فهرست مطالب

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال بیستم شماره 3 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد فرج پور، محمدرضا افشار مقدم، جلیل خندقی* صفحات 5-16
    مقدمه

    امروزه استفاده از آفت کش ها به بخشی ضروری از فعالیت های کشاورزی تبدیل شده است. در این بین کاربامات ها به علت طول عمر نسبتا کوتاه، اثرگذاری قوی و طیف گسترده فعالیت های بیولوژیکی، کاربردهای گسترده ای به عنوان حشره کش دارند. به دلیل اینکه باقیمانده این ترکیبات در محصولات غذایی تهدید جدی برای سلامت مصرف کنندگان است، لزوم پایش باقیمانده های این آفت کش در مواد غذایی به خوبی احساس می شود.

    مواد و روش ها

    در تحقیق حاضر تلفیقی از روش کچرز و میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج آفت کش های آلدی کارب، کارباریل و پریمی کارب از نمونه های سیب توسعه داده شده و اندازه گیری آن ها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به آشکارساز ماورای بنفش انجام گرفت. برای این منظور تاثیر عوامل موثر در دو مرحله روش استخراج پیشنهادی بررسی و بهینه سازی شد. همچنین اعتبارسنجی روش توسعه داده شده با محاسبه ارقام شایستگی مانند محدوده خطی، حدود تشخیص و اندازه گیری، تکرارپذیری، فاکتور تغلیظ و راندمان استخراج ارزیابی گردید.

    یافته ها

    روش پیشنهادی از قابلیت بالایی در استخراج باقیمانده آفت کش های هدف از نمونه های سیب برخوردار بود به طوریکه از محدوده خطی وسیعی برخوردار بوده (2000-7/10 نانوگرم در گرم) و  تکرارپذیری روش بر اساس درصد انحراف استاندارد نسبی 6/2 تا 8/4 بود. تحت شرایط بهینه، کارایی روش پیشنهادی در استخراج آنالیت ها 75-67 درصد، فاکتور تغلیظ بیش از 335 و حدود تشخیص و اندازه گیری به ترتیب کمتر از 2/4 و 14 نانوگرم در گرم بدست آمدند که کمتر از حد مجاز باقیمانده تعیین شده برای این آفت کش ها در میوه و سبزیجات می باشد. همچنین روش مذکور به طور موفقیت آمیزی بر روی نمونه های حقیقی سیب انجام و نتایج نشان داد که هیچکدام از آفت کش های کارباماتی مورد نظر در نمونه های سیب مورد بررسی وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    در مجموع روش توسعه داده شده از قابلیت لازم برای تشخیص آفت کش های کارباماتی در نمونه های سیب برخوردار است. از مزایای این روش می توان ساده و قابل اعتماد بودن، مصرف حلال های سبز و زمان آنالیز کوتاه را نام برد.

    کلیدواژگان: آفت کش های کارباماتی، کچرز، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی
  • مریم اکبرپور، عبدالمجید مهدوی دامغانی*، هادی ویسی، محمدرضا نظری صفحات 17-27
    مقدمه
    یکی از شاخص های تعیین سلامت جامعه کمیت و کیفیت غذای مصرفی آن جامعه است که در قالب سبد غذایی مطلوب آن جامعه تعریف می شود. برای بررسی سیستم غذایی یک منطقه، تولید آن منطقه باید با سبد غذایی مطلوب مقایسه شود. برای این بررسی به واحدی نیاز است که بتواند هم در اندازه گیری نیاز غذایی و هم تولید غذا به کار رود که بدین منظور سبد غذایی (مصرف) به معادل گیاهی اش تبدیل می شود.
    مواد و روش ها
    سبد غذایی که در این پژوهش معادل سازی می شود، سبد غذایی مصوب وزارت بهداشت است. هر کدام از اجزای سبد غذایی با استفاده از محاسبات ریاضی به معادل گیاهی آن تبدیل می شود.
    یافته ها
    این سبد که در چهار گروه تامین کننده های انرژی، طیور، دام و میوه ها، سبزیجات و حبوبات دسته بندی شده است معادل سازی شده و درنتیجه معادل گیاهی سبد غذایی مطلوب برای جامعه ایرانی به صورت زیر ارایه می شود: 370 گرم سبزی و صیفی، 280 گرم میوه، 26 گرم حبوبات، 135 گرم شلتوک، 58 گرم دانه کلزا، 60 گرم دانه سویا، 5 گرم دانه آفتابگردان، 30 گرم کنجاله کلزا، 815 گرم دانه گندم، 94 گرم کاه گندم، 77 گرم سبوس گندم، 147 گرم دانه جو، 62 گرم کاه جو، 147 گرم ریشه چغندرقند، 233 گرم ساقه نیشکر، 30 گرم تفاله چغندرقند، 4.3 گرم ملاس چغندرقند، 243 گرم ذرت علوفه ای، 806 گرم یونجه و سایر نباتات علوفه ای، 258 گرم دانه ذرت، 51 گرم کنجاله سویا، 37 گرم کنسانتره آماده و 36 گرم سایر مواد.
    نتیجه گیری
    سبد غذایی مطلوب برای نخستین بار در ایران در این پژوهش معادل سازی شده است. نتایج حاصل از معادل سازی، در سیاست گذاری های کلان غذا و تغذیه (تولید، صادرات، واردات، یارانه ها و قیمت گذاری)، برنامه ریزی های تغذیه ای و اجرای مداخلات و حمایت های لازم برای دستیابی به مواد غذایی مغذی، سالم و مطابق با عادات و ترجیحات جامعه می تواند به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ایران، تولید، سبد غذایی مطلوب، مصرف، معادل سازی گیاهی
  • آیسان ایزانلو، علیرضا صادقی ماهونک* صفحات 29-44
    مقدمه

    رادیکال های آزاد حاصل از واکنش های اکسیداسیون باعث افت کیفیت مواد غذایی و همچنین عامل بروز بیماری های مختلف نظیر سرطان می باشند. در همین راستا، کاربرد ترکیبات طبیعی با ویژگی آنتی اکسیدانی، نظیر پپتیدهای زیست فعال مورد توجه محققین می باشد.

    مواد و روش ها

    هدف از این پژوهش مقایسه اثر چهار آنزیم آلکالاز، تریپسین، پپسین، پانکراتین، بدون و با پیش تیمار مایکروویو و فراصوت در شرایط اپتیمم هیدرولیز (برمبنای تحقیقات قبلی) بر قابلیت آنتی اکسیدانی پروتیین هیدرولیز شده قارچ دکمه ای (Agaricus bisporus) بود. در این پژوهش عمل هیدرولیز جهت رسیدن به حداکثر فعالیت آنتی اکسیدانی با نسبت آنزیم به سوبسترا 1% و در دمای اپتیمم هر آنزیم  با و بدون پیش تیمار مایکروویو و فراصوت (مایکروویو با توان W120 و سپس هیدرولیز با آنزیم در زمان 90 دقیقه و پیش تیمار فراصوت با توان 160وات سپس هیدرولیز با آنزیم در زمان 60 دقیقه  و برای نمونه های بدون پیش تیمار زمان هیدرولیز 120 دقیقه جهت هیدرولیز توسط هرآنزیم) انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بالاترین میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به میزان 64/1 (جذب در 695 نانومتر) با هیدرولیز توسط آنزیم پپسین، بالاترین قدرت احیاءکنندگی یون آهن به میزان 80/2 (جذب در 700 نانومتر) با هیدرولیز توسط آنزیم آلکالاز، بالاترین قدرت شلاته کنندگی یون آهن به میزان 08/65% با هیدرولیز توسط آنزیم تریپسین و  بالاترین فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH به میزان 57/80% با هیدرولیز توسط آنزیم پپسین همگی درنمونه های پیش تیمارشده با فراصوت 160وات در زمان هیدرولیز 60 دقیقه مشاهده شد. پیش تیمار فراصوت و سپس پیش تیمار مایکرویو  کارایی بالایی را در بهبود ویژگی آنتی اکسیدانی نمونه های هیدرولیز شده نسبت به نمونه های بدون پیش تیمار در زمان کوتاه تر هیدرولیز نشان دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که جهت ایجاد ویژگی های آنتی اکسیدانی مورد نظر در پروتیین هیدرولیز شده  حاصل از قارچ خوراکی، بایستی از ترکیب خاص آنزیم هیدرولیز کننده و پیش تیمار استفاده نمود و پیش تیمار فراصوت نسبت به مایکروویو کارایی بهتری در این زمینه از خود نشان داد. پروتیین هیدرولیز شده تولیدی از قارچ خوراکی با ترکیب مختلف آنزیم و پیش تیمار از خواص آنتی اکسیدانی مناسبی برخوردار بود و بنابراین می تواند به عنوان یک جزء فراسودمند در فرمولاسیون مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پیش تیمار مایکروویو و فراصوت، قارچ خوراکی دکمه ای، ویژگی های آنتی اکسیدانی، . هیدرولیز آنزیمی
  • نسیم گلستانه زاده، مسعود هنرور* صفحات 45-64
    مقدمه

    در حال حاضر پسماندهای غذایی تفکیک نشده در کشور ما از معضلات زیست محیطی و اقتصادی محسوب می گردد. این در حالی است که در برخی از کشورها علاوه بر تعیین مقررات تفکیک این پسماندها از مبدا، برای رها سازی اینگونه پسماندها به صورت تفکیک نشده جریمه های سنگینی از طرف محاکم قضایی تعیین گردیده و امحاء آنها قوانین و مقررات دقیق و مشخصی دارد. مواد و

    روش

    در این مطالعه سعی شده است تا به بررسی آخرین دستاوردها و تحقیقات در این زمینه توسط محققین در کشورهای صنعتی و پیشرفته طی پنج سال اخیر پرداخته شود،  تا این دستاوردها بتوانند راهگشای مشکلاتی از این دست در کشورهای درحال توسعه گردد.

    یافته ها

    بیش از 1900 گونه حشره خوراکی شناخته شده وجود دارد. سوسک ها، کاترپیلارها، زنبورها، مگسها و مورچه ها از محبوب ترین آنها محسوب می شوند. در این مقاله استفاده از این حشرات خوراکی، که در برخی از کشورها برای مصارف انسانی، استخراج منابع مختلفی نظیر پروتیین و یا به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار میگیرند، به عنوان راه حلی برای استفاده از این پسماندهای آلی حاوی پلاستیک، با هدف ایجاد یک چرخه اقتصادی سبز در جهت بازگشت به طبیعت و بهره برداری اقتصادی از آن اشاره گردیده و پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی استفاده از حشرات به عنوان بخشی از چرخه های زیستی طبیعی و به عنوان خوراک دام و انسان خصوصا در برخی از  کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، توانسته است یکی از راه حلهای مقرون به صرفه و اقتصادی برای تعدیل مشکل پسماندهای غذایی تفکیک نشده گردد. این امر خصوصا در کشور ما می تواند راه گشا بوده و از این حشرات به عنوان تامین کننده منابع پروتیین و خوراک دام و سایر مصارف نظیر؛ استخراج سوخت و مصارف کشاورزی، با توجه به شرایط اقتصادی و ارزی کشور استفاده گردد.

    کلیدواژگان: اقتصاد زیستی، بازیافت، پسماندهای غذایی، پلاستیک، حشرات
  • مهسا گل باز، فاطمه حسینمردی*، علیرضا رحمن صفحات 65-76
    مقدمه

    علاقه بسیاری از مصرف کنندگان به برخی از چاشنی ها از جمله سس فلفل و افزایش مصرف این اقلام خوراکی، محققین را بر آن داشته که ارزش تغذیه ای این گروه از فرآورده ها را بهبود بخشند. افزودن دانه کتان به رژیم غذایی روزانه سبب افزایش سلامتی قلب و سیستم گوارش ، کنترل وزن و پیشگیری از سرطان می شود. دانه ی چیا نیز منبعی غنی  از آنتی اکسیدان هایی مثل  فلاونول ها، توکوفرول ها، فیتواسترول ها و کاروتنوییدهاست. در پژوهش حاضر فرمولاسیون سس فلفل قرمز هالوپینو بر پایه آرد دانه های کتان و چیا معرفی و بهینه سازی شد.                                                                                                          

    مواد و روش ها

    از باقیمانده پس از پرس سرد دانه های چیا و کتان  مقادیر25/0تا 1 درصد  به سس اضافه شدو خواص فیزیکوشیمیایی  وکالری تیمارها اندازه گیری شدند. بهینه سازی فرمولاسیون با استفاده از نرم افزار Design Expert، روش سطح پاسخ (RSM) و طرح مرکب مرکزی (CCD) انجام شد و نتایج سنجش pH، رطوبت، ویسکوزیته و کالری برای بهینه سازی فرمولاسیون تحلیل گردید . نمونه ی بهینه در سه تکرار، تولید و اعتبار سنجی آن انجام شد.                                                 

    یافته ها

    با افزایش میزان آرد کتان و چیا در سس، pH، ویسکوزیته و رطوبت افزایش و میزان کالری کاهش معنی داری داشت. در صورت استفاده از 46/0 درصد آرد چیا ، 59/0 درصد دانه کتان و صفر درصد زانتان می توان به pH برابر با 07/4، رطوبت 34/26 درصد، کالری برابر با 06/320 کیلوژول بر گرم و ویسکوزیته ای برابر باcp 50 /1364 رسید که ضریب مطلوبیتی برابر با 79/0 داشت.                                                                                                                                                   

    نتیجه گیری

    با افزودن آرد دانه چیا و کتان به سس فلفل قرمز هالوپینو میتوان فرآورده ای با ویژگیهای عملکردی مناسب و ضریب مطلوبیت قابل قبول تولید نمود.

    کلیدواژگان: آرد دانه کتان، ارزش تغذیه ای، چیا، سس فلفل قرمز
  • محبوبه باسی*، محمدمهدی پارساپور صفحات 77-90
    مقدمه

    خواص قابل توجه ماست غلیظ شده نسبت به ماست معمولی موجب افزایش تقاضا برای تولید و مصرف آن شده است. در این پژوهش، به مقایسه تولید ماست چکیده موسیر طعم دار پرچرب به دو روش سنتی و صنعتی پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    در این بررسی، ماست چکیده به روش سنتی با استفاده از کیسه پارچه ای و به روش صنعتی با استفاده از تغلیظ شیر با شیر خشک و سایر افزودنی ها تهیه گردید. در نهایت، خواص فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، آب اندازی و درصد ماده خشک بدون چربی)، ارزش غذایی و پارامترهای حسی محصولات تولیدی مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تغییرات pH و اسیدیته در ماست سنتی و ماست صنعتی غیرمعنادار بوده است (05/0≤P)، میزان آب اندازی در ماست سنتی به طور معناداری بیشتر از ماست صنعتی بود (05/0≥P). همچنین در ارزیابی حسی، ماست صنعتی نسبت به ماست سنتی بهتر ارزیابی گردید. از نظر درصد پروتیین و کلسیم، ماست سنتی بهتر بود؛ در حالیکه، از نظر درصد کربوهیدرات و درصد خاکستر، ماست صنعتی از جایگاه بهتری برخوردار بود . 

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن بود که تولید ماست غلیظ شده به صورت صنعتی از نظر خواص فیزیکوشیمیایی، حسی و ارزیابی میکروبی ، مناسب تر از تولید این محصول به روش سنتی می باشد در حالی که از نقطه نظر تغذیه ای، ماست چکیده سنتی که دارای درصد پروتیین و کلسیم بیشتر نسبت به ماست صنعتی می باشد بهتر ارزیابی شد که می توان این مسیله را از طریق به کار گیری پایدار کننده هایی با پایه پروتیینی درفرمولاسیون تولید ماست چکیده صنعتی و یا غنی سازی آن با کلسیم برطرف و اصلاح نمود.

    کلیدواژگان: پایدارکننده تجاری، تولید سنتی، تولید صنعتی، ماست چکیده، ماست تغلیظ شده
  • مصطفی فخرآبادی، امیر اقبال خواجه رحیمی*، نکیسا سهرابی حق دوست، سید امیرعلی انوار، مریم طلا صفحات 91-100
    مقدمه

    آلودگی مواد غذایی با آفلاتوکسین به عنوان یک چالش در زمینه سلامت و اقتصاد شناخته شده است. از این رو، سازمانهای جهانی حداقل میزان آلودگی مواد غذایی مختلف را تعیین کرده اند. آفلاتوکسین M1 (AFM1) یک مایکوتوکسین سرطان زا است که بیشتر در محصولات لبنی یافت می شود و حذف آن همچنان به عنوان یک چالش باقی مانده است. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد آفلاتوکسین بیفیدوباکتریوم بیفیدوم و ساکارومایسس سرویزیه در شیر بدون چربی آلوده بود.

    مواد و روش ها

    برای این منظور شیر بدون چربی با سه غلظت AFM1 و با دو سطح غلظت باکتری و قارچ به تنهایی یا ترکیبی تیمارگردید و در دمای 4 و 37 درجه سانتی گراد در بازه های زمانی مختلف (30، 60، 120 دقیقه و 24 ساعت) انکوبه شد. کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) برای تشخیص AFM1 در شیر به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که زمان انکوباسیون یک عامل کلیدی در فرآیند حذف AFM1 است. همچنین حذف AFM1 به عوامل دیگری مانند غلظت میکروارگانیسمها، دمای انکوباسیون، غلظت سم و نوع تیمار (به تنهایی یا ترکیب) وابسته بود. توانایی این سویه ها برای حذف AFM1 بعد از گذشت 24 ساعت به میزان 20 تا 90 درصد نشان داده شد. حذف AFM1 توسط ساکارومایسس سرویزیه (به میزان 8/66%) در مقایسه با بیفیدوباکتریوم بیفیدوم به مقدار بیشتری (به میزان 3/51%) بود و ترکیب پروبیوتیک ها توانایی آن ها را برای حذف سم (به میزان 90 %) افزایش داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که پروبیوتیک ها به تنهایی یا در ترکیب با یکدیگر در حذف AFM1 نقش اساسی دارند.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، پروبیوتیک، شیر، HPLC
  • محمد مسجدی، لیلا ناطقی*، فاطمه کاویان صفحات 101-118
    مقدمه

    هدف از این مطالعه بررسی امکان جایگزینی نیتریت سدیم با عصاره گانودرما لوسیدیوم  (GLE)در فرمولاسیون مارتادلا بود. 

    مواد و روش ها

    بدین منظور مقدار نیتریت سدیم مجاز در مارتادلا (ppm120) با عصاره گانودرما لوسیدیوم (GLE)  در مقادیر (25، 50، 75 و 100 درصد) به همراه ppm  50 رنگدانه کارمین (CP) و بدون رنگدانه کارمین جایگزین گردید. بنابراین 10 تیمار مطابق با طرح کاملا تصادفی طراحی گردید و  میزان فلاونویید، فنل کل، IC50، خصوصیات رنگی b*, L*)  , *a)، میکروبی (شمارش کلی میکروبی، کپک و مخمر، کلی فرم ها، کلستردیوم پرفرینجنس ، استافیلوکوکوس اوریوس) آنها در روزهای 1، 25 و 50 ام نگهداری در دمای Cº 4 مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد با افزایش درصد جایگزینی  (GLE) به جای نیتریت سدیم و استفاده از  (CP) میزان فلاونویید، فنل کل افزایش و IC50 کاهش یافت. با افزایش درصد جایگزینی  (GLE) به جای نیتریت سدیم a* ،L* کاهش و b* افزایش پیدا کرد. شایان ذکر است میزان کپک و مخمر  و شمارش کلی در تمامی نمونه های مورد آزمون در تمامی بازه های زمانی در محدوده قابل قبول استاندارد ملی ایران (شماره 2303) بود و کلی فرم ها، کلستردیوم پرفرینجنس ، استافیلوکوکوس اوریوس در هیچ یک از نمونه های مورد بررسی در تمامی بازه های زمانی مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد با استفاده از (GLE) به همراه (CP) به جای تمام یا بخشی از نیتریت سدیم مصرفی در فرمولاسیون  مارتادلا می توان جایگزین نمود بدون اینکه اثر نامطلوب بر خصوصیات کیفی و میکروبی محصول داشته باشد.

    کلیدواژگان: قارچ گانودرما لوسیدیوم، نیتریت سدیم، مارتادلا، خواص میکروبی، فنل کل، فلاونوئید، IC50
|
  • Sajjad Farajpour, MohammadReza Afshar Mogaddam, Jalil Khandaghi * Pages 5-16
    Introduction

    Today, the use of pesticides has become an essential part of agricultural activities. Due to their relatively short lifespan, strong effect, and extensive variety of biological activities, carbamates are one of those that are frequently utilized as insecticides. The need to monitor the presence of pesticides in food products is a major concern because of their major risk on consumers' health.

    Materials and Methods

    In the current research, Aldicarb, Carbaryl, and Primicarb insecticides were extracted from apple samples using a combination of QuEChERS technique with dispersive liquid-liquid microextraction, and their determination was carried out using HPLC-DAD. For this purpose, the effect of the effective factors in the two stages of the proposed extraction process was investigated and optimized. Also, merit figures including linear range, limits of detection and quantification, repeatability, enrichment factor, and extraction recovery were calculated in order to validate the developed method.

    Results

    Concerned with the broad linear range (10.7-2000 ng/g) and the repeatability based on RSD% of 2.6 to 4.8, the proposed method proved highly capable of extracting the desired pesticide residues from apple samples. Under optimal conditions, the suggested approach had an extraction efficiency of 67–75%, an enrichment factor of greater than 335, and limits of detection and quantification of less than 4.2 and 14 ng/ml, respectively, which were less than the MRLs set for these pesticides in fruits and vegetables. The mentioned method was successfully performed on real apple samples and the results revealed that the samples did not contain any of the expected carbamates.

    Conclusion

    In general, the developed method has the necessary ability to detect carbamate insecticides in apple samples. This method offers several advantages of being simple and reliable, employing green solvents, and short analysis time.

    Keywords: Carbamate Insecticides, Dispersive Liquid-Liquid Microextraction, High Performance Liquid Chromatography, QuEChERS
  • Maryam Akbarpoor, Abdolmajid Mahdavi Damghani *, Hadi Veisi, Mohammadreza Nazari Pages 17-27
    Introduction
    One of the indicators for determining the health of a society is the quantity and quality of consumed food by the people, that is defined in terms of the optimum food basket. In order to analyse the food system of a region, the food production should be compared with the optimum food basket. Therefore a unit that can be used both in measuring food needs and food production is necessary, therefore the food basket was converted to its plant equivalent.
    Materials and Methods
    The food basket that is equated in this research is the food basket approved by the Ministry of Health. Each of the components of the food basket is converted into its plant equivalent using mathematical calculations.
    Results
    The food basket, which is categorized into four groups including 1) energy suppliers 2) poultry 3) livestock and 4) fruits, vegetables and legumes has been equated and the plant equivalent of the optimum food basket for Iranian people was measured: 370 grams of vegetables, 280 grams of fruits, 26 grams of  legumes, 135 grams of rice hull, 58 grams of rapeseed grain, 60 grams of soybean grain, 5 grams of sunflower grain,  30 grams of rapeseed meal, 815 grams of wheat grain, 94 grams of wheat straw, 77 grams of wheat bran, 147 grams of barley grain, 62 grams of barley straw, 147 grams of sugar beet root, 233 grams of sugar cane shoot, 30 grams of sugar beet pulp, 4.3 grams of sugar beet molasses, 243 grams of fodder corn, 806 grams of alfalfa and other forage crops, 258 grams of corn grain, 51 grams of soybean meal, 37 grams of ready concentrate and 36 grams of other materials.
    Conclusion
    This is the first report about the plant equivalent of the optimum food basket in Iran. The results can be used in food and nutrition macro policies (production, exports, imports, subsidies and pricing).
    Keywords: consumption, Food security, Iran, Optimum Food Basket, Plant Equation, Production
  • Isan Izannloo, Alireza Sadeghi Mahoonak * Pages 29-44
    Introduction

    Free radicals originate from oxidation reactions decrease food quality and also promote incidence of various diseases such as cancer.

    Materials and Methods

    In this research the effect of four enzymes, alcalase, trypsin, pepsin, and pancreatin, without pretreatment and with microwave and ultrasound pretreatment under optimal hydrolysis conditions on the antioxidant capacity of edible mushroom hydrolyzed protein was compared. The hydrolysis process to reach the maximum antioxidant activity with a ratio of enzyme to substrate of 1% and at the optimum temperature of each enzyme with and without microwave and ultrasound pretreatment and ultrasound pretreatment with 160W power, then hydrolysis with enzyme was done in 60 minutes and for samples without pretreatment, hydrolysis time was 120 minutes for each enzyme.

    Results

    The results showed that the highest amount of total antioxidant capacity was 1.64 with hydrolysis by pepsin enzyme, the highest reducing power of iron ion was 2.80 with hydrolysis by alcalase enzyme. The highest iron ion chelation power of 65.08% was achieved with hydrolysis by trypsin enzyme and the highest DPPH free radical inhibition activity of 80.57% with hydrolysis by pepsin enzyme, all in the samples pre-treated with 160W ultrasound in the hydrolysis time of 60 minutes.

    Conclusions

    The results showed that in order to create the desired antioxidant properties in the hydrolyzed protein obtained from edible mushrooms, a special combination of hydrolyzing enzyme and pretreatment should be used, and ultrasound pretreatment is more effective than microwave in this field. formulations.

    Keywords: Antioxidant properties, Edible Mushroom, Enzymatic Hydrolysis, microwave, Ultrasound pretreatment
  • Nassim Golestanehzadeh, M. Honarvar * Pages 45-64
    Introduction

    Currently, unsegregated food waste in our country is one of the environmental and economic problems. while in some countries, there are some precise superseded and retributive legal rules to prevent the release of not separated household or commercial food waste, thus, refusal these orders are accompanied by financial or social penalties.

    Materials and Methods

      The last 5 years literature review on the management of these kind of wastes have been reviewed.

    Results

    There are over 1,900 known species of edible insects. Cockroaches, caterpillars, bees, flies, and ants are the most popular. In this article, the use of these edible insects, which are used in some countries for human consumption, extraction of various sources such as protein or animal feed, has been mentioned and discussed as a solution for the use of these nonseparated food wastes containing plastics, which consequently, could be the aim of creating a green economic cycle for returning to nature and make economic exploitation.

    Results

    Totally, the use of insects as a part of natural life cycles and as food and feed, especially in some developed and developing countries, has become one of the cost-effective and economic solutions to adjust the problem of non-separated food waste.

    Conclusion

    Considering the country's economic and currency conditions, this can be an alternative solution, and these insects can be used as a source of protein for food and feed, or be used for biodiesels or agricultural purposes.

    Keywords: Bioeconomy, Food Waste, Insects, plastic, recycle
  • Mahsa Golbaz, Fatemeh Hosseinmardi *, Alireza Rahman Pages 65-76
    Introduction

    The interest of many of consumers in some seasonings, including pepper sauce, and increasing the consumption of them, have prompted researchers to impr[1]ove the nutritional value of these products.Adding flaxseeds to the daily diet increases the health of the heart and digestive system, controls weight and  prevents cancer. Chia seed is a rich source of antioxidants such as flavonols, tocopherols, phytosterols and carotenoids. In the  present study, the formulation of jalopino red pepper sauce based on flaxseed and chia flour was optimized.

    Materials and Methods

       residues of chia and flaxseeds after cold press  at  0.25 to 1%  were added  to sauce and  physicochemical  properties and calorie of  treatments were measured. Optimization  of the Formulation was carried out using Design Expert software, response surface method (RSM) and central composite design (CCD) and the results of measuring pH, moisture, viscosity and calorie  were analyzed to optimize the formulation . the optimal sample was produced in three replicates and its validity was estimated.

    Results

    By increasing the amount of flaxseed and chia flour in sauce, pH, viscosity and moisture content increased  and  calorie decreased significantly. If 0.46% of chia flour,0.59% of flax seed and 0% of xanthan are used, it is possible to achieve a pH of 4.07, moisture content of 26.34%, and calorie of 320.06 kJ/g and  viscosity of 1364.50 cp, which had a desirability factor equal to 0.79.

    Conclusion

     By adding chia seeds and flaxseed flour  to jalopino red pepper sauce,  a product with  good functional  characteristics and acceptable desirability factor can be produced.

    Keywords: Chia, Flaxseed Flour, Hot red pepper sauce, Nutritional Value
  • Mahbube Basi *, MohammadMehdi Parsapur Pages 77-90
    Introduction

    Significant properties of concentrated yogurt as compared to regular yogurt has increased the demand for its production and consumption. In this study, high fat flavored yogurt produced traditionally and industrially were compared.

    Materials and Methods

    Stirred yogurt was prepared in a traditional way using a cloth bag and in the industrial way using condensed milk with dry milk and other additives. Finally, physicochemical properties (pH, acidity, hydration and percentage of dry matter), nutritional value and sensory test of the products were compared.

    Results

    The results showed that changes in pH and acidity in traditional yogurt and industrial yogurt were insignificant (P≤0.05), and the amount of water released in traditional yogurt was significantly higher than the industrial yogurt (P≥0.05). Concerned with sensory evaluation, the industrial yogurt was evaluated higher than the traditional yogurt. Traditional yogurt scored better in terms of protein and calcium contents; In term of ash content, the industrial yogurt had a better position.

    Conclusion

    The results of the current research indicated that the production of concentrated yogurt in an industrial way in terms of physicochemical properties, sensory and microbial evaluation, is more suitable than the production of this product by the traditional method, while from the nutritional point of view, the traditional concentrated yogurt had high content of protein and calcium than that of industrial yogurt. This problem of industrial yogurt might be solved and corrected through the use of protein-based stabilizers in the formulation or by enriching the product with calcium.

    Keywords: Commercial Stabilizer, Condensed Yogurt, Industrial Production, Stirred Yogurt, Traditional Production
  • Mostafa Fakhrabadi, Amireghbal Khajeh Rahimi *, Nakisa Sohrabi Hagh Doost, AMIRALI Anvar, Maryam Tala Pages 91-100
    Introduction

    Food contamination with aflatoxin is identified as a challenge for health and economics; therefore, global organizations have determined the minimum contamination of different foods. Aflatoxin M1 (AFM1) is a carcinogenic mycotoxin mostly found in dairy products and its removal has remained a challenge. This study aimed to evaluate the effect of anti-aflatoxin of Bifidobacterium bifidum and Saccharomyces cerevisiae in contaminated skim milk.

    Materials and Methods

    In order to carry out this project, skim milk was spiked with three concentrations of AFM1 and treated with two levels of bacteria and fungi concentration, alone or mixed, and incubated at 4 and 37 ˚C for different time points (30, 60, 120 min, and 24h). High-performance liquid chromatography (HPLC) was used to detect the AFM1 in milk.

    Results

    The results showed that the incubation time is a key factor in the removal process of AFM1. Also, the removal of AFM1 was dependent on other factors such as the concentration of microorganisms, incubation temperature, toxin concentration and type of treatment (alone or combination). The ability of these strains to remove AFM1 after 24 hours was shown to be 20-90%. The removal of AFM1 by Saccharomyces cerevisiae (66.8%) as compared to Bifidobacterium bifidum (51.3%), and the combination of probiotics increased their ability to remove the toxins (90%).

    Conclusion

    The results of this study showed that probiotics alone or in combination with each other play an essential role in removing AFM1 from milk.

    Keywords: Aflatoxin M1, HPLC, Milk, Probiotic
  • Mohammad Masjedi, Leila Nateghi *, Fatemeh Kavain Pages 101-118
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the possibility of replacing sodium nitrite with Ganoderma Lucidium extract (GLE) in Martadella formulation.

    Materials and Methods

    In order to, concentration of sodium nitrite allowed in Martadella (ppm 120) was replaced by Ganoderma Lucidium extract at different concentration (25, 50, 75 and 100%) with 50 ppm carmine pigment (CP) and without carmine pigment. Therefore, 10 treatments were designed according to a completely randomized design and the amount of flavonoid, total phenol, IC50, color characteristics )b*, L*, a*), microbial (total microbial count, mold and yeast, coliforms, Clostridium perfringens , Staphylococcus aureus) were evaluated on the 1st, 25th and 50th days of storage at 4°C.

    Results

    The results showed that with the increase in replacement percentage (GLE) the amount of flavonoid, total phenol increased and IC50 decresed. Also, with the increase of replacement percentage (GLE), a* and L* decreased and b* increased. The amount of mold and yeast and the total count in all the tested samples were within the acceptable range of the national standard of Iran (No. 2303) and coliforms, Clostridium perfringens, and Staphylococcus aureus were not observed in any of the tested samples.

    Conclusion

    The results of this research indicated that by using (GLE) along with (CP) it can be used instead of all or part of the sodium nitrite used in Martadella formulation might be replaced, without having an adverse effect on the quality and microbial properties of the product.

    Keywords: Ganoderma Lucidium mushroom, Sodium Nitrite, Martadella, Microbial Properties, total phenol, Flavonoid, IC50