فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال سی و چهارم شماره 1 (فروردین 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رها محمدی، لطفعلی بلبلی*، محمدجواد پوروقار، رقیه افرونده صفحات 1-11
    پیش زمینه و هدف

    هایپرگلایسمی ناشی از دیابت سبب اختلال در سیستم های قلبی - عروقی، کلیه، شبکیه، عدسی چشم، پوست و سیستم عصبی مرکزی و محیطی می شود. ازآنجایی که دو شاخص α1PGC- و Atf2 در بیوژنز میتوکندریایی دخیل هستند، ازاین رو، مطالعه حاضر جهت بررسی تاثیر شش هفته تمرین استقامتی به همراه مصرف مکمل کویرستین بر بیان ژن های PGC-1α و Atf2 میتوکندریایی هیپوکامپ رت های نر دیابتی طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر از نوع تجربی با طرح پس آزمون به همراه گروه کنترل بوده که به روش آزمایشگاهی انجام شد. در پژوهش حاضر، تعداد 35 رت نژاد ویستار به 5 گروه (7 رت در هر گروه) شامل: سالم کنترل، دیابت کنترل، دیابت مکمل کویرستین، دیابت تمرین و دیابت تمرین مکمل کویرستین تقسیم شدند. به دو گروه آزمون (دیابتی تمرین مکمل و مکمل)، 15 میلی گرم کویرستین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن، هر روز بعد از القای دیابت، تزریق شد. پروتکل مورد استفاده در پژوهش حاضر، 6 هفته تمرین استقامتی با شدت متوسط (55-50 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی) بود. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بافت هیپوکامپ برای بررسی بیان ژن های PGC-1α و Atf2 جدا شد. از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه با آزمون تعقیبی توکی (با سطح معناداری 05/0 >P) برای بررسی داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پس از 6 هفته مداخله، میزان بیان ژن PGC-1α و Atf2 در گروه دیابت تمرین مکمل نسبت به گروه های کنترل دیابت، دیابت تمرین و مکمل کویرستین افزایش معنادار داشته (05/0 >P). گروه دیابت تمرین نیز نسبت به گروه دیابتی کنترل افزایش معناداری برای هر دو ژن مذکور داشت (05/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    این گونه به نظر می رسد که 6 هفته تمرین استقامتی به تنهایی و همراه با مصرف مکمل کویرستین می تواند بر بیان ژن PGC-1α و Atf2 میتوکندری تاثیر مثبتی داشته و باعث افزایش بیان آن ها در شرایط بیماری دیابت شود.

    کلیدواژگان: Atf2، تمرین استقامتی، کوئرستین، میتوکندری، PGC-1α
  • فرزانه جوانمرد*، جواد رسولی، فاطمه عزیزی صفحات 12-20
    پیش زمینه و هدف

    سرطان دهانه رحم چهارمین سرطان شایع در زنان است. کولپوسکوپی یک روش پذیرفته شده در سراسر جهان برای تشخیص سرطان زودرس دهانه رحم است. این مطالعه به منظور بررسی ارتباط نتایج معاینه کولپوسکوپی با یافته های هیستوپاتولوژیک و ارزش تشخیصی آن در بیوپسی دهانه رحم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه مقایسه ای مقطعی بود که بر روی 436 زن با نتایج غیرطبیعی تست پاپ اسمیر مراجعه کننده به بیمارستان مطهری ارومیه طی اسفند 1390 تا اسفند 1391 انجام شد. بیمار ثبت می کند داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون کای دو) با استفاده از نرم افزار SPSS 21 (SPSS Inc., Chicago, IL., USA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی روش های تشخیصی مختلف محاسبه شد. احتمال P<0.05 به عنوان معنی دار پذیرفته شد

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 60/9 ± 3/37 سال بود. شایع ترین یافته در نتایج کولپوسکوپی و هیستوپاتولوژی به ترتیب ضایعات استو وایت و سرویسیت بود. با توجه به مقایسه، درصد توافق یافته های کولپوسکوپی و هیستوپاتولوژی در نیوپلازی بدخیم غیرتهاجمی در مورد CINIII، CINII، CINI به ترتیب 4، 57.1 و 37 درصد بود. حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی برای کولپوسکوپی در نیوپلازی داخل اپیتلیال گردن رحم به ترتیب 57.3، 51.8، 23.3 و 82.5 درصد گزارش شد

    نتیجه گیری

    این مطالعه ارتباط قابل قبولی را بین معاینه کولپوسکوپی و یافته های هیستوپاتولوژیک نشان داد. بنابراین کولپوسکوپی می تواند به عنوان ابزاری برای تشخیص زودهنگام ضایعات پیش سرطانی دهانه رحم به عنوان یک روش غربالگری در کنار پاپ اسمیر استفاده شود. همبستگی بین تجربه معاینه کننده و صحت نتایج کولپوسکوپی معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: بیوپسی، کولپوسکوپی، همبستگی، هیستوپاتولوژی
  • مرضیه اژدری، رویا درخشان، مژگان وهابی دستجردی، ثمانه رخگیره* صفحات 21-24

    تشکیل آبسه رتروپریتوین پس از لاپاروسکوپی آندومتریوز یک عارضه نادر است، اما در صورت وقوع ممکن است موجب ناخوشی و مرگ ومیر شود. هماتوم محل تروکار در صورت عدم تشخیص حین جراحی ممکن است زمینه ساز ایجاد آبسه رتروپریتوین گردد. در این مورد ما به بررسی و مدیریت یک مورد خاص از آبسه رتروپریتوین پس از لاپاراسکوپی آندومتریوز پرداخته ایم. مورد یک خانم 38 ساله با تشخیص اندومتریوز وسیع بود که تحت لاپاراسکوپی قرار گرفت. وی 4 روز بعد از جراحی دچار تورم و درد محل تروکار سوپراپوبیک گردید. بیمار در روز یازدهم بعد از جراحی با شکایت ترشحات چرکی فراوان از محل تروکار سوپراپوبیک مراجعه کرد و بستری گردید. در سی تی اسکن کالکشن وسیع در فضای اکسترا پریتونیال لگنی از فضای رتزیوس و انتریور مثانه با انتشار به سمت پاراکولیک گاترها و ناحیه ساب هپاتیک مشاهده شد. جهت درمان مروپنم و ونکومایسین تزریقی تجویز شد. تخلیه کالکشن فوق زیر گاید سونوگرافی انجام شد. 300 سی سی چرک تخلیه شده و درن پیگتیل 8 فرنچ به صورت پرکوتانیوس در ناحیه سوپراپوبیک قرار داده شد. 48 ساعت بعد از تخلیه تب بیمار قطع شد. بعد از 14 روز، خروج ترشح چرکی از درن متوقف گردید و درن خارج شد. به نظر می رسد، فن های صحیح قرار دادن تروکار همراه با درک کامل آناتومی دیواره قدامی شکم، همچنین توجه به تشخیص آسیب عروقی محل تروکار حین جراحی در جلوگیری از هماتوم محل پورت لاپاراسکوپی و پیشگیری از عوارض بالقوه بعدی موثر باشد.

    کلیدواژگان: آندومتریوز، جراحی لاپاراسکوپی، مروپنم، آبسه رتروپریتوئن، هماتوم محل تروکار، ونکومایسین
  • امیررضا ناصری، محسن خلیلی، نرگس حدادزاده نیری، مهرداد روغنی* صفحات 25-34
    پیش زمینه و هدف

    آسیب حاد کبدی یک سندرم کشنده است که باعث از دست رفتن سریع عملکرد کبد می شود. کروسین ماده موثره زعفران با خواص آنتی اکسیدانی، محافظتی و آنتی آپوپتوتیک است. در این مطالعه اثر کروسین بر اختلال عملکرد کبد در موش کوچک آزمایشگاهی نر ارزیابی شد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه ی پژوهشی، 28 سر موش کوچک آزمایشگاهی نر (24-20 گرم) به گروه های کنترل، آسیب کبدی و دو گروه آسیب کبدی تحت تیمار با کروسین 50 یا 200 mg/kg تقسیم شدند. آسیب کبد با تزریق ترکیب لیپوپلی ساکارید/دی گالاکتوزآمین (LPS/D-Gal) به ترتیب با دوزهای 50 microg/kg و 400 mg/kg ایجاد شد. کروسین حل شده در آب مقطر به مقادیر 50 و 200 mg/kg از 3 روز قبل تا 1 ساعت قبل از القاء آسیب کبدی به طور روزانه گاواژ شد. 24 ساعت بعد از القاء آسیب، موش ها با مخلوط کتامین 120 mg/kg و گزیلازین 10 mg/kg بی هوش و پس از گرفتن نمونه خون از قلب، با رعایت مسایل اخلاقی کشته شدند. مارکرهای کبدی ALT, AST و ALP و شاخص های MDA, SOD, Cat, MPO و TNF-α سنجش شدند. داده ها با نرم افزار Graphpad Prism 9.3 و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و تست تعقیبی توکی و سطح معنی دار p<0.05 تجزیه وتحلیل آماری شدند.

    یافته ها

    تجویز کروسین موجب کاهش سطوح سرمی مارکرهای کبد، MDA, MPO, TNF-α و افزایش SOD در گروه های درمان در مقایسه با گروه LPS/D-Gal گردید (05/0<p) و تغییر Cat معنی دار نبود (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    کروسین با خاصیت آنتی اکسیدانی قوی توانست اختلال عملکردی کبد را از طریق کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب کم کند.

    کلیدواژگان: آسیب حاد کبدی، کروسین، التهاب، لیپوپلی ساکارید، استرس اکسیداتیو
  • صغرا خواب نادیده، راضیه ثابت*، کامیار زمردیان، معصومه دیور، فرنوش سلیمانی غربی، بهاره حسنی صفحات 35-45
    پیش زمینه و هدف

    برای بررسی اثرات داروهای جدید بر آن شدیم که دوازده مشتق جدید با ساختار پایه ی spirooxindoles که قبلا سنتز شده بودند را موردبررسی ضد میکروبی و ضد قارچی و ضد سرطانی قرار دهیم.

    مواد و روش کار

    این مطالعه کارآزمایی تجربی 12 مشتق اسپیرواکسی ایندول مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر مهارکنندگی ترکیبات با استفاده از روش براث میکرودایلوشن بر اساس پروتکل های CLSI بر روی 16 گونه مختلف باکتری و قارچ موردمطالعه قرار گرفت. سپس 6 ترکیب انتخاب شد و اثرات سمیت سلولی آن ها بر روی 2 رده سلولی MCF-7 و A-549 در مقایسه با دوکسوروبیسین بر اساس روش MTT بررسی شد. جهت انجام محاسبات آماری نتایج به دست آمده از هر آزمایش از نرم افزار Excel 2013 و برای رسم نمودارها و تعیین IC50، از نرم افزار GraphPad Curve Expert 1.4 با سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    ترکیبات موردبررسی در محدوده غلظت 512-1 میکروگرم بر میلی لیتر قادر به مهار رشد یا نابودی قارچ ها و باکتری های موردبررسی نبودند. تنها ترکیب I12 در غلظت 1000 میکروگرم بر میلی لیتر توانست رشد رده سلولی MFC-7 را به میزان 23/49 درصد مهار کند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به عدم اثرگذاری موثر این ترکیبات در مهار رشد باکتری ها و قارچ ها، برای استفاده بهینه از این ترکیبات در درمان عفونت‏های قارچی و باکتریایی لازم است تغییرات بیشتری روی ساختمان این ترکیبات انجام گیرد. در بررسی سایتوتوکسیک به نظر می رسد حضور استرحجیم در موقعیت N حلقه ایساتین و همچنین CN متصل به حلقه پیریدین در اثربخشی این مشتق موثر بوده است.

    کلیدواژگان: ضد باکتری، ضد قارچ، سمیت سلولی، میکرودایلوشن، سنجش MTT، اسپیرواکسی ایندول ها
  • فرزانه السادات متفقی*، پرهام مرتضوی، رومینا شاهسواری صفحات 46-57
    پیش زمینه و هدف

    هدف از این مطالعه بررسی اثرات محافظتی عصاره زنجبیل و ان استیل سیستیین بر سمیت ژنتیکی ناشی از سدیم آزید در لنفوسیت های خون محیطی بود. سدیم آزید به عنوان یک جهش زای ژنتیکی قوی در موجودات مختلف از جمله باکتری ها، گیاهان و حیوانات شناخته می شود و یک عامل ژنوتوکسیک در نظر گرفته می شود که به طور گسترده بر بسیاری از ارگانیسم ها تاثیر می گذارد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه تجربی، عصاره هیدروالکلی زنجبیل (0.1، 0.5 و 1 میکرومولار) و استیل سیستیین (50، 100 و 500 میکرومولار) از نظر اثرات محافظتی بر روی سمیت ژنتیکی ناشی از سدیم آزید در لنفوسیت ها مورد آزمایش قرار گرفتند. برای آنالیز نمونه خون انسان از روش میکرونوکلیوس استفاده شد. داده های جمع آوری شده از آزمایش با استفاده از نرم افزار آماری Graph Pad Prism v8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و P<0.05 به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که سدیم آزید باعث ایجاد سمیت ژنتیکی در لنفوسیت های خون انسان می شود و باعث تشکیل ریزهسته ها می شود. تیمار لنفوسیت ها با غلظت های مختلف استیل سیستیین و زنجبیل باعث کاهش تولید میکرونوکلیوس ها به صورت وابسته به دوز شد که منجر به کاهش سمیت ژنتیکی شد (p<0.05)

    بحث و نتیجه گیری

    این مطالعه نتیجه گرفت که ان استیل سیستیین، در غلظت های 100 و 500 میکرومولار، و زنجبیل، در تمام دوزها، منجر به کاهش وابسته به دوز در سمیت ژنی شد. این نشان می دهد که N-استیل سیستیین و ترکیبات موجود در عصاره زنجبیل دارای قدرت آنتی اکسیدانی بالایی هستند و آنها را قادر می سازد تا سمیت ژنتیکی ناشی از سدیم آزید را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: سمیت ژنتیکی، سدیم آزید، آنتی اکسیدانت، زنجبیل، ان استیل سیستئین
|
  • Raha Mohammadi, Lotfali Bolboli*, MohammadJavad Pourvaghar, Roghayyeh Afroundeh Pages 1-11
    Background & Aims

    Hyperglycemia causes disorders of cardiovascular system, kidneys, retina, lens of the eyes, skin, and central and peripheral nervous system. Since two indicators PGC-1α and Atf2 are involved in mitochondrial biogenesis, therefore, this study was designed and implemented to evaluate the effect of 6 weeks’ endurance training with quercetin supplementation on the expression of mitochondrial PGC-1α and Atf2 genes in the hippocampus of diabetic male rats.

    Materials & Methods

    The present study was an experimental study with a post-test design with a control group that was performed by laboratory method. In the present study, 35 Wistar rats were divided into 5 groups (7 in each) including: healthy control, quercetin supplement, control diabetic, exercise diabetic, and diabetic quercetin supplement. 15 mg of quercetin per kg of body weight were injected to two experimental groups (diabetic exercise supplement and supplement) each day after diabetes induction. The protocol used in the present study was 6 weeks’ moderate intensity endurance training (55-50% of maximum oxygen consumption). Hippocampal tissue was taken surgically 24 hours after the last training session to evaluate the expression of PGC-1α and Atf2 genes. One-way analysis of variance with Tukey post-hoc test (with a significance level of P <0.05) was used to examine the data.

    Results

    Results showed that the expression of PGC-1α and Atf2 genes after 6 weeks of intervention, increased significantly in the diabetic supplement training group compared to the diabetic control, training diabetes, and quercetin supplementation groups (P<0.05). The diabetic exercise group had a significant increase compared to the diabetes control group for both of the genes (P <0.05).

    Conclusion

    It seems that 6 weeks’ endurance training alone and in combination with quercetin supplementation has a positive effect on mitochondrial PGC-1α and Atf2 gene expression, and increases them in the diabetic patients.

    Keywords: Atf2, Endurance Training, Quercetin, Mitochondria, PGC-1α
  • Farzaneh Javanmard*, Javad Rasouli, Fatemeh Azizi Pages 12-20
    Background & Aims

    Cervical cancer is the fourth most frequently diagnosed cancer in women. Colposcopy is a worldwide accepted method for detection of early carcinoma of cervix. This study was conducted to investigate the correlation between colposcopic examination results with histopathological findings and its diagnostic value in cervical biopsy.

    Materials & Methods

    This study was a cross-sectional comparative study performed on 436 women with abnormal Pap smear test results, referring to Urmia Motahari Hospital during March 2021 to March 2022. Colposcopy and histopathologic findings of individuals with abnormal Pap smear results were extracted from the patient records. The data were analyzed using descriptive and analytic statistics (Chi-square test) using SPSS 21 (SPSS Inc., Chicago, IL.,USA). The sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values of various diagnostic methods were calculated. A probability of P<0.05 was accepted as significant.

    Results

    The mean age of the participants was 37.3 ± 9.60. The most common finding in colposcopy and histopathology results were acetowhite lesions and cervicitis, respectively. According to the comparison, the agreement percentage of colposcopy and histopathology findings in noninvasive malignant neoplasia in the case of CINIII, CINII, CINI were 4%, 57.1%, and 37%, respectively. Sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values for colposcopy in cervical intraepithelial neoplasia were reported as 57.3%, 51.8%, 23.3%, and 82.5%, respectively.

    Conclusion

    This study showed an acceptable correlation between colposcopic examination and histopathologic findings. Thus colposcopy can be used as a tool for early diagnosis of precancerous cervical lesions as a screening method alongside the pap smear. The correlation between the experience of examiner and accuracy of colposcopy results were not meaningful.

    Keywords: Biopsy, Colposcopy, Correlation, Histopathology
  • Marzieh Ajdary, Roya Derakhshan, Mozhgan Vahabi Dastjerdi, Samaneh Rokhgireh* Pages 21-24

    Formation of a retroperitoneal abscess after endometriosis laparoscopy is a rare complication, but if occurs, it may cause morbidity and mortality. Hematoma at the trocar site, if not detected during surgery, may cause retroperitoneal abscess. In this case, we have investigated and managed a specific case of retroperitoneal abscess after endometriosis laparoscopy. A 38-year-old female patient was diagnosed with extensive endometriosis and underwent laparoscopy. Four days after surgery, she experienced swelling and pain at the suprapubic trocar site. On the 11th day after surgery, the patient was referred due to abundant purulent secretions from the suprapubic trocar site and hospitalized. In the CT scan, there was a large collection in the pelvic extraperitoneal space of the Retzius space and the interior of the bladder, spreading to the paracolic gutters and the subhepatic area. Intramuscular meropenem and vancomycin were prescribed for treatment. Drainage of the above collection was done under ultrasound guidance. Three-hundred milliliters of pus was drained and an 8 French pigtail drain was placed percutaneously in the suprapubic area. 48 hours after discharge, the patient's fever stopped. After 14 days, purulent discharge from the drain stopped and the drain was removed. It seems that the correct techniques of trocar placement along with a complete understanding of the anatomy of the anterior abdominal wall, as well as paying attention to the diagnosis of vascular damage at the site of the surgical trocar are effective in preventing hematoma at the laparoscopic port site and preventing subsequent potential complications.

    Keywords: Endometriosis, Laparoscopic Surgery, Meropenem, Retroperitoneal Abscess, Trocar Site Hematoma, Vancomycin
  • Amirreza Naseri, Mohsen Khalili, Narges Haddadzadeh-Niri, Mehrdad Roghani* Pages 25-34
    Background & Aim

    Acute liver injury is a fatal syndrome that causes rapid loss of liver function. Crocin is the active ingredient of saffron with antioxidant, protective and anti-apoptotic properties. In this study, the protective effect of crocin was evaluated on the liver dysfunction in male laboratory mice.

    Materials & Methods

    In this experimental study, 28 male mice (20-24 g) were divided into control, liver damage, and two groups treated with crocin at doses of 50 or 200 mg/kg. liver damage was caused by the injection of lipopolysaccharide/D-galactosamine with doses of 50 microg/kg and 400 mg/kg, respectively. Crocin dissolved in distilled water was fed by gavage at 50 or 200 mg/kg, starting 3 days before and up to 1 hour before injury induction. 24 hours after injury induction, the mice were anesthetized with a mixture of 120 mg/kg ketamine and 10 mg/kg xylazine, and sacrificed in compliance with ethical rules after taking a blood sample from their hearts. liver markers including MDA, SOD, Cat, MPO, and TNF-α were measured. Data was analyzed with GraphPad Prism 9.3 software using one-way ANOVA and Tukey's post hoc tests with significance level set at p<0.05.

    Results

    Administration of crocin decreased serum levels of liver markers MDA, MPO, and TNF-α and increased SOD in crocin-treated groups as compared to the LPS/D-Gal group (p<0.05); Cat change was not significant (p>0.05).

    Conclusion

    Crocin with strong antioxidant activity was able to reduce liver dysfunction by reducing oxidative stress and inflammation.

    Keywords: Acute Liver Damage, Crocin, Inflammation, Lipopolysaccharide, Oxidative Stress
  • Soghra Khabnadideh, Razieh Sabet*, Kamiar Zomorodian, Masoumeh Divar, Farnoush Soleymani Gharbi, Bahareh Hassani Pages 35-45
    Background & Aims

    In order to investigate the effects of new drugs, we decided to investigate twelve new derivatives with the basic structure of spirooxindoles that were previously synthesized for antimicrobial, antifungal and anticancer properties.

    Materials & Methods

    In this experimental study, we evaluated 12 spirooxyindole derivatives. The inhibitory effect of the compounds has been studied using broth microdilution method based on CLSI protocols on 16 different species of bacteria and fungi. Then, 6 compounds have been selected and their cytotoxicity effects on 2 cell lines MCF-7 and A-549 compared to doxorubicin have been investigated by MTT method. Excel 2013 software was used to perform statistical calculations of the results obtained from each experiment, and GraphPad Curve Expert 1.4 software was used to draw graphs and determine IC50 with a significance level of 0.05.

    Results

    At the concentration range of 1-512 μg/ml, the synthesized derivatives were not able to inhibit the growth or death of the investigated fungi and bacteria. Only the compound I12 at a concentration of 1000 μg/ml was able inhibit the growth of MFC-7 cell line by 49.23%.

    Conclusion

    Due to the lack of effective effect of these compounds in inhibiting the growth of bacteria and fungi, for the optimal use of these compounds in the treatment of fungal and bacterial infections, it is necessary to make more changes on their structures. Cytotoxicity assay reveals that the presence of the bulky ester in the N position of the isatin ring as well as the CN attached to the pyridine ring has been beneficial in the effectiveness of these derivatives.

    Keywords: Antibacterial, Antifungal, Cytotoxicity, Microdilution, MTT Assay, Spirooxindoles
  • Farzaneh Motafeghi*, Parham Mortazavi, Romina Shahsavari Pages 46-57
    Background & Aims

    The aim of this study was to investigate, the protective effects of ginger extract and acetylcysteine were investigated on genotoxicity caused by sodium azide in peripheral blood lymphocytes. Sodium azide is known as a powerful genetic mutagen in various organisms including bacteria, plants, and animals, and is considered a genotoxic agent that widely affects many organisms.

    Materials & Methods

    In this experimental study, the hydroalcoholic extract of ginger (0.1, 0.5, and 1 µM) and acetylcysteine (50, 100, and 500 µM) were tested for their protective effects on genotoxicity caused by sodium azide in lymphocytes. The micronucleus method was used to analyze human blood samples. Data collected from the experiment were analyzed using Graph Pad Prism v8 statistical software, with P<0.05 considered as a significant level.

    Results

    The results showed that sodium azide induces genotoxicity in human blood lymphocytes, causing the formation of micronuclei. Treatment of lymphocytes with different concentrations of acetylcysteine and ginger reduced the production of micronuclei in a dose-dependent manner, leading to a reduction in genotoxicity (p<0.05).

    Conclusion

    The study concluded that N-acetyl-cysteine, at concentrations of 100 and 500 µM, and ginger, at all doses, led to a dose-dependent reduction in genotoxicity. This suggests that N-acetyl-cysteine and compounds found in the ginger extract have high antioxidant power, enabling them to reduce the genetic toxicity caused by sodium azide.

    Keywords: Acetylcysteine, Genotoxicity, Ginger, Micronucleus, Sodium Azide