فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 221 (خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 20
|
  • رضا ولیزاده، حمیدرضا محمدی*، علی غفاریان بهرمان، محسن محمدی، جواد قاسمیان یادگاری صفحات 1-11
    سابقه و هدف

    نارسایی حاد کبد در اثر عوامل متعددی از جمله داروها ایجاد می شود. ایزونیازیدکه به عنوان یک داروی موثر برای درمان بیماری سل مورد استفاده قرار می گیرد، یک عامل توکسیک قوی برای کبد به شمار می رود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات تجویز عصاره دارچین بر سمیت کبدی ناشی از داروی ایزونیازید در موش صحرایی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی 60 سر رت نر نژاد ویستار در6 گروه به صورت تصادفی قرار گرفتند.آسیب کبدی و القا استرس اکسیداتیو با تجویز ایزونیازید mg/kg/day)300) برای مدت 14 روز متوالی ایجاد شد. دوزهای مختلف عصاره  دارچین (50، 100 و 200میلی گرم بر کیلوگرم) به صورت ‏گاواژ به موش ها تجویز شد. آسیب کبدی ناشی از ایزونیازید با بررسی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم، میزان گونه های فعال اکسیژن، گلوتاتیون ، ظرفیت آنتی اکسیدانی، پراکسیداسیون لیپیدی وتغییرات هیستوپاتولوژیک در بافت کبد مورد ارزیابی قرارگرفت. داده ها به وسیله نرم افزار prism وآزمون آماری واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تجویز داروی ایزونیازید به میزان mg/kg200 باعث ایجاد آسیب کبدی شد که با افزایش معنی دار بیومارکرهای آسیب کبدی (بیومارکرهای بیوشیمیایی، شاخص های استرس اکسیداتیو و تغییرات هیستوپاتولوژیک) همراه بود (0/05>P). از سوی دیگر تجویز دوزهای مختلف عصاره دارچین به طور معنی داری بیومارکرهای آسیب کبدی ناشی از ایزونیازید را کاهش داد (0/05>P) و هم چنین باعث بهبود تغییرات هیستوپاتولوژیک بافت کبد شد.

    استنتاج

    عصاره دارچین با خواص آنتی اکسیدانی، کبد را در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از ایزونیازید محافظت می کند.

    کلیدواژگان: ایزونیازید، عصاره دارچین، سمیت کبدی، استرس اکسیداتیو
  • فهیمه سادات جمالی، امیر رشیدلمیر*، سید رضا عطارزاده حسینی صفحات 12-22
    سابقه و هدف

    بیماری های قلبی عروقی علت اصلی مرگ و میر در کل دنیا است و 82 درصد این مرگ و میرها در کشورهای در حال توسعه است. mir-93 (MicroRNA-93)، (ATP-binding cassette transporters A1) ABCA1 و لپتین ممکن است در ایجاد آترواسکلروز دخیل باشند. هدف از این مطالعه بررسی اثر هشت هفته تمرین ترکیبی بر mir-93، اجزای (Reverse cholesterol transport) RCT و لپتین در بیماران پس از عمل جراحی بای پس بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 20 مرد میانسال (50 الی 60 سال) پس از عمل (Coronary artery bypass surgery) CABG به طور تصادفی در دو گروه کنترل (10 نفر) و تجربی (10 نفر) قرار گرفتند. 8 هفته تمرین ترکیبی (هوازی + مقاومتی) شامل 3 جلسه در هفته و هر جلسه 55 الی 60 دقیقه بود. قبل و بعد از این دوره تمرینی mir-93، ABCA1 و لپتین مورد اندازه گیری قرار گرفتند. از آزمون تی همبسته برای بررسی تغییرات درون گروهی و از آزمون کوواریانس برای بررسی تغییرات بین گروهی استفاده شد.

    یافته ها

    تمرین ترکیبی منجر به کاهش معنی دار mir-93 (0/000=P) افزایش معنی دار ABCA1 (0/001=P). در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل شد. در گروه تمرین، لپتین به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (0/000=P) اما تفاوت بین گروهی لپتین معنی دار نبود (0/094=P).

    استنتاج

    به نظر می رسد تمرین ترکیبی از طریق افزایش ABCA1 و کاهش mir-93 و لپتین بتواند در پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی و نیز در تسریع روند بهبودی در بیماران CABG مفید باشد.

    کلیدواژگان: mir-93، ABCA1، لپتین، CABG، تمرین ترکیبی
  • کبری عابدیان کاسگری، نیره آقائی، نعیمه نادری، علیرضا جعفری، صفا مومنی بادله، هادی طهرانی* صفحات 23-34
    سابقه و هدف

    بیماری های دهان و دندان از شایع ترین مشکلات سلامتی در مبتلایان به سرطان می باشد که بر کیفیت زندگی آنان موثر است. این مطالعه با هدف تاثیر آموزش مبتنی بر مدل ارتقای سلامت پندر بر رفتار بهداشتی دهان و دندان بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 40 نفر از بیماران بزرگسال مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مرکز فیزیوتراپی نوتوان و لنف ادم مشهد با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک در سال 1398 انجام شد. مداخله آموزشی در قالب 6 جلسه آموزشی تیوری و عملی، با فاصله یک هفته بین جلسات آموزشی بر اساس مدل ارتقای سلامت پندر ارایه شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد مبتنی بر سازه های مدل ارتقای سلامت پندر بود، که در سه مرحله شامل قبل از مداخله، بلافاصله و 2 ماه بعد از مداخله تکمیل گردید. داده ها در نرم افزار آماری 22SPSS و با استفاده از آزمون های توصیفی و آزمون های آنالیز واریانس با اندازه های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    بین نمره رفتار قبل از مداخله (4/57±25/82) با بعد از مداخله (4/24±32/41) و مرحله پیگیری (3/72±29/79)  اختلاف آماری معنی داری وجود داشت(0/001>P). همچنین بعد از مداخله آموزشی، از بین سازه های مدل ارتقای پندر، سازه های خودکارآمدی، احساسات مثبت و عوامل تاثیرگذار بین فردی به طور معنی داری افزایش (0/001>P) و موانع درک شده کاهش داشته است(0/001>P).

    استنتاج

    نتایج این مطالعه بر کارآیی مدل ارتقای سلامت پندر در ارتقای رفتار بهداشت دهان در بیماران بزرگسال مبتلا به سرطان تاکید می کند.

    کلیدواژگان: بهداشت دهان و دندان، ارتقای سلامت، مدل پندر، سرطان
  • فرشته اولادی، علی اکبر صارمی*، علی اشراقی، محمدحسین کربلائی صفحات 35-49
    سابقه و هدف

    امروزه بیماری عروق کرونری از شایع ترین بیماری های قلبی ناتوان کننده در جهان است و پیشگیری، کلید کنترل این بیماری می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر رفتاردلبستگی و صمیمیت زناشویی در بیماران عروق کرونر قلبی انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است، که در سال 1401 در شهر مشهد روی 34 زوج که یکی از آنان مبتلا به بیماری عروق کرونرقلبی بوده و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند و به طور تصادفی با استفاده از بلوک های جایگشتی چهارتایی در دو گروه مداخله(16 زوج) و کنترل (18 زوج) قرار گرفتند، انجام شد. زوج درمانی هیجان مدار مبتنی بر مدل آموزشی "التیام قلب ها باهم" برای گروه مداخله طی 8 جلسه دوساعته و یک بار در هفته به صورت گروهی اجرا شد. گروه کنترل فقط مداخلات روتین را دریافت کردند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه رفتاردلبستگی(BARE) و پرسشنامه نیازهای صمیمیت زناشویی(MINQ) در سه مرحله قبل، بعد و دو ماه بعد از پایان مداخله صورت گرفت. داده ها با آزمون های کای اسکویر، تی مستقل و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در گروه مداخله، میانگین نمرات به ترتیب در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری در رفتاردلبستگی (5/89±45/62، 3/10±53/81 و 2/44±50/87) و در مولفه های صمیمیت عاطفی (5/22±37/56، 2/93±41/75 و 2/20±39/93)، روانشناختی (2/36±32/43، 2/86±37/25 و 4/06±36/50)، عقلانی (5/68±34/68، 2/90±36/75 و 2/87±36/37)، جنسی (4/38±32/18، 4/44±37/01 و 4/69±39/06) و جسمانی (4/58±33/87، 3/51±38/25 و 3/98±39/37) بود که افزایش معنی داری در دو مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به مرحله پیش آزمون داشت (0/04>P)، اما در گروه کنترل تفاوت معنی داری دیده نشد(0/05<P).

    استنتاج

    زوج درمانی هیجان مدار مبتنی بر مدل آموزشی "التیام قلب ها باهم" می تواند باعث بهبود رفتاردلبستگی و صمیمیت زناشویی در بیماران عروق کرونر قلبیگردد.

    کلیدواژگان: رفتاردلبستگی، بیماری عروق کرونر، زوج درمانی هیجان مدار، صمیمیت زناشویی
  • محمد خدامی تهرانی، معصومه پورمحمدرضا تجریشی*، کاوه مقدم، محسن واحدی صفحات 50-64
    سابقه و هدف

    اختلال طیف اتیسم، یک اختلال عصبی- تحولی است که با مشکلات تعامل اجتماعی همراه است. هدف این مطالعه، مقایسه اثربخشی مداخله روان- نمایش عروسکی و نمایش بی کلام بر تعامل اجتماعی کودکان با اختلال طیف اتیسم بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه شبه آزمایشی، 45 کودک 7 تا 11 سال مبتلا به اختلال طیف اتیسم با عملکرد بالا، از مراکز بهزیستی استان های تهران، اصفهان، گیلان و مشهد در سال تحصیلی 1401-1400 به شیوه در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایشی روان نمایش عروسکی و نمایش بی کلام و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر)، جایگزین شدند. هر یک از گروه های آزمایشی در 20 جلسه مجازی (هفته ای دو جلسه 15 دقیقه ای) به طور جداگانه شرکت و روان نمایش عروسکی یا نمایش بی کلام دریافت کردند، ولی گروه کنترل فقط در برنامه های متداول مرکز شرکت نمود. تعامل اجتماعی افراد قبل و بعد از مداخله و 8 هفته بعد با استفاده از نیمرخ مهارت های اجتماعی اتیسم ارزیابی شد. داده ها با شاخص های آمار توصیفی بیان شد و با آزمون های کای دو، شاپیروویلک، کرویت موچلی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج ضرایب اتا نشان داد که تعامل اجتماعی و مولفه های آن (تقابل، مشارکت و رفتارهای ناسازگارانه) در گروه روان نمایش عروسکی پس از دریافت مداخله، به ترتیب به میزان 88، 88، 89 و 87 درصد، تغییر معنی دار (0/001>P) یافت. هم چنین تعامل اجتماعی و مولفه های آن، در گروه نمایش بی کلام پس از دریافت مداخله به ترتیب، 78، 78، 81 و 76 درصد به طور معنی دار (0/001>P)، تغییر کرد. افزون بر آن  مداخله روان نمایش عروسکی 37 درصد بیش تر از نمایش بی کلام، موجب تغییر در تعامل اجتماعی شد، در حالی که در گروه کنترل تغییر معنی داری در طی زمان به دست نیامد(0/05<P).

    استنتاج

    با توجه به اثربخشی بیشتر مداخله روان نمایش عروسکی، می توان از آن به عنوان روش مکمل و جایگزین در کنار سایر مداخله های خانواده محور در کودکان مبتلا به اتیسم استفاده نمود و از پیامدهای ناگوار مشکلات تعامل اجتماعی پیشگیری کرد.

    کلیدواژگان: روان نمایش عروسکی، نمایش بی کلام، تعامل اجتماعی، طیف اتیسم
  • سودابه حامدی شهرکی، فرشاد امیرخیزی، سهیل پورحیدر، عباس پیشدادیان* صفحات 65-76
    سابقه و هدف

    بیوپسی معیار استاندارد تشخیص فیبروز کبدی است، اما به دلیل تهاجمی بودن، خطر عوارض و خطاهای نمونه گیری، به طور گسترده برای پایش فیبروز کبد استفاده نمی شود. این مطالعه با هدف ارزیابی اهمیت بالینی چندین شاخص غیرتهاجمی در تشخیص بیماری و در پیش بینی فیبروز پیشرفته کبد درکودکان مبتلا به هپاتیت خودایمن(AIH) انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی آینده نگر، برای 40 کودک مبتلا به AIH، شمارش کامل خون و آزمایش های عملکرد کبد انجام شد و شاخص های مشتق از آن ها محاسبه شد. تمامی بیماران مبتلا به AIH بر اساس بیوپسی کبد به دو گروه فاقد فیبروز/فیبروز خفیف و فیبروز متوسط/شدید (فیبروز پیشرفته) تقسیم شدند.

    یافته ها

    در بیماران مبتلا به AIH میزان شاخص نسبت آسپارتات آمینوترانسفراز به پلاکت (APRI) و شاخص فیبروز بر اساس چهار فاکتور (FIB-4)، افزایش معنی دار (0/001P<) و میزان شاخص نسبت نوتروفیل به لنفوسیت (NLR)، کاهش معنی دار (0/041P=) در مقایسه با افراد سالم داشت. در بیماران مبتلا به فیبروز پیشرفته، میزان بیلی روبین مستقیم (DBIL) و APRI به طور قابل توجه بیش تر و میزان آلبومین به طور قابل توجه کم تر در مقایسه با گروه فاقد فیبروز/فیبروز خفیف بود. تجزیه و تحلیل سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد گیرنده (AUC) نشان داد که FIB-4 و APRI برای تشخیص بیماری AIH در کودکان و DBIL و APRI برای تشخیص فیبروز پیشرفته کبدی در کودکان مبتلا به AIH دارای ارزش بالینی هستند.

    استنتاج

    APRI می تواند به عنوان شاخص مرجع برای تشخیص بیماری AIH در کودکان و نیز پایش فیبروز کبدی در کودکان مبتلا به AIH مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هپاتیت خودایمن، شاخص غیرتهاجمی، بیوپسی کبد، فیبروز کبد، APRI
  • مریم باقری، ایرج احمدی، سجاد سالاری* صفحات 77-85
    سابقه و هدف

    ویروس کووید-19 می تواند باعث افزایش سطوح خونی دی دایمر (D-Dimer) از طریق ترومبوز و تاثیر بر سیستم هموستاز شود. این مطالعه با هدف بررسی میزان سطوح خونی دی دایمر و ارتباط آن با بروز سردرد در افراد دیابتی نوع II مبتلا به عفونت کووید -19 بستری در بیمارستان شهید مصطفی شهر ایلام طراحی و اجرا شد

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 988 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان شهید مصطفی شهر ایلام، شامل گروه مبتلایان به کووید 19 دارای دیابت نوع دو و گروه مبتلایان به کووید 19 بدون ابتلا به دیابت وارد مطالعه شدند. سطوح خونی دی دایمر، قند خون و میزان بروز سردرد در این بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    سطح قندخون ناشتا، سطح خونی دی دایمر، تعداد گلبول سفید و سرعت رسوب گلبول های قرمز به طور معنی داری در بیماران دیابتی مبتلا به کووید 19 بالاتر از بیماران غیر دیابتی بوده است (0/001<P). در حالی که، میزان بروز سردرد در افراد دیابتی مبتلا به کووید 19 نسبت به افراد غیر دیابتی مبتلا به کووید 19 به طور معنی داری کاهش یافته بود (91 نفر، 0/0009P=).

    استنتاج

    با توجه به یافته های مطالعه حاضر، بین میزان سطوح خونی دی دایمر و بروز سردرد در افراد دیابتی مبتلا به کووید 19 ارتباط معکوس وجود دارد و با افزایش میزان خونی دی دایمر بروز سر درد کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: کووید 19، دی دایمر، دیابت نوع دو، سردرد
  • فاطمه محمودجانلو، علی حسام زاده، محمود موسی زاده، ویدا شفیع پور* صفحات 86-94
    سابقه و هدف

    تنش های موجود در بخش اورژانس می تواند رضایت شغلی و ارزش های حرفه ای پرستاران این بخش را تحت تاثیر قرار دهد و بر عملکرد بالینی آن ها اثر بگذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت عملکرد پرستاران بخش اورژانس در احیای قلبی و ریوی بیماران و بررسی ارتباط آن با متغیرهای ارزش حرفه ای و رضایت شغلی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی در 10 بیمارستان تابع دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1400-1399 اجرا شد. نمونه های مطالعه، 258 پرستار بخش اورژانس با روش نمونه گیری در دسترس و سهمیه بندی شده براساس تعداد پرسنل بخش اورژانس هر بیمارستان بود. داده های مطالعه با ابزارهای پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، چک لیست بررسی خودگزارش دهی عملکرد پرستاران در احیای قلبی- ریوی، پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا و مقیاس ارزش های حرفه ای پرستاری گردآوری و با نرم افزار SPSS22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بیش تر نمونه ها (71/7 درصد) زن بودند. میانگین سنی 4/7±31/09 سال بود. میانگین نمره کلی ارزش حرفه ای 14/7±100/49، رضایت شغلی 12/7±56/34 و میانگین نمره خودگزارش دهی عملکرد پرستاران در احیای قلبی- ریوی 3/0±30/84 به دست آمد. همبستگی مستقیم و ضعیفی بین میانگین نمره رضایت شغلی پرستاران با عملکرد آن ها (0/201=r،0/001=P)، رضایت شغلی با ارزش های حرفه ای(0/339=r، 0/001=P) و ارزش های حرفه ای پرستاران با عملکرد آن ها (0/374=r،0/001=P) به دست آمد.

    استنتاج

    در این مطالعه ارتباط مستقیمی بین متغیرهای ارزش حرفه ای و رضایت شغلی با عملکرد پرستاران بخش اورژانس در احیای قلبی- ریوی یافت شد. پیشنهاد می شود تدابیری اتخاذ گردد تا پرستاران با ابعاد ارزش های حرفه ای پرستاری آشنا شده و با درونی سازی این ارزش ها در گستره وسیعی از امور پرستاری، رضایت شغلی بالاتری کسب کنند که خود منجر به بهبود عملکرد بالینی آنان می شود.

    کلیدواژگان: ارزش حرفه ای، رضایت شغلی، عملکرد بالینی، احیاء قلبی ریوی، پرستار اورژانس
  • طیبه معدنی، هدایت جعفری، محمود موسی زاده، زهرا سبزی، نیره آقائی، روانبخش اسمعیلی* صفحات 95-104
    سابقه و هدف

    در کشور ما فراوانی تصادفات رانندگی، وضعیتی بحرانی دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین اپیدمیولوژیک مصدومان حوادث رانندگی مراجعه کننده به بخش اورژانس مرکز آموزشی درمانی پنجم آذر شهر گرگان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- مقطعی گذشته نگر است. جامعه مورد مطالعه شامل تمامی افرادی بود که از ابتدای سال 1398 تا انتهای سال 1399به علت حوادث رانندگی به اورژانس مرکز آموزشی درمانی پنجم آذر شهر گرگان (مرکز ترومای استان گلستان) مراجعه کردند. برای جمع آوری داده ها از فرم ثبت اطلاعات استفاده شد و با نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از1042 مصدوم ناشی از تصادفات رانندگی، میانگین و انحراف معیار سن مصدومان مورد بررسی 16/01±29/7 سال بود. 1/80 درصد از مصدومان، مرد بودند. 63/2 درصد از تصادفات در روز، 29/7 درصد در فصل تابستان و 10/7 درصد در مرداد ماه گزارش شد. بیش ترین فروانی محل وقوع حادثه (39/3 درصد) مربوط به راه روستایی بود. بیش ترین فراوانی وضعیت مصدومان (63/1 درصد) مربوط به راننده وسایل نقلیه بود. بیش ترین مصدومان (47/4 درصد) رانندگان موتورسیکلت بودند. از تمامی مصدومان مورد بررسی 626 مورد (60/1 درصد) بهبودی کامل یافتند و 12 مورد (1/2 درصد) فوت شده بودند.

    استنتاج

    در مردان، جوانان و اغلب در جاده های برون شهری و علی الخصوص راه های روستایی گزارش تصادفات بیش تر می باشد. سوانح ترافیکی به عنوان یک مشکل اجتماعی و قابل کنترل، نیازمند توجه بیش تر به مسایل ایمنی و رعایت استانداردها در ساختن راه ها به خصوص در روستا ها و آموزش گروه سنی جوانان می باشد.

    کلیدواژگان: حوادث رانندگی، بررسی اپیدمیولوژیک، بخش اورژانس، گرگان
  • زهرا خلیلی، ابوالفضل حسین نتاج، احترام سادات ایلالی* صفحات 105-116
    سابقه و هدف

    سوء رفتار یکی از چالش های مطرح در حیطه مراقبت از سالمندان است که می تواند زمینه ساز ایجاد اختلال در سلامت عمومی سالمندان باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سلامت عمومی با سوءرفتار در سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهرستان ساری در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی بود که بر روی 347 سالمند به صورت خوشه ای و تصادفی انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (GHQ-28) و پرسشنامه سوءرفتار با سالمند در خانواده بود. پس از گردآوری اطلاعات به روش مصاحبه، داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از آزمون های آمار توصیفی، تی مستقل، تحلیل واریانس، رگرسیون خطی چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه میانگین سنی سالمندان 8/62±72/86 سال و 53/9 درصد از شرکت کنندگان مرد بودند. بیش ترین و کم ترین شیوع سوءرفتار به ترتیب مربوط به زیر مقیاس غفلت عاطفی(72/9 درصد) و طرد شدگی(9/8 درصد) بود. 57/3 درصد از سالمندان از وضعیت سلامت عمومی نامطلوبی برخوردار بودند. نتایج همبستگی بین ابعاد متغیرهای سلامت عمومی و سوءرفتار نشان داد که در اکثر روابط به جز غفلت مراقبتی با زیرمقیاس های سلامت جسمانی (0/105P=)، اضطراب و بی خوابی(0/707P=)، عملکرد اجتماعی(0/211P=) و هم چنین سو ء رفتار مالی با زیرمقیاس سلامت جسمانی(0/156P=)، ارتباط آماری معناداری وجود داشت.

    استنتاج

    باتوجه به میزان بالای سوءرفتار در سالمندان و هم چنین تاثیر سوء آن بر سلامت عمومی، وجود برنامه هایی جهت افزایش آگاهی و آموزش به سالمندان و هم چنین انجام اقدامات پیشگیرانه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سوءرفتار، سلامت عمومی، سالمند
  • محمد کوچک دزفولی، مریم زمان زاده، سیده فاطمه رضایی، مطهره کریم پور، امیرحسین مودبی* صفحات 117-125
    سابقه و هدف

    از آن جایی که تشخیص به موقع و پیگیری کیست های ادنتوژنیک و غیرادنتوژنیک برای جلوگیری از ایجاد بدخیمی ها و عواقب پس از آن امری ضروری است و تشخیص به موقع می تواند کمک شایانی به سیستم درمانی کشور بکند، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع کیست های ادنتوژنیک وغیرادنتوژنیک در شهرستان ساری انجام شد.

    مواد و روش ها

    با بررسی پرونده های ده سال گذشته بخش پاتولوژی بیمارستان بوعلی سینا ساری، جهت ثبت کیست های ادنتوژنیک و غیرادنتوژنیک و نیز جمع آوری داده هایی چون جنس، سن و مکان ضایعه اقدام شد. سپس داده ها با نرم افزار SPSS 22 آنالیز و پردازش شدند و ارتباط بین نوع کیست با جنس، سن و مکان ضایعه با استفاده از آزمون کای دو و فیشر مشخص شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 115 کیست مورد بررسی قرار گرفت که 81 مورد (70/4 درصد) مربوط به بیماران مرد و 34 مورد (29/5 درصد) مربوط به بیماران زن بود. بیش ترین رده سنی مراجعه کننده در مطالعه، رده سنی 44-30 سال با فراوانی 27/8 درصد بود. شیوع کیست های ادنتوژنیک در مطالعه 97/4 درصد و شیوع کیست های غیرادنتوژنیک 2/6 درصد بود. کیست های غیرادنتوژنیک فقط در زنان وجود داشت. این در حالی بود که کیست های ادنتوژنیک در مردان و زنان، از شیوع بالایی (به ترتیب 100 و 91/2 درصد) برخوردار بودند. هم چنین بیش تر کیست های مردان در مندیبل و بیشتر کیست های زنان در ماگزیلا بود.

    استنتاج

    طبق نتایج مطالعه حاضر، فراوانی کیست های ادنتوژنیک بیش تر از کیست های غیرادنتوژنیک بود. شیوع کیست های غیرادنتوژنیک کم تر از مواردی بود که در سایر مطالعات گزارش شد. در جمعیت مورد مطالعه حاضر، کیست های ادنتوژنیک به طور عمده منشاء التهابی داشتند.

    کلیدواژگان: کیست ادنتوژنیک، کیست غیر ادنتوژنیک، کیست التهابی
  • مهسا محمدیان، فرزانه متفقی، محمد اقبالی، محمدعلی ابراهیم زاده* صفحات 126-131
    سابقه و هدف

    هیپوکسی، کاهش اکسیژن موجود در بافت های بدن است که می تواند به اختلال در عملکرد بدن منجر شود. کوآنزیم Q و اسیدفولیک فعالیت آنتی اکسیدانی و آنتی ایسکمی خوبی دارند، اما تا امروز گزارشی در خصوص فعالیت آنتی هیپوکسی این داروها بیان نشده است، لذا مطالعه حاضر جهت ارزیابی فعالیت آنتی هیپوکسی کوآنزیم Q و فولیک اسید در سه مدل مختلف هیپوکسی خفگی، خونی و جریان خونی در موش سوری انجام شد.

    مواد و روش ها

    اثر محافظتی دوزهای 25، 50 و mg/kg 100 از کوآنزیم Q و دوزهای 10، 20 و mg/kg 40 از اسیدفولیک در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با افزایش زمان بقاء در سه مدل هیپوکسی خفگی، خونی و جریان خونی در مقابل کنترل منفی (نرمال سالین) و کنترل مثبت (پروپرانولول mg/kg 30) بررسی شد. آنالیز واریانس یک سویه و متعاقب آن تست نیومن کولز به منظور تعیین اختلاف بین میانگین ها استفاده شد.

    یافته ها

    کوآنزیم Q در دوز mg/kg 25 در هیپوکسی گردش خونی و خفگی اثری مشابه پروپرانولول در افزایش میزان بقاء داشت(0/05<P). اسیدفولیک در مدل خونی و گردش خونی در دوز mg/kg 10 اثری مشابه پروپرانولول در افزایش میزان بقاء از خود نشان داد(0/05<P).

    استنتاج

    کوآنزیم Q و اسیدفولیک فعالیت محافظتی به صورت افزایش زمان بقاء در تمامی مدل ها از خود نشان دادند. به خصوص کوآنزیم Q در مدل گردش خونی و خفگی و اسیدفولیک در مدل خونی و گردش خونی موجب افزایش زمان بقای موش ها شدند. به نظر می رسد این داروها پتانسیل خوبی برای استفاده در شرایط هیپوکسی را داشته باشند.

    کلیدواژگان: هیپوکسی خفگی، هیپوکسی خونی، هیپوکسی جریان خون، کوآنزیم Q، اسید فولیک
  • عبدالکریم مهروز*، امه فروه خسروی، اسرمی، احد علیزاده، مانی نصرتی صفحات 132-138
    سابقه و هدف

    براساس مطالعات جدید، HDL-C بیومارکر مناسبی برای تشخیص بیماری های قلبی عروقی نیست. مطالعه حاضر جهت بررسی جایگزین کردن فعالیت آنزیم پاراکسوناز 1 (PON1) به جای HDL-C جهت افزایش قدرت تشخیص بیماری عروق کرونر (CAD) در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 (T2D) با نفروپاتی، طراحی شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر بر روی 48 بیمار T2D که تحت آنژیوگرافی قرار گرفتند، انجام شد. بیماران براساس نتایج آنژیوگرافی به دو گروه CAD و non-CAD تقسیم شدند. فعالیت آنزیم PON1 با اندازه گیری سرعت اولیه هیدرولیز سوبسترا (فنیل استات) از طریق روش اسپکتروفتومتری در طول موج 270 نانومتر  سنجش شد. برای مطالعه قدرت تشخیص بیومارکرهای مورد مطالعه از آزمون ROC (Receiver operating characteristic) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون ROC نشان داد که قدرت تشخیصی بیومارکرهای مورد مطالعه با جایگزین کردن PON1 به جای HDL-C افزایش پیدا می کند. LDL-C/PON1 (0/048P=، 0/72AUC=) و log (TG/PON1) (0/005P=، 0/81AUC=) در مقایسه با LDL-C/HDL-C (0/276P=، 0/56AUC=) و log (TG/HDL-C) (0/038P=، 0/67AUC=)  در تشخیص ریسک CAD قدرت پیش بینی کنندگی بالاتری داشتند.

    استنتاج

    نسبتهای LDL-C/PON1 و log (TG/PON1) در مقایسه با LDL-C/HDL-C و log (TG/HDL-C) قدرت پیش بینی CAD را در بیماران T2D با نفروپاتی افزایش می دهند. یافته های مطالعه حاضر از تلاش ها برای استفاده از عملکرد HDL بجای غلظت های HDL-C برای تشخیص CAD حمایت می کنند.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، بیماری عروق کرونر، پاراکسوناز 1، HDL-C، بیومارکرها
  • الهه سلطان محمدی بروجنی، فاطمه بابا احمدی، محمد آقاعلی، علی صالح، آیدا مهدی پور* صفحات 139-145
    سابقه و هدف

    لیزرها از اهمیت ویژه ای در دندانپزشکی برخوردارند وکابردآن ها جهت آماده سازی سطوح برای باند براکت ها، نتایج قابل قبولی را نشان داده است. هدف این مطالعه مقایسه تاثیر دو روش آماده سازی با لیزر Nd:YAG و سند بلاست بر روی شاخص های استحکام باند برشی (SBS) و شاخص میزان چسب (کامپوزیت) باقی مانده (ARI) بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه آزمایشگاهی بر روی 6 گروه از بلوک های زیرکونیا شامل دو گروه آماده سازی سطحی با لیزر (LG1,LG2,LG3) و سندبلاست (SG4,SG5,SG6) انجام شد. از دو روش متداول (LG3,SG3) و لیزر (LG2,SG2) برای دباندکردن براکت ها استفاده شد و در نهایت شاخص های ARI، SBS بین دو روش با استفاده از آزمون های آماری ANOVA و Post HOC مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    SBS بین دو گروه LG1 و SG4 (04/2±2/8 LG1= و 5/1±1/7SG4=) تفاوت معنی داری نشان نداد (0/228=P). ARI بین دو گروه LG2 و SG5 (0/8±3/1=LG2 و 0/7±3/5=SG5) و LG3 و SG6 (0/7±2/3=LG3، 0/5±2/7=SG6) تفاوت معنی داری نشان نداد (0/219=P و 0/129=P). ARI بین دو گروه LG2 و LG3 (0/8±3/1=LG2، 2/3±0/7=LG3) و SG5 و SG6 (0/7±3/5=SG5، 0/5±2/7=SG6) تفاوت معنی داری نشان داد (0/24=P و 0/011=P).

    استنتاج

    لیزر Nd:YAG می تواند جایگزین مناسبی برای آماده سازی سطحی زیرکونیا و دباندکردن براکت های سرامیکی از روکش زیرکونیا در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: لیزر، سندبلاست، زیرکونیا، استحکام باند برشی
  • تهمینه بامدادیان، نادیا الیاسی گرجی، گلناز حدیدی، محمد ابراهیمی ساروی، امیرحسین پاکروان* صفحات 146-152
    سابقه و هدف

    از آن جایی که خارج کردن ایمپلنت های سمان شونده به دلیل نیاز برای ترمیم و یا اصلاح، آسان نیست و از چالش های پیش روی دندانپزشکان به شمار می رود؛ یکی از روش های پیشنهاد شده برای بازیابی ایمپلنت های دندانی سمان شونده، استفاده از یک حفره دسترسی در روکش برای دسترسی به پیچ اباتمنت می باشد. هدف این مطالعه بررسی میزان ریتنشن روکش های دارای حفره دسترسی در پروتز های متکی بر ایمپلنت سمان شونده بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، 60 روکش فلزی ریختگی (هر گروه 30 عدد) شد، به گونه ای که گروه کنترل فاقد حفره دسترسی و گروه آزمایشی دارای حفره دسترسی باشد. سپس روکش ها توسط دستگاه پرینتر سه بعدی Pro Dent ساخته شدند و پس از سمان کردن با سمان Temp Bond، نمونه ها برای اندازگیری میزان ریتنشن به دستگاه Universal Testing Machine متصل شدند. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و به واسطه آزمون کولموگروف- اسمیرنوف برای سنجش نرمال بودن توزیع داده ها و آزمون تی جهت مقایسه دو گروه، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین ریتنشن در روکش های معمولی 8/91067±42/641 نیوتون و در روکش های دارای حفره دسترسی 7/76333±40/876 نیوتون به دست آمد، که این تفاوت به لحاظ آماری معنی دار نبود(0/05<P).

    استنتاج

    ریتنشن روکش های متکی بر ایمپلنت سمان شونده با ایجاد حفره دسترسی در روکش تحت تاثیر قرار نمی گیرد. بنابراین می توان از مزایای فراوان روکش های متکی بر ایمپلنت سمان شونده به صورت توام با ویژگی بازیابی بهره برد.

    کلیدواژگان: ایمپلنت دندانی، ریتنشن، سمان، پروتزهای متکی بر ایمپلنت سمان شونده
  • مائده صالحی، فردیس فضلی، سپیده صفانوایی، حدیث احسانی، جمشید یزدانی چراتی، علیرضا ابراهیم پور، فاطمه رهبر، طاهره ملانیا* صفحات 153-158
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع بالای بیماری آسم و تاثیر متقابل آن و بیماری های دهان و دندان، ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان این بیماران اهمیت دارد. از آنجایی که تاکنون مطالعه ای با این هدف در کشور ایران صورت نگرفته است، این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در بیماران مبتلا به آسم، انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 54 بیمار مبتلا به آسم در مرکز درمانی طوبی شهرستان ساری بررسی شدند. روش نمونه گیری بصورت در دسترس بود. ابزار این پژوهش پرسشنامه OHIP-14 بود و به منظور بررسی شاخص OHI-S، دندان های رامفورد انتخاب شدند. تحلیل آماری داده ها از قبیل آمار توصیفی، آزمون نرمال بودن توزیع متغیرها (کولموگروف اسمیرنف) و آمار استنباطی، با نرم افزار 25 SPSS انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 12/57±38/05 سال و 75/9 درصد از آن ها زن بودند. میانگین نمره کل برای پرسشنامه OHIP-14 برابر با 9/92±10/65و برای OHI-S برابر با 1/14±2/40 بود. بیش ترین میزان نمره پرسشنامه کیفیت زندگی، مربوط به حیطه ناراحتی فیزیکی (0/96±1/17) بود. تفاوت آماری معنی داری بین جنسیت (0/893=P)، شاخص DI، CI و OHI-S (0/690=P) با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان مشاهده نشد.

    استنتاج

    اگرچه رابطه ای بین سلامت دهان بیماران مبتلا به آسم و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در مطالعه حاضر مشاهده نشد، هم چنان توصیه می شود دندانپزشکان در کنار تدابیر حرفه ای برای مدیریت این بیماران، به تاثیر مشکلات دهان بر کیفیت زندگی بیماران نیز توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: آسم، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان، دندانپزشکی
  • هیمن معروفی، کبری آخوندزاده*، حمید آسایش، حمید ترابیان صفحات 159-165
    سابقه و هدف

    ویروس کرونا در سراسر جهان بر جنبه های مختلف سیستم بهداشتی درمانی از جمله بروز و پیامدهای ایست قلبی تاثیرات سوء داشته است. هدف مطالعه حاضر مقایسه ایست قلبی خارج بیمارستانی در پیک اول کووید-19 با دوره قبل از آن در اورژانس پیش بیمارستانی شهر قم بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی گذشته نگر مقایسه ای، داده های 437 بیمار دچار ایست قلبی خارج بیمارستانی که توسط اورژانس پیش بیمارستانی قم ثبت شده بود، در پیک اول کووید-19 (اسفند 1398 تا 15 فروردین 1399) با مدت مشابه دوره غیر پاندمی مقایسه شد. از آزمون تی مستقل برای مقایسه متغیرهای دموگرافیک کمی و آزمون کای اسکویر برای مقایسه متغیرهای دموگرافیک کیفی، اقدامات احیا و پیامد استفاده شد.

    یافته ها

    بروز ایست قلبی خارج از بیمارستان در دوره کووید-19 با دوره قبل از آن متفاوت بود (248 مورد در مقابل 189 مورد). میزان وقوع ایست قلبی در منزل نیز تفاوت آماری معنی دار داشت (93/5 درصد در مقابل 70/9 درصد، 0/001˂P). هم چنین میزان بازگشت گردش خون خود به خودی (6/9 درصد در مقابل 17/5 درصد، 0/001˂P)، انتوباسیون اندوتراکیال (15/3 درصد در برابر 34/4 درصد، 0/001˂P) و دفیبریلاسیون (18/5 درصد در برابر43/4 درصد، 0/001˂P) بین دو گروه تفاوت آماری معنی دار داشت.

    استنتاج

    در طول موج اول کووید-19 در شهر قم، بروز ایست قلبی خارج بیمارستانی و مرگ و میر در صحنه بیش تر شد و تغییرات قابل توجهی در پاسخ اورژانس وجود داشت. بر این اساس آمادگی اورژانس پیش بیمارستانی در بحران های احتمالی، باید مورد بازنگری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اورژانس پیش بیمارستانی، ایست قلبی خارج بیمارستانی، کووید-19
  • ثریا سهیلی، زهره مریمی*، مریم مدرس صفحات 166-172
    سابقه و هدف

    درد از شایع ترین مشکلات بیماران، پس از جراحی هیسترکتومی می باشد، که باعث عوارض طولانی مدت در دوران نقاهت بعد از عمل و تاخیر در بهبود بیمار می گردد. امروزه برای کاهش عوارض دارویی ضددرد، گرایش زیادی به سمت طب مکمل از جمله ماساژ پیدا شده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ماساژ پا بر درد بیماران در دوران نقاهت پس از هیسترکتومی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی است. تعداد 60 بیمار تحت هیسترکتومی (هر گروه 30 نفر) واجد شرایط، با نمونه گیری در دسترس در سال 1396 از بیمارستان های شریعتی و ولیعصر تهران با تخصیص تصادفی ساده به دو گروه تقسیم شدند. در گروه مداخله ماساژ پا به مدت 20 دقیقه یک بار در روز به مدت دو روز متوالی بعد از عمل انجام گرفت و گروه کنترل مراقبت های روتین را دریافت کردند. قبل از مداخله، 24 ساعت بعد از اتمام دوجلسه مداخله و هم چنین 5 روز پس ازجراحی در هرگروه شدت درد با استفاده از مقیاس استاندارد دیداری درد (visual analoge pain scale) اندازه گیری شد. داده ها با آمارهای توصیفی،آزمون های تی مستقل، کای اسکویر وتست دقیق فیشر تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    مقایسه اختلاف میانگین نمره درد قبل از ماساژ و 24 ساعت بعد از ماساژ در گروه ماساژ پا (0/41±2/01) و کنترل (0/21±0/47) بود که اختلاف آماری معنی داری نشان داد(0/001P<). این اختلاف 5 روز پس از ترخیص معنی دار نبود (0/3P=).

    استنتاج

    ماساژ پا پس از هیسترکتومی بر روی درد در دوران نقاهت موثر است. با توجه به این که این نوع مداخله ارزان و ساده است، می توان از این مداخلات طب مکمل به عنوان روش های غیردارویی در کنار سایر درمان های معمول استفاده شود.

    کلیدواژگان: ماساژ پا، درد، نقاهت، هیسترکتومی
  • فاطمه کرمی رباطی، معصومه شهسواری، وحید یزدی فیض آبادی، باقر امیرحیدری، علی اکبر حق دوست، سلمان باشزر، عاطفه احمدی* صفحات 173-178
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت بین المللی شدن آموزش پزشکی به عنوان گستره ای از آموزش بهداشت جهانی، تطبیق مدل های موفق بین المللی و ملی می تواند به ارتقا آن کمک کند. این مطالعه تطبیقی با هدف تبیین دستاوردهای دانشگاه های علوم پزشکی در بین المللی سازی آموزش پزشکی در ایران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی-تطبیقی حاضر در حوزه روابط بین الملل دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. ابتدا سه دانشگاه برتر در هر یک از کشورهای انگلیس، پاکستان، ایرلند، قبرس و یونان که بر طبق مصوبه آمایش سرزمینی آموزش عالی سلامت کشور زیرمجموعه این دانشگاه به عنوان سرگروه کلان منطقه هشت می باشند، براساس رتبه بندی بین المللی تایمز انتخاب شدند. سپس با مراجعه به سایت های معتبر این دانشگاه ها، اسناد یا درخواست ارسال، اطلاعات مرتبط با سازوکارها و سیاست های بین المللی سازی جمع آوری شد. اطلاعات دانشگاه علوم پزشکی کرمان (به عنوان نماینده ای از دانشگاه های علوم پزشکی دولتی ایران که همگی دارای سازوکار و سیاست های جذب دانشجوی خارجی یکسانی هستند) و نیز مراکز آکادمیک وابسته به آن شامل مراکز آموزشی و تحقیقاتی جمع آوری شد. در صورت عدم وجود داده های مربوطه در وبسایت ها، از طریق مکاتبه با دانشگاه ها، اطلاعات لازم دریافت و جمع آوری گردید.

    یافته ها

    موارد مورد بررسی شامل مالکیت دانشگاه ها، سازوکار جذب دانشجو و استراتژی های به کار رفته برای بین المللی سازی در تطبیق با دانشگاه علوم پزشکی کرمان که نشان دهنده نقاط ضعف و قوت آن می باشد، مشخص گردید.

    استنتاج

    لازم است دانشگاه های علوم پزشکی کشور در رسالت ها، ماموریت ها، اهداف و کارکردهای خود بازنگری هایی داشته باشند و بین المللی سازی آموزش عالی را به عنوان راهبردی استراتژیک در چشم اندازهای دانشگاهی بگنجانند.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، دستاورد، ایران، بین المللی سازی، علوم پزشکی
  • مریم خزائی پول*، مریم زرقانی صفحات 179-187

    جهان شمول بودن ماهیت علم و درهم تنیدگی روزافزون حاکم بر توسعه فناوری و نوآوری در علوم مختلف، موجب افزایش همکاری های میان رشته ای شده است. پرداختن به مشکلات حوزه علوم بهداشتی و پزشکی از جمله پدیده های اعتیاد، افزایش سالمندی، افزایش بیماری های نوپدید و بازپدید و آلودگی های زیست محیطی از حوزه و توان تخصص های تک رشته ای خارج است و نیازمند گفتمان و همکاری بین حوزه های تخصصی مختلف علوم پزشکی و غبر پزشکی می باشد. در حال حاضر رشد و توسعه میان رشته ای ها در دانشگاه های علوم پزشکی ایران چندان مطلوب یا مورد توجه نیست. در راستای پرداختن به این چالش و با توجه به اهمیت ارتقا نظام علمی مبتنی بر نیاز سلامت جامعه، خلاصه سیاستی حاضر تحت نظارت و حمایت مرکزتحقیقات راهبردی آموزش پزشکی، با استفاده از روش های جستجوی مقالات در پایگاه های داده، بررسی اسناد بالادستی از جمله اسناد کمیسیون آموزش/پژوهش مجلس و نقشه راه توسعه در دولت های نهم و دهم و مصاحبه با خبرگان صاحب نظر بین رشته ای، تدوین شده است.

    کلیدواژگان: مطالعات میان رشته ای، علوم پزشکی، نظام سلامت، خلاصه سیاستی
|
  • Reza Valizadeh, Hamidreza Mohammadi*, Ali Ghaffarian Bahraman, Mohsen Mohammadi, Javad Ghasemian Yadegari Pages 1-11
    Background and purpose

    Acute liver failure is caused by several factors including drugs. Isoniazid, which is used as an effective drug in treatment of tuberculosis, is considered a strong toxic agent for the liver. The purpose of this study was to investigate the effects of cinnamon extract on isoniazid-induced hepatotoxicity in rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, 60 male Wistar rats were randomly divided into six groups. Liver damage and oxidative stress were induced by administration of isoniazid (300 mg/kg/day) for 14 consecutive days. Different doses of cinnamon extract (50, 100, and 200 mg/kg) were administered by gavage. Liver damage caused by isoniazid was evaluated by examining serum biochemical factors, amount of reactive oxygen species, glutathione, antioxidant capacity, lipid peroxidation, and histopathological changes in liver tissue. Data analysis was performed in Prism software applying one-way analysis of variance (ANOVA) and Tukey's post hoc test.

    Results

    Isoniazid at 200 mg/kg caused liver damage and significantly increased liver damage biomarkers (biochemical biomarkers, oxidative stress indices, and histopathological changes) (P<0.05). On the other hand, different doses of cinnamon extract significantly reduced the biomarkers of liver damage caused by isoniazid (P<0.05) and also improved the histopathological changes of liver tissue.

    Conclusion

    Cinnamon extract with antioxidant properties protects the liver against oxidative damage caused by isoniazid.

    Keywords: Isoniazid, cinnamon extract, hepatotoxicity, oxidative stress
  • Fahime Sadat Jamali, Amir Rashidlamir*, Seyyed Reza Attarzadeh Hosseini Pages 12-22
    Background and purpose

    Cardiovascular diseases (CVDs) are the leading cause of death worldwide that account for 82% of all deaths in developing countries. miRNA-93 (miR-93), ATP-binding cassette transporter A1 (ABCA1), and serum leptin levels may be involved in the process of atherosclerosis. The aim of this study was to investigate the effects of combined exercise on miR-93, reverse cholesterol transport (RCT) and serum leptin levels in patients following coronary artery bypass graft surgery (CABG).

    Materials and methods

    A total of 20 middle-aged men (aged 50 to 60 years) were randomly assigned into two groups after CABG: experimental (n=10) and control (n=10). Combined exercise (aerobic + resistance) was done three times a week (55-60 min per session/8 weeks). mir-93, ABCA1 and serum leptin levels were measured before and after the intervention. Paired t-test was used to evaluate within group changes and analysis of covariance was used to study the differences between the groups.

    Results

    Combined training led to a significant decrease in mir-93 (P=0.000) and a significant increase in the expression of ABCA1 (P=0.001) in experimental group compared with the control group. Serum leptin levels decreased significantly in experimental group (P=0.000) but they were not significantly different between the two groups (P=0.094).

    Conclusion

    It seems that combined exercise by increasing ABCA1and decreasing mir-93 and leptin levels can help in prevention and control of CAD as well as speeding up the healing process in CABG patients.

    Keywords: mir-93, ABCA1, leptin, CABG, combined training
  • Kobra Abedian Kasgari, Naiereh Aghaei, Naeeme Naderi, Alireza Jafari, Safa Momeni Badeleh, Hadi Tehrani* Pages 23-34
    Background and purpose

    Oral diseases are the most common health problems in cancer patients, influencing their quality of life. This study aimed to evaluate the effect of education on oral and dental health behaviour based on the Pender health promotion model in cancer patients..

    Materials and methods

    This semi-experimental study was conducted in 40 adult cancer patients attending Notovan Physiotherapy and Lymphedema Center in Mashhad, Iran, 2019. The samples were selected by systematic random sampling. The educational intervention based on the Pender health promotion model was delivered in six theoretical and practical training sessions, with a one-week interval between the sessions. Data were collected using a standard questionnaire based on the components of the Pender health promotion model that was completed before the intervention, immediately, and two months after the intervention. Data analysis was done in SPSS V22, applying descriptive tests and repeated measures ANOVA.

    Results

    Findings showed significant differences in the score for behaviour before the intervention (25.82±4.57), after the intervention (32.41±4.24), and two months later (29.79±3.72) (P<0.001). In addition, after the intervention, among different components of the Pender health promotion model, self-efficacy, positive emotions, and interpersonal influencing factors increased significantly (P<0.001). At the same time, perceived barriers decreased significantly (P<0.001).

    Conclusion

    The current study supports the positive effect of the Pender health promotion model in enhancing oral and dental health behaviour in adult patients with cancer.

    Keywords: oral health, health promotion, Pender model, cancer
  • Fereshteh Oladi, Ali Akbar Saremi*, Ali Eshraghi, Mohammad Hossein Karbalaee Pages 35-49
    Background and purpose

    Today, coronary artery disease (CVD) is one of the world's most common disorders, and prevention is the key to controlling the disease. The present study aims to determine the effectiveness of emotionally focused couple therapy (EFCT) on attachment behavior and marital intimacy in patients with CVD.

    Materials and methods

    A semi-experimental study with pre-test, post-test, and follow-up design was conducted in 34 couples, that one of the partners had CVD, in Mashhad, Iran 2022. Those who met the inclusion criteria were randomly assigned into an intervention group (n=16 couples) or a control group (n=18 couples) using Permuted block randomization. An emotionally focused couple therapy based on the Healing Hearts Together (HHT) educational program was performed in the intervention group during eight weekly, 2-hour sessions. The control group received only routine care. Data were collected using the Brief Accessibility, Responsiveness and Engagement Scale (BAER) and the marital intimacy needs questionnaire (MINQ) before, after, and two months after the intervention. Data were analyzed using Chi-square, independent t-test, and repeated measures ANOVA.

    Results

    In the intervention group, the pre-test, post-test and follow-up mean scores for the attachment behavior (45.62±5.89, 53.81±3.10, and 50.87±2.44, respectively), and the components of emotional intimacy (37.56±5.22, 41.75±2.93, and 39.93±2.20, respectively), psychological intimacy (32.43±2.36, 37.25±2.86, and 36.50±4.06, respectively), rational intimacy (34.68±5.68, 36.75±2.90, and 36.37±2.87, respectively), sexual intimacy (32.18±4.38, 37.01±4.44, and 39.06±4.69, respectively), and physical intimacy (33.87±4.58, 38.25±3.51, and 39.37±3.98, respectively) showed significant increase at post-test and follow-up (P<0.04) , but there were no significant differences between the scores in the control group (P>0.05).

    Conclusion

    Emotionally focused couple therapy based on the Healing Hearts Together (HHT) educational program can improve attachment behavior, and marital intimacy in patients with coronary artery disease.

    Keywords: attachment behavior, coronary artery disease, emotionally focused couple therapy, marital intimacy
  • Mohammad Khoddami Tehrani, Masoume Pourmohamadreza-Tajrishi*, Kaveh Moghaddam, Mohsen Vahedi Pages 50-64
    Background and purpose

    Autism spectrum disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder associated with problems in social interaction. The aim of this study was to compare the effectiveness of puppet psychodrama and pantomime on social interaction in children with ASD.

    Materials and methods

    We performed a quasi-experimental study in 7-11 year-old children (n=45) with high functioning ASD. They were selected from the Welfare Centers of Tehran, Isfahan, Guilan, and Mashhad Provinces in 2020-2021 school year using convenience sampling. The participants were assigned into two experimental groups (puppet psychodrama or pantomime) and one control group (n=15 per group). The two experimental groups separately participated in 20 virtual sessions (twice a week; 15 minutes per session) and received puppet psychodrama or pantomime, while the control group only participated in mainstream programs of the Center. The social interaction of all participants were evaluated using the Autism Social Skills Profile before and after the intervention and after eight weeks. Descriptive indices were used and Chi-square, Shapiro-Wilk test, Mauchly’s sphericity test, and the Repeated measures ANOVA were applied for data analysis.

    Results

    The eta-quotients showed that both puppet psychodrama and pantomime significantly changed social interaction (88% and 78%, respectively) and its components, including social reciprocity (88% and 78%, respectively), social participation (89% and 81%, respectively), and detrimental social behavior (87% and 76%, respectively) (both P<0.001). The puppet psychodrama compared to pantomime led to 37% of variation in social interaction. The findings indicated that the control group did not change significantly over time (P>0.05).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of puppet psychodrama, it can be used as an alternative method along with other family-oriented interventions and prevent the consequences of social interaction problems.

    Keywords: puppet psychodrama, pantomime, social interaction, autism spectrum
  • Soudabeh Hamedi-Shahraki, Farshad Amirkhizi, Soheil Pourheidar, Abbas Pishdadian* Pages 65-76
    Background and purpose

    Biopsy is the standard criterion for the diagnosis of liver fibrosis, but it is not widely used for liver fibrosis monitoring due to its invasive nature, risk of complications, and sampling errors. This study aimed to evaluate the clinical significance of several noninvasive indices in diagnosis of the disease and in prediction of advanced liver fibrosis in children with autoimmune hepatitis (AIH).

    Materials and methods

    In a prospective cross-sectional study, in 40 children with AIH, complete blood count and liver function tests were performed and their derived indices were calculated. Based on liver biopsy, all patients with AIH were divided into two groups: absent/mild fibrosis and moderate/severe fibrosis (advanced fibrosis).

    Results

    In patients with AIH, aspartate aminotransferase to platelet ratio index (APRI) and fibrosis index based on four factors (FIB-4) increased significantly (P<0.001) and neutrophil to lymphocyte ratio index (NLR) decreased significantly (P=0.041) compared to healthy individuals. In patients with advanced fibrosis, direct bilirubin (DBIL) and APRI levels were considerably higher and albumin levels were considerably lower compared to the absent/mild fibrosis group. Analysis of the area under the receiver operating characteristic curve (AUC) showed that FIB-4 and APRI have clinical value for the diagnosis of AIH in children while DBIL and APRI had clinical value in diagnosis of advanced liver fibrosis in these children.

    Conclusion

    APRI can be used as a reference index in diagnosis of AIH in children and to monitor liver fibrosis in children with autoimmune hepatitis.

    Keywords: autoimmune hepatitis, noninvasive index, liver biopsy, liver fibrosis, APRI
  • Maryam Bagheri, Iraj Ahmadi, Sajjad Salari* Pages 77-85
    Background and purpose

    The SARS-CoV-2 can increase blood levels of D-dimer by causing thrombosis and affecting the homeostasis system. This study aimed at investigating the blood levels of D-Dimer and its relationship with the incidence of headache in patients with type 2 diabetes infected with COVID-19 who were admitted to Ilam Shahid Mostafa Hospital, Iran.

    Materials and methods

    We studied the patients hospitalized in Ilam Shahid Mostafa Hospital. with COVID-19 (n=988) in two groups of with and without diabetes. Blood levels of D-dimer, and glucose, and also the incidence of headache were evaluated in all patients.

    Results

    Fasting blood sugar levels, blood levels of D-dimer, white blood cell count, and ESR significantly increased in diabetic patients with COVID-19 compared with the non-diabetic patients (P<0.001). The incidence of headache was found to be significantly lower in diabetic patients than non-diabetic patients (n= 91, P= 0.0009).

    Conclusion

    According to present research, there is an inverse relationship between the blood levels of D-dimer and incidence of headache in diabetic people with COVID-19, as by increase in blood levels of D-dimer the incidence of headache decreased.

    Keywords: COVID-19, D-Dimer, diabetes (II), headache
  • Fatemeh Mahmoodjanlu, Ali Hesamzadeh, Mahmood Moosazadeh, Vida Shafipour* Pages 86-94
    Background and purpose

    The tensions in the emergency department can affect job satisfaction and professional values of nurses working in this department which may influence their clinical performance. The present study investigated the performance of emergency department nurses during cardiopulmonary resuscitation (CPR) and its association with professional value and job satisfaction.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was conducted in 10 hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences in 2020-2021. The study samples were 258 nurses in emergency department selected via convenience sampling and quota based on the number of emergency department personnel in every hospital. Data were collected using demographic questionnaire, self-performance checklist in CPR, The Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ), and The Nurses Professional Values Scale--Revised (NPVS-R). Data analysis was carried out in SPSS V22.

    Results

    The majority of samples (71.7%) were women and the mean age of participants was 31.09±4.7 years. The overall mean scores for professional value, job satisfaction, and nurses' self-performance in CPR were 100.49±14.7, 56.34±12.7, and 30.84±3.0, respectively. Weak direct correlation coefficients were found between nurses' job satisfaction and their performance (r=0.201, P=0.001) and professional values (r=0.339, P=0.001), and also between their professional values and performance (r=0.374, P=0.001).

    Conclusion

    In this study, direct relationships were found between the performance of emergency department nurses in CPR and professional values and job satisfaction. Measures should be taken so that nurses get more familiar with different dimensions of nursing professional values and internalize these values in a wide range of nursing affairs, thereby having higher job satisfaction and clinical performance.

    Keywords: professional value, job satisfaction, clinical performance, cardiopulmonary resuscitation, emergency
  • Tyebeh Maadani, Hedayat Jafari, Mahmood Moosazadeh, Zahra Sabzi, Naiereh Aghaei, Ravanbakhsh Esmaeili* Pages 95-104
    Background and purpose

    The frequency of traffic accidents is in a critical situation in Iran. This epidemiologic survey aimed at evaluating traffic accident injuries in emergency department at Gorgan 5Azar Hospital.

    Materials and methods

    In this retrospective, cross-sectional descriptive study, the population included all patients who were admitted to the emergency department at Gorgan 5Azar Hospital (The Trauma Center in Golestan Province), 2019-2020 due to road accidents. Data were recorded in a checklist and analyzed in SPSS V20.

    Results

    There were 1042 people that injured by road accidents with the mean age of 29.7±16.01 years. The patients were 80.1% men. Most of the accidents occurred during the day (63.2%) at summer (29.7%) in August (10.7%). Road accidents were more frequent in rural roads (63.1%) and among vehicle drivers (63.1%) and mainly motorcycle drivers (47.4%). Out of all cases with road injuries 626 (60.1%) fully recovered and 12 cases (1.2%) deceased.

    Conclusion

    In this study, accidents were more frequent in suburban roads, especially rural roads, in men and young people. Traffic accidents are among the social issues that could be prevented. More attention should be paid to safety and compliance with standards in the construction of roads, especially in villages, as well as education of the youth population.

    Keywords: traffic accidents, epidemiological survey, emergency department, Gorgan
  • Zahra Khalili, Abolfazl Hosseinnataj, Ehteram Sadat Ilali* Pages 105-116
    Background and purpose

    Elder abuse is one of the challenges in caring the seniors that can disrupt their general health. The goal of the current study was to determine the relationship between general health and elder abuse among older adults referring to health centers in Sari, Iran 2021.

    Materials and methods

    A descriptive-analytical study was conducted in 347 older people who were selected by cluster random sampling. Data were collected using a demographic questionnaire, General Health Questionnaire–28 (GHQ-28), and Domestic Elder Abuse Questionnaire through interviews. Data analysis was carried out in SPSS V22 applying descriptive statistics, independent t-test, analysis of variance, multiple linear regression, and Pearson correlation coefficient.

    Results

    In this study, the mean age of the older people was 72.86±8.62 years and 53.9% of the participants were men. The highest and lowest prevalence of abuse were associated with emotional neglect (72.9%) and ostracism (9.8%), respectively. According to findings, 57.3% of the older people had poor general health. Significant correlation coefficients were found between most of the components of general health and elder abuse, except between neglect and physical health (P=0.105), anxiety and insomnia (P=0.707), and social functioning (P=0.211) and also between financial abuse and physical health (P=0.156).

    Conclusion

    Considering the high rate of abuse of older adults and its adverse effect on general health, preventive programs are needed to increase awareness and educate the seniors.

    Keywords: abuse, general health, older adults
  • Mohammad Koocheck Dezfuli, Maryam Zamanzade, Seyede Fateme Rezaei, Motahareh Karimpour, Amirhossein Moaddabi* Pages 117-125
    Background and purpose

    Periodic diagnosis and follow-up of odontogenic and non-odontogenic cysts are necessary to prevent malignancies and their consequences and can be of great benefit to health systems. The present study aims to assess the prevalence of odontogenic and non-odontogenic cysts in patients attending Sari Bu Ali Hospital.

    Materials and methods

    We reviewed the pathology records (2011-2020) of patients in Sari Bu Ali Hospital and odontogenic and non-odontogenic cysts and also demographic data such as gender, age and location of the lesions. The relationships between the type of cysts and sex, age, and location of the lesions were determined by using Chi-square and Fisher's exact test in SPSS V22.

    Results

    Findings showed 115 cysts; 81 (70.4%) in men and 34 (29.9%) in women. Patients aged 30-44 years old (27.8%) attended the hospital more than other age groups. Odontogenic cysts and non-odontogenic cysts were seen in 97.4% and 2.6% of the cases. Non-odontogenic cysts were seen only in women, while odontogenic cysts were common in both men and women (100% and 91.2%, respectively). The sites with the highest prevalence of cysts in men and women were the mandible and maxilla, respectively.

    Conclusion

    According to the present study, the frequency of odontogenic cysts was higher than non-odontogenic cysts. Compared with other studies, the prevalence of non-odontogenic cysts was lower in this study and odontogenic cysts were mainly of inflammatory origin.

    Keywords: odontogenic cyst, non-odontogenic cyst, inflammatory cyst
  • Mahsa Modammadyan, Farzaneh Motafeghi, Mohammad Eghbali, Mohammad Ali Ebrahimzadeh* Pages 126-131
    Background and purpose

    Hypoxia is a decrease in oxygen levels of body tissues which can lead to body function impairment. Coenzyme Q and folic acid are well-known drugs with distinctive antioxidant and anti-ischemic activities, but, nothing is known about antihypoxic activities of these compounds. The current study investigated the antihypoxic activities of Coenzyme Q and folic acid in three experimental models of hypoxia; asphyctic, circulatory, and hemic.

    Materials and methods

    Protective effects of coenzyme Q at 25, 50, and 100 mg/kg and folic acid at 10, 20, and 40 mg/kg against hypoxia-induced lethality in mice were evaluated by increase in the survival time in asphyctic hypoxia, haemic hypoxia, and circulatory hypoxia models against negative control (normal saline) and positive control (propranolol 30 mg/kg). Analysis of variance was performed followed by Newman-Keuls multiple comparison test to determine the differences between means.

    Results

    Coenzyme Q at 25 mg/kg, in asphyctic and circulating models, showed activities similar to those of propranolol in increasing the survival time (P>0.05). Folic acid at 10 mg/kg, in hemic and circulating models, exhibited activities similar to those of propranolol in increasing the survival time (P>0.05).

    Conclusion

    Coenzyme Q and folic acid showed good protective effects by increasing the survival time against hypoxia in all models. The effects were dominant, especially in asphyctic and circulating models for coenzyme Q and in hemic and circulating models for folic acid which led to prolonged survival times. These drugs seem to have a good potential in treatment of hypoxic conditions.

    Keywords: asphyctic hypoxia, hemic hypoxia, circulatory hypoxia, Coenzyme Q, folic acid
  • Abdolkarim Mahrooz*, Omeh Farveh Khosravi-Asrami, Ahad Alizadeh, Mani Nosrati Pages 132-138
    Background and purpose

    Recent studies suggest that HDL-C may not serve as a useful biomarker in the diagnosis of coronary artery disease (CAD). The present study aimed to improve the prediction of CAD in type 2 diabetes (T2D) patients with nephropathy by substituting the activity of paraoxonase 1 (PON1) for HDL-C.  

    Materials and methods

    This study examined 48 T2D patients who underwent coronary angiographic examination. The subjects were divided into two groups: non-CAD and CAD. For measuring PON1 activity, the initial rate of substrate hydrolysis (phenylacetate) was spectrophotometrically assayed at 270 nm. Receiver operating characteristic (ROC) analyses were performed to compare the predictive performance of the study biomarkers.

    Results

    The area under the ROC curve showed increases in the diagnostic performance of the study atherogenic ratios by replacing HDL-C with the PON1 in T2D patients with nephropathy. LDL-C/PON1 (AUC=0.72, P=0.048) and log (TG/PON1) (AUC=0.81, P=0.005) had higher predictive powers compared with LDL-C/HDL-C (AUC=0.56, P=0.276) and log (TG/HDL-C) (AUC=0.67, p=0.038) for CAD risk assessment.

    Conclusion

    The ratios of LDL-C/PON1 and log (TG/PON1) improve the prediction of CAD in T2D patients with nephropathy. Our findings support efforts to practically use HDL function instead of HDL-C levels for CAD diagnosis.

    Keywords: type 2 diabetes, coronary artery disease, PON1, HDL-C, biomarkers
  • Elahe Soltanmohamadi Borujeni, Fatemeh Babaahmadi, Mohammad Aghaali, Ali Saleh, Aida Mehdipour* Pages 139-145
    Background and purpose

    Lasers are of great importance in dentistry and have shown positive results in surface conditioning of ceramic brackets. The aim of this study was to compare the effect of two surface conditioning method, Nd:YAG laser and sandblasting on shear bind strength (SBS)  and (adhesive remnant index (ARI).

    Materials and methods

    This experimental study was conducted in six groups of zirconia blocks to get prepared by laser (LG1-LG2-LG3) or sandblast (SG4-SG5-SG6). Two debonding methods, including conventional (LG3-SG3) and Nd:YAG laser (LG2-SG2) methods were used for zirconia blocks. SBS and ARI indices were compared between the two methods using ANOVA and post-hoc test.

    Results

    The mean SBS did not show significant difference between LG1 and SG4 groups (8.2±2.04 and 7.1±1.5, respectively, P=0.228). ARI did not show significant difference between LG2 (3.1±0.8) and SG5 (3.5±0.7) groups (P=0.129) and between LG3 and SG6 (2.3±0.7 and 2.7±0.5, respectively, P=0.219). ARI was found to be significantly different between LG2 and LG3 (30.1±0.8 and 2.3±0.7, respectively, P =0.011) and between SG5 (3.5±0.7) and SG6 (2.7± 0.5) (P=0.024).

    Conclusion

    Nd:YAG laser can be considered a suitable alternative for zirconia surface conditioning and debonding ceramic brackets from zirconia crowns.

    Keywords: Laser, Sandblast, Zirconia, zirconia, shear bond strength
  • Tahmineh Bamdadian, Nadia Elyassi Gorji, Golnaz Hadidi, Mohammad Ebrahimi Saravi, AmirHossein Pakravan* Pages 146-152
    Background and purpose

    Removing cement-retained implant-supported crowns for repair or modification is one of the challenges in dental treatments. Using an access cavity in the crown to reach the abutment screw is one of the procedures proposed for recovering cement-retained dental implants. This study aimed to evaluate the retention rate of crowns having access cavity in a cemented-retained implants-supported prosthesis.

    Materials and methods

    In this laboratory study, 60 casting metal crowns were created and separated into two groups (n=30 per group); with and without access cavity. The crowns were created using the Pro Dent 3D printer and the samples were linked to the universal testing equipment to analyze the retention rate after cementing with temp bond cement. Data were analyzed in SPSS V16 using the Kolmogorov-Smirnov test to determine the normality of data distribution and the t-test to compare the values between the two groups.

    Results

    The mean retention in control group was 42.641±8.91.67 Newton, whereas it was 40.876±7.76333 Newton in crowns with access cavity. The rates were not significantly different between the two groups (P>0.05).

    Conclusion

    Preparing an access cavity in the crown has no effect on the retention of cement-retained implant-supported crowns. Therefore, cement-retained implant-supported crowns with retrievability characteristics can provide several benefits.

    Keywords: dental implants, retention, cement-retained implant-supported prosthesis
  • Maedeh Salehi, Fardis Fazli, Sepideh Safanavaei, Hodis Ehsani, Jamshid Yazdani Charati, Alireza Ebrahimpour, Fatemeh Rahbar, Tahereh Molania* Pages 153-158
    Background and purpose

    Asthma is a prevalent disease that affects oral health-related quality of life (OHQoL). There is no study on this issue in Iran, so this study investigated the OHQoL in asthmatic patients.

    Materials and methods

    In this descriptive analytical study, 54 asthmatic patients in Sari Tuba Medical Center were examined. They were selected by convenience sampling. The Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) was administered and Ramfjord teeth were selected to examine the OHI-S index. Data analysis was done applying descriptive statistics and Kolmogorov Smirnov test in SPSS V25.

    Results

    The mean age of patients was 38.05±12.57 and 75.9% were women. The mean scores for OHIP-14 and OHI-S were 2.40±1.14. The highest score in the quality of life questionnaire was related to physical discomfort (1.17±0.96). There were no significant differences between gender, DI, and CI in OHQoL (P=0.893), and OHI-S and OHQoL (P=0.690).

    Conclusion

    In current study, no relationship was found between oral health of asthma patients and the OHQoL, but dentists are recommended to consider the impact of oral problems on patients' quality of life in addition to professional measures.

    Keywords: asthma, oral health-related quality of life, dentistry
  • Himan Maroofi, Kobra Akhoundzadeh*, Hamid Asayesh, Hamid Torabian Pages 159-165
    Background and purpose

    COVID-19 pandemic has affected different aspects of the health care system, including the outcomes of cardiac arrest. The purpose of this study was to compare out-of-hospital cardiac arrest (OHCA) during the first COVID-19 wave and the pre-COVID-19 time in Qom prehospital emergency care, Iran.

    Materials and methods

    In a retrospective descriptive study, we compared the data of patients with OHCA who were registered in the Qom prehospital emergency care, during the first wave of COVID-19 (from 20 February to 3 April 2020) and the same period in 2018. The independent t-test was applied to analyze quantitative demographic data and Chi-square test was used to compare qualitative data and cardiopulmonary resuscitation (CPR) and its outcomes.

    Results

    The incidence of OHCA was higher during COVID-19 pandemic than that in the same period in 2018 (248 cases vs. 189 cases). The incidence of cardiac arrest at home was also found to be significantly different between the two times (93.5% vs. 70.9%, P<0.001). The study also showed significant differences between the COVID-19 pandemic and the pre-COVID-19 period in the following parameters: return of spontaneous circulation (ROSC) (6.9% vs. 17.5%, P<0.001), endotracheal intubation (15.3%, vs. 34.4% P< 0.001), and defibrillation (18.5% vs. 43.4%, P< 0.001).

    Conclusion

    During the first COVID-19 wave in Qom, there were significant changes in the emergency responses to OHCA. Hence, emergency preparedness should be considered in possible future crisis.

    Keywords: prehospital emergency care, out-of-hospital cardiac arrest, COVID-19
  • Soraya Soheili, Zohreh Maryami*, Maryam, Modarres Pages 166-172
    Background and purpose

    Pain is one of the most common problems after hysterectomy which causes long-term complications in postoperative recovery or delayed recovery. Today, there is a lot of tendency toward complementary medicine, including massage, to reduce the side effects of drugs. The aim of this study was to determine the effect of foot massage on postoperative pain after hysterecxtomy.

    Materials and methods

    A randomized controlled clinical trial was performed in 60 eligible hysterectomy patients. They were selected by convenience sampling at Tehran Shariati Hospital and Tehran Valiasr Hospital and divided into two groups using simple random allocation (n=30 per group) in 2017. In intervention group, foot massage was given for 20 minutes daily on two consecutive days after the operation, while the control group received routine care. Visual analog scale was used to measure pain intensity before the intervention and 24 hr after the intervention and also five days after the surgery. Data were analyzed by descriptive statistics, independent t-test, Chi-square, and Fisher's exact test.

    Results

    We observed significant differences in the mean scores for pain intensity before the intervention and 24 hr after the intervention between the intervention group (2.01±0.41) and the control group (0.47±0.21) (P<0.001). But, this difference was not significant five days after the surgery (P=0.3).

    Conclusion

    Foot massage after hysterectomy is effective on reducing pain. This complementary method is easy and can be used as a low cost intervention along side other common treatments.

    Keywords: foot massage, pain, recovery, hysterectomy
  • Fatemeh Karami Robati, Masoomeh Shahsavari, Vahid Yazdi Feyzabadi, Bagher Amirheidari, Aliakbar Haghdoost, Salman Bashzar, Atefeh Ahmadi* Pages 173-178
    Background and purpose

    Considering the importance of internationalization in medical education, adaptation of successful international and national models can help to promote it. This study aimed at explaining the achievement of the universities of medical sciences in internationalization of medical education in Iran.

    Materials and methods

    This descriptive-adaptive study was conducted in the international relations office at Kerman University of Medical Sciences (KMU). At first, top three universities in England, Pakistan, Ireland, Cyprus, and Greece were selected based on The Times Higher Education World University Rankings. According to the land-use planning classification in Iran, KMU is the university to follow and assess the performance of higher education in these countries. Then, information about the policies of these universities in internationalization of higher education was obtained using their websites or by request. We also collected information of KMU as a representative of eight universities of medical sciences and its affiliated academic and research centers.

    Results

    Data about the ownership of universities, student recruitment strategies, and internationalization policies of the universities were compared with those of KMU and the weaknesses and strengths of KMU were determined.

    Conclusion

    The universities of medical sciences in Iran are suggested to revise their missions, goals, and performance and aim to practice internationalization of higher education as an important strategy in their university prospects.

    Keywords: adaptive study, achievement, Iran, internationalization
  • Maryam Khazaee-Pool*, Maryam, Zarghani Pages 179-187

    The universal nature of science and increasing complexity of technological issues and developments in different sciences led to the growth of interdisciplinary cooperation. Some health issues such as addiction, population aging, emerging and re-emerging diseases, and environmental pollution are beyond the scope and capacity of a single-discipline expertise and require constructive dialogue and cooperation between different specialized fields. Currently in Iran, the development of interdisciplinary cooperation is not of much interest at medical sciences universities. The present policy brief aimed at addressing this issue by reviewing the upstream documents proposed by the Parliament Education/Research Commission, the development roadmap in the 9th and 10th governments, and interviewing elites in interdisciplinary fields.

    Keywords: interdisciplinary studies, medical sciences, health system, policy brief