فهرست مطالب

نامه هنرهای نمایشی و موسیقی - پیاپی 31 (زمستان 1401)

نشریه نامه هنرهای نمایشی و موسیقی
پیاپی 31 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرنگ دریای لعل*، لیلا زارع، سیامک پناهی، سید مصطفی مختاباد صفحات 5-20
    سینما و معماری علاوه بر وجهه ی کارکردی خود که به ایجاد فضا می پردازند، در فرآیند و سیر درک فضا، هر دو اصول مشترکی را دربر می گیرند که به واسطه معماران و کارگردانان درهم آمیخته شده است. هدف از پژوهش پیش رو شناخت و تحلیل فیلم های «سه گانه ی کوکر» در سینمای کیارستمی با رویکرد پدیدارشناسانه است. برای این منظور در قالب روش موردپژوهی و با رویکردی تحلیلی و پدیدارشناسانه به فضا، نخست برپایه ی مطالعات نظری به بررسی رویکرد پدیدارشناسانه به فضا در سینما پرداخته شده، سپس با بهره گیری از روش پدیدارشناسی تفسیری مرلوپونتی و مدل سوبچاک، نقش فضا و امکان استفاده از تعامل معماری با سینما در آثار کیارستمی بازخوانی شده است. در گام پایانی با بهره گیری از این رویکرد به ارایه ی مدلی از رابطه سیر تکامل فضای معماری و سینما پرداخته شده است. نتایج نشان می دهند معماری و سینما می توانند واسطه هایی برای عرضه ی معنا باشند، که این معنا می تواند بین عرصه ها و رسانه های مختلف مشترک باشد. درواقع معماری و سینما متشکل از عناصر اساسی مشترکی همانند صحنه، فضا، نور، حرکت و دید است. سینمای کیارستمی چیزی بیش از یک محل انتزاعی است. کلیتی است که از اشیا و چیزهای واقعی ساخته شده و دارای عناصری مانند راه، انسان، روزمره بودن و تخیل است. مجموعه ی این عناصر، کاراکتر و شخصیت سینمای کیارستمی را تعریف می کنند، چیزی که درواقع ماهیت سینمای او محسوب می شود. سینمای کیارستمی یک پدیدە ی کلی و کیفی است که نمی توان آن را به هیچ یک از خصوصیات آن مثال ارتباطات عادی انسانی بدون ازدست دادن طبیعت واقعی آن کاهش داد. بدین ترتیب، در سینمای کیارستمی، ابعاد گوناگون چشم انداز جمع می آیند تا محیطی متمایز و حس خاص را ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی مرلوپونتی، سینمای کیارستمی، کوکر، فضای معماری، ویوین سوبچاک
  • رحمت امینی*، سحر مشگین قلم صفحات 21-36
    «لکچر- پرفورمنس» با عنوان فارسی «سخنرانی- اجرا» یا «اجرا- گفتار» مفهومی به نسبت نوپا است که از اواخر قرن بیستم فرصتی برای خلاقیت و تاثیرگذاری بیشتر سخنرانان و اجراگران فراهم کرده است. این شکل دوگانه، تلفیقی از سخنرانی و اجرا است. بخش سخنرانی معمولا شامل صحبت در مورد موضوعی خاص است و بخش اجرا می تواند از رسانه های مختلف به شکلی هدفمند در خدمت هدف اثر، استفاده کند. به این ترتیب، با دراماتورژی نمایشی، سخنرانی؛ سرزنده تر، هنری تر و تاثیرگذارتر می شود. مساله ی موردبحث در این مقاله، نحوه ی خلق معنا با استفاده از عناصر مختلف در «لکچر- پرفورمنس» است. این پژوهش بعد از تعریف این فضای دوگانه، به تفاوت های آن از هریک از اجزای سازنده اش یعنی سخنرانی و اجرا می پردازد و ذات دوگانه ی آن را تبیین می کند. اگر سخنران تنها از طریق ارایه ی مستقیم مطالب به شکل دهی معنا می پردازد، و اجراگر تنها از طریق اجرای هنری به این عمل توجه می کند، در دوگانه ی لکچر- پرفورمنس مطلب از طریق بازی بین سخنرانی و اجرا به مخاطب منتقل می شود و مخاطب باید با یافتن رابطه ی بین سخنرانی و اجرا، معنایی را برای خود خلق کند. پس پرسشی که مطرح می شود، چنین است: «لکچر- پرفورمنس» برای درگیر کردن مخاطب در فرایند تولید معنا از چه ابزاری استفاده می کند تا بتواند پیام را نه تنها از طریق سخنرانی مستقیم، و نه از طریق اجرا، بلکه با تلفیقی از سخنرانی و ابزار هنری و نشانه های دیداری و شنیداری تولید کند؟ بدین منظور، اثری با عنوان «درباره ی حقیقت» به عنوان نمونه ی موردی انتخاب و از نقد رتوریکی سه مرحله ای برای تحلیل استفاده شده است. نقد رتوریکی به دلیل سنجش رابطه ی بین فرستنده، اثر و گیرنده و پرداختن به نحوه ی ایجاد معنا برای این پژوهش مناسب است. در این نقد، ابتدا هدف اثر مشخص شده، سپس نحوه ی پرداخت آن هدف بررسی شده و درنهایت، نوعی ارزیابی زیباشناسانه صورت گرفته است. نتایج بررسی این اثر نشان داد که هدف از «درباره ی حقیقت»، به چالش کشیدن مفهوم حقیقت و ارتباطش با انسان و انسانیت است. مولف از نشانه های فراوانی برای ایجاد ارتباط بین لایه های مختلف استفاده کرده، از قبیل رنگ، رقص، آیرونی و غیره، و درنهایت با توجه به اینکه تولید معنا به کشف معنا توسط مخاطب در لایه های مختلف بستگی دارد، همین غنای چندلایه، زیبایی آفرین است. در نتیجه گیری کلی تر می توان گفت در «لکچر- پرفورمنس»، سخنران- اجراگر می تواند از همه ی ظرفیت های سخنرانی و اجرا در ارتباط باهم استفاده کند و با ایجاد لایه های معنایی، مخاطب را در خلق معنا شریک سازد. این پژوهش کیفی، توصیفی- تحلیلی بوده و از ابزار کتابخانه ای و اینترنتی سود جسته است.
    کلیدواژگان: لکچر- پرفورمنس، اجرا- گفتار، تولید معنا، نقد رتوریکی، درباره ی حقیقت
  • محمدجواد گهربخش*، شهاب اسفندیاری، پدرام رستمی صفحات 37-51

    رابطه ی فیلم و فلسفه ازجمله روابطی است که همواره موردتوجه نظریه پردازان فیلم و فلاسفه بوده است. به بیان دیگر توانایی فیلم در به نمایش گذاشتن مفاهیم فلسفی و فلسفه اندیشی به واسطه ی فیلم ها از مهم ترین موارد مطالعاتی در این حوزه است. مارتین هایدگر را می توان بزرگ ترین فیلسوف قرن بیستم دانست. عنایت وی به هنر و استفاده از آن برای بیان مقاصدی نظیر وجود وی را در میان دیگر معاصرانش فردی متمایز نشان می دهد. اما اندیشه های وی در باب مرگ و عدم در مقابل هستی و وجود بسیار قابل تامل و درخور توجه است. هایدگر مرگ را از مهم ترین امکانات دازاین دانسته و بر این باور است که تنها با مرگ است که دازاین می تواند به خود به عنوان یک کل بیاندیشد. عباس کیارستمی ازجمله کارگردانانی است که خوانش های متفاوتی از آثار وی صورت پذیرفته که هرکدام از آن ها غنای آثارش را بیش ازپیش به نمایش گذاشته اند. مرگ ازجمله مفاهیمی است که بر مهم ترین آثار کیارستمی سایه افکنده. این مهم در آثاری نظیر «سه گانه ی کوکر» و «طعم گیلاس» به وضوح مشاهده می شود. نوع نگاه و جهان بینی متفاوت کیارستمی، استفاده منحصربه فرد از عناصر سبکی و محتوایی، چگونگی روایت داستان و سبک وسیاق برخورد شخصیت ها با مرگ منجر شده است تا این مفهوم در آثار وی از معنای ظاهری خود فراتر رود.این پژوهش با بررسی مهم ترین و بنیادی ترین نشانه ها و المان های شناخت مفهوم مرگ در فلسفه ی هایدگر یعنی دازاین، اضطراب یا ترس آگاهی، سقوط و اصالت و مرگ و معنای زندگی با سینمای عباس کیارستمی نشان می دهد تمام المان های مربوط به مرگ در فلسفه ی هایدگر در آثار نمونه ای او یعنی «طعم گیلاس» و «باد ما را خواهد برد» قابل ردیابی است و می توان خوانشی مرتبط از خلال فلسفه هایدگر از آثار کیارستمی ارایه داد. به بیان دیگر مفهوم مرگ در آثار کیارستمی بسیار نزدیک و منطبق بر مفاهیمی است که در فلسفه هایدگر وجود دارد.

    کلیدواژگان: مارتین هایدگر، عباس کیارستمی، سینما، مرگ
  • نغمه تفلیسی*، محمدجعفر یوسفیان کناری، اسماعیل نجار صفحات 53-72

    مقدمه یا پرده ی نخست فیلم نامه، بخش مهمی از روایت فیلم را شامل می شود که بیان گر شگرد فیلم نامه نویس در شروع روایت است. در وهله نخست، صحنه های آغاز را شکل می دهد که عناصر مقدمه و ژانر را در خود جای می دهند. شیوه ی بیانی مقدمه و صحنه های شروع به سبک فیلم نامه نویس مربوط می شود و در انتقال زمینه های مفهومی فیلم نامه بسیار حایزاهمیت است. در بستر فیلم نامه و متن، صحنه های آغاز دارای یک وجه روایی و یک وجه تصویری اند و بدین نحو عناصر اصلی مقدمه را ارایه می دهند. هدف از این پژوهش بررسی عناصر ساختاری و روایی همچنین عناصر تصویری یا همان سبک در مقدمه و صحنه های شروع است که منجر به خلق مفاهیم و معناها یا همان کارکردهای بیانی می شوند و نشان دهد که عناصر بیانی و تصویری در فیلم نامه قابل بررسی و تحلیل است. این پژوهش به روش تحلیلی و توصیفی با استناد به منابع کتابخانه ای انجام شده است. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این مساله است که چگونه می توان با استفاده از رویکرد نیوفرمالیسم یا همان سیستم سبکی و روایی برآمده از این نظریه، ویژگی های بیانی و معنایی صحنه های آغازین و مقدمه را تحلیل و تبیین کرد. چهارچوب نظری این پژوهش براساس رویکرد نیوفرمالیسم طرح ریزی شده است که فیلم نامه را در دو سیستم روایی و سبکی موردبررسی قرار می دهد. نظام سبکی مربوط به تمام عناصر تصویری است که به تعبیر تامپسون مواد سینمایی نام دارند و پنج دسته میزانس، گرافیک، صدا، دوربین و تدوین را شامل می شوند. این تحقیق ساختار روایی مقدمه و صحنه های شروع فیلم نامه «گذشته» نوشته و ساخته اصغر فرهادی (1392) را در کنار نظام سبکی آن موردمطالعه قرار می دهد. فیلم نامه «گذشته» دارای زبان تصویری قابل تحلیل در شکل دادن معنا است. در تحلیل نظام سبکی و روایی اثر می توان دریافت که فرهادی به ماهیت صحنه آغاز آگاه است. از تحلیل صحنه های شروع و مقدمه این فیلم نامه چنین نتیجه ای حاصل می شود که دو بخش فیلم نامه به واسطه سیستم روایی و عناصر بصری سبکی دارای کارکرد بیانی و معنایی می شوند و به طور مجزا قابل تحلیل و بررسی اند. همچنین تحلیل نمونه نشان می دهد فیلم نامه نویس می تواند از اکثریت مواد سینمایی بسته به نیاز روایی بهره ببرد.

    کلیدواژگان: مقدمه، صحنه های آغاز، نئوفرمالیسم، گذشته، اصغر فرهادی
  • پرستو محبی*، رها چرخچی صفحات 73-88

    در این پژوهش به منظور دست یافتن به تعریفی دیگر از قهرمان، ابتدا مفهوم قهرمان تراژدی و تراژیک در تفاوت با قهرمان تراویراشپیل خوانش می شود، سپس سه نمایشنامه ی مرگ یزدگرد اثر بهرام بیضایی، خواب در فنجان خالی اثر نغمه ثمینی و قلندرخونه اثر ایرج صغیری براساس مفهوم قهرمان تراویراشپیل ازمنظر والتر بنیامین مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد. در تفسیر بنیامین از تراویراشپیل سه قهرمان (حاکم مستبد، دسیسه گر، شهید) وجود دارد که به مثابه سه راس یک مثلث هستند. حاکم مستبد، نماد فرد قدرتمند در تاریخ است که ناتوان در تصمیم گیری است. شخصیت دسیسه گر نماد قدرت و سیاست ورزی است که با توطیه و دسیسه گری، شهید را به کام مرگ فرومی برد.روش پژوهش به صورت جمع آوری داده ها و از طریق مطالعه ی کتابخانه ای است و به روش توصیفی تحلیلی به بررسی مفهوم قهرمان تراویراشپیل در سه نمایشنامه یادشده، می پردازد. بررسی درام مرگ یزدگرد نشان می دهد که کاراکتر حاکم مستبد، گاه مکمل کننده ی چهره دسیسه گر و گاه چهره وارونه ی شهید نیز هست و همچنین به دلیل نقلی بودن روایت نمایشی، شخصیت دسیسه گر به طورضمنی مطرح است. بررسی درام خواب در فنجان خالی نشان می دهد شخصیت دسیسه گر، حاکم مستبد و شهید نسبت به سه شخصیت عینی زمان حال و سه شخصیت ذهنی در زمان گذشته در تکرار و چرخش هستند. بررسی درام قلندرخونه نشان می دهد که به دلیل خطی بودن روایت نمایشی، سه شخصیت تراویراشپیل، مکمل کننده و چهره وارونه ی یکدیگر نیستند و سه راس یک مثلث را طی نمی کنند. درنتیجه کاراکترهای دو درام مرگ یزدگرد و خواب در فنجان خالی بیشترین انطباق را با مولفه ی قهرمان تراویراشپیل دارند چراکه علاوه بر هم سو بودن روایت تاریخی با متن نمایشی، کاراکترها از طریق بازنمایی نقش، تکرار شخصیت و چرخش زمان از گذشته به حال، سه راس را طی می کنند و تنها تفاوت در طریق طی کردن سه راس مثلث توسط کاراکترهای نمایشی است. با بررسی های صورت گرفته می توان به قهرمانی دیگر برای نگارش متون نمایشی دست یافت چراکه قهرمانان تراویراشپیل بازتاب دهنده ی حاکمان و قدرتمندان بر صحنه نمایشی هستند و ناتوانی حاکمیت و قدرت دسیسه گران را به تصویر می کشند.

    کلیدواژگان: قهرمان تراوئراشپیل، والتر بنیامین، مرگ یزدگرد، خواب در فنجان خالی، قلندرخونه
  • مهتاب پویامنش، محمدعلی صفورا* صفحات 89-103

    این پژوهش بر آن است تا کارکرد رسانه ای سینما در فیلم های مستندنما (ماکیومنتری) را براساس مطالعه ی موردی چهار فیلم مستندنمای شاخص در سینمای جهان بررسی کند و به این سوال اصلی پاسخ دهد که چگونه می توان با توصیف و تحلیل سینمای مستندنما، آن را به عنوان یک رویکرد ساخت فیلم ارایه کرد؟ ازاین رو ابتدا با بررسی مفهوم سینمای مستندنما، ضمن توصیف و نیز تحلیل ویژگی های این فیلم ها، مفاهیم اصلی و تقابل های درونی این فیلم ها مبتنی بر نظریات آلن بدیو بررسی شده و چهار فیلم «نقره فراموش شده»، «پروژه جادوگر بلر»، «آنچه در تاریکی انجام می دهیم»، «اژدها وارد می شود» مطالعه می شوند تا عملکرد و قابلیت های مستندنمایی را بررسی کند؛ تقابل حقیقت و واقعیت، هنر و ناهنر و خالص و ناخالص و چگونگی تولید حقیقت توضیح داده می شود. نتایج نشان می دهد که سینمای مستندنما با استفاده از رویکرد رسانه ای قادر به بیان مفاهیم و مضامین جدیدی است که توانسته آن را در محتوا و در نسبت با عناصر فرم، به کار گیرد و در طول زمان، روابط تازه ای برقرار کرده و زمینه ساز شکل گیری رویکردهای تازه در سینما باشد.

    کلیدواژگان: مستندنمایی، آلن بدیو، حقیقت، رخداد، رسانه
  • محمدرضا شریف زاده*، مهرداد رایانی مخصوص، یاشار کریمی صفحات 105-119

    با ورود سینما به عصر دیجیتال، این هنر به بهترین رسانه برای بازنمایی پیشرفت فناوری درزمینه های مختلف بدل شد. بسیاری از فیلم های علمی- تخیلی با موضوع ماشین ها و ربات ها شکل واقع گرایانه تری به خود گرفته و بخش علمی این نوع فیلم ها بر بخش تخیلی آن غالب شده است. یکی از اتفاقات کلیدی ژانر علمی- تخیلی که دستخوش این تحول شد، رابطه انسان و ماشین در این ژانر است. هم زمان پیشرفت دانشمندان در خودآگاه کردن هوش مصنوعی، ساختار زیستی آن ها را به انسان بسیار نزدیک کرد. بسیاری از ویژگی های بیولوژی و شناختی بشر چه ابژکتیو و چه سوبژکتیو برای ماشین ها به شکل مصنوعی شبیه سازی شده و یا به شکل الگوریتم (پیش از رسیدن به خودآگاهی کامل) برای آن ها وضع شده است. نتیجه این اتفاق در بازنمایی تقابل ماشین- انسان در سینما مشهود است. تقابل و جنگ میان ماشین ها و انسان برای بقا، رفته رفته جای خود را به جنگ سرد برای اگزیستانس و یا دوستی و روابط عاطفی داد. اگر هوش مصنوعی و ماشین های هوشمند در گذشته رقیبی برای زندگی هوشمندانه بشر تلقی می شدند، در سناریوهای آینده نگر، نظریه های دانشمندان هوش مصنوعی، برنامه های اقتصادی سرمایه گذاران دنیای فناوری و نیز تخیل نویسندگان و فیلم سازها، نزدیک ترین رقیب در زندگی زیبایی شناسی بشر تلقی می شوند. در پژوهش حاضر از روش توصیفی- تحلیلی با بررسی نظریه های پژوهش گران آینده نگر در حیطه هوش مصنوعی و نیز سناریوهای پیش بینی شده توسط دانشمندان و بازنمایی شده در سه اثر «دنیای غرب»، «اکس ماشینا» و «دوز»، تاثیرات نظریات خودآگاهی ماشین ها بر بازنمایی تقابل وجودی انسان- ماشین مشخص شده و این نتیجه دریافت می شود که احاطه ی هوش مصنوعی در تولیدات فیلم ها و سریال ها می تواند داستان ها و تصاویر را در اختیار آن ها قرار داده و بر حس زیبایی شناسی و عواطف مخاطبان نیز تاثیر بگذارد. این تاثیرگذاری هرچند در ابتدا در فیلم های علمی- تخیلی و مخاطبان آن ها مشهود بوده، امروزه وارد ژانرهای دیگر سینمایی نیز شده است.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، خودآگاهی ماشین، علمی- تخیلی، رایانش احساسی، سینما
|
  • Behrang Daryaelaal *, Leyla Zare, SIAMAK PANAHI, Seyed Mostafa Mokhtabad Pages 5-20
    Cinema and architecture, in addition to the functional aspect of their work that creates space, in the process of understanding space, both have common principles that have been intertwined by architects and operators. The purpose of this study is to identify and analyze Cocker's three films in Kiarostami's cinema using a phenomenological approach. For this purpose, based on the case study approach with an analytical and phenomenological approach to space, focused on theoretical studies, the phenomenological approach to space in cinema has been studied, then using Merleau-Ponty’s interpretive phenomenology method and Subchak model, the role of space and the possibility of using the interaction between architecture and cinema has been read in Kiarostami's works and in the final step, using this approach, a model of the relationship between the evolution of architecture and cinema has been presented. The results show that architecture and cinema can be intermediaries for the presentation of meaning, which can be shared between different fields and media. In fact, architecture and cinema are composed of common elements such as stage, space, light, movement and vision. Kia Rostami's cinema is more than an abstract place, it is a whole that is made of real objects and things and has elements such as way, human being, everydayness and imagination. The combination of these elements together defines the character of Kiarostami's cinema, which is, in fact, the nature of his cinema. Kiarostami's cinema is a general and qualitative phenomenon that cannot be reduced to any of its features, such as ordinary human communication, without losing its true nature. Thus, in Kiarostami's cinema, different dimensions of the landscape come together to create a distinct environment and a special feeling for the audience.The combination of these elements together defines the character of Kiarostami's cinema, which is, in fact, the nature of his cinema. Kiarostami's cinema is a general and qualitative phenomenon that can not be reduced to any of its elements, such as ordinary human communication, without losing its true nature. Thus, in Kiarostami's cinema, different dimensions of the landscape come together to create a distinct environment and a special feeling for the audience.
    Keywords: Merleau-Ponty’s Phenomenology, Kiarostami's Cinema, Cocker, architectural space, Vivien Subchak
  • Rahmat Amini *, Sahar Meshginghalam Pages 21-36
    Lecture-performance is a hybrid form consisting of a lecture and a performance part that together act as a unity. In this form, although the lecture part is trying to give a specific meaning to shed light on a subject, the meaning is not solely produced by the lecturer, but through the cooperation of the lecturer and the performance using different theatrical signs, the presence of audience as meaning creators. The important point here is that this form tries to activate the audience participation in meaning-making and challenge them to question the surrounding world. To show how this meaning formation process works in this form, About Truth has been analysed. This lecture-performance is about the concept of truth and how it is perceived throughout history and among people from different groups. Rhetorical Criticism is the suitable method for analysis since it shows the relation among the lecturer/performer, the lecture/performance, and the audience, and aims at finding how meaning is produced in different texts to affect the audience. Rhetorical analysis in the lecture-performance is done in three steps, 1) finding the aim of the text, 2) how that aim is fulfilled, and 3) the aesthetic analysis of the lecture-performance. This is the first academic study on the subject of lecture-performance with a focus on rhetorical criticism and the results are as follow: the aim of the work was to highlight the concept of ‘truth’ and challenge it. It was done using different tools, such as stage prompts, colour coding, genders, dancing, acting, irony, and of course, lecturing. Without understanding the relation of different parts of the performance to the topic, the meaning would not be clear. Audience needs to decode the visual and vocal signs to make meaning for themselves. This artistic force renders meaning in different levels which helps audience to challenge themselves and have a critical view. It is opposite of the passive role of audience in conventional lectures in which they just receive the fixed information. Aesthetically speaking, this production is appealing as it has used artistic mediators and through them, has put the meaning in subtext and made an atmosphere in which its audience creates meaning using whatever they can hear and see.
    Keywords: Lecture-Performance, Rhetorical Criticism, meaning formation, About Truth
  • MohammadJavad Goharbakhsh *, Shahab Esfandiari, Pedram Rostami Pages 37-51

    The relation between film and philosophy is one of the relations that has always been considered by film theorists and philosophers. In other words, the film's ability in displaying philosophical concepts and philosophical thinking through films is one of the most significant case studies in this field. Martin Heidegger can be considered as the greatest philosopher of the twentieth century. His interest in art and its usage to indicate concepts such as Existence, makes Heidegger a distinguished figure among his contemporaries. But his thoughts about death and non-being versus existence are very interesting and worthy of attention. Heidegger considers death to be one of the most important abilities of Dasein and believes that it is only with death that Dasein can think of itself as a whole. Abbas Kiarostami is one of the directors who has received diverse readings on his movies and each of them has demonstrated the richness of his works more than before. Death is one of the concepts that apears in Kiarostami's most important works. It can be clearly seen in movies such as Koker Trilogy and Taste of Cherry. Kiarostami's different outlook and point of view, unique use of stylistic and thematic elements, the way of narrating the story and the way in which characters confront death have led this concept to go beyond its apparent meaning in his movies.This research by examining the most important and fundamental elements of understanding the concept of death in Heidegger's philosophy, namely Dasein, anxiety or fear-consciousness, fall and authenticity, death and the meaning of life in Abbas Kiarostami's cinema, indicates that all the elements related to death in Heidegger's philosophy can be traced in Kiarostami’s exemplary movies, Taste of Cherry and The Wind Will Carry Us; and a reading of Kiarostami's works through Heidegger's philosophy can be offered. In other words, the concept of death in Kiarostami's works is completely applicable to the concepts of Heidegger's philosophy. Taste of Cherry depicts the movement towards death and the diret encounter with it through the character; on the other hand, in The Wind will Carry Us, all the elements related to death in Heidegger’s philosophy appear gradually through the progress of the plot.

    Keywords: Martin Heidegger, Abbas Kiarostami, Cinema, Death
  • Naqme Teflisi *, MohammadJafar Yousefian Kenari, Esmaeil Najar Pages 53-72

    The screenplay’s opening scene is a significant part of the film`s narration, which reflects the screenwriter’s technique in setting off the story by shaping its opening scenes. This expressive method of the opening scenes and the exposition depend hugely on the screenwriter’s style, which shapes the conceptual aspects of the film. In a screenplay, opening scenes have a narrative and a visual aspect and thus make up the exposition’s main elements. The expression method used by the screenwriter to begin his narration creates various opening scenes. This research aims to study structural and narrative elements in addition to visual aspects or stylistic systems in the exposition and opening scenes that create concepts and meanings. In other words, the present research aims to highlight that expressive and visual elements could be analytical in screenwriting. Archival studies along with a descriptive/analytical method are used in our analysis. This study’s main issue is how expressive and semantic features of the exposition and the opening scenes are explained based on the study or by the stylistic and narrative system extracted from the Neo-Formalist approach. The theoretical framework is based on the Neo-Formalist approach, which examines the narrative and stylistic structures of the films. The stylistic system is related to all elements that form the image, which is called, as Thompson puts it, ‘cinematic material’ and includes mise-en-scène, graphics, sound, camera, and editing. To implement its theoretical findings into practice, this research studies the narrative structure of exposition and opening scenes in the screenplay of The Past (2009), written by Asghar Farhadi. The analysis of The Past indicates that exposition and opening scenes, due to stylistic and narrative system analysis, encompass meanings and an expressive function. And they can be analyzed separately. The analysis of The Past shows that the screenwriter can use most cinematic materials to create stylistic elements. Analysis of the work’s stylistic and narrative systems reveals specific characteristics of the writer’s style, which shows how Farhadi employs both systems to create an appropriate opening scene that serves to convey the story’s underlying themes. In The past, a specific implied meaning could be inferred through stylistic and narrative elements that originate from both stylistic and narrative systems.

    Keywords: Exposition, Opening Scenes, Neo-Formalism, The Past, Asghar Farhadi
  • Parastoo Mohebbi *, Raha Charkhchi Pages 73-88

    In this study, in order to achieve another definition of the hero, first the concept of the tragic and tragic hero is described in contrast to the Trauershpiel hero, then three plays The Death of Yazdgerd by Bahram Beizaei, Sleep in an Empty Cup by Naqme Samini, and Qalandarkhone by Iraj Saqiri are analyzed based on the concept of Trauershpiel hero from Walter Benjamin's point of view. In Benjamin's interpretation of Trauershpiel, there are three heroes (tyrannical ruler, conspirator, and martyr) who are like the three vertices of a triangle. A tyrannical ruler is a symbol of a powerful person in history who is unable to make decisions. The character of the conspirator is a symbol of power and politics that leads the martyr to death with conspiracy.The research method is in the form of data collection and through a library study, which examines the concept of the hero of Trauershpiel in the three mentioned plays with a descriptive and analytical method. The analysis of The Death of Yazdgerd shows that the character of the despotic ruler sometimes complements the face of the conspirator and sometimes the upside-down face of the martyr, and also due to the narrative nature of the drama, the character of the conspirator is implied. The analysis of the drama Sleep in an Empty Cup indicates that the characters of the conspirator, the tyrannical ruler and the martyr are in repetition and rotation compared to the three objective characters of the present time and the three mental characters of the past time. The analysis of the Qalandarkhone demonstrates that due to the linearity of the dramatic narrative, the three Trauershpiel characters are not complementary and opposite to each other, and they do not cross the three vertices of a triangle. As a result, the characters of the two The Death of Yazdgerd and Sleep in an Empty Cup are the most compatible with the hero component of Trauershpiel play, because in addition to the alignment of the historical narrative with the dramatic text, the characters through the representation of the role, the repetition of the character, and the rotation of time from the past to the present, cross the three vertices of one triangle and the only difference is in the way the three vertices of a triangle are traversed by the play’s characters. Based on the study done, it is possible to find another hero for writing dramatic texts because the three heroes of Trauershpiel reflect the rulers on the stage and depict the powerlessness of the government and the power of the conspirators.

    Keywords: The Hero of Trauerspiel, Walter Benjamin, the Death of Yazdgerd, Sleep in an Empty Cup, Qalandarkhone
  • Mahtab Pouyamanesh, MohammadAli Safoora * Pages 89-103

    This study concentrates on the form of mockumentary and its relation to its content; focusing on its ability to represent the reality, in order to describe and analyze Mockumentary. In this study, the effect of the medium of cinema, is analyzed on mockumentary films through analyzing four successful mockumentaries, which all had achieved a considerable rating in IMDb and Metacritic. First, mockumentary is introduced and its features are described. Its relation to documentary cinema and fiction cinema is mentioned, their common features are considered and the potential and capacities of this genre are presented. Mockumentary as the name implies, has a very close correlation with documentary. In the first glance, mockumentary seems a copy which tries to get to the place of the reliable non-lying documentary, and waits until the documentary is made and then copies it, but in this research, it is emphasized that there are different philosophical perspectives about the Real and reality and its relation to the Truth, especially in contemporary philosophy. These discussions, challenge the authenticity and factuality of the mockumentary and documentary. According to Alisia Lebow, mockumentary might be the correct or more real form of documentary but through analyzing the theory of Alain Badiou in “Being and Event” we obtain the key concepts in his theory, which combines Set-Theory in mathematics and ontology. He suggests a kind of Meta-ontology based on Set-Theory. According to his definition of the Truth and the Real, and based on this duality (Truth/Real), a fair point for judging mockumentary can be found. Considering the relations and dualities between the key concepts in his ontology, a way of analyzing Mockumentary Cinema in recent years is offered; four successful samples in this genre have been analyzed, and meanwhile, some criteria for evaluating mockumentary films are achieved through them. A descriptive-analytic method is used to develop the argument. Initially, the definitions and presumptions about documentary are considered in order to clarify the different interpretations of this field, and then the different features in the form of mockumentary are studied. In Badiou’s words, Cinema of Mockumentary presents a void, which is an area for event to take place, which is made between documentary and fiction cinema. It is a void representing a lack of form. Mockumentary tries to fill this void by a new combination of fiction and reality. Mockumentary locates itself between documentary and fiction, and with the utilization of the techniques from both of them, makes a rearrangement in the boundaries of the documentary and fiction cinema. This new combination shows a new structure since it brings new dualities with the key concepts which mainly form the fiction cinema and the documentary. It suggests ways for finding better techniques in Documentary Cinema. The correlation between Documentary and Mockumentary, and their mutual influence on each other, results in the enrichment of both. In the present study, a variety of techniques and formal features in mockumentaries are identified through the analysis of four successful case studies.

    Keywords: Mockumentary, Alain Badiou, Truth, Event, Subject, Medium
  • Mohammadreza Sharifzadeh *, Mehrdad Rayani Makhsoos, Yashar Karimi Pages 105-119

    With the advent of cinema in the digital age, this art has become the best medium to represent the advancement of technology. Many science-fiction films on the subject of machines and robots have taken on a more realistic form, and the scientific part of this type of film has dominated the imaginary part. One of the critical events in the science-fiction genre that underwent this transformation is the relationship between man and machine in this genre. At the same time, the advancement of scientists in the self-awareness of artificial intelligence has brought their biological structure very close to that of humans. On the other hand, in the world of technology, scientists have taken great strides in making machines more intelligent. According to many, the goal of artificial intelligence development is no longer to achieve human biological intelligence or robot-child simulation. For them, machine intelligence, along with improving the quality of human life and speeding it up, means experiencing human life with intelligent beings. Many human biological and cognitive features, both objective and subjective, were simulated for artificial intelligence. The result is evident in the representation of the machine-human interaction in cinema. Confrontation and the war between machines and man for survival gradually gave way to the Cold War for existence or friendship and emotional relationships. Suppose, in the past, artificial intelligence and intelligent machines were considered a competitor to intelligent human life in future scenarios. In that case, the theories of artificial intelligence scientists, the economic plans of technology investors, and the imagination of writers and filmmakers are the closest competitors to human aesthetic life. In the present study, using a descriptive-analytical method by examining the theories of prospective researchers in the field of artificial intelligence as well as scenarios predicted by scientists and represented in three works, "West World," "Ex-Machina," and "Devs," the effects of machine self-awareness theories on the representation of the human-machine existential confrontation is determined. It is concluded that the encirclement of artificial intelligence in the production of films and TV series can provide them with stories and images and also affect the aesthetic sense and emotions of the audience. Although this influence was initially evident in science-fiction films and their audiences, today, it can also be seen in other cinematic genres.

    Keywords: Artificial intelligence, Self-awareness, Sci-fi, Affective Computing, Cinema