فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 59 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 59 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تقوی کولیوند، مژده ربانی*، نجمه سدرپوشان صفحات 7-19
    بر اساس یافته های به دست آمده ویژگی های شخصیتی و رفتاری افراد بر میزان توجه آن ها به شبکه های اجتماعی تاثیرگذار است. لذا چنانچه بتوان متناسب با این ویژگی ها و تفاوت ها محتوا تولید نمود، می توان امیدوار بود تاثیر بیش تری بر آن ها گذاشته و زمینه شکوفایی آن ها را فراهم کرد. در این تحقیق به روش میکس متد(کمی-کیفی)، ضمن بررسی میزان و چگونگی حضور کاربران در شبکه های اجتماعی از طریق پرسش نامه و در عین حال با مصاحبه از صاحب نظران و روان شناسان و تحلیل آن ها به روش گرندد تیوری، الگوی تولید محتوای شبکه های اجتماعی بر اساس رفتارشناسی کاربران ترسیم شده است. مهم ترین یافته های این پژوهش عبارتند از:شبکه های اجتماعی واتساپ، تلگرام و اینستاگرام با 34، 26 و 22 درصد بیش ترین میزان استفاده را به خود اختصاص داده اند. موضوعات اجتماعی، آموزشی و فرهنگی با 23، 19 و 15 درصد بیش ترین موضوعات مورد علاقه مخاطبین هستند. قالب محتوایی ویدیو با 39 درصد بیش تر از سایر قالب های محتوایی نظر مخاطبین را جلب می کند. الگوی تولید محتوا در تحقیق حاضر به شکل مدل پارادایمی نمایش داده شده است. در مدل پارادایمی ارتباط عواملی موجب به وجود آوردن پدیده محوری شده و برای آن پدیده راهبردهایی ارایه می شود که در نهایت اجرای آن ها پیامدهای مطلوبی را در پی خواهد داشت.
    بر این اساس می توان نتیجه گرفت با در نظر گرفتن ویژگی های رفتاری و شخصیتی افراد می توان محتوای مناسب برای شبکه های اجتماعی تولید کرد و بدین وصف تاثیر بیش تری بر کاربران گذاشته و هدف مندی شبکه های اجتماعی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: الگو، تولید محتوا، شبکه های اجتماعی، رفتارشناسی کاربران
  • سید ابوالفضل پرپنچی، سمیه تاجیک اسماعیلی*، لیلا نیرومند، نازنین ملکیان صفحات 21-29

    هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش سواد رسانه ای با میانجی گری سرمایه اجتماعی در روابط خانوادگی بود که به روش توصیفی - همبستگی و طرح معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش، تمامی فرزندان دختر و پسر 14 تا 18 سال مددجویان تحت حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) استان تهران در سال 1401 می باشد. حجم نمونه مورد مطالعه 400 نفر از جامعه مذکور بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه ها بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد که سرمایه اجتماعی بر روابط خانوادگی تاثیر دارد. سواد رسانه ای بر روابط خانوادگی و همچنین بر سرمایه اجتماعی تاثیردارد و در نهایت نتایج پژوهش نشان داد، سرمایه اجتماعی در رابطه بین سواد رسانه ای و روابط خانوادگی تاثیر غیرمستقیم داشته است.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سرمایه اجتماعی، روابط خانوادگی، نوجوانان تحت حمایت کمیته امداد
  • محسن مراثی*، محمدجواد بورقانی فراهانی صفحات 30-43

    اقتباس از متون ادبی یکی از شیوه های قدیمی روایت در عرصه سینما به شمار می آید. در اقتباس متنی با یک شکل از زبان به متنی در شکلی دیگر از زبان تبدیل می شود. یکی از راه های شناخت این شکل از روایت، گفتمان روایی ژرار ژنت است. ژنت در این نظریه متون را از حیث روایت به پنج بخش، نظم و ترتیب، تداوم زمانی، بسامد، وجه و صدا تبدیل می کند. بر این اساس، مقاله حاضر با هدف پژوهش در ساختار اقتباس، قصد دارد با تکیه بر الگوی تحلیل روایت ژنت، فیلم سینمایی «شب های روشن» (1381) ساخته فرزاد موتمن که از رمان «شب های روشن» نوشته فیودور داستایوفسکی اقتباس شده است مورد تحلیل قرار دهد. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی - تحلیل محتوا، از منظر هدف بنیادین، بر اساس گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و بر اساس رویکرد، تطبیقی است. شیوه ارایه پژوهش بدین شکل است که ابتدا مولفه های رویکرد گفتمان روایی در ادبیات که در آرای ژرار ژنت اهمیت دارد ذکر می شوند و سپس سازوکار و نقش و اهمیت این مولفه ها تبیین می شود. نتایج پژوهش بیان گر این نکته است که بارزترین مشخصه شباهت میان رمان و فیلم شب های روشن داستایوفسکی، در مولفه بسامد رخ می نماید و بارزترین دلیل اصلی تفاوت را می توان در مقوله زمان پریشی جست وجو کرد. در واقع می توان گفت که فیلم نامه شب های روشن اگر چه اقتباس وفادارانه ای از رمان به شمار می آید، اما به واسطه برخی از خصیصه های ذاتی مدیوم سینما، شاهد تمایزهایی در زیرمولفه هایی چون کانونی پردازی و روایت هستیم که درصد شباهت رمان و فیلم را به عدد 47 درصد کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: اقتباس، شب های روشن، داستایوفسکی، ژنت، گفتمان روایی
  • مهدی ذوالفقار، عبدالرضا شاه محمدی*، افسانه مظفری صفحات 45-55
    هدف اصلی این تحقیق عوامل تاثیرگذار در جلب مشارکت شهروندان شهر تهران برای اهدای خون در سازمان انتقال خون ایران (با توجه به عملکرد روابط عمومی سازمان) است. پژوهش حاضر از جمله تحقیقات کاربردی است و جزو پژوهش های پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری این پژوهش کلیه شهروندان اهداکننده خون مراجعه کننده به مراکز اهدای خون در شهر تهران که بر اساس آمار به دست آمده (شرایط ویژه اهدای خون) حدود یک میلیون نفر را شامل می شود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 383.8 پاسخ گو را شامل می شود و تعداد 400 پرسش نامه در پنج مرکز اهدای خون واقع در شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تهران توزیع شد. روایی ابزار گردآوری داده ها از نوع صوری و محتوایی و با بهره گیری از نظرات اساتید مورد بررسی قرار گرفته است و ضریب آلفای کرونباخ که برابر با 0.831 بوده است. نتایج به دست آمده از این تحقیق بیان گر این است که ارتباط مثبت و معناداری بین آگاهی از شرایط اهدای خون و مشارکت شهروندان و نگرش نسبت به اهدای خون و مشارکت و اعتماد اجتماعی و مشارکت و عملکرد کارکنان روابط عمومی از نظر کیفیت و کمیت با مشارکت شهروندان وجود دارد و در جلب و ارتقاء مشارکت شهروندان و پایداری مشارکت گروه هدف در طولانی مدت برای اهدای خون تاثیر مستقیم و قابل توجهی دارد.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: اهدای خون، مشارکت اجتماعی، روابط عمومی، اعتماد اجتماعی
  • معصومه باقری*، مریم قلیچی صفحات 57-69
    این مقاله، به بررسی نسبت میان دو مفهوم خودشیفتگی و اینستاگرام می پردازد و نقش شبکه های اجتماعی را در ایجاد یا افزایش خودشیفتگی از پیش موجود افراد بررسی می کند. علاوه بر بررسی نظرات کریستوفر لش درباره جامعه مدرن و خودشیفتگان دوره و زمانه ما، با وام گرفتن از نظریات زیگموند فروید که دو نوع خودشیفتگی اولیه و ثانویه را مطرح کرده است و همچنین نظریه «جامعه نمایشی» اروینگ گافمن نسبت اینستاگرام و خودشیفتگی را سنجیدیم، در این بین نظریات بودریار یکی دیگر از نظریات کارگشا در به پیش بردن این پژوهش بوده است. براساس نتایج و نظریه های به کار گرفته شده در این پژوهش مشخص شد که بخش عظیمی از توجه فرد در امور زندگی صرف این می شود که بازخورد مثبتی از خود برای دیگران ایجاد کند. تمایلات خودشیفتگی تقریبا در همه افراد وجود دارد و اینکه امروزه اینگونه خصلت ها بیش تر قابل لمس شده است از آنجا ناشی می شود که رسانه های اجتماعی به ویژه اینستاگرام به یکی از برنامه های رایج و همه گیر تبدیل شده است و ویژگی های این رسانه ها امکان بروز و ظهور پدیده هایی چون خودشیفتگی را میسر ساخته است
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: خودشیفتگی، شبکه اجتماعی، اینستاگرام
  • محمدرضا پریزاد، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، مهرداد صادقی صفحات 71-92
    هدف

    مقاله حاضر، گونه شناسی شخصیت برند سازمان های رسانه ای با رویکرد تحلیل مضمون (مورد مطالعه: شبکه های تلویزیون ایران و شبکه های تلویزیون فارسی زبان ماهواره) برای رسیدن به شبکه مضامین بود.

    روش

    به منظور پاسخ به سوال اصلی پژوهش از روش تحلیل مضمون استفاده شد. که سه مضمون کلان با عنوان های موثق بودن برند، زنانگی - مردانگی برند، نوگرایی برند شناسایی شده است. حوزه پژوهش، کلیه پایگاه های داده ای معتبر مانند ابسکو، امرالد، ساینس دیرکت، الزویر، پروکویست و مقالات مرتبط با حوزه برند، شخصیت برند و سازمان های رسانه ای بوده است.

    یافته ها

    بر اساس رویکرد تحلیل مضمون تلاش شد مضامین مرتبط با شخصیت برند سازمان های رسانه ای از آن ها استخراج شود که پس از خوشه بندی، تلفیق و حذف کدهای مشترک: 133 مضمون کلیدی، 8 مضمون یکپارچه کننده و 3 مضمون کلان به دست آمد. برای تبیین روایی تحقیق از رویکرد لینکولن و گوبا استفاده شد که نشان از روایی قابل قبول نتایج حاصل است. برای ارزیابی پایایی نیز از روش هولستی استفاده شد که بر مبنای آن، میزان پایایی محاسبه شده 911/0 و بالاتر از مقدار استاندارد 7/0 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل در قالب شبکه مضامین، تحلیل و منجر به تدوین مدل نهایی پژوهش شد.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، شخصیت برند، سازمان های رسانه ای، شبکه های تلویزیون ایران، شبکه های فارسی زبان ماهواره
  • علیرضا بای، علی گرانمایه پور*، اکبر نصرالهی کاسمانی، طهمورث شیری صفحات 93-105
    یکی از عوامل بسیار موثر در توسعه گردشگری، تبلیغ و اطلاع رسانی از طریق فضای مجازی است. شبکه های مجازی با داشتن نقش هایی چون فرهنگ سازی، آموزش، اطلاع رسانی و ایجاد مشارکت اجتماعی در توسعه صنعت گردشگری نقش تعیین کننده ای دارند، هدف اصلی مقاله حاضر "بررسی موانع توسعه گردشگری در حوزه فضای مجازی" است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای - کاربردی بوده و از حیث شیوه اجرا در زمره پژوهش های آمیخته اکتشافی قرار دارد که به جمع آوری، تحلیل و ترکیب داده های (کمی و کیفی) به منظور درک بهتر سوال های تحقیق پرداخته است.
    جامعه آماری این تحقیق را اساتید ارتباطات آگاه و فعال در حوزه گردشگری فضای مجازی، فعالان حوزه گردشگری فضای مجازی و دست اندرکاران تبلیغات گردشگری فضای مجازی، مدیران دفاتر خدمات خدمات گردشگری فعال در یکی از شبکه های اجتماعی و کارشناسان IT و بازاریابی تشکیل می دهند. ابزار اندازه گیری پرسش نامه و مصاحبه تخصصی نیز بر اساس روش نمونه گیری هدفمند است. با توجه به نتایج به دست آمده نبود قوانین و ضوابط مشخص در حوزه گردشگری، عدم حمایت دولت و نهادهای مرتبط و سوداگری و ورود غیرحرفه ای ها به این شغل، نبود اتحادیه، انجمن یا تشکل صنفی و نیز فقدان نهادهای آموزشی در این حوزه به عنوان مهم ترین موانع توسعه گردشگری در حوزه فضای مجازی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: موانع گردشگری، گردشگری مجازی، شبکه های اجتماعی
  • فرزانه ذوالفقاری فرد*، علی اصغر کیا صفحات 107-118
    در عصر حاضر که رسانه ها یکی از عوامل اصلی آموزش، هویت فرهنگی، کنترل و تغییر رفتار هستند، آگاهی از وضعیت سواد رسانه ای اقشار مختلف، بخصوص دانشجویان، جهت تقویت و ارتقا سواد رسانه ای و مدیریت و سیاستگذاری ضرروی می نماید. هدف اصلی، واکاوی اثربخشی رشته ی تحصیلی و بررسی وضعیت سواد رسانه ای (دانشجویان علوم پزشکی، مهندسی و انسانی دانشگاه رازی و علوم پزشکی کرمانشاه) است. بدین منظور 5 فرضیه تدوین شد؛ جامعه ی آماری شامل کل دانشجویان علوم پزشکی، مهندسی و انسانی دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی 98-99 است که 7142 نفر بودند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، 365 نفر محاسبه شد. بنابراین با استفاده از روش پیمایش و نمونه گیری از نوع احتمالی طبقه ای، 365 پرسشنامه را تکمیل کردیم. که مهم ترین نتایج عبارتند از: - اکثر دانشجویان این پژوهش دارای سواد رسانه ای متوسط می باشند.- بین رشته ی تحصیلی دانشجویان و میزان برخورداری از سواد رسانه ای رابطه معناداری وجود دارد.- بین رشته تحصیلی دانشجویان و میزان برخورداری از مهارت های سواد رسانه ای رابطه معناداری وجود ندارد.- بین رشته ی تحصیلی دانشجویان و میزان مهارت در آشنایی با زبان رسانه ها رابطه ی معناداری وجود دارد.می توان در برنامه ریزی ها و سیاستگذاری ها، توانایی تحلیل و تفسیر و تفکر انتقادی را افزایش داد همانگونه که دانشجویان علوم انسانی در این زمینه آموزش غیررسانه ای بیشتر دیده اند و پیش زمینه و سواد رسانه ای نسبتا بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: دانشجویان، زبان رسانه ها، سواد رسانه ای، مدیریت و سیاستگذاری، آموزش مهارت ها
|
  • Taqva Kulivand, Mozhdeh Rabbani *, Najmeh Sedrpoushan Pages 7-19
    According to achievements, people personality traits and behavior effect to their noticing to social networks. So one of the reasons that networks have different effects to different people, is people differences of personality and behavior. Therefore, if content can be produced based on the attribute of personality, could be hopeful to be more affective and provide the base to flourish. Goal: Offering a pattern of online social network producing data based on the ethology of users.
    Material and method
    In this research with mixed method, the level of using networks is gained by questionnaires and conceptual model is figured by interviewing experts in psychology. Research achievement: The most important achievements of this research are:Whats app, telegram and Instagram by 34, 26 and 22 percent are the most attractive networks to use. Social, educational and cultural subjects by 23, 19 and 15 percent are the most popular subjects. Video by 39 percent is the most attractive content. In this research, the ideal pattern of producing content is showing as a paradigmatic model. In this model the relation between some items creates pivotal phenomenon and some strategies are offered, which can create ideal conclusions.
    By noticing to people personality traits, can produce applicative content in social networks and effect users MOR
    Keywords: content production, Social Networks, ethology
  • Seyedabolfazl Parpanchi, Somayeh Tajik Ismaeili *, Leila Niroomand, Nazanin Malekian Pages 21-29

    The purpose of the present study was to determine the role of media literacy through the mediation of social capital in family relationships, which was done by descriptive-correlation method and structural equation design. The statistical population of the research is all male and female children between 14 and 18 years of age who were supported by Imam Khomeini Relief Committee (RA) of Tehran province in 1401. The sample size of the study was 400 people from the mentioned community who were selected by random one-stage cluster sampling method. Content validity was checked by qualitative method and reliability by internal consistency method by calculating Cronbach's alpha coefficient for questionnaires. The results of the research showed that social capital has an effect on family relationships. Media literacy affects family relationships as well as social capital, and finally, the research results showed that social capital has an indirect effect on the relationship between media literacy and family relationships.

    Keywords: media literacy, Social Capital, family relations, adolescents under the support of the aid committee
  • Mohsen Marasy *, Mohammad Javad Farahani Pages 30-43

    Adaptation is one of the old methods of narration in the field of cinema. In text adaptation, one form of language is transformed into text in another form of language. The second text has its own narrative tool that can change the expressive spectra of the first work. One way of recognizing this form of narrative is Gerard Genette narrative discourse. Genet divides texts into five parts in terms of narrative: order, temporal continuity, frequency, aspect, and sound. This view illuminates the backbone of the text, showing the similarities and differences, and helps the researcher to see the change in linguistic relations in the text as well. With the aim of researching the structure of the adaptation, this article intends to examine the film and the novel Bright Nights, relying on the narrative analysis model of Genet. Farzad Motman makes the film White Nights (2002), which is adapted from the novel White Nights by Fyodor Dostoevsky. This research, which is based on the collection of library and documentary information and comparative nature from the perspective of its basic purpose, raises the question of how the film discussed in this article, based on Genette views, has been able to organize its visual narrative based on written text. The conclusion is that due to the application of the model of narrative analysis proposed by Genet in the book of narrative discourse, there is a 47% similarity and a 53% difference between the novel and the film White Nights.

    Keywords: Adaptation, White Nights movie, Dostoevsky, Genette, Narrative discourse
  • Mahdi Zolfaghar, Abdolreza Shahmohammadi *, Afsaneh Mozafari Pages 45-55
    The main aim of this research is to study the affecting factors in attracting Tehran citizens’ participation of Blood donation in the Iranian Blood Transfusion Organization (base on the IBTO Public Relations’ performance). The research method of this study is applied in survey type. The population of this research includes all 1000000 citizens’ blood donation in Tehran. Samples are selected by the use of Cochran formula, includes 383.8 donators. In fact, about 400 questionnaires were distributed in the Tehran five district including north, south, east, west and the city center. The research questionnaire’s validity approved by supervisor, advisor and concerned experts. The reliability also approved by the Cronbach's alpha coefficient, equal to 0.831. The findings of this study indicated that there is a positive and significant relationship between the blood donator’s awareness and the citizens' participation in this regard. There is a positive and significant relationship between the blood donator’s attitude and the citizens' participation in this regard. There is a positive and significant relationship between the blood donator’s social trust and the citizens' participation in this regard. There is a positive and significant relationship between the IBTO Public Relations’ performance and the citizens' participation in this regard which has a direct and significant effect on attracting and promoting the citizens’ participation and the sustainability of the target group in the long term for blood donation
    Keywords: blood donation, social participation, Public Relations, social trust
  • Massoumeh Baghery *, قلیچی Ghelichi Pages 57-69
    This article examines the relationship between the two concepts of narcissism and Instagram and examines the role of social networks in creating or increasing the pre-existing narcissism of people. In addition to examining Christopher Lash's opinions about modern society and narcissists of our time and era, we measured the relationship between Instagram and narcissism by borrowing from Sigmund Freud's theories, which proposed two types of primary and secondary narcissism, as well as Irving Goffman's "performance society" theory. Meanwhile, Baudrillard's theories have been another useful theory in advancing this research. Based on the results and theories used in this research, it was found that a huge part of a person's attention in life matters is to create a positive feedback of himself for others. Narcissistic tendencies are present in almost all people, and the fact that such traits are more palpable today comes from the fact that social media, especially Instagram, has become one of the most common and widespread programs, and the features of these media are the possibility of appearing and It has enabled the emergence of phenomena such as narcissism
    Keywords: narcissism, Social network, Instagram
  • Mohammad Reza Parizad, Reza Ebrahim Zadeh *, Mehrdad Sadeghi Pages 71-92
    Introduction

    The Purpose of thise study is typology of media organizations' brand personality with a thematic analysis approach(Case study: Iranian TV channels and Persian language satellite TV channels) To reach Network of themes.

    Method

    In order to answer the main research question, thematic analysis method was used. Three major themes have been identified with the titles of brand credibility, brand femininity-masculinity, brand modernity. The area of research has been all reputable databases such as Obsco, Emerald, Science Direct, Elsevier, ProQuest and articles related to the field of brand, brand personality and media organizations.

    Findings

    Based on the thematic analysis approach, an attempt was made to extract themes related to the brand personality of media organizations. Which after clustering, Merge and delete shared codes: 133 key themes, 8 integrating themes and 3 macro themes were obtained. Lincoln and Guba approaches were used to explain the validity of the study, which shows the acceptable validity of the results. Holsty method was used to evaluate the reliability, based on which the calculated reliability was 0.911 and higher than the standard value of 0.7.

    Conclusion

    The results were analyzed in the form of a network of themes and led to the development of the final research model.

    Keywords: Typology, Brand personality. Media organizations. Iranian TV channels, Persian language satellite channels
  • Alireza Bay, Ali Geranmayeh *, Akbar Nasrollahi Kasmani, Tahmoures Shiri Pages 93-105
    One of the most effective factors in the development of tourism is advertising and information through virtual space. Virtual networks have a decisive role in the development of the tourism industry, with roles such as culture building, education, information and creating social participation, the main goal of this article is to investigate the obstacles to the development of tourism in the field of virtual space. In terms of the goal, the current research is applied-development, and in terms of the method of execution, it is among mixed exploratory researches, which collects, analyzes and combines data (quantitative and qualitative) in order to better understand the research questions.The statistical population of this research consists of communication professors who are knowledgeable and active in the field of virtual space tourism, activists in the field of virtual space tourism, managers of tourism service offices active in one of the social networks, and IT and marketing experts. The measuring instrument of questionnaire and expert interview is also based on the purposeful sampling method. According to the results obtained, there are no specific rules and regulations in the field of tourism, lack of support from the government and related institutions, and speculation and the entry of non-professionals into this job, the absence of a union, association or trade union, as well as the lack of educational institutions in this field as The most important obstacles to the development of tourism are considered to be in the field of virtual space.
    Keywords: Barriers to tourism, virtual tourism, Social Networks
  • Farzaneh Zolfaghari Fard *, Aliasghar Kia Pages 107-118
    In today's era, when the media is one of the main factors of education, cultural identity, control and behavior change, it is necessary to know about the state of media literacy of different classes, especially students, in order to strengthen and promote media literacy and management and policy making. The main goal is to analyze the effectiveness of the field of study and investigate the media literacy status (medical, engineering and humanities students of Razi University of Kermanshah Medical Sciences). For this purpose, 5 hypotheses were formulated; the statistical population includes all students of medical, engineering and humanitarian sciences of the University of Medical Sciences and Razi University of Kermanshah in the academic year 2008-2009, which were 7142 people. The sample size was calculated by Cochran's formula, 365 people. Therefore, we completed 365 questionnaires using survey and stratified probability sampling method. The most important results are:- Most of the students of this research have average media literacy.
    - There is a significant relationship between students' field of study and the level of media literacy.
    - There is no significant relationship between students' field of study and the level of media literacy skills.
    - There is a significant relationship between students' field of study and the level of skill in media language.
    It is possible to increase the ability of analysis and interpretation and critical thinking in planning and policy-making, just as humanities students have received more non-media education in this field and have relatively more background and media literacy.
    Keywords: Management, Policy Making, Media Language, Media literacy, Skills Training, students