فهرست مطالب

پژوهش نامه نظم و امنیت انتظامی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 61، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین قربانی، احمد محمودی*، حسن قامتی، میعاد قاسم زاده صفحات 1-28
    زمینه و هدف

    بوستان های ورزشی یکی از مکان هایی به شمار می روند که می توانند به تسهیل انجام ورزش همگانی در جامعه کمک شایانی کنند. هدف این پژوهش، بررسی نقش عوامل کالبدی و امنیت بوستان های ورزشی در ارتقای حس خاطرات شیرین گذشته شهروندان تهرانی به ورزش همگانی است.

    روش

    پژوهش کنونی به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش پژوهش مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را همه شهروندان مشارکت کننده در ورزش همگانی شهر تهران تشکیل می دادند که حداقل 3 ماه سابقه حضور مداوم در بوستان های سطح شهر تهران داشتند. برای به دست آوردن حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد و حجم نمونه 382 نفر برآورد شد. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای استفاده شد. همه محاسبات آماری این پژوهش با استفاده از نرم افزارهای آماری اس پی اس اس [1] و تحلیل های مربوط به مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اموس [2] انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد عوامل کالبدی بر امنیت و خاطرات شیرین گذشته و امنیت نیز بر خاطرات شیرین گذشته، اثر مثبت و معناداری دارد. درنهایت نتایج معادلات ساختاری نشان می دهد که عوامل کالبدی از طریق متغیر میانجی امنیت بر خاطرات شیرین گذشته مشارکت شهروندان در ورزش های همگانی، اثر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    عوامل کالبدی مناسب اگر در فضای امن و ایمن وجود داشته باشد، باعث ایجاد احساسات مثبت برای شرکت کنندگان در ورزش و همچنین به احساس رضایت از حضور در فعالیت ورزشی منجر می شود. در این صورت است که خاطرات تعامل داشتن با دیگران و دوستیابی در فعالیت ورزشی، مثبت می شود و میل به ورزش در افراد افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: امنیت، بوستان های ورزشی، حس خاطرات شیرین گذشته، عوامل کالبدی، ورزش همگانی
  • سید خلیل سیدعلی پور*، حسین فرهادی خواه صفحات 29-66
    زمینه و هدف

    بررسی وقوع جرایم ازجمله سرقت ها و عوامل موثر بر آن به دلیل نقش مهمی که در ایجاد آسیب های اجتماعی، اقتصادی، روانی و... دارند، امروزه به یک ضرورت در محیط های انسانی تبدیل شده است. هرچند وقوع جرم سرقت، بیشتر به عنوان یک مقوله اجتماعی مطرح است، اما تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد و لازم است به صورت جامع و با درنظرگیری همه جوانب بررسی شود. این پژوهش با توجه به آمارهای موجود به بررسی روند رشد و توزیع جرم سرقت طی سال های 1400-1390 پرداخته است.

    روش شناسی: 

    پژوهش کنونی از نظر هدف، جزو تحقیقات کاربردی و از نظر روش، جزو تحقیقات توصیفی- تحلیلی می باشد. برای تحلیل داده ها نیز از تکنیک جی آی اس استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داده است که استان های تهران، اصفهان و البرز هم از نظر تعداد و هم از نظر نسبت وقوع سرقت به جمعیت آن، در رده اول وقوع سرقت در کشور قرار دارند. از طرفی نسبت وقوع سرقت در سطح کشور به جز در استان های خراسان جنوبی، زنجان، ایلام، اردبیل، بوشهر و خراسان شمالی در حال افزایش می باشد.

    نتیجه گیری

    بررسی رابطه بین متغیرهای تاثیرگذار بر وقوع سرقت در سطح استان های کشور نیز حاکی از حداکثر ارتباط بین این متغیرها (نرخ بی سوادی، بیکاری، شهرنشینی و تراکم) و وقوع سرقت در استان های شمال غربی و حداقل ارتباط بین متغیرهای یادشده و وقوع سرقت در استان های جنوب شرقی می باشد.

    کلیدواژگان: روند وقوع سرقت، مناطق شهری وروستایی، کشور، GWR
  • علی میرزائی کهق* صفحات 67-100
    زمینه و هدف

    این پژوهش می کوشد با استفاده از مبانی پیش بینی فناوری و روش دلفی فازی، تهدیدهای امنیتی و انتظامی ریزپرنده ها را در یک دهه آینده، تحلیل کند.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ از نظر راهبرد، ترکیبی و از نظر اجرا در قالب تحقیقات توصیفی- پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش را خبرگان صنعت و اساتید دانشگاه تشکیل می دهند. با توجه به هدف پژوهش، نمونه گیری به صورت هدفمند انجام و 44 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته است که روایی آن با روش محتوایی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ انجام شد. تحلیل داده ها نیز از طریق روش دلفی فازی با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس [1] و اکسل [2] انجام شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد که 10 قابلیت عملکردی و 18 تهدید امنیتی و انتظامی در یک دهه آتی برای ریزپرنده ها قابل پیش بینی است که بر اساس اولویت بندی که با روش دلفی انجام شد، دو قابلیت با عناوین «افزایش هوشمندی و خودمختاری» و «ارزانی و در دسترس بودن» در اولویت اول قرار دارند. بنابراین متناسب با این اولویت های عملکردی، 9 تهدید امنیتی و انتظامی در صدر تهدید ها تعیین شدند.

    نتیجه گیری

    فراگیر شدن کاربری ریزپرنده ها و به تناسب آن افزایش نرخ و گستردگی دامنه تهدیدات، افزایش توانمندی ریزپرنده ها در انجام ماموریت ها از نظر تنوع و کیفیت، کاهش امکان مقابله با تهدیدات ریزپرنده ها، کاهش امکان شناسایی، رصد و دستگیری عاملان و پیگیری های قانونی بعدی، ازجمله مهمترین چالش های امنیتی پیش روی حاکمیت در 10 سال آینده خواهد بود.

    کلیدواژگان: ریزپرنده، پیش بینی فناوری، دلفی فازی، تهدیدهای امنیتی
  • امیرحسین یاوری بافقی* صفحات 101-132
    زمینه و هدف

    کلانتری ها، اولین ساختار رسمی و قانونی هستند که به مدیریت کنش‏ های اجتماعی می ‏پردازند. این پژوهش با هدف تعیین کارکردها و جایگاه کلانتری در مواجهه با کنش ‏های اجتماعی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از حیث زمانی، مقطعی؛ از حیث هدف، کاربردی و توسعه ای و از حیث روش، توصیفی بوده و برای جمع آوری داده های پژوهش، از روش های ترکیبی [1] شامل: بررسی اسنادی، توزیع پرسش نامه و انجام مصاحبه عمیق فردی و گروهی (به ویژه روش فیش باول) استفاده شده است. تعداد جامعه آماری 372 نفر و تعداد نمونه هدفمند شامل ماموران دارای تجربه در بحران 1398 (300)، سرکلانترهای تهران (10)، فرماندهان انتظامی استان ها (30 نفر)، مسیولان رده یک فراجا (9 نفر) و مسیولان رده دو اجرایی (6 نفر) بوده است. مقدار ضریب آلفای کرونباخ برابر 8.1 محاسبه شد و روایی سازه ابزار توسط تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری به تایید رسید.

    یافته ‏ها:

     کلانتری ها می توانند کارکردهای مناسبی در مواجهه با کنش‏های اجتماعی داشته باشند. در این راستا، استاندارد سازی رفتار و افزایش بهره‏وری شبکه تبادل اخبار و اطلاعات تحت راهبردی متمرکز اما اقتضایی (بر حسب شرایط محلی) ضروری است.

    نتیجه ‏گیری: 

    مدیریت بحران در کلانتری نیازمند برنامه راهبردی منابع انسانی، شفاف سازی و استاندارد سازی رفتارها، شفاف سازی نحوه اشراف کلانتری به فضای مجازی و دریافت اطلاعات در سلسله مراتب اداری، برگزاری آموزش مدیریت بحران برای تمام عوامل دست اندرکار (یگان های فراجا و آتش نشانی، شهرداری، برق و...)، مکلف کردن سافا به آموزش و خبررسانی به کوپ می باشد.

    کلیدواژگان: کلانتری، کنش اجتماعی، مدیریت بحران، کارکرد کلانتری
  • صنم گل محمودی، یارمحمد قاسمی*، نادر هوشمندیار صفحات 133-160
    زمینه و هدف

    دانشمندان معتقدند که محیط زیست با فرایندهای توسعه و امنیت انسان، نسبت مستقیم دارد بر همین اساس مطالعه کنونی تلاش کرده آثار و پیامدهای ریزگردها را بر سویه های امنیت ملی مورد واکاوی قرار دهد.

    روش

    با استفاده از رویکرد کیفی و روش تماتیک با تعداد 20 نفر از نخبگان، دست اندرکاران و آگاهان به مسیله امنیت، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. بر اساس منطق روش کیفی، مصاحبه با افراد موردنظر به روش گلوله برفی و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که ریزگردها، پایه های امنیت اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و دفاعی-امنیتی استان مورد مطالعه را نشانه گرفته اند. این پدیده می تواند در صورت استمرار و عدم ارایه راه کارهای اساسی در مقابله با آن در درازمدت امنیت اجتماعی و به تبع آن امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را با چالش روبه رو کند.

    کلیدواژگان: بحران ریزگردها، امنیت اجتماعی، امنیت ملی، زیست محیط، آلودگی هوا، شهر ایلام
  • حافظ مهدنژاد، داود امینی قشلاقی*، محمدعلی خضاب صفحات 161-193
    هدف و زمینه

    آمایش سرزمین از طریق شناخت ظرفیت های مناطق، کارآمدی اقتصادی، وحدت و یکپارچگی سرزمین، گسترش عدالت منطقه ای، حفظ محیط زیست، حراست از میراث فرهنگی و رفع محرومیت ها بر ایمنی گردشگران تاثیر می گذارد. لذا، هدف پژوهش، تحلیل رابطه دوسویه آمایش سرزمین در ایمنی گردشگران شهر تهران است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل محدوده قانونی شهر تهران در سال 1401 است. حجم نمونه پژوهش شامل 384 نفر است که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، برآورد شده است. روش نمونه گیری، تصادفی ساده و ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه است. پایایی پرسش نامه ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 77/0 است.

    یافته ها

    شاخص آمایش سرزمین در حوزه گردشگری شهر تهران با میانگین 36/2 و شاخص ایمنی گردشگری در شهر تهران با میانگین 67/2 پایین تر از حد متوسط قرار دارد. بر اساس، آزمون تی تک نمونه ای، میانگین شاخص آمایش سرزمین و ایمنی گردشگران به طور معناداری پایین تر از حد متوسط برآورد شده است. برمبنای تحلیل الگوی معادلات ساختاری، ضرایب بارهای عاملی تمامی مولفه ها بیشتر از 55/0 است. برآورد مقادیر ضریب همبستگی پیرسون، بیانگر این است که رابطه معناداری بین متغیر آمایش سرزمین با شاخص ایمنی گردشگری در کلان شهر تهران وجود دارد.

    نتیجه گیری

    رابطه معناداری بین آمایش سرزمین و مولفه های آن با ایمنی گردشگران (دسترسی به مراکز انتظامی، زیرساخت های بهداشتی، شبکه دیجیتال، سیستم ناوبری، و غذا و دارو و...) در تهران وجود دارد که براساس نتایج پژوهش، در حد متوسط برآورد می شود. مهم ترین نتیجه پژوهش، عینیت یافتن دیدگاه درهم تنیدگی مولفه های آمایش سرزمین و ایمنی گردشگران، است. نگاهی که می کوشد رابطه برنامه ریزی آمایش سرزمین و ایمنی گردشگران در تهران را به شکل شبکه ای از عامل ها و کنش گرها در دستور کار قرار دهد.

    کلیدواژگان: گردشگران، آمایش سرزمین، ایمنی گردشگران، ضریب همبستگی، کلانشهر تهران
|
  • MohammadHosein Ghorbani, Ahmad Mahmoudi *, Hasan Ghamati, Miad Ghasem Zadeh Pages 1-28
    introduction

    Sports parks are one of the places that can help facilitate public sports in the community. The purpose of this study is to investigate the role of physical factors and security of sports parks in promoting the nostalgia of Tehran citizens to public sports.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose and based on structural equation modeling in terms of research method. The statistical population of the study consisted of all citizens participating in public sports in Tehran who had at least 3 months of continuous presence in parks in Tehran. Morgan table was used to obtain the sample size and the sample size was estimated to be 382 people. In this study, cluster random sampling method was used. All statistical calculations of this study were performed using SPSS statistical software and analyzes related to structural equation modeling using Amos software.

    Finding

    Upon completion of the coding, the security-social consequences of the event in the two areas of positive and constructive social impacts, including infrastructure and urban development, economic benefits, community solidarity, social and cultural exchanges, improved positive attitudes to society, learning opportunities and social interactions, and The categories of adverse effects and security-social disadvantages were categorized as economic costs, traffic hazards, security risks, environmental concerns and social disturbances.

    Conclusion

    Appropriate physical factors, if present in a safe and secure environment, create positive emotions for participants in sports and lead to a sense of satisfaction from participating in sports activities. It is in this way that the memories of interacting with others and dating in sports activities become positive and people's desire for sports increases.

    Keywords: Security, sports parks, nostalgia, physical factors, public sports
  • Seyed Khalil Seyed Ali Pour *, Hosein Farhadikha Pages 29-66
    Background and purpose

    Investigating the occurrence of crimes, including robberies, and factors affecting them, due to their important role in causing social, economic, psychological, etc. damage, has become a necessity in human environments today. Although the occurrence of theft crime is mostly considered as a social category, it is influenced by various factors and it is necessary to examine it comprehensively and considering all aspects. According to the available statistics, this research has investigated the growth and distribution of the crime of theft during the years 1390-1400.

    Methodology

    In terms of purpose, the current research is among applied research and in terms of method, it is among descriptive-analytical research. GIS technique has also been used for data analysis.

    Findings

    The findings have shown that the provinces of Tehran, Isfahan and Alborz are in the first rank of theft in the country both in terms of the number and the ratio of the occurrence of theft to their population. On the other hand, the rate of theft was increasing in the country except in the provinces of South Khorasan, Zanjan, Ilam, Ardabil, Bushehr and North Khorasan.

    Conclusion

    Examining the relationship between the variables affecting the occurrence of theft at the level of the country's provinces also indicates the maximum relationship between these variables (illiteracy rate, unemployment, urbanization and density) and the occurrence of theft in the northwestern provinces and the minimum relationship between the mentioned variables and the occurrence Robbery occurred in the southeastern provinces.

    Keywords: occurrence of theft, urban, rural areas, provinces of the country
  • Ali Mirzaee Kahagh * Pages 67-100
    Background and purpose

    Along with the expansion of the use of MAVs in human societies, security, and law enforcement threats and damages are also expanding. Therefore, this research tries to analyze these threats in the next decade by using the basics of technology forecasting and using the fuzzy Delphi method.

    Research method

    The present research is applied in terms of purpose, in terms of combined strategy, and terms of implementation in the form of descriptive-survey research. The statistical community consists of industry experts and university professors in the field of technologies related to MAVs. According to the purpose of the research, targeted sampling and 44 people were selected. The data collection tool is a researcher-made questionnaire, whose validity was determined by content method and reliability by Cronbach's alpha method. Data analysis was also done through the fuzzy Delphi method using SPSS and Excel software.Main

    findings

    The findings of this research show that 10 functional capabilities and 18 indicators of security threats can be predicted for MAVs in the next decade. Cheapness and availability" are the first priority. Therefore, according to these functional priorities, 9 indicators of security threats were determined.The author's

    results

    the widespread use of MAVs and the corresponding increase in the rate of threats and the scope of threats, the increase in the ability of MAVs to perform missions in terms of variety and quality, the reduction of the possibility of dealing with the threats of MAVs, the reduction of the possibility of identifying, monitoring and arresting the perpetrators and subsequent legal follow-ups will be among the most important security challenges facing the government in the next 10 years.

    Keywords: MAVs, technology forecasting, Fuzzy Delphi, Threat, Security
  • AmirHossein Yavari Bafghi * Pages 101-132
    Objectives

    This research was conducted with the aim of determining the functions of the police station in dealing with social actions, determining the position of the police station in the management of social crises, and preparing formal instructions to standardize the behavior of police officers in the event of social actions. Although the function of police stations in Alborz province was analyzed in the face of the crisis of 2018 and at the same time, an old question was also investigated (the commander of the province should stay at the headquarters or go to the scene of conflict in the event of a crisis).

    Research method

    this research is cross-sectional in terms of time; In terms of purpose, it is applied and developmental, and in terms of method, it is descriptive, and in terms of data collection, mixed methods including: document review, distribution of questionnaires, and in-depth individual and group interviews (especially the Fishbowl method) have been used. The number of the statistical population is 365 people and the number of the targeted sample includes 240 people with experience in the crisis of 2018 (185), Tehran police chiefs (10), provincial police commanders (30 people), first-level Faraja officials (9 people) and second-level executive officials. (6 people). Cronbach's alpha was equal to 8.1.

    Research findings

    Although police stations have the ability to predict social tensions, crisis management in police stations is contingent, the news distribution and reception network needs to be reformed, people's knowledge of what they should do is heterogeneous and insufficient, the person responsible for persuading people is unknown. Is.

    Suggestions: 

    crisis management in the police station needs: strategic plan of human resources, clarification and standardization of behaviors, clarification of how the police officers go to the virtual space and receive information in the administrative hierarchy, hold crisis management training for all involved agents (Faraja and fire brigade units, municipality , electricity, etc.), we oblige Safa to provide training and information to Koop. We need ideas for the police station.

    Keywords: Police Station, Social Action, crisis management, Model, Function
  • Sanamgol Mahmoudi, Yarmohamad Ghasemi *, Nader Hooshmandyar Pages 133-160
    Background and Purpose

    Scientists believe that environment is in direct connection with security of society. therefore the This research tries to explore the effects and crisis of fine dust on national security.

    Method

    Using a qualitative approach and a thematic method, a semi-structured interview was conducted with twenty elites, practitioners and those who are aware of the security issue. Based on the logic of the qualitative method, the interview with the target people was continued by the until theoretical saturation was reached.

    Result

    It was found thatfine dust have aimed the foundations of the social - cultural, economic, political and defense security of the province.

    Results

    If this phenomenon continues and basic solutions are not provided to deal with it in the long term, the society security and therefore the national security of the Islamic Republic of Iran will face a challenge.

    Keywords: fine dust crisis, social security, National Security, Environment, Air Pollution, Ilam city
  • Hafez Mahdnejad, Davood Amini Gheshlaghi *, Mohammadali Khezab Pages 161-193

    Purpose and context: 

    land development affects the safety of tourists through recognizing the capacities of regions, economic efficiency, unity and integrity of the land, expanding regional justice, preserving the environment, protecting cultural heritage and removing deprivations. Therefore, the aim of the research is to analyze the two-way relationship of land use in the safety of tourists in Tehran.

    Method

    This research is applied and its method is descriptive-analytical. The statistical community includes the legal boundaries of the city of Tehran in 1401. The size of the research sample includes 384 people, which was estimated using the Karjesi and Morgan table. The sampling method is simple random and the data collection tool is a questionnaire. The reliability of the questionnaires is based on Cronbach's alpha coefficient of 0.77.

    Findings

    Land improvement index in the field of tourism in Tehran city with an average of 2.36 and tourism safety index in Tehran city with an average of 2.67 is lower than average. Based on the one-sample t-test, the average index of land use and tourist safety is significantly lower than the average. Based on the structural equation model analysis, factor loading coefficients of all components are more than 0.55. The estimation of Pearson's correlation coefficient indicates that there is a significant relationship between the land use variable and the tourism safety index in Tehran metropolis.

    Conclusion

    There is a significant relationship between land preparation and its components with the safety of tourists (access to law enforcement centers, health infrastructure, digital network, navigation system, and food and medicine, etc.) in Tehran, which is estimated as average based on the research results It can be The most important result of the research is finding the objectivity of the point of view of the intertwining of the land use components and the safety of tourists. A view that tries to put the relationship between land development planning and tourist safety in Tehran in the form of a network of agents and activists.

    Keywords: Tourists, Spatial Planning, tourist safety, correlation coefficient, Tehran metropolice