فهرست مطالب

فصلنامه بیهوشی و درد
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نسرین کاشفی مهر، فائزه ابراهیمی صدر، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر شدت تجربه درد و رضایت از زندگی بیماران مبتلا به صرع بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مردان مبتلا به صرع شهر تبریز تشکیل داد که در سال 1400 عضو انجمن صرع این شهر بودند. 30 نفر با رعایت ملاک های ورود و خروج به پژوهش و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب، و به صورت تصادفی در دو گروه (هر کدام 15 نفر) قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایشی، در 8 جلسه 5/1 ساعته درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند؛ ولی گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. داده ها توسط آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای شدت تجربه درد (49/4±93/76) و برای رضایت از زندگی (85/3±40/40)، و در گروه کنترل برای شدت تجربه درد (14/4±27/78) و برای رضایت از زندگی (52/3±60/40) بود. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل، شدت تجربه درد (14/4±27/78) و رضایت از زندگی (14/4±27/78) بیماران مبتلا به صرع را در پس آزمون به ترتیب کاهش و افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر درمان بر شدت تجربه درد و رضایت ازندگی ماندگار بود (001/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش شدت تجربه درد و افزایش رضایت از زندگی بیماران مبتلا به صرع شده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شدت تجربه درد، رضایت از زندگی، صرع
  • تینا علی پناه، عبدالرسول دانشجو*، سید کاظم موسوی ساداتی صفحات 11-22
    مقدمه و هدف

    زانوی پرانتزی عارضهی شایع در میان دختران سنین 12-16 سال میباشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هشت هفته تمرینات اصلاحی NASM و تراباند بر تعادل و متغیرهای کینماتیکی زانو در دختران 12-16 سال مبتلا به درد  ناشی از عارضه زانوی پرانتزی انجام شد.

    روش شناسی: 

    نمونه تحقیق شامل 30 نفر از این افراد می باشد که به صورت غیراحتمالی در دسترس انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در سه گروه 10 نفره کنترل (سن: 31/1 ± 20/14 سال، قد: 059/0 ± 59/1 متر، وزن: 61/7 ± 80/54 کیلوگرم، BMI: 19/2 ± 26/21 کیلوگرم/ مترمربع)، گروه تراباند (سن: 94/0 ± 70/14 سال، قد: 06/0 ± 61/1 متر، وزن: 37/4 ± 40/54 کیلوگرم، BMI: 23/1 ± 51/21 کیلوگرم/ مترمربع) و گروه NASM (سن: 16/1 ± 71/14 سال، قد: 053/0 ± 66/1 متر، وزن: 47/4 ± 70/56 کیلوگرم، BMI: 87/0 ± 52/20 کیلوگرم/ مترمربع) قرار گرفتند. در این مطالعه تعادل با استفاده از آزمون راه رفتن روی چوپ موازانه ارزیابی شد. همچنین میزان فاصله بین کندیل داخلی ران و زاویهQ  به ترتیب با استفاده از کولیس و گونیامتر انجام گردید. پس از ارزیابی متغیرها آزمودنیها در سه گروه کنترل و تمرینی قرار گرفتند و هر گروه تمرینی برنامه تمرینی را به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هر هفته انجام دادند. گروه کنترل نیز در این دوره به فعالیت روزانه خود و فیزیوتراپی خود کلنیک آرمان پرداختند. در این مطالعه بررسی نرمال بودن توزیع ها با استفاده از آزمون شاپیرو-ویلک بررسی شد. به منظور آزمون فرضیات تحقیق در شرایط نرمال از تحلیل کوواریانس (بین گروهی) و تی همبسته (درون گروهی) استفاده شد. از نرم افزار SPSS نسخه 26 در این پژوهش استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد اعمال 8 هفته برنامه تمرینی NASM و تراباند علاوه بر افزایش میزان تعادل در بهبود میزان فاصله بین کندیلی و زاویه Q موثر بودند (0/001= P). در زمینه مقایسه بین دو گروه تمرینی نیز به غیر از متغیر زاویه Q  (0/001= P) در متغیر تعادل و میزان فاصله بین کندیلی یافت نشد (0/05≤ P).

    نتیجه گیری

    به صورت کلی نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده اثر هر دو برنامه تمرینی NASM  و تراباند بر تعادل و بهبود متغیرهای کینماتیکی زانو؛ 1- میزان فاصله بین کندیل داخلی ران، 2- زاویه Q تاثیر گذار بوده است. بر این اساس به نظر میرسد استفاده از این دو برنامه تمرینی در این جامعه بتواند نتایج مطلوبی را در پی داشته باشد و نشان دهنده اهمیت استفاده از این تمرینات (به ویژه NASM) در دختران مبتلا به عارضه زانوی پرانتزی باشد.

    کلیدواژگان: زانوی پرانتزی، کینماتیک زانو، زاویه Q، دختران
  • مژگان خداپناه، مژده خداپناه*، صادق تقی لو، فاطمه گلشنی صفحات 23-35
    زمینه و هدف

    بررسی روابط ساختاری بین درد مزمن و شاخص توده بدنی با میانجی گری رفتارهای خوردن، ترس مرتبط با درد، حساسیت اضطرابی و فاجعه انگاری درد بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش مدل یابی معادلات ساختاری و جامعه آماری زنان و مردان مبتلا به درد مزمن مراجعه کننده به بخش های ارتوپدی، فیزیوتراپی، مغز و اعصاب بیمارستان الغدیر و متخصصان ارتوپدی درمانگاه فرح بخش شهر تهران در بهار، تابستان و پاییز 1401 بود که 400 نفر از آنها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و در پژوهش شرکت کردند. داده ها با استفاده از محاسبه شاخص توده بدنی شرکت کنندگان و پرسشنامه های رفتار خوردن داچ (فن اشتراین، فریجرز، برگرز و دیفارس، 1986)، درد مزمن (ون کورف و همکاران، 1990)، مقیاس نشانگان اضطراب درد (ترس مرتبط با درد) (مک کراکن و دیهینگرا، 2002)، پرسشنامه حساسیت اضطرابی (پترسون و ریس، 1992) و مقیاس فاجعه انگاری درد (سالیوان، بیشاپ و پیویک، 1995)، جمع آوری و با استفاد از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار Amos21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل با داده های مشاهده شده برازش مطلوب دارد (df2c <3، GFI، AGFI و CFI > 90/0 و  RMSEA< 08/0). درد مزمن، ترس مرتبط با درد، حساسیت اضطرابی، فاجعه انگاری درد و رفتارهای خوردن می توانند 6/29 درصد از واریانس شاخص توده بدنی را تبیین کنند. 2/55 درصد از واریانس رفتارهای خوردن به وسیله درد مزمن، ترس مرتبط با درد، حساسیت اضطرابی، فاجعه انگاری درد تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    برای پیشگیری و درمان چاقی افراد مبتلا به درد، متغیرهای ترس مرتبط با درد، حساسیت اضطرابی، فاجعه انگاری درد و رفتارهای خوردن هدف مداخله قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ترس مرتبط با درد، حساسیت اضطرابی، درد مزمن، رفتارهای خوردن، شاخص توده بدنی، فاجعه انگاری
  • نیلوفر فریور، امیر لطافت کار*، ملیحه حدادنژاد، سید صدرالدین شجاع الدین صفحات 36-47

    زمینه و هدفکمردرد یکی از اختلالات شایع در بین زنان باردار می باشد و نیازمند بررسی بیشتر و طراحی مداخلات اثر بخش می باشد. از این رو هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر اضافه کردن تمرینات تنفسی به تمرینات جامع در آب و خشکی بر درد، ناحیه کمری-لگنی، ناتوانی عملکردی و امتیازات SFMA در زمان باردار مبتلا به درد کمری-لگنی بود. روش بررسیتعداد 60 زن باردار مبتلا به درد کمری لگنی بصورت تصادفی به دو گروه تمرینات تنفسی با تمرین در خشکی (30 نفر) و تمرینات تنفسی با تمرین در آب (30 نفر) تقسیم شده و  به انجام 14 هفته تمرین پرداختند. متغیر های اندازه گیری شده شامل درد، ناتوانی عملکردی و امتیازات SFMA بوده که در پیش آزمون و پس آزمون مورد بررسی قرار گرفت.یافته هانتایج درون گروهی در متغییر های درد، ناتوانی عملکردی، و SFMA  نتایج معناداری را  پس از 8 هفته تمرین هر دو مداخله نشان داد (001/0<p). در ارتباط با نتایج بین گروهی تفاوت معناداری بین دو مداخله تمرینی در بهبود درد (91 /0=p)، ناتوانی عملکردی (77 /0=p) و SFMA (53/0=p) دیده نشد. نتیجه گیریاضافه کردن تمرینات تنفسی به تمرین در آب و خشکی می تواند باعث بهبود درد، عملکرد، و امتیازات SFMA در زنان بار دار دچار درد کمری-لگنی شود.

    کلیدواژگان: : بارداری، درد کمری لگنی، تمرینات تنفسی، عملکرد
  • محسن عارفیان، کریم عسگری مبارکه* صفحات 48-59
    مقدمه

    مفهوم درد از زمان پیدایش آن در دوران باستان موضوع بحث بوده است. از سال 1800 میلادی با توجه به توسعه علوم تجربی، نظریه های مختلف درد مبتنی بر شواهد تجربی شکل گرفت. با این حال، نظریه های موجود در مورد درد ممکن است برای تفسیر برخی از جنبه های درد مناسب باشند، اما هنوز هیچ کدام به طور کامل تمام جنبه های درک درد را توضیح نمی دهند.

    چهارچوب:

     در پژوهش حاضر به بررسی تعریف درد، طبقه بندی انواع درد پرداخته شده است. در مرحله بعد نظریه های سنتی ادراک درد مثل نظریه اختصاصی، نظریه الگو، نظریه کنترل دروازه و سیر تحول نظریه های بررسی شده است. همچنین تاثیرگذارترین نظریه های زیست روان اجتماعی موجود که مبنای پژوهش ها و مداخلات حوزه درد هستند، مورد توجه قرار گرفته است. در پایان به مرور نظریه های زیستی و آخرین دستاوردهای زیست شناختی از درد مزمن و حاد پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    تا به امروز هیچکدام از نظریه های درد، همه جنبه های درد را پوشش نمی دهد، بنابراین به منظور درک بهتر درد با هدف سیاست گذاری های بهداشت، پژوهش و درمان، لازم است به نظریه های مختلف درد پرداخته شود.

    کلیدواژگان: درد، طبقه بندی درد، تاریخچه درد، نظریه های درد
  • علی اکبر ابراهیم بای سلامی، فاطمه شهابی زاده*، قاسم اهی، جلیل جراحی فریز صفحات 60-75
    زمینه وهدف

     سبک زندگی بیماران تحت تاثیر نشانه های خلقی/ اضطرابی و طرحواره های هیجانی و راهبردهای مقابله بادرد قرار می گیرد،لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مفهومی سبک زندگی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن با توجه به نقش نشانه های خلقی/ اضطرابی و طرحواره های هیجانی و راهبردهای مقابله بادرد انجام شد.

    روش برسی: 

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود.جامعه اماری عبارت از کلیه زنان ومردان (25تا 55) سال دارای کمردرد مزمن مراجعه کننده به بیمارستان رازی ودرمانگاه های شهرتربت حیدریه در سال 1400-1401بودند که تعداد 400 نفر بادرنظر گرفتن ملاک های ورود انتخاب شدند.ابزار مورد استفاده عبارتنداز : پرسشنامه نشانه های هیجانی [1] (خلقی/اضطرابی)،  فرم کوتاه طرحواره های هیجانی [2] ، راهبردهای مقابله بادرد روزنشتایل و کیف (1983) و سبک زندگی درزمان قرنطینه علی اکبری دهکردی [3].داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

     مدل برازش یافته نشان داد، اثر غیرمستقیم نشانه های خلقی/اضطرابی بر سبک زندگی از طریق مقابله با درد (β=-0/165  و P<0/05   ) در سطح 05/0 معنی دار هستند . نتایج مطالعه از میانجیگری راهبردهای مقابله بادرد در رابطه بین نشانه های خلقی/اضطرابی  و طرحواره های هیجانی با سبک زندگی بیماران حمایت کرد.

    نتیجه گیری

      تدوین مداخلات درمانی در جهت کاهش طرحواره های هیجانی و بهبود راهبردهای مقابله بادرد در بهبود و ارتقای سبک زندگی مبتلایان به دردمزمن  مفید است .واژه های کلیدی: نشانه های خلقی/اضطرابی ، طرحواره های هیجانی ، سبک زندگی، راهبردهای مقابله بادرد

    کلیدواژگان: نشانه های خلقی، اضطرابی، طرحواره های هیجانی، سبک زندگی، راهبردهای مقابله بادرد
  • عبدالله دده زاده*، دیبا رئیسی، حسین رستمی، رسول شجاع اصل، زهرا توانگر صفحات 76-91
    زمینه و هدف

    استفاده از داروهای اپیوییدی، داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی و داروهای کورتیکواستروییدی به علت غیر اختصاصی بودن و داشتن عوارضات گسترده، محدویت هایی در تجویز و مصرف دارند. یافتن داروهایی با منشاء طبیعی و عوارض کمتر و مسکن های اختصاصی برای هر عضو، یا کنترل عامل ایجاد کننده درد شاید یکی از مواردی است که امروزه ضرورت دارد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت مروری با محوریت مفردات دارویی ضد درد، در منابع معتبر طب ایرانی (از قرن چهارم تا سیزدهم هجری قمری) انجام شد. مفردات دارویی به دست آمده به عنوان داروهای مسکن درد، برای مواضع مختلف بدن به صورت اختصاصی برای هر یک از اعضاء به صورت سرتا قدم دسته بندی و سپس نام داروها با رفرنس های گیاه شناسی نوین تطبیق داده شد. و نهایتا مکانیسم ضددرد بودن برخی از  آنها به صورت تطبیقی با مقالات الکترونیک موجود در پایگاه داده های Science Direct Scopus, PubMed, مورد بحث و قیاس قرار گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش 231 داروی گیاهی ضددرد و مسکن به دست آمد و داروهای گیاهی مسکن اختصاصی، برای هر یک از اعضاء دسته بندی شد و مکانیسم اثر برخی از آنها که در فارماکولوژی نوین مورد تایید قرار گرفته است، بحث شد.

    نتیجه گیری

    با استفاده از نتایج این مطالعه با انجام پژوهش های آزمایشگاهی و بالینی بیشتر، می توان داروهای مسکن اختصاصی برای کنترل دردهای مختلف طراحی و تولید نمود.

    کلیدواژگان: مسکن اختصاصی، اینترلوکین، سیکلواکسیژناز، پروستاگلاندین، اپیوئید
  • علی صادقی، احمد غضنفری*، شهرام مشهدی زاده، طیبه شریفی صفحات 92-103
    زمینه و هدف

    درمان های روان شناختی سال ها برای بیماران حاد زیستی در کنار سایر درمان های دارویی جواب گوی مشکلات روان شناختی بیماران بوده است. پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی آموزش گروهی سرمایه های روان شناختی با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی بیماران مبتلا به میگرن شهر اصفهان صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    طرح این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به میگرن شهر اصفهان در سال 1400 تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 54 نفر از بیماران مبتلا به میگرن بود و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. گروه های آزمایش تحت 14 جلسه آموزش سرمایه روان شناختی و گروه آزمایش دوم تحت 8 جلسه درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه افسردگی بک بوده و داده ها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تفاوت نمرات افسردگی در مرحله پیش آزمون پس آزمون پیگیری در سه گروه معنی دار (001/0>p) و میزان تفاوت گروه ها در مراحل پژوهش (تعامل زمان در گروه) برابر با 9/72 درصد است.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش سرمایه های روان شناختی بر افسردگی بیماران مبتلا به میگرن این درمان ها عاملی موثر در بهبود افسردگی این بیماران می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، آموزش گروهی سرمایه های روان شناختی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، میگرن
  • مسعود محسنی، رضا فرهمندراد*، سهیل کریمی، سعیدرضا انتظاری، مهزاد علیمیان صفحات 104-111
    زمینه و هدف

    تهوع و استفراغ بعد از عمل  یکی از مهم ترین و آزار دهنده  ترین عوارضی است که بعد از عمل مشاهده می شود. یکی از روش هایی که در برخی مطالعات ذکر شده جویدن آدامس است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر جویدن آدامس بر حالت تهوع و استفراغ بعد از هیستروسکوپی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور بود که بر روی 52 بیمار زن مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایران که تحت عمل جراحی هیستروسکوپی قرار گرفتند، انجام شد. بیماران به طور تصادفی در یکی از دو گروه آدامس های بی مزه یا اندانسترون 4 میلی گرم وریدی قرار گرفتند. سپس دو گروه از نظر شدت و میزان تهوع و استفراغ مقایسه شدند.

    یافته ها

    زمان از شروع درمان تا بهبود حالت تهوع و استفراغ در دو گروه ثبت شد. در گروه اندانسترون میانگین زمان 63/13دقیقه و گروه آدامس جویدن میانگین زمان 13/20دقیقه بود. اندانسترون تهوع و استفراغ بعد از عمل را سریعتر از جویدن آدامس کاهش داد. میانگین بهبود تهوع و استفراغ در گروه اندانسترون 23 مورد از 26 مورد بود که 3 مورد نیاز به درمان نجات بخش داشتند و در گروه آدامس از 26 مورد 22 مورد بهبودیافته  و 4 مورد به درمان نجات بخش نیاز پیدا کردند. تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت (685/0 = P).

    نتیجه گیری

    مقایسه آماری بین دو گروه اندانسترون و آدامس تفاوت معنی داری را در بهبود حالت تهوع و استفراغ بعد از هیسترکتومی نشان نداد، اما دوره زمانی درمان تا بهبود تهوع و استفراغ پس از هیسترکتومی در گروه اندانسترون سریعتر از گروه آدامس بود.

    کلیدواژگان: آدامس، اندانسترون، تهوع، استفراغ
|
  • Nasrin Kashefimehr, Faezeh Ebrahimisadr, Hadi Smkhani Akbarinejhad* Pages 1-10
    Aims and background

    The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance & commitment therapy on intensity of pain experience & life satisfaction of patients with epilepsy.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental with a pretest-posttest & follow up control group design. The statistical population of the research consisted of all men with epilepsy in Tabriz who were members of the Epilepsy Society of this city in 2022. 30 people were randomly selected into two groups (15 people each) by following the criteria for entering and leaving the research and using the purposeful sampling method. The members of the experimental group received acceptance and commitment-based therapy in 8 sessions of 1.5 hours; but the control group did not receive any treatment. Analysis of findings through repeated measures analysis of variance test.

    Results

    In the pretest, mean and standard deviation of the acceptance & commitment therapy for intensity of pain experience (76.93±4.49) and for life satisfaction (40.40±3.85), and in the control group for intensity of pain experience ( 78.27±4.14) and for life satisfaction (40.60±3.52) (P>0.05). Acceptance & commitment therapy, compared to the control group, the intensity of pain experience (78.27±4.14) and life satisfaction (78.27±4.14) of patients with epilepsy decreased and increased respectively in the post-test (p<0.001). In the follow-up phase, the effect of treatment on the intensity of pain experience and life satisfaction was lasting (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that acceptance and commitment therapy has reduced the intensity of pain experience and increased life satisfaction of patients with epilepsy.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Intensity of Pain Experience, Life Satisfaction of Patients, Epilepsy
  • Tina Alipanah, Abdolrasoul Daneshjoo*, Seyed Kazem Mousavi Sadati Pages 11-22
    Background and Aim

    Genuvarum is a common complication among girls aged 12-16 years. This study aimed to investigate the effect of eight weeks of NASM and Theraband correction exercises on balance and kinematic variables of the knee in girls aged 16-12 years suffering pain due to genuvarum.

    Methods

    The research sample includes 30 of these individuals who were randomly selected and then randomly divided into three groups of 10 controls (age: 14.20 ± 1.31 years, height: 1.59 ± 0.059). M, weight: 54.80 ± 7.61, BMI: 21.26 ± 2.19 kg / m2), Theraband group (age: 14.70 ± 0.94 years, height: 1.61 ± 0.06 M, weight: 54.40 ± 4.37 kg, BMI: 21.51 ± 1.23 kg / m2) and NASM group (age: 14.71 ± 1.16 years, height: 1.66 ± 0.053 M, weight: 56.70 ± 4.47 kg, BMI: 20.52 ± 0.87 kg / m2). In this study, a balance was assessed using the Walking on the balance wood test. Also, the distance between the inner condyle of the femur and the Q angle was measured using a caliper and a goniometer, respectively. After evaluating the variables, the subjects were divided into three groups of control and training, and each training group performed the training program for 8 weeks and 3 sessions per week. The control group also performed their daily activities and physiotherapy at Arman Clinic during this period. In this study, the normality of the distributions was investigated using the Shapiro-Wilk test. To test the research hypotheses under normal conditions, ANCOVA analysis of covariance (between groups) and correlated T (within groups) were used. SPSS software version 26 was used in this study.

    Results

    The results of this study showed that applying 8 weeks of NASM and Theraband training program in addition to increasing the balance was effective in improving the distance between the condylar and the Q angle (P = 0.001). In the field of comparison between the two training groups, except for the Q angle (P = 0.001), the balance variable and the distance between the condyles were not found (P ≥ 0.05).

    Conclusion

    In general, the results of the present study show the effect of both NASM and Theraband training programs on balance and improvement of knee kinematic variables; 1- The distance between the inner condyle of the femur, 2- Q angle has been effective. Based on this, it seems that the use of these two training programs in this community can lead to desirable results and shows the importance of using these exercises (especially NASM) in girls suffering genuvarum

    Keywords: Genuvarum, knee kinematics, Q angle, girls
  • Mojgan Khodapanah, Mojdeh Khodapanah*, Sadegh Taghiloo, Fatemeh Golshani Pages 23-35
    Aim and Background

    To investigate the structural relationships between chronic pain and body mass index mediated by eating behaviors, pain-related fear, anxiety sensitivity, and pain catastrophizing.

    Methods

    The research method was structural equation modeling and the statistical population of men and women with chronic pain referred to the orthopedic, physiotherapy, neurology wards of Al-Ghadir Hospital and orthopedic specialists of Farahbakhsh clinics in Tehran in spring, summer and autumn of 2022, of which 400 they were selected by purposive sampling method and participated in the research. Data were used to calculate participants' body mass index and the Dutch Eating Behavior Questionnaire (Van Strien, Frijters, Bergers & Defares, 1986), Chronic Pain (Vankorff et al, 1990), Pain Anxiety Symptom Scale (Pain-Related Fear) (McCracken & Dhingra, 2002), Anxiety Sensitivity Questionnaire (Patterson and Reese, 1992) and Pain Catastrophic Scale (Sullivan, Bishop, & Pivik, 1995) were collected and analyzed using structural equation modeling in Amos21 software.

    Results

    The results showed that the model has a good fit with the observed data (df2c <3, GFI, AGFI and CFI> 0.90 and RMSEA <0.08). Chronic pain, pain-related fear, anxiety sensitivity, catastrophic pain, and eating behaviors can explain 29.6% of the variance in body mass index. 55.2% of the variance of eating behaviors is explained by chronic pain, pain-related fear, anxiety sensitivity, and catastrophic pain.

    Conclusion

    To prevent and treat obesity in people with pain, the variables of pain-related fear, anxiety sensitivity, catastrophic pain and eating behaviors should be targeted.

    Keywords: anxiety sensitivity, body mass index, chronic pain, eating behaviors, pain catastrophizing, pain related fear
  • Niloufar Farivar, Amir Letafatkar*, Malihe Hadadnezhad, Seyed Sadredin Shojaedin Pages 36-47
    Background

    Low back pain is one of the most common problems among pregnant women and requires further investigation and design of effective interventions. Therefore, the present study investigated the effect of adding breathing exercises to comprehensive exercises in water and dry land on lumbo-pelvic pain. pain, functional disability, SFMA scores in pregnant women during lumbo-pelvic pain.

    Methods

    A total of 60 pregnant women with lumbo-pelvic pain were randomly divided into two groups: breathing exercises with on-land training (30 people) and breathing exercises with water training (30 people) and performed 14 weeks of training. Measured variables included pain, functional disability, SFMA scores were examined in the pretest and posttest.

    Results

    Intra-group results in pain, functional disability, and SFMA variables showed significant results after 8 weeks of treatment in both groups (P<0.001). No significant difference was seen between the two exercise interventions in improving pain (p=0.91), functional disability (p=0.77) and SFMA (p=0.53).

    Conclusion

    Adding breathing exercises to water and land exercises can improve pain, functional disability, and SFMA scores variables in pregnant women with lumbo-pelvic pain.Key Words: Pregnancy, lumbo-pelvic pain, breathing Exercise, Function

    Keywords: Pregnancy, lumbo-pelvic pain, breathing Exercise, Function
  • Mohsen Arefian, Karim Asgari Mobarakeh* Pages 48-59
    Objective

    The origin of the concept of pain dates back to ancient times, which has been the subject of debate since then. Since 1800 AD, according to the development of experimental sciences, various theories of pain based on experimental evidence have been formed. However, existing theories of pain may be suitable for explaining some aspects of pain, but none of them had fully explained all aspects of pain perception.

    Findings

    In the current study, the definition of pain, and its types and classification of were investigated. Then, the traditional theories of pain, such as specific theory, Pattern theory, gate control theory, and their evolution of were examined. Also, the most influential bio-psychosocial theories which formed the basis of research and interventions in the field of pain were considered. Ultimately, biological theories and the latest achievements in chronic and acute pain have been reviewed.

    Conclusion

    Until now, none of the theories of pain covers all aspects of pain, so in order to better understand pain with the aim of health policies, research and treatment, it is necessary to address different theories of pain.

    Keywords: Pain, classification of pain, history of pain, theories of pain
  • AliAkbar Ebrahimbai Salami, Fatemeh Shahabizadeh*, Qasim Ahi, Jalil Jarahi Fariz Pages 60-75
    Background and purpose

    the lifestyle of patients is affected by mood/anxiety symptoms and emotional schemas and coping strategies with pain, so the present study aims to provide a conceptual model of the lifestyle of patients with chronic back pain with regard to the role of mood/anxiety symptoms and Emotional schemas and pain coping strategies were performed.

    Research method

    The descriptive research method was correlation type. The statistical population consisted of all women and men (25 to 55) years old with chronic back pain who referred to Razi Hospital and hospitals in Tarbat Heydarieh city in 1400-1401, which numbered 400 people, considering the entry criteria. The tools used are: questionnaire of emotional symptoms (mood/anxiety), short form of emotional schemas, strategies for coping with pain Rosenstein and Kaif (1983) and life style during quarantine by Ali Akbari Dehkordi. The data was analyzed by structural equation modeling method.

    Findings

    The fitted model showed that the indirect effect of mood/anxiety symptoms on lifestyle through dealing with pain (β=-0.165 and P<0.05) are significant at the 0.05 level. The results of the study supported the mediation of pain coping strategies in the relationship between mood/anxiety symptoms and emotional schemas with patients' lifestyle.

    Conclusion

    Developing therapeutic interventions to reduce emotional schemas and improve pain coping strategies is useful in improving and improving the lifestyle of chronic pain sufferers.Keywords: mood/anxiety symptoms, emotional schemas, lifestyle, pain coping strategies

    Keywords: mood, anxiety symptoms, emotional schemas, lifestyle, pain coping strategies
  • Abdollah Dadazadeh*, Diba Raeisi, Hossein Rostami, Rasoul Shoja, Zahra Tavangar Pages 76-91
    Background and purpose

    The use of opioid drugs, non-steroidal anti-inflammatory drugs and corticosteroid drugs has limitations in prescription and use due to their non-specificity and extensive side effects. Finding drugs of natural origin with less side effects and local analgesic for each member or control the factor of creating pain is perhaps one of the things that is necessary today.

    Materials and methods

    This research was conducted as a review focusing on analgesic medicinal terms in the reliable sources of Iranian medicine (from the 4th to the 13th century AH). The obtained medicinal terms were categorized as pain relievers for different parts of body of the body specifically for each of the organs and then the names of the drugs were matched with modern botanical references. And finally, the analgesic mechanism of some of them was diccussed and compared with the electronic articles available in Science Direct Scopus, PubMed databases.

    Findings

    In this research, 231 herbal local analgesic and pain relievers were obtained, and specific pain reliever herbal drugs were categorized for each organ, and the mechanism of action of some of them, which has been confirmed in modern pharmacology, was discussed.

    Conclusion

    By using the results of this study, with conducting more laboratory and clinical research, it is possible to formulate and produce local analgesic to control different pains.

    Keywords: local analgesic, interleukin, cyclooxygenase, prostaglandin, opioid
  • ALI Sadeghi, Ahmad Ghazanfari*, Shahram Mashahdizadeh, Tayebe Sharifi Pages 92-103
    Aims and background

    For many years, psychological treatments for acute biological patients, along with other drug treatments, have been the answer to the patients' psychological problems. The present study was conducted to compare the effectiveness of group training of psychological capitals with cognitive therapy based on mindfulness on depression of migraine patients in Isfahan city.

    Materials and Methods

    The design of this research was a Quasi-Experimental type of pre-test, post-test, and follow-up with a control group. The statistical population of the study was made up of all migraine patients in Isfahan city in 1400. The research sample consisted of 54 patients with migraine who were selected by the available sampling method and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The experimental groups underwent 14 sessions of psychological capital training, and the second experimental group underwent 8 sessions of cognitive therapy based on mindfulness. The control group did not receive any intervention. The research tool included the Beck Depression Questionnaire and the data were analyzed using two-way repeated measures ANOVA. 

    Results

    The difference in depression scores in the pre-test and follow-up test in the three groups is significant (p<0.001) and the difference between the groups in the research stages (interaction of time in the group) is equal to 72.9%.

    Conclusion

    Considering the effect of cognitive therapy based on mindfulness and psychological capital training on the depression of migraine patients, these treatments become an effective factor in improving the depression of these patients.

    Keywords: Depression, Psychological capital training, Mindfulness-based cognitive therapy, Migraine
  • Masood Mohseni, Reza Farahmand Rad*, Soheil Karimi, Saeed Reza Entezari, Mahzad Alimian Pages 104-111
    Background

    Postoperative nausea and vomiting (PONV) is one of the most important and distressing complications observed in the postoperative phase. One of the methods mentioned in some studies is chewing gum. The present study investigated the effect of chewing gum on nausea and vomiting after hysteroscopy.

    Methods and materials: 

    The present study was a double-blinded randomized controlled trial carried out on 52 female patients referred to hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences who underwent hysteroscopic surgery. The patients were randomly assigned to one of two groups of tasteless chewing gum or Ondansetron 4 mg IV. Then, the two groups were compared regarding severity and amount of PONV.

    Results

    The time from the start of treatment to the improvement of nausea and vomiting was recorded in two groups; ondansetron group had an average time of 13.63 minutes and chewing gum group had an average time of 20.13 minutes. Ondansetron reduces postoperative nausea and vomiting faster than chewing gum. The mean improvement in PNOV in the ondansetron group was 23 out of 26 cases, of which 3 required rescue treatment, and in the chewing gum group 22 out of 26 cases recovered and 4 received rescue treatment. There was no significant difference between the two groups (P = 0.685).

    Conclusion

    Statistical comparison between the two groups of ondansetron and chewing gum does not show a significant difference in the improvement of nausea and vomiting after hysterectomy, but the time period of treatment to improvement of nausea and vomiting after hysterectomy in the ondansetron group was faster than the chewing gum group.

    Keywords: Chewing gum, Ondansetron, nausea, vomiting