions to control this turmoil are essential. Therefore, this study compares the effectiveness of self-regulated- and acceptance and commitment-based couple therapies on destructive marriage habits of married women.
    Materials and Methods
    The present study was a quasi-experimental of pre-test, post-test, and two-month follow-up. All married women referring to counseling and psychotherapy centers in Bushehr in 2019-220 formed the statistical population of the study, of whom, by available sampling, 60 were selected and randomly assigned to three equal groups. Therapeutic interventions were applied to the experimental groups in 8 sessions (2 sessions of 90 minutes per week), while the control group did not receive any intervention. The Quality of Marital Relationships Scale (Mohammadi & Pirkhaefi, 2015) was used to collect data. Data were analyzed by using analysis of variance with repeated measures.
    Results
    The results showed that the changes in the destructive marriage habits and their dimensions (criticizing, nagging, blaming, threatening, rewarding to control/bribing, punishing, complaining) in both experimental groups were significant compared to the control group in the post-test and follow-up phases, and both treatment methods reduced the destructive marriage habits in the women (p<0.05). Also, the comparison of the two treatment methods showed that couple therapy based on acceptance and commitment worked more beneficially than that based on self-regulated (p<0.05).
    Conclusion
    Self-regulated- and acceptance and commitment-based couple therapy may be used by family and couple counselors as an effective, inexpensive, and easy method to administer interventions to increase the quality of the marital relationship.
    Keywords: Couple Therapy, Self-regulated, acceptance, commitment, Destructive marriage habits, Women
  • Sh Bababnejad Darikandeh, A Norozi *, H Bagheri Pages 76-86
    Introduction
    Cancer leads to several psychological consequences such as anxiety and depression, and interventions based on finding meaning in life can help reduce these complications. This study aimed to investigate the effectiveness of logotherapy based on Rumi's thoughts in death anxiety and depression among women with breast cancer.
    Materials and Methods
    This was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, and a control group. The statistical population of the study included all women with breast cancer admitted to the psychosomatic center of Imam Khomeini Hospital in Sari in 2021. Thirty patients were selected by purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 patients in each group). For the experimental group, a logotherapy based on Rumi's thoughts was performed in 8 sessions of 75 minutes, and for the control group, no treatment was performed. Death anxiety scale and Beck Depression Inventory were completed by participants in the pre-test and post-test stages. Analysis of covariance was used to analyze the data.
    Results
    According to the results, in the experimental group, the death anxiety and depression scores were 12.93±3.83 and 52.29±12.47 in the pre-test, which were reduced to 8.16±2.31 and 43.08±10.23, respectively, in the post-test. In the control group, the death anxiety score in the pre-test was 13.22±4.15 and the depression score was 50.97±11.46, and in the post-test, without significant changes, they were 12.78±3.89 and 49.88±9.34, respectively. Therefore, logotherapy based on Rumi's thoughts significantly reduced the scores of death anxiety and depression in women with breast cancer (p<0.001) in the experimental group, while in the control group, no such change was observed (p>0.001).
    Conclusion
    Based on the results of this study, it seems that logotherapy based on Rumi's thoughts can be effective in improving the level of death anxiety and depression in women with breast cancer.
    Keywords: Death anxiety, depression, Logotherapy, breast cancer, Rumi's thoughts