فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی
سال بیست و هشتم شماره 4 (پیاپی 106، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا صمیم* صفحات 1-21

    در این مطالعه تلاش شد تا به میانجی کاوشی پدیدارشناسانه، چارچوبی مفهومی برای ارایه‏ روایتی بدیل از تاریخ دانشگاه در ایران فراهم شود. آنها که تا کنون درباره تاریخ پیدایش و پویش دانشگاه در ایران بررسی کرده ‏اند، هیچ کدام نتوانسته ‎‏اند تاریخ این نهاد را به مثابه مکانی روایت کنند که در آن دانشجویان نوعی زیست جمعی متفاوت را تجربه می‏ کنند. برای پدیدارشناس اما، شناخت دانشگاه به مثابه نهادی متمایز فقط به میانجی شناخت مکان‏ هایی امکان‏ پذیر است که دانشجویان در آنها زندگی متمایزی را تجربه می‏ کنند. یکی از این مکان‏ ها و شاید مهم ترین آنها تشکل ‏های‏ دانشجویی است. برای هر پژوهشگر پدیدارشناسی که به تاریخ پیدایش و پویش دانشگاه به مثابه نهادی جامعوی و متمایز علاقه دارد، روایت تجربه‏ های منحصر به فردی که دانشجویان در تشکل ‏های دانشجویی از سر می ‏گذارنند و به میانجی آنها به کنشگرانی جامعوی تبدیل می‏ شوند، واجد اهمیت است. روایت تاریخ دانشگاه از منظر تجربه‏ های دانشجویان تشکلی روایتی بدیل است، چرا که به مفهوم ‏پردازی دانشگاه به مثابه نهادی متمایز و منحصر به فرد یاری می ‏رساند. در این مطالعه برای امکان‏ پذیرکردن چنین روایتی نخست تلاش شد تا تشکل‏ های‏ دانشجویی از منظری پدیدارشناسانه و در نسبت با مفهوم آزادی بررسی شود. در جریان این کاوش از برخی داده ‏های برآمده از مصاحبه‏ های عمیق با دانشجویان فعال در تشکل ‏های دانشجویی بهره گرفته‏ شد. در بخش دیگری تلاش شد تا با اتکا به مفهوم‏ پردازی‏ های صورت‏ گرفته، تاریخ دانشگاه چونان تاریخ تشکل‏ های دانشجویی روایت شود. این روایت نمونه ‏ای از روایت ‏های ممکنی است که می‏ توان با اتکا به تجربه‏ های دانشجویان تشکلی از دانشگاه ایرانی به دست داد.

    کلیدواژگان: تشکل‏ دانشجویی، دانشگاه ایرانی، پدیدارشناسی، تاریخ تشکل‏ های دانشجویی، تجربه آزادی
  • فاطمه جواهری*، مینا هلالی ستوده صفحات 23-41
    پس از انقلاب اسلامی بخشی از وظیفه تقویت آموزه های دینی، ارتقای ارزش های انقلابی، مقابله با نفوذ فرهنگی غرب و همنوایی با اهداف نظام سیاسی جامعه برعهده دانشگاه گذاشته شد. سیاستگذاری فرهنگی در دانشگاه های کشور به عنوان بخشی از دستگاه ایدیولوژیک و در چارچوب گفتمان دولتی به ابزاری برای تقویت ارزش ها و آرمان های نظام جمهوری اسلامی ایران تبدیل شد. در این مطالعه درباره نسبت میان چنین انتظاراتی با واقعیات موجود توصیفی ارایه شده است. با تکیه بر روش مطالعه اسنادی ابتدا وجوه برجسته آرمان های فرهنگی، به ویژه بخش مد نظر سیاستگذاران؛ یعنی سلوک و منش دانشجویان، توصیف و سپس با مرور نظام مند پیمایش های ملی، جنبه هایی از واقعیت اندیشه ها و رفتار دانشجویان تحلیل شده است. یافته ها نشان داد که بین آرمان های فرهنگی و واقعیت نگرش ها و گرایش های دانشجویان فاصله معنادار وجود دارد. این وضعیت ممکن است به دلیل ناکارآمدی سیاست ها یا نقصان در شیوه اجرای آنها باشد یا به نادیده گرفتن تاثیر عملکرد نهادها و شرایط ساختاری جامعه بر نگرش ها و رفتار فرهنگی جوانان و بی اعتنایی به مختصات زیست اجتماعی آنان در دنیای امروز مربوط باشد. در هر صورت، ضروری است که انتظارات فرهنگی از دانشگاه و دانشجو در چارچوبی واقع بینانه تر بازاندیشی شود.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری فرهنگی، دانشگاه، نگرش ها و رفتار دانشجویان
  • الهام حریریان توکلی، مقصود فراستخواه*، بهارک شیرزاد کبریا، فاطمه حمیدی فر صفحات 43-69

    حکمروایی آموزش عالی به قدرت رسمی و غیر رسمی ناشی از قوانین، سیاست ها و قواعدی گفته می شود که مسیولیت های بازیگران مختلف را تعیین می کند. هدف این مطالعه ارایه الگوی حکمروایی خوب در موسسه های آموزش عالی ایران بود و با رویکرد کیفی و روش (نظریه) برخاسته از داده (جی تی ام کلاسیک اشتراوس و کوربین) انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساخت یافته با 20 نفر از اطلاع رسانان کلیدی که در زمینه پدیده مورد مطالعه دانش و تجربه زیسته داشتند، گردآوری و بر اساس پارادایم کد گذاری اشتراوس و کوربین، طی سه مرحله کد گذاری باز، محوری و انتخابی دسته بندی و روابط میان مقوله ها با رویکرد مقایسه ای مداوم با تمرکز بر موجبات علی، زمینه ای، شرایط مداخله گر و راهبردهای کنش و کنش متقابل بررسی و تعیین شد. یافته ها نشان داد که 259 سازه مفهومی (کد)، دسته بندی شده در 52 مقوله و 17 مقوله خوشه ای، بر پدیده کانونی تاثیر می گذارند. در میان عوامل علی ابعاد استقلال دانشگاهی، اقتصاد آموزش عالی و تمرکززدایی و توزیع قدرت در شکل گیری حکمروایی خوب تاثیر بیشتری دارند. در میان عوامل بافتی یا زمینه ای عوامل ساختاری بیش از سایر عوامل، راهبردها و عوامل علی را تحت تاثیر قرار می دهند و تاثیر منفی مولفه مدیریت غیر آکادمیک بیش از سایر عوامل است. تحقق راهبردها و استقرار حکمروایی خوب نتایج یا پیامدهای مطلوبی در پی دارد که خود ممکن است در شرایط متفاوت عامل علی برای پدیده نوظهور دیگر باشد. پژوهش های آینده می تواند بر طراحی مدل منطقی با سنجه های قابل اندازه گیری بر اساس این مدل بپردازد تا بر مبنای آن وضعیت حکمروایی آموزش عالی سنجیده و مقایسه شود. همچنین آزمون این مدل با استفاده از روش های کمی می تواند اعتبار و تعمیم پذیری یافته های پژوهش را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی ایران، حکمروایی، حکمروایی خوب، نظریه بر پایه، حکمروایی خوب آموزش عالی
  • حسین قلی پور*، رضا عبیری صفحات 69-93
    حکمرانی علم به عنوان جهت دهی به رفتارها و افعال بازیگران نظام علم از طریق سازوکار های تبعیت در نظر گرفته و از زوایای مختلف درباره آن پژوهش شده است. اما حکمرانی علم چه ابعاد و اضلاعی را در گستره خود دارد؟ تمرکز عمده مطالعات درباره چه موضوعاتی بوده و چه موضوع و مسایلی از آن کمتر مد نظر پژوهشگران بوده است؟ پژوهش های این حوزه با چه روش های پژوهشی دنبال شده و چه روش هایی چندان استفاده نشده اند؟ سوالاتی هستند که نیازمند کندوکاوند. روش این پژوهش مرور قلمرویی بود که آرکسی و اومالی آن را ارایه کردند. مطالعات شناسایی شده از طریق جست وجو در پایگاه های داده ای معتبر به دست آمد. از 327 مدرک به دست آمده، 48 مدرک با معیارهای ورود و خروج این مطالعه همخوان بودند. یافته ها حاکی از آن است که تمرکز مطالعات بر مشارکت عمومی و جنبه های نظریه سیاسی حکمرانی علم و چالش های اخلاقی پیشرفت های علم و فناوری بود. روش تحلیلی- توصیفی و بعد از آن مطالعه موردی پرکاربردترین روش در پژوهش های حکمرانی علم است. کشور انگلستان و پس از آن هلند دو کشوری هستند که بیشترین انتشار را در این حوزه داشته اند. از نظر زمانی رشد تولیدات علمی در دو دهه اخیر فزاینده بوده است و این امر نشان می دهد که ادبیات علمی این حوزه به تدریج در حال تکامل و غنی شدن است. اخلاق حکمرانی علم و نظریه سیاسی حکمرانی علم دو ضلع از این حوزه بوده اند که بیشترین آثار درباره آنها بوده است. نظریه حکمرانی علم، ابزارها و روش ها و اقتصاد و مالیه پژوهش اضلاعی بوده اند که کمتر به آنها پرداخته شده است و هنوز به غنای نظری و تجربی چندانی نرسیده اند. در پژوهش های انجام شده کمتر از روش های تجربی استفاده شده است و این نشان می دهد که این حوزه این ظرفیت را دارد که با به کارگیری طرح ها و روش های پژوهشی تجربی، بر غنای نظری و عملی آن افزوده شود.
    کلیدواژگان: حکمرانی علم، مرور قلمرویی، حکمرانی، مداخله در علم، چالش های اخلاقی حکمرانی علم
  • مرتضی فرنگ، محمد قهرمانی*، محمود ابوالقاسمی، فرنوش اعلامی صفحات 95-117
    هدف کلی پژوهش شناسایی مولفه های فرعی و اصلی اشتغال پذیری دانش آموختگان از دیدگاه استادان، کارفرمایان و صاحبنظران حوزه اشتغال برای مقطع کارشناسی دوره های علوم رفتاری در دانشگاه شهید بهشتی بود. پژوهش حاضر از نوع تحقیق کیفی محسوب می شود. مشارکت کنندگان در این پژوهش اعضای هییت علمی، کارفرمایان و متخصصان حوزه اشتغال بودند. روش نمونه گیری در تحقیق کیفی، نمونه گیری هدفمند از نوع نمونه گیری نظری بود. از میان شرکت کنندگان در مصاحبه 15 نفر از صاحبنظران آموزش عالی و 12 نفر از کارفرمایان و مسیولان مرتبط با اشتغال بودند. تحلیل اولین مصاحبه با کدگذاری باز آغاز شد و درنهایت، در مصاحبه 27 به اشباع نظری رسید. به منظور جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه استفاده و سوالات مصاحبه به صورت نیمه ساختاریافته طراحی شد. روایی محتوایی مصاحبه ها را 5 نفر از صاحبنظران آموزش عالی بررسی و تایید کردند. برای تعیین صحت و اعتبار داده ها از سه معیار مقبولیت، قابلیت اطمینان و تاییدپذیری استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش با روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند. درمجموع، 94 مضمون مرتبط با اشتغال پذیری شناسایی و در 15 مولفه فرعی و چهار مولفه اصلی شایستگی های فردی، شایستگی های حرفه ای، شایستگی های فرهنگی و شایستگی های اجتماعی دسته بندی شد. دانش و مهارت های عملی آکادمیک در راس مولفه های اشتغال پذیری شناخته شد.
    کلیدواژگان: اشتغال پذیری، دانش آموختگان، کارشناسی، علوم رفتاری، دانشگاه شهید بهشتی
  • افسانه حاضری*، سحر زارع خورمیزی صفحات 119-141
    راه اندازی نظام ملی نوآوری در بسیاری از کشورها از جریان ایده ها و مهارت ها میان دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی و بخش های اقتصادی جامعه حاصل می شود. توجه به ارتباط بین دانشگاه، دولت، صنعت و سایر ارکان در جریان تولید علم و فناوری به طرح الگوهای مارپیچ چندگانه منجر شده است؛ الگویی که بر اساس رهیافت اطلاعات متقابل و آنتروپی اطلاعات به دست آمده قادر به سنجش تعاملات دانشگاه، دولت، صنعت و سایر بخش ها و نهاد ها در سنجش میزان تبدیل علم به فناوری است. در این پژوهش تعاملات دانشگاه، صنعت، دولت و جامعه بین المللی در مقالات علمی حوزه مهندسی برق و الکترونیک در ایران با رویکرد مدل مارپیچ چهارگانه سنجیده شد. جامعه آماری مقالات حوزه مهندسی برق و الکترونیک در ایران بود که طی سال های 2010 تا 2019 در پایگاه وب آو ساینس نمایه شده اند و تعداد 19802 رکورد را پوشش می داد. طبق یافته ها بالاترین شاخص T دانشگاه-صنعت-دولت-جامعه بین المللی در سال 2017  بوده و در سال 2011 این شاخص روندی منفی داشته است. نتایج پژوهش نشان داد که به طورکلی، تولیدات علمی حوزه مهندسی برق و الکترونیک در ایران از نظر همکاری و تعامل بین ارکان مدل در طول دوره ده ساله مورد مطالعه با نوسان زیادی همراه بوده است و وضعیت تعامل بین ارکان مدل چهارگانه مطلوب نیست. بر این اساس، تغییر سیاست های علم و فناوری و اتخاذ راهبردهای پژوهشی و صنعتی مناسب برای توسعه تعاملات بین ارکان مذکور در کشور ایران باید به عنوان ضرورت مورد بحث قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدل مارپیچ چهارگانه، هم نویسندگی، مهندسی برق و الکترونیک، همکاری علمی، تعامل دانشگاه و صنعت
  • محبوبه اسلمی*، ناهید اوجاقی صفحات 143-169
    در پژوهش حاضر به منظور شناسایی شایستگی های مدرسان در محیط یادگیری الکترونیکی بر مبنای رویکرد سازنده گرایی از طرح های تحقیق آمیخته از نوع اکتشافی استفاده شد. پژوهش به دو روش کیفی از نوع سنتزپژوهی مضمونی و روش کمی از نوع پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه آثار منتشر شده در این حوزه از سال 1992 تا سال 2019 میلادی در شش پایگاه اطلاعاتی معتبر و نمونه مورد بررسی شامل 30 سند بود. در بخش کمی تعداد 135 نفر از مدرسان الکترونیک رشته علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه پیام نور کل کشور به دلیل دسترسی محقق و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. بر اساس مولفه های به دست آمده در بخش کیفی و به منظور اعتبارسنجی آن، پرسشنامه 41  گویه ای تنظیم شد. نتایج حاصل از گردآوری داده ها پس از تنظیم و تلخیص با استفاده از آزمون های آماری به کمک نرم افزارهای نسخه 8/8 LISREL و SPSS 19 تجزیه و تحلیل شد. برای تایید روایی محتوایی ابزار پژوهش از خبرگان امر و به منظور تعیین روایی سازه ابزار اندازه گیری از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. پایایی ابزار با ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. بر اساس یافته های حاصل از سنتزپژوهی مولفه های شایستگی های سازنده گرایی مدرسان در محیط یادگیری الکترونیکی به عنوان مضمون اصلی دارای چهار مضمون راهنمای سازنده گرا، مربی سازنده گرا، طراح سازنده گرا و همکار سازنده گرا بود. بعد راهنمای سازنده گرا شامل سه مولفه الگوسازی، ارتقای مهارت های تفکر انتقادی و ارتقای مهارت های حل مسیله، بعد مربی سازنده گرا شامل سه مولفه مربی شناختی، بازخورد دهنده و برانگیزاننده، بعد طراح سازنده گرا دارای سه مولفه مهارت طراحی محتوا، سازماندهی و استفاده از ابزارهای تعاملی و مشارکتی در طراحی و بعد همکار سازنده گرا دارای چهار مولفه مهارت پویایی کلاس، اشتراک دانش، مذاکره اجتماعی و تشکیل گروه بود. بر اساس یافته های کمی شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول همسو بودن گویه ها با سازه نظری و تایید تحلیل عاملی را نشان داد. همچنین تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم مضامین سازمان دهنده نشان داد که مولفه های ذکر شده در تبیین واریانس سازه اصلی نقش داشتند. یافته های تحقیق را می توان در طراحی محیط های یادگیری الکترونیکی مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی و همچنین برای بهبود برنامه های توسعه شغلی مدرسان  استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شایستگی، سازنده گرایی، مدرس، یادگیری الکترونیکی
  • حوریه دهقان پوری*، حسین دنیاپور صفحات 171-199
    بیماری همه گیر کووید 19 همه افراد از جمله دانشجویان را تحت تاثیر قرار داده است. کووید 19 به دلیل پیامدهای مربوط به سلامت، اقتصاد و زندگی فردی با عوامل استرس زای روانشناختی متعددی همراه و ممکن است موجب پریشانی روانشناختی و انزوای اجتماعی شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر سطح دانش و نگرش به کووید 19 بر پریشانی روانشناختی و انزوای اجتماعی دانشجویان بود. این پژوهش مطالعه ای مقطعی و بر اساس هدف از نوع کاربردی و از نظر روش جزو تحقیقات توصیفی بود که به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1399-1400 بودند (383 نفر). برای تعیین حجم نمونه از فرمول حجم نمونه کوکران استفاده و با توجه به نتیجه، حداقل تعداد نمونه مورد نیاز 192 نفر برآورد شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود که از 11 تا 16 آذر، 200 دانشجوی رشته تربیت بدنی دانشگاه تبریز در پرسشنامه آنلاین شرکت کردند. این پرسشنامه شامل اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه استاندارد سطح دانش و آگاهی درباره کووید 19 ماهشواری و همکاران (2020)، پرسشنامه استاندارد نگرش به کووید 19 الحنوای و همکاران (2020)، پرسشنامه استاندارد پریشانی روانی کسلر (2003) و پرسشنامه استاندارد انزوای اجتماعی مدرسی یزدی (1393) بود. یافته ها نشان داد که در متغیر سطح دانش و آگاهی، افراد با سن بالا، زنان نسبت به مردان، افراد متاهل نسبت به مجرد و دانشجویان دکتری نسبت به سایر مقاطع، سطح دانش و آگاهی بالاتری به کووید 19 داشتند. در متغیر سطح نگرش، افراد با سن بالا، زنان نسبت به مردان، افراد مجرد نسبت به متاهل و دانشجویان کارشناسی نسبت به سایر مقاطع، سطح نگرش بالاتری به کووید 19 داشتند. در متغیر پریشانی روانشناختی، افراد با سن پایین، زنان نسبت به مردان، افراد مجرد نسبت به متاهل و دانشجویان دکتری نسبت به سایر مقاطع، پریشانی روانشناختی بالاتری داشتند. در متغیر انزوای اجتماعی نیز افراد با سن پایین، زنان نسبت به مردان، افراد مجرد نسبت به متاهل و دانشجویان کارشناسی نسبت به سایر مقاطع، انزوای اجتماعی بالاتری داشتند. آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که رابطه معکوس و معنا دار بین سطح دانش و سطح نگرش به کووید 19 با پریشانی روانشناختی و انزوای اجتماعی وجود دارد. همچنین مشخص شد که سطح دانش درباره کووید 19 و سطح نگرش به آن بر پریشانی روانشناختی و انزوای اجتماعی اثر معنا دار دارد. بنابراین، بهتر است که رفتارهای پیشگیرانه در سطح جامعه به منظور کنترل اپیدمی کووید 19 در نظر گرفته شود و این موضوع مد نظر سیاستگذاران و مسیولان بهداشتی قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: دانش، نگرش، کووید 19، کروناویروس، پریشانی روانشناختی، انزوای اجتماعی، دانشجویان تربیت بدنی
  • لیلا مصلحی*، ابراهیم علیدوست قهفرخی صفحات 201-217
    گسترش روزافزون تقاضا برای آموزش الکترونیکی در آموزش عالی نگرانی از کیفیت یادگیری از راه دور را به یکی از مهم ترین موضوعات جهانی تبدیل کرده است. این امر به ویژه در طی شیوع پاندمی کووید 19، که آموزش الکترونیکی منبع مهمی برای ادامه فعالیت های آموزشی محسوب می شود، بیش از پیش مد نظر است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر کیفیت یادگیری الکترونیکی دانشجویان رشته تربیت بدنی بود. این پژوهش از منظر هدف کاربردی، از نظر نوع توصیفی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات پیمایشی بود. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه را استادان آگاه به حیطه پژوهش و پایایی از طریق آزمون آلفای کرونباخ بررسی و تایید کردند. از تحلیل عاملی تاییدی برای تایید روایی سازه پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه تهران در رشته تربیت بدنی بود که واحدهای نظری و عملی خود را در نیمسال اول سال تحصیلی 1400-1399 به صورت مجازی گذراندند. تعداد افراد نمونه بر مبنای جدول کرجسی و مورگان برابر با 248 نفر برآورد شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه و فریدمن استفاده شد. اولویت بندی شاخص ها نشان داد که از پنج شاخص ویژگی های مدرس، ویژگی های فنی سامانه آموزشی، محتوا، ارزشیابی و بازخورد و ویژگی های دانشجو و پشتیبانی، شاخص ویژگی های مدرس مهم ترین شاخص موثر بر کیفیت یادگیری الکترونیکی در دروس نظری و عملی است که این امر لزوم توجه ویژه از سوی مدیران آموزشی در انتخاب استادان شایسته و با مهارت و تجربه در حوزه آموزش الکترونیکی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، یادگیری مجازی، یادگیری از راه دور، تربیت بدنی، کووید 19
|
  • Reza Samim * Pages 1-21

    In this article, through a phenomenological research, an attempt has been made to provide a conceptual framework for presenting an alternative narrative of the history of the university in Iran. Those who have studied the history of the university in Iran have not been able to narrate the history of this institution as a place where students experience a different kind of collective life. For phenomenologists, however, recognizing the university as a distinct institution is possible only through identifying places where students experience a distinct life. One of these places and perhaps the most important of them is student organizations. For any phenomenological researcher who is interested in the history of the emergence and dynamism of the university as a comprehensive and distinct institution, the narrative of the unique experiences that students go through in student organizations and through them become community activists is important. The narrative of the history of the university is an alternative narrative from the perspective of the experiences of organizational students because it helps to conceptualize the university as a distinct and unique institution. In this article, in order to make such a narrative possible, first an attempt was made to explore student organizations from a phenomenological point of view and in relation to the concept of freedom. During this research, some data from in-depth interviews with students active in student organizations was used. In the other part, an attempt was made to narrate the history of the university as the history of student organizations, relying on the conceptualizations made. This narrative is an example of possible narratives that can be obtained by relying on the experiences of students of an Iranian university.

    Keywords: Student organizations, Iranian university, Phenomenology, Experience of Freedom
  • Fatemeh Javaheri *, Mina Helali Sotoudeh Pages 23-41
    After the Islamic Revolution part of the task of strengthening religious teachings, promoting revolutionary values, countering the cultural influence of the West and students' compliance with the goals of the political system of society was assigned to universities. Cultural policymaking in the country's universities, as a part of the ideological system and within the framework of government discourse, became a tool to strengthen the values and ideals of the Islamic Republic of Iran. In the present article, an attempt was made to examine the relationship between such expectations and the existing facts. For this reason, based on the method of documentary study, the salient aspects of the cultural ideals that policy makers were considered about the behavior and character of students was explained. Then relying on a systematic review of national surveys; aspects of the reality of students' thoughts and behavior were analyzed. The findings indicated that there is a significant gap between cultural ideals and the reality of students' attitudes and tendencies. This situation may be due to inefficiency of policies or shortcomings in the way they are implemented, or it may be due to ignoring the structural conditions of society and disregarding the social life of young people in today's world. In any case, it is necessary to rethink the cultural expectations of the university towards the student in a more realistic framework.
    Keywords: Cultural Policy, University, students' attitudes, behavior
  • Elham Haririan Tavakoli, Maghsood Farasatkhah *, Baharak Shirzad Kebria, Fateme Hamidifar Pages 43-69

    Higher education governance refers to the formal and informal authority that arises from the laws, policies, and rules that determine the responsibilities and powers of various actors. The purpose of this article was to present a model of good governance in Iranian higher education institutes. We used classic grounded theory methodology to explore this model. The data were collected using semi-structured interviews with 20 key informants with knowledge and experience with the higher education system. Based on Strauss and Corbin's coding paradigm, the data analysis consisted of a three-step coding process, including open, axial, and selective coding. The process concludes that the relations between codes were examined using a continuous comparison approach using a coding paradigm that focuses on causal conditions, context, intervening conditions, action/interaction strategies, and consequences. Findings showed that 259 conceptual constructs (codes), classified into 52 subcategories and 17 categories, affect the central phenomenon. Among the causal conditions, the categories of academic autonomy, the economics of higher education, administrative decentralization, and authority distribution significantly impact higher education's good governance. In the contextual categories, structural factors affect action or interaction strategies and causal conditions more than others. Among these factors, the negative impact of the non-academic management subcategory is more than other factors. Realizing strategies and establishing good governance will have desirable results and consequences that may be causal conditions for the other emerging phenomenon in a different situation. Future studies can design a framework with measurable metrics based on this model that higher education governance qualification could be measured and compared. Additionally, testing the model by quantitative approach can increase the validity and transferability of research findings.

    Keywords: higher education in Iran, Governance, good governance, grounded theory, Good governance in higher education
  • Hossein Gholipour *, Reza Abiri Pages 69-93
    Governance of science is intended as an orientation to the behaviors and practice of science system actors through compliance mechanisms and has been studied from different angles. What are the dimensions and aspects of the governance of science in its scope? What are the main focus of the studies and what topics and issues have been less considered by researchers? What research methods have been followed in this field and what methods have not been used much? The method used in this article is the Scoping review method proposed by Arksey and O’Malley. The identified studies were obtained by searching the valid databases. Out of 327 documents obtained, 48 documents met the inclusion and exclusion criteria of this study. Studies have focused on public participation and aspects of the political theory of the governance of science and the ethical challenges of advances in science and technology. The "analytical-descriptive" method and then the "case study" has been the most widely used method in researches of governance of science. The United Kingdom, followed by the Netherlands, are the two countries with the most publications in this area. In terms of time, the growth of scientific production in the last two decades has been increasing, and this shows that the scientific literature in this field is gradually evolving and enriching. "Ethics of the governance of science", "political theory of the governance of science", have been the two sides of this field that have the most works. But "the theory of the governance of science", "tools and methods" and "economics and finance of research" have been aspects that have been less discussed and have not yet reached much theoretical and experimental richness. The researches have used less experimental methods and this shows that this field has the capacity to increase its theoretical and practical richness by using experimental research designs and methods.
    Keywords: governance of science, scoping review, Governance, intervention in science, ethical challenges of science governance
  • Morteza Farang, Mohammad Ghahramani *, Mahmood Abolghasemi, Farnoosh Alami Pages 95-117
    The general purpose of this study was to identify the main and secondary components of graduates' employability from the perspective of faculty members, employers, and experts in the field of employment for a bachelor's degree in behavioral sciences at Shahid Beheshti University. The present study was a qualitative research. Participants in this study are faculty members, employers and employment experts. Sampling method in qualitative research was purposive sampling of the theoretical sampling type. Among the interviewees were 15 faculty members, 12 employers, and employment-related officials. The analysis of the first interview began with open coding and finally reached theoretical saturation in interview 27. In this study, an interview tool was used to collect the required data and the interview questions were designed in a semi-structured manner. The content validity of the interviews was reviewed and confirmed by 5 higher education experts. Also, to determine the accuracy and validity of the data, three criteria of acceptability, reliability and verifiability were used. The obtained data from this study was  analysed by the thematic analysis method. A total of 94 themes related to employability were identified and finally in 15 sub-components and 4 main components of individual competencies, professional competencies, cultural competencies, and social competencies were categorized. Academic practical knowledge and skills were identified at the top of the employability components.
    Keywords: Employability, graduates, bachelor, Behavioral Sciences, Shahid Beheshti University
  • Afsaneh Hazeri *, Sahar Zare Khormizi Pages 119-141
    The launch of a national innovation system in many countries stems from the flow of ideas and skills between universities, research centers and the economic sectors of society. Attention to the relationship between university, government, industry and other elements in the production of science and technology has led to the design of multiple helical models; models that are based on the mutual information approach and information entropy and are able to measure the interactions of agents from different sectors in converting science into technology. This study examined the cooperations between university, industry, government and international society sectors in publishing scientific articles in the field of electrical and electronic engineering in Iran, using a Quadruple Helix Model approach. Statistical population included the articles of the field of electrical and electronic engineering of Iran, which have been indexed in the Web of Science database during the years 2010-19 and contains 19802 records. According to the findings, the highest T indicator of university-industry-government-international society sector relations is appeared in 2017 and in 2011 this indicator showed a negative trend. Results reveal that in general, cooperation between the pillars of the model during the ten-year period under study has been associated with a lot of fluctuations and the interaction between the elements of the model is not favorable. Accordingly, it is necessary to develop some new science and technology policies and to make approperiate research and industrial strategies in Iran to advance interactions between these elements.
    Keywords: Quadruple Helix Model, electrical, electronic engineering, co-authorship, university-industry-government interactions, scientific collaboration
  • Mahbubeh Aslami *, Nahid Ojaghi Pages 143-169
    Current study used exploratory mixed method designs to identify the competencies of e-instructors based on the constructivism approach. A qualitative and quantitative methods were applied in this research. The qualitative method was thematic synthesis and the quantitative method was a survey method. The statistical population of the study included all works published in this field from 1992 to 2019 in 6 valid databases.  The study sample included 30 documents. In the quantitative section, due to the researcher’s access and utilizing Krejcie and Morgan table, the statistical sample consisted of 135 e-instructors in the field of educational sciences and psychology who were selected from Payame Noor University. At this stage, a 41-item questionnaire was designed based on the components obtained in the qualitative section and for the purpose of validation. The results obtained by data collection were analyzed after adjustment and summarization using statistical tests including first and second order confirmatory factor analysis using applying LISREL 8.8 and SPSS 22 software. Experts were used to confirm the content validity of the research instrument, and confirmatory factor analysis was used to determine the construct validity of the measurement instrument. Also, the reliability of the tool was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. According to the findings of synthesis research, the components of constructivist competencies of instructors in e-learning environment as the main theme include four themes of constructivist guide, constructivist instructor, constructivist designer and constructivist collaborator. The dimension of constructivist guide consisted of three components: modeling, improving critical thinking skills and upgrading problem solving skills. The dimension of constructivismm instructor consisted of three dimensions of cognitive instructor, feedback, and motivational. The dimension of constructivism designer included three dimensions of content design skills, organizing and the use of interactive and participatory tools in designing. The dimension of constructivist colleague included four dimensions of class dynamics, knowledge sharing skill and social negotiation skill and group formation skill. Fit indices of first-order confirmatory factor analysis of the inclusive themes showed the alignment of items with the theoretical structure and confirmation of factor analysis. Also, the second-order confirmatory factor analysis of organizing themes showed that the mentioned components played a role in explaining the variance of the main structure. The research findings can be used in the design of e-learning environments based on the constructivist approach and also to improve the instructors' career development programs.
    Keywords: competence, Constructivism, Instructor, e-learning
  • Houriyhe Dehghanpouri *, Hossein Donyapour Pages 171-199
    The Covid-19 pandemic has affected everyone, including college students. Due to the consequences related to health, economy and individual life, Covid-19 is associated with many psychological stressors and may cause psychological distress and social isolation. The aim of this study was to investigate the impact of knowledge level and attitudes toward Covid-19 on psychological distress and social isolation among college students. This research was a cross-sectional study and based on the purpose of an applied type, and in terms of method, it was a descriptive research that was conducted as a survey. The statistical population was all physical education students (N=383) of Tabriz University in the academic year 2020-21. Cochran's sample size formula was used to determine the sample size (n=192). The data collection tool was a questionnaire. A total of 200 physical education of Tabriz University took part in an online survey from 1 December to 6 December. The questionnaire included demographic information, a Standard Questionnaire for Knowledge and Awareness Level of Covid-19 by Mahshvari et al. (2020), Standard Questionnaire Attitude towards Covid-19 Al-Hanawi et al. (2020), Kessler Standard Distress Questionnaire (2003) and Standard Questionnaire for Social Isolation of Yazidi School (2014). The findings showed that in the knowledge and awareness level variable, older people, women compared to men, married people compared to single, and doctoral students compared to other levels, had a higher level of knowledge and awareness of Covid-19. In the attitude level variable, older people, women compared to men, single people compared to married people, and undergraduate students compared to other levels, had a higher level of attitude towards Covid-19.  In the variable of psychological distress, young people, women compared to men, single people compared to married people, and doctoral students had higher psychological distress compared to other levels. In the social isolation variable, young people, women compared to men, single people compared to married people, and undergraduate students had higher social isolation compared to other levels. Testing research hypotheses showed that there is a significant inverse relationship between the level of knowledge and the level of attitude towards Covid-19 with psychological distress and social isolation. It was also found that the level of knowledge about Covid-19 and the level of attitude towards Covid-19 have a significant effect on psychological distress and social isolation. Therefore, it is better to consider preventive behaviors at the community level in order to control the Covid-19 epidemic, and this issue should be considered by policy makers and health officials.
    Keywords: Knowledge, Attitude, COVID 19, Coronavirus, Psychological Distress, social isolation, physical education college students
  • Leila Moslehi *, Ebrahim Alidoust Ghahfarrokhi Pages 201-217
    The growing demand for E-learning in higher education has made concerns about the quality of distance learning as one of the most important global issues. This is especially true during the outbreak of the Covid-19 pandemic, where E-learning was an important resource for continuing educational activities. Therefore, the purpose of this study was to identify and prioritize the factors affecting the quality of E-learning of physical education students. The present research is applied in terms of purpose, was descriptive in terms of type and was a survey in terms of data collection method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The face and content validity of the questionnaire assessed and confirm by instructors aware of the field of research and reliability through Cronbach's alpha test. Confirmatory factor analysis was used to confirm the construct validity of the questionnaire. The statistical population of the study included undergraduate students of the University of Tehran majoring in Physical Education who passed their theoretical and practical courses virtually in the first semester of the 2020- 01 academic years. The sample size was estimated to be 248 based on Krejcie and Morgan Table. In order to analyze the data, one sample t test and Friedman test were used. Prioritization of indicators showed that among the five indicators of instructor’s characteristics, technical characteristics of the educational system, content, evaluation and feedback, student characteristics and support, instructor’s characteristics index is the most important indicator affecting quality of  theoretical and practical E-learning courses. This matter indicates that the need for special attention by educational administrators in selecting qualified instructors with skills and experience in the field of E-learning.
    Keywords: e-learning, virtual learning, distance learning, physical education, COVID-19