فهرست مطالب

پژوهش های نوین در ریاضی - پیاپی 38 (مهر و آبان 1401)

مجله پژوهش های نوین در ریاضی
پیاپی 38 (مهر و آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ملیحه شاهکوئی، فرزاد رضائی بالف*، محسن ربانی، مهدی فلاح جلودار صفحات 5-19

    روند رشد جمعیت و توسعه ی شهرها در دهه های اخیر، استفاده از وسایل نقلیه اعم از شخصی و عمومی را به دنبال داشته است. در این میان وسایل حمل و نقل عمومی با توجه به مقرون به صرفه بودن از نظر اقتصادی، توجهات زیادی را بخود جلب کرده است. بنابراین مسیولین برنامه ریزی شهری و شهرداری ها سعی در رفع مشکلاتی همچون؛ آلودگی های زیست محیطی، تراکم ترافیک های سنگین، ناامنی در برخی مسیرها، وجود تصادفات شدید در برخی معابر و مصرف بی رویه ی سوخت های متناسب با وسایل نقلیه (اعم از نفت - گازوییل و بنزین) می باشند تا تدابیری مناسب بیندیشند. تحلیل پوششی داده ها با راهکارهای مناسب ریاضی که دارد می تواند ابزاری دقیق و جامع برای بررسی چنین وضعیت هایی باشد، تا مدیران بتوانند با کمک آن بهترین تصمیم را اتخاذ نمایند و موانع موجود را برطرف نمایند. هدف ما در این مقاله، تعیین کارایی، رضایتمندی و بهره وری (بهره وری کارایی و بهره وری رضایتمندی) وسایل نقلیه ی عمومی بطور خاص 10 خطوط اتوبوسرانی شهر مشهد می باشد، بطوری که بهره وری آنها در سه سال متوالی 91، 92 و 93 مورد ارزیابی قرار گرفته است و نسبت بهره وری رضایت مندی به بهره وری کارایی هر خط مورد محاسبه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، کارایی، رضایتمندی، بهره وری، حمل و نقل عمومی
  • زهرا پرویزی، سمیه معتمد*، فرهاد خاکسار حقانی، جواد مقدری صفحات 21-38

    در این مقاله، مفهوم پایدارسازهای یک مجموعه را در جبرهایUP معرفی و یک رده ی جدید از جبرهایUP را معرفی می کنیم. سپس به معرفی و بررسی ویژگی های آن ها و روابط بین پایدارسازهای چپ و راست یک مجموعه در جبرهایUP می پردازیم و شرایط معادلی برای بررسی راحت تر و سریع تر جبرهای جدیدUP ارایه می دهیم. هم چنین نشان می دهیم که با اضافه کردن شرطی، پایدارساز چپ یک مجموعه، یک UP-فیلتر است، در حالی که پایدار ساز راست یک مجموعه، چنین نیست. در ادامه، مفهوم هم اتم و هم اتم قوی را روی جبرهای UP تعریف و خواص آن را بررسی می کنیم. با پیدا کردن شرایط معادلی برای هم اتم ها، مطالعه عناصر هم اتم را در UP-جبرها ساده تر می کنیم. نشان می دهیم که برایUP-جبر A، Coatom (A)=A-{0} اگر و تنها اگر هر زیر مجموعه از A شامل 0، یک UP-فیلتر از A باشد. همچنین رابطه هم اتم ها را با پایدارسازها مورد بررسی قرار می دهیم. در آخر مجموعه ی هم پوچ ساز توسعه یافتهG نسبت بهF را تعریف و ویژگی های آن را مورد بررسی قرار می دهیم.

    کلیدواژگان: UP-جبر، UP-فیلتر، پایدارساز، هم اتم (قوی)، هم پوچ ساز (توسعه یافته)
  • محمد فلاح، هادی خواجه زاده دزفولی، حامد نوذری* صفحات 39-56

    انتخاب و تشکیل سبد سهام بهینه، یکی از مهمترین مسایل در حوزه تحقیقات مالی است که موجب می شود ترکیب بهینه ای از دارایی ها را انتخاب شود تا با توجه به محدودیت ها، بیشینه مطلوبیت برای سرمایه گذار ایجاد شود. با توجه به آن که بازده اوراق بهادار در دنیای واقعی معمولا مبهم و نادقیق است، یکی از مهمترین چالش های سرمایه گذاری، عدم اطمینان نسبت به آینده و پیامدهای آن ها می باشد. بر این اساس، در این مقاله، با استفاده از گشتاورهای مراتب بالا و تیوری فرامدرن پرتفوی، و با استفاده از منطق فازی و بهینه یابی تکاملی چندهدفه، مساله انتخاب و بهینه یابی پرتفوهای اوراق بهادار با اهداف مختلف مدلسازی، حل و مقایسه گردیده است. مدل های طراحی شده هم طبیعت مساله انتخاب پرتفو را در نظر گرفته و هم ملاحظات مدنظر سهامدار را در انتخاب پرتفو دخیل نموده است. کیفیت عدم اطمینان بازده آتی پرتفوی داده شده با استفاده از اعداد LR فازی تخمین زده شده در حالیکه گشتاورهای بازدهی آن با استفاده از تیوری امکانی سنجیده شده است. مهمترین هدف این مقاله حل مساله و مقایسه مدل های انتخاب پرتفوی به صورت بهینه سازی همزمان دو، سه و چهار هدفه است. برای این هدف، از الگوریتم ژنتیک با مرتب سازی نامغلوب (NSGA-II) استفاده شده و عملگرهای جهش و تقاطع به طور اختصاصی برای تولید راه حل های ممکن محدودیت کاردینالیتی مساله طراحی شده است. در نهایت عملکرد مدل ها در صورت استفاده از منطق فازی و عدم استفاده از آن مقایسه شده است و مشخص گردیده است که استفاده از منطق فازی و تیوری امکانی، باعث تشکیل پرتفوهای با عملکرد بالاتر و مطلوببیت بیشتر می گردد.

    کلیدواژگان: مدلسازی، انتخاب سبد سهام، منطق فازی، الگوریتم بهینه سازی تکاملی چندهدفه، الگوریتم ژنتیک با مرتب سازی نامغلوب(NSGA-II)
  • یوسف سهولی، خدیجه جاهدی* صفحات 57-66
    در این مقاله به تعریف همسایگی نقاط واقع در فضای متریک تعمیم یافته معرفی شده توسط جللی_سامت ، می پردازیم. بدین ترتیب کهT_d را گردایه اجتماع تمام همسایگی های فوق در نظر گرفته و آن را توپولوژی تعمیم یافته القایی توسط به سبک سازار می نامیم. در بخش نتایج اصلی نشان می دهیم که برخی از خواص مقدماتی که در هر فضای متریک معمولی موجود است لزوما در فضای متریک تعمیم یافته به سبک جللی _سامت وجود ندارد. هم چنین با استفاده از تعریف همسایگیها نشان می دهیم توپولوژی تعمیم یافته T_d لزوما سازگار نیست. علاوه بر آن روشی برای ساخت متریک تعمیم یافته جللی_سامت که هر نقطه اش دارای خود فاصله صفر باشد، معرفی می کنیم.با قرار دادن مفهوم همگرایی آماری به جای همگرایی معمولی در تعریف فضای متریک تعمیم یافته به روش جللی_سامت ، فضای متریک تعمیم یافته آماری را معرفی می کنیم و نشان می دهیم که هر دو فضای متریک تعمیم یافته با هم معادلند.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: متریک، متریک تعمیم یافته، توپولوژی، توپولوژی تعمیم یافته به سبک سازا، همگرایی آماری و چگالی طبیعی
  • علی هادی، علیرضا امیرتیموری*، سهراب کرد رستمی، سعید محرابیان صفحات 67-81

    در این مقاله از روش تحلیل پوششی داده ها برای اندازه گیری کارایی، در مواردی که با ورودی های مشترک تفکیک ناپذیر مواجه هستیم، استفاده شده است. هدف این تحقیق، ایجاد یک رویکرد جدید براساس مدل های تحلیل پوششی داده ها بر اساس استفاده بهینه از ورودی های مشترک تفکیک ناپذیر در چندین فعالیت متفاوت می باشد. در این مطالعه، در مرحله اول امتیاز کارایی از چندین فعالیت محاسبه می شود و سپس حداکثر امتیاز کارایی مربوط به هر واحد تصمیم گیری در نظر گرفته می شود. در مرحله دوم امتیاز کارایی که با رویکرد جدید در ورودی های مشترک تفکیک ناپذیر بدست آمده است، به عنوان محدودیت جدید به مدل اضافه می گردد. این روش بر روی داده های واقعی 25 شعبه یک بانک خصوصی در ایران پیاده سازی شده است. لذا در مرحله اول کارایی هر شعبه محاسبه می شود و سپس با توجه به سه نوع فعالیت تولید، بانکداری الکترونیکی و واسطه گری، دستورالعمل های بهبود ارایه می شود. استفاده از این روش باعث ارایه یک امتیاز واقعی کارایی برای هر واحد تصمیم گیری، به جای امتیاز کارایی سنتی شده و همچنین منجر به اخذ تصمیمات ساختار یافته تر بر اساس ارزیابی عملکرد شفاف تر در شعب بانک می گردد.

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده، بانک، ورودی، خروجی
  • بشیر عمرانی هرزند، محمدرضا معتدل*، علی برومندنیا صفحات 83-96

    امروزه نهان نگاری به عنوان هنر یا تکنیکی برای پنهان کردن داده ها در رسانه های مختلف، کاربردهای بسیار متنوعی در مدیریت اطلاعات دارد. نهان نگاری می تواند در راستای انتقال یک پیام محرمانه، ارتقاء امنیت، دسته بندی اطلاعات، نگهداری اطلاعات خاص و... مورد استفاده قرارگیرد. تصویر یکی از محبوبترین رسانه های مورد استفاده در جریان پنهان سازی داده ها است و روش های مختلفی برای نهان نگاری اطلاعات در تصاویر وجود دارد که متداول ترین آنها روش جاسازی اطلاعات در بیت های کم ارزش تصویر می باشد و برای آن الگوریتم ها و روش های متنوعی ابداع شده است. یکی از این روش ها که مبنای ریاضی دارد، بهره گیری از محاسبه اختلاف مقادیر دو پیکسل همجوار درجهت شناسایی نقاط مناسب برای جاسازی اطلاعات محرمانه است. در این مقاله دو روش جدید برای نهان نگاری اطلاعات در تصاویر براساس محاسبه میزان تفاوت های مقادیر پیکسل های همجوار در بلوک های 4×4 پیشنهاد و بر روی تصاویر مختلف آزمایش و با استفاده از معیارهای ارزیابی میانگین مربعات خطا، نسبت پیک سیگنال به نویز و شاخص شباهت ساختاری مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و ارزیابی ها نشان می دهد که یکی از روش های پیشنهادی به جهت داشتن نتایج بهتر و ظرفیت بیشتر جاسازی اطلاعات مطلوب ترمی باشد.

    کلیدواژگان: نهان نگاری، روش اختلاف مقادیر پیکسلها، جایگزینی در بیتهای کم ارزش، نسبت پیک سیگنال به نویز، جاسازی اطلاعات
  • محسن میری کرباسکی، محمدرضا بلوچ شهریاری*، ام البنین صداقت فر صفحات 97-117

    مسایل مربوط به بهینه سازی فازی در مقالات اخیر با الهام از مفاهیم تفاضل هاکوهارای تعمیم یافته و مشتق پذیری هاکوهارای تعمیم یافته برای توابع یک بعدی از فضای R به توی E توسط نویسندگان زیادی مورد بحث قرار گرفته است و پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است. در این مقاله، مفهوم مشتق پذیری تعمیم یافته کلی با استفاده از تفاضل تعمیم یافته از فضای R^n به توی E برای نگاشت های چند بعدی فازی، معرفی شده است. همچنین مشتق پذیری تعمیم یافته کلی فوق مورد بررسی قرار گرفته شده است و در ادامه مفهوم مشتق پذیری تعمیم یافته جهتی و مشتق پذیری تعمیم یافته جزیی برای نگاشت های چند بعدی فازی تعریف و به تفصیل بحث شده است، سپس مشتق پذیری تعمیم یافته جهتی و مشتق پذیری تعمیم یافته جزیی برحسب مشتق پذیری تعمیم یافته سطح به سطح بیان شده است. همچنین خواص و ارتباط بین آنها بحث شده است. در نهایت روابط بین مشتق پذیری تعمیم یافته کلی، مشتق پذیری تعمیم یافته جهتی و مشتق پذیری تعمیم یافته جزیی برای نشان دادن توانایی و قابلیت روابط بین آنها با ذکر چند مثال نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: اعداد فازی n-بعدی، نگاشت های چند بعدی فازی، مشتق پذیری تعمیم یافته کلی، مشتق پذیری تعمیم یافته جهتی، مشتق پذیری تعمیم یافته جزئی
  • مظفر رستمی، طاهر لطفی*، علی برهمند صفحات 119-128

    در این مقاله، کلاس جدیدی از معادلات مقدار قدر مطلقی به صورت زیر را مطالعه می کنیم: Ax-B|x|-b=o, (B≠I, σ_"max" (|B|)<σ_"min" (A)) در این کلاس جدید مقادیر منفرد ماتریس قدر مطلق Bکمتر از مقادیر منفرد ماتریسAاست و ماتریسBمنحصرا همانی نمیباشدو بخاطر همین دلیل قدرت انتخابمان وسیعتر از دیگر روش ها میباشدو همچنین کلیه ماتریس ها دلخواه میباشندو همچنین این کلاس جزء مسایل ان پی سخت محسوب میشود.کلاس جدید معادلات مقدار قدر مطلقی را با استفاده از روش نیوتن تعمیم یافته حل می کنیم و همچنین همگرایی و پایداری عددی کلاس جدید را بررسی می کنیم. همچنین با تست مثال های عددی، کارایی و موثر بودن روش حل برای کلاس جدید با دیگر کارهایی که انجام شده است از جمله روش لطفی و زینلی و روش منگسرین و روش خاکسارمورد بررسی واقع شده است.بجز این روش و روش لطفی و زینلی که دارای همگرایی مرتبه دوم هستند بقیه روش ها دارای همگرایی خطی میباشند.

    کلیدواژگان: سیستم های غیرخطی، معادله ی مقدار قدرمطلقی، روش تکرار، پایداری عددی، مرتبه ی همگرایی
  • مریم سعادتی، مرتضی اویسی ها* صفحات 129-146
    این مقاله به بررسی مسایل بهینه سازی چندهدفه استوار غیرمحدب/غیرهموار با محدودیت های مساوی و نامساوی نامعین می پردازد. ابتدا با به کارگیری بعضی ابزارهای پیشرفته آنالیز تغییراتی از قبیل اصل تخمین اکسترمال و قاعده جمع فازی ضعیف برای زیردیفرانسیل فرشه،یک شرط بهینگی لازم فازی برای مسیله بهینه سازی چندهدفه غیرمحدب / غیرهموار را بدون هرگونه محدودیت به مفهوم زیردیفرانسیل فرشه بدست می آوردیم. سپس با بهره گیری از شرط بهینگی لازم فازی بدست آمده، نسخه غیرهموار قاعده فرما و همچنین فرمول های زیردیفرانسیل حدی برای یک خانواده نامتناهی از توابع غیرهموار، یک شرط بهینگی لازم برحسب زیردیفرانسیل حدی برای جواب های کارای استوار ضعیف مسیله مورد نظربدست می آوریم. بعلاوه، مثالی به منظورنشان دادناین شرط برای یک مسیله بهینه سازی چندهدفه نامعین شامل محدودیت های مساوی و نامساوی ارایه می گردد. در نهایت، شرایط کافی برای جواب های کارای استوار ضعیف و جواب های کارای استوار این مسایل، با ارایه مفاهیم جدید تحدب تعمیم یافته مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بهینه سازی چندهدفه استوار غیرهموار، جواب های کارای استوار ضعیف، شرایط بهینگی، زیردیفرانسیل حدی، تحدب تعمیم یافته
  • رویا کوگانی، سید مرتضی میرافضل* صفحات 147-154
    فرض کنید n و k اعداد صحیح مثبتی باشند به طوری که n ≥ 3و k < n/2 ، همچنین q توانی از عدد اولی مانند p و F_q یک میدان متناهی از مرتبه q باشد. V(q,n) را یک فضای برداری با بعد n روی F_q در نظر بگیرید، گراف S(q , n , k) را گرافی با مجموعه ریوس V = V_k ∪ V_(k+1) که V _ k و V _ (k+1) به ترتیب خانواده همه زیرفضاهای با بعد k و k+1 از V(q,n) می باشند، تعریف می کنیم که در آن هر دو راس مانند v و w مجاورند هرگاه زیرفضایی از w یا w زیرفضایی از v باشد. واضح است که گراف S (q , n , k) یک گراف دوبخشی است. در این مقاله به بررسی برخی از ویژگی های این گراف می-پردازیم، به ویژه طیف گراف S(q,n,k) را مشخص می کنیم.
    کلیدواژگان: فضای برداری، گراف همبند، ماتریس مجاورت، مقادیر ویژه
  • رفیع حسنی مقدم*، حنیف حیدری، سید روح الله احمدی حاجی آبادی، عباس ابراهیمی صفحات 155-170

    اختیار معامله آمریکایی روشی جهت مدیریت ریسک در بورس کالا می باشد.این روش دارای قابلیت اعمال قبل از سر رسید را دارد. ارزش گذاری اختیار معامله آمریکایی در روش تفاضلات متناهی نسبت به روش های دیگر از پیچیدگی کمتری برخوردار بوده و زمان محاسبه ی آن به نسبت کم می باشد و همچنین با افزایش نمونه و افزایش نوسان، پارامترها دچار اختلال نمی شوند. در این پژوهش با استفاده از روش مذکور اختیار معامله آمریکایی برای دو محصول گندم و کنجاله کلزا با توجه با داده های بورس کالای ایران انجام شده و مشخص شده: الف) ارزش اختیار معامله آمریکایی برای گندم و کنجاله کلزا ازروش درخت دو جمله ای و روش تفاضلات متناهی که با استفاده از الگوریتم ارایه شده در پژوهش و کدنویسی در نرم افزار متلب محاسبه شده تفاوت بسیار کوچک و قابل اغماضی دارند. ب) ارزش اختیار معامله آمریکایی برای گندم بیشتر از کنجاله سویا برای هر دو اختیار خرید و فروش بیشتر است. مهمتین دلیل این موضوع به زیاد بودن نوسان پذیری (σ) قیمت پایه سهام گندم نسبت به کنجاله کلزا است. ج) برآیند اثر تغییر نوسان و تغییر قیمت بر ارزش اختیار معامله، به نفع تغییر نوسان تمام می شود. این موضوع نشان دهنده مهم بودن پارامتر نوسان در ارزش گذاری اختیار معامله می باشد. در نهایت پیشنهاد می شود با توجه به اینکه اختیار معامله آمریکایی قابلیت اعمال قبل از سررسید را دارد در بورس کالای ایران برای کالاهای کشاورزی به عنوان یکی از ابزارهای مدیریت ریسک ارایه شود.

    کلیدواژگان: بورس کالا، تفاضلات متناهی، اختیار آمریکایی، ارزش اختیار معامله، نوسان
  • سپهر مرادی، زاهد رحمتی* صفحات 171-186
    طرح بندی یک گراف یافتن ترتیبی خطی به ریوس آن و بخش بندی یال های آن به صف ها یا پشته ها با توجه به ترتیب اتخاذ شده می باشد. در این مقاله هدف ما پیدا کردن یک رابطه میان طرح پشته و طرح صف یک گراف دلخواه است و یک روش برای تبدیل این دو طرح به یکدیگر ارایه خواهیم کرد. الگوریتمی ارایه می کنیم که طرح یک-پشته هر گرافی را به به طرح دو-صف آن گراف تبدیل می کند و درستی الگوریتم را اثبات می کنیم. این روش، بطور مسقیم و بدون در نظر گرفتن گراف اصلی و خواص آن، طرح پشته ی یک گراف را تبدیل به یک طرح صف می کند. به عنوان نتیجه، این روش می تواند کمک کند که اگر برای دسته ای خاص از گراف ها عدد پشته محدود داشته باشیم، ممکن است بدون تحلیل مستقیم طرح صف برای این دسته از گراف ها به عدد صف مناسب و محدودی دست بیابیم. بنابراین الگوریتم ارایه شده در اینجا انگیزه ای برای یافتن الگوریتم های مشابه برای تبدیل طرح های خطی به یکدیگر و یافتن پارامتر های محدود کننده بهتر و بهینه تر برای آن ها خواهد بود.
    کلیدواژگان: طرح بندی گراف، ترسیم گراف، طرح پشته گراف، طرح صف گراف
|
  • Maliheh Shahkooeei, Farzad Rezai Balf *, Mohsen Rabbani, Mehdi Fallah Jelodar Pages 5-19

    The trend of population growth and development of cities in recent decades has led to the use of vehicles, both private and public. Meanwhile, public transportation has attracted a lot of attention due to its economic viability. Therefore, urban planning officials and municipalities try to solve problems such as; Environmental pollution, heavy traffic congestion, insecurity on some roads, severe accidents on some roads and excessive consumption of fuel suitable for vehicles (including oil - diesel and gasoline) are to consider appropriate measures. Data envelopment analysis with appropriate mathematical solutions can be an accurate and comprehensive tool to investigate such situations, so that managers can use it to make the best decision and remove existing barriers. Our goal in this article is to determine the efficiency, satisfaction and productivity (productivity in efficiency, productivity in satisfaction) of public vehicles, specifically 10 bus lines in Mashhad, so that their productivity in three consecutive years 91, 92 and 93 has been evaluated and the ratio of productivity in satisfaction to productivity in efficiency of each line has been calculated.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Efficiency, Satisfaction, Productivity, Public Transportation
  • Zahra Parvizi, Somayeh Motamed *, Farhad Khaksar Haghani, Javad Moghaderi Pages 21-38

    In this paper, we introduce the concept of stabilizers of a set in UP-algebras and introduce a new class of UP-algebras. Then we introduce and study their properties and the relationships between the left and right stabilizers of a set in UP-algebras and provide equivalent conditions for easier and faster study of new UP-algebras. We also show that, by adding a condition, the left stabilizer of a set is a UP-filter, while the right stabilizer of a set is not. In the following, we define the concepts of coatom and strong coatom on UP-algebras and examine its properties. In addition, we provide equivalent conditions for easier study of coatoms in UP-algebras.We show that for a UP-algebra A, Coatom (A)=A- {0} if and only if each subset of A contains 0, is a UP-filter of A. We also examine the relationship between coatoms and stabilizers. Finally, we introduce the generalized co-annihilator set G relative to F and study its properties.

    Keywords: UP-algebra, UP-filter, Stabilizer, (Strong) Coatom, (Generalized) Co-annihilator
  • Mohammad Fallah, Hadi Khajezadeh Dezfuli, Hamed Nozari * Pages 39-56

    Selecting the optimal stock portfolio is one of the most important issues in the field of financial research, which tries to choose the optimal combination of assets in order to create maximum utility for the investor, Given that the return on securities in the real world is often vague and inaccurate, one of the most important investment challenges is uncertainty about the future. In this paper the problem of selecting and optimizing securities portfolios with different modeling goals has been solved and compared. The designed models have considered both the nature of the portfolio selection issue and the considerations considered by the shareholder in the portfolio selection. The uncertainty quality of the future return of a given portfolio is estimated using fuzzy LR numbers, while its return torques are measured using possibility theory. The most important purpose of this paper is to solve the problem and compare portfolio selection models with simultaneous optimization of two, three, and four objectives. For this purpose, the NSGA-II genetic algorithm is used and the mutation and intersection operators are designed specifically to generate possible solutions to the cardinality constraint of the problem. Finally, the efficiency and performance of the models in case of using fuzzy logic and not using it have been compared and it has been determined that the use of fuzzy logic and possibility theory leads to the formation of portfolios with higher performance and higher efficiency.

    Keywords: Modeling, portfolio selection, Fuzzy Logic, multi-objective evolutionary optimization algorithm, genetic algorithm with faulty sorting (NSGA-II)
  • Yousef Sohooly, Khadijeh Jahedi * Pages 57-66
    ‎In this paper‎, ‎we introduce the neighborhood of each element x ‎of the Jleli_Samet's generalized metric space (X,d) ‎and ‎we ‎study ‎some ‎properties ‎of ‎the collection T_d of all unions of such neighborhoods which is called generalized topology in the sence of Csaszar. We show that some of the elementary properties on the metric spaces dose not happen on the generalized metric space in the sense of Jleli_Samet. Moreover the generalized topology T_d need not to be compatible. Also we give a sufficient condition to show that any point of the generalized metric space in the sense of Jleli_‎Samet‎, ‎has zero self-distance‎. ‎We introduce the statistical generalized metric space by replacing the concept of convergence with statistical convergence on the definition of generalized metric space in the sense of Jleli_ Samet and we show that two generalized metric spaces are equivalent.||| ||| ||| ||| ||| ||| ||| ‎
    Keywords: Metric, Generalized Metric, Topology, generalized topology in the sense of Csaszar. statistical convergence. natural density
  • Ali Hadi, Alireza Amirteimoori *, Sohrab Kordrostami, Saeid Mehrabian Pages 67-81

    Data envelopment analysis (DEA) is a nonparametric method for measuring the efficiency of decision-making units (DMUs) with multiple inputs and outputs. This research used the original DEA model and extended it to solve the DEA efficiency measurement problem, specifically for unseparated shared inputs. The consideration of this context aims to establish a new DEA approach to explore bank branch performance in different activities based on the optimal usage of unseparated shared inputs. In this study, in the first stage, the efficiency score is calculated from several activities using graph efficiency, and then, a maximum efficiency score pertaining to each DMU is applied to propose a new model. In the second stage, the efficiency score, which is calculated by the new approach on unseparated shared inputs, is defined as a new constraint based on shared inputs on the CCR model. This approach is implemented on the real data of 25 branches of a private bank in Iran. In fact, the efficiency of each branch is calculated, and enhancement guidelines are presented considering the three activities of production, electronic banking, and intermediation. Presenting one real efficiency score for each DMU, instead of the traditional efficiency score, leads to more robust decisions based on a more transparent performance evaluation in bank branches.

    Keywords: Data Envelopment Analysis, Input, Output, Efficiency. Banking
  • Bashir Omrani Harzand, Mohammadreza Motadel *, Ali Broumandnia Pages 83-96

    Nowaday, steganography as an art or technique for hiding data in various media, has a wide variety of applications in information management. steganography can be used to convey a confidential message, enhance information security, categorize information, store specific information, and more . Image is one of the most popular media used in data hiding process and there are various methods for hiding information in images, the most common of which is the method of embedding information in low-value bits of the image and for which various algorithms and methods have been developed. One of these methods, which has a mathematical basis, is to use the calculation of the difference between the values of two adjacent pixels in order to identify suitable points for embedding confidential information. In this paper, two new methods for data embedding in images are proposed based on calculating the differences in the values of adjacent pixels in 4*4 blocks and tested on different images using the Mean Squares of Errors, Peek signal-to-noise ratio and structural similarity criterias has been studied and analyzed. Evaluations show that the first proposed method is optimal due to better results.

    Keywords: Steganography, Pixel Value Differencing, Least Significant Bit insertion, Peak Signal to Noise Ratio, Data Embedding
  • Mohsen Miri Karbasaki, Mohammadreza Balooch Shahryari *, Omolbanin Sedaghatfar Pages 97-117

    Fuzzy optimization issues have been discussed by many authors in recent articles, inspired by the concepts of generalized Hukuhara difference and generalized Hukuhara differentiability for one-dimensional functions from R to E, and have made considerable progress. In this paper, the concept of total generalized differentiability is introduced by using the concept of generalized difference from R^n to E for multi-dimensional mappings. Furthermore, the total generalized differentiability of the above is also examined and then the concept of directional generalized differentiability and partial generalized differentiability for fuzzy multi-dimensional mappings is defined and discussed in detail. In addition, directional generalized differentiability and partial generalized differentiability are expressed in terms of level-wise generalized differentiability. Also, the properties and the relationship between them are discussed. Finally, the relationships between total generalized differentiability, directional generalized differentiability and partial generalized differentiability are shown to illustrate the power and ability of relationships between them by mentioning some examples.

    Keywords: n-dimensional fuzzy numbers, Multi-dimensional fuzzy mappings, Total generalized differentiability, Directional generalized differentiability, Partial generalized differentiability
  • Mozafar Rostami, Taher Lotfi *, Ali Berahmand Pages 119-128

    In this paper, a new class of absolute value equations is studied as follows:Ax-B|x|-b=o, ( B≠I, σ_"max" (|B|)<σ_"min" (A) ), This new class of absolute value equations, the single value absolute matrix B is less than the single value matrix A and the matrix B is not exclusively the identity matrix..Therfore the power of choice is wider than other methods of the absolute value equations and all matrices are arbitrary and this new class of absolute value equation is the NP hard problem..We solve this new class using a generalized Newton method and also convergence and numerical stability. Also, by testing the numerical examples of the efficiency and effectiveness of the solution method for the new class, it has been studied with other works that have been done including Lotfi and Zainali and Mangasarain and Khaksars method.Eceptthis new class and Lotfi and Zainali method are quadratic convergence, the rest methods are linear convergence.

    Keywords: Non-linear systems, absolute value equation, Iterative method, numerical stability, convergence order
  • Maryam Saadati, Morteza Oveisiha * Pages 129-146
    This article is concerned with non-smooth/nonconvex robust multi-objective optimization problems involving uncertain inequality and equality constraints. Employing some advanced tools of variational analysis such as the approximate extremal principle and the weak fuzzy sum rule for the Frechet subdifferential, we first drive a fuzzy necessary optimality condition of a non-smooth/nonconvex multi-objective optimization problem without any constrained qualification in the sense of the Frechet subdifferential. Then by exploiting the obtained fuzzy optimality condition, the non-smooth version of Fermat’s rule and formulae for the limiting subdifferential of an infinite family of non-smooth functions, we establish a necessary optimality condition in terms of the limiting subdifferential for weakly robust efficient solutions of the reference problem. Further,we present an example to illustrate this condition for an uncertain multi-objective optimization problem involving equality and inequality constraints.Finally sufficient conditions for weakly robust efficient solutions and robust efficient solutions of the problems are provided by presenting new concepts of generalized convexity.
    Keywords: Non-smooth robust multi-objective optimization, Weakly robust efficient solutions, optimality conditions, Limiting subdifferential, Generalized convexity
  • Roya Kogani, S.Morteza Mirafzal * Pages 147-154
    Let n , k be positive integers such that n ≥ 3, k < n/2. Let q be a power of a prime p and F _ q be a finite field of order q. Let V(q,n) be a vector space of dimension n over F_q. We define the graph S( q , n , k )as a graph with the vertex set V = V _ k ⋃ V _ (k+1), where V _ k and V _ (k+1) are subspaces in V( q , n )of dimension k and k+1 respectively, in which two vertices v and ware adjacent whenever v is a subspace of w or w is a subspace of v. It is clear that the graph S(q , n , k )is a bipartite graph. In this paper, we study some properties of this graph. In particular, we determine the spectrum of the graph S(q,n,k).
    Keywords: vector space, connected graph, Adjacency matrix, Eigenvalues
  • Rafi Hassani Moghaadam *, Hanif Heidari, Seyed Rohollah Ahmadi Haji Abadi, Abbas Ebrahimi Pages 155-170

    American trading options are a way to manage risk in the commodity exchange. This method can be applied before maturity. The valuation of the American trading option in the finite difference method is less complicated than other methods and its calculation time is relatively short, and also with increasing the sample and increasing the volatility, the parameters are not disturbed. In this research, using the mentioned method, the American option for two products of wheat and rapeseed meal has been done and specified according to the data of Iran Commodity Exchange: A) The value of the American option for wheat and rapeseed meal is very small and negligible from the binomial tree method and the finite difference method calculated using the algorithm presented in the research and coding in MATLAB software. B) The American option value for wheat is higher than soybean meal for both options. The main reason for this is the high volatility (σ) of the base price of wheat stocks compared to rapeseed meal. C) The result of the effect of volatility change and price change on the value of the option, is in favor of volatility change. This indicates the importance of the volatility parameter in the valuation of options. Finally, it is suggested that considering that the American option is capable of applying before maturity ,in the iranian stock exchange for agricultural commodities is presented as one of the tools of risk management .

    Keywords: Commodity Exchange, Finite Differences, American option, value of option, volatility
  • Seehr Moradi, Zahed Rahmati * Pages 171-186
    The layout of a graph is finding a linear order for the vertices of the graph such that each of its edges is assigned to exactly one of the stacks (resp. queues) based on the properties of the stack (resp. queue). In this paper, we find a relationship between the stack layout and the queue layout of a graph. In particular, we provide an algorithm for converting a 1-stack layout of any graph into a 2-queue layout of the same graph, and we prove the correction of our algorithm. This method obtains the queue layout from a given stack layout without considering the graph itself and its properties. We hope by generalizing and developing this method one would achieve a queue number (i.e., the smallest number of the queues required by the queue layout of the graph) for some graph categories with almost the same upper and lower bound on their stack number.
    Keywords: Graph Layout, Graph Drawing, Graph Stack layout, Graph Queue Layout