فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات توسعه اجتماعی ایران
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/29
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فاطمه فتح اللهی، محمد عزیزی*، مریم لشکری زاده صفحات 7-32

    با وجود تحقیقات متعدد در مورد موضوعات برندسازی، برندسازی بین المللی به حد کافی پوشش داده نشده است. در صورت وجود یک نگرش جامع به برندسازی، یک برند می‏تواند به عنوان ابزار استراتژیک در بهبود عملکرد شرکت مورد استفاده قرار گیرد حال آنکه توجه به این مقوله در سطح بین المللی اهمیت دوچندانی را پیدا کرده است. این تحقیق که یک تحقیق کیفی می‏باشد با روش علم سنجی، و با استفاده از روش تحلیل استنادی و تحلیل محتوایی مستندات انجام شده است؛ برآن است تا مطالعات در این زمینه را مورد بررسی قرار داده و با نظم دهی به تحقیقات به ارایه مدل مفهومی و یکپارچه با استفاده از تحلیل محتوایی مستندات بپردازد. جامعه‏ ی آماری این تحقیق کلیه ‏ی مستندات ارایه شده در پایگاه داده‏ای اسکوپوس به تعداد 207 مدرک (شامل مقاله، مجله، کتاب و. . .) از سال 2020 میلادی می‏باشد. که با استفاده از نرم ‏افزار bibexcle و VOSviewer ارزیابی و مصورسازی انجام شده است. بر اساس تحلیل محتوایی مستندات و نتایج تحقیق؛ تحقیقات در زمینه‏ ی «برندسازی بین المللی»به پنج بخش تقسیم ‏بندی شده است. بخش اول تحقیقات مرتبط با ماهیت برندسازی است. بخش دوم تحقیقات مرتبط با پیشران و بخش سوم مربوط به پیشایندهای برندسازی و بخش چهارم مربوط به ارکان کلیدی در برندسازی بین‏ المللی است و نهایتا در بخش پنجم به عوامل مرتبط با بازار در برند سازی بین المللی پرداخته شده است. این پژوهش مدلی مفهومی برای تحقیقات در زمینه‏ ی «برندسازی بین‏ المللی»ایجاد نموده است تا بتواند مسیرتحقیقات آتی را در جهت درست هدایت کند.

    کلیدواژگان: برندسازی، بین‏المللی‏سازی، جهانی سازی، برندسازی بین‏الملل، علم سنجی
  • فرزانه عالی زاد، فرزانه خلیلی*، فرید عسکری صفحات 33-52
    زیرساخت‏ها در هر کشوری در واقع بنیان اساسی جامعه آن کشور محسوب می‏شوند و عدم توجه به آنها پیامدهای جبران ناپذیری را در کشور ایجاد می کند و آسیب در یک بخش می تواند بخش های دیگر اقتصادی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین برای رسیدن به اقتصادی بهره ور و متکی به کارایی و نوآوری و برای دستیابی به رشد مستمر در در آمد ملی و افزایش ثروت سرانه جامعه در دوره کنونی وگذر از اقتصاد تک محصولی، امری حیاتی محسوب می شود. برای این منظور از داده‏های کشور ایران طی دوره زمانی 1357 تا 1399 و الگوی تصحیح خطای برداری استفاده شده است. متغیرهای مورد استفاده شامل ارزش افزوده گروه کشاورزی، صنعت و خدمات و همچنین سرمایه گذاری در زیرساخت‏های انرژی، حمل و نقل و ارتباطات به قیمت ثابت سال 1390 می باشد. نتایج تحقیق نشان داد بین زیرساخت‏های انرژی، حمل و نقل و ارتباطات با توسعه بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات ارتباط معناداری وجود داشته است به طوری که توسعه زیرساخت‏های حمل و نقل بیشترین میزان اثر گذاری بر توسعه بخش کشاورزی، توسعه زیرساخت‏های انرژی بیشترین میزان اثر گذاری بر توسعه بخش صنعت و توسعه زیرساخت‏های حمل و نقل بیشترین میزان اثر گذاری بر توسعه بخش خدمات را داشته است.
    کلیدواژگان: زیرساخت‏ها، سیستم حمل و نقل، سیستم ارتباطات، سیستم انرژی، توسعه اقتصادی
  • علی اکبر توکلی نژاد، رحیم سرور* صفحات 53-68

    سکونت قریب به 8 میلیون نفر در سکونتگاه های غیررسمی یا محلات فرو دست شهری، یکی از چالش‏های اساسی در نظام مدیریت و برنامه‏ ریزی شهری ایران محسوب می‏شود که خاستگاه و علل گسترش آن را م‏ توان در مولفه‏ های مختلفی از سطوح کلان، میانه دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ‏ریزی شهری، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران و خرد در رابطه با شرایط اقتصادی، سیاسی، مدیریتی، قانون گذاری، جمعیتی، تبیین و تحلیل کرد که در چارچوب نظریات مختلفی مورد بحث و بررسی و کالبد شکافی علمی قرار گرفته ‏اند که از آن جمله می‏توان به نظریات مهاجرت و عدم تعادل‏ های فضایی اشاره کرد. در میان معضلات کالبدی، اقتصادی، اجتماعی سکونتگاه ‏های غیررسمی، مسیله امنیت اجتماعی یکی از اساس‏ ترین چالش‏ها به شمار می‏رود. هدف اصلی این مقاله تبیین ابعاد فضا - جامعه و امنیت اجتماعی درمحدوده سکونتگاه های غیررسمی واقع در اسلامشهر می‏باشد که برای این منظور محلات اسلامشهر انتخاب شده است. نوع تحقیق کاربردی - توسعه ای بوده و از ابزارهای اسنادی، تحلیلی، بازدیدهای میدانی، مصاحبه، تکمیل و تحلیل پرسشنامه استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می‏دهد در بین محلات چهارگانه میان آباد، امام حسین، مظفریه، و ضیاء آباد، محله میان آباد نمونه بارزی از جدایی گزینی فضایی - اجتماعی با شرایط اقتصادی - اجتماعی و کالبدی خاص خود می باشد.

    کلیدواژگان: فضا، اسکان غیر رسمی، امنیت اجتماعی، اسلامشهر
  • سیده سیما امیری، طهمورث شیری*، رضاعلی محسنی صفحات 69-79

    دولت ها بنا به اقتضای زمانی، شرایط کشور و بنابر گفتمان حزب خود، سعی در تدوین برنامه ‏های پنج ساله با رویکرد تحول آفرین و توسعه ای دارند. یکی از بخش‏های اساسی و کلیدی در برنامه ‏های توسعه ‏ای، بخش اجتماعی و خدمات رفاهی آن است که موجبات رشد و تعالی جامعه را فراهم می‏کند. توسعه اجتماعی با بهترشدن کیفیت زندگی، تامین حقوق انسان ها، توجه به مشارکت شهروندی و نهادهای مدنی، عدالت و حمایت‏های اجتماعی و همچنین توجه به استعدادها و توانمندی ‏های مردم میسور می‏گردد. در این پژوهش به بررسی بخش اجتماعی (خدمات و رفاه اجتماعی) برنامه پنجم و ششم توسعه با روش تحلیل گفتمان پرداخته شده است. روش تحلیل از طریق روش تحلیل گفتمان لاکلاو و موف صورت می‏گیرد. برنامه پنجم توسعه که مربوط به گفتمان اصولگرایی است بر نشانه‏ های «عدات اجتماعی»، «کاهش تصدی گری دولتی و رفاه اجتماعی فراگیر» تاکید دارد و برنامه ششم توسعه که مربوط به گفتمان اصلاح طلبی و اعتدال و توسعه است بر «حقوق شهروندی»، «سلامت همگانی»، «تاب‏آوری اجتماعی»، «اصلاح مالیاتی حوزه سلامت» و «نظام جامع آسیب‏های اجتماعی» استوار است.

    کلیدواژگان: برنامه پنجم و ششم توسعه، روش تحلیل گفتمان لاکلاو و موف، گفتمان عدالت اصولگرایی، گفتمان اعتدال و توسعه اصلاح طلبی
  • رحیم عبدلی، طیب افشارنیا*، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی صفحات 81-92
    دفاتر گواهی امضای الکترونیک به عنوان یک نهاد حقوقی در جهت تامین حقوق برخی از اشخاص اقدام به ثبت و گواهی امضای الکترونیک می‏کنند. دفاتر گواهی امضای الکترونیک در جهت صدور تصادیق امضا و مطابقت آن با اصل، برخی شرایط و ضوابط را رعایت می‏کنند. یکی از مهمترین تعهداتی که دفاتر گواهی امضای الکترونیک به صاحبان امضا می‏دهند. حفظ اسرار و محرمانگی اطلاعات مربوط به شهروندان می‏باشد. یکی از مهمترین مبانی به کار رفته در این تحقیق بررسی مسیولیت صاحبان دفاتر گواهی امضای الکترونیک می‏باشد که جزییات آن مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: دفتر، امضا، الکترونیکی، گواهی، دیجیتال
  • جواد دیندار فرکوش، شهلا کاظمی پور ثابت*، حمید انصاری صفحات 93-111

    هدف این تحقیق پیش بینی نیازهای جمعیت سالمند ایران در مناطق و گروه ‏های مختلف جمعیتی تا سال 1420 و نقش آن در توسعه اجتماعی است . روش تحقیق ترکیبی از دو روش کمی (تحلیل ثانوی) و اسنادی بوده، در "بخش کمی پیش بینی روند سالمندی جمعیت با استفاده از نتایج سرشماری سال‏های 95-1365 از طریق روش ترکیبی و با استفاده از جدول ضرایب بقاء سازمان ملل و برآوردهای انجام شده توسط مرکز آمار ایران و روش‏های جمعیت شناختی" محاسبه شده و برای "برآورد نیازهای مختلف جمعیت سالمندان از اسناد و مدارک معتبر آماری و سپس از روش‏های محاسباتی جمعیتی" استفاده شد. براساس نظریه ‏های مطرح شده، توسعه اقتصادی و همچنین وارداتی بودن تجهیزات پزشکی در کشور‏های در حال توسعه، موجب کاهش میزان مرگ و میر و باروری و افزایش امید زندگی و تغییرات اساسی در ساختار سنی جمعیت گردید و این امر در بدو تولد در مراحل اولیه گذار جمعیتی منجر به افزایش جمعیت و در مراحل پایانی باعث افزایش جمعیت سالخورده می‏گردد. در حوزه نیازهای سالمندان نیز نظریات مطرح شده مورد بررسی قرار گرفت که درآمد، بیمه درمانی، آموزش، حامی اجتماعی و مسکن به عنوان مهمترین نیازهای سالمندان در مناطق و گروه مختلف جمعیتی تا سال 1420 مورد پیش بینی قرار گرفته‏اند و از آن جهت که هدف اصلی توسعه اجتماعی ارتقاء سطح زندگی افراد و کیفیت زندگی مردم است، شناسایی نیازهای سالمندان تاثیر بسزایی در توسعه اجتماعی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سالمندی، رشد تعداد سالمندان، نیازهای سالمندان، توسعه اجتماعی
  • نرگس رحمانی، تقی آزاد ارمکی*، باقر ساروخانی صفحات 113-128
    اکثر مطالعات و پژوهش هایی که تاکنون طی چندین دهه ی اخیر در ایران در خصوص ارزش ها در حوزه ی علم جامعه شناسی انجام شده است، نشان از تغییرات عمده و اساسی در نظام ارزشی خانواده ها دارند. بنابراین پژوهش حاضر با تکیه بر تیوری تغییرات ارزشی اینگلهارت به دنبال این سوال اساسی است که جهت تغییر و تحولات ارزش های خانوادگی در ابعاد مختلف آن میان حاشیه نشینان مناطق 19 و 4 شهر تهران چگونه است؟ به همین منظور از زنان و مردان بالای 18سال محلات حاشیه نشین مناطق نامبرده و همچنین جهت تطبیق و مقایسه با سایر محلات همین مناطق،30 مصاحبه عمیق انجام گرفت. رویکرد پژوهش، کیفی و روش پژوهش، نظریه زمینه ای (گراندد تیوری) و شیوه ی نمونه گیری هدفمند و نظری بود. یافته های پژوهش عکس تیوری اینگلهارت را نشان داد، به طوری که، محلات حاشیه نشین با توجه به موقعیت خاصشان همانند سایر محلاتی که در متن جامعه شهری موردمطالعه بودند، درمجموع گرایش به ارزش های خانوادگی فرا مادی داشتند با توجه به رویکردهای غالب موجود جامعه، در خصوص چگونگی جهت ارزش های خانوادگی می توان گفت در بین نمونه های موردمطالعه جهت ارزش های خانوادگی به سمت وسوی قطبی شدن درحرکت است. درحالی که به قول اینگلهارت جامعه ای دارای تعادل ارزشی است که توامان دارای ارزش های مادی و فرا مادی باشد.
    کلیدواژگان: ارزش های خانوادگی، حاشیه نشینی، ارزش های مادی و فرامادی
  • محمدعلی عسگری، فهیمه مخبر دزفولی*، یونس فرهمند صفحات 129-139

    یکی از تحولات مهم تاریخی در دوران نخست خلافت عباسی، برکشیده شدن خاندان‏های ‏ایرانی بود. آنچنانکه از ابتدای تشکیل این خلافت تا زمان غلبه ترکان تقریبا اکثر مقدرات خلافت در دست وزرای ایرانی قرار گرفت. خاندان‏های بختیشوع، نوبختی، برمکیان، سهل از جمله این خاندان‏های بزرگی بودند که خدمات ارزنده‏ای ‏را به خلافت عباسی کرده و درهمان حال از امکانات و قدرت فراوانی نیز برخوردار شدند. پرسشی که همواره مطرح بوده اینکه نقش تاریخی این خاندان‏ها ‏در توسعه هویت ایرانی - اسلامی چه بوده است؟چگونه در حالی که آنها کارگزاران یک خلافت عربی بودند و باید نسبت به آن التزام می‏داشتند، موفق شدند در توسعه هویت ایرانی - اسلامی نیز اثرگذار باشند؟ فرضیه ما آن است که آنها علاوه بر آنکه هویتی ایرانی داشتند، مبانی اسلام را نیز به دقت می‏شناختند. نتیجه کار ما نشان می‏دهد که آنها نه تنها موفق شدند اسلام را در هویت ایرانی ادغام کنند، بلکه در دراز مدت موفق شدند هویت ایرانی را وارد جهان عرب کرده و به این وسیله نقش پر رنگی در ایجاد زیرساخت‏های ‏لازم برای تمدن اسلامی داشته باشند. در این جا سعی شده است با روش تحلیل منابع تاریخی و نقد پژوهش‏های جدید، ضمن توضیح موقعیت و شرایط حضور این خاندان‏ها در بدنه خلافت عباسی و نیز با تفکیک نقش آنها به دو گروه کارگزاران و دانشمندان به این پرسش‏ها پاسخ داده شود.

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، توسعه، خاندان های ایرانی، خلافت عباسی
  • منصوره اسکندری، مجید رادفر*، حمیدرضا فاتحی صفحات 141-158

    اگر موسسات آموزشی می‏خواهند موفق باشند، بایستی مدل‏های آموزشی جدیدی که برای دانش آموزان کارآمد هستند را ایجاد کنند. آموزش از راه دور یا آموزش غیر حضوری یک سیستم هدایت شده یا فرآیندی است که یادگیرندگان را به منابع دور دست متصل می‏کند و می‏تواند به عنوان ابزاری برای یادگیری مکمل نیز بکار گرفته شود. هدف از انجام تحقیق حاضر این است که با شناسایی نقاط قوت و نقاط ضعف (SW) اقتصادی-اجتماعی آموزش غیرحضوری، به مدیران مدارس و موسسات آموزشی در اتخاذ راهبردهای مناسب در راستای بهبود آموزش و ارتقاءی عملکرد آموزشی کمک شود. بدین منظور، از طریق نمونه گیری هدفمند، اطلاعات 15 نفر از معاونان توسعه مدیریت، معلمان، کارشناسان سنجش تحصیلی و اعضای انجمن‏های اولیاء و مربیان آموزش و پرورش منطقه 3 تهران، از طریق مصاحبه‏های نیمه ساختار یافته گردآوری و تجزیه و تحلیل شد و با استفاده از روش نظریه برخاسته از داده، مدل نقاط قوت و نقاط ضعف اقتصادی-اجتماعی آموزش غیرحضوری طراحی گردید. یافته‏های این تحقیق کیفی نشان می‏دهند که بکارگیری صحیح آموزش غیرحضوری می‏تواند موجب ارتقاء جایگاه و اعتبار مدارس در سطح آموزش و پرورش، افزایش تعاملات درون مدرسه‏ای و ارتقاء رضایتمندی والدین، دانش آموزان و کادرآموزشی گردد.

    کلیدواژگان: آموزش غیرحضوری، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی
  • مسعود دارابی*، ابوالقاسم حیدرابادی صفحات 159-174

    تعاون یکی از سه بخش مهم اقتصادی کشور محسوب می‏شود. تعاونیها و بخش تعاون می‏تواند در توسعه اقتصادی و اجتماعی یک جامعه اثرگذار باشد. پژوهش حاضر با هدف نقش تعاونی‏ها در توسعه اقتصادی و اجتماعی در استان قم مطالعه شد. روش‏‏ تحقیق، پیمایشی بوده و ابزار آن، پرسشنامه است. جامعه آماری مطالعه حاضر، اعضای شرکتهای تعاونی تولیدی و خدماتی استان قم می‏باشد که مجموعا برابر با 830044 نفر می‏باشند. از طریق نمونه‏ گیری خوشه‏ای چندمرحله‏ای، تعداد 400 نفر از اعضای تعاونی‏ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ‏ها نشان می‏دهد میانگین متغیر توسعه اجتماعی در سطح متوسط رو به پایین قرار دارد. بالاترین میانگین را به ترتیب شاخص‏های فعالیت‏های مدنی، سلامت جسمانی و هنجارهای تعمیم‏یافته داشته است. همچنین کمترین میانگین مربوط به انسجام اجتماعی و آگاهی اجتماعی است. میانگین توسعه اقتصادی برابر با 2.44 بوده و کمتر از حد متوسط است. همچنین مقدار آن از توسعه اجتماعی نیز پایین‏تر است. نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان می‏دهد که 40/5 درصد از تغییرات توسعه اجتماعی و 30/1 درصد توسعه اقتصادی متاثر از تعاونی‏ها و بخش تعاونی است. نتیجه این که تعاونی‏ها و عملکرد مثبت آنها می‏تواند زمینه را برای توسعه اجتماعی و اقتصادی فراهم سازد. لذا تعاونی‏ها توانایی لازم برای ایجاد برابری اقتصادی و اجتماعی در استان قم را دارند.

    کلیدواژگان: تعاون، فرهنگ تعاونی، توسعه اجتماعی، توسعه اقتصادی و قم
  • سید حسن مهدوی فر، بهارک شیرزاد، فاطمه حمیدی فر، عباس خورشیدی صفحات 175-192

    کاهش بارندگی، افزایش دما و مصرف بی رویه و بالای آب در سال 1402 منجر به ایجاد بزرگترین بحران قرن در حوزه آب شده است. این مهم ضرورت توجه به موضوع سیاست گذاری مدیریت بحران در آب کشور را بیش از پیش نموده است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ‏‏ها از نوع پژوهش کمی است. تکنیک یا روش مورد استفاده در بخش کمی، پیمایش است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارشناسان و مدیران حوزه آب در کشور می‏باشند که به دلیل گستردگی جامعه مورد تحقیق حجم جامعه نامحدود و بالاتر از یکصد هزار نفر مشخص گردید. مطابق جدول مورگان تعداد 384 نفر نمونه مورد نیاز می‏باشد که تعداد 397 پرسشنامه به محقق عودت داده شد.روش نمونه‏ گیری بصورت غیر تصادفی در دسترس می‏باشد. در پژوهش حاضر برای پاسخ به سوالات تحقیق از پرسشنامه 21 گویه‏ای استفاده شده است.جهت سنجش میزان پایایی گویه ‏‏ها یا سنجه ‏های تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ بالای 0.70 به عنوان ضریب آلفای قابل قبول است و نشان می‏دهد که بین‏گویه‏‏ ها یا سیوالات هر متغیر ارتباط و پیوستگی وجود دارد. نتایج حاصل از اجرای مدل پژوهش نشان می‏دهد بالاترین ضریب مسیر مربوط به بعد سیاسی با ضریب 0.889 و در جایگاه دوم بعد قانونی با ضریب مسیر 0.766 می‏باشد. و کمترین ضریب مسیر مربوط به بعد اقلیمی با ضریب 0.504 می‏باشد. نتایج حاصل از اجرای آزمون t نشان می‏دهد در سطح اطمینان 99 % ابعاد مدیریتی، اقتصادی ، سیاسی، فرهنگی و اقلیمی در وضعیت ضعیف قرار دارند و تن‏ها از مجموع ابعاد مورد بررسی از نظر نمونه مورد پژوهش تن‏ها دو بعد قانونی و اجتماعی در وضعیت مطلوب قرار دارند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، مدیریت، بحران، آب، تغییرات اقلیمی
  • سعیده سبزیان*، هوشنگ گراوند، مسیح علی پور صفحات 207-233

    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی الگوی آسیب های اجتماعی و خانوادگی نوپدید متاثر از کرونا در استان قم بود که با بهره ‏گیری از روش آمیخته اکتشافی متوالی انجام گرفت. در بخش کیفی پژوهش تعداد 18 مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته با جامعه خبرگان آسیب های اجتماعی  به روش گلوله برفی انجام شد. در بخش کمی نیز تعداد 384 نفر به روش نمونه ‏گیری تصادفی چندمرحله‏ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. آسیب های نوپدید شامل شش مقوله اصلی وابستگی به فضای مجازی، وابستگی به تکنولوژی های جدید ارتباطی، مسایل اجتماعی، مسایل روانی، مشکلات آموزشی و مشکلات خانوادگی می باشد. در مقوله وابستگی به فضای مجازی هفت مقوله فرعی «پیامد جسمانی»، «پیامد روانی»، «پیامد رفتاری»، «پیامد ارتباطی»، «پیامد اجتماعی»، «پیامد آموزشی» و «جرایم اینترنتی» مورد شناسایی قرار گرفت. دو مقوله فرعی یعنی «وابستگی به ماهواره» و «وابستگی به تلفن همراه» به عنوان مقوله های فرعی وابستگی به تکنولوژی های جدید ارتباطی شناسایی شد. تحلیل مصاحبه های کیفی نیز نشان داد که «اعتیاد به مواد مخدر و الکل»، «کم رنگ شدن تعاملات اجتماعی»، «انتشار حرف ها و فیلم های ناخواسته»، «شیوع شبه علم»، «بیکاری»، «بحران سوگ» و «مسایل اقتصادی» به عنوان مقوله های فرعی مسایل اجتماعی شناسایی شده است. همچنین سه مقوله فرعی «افسردگی»، «اضطراب» و «وسواس» برای مسایل روانی شناسایی شد. مشکلات آموزشی نیز شامل مقوله های فرعی «عدم آشنایی با الزامات تدریس مجازی»، «کمبود انگیزه»، «تبعض آموزشی» و «رواج تقلب» می باشد. «تعارضات خانوادگی»، «افزایش بار مسیولیت زنان» و «تعلیق سازوکارهای تسکین اجتماعی» از مقوله های فرعی مشکلات خانوادگی بودند. در بخش کمی پژوهش مدل های اندازه گیری و پایایی ابزارهای پژوهش مورد آزمون و تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، آسیب های خانوادگی، کرونا، استان قم
  • محمدرضا قربانی، فائزه تقی پور*، منصوره پورمیری صفحات 235-254

    این مقاله به منظور بررسی نتایج و پیامدهای اجرای برنامه ‏های ‏ارتباطی و رسانه ای برای توسعه مشارکت‏ های ‏اجتماعی در سمن‏ها و خیریه‏ ها و به روش تحلیل محتوای کیفی انجام شده است.داده های این پژوهش از طریق گفت و گوهای نیمه ساختاریافته با 22 نفر از صاحب نظران و مدیران  فعال درسازمان‏های ‏مردم نهاد و با نمونه گیری نظری گردآوری شده است. در این پژوهش از تحلیل 839 کد مفهومی حاصل از گفت وگوها در مجموع 574 مقوله محوری به دست آمد که 80 کد مفهومی مربوط به نتایج و پیامد‏های ‏مثبت ومنفی حاصل از اجرای برنامه ‏های ‏رسانه ای و ارتباطی در سمن‏ها وخیریه‏ ها بود که در قالب 68 کد محوری و 37 کد گزینشی تفکیک وارایه گردید. براساس یافته‏ های ‏این پژوهش،"پیامد‏های ‏مثبت" اجرای برنامه‏ های ‏ارتباطی در توسعه مشارکت‏های ‏اجتماعی در سمن‏ها و خیریه ‏ها عبارت است از: ارتقای جایگاه وتوانمند شدن سمن‏ها و خیریه ها، توسعه مبانی پژوهشی و علمی در سمن‏ها و افزایش دستاوردهای علمی، فرهنگی و اقتصادی سمن‏ها و"پیامد‏های ‏منفی" عدم  اجرای برنامه ‏های ‏ارتباطی در توسعه مشارکت ‏های ‏اجتماعی در سمن‏ها و خیریه ‏ها شامل مواردی چون: ضعف در نظارت موثر بر فعالیت سمن ها، ضعف در "کارآمدی" سمن‏ها و ضعف در مدیریت دانش و مدیریت راهبردی در سمن‏ها وخیریه ‏ها است که در مورد هریک براساس یافته‏ های ‏پژوهش تحلیل و تفسیر مربوطه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، خیریه ها، سرمایه اجتماعی، مشارکت های اجتماعی، ارتباطات و رسانه
  • یاسر وطنی، مجید نصیری*، هادی ثنایی پور، محمدباقر گرجی صفحات 255-270

    باتوجه به نیاز مبرم جامعه امروزی ارایه الگویی مناسب برای توسعه پایدار اجتماعی می‏‏توانند بعنوان تنها راه برون رفت از مسایل عدیده جامعه امروزی در تلاقی مشکلات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، زیستی و... می‏‏باشد. این مهم بدون نگاه جدید به این چالشها و خلاقیتی که در کارآفرینی است محقق نخواهد شد. لذا ما در این تحقیق بدنبال ارایه الگوی توسعه پایداراجتماعی مبتنی بر برنامه ریزی کارآفرینی هستیم. پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی و رویکرد کاربردی دارد و روش تحقیق آمیخته (کیفی-کمی) است .جامعه آماری بخش کیفی شامل کارشناسان و اساتید دانشگاه در حوزه کارآفرینی و مدیریت در استان گلستان می‏‏باشند و روش نمونه گیری از نوع گلوله برفی می‏‏باشد که تعداد آن 11 نفر می‏‏باشند و در بخش کمی شامل مدیران ارشد، افراد با تجربه، در بخش اشتغال استان گلستان می‏‏باشند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 950 نفر انتخاب شد که حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 274 نفر می‏‏باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی بصورت مصاحبه نیمه ساختار و در بخش کمی بصورت پرسشنامه محقق ساخته می‏‏باشد. برای شناسایی شاخص‏های ‏توسعه پایدار اجتماعی از الگوی تحلیل محتوا (کیفی) و برای شناسایی شاخص‏های ‏برنامه ریزی کارآفرینی از الگوی فراترکیب استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS20 و Smart PLS استفاده شد. سازه های مورد بررسی جهت ارایه مدل اولیه توسعه پایدار اجتماعی؛ اعتماد اجتماعی، مشارکت و همبستگی اجتماعی، پایداری زیست محیطی، پایداری اقتصادی، مسیولیت پذیری اجتماعی می‏‏باشند و سازه‏های ‏مورد بررسی جهت ارایه مدل اولیه برنامه ریزی کارآفرینانه؛ استراتژیک کارآفرینانه، فرصت‏ها ‏کارآفرینی و مهارت آموزی و قابلیت‏های ‏کارآفرینانه، فرهنگ کارآفرینانه، مدیریت کارآفرینانه و پشتیبانی حاکمیت می‏‏باشند. نتایج مدل ساختاری نشان داد که برنامه ریزی کارآفرینانه بر توسعه پایدار اجتماعی با توجه به ضریب مسیر 0/851 و آزمون t، 26/359 ارتباط مثبت و معنی دار و قوی دارد. همین طور اعتماد اجتماعی و پایداری اقتصادی رابطه معنی دار و قوی با توسعه پایدار اجتماعی دارد و مشارکت و همبستگی، پایداری زیست محیطی و مسیولیت پذیری اجتماعی ارتباط متوسطی با توسعه پایدار اجتماعی دارد. عوامل جهت گیری استراتژیک، فرهنگ کارآفرینانه و فرصت‏ها ‏کارآفرینی و مهارت آموزی و قابلیت‏ها ‏ارتباط قوی و معناداری با برنامه ریزی کارآفرینانه دارد و مدیریت کارآفرینانه و پشتیبانی حاکمیت رابطه متوسطی با برنامه ریزی کارآفرینانه دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار اجتماعی، برنامه ریزی کارآفرینانه، الگوی تحلیل محتوا، الگوی فراترکیب
  • حمیدرضا بیژنی، یعقوب فروتن*، جواد نظری مقدم، زهرا کریمی موغاری صفحات 271-288

    توسعه ‏یافتگی نهادی مردمی که موضوع مورد مطالعه تحقیق حاضر است به عنوان یکی از اصلی‏ترین دغدغه ‏هایی که ابعاد گوناگون اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در بر می‏گیرد، از عرصه ‏های مورد توجه حکومت‏ های ملی و دولت‏های محلی است. این مطالعه با استفاده از استراتژی «نظریه زمینه‏ای» صورت گرفته است، از حدود 63 فعال اقتصادی در میدان مورد مطالعه مصاحبه صورت گرفته شد که 58 مصاحبه برای انجام تحقیق مناسب و گزارش شده است. پاسخ‏های به دست آمده از این فراگرد مصاحبه و کدگذاری به روشنی توضیح می‏دهند که مولفه ‏های هویت مکانی از طریق اصلی ‏ترین مقوله یعنی « خلاقیت و نوآوری مردمی » با تحقق رضایتمندی از محصولات [در میان «مخاطبان» و یا به عبارتی بهتر «مشتریان» به سه هدف اصلی بهره‏ وری مالی، همبستگی اجتماعی و  تعین یابی فرهنگی دست پیدا می‏کنند. راهبردی که در یک مدل فرایندی «شناخت - ادراک-رفتار» را نتیجه بخش می شوند. مسیر یادشده البته ساده و تک خطی نبوده و «شرایط زمینه‏ای» و «شرایط مداخله ‏گر» در گام به گام این مسیر نقش ‏آفرین هستند: «شرایط زمینه‏ای» در واقع بسترهای محیطی هستند که زمینه‏ های قدرت و یا ضعف این سازو کار را فراهم می‏کنند که عبارتند از: «مولفه ‏های ارزشی»، «راهبردهای تبلیغاتی»، «سرمایه انسانی»، «سیاست گذاری ‏های نهادی»، «پتانسیل‏ های مالی». «شرایط مداخله ‏گر» عبارت است از انواع محرک‏های بیرونی که می‏تواند در جهت تقویت و یا ضعف سازو کار مورد اشاره نقش‏آفرینی کند. شرایط مداخله گر در این سازو کار را می‏توان به سه بخش تقسیم نمود: «بازنمایی طبقاتی»، «محلی سازی»، «کیفیت»، «مصارف فرهنگی ذایقه ساز».

    کلیدواژگان: توسعه، هویت، مکان، خلاقیت، نوآوری
  • آرش بیدالله خانی*، محبوبه فرخاری صفحات 275-294

    شبکه‏ های اجتماعی از جمله عرصه‏ های اصلی برساخت مخالفت زنانه با فرا روایت‏های کلان نظام جمهوری اسلامی در حوزه زنان است. رسانه ‏های اجتماعی خصوصا شبکه اجتماعی توییتر به دلیل اهمیت سیاسی آن یکی از بسترهای مهم برای گسترش نظام معنایی و فعالیت جریان‏های اپوزیسیون تلقی می‏شود. در این راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی زمینه‏ ی گفتمانی جریان‏های اپوزیسیون داخلی و خارجی و دال‏های محوری به کار رفته از سمت آنان در مورد مساله‏ ی زنان به دنبال شناسایی این امر است که این جریان‏ها در یک بازه‏ ی دوماهه در تابستان و پاییز 1401 در بستر توییتر چقدر به مطالبات زنانه توجه نشان داده‏اند ‏و از منظر چه گفتمانی این مسایل را تحلیل کرده اند. نتایج نشان میدهد که جریان اپوزیسیون داخلی بیشتر بر مبنای خرده گفتمان اصلاح طلبی و جریان اپوزیسیون خارجی بیشتر بر مبنای خرده گفتمان فمینیستی مسایل زنان را تحلیل کرده ‏اند ‏و این امر بیانگر این است که توییت‏ها با محوریت زنان از سمت جریان اپوزیسیون داخلی تا قبل از 25 شهریور دارای فراوانی کمتری به نسبت جریان اپوزیسیون خارجی می‏باشد و پیگیری مطالبات زنان از جانب اپوزیسیون داخلی دارای محوریت نیست. اما در بعد از این تاریخ با توجه به حوادث رخ داده در جمهوری اسلامی بعد از مرگ مهسا امینی، علاوه بر افزایش فراوانی توییت ‏های جریان اپوزیسیون داخلی حوزه ‏ی گفتمانی این دو جریان نیز به هم نزدیک شده است.

    کلیدواژگان: اپوزیسیون، زنان، اعتراضات 1401، توئیتر، گفتمان
  • منوچهر علی نژاد*، ابوالفضل مرشدی، الهام حاجی دخت محمودآبادی صفحات 295-315

    صنعت نساجی از صنایع استراتژیک و از ارکان اساسی جامعه محسوب می‏شود. نساجی در یزد از قدمت طولانی برخوردار است اما در سال‏های اخیر وضعیت نامطلوبی را تجربه می‏کند. در این میان، خوشه‏ های صنعتی با گرد آوردن بنگاه ‏های کوچک، مزیت ‏های فراوانی در توسعه‏ ی اقتصادی دارند. عوامل گوناگونی در موفقیت خوشه‏ های صنعتی موثر هستند. «سرمایه‏ ی اجتماعی» یکی از شاخص‏های توسعه‏‏ است که در این پژوهش به مطالعه‏ آن در خوشه‏ی صنعتی نساجی یزد با رویکرد کیفی پرداخته‏ ایم. برای سنجش این شاخص، رابطه دولت، دانشگاه و مراکز پژوهشی، و انجمن‏ های تخصصی با صنعت نساجی را در سطح استان یزد مد نظر قرار داده ‏ایم. ‏داده ‏های این پژوهش از مصاحبه‏ی نیمه‏ ساختارمند با 17 نفر از صاحبان صنایع، دانشگاهیان و فناوران این حوزه به دست آمد. ‏‏یافته‏ های این پژوهش حاکی از ضعف سرمایه اجتماعی در این صنعت است. بر اساس تحلیل مضمون مصاحبه با خبرگان این حوزه، چالش‏های مربوط به شکل‏ گیری سرمایه اجتماعی به ویژه روابط موثر صنعت نساجی با تشکل‏ های صنعتی و مراکز علمی- پژوهشی- نواوری عبارتند است: «رویکرد غیرموثر دولت برای ارتقای تشکل‏ها به جایگاه حمایتی صنعت»، «بیگانه بودن صاحبان صنعت با فرهنگ تشکلی»، «عدم پشتیبانی از طرح‏های توسعه فناوری و ایجاد دانش فنی» و «موانع انگیزشی و حجم بالای فعالیت‏های آموزشی و اجرایی دانشگاهیان»، «عدم توسعه‏ ی زیرساخت‏های لازم برای تجاری‏ سازی پژوهش ‏ها»، «فقدان تفکر سیستمی بین مدیران صنعت و دانشگاه»، «نبود برنامه ‏ریزی ماموریت‏ گرا در سیاست‏های آموزشی و پژوهشی نظام آموزش عالی»، « واپس‏گرایی در‏ حوزه‏ ی برنامه‏ ریزی ساختار‏مند»، «عدم ایجاد سازوکارهای لازم جهت کاهش قیمت تمام‏شده و افزایش توان رقابت ‏پذیری»، «سیاست‏های غیرمتمرکز و رانت‏گستر»، «نبود نگاه آینده ‏نگر و تخصصی در سیاستگذاری‏ ها». ‏یافته ‏ها حاکی از نقش بارز دولت و سیاست‏های دولتی در پایین بودن سطح سرمایه‏ ی اجتماعی در خوشه ‏ی صنعتی نساجی یزد است. لذا، تغییر رویکرد دولت به نقش خود در صنعت نساجی یزد از متصدی‏ گرانه به حمایت‏ گرایانه و میدان دادن به انجمن‏ ها و تشکل‏ها از مهم‏ترین عوامل اثربخش در افزایش مناسب سرمایه ‏ی اجتماعی است.

    کلیدواژگان: خوشه‏ی صنعتی، صنعت نساجی یزد، سرمایه‏ی اجتماعی، نقش حمایت‏گرایانه‏ی دولت، تشکل‏های صنعتی
  • هوشنگ گراوند*، محمدرضا نظری صفحات 317-342
    با توجه به جدید بودن مطالعات مربوط به حوزه اعتیاد به اینترنت در ایران، بررسی و شناسایی عوامل روان شناختی پیش بینی کننده این پدیده به صورت یک خلا پژوهشی مشهود است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی مهمترین پیشایندهای روان شناختی اعتیاد به اینترنت به وسیله یک روند تحقیقی فراتحلیل انجام شد. روش اجرای پژوهش فراتحلیل-کمی است. در فرایند بررسی سیستماتیک، تعداد 195 پژوهش در بازه زمانی 1380 تا 1400 شناسایی که بامطالعه دقیق متن پژوهش ها توسط اساتید دانشگاه و خبرگان، 108 پژوهش شمول تشخیص داده شد. رضایت زندگی (ES، 0/65-)، مقابله مساله مدار (ES، 0/45-)، دشواری در تنظیم هیجان (ES، 0/45)، حساسیت بین فردی (ES، 0/45)، هیجان خواهی (ES، .0/42)، احساس تنهایی (ES، 0/41)، افسردگی (ES، 0/39)، اضطراب (ES، 0/38)، سرمایه روان شناختی (ES، 0/37-)، افسردگی (ES، 0/36)، استرس (ES، 0/35) و هوش هیجانی (ES، 0/35-) به ترتیب قوی ترین پیشایندها شناسایی شدند. با توجه به ناهمگنی در مطالعات، پژوهش های دارای روایی (ES، 0/15-) اندازه اثر بیشتری نسبت به پژوهش های بدون احراز روایی (ES، 0/06) داشتند. بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان بیان نمود که چگونگی استفاده از اینترنت می تواند با ویژگی های روان شناختی کاربران مرتبط باشد. انتظار می‏رود نتایج پژوهش حاضر علاوه بر افزودن بر دانش موجود در این زمینه، در جهت تقویت هر چه بیشتر عوامل محافظت‏کننده و برطرف ساختن عوامل خطر مفید واقع گردیده و همچنین بتوان از نتایج این پژوهش به عنوان راه‏گشای برنامه‏های مداخله ‏ای در این حیطه استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، پیشایندهای روان شناختی، فراتحلیل
  • سید محمدمهدی باکی هاشمی* صفحات 343-358

    بوروکرات‏های سطح خیابان سازندگان اصلی خط‏مشی‏ها محسوب می شوند به گونه ای که می‏توانند موجب بهبود و ارتقاء کیفیت خدمات شوند و یا تولید نارضایتی اجتماعی نمایند. در این پژوهش تلاش شده است تا مولفه‏ های بروز تعارض بین رفتار بوروکرات‏های سطح خیابان با خط ‏مشی‏ های سازمانی اورژانس پیش‏ بیمارستانی بررسی و شناسایی گردد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بوده که با رویکرد کیفی و روش تحلیل مضمون اجرا شده است. برای جمع ‏آوری داده ها ضمن بهره گیری از روش مطالعات کتابخانه ای، با 19 نفر از کارشناسان و دست اندرکاران نظام سلامت، مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام و داده های پژوهش با الگوی «براون و کلارک» تحلیل گردید. نتایج پژوهش در پنج بعد شامل «تاثیر ویژگی‏ های فردی»، «عوامل سازمانی»، « شرایط ماموریت»، «بسترهای محیطی» و «خصوصیات مقاصد درمانی» احصاء گردید. به دلیل اهمیت نقش مهارت و دانش کارشناسان اورژانس پیش ‏بیمارستانی در نجات جان انسان‏ها، نتیجه تعارض بین صلاحدید مجریان با خط‏ مشی ‏های سازمانی همانند شمشیر دو لبه بوده و می‏تواند موجب اثربخشی اجرای خط‏ مشی‏ها و یا ناکارآمدی آنها گردد. حمایت از آزادی عمل در شرایط اضطراری موجب تصمیم‏ گیری راحت‏تر مجریان از نظر حمایت‏ها و تبعات قانونی تصمیم می‏شود.

    کلیدواژگان: خط‏مشی، بوروکرات سطح خیابان، صلاحدید رفتاری، اورژانس پیش‏بیمارستانی
  • فاطمه نصرالهی*، اکرم حمیدیان صفحات 359-374

    پژوهش حاضر به منظور بررسی نقش فرهنگ سیاسی نخبگان در هویت قومی توده‏ی مردم و آموزش و پذیرش نظم سیاسی می‏باشد. جامعه‏ ی آماری ما شهروندان بالای 20 سال شهر ایلام است. نخبگان جامعه به واسطه قدرت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی از توده‏ی مردم متمایزمی‏باشند. اگر فرهنگ سیاسی را نوع نگرش افراد جامعه به نظام سیاسی تعریف کنیم نخبگان و توده‏ های جامعه از فرهنگ سیاسی متفاوتی برخوردارند و در جوامعی که دارای هویت قومی می باشند نوع فرهنگ سیاسی حاکم در تشدید یا تضعیف هویت قومی واعتماد سیاسی آنان و درنتیجه آموزش و پذیرش نظم سیاسی می تواند اثر گذار باشد. روش تحقیق در این پژوهش پیمایش و تکنیک جمع ‏آوری داده ها نیز پرسشنامه بوده است. پرسشنامه‏ ها بر اساس فرمول کوکران بین 384 نفر شهروند ایلامی توزیع گردید. نتایج این تحقیق نشان می‏دهد فرهنگ سیاسی نخبگان بر فرهنگ سیاسی توده‏ی مردم ایلام نقش موثری در ایجاد کاهش احساس تبعیض ناشی از هویت قومی و در نتیجه پذیرش نظم سیاسی و به تعبیر گرامشی ایجاد یک هژمون و اجماع فرهنگی دارد. دستاوردهای این پژوهش بیانگر آن است که میزان اعتماد سیاسی در شدت و یا ضعف هویت ملی نقش بسزایی دارد و پذیرش نظم سیاسی به عنوان یکی از نمودهای هویت ملی در بین شهروندان ساکن ایلام با در نظر گرفتن هویت قومی؛ در زنان به دلیل ویژگی اقناع پذیری نسبت به مردان در سطح مطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، فرهنگ سیاسی توده، فرهنگ سیاسی نخبه، هویت قومی، شهروندان ایلام
|
  • Fatemeh Fathollahi, MOHAMMAD AZIZI *, Maryam Lashkarizadeh Pages 7-32

    Despite numerous studies on a wide range of topics in the field of branding, international branding isnot sufficiently covered. If there is a comprehensive approach to branding, a brand can be used as a strategictool to improve company performance. While paying attention to this issue at the international level is doublyimportant. However, research in this field, especially in the institutional context of Iran, is scattered and limited.This research, which is done by using Sciencetomeric method, citation analysis method, and evaluation andcontent analysis of documents, intends to review studies in this area; and provide a conceptual and integratedmodel by organizing researches and using content analysis of documents. The statistical population of thisresearch includes all the documents presented in the Scopus database with 207 documents (including articles,books, etc.) until 2020, and this population has been evaluated and visualized by BIBEXCLE and VOSVIEWERsoftware. Based on the content analysis of these documents, research on "International Branding" is divided intofive sections of the nature of branding, drivers, branding antecedent conditions, key elements in internationalbranding, and market-related factors in international branding. According to this research outcomes,suggestions for future researches are provided.

    Keywords: scientometrics, INTERNATIONAL BRANDING, branding, Globalization, Business
  • Farzaneh Aalizad, Farzaneh Khalili *, Farid Asgarii Pages 33-52
    Infrastructure in any country is in fact the basic foundation of the society of that country and notpaying attention to them creates irreparable consequences in the country and damage in one sector can affectother economic sectors as well. Therefore, it is vital to achieve a productive economy that relies on efficiencyand innovation, and to achieve continuous growth in national income and increase the per capita wealth ofsociety in the current period and the transition from a single-product economy. For this purpose, the data ofIran during the period 1978 to 2020 and the vector error correction model have been used. The variables usedinclude value added of agriculture, industry and services, as well as investment in energy, transportation andcommunications infrastructure at a fixed price in 2011. The results showed that there was a significantrelationship between energy infrastructure, transportation and communications with the development ofagriculture, industry and services, so that the development of transportation infrastructure has the greatestimpact on the development of agriculture, energy infrastructure development. The greatest impact on thedevelopment of the industrial sector and the development of transport infrastructure has the greatest impact onthe development of the service sector.
    Keywords: Infrastructure, Transportation System, Communication system, Energy System, Economic Development
  • AliAkbar Tavakoli Nejad, Rahim Sarvar * Pages 53-68

    The current research was conducted with the topic of economic policy uncertainty and companyvalue: the mediating role of intellectual capital and research and development. The research is considered to beapplied in terms of purpose and in terms of descriptive-correlational method. The statistical population of thisresearch is all the companies of Tehran Stock Exchange during the years 2014 to 2016. The sample used wasalso selected through the method of systematic exclusion from the statistical population, in this order, 114companies have been selected as the research sample, to examine and test the hypotheses. Research dataanalysis was done using EVIEWS10 software and regression test. The results showed that there is a positive andsignificant relationship between economic policy uncertainty and social responsibility; Intellectual capital has apositive and significant effect on the relationship between social responsibility and company value; Intellectualcapital has a positive and significant effect on the relationship between corporate governance and companyvalue; Research and development has a positive and significant effect on the relationship between socialresponsibility and company value, and research and development has a positive and significant effect on therelationship between corporate governance and company value.

    Keywords: Economic policy uncertainty, company value, Intellectual Capital, research, development
  • Seyyedeh Sima Amiri, Tahmoures Shiri *, Rezaali Mohseni Pages 69-79

    Governments try to formulate five-year plans with a transformational and developmental approach,according to the time, the situation of the country and the discourse of their party. One of the key sectors indevelopment programs is the social sector and its welfare services, which contribute to the growth andexcellence of society. Social development is possible by improving the quality of life, ensuring human rights,paying attention to citizen participation and civic institutions, justice and social protection, as well as payingattention to the talents and abilities of the people. In this research, the social sector (services and social welfare)of the fifth and sixth development plans has been studied by discourse analysis method. The method of analysis isdone through the method of Laclau and Moffe discourse analysis. The Fifth Development Plan, which deals withthe fundamentalist discourse, emphasizes the Signifier of "social justice", "reduction of state ownership andinclusive social welfare," and the Sixth Development Plan, which deals with the reformist discourse andmoderation and development, emphasizes "citizenship rights." It is based on "public health", "social resilience","tax reform in the field of health" and "comprehensive system of social harms.

    Keywords: Fifth, Sixth Development Plan, Laclau, Moff discourse analysis method, fundamentalist justice discourse, moderation discourse, reformist development
  • Rahim Abdoli, Tayeb Afsharnia *, Alireza Rajabzadeh Stahbanani Pages 81-92
    Electronic signature certificate offices, as a legal entity, register and certify electronic signatures inorder to secure the rights of some individuals. Electronic signature certificate offices comply with certain termsand conditions in order to issue a signature certificate and conform it to the original. One of the most importantresponsibilities that e-signature certification offices give to signatories is to maintain the confidentiality andconfidentiality of citizen information. One of the most important principles used in this study is to examine theresponsibility of the owners of electronic signature certificate offices, the details of which have been evaluated.According to the approach adopted in the law, the sample of non-central electronic signatures, geographicallocation will not be considered in any way as a factor in the legal identification of electronic certificates andsignatures. Instead, pay attention to the technical issues and how technically reliable the certificate or signatureis.
    Keywords: Office, Signature, Electronic, Certificate, Digital
  • Javad Dindar Farkosh, Shahla Kazemipour Sabet *, Hamid Ansari Pages 93-111

    The purpose of this study is to predict the needs of the elderly population of Iran in differentregions and population groups until 1420 and its role in social development. The research method is acombination of two methods quantitative (secondary analysis) and documentary. "Calculated by theStatistics Center of Iran and demographic methods" and "statistically valid documents and thendemographic calculation methods" were used to "estimate the different needs of the elderlypopulation." According to the theories, economic development as well as the import of medicalequipment in developing countries, reduced mortality and fertility and increased life expectancy andfundamental changes in the age structure of the population, and this at birth in the early stages.Demographic transition leads to population growth and in the final stages increases the elderlypopulation. In the field of needs of the elderly, the theories were examined that income, healthinsurance, education, social support and housing are predicted as the most important needs of theelderly in different regions and population groups until 1420, and because the goal The main thing insocial development is to improve people's living standards and quality of life, identifying the needs ofthe elderly will have a significant impact on social development.

    Keywords: Aging, growth in the number of elderly, needs of the elderly, Social Development
  • Narges Rahmani, Taghi Azad Aramaki *, Bagher Saroukhani Pages 113-128
    Most of the studies and researches that have been done in recent decades in Iran on values insociology, show major and fundamental changes in the value system of families. Therefore, the present study,based on Inglehart's theory of value changes, seeks the fundamental question of what is the change in familyvalues in its various dimensions among the marginalized in the Region 19 and Region 4 of Tehran? For thispurpose, 30 in-depth interviews were conducted with men and women over 18 years of age in the Marginalizedneighborhoods of the mentioned Regions, as well as in order to compare and contrast them with otherneighborhoods in the same Regions. The research approach was qualitative and the research method wasgrounded theory and the sampling method was purposeful and theoretical. The findings of the study showed theopposite of Inglehart's theory that the Marginalized neighborhoods, as well as other neighborhoods studied inthe context of urban society, were generally inclined to postmaterial family values. According to the prevailingapproaches of society, regarding how to orient family values, it can be said that among the studied samples, thedirection of family values is moving towards polarization. According to Inglehart, a society has a value balancethat has both material and postmaterial values.
    Keywords: family values, marginalization, Material, Postmaterial values
  • MohammadAli Asgari, Fahimeh Mokhber Dezfuli *, Yunus Farahmand Pages 129-139

    One of the important historical developments during the first period of the Abbasid caliphate was therise of Iranian families. As from the beginning of the formation of this caliphate until the conquest of the Turks,almost most of the caliphate powers were in the hands of Iranian ministers. The families of Bokhtishua,Nobakhti, Barmakian, and Sahl were among these great families that provided valuable services to the AbbasidCaliphate and at the same time enjoyed a lot of facilities and power. The question that has always been raised iswhat was the historical role of these families in the development of the Iranian-Islamic identity? How did theysucceed in the development of the Iranian-Islamic identity while they were executors of an Arab caliphate andhad to be committed to it? Our hypothesis is that in addition to having an Iranian identity, they also knew thebasics of Islam carefully. The result of our work shows that they not only succeeded in integrating Islam into theIranian identity, but in the long run they succeeded in bringing the Iranian identity into the Arab world andthereby played a colorful role in creating the necessary infrastructure for Islamic civilization. . Here, an attempthas been made to answer these questions by analyzing historical sources and criticizing new researches, whileexplaining the position and conditions of the presence of these families in the body of the Abbasid Caliphate, andalso by separating their roles into two groups of agents and scientists.

    Keywords: Iranian identity, development, Iranian families, Abbasid Caliphate
  • Mansoureh Eskandari, Majid Radfar *, HamidReza Fatehi Pages 141-158

    If educational institutions want to be successful, they must create new educational models that are efficient for students. Distance education or non-attendance education is a guided system or a process that connects learners to distant resources and can also be used as a tool for supplementary learning. The purpose of the current research is to help schools and educational institutions managers adopt appropriate strategies to renovate education and improve educational performance by identifying the socio-economic strengths and weaknesses (SW) of distant education. In order to do so, applying a purposive sampling, the data of 15 individuals including management development assistants, teachers, academic assessment experts and members of parents' and trainer’s associations of the 3rd district of Tehran were collected and analyzed through semistructured interviews. Applying a grounded theory, the model of socio-economic strengths and weaknesses of distant education was developed. Findings of this qualitative research show that the correct application of distant education can improve the status and credibility of schools at the Education Association of Tehran, increase intra-school interactions, and increase the satisfaction of parents, students, and teaching staff

    Keywords: Distant Education, Socio Development, Economic Development
  • Masuod Darabi *, Aboalghasem Heidarabadi Pages 159-174

    he cooperative is one of the three most important economic sectors of the country. Co-operatives andco-operatives can contribute to the economic and social development of a society. This study aimed to study therole of cooperatives in economic and social development in Qom province. The research method is survey andits tool is a questionnaire. The statistical population of this study is the members of manufacturing and servicecooperatives of Qom province which are 830044 persons in total. Through multi-stage cluster sampling, 400members of cooperatives were selected as sample. The findings of the study show that the mean of socialdevelopment variable is at an average downward level. The highest average was in terms of indices of civicactivities, physical health and generalized norms, respectively. The lowest mean is also for social cohesion andsocial awareness. Average economic development is 2.44 and is below average. And it's also lower than socialdevelopment. Multivariate regression results show that 40.5% of social development changes and 30.1% ofeconomic development are affected by cooperatives and cooperatives. The result is that cooperatives and theirpositive performance can provide the basis for social and economic development. Co-operatives can also play arole in creating an economic cloudel.

    Keywords: Co-operative, Co-operative Culture, Social Development, Economic Development, Qom
  • Seyed Hasan Mahdavifar, Baharak Shirzad, Fateme Hamidifar, Abbas Khorshidi Pages 175-192

    The decrease in rainfall, increase in temperature and excessive consumption of water in 1402 has ledto the biggest crisis of the century in the field of water. This importance has increased the need to pay attentionto the policy issue of crisis management in the country's water. The current research is a quantitative research interms of practical purpose and in terms of data collection method. The technique or method used in thequantitative section is survey. The statistical population of this research includes all the experts and managers ofthe water field in the country, which due to the vastness of the researched population, the size of the populationis unlimited and above one hundred thousand people. According to Morgan's table, 384 sample people arerequired, of which 397 questionnaires were returned to the researcher. Non-random sampling method isavailable. In this research, a 21-item questionnaire was used to answer the research questions. Cronbach'salpha coefficient was used to measure the reliability of the research items or measures. Cronbach's alphacoefficient above 0.70 is acceptable as an alpha coefficient and shows that there is a relationship and continuitybetween the items or questions of each variable. The results of the implementation of the research model showthat the highest coefficient of the path is related to the political dimension with a coefficient of 0.889 and thesecond place is the legal dimension with a coefficient of 0.766. And the lowest path coefficient is related to theclimatic dimension with a coefficient of 0.504. The results of the t-test show that at the 99% confidence level, themanagerial, economic, political, cultural and climatic dimensions are in a poor condition, and only two legaland social dimensions are in a favorable condition out of the total dimensions examined in terms of the researchsample.

    Keywords: policy, Management, crisis, Water, Climate Change
  • Saeideh Sabzian *, Houshang Garavand, Masih Alipour Pages 207-233

    The purpose of the current research was to designing and validating of the emerging social andfamilial injuries affected by Corona in Qom province. In the qualitative part of the research, a number of 18semi-structured interviews were conducted with the community of experts on social harms using the snowballmethod. In the quantitative part, 384 people were selected as a sample by multi-stage random sampling methodand using the Krejcie and Morgan table. Harms affected by Corona include six main categories of dependenceon virtual space, dependence on new communication technologies, social problems, psychological problems,educational problems and family problems. Seven sub-categories of "physical consequences", "psychological","behavioral", "communication", "social", "educational" and "Internet crimes" were identified in the category ofaddiction to cyber space. Two sub-categories, namely "dependence on satellite" and "dependence on mobilephone" were identified as sub-categories of dependence on new communication technologies. "addiction todrugs and alcohol", "diminishing social interactions", "spreading unwanted words and films", "prevalence ofpseudo-science", "unemployment", "grief crisis" and "economic issues". It has been identified as sub-categoriesof social issues and problems. "depression", "anxiety" and "obsession" were identified for psychological issuesand problems. Findings related to educational issues and problems also include the subcategories of "lack offamiliarity with the requirements of virtual teaching", "lack of motivation", "educational isolation" and"cheating". "Family conflicts", "increasing the burden of women's responsibility" and "suspension of socialrelief mechanisms" were sub-categories of family problems. The measurement models and the reliability of theresearch tools were tested and verifiedation.

    Keywords: Social injuries, family injuries, Corona, Qom province
  • MohammadReza Ghorbany, Faezeh Taghipour *, Mansoure Pourmiri Pages 235-254

    This article has been conducted in order to investigate the results and consequences of theimplementation of communication and media programs for the development of social partnerships in NGOs andcharities and by the qualitative content analysis method. The data of this research was obtained through semistructured interviews with 22 experts and managers. active in non-governmental organizations and collected bytheoretical sampling. In this research, from the analysis of 839 conceptual codes resulting from theconversations, a total of 574 central categories were obtained, of which 80 conceptual codes were related to thepositive and negative results and consequences of the implementation of media and communication programs inNGOs and charities, in the form of 68 codes. Axial and 37 selective codes were presented. Based on the findingsof this research, the "positive consequences" of implementing communication programs in the development ofsocial partnerships in ngos and charities are: improving the status and empowerment of NGOs and charities,developing research and scientific foundations in ngos and increasing scientific achievements. , cultural andeconomic ngos and "negative consequences" of not implementing communication programs in the developmentof social partnerships in charities including things such as: weakness in effective monitoring of ngos activities,weakness in their "efficiency" and weakness in knowledge management and strategic management in ngos andcharities, in each case based on the findings of the research, the relevant analysis and interpretation ispresented.

    Keywords: non-governmental organizations, charities, social capital, social partnerships, communication, media
  • Yaser Vatani, Majed Nasiri *, Hadi Sanaiypur, Mohamnad Bagher Gorji Pages 255-270

    According to the urgent need of today's society, providing a suitable model for sustainable socialdevelopment can be the only way out of the many problems of today's society at the intersection of social,economic, political, biological, etc. problems. This importance will not be realized without a new look at thesechallenges and creativity in entrepreneurship. Therefore, in this research, we seek to provide a sustainablesocial development model based on entrepreneurial planning. The current research has a fundamental purposeand a practical approach, and the research method is mixed.The current research has a fundamental goal and apractical approach, and the research method is mixed. The number of which is 11 people, and in the quantitativepart, they include senior managers, experienced people, in the employment sector of Golestan province, andusing simple random sampling method, 950 people were selected, and the sample size is 274 people based onMorgan's table. The tool for collecting information in the qualitative part is a semi-structured interview and inthe quantitative part it is a researcher-made questionnaire. Content analysis model was used to identifysustainable social development indicators and meta-composite model was used to identify entrepreneurialplanning indicators. Structures examined to provide the basic model of sustainable social development; Socialtrust, social participation and solidarity, environmental sustainability, economic sustainability, socialresponsibility are the studied structures to provide the basic model of entrepreneurial planning; Entrepreneurialstrategy, entrepreneurial opportunities and entrepThe results of the structural model showed thatentrepreneurial planning has a positive

    Keywords: Sustainable Social Development, entrepreneurial planning, content analysis model, metacombination model
  • Hamidreza Bizhani, Yaghoob Foroutan *, Javad Nazari Moghadam, Zahra Karimimoughari Pages 271-288

    Institutional development of people, which is the subject of study in this research, as one of the main concerns that includes various economic, social and cultural dimensions, is one of the areas of attention of national governments and local governments. In this study, using the "grounded theory" strategy, about 63 economic activists were interviewed in the field under study, of which 58 interviews were suitable for conducting research and were reported. The answers obtained from this interview and coding process clearly explain that the components of place identity through the main category, namely "Grassroots' creativity and innovation" with the realization of satisfaction with the products [among the "audiences" or In other words, "customers" achieve the three main goals of financial productivity, social solidarity and cultural determination. A strategy that results in a process model [cognition-perception-behavior]. Of course, the mentioned path is not simple and one-line, and "background conditions" and "intervening conditions" play a role in this path step by step: "background conditions" are actually the environmental platforms that are the fields of power and or they provide the weakness of this mechanism, which include: "value components", "advertising strategies", "human capital", "institutional policies", "financial potentials". "Intervening conditions" are types of external stimuli that can play a role in strengthening or weakening the mentioned mechanism. Intervening conditions in this mechanism can be divided into three parts: "class representation", "localization", "quality", "taste-making cultural consumption".

    Keywords: development, place, Identity, Creativity, innovation
  • Arash Beidollahkhani *, Mahboobe Farkhari Pages 275-294

    Social media, especially Twitter, is considered one of the important platforms for the expansion of thesemantic system and IR's opposition activities due to its political importance. The research aims to identify thediscourse context of internal and external opposition currents and the central signifiers used by them regardingfemininity. In addition,the research seeks to identify how much these currents have paid attention to women'sdemands on Twitter from August to October 2022 and from what kind of discourse they have analyzed theseissues. The results show that the internal opposition analyzed women's issues mostly based on the reformist subdiscourse and the foreign opposition analyzed and pursing femininity issues mostly based on the feminist subdiscourse. This indicates that the internal opposition has less attention to women's issues because the internalopposition's tweets with femininity topics before September 16th are less frequent than tweets of the foreignopposition and somehow the follow-up of women's demands in internal opposition discourse is not a centralconcern. But after the death of Mehsa Amini and the beginning of street protests, the number of tweets onfemininity topics from internal opposition has increased and their discourse signifiers have become closer to theforeign opposition currents.

    Keywords: Opposition, women, 2022 protests, Twitter, discourse
  • Manouchehr Alinejad *, Abolfazl Morshedi, Elham Hajidokt Pages 295-315

    The textile industry is one of the strategic industries and one of the basic pillars of society. Textile inYazd has a long history, but in recent years has experienced an unfavorable situation. Meanwhile, industrialclusters have many advantages in economic development by bringing together small enterprises. Various factorscontribute to the success of industrial clusters. Social capital is one of the indicators of growth and developmentof any country is one of the dimensions of social indicators. In this study, we have studied its role in the successor failure of Yazd textile industrial cluster with a qualitative approach. The data of this study were obtainedfrom a semi-structured interview with 17 industry owners, academics and researchers in this field. The findingsof this study, using thematic analysis, address challenges at three levels of communication between industrialorganizations and the textile industry, including "The ineffective approach of the government prevents thepromotion of organizations to the supportive position of industry and government", "the alienation of industryowners from the organizational culture", "Lack of support for technology development projects and the creationof technical knowledge" and "Motivational barriers and high volume of educational and executive activities ofacademics", "Lack of development of the necessary infrastructure for commercialization of research", "Lack ofsystemic thinking between industry and university managers", "Lack of mission-oriented planning in theeducational and research policies of the higher education system", the relationship between universities andresearch centers and innovation with the textile industry, and "inaction and regression in the field of structuredplanning", "Lack of necessary mechanisms to reduce the final price and increase competitiveness","Decentralized and rent-seeking policies", "Lack of forward-looking and specialized policy-making" therelationship of government organizations with the textile industry. The findings indicate the significant role ofgovernment and government policies in the low level of social capital in the textile industrial cluster of Yazd.Therefore, changing the government's approach to its role in Yazd textile industry from entrepreneurial toprotectionist is one of the most important factors in increasing the appropriate social capital.

    Keywords: Industrial cluster, Yazd Textile Industry, Social Capital, Role of Government Protection
  • Houshang Garavand *, Mohammad Reza Nazari Pages 317-342
    Considering the novelty of studies related to Internet addiction in Iran, the investigation andidentification of psychological factors predicting this phenomenon is evident as a research gap; Therefore, thepresent study was conducted with the aimed to identifying the most important psychological antecedents ofInternet addiction through a meta-analytical research procedure. The method of conducting the research is aquantitative meta-analysis. In the process of systematic review, 195 articles were identified from 2002 to 2022,and by carefully studying the text of Persian articles by university professors and experts, 108 articles wereidentified. Life satisfaction (ES, -0.65), problem-oriented coping (ES, -0.45), difficulty in regulating emotions(ES, 0.45), interpersonal sensitivity (ES, 0.45), sensation seeking (ES, 42 0.0), feeling lonely (ES, 0.41),depression (ES, 0.39), anxiety (ES, 0.38), psychological capital (ES, -0.37), depression (ES, 0.36) , stress (ES,0.35) and emotional intelligence (ES, -0.35) were identified as the strongest antecedents, respectively. Due to theheterogeneity in the studies, studies with validity (ES, -0.15) had a larger effect size than studies withoutvalidation (ES, 0.06). Based on the results, the manner of using internet can be related to psychologicalcharacteristics of the internet users. It is expected that these findings not only improve the knowledge of thisfield, but also support protective factors and removing risky behaviors. Additionally, it can be used as a helpfultool in intervention programs in this field.
    Keywords: Internet addiction, psychological consequences, meta-analysis
  • Seyed MohammadMehdi Baki Hashemi * Pages 343-358

    Street-level bureaucrats are considered the main makers of policies in such a way that they canimprove and upgrade the quality of services or generate social dissatisfaction. In this research, an attempt hasbeen made to investigate and identify the components of conflict between the behavior of street-level bureaucratsand the organizational policies of pre-hospital emergency. The current research is applied in terms of purpose,which was implemented with a qualitative approach and thematic analysis method. In order to collect data,while using the method of library studies, semi-structured interviews were conducted with 19 experts andpractitioners of the health system, and the research data were analyzed using the "Brown and Clark" model. Theresearch results were calculated in five dimensions, including "influence of individual characteristics","organizational factors", "mission conditions", "environmental settings" and "characteristics of therapeuticpurposes". Due to the importance of the skill and knowledge of pre-hospital emergency experts in saving humanlives, the result of the conflict between the executives' discretion and the organizational policies is like a doubleedged sword and can make the implementation of the policy more effective. or their inefficiency. Supportingfreedom of action in emergency situations leads to easier decision-making by executives in terms of protectionsand legal consequences.

    Keywords: policy, street level bureaucrat, behavioral discretion, Pre-Hospital Emergency
  • Fateme Nasrolahi *, Akram Hamidian Pages 359-374

    The present study aims to investigate the role of elite political culture in the ethnic identity of themasses and to educate and accept the political order. Our statistical population is citizens over the age of 20 inIlam. The elites of society are distinguished from the masses by their political, economic and social power. If wedefine political culture as the type of attitude of society towards the political system, the elites and masses ofsociety have different political cultures and in societies that have ethnic identity, the type of political cultureprevails in strengthening or weakening their ethnic identity and political trust. Accepting political order can beeffective. The research method in this research was survey and the data collection technique was aquestionnaire. Questionnaires were randomly distributed among 150 Elamite citizens. The results of this studyshow that the political culture of the masses of the people of Ilam, influenced by the political culture of thesociety's elites, creates a sense of discrimination influenced by ethnic identity, which has an effective role instabilizing or destabilizing the political order of society. The findings of this study show that the level of politicaltrust and acceptance of political order and consequently social order among citizens over 20 years of age,considering the ethnic identity of women compared to men is at a desirable level

    Keywords: political trust, Tudeh Political Culture, Elite Political Culture, Ethnic Identity, Citizens of Ilam