فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1402)

نشریه گردشگری و توسعه
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/31
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سهیلا خدامی*، بهاره اصانلو، صهبا غفوری اصل صفحات 1-23

    در پژوهش حاضر، پیشران ها و ستاده های  اصالت برند مقصد بررسی می شوند. پیشران ها از زاویه روان شناختی و هویت برند و ستاده ها، هم از زاویه احساسی و هم رفتاری، در صنعت گردشگری بررسی شده اند. پژوهش حاضر، به لحاظ هدف، کاربردی و، به لحاظ روش شناسی پژوهش، تحقیقی توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه افراد خارجی ای را دربر می گیرد که تاکنون به ایران سفر کرده اند. بدین منظور، 253 نفر به منزله نمونه بررسی می شوند. به منظور جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای Smart PLS 3.0 و SPSS تحلیل و بررسی می شوند و تحلیل ها با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری انجام می شوند. یافته ها نشان داد میراث برند مقصد، تجربه برند مقصد و خودتجانسی برند مقصد به منزله عوامل پیشران در اصالت برند موثر هستند که خودتجانسی برند بیشترین تاثیر را در اصالت برند مقصد دارد. همچنین، اصالت برند مقصد در درگیری برند مقصد و عشق برند مقصد تاثیر معنادار و مثبتی دارد و بیشترین تاثیر را در عشق برند داشته است.

    کلیدواژگان: اصالت برند، میراث برند، خودتجانسی برند، تجربه برند، درگیری برند، عشق برند
  • ریحانه السادات بخشایش، مجید محمد شفیعی*، علی کاظمی صفحات 25-42
    از مهم ترین مشکلات صنعت گردشگری در ایران، توسعه روابط پایدار با گردشگران است. در این راستا، توجه به کیفیت مورد نیاز گردشگران و رسیدن به هویتی در شان مقصد اهمیت دارد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تبیین تاثیر کیفیت در نیت های رفتاری گردشگر با تاکید بر نقش میانجی هویت یابی گردشگر با برند مقصد است. جامعه آماری پژوهش را گردشگران داخلی و خارجی بازدید کننده از شهرهای منتخب ایران از آبان 1398 تا خرداد 1399 تشکیل می دهند. به منظور جمع آوری داده ها، ابتدا از نمونه گیری هدفمند برای انتخاب شهر ها و سپس از نمونه گیری غیرتصادفی دردسترس برای پرسش از گردشگران استفاده شد. روایی محتوا و پایایی پرسش نامه (آلفای کرونباخ 93 درصد) تایید و درنهایت 415 پرسش نامه محقق ساخته پذیرفته شده برای تجزیه وتحلیل با روش مدل سازی معادلات ساختاری جمع آوری شد. یافته ها نشان می دهند کیفیت با سه بعد آن در هویت یابی، رضایت و نیت های رفتاری (قصد بازدید مجدد و تبلیغات دهان به دهان) تاثیر دارد. همچنین هویت یابی سبب افزایش رضایت و نیت های رفتاری می شود. براساس نتایج، مقاصد گردشگری باید کیفیت مورد نیاز گردشگران را فراهم کنند تا از این طریق در گردشگر تعلق خاطر ایجاد شود و سبب رضایت گردشگر، تبلیغات دهان به دهان و قصد بازدید مجدد گردشگر شوند.
    کلیدواژگان: هویت یابی برند مقصد، کیفیت برند مقصد، رضایت گردشگر، نیت های رفتاری، تبلیغات دهان به دهان، قصد بازدید مجدد
  • الهام نادری، علی جعفری*، داوود مافی غلامی صفحات 43-57

    دستیابی هم زمان به اهداف حفاظتی و گردشگری در مناطق حفاظت شده مستلزم تهیه نقشه پهنه بندی و برآورد ظرفیت برد در پهنه های مناسب گردشگری است. منطقه حفاظت شده جنگلی هلن با وسعت 40231 هکتار در استان چهارمحال و بختیاری دارای جاذبه های بوم گردشگری شامل چشم اندازهای جنگلی، رودخانه ها، آبشارها و چشمه های فراوان است که مدیریت آن ها نیازمند پهنه بندی و برآورد ظرفیت برد گردشگری است. در این مطالعه، پس از شناسایی منابع بوم شناختی شامل اقلیم، خاک، توپوگرافی، پوشش گیاهی و جانوری، براساس مدل بوم شناختی حفاظت و تفرج ایران به روش روی هم اندازی و به کارگیری اصول پیوستگی و هم جواری نقشه پهنه بندی منطقه تهیه شد. انواع ظرفیت برد گردشگری شامل فیزیکی، بوم شناختی و مدیریتی نیز براساس روش شناسی اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت (IUCN) محاسبه شدند. در این روش، ابتدا براساس حداقل مساحت مناسب برای یک نفر گردشگر ظرفیت برد فیزیکی محاسبه و سپس با اعمال محدودیت های بوم شناختی مانند شیب، جهت، ارتفاع، فرسایش پذیری خاک، دما، بارندگی و تراکم پوشش گیاهی، ظرفیت برد بوم شناختی محاسبه شد. همچنین براساس توان مدیریتی منطقه (تعداد پاسگاه محیط بانی و محیط بان و وسایل گشت زنی) و فراهم بودن زیرساخت های حمل ونقلی، اقامتی و پذیرایی در محیط پیرامون منطقه، ظرفیت برد مدیریتی محاسبه شد. براساس نتایج، پهنه های امن، حفاظت شده، تفرج گسترده، تفرج متمرکز، احیا و بازسازی و استفاده های چندجانبه به ترتیب 27، 24، 22، 12، 9 و 6 درصد مساحت منطقه را به خود اختصاص می دهند. همچنین ظرفیت برد فیزیکی، بوم شناختی و مدیریتی منطقه به ترتیب معادل 10067439، 226095 و 45219 نفر در سال محاسبه شدند.

    کلیدواژگان: مناطق حفاظتشده، بوم گردشگری، محدودیت های بوم شناختی، توان مدیریتی، زیرساخت های گردشگری
  • ابوالفضل شاه آبادی*، علی مرادی، مجید بابایی صفحات 59-72
    صنعت گردشگری از متنوع ترین و بزرگ ترین صنایع جهان و مهم ترین منبع ایجاد درآمد و اشتغال در بسیاری از کشورها است که به دلیل اهمیت روزافزون آن، از نظر اقتصادی و اجتماعی، به یکی از پایه های اصلی اقتصاد جهان تبدیل شده و امروزه ازجمله صنایع با رشد بالا محسوب می شود. ازاین رو، بررسی تعیین کننده های توسعه گردشگری اهمیت بسیاری دارد. در این خصوص، تحقیق حاضر با استفاده از رهیافت داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته به بررسی تاثیر مولفه های دانش (زیرساخت های فناوری اطلاعات، مشوق های اقتصادی و رژیم نهادی، سیستم ابداعات و نوآوری و آموزش و توسعه منابع انسانی) در توسعه گردشگری در دو گروه از کشورهای منتخب درحال توسعه و توسعه یافته طی دوره 2007-2018 پرداخته است. نتایج برآوردی نشان داد که مولفه های دانش شامل زیرساخت های فناوری اطلاعات، مشوق های اقتصادی و رژیم نهادی، سیستم ابداعات و نوآوری و آموزش و توسعه منابع انسانی در توسعه گردشگری در هر دو گروه از کشورهای منتخب تاثیر مثبت و معناداری دارد. البته، در کشورهای درحال توسعه، ضریب تخمینی مولفه مشوق های اقتصادی و رژیم نهادی و، در کشورهای توسعه یافته، ضریب تخمینی مولفه آموزش توسعه منابع انسانی از دیگر مولفه ها بزرگ تر است. به علاوه، تاثیر متغیرهای کنترلی سرمایه طبیعی، ثبات سیاسی و نرخ ارز واقعی در توسعه گردشگری در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: گردشگری، اقتصاد دانش بنیان، زیرساخت های فناوری اطلاعات
  • مهناز دوستی ایرانی، میر محمد اسعدی*، محبوبه دوستی ایرانی صفحات 73-90

    شناخت عوامل موثر در حمایت ساکنان از توسعه پایدار گردشگری سلامت ازطریق بازاریابی گردشگری سلامت با هدف جبران بخشی از خسارت واردشده به صنعت گردشگری در همه گیری کووید-19 ضروری است. پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی جامع از فراترکیب عوامل موثر در حمایت ساکنان از توسعه پایدار گردشگری سلامت و شناسایی اثرگذارترین عوامل انجام شده است. پژوهش از نوع اکتشافی و کاربردی است و در دو گام انجام شده است. در گام نخست، با مرور نظام مند پژوهش های پیشین و استفاده از روش فراترکیب عوامل مذکور مشخص و طبقه بندی شدند. در گام دوم، گراف روابط علی معلولی با استفاده از نگاشت شناختی فازی ترسیم و موثرترین عوامل مشخص شدند. نمونه آماری 12 نفر از خبرگان بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. یافته های گام اول بیانگر 46 عامل در 9 بعد بود. ابعاد مذکور (به استثنای متغیرهای جمعیت شناختی) برای رسم گراف وارد گام دوم پژوهش شدند. براساس یافته های پژوهش، تاثیرگذارترین ابعاد در گراف به ترتیب عبارت اند از: تاثیرات مثبت (75/2) و منفی ادراک شده از گردشگری سلامت (72/2)، سطح درگیری ساکنان در گردشگری سلامت (16/2)، عملکرد ادراک شده دولت و مقصد (80/1)، نظر ساکنان درباره گردشگری سلامت (52/1)، اعتماد (06/1)، شاخص های وابستگی ساکنان (80/0) و درنهایت، نگرش ساکنان درباره کیفیت زندگی و محل اقامت (08/0). درمجموع، نتایج علاوه بر افزایش دانش نظری به منظور بازاریابی موثرتر گردشگری سلامت کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری سلامت، مردم محلی، میهمان نوازی، جامعه میزبان، شهرک سلامت اصفهان
  • محسن مختاریان پور زواره، عباس خدایاری*، مهدی کهندل صفحات 91-106
    به گردشگری کوهستان، به سبب امتیازات ویژه آن، در سراسر جهان توجه شده است. کشور ایران با وجود داشتن طبیعت کم نظیر و جاذبه های کوهستانی خاص نتوانسته سهم خود را از بازار گردشگری کسب کند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین مولفه های الگوی توسعه پایدار گردشگری کوهستان در ایران است. این پژوهش از نوع کاربردی، و از نظر راهبرد اجرا از نوع تحلیل محتواست. گردآوری داده های اولیه با بهره گیری از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 22 نفر از اساتید و صاحب نظران، گردشگران، مدیران و راهنمایان گردشگری کوهستان انجام شد. نمونه های تحقیق به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. همچنین از مطالعات کتابخانه ای و مبانی نظری به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها به روش فرایند تحلیل مضمونی کینگ و هاروکز شامل سه مرحله کدگذاری توصیفی، کدگذاری تفسیری و یکپارچه سازی ازطریق مضامین فراگیر با استفاده از نرم افزار اکسل انجام شد. یافته ها شامل 100 کد توصیفی، 29 کد تفسیری و سه مضمون فراگیر بودند. قابلیت اعتماد نتایج کیفی با بررسی چهار معیار اعتبار، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و تاییدپذیری شد و همچنین شاخص پایایی بازآزمون نیز به میزان 91 درصد نشان داد که شناسه گذاری ها از پایایی مناسبی برخوردار است. نتایج پژوهش نشان داد که مقوله های اصلی عبارت اند از زیرساخت، جذابیت و پایداری. انتظار می رود نتایج این پژوهش بتواند به آشکارکردن نکات اصلی و مهم در راستای رشد و توسعه پایدار به پژوهشگران، مدیران، راهنمایان، جامعه محلی و سایر ذی نفعان حوزه گردشگری کوهستان یاری رساند.
    کلیدواژگان: پایداری، توسعه پایدار، جذابیت، زیرساخت، گردشگری کوهستان
  • متین السادات کاظمی، محمدرضا نیلی*، احمدرضا نصر اصفهانی صفحات 107-126

    راهنمایان گردشگری یکی از اصلی ترین بازیگران صنعت گردشگری هستند که برای برآوردن انتظارات این بخش و رونق بخشیدن به آن لازم است آموزش های مناسب را دریافت و مهارت های لازم را کسب کنند. از طرفی، یکی از روش های تعیین اثربخشی و کارآمدی بخش آموزش ارزیابی برنامه های درسی آن است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر ارزیابی دروندادهای برنامه درسی رشته راهنمای گردشگری شاخه کاردانش با رویکرد برنامه درسی پیامدمحور بوده است. این پژوهش به روش ترکیبی - اکتشافی انجام شد. جامعه آماری شامل 13 هنرآموز، 171 هنرجو و 63 دانش آموخته رشته راهنمای گردشگری شاخه کاردانش شهر اصفهان بوده اند. برای نمونه گیری در بخش کیفی از روش سرشماری و در بخش کمی از دو مرحله طبقه ای نسبتی و تصادفی ساده استفاده شد. داده ها با استفاده از ابزارهای مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شدند. روایی سوالات مصاحبه و پرسش نامه با استفاده از روایی محتوایی و پایایی سوالات پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (89/0 ≤ α ≤ 79/0) تایید شد. یافته ها در بخش کیفی به روش تحلیل محتوا و در بخش کمی با کمک نرم افزار 23SPSS  تحلیل شدند. یافته ها نشان داد هنرآموزان محتوای برنامه درسی امکانات و تجهیزات و ویژگی های ورودی ها را نامطلوب و ویژگی ها و توانمندی های هنرآموزان را در حد متوسط ارزیابی کرده اند. همچنین، بین دیدگاه هنرجویان و دانش آموختگان در بعد دروندادها (محتوای برنامه درسی و توانمندی های هنرآموزان) تفاوت معناداری وجود داشت. نتیجه گیری کلی آن است که بعد درونداد برنامه درسی رشته راهنمای گردشگری شاخه کاردانش در مولفه توانمندی های هنرآموزان در حد متوسط پیامدمحور است و در سایر مولفه های آن پیامدمحور نیست.

    کلیدواژگان: ارزیابی، رشته راهنمای گردشگری، درونداد، رویکرد برنامه درسی پیامدمحور
  • داود قربان زاده، آتنا راه حق*، پریسا بیکی صفحات 127-141
    در طول وضعیت همه گیری کووید-19، تعداد کمی از مسافران حاضر به اقامت در هتل ها شدند. این امر هتل ها را ملزم کرد که استراتژی های بهداشتی و استانداردهای عملیاتی ایمنی خاصی را اتخاد کنند؛ چراکه برای مدیران هتل ها بسیار مهم است که نگرانی های بهداشتی مهمانان خود را در مدت همه گیری کووید-19 برطرف کنند. ازاین رو، مدیریت بهداشت ازجمله استراتژی هایی است که هتل ها به منظور ترغیب واکنش های رفتاری مثبت مصرف کنندگان در این دوران اتخاذ کرده اند. پژوهش حاضر درصدد واکاوی واکنش های رفتاری مهمانان به مدیریت بهداشت هتل در دوران شیوع کووید-19 است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، نمونه 340نفره از مهمانانی که در طی شیوع موج سوم کووید-19 در دی ماه و بهمن ماه 1399 تجربه اقامت در هتل چهارستاره یا پنج ستاره در شهر مشهد را داشتند به روش دردسترس انتخاب شدند و با استفاده از پرسش نامه آنلاین، که در شبکه های اجتماعی مرتبط با گردشگری و هتل داری توزیع شد، برای جمع آوری اطلاعات اقدام شد. نتایج آزمون فرضیه ها حاکی از آن است که ویژگی های بهداشتی درک شده توسط مهمانان هتل تاثیر مثبتی در شکل گیری تصویر ذهنی شناختی و عاطفی از هتل دارد. همچنین، تصویر ذهنی شناختی، در مقایسه با تصویر ذهنی عاطفی، تاثیر چشم گیری در ترغیب واکنش های رفتاری مهمانان هتل دارد. درنهایت، ویژگی های بهداشتی درک شده توسط مهمان هتل به طور غیرمستقیم و از طریق شکل دهی تصویر ذهنی شناختی و عاطفی به واکنش هایی رفتاری مانند تبلیغات شفاهی و قصد بازدید مجدد منجر می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت بهداشت، تصویر ذهنی هتل، واکنش های رفتاری مهمانان، کووید-19، صنعت هتل داری
  • سید محمد میرتقیان رودسری* صفحات 143-161
    در تحقیق حاضر، با توجه به اهمیت نقش رهبران در فرایند سیاست گذاری، به تحلیل دیدگاه های مقام معظم رهبری در عرصه گردشگری پرداخته شده است. روش تحقیق به شیوه کیفی مبتنی بر تحلیل محتوا با رویکرد نظریه داده بنیاد کلاسیک بوده است. پس از انجام تحلیل با رویکرد نظریه داده بنیاد کلاسیک، گفتمان گردشگری مبتنی بر ایدیولوژی مقام معظم رهبری تبیین شد. ابعاد این مدل عبارت هستند از «جاذبه های طبیعی و فرهنگی، منابع منحصر به فرد، مسیر انتقال و حمل ونقل گردشگری به منزله "عوامل پیش ران"»، «توسعه جغرافیامند و بازاریابی مقصد به منزله "هماهنگ سازها"»، «توانمندسازی حرفه ای و علمی و نیز کیفی سازی و استانداردسازی خدمات به منزله "چارچوب سازها"» و «تعالی و پایداری به منزله "پیامد"». بارزترین دیدگاه مقام معظم رهبری درخصوص گردشگری «در اولویت بودن موضوع گردشگری در توسعه» است. علاوه بر این، تاکید یکپارچه رهبری بر «توجه به همه نقاط و منابع بالقوه گردشگری» حکایت از دیدگاه نظام مند و فعالانه ایشان و حاکمیت بر توسعه گردشگری است. لذا، توجه به دیدگاه های ایشان، نه تنها چگونگی مواجه و اولویت گذاری در عرصه سیاست گذاری گردشگری را به خوبی تبیین می کند، بلکه توصیه هایی کاربردی در عرصه را عمل نیز ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، گفتمان گردشگری، سیاست گذاری، اندیشه رهبری، نظریه داده بنیاد کلاسیک
  • مهیم تاش، زهره امیری سردری* صفحات 163-176
    گردشگری سلامت با هدف توجه به سلامتی و درمان های سنتی یا مدرن در عصر حاضر رو به رشد است. از طرفی، نیازمند استراتژی بازاریابی مناسبی برای توسعه بیشتر است. با توجه به ظرفیت بالایی که استان کرمان در منابع طبیعی و درمانی مناسب گردشگری سلامت دارد، ضروری است که بحث بازاریابی آن نیز بررسی شود. بنابراین، هدف پژوهش حاضر تبیین ساختاری - عملکردی تاثیر بازاریابی سبز در توسعه گردشگری سلامت در استان کرمان است. پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری فعالان حوزه گردشگری سلامت فعال در پارک های علم و فناوری و سلامت استان هستند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و روش کوکران، درنهایت پرسش نامه نیمه ساختاریافته با طیف لیکرت بین 117 نفر توزیع شد. پایایی ابزار پژوهش با آلفای کرونباخ برای هر متغیر تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها نیز با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی در نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 با استفاده از تبیین ضریب مسیر، ضریب اثر و ضریب تی انجام شد. برطبق نتایج، تاثیر متغیرهای نگرانی های سود و زیان با ضریب 66/0، مسیولیت اجتماعی با ضریب 4/0، آثار منفی زیست محیطی با ضریب 007/0 و درنهایت سطح درآمد با ضریب 005/0 در گردشگری سلامت تایید شد. بدین ترتیب، بازاریابی سبز می تواند موجب توسعه بیشتر گردشگری سلامت شود. درنتیجه، می توان با توجه بیشتر به بازاریابی سبز در توسعه گردشگری سلامت استان تاثیر گذاشت و درنهایت توسعه بیشتر استان را امکان پذیر کرد.
    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، بازاریابی سبز، گردشگری، تحلیل ساختاری، استان کرمان
  • لیلا خادمی، حسن ایزدی*، علی سلطانی صفحات 177-199

    امروزه، توسعه گردشگری به منزله یکی از راهکارهای مهم برای دستیابی به توسعه پایدار شناخته می شود و در برنامه های توسعه کشورهای گوناگون جایگاه ویژه ای پیدا کرده است. هدف این پژوهش تعیین سناریوهای توسعه گردشگری با رویکرد آینده پژوهی در شهرستان خرم آباد است. پژوهش حاضر، از حیث هدف، کاربردی و، از نظر ماهیت، تحلیلی - اکتشافی و مبتنی بر روش های آینده پژوهی است. روش گردآوری اطلاعات اسنادی و میدانی و جامعه آماری این پژوهش 14 نفر کارشناس در زمینه گردشگری و برنامه ریزی فضایی بوده اند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل اثر متقابل و نرم افزارهای میک مک و سناریو ویزارد استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که 12 عامل کلیدی در توسعه گردشگری در ناحیه موردمطالعه تاثیرگذار هستند که این عوامل براساس تحلیل های سناریونویسی 36 وضعیت احتمالی را شکل دادند. بعد از تحلیل وضعیت های احتمالی، 3 سناریو با امتیاز بسیار بالا و احتمال وقوع قوی، 11 سناریوی باورکردنی و 3471 سناریو با احتمال ضعیف در توسعه گردشگری نشان داده شده است. همچنین، سناریوی ایستا با روندی مطلوب به منزله محتمل ترین سناریو شناخته شده است. درنهایت، برای سناریوی منتخب راهبردهایی در زمینه توسعه گردشگری شهرستان خرم آباد پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: گردشگری، توسعه گردشگری، آینده پژوهی، سناریونویسی، شهرستان خرم آباد
  • مجید گودرزی*، زهرا سلطانی، علی پورمقدم صفحات 201-218
    گردشگری پزشکی اکنون با ایجاد درآمد سالیانه 60میلیارددلاری در سطح جهان به منزله یکی از بازارهای پررونق گردشگری شناخته شده است و شمار کشورهایی که خواهان ایجاد تسهیلات و خدمات درمانی برای گردشگران خارجی هستند روبه افزایش است. بسیاری از کشورها هم اکنون در حال ایجاد طرح های کاربردی و قانونی خدمات رسانی و برنامه ریزی برای توسعه این صنعت هستند. نظر به اهمیت موارد مطرح شده، پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل عوامل موثر در تقاضای گردشگری پزشکی خارجی در کلان شهر اهواز تدوین شد. این پژوهش، به لحاظ هدف، کاربردی - نظری و، به لحاظ ماهیت و روش، توصیفی، تحلیلی و پیمایشی است. نتایج آزمون هم بستگی پیرسون درخصوص بررسی تاثیر متغیرهای مستقل پژوهش در متغیر وابسته حاکی از تایید اثر متغیرهای مستقل قوانین و مقررات؛ فضای کسب وکار و زیرساخت ها؛ عوامل انسانی، فرهنگی، طبیعی؛ عوامل اقتصادی و عوامل ارتباطی به ترتیب با ضرایب 674/0، 228/0، 301/0، 884/0 و 402/0 در متغیر وابسته تقاضای گردشگری پزشکی خارجی در کلان شهر اهواز بوده است. درخصوص بررسی تفاوت بین وضعیت موجود (عینی) و وضع مطلوب (ذهنی) شاخص های تقاضای گردشگری پزشکی خارجی در شهر اهواز، نتایج آزمون تی زوجی حاکی از وجود شکاف بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب است. حصول مقدار 50/0 برای شاخص نیکویی برازش در مدل معادلات ساختاری نشان دهنده تایید تاثیر متغیرهای مستقل پژوهش در تقاضای گردشگری پزشکی خارجی در کلان شهر اهواز و همچنین مطلوبیت کیفیت مدل اندازه گیری این پژوهش است.
    کلیدواژگان: تقاضای گردشگری، گردشگری پزشکی، گردشگران خارجی، کلان شهر اهواز
  • نوید ملایی، سید محمود زنجیرچی*، سید حبیب الله میرغفوری، حبیب زارع صفحات 219-232
    پرداختن به مفهوم مدیریت ارتباط با مشتری، تاثیر بسزایی در کیفیت فعالیت در صنعت گردشگری دارد، اما نرخ موفقیت در استقرار نظام های مدیریت ارتباط با مشتری بسیار پایین است و بیش از 70 درصد از این پروژه ها شکست را تجربه می کنند. هدف از این پژوهش، ارایه الگویی برای استقرار موفق نظام مدیریت ارتباط با مشتری در صنعت گردشگری است. پژوهش کاربردی حاضر، ماهیت اکتشافی داشته است و با استفاده از رویکرد تیوری داده بنیاد، در یک دوره زمانی یک ساله، 35 شرکت حوزه گردشگری را در استقرار نظام مدیریت ارتباط با مشتری بررسی کرده و ضمن مصاحبه با مدیران پروژه استقرار در این شرکت ها، به مطالعه و مشاهده اسناد آن ها پرداخته است. نتایج پژوهش نشان داد که استقرار موفق نظام مدیریت ارتباط با مشتری در صنعت گردشگری، نیازمند حمایت مدیریت، فرهنگ و تعلق سازمانی و داشتن سواد سازمانی مناسب است. زیرساخت فناوری اطلاعات و محدودیت بودجه، موانع پروژه استقرارند. یکپارچه سازی فرایندهای سازمان، آموزش، تشویق و تنبیه، همسوسازی راهبردی، فراهم ساختن زیرساخت فنی، داشتن شناخت کافی از مشتری و تعریف مناسب بودجه، به منزله اقدامات تجویزی (راهبردهای) استقرار موفق مدیریت ارتباط با مشتری شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، استقرار نظام مدیریت ارتباط با مشتری، صنعت گردشگری، تئوری داده بنیاد
  • یزدان شیرمحمدی*، جعفر آهنگران، امید عادل پناه صفحات 247-260

    این مطالعه به دنبال بررسی اثر اصالت برند مقصد و تناسب خودپنداره با مقصد بر تعامل با برند مقصد و رفتارهای وفادارانه (قصد بازدید مجدد و قصد توصیه) انجام شده است. پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی است که به روش توصیفی انجام شده و از نوع هم بستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل گردشگرانی است که در تابستان 2021 از میدان نقش جهان اصفهان بازدید کرده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 384 نفر تعیین شد که با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی دردسترس گزینش شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شده است که روایی آن با نظرسنجی از خبرگان و پایایی آن نیز با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شدند. داده های گردآوری شده در دو بخش آمار توصیفی با نرم افزار اس پی اس اس و آمار استنباطی تجزیه وتحلیل شدند. برای آزمون فرضیه ها، از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس استفاده شد. یافته های حاصل از تجزیه وتحلیل هشت فرضیه این پژوهش، حاکی از آن است که اصالت برند مقصد و همخوانی خودپنداره با برند مقصد، تاثیر مثبت و معناداری در تعامل با برند مقصد، قصد بازدید مجدد و قصد توصیه دارند. همچنین نتایج نشان داد که تعامل با برند مقصد، تاثیر معناداری در قصد توصیه و قصد بازدید مجدد از میدان نقش جهان دارد.

    کلیدواژگان: گردشگری، اصالت برند مقصد، برند، وفاداری
  • آرش فرهودی، سید محمود شبگو منصف*، علی قلیپور سلیمانی صفحات 261-276

    فقدان سرمایه گذاری کافی در صنعت گردشگری، رشد و توسعه این صنعت را با دشواری مواجه کرده است. بنابراین، هدف این پژوهش، شناسایی و الگوسازی عوامل موثر در جذب سرمایه گذار در صنعت گردشگری در استان اردبیل به منزله یکی از پربازدیدترین مقاصد گردشگری کشور با استفاده از روش تحقیق کیفی و نظریه داده بنیاد نظام مند است. با توجه به اهداف کاربردی تحقیق، جامعه آماری شامل مدیران و مسیولان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، فعالان و سرمایه گذاران بالقوه و بالفعل عرصه گردشگری و خبرگان دانشگاهی هستند که دست کم از پنج سال سابقه کاری در سمت های مرتبط با مدیریت گردشگری، سرمایه گذاری و بازاریابی برخوردارند. انتخاب این نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انجام شد و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با طرح پنج سوال کلی تا تحقق اشباع نظری در مصاحبه 25 ادامه یافت. تحلیل داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی منجر به استخراج 54 مفهوم، 18 مقوله فرعی و درنهایت 7 مقوله اصلی از تلفیق و طبقه بندی مفاهیم شد. برمبنای الگوی پیشنهادی، تمایل به سرمایه گذاری سرمایه گذاران به منزله مقوله محوری؛ محیط گردشگری و مدیریت جذب سرمایه گذاری درحکم شرایط علی؛ کیفیت زیرساخت های گردشگری به منزله شرایط زمینه ای؛ عوامل اجتماعی حاکم در منطقه به منزله شرایط مداخله گر؛ اقدامات حمایت کننده درحکم راهبرد و درنهایت تقویت جایگاه گردشگری به نمزله پیامد اجرای راهبردها در نظر گرفته شده اند.

    کلیدواژگان: گردشگری، سرمایه گذاری، سرمایه گذاری در گردشگری، استان اردبیل، نظریهداده بنیاد
  • فائزه سیدباقری، ندا ترابی فارسانی*، رسول صادقی صفحات 277-294

    درحال حاضر کشور ایران با مسایل اقتصادی و محدودیت هایی مواجه است که با استفاده از فناوری های روز دنیا می تواند از موانع پیش روی خود عبور یا آن ها را تسهیل کند. فناوری زنجیره بلوکی یکی از فناوری های نوین در عصر جدید است که می توان با مطالعه عمیق این مبحث و یافتن راهکارهای مناسب اجرایی در صنعت گردشگری از آن بهره برداری کرد. پژوهش حاضر درصدد است به سه هدف زیر دست یابد: 1) شناسایی ابعاد مثبت فناوری بلاکچین در رونق گردشگری ایران؛ 2) شناسایی ابعاد منفی فناوری بلاکچین در رونق گردشگری ایران و 3) شناسایی راهکارهای مناسب به منظور مدیریت استفاده موثر از فناوری بلاکچین در رونق گردشگری ایران. این پژوهش، از نظر روش، کیفی (تحلیل مضمون) است و جامعه آماری پژوهش را متخصصان حوزه گردشگری، فناوری و اقتصاد تشکیل داده اند. نتایج این پژوهش شامل یافتن ابعاد مثبت (مانند تسهیل تراکنش های مالی در گردشگری، حذف واسطه ها در گردشگری، تسهیل قراردادهای حوزه گردشگری، تسهیل برنامه ریزی و فرایند سفر، تسهیل در اعتبارسنجی و احراز هویت) و منفی (مانند عدم شناخت و پذیرش این فناوری، وجود محدودیت های ذاتی این فناوری) فناوری بلاکچین در رونق گردشگری ایران بوده است. به علاوه، راهکارهای اجرایی مناسب (سیاست گذاری های مناسب برای استفاده از فناوری بلاکچین در گردشگری، فرهنگ سازی و آموزش به منظور استفاده از فناوری بلاکچین و خدمات آن، معرفی گونه ها و بخش هایی از گردشگری، که امکان جذب فناوری بلاکچین آن ها را فعال تر می کند، و جذب سرمایه گذاران خارجی در حوزه گردشگری با هدف استفاده از این فناوری در پیشرفت و توسعه گردشگری در ایران شناسایی و معرفی شد.

    کلیدواژگان: رمزارز، بلاکچین، گردشگری، ایران
  • افسانه فخری پور محمدی، علی شماعی *، طاهر پریزادی، فرزانه ساسان پور صفحات 325-343

    تصویر ذهنی گردشگران مجموعه ای از خاطرات، احساسات، باورها و ایده ها یی که فرد از یک مقصد گردشگری به دست می آورد. گردشگری خلاق شکل پایداری از گردشگری است که فرصت توسعه ظرفیت های خلاقانه را از طریق مشارکت فعال در دوره ها و تجارب یادگیری خاص یک مقصد گردشگری فراهم می سازد، در این میان برخورداری از مهم ترین مراکز فرهنگی و مواردی از این قبیل می تواند زمینه مناسبی را برای توسعه گردشگری شهری فراهم آورد. گردشگری خلاق در راستای گردشگری فرهنگی، باعث تحول این صنعت شده است و مولفه های آن از طریق دارایی ها و سرمایه های ناملموس و از نظر رویکرد مبتنی بر منابع راهبردی موجب دستیابی به مزیت رقابتی پایدار می شود که شهرت سازمانی و تصویر ذهنی از مهم ترین این دارایی ها هستند. این پژوهش به تاثیرات شاخص های گردشگری خلاق در تصویر ذهنی گردشگران تاکید دارد. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت ازجمله تحقیقات توسعه ای   کاربردی است و به لحاظ روش ازجمله تحقیقات توصیفی  تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش گردشگران داخلی و خارجی منطقه 12 تهران است که با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده 384 نفر (گردشگران داخلی 334 نفر و خارجی 50 نفر) به منزله حجم نمونه انتخاب شدند. مولفه و شاخص های تحقیق شامل 9 مولفه و 50 گویه است. یافته های این پژوهش نشان می دهد مولفه های جذابیت گردشگری و محیط زیرساخت در رتبه اول و مولفه های برآورده شدن انتظارات و تمایل به بازدید مجدد در رتبه های آخر قرار دارند. نتایج مشخص کرد که برای بهبود تصویر ذهنی گردشگران در منطقه 12 شهر تهران باید به مولفه های کیفیت درک شده، برآورده شدن انتظارات، جذابیت مقصد، تصویر عاطفی، سرگرمی و فعالیت، جذابیت گردشگری با توجه به جنبه های تاریخی و فرهنگی این منطقه از طریق گردشگری خلاق بیشتر توجه شود.

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی گردشگران، گردشگری خلاق، منطقه 12 تهران، شهر خلاق
|
  • Soheila Khoddami *, Bahare Osanlou, Sahba Ghafouri Asl Pages 1-23

    In the present study, the antecedents and outcomes of the destination brand authenticity are investigated. The study of antecedents from a psychological perspective and brand identity and the study of outputs from both an emotional and behavioral perspective in the tourism industry. The present study is an applied research in terms of purpose and a descriptive-survey research in terms of research methodology. The statistical population of the study is all foreigners who have traveled to Iran so far and in this regard, 253 people are examined as a sample. A questionnaire tool was used to collect information. The collected data are analyzed using Smart PLS 3.0 and SPSS software and the analyzes are performed using confirmatory factor analysis and structural equation modeling. Findings showed that the destination brand heritage, the destination brand experience and the destination brand self-congruence are as antecedents factors on the destination brand authenticity that destination brand self-congruence has the greatest impact on the destination brand authenticity. Also, the destination brand authenticity has a significant and positive effect on the desination brand engagement and the destination brand love, and it has had the greatest impact on the destination brand love.

    Keywords: Brand authenticity, Brand heritage, Brand self-congruence, Brand Experience, Brand engagement, Brand love
  • Reyhanehsadat Bakhshayesh, Majid Mohammad Shafiee *, Ali Kazemi Pages 25-42
    One of the most important challenges of tourism industry in Iran is developing sustainable relationships with tourists. In this way, paying attention to the quality required by tourists and achieving proper identity for the destination is important. Therefore, the aim of this study is to explain the role of destination quality on tourist behavioral intentions, focusing the mediating role of destination brand identification. The statistical population of the study is domestic and foreign visitors from selected cities of Iran from October 2019 to May 2020. In order to collect data first, purposive sampling method was used to select cities and then using convenience non-random sampling method tourists were questioned. Content validity and reliability of the questionnaire (with Cronbach's alpha 939٪) were confirmed. Finally, 415 acceptable researcher-made questionnaires were collected to perform analysis by structural equation modeling method. Findings show quality with its three dimensions affects destination brand identification, tourist satisfaction and behavioral intentions (intention to revisit and word of mouth). Destination identification also effects on satisfaction and behavioral intentions. According to the results, tourism destinations should provide the quality needed by tourists in order to create a sense of belonging in the tourist and cause tourist satisfaction, word of mouth and intention to revisit the destination.
    Keywords: Destination Brand Identification, Destination Quality, Tourist Satisfaction, Behavioral Intention, Word of mouth, Revisit Intention
  • Elham Naderi, Ali Jafari *, Davood Mafi-Gholami Pages 43-57

    Simultaneous achievement of conservation and tourism goals in protected areas requires the preparation of zoning maps and estimation of carrying capacity in ecotourism zones. Helen forest protected area with an area of ​​40231 hectares in Chaharmahal and Bakhtiari province has eco-tourist attractions including forest landscapes, rivers, waterfalls and abundant springs. Management of these attractions require zoning and estimating the range of tourism range. In this study, after identifying ecological resources including climate, soil, topography, vegetation and animals, based on the ecological model of conservation and recreation in Iran, the zoning map of the region was prepared by overlapping and applying the principles of continuity and proximity. The carrying capacity, including physical, ecological and managerial, was also calculated based on the methodology provided by the International Union for Conservation of Nature (IUCN). In this method, first the physical carrying capacity (PCC) was calculated based on the minimum area suitable for a tourist and then by applying ecological constraints such as slope, direction, height, soil erodibility, temperature, rainfall and vegetation density, the real (ecological) carrying capacity (RCC) was calculated. Also, based on the managerial capacity of the area and the availability of transportation, accommodation and hospitality infrastructure in the surrounding area, the effective carrying capacity (ECC) was calculated. According to the results, core, protected, extensive recreation, centralized recreation, rehabilitation and multifaceted zones occupy 27, 24, 22, 12, 9 and 6% of the area, respectively. Also, the PCC, RCC and ECC of the protected area was calculated as 10067439, 226095 and 45219 people per year, respectively.

    Keywords: protected areas, Ecotourism, ecological constraints, management capacity, tourism infrastructure
  • Abolfazl Shahabadi *, Ali Moradi, Majid Babaei Pages 59-72
    The tourism industry is one of the largest and most diversified industries in the world and is the most important source of income and job creation in many countries. Due to its growing importance economically and socially, it has become one of the key pillars of the world economy and is one of the fastest growing industries. Therefore, it is important to examine its determinants in economic issues. In this regard, the present study uses panel data approach and generalized method of moments (GMM) to investigate the impact of knowledge components (IT infrastructure, economic incentives and institutional regimes, innovation system and education and education and human resources) focuses on tourism development in two selected developing and developed countries during the period 2007-2018. The results of the model estimation showed that the effect of knowledge components including information technology infrastructure, economic incentives and institutional regimes, innovation system and education and human resources on tourism development in both groups of countries were positive and significant. However, in developing countries, the estimated coefficients of the economic incentives’ component and institutional regimes, and in the developed countries, the coefficients of education and human resources components are higher than the other components. In addition, the effect of control variables including natural capital, political stability, and real exchange rate on development of tourism in both groups of countries was positive and significant
    Keywords: Tourism, Knowledge Based Economy, Infrastructure of Information Technology
  • Mahnaz Doosti-Irani, MirMohammad Asadi *, Mahboobeh Doosti-Irani Pages 73-90

    In order to compensate part of the damage to the tourism industry in the Covid-19 epidemic, through health tourism marketing, understanding the factors affecting residents' support for the sustainable development of health tourism is essential; Therefore, the present study aims to provide a comprehensive model of a Meta-synthesis of factors affecting residents' support for sustainable development of health tourism and identify the most effective factors. The research is exploratory and applied, and has been done in two steps. In the first step, the mentioned factors were identified and classified by systematic review of previous researches and using Meta-synthesis technique. Then, in the second step, the graph of causal relationships was plotted using fuzzy cognitive mapping and the most effective factors were identified. The statistical sample consisted of 12 experts who were purposefully selected. The findings of the first step showed 46 factors in 9 dimensions. The mentioned dimensions (with the exception of demographic variables), entered the second step of the research to draw a graph. The findings showed that the most effective dimensions in the graph are: Perceived positive (2.75) and negative effects of health tourism (2.72), the level of involvement of residents in health tourism (2.16), Perceived proceeds of government and destination (1.80), Residents' opinion about health tourism (1.52), Trust (1.06), indicators of residents' dependence (0.80), residents' attitudes about quality of life and residence (0.08). In general, the results in addition to increasing theoretical knowledge, has applications for more effective marketing of health tourism.

    Keywords: Development of health tourism, Local people, hospitality, Host Community, Isfahan healthcare town
  • Mohsen MOKHTARIANPOURZAVAREH, Abbas KHODAYARI *, Mehdi KOHANDEL Pages 91-106
    Mountain tourism globally is considered due to its special privileges. Despite its rare nature and special mountainous attractions, Iran has not been able to gain its share of this industry. The purpose of this study was to determine the component of a model for sustainable development of mountain tourism in Iran. This is an applicable study and in terms of implementation strategy is Content Analysis. Using semi- structured interviews with 22 professors, mountain tourists, guides, managers, and experts of mountain tourism collected preliminary data. Research samples were selected by Purposeful, Snowball sampling and interviews were continued until approaching the theoretical saturation. Library studies and theoretical foundations were also used to collect data. Data analysis was performed by King and Horrocks thematic analysis process including three stages of descriptive coding, interpretive coding and integration through comprehensive themes using Excel software. The acquired findings were included 100 descriptive codes, 29 interpretive codes and 3 comprehensive themes. Reliability of the qualitative results was confirmed by examining the four decisive factors of Credibility, Transferability, Dependability and Confirmability, and the re-test reliability index at 91% indicated that the identifiers had good reliability. Based on the coding and the research results, the main influential components included infrastructure, attractiveness and sustainability. The results of this study are expected to contribute the researchers, managers, guides, local community and other stakeholders in the field of mountain tourism in order to reveal the key and important aspects for sustainable growth and development
    Keywords: Sustainability, sustainable development, attractiveness, infrastructure, Mountain, Tourism
  • Matin Sadat Kazemi, MohammadReza Nili *, AhmadReza Nasr Isfahani Pages 107-126

    Tour guides are the key players in the tourism industry. They should acquire the necessary training and skills to meet the expectations of this sector. Besides, one way to determine the effectiveness and efficiency of the education sector is to assessing its curriculum. The present study aimed to assess the curriculum inputs of the tour guide field of technical-vocational branch with an outcome-based curriculum approach. This research was conducted by an exploratory sequential mixed methods research design. The statistical population consisted of 13 teachers,171 students and 63 graduates of the tour guide in the technical-vocational branch in Isfahan. In this research used two proportional stratified and simple random sampling techniques. Data were collected using semi-structured interview and researcher-made questionnaire. The interview questions' validity and the questionnaire were confirmed using content validity, and the reliability of the questionnaire questions was confirmed using the Cronbach's alpha coefficient (0.79≤ α ≤0.89). The qualitative findings were analyzed via the content analysis technique and the quantitative findings via SPSS 23 software. The results showed that the teachers assessed the content of the curriculum, facilities and equipment and the characteristics of the inputs as undesirable and the teachers’ characteristics and abilities as moderate. There was also a significant difference between the views of students and graduates in terms of inputs. The general conclusion is that the inputs in the curriculum of the tour guide in the technical-vocational branch regarding teachers’ characteristics and abilities are moderately outcome-based and in other components are not outcome- based.

    Keywords: Assessment, Tour Guide field, Input, Outcome-based curriculum approach
  • Davood Ghorbanzadeh, Atena Rahehagh *, Parisa Beiki Pages 127-141
    During the Covid-19 epidemic, few travelers agreed to stay in hotels. This required hotels to adopt health strategies and operational safety standards. Because hotel managers must address their guests' health concerns during the COVID-19 epidemic, hygiene management is one of the strategies hotels have adopted to encourage consumers' positive behavioral reactions during this period. The present study investigates guests' behavioral responses to hotel hygiene management during the COVID-19 outbreak. In order to achieve the purpose of the study, a sample of 340 guests who had the experience of staying in a 4 or 5-star hotel in Mashhad during the outbreak of the third wave of COVID-19 in December and February 2020 were selected by available methods. Data were collected through an online questionnaire distributed on social networks related to tourism and hotel management. The results of testing the hypotheses indicate that the hygiene characteristics perceived by hotel guests positively affect the formation of the cognitive and affective image of the hotel. Also, the cognitive image compared to the affective image has a significant effect on encouraging the behavioral reactions of hotel guests. Finally, the hygiene characteristics perceived by the hotel guest indirectly, through the formation of a cognitive and affective image, lead to behavioral reactions such as word of mouth and the revisit intention.
    Keywords: Hygiene management, Hotel image, Guest behavioral responses, COVID-19, Hotel Industry
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari * Pages 143-161
    In the present study, given the importance of the role of leaders in the policy-making process, Analyzes the views of the Supreme Leader in the field of tourism policy. The methodology of the research was according to content analysis based on the Classical Grounded Theory approach. After the analysis through classical grounded theory, explained the model of Tourism status in the process of policy based on the views of the Supreme Leader. Dimensions of this model, Including Natural and cultural attractions, unique resources, transit routes, and tourism Transport as “Driving Factors”, Development based on geography and destination marketing as “Synchronizers”, scientific and practical empowerment, and qualification and standardization of services as “Framework Makers” and excellence and sustainability as “Consequences”. The most prominent view of the Supreme Leader on tourism is “The priority of the issue of tourism". In addition, his integrated emphasis on “the consideration of all potential of destinations and sources of tourism” reflects Supreme Leaders’ systematic and proactive approach and govern to development of tourism. Therefore, pay attention to his views, not only how to deal with this phenomenon in the field of tourism policy, but also provides practical recommendations in the field of action
    Keywords: supreme leader, Tourism Discourse, Policy making, Leader's Thought, Classical Grounded Theory
  • Mohim Tash, Zohreh Amiri Sardari * Pages 163-176
    Health tourism with the aim of paying attention to health and traditional or modern treatments are growing in the present era. On the other hand, it needs a good marketing strategy for further development. Due to the high capacity of Kerman province in natural resources and appropriate health tourism, it is necessary to discuss its marketing. Therefore, the purpose of this study is to explain the structural-functional green marketing on the development of health tourism in Kerman province. The present study is a descriptive-survey research. The statistical population is active in the field of health tourism active in the science, technology and health parks of the province. Using random sampling method and Cochran's method, finally a semi-structured questionnaire with Likert scale was distributed among 117 people. The reliability of the research tool with Cronbach's alpha for each variable has been confirmed. Data analysis was performed using structural equation modeling with partial least squares approach in Smart PLS 3 software using path coefficient, effect coefficient, T coefficient, etc. According to the results, the effect of profit and loss worries with a coefficient of 0.66, social responsibility with a coefficient of 0.4, negative environmental effects with a coefficient of 0.007 and finally the level of income with a coefficient of 0.005 on health tourism were accepted. Thus, green marketing can lead to further development of health tourism. As a result, it can be said that more attention to green marketing can affect the development of health tourism in the province and ...
    Keywords: Health tourism, Green marketing, Tourism, structural analysis, Kerman province
  • Leila Khademi, Hassan Izady *, Ali Soltani Pages 177-199

    Today, tourism development is recognized as one of the important strategies for achieving sustainable development and has found a particular place in the development plans of various countries. The aim of this study is to identify tourism development scenarios with a futures  studies approach in Khorramabad County.   The present study is applied in terms of purpose and has an analytical-exploratory nature and is based on future study methods. The data and information collection method is documentary and field and the population of this research was 14 experts in the field of tourism and spatial planning. To analyze the data, the cross-impact analysis method, MICMAC software and Scenario Wizard were used.The findings of this study showed that 12 key factors are effective in the development of tourism in the study area, which, according to scenario analysis, leads to 36 possible situations. After analysis of possible scenarios, 3 scenarios with very high scores and a high probability of occurrence, 11 plausible scenarios and 3471 scenarios with a low probability have been shown in the development of tourism. In addition, a static scenario with a favorable trend is known to be the most probable scenario. Finally, strategies and policies have been proposed for tourism development in the study area according to the selected scenario

    Keywords: Tourism, Tourism Development, Future Study, scenario writing, Khorramabad county
  • Majid Goodarzi *, Zahra Soltani, Ali Poormoghadam Pages 201-218
    Currently, medical tourism is a thriving tourism market with annual revenue of $ 60 billion worldwide, so the number of countries seeking to provide medical facilities and services to international tourists is increasing. Many countries are already developing legal, and service plans to develop this industry. With the significance of these issues in mind, the present study aims to investigate and analyze the factors affecting the demand for international medical tourism in Ahvaz metropolis. The study employed a descriptive-analytical research design, applied-theoretical research method, a survey approach. The Pearson correlation coefficient results for investigating the effect of independent research variables on the dependent variable confirm the effect of independent variables of rules and regulations; business environment and infrastructure; human, cultural, and natural factors; economic factors; and communication factors with coefficients of 0.674, 0.228, 0.301, 0.884 and 0.402 on the dependent variable “international medical tourism demand” in the metropolis of Ahvaz, respectively. For investigating the difference between the status quo (objective) and the desired (subjective) status of international medical tourism demand indicators in Ahvaz, the paired t-test indicates a gap. Obtaining a value of 0.50 for the GoF in the SEM confirms the effect of the independent variables on the demand of international medical tourism in Ahvaz metropolis and the desirability of the research measurement model’s quality
    Keywords: tourism demand, Medical tourism, International Tourists, Ahvaz Metropolis
  • Navid Mollaee, S.Mahmood Zanjirchi *, Seyed Habibollah Mirghafoori, Habib Zare Pages 219-232
    Working on Customer Relationship Management (CRM) has an enormous impact on the activities in the tourism industry. But the success rate in CRM system implementation is too low, and failure has been seen in more than 70% of these projects. The purpose of this study is to provide a model for the successful implementation of a customer relationship management system in the tourism industry. This applied research is exploratory in nature and uses the grounded theory approach to study 35 tourism companies over a year. CRM project managers in these organizations participated in interviews, and their documents have been observed and analyzed. The results showed that successful CRM implementation in the tourism industry requires management support, organizational culture and belonging, and appropriate corporate literacy. Information Technology (IT) infrastructure and budget constraints are barriers to the deployment project. Integrating organization processes, training managers and staff, encouraging and punishing employees, strategic alignment, providing the technical infrastructure, providing sufficient customer recognition, and suitable budget development were identified as the prescriptive actions (or strategies) for successful implementation of CRM systems.
    Keywords: Customer Relationship Management (CRM), CRM Implementation, tourism industry, Grounded theory
  • Yazdan Shirmohammadi *, Jafar Ahangaran, Omid Adel Panah Pages 247-260

    this study seeks to investigate the effect of destination brand authenticity and destination brand self-congruence on brand engagement and loyal behaviors (revisit intention and recommendation intention). This research is an applied research that has been done by descriptive method and is of correlation type. The statistical population of this study includes tourists who visited Naghshe Jahan Square in Isfahan in the summer of 2021. 384 people were determined as the sample size using Cochran's formula, who were selected using non-random sampling method. In order to collect data, a standard questionnaire was used, the validity of which was confirmed by a survey of experts and its reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha. The collected data were analyzed in two sections of descriptive statistics with SPSS software and inferential statistics. To test the hypotheses, structural equation modeling method and AMOS software were used. The findings of the analyzing eight hypotheses of this study indicate that the destination brand authenticity and destination brand self-congruence have a positive and significant effect on destination brand engagement, revisit intention and recommendation intention. The results also showed that destination brand engagement has a significant effect on the revisit intention and recommendation intention of Naghshe Jahan Square

    Keywords: Tourism, destination brand authenticity, Brand, destination brand engagement, Loyalty
  • Arash Farhoudi, Seyed Mahmoud Shabgoo Monsef *, Ali Gholipour Soleymani Pages 261-276

    Lack of sufficient investment in the tourism industry has made the growth and development of this industry difficult. Therefore, the purpose of this study is to identify and model the factors affecting the attraction of investors in the tourism industry in Ardabil province as one of the most visited tourism destinations in the country using qualitative research methods and systematic grounded theory. According to the applied objectives of the research, the population includes managers and officials of the general directorate of cultural heritage, handicrafts and tourism of the province, potential and actual activists and investors in the field of tourism and university experts are with at least 5 years of experience in related to tourism management, investment and marketing. The selection of these samples was done using purposive sampling method and semi-structured interviews with 5 general questions were continued until the realization of saturation in interview 25. Data analysis in three stages of open, axial and selective coding led to the extraction of 54 concepts, 18 sub-categories and finally 7 main categories from the integration and classification of concepts. Based on the proposed model, the investment intention of investors as a core category; tourism environment and investment attraction management as causal conditions; The quality of tourism infrastructure as a context conditions; social factors of prevailing in the region as Interferer conditions; supportive practices are considered as a strategy and finally strengthening the position of tourism as a result of the implementation of strategies

    Keywords: Tourism, Investment, Investment in Tourism, Ardabil Province, Grounded theory
  • Faezeh Seyedbagheri, Neda Torabi Farsani *, Rasool Sadeghi Pages 277-294

    Recently, Iran has been facing economic problems and the latest technologies can help to overcome or facilitate its progress. Blockchain is one of the emerging technologies in the new era that through in-depth study on this topic and finding appropriate operational solutions can promote the tourism marketing. The present study follows three main objectives 1) to investigate the positive dimensions of blockchain in Iran's tourism boom, 2) to recognize the negative dimensions of blockchain in Iran's tourism boom, 3) to identify the appropriate strategies to manage the effective application of blockchain in Iran's tourism boom. Thematic analysis was used in this study. The results of data analysis illustrated that the positive dimensions of using blockchain in Iran's tourism can classified in 7 categories such as: To facilitate financial transactions in tourism, to eliminate of intermediaries in tourism, To facilitate contracts in the field of tourism, to facilitate travel planning and process, to facilitate validation and authentication, etc. In addition, the negative impacts of blockchain was also classified in 7 categories as follow: Lack of knowledge and acceptance of this technology, the inherent limitations of this technology, etc. Furthermore, the results of thematic analysis demonstrated several appropriate operational solutions which can promote tourism in Iran: policy making for use of blockchain technology in tourism; introducing the types and tourism segments which can be more active by using blockchain t; culturization organizing educational programs and workshops regarding using blockchain and its services; attracting foreign investors in the field of tourism

    Keywords: Cryptocurrency, Blockchain, Tourism, Iran
  • Afsaneh Fakhripour Mohammadi, Ali Shamai *, Taher Parizadi, Farzaneh Sasan Pour Pages 325-343

    From the point of view of strategic resource، based approach, achieving sustainable competitive advantage can be achieved through intangible assets and capital, of which organizational reputation and mental image are the most important of these assets. Mental image is interpreted as a concept of a tourist place that remains in the mind of the tourist using associations. Unfortunately, most studies have considered the mental image of tourist destinations as a cognitive assessment (estimation), only a small number of studies have used both cognitive and emotional components in understanding the overall image of the destination. In general, it is important to consider the cognitive and emotional components of the destination image. Today, a suitable environment is one of the basic indicators and criteria in choosing tourist destinations, which can include all the material and spiritual effects of the human environment (Amanpour et al., 2017). This issue has received less attention in our country. The subject of this study is District 12 of Tehran, this district is central in Tehran. Region 12 is one of the important tourism centers as a valuable and unique capital of historical antiquity, the existence of valuable cultural and religious monuments in the national and international territory and with excellent conditions and is known as one of the major tourism centers in Iran and the world. This study examines the mental image of tourists with emphasis on creative tourism by considering and enumerating the concepts that exist in the mental image literature and the development of creative tourism.

    Keywords: Alternative tourism, Creative tourism, Mental image, District 12 of Tehran