فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1401)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهسا کریم پور سهرقه، افشین جوادی، شهین زمردی*، نویده انرجان صفحات 1-15
    تولید پنیرهای تقلیدی بدون آب پنیر  یکی از دستاوردهای نوین در صنعت لبنیات می باشد که به خاطر جنبه های تغذیه ای و اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. در این پنیرها می توان با استفاده از مواد گیاهی، ارزش غذایی پنیر را افزایش و هزینه تولید آن را کاهش داد. در این مطالعه، تاثیر جوانه کینوا بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی، ترکیبات پلی فنلی، پروفیل بافتی، میکروبی و حسی پنیر فاقد آب پنیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، با افزایش جوانه کینوا ماده خشک، اسیدیته و چربی در ماده خشک در تمام نمونه ها به طور معنی داری افزایش و میزان رطوبت و پروتیین کاهش یافت (05/0>p). میزان سفتی بافت، فنریت و پیوستگی نمونه های حاوی کینوا نسبت به نمونه شاهد (بدون کینوا) به طور معنی داری کمتر بود (05/0>p). اما نمونه های دارای مقادیر بالاتر جوانه کینوا نسبت به نمونه های دارای مقادیر کمتر جوانه کینوا دارای بیشترین مقدار سفتی بافت، فنریت و پیوستگی، صمغی بودن و قابلیت جویدن بود (05/0p<). بر اساس نتایج ارزیابی حسی، با افزودن جوانه کینوا تا 6 درصد امتیاز طعم به طور معنی داری بهبود یافت. اما با افزایش بیشتر جوانه امتیاز طعم به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>p). بر اساس نتایج حاصل از این بررسی می توان از 6 درصد جوانه کینوا در تهیه پنیر فاقد آب پنیر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پنیر تازه فاقد آب پنیر، جوانه کینوا، پروفیل بافتی
  • سمیه شاهرخ شهرکی*، محمد خدادادی، اعظم مختاری صفحات 17-29

    این پژوهش با هدف بررسی اثرات اندوفیت های گیاه دارویی آویشن لردگان بر باکتری شیگلا سونیی و قارچ کاندیدا آلبیکنس طراحی و انجام گردید. اجزای گیاه آویشن بعد از جمع آوری و انتقال به آزمایشگاه به ترتیب در اتانول 70 درصد (2 دقیقه)، هیپوکلریت سدیم 5/3 درصد (5دقیقه) و اتانول 75 درصد (30 ثانیه) غوطه ور و توسط آب مقطر استریل شستشو داده شد. سپس آنها را بر روی محیط YEA و PA کشت داده و اندوفیت ها جدا گشتند. از قسمت های مختلف گیاه آویشن لردگان (ساقه، برگ و ریشه) در مجموع 8 اندوفیت باکتریایی جدا شده و مورد بررسی قرار گرفت. اندوفیت های جدا شده از گیاه آویشن از نوع باسیل، کوکوباسیل و کوکسی بودند. خواص ضد میکروبی و مهاری اندوفیت های جدا شده از گیاه آویشن لردگان در دو روش بررسی عوامل ساختاری و روش بررسی متابولیت های ترشحی اندوفیت ها مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایجی که از این پژوهش حاصل گردید نشان دهنده تاثیرات مطلوب اندوفیت های گیاه آویشن لردگان بر باکتری شیگلا سونیی و قارچ کاندیدا آلبیکنس بوده است. در بررسی عوامل ساختاری، اندوفیت های جدا شده از ریشه، ساقه و برگ آویشن لردگان، اثرات مهاری قوی تری نسبت به متابولیت های ترشحی اندوفیت های باکتریایی آویشن برعلیه باکتری شیگلا سونیی و قارچ نشانگر کاندیدا آلبیکنس از خود نشان دادند. بطور کلی گیاه دارویی آویشن جایگزین مناسبی برای داروهای شیمیایی در درمان عفونت های کاندیدایی به ویژه کاندیدیازیس جلدی مخاطی و شیگلوزیس بوده و می تواند در موارد کلینیکی و درمانی، صنایع غذایی، بهداشتی و داروسازی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اندوفیت، آویشن لردگان، شیگلا سونئی، کاندیدا آلبیکنس
  • ابراهیم رحیمی*، محمدامین حیدرزادی، نجمه واحد دهکردی صفحات 31-40
    ماهی و میگو منابع بسیار خوبی از مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین D و پروتیین هستند، لذا بخش مهمی از رژیم غذایی مردم را تشکیل می دهند؛ با این حال، موادغذایی دریایی می توانند مخاطراتی را برای مصرف کنندگان به همراه داشته باشند، لذا هدف از مطالعه حاضر تعیین شیوع انواع ویبریو در ماهی و میگوهای صید شده در شهرستان قشم، ایران می باشد. در این مطالعه تعداد 250 عدد نمونه از هر نمونه 50 عدد، شامل ماهی شوریده، حلواسفید، شیرماهی، کفشک ماهی و میگو از ساحل شهرستان قشم به صورت تصادفی برداشت و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد شهرکرد منتقل شدند. نمونه ها مطابق روش استاندارد جستجوی گونه های ویبریو مورد آزمایش قرار گرفتند. از نرم افزار اماری SPSS نسخه 23 و از آزمون آماری کای اسکویر جهت آنالیز داده ها استفاده شد. حد معنی داری بودن در این مطالعه (P<00/05) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بیشترین آلودگی در بین ویبرویوها مربوط به پاراهمولیتیکوس با 74 درصد آلودگی و کمترین میزان آلودگی مربوط آلژینولیتیکوس با 14 درصد آلودگی بود. میزان آلودگی ماهی شوریده، حلواسفید، شیرماهی، کفشک ماهی و میگو به ترتیب 30، 16، 6،  24 و 23 درصد بود. در این بررسی، احتمال خطر حاصل از مصرف فرآورده های خام، نیمه پخته و یا خوب طبخ نشده محرز است. بنابراین توجه به رعایت اصول بهداشتی بعد از صید یعنی ، منجمد کردن تا زمان مصرف و پخت کافی محصول مهم است.
    کلیدواژگان: ماهی، میگو، ویبریو، آلودگی های میکروبی، قشم
  • زهرا سلحشوریان، محمدحسین موثق* صفحات 41-49
    هیستامین و تیرامین از آمین های بیوژنیک هستند که این آمین های بیوژنیک ترکیبات سمی تولیدشده توسط تعدادی از میکروارگانیسم ها می باشند که به عنوان نتیجه متابولیسم برخی از اسیدهای آمینه و واکنش دکربوکسیلاسیون در طول تخمیر و یا فساد مواد غذایی تولید می شوند. هدف از این مطالعه، تعیین میزان هیستامین و تیرامین در پنیرهای توزیعی در شهر قزوین بود. تعداد 60 نمونه شامل 30 نمونه پنیر کوزه، 15 نمونه پنیر پاستوریزه و 15 نمونه پنیر پروبیوتیک از مهر ماه لغایت آذرماه 1400 به صورت تصادفی ساده از سطح شهر قزوین جمع آوری شد. میزان هیستامین و تیرامین در نمونه ها با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تعیین گردید. تمام نمونه های پنیرحاوی هیستامین بودند و در نمونه های پنیرکوزه، پاستوریزه و پروبیوتیک به ترتیب 100، 100 و 66/6  درصد نمونه ها حاوی هیستامین بیش ازحد مجاز (100 میلی گرم در کیلوگرم) بودند. میانگین میزان هیستامین در پنیر کوزه، پاستوریزه و پروبیوتیک به ترتیب 94/34 ± 37/208 ،04/12 ± 80/123 و 27/18 ± 67/66 میلی گرم در کیلوگرم بود (05/0>p). میزان تیرامین در نمونه های پنیرکوزه ، پاستوریزه و پروبیوتیک در حد مجاز(600 میلی گرم در کیلوگرم)بود، و میانگین میزان تیرامین در پنیر کوزه، پاستوریزه و پروبیوتیک به ترتیب 24/15 ± 85/145، 34/10 ± 49/77 و 31/9 ± 98/45 میلی گرم در کیلوگرم بود (05/0>p). با توجه به نتایج حاصله به نظرمی رسد استفاده از پنیر کوزه و پاستوریزه در شهر قزوین برای افرادی که به میزان بالای هیستامین حساس هستند مناسب نمی باشد و توصیه می شود که این گروه از افراد از پنیر پروبیوتیک استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: هیستامین، تیرامین، پنیر، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا، قزوین
  • سحر میرباقری، آزاده سلیمی*، اشکان جبلی جوان، سارا مهدی زاده مود صفحات 51-70
    ماهی منبع غذایی مهمی است که به دلیل ساختار خاص پروتیینی، اسیدهای چرب چندغیراشباعی و pH نزدیک به خنثی، مستعد فساد می باشد. یکی از را ه های کنترل سرعت فساد ، استفاده از پوشش های طبیعی می باشد. هدف از این پژوهش، پوشش دهی فیله ماهی تیلاپیا با ترکیب کنسانتره پروتیین آب پنیر (10، 15 و 20 درصد وزنی/وزنی)، مالتودکسترین (15، 20 و 25 درصد وزنی/وزنی) و اسانس رزماری (1، 3 و 5 درصد حجمی/وزنی) و بهینه سازی فرآیند با روش سطح پاسخ و نرم افزار دیزاین اکسپرت (Design Expert) بود. بدین منظور، 18 مدل توسط نرم افزار ارایه شد و نمونه ها در محلول های تولیدی غوطه ور و پس از تشکیل پوشش، در دمای 4 درجه سلسیوس به مدت 6 روز نگهداری شدند. عدد پراکسید (peroxide value or PV)  تیوباربیتوریک اسید (Thiobarbituric acid or TBARS)، مقدار کل بازهای ازته فرار (Total Volatile Basic Nitrogen or TVBN) و pH آن ها اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت بیوپلیمرها و اسانس، کلیه پارامترهای فوق، در حدود پایین تری قرار داشتند بطوریکه در نمونه پوشش دهی شده با حداکثر غلظت مواد، مقادیر عدد پراکساید، تیوباربیتوریک اسید،  بازهای ازته فرار کل و pH  (در صد گرم)، به ترتیب معادل 05/1 میلی اکی والان، 05/0 میلی گرم، 7/5 میلی گرم  و 2/6 بود در حالیکه این مقادیر برای نمونه پوشش دهی شده با حداقل غلظت ها، به ترتیب 44/3 میلی اکی والان، 305/0 میلی گرم، 85/10 میلی گرم و 79/6 بودند. با بهینه سازی توسط نرم افزار، بهترین پوشش، با 214/11 درصد وزنی/وزنی کنسانتره پروتیین آب پنیر، 25 درصد وزنی/وزنی مالتودکسترین و 402/3 درصد حجمی/وزنی اسانس رزماری تولید گردید.
    کلیدواژگان: پوشش دهی- آب پنیر- مالتودکسترین- رزماری، تیلاپیا
  • مهسا جعفرپور، هاجر عباسی*، محمد گلی صفحات 71-88
    اسانس ها و عصاره های گیاهان دارویی به دلیل داشتن ترکیبات زیست فعال متعدد دارای خواص فراسودمندی ازجمله خواص آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی هستند و به عنوان افزودنی ها و نگهدارنده های خوراکی طبیعی مورد توجه قرار گرفته اند. در این تحقیق دو گیاه هوفاریقون (Hypericum perforatum L.) و لعل کوهستان (Oliveria decumbens Vent.) با استفاده از روش خیساندن و با کمک امواج التراسونیک عصاره گیری شدند و ترکیبات هر عصاره توسط GC-MS شناسایی گردید. محتوی ترکیبات فنولیک کل، میزان فعالیت آنتی اکسیدانی و خاصیت ضدمیکروبی آن ها ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد و حداقل غلظت های بازدارندگی و کشندگی هر عصاره در مقابل چند میکروارگانیسم مهم در صنعت غذا ارزیابی گردید. نتایج نشان می دهد که 19 ترکیب اصلی که مهمترین آن ها تیمول (40/24 درصد)، کارواکرول (00/23 درصد) و میریستیسین (78/9 درصد) هستند، 22/90 درصد عصاره لعل کوهستان را شامل می شوند. در عصاره هوفاریقون، 20 ترکیب مختلف، 16/94 درصد از عصاره را تشکیل می دهد که هیپرسین (92/25درصد) و هایپرفورین (69/16درصد) مهم ترین ترکیبات موثره شناسایی شده در این عصاره هستند. محتوی ترکیبات فنولیک عصاره هوفاریقون  و لعل کوهستان  به ترتیب 0/24 و 5/9 میلی گرم در گرم وزن خشک ارزیابی شد. عصاره هوفاریقون فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتری در مقایسه با عصاره لعل کوهستان نشان می دهد (IC50 عصاره های هوفاریقون و لعل کوهستان به ترتیب 173/0 و 470/0 گرم بر میلی لیتر). عصاره لعل کوهستان به خوبی قادر به بازدارندگی فعالیت استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیا کلی و آسپرژیلوس نایجر است، درحالی که عصاره هوفاریقون تنها موجب محدود کردن فعالیت استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیا کلی می گردید و هیچ گونه تاثیری بر قارچ آسپرژیلوس نایجر نداشت.
    کلیدواژگان: هوفاریقون، لعل کوهستان، آنتی اکسیدان، حداقل غلظت بازدارنده، کروماتوگرافی گازی
|
  • Mahsa Karimpour, Afshin Javadi, Shahin Zomorodi *, Navideh Anarjan Pages 1-15
    The production of imitation whey-less cheeses is one of the new achievements in the dairy industry, which has been noted for its nutritional and economic aspects. In these cheeses, it is possible to increase the nutritional value of cheese and decrease the production costs by using plant ingredients. The effect of quinoa germs was investigated on the physicochemical properties, phenol compounds, textural profile, and microbial and sensory properties of whey-less cheese. The results showed that with increasing quinoa germs, the dry matter, acidity, and fat in dry matter content increased and moisture and protein content decreased in all samples (p<0.05). The value of hardness, springiness and cohesiveness of the samples containing quinoa germs were significantly lower than the control sample (without quinoa germs). However, the samples with higher amounts of quinoa germs had the highest hardness, springiness, cohesiveness, gumminess and chewiness compared to the ones with lower values of quinoa germs (p<0.05). According to the sensory results, the flavor score was significantly improved by adding the quinoa gems up to 6%. But with the increasing germs to 9 %, the flavor score decreased significantly (p<0.05). Based on the results obtained in this study, 6% of quinoa germs can be used in the preparation of whey-less functional cheese.
    Keywords: Fresh whey less cheese, quinoa germs, textural profile
  • Somayeh Shahrokh Shahraki *, Mohammad Khodadadi, Azam Mokhtari Pages 17-29

    The aim of this study was to investigate the effects of thyme endophytes belonging to the Lordegan region on Shigella sonnei and Candida albicans.  Thyme components were immersed in 70% ethanol (2 minutes), 3.5% sodium hypochlorite (5 minutes), and 75% ethanol (30 seconds), respectively, and lastly washed with sterile distilled water. Subsequently, they were cultured on YEA and PA medium, and the endophytes were isolated. A total of 8 bacterial endophytes were taken from different parts of the Lordegan thyme plant (stem, leaves, and roots) and examined. The endophytes isolated from thyme were bacilli, coccobacilli, and cocci. Antimicrobial and inhibitory properties of endophytes isolated from Lordegan thyme were studied in two methods structural factors and secretory metabolites of endophytes. The results of this study showed the beneficial effects of thyme endophytes on Shigella sonnei and Candida albicans. Bacterial endophytes isolated from thyme (roots stems and leaves) showed stronger inhibitory effects than the study of secretory metabolites against S. sonnei and C. albicans. In general, thyme could be a good alternative to chemical drugs in the treatment of Candida infections, especially cutaneous mucosal candidiasis, and shigellosis, and can be used in therapeutic cases, food, health, and pharmaceutical industries.

    Keywords: Endophyte, Lordegan Thyme, Shigella sonnei, Candida albicans
  • Ebrahim Rahimi *, Mohammad Amin Heidarzadi, Najmeh Vahed Dehkordi Pages 31-40
    Fish and shrimp are very good sources of nutrients such as omega-3 fatty acids, vitamin D, and protein, so they form an important part of people's diet; However, seafood can bring risks for consumers, so the purpose of this study is to investigate the prevalence of Vibrio types in fish and shrimps caught in Qeshm city, Iran. In this study, 250 samples, 50 of each sample, including salted fish, Halvasfid, milkfish, shoe fish, and shrimp, were randomly taken from the beach of Qeshm City and transferred to the food hygiene laboratory of Shahrekord Azad University. The samples were tested according to the standard method of searching for Vibrio species. SPSS version 23 statistical software and chi-square statistical test were used for data analysis. The limit of significance in this study was considered (P<0.05). The results showed that the highest level of contamination among Vibrio was related to parahaemolyticus with 74% of contamination and the lowest level of contamination was related to alginolyticus with 14% of contamination. The contamination rate of salted fish, Halvasfid, milkfish, shoe fish, and shrimp were 30, 16, 6, 24, and 23% respectively. In this study, the risk of consuming raw, half-cooked, or undercooked products is clear. Therefore, it is important to pay attention to the hygiene principles after catching, i.e., freezing until the time of consumption and adequate cooking of the product.
    Keywords: fish, Shrimp, Vibrio, microbial contamination, Qeshm
  • Zahra Salahshooriyan, Mohammad Hosein Movassagh * Pages 41-49
    Histamine and tyramine are biogenic amines, which are toxic compounds produced by several microorganisms as a result of the metabolism of some amino acids and the decarboxylation reaction during fermentation or food spoilage. This study aimed to investigate the content of histamine and tyramine in cheeses distributed in Qazvin. Sixty samples including 30 samples of Koozeh cheese, 15 samples of pasteurized cheese, and 15 samples of probiotic cheese were collected randomly from September to December 2021 from Qazvin. The content rates of histamine and tyramine in the samples were determined by high-performance liquid chromatography. All cheese samples contained histamine and the samples of Koozeh, pasteurized and probiotic cheeses contained 100%, 100% and 6.66% of histamine, respectively which are higher than the permissible limit (100 mg/kg). The mean value of histamine in the samples of Koozeh, pasteurized and probiotic cheeses were 208.37±34.94, 123.80 ± 12.04, and 66.67 ± 18.27 mg/kg, respectively (p<0.05). The values of tyramine in all the samples were within the permissible limit (600 mg/kg) and the mean values of tyramine in the samples of Koozeh, pasteurized and probiotic cheeses were 145.85 ± 15.24, 77.49 ± 10.34, and 45.98 ± 9.31 mg/kg, respectively(p<0.05). According to the results, it seems that the use of Koozeh and pasteurized cheeses in Qazvin is not suitable for people who are sensitive to high levels of histamine, and it is recommended that this group of people use probiotic cheese.
    Keywords: Histamine, Tyramine, Cheese, High-performance liquid chromatography, Qazvin
  • Sahar Mirbagheri, Azadeh Salimi *, Ashkan Jebelli Javan, Sara Mehdizadeh Mood Pages 51-70
    polyunsaturated fatty acids, and pH. One of the methods which can control the spoilage rate is the use of natural coatings. This study aimed to investigate the effect of coating Tilapia fish fillets with whey protein concentrate (10, 15, and 20% w/w), maltodextrin (15, 20, and 25% w/w), and rosemary essential oil (1, 3 and 5% v/w). The optimization of the process was conducted by response surface methodology and Design Expert software. For this purpose, 18 models were presented by the software, and the samples were immersed in the produced solutions and were kept at 4 °C for 6 days. After this period, peroxide value (PV), Thiobarbituric acid (TBARS), Total Volatile Basic Nitrogen (TVBN), and pH were measured. The results showed that by increasing the concentration of biopolymers and essential oil, all the investigated parameters were in lower limits, and in the sample coated with the maximum concentration of substances, the values of PV, TBARS acid, TVBN, and pH (in 100 grams), were 1.05 meq, 0.05 mg, 5.7 mg and 6.2, respectively, while these values for the coated sample with minimum concentrations, were 3.44 meq, 0.305 mg, 10.85 mg and 6.79 respectively. By optimizing the production process by software, the best solution was achieved by mixing 11.214% w/w of whey protein concentrate, 25% w/w of maltodextrin, and 3.402% v/w of rosemary essential oil.
    Keywords: Coating, Whey, Maltodextrin, Rosemary, Tilapia
  • Mahsa Jafarpour, Hajar Abbasi *, Mohammad Goli Pages 71-88
    Essential oils and extracts of medicinal plants have been highly regarded as natural food additives and preservatives due to the presence of bioactive compounds and functional activities, including antioxidant and antimicrobial properties. In this research, Hypericum perforatum and Oliveria decumbens were extracted by the maceration method and ultrasonic waves. Total phenolic compounds, and antioxidant as well as antimicrobial activities were assessed by GC-MS. Minimum inhibitory and minimum bactericidal concentrations against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, and Aspergillus niger were evaluated. The results showed that 19 main compounds, the most important of which are Thymol (24.40%), Carvacrol (23.00%), and Myristicin (9.78%), comprise 90.22% of O. decumbens extract. In the extract of H. perforatum, 20 compounds constitute 94.16% of the extract, among which Hypericin (25.92%) and Hyperforin (16.69%) are the most important effective compounds. The content of phenolic compounds of Hypericum perforatum and O. decumbens extracts were 24.0 and 9.5 mg/g of dry weight, respectively. H. perforatum extract shows higher antioxidant activity compared to O. decumbens extract (IC50 of H. perforatum and O. decumbens extracts are 0.173 and 0.470 g/ml, respectively). The extract of H. perforatum inhibited the activity of S. aureus and E. coli, however, did not significantly inhibit the activity of A. niger.
    Keywords: Hypericum Perforatum, Oliveria decumbens, Antioxidant, MIC, GC-MS