فهرست مطالب

مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری - پیاپی 48 (بهار 1402)

فصلنامه مدیریت بحران و وضعیت های اضطراری
پیاپی 48 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید صحت، حمید گل محمدی* صفحات 11-28

    در دوران کنونی اختلال شخصیت و بحران هویت یکی از مهمترین مشکلات جوامع توسعه یافته و در حال توسعه می باشد. این موضوع بویژه با ظهور تیم های مجازی در نتیجه توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کسب وکارهای امروزی، یکی از چالش های اصلی سازما ن ها می باشد. یافتن راهکاری برای خروج از بحران هویت در تیم های مجازی سوال جدی بسیاری از محققان می باشد . هدف این مقاله  تبیین مدل خروج از بحران هویت با اتکا به نظرات امام خمینی (ره) بوده است . در این تحقیق سعی شده با مطالعه راهکارهای خروج از بحران هویت  در رویکرد ایشان موضوع مورد بررسی قرار گیرد. اندیشه های امام (ره) از چند جهت در این زمینه حایز اهمیت است (1) احاطه ایشان بر منابع ، متون و اندیشه های اسلامی و پرداخت مبسوط به موضوع مورد بحث (2) تجربه ایشان در برخورد با این پدیده در جامعه پیش از انقلاب اسلامی و بعد از آن ، دو عامل خودباوری و استقلال فرهنگی مطابق با دیدگاه های حضرت امام، به عنوان عوامل خروج از بحران هویت در این مقاله با استفاده از مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج بدست آمده بیانگر این است که رابطه مثبتی میان خودباوری و استقلال با هویت در تیم های مجازی وجود دارد.

    کلیدواژگان: هویت، بحران هویت، تیمهای مجازی، استقلال فرهنگی، خودباوری
  • محمدتقی امینی*، حجت الله مرادی صفحات 29-59

    بحران ها و تحولات اجتماعی یکی از چالش های اساسی و دغدغه های پیش روی حکومت ها بوده و خواهند بود. عوامل متعددی از جمله افزایش دامنه ناکامی ها، بالارفتن توقعات، فزونی فاصله طبقاتی، فقر مالی، گسل های اجتماعی، اختلافات قومی و مذهبی، و... در بعضی از جوامع موجب بروز ناآرامی های متعددی از سوی شهروندان کشورهای مختلف شده است. یکی از این نوع اعتراضات و ناآرامی های اجتماعی مربوط به قشر کارگر است که جامعه امروز ما با آن مواجه است. مقوله معیشت و عوامل اجتماعی ، مدیریت و ساختار جایگاه ویژه و معینی در شکل گیری و گسترش بحرانهای کارگری دارد و همواره به عنوان ارکانهای اصلی اعتراضات مورد توجه قرار دارد.هدف اساسی این تحقیق شناسایی و واکاوی اعتراضات کارگری و تاثیر آن در شکل گیری بحران های کارگری در شرکت های هپکو و آذراب بود.این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و ابزار پژوهش تحقیق پرسشنامه است که جامعه آماری نخبگان کارگری ، امنیتی و دانشگاهی و اساتید هییت علمی دانشگاه ها و محققان کارآزموده و کارشناسان و دست اندرکاران بدان پاسخ داده اند. پس از بررسی و تحلیل اسناد و اطلاعات و نظر نخبگان مشخص شد تنگناها و مشکلات اقتصادی و معیشتی کارگران ، سوء مدیریت و عدم توجه مدیران به مشکلات کارگران ، مشکلات ساختاری و زیربنایی در بروز اعتراضات کارگری تاثیر مستقیم داشته و منجر به ایجاد فضای امنیتی و به تبع آن سوءاستفاده ضد انقلاب و دشمنان داخلی و خارجی گردیده است.

    کلیدواژگان: اعتراض، بحران، کارگر، هپکو، آذراب
  • محمد خوشه دار*، اسماعیل صابر کیوج صفحات 61-92

    یکی از حوزه های حیاتی و زیرساختی نظام جمهوری اسلامی، اقتصاد ایران است؛ حوزه ای که در تیررس دشمنان داخلی و خارجی قرار دارد و به هر نحوی در صدد تخریب آن هستند؛ حال اگر نمی توانند وارد ساختارها و سازه های این نظام مستحکم شوند، سعی در تخریب افکار و اذهان عمومی با بد جلوه دادن چالش های موجود در آن می شوند. هدف اصلی پژوهش، بررسی نحوه بازنمایی این چالش ها در شبکه های اجتماعی ضد انقلاب است. روش تحقیق، کیفی است و از روش تحلیل مضمون برای یافته ها استفاده شده است. روش مطالعه در این نوشتار بهره گیری از استدلال های نظری و نیز متکی بر برخی شواهد تجربی است که در پیج های اینستاگرام و توییتر سازمان ها، گروه ها و افراد معاند و مخالف جمهوری اسلامی صورت گرفته است.پژوهش با تمرکز بر 17 شبکه اجتماعی مجازی ضد انقلاب به شناخت نحوه بازنمایی این شبکه ها و افراد با مدنظر قراردادن سه حوزه «وضعیت معیشت مردم»، « ناکامی اقتصادی و شکست ها» و «مناسبات اقتصادی با کشورهای خارجی» در اقتصاد ایران می پردازد. محور مضامین استخراج شده در حوزه اول «فلاکت»، حوزه دوم «ناکارآمدی» و حوزه سوم «عقب ماندگی» عنوان شده است.بنایر نتایج می توان گفت که در وضعیت اقتصادی ایران معاندین سعی در بازنمایی آنچه موافق نظرات آن ها در جهت تخریب اذهان و افکار عمومی و همچنین ایجاد نارضایتی اجتماعی نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران با القای مضامینی نظیر نابرابری، فقر، بیکاری، منزوی بودن،فساد،دزدسالار،بی کفایتی و بی اعتنایی مسیولین و... دارند.درنهایت هدف از این رویکرد دشمن، مشروعیت ‎زدایی، اعتمادزدایی،ناامیدسازی و ناکارآمدنمایی است که در نهایت دشمن امیدوار است سبب رویگردانی اجتماعی و از بین رفتن سرمایه اجتماعی شود.

    کلیدواژگان: بازنمایی، شبکه های اجتماعی، وضعیت اقتصادی
  • فرشاد شاه یاری* صفحات 93-112
    آینده پژوهی شامل مجموعه تلاش هایی است که با جستجوی منابع، الگوها، و عوامل تغییر یا ثبات، به تجسم آینده های بالقوه و برنامه ریزی برای آن ها می پردازد. آینده پژوهی بازتاب دهنده چگونگی زایش واقعیت «فردا» از دل تغییر (یا ثبات) «امروز»، است.موضوعات آینده پژوهی دربرگیرنده گونه های «ممکن»، «محتمل» و «دلخواه» برای دگرگونی از حال به آینده هستند. این پژوهش از نظر جهت گیری های پژوهش از نوع کاربردی است چرا که به بررسی الگوهای اجرایی آینده نگاری مدیریت بحران در جهان پرداخته و در صدد ارایه طبقه بندی ویژه ای جهت شفاف سازی کاربرد الگوهای آینده نگاری در مدیریت بحران است. در این مقاله تعداد نه الگوی آینده نگاری در مدیریت بحران که چیدمان و رویکرد قابل توجهی داشته اند شناسایی و به صورت تطبیقی مورد بررسی قرار گرفته اند. در این مسیر در این نوشتار تلاش شد تا مبانی مختصری در باب آینده پژوهی ارایه شود. در این خصوص مفهوم کلیدی آینده های بدیل در آینده پژوهی بر این مهم تاکید دارد که در آینده پژوهی تمرکز به جای پیش بینی یک آینده در ترسیم آینده های مختلف آینده های بدیل است. همچنین آینده دارای اجزایی است که با شناخت تک تک آنها، شناخت کلی از آینده میسر خواهد شد. بررسی روندهای جهانی و داخلی تاثیرات سوانح طبیعی نشان از آن دارد که اثرات جانی و مالی سوانح در ابعاد گسترده در جهان در حال افزایش هستند و همزمان شکل و نحوه وقوع سوانح نیز اثرات متفاوتی را نسبت به گذشته به همراه خواهند داشت.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مدیریت بحران، مدیریت دانش، پیشگیری از حوادث
  • مهدی قلیزاده زاوشتی، علی قادری کوچکی* صفحات 113-138
    در جهان متغیر کنونی عرصه ی سیاست و امنیت با دگرگونی های شگرفی روبه رو است. اما این دگرگونی به کدام سمت پیش می رود؟ کدام آینده را هدف گرفته است؟ چه کسی روندهای جاری در اجتماعات را طراحی کرده است؟ آیا منافع و مصالح ما نیز در این طراحی دیده شده است؟بی شک آینده ی مطلوب جوامع گوناگون یکسان نیست. آینده پژوهی با ارایه تصویری از آینده موجب ایجاد درک سریعی از متغیرهای محیطی و پیش بینی تهدیدات و فرصت ها و احراز آمادگی های لازم می شود. هدف آینده پژوهی، ادراک و غلبه بر نیروهای درازمدت تغییر، جهت ارایه ی تصویرهای بدیل و مطلوب از آینده به منظور حفظ و گسترش رفاه و امنیت بشری است. آینده پژوهی از جمله مباحث نوینی است که در فضای عدم قطعیت حاکم و آشوبناک کنونی به خوبی پاسخگوی نیاز فضای مدرن است. آینده پژوهی در فرایند برنامه ریزی، مدیریت راهبردی و مدیریت ریسک کاربرد دارد و از طرفی امروزه در پیش بینی آینده نیز مورد استفاده است.این مقاله با نگاهی به مدیریت بحران در حوادث سیاسی و امنیتی و تکیه بر مفاهیم آینده پژوهی و روش توصیفی ، اکتشافی و نقش آنها در مدیریت بحران های سیاسی و امنیتی مورد بررسی قرار داده است و روش طراحی «سناریو های آینده» را به عنوان یکی از پرکاربردترین روش ها برای آماده شدن وکمک به برنامه ریزی و مدیریت بحران پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مدیریت بحران، بحران های سیاسی و امنیتی، سناریو نویسی
  • ابوذر حسینی نسب* صفحات 139-157

    در این مقاله سعی شده تا میزان تاثیر شبکه های ماهواره ای بر واگرایی قوم بلوچ را بررسی نماییم.در ابتدا به روش کتابخانه ای به جمع آوری اطلاعات پرداختیم، سپس با تعیین مولفه های مربوط به گرایش های واگرایانه و رفتار واگرایانه (زبانی،اجتماعی،فرهنگی،سیاسی،تاریخ و جغرافیا،اقتصاد)، تعداد 39 سوال طراحی شد و پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. تعداد 376 افراد پاسخ دهنده به صورت تصادفی انتخاب و مورد نظرخواهی قرار گرفتند. یافته های پژوهش حاضر نشانگر رابطه ای موثر میان میزان و مدت استفاده از کانال های ماهواره ای با مولفه های هویت قومی بلوچ های ایران می باشد. به عبارتی دیگر، هرچه میزان استفاده و مدت استفاده از کانال های ماهواره ای بیشتر و بالاتر می رود، با میزان هویت قومی بیشتری مواجه می شویم.همچنین رابطه بین استفاده از رسانه های داخلی و نگرش و رفتار واگرایانه در بعد سیاسی معنادار در سطح بیش از 95 درصد می باشد. بدین معنا که هر چه میزان استفاده پاسخ گویان از شبکه های داخلی افزایش می یابد میزان نگرش و رفتار واگرایانه در آن ها کاهش می یابد. همچنین رابطه بین استفاده از رسانه های خارجی و نگرش و رفتار واگرایانه در بعد اقتصادی معنادار در سطح بیش از 95 درصد می باشد. بدین معنا که هر چه میزان استفاده پاسخ گویان از شبکه های خارجی افزایش می یابد میزان نگرش و رفتار واگرایانه در آن ها افزایش می یابد. 

    کلیدواژگان: رسانه های غربی (ماهواره)، شبکه های ماهواره ای، واگرایی اقوام، قوم بلوچ
|
  • Saeed Sehat, Hamid Golmohammadi * Pages 11-28

    In today's era, personality disorder and identity crisis is one of the most important problems of developed and developing societies. This issue is one of the main challenges of organizations, especially with the emergence of virtual teams as a result of the development of information and communication technology in today's businesses. Finding a way out of the identity crisis in virtual teams is a serious question for many researchers. The purpose of this article was to explain the model of exiting the identity crisis by relying on the opinions of Imam Khomeini (RA). In this research, an attempt has been made to examine the issue by studying the ways out of the identity crisis in his approach.The thoughts of the Imam (RA) are important in this context in several ways (1) his coverage of Islamic sources, texts and ideas and extensive treatment of the subject under discussion (2) his experience in dealing with this phenomenon in the society before the Islamic Revolution and After that, the two factors of self-belief and cultural independence according to Imam's views were tested as factors of exiting the identity crisis in this article using the structural equation model and factor analysis. The obtained results indicate that there is a positive relationship between self-confidence and independence with identity in virtual teams.

  • MohammadTaqhi Amini *, Hojatollah Moradi Pages 29-59

    This research is a descriptive analytical method and the research tool is a questionnaire which was answered by the statistical community of labor, security and university elites and university professors and experienced researchers and experts and practitioners.The basic purpose of this research was to identify and analyze labor protests and its effect on the formation of labor crises in Hepco and Azarab companies.Crises and social changes have been and will be one of the basic challenges and concerns facing governments. Several factors, including the increase in the scope of failures, rising expectations, increasing class gap, financial poverty, social faults, ethnic and religious differences, etc., have caused numerous unrest in some societies by the citizens of different countries. One of these types of protests and social unrest is related to the working class that our society is facing today. The category of livelihood and social factors, management and structure has a special and definite place in the formation and expansion of labor crises and is always considered as the main pillars of protests.After reviewing and analyzing the documents and information and the opinion of the elites, it was found that the bottlenecks and economic and livelihood problems of the workers, mismanagement and lack of attention of the managers to the problems of the workers, structural and infrastructure problems had a direct effect on the occurrence of labor protests and led to the creation of a security environment and to As a result, it has been misused against the

    Keywords: Protest, Crisis, Manual worker, hepko, azarab
  • Mohammad Khoushedar *, Esmaeel Saber Pages 61-92

    The main goal of the research is to investigate how these challenges are represented in anti-revolutionary social networks. The research method is qualitative and thematic analysis method was used for the findings. The method of study in this article is to use theoretical arguments and also rely on some empirical evidence that has been done on the Instagram and Twitter pages of organizations, groups and individuals who oppose and oppose the Islamic Republic.Focusing on 17 anti-revolutionary virtual social networks, the research explores how these networks and individuals are represented by considering three areas: "People's Livelihood Status", "Economic Failure and Failures" and "Economic Relations with Foreign Countries" in Iran's economy. The core of the themes extracted in the first area is "misery", the second area is "inefficiency" and the third area is called "backwardness".Based on the results, it can be said that in the economic situation of Iran, the opponents try to represent what they agree with in order to destroy the minds and public opinions and also create social dissatisfaction towards the system of the Islamic Republic of Iran by inducing themes such as inequality, poverty, unemployment, isolation, corruption, tyranny. , the incompetence and indifference of the officials, etc. Ultimately, the goal of this approach of the enemy is delegitimization, loss of trust, disappointment and ineffectiveness, which ultimately the enemy hopes will cause social turning and the loss of social capital.

    Keywords: representation, social networks, economic status
  • Farshad Shahyari * Pages 93-112
    Future research includes a set of efforts that visualize potential futures and plan for them by searching for sources, patterns, and factors of change or stability. Futurism reflects how the reality of "tomorrow" is born from the change (or stability) of "today".Futuristic topics include "possible", "probable" and "desired" types for transformation from the present to the future. This research is of an applied type in terms of research directions, because it examines the implementation models of crisis management foresight in the world and aims to provide a special classification to clarify the use of foresight models in crisis management. In this article, nine models of foresight in crisis management, which have a significant layout and approach, have been identified and analyzed in a comparative manner.In this way, in this article, an attempt was made to provide brief basics about future research. In this regard, the key concept of alternative futures in futurology emphasizes the importance that in futurology, instead of predicting a future, the focus is on drawing different futures of alternative futures. Also, the future has components that, by knowing each one of them, a general knowledge of the future will be possible. Examining the global and domestic trends of the effects of natural disasters shows that the life and financial effects of accidents are increasing on a wide scale in the world, and at the same time, the form and manner of accidents will have different effects than in the past.
    Keywords: Future Research, crisis management, knowledge management, accident prevention
  • Mehdi Gholizade, Ali Qadri Kochaki * Pages 113-138
    In the current changing world, the field of politics and security is facing tremendous changes. But in which direction is this transformation going? Which future is he targeting? Who has designed the current trends in communities? Are our interests and materials also seen in this design?Undoubtedly, the desired future of different societies is not the same. By presenting a picture of the future, future research creates a quick understanding of environmental variables, predicts threats and opportunities, and makes the necessary preparations.The goal of futurology is to understand and overcome the long-term forces of change in order to provide alternative and favorable images of the future in order to maintain and expand human welfare and security. Futuristic research is one of the new topics that is well suited to the needs of the modern environment in the prevailing and chaotic atmosphere of uncertainty. Future research is used in the process of planning, strategic management and risk management, and on the other hand, it is also used in predicting the future.This article looks at the crisis management in political and security incidents and relies on the concepts of future research and the descriptive, exploratory method and their role in the management of political and security crises, and the method of designing "future scenarios" as one It offers one of the most widely used methods to prepare and help with crisis planning and management.
    Keywords: Future Studies, crisis management, political, security crises, scenario writing
  • Aboozar Hoseini Nasab * Pages 139-157

    In this article, we tried to investigate the effect of satellite networks on the divergence of the Baloch people. At first, we collected information using a library method, then by determining the components related to divergent tendencies and divergent behavior (linguistic, social, cultural, political, history and geography, economy), 39 questions were designed and used after verifying validity and reliability. 376 respondents were randomly selected and polled. The findings of the current research indicate an effective relationship between the amount and duration of using satellite channels with the components of the ethnic identity of the Baloch people of Iran. In other words, as the amount of use and the duration of use of satellite channels increases, we face more ethnic identity.Also, the relationship between the use of domestic media and deviant attitude and behavior in the political dimension is significant at the level of more than 95%. This means that as the respondents' use of internal networks increases, their deviant attitude and behavior decreases. Also, the relationship between the use of foreign media and deviant attitude and behavior in the economic dimension is significant at the level of more than 95%. This means that the more the respondents use external networks, the more deviant attitudes and behavior they have. 

    Keywords: Western media (satellite), satellite networks, ethnic divergence, Baloch people