فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 68 (زمستان 1401)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 68 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مینا مظاهری تهرانی، سید مهدی الوانی*، رضا واعظی، شمس السادات زاهدی، وجه الله قربانی زاده صفحات 1-43

    مدیریت سبز این پدیده نوظهور، در تکامل نظریه های رشد و توسعه اقتصادی مبتنی بر توسعه پایدار وارد ادبیات مدیریت شد و امروزه به یکی از نگرانی های عمده در سازمان ها تبدیل شده است. هدف این مقاله ارایه الگوی مدیریت سبز برای سازمان های دولتی ایران و شناسایی ابعاد و مولفه های آن است. پرداختن به این موضوع به منظور کاهش هزینه ها، تغییر الگوی مصرف، تخصیص بهینه منابع و کاهش ضایعات درجهت بهبود محیط زیست حایزاهمیت است. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و غیراحتمالی با12 تن از مدیران و کارشناسان مدیریت سبز در سازمان محیط زیست شهر تهران ، اساتید دانشگاه و خبرگان سیاسی این حوزه مصاحبه های نیمه ساختار یافته به عمل آمد و به همراه 12متن حاوی نظرات آن ها در رسانه ها، با استفاده از نرم افزار MAXQDA   به روش تحلیل مضمون مورد تحلیل قرار گرفت. در نتیجه ی تحلیل داده ها 313کد غیرتکرای، مشتمل بر 31 مضمون پایه، 14مضمون سازمان دهنده و 3مضمون فراگیر شناسایی شدند. سنجش قابل اعتماد بودن یافته ها با استفاده از معیارهای چهارگانه گوبا و لینکلن تحقق یافت. نتایج پژوهش در قالب الگویی جامع و سه بعدی منطبق با مدل سه شاخگی شامل مضامین ساختاری (بعد مدیریتی)، مضامین محتوایی (بعدرفتاری) و مضامین زمینه ای (بعد محیطی) ارایه شده است. تفسیر و تحلیل داده های پژوهش نشان داد "بازتعریف ارزش ها و سیاستگذاری سبز از طریق گفتمان در حوزه آب، انرژی، تجهیزات و پسماند"، "پایبندی به مسیولیت اجتماعی سازمان با الهام از سبک مدیران عالی سازمان" و"توجه بیشتر به بعد اجتماعی و ارزشی جامعه" تسهیل کننده اجرای مدیریت سبز در سازمان های دولتی ایران خواهد بود.

    کلیدواژگان: مدیریت سبز، سازمان های دولتی ایران، مدل سه شاخگی، تحلیل مضمون، توسعه پایدار
  • نوین جاماسبی*، لعیا الفت، مقصود امیری، میرسامان پیشوایی صفحات 45-74

    در دنیای امروز، صنایع با فشار جهت ادغام مسایل پایداری برای مدیریت کارآمد و موفق زنجیره تامین مواجه هستند. انتخاب مناسب ترین تامین کننده خدمات لجستیک در زنجیره تامین، تصمیم استراتژیک حیاتی برای کسب و کارهایی است که هدفشان دستیابی به یک زنجیره تامین موثر و پایدار است. درتحقیق حاضر در مرحله نخست با مطالعه و مرور تحقیقات پیشین،شاخص های موثر در انتخاب تامین کنندگان خدمات لجستیک طرف سوم پایدار تعیین و با بهره گیری از روش دلفی فازی به غربال گری شاخص ها با استقاده از نظر خبرگان صنعت لبنی پرداختیم و به کمک رویکرد تحلیل سلسله مراتبی فازی اقدام به تعیین وزن هر یک از شاخص ها گردید. در ادامه از تکنیک کوکوسو جهت ارزیابی تامین کنندگان خدمات لجستیک طرف سوم استفاده شد. در میان 16 شاخص پایداری براساس نظرات خبرگان صنعت لبنی، شاخص های تحویل به موقع و هزینه حمل و نقل بالاترین وزن را به خود اختصاص داده اند. نتایج ارزیابی تامین کنندگان خدمات لجستیک طرف سوم نشان دهنده عملکرد پایدار بهتر شرکت شماره 3 نسبت به دیگر شرکت ها بود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان تحویل به موقع و هزینه حمل و نقل را از دلایل اصلی سوق دهنده شرکت های لبنی به همکاری با شرکت های لجستیک طرف سوم دانست.

    کلیدواژگان: برون سپاری، تحلیل سلسله مراتبی فازی، تامین کنندگان خدمات لجستیک، دلفی فازی، کوکوسو
  • وحید قربانی، ابوالحسن فقیهی*، محمدعلی افشار کاظمی، اصغر صرافی زاده صفحات 75-101

    هدف این مقاله، مطالعه رابطه استراتژیهای مدیریت دانش و استراتژیهای مدیریت منابع انسانی در شرایط مختلف فناورانه است. روش تحقیق از بعد هدف یک پژوهش توصیفی، ازبعد مخاطب واستفاده کننده یک پژوهش بنیادی، و از بعد زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری  پژوهش متشکل از 51 مدیرخبره در 17 شرکت و سازمان با فناوریهای غیرتکراری و تکراری بود که  بر اساس روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی انتخاب شدند. دادهای مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه گردآوری گردید  و برای تحلیل، از آمار استنباطی همبستگی  اسپیرمن بهره گرفته شد. یافته های تحقیق نشان می دهد شرکتهای بهره گیرنده از استراتژی کدگذاری در فناوریهای تکراری (ساده) از نیروهای وظیفه مدار و با قابلیت کنترل بالا، آموزشهای القایی، ارزیابیهای کارایی (گذشته نگر/ مبتنی صرف بر نتیجه) و پرداختهای مادی، مبتنی بر نتیجه و  بصورت عدم افشای اطلاعات برای سایرهمکاران استفاده می شود و سازمانها و شرکتهای بهره گیرنده از استراتژی شخصی سازی در فناوریهای غیرتکراری (پیشرفته) از نیروهای خلاق و تیم گرا، آموزش های کاوشی و اکتشافی، ارزیابی های مبتنی بر اثربخشی (آینده نگر/ توجه توامان به نتیجه و فرایند) و پرداختهای مبتنی بر عملکرد، مهارت و  شفاف استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت منابع انسانی، استراتژیهای کدگذاری دانش، استراتژیهای شخصی سازی دانش، فناوری
  • احدالله انگزی قدس*، حسن گیوریان، کرم الله دانشفرد صفحات 103-123

    یکی از مهمترین مسایلی که باعث شده اهداف تعیین شده در برنامه ها و خط مشی های کلان حوزه علم و فناوری محقق نشود، مشخص نبودن حدود وظایف و اختیارات سازمان ها است. در حال حاضر، الگویی در این زمینه، وجود ندارد. این پژوهش، باهدف طراحی الگوی خط مشی گذاری علم و فناوری مبتنی بر ارتقاء مشارکت کارکنان در سازمان های دانش بنیان انجام شده است. برای نیل به این هدف از روش تحقیق کیفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه خبرگان دانشگاهی و کارکنان سازمان های دانش بنیان بودند که با استفاده از نمونه گیری گلوله برفی تعداد 16 نفر شامل 6 خبره دانشگاهی و 10 مدیر سازمان های دانش بنیان ، موردمطالعه قرار گرفتند. روش گردآوری داده ها میدانی بوده است و ابزار گردآوری داده ها مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد. تحلیل داده ها در طی سه مرحله، کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شد که شامل 106 مضمون کلی است. یافته های پژوهش نشان داد الگوی طراحی شده می تواند به عنوان یک الگوی نظری پایه برای خط مشی گذاری علم و فناوری مبتنی بر ارتقاء مشارکت کارکنان در سازمان های دانش بنیان مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگو، خط مشی گذاری علم و فناوری، ارتقاء مشارکت، سازمان های دانش بنیان
  • بهنام صادقی اردوبادی، رضا محمدکاظمی*، غلامحسین حسینی نیا صفحات 133-155

    کارآفرینی پایدار مستلزم فعالیت های اکتشافی و بهره برداری با بهترین نتایج در بازارهای توسعه یافته و یا درحال توسعه است. دیجیتالی شدن کسب و کارها پنجره ی فرصتی است که در اکوسیستم های کارآفرینی گشوده شده و مزایای بیشماری را برای کسب و کارها فراهم نموده است.از جمله تعامل با بازیگران جدید، دستیابی به منابع دانشی گسترده ،کاهش ریسک و مشروعیت بخشی به کسب و کارها در سطوح مختلف. بدین منظور در تحقیق حاضر که از نوع تحقیقات کاربردی است و از طریق مرور سیستماتیک با استفاده از تکنیک پریزما بواسطه ی روش علم سنجی (هم رخدادی واژگان) انجام شده است ؛ با واکاوی اسناد موجود ، الگوی مفهومی توسعه اکوسیستم کسب و کارهای دیجیتالی ارایه گردیده است.بدین منظور، جامعه ی این پژوهش مستندات موجود در پایگاه داده ای اسکوپوس در بازه زمانی 1988 تا 2022 بوده است.بر این اساس612 مدرک (شامل مقاله، کتاب و...) مورد شناسایی قرار گرفت و با استفاده از نرم افزار های bibexcle1.0.0.0 و VOSviwer1.6.10.0 نقشه های علمی مصور سازی شده است. بر اساس واکاوی نقشه های علمی، شکاف تحقیقاتی مشخص؛ و حوزه های نوظهور مشتمل بر « سیاست،منابع مالی،شبکه و پایگاه،حمایت،مهارت،دانش،فرهنگ،سرمایه انسانی و بازار » مورد شناسایی قرار گرفت و بر این اساس پیشنهادات کاربردی جهت توسعه ی اکوسیستم کسب و کارهای دیجیتال ؛ارایه شده است.امید است این پژوهش بتواند بینش های ارزشمندی برای ارکان کلیدی در اکوسیستم کارآفرینی ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: اکوسیستم کارآفرینی، کسب و کارهای دیجیتالی، مطالعات علم سنجی، هم واژگانی
  • ملیکا محتشمی معالی، علی حسین زاده کاشان*، جلیل حیدری دهویی صفحات 157-180

    تجارت الکترونیک یک حوزه نوظهور است که در حوزه های مختلف اعم از تجارت برخط سهام، اوراق قرضه، بانکداری برخط، خدمات الکترونیکی و غیره کاربرد دارد. از آنجایی که عوامل رشد و بقاء در کسب و کارها تغییر کرده است، شناسایی نیازهای مشتریان یکی از دغدغه های اصلی هر سازمانی بشمار می آید. از طرفی دیگر با پیشرفت تکنولوژی، کاربران سعی می کنند تا نیاز خود به تکنولوژی را از طریق ابزارها و نرم افزارهای که روی تلفن همراه نصب می شود برطرف کنند. این امر سبب می شود که اپلیکیشن های تلفن همراه از محبوبیت بیشتری نسبت به وب سایت ها در میان کاربران برخوردار باشند. تکنولوژی های اینترنتی این امکان را به کاربران می دهد که ترجیحات و احساسات خود را با دیگر افراد به اشتراک بگذارند که تاثیر بسزایی در تصمیم گیری دیگر کاربران خواهد گذاشت. این پژوهش از بعد مخاطب کاربردی، از بعد هدف توصیفی و از بعد زمان مقطعی است. هدف از این تحقیق شناسایی مولفه های مربوط به رضایت معامله گرها در صرافی های برخط با تحلیل احساسات آن ها در فضای کسب وکارهای اینترنتی و رتبه بندی معیارهای آن ها با استفاده از روش نقشه های شناختی فازی می باشد. به همین منظور با استفاده از روش TF-IDF معیارهای موثر در انتخاب صرافی های برخط را استخراج کرده با استفاده از قوانین انجمنی و نقشه شناخت فازی، روابط علی و وزن بین نیازهای کاربران مشخص شد همچنین از 45 معیار استخراج شده تنها 19 تا از معیارها دارای نقش می باشند به همین ترتیب با استفاده از وزن معیارهای استخراج شده از روش نقشه های شناختی فازی معیارهای موثر در انتخاب صرافی های برخط رتبه بندی شدند. توسعه دهندگان کسب و کارهای اینترنتی می توانند با توجه به این ویژگی ها نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنند و در فضای رقابتی کسب و کار خود موفق تر عمل کنند.

    کلیدواژگان: صرافی های برخط، پردازش زبان طبیعی، قوانین انجمنی، نقشه شناختی فازی
|
  • Mina Mazaheritehrani, Mahdi Alvani *, Reza Vaezi, Shamsalsadat Zahedi, Vajhalah Qorbanizadeh Pages 1-43

    Green management, is an emerging phenomenon that has entered into the management literature when theories of economic growth and development were evolving. This new concept is based on sustainable development, and recently has become one of the major concerns in organizational studies. This paper is aimed at presenting a green management model for Iran's public organizations.  It is assumed that the green management helps to reduce costs, change the consumption pattern, raise the optimal allocation of resources and reduce waste, all requirements  to improve the environment. The persons who    were interviewed in this research, consisted of 12 experts  in the field of green management who were expert managers of Iran’s Environment Organization and university professors.  They had been selected on a purposive Sampling method. Data was collected via 12 texts of expert’s opinions. We analyzed the texts using MAXQDA software and thematic analysis method. As a result of data analysis, 313 non-repetitive codes were identified, including 31 basic, 14 organizing and 3 inclusive themes. For reliability of the findings we used Guba and Lincoln's four criteria. The research result that is presented in a three-dimensional model, includes structural themes (management dimension), contextual themes (behavioral dimension) and contextual themes (environmental dimension). The interpretation and analysis of the research data showed "redefinition of values and green policymaking through discourse in the field of water, energy, equipment and waste", "Adherence to the social responsibility of the organization inspired by the style of the top managers of the organization" and "paying more attention to the social and value dimension of society" will be a facilitator in implementation of green management in the  Iranian  public organizations

    Keywords: green management, Iranian public organizations, three- dimensional model, thematic analysis, Sustainable Development
  • Novin Jamasbi *, Laya Olfat, Maghsoud Amiri, MirSaman Pishvaee Pages 45-74

    In today's world, industries face great pressure to integrate sustainability issues for efficient and successful supply chain management. Choosing the most suitable supply chain logistics service provider is a critical strategic decision for businesses aiming to achieve an effective and sustainable supply chain. In the present research, in the first stage, by studying and reviewing previous researches, the effective indicators in the selection of sustainable third-party logistics service providers were determined, and by using the fuzzy Delphi method, the indicators were screened based on the opinions of dairy industry experts, and with the help of the , fuzzy analytical hierarchy process approach. The weight of each index was determined. In the following, the Cocoso technique was used to evaluate third-party logistics service providers. Among the 16 sustainability indicators based on the opinions of dairy industry experts, the indicators of on-time delivery and transportation cost have the highest weight. The evaluation results of the third-party logistics service providers showed that Company No. 3 had a better sustainable performance than other companies. According to the obtained results, on-time delivery and transportation cost can be considered as the main reasons driving dairy companies to cooperate with third-party logistics companies.

    Keywords: Cocoso, Fuzzy analytical hierarchy process, Fuzzy delphi, Logistics service providers, Outsourcing
  • Vahid Ghorbani, Abolhasan Faghihi *, MohammadAli Afsharkazemi, Asghar Sarrafizade Pages 75-101

    Organizations have to coordinate their different strategies in order to become efficient. Two strategies that need to be aligned are knowledge management and human resource management. The purpose of this study is to examine the alignment of knowledge management and human resource management strategies in diverse technological conditions. The statistical population of the study include of 51 manager experts in 17 companies and organizations using different technologies (advanced and non-routine versus repetitive and routine) who were selected on a purposive sampling bases. The main variables of research are knowledge management strategies as independent, human resource management as dependent and the type of technology as moderating variables. We used a questionnaire to collect data that was analyzed by Pearson  correlation coefficient statistics. The research aimed at examining contingency situation by fuzzy logic between the kind of technologies and strategies in knowledge management and human resource management processes of recruitment, selection, payment, learning and Etc. Finding show that the companies that use coding strategies of repetitive (simple) technologies, used to hire functional workers, trained to be in control, and have been paid based on their work results. The companies that used to recruit non-routine (improved) technologies, creative and team working staff with exploratory training, being evaluated and paid based on their performance and skills.

    Keywords: Knowledge Management, human resource management, Knowledge Coding Strategies, Knowledge Personalization Strategies, Technology
  • Ahad Angazi *, Hasan Givarian, Karamollah Daneshfard Pages 103-123

    One of the important issues that has caused the goals set for policies of the science and technology fails to be realized is the lack of definition of boundaries of the tasks and options of the organizations. Therefore, designing a policy model for science and technology for Knowledge based organizations is essential. This research is aimed at designing a science and technology policy model in order to promote the employee’s participation in knowledge-based organizations. We used a qualitative approach  in this research. The statistical population of the research included 16 experts who made up of six academics and ten managers  of  knowledge-based organizations, who were selected by snowball sampling. The data collection method was field and the data collection tools were archival studies and semi-structured interviews. In order to obtain the reliability and validity of the data, we asked  participants and several non-participant experts to review the data. Data analysis was done in three stages of open coding, axial coding and selective coding, which indicates 106 general themes. The findings of the research show that the obtained model can be used as a theoretical model for the science and technology that promote the employees participation in knowledge-based organizations.

    Keywords: Model, science, technology policymaking, promotion of participation, knowledge-based organizations
  • Behnam Sadeghi Ordoubadi, Reza Mohammadkazemi *, Gholamhossein Hosseininia Pages 133-155

    The sustainable entrepreneurship requires exploration and exploitation activities with the best results in developed or developing markets. The digitalization of businesses is a window of opportunity that has been opened in entrepreneurial ecosystems and has provided countless benefits to businesses, including interaction with new players, access to extensive knowledge resources, risk reduction and legitimacy for businesses in different levels. In this research, we conducted  a systematic review using the prisma technique and means of scientometric (co-occurrence of words). We searched existing documents available in the Scopus database for a period of 1988 to 2022. We found  612 ducuments (articles, books, etc.) and used bibexclel  1.0.0.0 and VOS viwer 1.6.10.0 software. Based on the analysis of the scientific maps,the model of development of the specific research gap and emerging areas include “ policy, financial resources, netwok and base, support,, skill, knowledge, culture, human resources and market” It is hoped that this research can suggest some valuble intuitions for key elements in the entrepreneurial ecosystem.

    Keywords: Entrepreneurial Ecosystem, digital businesses, scientometric studies, synonyms
  • Melika Mohtashamimaali, Ali Hoseinzade Kashan *, Jalil Heidary Pages 157-180

    E-commerce is an emerging field that is used in online trading of stocks, bonds, online banking, electronic services, etc. Since the factors of growth and survival in businesses have changed, identifying the needs of customers is one of the main concerns of every organization. On the other hand, with the advancement of technology, users try to solve their need for technology through tools and software installed on mobile phones. This causes mobile applications to be more popular than websites among users. Internet technologies allow users to share their preferences and feelings with other people, which will have a significant impact on users' decisions. This research is basic in terms of audience, descriptive in terms of objective and cross-sectional in terms of time. The purpose of the research is to identify the components related to the satisfaction of traders in online exchanges by analyzing their feelings in the space of online businesses and ranking their criteria using the method of fuzzy cognitive maps. For this purpose, we used the TF-IDF method, in order to identify the effective criteria for selection of online exchanges and by using association rules and fuzzy recognition map, the causal relationships and weights between users' needs were determined. The finding show that out of the 45 extracted criteria, only 19 Criteria have a role.and by using the weight of the criteria extracted from the method of fuzzy cognitive maps, the effective criteria in the selection of online exchanges were ranked. Internet business developers can identify their strengths and weaknesses according to these features and be more successful in the competitive environment of their business.

    Keywords: online exchange, Natural language processing, Association Rule Mining, Fuzzy Cognitive Map