فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال پنجاه و سوم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/11
  • تعداد عناوین: 18
|
  • الهام سلطانی، علیرضا عباسی، منیژه سبکدست نودهی*، عبدالهادی حسین زاده، حسین بشارتی صفحات 1-15

    باکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) با تعدیل بیان miRNA، بهبود ریشه و باعث تحمل خشکی می شوند. جهت بررسی اثر توام miRNA و PGPR بر تحمل به خشکی لوبیای معمولی در یک آزمایش فاکتوریل کاملا تصادفی در سه تکرار، ژنوتیپ های صدری و یاس در شرایط خشکی 30% و FC = 60% و PGPR (تلقیح با جدایه اول، دوم و مخلوط دو جدایه) به همراه شاهد بررسی شدند. تنش خشکی پنج هفته پس از کاشت اعمال (به مدت 10 روز) شد و سپس از سه برگچه دوم و ریشه نمونه گیری شد. نتایج نشان داد که PGPR ها منجر به پایداری غشا، بهبود ریشه و... می شوند. miRNA های دخیل در خشکی بر اساس همولوژی بین EST های NCBI و miRNA هایmiRBase  باBLASTn  شناسایی شدند. miRNA ها متعلق به خانواده های miR408، miR5021، miR5565e و  miR9559هستند و در رشد، تحمل به تنش و... نقش دارند. مشاهده شد که میزان بیان miR9559-3P در شرایط خشکی و تلقیح باکتری در گیاه حساس و متحمل به خشکی کاهش یافت. در حالت عدم تلقیح باکتری، میزان بیان miR9559-3P  در گیاه حساس بیشتر بود. احتمالا در گیاه حساس، miR9559-3P با نقش تنظیم کنندگی منفی و هدف قرار دادن درصد بیشتری از ژن های هدف، باعث افزایش حساسیت به تنش شد، اما گیاه متحمل با یک نمایش تنظیمی خاص و کاهش بیان  miR9559-3 باعث کاهش تخریب رونوشت های miR9559-3P، بیان بیشتر ژن هدف و بهبود تحمل به تنش شد. با توجه به این که PGPR ها با تعدیل بیان miRNA  منجر به تحمل خشکی و افزایش تولید گیاه می شوند، استفاده از آن ها به عنوان کود زیستی یک روش جایگزین مناسب کود شیمیایی می باشد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، EST، miRNA، PGPR، Phaseolus vulgaris L
  • سدابه جهانبخش گده کهریز*، میلاد خیری سیس، سیده یلدا رئیسی ساداتی صفحات 16-29
    تنش خشکی یکی از مهم ترین عوامل محیطی دخیل در کاهش رشد و عملکرد گندم است و با اختلال در فرآیندهای مورفولوژیک و فیزیولوژیک، باعث بروز خسارات فراوانی می شود. از طرف دیگر، پوترسین به عنوان یک محرک رشدی و با خاصیت آنتی اکسیدانی در گیاه، می تواند اثرات مخرب ناشی از تنش کم آبی را مهار کند. به این منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل و برپایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. فاکتورها شامل تنش کم آبی (شاهد، 85 درصد و 65 درصد ظرفیت زراعی)، ارقام گندم (کوهدشت، زاگرس، گنبد و لاین های23، 24، 25، 27، 28، 39 و 40) و پوترسین (عدم کاربرد، 088/0 گرم در لیتر و 178/0 گرم در لیتر) بود. محلول پاشی پوترسین در مرحله سه برگی گیاه انجام شد و یک روز بعد، تنش کم آبی به مدت یک هفته اعمال شد. مقایسه میانگین ها نشان داد که تنش کم آبی موجب کاهش شاخص کلروفیل برگ، F0، Fm، Fv/Fm، طول ساقه و نیز عملکرد دانه (تعداد دانه و وزن دانه) در برخی از ژنوتیپ های مورد مطالعه شد، ترکیب تیماری پوتریسین با غلظت 088/0 گرم بر لیتر و تنش خشکی، موجب بهبود شاخص کلروفیل (16/28 درصد) و میزان فتوسیستم دو (54/10 درصد) نسبت به شرایط کنترل شد. همچنین دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های مورد مطالعه را در شرایط تنش کم آبی و محلول پاشی پوترسین در سه گروه قرار داد. به طورکلی، تغذیه برگی پوترسین با غلظت 088/0 گرم بر لیتر در بهبود سیستم فتوسنتزی و ایجاد تحمل گیاه گندم در برابر تنش کم آبی موثرتر و قابل توصیه می باشد. در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه، کوهدشت، زاگرس و لاین 27 به دلیل سیستم فتوسنتزی تقویت یافته با پوترسین و به دنبال آن بهبود عملکرد دانه، به تنش کم آبی متحمل تر بودند.
    کلیدواژگان: پلی آمین، فلورسانس، گندم، محلول پاشی، وزن هزار دانه
  • فرید لطفی ماوی*، حسن علیزاده، مصطفی اویسی صفحات 31-41

    به منظور ارزیابی تاثیر تناوب زراعی و شیمیایی بر بانک بذر علف های هرز مزارع گندم، آزمایشی سه ساله به صورت کرت های خرد شده و در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در استان خوزستان اجرا شد. کرت های اصلی شامل تناوب زراعی (گندم-گندم- گندم، گندم-کلزا-گندم و گندم-چغندرقند-گندم) و کرت های فرعی شامل مدیریت شیمیایی (عدم کاربرد علف کش، تناوب شیمیایی و عدم تناوب شیمیایی (برنامه کشاورز)) بودند. نتایج نشان داد که تغییر در تناوب زراعی، باعث کاهش جمعیت بذر علف های هرز در هر دو عمق مورد بررسی (صفر تا 10 و 10 تا 20 سانتی متر) شد؛ همچنین تلفیق مدیریت شیمیایی با تناوب زراعی به طور معنی داری نسبت فراوانی جمعیت بذر علف های هرز را کاهش داد. در طول سه سال آزمایش و در شرایط عدم کاربرد علف کش، نسبت فراوانی جمعیت بانک بذر علف هرز یولاف وحشی زمستانه در سطح خاک، با کاشت کلزا از 20/2 به 48/1 و با کاشت چغندرقند از 73/2 به 63/0 کاهش یافت، اما در شرایط عدم رعایت تناوب زراعی، نسبت فراوانی بذر این علف هرز در بانک بذر افزایش یافت. این روند در جمعیت بانک بذر کل علف های هرز نیز مشهود بود.

    کلیدواژگان: علف کش، علف های هرز یک ساله، مدیریت تلفیقی
  • معصومه پوراسماعیل*، علی اکبر صانعی نژاد، محمدباقر خورشیدی بنام، رضا سخاوت، علی اکبر قنبری، مصطفی خدادادی صفحات 43-62

    با هدف ارزیابی تنوع صفات زراعی، تعیین رابطه صفات و نقش صفات در ایجاد تنوع، مطالعه ای روی 49 نمونه ژنتیکی ماش انجام شد. نمونه ها در سال زراعی 98-1397 در مزرعه بانک ژن گیاهی ملی ایران کشت شدند و صفات مهم فنولوژیکی و زراعی اندازه گیری و یادداشت‎برداری شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، صفات عملکرد دانه، زیست توده، وزن بوته، تعداد و وزن دانه و غلاف در بوته و تعداد خوشه، بیشترین ضریب تغییرات را داشتند. تجزیه عامل ها به روش تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که صفات وزن بوته، تعداد و وزن دانه و غلاف در بوته و تعداد خوشه در بوته بالاترین ضرایب را در مولفه اول، صفات عملکرد دانه و شاخص برداشت در مولفه دوم و صفات طول غلاف و وزن صد دانه، بزرگترین ضرایب را در مولفه سوم داشتند. تجزیه خوشه ای ژنوتیپ ها بر اساس ضرایب مولفه های حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی، نمونه ها را در سه گروه متمایز قرار داد. تجزیه تابع تشخیص صفات نشان داد در تابع اول که بیشترین سهم (75 درصد) را در تمایز خوشه ها داشت، صفات عملکرد دانه، زیست توده، شاخص برداشت و تعداد غلاف در بوته بیشترین ضرایب را دارا بودند. بر اساس مقادیر لامبدای ویلکس، تمام صفات مورد ارزیابی به استثنای صفات طول غلاف، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه، تاثیر معنی داری در دسته بندی نمونه های ژنتیکی در سه گروه متمایز داشتند. ضریب تغییرات فنوتیپی و ژنوتیپی بالا برای صفات وزن بوته، تعداد غلاف و دانه در بوته، وزن دانه و غلاف در بوته، تعداد خوشه در بوته، وزن صد دانه و شاخص برداشت و وراثت پذیری متوسط تا بالای این صفات نشان می دهد که انتخاب بر اساس این صفات می تواند موثر باشد. تجزیه مسیر، نشان دهنده اثرات مستقیم زیست توده و شاخص برداشت و پس از آن وزن غلاف در بوته بر عملکرد دانه بود. این نتایج روشن کننده نقش موثر این صفات در وجود تنوع بین نمونه های ژنتیکی ماش است و امکان انتخاب نمونه های ژنتیکی بر اساس این صفات را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تنوع فنوتیپی، توده های بومی، صفات زراعی، ماش.
  • ترانه ثمرزاده وژده فر، فرزاد پاک نژاد*، امیرحسین شیرانی راد، هاشم ابراهیمی صفحات 63-76

    خصوصیات رشدی، مراحل فنولوژیک و اجزای عملکرد گیاهان تحت تاثیر شرایط محیطی قرار می‎گیرند و می‎توانند عملکرد دانه را متاثر سازند. در تحقیق حاضر، سرعت و مدت زمان پر شدن در سه لایه بالا، وسط و پایین بوته، تعداد و عملکرد دانه پنج ژنوتیپ کلزا (RGS003، Dalgan، Zabol10، Hyola401 و Hyola4815) در شش تاریخ کاشت پاییزه (15 مهر، 25 مهر و 10 آبان) و زمستانه (20 بهمن، 30 بهمن و 10 اسفند) مورد ارزیابی قرار گرفت. دو آزمایش جداگانه در پاییز و زمستان به صورت کرت‎های خرد شده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال 1395-1394 اجرا شد. در هر آزمایش، تاریخ‎های کاشت به‎عنوان عامل اصلی و ژنوتیپ‎های کلزا به‎عنوان عامل فرعی درنظر گرفته شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که با تاخیر در کاشت، عملکرد دانه، وزن تک دانه، طول پر شدن دانه و تعداد دانه در بوته به خصوص در تاریخ‎های کشت زمستانه کاهش یافت. تعداد دانه در بوته جزء موثرتری در تشکیل عملکرد نهایی نسبت به وزن تک دانه، سرعت پر شدن دانه و طول پر شدن دانه بود و ژنوتیپ Dalgan با وجود این که وزن تک دانه، سرعت پر شدن دانه و طول پر شدن دانه متوسطی داشت، به واسطه برتری در تعداد دانه در بوته، بیشترین عملکرد دانه را به خود اختصاص داد. همچنین ژنوتیپ‎های کلزا در تاریخ‎های کاشت 15 مهر و 20 بهمن در فصل پاییز و زمستان، بیشترین مقدار عملکرد دانه را تولید کردند.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تعداد دانه در بوته، سرعت پر شدن دانه، طول دوره پر شدن دانه، وزن تک دانه
  • حمید بیات، منصور امیدی*، علی اکبر شاه نجات بوشهری، محمدرضا نقوی صفحات 77-91

    تنش کم آبی یکی از اصلی ترین عوامل محیطی است که عملکرد گیاهان را در سراسر جهان محدود می کند و گندم یکی از مهم ترین غلات و تامین کننده نیاز تغذیه ای بشر است. گیاه آژیلوپس یکی از گونه های وحشی متعلق به خانواده گندمیان است که می تواند  به عنوان یک ژرم پلاسم مناسب برای ژن های مقاومت به انواع تنش های زیستی و غیر زیستی در به نژادی گندم به کار رود. به همین منظور در این آزمایش از سه گونه مختلف Aegilops tauschii، A. crasaa و A. cylindrica  به همراه گندم، تحت دو شرایط نرمال (FC=90%) و تنش کم آبی (FC=25%)  کشت شد و صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و شاخص های رشدی جهت ارزیابی تحمل به کم آبی اندازه گیری شد. نتایج ارزیابی نشان دادند که طول، عرض و مساحت برگ در گیاهان تحت تنش به شدت کاهش یافت و بیشترین تغییرات در رقم حساس "دریا" مشاهده شد. نتایج حاصل از بررسی فعالیت آنزیم های پراکسیداز و کاتالاز نشان داد که با اعمال تنش کم آبی، میزان فعالیت این آنزیم ها افزایش یافت، ولی فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز، پاسخ های متفاوتی در بین گونه ها از خود نشان داد، به طوری که در  گیاه گندم این آنزیم کاهش و در گونه های آژیلوپس ها افزایش داشت. در شرایط تنش کم آبی، بین آنزیم کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز همبستگی منفی مشاهده شد. در شاخص های رشدی، کمترین کاهش زیست توده تر و خشک به گونه A. cylindrica  تعلق داشت. بر اساس تجزیه چندعاملی، گونه های A. cylindrica  و A. crassa نسبت به گندم متحمل تر بودند.

    کلیدواژگان: آژیلوپس، متحمل، آنتی اکسیدان، خشکی، شاخص های رشدی
  • علی احمدی*، رباب محمودی، مهسا بایمانی صفحات 93-110
    یکی از منابع مهم تامین کننده مواد پرورده در شرایط محدودیت فتوسنتز و تنش خشکی، ذخایر ساقه است. هدف از این تحقیق، بهبود توان ذخیره سازی مواد فتوسنتزی قابل انتقال ساقه از طریق کاهش تخصیص کربن به ترکیبات ساختاری در ساقه گندم با مصرف سایکوسل بود. بدین منظور آزمایشی در قالب طرح کرت های خردشده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. تیمار محلول پاشی سایکوسل در دو سطح شاهد و محلول پاشی در مرحله ظهور دومین گره ساقه به عنوان عامل اصلی و 20 رقم گندم زراعی به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. صفات مرتبط با ذخیره سازی ساقه، عملکرد و اجزای عملکرد تعیین شد. محلول پاشی سایکوسل به طور معنی داری سبب کاهش 9/3 درصدی طول ساقه و افزایش 6 درصدی وزن مخصوص ساقه شد. افزایش کربوهیدرات های محلول در آب (WSC) ساقه در برخی ارقام با مصرف سایکوسل مشاهده شد. کاربرد سایکوسل علاوه بر اینکه توزیع مواد فتوسنتزی بین ترکیبات ساختاری و محلول در ساقه را تحت تاثیر قرار داد، سبب افزایش عملکرد دانه و تعداد دانه در سنبله نیز گردید. سایکوسل میانگین تعداد دانه در سنبله را تا 6 درصد و میانگین عملکرد دانه را تا 2/8 درصد افزایش داد. طبق نتایج تجزیه خوشه ای، در هر دو تیمار شاهد و محلول پاشی سایکوسل ارقام شبرنگ و پیشگام بهترین ارقام ازنظر عملکرد و توان ذخیره سازی کربن بودند. درمجموع محلول پاشی سایکوسل در مرحله ظهور دومین گره ساقه گندم تاثیر مثبت بر عملکرد دانه و تعداد دانه در سنبله ارقام داشت و در ارقام بلندتر سبب بهبود توان ذخیره سازی WSC نیز گردید.
    کلیدواژگان: ذخیره سازی مواد فتوسنتزی، کربوهیدرات های محلول، کلرومکوات کلراید، وزن مخصوص ساقه
  • یوسف نریمانی، کاظم طالشی*، علی خورگامی، سید حسین وفائی صفحات 111-122
    آزمایش مزرعه ای در شهرستان پلدختر (روستای چمشک) در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 به صورت اسپلیت پلات (کرت های یک بار خرد شده) بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 سطح فاکتور اصلی سوپر جاذب (شاهد، 50، 75 و 100 کیلوگرم در هکتار) و 6 سطح فاکتور فرعی کشت مخلوط افزایشی (کشت خالص نخود علوفه ای رقم سارال، 25×100 (نخود:جو)، 50×100، 75×100، 100×100 و کشت خالص جو آبیدر) با مقدار بذر نخود علوفه ای 125 و جو 200 کیلوگرم در هکتار بر اساس کشت خالص، مورد استفاده قرار گرفت که هر یک از مقادیر بالا، بر اساس درصد، به منظور بررسی همزیستی آنها بر صفات کمی (علوفه) و کیفی (پروتیین) دو گیاه، استفاده شد. برهم کنش 3 عامل مورد مطالعه (سال، سوپر جاذب، کشت مخلوط) نشان داد که به تناسب افزایش عامل جاذب و سهم لگوم، عملکرد کل علوفه خشک افزایش می یابد که در سال دوم بیش از سال اول بود. سال دوم×100 کیلوگرم سوپر جاذب×100×100 و 100×75 به ترتیب 91/18 و 79/18 درصد پروتیین علوفه نخود را افزایش دادند. درصد پروتیین جو در ترکیب 100×100 در سال اول و دوم به ترتیب 54/6 و 1/7 بود با افزایش سطح مصرف سوپر جاذب و نیز جزء مکمل لگوم، مقدار NDF در علوفه نخود کاهش یافت. اثر سه گانه سال×سوپر جاذب×کشت مخلوط نیز روال مشابهی بر نوسان کیفیت علوفه جو (درصد الیاف) داشت؛ بنابراین اعمال مدیریت زراعی با تنوع زراعی در واحد سطح و عامل جاذب رطوبت بیانگر به کارگیری اصل اکولوژیک در بهره برداری از منابع تولید بود.
    کلیدواژگان: جذب رطوبت، دیم، مخلوط افزایشی
  • خسرو مفاخری*، مصطفی ولیزاده، سید ابولقاسم محمدی صفحات 123-148

    بررسی نحوه توارث صفات زراعی، نوع عمل ژن ها و انتخاب روش اصلاحی مناسب در جهت دستیابی به حداکثر پتانسیل ژنوتیپ های اصلاحی از اهمیت بالایی برخوردار است. به منظور برآورد اجزای ژنتیکی صفات مورفولوژیکی مهم با تجزیه میانگین نسل ها به کمک روش مدل مخلوط (Mixed Model)، چهار نسل پایه (F1، F2، BC1 و BC2) حاصل از تلاقی اینبرد لاین های ذرت MO17 (متحمل به خشکی) و B73 (حساس به خشکی) تحت عامل تنش آبی در سه سطح (آبیاری نرمال، تنش ملایم و شدید کم آبی) در شرایط مزرعه در سال های زراعی 1395 و 1396 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد میزان هتروزیس نسبت به میانگین والدین در شرایط آبیاری نرمال برای صفات وزن تک دانه (112 درصد)، در تنش ملایم برای عملکرد دانه (59 درصد) و در تنش شدید برای صفت تعداد روز بین ظهور دانه گرده و رشته های ابریشمی (59 درصد) به دست آمد. متوسط درجه غالبیت در آبیاری نرمال برای صفت وزن 100 دانه، در تنش ملایم برای صفت تعداد بلال در بوته و در تنش شدید برای صفات ارتفاع بوته با گل تاجی و تعداد برگ در بوته مثبت و بزرگ تر از یک به دست آمد. همچنین در سه عامل تنش آبی باتوجه به بیشتر بودن اثرهای غالبیت (اثرهای غالبیت برای عملکرد دانه در آبیاری نرمال 75، تنش ملایم 115 و تنش شدید 63 به دست آمد) و واریانس غالبیت در کنترل ژنتیکی عملکرد دانه و صفات مهم، تولید واریته های هیبرید برای بهره برداری از این اثرها ضروری است.

    کلیدواژگان: تجزیه میانگین نسل ها، تنش کم آبی، ذرت، مدل مخلوط
  • علی قمری، محمود خرمی وفا*، ایرج نصرتی، حیدر ذوالنوریان صفحات 149-164

    به منظور بررسی اثر تاریخ کشت زودهنگام (کشت پاییزه) و رایج سیب زمینی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. عامل ها شامل: چهار تاریخ کشت (25 آبان- 25 اسفند- 2 فروردین- 20 اردیبهشت) و دو رقم سیب زمینی (سانته و مارفونا) بودند. نتایج نشان داد که عامل رقم بر عملکرد کل، تعداد غده های کوچک و متوسط، وزن غده های کوچک و متوسط (01/0>p)، عملکرد قابل فروش و ماده خشک غده تاثیر معنی داری داشت (05/0<p). همچنین از نظر عملکرد کل، عملکرد قابل فروش، وزن غده های متوسط و بزرگ، تعداد غده های بزرگ، وزن غده های آفت زده، تعداد و طول ساقه اصلی، درصد ماده خشک و نشاسته غده بین تاریخ های مختلف کاشت تفاوت معنی داری مشاهده شد. بیشترین و کمترین میانگین عملکرد غده قابل فروش در تاریخ کاشت آبان و اردیبهشت به ترتیب 1/53 و 6/36 تن در هکتار مشاهده شد. تاریخ کاشت بر وزن غده آفت زده تاثیر معنی داری داشت (01/0>p) و در تاریخ کاشت آبان در مقایسه با سایر تاریخ های کاشت، غده آلوده ای مشاهده نشد. مصرف آب (متر مکعب در هکتار) در تاریخ های کاشت اسفند، فروردین و اردیبهشت به ترتیب 5040، 7230 و 6962 بیشتر از مقدار آن در تاریخ کاشت آبان (4350) بود. درنهایت درآمد خالص حاصل از فروش غده با تغییر تاریخ کاشت از کشت معمولی به کشت پاییزه 55 درصد افزایش یافت. کاشت سیب زمینی در پاییز، علاوه بر تولید محصول باکیفیت تر از قیمت نسبتا بالایی برای عرضه به بازار برخوردار خواهد بود.

    کلیدواژگان: انبارداری، تاریخ کشت، دوره خواب، سیب زمینی، نشاسته
  • زهره قجقی، المیرا محمدوند*، بیژن یعقوبی، جعفر اصغری صفحات 165-183

    به‏ منظور مطالعه نقش تداخل بین ‏گونه‏ای و برآیند رقابتی سوروف (Echinochloa crus-galli) و پیزور دریایی (Bolboschoenus planiculmis) با برنج رقم گیلانه، این تحقیق در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و ترکیب فاکتوریل گونه علف هرز (سوروف و پیزور دریایی) و نسبت‏های کاشت برنج: علف هرز در گلدان (0:4، 1:3، 2:2، 3:1 و 4:0) به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که بجز ارتفاع، سایر صفات برنج در رقابت با سوروف نسبت به رقابت با پیزور کاهش بیشتری نشان دادند. درصد این کاهش‏ها، در میانگین نسبت‏های کاشت، به‏واسطه رقابت برنج با سوروف در مقایسه با پیزور برای عملکرد بیولوژیک 10 و 21، عملکرد دانه 12 و 23، تعداد پانیکول 10 و 21، تعداد دانه پر 13 و 25، تعداد کل دانه 7 و 16 و تعداد پنجه 10 و 17 درصد به‏ترتیب در سطح گلدان و تک‏بوته بیشتر از پیزور بود. این نتایج و نیز بررسی نمودارهای سری جانشینی بیانگر رقابت شدیدتر سوروف با برنج بود. اگرچه تفاوت اندک اثر رقابتی دو گونه علف هرز و نیز عدم معنی‏داری شاخص چیرگی و نسبت رقابت سوروف و پیزور حاکی از اهمیت رقابت پیزور به‏عنوان گونه ‏هرز جدید در مزارع برنج است؛ لذا مدیریت موثر پیزور نیز علاوه بر سوروف بایستی در طراحی راهبردهای مدیریت علف‏های هرز شالیزار مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تراکم، چیرگی، شاخص رقابت، عملکرد نسبی، نمود نسبی
  • حسین محمدی دهبالایی، علی اصغر نصرالله نژاد*، علی اشرف مهرابی، خلیل زینلی نژاد، حسن سلطانلو، سید طه دادرضایی صفحات 185-201

    شناسایی منابع ژن های مقاومت گیاهچه ای و گیاه کامل برای ایجاد ارقام گندم دارای مقاومت پایدار، امری ضروری است. در این پژوهش تعداد 100 ژنوتیپ آژیلوپس تایوشی جمع آوری شده از زیستگاه های طبیعی، در ایستگاه تحقیقاتی عراقی محله گرگان در خط های یک متری کشت شده و با پاتوتیپ شایع زنگ قهوه ای گرگان تیمار شدند. این آزمایش با طرح بلوک های کامل در سه تکرار اجرا شد. واکنش گیاهچه ای نیز در گلخانه موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج با شش پاتوتیپ ایران با طرح کاملا تصادفی در دو تکرار بررسی شد. برای ارزیابی مقاومت از تیپ آلودگی، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری، شدت نهایی آلودگی و ضریب آلودگی در مزرعه و تیپ آلودگی در گلخانه استفاده شد. نتایج نشان داد که در شرایط گلخانه فراوانی ژنوتیپ های مقاوم، نیمه مقاوم، نیمه حساس و حساس به ترتیب 7، 13، 13 و 67 درصد بود. در مزرعه نیز فراوانی این ژنوتیپ ها به ترتیب 14، 49، 7 و 30 درصد مشاهده شد. ضریب همبستگی بین شدت نهایی آلودگی، با ضریب آلودگی و سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری (AUDPC)، به ترتیب 97/0 و 95/0 بود. 57 ژنوتیپ با توجه به شدت نهایی آلودگی 40-5/3، ضریب آلودگی 30-4/1 و rAUDPC، 1-32 درصد با واکنش نیمه حساس و نیمه مقاوم شناسایی شدند. در مرحله گیاهچه ای، 46 ژنوتیپ حساس به بیماری بودند که در مرحله گیاه بالغ مقاومت نشان دادند. برخی از ژنوتیپ ها از افغانستان، آذربایجان، چین و ازبکستان به تمام جدایه ها مقاوم بودند که می توان از آن ها به عنوان منابع ژنتیکی مناسب برای مقاومت به بیماری زنگ برگ در به نژادی گندم های زراعی بهره گرفت.

    کلیدواژگان: آژیلوپس تائوشی، زنگ قهوه ای گندم، سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری، مقاومت گیاهچه ای، مقاومت گیاه کامل
  • ابراهیم زینوند لرستانی، محمدرضا جهانسوز*، مصطفی اویسی، علی احمدی، سعید صوفی زاده صفحات 203-218
    استفاده از روش های خاکورزی حفاظتی و محصولات مقاوم به کمآبی میتواند راهکار مناسبی برای کاهش تبعات منفی تغییرات اقلیم باشد. اثر روش های خاکورزی، سطوح تنش آبیاری و نیتروژن بر عملکرد سورگوم علوفهای در آزمایشی به صورت کرتهای دوبار خرد شده با سه تکرار در سال زراعی 1397 در مزرعه مورد بررسی قرار گرفت. کرت اصلی شامل روش های خاکورزی مرسوم و بیخاکورزی، کرت فرعی شامل تنش آبی در سه سطح 30، 60 و 90 درصد نیاز آبی گیاه و کرت فرعی فرعی شامل کود نیتروژن در سه سطح صفر، 50 و 100 درصد میزان مورد نیاز گیاه بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که بیش ترین مقدار عملکرد علوفه خشک (3/12 تن در هکتار) در تیمار خاک ورزی حفاظتی با تنش آبی جزیی به دست آمد. همچنین میزان عملکرد سورگوم در تنش متوسط آبی در خاکورزی حفاظتی برابر با میزان عملکرد در خاکورزی مرسوم با تنش آبی جزیی بود. در شرایط تنش آبی جزیی صفات کیفی فیبر خام، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و خنثی در خاکورزی حفاظتی نسبت به خاکورزی مرسوم دارای مقدار کمتری بودند. علاوه بر این، صفات کیفی ماده خشک قابل هضم و کربوهیدراتهای محلول در آب در تیمار خاکورزی حفاظتی با مصرف 100 درصد کود نیتروژن مورد نیاز گیاه در مقایسه با خاکورزی مرسوم مقدار بیشتری داشتند. بیشترین میزان پروتیین خام در خاکورزی مرسوم با مصرف 100 درصد کود نیتروژن مورد نیاز گیاه به دست آمد. به نظر میرسد با خاکورزی حفاظتی میتوان با میزان آب کمتر نسبت به خاکورزی مرسوم به عملکرد و کیفیتی قابل قبول در گیاه سورگوم دست یافت، اما نیازمند تحقیقات بلندمدت و تکمیلی میباشد.
    کلیدواژگان: بی خاکورزی، پروتئین علوفه، تنش کم آبی، خاکورزی، کود نیتروژن.
  • محمد میراعظمی، حسین عجم نوروزی*، ابوالفضل فرجی، محمدرضا داداشی صفحات 219-228

    تغذیه گیاهی از عوامل محیطی موثر بر عملکرد محصولات زراعی است. این پژوهش به بررسی تاثیر باکتری های تثبیت کننده نیتروژن و محلول پاشی هیومیک اسید و عناصر ریزمغذی بر عملکرد و صفات مورفو-فنولوژیک سویا (رقم سامان) پرداخته است. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان در سال های 1397 و 1398 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل محلول پاشی اسید هیومیک در دو سطح شامل اسید هیومیک فولویک دار و شاهد؛ بذر مال باکتری در سه سطح شامل بذرمال باکتری، بذرمال باکتری+ازوسپریلیوم و شاهد؛ و محلول پاشی عناصر غذایی در چهار سطح شامل کبالت، کبالت+مولیبدن، کبالت+مولیبدن+بور و شاهد اعمال شدند. براساس نتایج، تاثیر اثرات ساده بر صفات مورد بررسی معنی دار بود، تیمارهای بذرمال باکتری رایزوبیوم+ازوسپریلیوم و کبالت+مولیبدن+بور افزایش معنی داری نسبت به شاهد در اکثر صفات اندازه گیری شده نشان دادند. بالاترین عملکرد دانه در تیمارهای اسید هیومیک به میزان 2750 کیلوگرم در هکتار، بذرمال باکتری+ازوسپریلیوم به میزان 2238 کیلوگرم در هکتار و کبالت+مولیبدن+بور به میزان 2388 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان دهنده کارایی باکتری های تثبیت کننده نیتروژن و نیز محلول پاشی عناصر ریزمغذی در افزایش عملکرد دانه سویا می باشد.

    کلیدواژگان: ازوسپریلیوم، بور، سویا، کبالت، مولیبدن
  • فریده نوروزی شهری، سعید جلالی هنرمند*، محسن سعیدی، فرزاد مندنی صفحات 229-244
    به منظور بررسی اثر شبه فیتوهورمونی دود حاصل از گیاهان روی برخی صفات بیوشیمیایی گیاه بادرنجبویه آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در زمان بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی در سال 1396 اجرا شد. در این آزمایش سطوح مختلف محلول پاشی برگی (شامل شاهد، دودآب با غلظت های 1:5000، 1:1000، 1:500 و 1:100 (v/v) و فیتوهورمون های سیتوکینین، اسید جیبرلیک و اکسین هر یک با غلظت 50 میکرومولار) به عنوان عامل اصلی و دو چین برداشت به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که غلظت های مختلف دودآب و فیتوهورمون های رشد به طور معنی داری محتوای کلروفیل و کاروتنوییدها، سرعت فتوسنتز، سرعت تعرق و هدایت روزنه ای و محتوای فنول کل را افزایش دادند، در حالی که موجب کاهش تجمع کربوهیدرات های محلول و درصد نشت الکترولیت ها شدند. پارامترهای فلورسانس کلروفیل، محتوای آنتوسیانین ها، محتوای پروتیین های محلول و سرعت فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان تحت تاثیر معنی دار سطوح محلول پاشی قرار نگرفتند. به طور کلی، این نتایج نشان می دهد که تیمار دود حاصل از گیاهان مشابه با فیتوهورمون های رشد پتانسیل زیادی برای بهبود کارایی بیوشیمیایی گیاه بادرنجبویه دارد و می تواند به عنوان یک آگروکمیکال طبیعی مطرح شود.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، اکسین، دودآب، سیتوکینین، کاریکین
  • هادی رستمی، نصرت الله عباسی*، سمیه حاجی نیا صفحات 245-260

    گیاهان دانه روغنی از ذخایر مهم غذایی جهان می باشند و تولید روغن از گیاهان دانه روغنی از اهمیت زیادی برخوردار است. به منظور بررسی اثرات کود گوگرد (بدون کود (شاهد)، کود شیمیایی گوگرد، کود زیستی سولفو بارور حاوی تیوباسیلوس و کاربرد توام آن ها) بر عملکرد، اجزای عملکرد و روغن دانه سه توده کاملینا (کرمانشاه، سبزوار و شهرکرد)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به صورت فاکتوریل در سال زراعی 1399-1400 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ایلام اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد اثرات توام گوگرد+بیوسولفور بر تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. همچنین وزن هزار دانه کاملینا تحت تاثیر اثرات متقابل گوگرد و نوع توده قرار گرفت. کاربرد کودهای گوگرد باعث افزایش مقدار رنگیزه های فتوسنتزی برگ کاملینا شد. بیشترین ارتفاع بوته کاملینا، تعداد ساقه فرعی در بوته و قطر ساقه با کاربرد توام کودهای گوگرد+بیوسولفور به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه (2394 کیلوگرم در هکتار) کاملینا با کاربرد توام گوگرد+بیوسولفور به دست آمد که در مقایسه با عدم مصرف گوگرد 8/32 درصد بیشتر بود. بیشترین عملکرد روغن (5/916 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد توام کودهای گوگرد+بیوسولفور مشاهده شد و کودهای گوگرد و بیوسولفور به تنهایی در رتبه دوم از نظر عملکرد دانه قرار داشتند. عدم مصرف کود گوگرد (4/576 کیلوگرم در هکتار) کمترین مقدار عملکرد دانه را به خود اختصاص داد که نشان دهنده تاثیر کودهای گوگرد بر شاخص های عملکرد و روغن کاملینا می باشد.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، روغن، عملکرد، کاملینا، گوگرد
  • میثم نامداری، رحمت عباسی*، همت الله پیردشتی، فائزه زعفریان صفحات 261-274

    به منظور بررسی تعاملات بین گیاهی ارزن (Panicum miliaceum L.) و سویا (Glycine max (L) Merrill) در کشت مخلوط، آزمایشی طی دو سال زراعی (1396-1397 و 1398-1397) و به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل نسبت های کشت 0:100، 25:75، 50:50، 75:25 و 100:0 (به ترتیب ارزن-سویا) بودند. نتایج نشان داد کارایی مصرف نور در کشت مخلوط بیشتر از کشت خالص ارزن بود و با افزایش سهم کشت سویا در کشت مخلوط کارایی مصرف نور ارزن به شدت کاهش یافت. به نحوی که در مرحله 105 روز پس از کاشت کارایی مصرف نور ارزن در نسبت 75:25 به ترتیب 74/47 و 41/29 درصد کمتر از مقادیر قابل پیش بینی بود. همچنین بیشترین نسبت کلروفیل a/b در گیاه ارزن و سویا متعلق به نسبت 25:75 در مرحله 90 روز پس از کاشت بودند. بیشترین میزان شاخص برابری زمین (23/1) متعلق به نسبت 25:75 بود. شاخص افت عملکرد واقعی ارزن نیز فقط در نسبت 25:75 مثبت (01/2) بود؛ لذا افزایش کارایی مصرف نور در کشت مخلوط و بهبود عملکرد دانه ارزن به عنوان گونه غالب نقش مهمی در افزایش 23 درصدی عملکرد دانه در نسبت 25:75 داشت.

    کلیدواژگان: شاخص افت عملکرد واقعی، کلروفیل، گونه غالب، نسبت برابری زمین، نسبت کشت
  • کبری مکاریان، رضا معالی امیری*، سید علی پیغمبری، سید محمدتقی طباطبایی، فاطمه دانشمند صفحات 275-289

    تنظیم هموستازی یونی در سلول های گیاهی یکی از جنبه های مهم فیزیولوژی سلول های زنده در تحمل به تنش شوری است که توسط مسیر سیگنالینگ فوق حساسیت به شوری SOS)) انجام می شود. در این پژوهش برخی خصوصیات مورفولوژیک، غلظت عناصر و بیان برخی ژن های دخیل در تحمل تنش شوری 200 میلی مولار پس از یک، 10 و 20 روز از تنش ژنوتیپ های گندم نان شامل لاین های 7 و 8 (متحمل به شوری)، لاین 16 (حساس به شوری) و رقم سیستان (رقم بومی و متحمل) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش زیست توده اندام هوایی در کلیه لاین های متحمل و حساس شد که کمترین میزان کاهش معنی دار مربوط به لاین 7 بود. در شرایط تنش شوری در کلیه لاین ها میزان  Na+روند افزایشی و میزان K+ روند کاهشی داشت. کمترین افزایشNa+ ، کمترین کاهش K+ و کمترین کاهش نسبت K+/Na+ در لاین 7 مشاهده شد. تحت تنش شوری بیشترین میزان بیان ژن های SOS1، SOS2 و SOS3 در لاین 7 و کمترین میزان بیان در لاین های 16 و 8 مشاهده شد. نتایج این پژوهش پیشنهاد می کند که لاین 7 از درجه تحمل بالاتری برخوردار بوده و می تواند در برنامه های اصلاحی و نیز جهت مطالعات تکمیلی در مناطق شور مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحمل شوری، K+، Na+، گندم، Real time PCR
|
  • Elham Soltani, Alireza Abbasi, Manijeh Sabokdast Nodehi *, Abdolhadi Hossein Zadeh, Hossein Besharati Pages 1-15

    To study the effect of miRNA and PGPR on drought tolerance, Sadri and Yas bean genotypes were subjected to drought conditions (FC = 90%, 60% and 30%) and bacterial treatments (no bacteria, isolates B1, B2 and mixture 2 bacterial isolates), using CRD design with three replications in a factorial arrangement, Drought stress was applied five weeks after planting (for 10 days) and second trifoliate and root were used for sampling. The results showed that PGPRs lead to membrane stability, root development, etc. To identify the potential miRNAs involved in drought stress, the publicly available EST sequences of the plant were obtained from NCBI and blasted against the previously known Plant miRNAs. Ultimately, five distinguished potential miRNAs were acquired in the plant (belonging to four families: miR408, miR5021, miR5565e and miR9559). Candidate miRNAs were involved in growth, stress tolerance, etc. miR9559-3P expression decreased in drought and bacterial inoculation conditions in drought sensitive and tolerant plants. However, in the absence of bacterial inoculation, the expression of miR9559-3P was higher in sensitive plants. miR9559-3P might increase sensitivity to drought stress by negatively regulating role and targeting a higher percentage of target genes in sensitive plants. However, the tolerant plant with a special regulatory display and reduced expression of miR9559-3P reduced the degradation of miR9559-3P transcripts, increased the expression of the target gene and improved stress tolerance. Since PGPR modulate miRNA expression and lead to drought tolerance and increase plant yield, using these bacteria as biofertilizer can be a suitable alternative method of chemical fertilizer.

    Keywords: Drought stress, EST, miRNA, PGPR, Phaseolus vulgaris L
  • Sodabeh. Jahanbakhsh Godehkahriz *, Milad Kheiri Sis, Seyede Yalda Raeesi Sadati Pages 16-29
    Drought stress is one of the most important environmental factors involved in the growth and yield of wheat reduction and causes many damages by disrupting morphological and physiological processes. On the other hand, putrescine as a growth stimulant with antioxidant properties in the plants can inhibit the destructive effects of dehydration stress. For this purpose, a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications was carried out in the greenhouse of the Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili. Factors included water deficit stress (control, 85% and 65% of field capacity), wheat cultivars (Kuhdasht, Zagros, Gonbad and lines 23, 24, 25, 27, 28, 39 and 40) and putrescine (non-application, 0.088 and 0.176 g / L-1). Putrescine foliar application was performed in the three-leaf stage of the plant and dehydration stress was applied one day later for one week. Mean comparisons showed that dehydration stress decreased leaf chlorophyll index, F0, Fm, Fv / Fm, stem length and grain yield (grain number and grain weight) in some studied genotypes. The combination of 0.088 g / L-1 putrescine and drought stress improved the chlorophyll index (28.16%) and the amount of photosystem two (10.54%) compared to the control conditions. Also, the dendrogram obtained from cluster analysis placed the studied genotypes under dehydration stress and putrescine foliar application in three groups. In general, foliar feeding of 0.088 g / L-1 putrescine is more effective and recommended for the photosynthetic system improvement and tolerance of wheat plant to dehydration stress. Among the studied genotypes, Koohdasht, Zagros and Line 27 were more tolerant to dehydration stress due to putrescine-enhanced photosynthetic system and improved grain yield.
    Keywords: 1000-Seed weight, fluorescence, f.oliar application, polyamine, Wheat
  • Farid Lotfi Mavi *, Hassan Alizadeh, Mostafa Oveisi Pages 31-41

    To evaluate the effect of crop rotation and chemical management on weed seed bank in wheat fields, a three-year experiment was conducted in split-plot design with three replications in Khuzestan province. Main plots were crop rotation (wheat-wheat-wheat, wheat-rapeseed-wheat and wheat-sugar beet-wheat) and subplots were chemical management (Untreated Control (UTC), chemical rotation and no chemical rotation (farmer program)). The results showed the change in crop rotation reduced the frequency ratio of weeds seed bank population in both evaluated depths (0 to 10 and 10 to 20 cm). Also, the combination of chemical management along with crop rotation significantly reduced weeds seed bank population. In the absence of herbicide application in the three years of experiment, the frequency ratio of winter wild oat weed seed bank population on the soil surface decreased from 2.20 to 1.48 with rapeseed and from 2.73 to 0.63 with sugar beet planting, however, in the case of non-crop rotation, the frequency of wild oat seeds in the seed bank increased. This trend was also evident in the total weed seed bank population.

    Keywords: Annual weed, herbicide, integrated management
  • Masoumeh Pouresmael *, AliAkbar Saneinejad, MohamadBagher Khorshidi, Reza Sekhavat, AliAkbar Ghanbari, Mostafa Khodadadi Pages 43-62

    In order to evaluation the genetic diversity of agronomical traits, determine the relationships between traits and the contribution of each trait in the diversity, a study was conducted on 49 mung bean accession’s in the field of the National Plant Gene Bank of Iran, in the 2019-20 growing season and the most important phenological and agronomical traits were recorded. Based on the results, grain yield, biomass, plant weight, number and weight of grains and pods per plant and number of cluster per plant had the highest coefficient of variation. The results of the factor analysis showed that plant weight, number and weight of grains and pods per plant and number of cluster per plant had the highest coefficients in the first component; Grain yield and harvest index had the highest coefficients in the second component and pod length and 100 grain weights had the highest coefficients in the third component. Cluster analysis using Ward’s method divided accessions into 3 distinct clusters.  Discriminant analysis showed that grain yield, biomass, harvest index and pods number per plant had maximum coefficient in the first function, which has the most effective role (75%) to discriminant clusters. Based on the Wilk’s Lambda values, except grains per pod, pod length and hundred grains weight, other traits had significant effect on dividing accessions into 3 clusters. High GCV, PCV, coupled with medium to high heritability of plant weight, number of grains and pods per plant, pods and grains weight per plant, cluster number per plant, 100 grain weights and harvest index, indicating that selection will be effective for these traits. Path analysis demonstrated the direct effects of biomass, harvest index and pod weight per plant on mung bean grain yield.  These results clearly elucidate that these traits had more diversity among mung bean accessions. The existence of such diversity makes possible the selection of appropriate accessions based on breeder’s desire.

    Keywords: Agronomical traits, landraces, Phenotypic diversity, Vigna radiata, Yield component
  • Taraneh Samarzadeh Vazhdehfar, Farzad Paknejad *, AmirHosein Shirani Rad, Hashem Ebrahimi Pages 63-76

    Growth characteristics, phenological stages, and yield components of crops are affected by environmental conditions and can affect seed yield. The present study evaluated the duration and rate of seed filling at three layers of upper, middle, and bottom, seeds number per plant, and seed yield of five rapeseed genotypes (RGS003, Dalgan, Zabol10, Hyola401, and Hyola4815) in 6 planting dates of fall (7-Oct, 17-Oct, and 27 Oct) and winter (9-Feb, 19-Feb, and 1-Mar). Two separate experiments were performed in autumn and winter as split plots in a randomized complete block design with three replications at the research field of Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran in 2015-2016 growing seasons. In each experiment, planting dates and rapeseed genotypes were considered as the main plots and sub-plots, respectively. The results of this study showed that the values of seed yield, single seed weight, seed filling duration, and seeds per plant decreased with delay in planting, especially in winter planting dates. The number of seeds per plant was more effective in final yield formation than the single seed weight, seed filling rate, and seed filling duration. The Dalgan genotype, although having a moderate single seed weight, seed filling rate, and seed filling duration, had the highest seed yield due to its greater number of seeds per plant. Also, the rapeseed genotypes produced the highest grain yield in Oct 7 and Feb 9 planting dates in the fall and winter seasons, respectively.

    Keywords: Seed filling duration, seed filling rate, seeds per plant, single seed weight, yield components
  • Hamid Bayat, Mansoor Omidi *, AliAkbar Shah Nejat Boushahri, MohammadReza Naghavi Pages 77-91

    Water deficit as one of the main environmental factors reduces plants yield around the world. Wheat is one of the most important cereal providing human’s food demand. Aegilops is a wild species belonging to the wheat family that can be used as a suitable germplasm to discover new genes to improve wheat tolerance to biotic and abiotic stresses in breeding programs. In this regard, 3 different species of Ae. Tauschii, Ae. Cylindrical, and Ae. Crassa , as well as wheat were cultivated under normal and water- deficit stress (FC = 25%). Morphological, physiological, biochemical, and growth indices were used to assess stress tolerance. Given the results, leaf length, width and area in plants under stress decreased sharply which the sensitive cultivar, Darya, showed the minimum value. Based on. biochemical analysis, under stress, peroxidase and catalase enzymes activities were increased either in wheat or in Aegilops, while ascorbate peroxidase decreased only in wheat in contrast to aegilops. A negative correlation was observed between catalase and ascorbate peroxidase under water-deficit stress. Among growth indices, wet and dry biomass rarely decreased in Cylindric species. According to multifactorial analysis, Ae. Cylindrical and Ae. Crassa species were more tolerant than wheat. Utilizing these could be useful to develop the tolerant cultivars to abiotic stress such as water- deficit.

    Keywords: Drought stress, EST, miRNA, PGPR, Phaseolus vulgaris L
  • Ali Ahmadi *, Robab Mahmoudi, Mahsa Baymani Pages 93-110
    Stems water soluble carbohydrates are one of the major sources of assimilates for seed filling in photosynthesis limitaton and drought stress. The objective of this study was to evaluate stem reserves accumulation capacity and its relationship with yield of wheat cultivars under cycocel (cycocel) treatments. 22 wheat cultivars were cultivated in a split plot design with three replications, cycocel foliar application and control (no cycocel) being main plots and wheat cultivars were sub plots. The amount of accumulation was estimated by measuring stem weight and stem soluble carbohydrates content (WSC). Significant variation among cultivars was observed under both cycocel and control treatments. Cycocel foliar application reduced stem length by 3.9% and increased stem specific weight by 6%. An increase in WSC content was observed in some cultivars with cycocel application. Cycocel, not only affected the distribution of photosynthetic assimilates between structural and soluble compounds in the stem, but also increased grain yield and number of seeds per spike. Cycocel increased the number of seeds per spike by 6% and grain yield by 8.2%. According to the results of cluster analysis, in both control and cyclool application treatments, Shabrang and Pishgam cultivars were the best cultivars in terms of studied traits. In conclusion, foliar application of cycocel in the second node emergence stage of wheat had a positive effect on grain yield and number of grains per spike and it aslo improved WSC accumulation capacity especially in taller cultivars.
    Keywords: Chloroquate chloride (CCC), photoassimilate storage, Stem specific weight, Water soluble carbohydrates
  • Yousof Narimani, Kazem Taleshi *, Ali Khorgami, Hosein Vafaei Pages 111-122
    Field experiment in Poldokhtar city (Chemeshk village) in two cropping years 2018-19 and 2019-20 in the form of split plots based on a randomized complete block design with 4 levels of the main super absorbent factor (control, 50, 75, and 100 kg/ha-1) and 6 levels of sub-factor of additive series intercropping (forage chickpea pure stand, Saral cultivar, 25×100 (chickpea×barley), 50×100, 75×100, 100×100 and pure barley (Abidar barley) was used with 125 kg of forage chickpea and 200 kg/ha-1 of barley based on pure cultivation. Each of the above values, were used based on the percentage, in order to examine their coexistence on quantitative (forage) and qualitative (protein) traits of two plants. The interaction of the three studied factors (year, superabsorbent, intercropping) showed that in proportion to the increase of absorbent factor and legume ratio, increased the total dry hay which was more in the second year than in the first. In the second year×100 kg superabsorbent×100×100 and 100×75, 18.91 and 18.79% increased chickpea forage protein, respectively. The percentage of barley protein in the composition of 100×100 in the first and second year was 6.54 and 7.1, respectively. With increasing consumption of superabsorbent and legume complementary component, decreased the amount of NDF in chickpea forage.The triple effect of year×super absorbent×intercropping had a similar pattern on fluctuations in barley forage quality (fiber percentage). Therefore, the application of agronomic management with crop diversity per unit area and moisture absorbing indicated the application of ecological principle in the exploitation of production resources.
    Keywords: Additive Series Intercropping, dry-land, humid absorption
  • Khosro Mafakheri *, Mostafa Valizadeh, Seyed Abolghasem Mohammadi Pages 123-148

    Investigation of inheritance of agronomic traits, type of genes action and selection of appropriate breeding method is of great importance in order to achieve the maximum potential of breeding genotypes. In order to estimate the genetic components of important morphological traits were using generation mean analysis with mixed models in four basic generations (BC1, F2, F1, and BC2) resulting from crossing of maize inbred lines MO17 (drought tolerant) and B73 (drought sensitive), under water deficit stress factor at three levels of including well-watered, intermediate, and severe water deficit stress in field conditions were studied in the growing season in 2016 and 2017. The results of this research showed that the highest heterosis of F1 was observed in the well-watered for one grain weight (112%), in the intermediate stress for grain yield (59%), and in the severe stress for anthesis silking interval (59%). Average degree of dominance in well-watered for 100 grain weight trait, in intermediate stress for number of ears per plant and in severe stress for plant height and number of leaves per plant were positive and greater than one. Also, in three irrigation conditions, due to the greater dominance gene effects (dominance gene effects was obtained for grain yield in plant in well-watered condition 75, intermediate stress 115, and severe stress 63) and variance of dominance gene effects in genetic control of grain yield and important traits, the production of hybrid varieties is essential to exploit these effects.

    Keywords: Generation mean analysis, maize, Mixed model, water deficit stress
  • Ali Ghamari, Mahmud Khoramivafa *, Iraj Nosratti, Heydar Zolnurian Pages 149-164

    A factorial layout based on a randomized complete block design in three repetitions was carried out to evaluate and compare the effect of early and common planting on two potato cultivars in 2018-2019 in research farms at Razi University of Kermanshah. Experimental factors included 4 planting dates (November 16, 2018- March 16, 2019- April 9, 2019- May 10, 2019) and two cultivars (Sante and Marfona). Cultivar factor affected significantly on total yield, No. of small (less than 35 mm) and medium tubers, the weight of small and medium tubers (p< 0.01), marketable yield, and tuber dry matter (p<0.05). Also there were significantly different in total yield, marketable yield, the weight of medium and large tubers, number of large tubers, the weight of infected tubers, number and length of the main stem, dry matter percentage, and tuber starch percentage between various planting dates. The highest and the lowest mean marketable tuber yield were observed in November and May planting dates, respectively (53.1 and 36.6 tonnes per hectare, respectively). Also, planting date significantly affected on infected tuber weight (p<0.01), so November planting date resulted in no infected tuber compared to other planting dates. Water consumption (m3.h-1) was 5040, 7230, and 6962 in March, April, and May planting dates, respectively, that were more than the November planting date (4350). Then, net income increased 55% from the sale of tubers by shifting the planting date from common to autumn cultivation. In addition to producing higher quality tubers, potato cultivation in the autumn had a relatively higher price in the market.

    Keywords: Dormant period, planting date, potato, starch, Store
  • Zohreh Ghojoghi, Elmira Mohammadvand *, Bijan Yaghoubi, Jafar Asghari Pages 165-183

    In order to investigate the role of inter-species interference and competitive outcome of barnyard grass (Echinochloa crus-galli) and bulrush (Bolboschoenus planiculmis) weeds with Guilaneh cultivar of rice, a factorial experiment with two factors including weed species (barnyard grass and bulrush) and rice: weed ratios in each pot (0: 4, 1: 3, 2: 2, 3: 1, and 4: 0) was conducted as a randomized complete-block design with three replications. The results showed that, except for height, all other traits of rice decreased more in competition with barnyard grass than competition with bulrush. The percentage of more reductions of traits in rice-barnyard grass competition than rice- bulrush competition, averaged over planting ratios, were 10 and 21% for biological yield, 12 and 23% for seed yield, 10 and 21% for number of panicle, 13 and 25% for number of filled seeds, 7 and 16 for total number of seeds, and 10 and 17% for number of tillers on pot and single plant levels, respectively. These results, along with the replacement series diagrams studies have indicated the severe competition of barnyard grass with rice plants. However, no significant difference in the competitive effect of the two weed species, as well as the insignificant dominance index and the ratio of barnyard grass and bulrush competition, indicates the importance of bulrush as a new weed in rice fields. Therefore, effective management of bulrush in addition to barnyard grass should be taken into consideration in the development of the weed management programs in paddy rice fields.

    Keywords: Competition index, Density, Dominance, Relative Performance, Relative yield
  • Hossein Mohammadi Dehbalaei, AliAsghar Nasrollahnezhad Ghomi *, AliAshraf Mehrabi, Khalil Zeinalinezhad, Hassan Soltanloo, Seyed Taha Dadrezaei Pages 185-201

    Identification of resistance gene sources in seedling and adult plant stages is important to developing durable wheat cultivars. In this study, 100 genotypes of Aegilops tauschii, collected from natural habitats were evaluated in the experimental field of the Iraqi-mahaleh, Gorgan. Seeds were planted on one meter length lines and inoculated with Golestan leaf rust pathotypes in a randomized complete block design with three replications. The reaction of genotypes was also evaluated in greenhouse, by six Iranian pathotypes based on a completely randomized design with two replications in seed and plant improvement institute (SPII). To evaluate resistance in filed, we used infection type, AUDPC, final disease severity and coefficient of infection indices. The results showed that in greenhouse, the frequency of resistant, moderately resistant, moderately susceptible and susceptible genotypes were 7, 13, 13 and 67 percent, respectively. In field, the regarding frequencies were 14, 49, 7 and 30 percent. The correlation coefficient between final severity of infection, with the values of coefficient of infection and area under the disease progress curve, were 0.97 and 0.95, respectively. Accordingly, 57 genotypes with the desired characteristics, namely final infection intensity of 3.5-40, infection coefficient of 1.4-30 and rAUDPC, 1-32% were identified with MS and MR responses for resistance. Forty-six genotypes were susceptible in seedling stage and resistant in adult plant stage. Some genotypes originated from Afghanistan, Azerbaijan, China and Uzbekistan were resistant to all isolates which could be considered as appropriate sources of resistance to leaf rust disease for breeding of cultivated wheat species.

    Keywords: Adult plant resistance, Aegilops tauschii, rea Under Disease Progress Curve (AUDPC), seedling resistance, Wheat Leaf Rust
  • Ebrahim Zeinvand Lorestani, Mohammad Reza Jahansouz *, Mostafa Oveisi, Ali Ahmadi, Saeid Soufizadeh Pages 203-218
    Conservative tillage and drought resistant crops can be efficient solution to alleviate climate change impacts. We evaluated tillage effect, water deficit and nitrogen level on sorghum in a split-split plot experiment with three replications. Main plots were conventional tillage and no tillage, sub plots were 30, 60, and 90% of sorghum water requirement, and sub-sub plots were consisted of 0, 50, and 100% of recommended nitrogen. Results showed that the highest forage yield (12263 kg ha-1) was obtained with no till and 100% nitrogen. Also, the yield of sorghum in no till with moderate water stress was equal to the yield in conventional tillage with partial water stress. Under partial water stress, qualitative traits including crude fiber, acid detergent fiber and neutral detergent fiber in no till had lower values than conventional tillage. In addition, qualitative traits including digestible dry matter and water-soluble carbohydrates in no till treatment with 100% nitrogen were higher than conventional tillage. The highest percentage of crude protein in conventional tillage was obtained by using 100% nitrogen. It seems that conservation tillage can achieve acceptable yield and quality in sorghum with less water than conventional tillage, but it requires long-term and additional research.
    Keywords: Conservational tillage, nitrogen fertilizer, no-tillage, Protein forage, water stress
  • Mohamad Mirazami, Hosein Ajamnorozi *, Abolfazl Faraji, MohammadReza Dadashi Pages 219-228

    Plant nutrition is one of the most important environmental factors affecting the yield and yield components of crops such as soybean. This study was conducted to investigate the effect of nitrogen-fixing bacteria, humic acid and foliar application of micronutrients on yield and morpho-phenological traits of soybean (cv. Saman) in a factorial randomized complete block design with three replications at Gorgan agricultural research station in two cropping seasons (2019-2020). Experimental factors include foliar application of humic acid at two levels including fulvic and humic acid; Bacterial seed at three levels including bacterial seed, bacterial seed+Azospirillium, and control; and nutrient spraying was applied at four levels including cobalt, cobalt+molybdenum, cobalt+molybdenum+boron, and control. Based on the results, the simple effects was significant on the studied traits. The bacterial Rhizobium+Azospirillum and cobalt+molybdenum+boron treatments significantly increased the traits than control. The highest grain yield was observed under the humic acid (2750 kg/ha), bacterial seed+Azospirillum (2238 kg/ha) and cobalt+molybdenum+boron (2388 kg/ha). In general, the results of this study indicate the efficiency of nitrogen-fixing bacteria as well as foliar application of micronutrients in increasing soybean yield.

    Keywords: Azospirillum, boron, Cobalt, Molybdenum, soybean
  • Faride Noroozi Shahri, Saeid Jalali Honarmand *, Mohsen Saeidi, Farzad Mondani Pages 229-244
    In order to evaluate the phytohormones-like effects of plant-derived smoke on some biochemical characteristics of lemon balm, an experiment was conducted as a split plot in time based on complete randomized block design with three replications in research greenhouse of campus of agricultural and natural resources of Razi University in 2017. The main factor was different levels of leaf foliar application (including four concentrations of smoke-water (i.e., 1:5000, 1:1000, 1:500, and 1:100 (v/v)) accompanied with cytokinin, auxin, and gibberellic acid (each with a concentration of 50 μM), as well as the control) and the sub-factor included two harvest stages. The results indicated that the application of different concentrations of smoke-water and growth phytohormones significantly increased the content of chlorophyll and carotenoids, photosynthesis rate, transpiration rate and stomatal conductance, but reduced the accumulation of soluble carbohydrate content and the percentage of electrolyte leakage. However, chlorophyll fluorescence parameters, anthocyanin content, soluble protein content and activity rate of antioxidant enzymes were not significantly affected by foliar application levels. In general, these findings indicate that plant-derived smoke similar to growth phytohormones has a great potential to improve biochemical efficiency of lemon balm and can be considered as a natural agrochemical.
    Keywords: Auxin, cytokinin, gibberellic acid, karrikin, Smoke-water
  • Hadi Rostami, Nusratullah Abbasi *, Somayeh Hajinia Pages 245-260

    Oilseeds are one of the most important food reserves in the world and oil production from oilseeds is very important. In order to investigate the effects of sulfur fertilizer (without fertilizer (control), sulfur chemical fertilizer, sulfur-fertile biofertilizer containing thiobacillus and their combined application) on yield, yield components and seed oil of three camelina masses (Kermanshah, Sabzevar and Shahrekord), an experiment was performed as a factorial design based on randomized complete block design with three replications in the research farm of Ilam University in 2020-2021. The results of analysis of variance showed that the combined effects of sulfur + biosulfur on the number of capsules per plant and the number of seeds per capsule were significant at the level of 1% probability. Also, the weight of 1000 camelina seeds was affected by the interactions of sulfur and the type of mass. Application of sulfur fertilizers increased the amount of photosynthetic pigments in camelina leaves. The highest plant height, number of stem per plant and stem diameter were obtained by using sulfur+biosulfur fertilizers. The results also showed that the highest grain yield (2394 kg/ha) of camelina was obtained by using sulfur+biosulfur; which was 8.32% more than not consuming sulfur. The highest oil yield (5.916 kg/ha) was observed with the combined application of sulfur+biosulfur fertilizers and sulfur and biosulfur fertilizers alone were in the second place in terms of grain yield. Non-application of sulfur fertilizer (4.576 kg/ha) had the lowest grain yield, which indicates the effect of sulfur fertilizers on yield indices and camelina oil.

    Keywords: Camelina, Oil, Sulfur, yield, Yield components
  • Meisam Namdari, Rahmat Abbasi *, Hemmatolaah Pirdashti, Faezeh Zaefarian Pages 261-274

    To evaluate the competition of millet (Panicum miliaceum L.) and soybean (Glycine max (L) Merrill) in the intercropping system, a field experiment in two years (2018-19) was conducted in a randomized complete block design with four replications at the Sari Agricultural Science and Natural Resources university. The planting ratios were 0:100, 25:75, 50:50, 75:25, and 100:0 (Soybean: Millet, respectively). The results showed that the radiation use efficiency (RUE) was higher in different intercropping ratios than the millet monoculture (0:100). In different intercropping ratios, the RUE of millet decreased significantly with increasing the share of soybean. So that in the 105 days after planting, the RUE of millet in 75:25 was 47.74 and 29.41 percent less than the expected values in studied years, respectively. Also, the planting ratio of 25:75 in the 90 days after planting had the highest chlorophyll a/b ratio in soybean and millet. The 25:75 had the most elevated land equivalent ratio index (1.23), and the millet actual yield loss (AYL) was only positive (2.01) in the 25:75. Therefore, increasing the RUE in intercropping culture and improving millet grain yield as the dominant species played an important role in increasing productivity in the planting ratio of 25:75.

    Keywords: Actual yield loss, Chlorophyll, dominant species, LER, planting ratio
  • Kobra Mokarian, Reza Maali-Amiri *, Ali Peighambari, Seyyed MohammadTaghi Tabatabai, Fatemeh Daneshmand Pages 275-289

    Regulation of ionic homeostasis in plant cells is one of the important aspects in salt tolerance. In this study, the effect of 200 mM salinity stress after 1, 10 and 20 days of stress on some morphological characteristics, elements concentration and expression of some genes involved in salt tolerance of bread wheat genotypes, including lines 7 and 8 (salt-tolerant), line 16 (salt-sensitive) and Sistan cultivar (native tolerant cultivar) were studied factorially in a Completely Randomized Design (CRD) with three replications. The results showed that salinity stress reduced shoot biomass in all tolerant and sensitive lines with the lowest reduction in line 7. Under salt stress conditions, Na+ content had an increasing trend in all lines and K+ content had a decreasing trend. The lowest increase of Na+, and the lowest decrease of K+ and K+/Na+ ratio was observed in line 7. Under salt stress conditions, the highest expression of SOS1, SOS2 and SOS3 genes was observed in line 7 and the lowest expression was observed in lines 16 and 8. The results of this study suggest that line 7 had a higher degree of tolerance and can be considered in breeding programs as well as for additional studies in saline areas.

    Keywords: K+, Na+, Real time PCR, Salt tolerance, Wheat