فهرست مطالب

مجله آموزش پرستاری
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 58، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نرجس حشمتی فر، حسین کریمی مونقی* صفحات 1-14
    مقدمه

    ارزشیابی برنامه آموزشی در آموزش پرستاری طی سال های اخیر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. در طول تاریخ انواع روش ها و مدل های ارزشیابی توسعه یافته و برای ارزیابی فعالیت های آموزشی مورد استفاده قرار گرفته است. آشنایی و درک ابعاد این مدلها بکارگیری منطقی آنها را تضمین می کند. 

    روش کار

    در این مطالعه مروری روایتی کتب و پایگاه های اطلاعات علمی PubMed, Scopus , ScienceDirect و موتور جستجوی علمی scholar Google در بین سال های 1960 - 2022 از طریق ترکیب کلید واژه های Curriculum evaluation,  Educational evaluation, Evaluation models, nursing, مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    از 186 مقاله مرتبط با هدف 34 مقاله وارد مطالعه شد. در طی بررسی انجام شده چهار مدل هدف Tyler، مدل پاسخگوی Stake، مدل هدف-آزاد Scriven و مدل CIPP، به طور گسترده در ارزشیابی آموزشی به کار رفته است.

    نتیجه گیری

    مدل های ارزیابی نقاط قوت و ضعف خود را دارند. مربیان پرستاری باید، در نحوه اجرای مدل انعطاف پذیر باشند، نیازها و تجربیات ارزیابی خود را در نظر بگیرند، مدل را با برنامه آموزش پرستاری خود تطبیق دهند، تا مدل مناسب برای ارزشیابی خود انتخاب کنند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی آموزشی، ارزشیابی برنامه، مدل های ارزشیابی، پرستاری، آموزش پرستاری
  • مجتبی رضایی راد*، فاطمه ظروفیان، نفیسه ماجانی، مهدیس رضایی راد صفحات 15-24
    مقدمه

    در دوران همه گیری کووید-19، استفاده از آموزش از راه دور در مراکز دانشگاهی آزاد اسلامی رشد ویژه ای یافت و بکارگیری این سیستم آموزشی در دانشجویان این مراکز، جدید محسوب شده و با تبعاتی تحصیلی نیز همراه بود. لذا بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودکارآمدی با یادگیری خودتنظیمی در آموزش مجازی دانشجویان در دوران همه گیری کووید 19 انجام گردید.

    روش کار

    این مطالعه با روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری، کلیه دانشجویان پرستاری و مامایی دانشکده های پرستاری مامایی دانشگاه آزاد اسلامی استان مازندران به تعداد 1248 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای طبق جدول کرجسی و مورگان 297 نفر (مامایی= 125نفر و پرستاری= 172 نفر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ ودیگروت (1990) با 47 گویه و خودکارآمدی عمومی شرر (1982) با 17 گویه بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای توصیفی مانند میانگین، انحراف معیار و نیز از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. کلیه مباحث آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ورژن 23 و سطح معنی داری (05/0>α) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین خودکارآمدی و ابعاد آن (تلاش، پشتکار و ابتکار) با یادگیری خودتنظیمی (001/0>p) و ابعاد آن (جهت گیری درونی هدف (001/0 >p)، ارزش تکلیف (001/0 >p) و تفکر انتقادی (001/0 >p)) در دوره های آنلاین رابطه معنادار مثبت (مستقیم) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان نتیجه گرفت که با افزایش خودکارآمدی سطح یادگیری خودتنظیمی در دانشجویان پرستاری و مامایی افزایش می یابد لذا یکی از شیوه ها و روش های موثر در افزایش میزان یادگیری خودتنظیمی دانشجویان در دوره های آنلاین، توجه و تمرکز بر میزان خودکارآمدی آنان است.

    کلیدواژگان: یادگیری خود تنظیمی، خودکارآمدی، آموزش آنلاین، کووید 19، دانشجویان، پرستاری و مامایی
  • به یانه سیدامینی* صفحات 25-35
    مقدمه

    برنامه های آموزشی روشی بالقوه برای بهبود دانش پرستاران در مورد درد بشمار می آیند و فرصت مناسبی را برای رسیدگی به نگرش ها و باورهای منفی فراهم می کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش بر سطح دانش و نگرش دانشجویان پرستاری در مدیریت درد کودکان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه شبه تجربی از طرح پیش آزمون-پس آزمون استفاده شد. نمونه گیری به صورت سرشماری و نمونه آماری شامل 55 نفر از دانشجویان سال سوم دوره کارشناسی (دانشگاه آزاد اسلامی و دانشکده پرستاری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه) شهر مهاباد در سال تحصیلی 1401-1400 بود. دانش و نگرش نسبت به درد کودکان در دو مرحله قبل و بعد از آموزش بوسیله پرسشنامه PPKAQ ارزیابی شد. مداخله آموزشی با استفاده از سخنرانی اصلاح شده و روش تدریس نمایشی ارایه گردید. روایی صوری و محتوایی ابزار و پایایی آن با روش آزمون- بازآزمون (821/0=r) ارزیابی شد. ارزیابی داده ها بوسیله نرم افزار SPSS نسخه 26 و به کمک آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی، ضریب همبستگی پیرسون) در سطح معنی داری 05/0 انجام گرفت. 

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که سطح دانش و نگرش دانشجویان پرستاری بعد از آموزش بطور معنی داری (01/0>P) افزایش یافت. میانگین کل نمرات کسب شده توسط دانشجویان پرستاری از 02/11± 22/34 در پیش آزمون به 07/6±73/56 در پس آزمون، افزایش یافت. بین دانش و نگرش رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0>P، 632/0=r).

    نتیجه گیری

    در این مطالعه ارایه آموزش در ارتقای دانش و نگرش دانشجویان پرستاری نسبت به مدیریت درد کودکان موثر بود. توجه بیشتر به موضوع مدیریت درد کودکان در دروس پرستاری و برگزاری دوره های آموزشی و تداوم این آموزش ها تا رسیدن به سطح مناسب و قابل قبول دانش و نگرش، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آموزش، دانش، نگرش، مدیریت درد، کودکان، دانشجویان پرستاری
  • خلیل عباسی*، فاطمه بیات شاهپرست، سعیده پیری، مهرنگار امیری صفحات 36-47
    مقدمه

    کاهش هزینه های مالی ازجمله مزایایی است که از هم از منظر بیماران و سازمانها مهم در نظر گرفته می شود. هدف از این مرور یکپارچه بررسی مزایای مالی و اقتصادی نسخه نویسی پرستاران برای بیماران، پرستاران و به طور کلی سیستم ارایه خدمات بهداشتی و درمانی است.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مروری، در پنج مرحله جستجوی متون، انتخاب متون، ارزشیابی داده ها، استخراج داده ها و طبقه بندی داده ها است. جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی PubMed ، Cochrane library و Science Direct با کلیدواژه های Prescription, Nurse بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی صورت گرفت. در نهایت تعداد 7 مقاله وارد مطالعه گردید. 

    یافته ها

    دلایل تخصیص فرصت نسخه نویسی به پرستاران بسیار است اما عمده ترین دلیل کاهش هزینه های سیستم درمان است. بهبود کار تیمی، کاهش خستگی پزشکان، بهبود کیفیت ارایه خدمات، کاهش خطاهای بیمارستانی، انتخاب صحیح درمان بوسیله بیمار، افزایش دسترسی به تیم درمانی و بیمه درمانی که ناشی از تخصیص وظیفه نسخه نویسی به پرستاران است به کاهش هزینه های درمانی و تقلیل مشکلات مالی سیستم بهداشت و درمان منجر می شود. 

    نتیجه گیری

    بررسی مطالعات نشان داد که نسخه نویسی توسط پرستاران به بهبود کار تیمی پرستاران، کاهش تجویز داروهای گران قیمت، مشاوره به بیماران در جهت انتخاب داروی صحیح و استفاده صحیح از آنها و کاهش بار کاری در پزشکان، می شود که می تواند منجر به کاهش بار مالی در سیستم سلامت شود.

    کلیدواژگان: نسخه نویسی، پرستار، اقتصاد.
  • مینا شایسته فر، حسن بابامحمدی*، منیر نوبهار صفحات 48-57
    مقدمه

    رسالت مطالعه تطبیقی این است که تفاوت ها، شباهت ها، دلایل موفقیت و ناکامی نظام های گوناگون آموزشی، مشخص می گردد و از تجارب بدست آمده در پیشبرد و توسعه نظام آموزشی استفاده می شود. آموزش پرستاری با توجه به سرعت گسترش این رشته در دهه های اخیر، جایگاه ویژه ای در آموزش عالی علوم پزشکی دارد. هدف این مطالعه، مقایسه برنامه آموزشی مقطع کارشناسی ارشد رشته پرستاری داخلی جراحی در ایران و دانشگاه ماهاتما گاندی هند بود.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تطبیقی به روش چهار مرحله ای بردی (توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه) در سال 1401 انجام گرفت. در این مطالعه تطبیقی برنامه های آموزشی کارشناسی ارشد رشته پرستاری داخلی جراحی موجود در سایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران و سایت دانشکده پرستاری دانشگاه ماهاتما گاندی هند مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در برنامه آموزشی ایران توجه به ابعاد اخلاقی، کرامت انسانی، حقوقی، اسلامی و مذهبی بسیار پررنگ تر است. در شرایط پذیرش این رشته در دانشگاه ماهاتما گاندی داشتن سابقه کار لحاظ شده است و همچنین تفاوت بارزی بین مجموع ساعات عملی و بالینی (به جز پایان نامه) بین این دو برنامه آموزشی وجود دارد که در برنامه آموزشی ماهاتما گاندی به مراتب بیشتر است.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه می تواند به برنامه ریزان جهت ارتقا سطح کیفی برنامه آموزشی کارشناسی ارشد رشته پرستاری داخلی جراحی با توجه به اهمیت و وسعت این رشته پرستاری کمک نماید. به نظر میرسد ضروری است تا برنامه ریزان آموزشی توجه بیشتری به جنبه های عملی و بالینی برنامه آموزشی مقطع کارشناسی ارشد رشته پرستاری داخلی جراحی در ایران داشته باشند؛ تا یکی از نقص های اساسی این رشته که شکاف بین تیوری و عمل است بهبود یابد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، کارشناسی ارشد، پرستاری داخلی- جراحی، ایران، هند
  • جمال صیدی، پرویز فتوحی، سارا رحیمی، شهناز صلواتی قاسمی، آرین آزاد نیا، بهزاد غلام ویسی* صفحات 58-65
    مقدمه

    آموزش بالینی از مهم ترین موضوعات آموزشی در رشته های علوم پزشکی، بویژه پرستاری،مامایی و تکنولوژی جراحی می باشد که هم در عملکرد بالینی دانشجویان و هم در آینده شغلی آنان موثر می باشد. باتوجه به اهمیت کیفیت آموزش بالینی این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر کیفیت آموزش بالینی و عوامل مرتبط با آن از دیدگاه دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بوده که با مشارکت 250 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال های 1398 و 1399  و به روش سرشماری به انجام رسید. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه بررسی عوامل موثر بر کیفیت آموزش بالینی بر گرفته از مطالعه قربانیان و همکاران (1393) بود. پس از اتمام نمونه گیری داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت .

    یافته ها

    براساس نتایج آنالیز 158 نفر (%2/63) شرکت کنندگان زن بودند. بیشتر دانشجویان 135 نفر (54%) دانشجوی رشته پرستاری و ترم 6 (8/22 درصد) بودند. از دیدگاه دانشجویان اهداف و برنامه آموزشی با میانگین و انحراف معیار 12/3 ± 74/22 از نقاط قوت آموزشی بود. در حیطه برخورد با دانشجو میانگین و انحراف معیار نمره 541/1 ± 544/7 بود.  براساس نتایج آنالیز بین سن، جنسیت و محل سکونت با حیطه های مورد ارزیابی ارتباطی وجود نداشت (050/0).

    نتیجه گیری

    کیفیت آموزش بالینی از دیدگاه اکثر دانشجویان رشته های دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در حد مطلوب بوده اما باید در جهت ارتقای نقاط ضعف در راستای بهتر کردن کیفیت آموزش بالینی به تفاوت های ویژگی دموگرافیک دانشجویان و همچنین ابعاد مختلف کیفیت آموزش بالینی توجه گردد.

    کلیدواژگان: کارشناسی، تکنولوژی جراحی، پرستاری، مامایی، ارزشیابی، آموزش بالینی
  • هاله اکبری، رسول اسلامی اکبر، علی دهقانی*، معصومه رحیمی صفحات 66-77
    مقدمه

    دارو دادن به روش ایمن و پیشگیری از خطاهای دارویی یکی از وظایف مهم حرفه ی پرستاری است و به نظر  می رسد یکی از عوامل بروز خطاهای دارویی توسط پرستاران، عملکردهای عادتی نادرست و انجام اقدامات بدون تفکر باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر انجام بازاندیشی توسط پرستاران بر میزان خطاهای دارویی آنها در بیمارستان شهید مطهری جهرم انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی تک گروهی از نوع قبل و بعد، در سال 1400با مشارکت 30 پرستار شاغل در  بیمارستان مطهری جهرم به صورت سرشماری انجام گردید. آموزش انجام بازاندیشی طی سه جلسه به صورت حضوری با استفاده از چرخه گیبس برگزار شد؛ علاوه بر این به مدت یک ماه به پرستاران در ارتباط با فرایند بازاندیشی با استفاده از مطالب علمی و سناریوهای مرتبط با خطاهای دارویی در واتس اپ آموزش داده شد. پرسشنامه خطاهای دارویی با 20 گویه با شاخص روایی 91/0 و پایایی 86/0=r ، قبل و 3 ماه بعد از مداخله، توسط پرستاران تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون ویلکاکسون از طریق نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل گردید. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون ویلکاکسون نشان داد که میانگین کل خطاهای دارویی پرستاران قبل از مداخله (44/26±20/22) و سه ماه بعد از مداخله (33/17± 57/12) بود و از لحاظ آماری کاهش معنی داری در میانگین خطاهای دارویی پرستاران  رخداده بود (001/0=P).

    نتیجه گیری

    انجام بازاندیشی توسط پرستاران باعث کاهش خطاهای دارویی آنها گردید. لذا پیشنهاد می شود در راستای هدایت پرستاران به سمت بکارگیری تفکر انتقادی و تاملی در ایفای نقش حساس و خطیر دارو درمانی در جهت پیشگیری از خطاهای دارویی و حفظ ایمنی بیماران، از این روش یادگیری استفاده شود.

    کلیدواژگان: پرستاران، خطاهای دارویی، بازاندیشی
  • سارا فخاریان مقدم، قاسم آهی*، فاطمه محرری صفحات 78-91
    مقدمه

    مطالعه پیرامون واکسن های کووید-19 و بررسی اثرات روان شناختی آن ها از جمله پذیرش یا تردید در مورد این اثرات پدیده ای پیچیده و نیازمند مطالعه بیشتر است. این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی اعتماد و مسیولیت پذیری جمعی در رابطه بین باورهای توطیه و تمایل به زدن واکسن کووید-19 در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن را کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهر مشهد (11420N=) در سال 1402-1401 تشکیل دادند. تعداد اعضای نمونه در این پژوهش 300 نفر در نظر گرفته شد که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها مقیاس باورهای توطیه کووید-19، مقیاس تمایل به زدن واکسن کووید-19 و مقیاس اعتماد و مسیولیت پذیری جمعی بکار رفت. داده ها به کمک تحلیل معادلات ساختاری و استفاده از نرم افزار SPSS-22 و Lisrel 8.8 تحلیل شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دامنه سنی آزمودنی ها بین 18 تا 30 سال با میانگین سن 75/21 و انحراف معیار سنی 93/1 بود. یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین مقدار همبستگی بین تمایل به زدن واکسن و مسیولیت پذیری جمعی (01/0 p<و 67/0r=) و کمترین مقدار همبستگی بین اعتماد و رد خطر 01/0 p<و 16/0-r=) مشاهده شد. به علاوه اثر غیرمستقیم پذیرش خطر (02/0 β =-) و رد خطر (04/0 β =-) بر تمایل به زدن واکسن و از طریق اعتماد و اثر غیرمستقیم پذیرش خطر (04/0 β =-) و رد خطر (16/0 β =-) بر تمایل به زدن واکسن از طریق مسیولیت پذیری جمعی منفی و معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش میانجی اعتماد و مسیولیت پذیری در رابطه بین باورهای توطیه و تمایل به زدن واکسن کووید-19 در نظر گرفتن نقش این سازه ها هنگام مشاوره، درمان و آموزش دانشجویان گروه علوم پزشکی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اعتماد، باورهای توطئه، علوم پزشکی، واکسن کووید-19، مسئولیت پذیری جمعی
  • شیدا رفیع زاده قره تپه، اعظم حاجی بگلو، سودابه آلوستانی* صفحات 92-100
    مقدمه

    تکنیک شش کلاه تفکر یکی از روش های حل مسیله است که می تواند برای یافتن راه حل ها و کشف ایده هایی جدید، مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه با هدف تاثیر روش حل مشکل با فن شش کلاه تفکر بر خلاقیت و رفتار مراقبتی پرستاران شاغل در بخش اورژانس بیمارستان بقیه ا...الاعظم علی آبادکتول در سال 1398 انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح تک گروهی پیش آزمون-پس آزمون بر روی کلیه پرستاران بخش اورژانس (40 نفر) به شیوه سرشماری انجام شد. سپس پرستاران، آموزش در زمینه خلاقیت و رفتار مراقبتی به روش شش کلاه تفکر را طی 2 جلسه 8 ساعته در 4 گروه 10 نفره در دو روز متوالی دریافت نمودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک، خلاقیت تورنس و رفتار مراقبتی جمع آوری و در نرم افزار spss20 وارد، سپس با آزمون های آماری تی زوجی، تحلیل کوواریانس چند متغیره و همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0>p تجزیه تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار  خلاقیت قبل از مداخله  61/6 ±91/127  و بعد از مداخله 12/16 ±37/144و میانگین و انحراف معیار  رفتار مراقبتی قبل از مداخله 53/9±17/160 و بعد از مداخله 30/20 ±28/177 بودکه اختلاف معنی داری وجود داشت (001/0P<). همچنین با توجه به سطح معنی داری کمتر از 5درصد آزمون همبستگی پیرسون می توان گفت بین خلاقیت و رفتار مراقبتی پرستاران همبستگی معنی داری وجود داشت (001/0>, p799/0=r).

    نتیجه گیری

    استفاده از روش شش کلاه تفکر بر خلاقیت و رفتار مراقبتی پرستاران تاثیر داشت. قراردادن آموزش روش های حل مسیله در برنامه های مداخلاتی مراقبت از بیماران و آموزش به پرستاران می تواند مهارت های خلاقانه پرستاران و سطح عملکردی آنان را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: خلاقیت، رفتار مراقبتی، حل مشکل، فن شش کلاه تفکر
  • سحر پاسیار، حسین بقولی*، مجید برزگر، نادره سهرابی صفحات 101-111
    مقدمه

    سرطان پستان یکی از بیماری های رایج در زنان است که سلامت جسمی و روانی آنها را تهدید می کند. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی، اضطراب سلامت و تصویر بدنی در زنان مبتلا به سرطان پستان ماستکتومی شده بود.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان که تحت عمل جراحی ماستکومی قرار گرفته، بیمارستان های نمازی و امیر شیراز در سال 1400 بودند. تعداد 30 نفر زن مبتلا به سرطان پستان به شیوه در دسترس و تخصیص تصادفی ساده انتخاب و در گروه آزمایش وکنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). جمع آوری داده ها با استفاده از فرم جمعیت شناختی و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی، سیاهه های اضطراب سلامت و تصویر بدنی انجام شد. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. ابزارها توسط  گروه آزمایش و کنترل در 3 مرحله مطالعه تکمیل گردید. تحلیل داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 24  با سطح معناداری (0/05>p) انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات بهزیستی روانشناختی، اضطراب سلامت و تصویر بدنی قبل از آموزش در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 4/98±29/67 و 6/62±29/47 ، 5/41±56/73 و 5/73±56/33 ، 4/73±57/67 و 3/96±57/40 بود. که بعد از مداخله بین گروه آموزش ذهن آگاهی و کنترل تفاوت معنادار (0/001>p) بود. بیشترین اندازه اثر به ترتیب مربوط به تصویر بدنی (0/69)، اضطراب سلامت (0/61) و بهزیستی روانشناختی (0/58) بود.

    نتیجه گیری

    برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به افزایش بهزیستی روانشناختی، کاهش اضطراب سلامت و  نگرانی از تصویر بدنی گردید. پیشنهاد می شود که از این برنامه جهت توانبخشی زنان مبتلا به سرطان پستان که تحت عمل جراحی ماستکتومی  قرار گرفته اند  استفاده شود.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، بهزیستی روانشناختی، اضطراب سلامت، تصویر بدنی، سرطان پستان
  • شکوفه خمسه زاده، نوشین پردلان* صفحات 112-122
    مقدمه

    کادر پزشکی با مشکلات متعدد، تعهدات حرفه ای، ایمنی شخصی و سایر مشکلات روانی نیز مواجه می شوند که شرایط کاری را برای آنها با مشکل مواجهه می کند. لذا این مطالعه با هدف پیش بینی انطباق پذیری شغلی و فلات زدگی شغلی براساس کم اشتغالی ذهنی و سرمایه روانشناختی در کادر سلامت انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش بیمارستان های استان تهران است که چند بیمارستان به صورت در دسترس انتخاب و بعد از هماهنگی با بیمارستان ها پرسشنامه های پژوهش در زمان مناسب بین کادر سلامت توزیع شد و داده های جمع آوری شده در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که سرمایه روانشناختی دارای رابطه منفی و معناداری با فلات زدگی (38/0-=r) و رابطه مثبت و معنادار باانطباق پذیری شغلی (65/0=r) است و کم اشتغالی ذهنی دارای رابطه مثبت و معناداری با فلات زدگی (53/0=r) ورابطه منفی و معناداری با انطباق پذیری شغلی (17/0-=r) در سطح خطای کمتر از (05/0>p) است. نتایج همچنین نشان داد که سرمایه روانشناختی و کم اشتغالی ذهنی قادر به پیش بینی انطباق پذیری و فلات زدگی شغلی هستند. 

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش مشخص می کند که سرمایه روانشناختی و کم اشتغالی ذهنی مولفه های هستند که می توانند فلات زدگی (44/0=AR2) و انطباق پذیری شغلی (42/0=AR2) در کادر سلامت را پیش بینی کند، لذا نیاز است که در مدیریت منابع انسانی بیمارستان ها به این متغیرها توجه کافی شود.

    کلیدواژگان: فلات زدگی شغلی، سرمایه روانشناختی، انطباق پذیری شغلی، کم اشتغالی ذهنی، کادر سلامت
  • مسلم بشکار*، اسماء ملازهی صفحات 123-133
    مقدمه

    سلامت روانشناختی معلمان بر شیوه عملکرد آنان و سلامت روانی دانش آموزان تاثیر دارد، لذا به کارگیری   آموزش های روانشناختی مناسب به معلمان ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های مثبت نگری بر کیفیت زندگی و شکوفایی روانشناختی معلمان دوره ابتدایی شهرستان چابهار انجام شد. 

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود که در آن معلمان دوره ابتدایی شهرستان چابهار در سال 1399 مورد مطالعه قرار گرفتند. تعداد 40 معلم آقا و خانم با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (هر گروه 20 معلم). گروه آزمایش آموزش مهارت های مثبت نگری را در بهمن ماه 1399 طی 8 جلسه 90 دقیقه ای با رعایت پروتکل بهداشتی دریافت نمودند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت زندگی والتون و مقیاس شکوفایی روانشناختی هژبریان و همکاران استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره در سطح معناداری کمتر از 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.  

    یافته ها

    میانگین پیش آزمون متغیرهای کیفیت زندگی و شکوفایی روانشناختی قبل از مداخله در گروه آزمایش به ترتیب 20/102 و50/37 بود که پس از مداخله به  75/118 و 60/51 تغییر یافت. همچنین یافته ها اختلاف معنی داری در متغیرهای کیفیت زندگی و شکوفایی روانشناختی معلمان در پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش نشان داد (001/0>P). به عبارت دیگر 41 درصد تفاوت ها در نمرات پس آزمون کیفیت-زندگی و 51 درصد تفاوت ها در نمرات پس آزمون شکوفایی روانشناختی معلمان مربوط به تاثیر آموزش مثبت نگری بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد برگزاری دوره های آموزشی مهارت های مثبت اندیشی به صورت یک برنامه مدون و منظم در طول دوره های آموزش ضمن خدمت معلمان باید مورد توجه صاحب نظران و برنامه ریزان نظام تعلیم و تربیت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، کیفیت زندگی، شکوفایی روانشناختی، معلمان
|
  • Narjes Heshmatifar Far, Hossein Karimi Moonaghi* Pages 1-14
    Introduction

    In the past years, the evaluation of educational program in nursing education has been considered. A variety of evaluation models have been developed in the history of nursing education. Knowing the dimensions of these models guarantees their rational use.

    Methods

    In this review study, the narrative of scientific databases, PubMed, Scopus, ScienceDirect and scholar Google search engine from 1960-2022 was investigated by combining the keywords Curriculum evaluation, Educational evaluation, Evaluation models, nursing.

    Results

    Out of 186 articles related to the purpose, 34 articles were included in the study. During the review, four models: Tyler’s objective model, Stake’s responsive model, Scriven’s goal free model and Stufflebeam’s CIPP model, have been widely used in educational evaluation.

    Conclusions

    Evaluation models have their strengths and weaknesses. Nursing educators must be flexible. In implementing the model, consider your needs and assessment experiences. By matching the model with the nursing education program, choose the appropriate model.

    Keywords: Educational Evaluation, Program Evaluation, Evaluation Models, Nursing, Nursing Education
  • Mojtaba Rezaei Rad*, Fatemeh Zarofian, Nafiseh Majani, Mahdis Rezaei Rad Pages 15-24
    Introduction

    During the covid-19 epidemic, the use of online electronic education in Islamic Azad University centers grew especially. The use of this educational system among the students of these centers was considered new and associated with educational consequences. Therefore, on this basis, the present study was conducted with the aim of investigating the relationship between self-efficacy with self-regulated learning in virtual education of students during the epidemic of Covid-19.

    Methods

    This study was conducted with a descriptive correlational method. The statistical population was all the nursing and midwifery students of the nursing and midwifery faculties of the Islamic Azad University of Mazandaran province, in the number of 1248 people, of which 297 people were selected by stratified random sampling according to the Karajesi and Morgan table (midwifery = 125 people and nursing = 172 people). The research tools are Pinterich and Diegrot's (1990) self-regulation learning strategies questionnaires with 47 items and Scherer's (1982) general self-efficacy questionnaires with 17 items. In order to analyze the data, descriptive tests such as mean, standard deviation and Pearson's correlation coefficient were used. All statistical topics were analyzed using SPSS version 23 statistical software and significance level (p<0.05).

    Resuls: 

    The results showed that between self-efficacy and its dimensions (effort, perseverance, and initiative) with self-regulation learning (p<0.001) and its dimensions (internal goal orientation (p<0.001), task value (There is a significant positive (direct) relationship between critical thinking (p<0.001) and critical thinking (p<0.001) in online courses.

    Conclusions

    In general, it can be concluded that with the increase in self-efficacy, the level of self-regulated learning in nursing and midwifery students increases. Therefore, one effective way to increase students' self-regulated learning in online courses is to pay attention and focus on their self-efficacy.

    Keywords: Self-Regulated Learning, Self-Efficacy, Online Education, Covid-19, Students, Nursing, Midwifery
  • Bayaneh Seyedamini* Pages 25-35
    Introduction

    Educational programs are a potential way to improve nurses' knowledge about pain and provide a suitable opportunity to deal with negative attitudes and beliefs. The present study was conducted with the aim of determining the effect of education on the level of knowledge and attitude of nursing students in the management of children's pain. 

    Methods

    In this quasi-experimental study, a pre-test-post-test design was used. Census sampling design used and statistical sample includes 55 third-year undergraduate students (Islamic Azad University and School of Nursing affiliated to Urmia University of Medical Sciences) of Mahabad city in 2021-2022. Knowledge and attitude towards children's pain were evaluated by PPKAQ questionnaire in two stages before and after training. The educational intervention was presented using a modified lecture and demonstration method. The face and content validity and reliability of the tool was evaluated by test-retest method (r=0.821). Data analysis was performed by descriptive and inferential statistical (t-test, Pearson correlation coefficient) methods through SPSS software version 26 at a significance level of 0.05. 

    Results

    The results of this study show that the level of knowledge and attitude of nursing students increased significantly (P<0.01) after training. The average total scores obtained by nursing students increased from 34.22±11.02 in the pre-test to 56.73±6.07 in the post-test. There is a positive and significant relationship between knowledge and attitude (P<0.001, r=0.632). 

    Conclusions

    In this study, providing education was effective in improving the knowledge and attitude of nursing students towards children's pain management. It seems necessary to pay more attention to the issue of children's pain management in nursing courses and to hold training courses and continue these trainings until reaching an appropriate and acceptable level of knowledge and attitude.

    Keywords: Education, Knowledge, Attitude, Pain management, Children, Nursing students.
  • Fatemeh Bayat Shahparast, Saeedeh Piri, Mehrnegar Amiri Pages 36-47
    Introduction

    Reducing financial costs is one of the benefits that are considered important from the perspective of both patients and organizations. The purpose of this short review study is to investigate the financial and economic benefits of nurse prescribing for patients, nurses, and the health care delivery system in general.

    Methods

    The current study is an integrated review research in five stages of text search, text selection, data evaluation, data extraction, and data classification. Articles were searched in PubMed, Cochrane library, and Science Direct databases with the keywords Prescription, and Nurse without considering the time limit. Finally, 7 articles were included in the study.

    Results

    There are many reasons for giving nurses the opportunity to write prescriptions, but the main reason is to reduce the costs of the health system. improving teamwork , reducing physicians " fatigue, improving the quality of delivery services, reducing hospital errors, the correct choice of treatment by patients, increasing access to the health care team and health insurance that is caused by the assignment of prescriptions to nurses, leads to a reduction in medical costs and reduction of health problems in health system. 

    Conclusions

    The review of studies showed that prescribing by nurses improves the teamwork of nurses, reduces the prescription of expensive drugs, advises patients to choose the right drug and use them correctly, and reduces the workload of doctors, which can lead to reduce the financial burden in the health system.

    Keywords: Prescription, Nurse, Economics
  • Mina Shayestefar, Hassan Babamohamadi*, Monir Nobahar Pages 48-57
    Introduction

    The mission of comparative study is to find out the differences and similarities of various educational systems and to identify the reasons for the success and failure of the systems and to use resulting experiences in the advancement and development of the educational system. Nursing education has a special place in the education of higher medical sciences and rapid expansion in recent decades. This study aimed to compare the educational program of the medical surgical nursing master's degree in Iran and Mahatma Gandhi University in India.

    Methods

    This descriptive-comparative study was carried out in 2022 using the four-step Bereday’s method (description, interpretation, juxtaposition and comparison). In this study, the Master of Science educational programs in medical surgical nursing available on the website of the Ministry of Health and Medical Education, Iran and the faculty of nursing in Mahatma Gandhi University, India were compared.

    Results

    The findings showed that in Iran's educational program, attention to moral, human dignity, legal, Islamic and religious aspects is much more prominent. In the Mahatma Gandhi University, having work experience is a condition for admission to this field, and there is also a clear difference between the total practical and clinical hours (except for the thesis) between these two educational programs, which is much more in Mahatma Gandhi's educational program.

    Conclusions

    The findings of this study can help planners to improve the quality level of this nursing’s field, considering the importance and scope of this nursing trend. It seems necessary for the educational planners to pay more attention to the practical and clinical aspects of the master's degree program in medical surgical nursing in Iran, so that improve one of the basic defects of this field, which is the gap between theory and practice.

    Keywords: Educational program, Master, Comparative study, Medical-Surgical Nursing, Iran, India
  • Jamal Seidi, Parviz Fotohi, Sara Rahimi, Shahnaz Salawati Ghasemi, Arin Azadnia, Behzad Gholamveisi* Pages 58-65
    Introduction

    Clinical education is one of the most important educational topics in the fields of medical sciences, especially nursing, midwifery and surgical technology, which is effective in both students' clinical performance and their future careers. Due to the importance of the quality of clinical education in this study. The aim of this study was to investigate the factors affecting the quality of clinical education and related factors from the perspective of students of the School of Nursing and Midwifery of Kurdistan University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted with the participation of 250 students of the School of Nursing and Midwifery of Kurdistan University of Medical Sciences in 2019 and 2020 by census method. In order to collect information from the demographic questionnaire and the questionnaire to assess the factors affecting the quality of clinical education, it was taken from the study of Ghorbanian and colleagues. After completing the sampling, the data was analyzed using SPSS version 22 software and descriptive and inferential statistics .

    Results

    Based on the results of the analysis, 158 (63.2%) participants were female. Most of the students were 135 (54%) nursing students and most of them were in the 6th semester (22.8%). From the students' point of view, the educational goals and program with an average and standard deviation of 22.74 ± 3.12 were among the educational strengths. In the field of dealing with students, the mean and standard deviation was 7.544 ± 1.541. Based on the results of the analysis, there was no relationship between age,gender and place of residence the areas under evaluation (p> 0.05), but there was a relationship between students' with the areas of objectives and curriculum, student treatment, learning environment, monitoring and evaluation, and self-efficacy.

    Conclusions

    The quality of clinical education from the perspective of students in all fields of nursing and midwifery of Kurdistan University of Medical Sciences is acceptable. However, in order to improve the weak points in order to improve the quality of clinical education, attention should be paid to the demographic characteristics of students as well as the different aspects of the quality of clinical education.

    Keywords: Surgical Technology, Nursing, Midwifery, Evaluation, Clinical Education
  • Haleh Akbari, Rasool Eslami Akbar, Ali Dehghani*, Masome Rahimi Pages 66-77
    Introduction

     Safe medication and prevention of medication errors are important tasks of the nursing profession; it seems that one of the causes of medication errors by nurses is incorrect habitual practices and actions without reflection.  The aim of the study was to Investigate the effect of reflection by nurses on their medication errors in Shahid Motahari Hospital in Jahrom.

    Method

    This study was a quasi-experimental before and after single-group study, which was conducted on 30 nurses working in Motahhari Hospital in 2021 who were enrolled in the study by the census. The reflection training was conducted in three sessions in a presentation using the Gibbs cycle; In addition, nurses were trained for one month on the reflection process by using scientific and scenarios related to medication errors on WhatsApp. The 20-item medication error questionnaire with a specificity of 0.91 and reliability of r = 0.86 was completed by nurses before and 3 months after the intervention. The collected data were analyzed using the Wilcoxon test using SPSS20 software.

    Results

    The results of the Wilcoxon test showed that the mean of total medication errors of nurses before the intervention was (22.20±26.44) and three months after the intervention was (12.57±17.33), and statistically, there was a significant decrease in the average medication errors of nurses (P = 0.001).

    Conclusions

    Performing reflection by nurses reduced their medication errors. Therefore, it is suggested to use this learning method in order to guide nurses to use critical and reflective thinking in playing a critical role in drug therapy in order to prevent medication errors and maintain patient safety.

    Keywords: Nurses, Medication errors, Reflection
  • Sara Fakharian Moghaddam, Qasem Ahi*, Fatemeh Moharreri Pages 78-91
    Introduction

    The study of covid-19 vaccines and its psychological effects, including acceptance or doubt about these effects, is a complex phenomenon that requires further study. This research was conducted with the aim of investigating the mediating role of trust and collective responsibility in the relationship between conspiracy beliefs and willingness to get the covid-19 vaccine in students of Mashhad University of Medical Sciences.

    Methods

    The present study was a correlational descriptive study, and its statistical society consisted of all students of Mashhad University of Medical Sciences in 1401-1402. The number of sample members in this research was considered to be 300 people who were selected by cluster random sampling method. To collect the data, the scale of the COVID-19 Conspiracy Beliefs, the scale of COVID-19 Vaccination Intention, and the scale of trust and Collective responsibility were used. Data were analyzed using path analysis and SPSS-22 and Lisrel 8.8. A significance level of 0.05 was considered.

    Results

    The age range of the subjects was between 18 and 30 years, with an average age of 21.75 and a standard deviation of age of 1.93. The findings of the research showed that the highest correlation between willingness to get vaccinated and collective responsibility (p<0.01 and r=0.67) and the lowest correlation between trust and risk rejection (p<0.01 and r=-0.16) was observed. In addition, the indirect effect of risk acceptance (β = -0.02) and risk rejection (β = -0.04) on the willingness to get vaccinated and through trust and the indirect effect of risk acceptance (β = -0.04) and risk rejection (β = -0.16) on willingness to get vaccinated through responsibility was negative and significant.

    Conclusion

    Considering the mediating role of trust and responsibility in the relationship between conspiracy beliefs and the desire to get the Covid-19 vaccine, it seems necessary to consider the role of these constructs when counseling, treating, and educating medical science students.

    Keywords: Collective responsibility, Conspiracy beliefs, Trust, covid-19 vaccine, Medical Sciences
  • Sheida Rafezadeh Gharrehtapeh, Azam Hajibeglo, Soudabeh Aloustani* Pages 92-100
    Introduction

    The six thinking hats technique is one of the problem-solving methods that can be used to identify problems, and solutions, and discover ideas that are being ignored by a group. The aim of this study was to investigate the effect of the problem-solving method with the technique of six thinking hats on the creativity and caring behavior of nurses working in the emergency department of Baqiyatallah Al-Azam Aliabad Katoul Hospital in 2019.

    Methods

    This quasi-experimental study with a one-group pre-test-post-test design was performed on 40 nurses of the emergency department of Baqiyatallah Hospital in Aliabad Katoul by census method. Then, the studied nurses received training in creativity and caring behavior with the method of six thinking hats in 2 sessions of 8 hours in 4 groups of 10 people for two consecutive days. Data were collected using questionnaires of demographic characteristics, Torrance creativity, and caring behavior and entered in SPS20 software, then it was analyzed with paired t-tests, multivariate covariance analysis, and Pearson correlation at a significance level of p<0.05.

    Results

    The mean and standard deviation of creativity before the intervention was 127.91 ± 6.61 and after the intervention was 144.37 ± 16.12 and the mean and standard deviation of caring behavior before the intervention was 160.17 ± 9.53 and after the intervention was177.28 ± 20.30, which had a statistically significant difference (p <0.001). Also, according to the significance level of less than 5% of Pearson's correlation test, it can be said that there was a significant correlation between creativity and  the caring behavior of nurses (r = 0.799, p <0.001).

    Conclusions

    Using the six thinking hats method had an effect on the creativity and caring behavior of nurses. Putting the training of problem-solving methods in patient care intervention programs and teaching nurses can increase the creative skills of nurses and their performance level.

    Keywords: Creativity, Caring Behaviors, Problem Solving, six hat technique, Thinking
  • Sahar Pasyar, Hossein Bagooli*, Majid Barzegar, Nadereh Sohrabi Pages 101-111
    Introduction

    Breast cancer is one of the common diseases in women that threatens their physical and mental health. This study aimed to investigate the effectiveness of a mindfulness-based stress reduction program on psychological well-being, health anxiety, and body image in women with mastectomy breast cancer.

    Methods

    The present study is quasi-experimental with pre-test, post-test, and follow-up group design. The statistical population of this research included all women with breast cancer who underwent mastectomy surgery and were referred to Namazi and Amir Shiraz hospitals in 2021. A total of 30 women with breast cancer were selected in a purposeful way and randomly assigned to experimental and control groups (15 people in each group). Data collection was done using the demographic form and psychological well-being questionnaire, health anxiety inventory, and body image concern inventory. After the pre-test, the experimental group underwent 8 sessions of a 90-minute stress reduction program based on mindfulness. The instruments were completed by the experimental and control groups in the pre-test, post-test, and follow-up. Data analysis was done in SPSS software version 24 with a significance level (p<0.05).

    Results

    The average scores of psychological well-being, health anxiety, and body image before training in the experimental and control groups were 29.67±4.98 and 29.47±6.62, 56.73±5.41 and 56.33±5.73, 57.67±4.73 and 57.40±3.96 respectively. There was a significant difference between the mindfulness experiment group and the control group after training (p<0.001). The largest effect size was related to body image (0.69), health anxiety (0.61), and psychological well-being (0.58).

    Conclusion

    The stress reduction program based on mindfulness led to increases in psychological well-being, a decrease in health anxiety, and concern about body image. Therefore suggested that this program be used for the rehabilitation of women with breast cancer who have undergone mastectomy surgery.

    Keywords: Mindfulness-Based Stress Reduction, Psychological Well-Being, Health Anxiety, Body Image, Breast Neoplasma
  • Shekoofeh Khamsehzadeh, Nooshin Pordelan* Pages 112-122
    Introduction

    Medical personnel are faced with many problems, including professional commitment, personal safety, and other psychological disorders that complicate their working conditions. Therefore, this study aimed to predict career adaptability and career plateauing based on subjective unemployment and psychological capital in health personnel. 

    Methods

    This study is a correlational and applied study. The statistical population included all hospitals in Tehran several hospitals were selected based on available sampling method and after coordination with hospitals, research questionnaires were distributed among health personnel and data were analyzed at descriptive and inferential levels by SPSS 26 using Pearson correlation coefficient and regression.

    Results

    Findings showed that psychological capital has a significant and negative relationship with plateauing (r = -0.38) and a significant and positive relationship with career adaptability (r = 0.65) and subjective underemployment has a significant and positive relationship with plateauing (r = 0.53) and a significant and negative relationship with career adaptability (r = -0.17) at an error level of p<0.05. Moreover, findings showed that psychological capital and subjective underemployment can predict career adaptability and career plateauing.

    Conclusions

    the results of this study showed that psychological capital and subjective underemployment are factors that can predict career plateauing (AR2 = 0.44) and career adaptability (AR2 = 0.42); therefore, it is required to pay attention to these variables in human resources management of hospitals.

    Keywords: Career Plateauing, Psychological Capital, Career Adaptability, Subjective Underemployment, Health Personnel
  • Moslem Beshkar*, Asma Mollazehi Pages 123-133
    Introduction

    The psychological health of teachers has an effect on their performance and the mental health of students, so it is necessary to apply appropriate psychological training to teachers. The present study was conducted to investigate the effect of teaching positivity skills on the quality of life and psychological development of primary school teachers in Chabahar city.

    Methods

    The present study was a semi-experimental study with a pre-test, and post-test design, in which elementary school teachers of Chabahar city were studied in 2019. The number 40 male and female teachers were selected randomly in the group using the available sampling method experimental and control groups were assigned (20 teachers in each group). The experimental group received positivity skills training in February 2019 during 8 sessions of 90 minutes following the health protocol. To collect data, Walton's quality of life questionnaires and Hejbarian et al.'s psychological flourishing scale were used. Data were analyzed using SPSS software version 22 and using multivariate analysis of covariance test at a significance level of less than 0.05.

    Results

    The pre-test average of quality of life and psychological flourishing variables before the intervention in the experimental group was 102.20 and 37.50 respectively, which changed to 118.75 and 51.60 after the intervention. Also, the findings showed a significant difference in the variables of quality of life and psychological flourishing of teachers in the pre-test and post-test in the experimental group (P<0.001). In other words, 41% of the differences in the post-test scores of the quality of life and 51% of the differences in the post-test scores of teachers' psychological flourishing were related to the effect of positive education.

    Conclusions

    The results of this research showed that holding training courses on positive thinking skills in the form of a written and regular program during the training courses while serving the teachers should be considered by the experts and planners of the education system.

    Keywords: Positivity, Quality of life, Psychological Flourishing, Teachers