فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 55، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فهیمه کاشفی، منوچهر ازخوش*، محمدسعید خانجانی، حکیمه آقایی صفحات 1-16
    مقدمه

    پیمان شکنی زناشویی مایه آشفتگی چشمگیر زندگی فردی و میان فردی زوجین و تباه کننده رابطه آنها است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت بر تمایزیافتگی خود و رفتار دلبستگی در روابط زناشویی در زنان دارای گرایش به پیمان شکنی زناشویی بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر، آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماه همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زنان متاهل دارای گرایش به پیمان شکنی زناشویی مراجعه کننده به مراکز روانشناسی شهر تهران در سال 1401 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 40 نفر انتخاب و  به روش تخصیص تصادفی در دو گروه 20 نفری جایگذاری شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مقیاس گرایش به پیمان شکنی زناشویی، فرم کوتاه سیاهه تمایز یافتگی خود و مقیاس دسترسی پذیری، پاسخگویی و همدم طلبی بود. گروه آزمایش 9 جلسه هفتگی 90 دقیقه ای تحت روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت قرار گرفت؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکرد. داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته تحلیل با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد روان درمانی پویشی کوتاه مدت در مرحله پس آزمون اثربخشی معناداری بر افزایش تمایزیافتگی خود و افزایش رفتار دلبستگی در روابط زناشویی داشت و نتایج در مرحله پیگیری نیز حاکی از پایدار اثربخشی روان درمانی پویشی کوتاه مدت در گروه آزمایش بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت می‏تواند به عنوان یک شیوه درمانی مناسب برای بهبود تمایزیافتگی خود و رفتار دلبستگی در روابط زناشویی در زنان دارای گرایش به پیمان شکنی زناشویی در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی به کار برده شود.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، تمایزیافتگی خود، رفتار دلبستگی در روابط زناشویی، گرایش به پیمان شکنی زناشویی
  • مریم نوری، علیرضا مرادی*، هادی پرهون صفحات 17-29
    مقدمه

    هیجان های منفی می تواند بر روند درمان و بهبودی بیماران مبتلا به سرطان پستان تاثیرات مخربی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین نقص در پردازش هیجانی با علایم استرس پس از سانحه و پیروی از درمان در بیماران مبتلا به سرطان پستان با  نقش میانجی استیگمای سرطان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادی و از نظر شیوه گرد آوری داده ها از نوع مطالعات توصیفی (همبستگی) است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل  زنان 18 تا 60 سال مبتلابه سرطان پستان مراجعه کننده به کلینیک آنکولوژی بیمارستان کوثر شهر کرج بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 206 نفر انتخاب شدند. شرکت کنندگان به چک لیست PTSD (بلوینزو همکاران، 2015)، مقیاس پردازش هیجانی (باکر و همکاران، 2007)، مقیاس استیگمای سرطان (مارلو و واردلی، 2014)  و پرسش نامه پیروی از درمان موریسکی و همکاران (2008) پاسخ دادند. یافته ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS26 و 4 SmartPLS تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از شاخص های برازش مدل نشان داد که در مدل حاضر مقدار SRMR کمتر از 08/0 و مقدار ارزش عددی NFI نیز بالاتر 9/0 بود. از این رو می توان چنین عنوان کرد که مدل مفروض پژوهش حاضر از برازش لازم با داده ها برخوردار است. نتایج به دست آمده از مدل سازی معادلات ساختاری حاکی از اثر مثبت و معنادار بین نقص در پردازش هیجانی با نشانگان استرس پس از سانحه (001/0>P=؛ 76/3=T؛598/0=β) و استیگمای سرطان (001/0>P=؛ 17/19=T؛829/0-=β) بود. همچنین بین نقص در پردازش هیجانی با پیروی از درمان (02/0P=؛ 38/2=T؛389/0=β)، استیگمای سرطان با PTSD (21/0P=؛ 29/1=T؛23/0=β) و استیگمای سرطان با پیروی از درمان (93/0P=؛ 09/0=T؛01/0=β) اثر معناداری گزارش نشد. افزون بر این، استیگمای سرطان در رابطه بین نقص در پردازش هیجانی با PTSD نقش میانجی جزیی و در رابطه بین پردازش هیجانی و پیروی از درمان نقش میانجی کامل داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش لازم است که به درمان های پزشکی اکتفا ننمود و با تاسیس مراکز مشاوره و روان درمانی در بیمارستان ها و مراکز آنکولوژی، در روند بهبود کنترل هیجانی، کیفیت زندگی و استرس  بیماران مبتلا به سرطان پستان اقدامات موثری انجام داد.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، استیگمای سرطان، پیروی از درمان، نقص در پردازش هیجانی، سرطان پستان
  • عبدالعزیز افلاک سیر*، رضا یزدانی مهر، مهدی رضا سرافراز، محمدرضا تقوی صفحات 30-41
    مقدمه

     با توجه به اهمیت نقش مادری، شناسایی مکانیزم های روانشناختی مرتبط با آن ضروری می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سبک دلبستگی مادر با پیوند مادر نوزاد در اولین دوره بارداری با نقش واسطه ای ذهنی سازی انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر به روش توصیفی همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل تمام زنانی بود که اولین دوره بارداری خود را پشت سر گذاشته اند و در سال 1401 1400 به مراکز بهداشت و درمان شهرستان نیشابور مراجعه کردند. از بین آنها 330 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از فرم مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه سبک دلبستگی (ASQ)، پرسشنامه پیوند مادر- نوزاد (MIBS) و پرسشنامه عملکرد بازتابی (RFQ) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش شاخص های توصیفی، ضریب همبستگی و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار Spss-24 و نرم افزار Amos-24 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش بطور کلی نشان داد مدل بررسی شده از برازش کافی با داده ها برخوردار است. نتایج نشان داد ذهنی سازی در رابطه بین سبک های دلبستگی و پیوند مادر نوزاد نقش واسطه ای دارد. همچنین  بین سبک دلبستگی ایمن با پیوند مادر نوزاد رابطه مستقیم منفی و معنادار و بین سبک دلبستگی اضطرابی و اجتنابی با پیوند مادر نوزاد رابطه مستقیم مثبت و معنادار وجود دارد (p<0/01).

    نتیجه گیری

     سبک دلبستگی مادر و ظرفیت او برای ذهنی سازی با کیفیت پیوند با نوزادش مرتبط است. بنابراین می توان با بهبود مراقبت های روان شناختی قبل از اولین دوره بارداری یا در طول دوره بارداری به مادرانی که در این زمینه آسیب پذیرند کمک کرد.

    کلیدواژگان: زنان باردار، مراقبت، ذهنی سازی، والدگری
  • فاطمه مرادی، مهشید تجربه کار* صفحات 42-51
    مقدمه

    افزایش سن و آغاز میانسالی با تغییرات گریزناپذیر در توانمندی های شناختی همراه می باشد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رفتار دینی و توانمندی شناختی میانسالان با میانجی گری فراهیجان مثبت انجام شد.

    روش کار

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری شامل تمامی میانسالان شهر شیراز در سال 1400 بود که از میان آن ها 247 میانسال به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس رفتار دینی، پرسشنامه توانمندی شناختی و مقیاس فراهیجان مثبت استفاده شد که به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های مجازی تکمیل گردیدند. داده ها با استفاده از روش همبستگی و تحلیل مسیر در نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    رفتار دینی با فراهیجان مثبت رابطه مثبت معناداری دارد (001/0 p=و 49/0β=). همچنین، فراهیجان مثبت به طور مثبت و معناداری با توانمندی شناختی رابطه دارد (001/0 p=و36/0β=). مسیر رابطه مستقیم رفتار دینی و توانمندی شناختی نیز معنادار بود (009/0 p=و 26/0β=). بنابراین نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود که فراهیجان مثبت می تواند در رابطه رفتار دینی با توانمندی شناختی نقش واسطه ای ایفا کند.

    نتیجه گیری

    بنابراین، با توجه به نتایج پژوهش حاضر با فراهم کردن مداخلات درمانی مبتنی بر بهبود رفتار دینی و فراهیجان مثبت می توان توانمندی شناختی میانسالان را افزایش داد و بدین طریق در جهت پیشگیری و یا کنترل زوال شناختی در دوران میانسالی و سالمندی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: رفتار دینی، فراهیجان مثبت، توانمندی شناختی، میانسالی
  • مهدی نیک بقا، ندا تابش مفرد، مانیا ناصری منش، صابر کرمی* صفحات 52-64
    مقدمه

    اختلال اضطراب فراگیر، یکی از اختلالات اضطرابی است که مشکلات زیادی در حوزه ی سلامت برای پرستاران به همراه داشته است. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر حساسیت اضطرابی، نقص در پردازش هیجانی و  تحمل پریشانی پرستاران با علایم اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل) بوده است. جامعه آماری در این مطالعه شامل تمامی پرستاران ساکن شهرستان کرج در سال 1401 بودند. 30 نفر از پرستاران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر به صورت نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای، 2 روز در هفته تحت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت اما بر گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. هر دو گروه (کنترل و آزمایش) قبل و بعد از مداخله به نسخه تجدیدنظر شده مقیاس پردازش هیجانی (EPS-R)، شاخص حساسیت اضطرابی (ASI) و مقیاس تحمل آشفتگی (DTS) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه ی 23 استفاده شد.

    یافته ها

    بین میانگین نمره های پس آزمون گروه مداخله و شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت، بدین ترتیب که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معناداری منجر به کاهش حساسیت اضطرابی و نقص در پردازش هیجانی و افزایش تحمل پریشانی در گروه مداخله شد (01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی از یک سو با اجرای تکنیک هایی که مربوط به مولفه ذهن آگاهی هستند، باعث کاهش حساسیت اضطرابی در پرستاران می گردد و از سوی دیگر با تغییر الگوهای شناختی و شناسایی خطاهای شناختی به افزایش توانایی کنترل افکار و هیجانات و بهبود نحوه برخورد با هیجانات منفی می انجامد که این به نوبه خود باعث بهبود پردازش هیجانی و تحمل پریشانی پرستاران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر می گردد. لذا به عنوان یک مداخله موثر جهت کاهش مشکلات شناختی و هیجانی پرستاران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، حساسیت اضطرابی، پردازش هیجانی، تحمل پریشانی، اختلال اضطراب فراگیر
  • نبلوفر میکائیلی*، یوسف حسنی جبدرقی، سجاد بشرپور، سیف الله آقاجانی صفحات 65-75
    مقدمه

    افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی محسوب شده و شناخت متغیرهای تاثیرگذار بر آن نقش بسزایی در سلامت،کیفیت زندگی و بازدهی شغلی و تحصیلی افراد دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط شفافیت عاطفی، عدم تحمل بلاتکلیفی و انعطاف پذیری شناختی با نشانه های افسردگی در دانشجویان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر به روش توصیفی و از نوع همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی1400-1399 بودند (12000=N) که از بین آنها 350 نفر به روش در دسترس به عنوان نمونه اولیه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش که شامل ویراست دوم  مقیاس افسردگی بک (یک، 1996)، مقیاس رگه های فراخلقی (سالووی و همکاران، 1995)، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (فریستون، 1994) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی(وندر و والپ،2010)، بودند توسط دانشجویان تکمیل شدند و آنهایی که در پرسشنامه افسردگی بک نمره 14 و بالاتر کسب کرده بودند (249 نفر) به عنوان افراد دارای نشانه های افسردگی و نمونه نهایی وارد مطالعه شدند. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSSv19 تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

     نتایج نشان داد که نشانه های افسردگی با نمره کلی شفافیت عاطفی (142/0- =r، 05/0> P) و انعطاف پذیری شناختی (125/0- =r، 01/0> P) رابطه منفی و با نمره کلی عدم تحمل بلاتکلیفی (221/0=r، 05/0>P) رابطه مثبت دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 45 درصد از کل واریانس نشانه های افسردگی به وسیله شفافیت عاطفی، 33 درصد به وسیله عدم تحمل بلاتکلیفی و 21 درصد به وسیله انعطاف پذیری شناختی پیش بینی می شود.

    نتیجه گیری

    نشانه های افسردگی به وسیله شفافیت عاطفی، عدم تحمل بلاتکلیفی و انعطاف پذیری شناختی قابل پیش بینی است. بنابراین پیشنهاد می شود که روان شناسان و مشاوران جهت بهبود نشانه های افسردگی دانشجویان، نقش شفافیت عاطفی، عدم تحمل بلاتکلیفی و انعطاف پذیری شناختی را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: شفافیت عاطفی، عدم تحمل بلاتکلیفی، انعطاف پذیریی شناختی و نشانه های افسردگی دانشجویان
  • مرضیه شالیکاری، بهرام میرزائیان*، قدرت الله عباسی صفحات 76-93
    مقدمه

    سرطان پستان شایع ترین تشخیص سرطان در بین زنان در سراسر جهان است. تشخیص سرطان پستان می تواند یک تجربه تغییر دهنده زندگی و استرس زا باشد که می تواند منجر به شرایط سلامت روان مزمن مانند اختلال استرس پس از سانحه و ترس از عود سرطان شود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر درمان مواجهه سازی نوشتاری وکاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشانگان استرس پس از سانحه و ترس از عود در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

     در قالب یک طرح  آزمایشی چند گروهی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری از بین زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز پزشکی و پرتو درمانی شهید رجایی بابلسر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 60  نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل گمارش شدند. گروه های مواجهه سازی نوشتاری در 5 جلسه و گروه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در 8 جلسه مداخله های مربوط به گروه خود را دریافت کردند. شرکت کنندگان سه گروه چک لیست PCL-5 و مقیاس ترس از عود سرطان (FCRI) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه را تکمیل کردند. یافته های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته  در نرم افزار SPSS26 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    هر دو گروه مواجهه سازی نوشتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیرات معناداری بر کاهش نشانگان PTSD در بیماران مبتلا به سرطان پستان داشتند. با این حال، در مقایسه با MBSR، گروه مواجهه سازی نوشتاری بهبود قابل توجهی را در PTSD طی پنج هفته نشان دادند. افزون بر این، تفاوت معناداری بین گروه های مواجهه سازی نوشتاری و MBSR در ترس از عود  در مراحل پس آزمون و پیگیری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مداخله های مواجهه سازی نوشتاری و MBSR  از اثربخشی قابل توجهی در جهت کاهش نشانگان PTSD و ترس از عود در بیماران مبتلا به سرطان پستان در ایران برخوردار هستند.  با این وجود که تاثیر درمان مواجهه سازی نوشتاری بر کاهش نشانگان PTSD بیشتر از MBSR است.. ازاین رو متخصصین، پژوهشگران و درمان گران این حوزه می توانند از این مداخله ها به عنوان گزینه های موثر درمانی جهت بهبود کارکردهای روان شناختی بیماران مبتلا به سرطان پستان در کنار درمان های پزشکی آنها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان مواجهه سازی نوشتاری، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، نشانگان استرس پس از سانحه، ترس از عود، سرطان پستان
  • گلی ابراهیمی، احمد غضنفری*، شهرام مشهدی زاده، سعید رحیمی صفحات 94-105
    مقدمه

    آسیب ها و تروماهای دوران کودکی می تواند تاثیر عمیقی بر ویژگی های روانشناختی افراد در طول زندگی بگذارند. تروماهای دوران کودکی می توانند در شکل گیری طرحواره های ناسازگار و بروز افکار خودکشی گونه در بزرگسالی موثر باشند. پژوهش حاضر با هدف مدل یابی افکار خودکشی بر اساس ترومای کودکی با نقش میانجی طرحواره های ناسازگار اولیه انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی بزرگسالان شهر تهران که سابقه ناملایمات جسمی و جنسی در دوران کودکی داشتند، تشکیل دادند. نمونه شامل 300 نفر با سابقه ناملایمات کودکی بودند که با شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های ترومای دوران کودکی (CTQ)، پرسشنامه افکار خودکشی بک (BSSI) و پرسشنامه طرحواره های ناسازگار (YSQ-SF) استفاده شد. داده ها به شیوه تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار ایموس (Amos) بررسی شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اثر مستقیم ترومای دوران کودکی بر افکار خودکشی به صورت مثبت معنادار است (05/0<p). همچنین، نتایج نشان داد که طرحواره های ناسازگار اولیه در رابطه بین ترومای دوران کودکی با افکار خودکشی نقش میانجی ایفا می کنند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر طرحواره های ناسازگار اولیه رابطه بین افکار خودکشی و ترومای دوران کودکی را میانجی گری می کنند و برای کار بر روی افکار خودکشی باید به نقش طرحواره ها و تجربه های ناگوار دوران کودکی پرداخت.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، طرحواره های ناسازگار، ترومای دوران کودکی
  • عفت جمشیدی، صدیقه احمدی*، حسین شکرکن، طیبه شریفی صفحات 106-119
    مقدمه

    طلاق یکی از مهم ترین چالش های هر جامعه ای است که مسیر زندگی افراد را تغییر می دهد. لذا، این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر رضایت زناشویی و تاب آوری زنان متقاضی طلاق انجام گرفت.   

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین گروه های آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود داشت؛ و هر دو مداخله رفتاردرمانی دیالکتیکی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر رضایت زناشویی و تاب آوری زنان متقاضی طلاق تاثیر مثبت معنادار داشته است (05/0<p). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی حاکی از آن بود که میزان اثربخشی مداخله رفتاردرمانی دیالکتیکی بر رضایت زناشویی بیشتر از شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بود؛ و میزان اثربخشی مداخله شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر تاب آوری بیشتر از رفتاردرمانی دیالکتیکی بود (05/0<p).

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، رضایت زناشویی، تاب آوری
|
  • Fahime Kashefi, Manouchehr Azkhosh*, MohammadSaeed Khanjani, Hakime Aghaei Pages 1-16
    Introduction

    Marital infidelity is a source of intense distress for personal and interpersonal couples life and destroyer their relationship. The purpose of this study was to effectiveness of intensive short-term dynamic psychotherapy on self-differentiation and attachment behavior in couple relationships in women with tendency to marital infidelity.

    Method

    This semi-experimental study was conducted with a pretest-posttest- follow-up 2 month design with control group. The statistical population of the present study was all married women with tendency to marital infidelity who referred to the psychological centers of in Tehran city in year 1401, using the convenience sampling method, 40 people were selected and randomly placed in two groups of 20 people. Data collection tools included attitudes toward infidelity scale, self-differentiation inventory and accessibility, responsiveness, and engagement scale. Then the experimental group received intensive short-term dynamic psychotherapy for 9 weekly sessions for 90 minutes. but the control group received no intervention. Data analysis was performed using analysis of variance with repeated measures with SPSS-24.

    Results

    The results of the study showed that of short-term dynamic psychotherapy in post-test had a significant effect on self-differentiation and attachment behavior in couple relationships and results in the follow-up phase also indicated the stable effectiveness of short-term dynamic psychotherapy in experimental group (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that short-term dynamic psychotherapy can be used as a treatment method on self-differentiation and attachment behavior in couple relationships in women with tendency to marital infidelity in counseling centers and psychological services.

    Keywords: Short-term Dynamic Psychotherapy, Self-Differentiation, Attachment Behavior in Couple Relationships, Tendency to Marital Infidelity
  • Maryam Nouri, Alireza Moradi*, Hadi Parhoon Pages 17-29
    Introduction

    Negative emotions can have destructive effects on the treatment and recovery process of breast cancer patients. The present study aims to investigate relationships between emotional processing deficits with post-traumatic stress symptoms, and adherence to treatment in patient with breast cancer with the mediating role of cancer stigma.

    Methods

    in terms of the purpose, the present research is a part of basic research, and in terms of the method of data collection, it is a type of descriptive (correlation) studies. the statistical population of the present study included women aged 18 to 60 years with breast cancer who referred to the oncology clinic of kausar hospital in karaj, and 206 people were selected using the convenience sampling method. Participants answered the PTSD Checklist (Blevins et al., 2015), the Emotional Processing Scale (Baker et al., 2007), the Cancer Stigma Scale (Marlow & Wardley, 2014), and the Morisky et al. (2008) Treatment Adherence Questionnaire. The findings were analyzed through the advanced statistical method of structural equation modeling and using SPSS26 and SmartPLS 4 software.

    Results

    The results of the model fit indices showed that in the current model, the value of SRMR was less than 0.08 and the numerical value of NFI was higher than 0.9. Therefore, it can be said that the assumed model of the current research has the necessary fit with the data. Structural Equation Modelling demonstrated that emotional processing deficits was positively associated with PTSD (β= .607; T=5.06; P<.001) and stigma (β= .896; T=48.63; P<.001). The results showed a non-significant relationship between emotional processing deficits and treatment adherence (β= -.313; T=1.83; P=.07), stigma with PTSD (β=-.225; T=1.68; P=.09), and stigma with adherence to treatment (β= .091; T=.526; P=.599). Multiple mediator modeling provided evidence that stigma partially mediated the relationship between emotional processing deficits and PTSD, and a full mediated relationship between emotional processing deficits and treatment adherence.

    Conclusions

    According to the results of this research, it is necessary not to be limited to medical treatments and by establishing counseling and psychotherapy centers in hospitals and oncology centers, in the process of improving emotional control, quality of life and stress of breast cancer patients, he took effective measures.

    Keywords: : Adherence to treatment, Breast Cancer, Emotional Processing, Stigma, Post-traumatic stress Symptoms
  • Abdolaziz Aflakseir*, Reza Yazdanimehr, Mehdireza Sarafraz, Mohammadreza Taghavi Pages 30-41
    Introduction

    As the maternal role is critical, it is necessary to identify the psychological mechanisms related to this role. This study aimed to evaluate the relationship between the mother’s attachment style and mother-infant bonding in the first pregnancy considering the mediating role of mentalization.

    Methods

    This was a descriptive-correlational study. The sample population included the women who had gone through their first pregnancy and were referred to the health centers in Neyshabur, Iran in 2021-2022. In total, 330 women were selected by convenience sampling. To collect data, we used a demographic questionnaire, the Attachment Style Questionnaire (ASQ), the Mother-Infant Bonding Scale (MIBS), and the Reflective Functioning Questionnaire (RFQ). Data analysis was conducted using descriptive indices, correlation coefficients, and structural equation modeling in Spss-24 and Amos-24.

    Results

    Overall, the findings showed that the studied model adequately fits the data. Further, the obtained results confirmed the mediating role of mentalization in the relationship between the mother’s attachment style and mother-infant bonding. A significant correlation was also observed between attachment styles, and mother-infant bonding (p<0.01).

    Conclusion

    Mother-infant bonding is correlated with the mother’s attachment style and mentalization. Thus, we can help vulnerable mothers by improving the quality of psychological care before the first pregnancy or during pregnancy.

    Keywords: Pregnant women, Caring, Mentalizing, Parenting
  • Fateme Moradi, Mahshid Tajrobehkar* Pages 42-51
    Introduction

    Increasing age and the onset of middle age are associated with inevitable changes in cognitive abilities. Therefore, the present study aimed to investigate the relationship between religious behavior and cognitive ability of middle-aged people with the mediation of Positive meta-emotions.

    Methods

    The design of the present research was a correlational description and the statistical pupulation included all the middle-aged people of Shiraz city in 1400, which 247 middle-aged people were selected by available sampling method. In order to collect information, religious behavior scale, cognitive ability questionnaire and positive meta-emotion scale were used, which were completed online and through virtual networks. Data were analyzed using correlation and path analysis in SPSS and AMOS software.

    Results

    Religious behavior has a significant positive relationship with positive meta-emotion (p=0.001 and β=0.49). Also, positive meta-emotion has a positive and significant relationship with cognitive ability (p=0.001 and β=0.36). The path of direct relationship between religious behavior and cognitive ability was also significant (p=0.009 and β=0.26). Therefore, the results of the path analysis indicated that positive meta-emotion can play a mediating role in the relationship between religious behavior and cognitive ability.

    Conclusion

    Therefore, according to the results of the present study, by providing therapeutic interventions based on improving religious behavior and positive meta emotions, it is possible to increase the cognitive ability of middle-aged people and thus to prevent or control cognitive decline in middle life and elderly.

    Keywords: Religious Behavior, Positive Mood, Cognitive Ability, Middle Age
  • Mahdi Nikbagha, Neda Tabesh Mofrad, Mania Naseri Manesh, Saber Karami* Pages 52-64
    Introduction

    Generalized anxiety disorder is one of the anxiety disorders that has caused many problems in the field of health for nurses. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the effect of mindfulness-based cognitive therapy in anxiety sensitivity, deficits in emotional processing and distress tolerance of nurses with symptoms of generalized anxiety disorder.

    Methods

    The research was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population in this study included all nurses living in Karaj city in 2022. 30 nurses suffering from generalized anxiety disorder were selected as a sample by convenience sampling and randomly replaced in two experimental (15 people) and control (15 people) groups. During eight 90-minute sessions, the experimental group was subjected to mindfulness-based cognitive therapy 2 days a week, but no intervention was performed on the control group. Both groups (control and experimental) responded to the emotional processing scale-revised (EPS-R), anxiety sensitivity index (ASI) and distress tolerance scale (DTS) before and after the intervention. To analyze the data, multivariate analysis of covariance was used using SPSS software version 23.

    Results

    There was a significant difference between the average post-test scores of the intervention group and the control group, so that mindfulness-based cognitive therapy significantly led to a decrease in anxiety sensitivity and deficits in emotional processing and an increase in distress tolerance in the intervention group (P>0.01).

    Conclusions

    According to the obtained results, mindfulness-based cognitive therapy, on the one hand, by implementing techniques that are related to the component of mindfulness, reduces anxiety sensitivity in nurses, and on the other hand, by changing patterns Cognitive and identification of cognitive errors leads to an increase in the ability to control thoughts and emotions and to improve the way of dealing with negative emotions, which in turn improves the emotional processing and distress tolerance of nurses with generalized anxiety disorder. Therefore, it is recommended as an effective intervention to reduce the cognitive and emotional problems of nurses with generalized anxiety disorder.

    Keywords: Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Anxiety sensitivity, Emotional processing, Distress tolerance, Generalized anxiety disorder
  • Niloofar Mikaeili*, Yousof Hasani Jabdaragi, Sajjad Basharpoor, Seifallah Aghajani Pages 65-75
    Introduction

    Depression is considered one of the most common mental disorders, and knowing the variables affecting it plays a significant role in people's health, quality of life, and occupational and academic performance. So the purpose of the study was to examine the relationship between emotional clarity, intolerance of uncertainty, and cognitive flexibility with depression symptoms in college students.

    Methods

    The present study was conducted with a descriptive and correlational method. Samples of this study were students of Mohageg Ardabili University in the 2020-2021 semester (n=12000). 350 of them were selected by the available sampling method. the questionnaires including the Beck Depression Inventory (Beck, 1966), Trait Meta Mood Scale(saluvey et al, 1995), Intolerance of Uncertainty Scale (Friston, 1994), and cognitive flexibility scale(vender, valp, 2010) were completed by students. And those with ratings of 14 and above in BDI were selected as people with depression symptoms and final samples (249 students). The study's data were analyzed by multiple regression and Pearson correlation in SPSS v19 software.

    Results

    The results showed that depression symptoms were correlated negatively with emotional clarity (p<0/05, r=-0/142) and cognitive flexibility (p<0/01, r=-0/125) and correlated positively with intolerance of uncertainty(p<0/05, r= 0/221). Regression analysis showed that emotional clarity predicts overall 45% of depression symptoms and intolerance of uncertainty and cognitive flexibility also predicted 33% and 21% of depression symptoms.

    Conclusions

    Depression symptoms are predictable through emotional clarity, intolerance of uncertainty, and cognitive flexibility. So we're suggesting that psychologists and counselors consider the role of emotional clarity, intolerance of uncertainty, and cognitive flexibility in improving depression symptoms.

    Keywords: Cognitive flexibility, College student's depression symptoms, Emotional clarity, intolerance of uncertainty
  • Marzieh Shalikari, Bahram Mirzaian*, Ghodratollah Abbasi Pages 76-93
    Introduction

    Breast cancer (BC) is the most common cancer diagnosed in women in Worldwide.A breast cancer diagnosis can be a life-changing and stressful experience that can lead to chronic mental health conditions such as posttraumatic stress disorder (PTSD) and fear of cancer recurrence(FCR). This study examined the effect of written exposure therapy and mindfulness-based stress reduction on post-traumatic stress symptoms and fear of recurrence in women with Breast cancer.

    Methods

    Sixty females with breast cancer and clinical symptoms of PTSD referred to the Shahid Rajaei Hospital in Babolsar, Iran were randomly assigned to one of the three WET (n = 20), MBSR (n = 20) or control (n = 20) groups. WET is a 5-session low-intensity exposure-based intervention for treating PTSD. MBSR is a systematic educational program during an 8-week period. The control group had no additional contact. Measures assessing PTSD and fear of cancer recurrence were administered at baseline, post-intervention, and 2-month follow-up.

    Results

    Both the WET and MBSR groups achieved significant improvement in PTSD as measured by the PCL-5 with statistically significant differences between groups. However, compared with MBSR, the WET group showed a statistically significant improvement in PTSD on the self-reported PTSD Checklist over the five weeks. In addition, no differences between WET and MBSR groups were observed on the fear of recurrence.

    Conclusion

    Both WET and MBSR appear to have beneficial effects in treating PTSD ans FCR in women with breast cancer in IRAN, with greater improvement observed in self-reported PTSD symptoms in the WET group. Therefore, experts, researchers and therapists in this field can use these interventions as effective treatment options based on research evidence to improve the psychological functions of breast cancer patients along with their medical treatments and, accordingly, health indicators.

    Keywords: Breast Cancer, Written Exposure Therapy (WET), Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) therapy, PTSD, FCR
  • Goli Ebrahimi, Ahmed Ghazanfari*, Shahram Mashhadizadeh, Saeed Rahimi Pages 94-105
    Introduction

    Childhood injuries and traumas can affect the psychological characteristics of people throughout their lives. Childhood traumas can lead to the formation of maladaptive schemas and the occurrence of suicidal thoughts in adulthood. The current research purpose was modeling suicidal thoughts based on childhood trauma with the mediating role of maladaptive schemas.

    Methods

    This research is a correlational study method. The statistical population of the present study is consiste of all the adults in Tehran who experienced physical and sexual adversities in childhood. The sample included 300 people with a history of childhood adversity who were selected by available sampling. In order to measure the research variables were used childhood trauma questionnaires (CTQ), Beck Suicidal Thoughts Questionnaire (BSSI), and Inconsistent Schemas Questionnaire (YSQ-SF). The data was analyzed path analysis using Amos software.    

    Results

    The findings showed that the direct effect of childhood trauma on suicidal thoughts is significant (P <0.05). Also, the results show that early maladaptive schemas play an intermediate role in the relationship between childhood traumas and suicide thoughts (P <0.05).

    Conclusions

    early maladaptive schemas mediate the relationship between suicidal thoughts and childhood trauma, and to work on suicidal thoughts, the role of schemas and unfortunate childhood experiences should be considered.

    Keywords: Suicidal thoughts, Maladaptive schemas, Childhood trauma
  • Efat Jamshidi, Sediqah Ahmadi*, Hossein Shokrkon, Tayebeh Sharifi Pages 106-119
    Introduction

    Divorce is one of the most important challenges of any society that changes people's lives. Therefore, the present study aimed to comparing the effectiveness of dialectical behavior therapy and mindfulness based on cognitive therapy on marital satisfaction and resilience of women seeking divorce.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental groups and control group; And both therapy-intervention dialectical behavior therapy and mindfulness based on cognitive therapy had a significant positive effect on marital satisfaction and resilience of women seeking divorce (P <0.05). Also, the results of Bonferroni post hoc test showed that the effectiveness of dialectical behavior therapy on marital satisfaction was higher than mindfulness based on cognitive therapy (P <0.05). the effectiveness of mindfulness based on cognitive therapy on resilience was higher than dialectical behavior therapy (P <0.05).

    Keywords: Dialectical behavior therapy, Mindfulness based on cognitive therapy, marital satisfaction, resilience