فهرست مطالب

مجله مطالعات الگوی پیشرفت اسلامی ایرانی
پیاپی 24 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی گلدانی*، علی قربانپور صفحات 7-35

    در سال 1397، سند پایه الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت همراه با بیانیه ای از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به اصلی ترین نهادهای سیاستگذار مانند مجمع تشخیص مصلحت نظام، دولت، مجلس و شوراهای عالی ابلاغ گردید. از زمان تدوین سند مذکور تا کنون، کشور دچار بحران های ساختاری از جمله بحران های زیست محیطی که کشورمان دچار تلاطم های شدید در حوزه سیاست گذاری صحیح گردید و لذا نیاز به یک سند بالادستی قابل اعتماد که علاوه بر قابلیت انعطاف در بحران ها، قدرت خلق مسیر و زایش برون رفت از این بحران ها را داشته باشد، بیشتر احساس گردید. مطالعه حاضر به مقایسه اهمیت ابعاد مختلف در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در اهداف توسعه پایدار می پردازد و در نهایت، با هدف ارتقاء ظرفیت های الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در مواجهه با انواع بحران، به مدد رویکرد هم افزایی نگری، از تطبیق الگوی جهانی توسعه پایدار و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، متمم هایی راهبردی را در جهت ارتقای الگوی پیشرفت، ارایه خواهد داد. برای این منظور، 56 تدبیر الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و 169 هدف خرد توسعه پایدار در هشت بعد کلی تقسیم-بندی شده و سپس میزان اهمیت هر یک از این ابعاد مشخص گردیده است. نتایج حاصله نشان می دهد که میزان پرداخت بعد اجتماعی و بعد محیط زیستی در توسعه پایدار به مراتب بیشتر از الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است. مبانی انقلابی و اسلامی تنها در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت مورد توجه قرار گرفته است. لذا همگونی اهداف و در توزیع شاخص های تولیدی برای سنجش پیشرفت در ابعاد مختلف، می تواند چالش اساسی این الگو تلقی گردد.

    کلیدواژگان: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، توسعه پایدار، بحران های زیست محیطی، بحران آب
  • میثم سلیمانی*، فاطمه احمدوند صفحات 37-50

    الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ابوالقاسم سحاب به سبک میرزا حسین خان سپهسالار شامل دو قسمت است یکی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که از ابتدای دهه چهارم انقلاب اسلامی از سوی مقام معظم رهبری، مراکز مختلفی همچون مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت که شروع شده و تقریبا مبحثی جدید است. دیگری ابوالقاسم سحاب تفرشی که از فرهیختگان اواخر عهد قاجار و عصر پهلوی اول بوده است. وی رویکردی متفاوت با دیگر نویسندگان هم عصر خود دارد.در زمانه سحاب با حمایت حکومت از عقاید ضد اسلامی و نویسندگان از این دسته وی برخورداری از عقاید عمیق اسلامی، شیفته فرهنگ و تمدن اسلامی_ایرانی است و با حفظ دیانت خود الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را در پیش می گیرد. سحاب در آثارش مکرر به دین و موطن خود پایبند و موافق پیشرفت ایران اسلامی به مانند کشور های اروپایی بود اما تا جایی که لطمه ای به اسلام و مذهب شیعه وارد نکند و اگر مقابل اسلام و ایران بود مخالفت خود را بیان می کرد. مطالب مذکور در کتبی چون تاریخ خجسته، مدرسه عالی سپهسالار و... بس هویداست. سحاب علاقه شاخصی به الگوی رفتاری میرزا حسین خان سپهسالار که خود چشمه ای از الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت است را دارد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر اسناد و منابع کتابخانه ای، برآنست تا ضمن بررسی آثار مربوط به الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ابوالقاسم سحاب، اهمیت و کیفیت آن ها را به عنوان پژوهش تاریخی، نقد و اعتبار سنجی نماید مطالب مربوطه را استخراج و مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.

    کلیدواژگان: اسلامی، ایرانی، پیشرفت، سحاب، سپهسالار
  • خدیجه سادات معصومی زاده دزفولی*، محمدرضا پویافر، عاصمه قاسمی صفحات 51-75

    دین و اعتقادات دینی را، نمی توانیم بدون اثر بر زندگی فردی و اجتماعی افراد در نظر بگیریم. به ویژه که انجام مناسک و رفتارهای دینی، بیشتر یک رفتار اجتماعی است تا درون فردی. از سوی دیگر، کیفیت روابط عاطفی و عاشقانه بین انسان ها، متاثر از عوامل عدیده ای است که ویژگی های شخصیتی هر فرد را می سازند. هدف این پژوهش، تبیین جامعه شناختی مناسک و رفتارهای دینی بر سبک عشق ورزی در میان شهروندان تهرانی هست. محقق در این پژوهش، با استفاده از روش پیمایش و حجم نمونه ای مشتمل بر 300 که با روش خوشه ای چندمرحله ای از بخش های شمال، مرکز، شرق، غرب و جنوب تهران، انتخاب گردیده اند، به بررسی این موضوع می پردازد. تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی، صورت گرفته است. تحلیل روابط متغیرهای میانجی، بین متغیرهای مستقل و وابسته اصلی، با استفاده از نرم افزار Spss می باشد. علاوه بر این، برای تحلیل معادلات ساختاری حاکم بر روابط بین متغیرها از تحلیل معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Amos استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که انجام مناسک و رفتارهای دینی بر سبک عشق ورزی موثر است و نتایج مربوط به شاخص های برازش مدل های رابطه مناسک و رفتارهای دینی با سبک عشق ورزی افراد، نشان می دهد که این مدل، دارای برازش مطلوب با داده ها می باشد.

    کلیدواژگان: سبک های عشق ورزی، دین داری، مناسک دینی، رفتار دینی
  • رحیم میرزایی قره قشلاق، یوسف مولایی*، رضا قیاسی صفحات 77-98

    به موجب ماده 27 قانون حمایت از خانواده، داوری در دعاوی طلاق به جز نوع توافقی، مستلزم ارجاع به داوری می باشد. باتوجه به اینکه این نوع داوری اجباری، بخشی از طلاق است، این سوال مطرح است که به سبب اطلاق به عنوان احوال شخصیه، وضعیت شمول آن در خصوص اقلیت های مذهبی مقیم کشور به چه صورت است. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی باهدف پاسخ به سوال مذکور انجام شده است. چنین نتیجه شد که بر اساس جمع بندی نظرات مختلف، داوری اجباری طلاق، بیشتر مبنای فقهی داشته و پیوند عمیقی با مسیله طلاق دارد. بنابراین این مهم جزیی از احوال شخصیه محسوب شده و در خصوص اقلیت های مذهبی، می بایست طبق مطابق اصول شرعی خود عمل گردد. باتوجه به این که تلاش برای سازش پیش از طلاق در شرع اقلیت های مذهبی مقیم کشور نیز توصیه شده، بنابراین می توان اصل جریان داوری را برای آنان نیز اجباری کرده و اجرای جزییات آن را به انجمن های خود سپرد. در این موردنیاز است که جهت هماهنگی، آیین نامه اجرایی توسط قوه قضاییه تهیه شود. بنابراین اصل داوری اجباری قابل تعمیم به اقلیت های مذهبی مقیم کشور است، لیکن شرایطی که در قانون برای آن پیش بینی شده می بایست حسب قواعد مذهبی اقلیت های مذهبی تهیه شده و در قالب آیین نامه داخلی انجمن ها، لازم الاتباع شود.

    کلیدواژگان: طلاق، داوری، احوال شخصیه، اقلیت های مذهبی، سازش
  • وحید کریمی، اکبر بشیری*، اباست پورمحمد صفحات 99-122

    مصرف کننده و عرضه کننده به عنوان طرفین یک معامله دارای حق وحقوقی بوده که باتوجه به عمومیت مصرف برخی کالا/خدمات در سطح کشور، حقوق مصرف کننده جزیی از حقوق شهروندی شناخته شده که دولت ها ملزم به حمایت از آن هستند. این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی انجام شده است. سوال پژوهش اینکه نقاط قوت و ضعف رویه کنونی حمایت از حقوق مصرف کننده در کشور چیست و راهکارهای ارتقای آن به چه صورت است؟ از زمان تصویب قانون حمایت از حقوق مصرف کننده زمان زیادی نگذشته و بسیاری از مصادیق حقوق مصرف کننده در آن ذکر نشده است. اسناد اجرایی این قانون نیز در خصوص مسیولیت ها چندان صراحت ندارند. مسیولیت های مدنی و کیفری به صراحت در قانون مشخص نشده و در بخش اجرا، مسیولیت نهادهای مختلف یا به درستی تعیین نشده یا با یکدیگر تعارض دارد. از طرف دیگر ظرفیت اقتصادی کشور ما به گونه ای است که می بایست جایگاه حمایت از تولید داخلی نیز در الگوی مذکور پررنگ بوده که گاه با حقوق مصرف کننده در تعارض است. ماحصل بحث آنکه برای حمایت صحیح از حقوق مصرف کننده، در قدم نخست رشد اقتصادی نیاز است که به تبع آن افزایش کیفیت محصولات توجیه پذیر باشد. در نهایت با اصلاح قانون مصوب سال 1388 و آیین نامه اجرایی آن، مسیولیت نهادهای مختلف من جمله وزارت دادگستری، سازمان ملی استاندارد، وزارت صمت و قوه قضاییه به صراحت و با ذکر جزییات مشخص شود. در این صورت می توان با اجرای الگوی صحیح، حقوق مصرف کننده و تولید کننده توامان رعایت خواهد شد. ایجاد مسیولیت برای شرکت های تولید

    کلیدواژگان: چالش های حقوق مصرف کننده، حقوق شهروندی، حمایت، حقوق ایران، اسناد بین المللی
  • غلامرضا جمشیدیها، سیده فاطمه نعمتی*، عباس سیاح طاهری صفحات 123-152

    دستیابی به اهداف متعالی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیازمند شناخت راهکارهای دستیابی به تدابیر در سازمان ها و نهادهای کشور است. پژوهش حاضر با هدف یافتن الزامات و راهکارهای مناسب نهاد مدرسه برای انطباق با تدابیر از منظر جامعه شناسی انجام شده است. با استفاده از روش کیفی، 45 نفر از معلمان با سابقه مدارس دولتی مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. ابتدا تدابیر مرتبط با نهاد مدرسه نشانه گذاری و سپس الزامات اساسی و راهکارهای دستیابی به آنها بر اساس نیازمندی های موجود استخراج شده است. استخدام و آموزش مداوم معلمان با انگیزه و معتقد به آرمان های جمهوری اسلامی ایران، توجه به محتوای ارایه شده در مدارس (اعم از رسمی و غیر رسمی)، بازنگری فعالیت های پرورشی از جمله مهم ترین نتایج در بخش الزامات اساسی و اضافه شدن کتاب قانون اساسی به دروس رسمی، بازطراحی کتب دینی دوره متوسطه بر اساس شبهات رایج، بازطراحی مسابقات بر اساس نیازهای پایه های تحصیلی، تقویت روحیه مشارکت سیاسی از طریق مسابقات، اضافه شدن متناسب نهج البلاغه و صحیفه سجادیه در کتب تمام پایه های دوره متوسطه اول و دوم از جمله مهم ترین راهکارهای جزیی است.

    کلیدواژگان: مدرسه، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، معلم، کتب درسی، فعالیت پرورشی، جامعه پذیری
  • عطیه یوسفی، مهدی عبدالحمید* صفحات 153-177

    به منظور خط مشی گذاری و برنامه ریزی در راستای توسعه منطقه ای با تمرکز بر پتانسیل ها و محدودیت های بومی و محلی، مفهوم مرکز پیشرفت منطقه ای در دهه های اخیر مورد توجه محققان قرار گرفته است. با توجه به اهمیت پرداختن به این موضوع در کشور، پژوهش پیش رو در نظر دارد تا با بررسی تطبیقی مراکز پیشرفت منطقه ای و استخراج ابعاد کاربردی و عملکردی آن ها، منبعی علمی را در راستای کمک به توسعه مراکز پیشرفت منطقه ای ایجاد نماید. به منظور ارایه این پژوهش، از روش الگوبرداری برای احصاء کارکردهای مراکز مشابه و پیش رو در زمینه ارایه راه کارهای پیشرفت منطقه ای استفاده شده است و مراکز احصاء شده از مناظر مختلف همچون ماموریت، اهداف و وظایف، ابتکارات و غیره مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته اند. همچنین، به منظور ارایه بینشی جامع نسبت به مفاهیم مورد بررسی پژوهشگران در مقالات مرتبط با مرکز نوآوری پیشرفت منطقه ای، از یک الگوریتم مبتنی بر متن کاوی با عنوان ابر کلمات استفاده شده است. بنابر نتایج پژوهش، شبکه سازی و ارتباط گیری با تمرکز بر نهادهای محلی و بومی، یادگیری و انتقال دانش بومی، و توسعه فنآوری ونوآوری، ویژگی های متمایز کننده مراکز نوآوری پیشرفت منطقه ای نسبت به سایر مراکز فعال در زمینه پیشرفت و توسعه می باشند.

    کلیدواژگان: مرکز پیشرفت منطقه ای، سیستم پیشرفت منطقه ای، نظام نوآوری منطقه ای، مطالعات تطبیقی، متن کاوی
  • ولی الله رمضانی*، مهناز پورهاشمی، امین کوشکی، بهناز لاروبی صفحات 179-203

     رویکرد انسان شناختی به بحران برآیندی است از نحوه مشاهده ژرفانگر پدیده های پیچیده و تفکری بین الرشته ای به امکانات برون رفت از آن. به زعم "مورن" بروندادی [...]پیجیده به مثابه انسانی کردن علم [...]زیرا انسان به مثابه پازلی است که شکل نهایی خود را از دست داده و نیازمند بازتولید خویش است.[...]و شناخت شناخت یک ضرورت است... مشاهدات انسان شناختی ما نشان می دهد که بحران نظام آموزشی و پرورشی به مثابه قطعاتی از این پازل، همیشگی و همه گیر بوده و هر مکان، زمان و شرایطی را قلمرو تحرکات خویش قرار داده است. نمونه بارز آن در دوران معاصر ظهور بحران کرونا در دو سال اخیر و اثر جدی آن بر نظام پیچیده آموزشی است. در این زمان است که مشاهده می کنیم، آموزش مجازی به مثابه یک امکان، برجسته تر از پیش دغدغه دانشگاه شده؛ وجود خود را میان "حضور و فاصله"(هیبرید) بر نظام های آموزشی و پرورشی، درسطحی وسیع تحمیل کرده است. دانشگاه به مثابه کانونی از مشاهدات و پردازش رخدادها بر تکاپوی خود افزوده تا خود را در این شرایط با همه وجود بازتولید کند. از این رو پژوهش حاضر، با هدف تجزیه و تحلیل وضعیت موجود و پیش بینی ممکن مقتضیات برون رفت ازاین شرایط، با چشم انداز شناسایی و طراحی مدلی از دانشگاه مدرن، با گذر از تجربه زیسته انجام پذیرفت، شاید راه گشای فزاینده ای در مقابل معظلات پیش رو گردد.

    کلیدواژگان: دانشگاه مدرن تربیتی، نظام آموزشی، از فرم تا محتوا، هیبرید
  • علی باصری* صفحات 205-230

    تحقیق حاضر با هدف مطالعه نظام مند و ارایه فرا ترکیبی از الگوهای نظری و پژوهش های انجام شده با موضوع مطالعه روند پیشرفت مالزی صورت گرفت. روش بررسی این پژوهش کیفی و از نوع سنتز پژوهی است که با روش تحلیل محتوا به کمک فرا ترکیب انجام شده و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش و اصلی ترین منابع گردآوری اطلاعات، پژوهش های متعددی است که در سنوات اخیر در حوزه پیشرفت جوامع اسلامی (مالزی) در داخل و خارج از ایران انجام شده است از مجموع 50 نمونه منابع علمی و مقاله ای که از پایگاه های معتبر داخلی و خارجی مورد مطالعه قرار گرفت متناسب با ارتباط موضوعی داده ها، تعداد 20 نمونه به صورت هدفمند انتخاب 13 مولفه پرتکرار فرعی و4 مقوله اصلی شناسایی و در نهایت 56 مفهوم به عنوان مولفه های نهایی استخراج شدند. بدین ترتیب پس از مراحل کدگذاری و طبقه بندی دقیق داده ها، نتایج نشان داد: مولفه های موثر بر پیشرفت کشور مالزی عبارتند از: شاخص های اصلی 1- توسعه اقتصادی با زیر مقوله های ؛عدالت اقتصادی، کاهش هزینه ها، بانکداری اسلامی، تجارت آزاد، اقتصاد صنعتی 2- توسعه سیاسی با زیر مقوله های؛ عدالت سیاسی ، رشد دیپلماسی و تعامل با نخبگان 3- توسعه علمی -آموزشی با زیر مقوله های؛ ارتباطات بین المللی، تولید دانش، رقابت جهانی 4- توسعه اجتماعی با زیر مقوله های؛ یکپارچه سازی فرهنگی، عدالت اجتماعی، تقویت سرمایه اجتماعی.واژه های کلیدی: پیشرفت، مطالعات پیشرفت اسلامی، جهان اسلام، توسعه، مالزی، سنتز پژوهی

    کلیدواژگان: پیشرفت، مطالعات پیشرفت اسلامی، جهان اسلام، توسعه، مالزی، سنتز پژوهی
  • محمدرضا سعیدی*، حسن فارسیجانی، فریده حق شناس کاشانی صفحات 231-259

    تولید در کلاس جهانی یک بحث با اهمیت در زمینه مدیریت تولید است. شرایط پرشتاب و پرآشوب کسب وکار در دنیای امروز باعث شده است که بسیاری از موسسات تجاری که در بازار حیطه فعالیت خود دارای جایگاه ویژه ای بودند، در شرایطی قرار گیرند که رقبایی از دورترین نقاط دنیا موجودیت آنها را تهدید کند در حالی که با رشد فناوری اطلاعات به سختی می توان حیطه ای برای عملکرد یک سازمان متصور شد. سازمان ها به منظور دستیابی به مزیت رقابتی در سطح جهانی باید بتوانند در سطح جهانی باهم رقابت کنند. عوامل مختلفی در پیاده سازی تولید در کلاس جهانی در سازمان نقش دارند که در نظر نگرفتن هریک از آنها می تواند منجر به شکست در پیاده سازی تولید در کلاس جهانی شود.یکی از پدیده های نوین و بحث انگیز در جوامع صنعتی و سازمان های تولیدی امروزی، نحوه دستیابی آن ها به کلاس جهانی و ارایه محصولات و خدمات در این سطح است.

    کلیدواژگان: تولید در کلاس جهانی، توسعه محصول جدید، صنعت خودرو، تحلیل صنعت خودرو، کلاس جهانی
  • حبیب الله طاهرپور کلانتری*، حمید بیات، محمدجواد کاملی صفحات 261-283

    چکیدهموضوع مقاله: موضوعی که این مقاله به آن می پردازد مطالعه فرهنگ درستکاری در جامعه به خصوص در سازمانهای دولتی است. هدف مقاله: هدف این پژوهش مفهوم سازی و شناسایی ابعاد و عناصر سازنده فرهنگ درستکاری در یک سازمان دولتی است. روش تحقیق: این پژوهش در زمره تحقیقات کمی، کیفی، مقطعی، کاربردی، پیمایشی، توصیفی و میدانی است. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است . با توجه به واحد تحلیل پژوهش جامعه آماری ادارات استانی یک سازمان دولتی کشور به تعداد 35 اداره است. لذا حجم نمونه و جامعه آماری یکی است. با مطالعه مبانی نظری، برای بخش کیفی پژوهش، نخستین پرسشنامه ای محقق ساخته با 118 سوال در مورد ابعاد و عناصر فرهنگ درستکاری برای خبرگان تهیه شد. در بخش کمی و میدانی، پرسشنامه محقق ساخته دوم با 140 سوال برای سنجش فرهنگ درستکاری و توزیع در بین کارکنان ادارات سازمان تهیه شد. ضریب پایایی پرسشنامه سنجش وضعیت فرهنگ درستکاری در سازمان مورد مطالعه (پرسشنامه دوم) برابر با 0.9801 است. برای تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه ها و پاسخ به سوالات پژوهش، از تحلیل عاملی اکتشافی و آمار توصیفی استفاده شده است. نتایج تحقیق: با انجام تحلیل عاملی اکتشافی مشخص شد که فرهنگ درستکاری از دو بعد تشکیل شده است. عامل یکم فرهنگ بایدی و پسندیده، عامل دوم فرهنگ نبایدی و ناپسند. نتایج آمار توصیفی نشان داد، با توجه به بار معنایی، میزان عامل یکم و عامل دوم در جامعه مورد بررسی کمتر از میانگین نظری است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، درستکاری، فرهنگ درستکاری، تقویت فرهنگ، فرهنگ بایدی و پسندیده، فرهنگ نبایدی و ناپسند
  • امیر رضائی زاده، امیرعباس بزرگمهر* صفحات 285-310

    در تازه ترین الگوی حل اختلاف که اخیرا در وزارت نفت پیاده سازی شده، چند روش حل اختلاف به صورت ترکیبی، پیش شرط داوری قرار گرفته و مراجعه به داوری و درنهایت نظام قضایی به عنوان آخرین راه حل اختلاف می باشد. هدف از به کارگیری این الگو، کاهش هزینه های حل اختلاف و رضایت نسبتا بالا از آن است. این روش در حقوق ایران تا حدود زیادی ناشناخته بوده و عرف حقوقی مربوط به آن مبهم است. در این پژوهش به روش تحلیلی-توصیفی به بررسی ماهیت و آثار به کارگیری این روش حل اختلاف در اتاق بازرگانی ایران و عراق پرداخته شد، این بررسی ازآن جهت حایز اهمیت است که میزان رضایت از احکام صادره اتاق مذکور چندان بالا نیست و درعین حال به دلیل مراودات تجاری وسیع بین دو کشور، حجم پرونده های اختلاف زیاد است. چنین نتیجه شد که در صورت رضایت طرفین در به کارگیری این روش حل اختلاف، می توان آن را در چارچوب حقوقی صحیح دانست. اما در صورت عدم اراده در انتخاب آن، به موجب قواعد اداری اتاق بازرگانی، نمی توان آن را نوعی روش اجباری حل اختلاف دانست، چراکه اصل داوری در اتاق بازرگانی اجباری نیست. در صورت اصلاح مقررات مربوطه و اجبار در استفاده از این روش، می توان میزان رضایت از حل اختلاف اتاق بازرگانی ایران و عراق را بالا دانست.

    کلیدواژگان: داوری، اتاق بازرگانی، اختلافات تجاری، پیش شرط داوری، روابط ایران و عراق
|
  • Mahdi Goldani *, Ali Ghorbanpour Pages 7-35

    In 1397, the document of the basic Iranian Islamic model of progress was published along with a statement the Supreme Leader of the Islamic Revolution was communicated to the main Iranian policy-making institutions, such as the expediency discernment council the government, the parliament and the Supreme Council. Since the document was drafted the country has been experiencing structural crises, in which the country is experiencing severe turmoil in the field of sound policy and needs a reliable upstream document that is also tolerable in critical situations. The power to create the path and give birth to get out of these crises is increasing. The present study compares different Iranian Islamic models of progress in the field of sustainable development and finally, with the aim of upgrading the structures of the Iranian Islamic model of progress in progress with various crises, with the help of augmentation, from adaptation. The Global Model of Sustainable Development and the Iranian Islamic Model of Progress will provide a strategic complement to promoting the model of progress. For this purpose, 56 measures of progress model and 169 micro-goals of sustainable development are divided into eight dimensions and then the amount of each of these Iranian indicators is determined. The results show that the amount of post-social and environmental payment in sustainable development is much higher than the Iranian Islamic model of progress. Homogeneous results and in the distribution of production indicators to measure progress in different types, can be considered the basis of this model.

    Keywords: Islamic-Iranian Model of Progress, sustainable development, Environmental crises, water crisis
  • Meysam Soleymani *, Fateme Ahmadvand Pages 37-50

    The The Iranian Islamic Model of Progress Abolghasem Sahab in the style of Mirza Hossein Khan Sepahsalar consists of two parts. One is the Iranian Islamic Model of Progress. . Another is Abolghasem Sahab Tafreshi, who was one of the intellectuals of the late Qajar era and the first Pahlavi era. He has a different approach from other writers of his time. In Sahab's time, with the support of the government for anti-Islamic beliefs and writers from this category, he has deep Islamic beliefs, is fascinated by Islamic-Iranian culture and civilization. Takes over. In his works, Sahab repeatedly adhered to his religion and homeland and agreed with the progress of Islamic Iran like European countries, but as long as it did not harm Islam and the Shiite religion, and if he was against Islam and Iran, he expressed his opposition. The mentioned matters are very evident in books such as "Happy History", "Sepahsalar High School" and so on. Sahab has a strong interest in the behavioral model of Mirza Hossein Khan Sepahsalar, which is itself a source of the Iranian Islamic model of progress. The present study, using a descriptive-analytical method and relying on documents and library resources, intends to review the works related to the Iranian Islamic model of Abolghasem Sahab's progress, critique and validate their importance as a historical research. Extract, examine and analyze.

    Keywords: Islamic, Iranian, Progress, Sahab, Sepahsalar
  • Khadijeh sadat Masoomizadehdezfooli *, MohammadReza Pouyafar, Asemeh Ghasemi Pages 51-75

    We can’t consider religion and religious beliefs ineffective on Individual and social life of people. Especially that doing religious rites and behaviors is more social rather than individual. On the other hand, the quality of romantic relations between humans, is influenced by many factors that which make each individual’s personal features. Aim of this research is sociological explanation of effect of religious rites and behaviors on love style among Tehrani citizens. The researcher analyze the issue using iteration method and statistical society contains 300 people that have been chosen via multi-level clustering method from north, center, east, west and south of Tehran. Data obtained from questionnaire were analyzed using descriptive and inferential tests. Analysis of relations of mediator variables between main independent and dependent variables is done using SPSS software. Furthermore, in order to analyze structural equations governing relations between variables, structural equations analysis with AMOS software have been used. Findings of research shows that doing religious rites and behaviors influence on love style and results related to fitness criteria of models of relations between religious rites and behaviors and love style shows that this model has fine fitness with data.

    Keywords: Love Styles, Religiosity, religious rites, Religious Behavior
  • Rahim Mirzaii, Youseph Molaii *, Reza Ghiasy Pages 77-98

    Pursuant to Article 27 of the Family Protection Law, arbitration in divorce cases, except for the type of agreement, requires referral to arbitration. Given that this type of compulsory arbitration is part of divorce, the question arises as to what it means to religious minorities residing in the country due to its application as a personal status. This research has been done by analytical-descriptive method with the aim of answering the mentioned question. It was concluded that according to the summary of different opinions, compulsory arbitration of divorce has a more jurisprudential basis and is deeply related to the issue of divorce. Therefore, this is considered a part of personal status and in the case of religious minorities, it must be done in accordance with its religious principles. Given that pre-divorce reconciliation efforts are also recommended in the sharia of religious minorities residing in the country, it is possible to make the principle of arbitration mandatory for them as well and leave the implementation of its details to their associations. In this case, the executive by-law needs to be prepared by the judiciary for coordination. Therefore, the principle of compulsory arbitration can be extended to religious minorities residing in the country, but the conditions provided for in the law must be prepared in accordance with the religious rules of religious minorities and in the form of internal regulations of associations, necessary.

    Keywords: Divorce, Arbitration, Personal Status, religious minorities, compromise
  • Vahid Karimi, Akbar Bashiri *, Abasat Poormahhamad Pages 99-122

    The consumer and the supplier as the parties of a transaction have rights and rights that due to the general consumption of some goods/services in the country, consumer rights are part of the recognized citizen rights that governments are required to protect. This research has been done by analytical-descriptive method. The research question is what are the strengths and weaknesses of the current practice of protecting consumer rights in the country and what are the ways to improve it? Not much time has passed since the approval of the Consumer Rights Protection Law and many examples of consumer rights have not been mentioned in it. The executive documents of this law are not very clear about the responsibilities. Civil and criminal responsibilities are not clearly specified in the law, and in the implementation section, the responsibilities of different institutions are either not determined correctly or conflict with each other. On the other hand, the economic capacity of our country is such that the position of supporting domestic production should also be prominent in the mentioned model, which is sometimes in conflict with consumer rights. The result of the discussion is that for the proper protection of consumer rights, the first step of economic growth is needed, and accordingly, the increase in the quality of products can be justified. Finally, by amending the law approved in 2009 and its executive regulations, the responsibility of various institutions, including the Ministry of Justice, the National Standards Organization, the Ministry of Privacy and

    Keywords: Consumer, citizenship rights, Protection, Iranian Law, International Documents
  • Gholamreza Jamshidiha, Seyedeh Fatemeh Nemati *, Abbas Sayah Taheri Pages 123-152

    Achieving the lofty goals of the Iranian Islamic model of progress requires a planning for the strategies to achieve the measures in the country's organizations and institutions.The current research was done with the aim of finding the appropriate requirements and solutions of the school institution to comply with the measures from the perspective of sociology.Using the qualitative method, 45 teachers with experience in public schools were interviewed in depth. First, the school-related strategies have been designated and then the basic requirements and the solutions to achieve them have been extracted based on the existing needs.the results show that the most important basic requirements include Hiring and constant training of motivated teachers who believe in the ideals of the Islamic Republic of Iran, paying attention to the content presented at schools (both formal and informal) and revising cultural and religious activities. Also, the most important solutions include adding Constitution book to schools' curriculum, rewriting secondary school's religious books based on common questions, redesigning competitions based on each grade needs, strengthening the spirit of political participation through competitions and the appropriate addition of Nahj al-Balagha and Sahifa Sajjadiyeh in the books of all grades in secondary schools.

    Keywords: school, Iranian Islamic model of progress, teacher, textbooks, cultural, religious activities, Sociability
  • Atiye Yousefi, Mahdi Abdolhamid * Pages 153-177

    In order to policy and plan for the development of regions with a focus on local potentials and constraints, the concept of a regional development center has been considered in recent decades. Given the importance of addressing this issue in the Islamic Republic of Iran, this research intends to provide a scientific resource to develop regional development centers by the comparative study of regional development centers and extracting their practical and functional dimensions. In order to achieve this goal, the regional development centers have been addressed from different perspectives such as mission, goals and tasks, initiatives, etc. Also, in order to provide a comprehensive view of the concepts related to the Regional Innovation Center, a text-mining algorithm called word cloud has been used to review the related studies. According to the research results, networking and communication with a focus on local and indigenous institutions, learning and transfer of indigenous knowledge, and technology development and innovation, are the distinguishing features of regional development innovation centers compared to other centers that are active in the field of regional development.

    Keywords: Regional Development Center, Regional Development System, Regional Innovation System, Comparative Studies, Text Mining
  • Valiollah Ramezani *, Mahnaz Pourhahshemi, Amin Kooshki, Behnaz Laroobi Pages 179-203

     The crisis of the education system is permanent and inclusive in which it has set each place, time and situation the realm of its movements. A clear example of this is the emergence of the covid-19. At the same time, online education has become more prominent than ever, imposed itself on educational systems on a large scale between "presence and distance" (hybrid). The university, as a center of observation and processing of events, has increased its efforts to reproduce itself in this situation. Hence, the present study aims to analyze the current and previous situation and the need to get out of this situation was done with the perspective of designing a model of a modern university. This research has been designed with a historical, ethnographic approach and based on participatory observation. Target population is undergraduate students of educational sciences and psychology at Hakim Sabzevari University, whose communication process has been deeply observed for two consecutive years. Undoubtedly their interactions with the three organizational domains of the university, the family institution, and the public arena have been challenged.

    Keywords: Modern University, Model Of Movement From Form To Content, virtual Crisis Of Educational System, Hybrid Education, Meaning of Education
  • Ali Baseri * Pages 205-230

    the current research was conducted with the aim of systematic study and presentation of meta-combination of theoretical models and researches conducted on the subject of studying the development process of Malaysia. The investigation method of this research is qualitative and of the synthesis type, which is done with the method of content analysis with the help of met composition, and it is practical in terms of its purpose. The statistical population of the research and the main sources of information gathering are numerous researches that have been conducted in recent years in the field of the development of Islamic societies (Malaysia) inside and outside of Iran, from a total of 50 samples of scientific sources and articles from reliable domestic databases. and external was studied in accordance with the thematic relevance of the data, 20 samples were selected purposefully, 13 frequent sub-components and 4 main categories were identified and finally 56 concepts were extracted as the final components.In this way, after the steps of coding and accurate classification of data, the results showed: the components affecting the progress of Malaysia are: main indicators 1- economic development with sub-categories: economic justice, cost reduction, Islamic banking, trade Azad, industrial economy 2- political development with sub-categories; Political justice, development of diplomacy and interaction with elites 3- Scientific-educational development with sub-categories; International communication, knowledge production, global competition 4- Social development with subcategories; Cultural integration, social justice, strengthening social capital.Keywords: progress, Islamic progress studies, Islamic world, development, Malaysia, research synthesis

    Keywords: Progress, Islamic progress studies, Islamic world, Development, Malaysia, research synthesis
  • Mohammadreza Saeedi *, Hasan Farsijani, Farideh Haghshenas Kashani Pages 231-259

    World-class production is an important discussion in the field of production management. The fast-paced and turbulent business conditions in today's world have caused many commercial institutions that had a special position in the market of their field of activity to be in a situation where competitors from the farthest parts of the world threaten their existence, while with the growth of information technology It is difficult to imagine an area for the performance of an organization. Organizations must be able to compete globally in order to gain a competitive advantage at the global level. Various factors play a role in the implementation of world-class production in the organization, not considering each of them can lead to failure in the implementation of world-class production. One of the new and controversial phenomena in today's industrial societies and production organizations, how to achieve They are world class and provide products and services at this level.

    Keywords: World class production, New product development, automobile industry, Analysis of the automobile industry, world class
  • Habibollah Taherpour Kalantari *, Hamid Bayat, Mohammad Javad Kameli Pages 261-283

    AbstractsSubject of the article: 

    The subject of this article is the study of integrity culture in society, especially in government organizations.

    Objective of article: 

    The objective of paper is identifying constructive dimensions and elements of integrity culture in a public organization.

    Research method

    The research method is qualitative, quantitative, descriptive, field, Survey, and Cross Sectional. For collecting data, two Researcher - made Questionnaire has been used. Considering research analysis level, statistic population is 35 independent offices of a big organization. In according to systematic review, in qualitative section, first researcher – made questionnaire with 110 questions about dimensions and components of integrity culture for experts was designed. In quantitative and field section, second researcher – made questionnaire with 140 questions was designed for measuring integrity culture, and distributing between offices employee of the organization. Reliability (Cronbach's alpha) of integrity culture questionnaire in the studied organization is 0.9801. For data analyzing and answering research questions factor analysis technique and descriptive statistics has been used.

    Output: 

    Results of factor analysis determined that integrity culture has two dimensions (factors). First factor was labelled as “favorable and must culture”. Second factor was labelled as “Unfavorable culture”. Results of descriptive statistics showed, according to the semantic load, level of first factor (favorable and must culture) and second factor (Unfavorable culture) is lower of theoretical mean.

    Keywords: culture, integrity, integrity culture, favorable culture, unfavorable culture
  • Amir Rezaii Zadeh, Amirabass Bozorgmehr * Pages 285-310

    In the latest dispute resolution model recently implemented in the Ministry of Petroleum, several dispute resolution methods are combined as a precondition for arbitration, and referral to arbitration and finally the judiciary is the last resort. The purpose of using this model is to reduce dispute resolution costs and relatively high satisfaction with it. This method is largely unknown in Iranian law and its legal practice is ambiguous. In this research, the nature and effects of using this method of dispute resolution in the Iran-Iraq Chamber of Commerce were studied analytically-descriptively. There is a large volume of dispute between the two countries. It was concluded that if the parties agree to use this method of dispute resolution, it can be considered correct in the legal framework. However, if there is no will to choose it, according to the administrative rules of the Chamber of Commerce, it can not be considered as a mandatory method of resolving disputes, because the principle of arbitration in the Chamber of Commerce is not mandatory. If the relevant regulations are amended and this method is forced to be used, the level of satisfaction with resolving the dispute between the Iran-Iraq Chamber of Commerce can be considered high.

    Keywords: Arbitration, Chamber of Commerce, Commercial Disputes, Prerequisite for Arbitration, Iran-Iraq Relations