فهرست مطالب

Journal of Plant Physiology and Breeding
Volume:12 Issue: 2, Summer-Autumn 2022

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کاظم قاسمی گلعذانی*، سید امیررضا موسوی صفحات 1-10

    یک آزمایش مزرعه ای به صورت طرح کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1399 اجرا گردید تا اثر سطوح مختلف سالیسیلیک اسید (SA) بر صفات فیزیولوژیکی و محصول دانه، روغن و پروتیین ذرت (MV 524) مورد بررسی قرار گیرد. تیمارهای آبیاری شامل آبیاری معمول (آبیاری پس از 60 میلی متر تبخیر) و قطع آبیاری از ظهور تاسل تا تشکیل دانه و از ظهور تاسل تا رسیدگی بودند. گیاهان با سه سطح SA (2، 1 و 3 میلی مولار) و آب تیمار شدند. تیمارهای آبیاری و SA به ترتیب در کرت های اصلی و فرعی قرار گرفتند. قطع آبیاری در مراحل زایشی سبب کاهش میانگین محتوای آب برگ (LWC)، شاخص پایداری غشا (MSI)، شاخص کلروفیل، شاخص سطح برگ (LAI)، محصول دانه، درصد روغن، محصول روغن و پروتیین و افزایش دمای برگ و درصد پروتیین دانه در مقایسه با آبیاری معمول شد. کاربرد SA، به ویژه با غلظت 3 میلی مولار، میانگین LWC، MSI، شاخص کلروفیل، شاخص سطح برگ و محصول دانه، روغن و پروتیین ذرت را افزایش داد. بیشترین همبستگی مثبت با محصول دانه، روغن و پروتیین مربوط به شاخص سطح برگ و پس از آن LWC و شاخص محتوای کلروفیل بود. این نتایج نشان می دهد که تامین آب در مراحل زایشی برای تولید موفق ذرت ضروری است. با وجود این، محلول   پاشی 3 میلی مولار SA می تواند عملکرد مزرعه ای ذرت را تحت فراهمی معمول و محدود آب به طور قابل توجهی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، تنظیم کننده رشد، ذرت، روغن دانه، کلروفیل
  • سهیلا محمدرضاخانی*، فرخنده رضانژاد، فرزاد گنجعلی خانی حاکمی صفحات 11-19

    عوامل محیطی مانند دما دارای اثرات منفی بر فاز زایشی هستند و می توانند باعث کاهش عملکرد در گونه های مرکبات شوند.  دانه های گرده نقش کلیدی و اساسی در باروری گیاهان دارند. کویرستین و گاما آمینوبوتیریک در کارکردهای بیوشیمیایی خاصی برای تنظیم رشد و افزایش تحمل به تنش های زیستی و غیرزنده دخالت دارند. هدف از این مطالعه ارزیابی دماهای مختلف بر جوانه زنی گرده و نیز میزان کویرستین و گابا بود. شاخه های حاوی گل های پرتقال والنسیا (Citrus  sinensis var Valencia)، نارنگی کارا (C. reticulata var. Kara) و گریپ فروت ردبلاش (C. paradisi var. Red blash) در معرض دماهای مختلف (5، 10، 15، 20 و 25 درجه سانتی گراد) برای مدت شش ساعت قرار گرفتند و سپس دانه های گرده جمع آوری شدند. میزان کویرسیتین و گابا  با استفاده از HPLC سنجیده شد. بیشترین و کمترین جوانه زنی گرده به ترتیب در دماهای 25 درجه سانتی گراد و 5 درجه سانتی گراد مشاهده شد.  بیشترین مقدار کویرستین در دمای 5 درجه سانتی گراد به دست آمد و سپس با افزایش دما میزان آن در تمامی گونه ها کاهش یافت. همچنین با افزایش دما میزان GABA در هر سه گونه کاهش یافت.  بیشترین و کمترین جوانه زنی گرده به ترتیب در دماهای 25 درجه سانتی گراد و 5 درجه سانتی گراد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: ترکیبات فنولی، جوانه زنی، دانه گرده، دمای پایین، متابولیت های ثانویه
  • سیروس حسن نژاد*، عطا باحجب الماسی، سید ناصر حسینی، سهیلا پورحیدر غفاربی صفحات 21-32
    پسماندهای رنگ نساجی منابع مهم آلودگی زیست محیطی در مقیاس جهانی هستند. گیاهان متعددی ممکن است تحت این شرایط زنده مانده و شکل ه ای مختلفی از سموم را در محیط های آلوده تجزیه کنند. به منظور بررسی تحمل باقلا (.Vicia faba L) به سه نوع رنگ مختلف (اسیدی زرد، اسیدی قرمز، آبی مستقیم) در پنج دز مختلف (0، 30، 50، 70 و 90 میلی گرم بر لیتر) در طول سه مرحله رشدی (گیاهچه ای، قبل از گل دهی، گل دهی)، آزمایشی گلخانه ای در دانشگاه تبریز در سال 1398 انجام شد. نوع رنگ اثر معنی داری روی تعداد نیام، وزن تر ریشه، سطح برگ، طول ریشه، محتوی پرولین و میزان فعالیت آنزیم سوپراکسیددسموتاز نداشت. تیمار شاهد بیشترین تعداد نیام (3.22 عدد در بوته)، بیشترین سطح برگ (13380 میلی مترمربع) و سنگین ترین وزن تر ریشه (40.9 گرم در بوته) را داشت. تعداد نیام در هر گیاه به ترتیب 42.05، 40.01 و 19.30 درصد در آبی دایرکت، قرمز اسیدی، و زرد اسیدی نسبت به شاهد کاهش یافت.  افزایش غلظت رنگ باعث کاهش تعداد نیام، سطح برگ و وزن تر ریشه شد. در غلظت 90 میلی گرم بر لیتر، فعالیت سوپراکسیددسموتاز و محتوی پرولین افزایش یافت. تحمل گیاهان باقلا به حداکثر غلظت رنگ و افزایش فعالیت سوپراکسیددسموتاز و محتوی پرولین نشان می دهد که این گیاه می تواند در این شرایط تنش زا سالم بماند. بر اساس این یافته ها می توان باقلا را به عنوان یک گونه برخوردار از توانایی گیاه پالایی معرفی کرد.
    کلیدواژگان: باقلا، پرولین، سوپراکسیددسموتاز، غلظت رنگ، نوع رنگ
  • ولی خوشقدم پیره یوسفان*، سعید زهتاب سلماسی، جلیل شفق، کلوانق صفحات 33-43
    کشت مخلوط باعث افزایش عملکرد در واحد سطح، کارایی استفاده از منابعی مانند آب، مواد مغذی و تشعشعات خورشیدی، حاصلخیزی خاک و تامین مواد مغذی گیاه می شود. این مطالعه به منظور بررسی عملکرد دانه و تولید اسانس بالنگوی شهری، تحت تاثیر کشت مخلوط با نخود انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. الگوهای کشت مخلوط شامل کشت خالص بالنگوی شهری، کشت خالص دو رقم نخود (آزاد، آرمان)، کشت مخلوط افزایشی با تراکم مطلوب نخود آزاد و آرمان + 40، 60 و 80 درصد تراکم مطلوب بالنگوی شهری بود. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین بیوماس و عملکرد دانه بالنگوی شهری به ترتیب در تیمار کشت خالص و 80 درصد بالنگوی شهری + 100 درصد نخود آزاد به دست آمد. همچنین بیشترین میزان اسانس و عملکرد بالنگوی شهری از الگوی کشت 60 درصد بالنگوی شهری + 100 درصد نخود آزاد به دست آمد. افزون بر این، نسبت برابری زمین (LER)  به جز در کشت مخلوط 80 درصد بالنگوی شهری به همراه 100 درصد نخود آرمان و آزاد، از یک بیشتر بود و بیشترین LER جزء بالنگوی شهری از کشت مخلوط %40:100 بالنگوی شهری و نخود آرمان به دست آمد. به طور کلی با توجه به یافته های این مطالعه، کشت مخلوط %40:100 بالنگوی شهری و تراکم مطلوب هر دو رقم نخود مدل مناسبی برای کشت مخلوط این دو گیاه می باشد.
    کلیدواژگان: بالنگوی شهری، عملکرد اسانس، عملکرد دانه، کشت مخلوط، نسبت یرایری زمین
  • سید مهدی رضوی*، سید عباس عسگری، پریسا نصرالهی صفحات 45-57
    هدف این تحقیق، بررسی اثرات نانوساختار شالکون در غلظت های مختلف بر گیاه کاهو در شرایط تنش شوری بود. تیمار شوری شامل غلظت های 100، 120 و 150 میلی مول بر لیتر نمک و غلطت های 0.1 و 0.01 از نانوکامپوزیت بود. نانوکمپوزیت با روش های شیمیایی و به اندازه 89.4 نانومتر ساخته شد.  بعد از برداشت گیاهان، صفات مختلف فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نانوکامپوزیت حاوی شالکون به طور معنی داری موجب افزایش برخی صفات مانند وزن تر و وزن خشک ریشه و میزان گلیسین بتا بتایین را در گیاه کاهو در شرایط تنش شوری بالاتر (150 میلی مول در لیتر) افزایش داد.  برعکس، نانوکمپوزیت شالکون به طور معنی داری نشانگر تنش، یعنی مالون دی آلدیید، را در شرایط شوری کاهش داد. از طرف دیگر، نانوکمپوزیت منجر به افزایش معنی دار فلاونویید کل در شرایط تنش شوری 150 میلی مول در لیتر و فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان آسکوربات پراکسیداز در شوری 150 میلی مول در لیتر شد. می توان نتیجه گرفت که نانوکمپوزیت بر پایه شالکون قادر است اثرات منفی تنش شوری در گیاهان را تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: شالکون، شوری، کاهو، نانوکمپوزیت
  • مهدی قاسم بگلو*، محمد صدقی، رئوف سید شریفی، سلیم فرزانه صفحات 59-70
    خشکی یکی از تنش های بحرانی غیربیولوژیکی است که به دلیل کاهش عملکرد، بر بهره وری گیاه تاثیر منفی می گذارد. ریزوباکترهای محرک رشد گیاهی (PGPR) مانند ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم بر فیزیولوژی گیاه، به ویژه در شرایط تنش خشکی، تاثیر مثبت دارند. این مطالعه با هدف بررسی اثرات قارچ میکوریزا و PGPR بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و میزان جذب مواد مغذی در شرایط کمبود آب انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل آبیاری (آبیاری معمولی، کمبود آب در مرحله پر شدن دانه، کمبود آب در مرحله گلدهی، عدم آبیاری) و قارچ میکوریزا و PGPR (کود آزتوباکتر کروکوکوم، آزوسپریلیوم لیپوفرم، مایکوریزا آربوسکولار، تلفیق آزوسپریلیوم لیپوفرم و ازتوباکتر، تلفیق مایکوریزا آربوسکولار و ازتوباکتر کروکوکوم، تلفیق مایکوریزا آربوسکولار و آزوسپریلیوم لیپوفرم، تلفیق ازتوباکتر کروکوکوم، آزوسپریلیوم لیپوفرم و مایکوریزا آربوسکولار، عدم تلقیح) بودند. تنش خشکی باعث کاهش میزان کلروفیل و جذب عناصر و افزایش فعالیت پرولین، کاتالاز و پراکسیداز شد. همچنین کودهای زیستی باعث کاهش میزان پرولین، کاتالاز و پراکسیداز و افزایش میزان کلروفیل و جذب عناصر شدند.
    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدان، خشکی، کود زیستی، مواد مغذی
  • یونس پوربیرامی هیر*، رعنا ادهم، اسماعیل چمنی، حسن ملکی لجایر، محمد حسن زاده صفحات 71-83
    زنبق زرد یک گیاه زینتی و دارویی بسیار ارزشمند است. کیتین یکی از فراوان ترین پلی ساکاریدها در طبیعت است و به طور گسترده در کشاورزی برای جوانه زنی بذر به منظور تحریک رشد گیاه استفاده می شود. کیتوزان می تواند به عنوان یک ماده ضد باکتری استفاده شود و مقاومت گیاه را در برابر بیماری ها افزایش دهد. این مطالعه بر اساس طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل غلظت های مختلف کیتوزان (0، 5، 10، 20، 40، 80 و 120 پی پی ام) با پنج تکرار بودند. صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی شامل تعداد برگ، وزن برگ، ارتفاع بوته، سطح برگ، درصد باززایی، کلروفیل a، b و کل، فنل کل و فلاونوییدها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که کیتوزان بر تعداد برگ، درصد باززایی، محتوای فنل و وزن تر برگ تاثیر معنی داری داشت. فلاونوییدها، کلروفیل a و b و کلروفیل کل نیز به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار گرفتند. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین (31/60 میلی گرم در گرم اسید گالیک) و کمترین (15/51 میلی گرم در گرم اسید گالیک) فنل کل به ترتیب از 120 پی پی ام کیتوزان و نمونه شاهد به دست آمد. بیشترین مقدار فلاونویید (mM/g  78/5)  توسط 120 پی پی ام کیتوزان و کمترین مقدار (mM/g 3/20) در تیمار شاهد به دست آمد. به طور کلی، این بررسی نشان داد که کیتوزان بر تمامی صفات اندازه گیری شده اثر مثبت داشت. در اکثر صفات اندازه گیری شده بهترین غلظت کیتوزان 120 پی پی ام  بود.
    کلیدواژگان: باززایی، کشت بافت، کیتوزان، متابولیت های ثانویه، Iris Pseudacorus
  • حسن منیری فر* صفحات 85-92
    اسپرس (Onobrychis viciifolia Scop.) از لگوم های علوفه ای چند ساله است که به طور گسترده در مناطق معتدل شمالی کشت می شود و اخیرا کشت و کار آن در دنیا مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش برای اصلاح و معرفی رقم جدید سنتتیک اسپرس در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی از سال 1395 تا سال 1399 اجرا شد. در دو سال اول اجرای آزمایش، واریته های کمپوزیت و سنتتیک 2 در شرایط کاملا ایزوله تولید و سپس ارزیابی شدند. واریته های مورد ارزیابی شامل اکوتیپ های بستان آباد و سراب و واریته های سنتتیک 2 و کمپوزیت به دست آمده از 28 اکوتیپ بودند. بین واریته های اسپرس مورد بررسی از نظر عملکرد علوفه تر و ماده خشک اختلاف معنی دار مشاهده شد. بیشترین عملکرد سالانه علوفه تر برابر با 36785 کیلوگرم در هکتار متعلق به واریته سنتتیک بود که به طور معنی دار متفاوت از سایر واریته ها بود. از نظر مجموع سالانه عملکرد ماده خشک نیز نتیجه مشابهی حاصل شد و واریته سنتتیک با تولید 11715 کیلوگرم ماده خشک در هر هکتار بیشترین تولید را نشان داد. برتری واریته سنتتیک از نظر عملکرد علوفه تر و ماده خشک نسبت به متوسط دو اکوتیپ سراب و بستان آباد حدود 25 درصد بود. میانگین ارتفاع بوته واریته سنتتیک 83 سانتی متر بود که بیشتر از ارتفاع بوته سایر واریته ها بود. بین واریته های مورد بررسی از نظر صفات مربوط به کیفیت علوفه اختلاف معنی داری مشاهده نشد. میزان پروتیین، خاکستر کل، فیبر خام، کربوهیدرات های محلول در آب و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی در واریته سنتتیک به ترتیب 18/52، 7/40، 19/95، 44/70 و 19/6 درصد بود. به طورکلی نتایج نشان داد که واریته سنتتیک اصلاح شده از پتانسیل لازم برای معرفی به عنوان یک رقم زراعی برخوردار است.
    کلیدواژگان: علوفه تر، کیفیت علوفه، ماده خشک، واریته سنتتیک
  • گشتاسب جلایی اسفندآبادی، حسینعلی اسدی قارنه*، المیرا ضیاء مطلبی پور صفحات 93-104
    عناب (Ziziphus jujuba Mill.) با ارزش غذایی بالا، یک گیاه دارویی مهم است و به صورت میوه تازه و خشک در سراسر جهان مصرف می شود. ایران یکی از مهمترین مراکز ژرم پلاسم عناب است. میوه عناب سرشار از مواد مغذی معدنی، پروتیین، کربوهیدرات و ویتامین C است. در این مطالعه 12 نمونه مختلف وحشی عناب از مناطق مختلف استان اصفهان جمع آوری شد و در مجموع 34 صفت مورفولوژیکی و بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به نتایج حاصل، تفاوت معنی داری بین نمونه ها مشاهده شد. بیشترین میانگین طول میوه، عرض میوه، وزن میوه، درصد رطوبت، وزن گوشت میوه، نسبت گوشت به هسته، وزن هسته، طول هسته و عرض هسته به ترتیب 32/36 میلی متر، 21/68 میلی متر، 7 گرم، 87/11 درصد، 6/61 گرم، 19/15، 0/39 گرم، 18/46 میلی متر و 75/45 میلی متر بود. بیشترین میزان اسیدیته کل در نمونه مهاباد (1/38 درصد) و بیشترین میزان مواد جامد محلول کل در نمونه پوده (39/6 درصد درجه بریکس) مشاهده شد. بیشترین میزان اسید اسکوربیک و فلاونویید به ترتیب در نمونه زواره (403/62 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک) و نمونه گنجه قباد (250/12 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک) اندازه گیری شد. دامنه ترکیبات فنلی کل و محتوای موسیلاژ به ترتیب از 8/8 تا 37/97 (میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک) و 18/85 تا 37/97 (میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک) متغیر بود. نمونه انارک دارای بیشترین مقدار روی (0/82 میلی گرم در 100 گرم)، منگنز (58/37 میلی گرم در 100 گرم) و پتاسیم (698/72 میلی گرم در 100 گرم) بود. از طرف دیگر بیشترین مقدار آهن (11/28 میلی گرم در 100 گرم) و کلسیم (120/09 میلی گرم در 100 گرم) به نمونه پوده تعلق داشت. همچنین غنی ترین منبع فسفر (119/94 میلی گرم در 100 گرم) در نمونه کچومثقال شناسایی شد. گنجه قباد، پوده، کوهپایه، انارک و زواره از نظر صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی ارزش بالاتری نشان دادند که می توان از آن ها به منظور انتخاب ژنوتیپ های خاص برای اهداف ویژه در برنامه های اصلاحی و صنایع دارویی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، ژنوتیپ، صفات بیوشیمیایی، مواد مغذی، همبستگی، Ziziphus jujuba Mill
  • محمدرضا احمدی، رضا شاه حسینی*، لیلا حکیمی صفحات 105-116
    مرزنجوش وحشی (Origanum vulgare L.)، متعلق به خانواده Labiate یکی از مهمترین گیاهان دارویی ایران و جهان است  که به طور گسترده در صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی استفاده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی کشت درون شیشه ای مرزنجوش بومی ایران انجام شد. دو آزمایش برای بررسی تکثیر و ریشه زایی این گونه گیاهی طراحی شد. در مرحله تکثیر، بنزیل آدنین (BA) در چهار سطح (0، 0/5، 1 و 1/5 میلی گرم در لیتر) همراه با 0/25 میلی گرم در لیتر ایندول بوتیریک اسید (IBA) استفاده شد. برای مرحله ریشه زایی از IBA در چهار سطح (0، 0/5، 1 و 1/5 میلی گرم در لیتر) همراه با 0/5 میلی گرم در لیتر نفتالین استیک اسید (NAA)  استفاده به عمل آمد. نتایج نشان داد که BA بر تعداد برگ، تعداد شاخساره، طول شاخساره، شاخص کلروفیل و وزن خشک برگ تاثیر معنی داری دارد. بیشترین تعداد برگ و شاخساره و بیشترین مقدار شاخص کلروفیل در محیط کشت حاوی 1/5 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. بیشترین طول شاخساره و وزن خشک برگ در مقایسه با سایر غلظت ها مربوط به 1 میلی گرم در لیتر BA بود. علاوه بر این، نتایج مربوط به مرحله ریشه زایی نشان داد که طول ریشه، قطر ریشه و وزن خشک کل گیاهچه ها به طور معنی داری تحت تاثیر IBA قرار گرفتند، در حالی که تعداد ریشه تحت تاثیر غلظت IBA قرار نگرفت. بیشترین قطر ریشه و وزن خشک کل گیاهچه ها در محیط کشت حاوی 0/5 میلی گرم در لیتر IBA و حداکثر طول ریشه در محیط MS بدون IBA به دست آمد.
    کلیدواژگان: ایندول بوتیریک اسید، بنزیل آدنین، تکثیر، ریزازدیادی، ریشه زایی، مرزنجوش
  • مهدیه زارع کهن*، نادعلی بابائیان جلودار، رضا اقنوم، سید علی طباطبایی، محمدرضا قاسمی نژاد رائینی صفحات 117-127
    پژوهش حاضر در راستای شناسایی نشانگرهای مولکولی مرتبط با صفات مورفولوژیک و با استفاده از 407 نشانگر SSR و AFLP روی 148 ژنوتیپ جو به روش نقشه یابی ارتباطی انجام شد. این آزمایش در قالب طرح آلفا لاتیس با پنج بلوک ناقص در دو تکرار تحت شرایط بدون تنش و تنش شوری (EC= 12 dsm-1) در مزرعه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی یزد صورت گرفت. ساختار ژنتیکی جمعیت با روش بیزی و نرم افزار Structure 2.3.4 به دو زیرجمعیت فرعی (2=K) تقسیم شد. نقشه یابی ارتباطی بر اساس مدل خطی مخلوط با استفاده از نرم افزار TASSEL4.3.15 انجام شد. به کمک نقشه یابی ارتباطی در شرایط نرمال و تنش شوری به ترتیب 38 و 43 ارتباط معنی دار نشانگر-صفت مشاهده شد. در این مطالعه چندین  QTL مشترک برای صفات مورد مطالعه شناسایی شد. وجود نشانگرهای مشترک در میان صفات می تواند ناشی از اثرات پلیوتروپی و یا پیوستگی نواحی ژنومی دخیل در کنترل این صفات باشد. تعدادی از QTLها برای صفات ارتفاع بوته و مساحت برگ پرچم در شرایط محیطی متفاوت پایدار بودند که به عنوان QTLهای پایدار معرفی شدند. نشانگرهای HVM40-144، HVM40-147، HVM40-152 و HVM40-162 با ارتفاع بوته و نشانگر Bmag0606-147 با مساحت برگ پرچم در هر دو آزمایش نرمال و تنش شوری ارتباط معنی داری نشان دادند. پس، این QTLها را می توان به عنوان مکان های ژنی پایدار معرفی کرد. شناسایی مکان های ژنی اصلی موثر در تحمل به شوری در جو می تواند به اصلاح تحمل به شوری در این گیاه کمک کند.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جو، مدل خطی مخلوط، نقشه یابی ارتباطی
  • ابراهیم گنجی مقدم*، ناصر بوذری، محبوبه زمانی پور صفحات 129-140

    معرفی ارقام جدید گیلاس زودرس یکی از مهم ترین اهداف برنامه های پرورش گیلاس در ایران است. رقم عطار با اجرای هشت طرح تحقیقاتی به مدت 21 سال از سال 1377 از ژرم پلاسم های گیلاس بومی خراسان رضوی انتخاب شد. ارزیابی ویژگی های رویشی، زایشی و پومولوژیکی ژنوتیپ ها به همراه سایر ارقام طی سال های 1384 تا 1399 منجر به معرفی رقم عطار شد. نتایج نشان داد که رقم عطار دارای عادت رشدی نیمه پراکنده و درجه شاخه دهی دهی متوسط است. زمان اولین گلدهی رقم عطار در هفته دوم فروردین ماه بود. مطالعه وضعیت گرده افشانی نشان داد که این رقم خود ناسازگار است. ارقام سیاه مشهد، سوییت هارت و دوم رس مشهد گرده افشان مناسبی برای عطار بودند. زمان برداشت عطار در هفته اول خردادماه بود. میانگین وزن میوه رقم عطار (7/37 گرم) بیشتر از رقم شاندیز (7/23 گرم) و توس (6/87 گرم) بود. همچنین، کل مواد جامد محلول در عطار (19/87 درصد) بیشتر از رقم شاندیز (16/63 درصد) و توس (17/13 درصد) بود. عملکرد عطار در مرحله باردهی اقتصادی، 40 کیلوگرم در هر درخت بود که از رقم شاندیز (22/43 کیلوگرم) بالاتر بود. اختلال ترک خوردگی میوه در رقم عطار کمتر از سایر ارقام بود. عطار ارزش اقتصادی بالایی دارد و از این رو معرفی این رقم گیلاس می تواند نقش مهمی در افزایش درآمد تولیدکنندگان گیلاس داشته باشد.

    کلیدواژگان: رقم، صفات فنولوژیکی و پومولوژیک، عطار، عملکرد، گیلاس
|
  • Kazem Ghassemi Golezani *, Seyyed Amirreza Mousavi Pages 1-10

    A field experiment was conducted as a split-plot based on a randomized complete block design with three replications in 2020 to investigate the effect of different salicylic acid (SA) levels on physiological traits and grain, oil, and protein yields of maize (MV 524). The irrigation treatments were normal irrigation (irrigation after 60 mm evaporation), and irrigation disruptions from tassel emergence up to seed formation and from tassel emergence up to harvest maturity. The plants were sprayed with three levels of SA (1, 2, and 3 mM) and water at the tassel emergence stage. The irrigation and SA treatments were assigned to the main and subplots, respectively. Irrigation disruption at reproductive stages caused a decline in mean leaf water content (LWC), membrane stability index (MSI), chlorophyll content, leaf area index (LAI), grain yield, oil percentage, oil and protein yields, and an increment in leaf temperature and protein percentage, compared to normal irrigation. Application of SA, especially with 3 mM concentration, increased mean LWC, MSI, chlorophyll content, LAI, and grain, oil, and protein yields of maize. The highest positive correlation with grain, oil, and protein yields was recorded for LAI, followed by LWC and chlorophyll content index. These results suggest that water supply at reproductive stages is essential for successful maize production. Nevertheless, a foliar spray of 3 mM SA can improve the field performance and productivity of maize under normal and limited water availability.

    Keywords: Chlorophyll, Drought Stress, grain oil, growth regulator, Maize
  • Soheila Mohammadrezakhani *, Farkhondeh Rezanejad, Farzad Ganjalikhani Pages 11-19

    Environmental factors such as temperature have negative effects on the reproductive phase and can cause yield loss in Citrus species. Pollen grains play a key and essential role in the fertility of plants. Quercetin and gamma-aminobutyric acid (GABA) are involved in certain biochemical functions to regulate growth and increase tolerance to biotic and abiotic stresses. The purpose of this study was to evaluate the effect of different temperatures on pollen germination and also on the levels of quercetin and GABA. The branches containing flowers of Cirus reticulata, C. sinensis, and C. paradisi were exposed to 5, 10, 15, 20, and 25 °C for six hours and then pollen grains were collected. Levels of quercetin and GABA were quantified by HPLC. The amount of quercetin was highest at 5 °C and then decreased by increasing the temperature in all species. Also, with increasing temperature, the amount of GABA decreased in all species. The highest and lowest pollen germination was observed at 25 °C and 5 °C, respectively.

    Keywords: Germination, Low temperature, Phenolic Compounds, Pollen, secondary metabolites
  • Sirous Hassannejad *, Ata Bahojb-Almasi, Seyed Naser Hosseini, Soheila Porheidar Ghafarbi Pages 21-32
    Textile dye wastes are significant sources of pollution on a global scale. Numerous plants may survive and degrade various forms of poisons in contaminated settings. To survey broad bean (Vicia faba L.) tolerance to three types of dye (Acid Yellow, Acid Red, Direct Blue) at five concentrations (0, 30, 50, 70, and 90 mg/L) during three growing stages (seedling, pre-flowering, flowering), a greenhouse experiment was conducted at the University of Tabriz in 2020. The dye type did not affect the number of pods, fresh roots weight, leaf area, root length, proline content, and superoxide dismutase (SOD) enzyme activity. The control treatment had the highest pods (3.22 numbers per plant), the maximum leaf area (13380 mm2), and the heaviest root fresh weight (9.40 g per plant). The number of pods per plant decreased by 42.05, 40.01, and 19.30 percent in the Direct Blue, Acid Red, and Acid Yellow, respectively, compared to the control. Increasing the dye concentration decreased the pod number, leaf area, and root fresh weight. SOD activity and proline content increased at the dye concentration of 90 mg/L. Tolerance to maximum dye concentration by broad bean plants and increasing SOD activity and proline content showed that this plant could survive this stressful condition. These findings allow us to propose broad bean as an efficient phytoremediation species.
    Keywords: Broad bean, dye concentration, dye type, Proline, Superoxide dismutase
  • Vali Khoshghadam Pireyousefan *, Saeed Zahtab Salmasi, Jalil Shafagh-Kolvanagh Pages 33-43
    Intercropping improves the efficiency of using resources such as water, nutrients, and solar radiation, which consequently increases yield per unit area. Moreover, it enhances soil fertility and plant nutrient supply. This study was conducted to evaluate the grain yield and production of dragon head essential oil under intercropping with chickpeas. The experiment was arranged in a randomized complete block design with three replications. Intercropping patterns included the pure stand of dragon's head, monoculture of two chickpea varieties (Azad, Arman), additive intercropping of the optimal density of Azad and Arman chickpea + 40%, 60%, and 80% of the optimum density of dragon's head. The highest and lowest biomass and grain yield of the dragon's head were obtained in sole cropping and 80% dragon's head + 100% Azad chickpea, respectively. Moreover, the highest essential oil content and yield of the dragon's head were obtained from the cropping pattern of 60% dragon's head + 100% Azad chickpea. Also, the land equivalent ratio (LER) was greater than one for all intercropping patterns, except for the intercropping of 80% dragon's head along with 100% Arman and Azad chickpeas, and the highest partial LER of dragon's head was obtained from intercropping of 40% dragon's head with100% Arman chickpea. In general, intercropping 40% dragon's head with100% density of both cultivars of the chickpea seems a suitable model for intercropping these two crops.
    Keywords: dragon's head, Essential Oil Yield, Grain, yield intercropping, Land Equivalent Ratio
  • Seyed Mehdi Razavi *, Seyed Abbas Asghari, Parisa Nasrollahi Pages 45-57
    This study aimed to investigate the effect of chalcone-based nanocomposite in various concentrations on lettuce plants under salinity treatment. The composite was synthesized by chemical methods with a mean particle size of 89.4 ± 4.2 nm. The factors consisted of salinity concentrations of 100, 125, and 150 mmol/l and nanocomposite concentrations of 0.1 and 0.01 ppm. After harvest, different physiological and biochemical characteristics were measured. The results indicated that the nanocomposite significantly increased the fresh and dry weight of roots and glycine betaine in the lettuce plants at higher salinity stress conditions (150 mmol/l). Contrarily, the nanocomposite significantly reduced malondialdehyde at the salinity stress conditions. Also, the nanocomposite caused a significant increase in total flavonoid content under the salinity stress conditions of 150 mmol/l and activity of ascorbate peroxidase, an antioxidant enzyme, at the salt concentration of 150 mmol/l. It can be concluded that chalcone-based nanocomposite may ameliorate the negative effects of the salinity stress on plants.
    Keywords: chalcone, Lettuce, nanocomposite, salinity
  • Mehdi Ghasembaghlou *, Mohammad Sedghi, Raouf Seid Sharifi, Salim Farzaneh Pages 59-70
    Drought stress is a critical abiotic stress that has a negative effect on plant productivity. Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) such as Azotobacter and Azospirillium positively affect plant physiology, especially under drought stress. The recent study aimed to examine the effects of Mycorrhiza fungi and PGPR on the activity of antioxidant enzymes and the amount of nutrient absorption under water deficit conditions. A factorial experiment was performed based on a randomized complete block design with three replications. Factors were irrigation (regular irrigation, water deficit at the grain filling stage, water deficit at the flowering stage, no irrigation) and Mycorrhiza fungi and PGPR (Azotobacte rcoroccum, Azospirillum lipoferum, Mycorrhiza arbuscularas, Azotobacter coroccum + Azospirillum lipoferum, Azotobacte rcoroccum + Mycorrhiza arbuscular, Azospirillum lipoferum + Maycorrhiza arbuscular, Azotobacte rcoroccum + Azospirillum lipoferum + Mycorrhiza arbuscular, no inoculation). Drought stress decreased chlorophyll content and absorption of elements and increased proline, catalase, and peroxidase activity. Also, biofertilizers reduced the amount of proline, catalase, and peroxidase. They increased the amount of chlorophyll content and absorption of elements.
    Keywords: Antioxidant enzyme, Biofertilizer, Drought, Nutrients
  • Younes Pourbeyrami Hir *, Raana Adham, Esmaeil Chamani, Hassan Maleki Lajayer, Mohammad Hasanzadeh Pages 71-83
    Iris pseudacorus is a highly valuable ornamental and medicinal plant. Chitin is one of the most abundant polysaccharides in nature and is widely used in agriculture for seed germination to stimulate plant growth. Chitosan can be used as an antibacterial component and can increase plant resistance to diseases. This study was conducted based on a completely randomized design. Treatments consisted of different concentrations of chitosan (0, 5, 10, 20, 40, 80, and 120 ppm) with five replications. Morphological and physiological traits including leaf number, leaf weight, plantlets height, leaf area, percentage of regeneration, chlorophyll a, b and total, total phenol, and flavonoids were evaluated. Results of the analysis of variance showed that chitosan significantly affected leaf number, regeneration percentage, phenol content, and leaf fresh weight. Flavonoids, chlorophyll a and b, total chlorophyll were also significantly affected. Results also showed that the highest (31.60 mg/g gallic acid) and lowest (15.51 mg/g gallic acid) total phenol content was obtained from 120 ppm chitosan and control samples, respectively. The highest flavonoid content (5.78 mM/g) was obtained by 120 ppm chitosan and the lowest value (3.20 mM/g) was recorded in the control treatment. In general, our investigation showed that chitosan had a positive effect on all measured traits. In most of the measured traits, the best chitosan concentration was 120 ppm.
    Keywords: Chitosan, Iris Pseudacorus, Regeneration, secondary metabolites, Tissue culture
  • Hassan Monirifar * Pages 85-92
    Sainfoin (Onobrychis viciifolia Scop.) is a perennial forage legume, widely distributed in the northern temperate region and has received renewed interest in the world. This experiment was carried out to proceed from the previously-produced Syn1 generation of a new synthetic variety to the Syn2 generation. The Syn2 generation was produced and evaluated during the 2015-2019 growing seasons. In the first two years, the seeds of the Syn2 generation and composite varieties were produced in completely isolated condition. Then, the Syn2 generation along with the Composite, Sarab, and Bostan-Abad varieties were evaluated in the field conditions for three years (2017-2019). Significant differences were observed for the fresh and dry matter yield and plant height among the studied sainfoin varieties. The Synthetic variety showed the highest annual fresh forage yield (36785 kg ha-1) which was significantly different from other varieties. A similar result was obtained for the annual total dry matter yield, and the Synthetic variety showed the highest dry matter yield (11715 kg ha-1). The superiority of the Synthetic variety over the average of the ecotypes of Sarab and Bostan-Abad was about 25% for the dry matter and fresh forage yield. The plant height of the Synthetic variety was 83 cm, which was higher than other varieties. Among the studied varieties, no significant differences were observed for the traits related to forage quality. The protein content, total ash, crude fiber, water-soluble carbohydrates, and acid detergent fiber in the Synthetic variety were 18.52, 7.40, 19.95, 44.70, and 19.6%, respectively. The results indicated
    Keywords: Dry Matter, Forage Quality, Fresh forage, Sainfoin, Synthetic variety
  • Goshtasb Jalaie-Esfandabadi, Hossein Asadi-Gharneh *, Elmira Ziya Motalebipour Pages 93-104
    Jujube (Ziziphus jujuba Mill.), with high nutritional value, is an important medicinal plant and is consumed worldwide as fresh and dry fruit. Iran is one of the most important germplasm centers for jujube. Jujube fruits are rich in mineral nutrients, protein, carbohydrates, and vitamin C. In this study, 12 different wild accessions of jujube were collected from different regions of Isfahan province. A total of thirty-four morphological and biochemical traits were evaluated. Significant differences were detected among accessions. The highest values of fruit length, fruit width, fruit weight, moisture percent, fruit flesh weight, flesh/stone ratio, stone weight, stone length, and stone width were 32.36 mm, 21.68 mm, 7.00 g, 87.11%, 6.61 g, 19.15, 0.39 g, 18.46 mm, and 7.45 mm, respectively. The highest level of total acidity content was observed in the Mahabad accession (1.38%) and the highest level of total soluble solids content was observed in the Poodeh accession (39.6% °Brix). The highest level of ascorbic acid and flavonoid content was measured in the Zavvareh (403.62 mg/kg DW) and Ganje-Ghobad accessions (250.12 mg/kg DW), respectively. The range of total phenolic compounds and mucilage content was from 8.8 to 37.97 (mg/kg DW) and 18.85 to 37.97 (mg/kg DW), respectively. The Anarak accession had the highest Zn (0.82 mg/100 g), Mn (58.37 mg/100 g), and K (698.72 mg/100 g) content, while the highest Fe (11.28 mg/100 g) and Ca (120.09 mg/100 g) content was observed in the Poodeh accession. In addition, the richest source of P (119.94 mg/100 g) was identified in the Kachoomesghal accession. Ganje-Ghobad, Poodeh, Koohpayeh, Anarak, and Zavvareh accessions showed higher values for morphological, and biochemical traits, which can be used for selecting specific genotypes for special purposes in the breeding programs of jujube and for drug industries.
    Keywords: Cluster analysis, Genotype, nutrients, biochemical traits, Ziziphus jujuba Mill
  • Mohammad Reza Ahmadi, Reza Shahhoseini *, Leila Hakimi Pages 105-116
    Wild oregano (Origanum vulgare L.) belonging to the Labiate family is one of the most important medicinal plants in Iran and the world. It is widely used in the medicinal, food, and health industries. The present study aimed to investigate the in vitro culture of Iranian native oregano. Two experiments were designed to investigate the proliferation and rooting of this species. In the proliferation stage, benzyl adenine (BA) was used at four levels (0, 0.5, 1, and 1.5 mg/l) along with 0.25 mg/l indole butyric acid (IBA). For the rooting stage, IBA at four levels (0, 0.5, 1, and 1.5 mg/l) in combination with 0.5 mg/l naphthalene acetic acid (NAA) was used. The results showed that BA caused a significant effect on the leaf number, the number of shoots, the shoot length, chlorophyll index, and the leaf dry weight. The highest number of leaves and shoots and the highest value of chlorophyll index were seen in the medium containing 1.5 mg/l. The longest shoot and the highest leaf dry weight were related to 1 mg/l BA. In addition, the results related to the rooting stage showed that the root length, root diameter, and total dry weight of plantlets were significantly affected by IBA, while the number of roots was not influenced by IBA. The highest root diameter and total dry weight of plantlets were obtained in the medium containing 0.5 mg/l IBA, and the maximum root length was obtained in the MS medium without IBA.
    Keywords: benzyl adenine, indole butyric acid, micropropagation, oregano, Proliferation, rooting
  • Mahdiyeh Zare-Kohan *, Nadali Babaeian-Jelodar, Reza Aghnoum, Seyed Ali Tabatabaee, Mohammadreza Ghasemi Nezhad-Raeini Pages 117-127
    The present study used the association mapping method to identify molecular markers associated with morphological traits using 407 SSR and AFLP markers for 148 barley genotypes. This experiment was carried out as an alpha-lattice design with five incomplete blocks in two replications under normal and salinity stress conditions (EC = 12 ds m-1) at the Agriculture and Natural Resources Research Station, Yazd, Iran. The genetic structure of the population was divided into two subpopulations (K = 2) using the Bayesian method and Structure 2.3.4 software. Association mapping was performed based on a mixed linear model using TASSEL4.3.15 software. Association mapping under normal and salinity stress conditions identified 38 and 43 significant marker-trait associations. Also, several common QTLs for the studied traits were identified. Common markers among traits can be due to pleiotropic effects or linkage between genomic regions involved in these traits. Several QTLs were stable for plant height and flag leaf area in different environmental conditions and can be regarded as stable QTLs. Markers HVM40-144, HVM40-147, HVM40-152, and HVM40-162 for plant height and marker Bmag0606-147 for flag leaf area showed a significant association with these traits in both normal and salinity-stress experiments. So, these QTLs can be suggested as stable gene loci. Identifying major gene loci influencing salinity tolerance in barley can assist in the breeding of salinity tolerance in this crop.
    Keywords: association mapping, Barley, mixed linear model, Salinity stress
  • Ebrahim Ganji Moghaddam *, Naser Bouzari, Mahboubeh Zamanipour Pages 129-140

    Introducing new sweet cherry cultivars with early ripening time is one of the most important goals of cherry breeding programs in Iran. The Attar cultivar was selected from the native sweet cherry germplasms of the Khorasan Razavi province by implementing eight research projects for 21 years since 1998. Evaluation of the vegetative, reproductive, and pomological characteristics of the genotypes along with other cultivars during 2005-2020 led to the introduction of the Attar cultivar. The results showed that Attar had semi-spreading tree habits with a moderate degree of branching. The time of the first flowering for Attar was in the second week of April. Results showed that this cultivar was self-incompatible. Siyah-e-Mashhad, Sweet Heart, and Dovomras-e-Mashhad cultivars were suitable pollinizers for the Attar cultivar. The harvesting time of Attar was in the first week of June. The average fruit weight of the Attar cultivar (7.73 g) was higher than those of the Shandiz (7.23 g) and Toos (6.87 g) cultivars. Also, the total soluble solids in Attar (19.87%) were higher than the Shandiz (16.63%) and Toos (17.13%) cultivars. The fruit yield of Attar in the economic fruiting stage was 40 kg per tree, which was higher than the Shandiz cultivar (22.43 kg). Fruit cracking disorder in the Attar cultivar was lower than other cultivars. Attar has a high economic value and therefore the development of this cherry cultivar can play an important role in increasing the income of cherry producers.

    Keywords: Attar, Cultivar, phenological, pomologhical traits, sweet cherry, Yield