فهرست مطالب

مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا - سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 86، بهار 1402)

مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا
سال سی و یکم شماره 2 (پیاپی 86، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سمانه یزدانی، مهرنوش پازارگادی*، معصومه برخورداری شریف آباد صفحات 75-84
    سابقه و هدف

    ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس عوارض و پیامدهای زیادی را به دنبال دارد که یکی از این عوارض مهم کاهش رضایت جنسی است. تعیین عوامل مرتبط با رضایت جنسی این بیماران برای موفقیت آمیز بودن مداخلات مهم است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر حمایت اجتماعی درک شده بر رضایت جنسی بیماران مبتلا به ام اس شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی بود که جامعه ی پژوهشی آن را بیماران مبتلا به ام اس شهر اصفهان در نیمه ی اول سال 1400 تشکیل دادند. 240 نفر از بیماران واجد شرایط از طریق نمونه گیری تصادفی وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک بیماران، حمایت اجتماعی درک شده زیمت و همکاران (1988) و رضایت جنسی لارسون و همکاران (1998) استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 20 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میزان حمایت اجتماعی درک شده (06/9 ± 35/27) در حد متوسط و رضایت جنسی (12/13±36/88) در حد متوسط بود. بر اساس نتایج ارتباط حمایت اجتماعی درک شده با رضایت جنسی بیماران (001/0>p , 510/0=r) معنی دار و مستقیم بوده و با افزایش حمایت اجتماعی درک شده ، رضایت جنسی بیماران بیشتر می شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت حمایت اجتماعی درک شده در بیماران مبتلا به بیماری ام اس و ارتباط آن با رضایت جنسی، ارتقای حمایت اجتماعی از این افراد می تواند به عنوان یکی از پیشنهادهای موثر برای ارتقای رضایت جنسی در آن ها باشد.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: حمایت اجتماعی درک شده، رضایت جنسی، بیماری مولتیپل اسکلروزیس
  • محمد سلطانی دلگشا، شهرام وزیری*، فاطمه شهابی زاده، قاسم آهی، احمد منصوری صفحات 85-94
    مقدمه

    با شیوع ویروس کرونا، کارکنان فوریت های پزشکی دچار مشکلات جسمی و روانی شده اند که نیاز به مداخلات درمانی داشتند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر افسردگی، اضطراب و پرخاشگری کارکنان فوریت های پزشکی مبتلا به کرونا انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل کارکنان فوریت های پزشکی مبتلا به کرونا شهر مشهد در سال 1400 بود. 40 نفر با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی با روش قرعه کشی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) قرار گرفتند. درمان مبتنی بر شفقت در قالب 8 جلسه 90 دقیقه ای و هفته ای یک بار برای گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت ننمودند. شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون و پس آزمون از نظرآزمون های افسردگی و اضطراب Zigmond و Smith (1983) و پرخاشگری Bassو Perry (1992) مورد سنجش قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    طبق نتایج این پژوهش، درمان مبتنی بر شفقت بر افسردگی، اضطراب و پرخاشگری کارکنان فوریت های پزشکی مبتلا به کرونا تاثیر داشت (001/0 >P). براساس مجذور اتا این تاثیر بر افسردگی 44/0، اضطراب 39/0 و پرخاشگری 52/0 بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین پیشنهاد می گردد مشاوران و درمانگران از رویکرد درمان مبتنی بر شفقت در کاهش مشکلات روان شناختی کارکنان فوریت های پزشکی بویژه در شرایط بحران کرونا بهره ببرند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، افسردگی، اضطراب و پرخاشگری، کارکنان فوریت های پزشکی
  • لیلی بهره مند، فوزیه رفعتی، ندا دستیار، طاهره مسلمی نیا، سکینه سبزواری* صفحات 95-104
    سابقه و هدف

    انجام مداخلات فوری برای ارتقای رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی ضروری است. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر آموزش خود مراقبتی دیابت از طریق پیام رسان مجازی واتساپ بر رفتار خودمراقبتی بیماران دیابتی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1399 در شهر جیرفت انجام شد؛ 96 بیمار مبتلا دیابت نوع 2؛ به روش تصادفی انتخاب و با تخصیص تصادفی ساده (قرعه کشی) به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. محتوای آموزشی خودمراقبتی توسط پژوهشگر به مدت 8 جلسه، 60 دقیقه ای (2 جلسه در هفته) برای گروه مداخله در پیام رسان مجازی واتساپ ارسال شد. پرسشنامه خلاصه فعالیت های خودمراقبتی[1] در دو مرحله قبل و یک ماه بعد از اتمام مداخله در هر دو گروه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 24، آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (ANCOVA) انجام شد.

    یافته ها

    قبل و یک ماه بعد از مداخله، نمره کلی رفتارهای خودمراقبتی و نمره خرده مقیاس های رعایت رژیم غذایی، مراقبت از پا، کنترل قند خون، و مصرف منظم دارو در گروه مداخله افزایش معنی داری داشت (001/0> P)؛ اما تغییر معنی داری در نمره کلی رفتارهای خودمراقبتی و خرده مقیاس های آن در گروه کنترل دیده نشد.

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه آموزش خودمراقبتی از طریق پیام رسان مجازی واتساپ مبتنی بر موبایل به ارتقای رفتارهای خودمراقبتی مبتلایان به دیابت کمک می کند و می توان از آن به عنوان روشی موثر در پیشگیری از پیامدهای نامطلوب ناشی از دیابت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت، شبکه اجتماعی، آموزش
  • سید رضا برزو، مهرداد رسولی، زهرا خلیلی*، لیلی تاپاک صفحات 105-113
    مقدمه

    با وجود اهمیت آموزش تغذیه ای به بیماران همودیالیزی، موثرترین روش آموزش در این بیماران همچنان ناشناخته است. هدف از مطالعه مقایسه آموزش رژیم غذایی به دو روش بازخورد محور و بحث گروهی بر  پارامتر های آزمایشگاهی بیماران همودیالیزی می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 70 بیمار از  بخشهای همودیالیز دو بیمارستان که بطور تصادفی به گروه آموزش بحث گروهی و  گروه بازخورد محور تخصیص یافته بودند وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و چک لیست مقادیر آزمایشگاهی قبل و 2 ماه بعد از مداخله آموزشی صورت گرفت. در هر دو گروه پژوهشگر مطالب آموزشی یکسان در ارتباط با تغذیه در بیماران همودیالیزی  را در طی سه  جلسه ارایه نمود. در روش بازخورد محور، مطالب آموزشی به صورت فردی به هر کدام از بیماران تا اطمینان از دریافت کامل اطلاعات ارایه شد. در روش بحث گروهی، آموزش به صورت بحث در گروه های کوچک صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه اکثر بیماران هر دو گروه دارای میانگین سنی 25 سال، متاهل و مرد بودند. در مقایسه روش ها، روش بحث گروهی بیشتر از روش بازخوردمحور منجر به کاهش  پتاسیم ، قند خون ناشتا) 05/0>p (، فسفر، نیتروژن اوره خون و کراتنین
     ) 01/0>(p  در بیماران گردید.

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه آموزش تغذیه ای به روش بحث گروهی می تواند مقادیر آزمایشگاهی بیماران همودیالیزی را بهبود بخشد. بنابراین جهت جلوگیری از عوارض و ارتقاء  سلامت بیماران این روش آموزشی به پرستاران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: رژیم غذایی، دیالیز، آموزش
  • محدثه رضایی، آزیتا تیزنوبیک، شهناز کهن، لیلی تاپاک، سودابه آقابابایی* صفحات 114-123
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش گروهی حضوری و مجازی بر کیفیت زندگی زنان یایسه انجام شد.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی برروی 96 نفر از زنان یایسه تحت پوشش مراکز خدمات سلامت شهر اصفهان در سال 1401-1400 انجام شد، زنان به صورت تصادفی در دو گروه آموزش حضوری و مجازی (48 نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های ویژگی های جمعیت شناختی و کیفیت زندگی زنان یایسه بود. هردو نوع آموزش حضوری و مجازی  به صورت گروهی هفتگی طی 4 هفته توسط پژوهشگر برگزار شد. داده ها قبل و 4هفته بعد از مداخله جمع آوری  و در نرم افزار  SPSS به کمک آزمونهای توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل کیفیت زندگی یایسگی پس از مداخله در گروه آموزش مجازی (32/29±72/04) بود و کاهش معنی دار آماری نسبت به قبل از مداخله نشان داد (001/0>P)، در گروه آموزش حضوری (27/46±73/02) بود و در این گروه نیز کاهش معنی دار آماری نسبت به قبل از مداخله مشاهده شد (001/0>P).   میانگین نمرات سایرحیطه های کیفیت زندگی در هر دو گروه آموزش مجازی و گروهی نسبت به قبل از مداخله کاهش معنی دار آماری داشتند (001/0>P). پس از مداخله میانگین نمرات کیفیت زندگی بین دوگروه تفاوت معنی دار آماری نشان نداد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت  هر دو نوع آموزش حضوری و مجازی بر بهبود کیفیت زندگی در زنان یایسه، به کارگیری هر دو نوع روش آموزشی می تواند در برنامه های مراقبتی و حمایتی زنان در دوران یایسگی پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: آموزش حضوری، آموزش مجازی، کیفیت زندگی، یائسگی
  • فاطمه محمدی، نسیم بهرامی، زینب علی مرادی* صفحات 124-133
    مقدمه

    در همه گیری کووید-19 مشاوره حضوری شیردهی محدود شد. مطالعه حاضر با هدف "بررسی تاثیر مشاوره به روش تله میدوایفری بر میزان خودکارآمدی شیردهی مادران  نخست زا در دوران پاندمی کووید 19 " انجام شد.

    روش کار

      این کارآزمایی بالینی تصادفی شده با گروه کنترل با مشارکت 122 نفر مادر باردار نخست زای مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر قزوین در فاصله دی 1400 تا اردیبهشت 1401 انجام شد. تخصیص تصادفی به روش بلوک های متعادل انجام شد. علاوه بر مشاوره های معمول دوران بارداری، گروه مداخله، مشاوره شیردهی را به صورت فردی در شبکه ی مجازی دریافت کردند. خودکارآمدی شیردهی، درک مادر از کفایت شیردهی و وضعیت شیردهی هر دو گروه در روزهای 5، 15 و 45 بعد از زایمان بررسی شد.

    یافته ها

    خودکارآمدی شیردهی در روز پنجم بعد از زایمان بین دو گروه تفاوت اماری معنی داری نداشت. اختلاف میانگین (فاصله اطمینان 95%) این نمره در دو گروه در روز 15 برابر با (86/6;41/1) 13/4 و در روز 45 برابر با (41/4; 12/1)62/6 بود، که به صورت معنی داری در گروه مداخله بیشتر از گروه کنترل بود. وضعیت شیردهی مادران در دو گروه در طول زمان های پیگیری تفاوت معنی داری با هم نداشت. درک مادر از کفایت شیردهی در گروه مداخله نسبت به کنترل تنها در روز 45 بعد از زایمان با اختلاف میانگین (71/1-53/0)12/1  به صورت معنی دار بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    مشاوره به روش تله میدوایفری می تواند به عنوان روشی اثر بخش برای افزایش خودکارآمدی شیردهی و درک مادر از کفایت شیردهی مادران نخست زا استفاده گردد

    کلیدواژگان: تله میدوایفری، خودکارآمدی شیردهی، زنان نخست زا، پاندمی، کووید 19
  • زهره خاکبازان، فاطمه رحیمی کیان، فاطمه عباس زاده، فریده کاظمی، سیما فضلی* صفحات 134-143

    استرس شغلی یکی از مشکلات عمده کارکنان مراقبت های بهداشتی است که عملکرد حرفه ای آنها را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. داشتن توانایی مدیریت استرس در حرفه پر تنش مامایی یکی از ملزومات اساسی است که می تواند باعث کاهش خطا های مامایی و به تبع آن کاهش مرگ و میر مادران و نوزادان شود. اگر چه تنش شغلی در همه مشاغل وجود دارد ولی ماماها برای برطرف کردن نیاز های مادران باردار و خانواده های آنان با سطوح بالاتری از تنش شغلی مواجهند و در این مسیر نداشتن توانایی مدیریت استرس و تنش ممکن است باعث کاهش کیفیت خدمات شود. مطالعه حاضر با تعیین ارتباط مدیریت استرس با میزان تنش شغلی درک شده و کیفیت خدمات ارایه شده توسط ماماهای شاغل در بخش زایمان بیمارستان های استان همدان انجام شد.

    کلیدواژگان: استرس، مدیریت استرس، تنش شغلی، کیفیت خدمات، ماما
  • حمیده حاج نصیری*، فرنوش معافی غفاری، زینب علی مرادی صفحات 144-154
    مقدمه

    اثربخشی مکمل های تغذیه ای برای تسکین درد دیسمنوره در برخی مطالعات بررسی شد است. هدف مطالعه حاضر مرور و جمع بندی شواهد موجود در مورد تاثیر مصرف مکمل ویتامین دی بر شدت دیسمنوره است.

    روش کار

    در مطالعه مرور سیستماتیک و متاآنالیز حاضر، مطالعات کارآزمایی بالینی در صورت بررسی تاثیر دریافت مکمل ویتامین دی بر شدت دیسمنوره واجد شرایط ورود به مطالعه بودند. پایگاه های اطلاعاتی دانشگاهی شامل اسکوپوس، پابمد، آی اس آی  و سیستم های ثبت کارآزمایی های بالینی بین المللی و همچنین گوگل اسکالر از ابتدای تاسیس پایگاه های فوق تا جولای 2022 جستجو شدند.

    یافته ها

    در پنج مطالعه با 368 نفر (185 مداخله / 183 کنترل) اثر ویتامین دی بر دیسمنوره اولیه بررسی شده بودند. اختلاف میانگین استاندارد شده شدت دیسمنوره اولیه برای گروه مداخله با مکمل ویتامین دی در مقایسه با شاهد  1.57- با فاصله اطمینان 95% برابر با  0.67- تا 2.47- بود. در دو مطالعه با 107 نفر (46 مداخله / 61 کنترل) اثر ویتامین دی بر دیسمنوره ثانویه بررسی شده بودند. اختلاف میانگین استاندارد شده، شدت دیسمنوره ثانویه برای گروه مداخله با مکمل ویتامین دی در مقایسه با شاهد  0.66 با فاصله اطمینان 95% برابر با  1.12- تا 2.45 بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به تعداد کم مطالعات و خطر سوگیری متدولوژیک در مطالعات منتخب و با توجه به گسترده بودن فاصله اطمینان و نتایج غیرقطعی، نیاز به طراحی مطالعات متدولوژیک قوی تر با حجم نمونه بیشتر وجود دارد.

    کلیدواژگان: دیسمنوره، مکمل ویتامین دی، مرور سیتماتیک، متاآنالیز
|
  • Samaneh Yazdani, Mehrnoosh Pazargadi*, Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad Pages 75-84
    Background and Objective

    Multiple sclerosis (MS) has many complications and consequences, one of which is the reduction of sexual satisfaction. Determining the factors related to sexual satisfaction of these patients is very importance for the success of the interventions. The aim of this study was to determine the effect of perceived social support on sexual satisfaction of patients with MS in Isfahan.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive correlational study that the research community consisted of patients with MS in Isfahan in the first half of 2021. 240 eligible patients were included in the study through random sampling. To collect data, patients' demographic form, perceived social support of Zimet et al. (1988) and sexual satisfaction of Larson et al. (1998) were used. Data were analyzed using SPSS software version 20 using descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    The level of Perceived social support (27.35±9.06) and sexual satisfaction (88.36±13.12) was moderate. The relationship between perceived social support and patients 'sexual satisfaction (r = 0.510, p <0.001) was direct and significant, and with increasing perceived social support, patients' sexual satisfaction increased.

    Conclusion

    Given the importance of perceived social support in patients with MS and its relationship with sexual satisfaction, promoting social support for these people can be one of the effective suggestions for promoting sexual satisfaction in them.

    Keywords: Perceived Social Support, Sexual Satisfaction, Multiple Sclerosis
  • Mohammad Soltani Delgosha, Shahram Vaziri*, Fatemeh Shahabizadeh, Ghasem Ahi, Ahmad Mansoori Pages 85-94
    Introduction

    With the spread of the corona virus, emergency medical workers have suffered physical and mental problems that required therapeutic interventions. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of compassion-based treatment on depression, anxiety and aggression of medical emergency workers infected with Corona.

    Methodology

    The current research was a semi-experimental type with a pre-test and post-test with a control group. The statistical population in this research included emergency medical workers infected with Corona in Mashhad in 2021. 40 people were selected by purposeful sampling method and were randomly selected by lottery method in two experimental groups (20 people) and control group (20 people). The treatment based on compassion was implemented in the form of 8 sessions of 90 minutes and once a week for the experimental group and the control group did not receive any intervention. The participants were assessed in the pre-test and post-test stages according to Zigmond and Smith's (1983) depression and anxiety tests and Bass and Perry's (1992) aggression tests. Covariance analysis with SPSS version 24 software was used to analyze the data.

    Results

    According to the results of this research, the treatment based on compassion had an effect on depression, anxiety and aggression of medical emergency workers with corona (P < 0.001). Based on eta square, this effect was 0.44 on depression, 0.39 on anxiety and 0.52 on aggression.

    Keywords: Compassion-based treatment, depression, anxiety, aggression, emergency medical workers, corona
  • Leili Bahrehmand, Foozieh Rafati, Neda Dastyar, Tahereh Moslemi Nia, Sakineh Sabzevari* Pages 95-104
    Background and Objective

    Immediate interventions are necessary to improve self-care behaviors of diabetic patients. The purpose of this study is to investigate the effect of diabetes self-care education through WhatsApp virtual messenger on the self-care behavior of diabetic patients.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study that was conducted in Jiroft city in 2019, 96 patients with type 2 diabetes who met the inclusion criteria; They were selected by the randomly and divided into two intervention and control groups by simple random allocation (lottery). The educational content of self-care was sent by the researcher for 8 sessions of 60 minutes (2 sessions per week) to the intervention group on the WhatsApp virtual messenger. Summary of Diabetes Self Care Activities questionnaire was completed in two stages before and one month after the end of the intervention in both groups. SPSS version 24 software, descriptive (Mean and Standard deviation) and inferential statistics (ANCOVA) were used for data analysis.

    Results

    Before and one month after the intervention, the overall score of self-care behaviors and the subscales score of diet compliance, foot care, blood sugar control and regular medication use increased significantly in the intervention group (P< 0.001); However, there was no significant change in the overall score of self-care behaviors and its subscales in the control group (P> 0.05).

    Conclusion

    Implementation of the self-care training program through social media helps to improve the self-care behaviors of diabetes patients and can be used as an effective method in preventing the adverse consequences of diabetes.

    Keywords: Self-care, Diabetes, Social media, Education
  • Seyed Reza Borzou, Mehrdad Rasoli, Zahra Khalili*, Leili Tapak Pages 105-113
    Background

     Despite the importance of nutrition education for hemodialysis patients, the most effective method of education in these patients is still unknown. The aim of this study was to compare diet education with two methods of teachback and group discussion on laboratory parameters of hemodialysis patients.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 70 patients from the hemodialysis wards of the two hospitals, which were randomly assigned to the group discussion group and the teachback group, were included in the study. Data were collected using a demographic questionnaire and a checklist of laboratory parameters before and 2 months after the educational intervention. In both groups, the researchers presented the same educational materials related to nutrition in hemodialysis patients during three sessions. In the teachback method, educational materials was presented  individually to each patient to ensure complete receipt of information. In the group discussion method, the education was done as a discussion in small groups.

    Results

    In this study, most patients in both groups had a mean age of 25 years, married and male. In comparison methods, the group discussion method caused to lower potassium, fasting blood sugar (P <0.05), phosphorus, blood urea nitrogen and creatinine (P <0.01) in patients more than the teachback method.

    Conclusions

    Implementing a nutritional education program through group discussion can improve the laboratory parameters of hemodialysis patients. Therefore, in order to prevent complications and improve patients' health, this educational method is recommended to nurses.

    Keywords: Diet, Renal Dialysis, Education
  • Mohadeseh Rezaei, Azita Tiznobaik, Shanaz Kohan, Leili Tapak, Soodabeh Aghababaei* Pages 114-123
    Introduction

    The present study was conducted with the aim of determining and comparing the effect of face-to-face and virtual group training on the quality of life of postmenopausal women.

    Materials and methods

    In this randomized controlled trial study, 96 postmenopausal women covered by the health service centers of Isfahan city were randomly assigned to two groups of face-to-face training and virtual training (48 people). The data collection tools included the questionnaire of demographic characteristics and the quality of life of postmenopausal women questionnaire. Face-to-face training sessions were held one day a week for 4 weeks. In the virtual training, video, audio and text, was placed in the WhatsApp group weekly for 4 weeks. Data were collected before the intervention and 4 weeks after the intervention and analyzed in SPSS software with the help of descriptive and analytical tests. A significance level of less than 0.05 was considered.

    Results

    The results showed that in both face-to-face and virtual training groups, the mean scores of the total quality of life and in the areas of vasomotor symptoms, physical symptoms, psycho-social symptoms and sexual dysfunction decreased significantly after the intervention (P<0.001). After the intervention, the mean quality of life scores between the two groups did not show a statistically significant difference (P<0.05).

    Conclusion

    Considering the positive effect of both face-to-face training and virtual training on improving the quality of life in menopausal women, the use of both types of training methods can be suggested in care and support programs for women during menopause.

    Keywords: face-to-face education, virtual education, quality of life, menopause
  • Fatemeh Mohammadi, Nasim Bahrami, Zainab Alimoradi* Pages 124-133
    Introduction

    The covid-19 pandemic restrict face-to-face breastfeeding counseling. The present study aimed to investigate "the effect of telemidwifery counseling on breastfeeding self-efficacy of primiparous mothers during the covid-19 pandemic".

    Methods

    In this randomized controlled trial, 122 primiparous pregnant mothers referring to health centers from January to May 2022 participated. Random allocation was done using balanced blocks method. In addition to the usual counseling during prenatal care, the intervention group received virtual breastfeeding counseling individually on the social media platform during pregnancy.  Breastfeeding self-efficacy, mother's perception of breastfeeding adequacy, and mother's breastfeeding status were investigated on the 5th, 15th, and 45th days after child birth.

    Results

    The mean breastfeeding self-efficacy score on the fifth day after childbirth between the two intervention and control groups was not significantly different, but the mean difference of this score (95% confidence interval) between the two groups on the 15th day equals 4.13 (1.41- 6.86) and on the 45th day it was 6.62 (1.12- 4.41), which was significantly higher in the intervention group than the control group. There was no significant difference in the breastfeeding status of the mothers in the two groups during the follow-up period. The mean score of the mother's perception of breastfeeding adequacy in the intervention group was significantly higher than the control group only on the 45th day after delivery with a mean difference of 1.12(0.53-1.71).

    Conclusion

    Telemidwifery breastfeeding counseling can be suggested as an effective method to increase the breast feeding self-efficacy of primiparous mothers.

    Keywords: telemidwifery, breastfeeding self-efficacy, primiparous women, pandemic, covid-19
  • Zohreh Khakbazan, Fatemeh Rahimikian, Fatemeh Aabbaszadeh, Farideh Kazemi, Sima Fazli* Pages 134-143

    Occupational stress is one of the major problems of health care workers, which greatly affects their professional performance. Having the ability to manage stress in the stressful midwifery profession is one of the basic requirements that can reduce midwifery errors and consequently reduce the mortality of mothers and babies. Although job stress exists in all jobs, midwives face higher levels of job stress in order to meet the needs of pregnant mothers and their families, and in this way, not having the ability to manage stress and tension may reduce the quality of services. The present study was conducted by determining the relationship between stress management and the level of perceived job stress and the quality of services provided by midwives working in the maternity department of hospitals in Hamedan province.

    Keywords: Stress, stress management, job stress, service quality, midwife
  • Hamideh Hajnasiri*, Farnoosh Moafi Ghaffari, Zainab Alimoradi Pages 144-154
    Introduction

    The effectiveness of nutritional supplements to relieve dysmenorrhea pain has been investigated in some studies. The present study aimed to review and summarize the available evidence on the effect of vitamin D supplementation on the severity of dysmenorrhea.

    Methods

    In the present systematic review and meta-analysis, clinical trial studies were eligible to be included in the study if they examined the effect of vitamin D supplementation on the severity of dysmenorrhea. Academic databases including Scopus, PubMed, ISI and international clinical trial registration systems as well as Google Scholar were searched from the beginning of the establishment of the above databases until July 2022.

    Findings

    In five studies with 368 people (185 intervention / 183 control), the effect of vitamin D on primary dysmenorrhea was investigated. The standardized mean difference of primary dysmenorrhea for the intervention group with vitamin D supplement compared to the control group was -1.57 with a 95% confidence interval of -0.67 to -2.47. In two studies with 107 people (46 intervention / 61 control) the effect of vitamin D on secondary dysmenorrhea was investigated. The standardized mean difference, the severity of secondary dysmenorrhea for the intervention group with vitamin D supplement compared to the control was 0.66 with a 95% confidence interval of -1.12 to 2.45.

    Conclusion

    Considering the small number of studies and the risk of methodological bias in the selected studies and considering the wide confidence interval and inconclusive results, there is a need to design stronger methodological studies with a larger sample size.

    Keywords: dysmenorrhea, vitamin D supplementation, systematic review, meta-analysis