فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 64، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/30
  • تعداد عناوین: 26
|
  • محمد باقر رکنی* صفحات 1-5

    در سال 1991، یک پژوهشگر کره ای، مطلبی را عنوان کرد، مبنی  بر اینکه  «او با استفاده از روش شبیه سازی1، جنین یک انسان را تولید کرده که به زودی متولد خواهد شد.» انتشار این خبر و  تبعات بسیار خطرناک و غیراخلاقی آن موجب شد که همزمان، سازمان یونسکو در پاریس و سازمان جهانی بهداشت در ژنو، اقدام به ایجاد کمیته های اخلاق نمودند. علم اخلاق مانند دیگر علوم به سرعت در حال پیشرفت و گسترش است و  با شتاب پیشرفت علوم، امکان ایجاد خطا، هرچند کوچک و سپس پیامد ها و تبعات ناگوار آن افزایش می یابد. بنابراین اخلاق در راس همه شاخه های علوم قرار گرفته است تا مانع ایجاد کجروی ها و آسیب رسانی ها  به جامعه ی بشری و کره خاکی باشد. آموزه های اخلاقی بر اساس دید گاه های فلسفی و مذهبی  افراد محترم و متفکر جامعه شکل گرفته است. به این ترتیب، یک آیین نامه عملی، مورد تایید و رضایت اکثریت افراد آگاه و نیک اندیش؛ تکامل یافته و اساس دستورالعمل ها و قوانین حرفه ای جهان شده است. کمیته اخلاق سازمان جهانی بهداشت؛ شامل 14-15 نفر عضو  از کشورهای مختلف بود که چندنفر عضو ثابت و چندنفر هم عضو مدعو بودند. دکتر داریوش فرهود به عنوان  تنها فرد ایرانی (از سال 1355-1976میلادی) و به عنوان عضو رسمی و ثابت در سه نشست اساسی، به منظور تعیین وتعریف اصول اولیه اخلاق، فعال بودند. قبلا ایشان (از سال1373-1994 میلادی)  به عنوان تنها ایرانی،  با حکم کتبی دبیر کل سازمان جهانی بهداشت، به عضویت رسمی و دایمی کمیته ژنتیک پزشکی، منسوب شده بودند که  به مدت سی سال در زمینه های مختلف ژنتیک پزشکی در آن کمیته فعالیت داشتند. دکتر فرهود به همراه دیگر اعضا، کلیه پروتوکل های خدمات ژنتیک پزشکی که شامل تشخیص، پیشگیری و مدیریت بیماری های ژنتیکی است را تدوین، ابلاغ و راه اندازی کردند. این کمیته اخلاق با برگزاری جلسات متعدد منجر به ارایه سه دستورالعمل2 نهایی و جهانی در رعایت اصول اخلاق در فعالیت های ژنتیک پزشکی شد (تصاویر در پایان مقاله پیوست شده است).

  • نفیسه رادجهانبان*، پروین پرتوی صفحات 6-15
    زمینه

    امروزه بحران های محیط زیستی به تبع تسلط افسار گسیخته انسان بر طبیعت و بهره برداری بی حد و حصر از آن؛ به عنوان یکی از دغدغه آمیزترین موضوعات در جهان است. صاحبان اندیشه راه حل کلیدی برای رفع این بحران را در سایه رجوع به تیوری های اخلاقی به ویژه اخلاق محیط زیستی می دانند. اگر چه راه حل های فن سالارانه در دهه های اخیر نیز به کمک این مساله آمده است. هدف مطالعه حاضر ضمن بررسی جایگاه دیدگاه های مختلف اخلاق محیط زیستی در نظریه های اخلاقی به شناسایی ارزش های حاکم بر معماری و شهرسازی ایران در گذشته و نیز دوران معاصر در نحوه رفتار با محیط زیست و طبیعت می پردازد. این مطالعه با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و با تکیه بر جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و مرور ادبیات انجام و معماری و شهرسازی گذشته و معاصر براساس مولفه های دیدگاه های مختلف اخلاق محیط زیستی انسان محور و زیست بوم محور برگرفته از مبانی نظری مورد بررسی و قیاس واقع شده است.

    نتیجه گیری

    بررسی ها و مرور مبانی و مولفه های موثر نشان می دهد ویژگی های معماری و شهرسازی گذشته علاوه بر پاسخ گویی به معیارهای مادی همچون انرژی، منابع طبیعی، بهره وری مناسب و...، موجب تقویت ارزش های اخلاق محیط زیستی گردیده و بر دیدگاه های اخلاق زیست بوم محور منطبق بوده است. از سوی دیگر بررسی وضعیت حاکم بر معماری و شهرسازی معاصر که محصول ورود تفکر ناقص مدرنیته به ایران است و قیاس آن با ارزش های محیط زیستی رایج در گذشته نشان می دهد اگر چه حرکت هایی به سمت بهره گیری از فناوری های نوین که عمدتا انسا ن محور است جهت حفاظت از محیط زیست آغاز شده با این وجود رویکردهای مرتبط با اخلاق محیط زیستی زیست بوم محور بسیار کم رنگ و ناچیز است.

    کلیدواژگان: تئوری های اخلاقی، اخلاق محیط زیست، معماری، شهرسازی
  • رسول کرمی مقدم، خیرالله پروین صفحات 16-22
    زمینه

    حقوق شهروندی یکی از حقوق اساسی و اخلاق محور در جامعه انسانی است که سبب ایجاد امنیت می شود. بر اساس بند 14 اصل سوم قانون اساسی دولت موظف است جهت رسیدن به اهداف خود همه امکانات خود را برای تامین حقوق افراد و ایجاد امنیت برای همه به کار گیرد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی اهمیت اخلاق و امنیت در تامین حقوق شهروندی از منظر حقوق قضایی شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    اخلاق و حقوق شهروندی یکی از ارکان های اصلی زندگی اجتماعی در همه جوامع است. اخلاق بنیان حقوق شهروندی است و امنیت لازمه دستیابی به آن است. نظام قضایی وظیفه دارد جهت تضمین امنیت شهروندان اصول اخلاق بنیادی را تدوین نماید که در قالب آنها حقوق افراد تضییع  نشود. اصولی مانند برایت، اصل علنی بودن مجازات، اصل قانونی بودن جرم و مجازات و... . بنابراین در هر جامعه وجود یک نظام قضایی سلامت و توانمند جهت تحقق امنیت شهروندان مورد نیاز و ضروری می باشد. در واقع دستگاه قضایی کشور مسیولیت صیانت از شهروندان در مقابل تعرض به حقوق شرعی و قانونی آنها را بر عهده دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق، امنیت، حقوق شهروندی، نظام قضایی
  • قاسم فردید، احمد اکبری*، محمود غفوری نژاد صفحات 23-27
    زمینه

    کانت در نظریه ی اخلاق خود بر نوعی از وظیفه گرایی تاکید دارد که مطلق گرایی جزو خصیصه های اصلی آن است. در این میان بر اساس تجربه اخلاقی روزمره ، انسان با بسیاری از وضعیت های اخلاقی مواجه می شود که در آن وظایف اخلاقی با یکدیگر تعارض می یابند. وظایفی که به نظر کانت ارزش الزام آنها یکسان است و تمام انسانها باید در موقعیت های اخلاقی به آن ملزم باشند. به همین دلیل، توجه به نظریه اخلاقی کانت در وجوهی که وظایف اخلاقی با یکدیگر تعارض می یابند دارای اهمیت بسیار است. مهمترین مسیله این تحقیق تحلیل تعارضات وظایف در گزاره های اخلاقی بر اساس بسط نظریه وظیفه گروی کانت است. لذا محققان در مقاله پیش رو بر آن شدند تا به بسط نظریه وظیفه گرایی کانت در تحلیل تعارضات وظایف در گزاره های اخلاقی به طور خاص اتانازی بپردازند. روش انجام این تحقیق تحلیل منطقی آثار کانت و بدست دادن الگویی برای حل تعارض در گزاره های اخلاقی جدید نظیر اتانازی است.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان می دهند که کانت درباره الزامی که وظایف اخلاقی دارند و مبنای الزام تفکیکی قایل است که بر اساس آن وظایف در عمل در مبانی الزام آوری شان به رویکرد الزام بواسطه حق دیگران نیز وابسته هستند. بر اساس این نگرش وظایفی در مورد اتانازی و تزاحم وظایف در این مورد دارای الزام می شوند که مبانی الزام آنها شدیدتر باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، وظیفه گروی، تعارض وظایف، اتانازی، کانت
  • گلشن نامداری، سیما منصوری*، مسعود پاکدل، منصوره تدینی صفحات 28-34
    زمینه

    ترانه سرایی یا تصنیف سازی حلقه اتصال هنر موسیقی با ادبیات و شعر است و ترانه سرایان پیوندگاه و زبان بیان اصوات موسیقی هستند. در این پژوهش که به شیوه ی تحلیلی وصفی و بر پایه سنجش و نتیجه گیری میان تصنیفات سه ترانه سرای مشهور (اسماعیل نواب صفا، بیژن ترقی و هوشنگ ابتهاج) صورت پذیرفت؛ هدف، شناخت و بررسی رسالت شاعرانه و تعهد و التزام به اصول اخلاقی و ارزش های انسانی در عناصر شعری همچون اندیشه، زبان و موسیقی، تخیل و عاطفه در تصانیف و ترانه های این شاعران ترانه سرا بود.

    نتیجه گیری

    مقصود از ترانه در این پژوهش؛ متن و کلام ادبی و مخیل است که بر ملودی های آهنگسازان نوشته می شود و ترانه در مفهوم تخصصی انواع ادبی منظور نیست. در این بررسی تفاوت های اندیشگانی میان ترانه های ابتهاج با نواب صفا و ترقی در حوزه تفکر دیده شد. نواب صفا و ترقی و پس از آنها، ابتهاج نوعی ترانه/ درام یا داستان وارگی در ترانه سرا ای را متداول کرده بودند که در فضایی طبیعت گرایانه و به شیوه ی سمبلیسم اجتماعی نزدیک بود. درونمایه های ترانه های نواب صفا و ترقی؛ عشق و معشوق و عناصر طبیعی چون آتش و کاروان، صیاد و قفس؛ اشک و تنهایی و... اما درون مایه های ترانه های ابتهاج را انقلاب، پیروزی، گلوله، خون، شهید و عشق تشکیل می داد. هدف آنها آرامش بخشی به مردم، ضمن نگاه داشتن و تکیه بر ارزش های سنتی جامعه ی آیینی ایران، رعایت آداب اخلاقی چون مردم داری و دلجویی و... در اسلوبی رسالت مند و متعهد در آن اوضاع ناآرام بوده است.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، التزام، رسالت، عناصر شعر، تصنیف و ترانه
  • زهره داودی ثانی، محمد حجت*، فرهاد طهماسبی صفحات 35-41
    زمینه

    بسیاری از آثار ادبی فارسی، با مفاهیم عمیق اخلاقی پیوند خورده و موضوعات تعالی بخش و انسان ساز در سطوح روساخت و ژرف ساخت در آن بازنمایی شده است. صایب تبریزی در دیوان غزلیات از ابزارهای ادبی برای پرداختن به مسایل اخلاقی استفاده کرده است. خوانش سطح تفسیر این اشعار بر پایه تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف، نشان می دهد که نظام ارتباطی شخصیت ها در غزل ها بر اساس عنصر اخلاق شکل گرفته است. افزون بر این، بازنمایی انتقادی مسایل ناقض گفتمان اخلاق بنیاد بر گفتمان های دیگر منعکس در شعرها اثرگذار بوده است. این تحقیق با استناد به منابع کتابخانه ای و روش توصیفی- تحلیلی تدوین شده و در پی پاسخ گویی به این پرسش است که با کاربست نظریه تحلیل گفتمان انتقادی نورمن فرکلاف (سطح تفسیر)، رویارویی میان اخلاق و ضداخلاق دارای چه مصداق هایی است و با مناسبات قدرت در لایه های زیرین چه ارتباطی دارد؟

    نتیجه گیری

    در سطح تفسیر، تاثیرپذیری صایب از دو منبع اصلی یعنی متون دینی و مبانی عرفان اسلامی مشاهده می شود. بر این پایه، مهم ترین آموزه های اخلاقی بازنمایی شده عبارت است از: «خاموشی و سکوت»، «تسلیم و رضا»، «ترک تعلق»، «دادگری»، «تواضع»، «ذکر گفتن»، «توکل به خدا»، «بخشش در راه خدا» و «احسان به دیگران».

    کلیدواژگان: صائب تبریزی، دیوان غزلیات، اخلاق، تحلیل گفتمان انتقادی، فرکلاف
  • الهه چیذری، سام سوادکوهی فر*، مهدی محمدی صفحات 42-49
    زمینه

    مال مرهون از جمله مواردی است که اختلافات زیادی در خصوصیات آن وجود دارد. با گذشت زمان و پیشرفت های عصر حاضر نیز عدم پاسخگویی خصوصیات عقد رهن سابق به ترهین اموال باعث شده تا برخی اموال بتوانند به رهن داده شوند.سند طلب نیز از جمله مواردی است که  نشانگر نوعی طلب خواهد بود که می توان تحت شرایطی در قالب مال مرهون قرار بگیرد. ملاحظات اخلاقی از جمله مواردی است که می توان با استناد بدان سند طلب را با استفاده از ابزارهای مالی نوین  به مال مرهون تیدیل کرد. لذا این تحقیق با روش تحلیلی- توصیفی به بررسی ملاحظات اخلاقی در تبدیل سند طلب به مال مرهون با استفاده  ضوابط قانون مدنی   پرداخته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس قانون مدنی مال مرهون می بایست در قالب عین معین باشد و رهن  دین و منفعت باطل است. سند طلب به عنوان یک برگه مقدار دینی را که شخص  برعهده دارد، به دارنده آن داده می شود. اگر چه رهن در   دین قانون مدنی باطل است اما در حال حاضر در قانون عملیات بانکداری اسلامی و عقد استصناع خرید و فروش دین قانونی محسوب می شود. در واقع ابزارهای مالی نوین توانسته اند با راهکارهای جدید  هدف  قانونگذار را تامین کنند. با کمک قواعد اخلاقی از جمله پای بندی به عهد و پیمان، تبعیت عمل از نیت، اصل حسن نیت، اخلاق حسنه، تحلیل اخلاقی تراضی طرفین، قاعده آزادی عناوین و قالب ها، تحلیل اخلاقی مورد معامله، و معلوم و معین بودن مورد معامله می توان به ترهین سند طلب با کمک ابزارهای مالی نوین وجاهت قانونی داد.

    کلیدواژگان: سند طلب، معیارهای اخلاقی، ترهین طلب، ابزارهای مالی
  • محمدرضا قادری*، رحمت الله مزروقی، مهدی محمدی، محمدحسن کریمی صفحات 50-59
    زمینه

    توجه به عنصر هدف به عنوان یک عنصر آغازین در فرایند تعلیم و تربیت امری لازم و قابل توجه می باشد. با توجه به کارکرد اهداف اخلاقی در دوره ابتدایی، پژوهش حاضر با هدف تبیین اهداف چارچوب برنامه درسی آموزش اخلاق سایبری دوره ابتدایی انجام شد.

    روش

    روش پژوش کیفی از نوع استقرایی-قیاسی بود. جامعه پژوهش کلیه متخصصان برنامه درسی آموزش اخلاق سایبری در دوره ابتدایی (اعم از استادان و مدرسان دانشگاه در رشته برنامه ریزی درسی) و نمونه پژوهش، به شیوه هدفمند - تا به اشباع رسیدن مقوله های مستخرج از کدهای انتخاب شده- تعداد 16 نفر بودند. جمع آوری اطلاعات با مصاحبه نیمه ساختاریافته و به شیوه تحلیل محتوای استقرایی -قیاسی صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش طی دو مرحله استقرایی و قیاسی کدگذاری شده و پس بررسی اشباع مقوله ها، با اهداف هشت گانه دوره ابتدایی در اسناد بالادستی قیاس و جانمایی شد. پس از کدگذاری و استخراج اهداف، حیطه های آن ها بر اساس طبقه بندی اهداف بلوم (شناختی، نگرشی و مهارتی) مشخص گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به اسناد بالادستی دوره ابتدایی و وجود خلا در موضوع اهداف چارچوب برنامه درسی آموزش اخلاق سایبری در دوره ابتدایی، اهداف هشت گانه اعتقادی، اخلاقی، علمی و آموزشی، فرهنگی و هنری، اجتماعی، زیستی، سیاسی، اقتصادی مرتبط با اخلاق سایبری متناسب با دوره ابتدایی در قالب حیطه شناخت، نگرش و مهارت جمع بندی و ارایه گردید.

    کلیدواژگان: اخلاق سایبری، اهداف، اهداف چارچوب برنامه درسی، دوره ابتدایی
  • جواد یغما، فریبرز رحیم نیا*، علیرضا خوراکیان، سعید مرتضوی صفحات 60-68
    زمینه

    با توجه به نقش راهبردی اخلاق در موفقیت و سودآوری سازمانی، و اهمیت رعایت اصول اخلاقی توسط مدیران، هدف این پژوهش تبیین مولفه های رفتاری رذیلت اخلاقی حرص در مدیران است.

    روش

    روش پژوهش حاضر روشی ترکیبی (کیفی و کمی) است. جامعه مورد مطالعه، در هر دو بخش، مدیران ارشد (رده عالی و میانی) و مدیران عملیاتی شاغل در ستاد شهرداری مشهد هستند. در بخش کیفی، نمونه مورد مطالعه 16 نفر از خزانه کیفی می باشد که به روش غیر تصادفی هدفمند به دست آمده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه و برای تحلیل مصاحبه ها از روش پدیدارشناسی توصیفی کلایزی اصلاح شده بهره گرفته شد. در بخش کمی نمونه مورد مطالعه 122 نفر از جامعه آماری 174 نفره است که با روش نمونه گیری طبقه ای بدست آمدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه و برای تحلیل آن از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی نتایج نشان داد که رفتار مبتنی بر حرص مدیران شامل 7 مولفه بروز رفتار سیاسی، نادیده گرفتن اخلاقیات، رفتار منفعت طلبانه، رفتار مادی گرایانه، تمایل به رفتار قدرت طلبانه، فقدان آینده نگری و آشفتگی رفتاری می باشد. در بخش کمی نتایج نشان داد که روایی پرسشنامه بر اساس اعتبار همگرایی (انسجام ساختاری ابزار)، اعتبار افتراقی (عدم همپوشانی بین سازه های پرسشنامه) و بهینه بودن مولفه های انتخابی مورد تایید است. همچنین پایایی پرسشنامه تایید گردید.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مولفه های رفتاری رذیلت اخلاقی حرص در مدیران تبیین گردید. آشنایی مدیران سازمان با این مولفه ها، کمک می کند تا سازمان ها با تغییر نگرش مدیران، زمینه لازم برای کاهش حرص آنان را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: آشفتگی رفتاری، حرص مدیران، رذیلت اخلاقی، رفتار سیاسی، رفتار منفعت طلبانه
  • علی صفایی شکیب، سهیل سرشار*، رسول رستمی مال خلیفه صفحات 69-77
    زمینه

    رهبران و مدیران سازمان با چالش های زیادی روبه رو هستند، یکی از این چالشها مربوط به نبود مسایل اخلاقی می باشد که منجر به تخلفات م یشود. سازمانهایی که بر محوریت اخلاق عمل می کنند و به دنبال پیاده سازی عوامل اخلاقی در سازمان هستند نسبت به سازمانهای دیگر پیشرو و موفق ترند. اخلاق به عنوان الزام مهم، با پوشش دادن تمامی رفتارهای رسمی و غیر رسمی سیلی از کج رفتاریها را کاهش داده و کارکنان در سایه این الزامات با پرهیزگاری اخلاقی بیشتر برای پیشبرد اهداف سازمانی تلاش می کنند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه استراتژی های اخلاقی و محیط اخلاق مدار بر کاهش فساد اداری: نقش میانجی پرهیزگاری اخلاقی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه پیام نور همدان به تعداد 280 نفر می باشد. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران و نمونه گیری سیستماتیک تعداد 162 نفر برآورد گردید. ابزارها شامل چهار پرسشنامه استراتژیهای اخلاقی، محیط اخلاق مدار، پرهیزگاری اخلاقی و فساد اداری بود. روایی پرسشنامه ها مورد تایید صاحبنظران مدیریت قرار گرفت و پایایی از طریق آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب استراتژیهای اخلاقی 91/0، محیط اخلاق مدار 81/0، پرهیزگاری اخلاقی80/0، فساد اداری 81/0 گزارش شد. تجزیه وتحلیل داده ها با دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون از نوع معادلات ساختاری) انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد استراتژیهای اخلاقی و محیط اخلاق مدار به شکل مستقیم و غیر مستقیم (با میانجی گری پرهیزگاری اخلاقی) بر کاهش فساد اداری اثر داشته اند.

    نتیجه گیری

    ب ه طور کلی استراتژیهای اخلاقی، محیط اخلاق مدار و استراتژیهای اخلاقی بر کاهش فساد اداری با نقش میانجی پرهیزگاری اخلاقی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: محیط اخلاق مدار، استراتژیهای اخلاقی و پرهیزگاری اخلاقی، فساد اداری
  • فهیمه مومنی فر*، امین راجی، جلال یاراحمدی، نسرین عزیزیان کهن صفحات 78-86
    زمینه

    امروزه فساد و رفتارهای غیراخلاقی جزیی از سازمان ها شده و همواره نیاز به افرادی است که با حفظ تعهد و وجدان کاری خود موارد غیراخلاقی را به گوش مسیولان سازمان برسانند، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه مهارت های روابط انسانی با سوت زنی سازمانی با میانجی گری هوش اخلاقی کارکنان وزارت ورزش و جوانان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ستادی وزارت ورزش و جوانان به تعداد 450 نفر بوده و تعداد 200 نفر با استفاده از شیوه نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. برای جمع‏ آوری داده‏ ها از پرسشنامه روابط انسانی ریس و برندت، پرسشنامه هوش اخلاقی لنینک وکیل و پرسشنامه سوت زنی سازمانی زکریا و همکاران استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد)، آمار استنباطی (همبستگی پیرسون، کولموگروف اسمیرنوف و معادلات ساختاری) و نرم افزار لیزرل نسخه 8.8 استفاده شد.

    یافته ها

    مهارت های روابط انسانی بر سوت زنی سازمانی با بتای (48/0=β)  بر هوش اخلاقی با بتای (59/0=β) اثر مثبت و مستقیم دارد، همچنین اثر مثبت و مستقیم هوش اخلاقی بر رفتار سوت زنی سازمانی با بتای (36/0=β) معنی دار است و ضریب اثر غیرمستقیم روابط انسانی بر سوت زنی سازمانی با بتای (21/0=β) نشان می دهد ، نقش واسطه هوش اخلاقی در رابطه بین روابط انسانی و سوت زنی سازمانی معنی‏ دار است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که روابط انسانی و هوش اخلاقی از متغیرهای مهم و مرتبط با سوت زنی سازمانی است و مدیران بهتر است جهت ارتقای سوت زنی سازمانی به این دو متغیر توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: روابط انسانی، هوش اخلاقی، سوت زنی سازمانی
  • زهرا اسمعیلی آبدر، علیرضا امیرکبیری*، فریده حق شناس کاشانی، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 87-95
    زمینه

    توجه و پایبندی به اصول اخلاقی مساله ای بسیار مهم و حیاتی در دستیابی به شاخص های توسعه یافتگی پژوهش و تولید علم است. مقاله حاضر با هدف تبیین شاخص های اخلاق حرفه ای در پژوهش از دیدگاه متخصصان علوم پزشکی انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی انجام شد. از بین متخصصان دانشگاه های علوم پزشکی که جامعه آماری این مطالعه بودند، 11 نفر از گروه های مختلف به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب گردید. داده ها با انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته درباره تاثیر شاخص های اخلاق حرفه ای در پژوهش های پزشکی گردآوری و با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، 403 کد اولیه بود که بعد از حذف موارد نامرتبط و ادغام کد های مشابه، 239 کد در چهار متغیر اصلی؛ بستر، اخلاق حرفه ای، راهبرد و پیامد حاصل شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق، شاخص ها و مولفه های اخلاق حرفه ای در پژوهش های پزشکی چند وجهی بوده و در ابعاد فردی، سازمانی و اجتماعی بیان می شوند. توجه به ارزش های فرهنگی و اجتماعی، آگاهی از استانداردها، رعایت مبانی اخلاق حرفه ای، غنی سازی کمیته های اخلاق پژوهشی، آموزش، ایجاد انگیزه و رقابت سالم، بودجه بندی صحیح، ارزیابی و نظارت، مطابقت و هدایت پژوهش ها در جهت اهداف و آرمان های جامعه از جمله موارد اساسی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، شاخص های اخلاقی، اخلاق در پژوهش، چارچوب تحقیقات پزشکی
  • محمدرضا حق خواه رودسری، حسین گنجی نیا*، سعید باقر سلیمی، محمدرضا آزاده دل صفحات 96-106
    زمینه

    اخلاق و تعالی سازمانی دو مولفه مرتبط به یکدیگرند. با توجه به نقش مهم تعالی سازمان در ارتقای عملکرد سازمان های دولتی، هدف تحقیق ارایه الگوی ارزیابی پیامدهای اجرای مدل تعالی سازمانی با تاکید بر مولفه های اخلاقی و تاثیر آن برچشم انداز سازمانی در وزارت راه و شهرسازی می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ طرح تحقیق، توصیفی-پیمایشی و از نظر ماهیت داده ها آمیخته (کیفی و کمی) است.در بخش کیفی، روش تحلیل محتوا به کار رفت. جامعه شامل خبرگان در مبحث تعالی سازمانی در وزارت راه و شهرسازی بودند که 10 نفر از آنها با استفاده از نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود و داده ها با روش کدگذاری، تحلیل شد. در بخش کمی، روش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه مدیران وزارت راه و شهرسازی در سطح کشور بود که 308 نفر با نمونه گیری گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار 2 پرسشنامه بود. داده ها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری وt تک نمونه ای بررسی شد.

    یافته ها

    میان وضعیت موجود و مطلوب برای مولفه رهبری تفاوت معناداری وجود ندارد اما برای سایر مولفه ها شامل استراتژی ها؛ منابع انسانی، فرایندها، منابع و شراکت ها، نتایج ارباب رجوع، نتایج منابع انسانی، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد، تفاوت معناداری وجود دارد. دلایل شکاف برای فرایندهای کاری بیشترین تاثیر معنادار و منفی را بر چشم انداز سازمان دارد و از این حیث، دلایل شکاف برای مولفه های نتایج ارباب رجوع و نتایج کلیدی عملکرد به ترتیب در رتبه های بعدی اهمیت قرار دارد.

    نتیجه گیری

    تاکید بر راهکارهای رفع یا کاهش دلایل شکاف می تواند منجر به کسب پیامدهای مطلوب در زمینه پیاده سازی تعالی سازمانی گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق، تعالی سازمان، چشم انداز سازمانی
  • هادی برنجی مریان، حمیدرضا رضایی کلیدبری*، کریم کیاکجوری صفحات 107-115
    زمینه

    مجلس شورای اسلامی یکی از اصلی ترین نهاد قانون گذاری و نظارت بر حسن اجرای قوانین در جمهوری اسلامی ایران ا ‎‎‏ ست. پژوهش حاضر با هدف ارایه ی الگوی شفا ‎‏‏ فیت در مجلس شورای اسلامی جمهوری اسلامی ایران با توجه به مفهوم حکمرانی اخلاقی به مردم انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر از حیث رویکرد استقرایی، از لحاظ هدف، کاربردی ‎و از نظر روش شناسی کیفی از نوع تحلیل مضمون است. کتاب ها و مقالات با موضوعات شفا ‎‏‏ فیت و حکمرانی خوب در پژوهش حاضر به عنوان جامعه مورد مطالعه قرار گرفته ا ‎‎‏ ست و مستندات پژوهش را 85 مقاله در حوزه شفافیت تشکیل داده اند. از ابزار فیش برای جمع آوری داده ها استفاده شد و در نهایت داده ها با روش کدگذاری و با استفاده از نرم افزار MAXQDA تجزیه و تحلیل شده اند.

    یافته ها

    الگوی شفافیت در مجلش شورای اسلامی ایران از چهار مقوله ی اصلی که عبارتند از: اطلاعاتی، مالی، نظارتی و پاسخگویی تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    تلاش و خواست جمعی در زمینه شفافیت می تواند به عنوان یک مزیت رقابتی برای دوام و پایداری حکومت تلقی گردد. درک و حس نیاز به شفا ‎‏‏ فیت بر هیچ انسان یا سازمانی پوشانده نیست و الزام بهره گرفتن از این ابزار قوی و کارآمد نیز در نهادهای مردمی بیش از پیش احساس می شود. شفا ‎‏‏ فیت در نهادها خود به خود ایجاد نمی شود و مستلزم اقدامات و اصلاحات اساسی و به خصوص یک مطالبه جمعی است. برای دست یافتن به مقوله حکمرانی اخلاقی، مردم باید شفافیت را بطور ملموس درک کنند تا اعتماد عمومی، پاسخگویی و حس روشن نظارت بر مسیولین جریان یابد.

    کلیدواژگان: شفا ‎ فیت، نظارت و پاسخگوئی، حکمرانی اخلاقی
  • علیرضا کیا، کریم حمدی، عباس صالحی اردستانی* صفحات 116-122
    زمینه

    برای بانکها امروز، قدرت و توان بازاریابی مدرن یک برند سازمانی سریعا تبدیل به یکی از اهرم های مهم برای متمایز شدن و موفقیت شده است. تبلیغات بازرگانی وسیله ارتباطی با مشتریان بالقوه و بالفعل بانکهاست. هدف این تحقیق ارایه الگو در به کارگیری تبلیغات مدرن مبتنی بر اخلاق در ارایه خدمات موثر بر رشد و توسعه اقتصادی بانک صادرات بوده است.

    روش

    در پژوهش حاضر با روش کیفی به شناسایی ابعاد و ارایه مدل پرداخته شد. جامعه آماری خبرگان و مدیران شعب بانک صادرات بود. نمونه تحقیق 10 نفر خبره بانکی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند تا دستیابی به اشباع نظری بود.  ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه عمیق بود. در نهایت با روش تحلیل تم و بکارگیری نرم افزار maxqda متغیرهای اصلی شناسایی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تعداد 54 کد اولیه شناسایی شده است. سپس با جستجوی و بازبینی تم ها، 54 کد اولیه در قالب 3 مقوله اصلی و 16 مقوله فرعی دسته بندی شده اند. مقوله وفاداری مشتری با تعداد 116 کد تخصیص یافته در رتبه اول می باشد، ارتباطات اجتماعی با تعداد 69 کد در رتبه دوم می باشد. ارایه خدمات با 15 کد در رتبه سوم قرار دارد. فراونی زیرمعیارهای مربوط به هر مقوله نشان داد ارایه خدمات، مقوله فرعی برندسازی اخلاقی، در ارتباطات اجتماعی، مقوله فرعی ارتباطات اخلاق مدارانه، در وفاداری مشتری، مقوله فرعی تبلیغات و بازاریابی اخلاق مدارانه ، بالاترین تکرار را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    با نگاهی به مولفه های شناسایی شده می توان بر اهمیت توجه به مولفه های اخلاقی در تبلیغات مدرن که منجر به رشد و توسعه بانک می شود پی برد.

    کلیدواژگان: رسانه اجتماعی، تبلیغات اخلاق مدار، بازاریابی، رشد اقتصادی
  • علیرضا عظیم پور*، نوید کریمیان، مریم آذرنیوشان، آزاده پاستون، زهرا گل همیشه بهار صفحات 123-130
    زمینه

    تعهد گریزی اخلاقی مجموعه سازوکارهایی شناختی است که افراداز آن ها برای تقلیل احساس منفی خود پس از ارتکاب عمل غیراخلاقی استفاده می کنند. هدف این پژوهش بررسی میزان این سازوکارها دراستدلال دانشجویان درباره ی تقلب و بررسی رابطه ی آن ها و اقدام به تقلب بود.

    روش

    پژوهش حاضر پژوهشی با روش تحلیل محتوا است. جامعه ی پژوهش، دانشجویان دانشگاه سلمان فارسی کازرون و نمونه ی آن 379 دانشجویی بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. دانشجویان به سوالی بازپاسخ در مورد اینکه تقلب در امتحانات را چگونه ارزیابی می کنند و مقیاسی لیکرتی در مورد میزانی که در امتحانات تقلب می کنند، پاسخ دادند. پاسخ ها براساس انواع هشت گانه ی تعهد گریزی اخلاقی، بعلاوه ی نادرست دانستن تقلب مورد تحلیل محتوا واقع شد. از فراوانی و درصد، آزمون های نیکویی برازش (2χ)، تی، تحلیل پراکنش یک راهه و همبستگی پیرسون و دورشته ای برای تحلیل آماری استفاده شد.

    یافته ها

    9/40% دانشجویان تقلب را عملی نادرست می دانستند؛ با این حال 7/82% دانشجویان لااقل یک بار تقلب کرده بودند. از میانمحتواهای تایید کننده ی تقلب، 91/54% مربوط به توجیه اخلاقی بعنوان یکی از سازوکارهای تعهد گریزی اخلاقی بود.میزان استفاده از تعهد گریزی اخلاقی با اقدام به تقلب دارای رابطه ای معنادار (396/0:r) بود.همچنین به جز تفاوت جنسیتی در نادرست دانستن تقلب به نفع دانشجویان مونث، هیچ تفاوت جنسیتی یا مرتبط با پایه های تحصیلی یافته نشد.

    نتیجه گیری

    بنظر می رسد تقلب، در استدلال بسیاری از دانشجویان، رفتاری چندان غیراخلاقی تلقی نمی شود. پیشنهاد می شود در برنامه ی درسی رسمی و غیررسمی دانشگاه ها، تمهیداتی جهت کاهش تعهد گریزی اخلاقی و تبیین غیراخلاقی بودن تقلب اعمال شود.

    کلیدواژگان: تقلب، توجیه اخلاقی، تعهد گریزی اخلاقی
  • حسن امین پور، سید داود حسینی نسب*، معصومه آزموده صفحات 131-139
    زمینه

    سرزندگی تحصیلی به معنای توانایی موفقیت آمیز دانش آموزان و دانشجویان در روبه رو شدن با مانع ها و چالش های تحصیلی و غلبه کردن بر آن هاست. هدف این پژوهش تعیین رابطه منابع اقتدار اخلاقی اساتید، جهت گیری اهداف پیشرفت، سبک های تنظیم شناختی هیجان و هیجانات پیشرفت با سرزندگی تحصیلی در دانشجویان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نوع پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری همه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور استان آذربایجان غربی بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای و طبقه ای 386 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد شده و برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام با کمک نرم افزار SPSS 24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از رابطه مثبت و معنادار میان اقتدار اخلاقی اساتید و سرزندگی تحصیلی دانشجو است. همچنین با افزایش نمره هیجانات پیشرفت تحصیلی مثبت، سرزندگی تحصیلی افزایش یافت و با افزایش نمره هیجانات پیشرفت تحصیلی منفی، سرزندگی تحصیلی کاهش یافت. از سویی با افزایش نمره سبک های تنظیم شناختی هیجانی سازگار، سرزندگی تحصیلی افزایش یافت و با افزایش نمره سبک های تنظیم شناختی هیجانی ناسازگار، سرزندگی تحصیلی کاهش یافت و با افزایش نمره جهت گیری هدف تسلطی گرایشی، سرزندگی تحصیلی افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    بی شک اقتدار اخلاقی اساتید، جهت گیری اهداف پیشرفت، سبک های تنظیم شناختی هیجان و هیجانات پیشرفت تحصیلی نقشی مهم در شکل گیری سرزندگی تحصیلی ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: سرزندگی تحصیلی، اقتدار اخلاقی، پیشرفت تحصیلی
  • اصغر احمدی، فرشید نمامیان*، علی اصغری صارم، تحفه قبادی لموکی صفحات 140-149
    زمینه

    انگیزه و امید در مشتری بی شک بر تصمیم گیری خرید وی تاثیر دارد. از این رو، این پژوهش بر آن شد مشخص کند الگوی امید مشتریان چگونه است و اخلاق مداری در کجای این الگو است.  

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ رویکرد، اکتشافی، و از لحاظ نحوه تجزیه و تحلیل داده ها، آمیخته (کیفی-کمی) می باشد. در فاز کیفی رویکرد پدیدار شناسانه اتخاذ شد. جامعه شامل مشتریان بانک کشاورزی (دارای تجربه زیسته) بودند که از میان آنها 9 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، مصاحبه های عمیق و غیرساختار یافته بود. داده ها در سه مرحله تجزیه و تحلیل شدند (شناسایی مفاهیم، شناسایی مقوله ها، و دسته بندی مقوله ها) . در فاز کمی نیز، مشتریان بانک کشاورزی در استان زنجان به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند و از میان آنها، 400 نفر بر اساس روش نمونه برداری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. ابزار اصلی جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای بسته و محقق ساز بود . جهت انجام تجزیه و تحلیل از معادلات ساختاری استفاده شد و این کار با نرم افزارهای SPSS، Lisrel و smartPLS انجام شد.

    یافته ها

     در فاز کیفی از مجموع 9 مصاحبه، 87 مفهوم اولیه استخراج شد که بعد از بررسی، 20 مفهوم نهایی و 6 مقوله اصلی شناسایی شد. در فاز کمی مشخص شد اخلاقیات، مشتری گرایی و مدیریت کیفیت خدمات  در بانک کشاورزی در ساختار امید مشتریان این بانک نقش معنادار دارد و مدل تحقیق تایید شد.

    نتیجه گیری

    امید مشتریان به خدمات بانک کشاورزی از سه جنبه قابل توصیف می باشد: امید برگرفته از اخلاق مداری در بانک کشاورزی، امید برگرفته از نظام مدیریت کیفیت خدمات در بانک کشاورزی، و امید برگرفته از نوآوری و مشتری گرایی بانک کشاورزی.

    کلیدواژگان: امید مشتری، اخلاق مداری، مشتری گرایی، مدیریت کیفیت
  • محمد شریفی، حسین ابوالفضلی*، عبدالرضا بای، علی صالحی فارسانی صفحات 150-154
    زمینه

    اعتماد اجتماعی به عنوان یکی از شاخص های سرمایه اجتماعی از مفاهیم جدیدی است که امروزه در بررسی های اقتصادی و اجتماعی جوامع توسعه یافته مطرح شده است. افزایش سطح اعتماد به عنوان یک سرمایه اجتماعی در شکل گیری یک محیط اخلاقی در جامعه اهمیت فراوان دارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش سرمایه اجتماعی در شکل گیری یک محیط اخلاقی با تاکید بر اعتماد و آگاهی دانشجویان نسبت به مسیولان اجرایی (مطالعه موردی: دانشجویان دانشگاه آزاد  واحد گلستان) شکل گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی - تحلیلی  بود. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه آزاد گلستان بودند که تعداد 384 نفر با روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار تحلیل پرسشنامه محقق ساز بود . داده های به دست آمده با استفاده از آزمون ناپارامتریک Chi-Square و نرم افزار spss تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون کای اسکویر نشان داد که دانشجویان که با ضریب 26/38 درصد میزان اعتماد پایینی نسبت به مسیولان اجرایی دارند. همچنین دانشجویان به ترتیب با ضرایب 74/79، 41/77، 51/64 و 35/76 درصد دارای  آگاهی عمومی و اجتماعی بالا و آگاهی اقتصادی متوسط و آگاهی سیاسی بالا  هستند.

    نتیجه گیری

    ایجاد محیط اخلاقی مطلوب سطوح بالایی از اعتماد را در میان اقشار مختلف جامعه ایجاد می کند .همچنین جامعه اخلاق مدار آگاهی را فضیلت دانسته و در افزایش آگاهی شهروندان خویش می کوشد. با افزایش سطح اعتماد و آگاهی سرمایه اجتماعی تحکیم شده و جامعه مدنی و حیات شهروندی استقرار می یابد.

    کلیدواژگان: محیط اخلاقی، سرمایه اجتماعی، اعتماد، آگاهی
  • مریم بیانی، سامره شجاعی*، محمودرضا مستقیمی، حسین دیده خانی صفحات 155-162
    زمینه

    پژوهش حاضر در صدد طراحی مدل استنتاج فازی-عصبی تطبیق پذیر ارزیابی نشاط سازمانی از منظر ارزش های اخلاقی- اسلامی محیط کار در دانشگاه آزاد اسلامی شمال کشور می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی-اکتشافی و در زمره پژوهش های کیفی بود. جامعه تحقیق خبرگان دانشگاهی در رشته های مدیریت با تحصیلات دکتری یا دانشجو دکترا باسابقه بیش از ده سال از سه استان گلستان، مازندران،گیلان بودند که 30 نفرتا حصول به اشباع نظری، با روش هدفمند قضاوتی و گلوله برفی، به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه استفاده شد و داده ها با روش مدلسازی انفیس و تکنیک شبکه فازی عصبی تطبیق پذیر با دو روش خوشه بندی کاهشی و گرید پارتیشن مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     تحلیل عاملی اکتشافی سه عامل اصلی ارزش های فردی با 10 مولفه، ارزش های اجتماعی با 7 مولفه و ارزش های سازمانی با 7 مولفه  شناسایی نمود و در نهایت مشخص گردید مدل استنتاج فازی عصبی با سه تابع عضویت ورودی، تابع مثلثی با خروجی تابع عضویت ثابت، روش قاعده سازی گرید پارتیشن و با تعداد تکرار 50 Epochs  و روش بهینه آموزش هیبریدی با سیستم فازی ممدانی دارای سیستم مناسب برای تمامی ابعاد مدل(فردی، اجتماعی، سازمانی) بوده است. بنابراین مشخص شد مدل نهایی تحقیق، از برازش لازم برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    مشخص شد که نشاط سازمانی تحت تاثیر ارزش های اخلاقی- اسلامی در سه بعد بعد فردی (مثبت اندیشی، صداقت، امانت داری، شجاعت، نظم، جدیت و تلاش، انعطاف پذیری شخصی، شجاعت)، بعد اجتماعی (آزادی بیان، حمایت اجتماعی، تعامل اخلاق مدارانه با همکاران، سلامت جمعی، قانون مداری، حسن خلق)، بعد سازمانی (تکریم ارباب رجوع، امنیت شغلی، مسیولیت پذیری سازمانی، جو مثبت سازمانی، تعهد سازمانی، شایسته سالاری، مشارکت دادن در تصمیم گیری) می باشد.

    کلیدواژگان: نشاط سازمانی، ارزش های اخلاقی- اسلامی، ابعاد فردی، اجتماعی و سازمانی
  • آسیه مقتدری اصفهانی، علی مهداد* صفحات 163-171
    زمینه

    با توجه به اهمیت روز افزون موفقیت سازمان ها در دنیای پیچیده رقابتی امروز و نقش سرمایه انسانی دردستیابی به این موفقیت و تاثیر اخلاق حرفه ای، وظیفه شناسی و تعهد به شغل بر عملکرد نقش و فرانقش در دستیابی به این مهم،  پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش  و سهم تفکیکی اخلاق حرفه ای، وظیفه شناسی و تعهد شغلی در پیش بینی عملکرد نقش و عملکرد فرانقش انجام گردید.

    روش

    پژوهش حاضر همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه آتش نشانان شهر اصفهان بودند که از میان آنان، تعداد 228 نفر به عنوان نمونه به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های اخلاق حرفه ای، وظیفه شناسی، تعهد شغلی، عملکرد نقش و عملکرد فرانقش بود و داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین اخلاق حرفه ای، وظیفه شناسی و تعهد شغلی با عملکرد نقش و فرانقش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، یافته های مربوط به تحلیل ر گرسیون گام به گام نشان داد که اخلاق حرفه ای،  به ترتیب 27، 21 و 19 درصد از واریانس عملکرد نقش و عملکرد فرانقش معطوف به افراد و سازمان، وظیفه شناسی، به ترتیب 2 و 5 درصد از واریانس عملکرد نقش و عملکرد فرانقش معطوف به افراد و تعهد شغلی، به ترتیب 2 و 3 درصد از واریانس عملکرد نقش و عملکرد فرانقش معطوف به سازمان را پیش بینی می کند.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش بیانگر آن است که در حضور همه متغیرهای پیش بین، اخلاق حرفه ای بیشترین توان پیش بینی عملکرد نقش و عملکرد فرانقش معطوف به افراد و سازمان در کارکنان را دارد. بنابراین، توجه به این یافته مهم باید مد نظر مدیران و سیاستگزاران سازمان ها قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، وظیفه شناسی، تعهدشغلی، عملکرد نقش، عملکرد فرانقش، آتش نشان ها
  • مسعود سایانی، زهرا شکوه*، امین نیکپور، مهدی محمد باقری، مسعود پورکیانی صفحات 172-179
    زمینه

    نهادینه سازی نظام اخلاقی خط مشی گذاری در خط مشی گذاران می تواند زمینه سازی توسعه ارزش های اخلاقی در سازمان باشد، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی به منظور تبیین نظام اخلاقی خط مشی گذاران وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات کیفی است که از نظریه داده بنیاد استفاده شده است. مشارکت کنندگان در پژوهش خبرگان وزارت ارتباطات و فناوری (مدیران ارشد و کارشناسان) و اساتید دانشگاه بودندکه از روش نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی 14 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مصاحبه بود و مفاهیم به روش کدگذاری باز استراس و کوربین استخراج شده اند.

    یافته ها

    مقوله های عمده و هسته ای در قالب ابعاد 6 گانه شرایط علی از جمله (خدا ترسی و دینداری و برخوداری از مهارت ها و شایستگی ها)، شرایط زمینه ای (زیر ساخت های فرهنگی، اثربخشی و کارآمدی فرایندهای سازمانی، سرمایه گذاری آموزشی)، شرایط مداخله گر (مهارت های شناختی مدیران،رفق و مدارا)، مقوله محوری (حاکمیت قانون، پاسخگوی سریع، قابلیت اعتمادو اطمینان مدیران)، راهبردها (مقررات تنظیمی کارآمد، مدیریت مشارکتی، عدالت محوری) و پیامدها (کاهش فساد اداری، بهبود رضایتمندی جامعه، شایسته سالاری، تحول و بهبود نظام اداری، رضایتمندی منابع انسانی) به سطح انتزاعی بالاتر ارتقاء داده شد و در نهایت مدل پارادایمی پژوهش ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    توسعه نطام اخلاقی در وزرات ارتباطات و فناوری اطلاعات می تواند زمینه ساز اخلاق مداری در خط مشی ها شود و می توان به منظور دسترسی به این مهم از مدل ارایه شده در پژوهش حاضر بهره گرفت.

    کلیدواژگان: خط مشی، نظام اخلاقی، ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • نرگس فیروزی، علی اصغر شجاعی*، بابک حسین صفحات 180-188
    زمینه

    بهره وری به عنوان عامل اصلی رشد سازمانی می تواند به طور موثری در پرتوی آموزش های ضمن خدمت  و رهبری اخلاقی ذهن آگاه توسعه یابد، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه آموزش ضمن خدمت و بهره وری مراقبین سلامت با نقش میانجی رهبری اخلاقی ذهن آگاه  انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی و طرح پژوهشی همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه مراقبین سلامت مراکز بهداشت استان قم می باشد، 186 نفر از کارکنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر طبقه به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد آموزش ضمن خدمت، بهره وری، رهبری اخلاقی ذهن آگاه استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای آماری LISREL, SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج بررسی نشان داد که رابطه بین آموزش ضمن خدمت با بهره وری مراقبین سلامت رابطه مثبت و معنی داری دارد، نقش میانجی رهبری اخلاقی مبتنی بر ذهن آگاهی در ارتباط بین آموزش ضمن خدمت و بهره وری مثبت و معنی دار می باشد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه برای بهبود بهره وری مراکز بهداشت می بایست به آموزش های ضمن خدمت و رهبری اخلاقی ذهن آگاه توجه نمود.

    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، بهره وری، رهبری اخلاقی ذهن آگاه، مراقبین سلامت
  • فرامرز نیازی، جواد رمضانی*، مهدی خلیلپور صفحات 189-197
    زمینه

    درحسابرسی انتظار می رود که هوش اخلاقی ارتباط مستقیم با عملکرد فرد حرفه ای داشته باشد .پژوهش حاضر با هدف بیان رابطه هوش اخلاقی و فضیلت سازمانی با بهره وری حسابرسان سازمان حسابرسی تدوین شده است.

    روش

    روش این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده ها، توصیفی-همبستگی از نوع پیمایشی می باشد که مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری کلیه حسابداران رسمی و عضو جامعه حسابداران رسمی در سازمان حسابرسی می باشند. روش نمونه گیری به صورت کل شمار بوده که در نهایت 205 نفر پرسشنامه های تحقیق را تکمیل نموده اند. در این پژوهش از پرسشنامه فضیلت سازمانی کامرون و همکاران ، هوش اخلاقی لنیک و کیل ، و بهره وری هرسی و گلداسمیت استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی میانگین و انحراف معیار  ، و آمار استنباطی  آزمون های کلموگروف اسمیرنف، پیرسون، رگرسیون خطی ساده و چندگانه و نیز مدل معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج ، هوش اخلاقی و فضیلت سازمانی رابطه مثبت معناداری با بهره وری حسابرسان سازمان حسابرسی دارد که مقادیر بارهای عاملی میزان اثر هوش اخلاقی بر بهره وری (294/0=β) و اثر فضیلت سازمانی بر بهره وری (582/0=β) است. همچنین نتایج معادلات ساختاری نشان داد ، مدل اثر گذاری هوش اخلاقی و فضیلت سازمانی بر بهره وری حسابرسان سازمان حسابرسی دارای برازش است.

    نتیجه گیری

    هوش اخلاقی و فضیلت سازمانی می تواند توانایی، درک و شناخت، حمایت، انگیزش، بازخورد، اعتبار و سازگاری را ارتقاء داده و موجب افزایش بهره وری شود.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، فضیلت سازمانی، بهره روی، حسابرسان سازمان حسابرسی
  • ریحانه عزیزی، آزاده عسکری*، پگاه نجات صفحات 198-201
    زمینه

    شایستگی اخلاقی مهارتی است که مدیران را در یافتن راه حل های اخلاقی مناسب در موقعیت های اخلاقی هدایت می کند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی شایستگی اخلاقی بر مبنای قضاوت اخلاقی و شایستگی های حل مساله و تصمیم گیری در کانون ارزیابی مدیران شرکت ملی گاز ایران اجرا شد.

    روش

    روش پژوهش همبستگی بوده و جامعه آماری شامل 663 نفر از مدیران شرکت ملی گاز ایران است. با نمونه گیری تصادفی، 123 نفر در پژوهش شرکت کردند. ابزارها شامل پرسش نامه شایستگی اخلاقی-زندگی کاری و تجارت،  آزمون تبیین مسایل است و تمرین های کانون ارزیابی است. داده ها به کمک آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    همبستگی متغیرهای قضاوت اخلاقی (38/0 = r)، شایستگی حل مساله (35/0 = r) و شایستگی تصمیم گیری (27/0 = r) با شایستگی اخلاقی مثبت و معنا دار است. متغیرهای قضاوت اخلاقی، شایستگی حل مساله و شایستگی تصمیم گیری 4/21 درصد از واریانس شایستگی اخلاقی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که با افزایش آگاهی از اصول اخلاقی و ارتقای شایستگی های حل مساله و تصمیم گیری، می توان شایستگی اخلاقی را در مدیران تقویت کرد. همچنین ابزارهای پژوهش حاضر را می توان برای سنجش شایستگی اخلاقی مدیران در کانون های ارزیابی مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: شایستگی اخلاقی، شایستگی حل مساله، شایستگی تصمیم گیری، قضاوت اخلاقی، کانون ارزیابی مدیران
  • سالار فرامرزی، حمزه میرزایی*، محمدمهدی شیرزادی صفحات 202-206
    زمینه

    اطمینان از رفتارهای اخلاقی مانند صداقت در گفتار و نیت درونی افراد در فضای واقعی جوامع قابل اندازه گیری است. هدف از این تحقیق یافتن راهی برای سنجش اطمینان پذیری و بررسی تفاوت در شبکه‏های مجازی و اجتماعی مبتنی برموبایل در بین کاربران می باشد.

    روش

    روش بکاررفته پژوهش کاربردی و توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن، کاربران فعال در شبکه های اجتماعی فعال مبتنی بر موبایل و مرتبط با بورس تهران می باشند، که از بین آنها تعداد 150نفر با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. برای گردآوری داده‏ ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده و آزمون فرضیه ها نیز از روش مدل معادلات ساختاری، و با استفاده از نرم افزار Smart PLS انجام گردیده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد رابطه شهرت برنامه با پاداش های اجتماعی، معروفیت با نگرانی نسبت به حفظ حریم خصوصی، روند تجربه با پاداش های اجتماعی و پاداش های اجتماعی با صداقت در گفتار معنی دار هستند، ولی رابطه بین سازگاری برنامه با پاداش های اجتماعی، عزت‏نفس با نگرانی نسبت به حریم خصوصی، روند تجربه با نگرانی نسبت به حریم خصوصی، پاداش های مالی با تمایل به صداقت در گفتار، پاداش های مالی با صداقت در گفتار و پاداش های اجتماعی با تمایل به خودافشایی معنی دار نیستند.

    نتیجه گیری

    نیازها و ارزش های اخلاقی کاربران شبکه های اجتماعی باید با دقت بیشتری مورد توجه قرار گیرند و تامین ‏کنندگان شبکه‏ های اجتماعی، پاداش‏های اجتماعی متفاوتی را در نظر بگیرند. همچنین متغیرهای عزت نفس، حریم خصوصی کاربران و صداقت در گفتار آنها در شبکه های اجتماعی مورد توجه گیرند.

    کلیدواژگان: صداقت در گفتار، نیت درونی، اخلاق، شبکه های اجتماعی، اطمینان پذیری
|
  • Pages 6-15
    Background

    Today, environmental crises are due to the unbridled control of man over nature and its unlimited exploitation; It is one of the most worrying issues in the world. The thinkers consider the key solution to solve this crisis in the shade of referring to ethical theories, especially environmental ethics. Although technological solutions have come to the aid of this problem in recent decades. The aim of the present study is to identify the values governing the architecture and urban planning of Iran in the past as well as the contemporary era in the way of dealing with the environment and nature, while examining the position of different viewpoints of environmental ethics in ethical theories. This study was conducted using analytical-descriptive method and relying on information collection through library studies, documents and literature review and past and contemporary architecture and urban planning based on the components of different viewpoints of human based environmental ethics and the bio-ecology based are derived from the theoretical bases that have been investigated and compared.

    Conclusion

    Investigations and reviews of the foundations and effective components show that the characteristics of past architecture and urban planning, in addition to responding to material criteria such as energy, natural resources and proper productivity has strengthened the values of environmental ethics and has been consistent with the viewpoints of ecological ethics. On the other hand, the examination of the prevailing situation of contemporary architecture and urban planning, which is the product of the arrival of incomplete thinking of modernity in Iran, and its comparison with the common environmental values in the past shows that although there are moves towards the use of modern technology methods, which are mainly human-centered, have been started to protect the environment, however, the approaches related to the ecological ethics of the ecosystem are very weak and insignificant

    Keywords: Moral theories, Environmental ethics, Architecture, Urban
  • Pages 16-22
    Background

    Citizenship rights are one of the basic and ethical rights in human society, which creates security. According to paragraph 14 of the third article of the constitution, the government is obliged to use all its facilities to ensure the rights of individuals and create security for everyone in order to achieve its goals. Therefore, the present study was formed with the aim of investigating the importance of ethics and security in providing citizenship rights from the perspective of judicial law.

    Conclusion

    Ethics and citizenship rights are one of the main pillars of social life in all societies. Morality is the basis of citizenship rights and security is necessary to achieve it. The judicial system has the duty to formulate basic moral principles in order to ensure the safety of citizens, in such a way that the rights of individuals are not violated. Principles such as acquittal, the principle of public punishment, the principle of legality of crime and punishment, etc. Therefore, in every society, the existence of a healthy and capable judicial system is needed and necessary to realize the security of citizens. In fact, the judicial system of the country is responsible for the protection of citizens against the violation of their Sharia and legal rights.

    Keywords: Ethics, Security, Citizen rights, Judicial system
  • Pages 23-27
    Background

    In his theory of ethics, Kant emphasizes a kind of conscientiousness, of which absolutism is one of its main features. In the meantime, based on everyday moral experience, man is faced with many moral situations in which moral duties are in conflict with each other. Tasks that, in Kant's view, have the same value of obligation and that all human beings should be obliged to do in moral situations. For this reason, it is very important to pay attention to Kant's moral theory in the aspects in which moral duties are in conflict with each other. The most important issue of this research is the analysis of the conflicts of duties in moral propositions based on the development of Kant's theory of conscientiousness. Therefore, in the present article, the researchers sought to develop Kant's theory of conscientiousness in analyzing the conflicts of duties in moral propositions, specifically euthanasia. The method of this research is logical analysis of Kant's works and obtaining a model for resolving conflict in new moral propositions such as euthanasia.

    Conclusion

    The results of the study show that Kant considers the obligation to have moral duties and the basis of the distinction of obligation, according to which duties in practice in their binding principles are also dependent on the approach of obligation by the rights of others. According to this view, duties in the case of euthanasia and conflict of duties are required in this case, the grounds for which are more severe.

    Keywords: Ethics, Conscientiousness, Conflict of duties, Euthanasia, Kant
  • Pages 28-34
    Background

    Songwriting or composition is the link between the art of music and literature and poetry, and songwriters are the link and the language of the sounds of music. In this research, which was done in a descriptive analytical manner and based on measurement and conclusion between the compositions of three famous songwriters (Ismail Nawab Safa, Bijan Taraghi and Houshang Ebtehaj); The aim was to recognize and study the poetic mission and commitment to moral principles and human values ​​in poetic elements such as thought, language and music, imagination and emotion in the compositions and songs of these songwriters.

    Conclusion

    The purpose of the song in this research; It is a literary and imaginative text and word that is written on the melodies of composers and the song is not meant in the specialized sense of literary genres. In this study, intellectual differences were seen between Ebtehaj and Nawab Safa songs and progress in the field of thinking. Nawab Safa and Taraghi, and after them, Ebtehaj, had popularized a kind of song / drama or storytelling in a songwriter that was in a naturalistic atmosphere and close to the style of social symbolism. Themes of Nawab Safa and Taraghi songs; Love and lover and natural elements such as fire and caravan, hunter and cage; Tears and loneliness, etc. But the themes of Ebtehaj songs were revolution, victory, bullets, blood, martyrdom and love. Their goal is to calm the people, while maintaining and relying on the traditional values ​​of the Iranian religious community, to observe moral etiquette such as democracy and appeasement, etc. in a missionary and committed style in that turbulent situation.

    Keywords: Moral principles, Commitment, Mission, Elements of poetry, Ballad, song
  • Pages 35-41
    Background

    Many Persian literary works are associated with deep moral concepts and represent themes of transcendence and humanization at the levels of superstructure and depth. Saeb Tabrizi has used literary tools to deal with moral issues in the Divan Ghazaliyat. Reading the level of interpretation of these poems based on Norman Fairclough's analysis of critical discourse, shows that the communication system of the characters in the sonnets is based on the element of ethics. In addition, the critical representation of issues that violate the ethics-based discourse has influenced other discourses reflected in the poems. This research has been compiled with reference to library sources and descriptive-analytical method and seeks to answer the question that with the application of Norman Fairclough's theory of critical discourse analysis (level of interpretation), what are the examples of the confrontation between ethics and anti-ethics? And what does it have to do with power relations in the underlying layers?

    Conclusion

    At the level of interpretation, we see Saeb being influenced by two main sources, namely religious texts and the principles of Islamic mysticism. On this basis, the most important moral teachings represented are: " Reticence and Silence", "Surrender and Satisfaction", "Leaving Belonging", "Justice", "Humility", "Mentioning", "Trust" "To God", "Forgiveness in the way of God" and "Kindness to others".

    Keywords: Saeb Tabrizi, Divan Ghazaliat, Ethics, Critical discourse analysis, Fairclough
  • Pages 42-49
    Background

    Debt is one of the cases in which there are many differences in its characteristics. With the passage of time and the developments of the present age, the non-response of the characteristics of the former mortgage contract to the mortgage of property has caused some property to be able to be mortgaged. Be indebted. Ethical considerations are among the cases in which the claimant can be transferred to the mortgaged property using new financial instruments. Therefore, this research has investigated the ethical considerations in converting a document seeker into a mortgaged property using analytical-descriptive method, using the rules of civil law.

    Conclusion

    According to the civil law, the mortgaged property must be in a certain form and the mortgage of religion and interest is void. The document seeker is given the amount of debt owed by the person to the holder as a form. Although mortgage is void in the religion of the civil law, it is currently considered a legal religion in the law of Islamic banking operations and the contract of istisna '. In fact, new financial instruments have been able to meet the legislator's goal with new solutions. With the help of moral rules such as adherence to the covenant, obedience to the intention, the principle of good faith, good morals, moral analysis of the parties, the rule of freedom of titles and forms, the moral analysis of the transaction, and the specificity of the transaction. It can be legalized with the help of new financial instruments.

    Keywords: Document seeker, Ethical criteria, Trainee seeker, Financial instruments
  • Pages 50-59
    Background

    Paying attention to the goal element as a starting element in the education process is necessary and significant. Considering the function of ethical goals in the elementary school, the current research was conducted with the aim of explaining the goals of the curriculum framework of cyber ethics education in the elementary school.                 

    Method

    The qualitative research method was inductive-inferential. The research community consisted of all cyber ethics curriculum experts in the elementary school (both professors and university lecturers in the field of curriculum planning) and the research sample was 16 people in a targeted manner - until the categories extracted from the selected codes were saturated. Data collection was done with semi-structured interviews and inductive-analogous content analysis.

    Results

    The findings of the research were coded during two inductive and comparative stages, and after checking the saturation of the categories, they were compared and placed with the eight goals of the elementary school in the upstream documents. After coding and extracting the goals, their areas were determined based on the classification of Bloom's goals (cognitive, attitudinal and skill).

    Conclusion

    According to the upstream documents of the elementary school and the existence of a gap in the subject of the objectives of the cyber ethics education curriculum framework in the elementary school, the eight goals of faith, moral, scientific and educational, cultural and artistic, social, biological, political, economic related to Cyber ethics according to the elementary school was summarized and presented in the form of knowledge, attitude and skills.

    Keywords: Cyber ethics, Objectives, Curriculum framework objectives, Elementary school
  • Pages 60-68
    Background

    Considering the strategic role of ethics in organizational success and profitability, and the importance of compliance with ethical principles by managers, the purpose of this research is to explain the behavioral components of the moral vice of greed in managers.              

    Method

    The present research method is a combined (qualitative and quantitative) method. The studied population, in both departments, are senior managers (high and middle level) and operational managers working in the headquarters of Mashhad Municipality. In the qualitative part, the study sample is 16 people from the qualitative treasury, which was obtained by a targeted non-random method. The data collection tool was interviews, and the modified descriptive phenomenology method was used to analyze the interviews. In the quantitative part, the study sample is 122 people from the statistical population of 174 people who were obtained by stratified sampling method. The data collection tool was a questionnaire, and confirmatory factor analysis was used for its analysis.

    Results

    In the qualitative part, the results showed that the greed-based behavior of managers includes 7 components of political behavior, ignoring ethics, self-interested behavior, materialistic behavior, tendency to power-seeking behavior, lack of foresight, and behavioral confusion. In the quantitative part, the results showed that the validity of the questionnaire is confirmed based on convergent validity (structural coherence of the instrument), differential validity (non-overlapping between questionnaire constructs) and optimality of selected components. The reliability of the questionnaire was also confirmed.

    Conclusion

    In this research, the behavioral components of the moral vice of greed in managers were explained. Acquainting the managers of the organization with these components helps the organizations to provide the necessary ground to reduce their greed by changing the managers' attitude.

    Keywords: Behavioral disorder, Managers' greed, Moral vice, Political behavior, Self-interested behavior
  • Pages 69-77
    Background

    Leaders and managers of organizations are facing many challenges, one of these challenges is related to the lack of ethical issues that lead to violations. Organizations that act on ethics and seek to implement ethical factors in the organization are more progressive and successful than other organizations. Ethics, as an important requirement, has reduced the flood of misbehavior by covering all formal and informal behaviors, and under the shadow of these requirements, employees work with more moral piety to advance organizational goals. Therefore, the current research was conducted with the aim of analyzing the relationship between ethical strategies and ethical environment on reducing administrative corruption: the mediating role of ethical piety.                 

    Method

    The present research is descriptive-correlation research. The statistical population includes all the employees of Payam Noor University in Hamedan, numbering 280 people. The sample size was estimated to be 162 people through Cochran's formula and systematic sampling. The tools included four questionnaires of ethical strategies, ethical environment, moral piety and administrative corruption. The validity of the questionnaires was approved by management experts, and reliability was reported through Cronbach's alpha test as 0.91 for ethical strategies, 0.81 for ethical environment, 0.80 for moral piety, and 0.81 for administrative corruption. Data analysis was done with two levels of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation coefficient of the type of structural equations).

    Results

    The results showed that ethical strategies and an ethical environment directly and indirectly (with the mediation of moral piety) had an effect on reducing administrative corruption.

    Conclusion

    In general, ethical strategies, ethical environment and ethical strategies have been effective in reducing administrative corruption with the mediating role of moral piety.

    Keywords: Ethical environment, Ethical strategies, moral piety, Administrative corruption
  • Pages 78-86
    Background

    Nowadays, corruption and immoral behaviors have become a part of organizations and there is always a need for people who keep their commitment and work conscience to report immoral cases to the officials of the organization, so the present study aims to investigate the relationship between human relations skills and organizational whistling. It was mediated by the moral intelligence of the staff of the Ministry of Sports and Youth.                 

    Method

    The present study was applied and descriptive-correlational. The statistical population included all staff members of the Ministry of Sports and Youth and 200 people were selected using the available sampling method. Reese & Brandt Human Relations Questionnaire, Lenin Vakil Moral Intelligence Questionnaire and Zakaria et al. Organizational Burning Questionnaire were used to collect data. Descriptive statistics, inferential statistics (Pearson correlation, Kolmogorov-Smirnov and structural equations) and LISREL software version 8.8 were used to analyze the data.

    Results

    Human relations skills on organizational whistling with beta (β= 0.48) have a positive and direct effect on moral intelligence with beta (β= 0.59), also positive and direct effect of moral intelligence on organizational whistling behavior with beta (Β=0.36 is significant and the coefficient of indirect effect of human relations on organizational whistling with beta (β=0.21) shows that the mediating role of moral intelligence in the relationship between human relations and organizational whistling is significant.

    Conclusion

    It seems that human relations and moral intelligence are important variables related to organizational whistling and managers should pay attention to these two variables to promote organizational whistling.

    Keywords: Human relations, Moral intelligence, Organizational whistling
  • Pages 87-95
    Background

    Paying attention to and adhering to ethical principles is a very important and vital issue in achieving the development indicators of research and science production. This article was done with the aim of explaining the indicators of professional ethics in research from the point of view of medical science experts.                 

    Method

    This research was conducted with a qualitative approach. 11 people from different groups were selected from among the specialists of medical sciences universities who were the statistical population of this study by purposive sampling method. The data was collected by conducting semi-structured interviews about the impact of professional ethics indicators in medical research and analyzed using the content analysis method.

    Results

    The results of the data analysis were 403 initial codes, after removing unrelated items and merging similar codes, 239 codes in four main variables; Background, professional ethics, strategy and results were obtained.

    Conclusion

    Based on research findings, indicators and components of professional ethics in medical research are multifaceted and are expressed in individual, organizational and social dimensions. Attention to cultural and social values, awareness of standards, compliance with the basics of professional ethics, enrichment of research ethics committees, training, creating motivation and healthy competition, correct budgeting, evaluation and monitoring, matching and directing research towards goals and the ideals of society are among the basic things that should be taken into consideration.

    Keywords: Professional ethics, Ethical indicators, Ethics in research, Medical research framework
  • Pages 96-106
    Background

    Ethics and organizational excellence are two related components. Considering the important role of organizational excellence in improving the performance of government organizations, the purpose of this study is to provide a model for evaluating the consequences of implementing the organizational excellence model with emphasis on ethical components and its impact on organizational perspective in the Ministry of Roads and Urban Development.               

    Method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of research design and mixed (qualitative and quantitative) in terms of data nature. In the qualitative part, the content analysis method was used. The community consisted of experts in the field of organizational excellence in the Ministry of Roads and Urban Development, 10 of whom were selected as a sample using purposive sampling. The in-depth interview tool was semi-structured and the data were analyzed by coding method. In the quantitative part, the method was descriptive-correlation. The statistical population included all managers of the Ministry of Roads and Urban Development in the country that 308 people were selected as a sample by snowball sampling. Dta gathering tool was a questionnaire. Data were analyzed using structural equation modeling and one-sample t-test.

    Results

    There is no significant difference between the current and desired situation for the leadership component, but for other components including strategies; there are significant differences in human resources, processes, resources and partnerships, client outcomes, human resource outcomes, community outcomes and key performance outcomes. The reasons for the gap for business processes have the most significant and negative impact on the organization's perspective, and in this regard, the reasons for the gap for the components of client outcomes and key performance outcomes are important in the next ranks, respectively.

    Conclusion

    Emphasis on solutions to eliminate or reduce the causes of the gap can lead to the desired results in the implementation of organizational excellence.

    Keywords: Ethics, Organizational excellence, Organizational perspective
  • Pages 107-115
    Background and Aim

    The Islamic Consultative Assembly is one of the main legislative and supervisory bodies in the Islamic Republic of Iran. The present study aims to provide a model of quality healing in the Islamic Consultative Assembly of the Islamic Republic of Iran with respect to the concept of moral governance to the people.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose, in terms of purpose, and in terms of qualitative methodology of content analysis. Books and articles on the topics of quality healing and good governance have been studied as a community in the present study and the research documents consist of 85 articles in the field of transparency. Fish tool was used to collect data and finally the data were analyzed by coding method and MAXQDA software.

    Results

    The Transparency Model in the Journal of the Islamic Council of Iran consists of four main categories: information, finance, oversight and accountability.

    Conclusion

    Collective efforts in the field of transparency can be considered as a competitive advantage for the sustainability of the government. The understanding and sense of the need for quality healing is not hidden from any human being or organization, and the need to use this powerful and efficient tool is felt more and more in popular institutions. Quality healing does not occur spontaneously in institutions and requires fundamental measures and reforms, especially a collective demand. To achieve the issue of moral governance, people need to understand transparency in a tangible way so that public trust, accountability and a clear sense of oversight flow through officials.

    Keywords: Transparency, Supervision, accountability, Moral governance
  • Pages 116-122
    Background

    For banks today, the modern marketing power of an organizational brand has quickly become one of the important levers for differentiation and success. Commercial advertising is a means of communication with potential and actual customers of banks. Therefore, the purpose of this study was to provide a model in using modern ethics-based advertising in providing services effective on the economic growth and development of Bank Saderat.               

    Method

    In the present study, the dimensions were identified using a qualitative method and the model was presented. The statistical population was experts and branch managers of Bank Saderat. The research sample consisted of 10 banking experts who used purposive sampling method to achieve theoretical saturation. The data collection tool was in-depth interviews. Finally, the main variables were identified by theme analysis method and using MAXQDA software.

    Results

    The results showed that 54 initial codes were identified. Then, by searching and reviewing the themes, 54 primary codes are classified into 3 main categories and 16 subcategories. The category of customer loyalty with 116 assigned codes is in the first rank, social communication with 69 codes is in the second rank. Providing services with 15 codes is in the third place. The abundance of sub-criteria related to each category showed that service delivery, sub-category of ethical branding, in social communication, sub-category of ethical communication, in customer loyalty, sub-category of advertising and ethical marketing, have the highest repetition.

    Conclusion

    Looking at the identified components, we can understand the importance of paying attention to the ethical components in modern advertising that leads to the growth and development of the bank.

    Keywords: Social media, Ethical advertising, Marketing, Economic growth
  • Pages 123-130
    Background

    Moral disengagement consists of some cognitive mechanisms that people use them to reduce their negative feeling after doing an immoral behavior. Present study has aimed to study the frequencies of the mechanisms in the content of students' reasoning about cheating in exams. Also, it has aimed to study the relationship between the disengagement mechanisms and cheating behavior

    Method

    Present study was a content analysis study. Population was the students of Salman Farsi University of Kazerun (in Iran). The Sample consisted of 379 students who were selected by convenient sampling. Students responded to an open-ended question about how they evaluate cheating in exams; also, they responded to a Likert scale question about how much they cheat in exams. The responses were examined by content analysis within eight mechanisms of moral disengagement framework and also considering cheating as wrong. To statistical analysis it was used the frequency, percent, chi-Square goodness of fit (χ2) t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson's correlation and point- biserial correlation.

    Results

    40.9% of students considered cheating as a wrong behavior; however, 82.7% of students have done it at least once. Among the contents that consider cheating as right, 54.91% corresponded to moral justifications as a mechanism of moral disengagement. Amount of using moral disengagement positively correlated to cheating behavior (r: 0.396). Except the superiority of female students in considering cheating as incorrect, there were not any differences based on gender or years of education in any of the variable.

    Conclusion

    It seems that cheating is not considered as immoral behavior in the reasoning of the students. It is suggested that using some proceedings to reduce moral disengagement and also illuminate the cheating as immoral in formal and informal curriculum of the universities

    Keywords: Cheating, Moral justification, Moral disengagement
  • Pages 131-139
    Background

    Academic vitality means the successful ability of students to face and overcome academic barriers and challenges. The purpose of this study was to determine the relationship between sources of moral authority of professors, orientation of achievement goals, cognitive emotion regulation styles and emotions of progress with academic vitality in students.                 

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and correlational in terms of type of research. The statistical population was all undergraduate students of Payam-e-Noor University of West Azerbaijan Province who were selected as a sample using cluster sampling method and 386 classes. Standardized questionnaires were used to collect data and Pearson correlation coefficient and stepwise regression statistical tests were used to analyze the data using SPSS 24 software.

    Results

    The results indicate a positive and significant relationship between teachers' moral authority and student's academic vitality. Also, with increasing the score of positive academic achievement emotions, academic vitality increased and with increasing the score of negative academic achievement emotions, academic vitality decreased. On the other hand, with increasing the score of adaptive cognitive emotional regulation styles, academic vitality increased and with increasing the score of maladaptive emotional cognitive regulation styles, academic vitality decreased and with increasing the score of the orientation of the tendency to dominate the tendency, academic vitality increased.

    Conclusion

    Undoubtedly, the moral authority of professors, the orientation of achievement goals, cognitive emotion regulation styles and emotions of academic achievement play an important role in the formation of academic vitality.

    Keywords: Academic vitality, Moral authority, Academic achievement
  • Pages 140-149
    Background

    Motivation and hope in the customer undoubtedly affect his purchasing decision. Therefore, this study aimed to determine what the pattern of customer hope is and where is the ethics of this pattern.

    Method

    This research is mixed in terms of practical purpose, exploratory in terms of approach, and qualitative-quantitative in terms of data analysis. In the qualitative phase, a phenomenological approach was adopted. The population included the customers of Keshavarzi Bank (with lived experience) from which 9 people were selected by purposive sampling method. The main tools for data collection were in-depth and unstructured interviews. Data were analyzed in three steps (concept identification, category identification, and category categorization). In the quantitative phase, the customers of Keshavarzi Bank in Zanjan province were considered as a statistical population and among them, 400 people were selected as a statistical sample based on simple random sampling method. The main tool for data collection was a closed and researcher-made questionnaire. Structural equations were used for analysis and this was done with SPSS, Lisrel and smartPLS software.

    Results

    In the qualitative phase, out of a total of 9 interviews, 87 initial concepts were extracted, which after review, 20 final concepts and 6 main categories were identified. In a small phase, it was found that ethics, customer orientation and service quality management in Keshavarzi Bank have a significant role in the structure of customer expectations of this bank and the research model was approved.

    Conclusion

    Customers' hope for Keshavarzi Bank services can be described from three aspects: hope derived from the ethics of Keshavarzi Bank, hope derived from the service quality management system in Keshavarzi Bank, and hope derived from innovation and customer orientation of Keshavarzi Bank.

    Keywords: Customer expectation, Ethics, Customer orientation, Quality management
  • Pages 150-154
    Background

    Social trust as one of the indicators of social capital is one of the new concepts that has been proposed today in the economic and social studies of developed societies. Increasing the level of trust as a social capital is very important in shaping a moral environment in society. Therefore, the present study was formed with the aim of evaluating the role of social capital in the formation of a moral environment with emphasis on students' trust and awareness of executive officials.                 

    Method

    The present study was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The statistical population of the study was the students of Golestan Azad University, of which 384 people were randomly selected as a sample. The analysis tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using non-parametric Chi-Square test and SPSS software.

    Results

    The results of Chi-square test showed that students with a coefficient of 38.26% have a low level of trust in executive officials. Also, students with high coefficients of 79.74, 77.41, 64.51 and 76.35%, respectively, have high public and social awareness, moderate economic awareness and high political awareness.

    Conclusion

    Creating a favorable moral environment creates high levels of trust among different segments of society. Also, an ethical society considers awareness as a virtue and strives to increase the awareness of its citizens. With increasing levels of trust and awareness, social capital is strengthened and civil society and civic life are established.

    Keywords: Ethical environment, Social capital, Trust, Awareness
  • Pages 155-162
    Background

    The present study seeks to design an adaptive fuzzy-neural inference model for evaluating organizational vitality from the perspective of ethical-Islamic values ​​of the workplace in the Islamic Azad University of the North.                 

    Method

    The present study was applied-exploratory and in the category of qualitative research. The research community consisted of university experts in the field of management with doctoral studies or doctoral students with a history of more than ten years from three provinces of Golestan, Mazandaran, Gilan. In this study, semi-structured interview tools and a questionnaire were used and the data were analyzed by Anfis modeling method and adaptive fuzzy neural network technique with two methods of reduction clustering and partition grid.

    Results

    Exploratory factor analysis identified three main factors of individual values ​​with 10 components, social values ​​with 7 components and organizational values ​​with 7 components and finally it was found that the neural fuzzy inference model with three input membership functions, triangular function with The output of the fixed membership function, the method of partitioning the grid partition with a number of repetitions of 50 Epochs and the optimal method of hybrid training with Mamdani fuzzy system has a system suitable for all dimensions of the model (individual, social, organizational). Therefore, it was found that the final model of the research had the necessary fit.

    Conclusion

    It was found that organizational vitality under the influence of moral-Islamic values ​​in three dimensions of individual dimensions (positive thinking, honesty, trustworthiness, courage, discipline, seriousness and effort, personal flexibility, courage), social dimension (Freedom of expression, social support, ethical and peer-to-peer interaction with colleagues, collective health, rule of law, good manners), organizational dimension (client respect, job security, organizational responsibility, positive organizational climate, Organizational commitment, meritocracy, participation in decision making).

    Keywords: Organizational vitality, Moral-Islamic values, Individual, Social, organizational dimensions
  • Pages 163-171
    Background

    Considering increasing importance of the success of organizations in today's complex competitive world and the role of human capital in achieving this success and the impact of professional ethics, conscientiousness and job commitment on role and extra-role performance in achieving this important, present study with the aim of determining the discriminatory contribution of professional ethics, conscientiousness and job commitment in predicting role performance and extra-role performance was done.                 

    Method

    The present research is correlation and the statistical population included all firefighters in Isfahan, from which 228 people were selected as a sample through simple random sampling. Research tools included questionnaires of professional ethics, conscientiousness, job commitment, role performance and extra-role performance and data were analyzed by Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between professional ethics, conscientiousness and job commitment with role and extra-role performance. Also, the findings of stepwise regression analysis showed that professional ethics predicts 27%, 21% and 19% of the variance of role performance and extra-role performance toward individual and organization respectively, Conscientiousness 2% and 5% of the variance of role performance and extra-role performance toward individual respectively, and job commitment, 2% and 3% of the variance of role performance and extra-role performance toward organization, respectively.

    Conclusion

    The research results indicate that in the presence of all predictor variables, professional ethics has the most power to predict role performance and extra-role Performance toward individual and organization in employees. Therefore, attention to this important finding should be considered by managers and policy makers of organizations.

    Keywords: Professional ethics, Conscientiousness, Job commitment, Role performance, Extra-role performance, Firefighters
  • Masoud Sayani, Zahra Shokoh*, Amin Nikpour, Mahdi Mohamadbagheri, Masoud Pourkiani Pages 172-179
    Background

    The institutionalization of the ethical system of policy making in the policy makers can be the basis for the development of ethical values in the organization, with the understanding of this importance, the current study aims to provide a model to explain the ethical system of the policy makers of the Ministry of Communications and Information Technology.

    Method

    This research is a type of qualitative study that uses foundational data theory. The participants in the research were the experts of the Ministry of Communication and Technology (senior managers and experts) and university professors, 14 people were selected as a sample from the judgmental non-probability sampling method. The tool was an interview and the concepts were extracted using the open coding method of Strauss and Corbin.

    Results

    major and core categories in the form of 6 dimensions of causal conditions, including (fear of God and religiosity and possession of skills and competences), background conditions (cultural infrastructure, effectiveness and efficiency of organizational processes, investment educational), intervening conditions (cognitive skills of managers, friendliness and tolerance), central category (rule of law, quick response, trustworthiness of managers), strategies (efficient regulatory regulations, participatory management, justice-oriented) and consequences (reduction of administrative corruption, improvement of community satisfaction, meritocracy, transformation and improvement of the administrative system, human resources satisfaction) were upgraded to a higher abstract level and finally the research paradigm model was presented.

    Conclusion

    The development of ethical system in the ministries of communication and information technology can become the foundation of ethics in policies, and the model presented in the present research can be used to reach this important point.

    Keywords: Policy, Ethical system, Communication, information technology
  • Narges Firoozi, Ali Asghar Shojaee*, Babak Hosseinzadeh Pages 180-188
    Background

    Productivity as the main factor of organizational growth can be effectively developed in the light of in-service training and conscious moral leadership, with the understanding of this importance, the present study aims to investigate the relationship between in-service training and the productivity of health care workers with the mediating role of conscious ethical leadership is done.                 

    Method

    Descriptive research method and correlational research design. The statistical population includes all health care workers of health centers in Qom province, 186 employees were selected as a statistical sample for the study using stratified random sampling based on the size of each floor. To collect research data, three standard questionnaires of in-service training, productivity, ethical leadership of conscious mind were used. The research data after collection were analyzed through Pearson's correlation coefficient and path analysis using LISREL and SPSS statistical software.

    Results

    The results of the survey showed that the relationship between in-service training and the productivity of health care workers has a positive and significant relationship, the mediating role of ethical leadership based on mindfulness in the relationship between in-service training and productivity is positive and significant.

    Conclusion

    As a result, in order to improve the efficiency of health centers, attention should be paid to in-service training and ethical leadership of a conscious mind.

    Keywords: In-service training, Productivity, Conscious moral leadership, Health care workers
  • Faramarz Niazi, Javad Ramezani*, Mehdi Khalilpour Pages 189-197
    Background

    In auditing, it is expected that moral intelligence has a direct relationship with the performance of a professional. The present study was compiled with the aim of expressing the relationship between moral intelligence and organizational virtue with the productivity of auditors of the auditing organization.                 

    Method

    The method of this research is applied in terms of its purpose, and descriptive-correlational in terms of data collection method, which is based on the structural equation model. The statistical population is all certified accountants and members of the certified accountant community in the auditing organization. The sampling method was total number, and finally 205 people completed the research questionnaires. In this research, Cameron et al.'s organizational virtue questionnaire, Lenik and Keel's moral intelligence, and Hersey and Goldsmith's productivity questionnaire were used. To analyze the data, descriptive statistics of mean and standard deviation, and inferential statistics of Kolmogorov Smirnov, Pearson, simple and multiple linear regression and structural equation model were used.

    Results

    According to the results, moral intelligence and organizational virtue have a significant positive relationship with the productivity of auditors of the auditing organization, and the values of the factor loadings are the effect of moral intelligence on productivity (β=0.294) and the effect of organizational virtue on productivity (β=0.582). Also, the results of the structural equations showed that the model of the effect of moral intelligence and organizational virtue on the productivity of the auditors of the auditing organization is suitable.

    Conclusion

    Moral intelligence and organizational virtue can improve ability, understanding and recognition, support, motivation, feedback, credibility and adaptability and increase productivity.

    Keywords: Moral intelligence, Organizational virtue, Efficiency, Audit organization auditors
  • Pages 198-201
    Background

    thical competence is a skill that guides managers in finding appropriate ethical solutions in ethical situations. The current research was carried out with the aim of predicting moral competence based on moral judgment and problem solving and decision-making skills in the evaluation center of managers of National Gas Company of Iran.

    Method

    The research method is correlational and the statistical population includes 663 managers of National Gas Company of Iran. By random sampling, 123 people participated in the research. The tools include the ethical competency questionnaire-working life and business, the problem explanation test, and the evaluation center exercises. The data was analyzed with the help of correlation test and regression analysis.

    Results

    The correlation of moral judgment variables (r = 0.38), problem solving competence (r = 0.35) and decision-making competence (r = 0.27) with moral competence is positive and significant. The variables of moral judgment, problem-solving competence and decision-making competence predict 21.4% of the variance of moral competence.

    Conclusion

    According to the results of this research, it can be said that by increasing the awareness of ethical principles and promoting problem-solving and decision-making skills, it is possible to strengthen the moral skills of managers. Also, the tools of the current research can be used to measure the moral competence of managers in evaluation centers.

    Keywords: Moral competence, Problem solving competence, Decision making competence, Moral judgment, Manager evaluation center
  • Salar Faramarzi, Hamzeh Mirzaei*, Mohamadmahdi Shirzadi Pages 202-206
    Background

    The assurance of moral behavior such as honesty in speech and inner intention of people can be measured in the real environment of societies. The purpose of this research is to find a way to measure the reliability and examine the difference in virtual and social networks based on mobile phones among users.

    Method

    The applied and descriptive research method is a survey type. Its statistical population is active users in active social networks based on mobile phones and related to Tehran Stock Exchange, from which 150 people have been selected as a statistical sample using the available random sampling method. A questionnaire was used to collect the data and the hypotheses were tested using the structural equation model method and using Smart PLS software.

    Results

    The findings of the research show that the relationship between program popularity and social rewards, popularity and concern for privacy, the process of experience with social rewards and social rewards with honesty in speech are significant, but the relationship between program compatibility with social rewards, self-esteem with privacy concern, experience process with privacy concern, financial rewards with the tendency to be honest in speech, financial rewards with honesty in speech and social rewards with the tendency to self-disclosure are not significant.

    Conclusion

    The needs and moral values of social network users should be considered more carefully and social network providers should consider different social rewards. Also, the variables of self-esteem, privacy of users and honesty in their speech in social networks should be taken into consideration.

    Keywords: Honesty in speech, Inner intention, Ethics, Social networks, Reliability