فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 126، فروردین و اردیبهشت 1402)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 126، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا دیهیم، یونس وکیل الرعایا* صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    کارآفرینی در فرایند توسعه اقتصادی و اجتماعی، مسیله مهمی است و به همین دلیل کشورهای مختلف جهان توجه خاصی به آن دارند و ارتقای مهارت های کارآفرینی را در اولویت های برنامه های توسعه خود قرار داده اند. هدف این پژوهش بررسی نقش استراتژیک وجوه هفت گانه عدالت سازمانی در ارتقای مهارت های کارآفرینی نیروی انسانی بوده است.
    مواد و روش ها
    روش اجرای پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی با استفاده از ابزار پرسش نامه است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران و کارشناسان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به تعداد 600 نفر است. در این پژوهش برای انتخاب حجم نمونه مدیران و کارشناسان از فرمول کوکران استفاده شده است و تعداد 234 نفر براساس فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته عدالت سازمانی و پرسش نامه کارآفرینی اسمیت و همکاران (2008) بود. پایایی و روایی ابزارها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی و تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد که نتایج به دست آمده نشان از پایایی و روایی موردقبول برای ابزارها داشت.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که ابعاد رویه ای، مراوده ای، توزیعی، اطلاعاتی، زبان شناختی، احساسی و مشاهده ای عدالت سازمانی بر ارتقای مهارت های کارآفرینی (فنی، مدیریتی، نوآورانه و بلوغ شخصی) منابع انسانی تاثیر معنی دار دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از این است که در اقتصادهای در حال ظهور، آموزش و پرورش کارآفرینی، در شکل دادن به جامعه از طریق توانمند ساختن افراد برای پیشرفت در حرفه ها و زندگی خود، به طور فزاینده ای اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، مهارت های کارآفرینی، مدیران، کارشناسان
  • مصطفی باغانی*، ابوالفضل رحمانی ثانی صفحات 13-21
    زمینه و هدف
    رشد جمعیت نیاز به تولید بیشتر محصولات کشاورزی را باعث می شود و کمبود آب سبب می شود بشر به استفاده از آب های نامتعارف ازجمله پساب ها رو آورد. کیفیت نامناسب پساب ها می تواند برای خاک، گیاه و سلامت مصرف کنندگان مضر باشد بنابراین سنجش و بررسی کیفیت آنها ضروری می باشد
    مواد و روش ها
    در این پژوهش فاکتورهایEC, Ca, Mg, Na, SAR, CL, TC, TP, PH, Ecoli, TN, TSS, COD, BOD  در پساب تصفیه خانه های برکه تثبیت، لجن فعال (فاضلاب بهداشتی کارخانه) و پساب وتلند روستایی با روش های استاندارد آزمایش شد (مطابق نسخه 2017 کتاب روش های استاندارد آزمایش های آب و فاضلاب) و با استانداردهای ویلکاکس، آیرزو وستکات،WHO, USEPA  وFAO مقایسه گردید. تا صلاحیت مصرف سه نوع پساب متفاوت برای مصارف کشاورزی مشخص گردد.
    یافته ها
    طبق استانداردهای ایران، ویلکاکس، آیرز و وستکات، FAO وWHO هر سه نوع پساب برای مصارف آبیاری با تاثیرات منفی کم تا متوسط قابل استفاده هستند ولی در استانداردهای سخت تر (USEPA)، پساب برکه و وتلند حد مجاز فاکتورهای BOD و TSS را تامین نکرده اند و پساب لجن فعال فاکتور BOD را تامین نکرده است.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج،  سیستم تصفیه فاضلاب لجن فعال، بهتر از دو سیستم دیگر استانداردهای مصرف پساب در کشاورزی را تامین می کند. با گذشت زمان استانداردها سختگیرانه ترخواهند شد. انتخاب نوع و بهره برداری صحیح از سیستم تصفیه در تامین استانداردهای کیفی پساب برای آبیاری تاثیر بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: پساب تصفیه خانه فاضلاب، فاکتورهای فیزیک وشیمیایی و میکروبی پساب، مصارف کشاورزی، استانداردهای آبیاری
  • زهرا کریمیان، سید عباس حقایق*، سید محمدحسن امامی نجفی دهکردی، مصطفی رئیسی صفحات 22-34
    زمینه و هدف

    بهره گیری از رویکردهای نوین روان شناسی در کنار درمان های زیستی، اقدامی موثر در راستای کاهش نشانگان ثانوی روانی ناشی از بیماری های زیستی است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان فراتشخیصی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به مرکز پورسینای حکیم شهر اصفهان در سال 1399-1398 بود که از بین آنها 45 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل (15 نفر) گمارده شدند و از پرسش نامه کیفیت زندگی پاتریک و همکاران (1998) استفاده شد. برای آزمودنی های گروه های آزمایش، بسته های درمانی فراتشخیصی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در هشت جلسه 90 دقیقه ای ارایه شد. داده ها با روش تحلیل کواریانس تک متغیره به کمک نرم افزار SPSS19 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    هر دو مداخله فراتشخیصی و پذیرش و تعهد، بر بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر موثر بوده است (05/0>p)، ضمن اینکه بررسی تفاوت میانگین ها در آزمون تعقیبی بیانگر اثربخشی بالاتر درمان فراتشخیصی بر کیفیت زندگی بوده است.

    نتیجه گیری

    اثربخش بودن هر دو رویکرد مورداستفاده نشان می دهد که پزشکان و تیم درمانی با بهره گیری از رویکردهای درمان روانی در کنار درمان های زیستی می توانند از شدت نشانگان ثانوی ناشی از بیماری های مزمن جلوگیری کنند و با این کار فرایند درمان را تسهیل نمایند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سندروم روده تحریک پذیر، کیفیت زندگی، درمان فراتشخیصی
  • سعید پیرمرادی* صفحات 35-50
    زمینه و هدف
    اوتیسم شامل مجموعه ای از اختلالات محیطی و ژنتیکی در سیستم عصبی است که حاصل آن نقص در رفتارها و نحوه ارتباطات اجتماعی، رفتارهای کلیشه ای و مشکل در توانایی های حرکتی و ناتوانی در برنامه ریزی های حرکتی می باشد. این عوامل شدت این بیماری و نحوه پاسخ آن به درمان را تحت تاثیر قرار می دهند.
    مواد و روش ها
    این مطالعه در صدد شناسایی فهرست مشترکی از ژن های متفاوت بیان شده (DEG) با استفاده از یکی از روش های متاآنالیز توسط ابزارهای بیوانفورماتیک بود که سه مطالعه مایکروارای شناسایی شدند که 109 نمونه را شامل می شدند که 90 نفر آنها بیمار و 19فرد دیگر سالم بودند. تجزیه وتحلیل های این مطالعات با نرم افزار انجام شد و متاآنالیز بر روی آنها انجام گرفت.
    یافته ها
    پس از جداسازی ژن های دارای بیان متفاوت، با کمک آنالیزهای آماری توسط نرم افزار R ژن های (EIF1AY, EIF2S3,IL32, ARPC4-TTLL3,LILRA5 ,EIF5A ,XIST, RARA, TXLNG,) به دست آمدند. سپس با بررسی آنتولوژی آنها از طریق دیتابیس enrichr و ارتباط مسیرهای برهمکنشی آنها از طریق pathways و شبکه های برهمکنشی با دیگر ژن های موثر در بیماری اوتیسم، نتاج نهایی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با شناسایی ژن های دارای بیان متفاوت در مطالعات مختلف که دچار کاهش یا افزایش بیان معنادار شده بودند و بررسی آنها در مسیرهای بیولوژیکی و مولکولی و سلولی مشخص شد این مجموعه از ژن ها می توانند در اوتیسم و برخی مسیرهای موثر در فرایند عملکردی این بیماری نقش داشته باشند پس می توان با بررسی اهداف تاثیرگذاری و محصولات آنها راهکارهای درمانی مطلوبی را در زمینه مهار آنها ارایه کرد.
    کلیدواژگان: اوتیسم، بیان ژن، متاآنالیز شبکه، نرم افزار
  • آسیه نمازی*، مرضیه مسجودی صفحات 51-63
    زمینه و هدف
    پاندمی کووید 19 باعث تغییرات بسیاری در روش های آموزشی دانشگاه های کشور شد و بسیاری از موسسات آموزشی، به ایجاد و راه اندازی کلاس های مجازی یا توسعه نظام های سنتی خود پرداختند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه رضایتمندی از آموزش مجازی و ارتباط آن با اشتیاق تحصیلی در دانشجویان دانشگاه آزاد رشت در دوران همه گیری بیماری کرونا انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی بود که در آن 425 نفر از دانشجویان در دو گروه علوم پزشکی و غیرپزشکی به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و پرسش نامه خودگزارشی در مورد رضایتمندی از آموزش مجازی و اشتیاق تحصیلی فردریکز را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با بهره گیری از آزمون های آماری تی مستقل، واریانس یک طرفه و همبستگی پیرسون تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کسب شده از مقیاس رضایت 22/89±78/70و اشتیاق تحصیلی، 11/58±51/12بود. کمترین رضایتمندی در گروه علوم پزشکی وجود داشت و هم زمان اشتیاق تحصیلی آنها نیز نسبت به سایرین پایین تر گزارش شد. میزان رضایت از روش آموزش مجازی در دانشجویان غیربومی و تحصیلات تکمیلی نسبت به دیگر دانشجویان بالاتر بود. همچنین بین نمره رضایتمندی و اشتیاق تحصیلی دانشجویان، همبستگی آماری معنی دار مشاهده شد (0/004=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت اشتیاق تحصیلی به ویژه در رشته های علوم پزشکی که با حفظ جان افراد سرکار دارند، نیاز به توانمندسازی و آموزش مهارت کار با آموزش مجازی برای ایجاد افزایش رضایتمندی و ارتباط گیری مناسب استادان با دانشجویان برای بهبود وضعیت ایجادشده ناشی از همه گیری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، رضایتمندی، اشتیاق تحصیلی، کووید 19
  • کیمیا صباغ، محمدرضا مظلوم زاده، عالیه زمانی طاوسی، علی مشهدی* صفحات 64-77
    زمینه و هدف
    اپیدمی کووید-19 سطح بالایی از ترس و اضطراب را با خود به همراه آورد. همچنین نتایج پژوهش های پیشین نشان داده اند که هریک از متغیرهای ترس از کووید-19، نظام بازداری رفتاری و راهبردهای منفی نظم جویی هیجان در پیش بینی بهزیستی روان شناختی نقش تعیین کننده ای دارند؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر، بررسی رابطه ترس از کووید-19 با بهزیستی روان شناختی و همچنین نقش میانجی گری نظام بازداری رفتاری و راهبردهای منفی نظم جویی هیجان در این رابطه بود.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش حاضر، توصیفی- همبستگی و از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل بزرگسالان ایرانی بود که از این میان 450 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های فرم کوتاه بهزیستی روان شناختی ریف ترس از کووید-19 (FCV-19S)، مقیاس نظام های فعال سازی و بازداری رفتاری (BAS/BIS Scale) و فرم کوتاه پرسش نامه نظم جویی شناختی- هیجانی (CERQ-P-short) جمع آوری شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر انجام شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد که بین ترس از کووید-19، سیستم بازداری رفتاری و راهبردهای منفی نظم جویی هیجان با بهزیستی روان شناختی همبستگی معناداری (P<0.01) وجود دارد. علاوه براین، نتایج بوت استراپ نیز بیانگر این است که نقش میانجی گری سیستم بازداری رفتاری (0.001) و راهبردهای منفی نظم جویی هیجان (0.006) معنادار بود.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش، بهزیستی روان شناختی از طریق مسیر ترس از کووید-19، نظام بازداری رفتاری و راهبردهای منفی نظم جویی هیجان پیش بینی می شود.
    کلیدواژگان: ترس از کووید-19، نظام بازداری رفتاری، بهزیستی روان شناختی، راهبردهای منفی نظم جویی هیجان
  • فاطمه غلامی، نعمت الله شموسی، عبدالرشید خزاعی فیض آباد*، فرحناز یوسفی صفحات 78-87
    زمینه و هدف

    پس از اعلام همه گیری یا پاندمی بیماری کرونا، مسیولین ارشد نظام سلامت در دنیا ازجمله وزیر بهداشت ایران نتیجه تلاش ها و اقدامات درمانی و بهداشتی را از طریق رسانه به اطلاع عموم رساندند. مطالعه حاضر با هدف تحلیل گزارش های رسانه ای وزیر بهداشت ایران درباره بیماری کووید-19در قالب مطالعه ای کیفی و با تمرکز بر همنشینی واژگانی، گفتمان و استراتژی های ارتباطی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مروری بر گزارش های خبری منتشرشده در بازه زمانی 20 آذر 1398 تا انتهای خیز سوم کرونا (1 بهمن 1399) است که از پایگاه خبرگزاری مهر استخراج و به ترتیب تاریخ و با فرمت یکسان، در قالب 316 گزارش خبری (155800 واژه) جمع آوری گردید. سپس بسامد واژگان مرتبط و پرکاربرد در پیکره زبانی براساس بافت کلام بررسی شد. درون مایه ها با استفاده از الگوی کلارک و براون (2013) در شش مرحله به دست آمد: آشنایی با داده ها، کدگذاری، جست وجوی درون مایه ها، مرور درون مایه ها، معرفی و نامگذاری درون مایه ها و در نهایت جمع بندی و نگارش تحلیل نهایی.

    یافته ها

    مفاهیم در نه دسته استخراج شدند: تبیین وظایف وزارت بهداشت، تعیین تکلیف برای مردم، انسجام بخشی به نیروهای مردمی، امیدآفرینی در میان مخاطبان، تاکید بر پایه های اعتقادی، ترسیم شیوه های آموزش مجازی، به کارگیری استعارات، بیان ابعاد بین المللی و استفاده از ابزارهای عاطفی.

    نتیجه گیری

    مفاهیم استخراج شده بیانگر تلاش ستاد ملی کرونا برای تفهیم موضوع، جلب همکاری و همراه کردن مردم در مقابله با انتشار بیماری می باشد.

    کلیدواژگان: کوید 19، گزارش های خبری، ایران، درونمایه های مفهومی، راهبردهای ارتباطی
  • عزت صمدی پور، رقیه زردشت، فاطمه برزویی، الهام ناوی پور، فاطمه قارداشی* صفحات 89-101
    زمینه و هدف
    بیماری نوظهور کووید-19 با شیوع چشمگیر، ایمنی شغلی کارکنان سلامت را به مخاطره انداخته است. رفتارهای پیشگیری کننده در هر فرد ارتباط نزدیکی با درک خطر وی از عامل خطر دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت درک خطر کارکنان بهداشت و درمان ایران از بیماری کووید -19 در شروع بحران و عوامل موثر بر آن انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه پیمایشی مقطعی، در تابستان 1399 به روش نمونه گیری در دسترس در جامعه کارکنان بهداشتی- درمانی انجام شده است. داده ها با یک پرسش نامه پژوهشگرساخته حاوی مشخصات دموگرافیک (5 سوال) و درک خطر (20 سوال)، با 5 زیرمقیاس، عوامل شناختی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و احساسی به صورت آنلاین از طریق شبکه های اجتماعی تلگرام و واتساپ گروه کارکنان درمانی ایران جمع آوری شد. تحلیل داده ها در نسخه 16 نرم افزار spss انجام گردید.
    یافته ها
    در مجموع 165 نفر، گروه سنی 49- 20 سال با 84 درصد و زنان با 60 درصد بیشتر مشارکت کنندگان را تشکیل می دادند. میانگین نمره درک خطر کارکنان بهداشتی- درمانی 8.17±66.43بود. ضریب همبستگی اسپیرمن، در سطح معنی داری 0/01ارتباط نمره درک خطر را با تمام زیرمقیاس ها معنی دار و مستقیم نشان داد (p <0.001). عوامل سیاسی و مذهبی، بیشترین همبستگی را با درک خطر کارکنان داشتند (r > 0.75).
    نتیجه گیری
    کارکنان بهداشتی درمانی، در شروع بحران، درک بالایی از خطر بیماری نوظهور کووید-19 نداشتند. به نظر می رسد در شروع بحران آموزش برای افزایش درک خطر کارکنان، ضروری است.
    کلیدواژگان: _ درک خطر، کارکنان بهداشتی درمانی، _ کووید-19، کرونا ویروس، _ فاکتورهای شناختی
  • مرضیه بابایی حیدر آبادی، محمد قمری*، سیمین حسینیان صفحات 102-116
    زمینه و هدف
    اختلالات بی اشتهایی عصبی یکی از شایع ترین اختلالات خوردن در میان نوجوانان است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تصویر بدنی و سبک های هویت دانش آموزان دختر مبتلا به بی اشتهایی عصبی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش  حاضر از نوع نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل نوجوانان دختر مبتلا به بی اشتهایی در سال تحصیلی 99-1400 شهر کرج بودند. به ‎منظور انجام پژوهش، 30 نفر از دانش آموزان با نمونه گیری تصادفی در گروه آزمایشی و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در 10 جلسه مداخله درمان مبتنی بر خانواده را دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. ابزارهای مورداستفاده، پرسش نامه نگرش های خوردن گارنر و گرفینگل (1982)، پرسش نامه سبک های هویت برزونسکی (1989) و پرسش نامه تصویر بدنی (کش و پروزینسکی، 1990) بود. داده ها با تحلیل کواریانس چندمتغیره و تحلیل واریانس آمیخته بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، منجر به پیدایش تصویر بدنی مثبت و کسب هویت متعهدانه در دانش آموزان می شود (0/01<p). همچنین نتایج مرحله پیگیری نشان داد که اثربخشی مداخله، ماندگار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها می توان گفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، منجر به پیدایش تصویر بدنی مثبت و سبک هویت متعهدانه در نوجوانان دختر می شود. بنابراین روان شناسان و مشاوران می توانند از این درمان در دانش آموزان دختر مبتلا به بی اشتهایی عصبی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: بی اشتهایی عصبی، تصویر بدنی، درمان تعهد و پذیرش، هویت
  • مهدی زارعی، علی گوهری*، زینب سادات حسینی صفحات 117-129
    زمینه و هدف
    فعالیت بدنی منظم در دوران بارداری با کاهش خطر ابتلا به دیابت بارداری مرتبط است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی و مقایسه سطح و شدت فعالیت بدنی در زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری و زنان باردار سالم بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی روی 100 زن باردار مراجعه کننده (50 زن باردار مبتلا به دیابت بارداری و 50 زن باردار سالم) با نمونه گیری به شکل هدفمند و از نمونه های در دسترس با دامنه سنی 35-25 سال انجام شد. سطح فعالیت بدنی با استفاده از پرسش نامه فعالیت بدنی بارداری (PPAQ) ارزیابی شد. برای مقایسه سطح و شدت فعالیت بدنی در دو گروه از آزمون یومن ویتنی استفاده شد.
    یافته ها
    میزان فعالیت بدنی در منزل (0/013=p)، فعالیت نقل و انتقال (0/000=p) و کل فعالیت بدنی (0/012=p) در گروه دیابت بارداری در مقایسه با گروه باردار سالم به طور معناداری پایین تر بود. تفاوت معناداری در میزان فعالیت در محل کار (0/815=p) و فعالیت های ورزشی و سرگرمی (0/104=p) بین دو گروه مشاهده نشد. میانگین فعالیت های با شدت سبک (0/042=p) و شدت متوسط (0/030=p)در گروه دیابت بارداری به طور معناداری نسبت به گروه سالم پایین تر بود. تفاوت معناداری در فعالیت های با شدت بالا (0/315=p)و رفتارهای کم تحرک (0/114=p) بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد سطح فعالیت بدنی و شدت فعالیت های با شدت سبک و متوسط در زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری نسبت به زنان باردار سالم، پایین تر است، از این رو توسعه برنامه های پیشگیری با هدف افزایش سطح فعالیت بدنی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی سالم، رفتار کم تحرک، دیابت شیرین
  • شیرین احمدی، سجاد بشرپور*، اکبر عطادخت، محمد نریمانی صفحات 130-143
    زمینه و هدف
    وابستگی به مواد یک بیماری مزمن مغزی است که با مصرف مواد مخدر اجباری و تکانشی مشخص می شود. پژوهش حاضر با هدف مدل سازی ساختاری شدت وابستگی به مواد براساس سرشت عاطفی با نقش میانجیگری کنترل بازداری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش موردنظر همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کمپ های ترک اعتیاد اردبیل در سال 1400 بود. تعداد 200 نفر از این افراد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به پرسش نامه های شدت وابستگی به مواد، سرشت عاطفی و همچنین آزمون کنترل بازداری (go/nogo) پاسخ دادند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای smart pls3 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد سرشت عاطفی بر شدت وابستگی به مواد اثر مستقیم و معنی داری دارد، همچنین اثر غیرمستقیم سرشت عاطفی بر شدت وابستگی به مواد با میانجیگری کنترل بازداری تایید شد. مدل براساس شاخص های نکویی برازش کفایت مناسبی داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش حاضر مطالعه سرشت عاطفی و کنترل بازداری گامی ضروری و حیاتی در مدیریت، پیش آگهی و پیشگیری از وابستگی و مصرف مواد است.
    کلیدواژگان: شدت وابستگی به مواد:کنترل بازداری: سرشت عاطفی:وابسته به مواد
  • فاطمه زهرا کریمی، مریم صالحیان، حمیده حسینی*، زهرا نوروزی، ملیحه عافیت صفحات 144-162
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای اختلال عملکرد جنسی در زنان یایسه، پژوهش حاضر با هدف مرور نظام مند تاثیر گیاهان دارویی بر عملکرد جنسی در زنان یایسه ایرانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تمامی مطالعات مربوط به بررسی تاثیر گیاهان دارویی بر عملکرد جنسی در زنان یایسه ایرانی با کلیدواژه های اختلال عملکرد جنسی زنان، اختلال عملکرد جنسی، رضایت جنسی، رفتار جنسی، فعالیت جنسی، یایسه، یایسگی، قبل از یایسگی، پس از یایسگی، گیاهان دارویی، داروهای گیاهی، مواد گیاهی، فیتواستروژن، درمان فیتواستروژنی، کارآزمایی بالینی تصادفی، با استفاده از عملگرهای بولینOR  و  ANDدر پایگاه های اطلاعاتی از سال 2000 تا 2021 جستجو شدند. به منظور ارزیابی کیفیت مقالات از ابزار جداد استفاده شد.
    یافته ها
    25 مطالعه وارد مرور سیستماتیک شدند. گیاهان موردبررسی شامل جینکوبیلوبا، رازیانه، گل راعی، گرده خرما، آفرودیت، شنبلیله، رازک، کوهوش سیاه، اسطوخودوس، جنسینگ، زعفران، شبدر قرمز، خارخاسک، سیاه دانه و پنج انگشت، آروماتراپی ترکیبی (رازیانه، گلپر، مریم گلی، نارنج، اسطوخودوس و گل شمعدانی) بودند که بر ابعاد مختلف عملکرد جنسی بررسی کردند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعات بررسی شده، اغلب گیاهان در بهبود عملکرد جنسی موثر بودند. هرچند به دلیل محدود بودن تعداد مطالعات انجام شده برای هر گیاه، امکان انجام متاآنالیز در این مطالعه وجود نداشت از این رو توصیه می شود مطالعات بیشتری در رابطه با هریک از گیاهان انجام شود تا شواهد کافی برای تصمیم گیری در رابطه با مصرف هریک از گیاهان به عنوان درمان هایی کم خطرتر و کم هزینه تر برای بهبود عملکرد جنسی زنان یایسه ارایه داد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی: زنان: عملکرد جنسی: مرور نظام مند:یائسگی
|
  • Reza Dihim, Younos Vakil Alroaia * Pages 1-12
    Introduction
    By increasing competition and expanding the development of human resources development strategies, the Ministry of Cooperation, Labour, and Social Welfare experts are working to maintain talented employees and raise entrepreneurial spirit among their employees to achieve the best performance in the implementation of justice as one of the basic human needs. This study aimed to investigate the strategic role of the seven organizational justice aspects in enhancing entrepreneurial expertise.
    Materials and Methods
    The method of implementing the present study is a descriptive - survey using a questionnaire. The research population consists of managers and experts of the ministry of cooperation, work, and social welfare as a number of 600. In this study, the sample size of managers and experts was measured by the Cochran formula and the number of 234 people were selected. Reliability and validity of tools were investigated using Cronbach's alpha coefficient, composite reliability, and confirmatory factor analysis, which had the reliability and validity required for instruments.
    Results
    Findings showed that the procedural, interactive, distributive, informational, linguistic, emotional, and observational dimensions of organizational justice enjoy a significant effect on promoting entrepreneurial skills (technical, managerial, innovative, and personal maturity) of human resources.
    Conclusion
    The results suggest that entrepreneurship education is increasingly important in shaping society in emerging economies by empowering people to advance in their careers and lives.
    Keywords: Organizational justice, entrepreneurial skills, managers, Experts
  • Mostafa Baghani *, Abolfazl Rahmani Sani Pages 13-21
    Introduction
    Population growth causes the need to produce more agricultural products. And the lack of water causes people to use unconventional waters, including treated sewage. Improper quality of wastewater can be harmful to the soil, plants and the health of consumers. Therefore, it is necessary to measure and check their quality.
    Materials and Methods
    In this study, the factors of EC, BOD, COD, TSS, TN, TP, PH, Ecoli, TC, CL,Ca, Mg, Na, SAR in effluent treatment plants, Sabzevar stabilization pond, activated sludge (Factory sanitary wastewater) and rural Wetland with Tested by standard methods. (according to 2017 version of the book Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater) and compared with Wilcox, Ayers and Westcot, FAO, WHO, USEPA standards.To determine the competence of three different types of effluent for agricultural use.
    Results
    In accordence with the standards of Iran, Wilcox, Ayers and Westcot, FAO and WHO, all three types of effluent can be used for irrigation with low to moderate negative impacts. However, in the more stringent standards (USEPA), stabilization pond and Wetland did not meet the BOD, TSS factors threshold, and the activated sludge effluent did not provide the BOD factor.
    Conclusion
    According to the results, the activated sludge treatment system meets the standards of wastewater consumption in agriculture better than the other two systems. Over time, the standards will become stricter. Choosing the type and correct operation of the treatment system has a significant impact on providing the quality standards of effluent for irrigation.
    Keywords: _ Sewage treatment plant effluent, Physical, chemical, microbial factors of effluent, _ agricultural uses, _ irrigation standards
  • Zahra Karimian, Seyed Abbas Haghayegh *, Seyed Mohammad Hassan Emami-Najafi-Dehkordi, Mostafa Raisi Pages 22-34
    Introduction

    Using new psychological approaches along with biological treatments is an effective measure to reduce secondary mental symptoms caused by biological diseases. The purpose of the present study is to compare the effectiveness of extra diagnostic treatment and treatment based on acceptance and commitment to the quality of life of patients with irritable bowel syndrome.

    Materials and Methods

    The current study was a quasi-experimental pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all patients with irritable bowel syndrome who were referred to Hakim Poursina Center in Isfahan in 2018-2019, out of which 45 people were selected by the available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 people). and the quality-of-life questionnaire of Patrick et al (1998) was used. For of the experimental groups, meta-diagnostic treatment packages and treatment based on acceptance and commitment were provided in eight 90-minute sessions. The data were analyzed by univariate covariance analysis using SPSS19 software.

    Results

    Both trans-diagnostic interventions and acceptance and commitment were effective in improving the quality of life of patients with irritable bowel syndrome (p<0.05), while the examination of the difference in means in the follow-up test indicated higher effectiveness of transdiagnostic treatment on quality of life.

    Conclusion

    With the effectiveness of both approaches used, the conclusion shows that doctors and the treatment team can prevent the severity of secondary symptoms caused by chronic diseases by using psychological treatment approaches along with biological treatments and thereby facilitate the treatment process.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Irritable Bowel Syndrome, Quality of life, Trans-diagnostic treatment
  • SAEED PIRMORADI * Pages 35-50
    Introduction
    Autism is a set of environmental and genetic disorders in the nervous system that result in defects in social behaviors, social communication, stereotyped behaviors and difficulty in motor skills and inability to plan motor. These factors are the severity of the disease and how affect its response to treatment.
    Materials and Methods
    In this study, we sought to identify a common list of different genes expressed (DEG) using a meta-analysis method by bioinformatics tools. Three microwave studies were identified, including 109 samples, of which 90 were sick and 19 were healthy. These studies were analyzed by software and meta-analysis was performed on them.
    Results
    After isolation of genes with different expression with the help of statistical analysis by R software, genes (EIF1AY, EIF2S3, IL32, ARPC4-TTLL3, LILRA5, EIF5A, XIST, RARA, TXLNG,) were obtained and then by examining their gene ontology from the final results were obtained through the enrichr database and the association of their interaction pathways with pathways and interaction networks with other genes involved in autism.
    Conclusion
    By identifying genes with different expression in different studies that had a significant decrease or increase in expression and examining them in biological, molecular and cellular pathways in general, it was found that this set of genes can be used in autism and some pathways in the functional process. This disease has a role, so it is possible to provide desirable treatment strategies to control them by examining the targets of their effects and products.
    Keywords: Autism, Gene Expression, Network meta-analysis, Software
  • Asiyeh Namazi *, Marzieh Masjoudi Pages 51-63
    Introduction
    The covid-19 pandemic caused many changes in the educational methods of the country's universities, and many educational institutions created and launched virtual classes or developed their traditional systems. The present study was conducted with the aim of comparing the satisfaction of virtual education and its relationship with academic enthusiasm in the students of the Azad University of Rasht during this pandemic.
    Materials and Methods
    The present study was a cross-sectional descriptive study in which 425 students were in two medical and non-medical sciences groups by stratified random sampling and completed a self-report questionnaire on satisfaction with virtual education and Fredericks' academic enthusiasm. The data were analyzed using SPSS software, an independent t-test, one-way variance, and Pearson's correlation.
    Results
    The average score obtained from the satisfaction scale was 78.70±22.89 and academic enthusiasm was 51.12±11.58. The least satisfaction was found in the medical sciences group and also their academic enthusiasm was reported to be lower than others. The level of satisfaction with the virtual education method was higher among non-native and graduate students than among other students. Also, a statistically significant correlation was observed between the satisfaction score and the academic enthusiasm of students (p=0.004).
    Conclusion
    Considering the importance of academic enthusiasm, especially in the fields of medical sciences, which work by saving people's lives, there is a need to empower and train the skills of using virtual education to increase the satisfaction and proper communication between professors and students to improve the situation of creating caused by the epidemic.
    Keywords: virtual education, Satisfaction, Academic Enthusiasm, COVID-19
  • Kimia Sabbagh, Mohammadreza Mazloomzadeh, Alieh Zamani Tavousi, Ali Mashhadi * Pages 64-77
    Introduction
    The Covid-19 epidemic brought a high level of fear and anxiety. The results of previous studies have shown that the variables of fear of Covid-19, behavioral inhibition system, and negative emotion regulation strategies have a crucial role in predicting psychological well-being. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between fear of Covid-19 and psychological well-being and the mediating role of the behavioral inhibition system and negative emotion regulation strategies in this context.
    Materials and Methods
    The design of the present study was descriptive-correlational and of the path analysis type. The statistical population of this study included Iranian adults, of whom 450 individuals were selected using the available sampling method. Data were collected using the Rif short form of the Psychological Well-Being Questionnaire, the Fear of Covid-19 Scale, the Behavioral Activation and Inhibition Scale, and the Persian short form of the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. Pearson correlation method, multiple regression and path analysis were used for data analysis.
    Results
    The results of the present study show that there is a significant relationship (P<0.01) between the fear of covid-19, behavioral inhibition system, and negative emotion regulation strategies with psychological well-being. In addition, the bootstrap results show that the mediating role of the behavioral inhibition system (0.001) and negative emotion regulation strategies (0.006) is significant.
    Conclusion
    Psychological well-being is predicted through the path of fear of covid-19, behavioral inhibition system, and negative emotion regulation strategies.
    Keywords: Behavioral inhibition system, Fear of Covid-19, negative emotion regulation strategies, Psychological well-being
  • Fatemeh Gholami, Nematullah Shomoossi, ABDURRASHID KHAZAEI FEIZABAD *, Farahnaz Yousefi Pages 78-87
    Introduction

    Following the announcement of Covid-19 as a pandemic. High authorities of world health systems including the Minister of Health in Iran shared their findings and achievements with public through media. The present qualitative study aimed at analyzing the news reports of the minister of Health on Covid-19 focusing on word collocation and discourse and communicative strategies.

    Materials and Methods

    This review study was conducted on news reports released from December 11, 2019 till January 20, 2021 (end of the third rise) on Mehr News Agency. The extracted data were chronologically ordered in 316 reports (155800). Then the frequency of the related expressions was checked. The themes were extracted in following six steps using Clark and Braun Model (2013): familiarity with data, encoding, searching the themes, reviewing the themes, introducing and naming the themes, and finally rounding out and writing the final analysis.

    Results

    The concepts were put in nine categories: clarifying the duties of the Health Ministry, assignment for people, uniting the public forces, hope creation, focusing on the ideological foundations, expressing virtual education methods, using metaphors, expressing international dimensions, and using emotional devices.

    Conclusion

    The extracted concepts show the efforts of the Iranian Corona National Headquarters to clarify the issue, attract the public cooperation and accompaniment.

    Keywords: COVID-19, news reports, thematic concepts, communicative strategies
  • Ezat Samadipour, Roghayeh Zardosht, Fatemeh Borzoee, Elham Navipur, Fatemeh Ghardashi * Pages 89-101
    Introduction
    The emergent Covid-19 disease with conspicuous prevalence is putting the healthcare workers' job security at risk. The preventive behaviors in every individual have a close relationship with his/her risk perception of the risk factor. Hence the present study has been undertaken aiming at determining the Iranian healthcare workers' risk perception of the Covid-19 disease at the beginning of the crisis and the relevant effective factors
    Materials and Methods
    This anonymous online survey was conducted in summer, 2020 using available sampling method among the Iranian healthcare workers. The data was collected via online-social networks using a researcher-made questionnaire containing demographical specifications, risk perceptions, with five sub-scales including cognitive, cultural, political, social and emotional factors. Data analysis was done in spss software 16.
    Results
    From 165 participants, the age group (20-49 years) with 84% and the females with 60% constituted the majority of participants. The average risk perception score of the healthcare workers was 66.43±8.17. The Spearman correlation coefficient showed the significant direct relationship between the risk perception score and all the sub-scales at 0.01 significance level. The political and cultural factors had the highest correlation with the personnel risk perception (r > 0.75).
    Conclusion
    At the beginning of the crisis, Health workers did not have an excellent risk perception of the emergent Covid-19 disease. It seems that at the onset of a crisis, training is necessary to increase the risk perception of employees.
    Keywords: _ Risk perception, health, Covid-19, _ corona virus, _ Cognitive factors, ., healthcare workers
  • Marzieh Babaee Heydarabadi, Mohammad Ghamari *, Simin Hosenian Pages 102-116
    Introduction
    It seems eating disorder is increasing in adolescent. The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment-based therapy on body image and identity styles of female students with anorexia nervosa.
    Materials and Methods
    The research design was quasi-experimental, pre-test and post-test and control group. The statistical population was adolescent girls with anorexia in the academic year 2020-2021 Karaj. At least 30 students were randomly assigned to experimental and control groups. In 10 treatment sessions, the experimental group received treatment, and the control group did not benefit from this intervention.  The instruments used were Garner and Garfingel (1982) Eating Attitudes Questionnaire, Brzonsky Identity Styles Questionnaire (1989) and Imaging Physics Questionnaire (Kash & Prozinski, 1990). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance and mixed analysis of variance.
    Results
    The results showed that acceptance and commitment-based therapy leads to the emergence of a positive body image and the acquisition of a committed identity in students (p <0.01). Follow-up also showed that the effectiveness of the intervention is lasting.
    Conclusion
    According to the findings, it can be concluded that the method of Acceptance and Commitment Therapy leads to the positive body image and committed identity style in female adolescent. Therefore, psychologists and counselors can use this treatment for female students with anorexia.
    Keywords: Anorexia nervosa, body image, Acceptance, Commitment Therapy, Identity
  • Mehdi Zarei, Ali Gohari *, Zeynab Sadat Hosseini Pages 117-129
    Introduction
    Regular physical activity during pregnancy is associated with a reduced risk of gestational diabetes. The aim of the present study was to evaluate and compare the level and intensity of physical activity in pregnant women with gestational diabetes and healthy pregnant women.
    Materials and Methods
    This case-control study was conducted on 100 referring pregnant women (50 pregnant women with gestational diabetes and 50 healthy pregnant women) with purposeful sampling from available samples with an age range of 25-35 years. Physical activity level was measured using the Pregnancy Physical Activity Questionnaire (PPAQ). Mann-Whitney u test was used to compare the level and intensity of physical activity of two groups.
    Results
    The level of physical activity at home (p=0.013), Transportation activity(p=0.000) and total physical activity(p=0.012) in the gestational diabetes group was significantly lower compared to the healthy pregnant group. There was no significant difference in occupational physical activity(p=0.815) and Sports/exercise activities(p=0.104) between the two groups. The activities with light intensity(p=0.042) and moderate intensity(p=0.030) in the gestational diabetes group were significantly lower than the healthy group. No significant difference was observed in high-intensity activities (p=0.315) and sedentary behaviors (p=0.114) between the two groups.
    Conclusion
    The results of the present study showed that the level of physical activity and activities with light and moderate intensity in pregnant women with gestational diabetes are lower than in healthy pregnant women, hence the development of prevention programs with aim of increasing the level of physical activity is necessary.
    Keywords: healthy lifestyle, Sedentary Behavior, Diabetes Mellitus
  • Shirin Ahmadi, Sajjad Basharpoor *, Akbar Atadokht, Mohammad Narimani Pages 130-143
    Introduction
    Drug addiction is a chronic brain disease characterized by forced and impulsive drug use. The aim of this study was to structurally model the severity of substance dependence based on affective temperament with the mediating role of inhibition control.
    Materials and Methods
    The research was a correlation of structural equations. The statistical population included all drug addicts who referred to Ardabil addiction treatment camps in 2021. A total of 200 of these individuals responded to the substance abuse severity, affective temperament and inhibition control test (go / no go) by Purposive sampling method. The obtained data were analyzed using smart pls3 software.
    Results
    The results showed that affective temperament had a direct and significant effect on the severity of substance dependence. Also, the indirect effect of affective temperament on the severity of substance dependence was confirmed by the mediation of inhibition control.
    Conclusion
    According to the results of the present study, the study of affective temperament and inhibition control is a necessary and vital step in management, prognosis and prevention of dependence and substance use.
    Keywords: Substance dependence severity, Inhibition control, Affective temperament Substance dependent
  • Fatemezahra Karimi, Maryam Salehian, Hamideh Hosseini *, Zahra Norouzi, Malihe Afiat Pages 144-162
    Introduction
    Based on high prevalence of sexual dysfunction in menopausal woman, this research was performed to investigate the effect of the medicinal plants on sexual function in menopausal women.
    Materials and Methods
    In this systematic review of clinical trials, Persian relevant articles  were identified through a systematic search of databases from 2000 to 2021 ,using  the keywords of (female sexual dysfunction, sexual function, sexual satisfaction, sexual behavior, sexual activity, menopause, Post menopause, Herbal medicine , Medicinal plants, herbal materials, phytoestrogens, phytotherapy, Randomized Clinical Trials.The Jadad scale was used to assess the quality of the retrieved articles
    Results
    In final twelve articles were analyzed. The studied plants were ginkgo biloba, fennel, st johns wort, palm pollen, fenugreek, afrodit, , hop, black cohosh, lavender, ginseng, saffron, red clover, Tribulus terrestris, nigella sativa and vitex agnus castus and hybrid aromatherapy (fennel, Heracleum persicum, salvia officinalis, bergamot, lavender and geranium) that were studied on different dimensions of sexual function.
    Conclusion
    Based on the results of studies, most plants were effective in improving sexual function. Although due to the limited number of studies performed for each plant, it was not possible to perform meta-analysis in this study, so it is recommended to conduct more studies in relation to each plant to provide sufficient evidence to decide on the use of each Herbs are offered as less dangerous and less expensive treatments to improve sexual function in menopausal women.
    Keywords: Medicinal plants, women, Sexual function, systematic review, Menopause