فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 53 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید منصور رشیدی، سحر طوفان*، احد نژاد ابراهیمی صفحات 1-17

    مقدمه و هدف پژوهش:

     منظر شهری تاریخی به عنوان گونه ای از منظرهای فرهنگی، رویکردی جدید نسبت به شهر را مطرح می کند که در آن بازخوانی تعامل پایدار انسان و طبیعت در بستر شهر تاریخی مورد توجه است. شهرستان تکاب به عنوان یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی علیرغم داشتن انواع جاده های دیدنی مانند جاذبه های تاریخی، ازجمله مجموعه باستانی تخت سلیمان که به عنوان چهارمین اثر تاریخی کشور در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده و جاده های طبیعی همچون دریاچه تخت سلیمان، کوه زندان، چین متحرک چملی و دارا بودن تعدادی چشمه آب گرم و سرد معدنی، درزمینه زیستی و گردشگری دارای وضعیت کاملا مناسب نمی باشد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش بر مبنای روش کلی توصیفی- تحلیلی انجام شده است. روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزاری تحلیلی مانند spss و روش آمار توصیفی چولگی و کشیدگی و نمودار هیستوگرام بررسی مولفه های و متغیرها با استفاده از تحلیل های آماری و همبستگی و آزمون های شاخص دریافتی به تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده پرداخته و از جدولSWOT نیز به منظور تجزیه و تحلیل نهایی اطلاعات و داده ها نقاط قوت و ضعف مجموعه به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    مقدار عددی ضریب آلفای کرونباخ که شامل 25 سوال پرسش نامه را در نظر گرفته است برابر با 0.947 به دست آمده که نشان می دهد پرسشنامه دارای پایایی مورد قبول و عالی می باشد.

    نتیجه گیری

    دستیابی به طراحی زمینه گرا و هماهنگی با بستر ناممکن نیست و حتی با الگوی از محل و استفاده از مصالح بومی، می توان عوامل محیطی را در طرح ها در نظر گرفت. ارزش های تاریخی و رابطه آنها با شیوه های مدیریت در مواجهه با چگونگی مرمت و میراث معماری و به خصوص در دوره های تاریخی، عناصر کالبدی، فضایی و مواد و مصالح آن با توجه به زمینه گرایی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: تخت سلیمان، زمینه گرایی، آذربایجان غربی
  • عزیز دنیادیده، رسول صمدزاده*، علی پناهی صفحات 18-34

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    نخستین گام برای کاهش مخاطرات لرزه ای به عنوان شناخته شده ترین بلایای طبیعی، شامل درک خطر و سنجش و ارزیابی راهبردهای احتمالی، برای کاهش آن است. هدف اصلی این پژوهش سنجش آسیب پذیری شهر اردبیل در مقابل خطرپذیری لرزه ای است. قلمرو جغرافیایی پژوهش، مناطق پنجگانه شهر اردبیل می باشد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بوده و روش اجرای آن توصیفی تحلیلی است. بطوریکه برای واکاوی داده ها از فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) جهت وزن دهی چهار معیار در قالب 19 زیرمعیار استفاده شده است. با ترکیب لایه های اطلاعاتی در نرم افزار Arc GIS و با تلفیق نقشه معیارهای مورد بررسی، نقشه پهنه های آسیب پذیری تهیه و طبقه بندی شده است.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از اهمیت بالای معیار برنامه ریزی با 13 زیرمعیار و وزن کلی 480/0 و زیرمعیار کاربری اراضی با وزن کلی 072/0 در آسیب پذیری شهر اردبیل می باشد. معیار سازه ای با چهار زیرمعیار کیفیت، قدمت، تعداد طبقات و گونه شناسی سازه ای با وزن 408/0 و معیار طبیعی با دو زیرمعیار گسل و شیب زمین با وزن 035/0 در آسیب پذیری لرزه ای شهر اردبیل نقش دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بخش های شمال، شمال باختری، خاوری و مرکز شهر اردبیل آسیب پذیرترین محدوده ها در برابر خطر زمین لرزه می باشند و جنوب شهر نیز مقاوم ترین محدوده محسوب می گردد. نتایج تحلیل آسیب پذیری فضاهای شهر اردبیل، نشان می دهد که حدود 30 درصد از فضاهای شهری در برابر خطر زمین لرزه آسیب پذیری متوسط به بالا و حدود 50 درصد در معرض آسیب پذیری بالا قرار دارند و ساختار کالبدی مناسب و موزونی را برای مدیریت بحران ناشی از لرزه خیزی شهری ارایه نمی کنند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری لرزه ای، تحلیل سلسله مراتبی، زمین لرزه، شهر اردبیل، ARC GIS
  • فرزاد محمدی، محمد رحمانی قصبه*، غلامحسین ناصری صفحات 35-51

    مقدمه و هدف پژوهش:

     پیامدهای منفی محیط زیستی در جهان اتفاق افتاد که ناشی از عدم توجه صحیح  به توسعه اقتصادی و تاثیر آن بر محیط زیست طبیعی می باشد. در همین راستا رویکرد های مختلفی مربوط به معماری سبز وجود دارد که طراحان را به حفاظت از انرژی، در نظر گیری ویژگی های محلی مکان، کار با کاربران ساختمان و جوامع اطراف، کاهش استفاده از منابع تجدید ناپذیر، توجه به اقلیم محل و کل گرایی تشویق  می نماید. استانداردهای بین المللی در کشورهای مختلف بر اساس این اصول تدوین شده اند که از آن جمله می توان به استاندارد LEED  به معنای راهنمای طراحی و محیطی انرژی و BREEAM استاندارد ارزیابی کیفیت محیط زیستی ساختمان اشاره کرد. هدف پژوهش حاضر، تدوین  شاخص های BREEAM وLEED  بر بهسازی مدارس با رویکرد اکولوژیک در مدارس دوره متوسطه استان های کویری ایران می باشد.

    روش پژوهش: 

    برای ارزیابی مولفه ها از روش توصیفی-تحلیلی استفاده می شود و جامعه آماری شامل مدارس متوسطه استان های کویری می باشد که به طور تصادفی مدارس به همراه کاربران آن جهت پاسخ به پرسشنامه ها انتخاب شده اند.

    یافته ها

    ضریب تاثیر ضایعات، مصالح و منابع، آلودگی، مدیریت، حمل و نقل و کارایی آب بر بهسازی مدارس بعنوان با تاکید بر رویکردهای اکولوژیک مثبت و معنی دار می باشد. از بین پارامترها، آب، الویت اول، و کارایی آب الویت دوم، مصالح و منابع، اولویت سوم، انرژی و جو الویت چهارم، حمل و نقل رتبه پنجم را به خود اختصاص می دهند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر، بر مبنای تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد که شاخص های BREEAM  وLEED   برای بررسی بهسازی مدارس مناسب هستند.

    کلیدواژگان: شاخص LEED، شاخص Breeam، اکولوژیک، مدارس سبز، استان های کویری
  • وحید رحیمی، سید عماد حسینی*، نصرالله محمدی صفحات 53-63

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    اولین و بهترین پیش نیاز برای آغاز به کار یک شرکت دانش بنیان داشتن ایده کسب و کار است که می تواند بر پایه مفهوم فنی یا علمی باشد ایده های جدید و قابل ثبت به عنوان اساس اولیه شرکت جدید ممکن است از منابع مختلفی نشات بگیرد مهم ترین قسمت رایج و معمول آن از دانشگاه یا بخش های تحقیق و توسعه داخل شرکت های علمی و تحقیق محور منشاء می شود (بریدر و همکاران[i]، 2016). استارت آپ ها[ii] کسب و کار های نوپایی هستند که بر اساس یک ایده جدید مبتنی بر یک نیاز به دنبال تولید ارزش و اتخاذ راه حلی برای حل یکی از معضلات اجتماع و گسترش فعالیت خود هستند. در این میان استارت آپ های ورزشی از اهمیت ویژه ای در میان کسب و کارهای نوپا برخوردارند (سلیمی و ریحانی، 1398). هدف از پژوهش حاضر پژوهش حاضر ارایه الگوی مدیریت کسب و کارهای استارت آپی در ورزش بود.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش براساس هدف از نوع تحقیقات بنیادی است و برحسب گردآوری اطلاعات اکتشافی و با استفاده از روش نظریه داده بنیاد انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته بود. جامعه آماری شامل خبرگان، اساتید، مدیران، صاحبان کسب و کار، کارآفرینان و مشاوران حوزه صنعت ورزش بوده است و از روش نمونه گیری هدفمند با تکنیک گلوله برفی استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تجزیه و تحلیل شدند و الگوی نهایی استخراج گردید.

    یافته ها

    این پژوهش با هدف ارایه مدل کسب و کار استارت آپی در ورزش، با 22 مصاحبه انجام شده است. اطلاعات مستخرج از مصاحبه ها از منظر مولفه های مشارکت پایدار در ورزش دانشجویی مشتمل بر 271 جمله و 53 کد باز جدید، در جدول شماره 3 آمده است. کدگذاری داده های حاصل از مصاحبه ها در این مطالعه، با سه رویکرد انجام یافته است: 1. کدگذاری باز 2. کدگذاری محوری 3. کدگذاری انتخابی که بعد از طبقه بندی در مدل پارادایمی شکل شماره (1) قرار گرفته شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد با توجه به الگوی نهایی پژوهش نقش منابع در بلوغ کسب و کار پیچیده بوده و تابعی از چگونگی بکارگیری کارا و اثربخش آن ها در قالب اکوسیستم بازار و سهم شرکت است.

    کلیدواژگان: طراحی مدل، کسب و کار نوپا، ورزش، شهر هوشمند
  • پریا شفیع پوریوردشاهی، مصطفی کیانی*، منوچهر معظمی صفحات 65-78

    مقدمه و هدف پژوهش:

     امروزه با توجه به افزایش جمعیت در ایران، ساختمان های بلند مسکونی در حال گسترش است و به دنبال آن نارضایتی های ساکنان را به همراه دارد. تصویر ذهنی ساکنان ساختمان های بلند بر احساس ساکنان از محیط می تواند تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی است؛ چراکه به دنبال ارایه ی مدل تصویر ذهنی در ارزیابی ساختمان های بلند مسکونی است.

    روش پژوهش:

     در این راستا ابتدا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به تعریف مفهوم سکونت و بررسی آن در ساختمان های بلند مسکونی و همچنین تصویر ذهنی پرداخته می شود. سپس با رویکرد کمی و با استفاده از پرسشنامه سنجیده می شود که کدام عوامل و در چه ابعادی بر تصویر ذهنی در سنجش ساختمان های بلند مسکونی موثر است. روش گردآوری داده های پژوهش، ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای (نظری) و مطالعات میدانی و پیمایشی مبتنی بر پرسش نامه است.

    یافته ها

    در گام اول، عوامل کالبدی و روانشناختی موثر بر تصویر ذهنی ساکنان با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی بررسی و شناسایی شد. سپس در گام دوم، شناخت سهم مجموعه عامل ها در تبیین واریانس هر گویه (جدول اشتراکات) انجام گردید و در نهایت در گام سوم، مقدار کل واریانس تبیین شده ارایه گشت.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که تصویر ذهنی در ساختمان های بلند لازم است در دو بعد کالبدی و روان شناختی ارزیابی شود و از آن جا که ساکنان، به محل زندگی خود حساسیت بیشتری نسبت به فضاهای شهری دارند دو بعد جزیی و کلی نیز به مدل ارزیابی اضافه میگردند. از این رو با توجه به بررسی مدل های مختلف از تصویر ذهنی، مدل اچنر و ریچی با اندکی تغییر و حذف طیف سوم با اهداف تصویر ذهنی در ارزیابی ساختمان های بلند مسکونی بیشترین مطابقت را دارد، چرا در در ابعاد کارکردی-کلی و کارکردی جزیی برای بررسی عوامل کالبدی و در ابعاد روانشناختی-کلی و روانشناختی-جزیی برای بررسی عوامل روانشناختی به کار می رود.

    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، ساختمان های بلند مسکونی، مدل، کالبدی، روانشناختی
  • اعظم طباخان اصفهانی* صفحات 79-94

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    گشتالت را علم روانشناسی شناخت فرم و شکل معنا می کنند که در نیمه اول قرن بیستم در آلمان ظهور کرد این نظریه بیان می کند که مغز انسان برای درک موضوعات پیچیده ای که از اجزای گوناگون تشکیل شده اند این روش را در پیش می گیرد که تمام اجزا را در قالب یک موضوع واحد جمع بندی کندو در ابتدا یک درک کلی از آن موضوع حاصل کند. این نظریه بر مبنای چگونگی سازمان دهی چشم بر تجارب بصری ارایه گردیده است که در زمینه های گوناگون از علم و فلسفه و هنر تاثیر داشته است. هدف اصلی از پزوهش حاضر، کاربرد نظریه گشتالت در طراحی پوستر فضاهای شهری می باشد.

    روش پژوهش:

     در این تحقیق که به روش توصیفی _ تحلیلی انجام شده است و اطلاعات آن به شیوه ی کتابخانه ای جمع آوری گردیده است و موضوع آن در حیطه ی تجربیات تخصصی و تحصیلات نویسنده مقاله می باشد، سه پوستر از هنرمند مسعود نجابتی که با موضوع مورد نظر در این پژوهش تناسب دارد انتخاب شد و اطلاعات نوشتاری و تصویری پوسترها بر اساس نظریه گشتالت مورد مطالعه قرار گرفت. مقاله حاضر که با هدف آشنایی و عملکرد هر یک از این اصول در هنرو بطور خاص در طراحی پوستر صورت پذیرفته است به این سوال پاسخ داده است که سازمان دهی نوشتار و تصویر بر اساس نظریه فوق در پوسترهای مورد نظر دارای چه خصوصیاتی از لحاظ بصری می با شد.

    یافته ها

    قوانین ادراکی گشتالت در طراحی گرافیک  این پوستر ها کاربرد فراوانی دارد و این امر نشان دهنده این مطلب است که ذهن طراح در هنگام خلق اثر خود به طور خودکار و ناخودآگاه درگیر این قوانین ادراکی بوده است. همچنین نتایج نشان می دهد که طراحان گرافیک پوسترهای نمونه موردی آگاهانه یا ناآگاهانه در طراحی و ترکیب بندی عناصر بصری پوستر (تصویر و نوشتار) هر یک از اصول سازماندهی قوانین ادراک دیداری گشتالت را به میزانی به کار برده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد نحوه ی سازمان دهی نوشتار و تصویر در پوسترهای مورد بحث مطابق با چهار مورد از قوانین گشتالت شامل قانون مشابهت، قانون مجاورت، قانون اصل فراپوشانندگی، قانون اصل تداوم، قانون اصل یکپارچگی، قانون اصل سرنوشت مشترک قابل مطالعه و ارزیابی است که با بکارگیری این اصول فرآیند ادراک بصری شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: گشتالت، پوستر، طراحی، گرافیک، طراحی گرافیک
  • شاهین مظفری، مرتضی شفیعی*، حمید محمودیان عطاآبادی صفحات 95-111

    مقدمه و هدف پژوهش:

     اجرای برنامه های جامع در حوزه مدیریت بحران بدون مشارکت آگاهانه شهروندان امکان پذیر نیست در این راستا شهرداری تهران اقدام به تشکلی مردمی و داوطلبانه در سرای محله با عنوان خانه دوام و ایمنی کرده است لذا هدف این پژوهش ارایه مدلی ریاضی به منظور ارزیابی عملکرد این خانه های دوام و ایمنی وابسته به شهرداری تهران در راستای ارتقای مشارکت جامعه محور شهروندان در بحران هاست.

    روش پژوهش: 

    روش این تحقیق به لحاظ ماهیتی از نوع کاربردی است و روش آن زمینه ای-موردی است. همچنین برای جمع آوری داده ها، ترکیبی از دو روش میدانی و کتابخانه ای استفاده شده است. در راستای تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از مدل ریاضی تحلیل پوششی داده های ناهموار استفاده شده است. همچنین جامعه آماری این پژوهش از حیث بررسی کارآمدی خانه های دوام و ایمنی، شامل 22 خانه دوام و ایمنی می باشد و از حیث تعیین شاخص های اثرگذار در انتخابشان، شامل 55 نفر از کارشناسان در امر بحران می باشد و با توجه به محدود بودن جامعه، همه اعضای جامعه به عنوان نمونه آماری در نظر گرفته شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که از بین 22 خانه دوام و ایمنی مورد بررسی، 11 منطقه کارا و مابقی ناکارا هستند. 

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش محوری خانه های دوام و ایمنی و مشارکت شهروندان در پیش گیری از وقوع بحران ها، لزوم تثبیت و سنجش عملکرد و کارایی شان از اهمیت بالایی برخوردار است در این راستا، همکاری هرچه بیشتر شهرداری ها با شهروندان و تدوین برنامه های منسجم و عملیاتی نمودن آن ها در خانه های دوام و ایمنی لازم است تا دامنه بحران را در هنگام وقوع و پس از وقوع کاهش داد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بحران، مدل تحلیل پوششی داده های ناهموار، خانه های دوام و ایمنی وابسته به شهرداری تهران، مشارکت جامعه محور شهروندان
  • فرهاد ولیاری خیاوی، اسلام کرمی*، لیلا رحیمی، علی جوان فروزنده صفحات 113-130

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    چالش های موجود در حرفه معماری و طراحی های صورت گرفته، خبر از نقصان و ناکارآمدی طراحی معماری در هماهنگی و همسویه گی با جامعه را می دهد. طراحی معماری از طرفی باید منطبق بر نیازهای روز و هماهنگ با تکنولوژی نوین معماری بوده و از طرفی دیگر با بهره گیری از ویژگی ها و ارزش های بومی در جهت رفع نیازهای انسانی در محیط گام بردارد لذا هدف اصلی در این پ‍ژوهش شناخت و باززنده سازی ارزش های بومی و زیرمولفه های آنها در طراحی های معماری با توجه به نیازهای امروز می باشد.

    روش پژوهش:

     روش تحقیق در این پ‍ژوهش تجربی با رویکرد تحلیلی توصیفی و تحلیل محتوای کیفی بوده که برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و اسنادی و روش میدانی استفاده شده است و جامعه آماری 80 نفر از دانشجویان طرح 3 معماری دانشگاه تبریز است که از روش کوکران برای تعیین حجم نمونه استقاده شده که حجم نمونه در حدود 62 نفر می باشد

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشانگر آن است که ارزش های بومی تاثیر گذار بر طرح معماری به ترتیب: ارزش های فرهنگی اجتماعی، ارزش های زیست محیطی، ارزش های کالبدی عملکردی و ارزش های اقتصادی هستند و زیرمولفه های رعایت همجواری و همسایگی و زیرمولفه توجه به آداب و رسوم تاثیرگذارترین زیرمولفه هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به راهکارهای ارایه شده، در صورت ارج نهادن به ارزش های بومی و زیرمولفه های آنها در طرح های معماری، شاهد خلق فضاهای معماری سازگار با ارزش های حاکم جامعه و احیای هویت ملی و منطقه ای خواهیم بود.

    کلیدواژگان: ارزش های بومی، طراحی معماری، ارزش های فرهنگی اجتماعی
  • مهدیه شاه پروری، بهروز منصوری*، ایرج اعتصام صفحات 131-142
    مقدمه و هدف

    مصرف امروزه به یکی از مهمترین مفاهیم جامعه بدل شده است که تاثیرش بر حیات شهری ممکن است در قالب نوعی احساس باشد، که این احساس باعث تعلق فرد به مصرف و فضای مصرفی می شود. از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی گسست و سردرگمی معماری معاصر ایران از طریق عوامل فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است.

    روش تحقیق:

     روش تحقیق پژوهش حاضر کیفی-کمی است. و راهبرد پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی می باشد شیوه گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و میدانی با ابزار مصاحبه و پرسشنامه است. ضمن آنکه نتایج بااستفاده از نرم افزار Spss  تحلیل شده اند.

    یافته ها

    معماری، نمایشی معماری است که بسیار عامه پسند می باشد و درآن کلیه عناصر معماری تنها جهت خودنمایی و صرفا به صورت تقلیدی از دیگر سبک ها و معماری دیگر کشورها نمود پیدا کرده اند. بی آنکه ارتباطی با فرهنگ، هویت و الگوهای معماری اصیل منطقه خود داشته باشد.  به گونه ای شفاف نظیر آن چیزی که در کشورمان و در جامعه امروزی آشکار شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که عوامل سیاسی و فرهنگی بعد از انقلاب به شدت بر روند شکل گیری ساختمان های مسکونی این مناطق تاثیر گذاشته اند و سال به سال چهره این بناها از فرهنگ و هویت بومی خود فاصله بیشتری گرفته است و به سمت غرب و نوگرایی رفته است. در این راستا مسیله جهانی شدن نیز بی تاثیر نبوده است. در ایران و پس از انقلاب گرایش ویژه ای به فرهنگ پست مدرن شکل گرفت که نتیجه مستقیم جهانی شدن است. فرهنگ پست مدرن در ضدیت با روایت های کلان است و هویت را از شکل کلان به هویت های نسبی، خرد، بومی و منطقه ای تبدیل می کند که در دنیای معاصر فرهنگ جهانی به صورت اختلاط فرهنگی شکل می گیرد. بنابراین فرهنگ های جهانی غیرغربی که هنوز دچار کمبود آفرینش نظری هستند، معضل های وجودی تفکر غربی را به نمایش می گذارند، که این روند به خوبی در بناهای این مناطق به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی، عوامل سیاسی، عوامل اجتماعی، معماری، شهر تهران
  • وحید علمداری، محمدنقی ایمانی*، جلیل یونسی بروجنی، اصغر شریفی صفحات 143-152

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    بدون تردید عملکرد مدیران شهری بویژه درکلانشهری چون شهرداری تهران تاثیرات گسترده ای هم بر نیروی انسانی این سازمان و هم برذینفعان که شامل شهروندان،  پیمانکاران پروژه ها و سازمان های دولتی و سایر کسانی که با این سازمان تعامل دارند،  خواهد داشت. انتخاب مدیران شایسته موجب عملکرد اثربخش کارکنان وسازمان خواهدشد. باتوجه  به اهمیت مدل های شایستگی در گزینش مدیران موفق و اثرگذار و نقش ممتازشهرداری تهران در مدیریت شهری،  هدف پژوهش حاضر طراحی مدل شایستگی مدیران شهرداری تهران است.

    روش

    در این پژوهش از رویکرد کیفی و روش تحلیل تم استفاده شد. برای این منظور با 12 نفر از خبرگان دانشگاهی و مدیران با سابقه شهرداری مصاحبه به شیوه نیمه ساختاریافته انجام شد.

    یافته ها

    بعد از کدگذاری مصاحبه های پیاده سازی شده 10 تم که همان شایستگی های لازم برای مدیران بود،  استخراج گردید. این 10 تم در دو دسته کلی شایستگی های عمومی و اختصاصی طبقه بندی شدند. شایستگی های عمومی شامل اخلاق حرفه ای،  مهارت ادراکی،  مدیریت تغییر و مدیریت داده ها می شود و شایستگی های اختصاصی نیز شامل مهارت ارتباطی،  توانمندی های فردی،  دانش و مهارت تخصصی،  مهارت حل مساله،  رهبری افراد و مدیریت عملکرد است.

    نتیجه گیری

    با توجه به شایستگی های استخراج شده دراین پژوهش،  توصیه می شود مدیران  شهری درشهرداری تهران براساس این شایستگی ها مورد ارزیابی وانتخاب گردند و توسعه شایستگی های مدیران همواره مدنظرسازمان شهرداری تهران باشد.

    کلیدواژگان: شایستگی های عمومی، شایستگی های اختصاصی، مدیران شهری، شهرداری تهران
|
  • Seyedmansour Rashidi, Sahar Toofan *, Ahad Nejadabrahimi Pages 1-17
    Introduction and Purpose

    historical urban landscape as a type of cultural landscape suggests a new approach to the city in which the sustainable interaction of man and nature in the context of the historical city is of interest. Takab city as one of the cities of West Azarbaijan province, despite having a variety of scenic roads such as historical attractions, including the Takht Suleiman ancient complex, which is registered as the fourth historical monument of the country in the UNESCO World Heritage List, and natural roads such as Takht Suleiman Lake, Prison Mountain, Chamli Moving China and Having a number of hot and cold mineral water springs is not quite suitable in the field of biology and tourism.

    Method

    This research was conducted based on the overall descriptive-analytical method. The method of data analysis using analytical software such as spss and the method of descriptive statistics of skewness and kurtosis and histogram chart to examine the components and variables using statistical analysis and correlation and index tests to analyze the obtained data. And the SWOT table has been used for the final analysis of information and data, the strengths and weaknesses of the collection.

    Findings

    The numerical value of Cronbach's alpha coefficient, which includes 25 questions of the questionnaire, is equal to 0.947, which shows that the questionnaire has acceptable and excellent reliability.

    Conclusion

    It is not impossible to achieve context-oriented design and coordination with the substrate, and even with the local model and the use of local materials, environmental factors can be considered in the designs. Historical values and their relationship with management methods in the face of restoration and architectural heritage, especially in historical periods, physical and spatial elements and its materials and materials were considered with regard to contextualism.

    Keywords: Takht Suleiman, contextualism, West Azerbaijan
  • Aziz Donyadideh, Rasoul Samadzadeh *, Ali Panahi Pages 18-34
    Introduction and Aim

    Due to the devastating effects of earthquakes, it is essential to understand the potential risks and develop strategies to minimize their impact. The aim of this research is to analyze the vulnerability of Ardabil City in Iran to the risk of earthquakes. The study focuses on the five regions of Ardabil City.

    Methodology

    The research is applied and descriptive-analytical in methodology. The Analytical Hierarchy Process (AHP) was utilized for data analysis, which weighs four criteria and 19 sub-criteria. The information layers in Arc GIS software were combined together to produce a map of vulnerable areas.

    Findings

    The findings indicate that planning and land-use criteria are crucial factors in assessing the vulnerability of Ardabil City. The structural and natural criteria also play a role in the seismic vulnerability of the city. The study shows that the northern, northwestern, eastern, and central parts of Ardabil City are more vulnerable to the risk of earthquakes. Conversely, the southern part of the city is considered the most resistant.

    Conclusion

    The results indicate that nearly 30% of urban spaces have moderate to high vulnerability to earthquake risk, while around 50% are exposed to high vulnerability. This suggests that the physical structure of these areas is not suitable to manage a crisis caused by seismic activity. In conclusion, this research presents valuable insights into the risk of earthquakes in Ardabil City. The findings can inform the development of mitigation strategies to reduce the impact of earthquakes and protect the local community.

    Keywords: seismic vulnerability, Hierarchical Analysis, earthquake, Ardabil City, ARC GIS
  • Farzad Mohammdi, Mohamad Rahmani *, Gholamhossein Naseri Pages 35-51
    Introduction and Purpose

    negative environmental consequences happened in the world, which is caused by the lack of proper attention to economic development and its impact on the natural environment. In this regard, there are different approaches related to green architecture that encourage designers to conserve energy, consider the local characteristics of the place, work with the users of the building and the surrounding communities, reduce the use of non-renewable resources, pay attention to the climate of the place, and be holistic. International standards in different countries have been developed based on these principles, among which we can refer to the LEED standard, which stands for Energy and Environmental Design Guide, and BREEAM, the building environmental quality assessment standard. The purpose of the current research is to compile BREEAM and LEED indicators on the improvement of schools with an ecological approach in secondary schools in the desert provinces of Iran.

    Method

    Descriptive-analytical method is used to evaluate the components and the statistical population includes secondary schools in desert provinces, which schools and their users were randomly selected to answer the questionnaires.

    Findings

    The coefficient of impact of waste, materials and resources, pollution, management, transportation and water efficiency on the improvement of schools is positive and significant with an emphasis on ecological approaches. Among the parameters, water is the first priority, and water efficiency is the second priority, materials and resources are the third priority, energy and atmosphere are the fourth priority, and transportation is the fifth.

    Conclusion

    The results of the present study, based on exploratory factor analysis, show that BREEAM and LEED indicators are suitable for evaluating school improvements.

    Keywords: Leed index, Breeam index, Ecologic, Green Schools, Desert provinces
  • Vahid Rahimi, Seyed Emad Hoseini *, Nasrollah Mohamadi Pages 53-63

    The purpose of this study was to present a model of startup business management in sports. Therefore, this research is based on the purpose of basic research and has been done in terms of collecting exploratory information using the foundation data theory method. The statistical population included experts, professors, managers, business owners, entrepreneurs, and sports consultants in the sports industry and targeted sampling method with snowball techniques. The collected data were analyzed using open, axial, and selective coding, and the final pattern was extracted. The final model of the total conditions of causal (28 concepts and 2 categories), axial (33 concepts and 2 categories), substrates and fields (21 concepts and 2 categories), strategies (20 concepts and 2 categories), intervention (4 concepts and 1 category), and implications (17 concepts and 2 categories) manage business startup businesses in sport. The Kappa Cohen method was used to measure reliability and quality control. The kappa coefficient was calculated to equal to 0.789, which is located at a valid agreement level. According to the final pattern of research, the role of resources in business maturation is complex and is a function of how effective and effective use in the market ecosystem and company share.

    Keywords: Model Design, Start-Up Business, sport
  • Parya Shafipouryourdshahi, Mostafa Kiani *, Manoochehr Moazzemi Pages 65-78
    Introduction and purpose

    Nowadays, due to the increase in population in Iran, high-rise residential buildings are expanding and it brings the dissatisfaction of the residents. The mental image of residents of high-rise buildings can affect the residents' feelings about the environment. The current research is fundamental in terms of its purpose; Because it seeks to present a mental image model in the evaluation of tall residential buildings.

    Method

    In this regard, first, using the descriptive-analytical method, the definition of the concept of residence and its investigation in high-rise residential buildings, as well as the mental image, are discussed. Then, with a quantitative approach and using a questionnaire, it is measured which factors and in what dimensions are effective on the mental image in measuring high-rise residential buildings. The research data collection method is a combination of library studies (theoretical) and field studies and surveys based on questionnaires.

    Findings

    In the first step, the physical and psychological factors affecting the residents' mental image were investigated and identified using exploratory factor analysis. Then, in the second step, recognition of the contribution of the set of factors in explaining the variance of each item (table of commonalities) was done, and finally, in the third step, the total value of explained variance was presented.

    Conclusion

    The obtained results show that the mental image in high-rise buildings needs to be evaluated in two physical and psychological dimensions, and since the residents are more sensitive to their living place than urban spaces, two partial dimensions and general are also added to the evaluation model. Therefore, according to the examination of different models of the mental image, Echner and Ritchie's model with a slight change and removal of the third spectrum is the most consistent with the goals of the mental image in the evaluation of high-rise residential buildings, why in the functional-general dimensions And a partial function is used to examine physical factors, and psychological-general and psychological-partial dimensions are used to examine psychological factors.

    Keywords: Mental Image, tall residential buildings, Model, Physical, psychological
  • Azam Tabakhan Esfahani * Pages 79-94
    Introduction and purpose

    Gestalt is defined as the psychological science of form and shape recognition, which appeared in Germany in the first half of the 20th century. This theory states that the human brain uses this method to understand complex subjects that are made up of various components. Summarize the components in the form of a single subject and obtain a general understanding of that subject at first. This theory is presented based on how the eye organizes visual experiences, which has had an impact in various fields of science, philosophy, and art.

    Method

    In this research, which was carried out in a descriptive-analytical method, and its information was collected in a library manner, and its subject is within the scope of the author's professional experience and education, three posters by the artist Masoud Najabati, which are related to the subject In this research, appropriateness was selected and the written and visual information of the posters was studied based on the Gestalt theory. The present article, which has been made with the aim of familiarizing and the performance of each of these principles in art, specifically in poster design, has answered this question that the organization of text and image based on the above theory in the posters in question has visual characteristics.

    Findings

    Gestalt perceptual rules are widely used in the graphic design of these posters, and this shows that the designer's mind was automatically and unconsciously involved in these perceptual rules when creating his work. Also, the results show that the graphic designers of the sample posters have consciously or unconsciously used each of the organizing principles of Gestalt rules of visual perception in the design and composition of the visual elements of the poster (image and text).

    Conclusion

    The results of this research show that the organization in of similarity. The law of proximity, the law of the principle of overlap, the law of the principle of continuity, the law of the principle of integration, the law of the principle of common destiny can be studied and evaluated, and by applying these principles, the process of visual perception is formed.

    Keywords: Gestalt, Poster, design, graphics, graphic design
  • Shahin Mozaffari, Morteza Shafiee *, Hamid Mamoodian Ataabadi Pages 95-111
    Introduction and purpose

    It is not possible to implement comprehensive programs in the field of crisis management without the conscious participation of citizens, and it is necessary to plan with institutional capacity building and their empowerment in crises. In this regard, Tehran Municipality has started a popular and voluntary organization in the neighborhood house with the title of Durability and Safety House, so the purpose of this research is to provide a mathematical model to evaluate the performance of these Durability and Safety Houses affiliated with Tehran Municipality in order to promote community-oriented participation of citizens in crises.

    Method

    The research method used in this research is applied in nature and its method is contextual-case. Also, a combination of two field and library methods has been used to collect data. In line with data analysis, the mathematical model of Rough Data Envelopment analysis has been used. Also, the statistical population of this research, in terms of examining the efficiency of durable and safe houses, includes 22 durable and safe houses, and in terms of determining the effective indicators in their selection, it includes 55 experts in crisis matters, and due to the limited nature of the society, all members of the society were considered as a statistical sample.

    Findings

    The findings indicate that among the 22 durability and safety houses investigated, 11 areas are efficient and the rest are ineffective.

    Conclusion

    Considering the central role of durability and safety houses and the participation of citizens in preventing the occurrence of crises, the need to stabilize and measure their performance and efficiency is of great importance. In this regard, it is necessary for the municipalities to cooperate as much as possible with the citizens and formulate coherent plans and implement them in durable and safe houses in order to reduce the scope of the crisis during and after it occurs.

    Keywords: Performance evaluation, crisis, Rough Data Envelopment analysis model, durable, safe houses affiliated with Tehran Municipality, citizens' community-oriented participation
  • Farhad Valiyari Khiyavi, Islam Karami *, Leila Rahimi, Ali Javan Forouzandeh Pages 113-130
    Introduction and purpose

    The Challenges in the architectural profession and the designs made indicate the shortcomings and inefficiencies of architectural designing in coordination and alignment with society. Architectural designing, on the one hand, must be in accordance with modern needs and in harmony with modern architectural technology, and on the other hand, by taking advantage of vernacular features and values, must take steps to meet human needs in the environment. Therefore, the main purpose of this research is to identify and Resuscitation the vernacular values ​​and their sub-components in architectural designing according to today's needs.

    Method

    The research method in this research is experimental with analytical-descriptive approach and qualitative content analysis that has been used to collect information from library and field method. Society is 80 students of architecture design 3 of Tabriz University, which is from the Cochran method to determine the size of the sample, which is about 62 sample size.

    Findings

    The research findings indicate that vernacular values ​​affect architectural design, respectively, socio-cultural values, environmental values, physical values ​​- functional and economic values ​​are and the sub-components of observing neighborhood, as well as paying attention to customs are the most effective sub-components that.

    Conclusion

    According to the presented solutions, if vernacular values ​​and their sub-components are respected in architectural designs, we will witness the creation of architectural spaces compatible with the ruling values ​​of the society and the revival of national and regional identity.

    Keywords: Vernacular Values, Socio-Cultural values, Architectural designing
  • Mahdieh Shahparvari, Behruz Mansouri *, Iraj Etessam Pages 131-142
    Introduction and purpose

    Today, consumption has become one of the most important concepts of society, whose impact on urban life may be in the form of a kind of feeling, which makes a person belong to consumption and consumption space. Therefore, the main goal of the current research is to investigate the discontinuity and confusion of contemporary Iranian architecture through cultural, political and social factors.

    Method

    The research method of this research is qualitative-quantitative. And the current research strategy is descriptive-analytical, the method of collecting information is in the form of library and field studies with interview and questionnaire tools. Meanwhile, the results were analyzed using Spss software.

    Findings

    Architecture is an architectural show that is very popular and in which all the architectural elements have appeared only to show off and only as an imitation of other styles and architecture of other countries. without having anything to do with the original culture, identity and architectural patterns of its region. in a clear way like what has been revealed in our country and in today's society.

    Conclusion

    The results of the research showed that political and cultural factors after the revolution have strongly influenced the formation process of residential buildings in these areas, and year by year the face of these buildings has distanced itself from its native culture and identity and has moved towards the West and modernization. In this regard, the issue of globalization has not been without effect. In Iran and after the revolution, a special trend towards postmodern culture was formed, which is a direct result of globalization. Postmodern culture is in opposition to macro narratives and changes the identity from the macro form to relative, micro, local and regional identities, which are formed in the form of cultural mixing in the contemporary world of global culture. Therefore, the non-western world cultures, which still lack theoretical creation, show the existential problems of western thought, which is clearly visible in the buildings of these regions.

    Keywords: Cultural Factors, political factors, Social Factors, architecture, Tehran city
  • Vahid Alamdari, Mohamadnaghi Imani *, Jalil Younesi, Asghar Sharifi Pages 143-152
    Introduction and purpose

    Undoubtedly, the performance of urban managers, especially in a metropolis such as Tehran Municipality, will have a wide impact on the human force of this organization and on the stakeholders, including citizens, contractors of projects and government organizations, and others who interact with this organization. . The selection of competent managers will lead to the effective performance of employees and organizations. Considering the importance of competency models in the selection of successful and effective managers and the prominent role of Tehran Municipality in urban management, the aim of the current research is to design the competence model of Tehran Municipality managers.

    Method

    qualitative approach and theme analysis method were used in this research. For this purpose, a semi-structured interview was conducted with 12 university experts and managers with municipal experience.

    Findings

    After coding the implemented interviews, 10 themes were extracted which were the necessary competencies for managers. These 10 themes were classified into two general categories of general and specific competencies. General competencies include professional ethics, cognitive skills, change management, and data management, and specific competencies include communication skills, individual capabilities, specialized knowledge and skills, problem solving skills, people leadership, and performance management.

    Conclusion

    According to the competencies extracted in this research, it is recommended that urban managers in Tehran Municipality be evaluated and selected based on these competencies and the development of the competencies of managers should always be considered by the Tehran Municipality.

    Keywords: general competencies, specific competencies, city managers, Tehran Municipality