فهرست مطالب

اطلاع رسانی پزشکی نوین - سال نهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1402)

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال نهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد حیدری*، کوثر کریمی، طالب خداویسی صفحات 2-7

    بیماری های مزمن در یک دهه اخیر در حال گسترش بوده اند. درمان این بیماری ها مستلزم مراجعه مکرر به بیمارستان و نظارت بر علایم می باشد [1]. دیابت نوع 2 به عنوان یک بیماری مزمن از چالش های مهم سلامت در سطح جهان بوده که بر کیفیت زندگی تاثیر گذاشته است و زمینه ساز بیماری های دیگر می باشد. شیوع دیابت نوع 2 به دلیل تغیر سبک زندگی با رشد جمعیت افزایش داشته است. این افزایش در کشورهای در حال توسعه که با چالش های ارایه خدمات سلامت همگانی مواجه هستند، بیشتر نیز بوده است. بیماری های مزمن نظیر دیابت را می توان با پشتیبانی برنامه های کاربردی تلفن همراه کنترل و مدیریت کرد. رشد و توسعه فناوری های دیجیتالی ازجمله سلامت همراه به طور فزآینده ای برای حمایت از مدیریت بیماری های مزمن به کارگرفته شده و به تغییر در شیوه ارایه خدمات مراقبت های بهداشتی منجر شده است [2، 3].

    کلیدواژگان: سلامت همراه، دیابت، دیابت نوع 2، خودمدیریتی، برنامه کاربردی
  • لیلا شاهمرادی، مینا اکبریان، رویا نعیمی*، مریم ابراهیمی صفحات 8-19
    هدف

    در راستای گردآوری، ذخیره و توزیع استاندارد اطلاعات پرونده الکترونیک سلامت بیماران مبتلا به تنبلی چشم، تعیین عناصر داده از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین مجموعه حداقل داده تنبلی چشم انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی بود که در سال 1399 انجام شد. برای شناسایی عناصر داده، جست وجو در پایگاه های پابمد، اسکوپوس،گوگل اسکالر، وب آو ساینس، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مگیران و سامانه دانش گستر برکت و مطالعه پرونده بیماران تنبلی چشم و مشورت با متخصصین چشم بیمارستان فارابی انجام شد. سپس پرسش نامه ای شامل 2 بخش «اطلاعات جمعیت شناختی متخصصین» و «مجموعه پیشنهادی حداقل داده تنبلی چشم» در مقیاس 5 درجه ای لیکرت تهیه شد. پس از تایید روایی و پایایی پرسش نامه، جهت تکمیل آن، 20 نفر از افراد خبره درمانگاه تنبلی چشم بیمارستان فارابی به صورت نمونه دردسترس انتخاب و پرسش نامه در اختیار آن ها قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و نسخه 20 نرم افزار SPSS انجام شد. درنهایت، عناصری که موافقت بالای میانگین 3 را کسب کردند، به عنوان مجموعه حداقل داده تنبلی چشم منظور شدند. 

    یافته ها

    از 98 عنصر داده پیشنهادی، 92 عنصر داده به عنوان مجموعه حداقل داده تاییدشده برای تنبلی چشم تعیین و در 6 دسته کلی داده های جمعیت شناختی، اطلاعات بالینی، نوع انحراف چشم، تست های حسی، تجویز پزشک و طرح درمان طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد یکپارچه سازی اطلاعات بیماران مبتلا به تنبلی چشم و بهبود مدیریت اطلاعات آن ها ازطریق تعیین مجموعه حداقل داده های تنبلی چشم میسر می شود. درواقع با ذخیره و بازیابی اطلاعات استاندارد در قالب مجموعه حداقل داده، امکان مقایسه اطلاعات، دستیابی به اطلاعات باکیفیت و افزایش اثربخشی خدمات درمانی فراهم می شود.

    کلیدواژگان: تنبلی چشم، پرونده الکترونیک سلامت، عنصر داده ای مشترک
  • رضا بشارتی* صفحات 20-35
    هدف

    نداشتن مدل مناسب برنامه ریزی ازجمله مهم ترین موانع بر سر راه برنامه ریزی استراتژیک در بیمارستان ها می باشد. بنابراین این مطالعه با هدف طراحی مدل برنامه ریزی استراتژیک برای بیمارستان های وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد.

    روش ها

    در این پژوهش کاربردی از روش های مروری، تطبیقی، کمی و کیفی استفاده شد. ابتدا مدل های مختلف برنامه ریزی استراتژیک جمع آوری و مدل مفهومی پژوهش طراحی شد. سپس پرسش نامه تحقیق برحسب متغیرهای مختلف مدل ها طراحی و با نظرخواهی از خبرگان اعتبارسنجی شد. پرسش نامه توسط 30 نفر از صاحب نظران تکمیل و نتایج با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل و مدل به روش دلفی نهایی شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه درزمینه مراحل مدل برنامه ریزی استراتژیک نشان داد عوامل «تشکیل تیم برنامه ریزی(0±5)»، «ایجاد فرهنگ و توان علمی برنامه ریزی در مدیران و کارکنان (0/34±4/87)» و درزمینه مراحل اجرایی «برنامه عوامل ابلاغ و اجرای برنامه تاییدشده (0/34±4/87)» و «پایش برنامه های تاییدشده و ارزیابی مستمر آن ها (34/0±87/4)» و درزمینه ترکیب اصلی تیم برنامه ریزی عضویت «مدیر بیمارستان (0±5)»، «یک نفر متخصص در برنامه ریزی (0/46±4/87)» از دیدگاه خبرگان بیشترین میانگین نمرات را کسب کرده اند. 

    نتیجه گیری

    بهره گیری از مدل ارایه شده و انجام برنامه ریزی استراتژیک براساس مراحل اجرایی آن توسط تیمی با اعضای پیشنهادشده می تواند مراحل تدوین و اجرای طرح ها را در بیمارستان های وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، مدل، بیمارستان، برنامه ریزی
  • فاطمه بهادر، زهره جوانمرد، اعظم صباحی، یوسف سادات، فاطمه عامری، حمیده احتشام* صفحات 36-45
    هدف

    اطلاعات مرگ ومیر یکی از بزرگترین منابع اطلاعاتی علوم بهداشتی می باشد که تصویر جامعی از سطح بهداشت و سلامت مردم یک جامعه است و به عنوان مبنایی برای برنامه ریزی، مدیریت و ارزیابی بخش بهداشت در تمام کشورها به کار می رود. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی میزان مطابقت گواهی فوت صادرشده با قوانین کدگذاری مرگ ومیر در دهمین نسخه کتاب طبقه بندی بیماری ها در بیمارستان چمران شهرستان فردوس سال 1397 صورت گرفت.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است که با استفاده از سیاهه محقق ساخته انجام شد. سپس جهت تحلیل داده ها از نسخه 16 نرم افزار SPSS استفاده شد و ازطریق آمار توصیفی داده ها تجزیه وتحلیل شد. 

    یافته ها

    در این پژوهش از مجموع 97 پرونده فوتی، 9 پرونده به علت عدم دسترسی به متن کامل یا گواهی فوت از فرایند بررسی خارج شدند. 54/6 درصد از پرونده ها اشتباه و 31/1 درصد از پرونده ها به طور صحیح کدگذاری شده بودند. بیشترین قانون مورد استفاده برای انتخاب علت زمینه ای قانون عمومی و قوانین تعدیل A-F کمترین استفاده را داشتند. 

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل نشان داد تنها در حدود یک سوم از پرونده ها بین کدگذاری گواهی فوت و قوانین دهمین نسخه کتاب طبقه بندی بیماری ها تطابق وجود داشت و کدگذاری گواهی های فوت در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. مدیران بیمارستان ها می توانند با برگزاری کارگاه های کدگذاری مرگ ومیر و اعمال قوانین سخت گیرانه برای ثبت صحیح گواهی ها باعث ارتقا سطح کدگذاری و بهبود سطح کدگذاری گواهی های فوت شوند.

    کلیدواژگان: طبقه بندی بین المللی بیماری ها، کدگذاری علل مرگ ومیر، گواهی فوت
  • مهرداد دهقانی، بهلول رحیمی، خدیجه مخدومی، محمد جبرائیلی* صفحات 46-55
    هدف

    باتوجه به تاثیر کیفیت خدمات ارایه شده در بخش دیالیز بر میزان بقا و کیفیت زندگی بیماران همودیالیز، پایش عملکرد این بخش حیاتی می باشد. شناسایی شاخص های کلیدی عملکرد می تواند نقش مفیدی در پایش کیفیت خدمات بخش دیالیز داشته باشد. هدف از این مطالعه تعیین شاخص های کلیدی عملکرد در داشبورد مدیریتی دیالیز می باشد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود که در سال 1401 انجام شد. جامعه پژوهش شامل 346 نفر از متخصصان نفرولوژی در سطح کشور بودند که از طریق روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به دست آمد. درمجموع 40 شاخص کلیدی عملکرد در 3 رده اصلی: ساختار (16)، فرایند (11) و پیامد (13) طبقه بندی شدند. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که از دیدگاه متخصصان نفرولوژی در شاخص های ساختاری علت زمینه ای نارسایی کلیه، بیماری همراه، گروه خونی و ابتلا به بیماری های ویروسی، وزن خشک و سابقه پیوند کلیه در شاخص های فرایندی، نوع صافی، نوع دسترسی به رگ و مدت زمان دیالیز و همچنین در شاخص های پیامد Kt/V ،URR ،nPCR و عفونت فیستول مهم ترین شاخص های کلیدی عملکرد بخش دیالیز شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    از 40 شاخص کلیدی عملکرد تعیین شده در پرسش نامه، 31 شاخص در 3 رده اصلی (ساختار12، فرایند 8 و پیامد 11) انتخاب شدند. شناسایی دقیق شاخص کلیدی عملکرد و استفاده از آن ها در پایش مستمر عملکرد مراکز دیالیز می تواند در بهبود کیفیت خدمات، مدیریت بهینه منابع و ارتقای ایمنی بیماران مثمرثمر باشد.

    کلیدواژگان: شاخص های کلیدی عملکرد، داشبورد مدیریتی، مرکز دیالیز
  • ملیحه ثاقب رای شیرازی*، حفصه فنایی، علی موصلی، سهیلا ممدی، حسین حافظی صفحات 56-69
    هدف

    باز های رایانه ای،گونه ای از فناوری نوین در حال توسعه و جذاب می باشند. این مسیله محققان را بر آن داشته تا تاثیرات این بازی ها را بر مخاطبانش مطالعه کنند. این مطالعه با تعیین هدف میزان شیوع وابستگی به باز های رایانه ای و اثرات آن در میان دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در سال 1398-1399 انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 120 نفر از دانشجویان ورودی سال تحصیلی 1398-1399 در حال تحصیل در دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان به روش نمونه گیری چند مرحله ای بررسی شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه اعتیاد به بازی های رایانه ای و تاثیر باز های رایانه ای بر وضعیت سلامت جسمی، روحی و روانی و میزان وابستگی به باز های رایانه ای بود. داده ها با نسخه 19 نرم افزار SPSS و با آزمون کای اسکویر و ضریب همبستگی پیرسون و در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    شیوع کلی وابستگی به باز های رایانه ای در بین دانشجویان شرکت کننده در این مطالعه 21/5 درصد می باشد که وابستگی زیاد 17/2 درصد و بسیار زیاد 4/3 درصد می باشد. نتایج نشان داد وابستگی به اینترنت سبب افزایش پرخاشگری و رفتار خشونت آمیز (P>0/05 ,X2=33/4)، کاهش ارتباط با دیگران (0/05<x2=43/1, P)و اختلال در انجام کارهای روزانه (0/05<x2=28/8, P) می شود.

    نتیجه گیری

    وابستگی به باز های رایانه ای با تاثیرگذاری در بروز رفتارهای خشونت آمیز و پرخاشگرانه، کاهش ارتباط با دیگران و اختلال در انجام کارهای روزانه می تواند سبب انزوا استفاده کنندگان شده و زمینه ساز بروز بیماری های جسمی، روحی و روانی شود و افت تحصیلی دانشجویان را فراهم کند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به بازی های ویدیویی، بازی های ویدیویی، دانشجویان پیراپزشکی
  • حمیده احتشام، فاطمه بهادر، زهره جوانمرد، یوسف سادات، اعظم صباحی* صفحات 70-79
    هدف

    همورویید از شایع ترین بیماری های انورکتال است که بر میلیون ها انسان در دنیا تاثیر می گذارد. اجرای برنامه مدیریت و پیشگیری همورویید با استفاده از نظام مدیریت داده های آن گامی موثر در ارتقای کیفیت مراقبت و کنترل بیماری خواهد بود. مطالعه حاضر با هدف شناسایی مجموعه حداقل داده های مورد نیاز برای ایجاد پرونده الکترونیک بیماران مبتلا به همورویید انجام شده است.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی تحلیلی (1400)، برای جمع آوری عناصر اطلاعاتی بیماران همورویید منابع معتبر اینترنتی، کتابخانه ای و پرونده های بالینی بیماران مبتلا به همورویید مطالعه شد. سپس مجموعه حداقل داده های مورد نیاز پرونده الکترونیک بیماران همورویید با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته در طیف لیکرت که روایی آن با استفاده از روش اعتبار محتوا و پایایی آن با استفاده از روش آزمون باز آزمون با ضریب همبستگی 90 درصد تعیین شد. با اجرای تکنیک دلفی، مورد اعتباریابی 20 نفر از صاحب نظران (پزشکان متخصص داخلی و پزشکان عمومی، بیمارستان های شهرستان فردوس و بیرجند و متخصصین مدیریت اطلاعات سلامت در شهرستان فردوس) قرار گرفت که به علت کم بودن متخصصان نمونه گیری انجام نشد. درنهایت یافته ها با استفاده از آمار توصیفی و با نسخه 19 نرم افزار آماری SPSS تجزیه وحلیل شدند.

    یافته ها

    درمجموع 43 عنصر داده نهایی در نظرسنجی دلفی گنجانده شد. از این تعداد 2 عنصر داده ای در مرحله اول تکنیک حذف و 39 عنصر داده ای تایید شدند و تعداد 2 عنصر داده ای(امتیاز بین 50 تا 75 درصد) همراه با 3 عنصر داده ای پیشنهاد داده شده به مرحله دوم نظرسنجی دلفی راه یافتند. از این تعداد 42 مورد در مرحله دوم تکنیک دلفی تایید شدند.

    نتیجه گیری

    تعیین مجموعه حداقل داده های همورویید با نظرسنجی از سوی متخصصان این حوزه، گامی موثر در جهت یکپارچه سازی اطلاعات این بیماران در ایران بود و موجبات بهبود مدیریت اطلاعات بیماران همورویید را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: عناصر مشترک داده، هموروئید، پرونده الکترونیک سلامت
  • اختر صیادی، صدیقه عابدینی، سمیره عابدینی، حسام الدین کمال زاده* صفحات 80-89
    هدف

    رشد تعداد افراد مسن به عنوان انقلاب خاموش پدیده قرن بیست ویکم در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است که مراقبت از آن ها به یکی از چالش های جدی بهداشتی در سراسر جهان به ویژه در بیماری های غیرواگیر تبدیل شده است. این مطالعه با هدف بررسی سواد سلامت و وضعیت خودمراقبتی سالمندان در ایران انجام شد. در این مطالعه مروری، مقالات بدون محدودیت زبانی در بانک های اطلاعاتی ایران مدکس، مگیران، دوآج، وب آو ساینس، پابمد، ساینس دایرکت، اسکوپوس و پایگاه اطلاعات علمی جست وجو شدند.

    روش ها

    درمجموع 508 مقاله انجام شده در ایران از سال 2005 تا 2021 شناسایی شد که از این تعداد 36 مقاله پس از حذف مقالات تکراری و با استفاده از چک لیست پریزما انتخاب شدند.

    یافته ها

    پس از بررسی، مقالات به 2 دسته اصلی طبقه بندی شدند. دسته اول شامل 23 مقاله که به شرح سطوح خودمراقبتی در سالمندان پرداخته بودند. دسته دوم شامل 13 مقاله که به تشریح وضعیت سواد سلامت سالمندان پرداخته بودند.

    نتیجه گیری

    وضعیت خودمراقبتی و سواد سلامت سالمندان در ایران در سطح پایینی قرار دارد و به عوامل مختلفی مرتبط است. بنابراین توجه به عوامل مرتبطی که بر سواد خودمراقبتی و سلامت تاثیر مثبت دارد مانند برنامه مداخلات آموزشی، شایسته است.

    کلیدواژگان: سالمندان، سواد سلامت، خودمراقبتی، ایران
  • مریم طاوسی، سعید شیرشاهی*، نصرت ریاحی نیا صفحات 90-101
    هدف

    امروزه، با گسترش و همه گیری ویروس کرونا در سطح بین المللی، اینفودمیک نیز شیوع یافته است که جای تامل دارد. سازمان بهداشت جهانی به لزوم توجه به این حوزه اشاره کرده است. نقش اینفودمیک در واکسیناسیون نیز می تواند مهم باشد، بنابراین پژوهش حاضر به ترسیم نقشه علم نگاشتی اینفودمیک حوزه کووید-19 می پردازد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی-علم سنجی است. داده ها از وبگاه علوم و پابمد استخراج شد. جامعه را تمامی مدارک تولیدشده در حوزه اینفودمیک (شامل اطلاعات اشتباه سهوی و عمدی و شایعات ایجادشده توسط رسانه ها، افراد و صفحات وب و غیره) ویروس کووید-19 که در بازه زمانی سال های 2019 الی 2022 تولید شده است، تشکیل می دهند. برای ترسیم ساختار علمی، از نرم افزار علم سنجی ویس ویویر بهره گرفته شد.

    یافته ها

    خروجی های پایگاه وب آو ساینس نشان داد که مقولات بهداشت حرفه ای و عمومی، مهم ترین مقولات مورد مطالعه و لوفتوس نویسنده ای بود که بیشترین تولیدات علمی را داشته است. کشورهای ایالات متحده امریکا، انگلیس و استرالیا رتبه اول تا سوم و ایران رتبه 33 جهان را به خود اختصاص داده است. نقشه علم نگاشتی حاصل از پایگاه ها نشان از هم رخدادهای دولت، واکسیناسیون و رسانه های اجتماعی به عنوان مهم ترین آیتم های تشکیل دهنده نقشه ها بود.

    نتیجه گیری

    برای کنترل اینفودمیک حوزه کووید-19 نیاز به سیاستگذاری در حوزه اطلاعات منتشرشده در شبکه های اجتماعی و نقش دولت ها در کنترل آن است. توجه به ارتباط اینفودمیک با نرخ واکسیناسیون از مهم ترین آیتم های مرتبط با اینفودمیک حوزه کووید-19 می باشد که نیازمند سیاستگذاری صحیح از سوی وزارت بهداشت در این حوزه است.

    کلیدواژگان: کووید-19، نقشه علمی، اینفودمیک، شبکه های اجتماعی
|
  • Mohammad Heydari*, Kosar Karimi, Taleb Khodaveisi Pages 2-7

    Chronic diseases have been increased in the last decade. Treatment of these diseases requires frequent visits to the hospital and monitoring of symptoms [1]. Type 2 diabetes (T2D) as a chronic disease, is one of the most important health challenges in the world, which affects the quality of life and leads to other diseases. The prevalence of T2D has increased with the increase of population due to lifestyle changes. This increase is more in developing countries facing challenges in receiving public health services. The growth and development of digital technologies, including mobile health, have led to their increased use in managing chronic diseases and thus have led to changes in the way healthcare services are delivered [2, 3].

    Keywords: Mobile health, Diabetes, Type 2 diabetes, Self management, Application
  • Leila Shahmoradi, Mina Akbarian, Roya Naemi*, Maryam Ebrahimi Pages 8-19
    Objective

    To collect, store, and distribute the electronic health records of patients with amblyopia, it is important to determine the data elements. The present study aims to determine the minimum data set (MDS) for electronic health record of patients with amblyopia in Iran.

    Methods

    This is an applied study that was conducted in 2020. To identify data elements, a search was conducted in PubMed, Scopus, Google Scholar, Web of Science, Scientific Information Database (SID), Magiran and Barakat knowledge system and the records of patients with amblyopia were examined and consultation with ophthalmologists in Farabi Hospital was done. Then, a questionnaire with two sections of “demographic information” and “suggested MDS for amblyopia” was prepared based on a five-point Likert scale. After confirming the validity and reliability of the questionnaire, it was completed by 20 experts from the amblyopia clinic of Farabi Hospital who were selected using a convenience sampling method. Data analysis was done using descriptive statistics in SPSS software. The data elements with an agreement score >3 were selected for the MDS of amblyopia.

    Results

    Out of 98 proposed data elements, 92 were included in the MDS for amblyopia and were classified into 6 categories of demographic data, clinical data, type of strabismus, sensory tests, doctors’ prescriptions, and treatment plan.

    Conclusion

    It seems that the integration of information for patients with amblyopia in Iran and the improvement of their information management can be possible by determining the MDS for their electronic health record. By storing and retrieving standard electronic health information based on a minimum data set, it is possible to compare information, obtain high-quality information, and increase the effectiveness of medical services.

    Keywords: Amblyopia, Electronic health record, Common Data Elements
  • Reza Besharati* Pages 20-35
    Objective

    Not having a suitable planning model is one of the most important barriers to strategic planning in hospitals of Iran. This study aims to design a strategic planning model for hospitals affiliated to Islamic Azad University in Iran.

    Methods

    In this applied study, the review, comparative, quantitative and qualitative methods were used. First, different strategic planning models were collected and, based on them, a conceptual model was designed. Then, a researcher-made questionnaire was designed based on the different dimensions of the model and validated according to a panel of experts. The questionnaire was completed by 30 experts and the results were analyzed using one-way analysis of variance, and the model was finalized by applying the Delphi method.

    Results

    Regarding the steps of strategic planning, the factors “formation of planning team” (5±0), and “creating the culture and scientific ability for planning in managers and employees” (4.87±0.34) obtained the highest scores. Regarding the implementation steps of the plan, the factors “receiving and implementing the approved plan” (4.87±0.34) and “monitoring of approved plans and their continuous evaluation” (4.87±0.34) had the highest scores. Regarding the strategic planning team members, “hospital manager” (5±0), and “one expert in planning” (4.87±0.46) obtained the highest scores.

    Conclusion

    The use of the presented strategic planning model based on its implementation steps by a team with the suggested members can improve the stages of developing and implementing plans in hospitals affiliated to Islamic Azad University.

    Keywords: Strategic planning, Modeling, Hospital
  • Fatemeh Bahador, Zohreh Javanmard, Azam Sabahi, Yousef Sadat, Fatemeh Ameri, Hamideh Ehtesham* Pages 36-45
    Objective

    Mortality information is one of the largest sources of health information about the community health and is a basis for planning, managing and evaluating the health sector in all countries. This study aims to measure the level of compliance of the death certificate issued in Chamran Hospital in Ferdous, Iran with death coding rules of the 10th edition of international classification of diseases (ICD-10).

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study using a researcher-made checklist. Data analysis was done in SPSS software, version 16 using descriptive statistics.

    Results

    Out of 97 medical records, 9 were excluded due to lack of access to the death certificate. It was found out that 54.6% of the records were coded incorrectly and 31.1% had correct death coding. The most used ICD-10 rule for choosing the underlying cause of death was the general principle and the modifications rules A to F were the least used ones.

    Conclusion

    Only in 36.1% of the medical records of death cases in Chamran Hospital, there was a compliance with death coding rules of ICD-10 which is not favorable. Hospital managers can improve the coding status of death certificates by holding death coding workshops and applying strict rules for correct registration of certificates.

    Keywords: International Classification of Diseases, Cause of death coding, Death Certificates
  • Mehrdad Dehghani, Bahlol Rahimi, Khadijeh Makhdomi, Mohamad Jebraeily* Pages 46-55
    Objective

    Considering the impact of service quality in the hemodialysis departments on the survival rate and quality of life (QoL) of patients, it is important to monitor the performance of this department. In this regard, identifying key performance indicators (KPIs) can be useful. This study aims to determine the k KPIs in the dialysis management dashboard.

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional study that was conducted in 2022. Participants were 346 nephrology specialists in Iran which were selected using the census method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire with acceptable validity and reliability. Data were analyzed using SPSS software, version 16.

    Results

    A total of 40 KPIs were identified in three main categories: Structure (n=16), process (n=11), and outcome (n=13). The most important structure-related KPIs were: Underlying cause of kidney failure, comorbidity diseases, blood type, history of viral diseases, dry weight, and history of kidney transplantation. The most important process-related KPIs were: Type of filtration, type of vascular access, and duration of dialysis. The most important outcome-related KPIs were: Kt/V, urea reduction ratio, normalized protein catabolic rate, and fistula infection.

    Conclusion

    Accurate identification of KPIs and their use in continuous monitoring of dialysis department performance can help improve service quality and patient safety.

    Keywords: Key performance indicators, Management dashboard, Hemodialysis department
  • Malihe Sagheb Ray Shirazi*, Hafseh Fanaei, Ali Mouseli, Soheila Madadi, Hosein Hafezi Pages 56-69
    Objective

    Video games are a type of modern technology that has become popular and has attracted the attention of researchers to assess its effects of users. This study aims to determine the prevalence of video game addiction and its effects among paramedical students of Hormozgan University of Medical Sciences in Iran.

    Methods

    In this descriptive-analytical study that was conducted in 2020, 120 paramedical students of Hormozgan University of Medical Sciences were selected by multi-stage sampling method. Data collection tool had two sections: Demographic information and video game addiction survey (effect of video games on physical/mental health and level of addiction). Data were analyzed in SPSS software, version 19 using chi-square test and Pearson correlation test. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The overall prevalence of video game addiction among students was 21.5% (17.2% with high addiction and 4.3% with very high addiction). The results showed that video game addiction increased aggression and violent behaviors (X2=33.04, P<0.05), reduced social interactions (X2=43.1, P<0.05), and interfered with doing everyday tasks (X2=28.8, P<0.05).

    Conclusion

    Video game addiction by causing violent and aggressive behaviors, reducing interactions with others, and disrupting daily activities can lead to the isolation of students, physical and mental health problems, and academic failure.

    Keywords: Video game addiction, Video games, Paramedical students
  • Hamideh Ehtesham, Fatemeh Bahador, Zohreh Javanmard, Yousef Sadat, Azam Sabahi* Pages 70-79
    Objective

    Hemorrhoid disease is one of the most common anorectal diseases that affect millions of people around the world. Implementing a hemorrhoid management and prevention program using its data management system can be an effective step to improve the quality of care, control disease, and improve the society health. The present study aims to determine the minimum data set (MDS) for electronic health record of patients with hemorrhoid disease in Iran.

    Methods

    In this descriptive-analytical stud that was conducted in 2021, related papers and clinical records of patients with hemorrhoid disease in Iran were first studied. Then, the proposed MDS was validated using a researcher-made questionnaire based on a Likert scale with acceptable content validity and test-retest reliability (r=0.90), and by implementing the Delphi technique based on the opinions of 20 experts (internal medicine specialists and general practitioners in hospitals of Ferdous and Birjand cities and health information management specialists in Ferdous city). Sampling was not done due to the low number of participants. Finally, the findings were analyzed using descriptive statistics in SPSS software version 19.

    Results

    A total of 43 data elements were finally selected for implementing the Delphi technique. Of these, two data elements were removed in the first round; therefore, 39 data elements as well as two data elements with a score of 50-75% and three suggested data elements entered the second round of Delphi. Of these, 42 were approved in the second round.

    Conclusion

    Determining the MDS for electronic health record of patients with hemorrhoid disease can be an effective step towards integrating the information of these patients in Iran and can improve their information management.

    Keywords: Common data elements, Hemorrhoids, Electronic health records
  • Akhtar Sayadi, Sedigheh Abedini, Samireh Abedini, Hesamaddin Kamal Zadeh* Pages 80-89
    Objective

    The growth in the number of older people as the silent revolution is a phenomenon of the 21st century in developed and developing countries. Their care has become one of the serious health challenges around the world, especially for those with non-communicable diseases. This study was aims to investigate the health literacy and self-care status of the elderly in Iran.

    Methods

    In this review study, a search was conducted for the related studies in Iran published from 2005 to 2021 in Scopus, ScienceDirect, PubMed, Web of Science, DOAJ, Magiran, IranMedex and Scientific Information Database (SID). Selection methods for study: Initial search yielded 508 articles, of which 36 were finally selected after eliminating duplicates and using the PRISMA checklist.

    Results

    Of 36 articles, 23 assessed the self-care status in the elderly and 13 assessed the health literacy level of the elderly.

    Conclusion

    The self-care and health literacy of the elderly in Iran is at low level and are related to various factors. It is necessary to use methods with positive effect on their self-care and health literacy such as educational interventions.

    Keywords: Elderly, Health literacy, Self-care, Iran
  • Maryam Tavosi, Saeid Shirshahi*, Nosrat Riahinia Pages 90-101
    Objective

    With the spread of COVID-19, infodemic also spread. The World Health Organization (WHO) has indicated the need to pay attention to manage infodemic. The role of infodemic in vaccination can also be important. The present study aims to provide the science map of studies on COVID-19 infodemic.

    Methods

    This is an applied scientometric study. Data were extracted from the Web of Science and PubMed databases. The study population consists of all studies in the field of COVID-19 infodemic published from 2019 to 2022. To draw the science map, VOSviewer software was used.  

    Results

    The results based on the Web of Science data showed that professional and public health categories were the most important categories and Loftus Ef was the author with the most scientific productions. The U.S, U.K, and Australia ranked first to third, while Iran ranked 33rd in the world producing scientific works in the field of COVID-19 infodemic. The science map obtained from the databases showed the co-occurrences of the government, vaccination and social media as the most important items that made up the maps.

    Conclusion

    To control the COVID-19 infodemic, there is a need for policy making in this field and the information published in social media and pay attention to the role of government in controlling it. The relationship between infodemics and vaccination rate is also important, which requires a correct policy by the Ministry of Health.

    Keywords: COVID-19, Science map, Infodemic, Social media