فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هشتاد و یکم شماره 1 (پیاپی 264، فروردین 1402)

  • بهای روی جلد: 1ريال
  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • بهجت کلانتری خاندانی*، فاطمه ایران نژاد پاریزی، صدیقه السادات موسوی، پوریا سلاجقه صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    سلول های بنیادی نقش مهمی در بازسازی بافت ها و درمان بیماری ها دارند. هدف این مطالعه بررسی آگاهی، دانش و نگرش افراد مختلف جامعه نسبت به اهدا سلول های بنیادی بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مروری سیستماتیک با جستجوی کلیدواژه های فارسی آگاهی، دانش، سلول های بنیادی، سلول های بنیادی جنینی، سلول های بنیادی بالغ، سلول های بنیادی خون بندناف و اهدا و کلیدواژه های انگلیسی Awareness، Knowledge، Stem cells، Embryonic stem cells، Mature stem cells، Cord blood stem cells و Donation در پایگاه های اطلاعات علمی PubMed، Google Scholar، Scopus، OVID، ScienceDirect، Iran Medex و SID در محدوده زمانی دی 1388 تا آذر 1400 انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع 25 مقاله مرتبط با هدف مطالعه انتخاب شد. 10 مطالعه به روش مقطعی، دو مطالعه توصیفی-مقطعی، پنج مطالعه توصیفی، یک مطالعه Mixed method، یک مطالعه نیمه تجربی، یک مطالعه مداخله ای، یک مطالعه نظرسنجی و یک مطالعه به صورت مروری انجام شده بود و نوع سه مطالعه ذکر نشده بود. اکثر مطالعات مربوط به هند، عربستان، سپس آمریکا و ترکیه بودند. در ایران تنها یک مقاله یافت شد. بررسی مطالعات نشان داد میزان آگاهی و نگرش اکثریت افراد مختلف جامعه نسبت به اهدا و کاربرد سلول های بنیادی، متوسط و پایین بود. اما اکثر افراد نسبت به موضوع اهدا و کاربرد سلول های بنیادی نگرش خوب و مثبتی داشتند و استفاده از سلول های بنیادی را به عنوان یک راهکار موثر برای درمان بیماری ها ذکر کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت و کاربرد سلول های بنیادی، پیشنهاد می شود مدیران و برنامه ریزان، شرایط لازم برای اجرای برنامه های آموزشی جهت بالا بردن سطح آگاهی و نگرش افراد مختلف جامعه نسبت به اهدا سلول های بنیادی، فراهم سازند.

    کلیدواژگان: آگاهی، دانش، نگرش، سلول های بنیادی
  • محمدرضا صبری*، بهار دهقان، مهسا رفیعی الحسینی صفحات 14-20
    زمینه و هدف

    براساس مطالعات انجام شده، درمان دارویی سنکوپ رفلکسی در کاهش عود آن تاثیر قابل توجهی ندارد. پیگیری 36 ماهه کوهورت پایلوت ما نشان داده بود که درمان های غیردارویی به تنهایی در کاهش دفعات عود موثر است. هدف این مطالعه بررسی نتایج طولانی مدت و پیگیری هشت ساله بیماران قبلی می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه کنونی در ادامه یک کوهورت آینده نگر پایلوت است که به بررسی نتایج هشت ساله پیگیری کودکان با سنکوپ رفلکسی که تحت درمان های غیردارویی به تنهایی یا همراه با دارو قرار گرفته بودند، می پردازد. لذا با بیمارانی که در مطالعه پایلوت شرکت داشتند (30 بیمار در گروه دریافت کنندگان دارو و 40 بیمار در گروه بدون دارو)، تماس گرفته شد. درنهایت برروی 26 بیمار در گروه دریافت کنندگان دارو و 31 بیمار در گروه بدون دریافت دارو (پس از اعمال معیارهای خروج از مطالعه) مقایسه میزان رخداد حملات سنکوپ و پره سنکوپ با استفاده از  Chi-square test انجام شد.

    یافته ها

    بررسی یافته ها نشان می دهند که پس از گذشت پنج سال از آخرین پیگیری، میزان حملات پره سنکوپ در بیمارانی که رژیم غذایی و یا تمرینات تیلت را در منزل ادامه نداده بودند مجددا در هر دو گروه افزایش پیدا کرد اما میزان وقوع سنکوپ و پره سنکوپ بین دو گروه بیماران (بدون دریافت دارو و دریافت کننده دارو) تفاوت معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    به منظور پیشگیری از عود، استفاده از روش های غیردارویی موثر است ولی جهت پایداری این بهبودی، پیگیری و تداوم این روش ها ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: ازحال رفتگی با واسطه عصبی، پره سنکوپ، درمان
  • صدیقه صفری، اکرم عیدی، مهرناز مهربانی، محمدجواد فاطمی، علی محمد شریفی* صفحات 21-28
    زمینه و هدف

    استیوآرتریت یک بیماری دژنراتیو مفصلی و شایعترین نوع آرتریت است که سبب درد، ناتوانی و اختلال در عملکرد بیماران می شود. قند خون بالا به واسطه استرس اکسیداتیو و افزایش میزان گونه های فعال اکسیژن و ایجاد واسطه های التهابی برغضروف تاثیر می گذارد. از آنجایی که درمان های دارویی برای استیوآرتریت کوتاه مدت و غیرموثر هستند، نیاز به درمان های جدید جهت درمان استیوآرتریت وجود دارد. استفاده از محلول رویی سلول های بنیادی مزانشیمی یا سیکریتا که حاوی محصولات ترشحی ازقبیل فاکتورهای رشد و سیتوکین ها است به عنوان یک جایگزین مناسب جهت درمان استیوآرتریت درنظر گرفته شود. هدف از این مطالعه اثرات سیکریتا براسترس اکسیداتیو القا شده توسط غلظت بالای گلوکز در کندروسیت های انسانی C28I2 می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر به صورت تجربی از اردیبهشت 1397 تا شهریور 1399 در گروه فارماکولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد. اثر سیکریتا و غلظت بالای گلوکز بر میزان بقای سلول های غضروفی C28I2 توسط آزمون WST1 بررسی گردید. سپس تاثیر سیکریتا بر بیان mRNA، کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز I (SOD1) و گلوتاتیون اس ترانسفرازها I (GSTP1) در گروه های درمانی و غیردرمانی مقایسه شدند.

    یافته ها

    پیش درمانی کندروسیت های انسانی C28I2 با سیکریتا سبب افزایش بیان ژن های CAT، SOD1 و GSTP1 در سلول های مجاورت داده شده با غلظت گلوکز بالا نسبت به گروه درمان نشده می شود.

    نتیجه گیری

    سیکریتا می تواند در سلول های غضروفی تحریک شده توسط غلظت بالای گلوکز، استرس اکسیداتیو را ازطریق افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی کاهش دهد و چون استرس اکسیداتیو از مکانیسم های اصلی آسیب غضروف می باشند، سیکریتا می تواند در جلوگیری از پیشرفت استیوآرتریت مفید باشد.

    کلیدواژگان: سیکریتا، سلول بنیادی مزانشیمی، استئوآرتریت، استرس اکسیداتیو
  • نگار صهبا*، علیرضا امانی، محمدرضا روحانی، رحمت الله مرادزاده، عظیم فروزان، مجتبی احمدلو صفحات 29-37
    زمینه و هدف

    ارتقا سطح کیفیت زندگی بیماران، هدف اصلی مداخلات درمانی در بیماری های مزمن است که یکی از راه های حصول این امر در برخی موارد، کاستن از شدت علایم بیماری است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر کپسول کورکومین بر کیفیت زندگی و علایم سندروم روده تحریک پذیر برروی بیماران مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) اراک صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی برروی 60 بیمار مبتلابه سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به بیمارستان امیرالمومنین (ع) اراک از فروردین تا شهریور 1398 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و مقیاس شدت علایم خارج روده و ابزار Whoqol_Bref انجام شد. بیماران به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. کپسول کورکومین در کپسول اول و در کپسول دوم دارونما دو بار در روز پس از ناهار و شام به مدت چهار هفته استفاده شد. همه بیماران در ابتدای مطالعه، هفته چهارم و سه ماه بعد، از نظر کیفیت زندگی، شدت علایم و فراوانی و عوارض احتمالی موردبررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    اختلاف معناداری در کیفیت زندگی بین دو گروه کورکومین و دارونما پس از انجام مداخله یافت نشد (05/0>p). درخصوص میزان و شدت علایم سندرم روده تحریک پذیر اختلاف معناداری پس از مداخله در گروه کورکومین و دارنما به دست آمد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه به طورکلی نشان داد که در مقایسه بین کورکومین و دارونما در بهبودی علایم بالینی بیماران تفاوت معناداری وجود دارد، ولی کیفیت زندگی بیماران در دو گروه کورکومین و دارونما پس از مداخله تغییر معناداری نداشته است.

    کلیدواژگان: کورکومین، سندروم روده تحریک پذیر، کیفیت زندگی
  • مریم تاجور*، پریسا پورفرخ، نجمه بهمن زیاری، ابراهیم جعفری پویان، مریم نظری، حانیه سادات سجادی صفحات 38-48
    زمینه و هدف

    امروزه، اعمال زیبایی به دنبال تغییر سبک زندگی و ارزش های اجتماعی موردتوجه مردم قرار گرفته اند. از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی نظر خبرگان درخصوص چالش ها و راهکارهای مدیریت اعمال یادشده در ایران انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی از طریق مصاحبه با 26 نفر از سیاست گذاران و ارایه دهندگان خدمات جراحی زیبایی در شهر تهران از فروردین تا شهریور 1400 انجام شد. نمونه گیری از نوع هدفمند و گلوله برفی بود. معیار ورود مصاحبه شوندگان به پژوهش، دانش و تجربه در موضوع و تمایل به مشارکت بود. مصاحبه ها به صورت نیمه ساختاریافته بوده و به صورت چهره به چهره یا تلفنی انجام گرفت. تحلیل داده ها نیز با استفاده از تحلیل موضوعی انجام شد.

    یافته ها

    چالش ها در چهار طبقه ارایه دهند گان خدمات (آموزش و پرورش نامناسب، ارایه دهندگان غیرمتخصص، مخاطرات اخلاقی، کاستی در نحوه نگارش قوانین و موثرنبودن فرآیند رسیدگی به شکایات)، گیرندگان خدمات (تحت تاثیر تبلیغات فریبنده قرارگرفتن، پایین بودن سطح سواد سلامت مردم و عدم سلامت روان)، محل ارایه خدمات (انجام اعمال جراحی در مکان های غیراستاندارد و یکپارچه نبودن نظام اطلاعات) و داروها، فرآورده ها و تجهیزات پزشکی (نظارت ناکافی بر تامین، توزیع و به کارگیری و نوسانات قیمت) دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    اقدام اصلی موثر جهت رفع چالش ها، شامل تقویت نظارت متولی نظام سلامت با هماهنگی و همکاری درون و برون بخشی است. در این راستا، تدوین چارچوب های آموزشی، اخلاقی و حقوقی، تنظیم قوانین نظارتی، آگاه سازی جامعه، مصاحبه های بالینی و مشاوره های روانشناختی به ویژه پیش از جراحی زیبایی و استقرار سامانه یکپارچه پرونده الکترونیک سلامت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت خدمات سلامت، جراحی پلاستیک، جراحان
  • بتول حسین رشیدی*، مریم باقری، اشرف آل یاسین، لادن کاشانی، فاطمه داوری تنها، الهام فیض آباد، فدیه حق اللهی صفحات 49-57
    زمینه و هدف

    رضایتمندی مراجعین از مهمترین ارکان ارزشیابی و مولفه های کیفیت خدمات مراکز بهداشتی، درمانی محسوب می گردد. در این پژوهش میزان رضایتمندی بیماران نابارور ارزیابی شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر، یک مطالعه مقطعی-توصیفی می باشد. اطلاعات 304 نفر از بیماران نابارور مراجعه کننده به درمانگاه ناباروری (حداقل چهار ویزیت) و بستری در چهار بخش از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران (بیمارستان های 4-1) از اردیبهشت 1399تا شهریور 1400جمع آوری شد. اطلاعات پرسشنامه حاوی 56 سوال (9 حیطه) در SPSS software, version 24 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) وارد و به کمک آمار توصیفی موردتجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین رضایت از خدمات پذیرش و ترخیص، خدمات پزشکی، خدمات تغذیه و حسابداری و بیمه گری در بیمارستان شماره یک بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داد و میانگین رضایت از خدمات پرستاری یا مامایی، خدمات تشخیصی درمانی (رادیولوژی/آزمایشگاه)، خدمات کاخداری، منشور حقوق بیمار، خدمات مدیریتی، هزینه های پرداختی در بیمارستان شماره چهار بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داد. میانگین خدمات پرستاری یا مامایی، منشور حقوق بیمار، و خدمات کاخداری در کل بیمارستان ها به ترتیب بیشترین امتیاز را به خود اختصاص دادند و خدمات تغذیه و هزینه های پرداختی کمترین امتیاز را به خود اختصاص دادند (بیشترین نارضایتی) (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به امتیاز رضایت زنان مراجعه کننده به درمانگاه ناباروری، خدمات ارایه شده در 9/35% موارد در سطح مناسب و عالی در 3/49% در سطح نسبتا مناسب و در 8/14% در سطح نامناسب درنظرگرفته شد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات درمانی، رضایتمندی، ناباروری
  • سارا حسن زاده*، ماه منیر حقیقی، حجت شفیع پور، مریم فرامرزپور صفحات 58-67
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بالای مشکلات روانپزشکی، در این مطالعه برآن شدیم تا ارتباط شدت افسردگی، اضطراب و استرس با نتایج اسکن هسته ای پرفیوژن قلبی را در بیماران مراجعه کننده به مرکز آموزشی-درمانی بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه بررسی کنیم.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی-تحلیلی، 163 نفر از بیمارانی که از فروردین تا تیر 1400 جهت انجام       اسکن هسته ای به مرکز آموزشی-درمانی بیمارستان امام خمینی ارومیه ارجاع داده شدند، با استفاده از پرسشنامه DASS-21 از نظر میزان ابتلا به افسردگی، اضطراب و استرس موردبررسی قرار گرفتند. درنهایت، داده های به دست آمده با استفاده از SPSS software, version 20 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) موردتجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق نتایج به دست آمده، میانگین سنی بیماران 54/11±78/54 سال بود که 73% از آنها زن بودند. درحالت کلی، شیوع افسردگی، اضطراب و استرس بالا بوده و به ترتیب 4/72%، 3/80% و5/59% به دست آمد. اگرچه، این شیوع در بیماران با گزارش منفی ایسکمی بیشتر و به ترتیب 2/73%، 7/78% و 3/58% ارزیابی شد، با این حال، تفاوت معناداری با گروهی که نتیجه اسکن قلبی آنها مثبت بود، یافت نشد. همچنین، همبستگی مثبت ضعیفی بین شدت افسردگی، اضطراب و استرس با شدت ایسکمی قلبی در بیماران مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بسیاری از افراد مشکوک به بیماری ایسکمی قلبی که به مرکز اسکن هسته ای ارجاع داده شدند، درگیر اختلالات روانشناختی بودند و نتیجه اسکن هسته ای آنها منفی گزارش شد (9/77%). بنابراین درنظرگرفتن احتمال اختلالات روانشناختی با تظاهرات بالینی تقلیدکننده قلبی-عروقی و متعاقبا پیگیری های روانپزشکی مربوطه می تواند در این دسته از بیماران مانع از تحمیل هزینه های اضافی جهت اقدامات تشخیصی و درمانی مانند اسکن پرفیوژن قلبی شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، بیماری ایسکمی قلبی، تصویربرداری پرفیوژن میوکاردی، مقیاس های رتبه بندی وضعیت روانپزشکی، استرس
  • زینب خزاعی شیر*، کبری میرزاخانی، گلناز سادات احمدی نژاد، سیده فاطمه نادری، ناهید جهانی شوراب صفحات 68-76
    زمینه و هدف

    میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در ایران در سنین سه و شش ماهگی به ترتیب برابر با 44% و 27% برآورد شده است که همچنان با شاخص مطلوب سازمان جهانی بهداشت تا سال 2030 (70% در شش ماه اول) فاصله دارد. به همین منظور پایش مراکز مشاوره شیردهی که با هدف ارتقا شیردهی و حمایت مادرانی که دچار مشکلات شیردهی شده اند راه اندازی شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی گذشته نگر می باشد و در آن کلیه مادران ارجاع شده حایز شرایط پژوهش به مرکز بهداشتی و درمانی شماره دو شهر مشهد در بازه زمانی فروردین تا اسفند 1399 موردبررسی قرار گرفتند. این مرکز بهداشت دارای دو کلینیک مشاوره شیردهی فعال می باشد و جمع آوری اطلاعات براساس مستندات ثبت شده در دفاتر و رایانه می باشد. بنابراین نمونه گیری سرشماری انجام شد. داده ها با استفاده از SPSS software, version 16 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) و در سطح معناداری کمتر از 05/0 آنالیز می گردند.

    یافته ها

    در 8/42% موارد مادران تغذیه توام شیرخشک با شیر مادر را پیش از مراجعه آغاز کرده بودند و در 1/28% هنگام مراجعه به کلینیک های مشاوره شیر، تغذیه نوزاد تنها شیرخشک گزارش گردید. پس از مشاوره های شیردهی و پیگیری های انجام شده در پایان شش ماهگی، میزان تغذیه انحصاری با شیر مادر در 1/34% (12% افزایش نسبت به بدو مراجعه) و تغذیه توام شیرخشک با شیر مادر به 8/27% (کاهش 22% نسبت به بدو مراجعه) و تغذیه با شیرخشک به تنهایی به میزان 5/36% (افزایش4/8% نسبت به بدو مراجعه) محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    نقش مثبت مرکز مشاوره شیر مادر در کاهش موارد تغذیه مصنوعی محرز است و توصیه می گردد که دستورالعمل مدون براساس چالش های موجود در شیردهی برای مشاوره شیر مادر در ماه اول پس از زایمان تهیه گردد.

    کلیدواژگان: شیردهی، مشاوره، تغذیه انحصاری با شیر مادر، خدمات بهداشتی، ارجاع
  • محمدحسین کلامی*، زینب برجیان بروجنی، پگاه آردی، احمد ابوالفتحی، محسن بابایی، علی اسدی، مهدی زارعی صفحات 77-85
    زمینه و هدف

    آزمایشگاه تاثیر زیادی در ایمنی بیمار داشته و 90%-80 تشخیص های پزشکی براساس نتایج آزمایشگاهی می باشد. این پژوهش با هدف تعیین نوع و میزان وقوع خطاها در کلیه مراحل پیش، حین و پس از آنالیز و تجزیه و تحلیل علل وقوع و یافتن راهکارهای منطقی جهت کاهش آنها انجام گردید.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی-توصیفی در یک مرکز درمانی در شهر تهران طی سال های 1401-1400 براساس متغیرهای موجود در دستورالعمل های وزارت بهداشت درخصوص نوع خطاها و عدم انطباق ها در حیطه شرح وظایف هریک از بخش های فنی و غیرفنی موجود در بخش کنترل کیفی کلیه آزمایشگاه ها انجام گردید. حجم نمونه حاصل از جمع آوری داده ها در مدت یک سال و از طریق محاسبات آماری با SPSS software, version 22 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) تحلیل گردید.

    یافته ها

    در مدت مطالعه، تعداد بیمار مراجعه کننده حدود 45000 نفر و تعداد تست انجام شده 594000 گزارش گردید. تعداد مطلق خطاها، 837 مورد گزارش شد. نسبت خطاها به تعداد مراجعین 9/1% و نسبت به تعداد تست 15/0% محاسبه گردید. از نظر نوع خطا، 37 نوع خطا یا عدم انطباق شناسایی گردید که 11 نوع خطا در مرحله پیش از آنالیز، 14 نوع در مرحله آنالیز و 12 نوع در مرحله پس از آنالیز بود. فراوانی خطاها در سه مرحله پیش، حین و پس از آنالیز به ترتیب (5/21%)180، (3/37%)312 و (2/41%)345 مورد گزارش گردید که میزان خطاها دارای توزیع نرمال نبود (2df= و 05/0P<).

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی می تواند به عنوان آگاهی بخشی درخصوص فراوانی خطاهای آزمایشگاهی به تفکیک مراحل و نوع آنها در سطح گروه هدف به ارتقا فرهنگ خطاپذیری، گزارش خطا و تلاش در جهت اقدامات پیشگیرانه و اصلاحی برای کاهش و رفع آنها کمک نماید.

    کلیدواژگان: آنالیز، تشخیص طبی، خطا، آزمایشگاه
  • ندا نگهبان جوزان*، حسین کریمی مونقی، هورک پورزند، محمد خواجه دلویی صفحات 86-92
    زمینه و هدف

    با بررسی در نظام جامع ارزیابی پیشرفت تحصیلی دانشجویان پزشکی عمومی، غالبا اهداف حوزه شناختی و قالب ارزیابی تراکمی مورداستفاده بوده و آزمون ها کاربرد چندانی برای بازخورد به دانشجویان نداشته اند. هدف مطالعه، تدوین مدلی متناسب با سطوح هرم ارزیابی میلر در قالب های تکوینی-تراکمی می باشد.

    روش بررسی

    جستجو در پایگاه های داده، مجلات، کوریکولوم دانشگاه های معتبر دنیا و کنفرانس های کنفرانس های AMEE و همایش کشوری آموزش پزشکی، آغاز گردید. براساس الگوی تطبیقی Beredy، مدل سنجش تدوین شد. اعتباریابی مدل در جلسه گروه متمرکز صورت پذیرفت.

    یافته ها

    روی آوری به سوی قالب ارزیابی تکوینی و بهبود روش های سنتی در کنار روش های نوین بوده که در بررسی کوریکولوم دانشگاه های هاروارد، استنفورد و آکسفورد مشاهده گردید. درنهایت مدلی با اکثر نظرات موافق متخصصان تدوین شد. بیشترین اظهار نظر درباره سیاست های اجرایی دانشگاه ها بود.

    نتیجه گیری

    مدلی شامل روش های سنجش متناسب با سطوح هرم ارزیابی میلر در قالب های تکوینی-تراکمی تدوین شد. پیشنهاد می شود مدل توسط کارشناسان مربوطه بررسی و با احتساب شرایط اجرایی برای فرایند ارزیابی صحیح ابلاغ گردد.

    کلیدواژگان: سنجش، پزشکی، روش، مدل، دانشجو
  • اقدس صوراسرافیل، محمدرضا شیخی چمان صفحات 93-94

    سردبیر محترم مطابق اصول عدالت اجتماعی و عدالت در سلامت، سلامت یک حق همگانی است. نظام سلامت، وظیفه خطیر تامین این کالای راهبردی را برعهده دارد. این نظام از اجزای مختلفی ساخته شده که باید همانند یک سیستم هدفمند، در کنار هم تشکیل یک کل منسجم را داده و موجبات تولید سلامت را برای همه گروه های جمعیتی فراهم نماید.1 جامعه سالم، بخش مهمی از فرآیند رشد و توسعه همه جانبه کشورها را شکل می دهد. یکی از اجزای حیاتی نظام سلامت ایران (وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی)، معاونت تحقیقات و فناوری بوده که مهمترین حامی پژوهشگران و تحقیقات انجام گرفته در این حوزه است. تحقیقات کاربردی در حیطه های مختلف علمی انجام می شوند، تا نتایج آنها در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مبتنی بر شواهد مورداستفاده متولیان مربوطه قرار گیرند.2 همه این تحقیقات، نیازمند داده های معتبر، روزآمد و در دسترس هستند. داده ها، اطلاعاتی خام و مبنایی برای استدلال، مباحثه و محاسبه هستند.3 در حالت کلی، طبق یک راهنما، داده ها را می توان در دو دسته داده های اولیه و داده های ثانویه قرار داد. داده های اولیه مستقیما توسط پژوهشگران در فعالیت های میدانی جمع آوری و سپس تحلیل می شوند. داده های ثانویه نیز به شکل منظمی توسط سازمان های بهداشتی و درمانی جمع آوری و جهت استفاده مدیران دسته بندی می گردند.4 در کشورهای پیشرو و توسعه یافته علمی، بیشتر سازمان ها هم در بخش سلامت و هم در سایر بخش ها، داده های ثانویه تولیدی خود را بر روی وب گاه و سامانه های آن سازمان قرار می دهند تا در جهات گوناگون، موردبهره برداری مخاطبان قرار گیرد. علاوه براین، داده ها مرتبا به روزرسانی شده و تاخیری در انتشار ندارند. در ادامه، پژوهشگران بنابر اهداف مطالعه خود، به سرعت از میان انبوه داده های موجود، آنهایی که نیاز دارند را دریافت می کنند. شواهد به دست آمده از این داده ها هم زمینه ارتقا همه جانبه سازمان ها را فراهم می کند. این ارتقا عملکرد در سازمان های سلامت محور، مستقیما بر سطح شاخص های سلامت جامعه تاثیرگذار است. متاسفانه در کشور ما، شرایط به گونه ای متفاوت رقم می خورد (لازم به ذکر است که در زمینه گردآوری داده های اولیه نیز مشکلات عدیدی متوجه پژوهشگران است، که موضوع بحث اصلی این مقاله نیست). پژوهشگران نظام سلامت ایران، معمولا به هنگام نیاز به دریافت داده های ثانویه در سطوح خرد، میانی و کلان، حتی به هنگام داشتن معرفی نامه رسمی از مراکز تحقیقاتی که طرح اولیه مطالعه را بررسی و به تصویب خود رسانده اند، چالش های متعددی را تجربه می نمایند. این معضل جدی، ضمن وارد کردن حجم بالایی از استرس، پریشانی و ناامیدی به تیم تحقیق، تمرکز اصلی گروه را برهم می ریزد، زمان زیادی را از آنها تلف می کند و هزینه های جانبی اضافی بالایی برایشان در پی دارد. از جنبه ای متفاوت تر، تقلب در پژوهش از نوع داده سازی نیز یکی از پیامدهای سنگ اندازی و مانع تراشی سازمان های سلامت محور در مسیر در اختیار قرار دادن داده های ثانویه به پژوهشگران است.4 حجم زیادی از این داده های ارزشمند در اختیار سازمان های سلامت محور قرار دارد، که عملا در مقیاس محدودی مورداستفاده درون سازمانی قرار می گیرند. از سوی دیگر، گروهی از پژوهشگران ممکن است که به راحتی از طریق ایجاد روابط به جای ضوابط قانونمند، به داده های مذکور دسترسی یابند و این حق به سادگی از سایر گروه ها گرفته شود. در ادامه نیز، عملکرد پژوهشی این دو گروه توسط یک شاخص معین نظیر h-index با یکدیگر مقایسه شود. قدر مسلم، این رخداد در نقطه مقابل عدالت علمی قرار دارد. درمجموع، جامعه و پژوهشگران لازم و ملزوم یکدیگرند. پژوهشگران حیطه علوم سلامت، چالش های اصلی قرار گرفته در راستای تحقق سلامت در جامعه را شناسایی و با طرح مطالعات مختلف، درصدد رفع آنها برمی آیند، یک رابطه دوسویه، کارآمد و ساختارمند. هر عاملی که این رابطه را مختل کند، نظیر آنچه درخصوص داده های ثانویه به آن اشاره شد، باید سریعا شناسایی و برطرف گردد. مدیران نظام سلامت در همه سطوح اجرایی (عملیاتی)، میانی و عالیه، بهتر است که با تعریف زیرساخت های مطلوب، حمایت کاملی (نرم افزاری، سخت افزاری، مادی، اطلاعاتی) از پژوهشگران کشور که همواره در سطوح ملی و بین المللی، عملکرد قابل توجهی را از خود نشان داده اند به عمل آورند. همچنین، قاطعانه با انحصارگرایی و تعارض منافع فعلی درزمینه دسترسی به داده های ثانویه مقابله نمایند. بدین ترتیب، پژوهشگران به دور از هرگونه دغدغه مندی و با کسب تمرکز کامل، برای کمک به ارتقا هرچه بیشتر سلامت کشور در همه ابعاد آن تلاش خواهند نمود. مقوله بنیادی پژوهش و پژوهش محوری نیز به سمت و سوی بهینه ای هدایت می گردد. پیشنهاد می شود که در مطالعات آتی (کیفی، کمی)، چالش ها و موانع دسترسی به داده های ثانویه در رده های مختلف نظام سلامت بررسی شده و ساز و کارهای کاربردی برای رفع آن ها در اختیار سیاست گذاران قرار گیرد. بدین گونه می توان انتظار داشت که قوانین شفاف و مدونی برای سازمان های بهداشتی و درمانی در این زمینه وضع گردد و نظارت دقیقی بر اجرای آن ها اعمال شود.

|
  • Behjat Kalantari Khandani*, Fatemeh Irannejad Parizi, Sedigheh Sadat Mousavi, Pouria Salajegheh Pages 1-13
    Background

    Stem cells play an important role in tissue regeneration and treatment of diseases. This study aimed to investigate the awareness, knowledge and attitudes regarding stem cell donation among different people in the community.

    Methods

    In this systematic review study, Persian keywords and English keywords such as awareness, knowledge, stem cells, embryonic stem cells, adult stem cells, cord blood stem cells and donation were selected according to MeSH database and then these selected keywords have been searched in the academic databases such as PubMed, Scopus, OVID, Science Direct, Iran Medex and SID. In addition, these selected keywords have been searched in the search engines such as Google Scholar, between January 2010 to December 2021.

    Results

    The results of this study found a total of twenty-five articles related to the awareness, knowledge and attitudes regarding stem cell donation among different people in the community. They were selected. In this study there were 10 cross-sectional studies, 2 descriptive-cross-sectional studies, 5 descriptive studies, 1 mixed method study, 1 semi-experimental study, 1 intervention study, 1 survey study, 1 review study, and the study type was not mentioned in three studies. Most of the studies were conducted in countries such as India, Saudi Arabia, and then United States (USA) and Turkey. Only one article was found in Iran. The results of studies have shown that the level of awareness and attitude of the majority of different people in the community towards the donation and use of stem cells is medium and low. However, most people have a good and positive attitude towards the donation and use of stem cells and mention the use of stem cells as an effective way to treat diseases.

    Conclusion

    Considering the importance and application of stem cells, it is suggested that managers and planners provide the necessary conditions to implement educational programs to raise the level of awareness and attitude of different people in the community towards stem cell donation.

    Keywords: attitude, awareness, knowledge, stem cells
  • Mohammad Reza Sabri*, Bahar Dehghan, Mahsa Rafiee Alhossaini Pages 14-20
    Background

    Syncope is a temporary loss of consciousness with a loss of postural tone. Medicinal treatment of reflex syncope has shown to have no significant effect in reducing the recurrence of syncope. A 36-month follow-up of our pilot cohort showed that non-pharmacological treatments alone were effective in reducing relapse rates. The purpose of this study is to investigate long-term results and 8-year follow-up of previous patients.

    Methods

    The current study is a continuation of a prospective pilot cohort which was done between August 2013 and 2014 in two academic hospitals in Isfahan (Dr. Chamran heart center and Imam Hossein children hospitals). This current study examines the 8-year follow-up results of children with reflex syncope who were treated with non-pharmacological treatments alone or with drugs. Therefore, the patients who participated in the pilot study were enrolled (30 patients in the pharmacologic group and 40 patients non-pharmacological group). Finally, on 26 patients in the pharmacologic group and 31 patients in the non-pharmacological group (after applying the exclusion criteria), the incidence of syncope and pre-syncope attacks was compared between these two groups of patients using the Chi-square test.

    Results

    Our study showed that within 5 years after the last follow-up, the incidence of syncope and pre-syncope in patients with a history of vasovagal syncope who did not continue the diet or tilt exercises was different between the two groups of patients (without medication and drug recipient) was not significantly different, even the incidence of presyncope increased significantly again in both groups. The incidence of syncope in the period of 5 years after the last follow-up from the previous study was slightly increased in the group of patients without medication compared to the previous periods, but in the group of patients receiving medication, this incidence decreased slightly.

    Conclusion

    In order to prevent recurrence, the use of non-pharmacological methods is effective, but for the stability of this recovery, follow-up and continuation of these methods is necessary.

    Keywords: neurally mediated faint, presyncope, treatment
  • Sedigheh Safari, Akram Eidi, Mehrnaz Mehrabani, MohammadJavad Fatemi, Ali Mohammad Sharifi* Pages 21-28
    Background

    Osteoarthritis (OA) is the most common form of arthritis characterized by progressive loss of articular cartilage, causing pain and loss of articular function. High glucose is a crucial inflammatory factor playing a pivotal role in the pathogenesis of OA that induces ROS production. Since most of the current therapies for OA are short-term benefits, hence, there is high demand for finding novel therapeutic agents for OA treatment. Recent studies have demonstrated that mesenchymal stem cells secrete important therapeutic factors that protect chondrocytes. In the current study, we investigated the protective potential of Adipose-derived stem cell conditioned medium (CM-ADSC) as an alternative to cell therapy in high glucose-mediated oxidative stress in C28I2 human chondrocytes.

    Methods

    This experimental study was performed in the Department of Pharmacology, School of Medicine, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran from May 2018 to August 2020. Adipose-derived stem cells were cultured until they reached 90% confluence then washed with PBS and cultured in a FBS-free medium for 48 hours. The conditioned medium was collected and centrifuged. The protective effect of the concentration of conditioned medium on high glucose (75mM)-induced oxidative stress in C28I2 cell viability was evaluated by WST-1 assay. Total RNA was isolated from the treated and untreated cells with TRIzol reagent. The mRNA expression of antioxidant enzymes including, glutathione S-transferase-P1 (GSTP1), catalase (CAT), and superoxide dismutase1 (SOD1) was evaluated by reverse transcription-polymerase chain reaction in treatment and non-treatment groups.

    Results

    Adipose-derived stem cell conditioned medium pretreatment remarkably protected C28I2 cells against high glucose. The expression of mRNA of CAT, GSTP1, and SOD1 significantly increased following treatment with the conditioned medium (50%) for 24 hours in high glucose-exposed cells as compared to the control.

    Conclusion

    Present study indicates that the Adipose-derived stem cell conditioned medium can reduce oxidative stress. It seems that the conditioned medium may protect cartilage in the progression of osteoarthritis.

    Keywords: conditioned medium, mesenchymal stem cell, osteoarthritis, oxidative stress
  • Negar Sahba*, Alireza Amani, Mohammadreza Rohani, Rahmatallah Moradzadeh, Azim Forouzan, Mojtaba Ahmadlou Pages 29-37
    Background

    Improving the quality of life of patients is the main goal of therapeutic interventions in chronic diseases. One way to achieve this is to decrease the severity of symptoms. The aim of this study was to investigate the effect of curcumin capsule on quality of life and symptoms of patients with irritable bowel.

    Methods

    This clinical trial study was performed on 60 patients with irritable bowel syndrome referred to Amir al-Momenin Hospital in Arak city from April to September 2018, using convenience sampling and Extra-intestinal symptoms severity scale and WHOQOL_BREF tools. The patients were divided into two groups of intervention and control, curcumin capsules were used in the first one, and in the second one, placebo capsules were used twice a day after lunch and dinner for four weeks. All patients were examined at the beginning of the study, the fourth week and three months later, in terms of quality of life, severity and frequency of symptoms and possible complications. During this period, the patients were followed up on a monthly basis through phone calls, and the contact number of the researcher was provided to the patients to call in case of any problems or questions.

    Results

    The average age of the curcumin group was 35 years and for the placebo group was 36.43 years. There was no significant difference in the quality of life between the curcumin and placebo groups after the intervention (P>0.05). Significant were found between the curcumin and placebo groups after the intervention (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that there was a significant difference between curcumin and placebo in improving the clinical symptoms of patients, but the quality of life of patients in both curcumin and placebo groups did not change significantly after the intervention.

    Keywords: curcumin, irritable bowel syndrome, quality of life
  • Maryam Tajvar*, Parisa Pourfarokh, Najmeh Bahmanziari, Ebrahim Jaafaripooyan, Maryam Nazari, Haniye Sadat Sajadi Pages 38-48
    Background

    Nowadays, beauty practices have attracted the attention of people following the change in lifestyle and social values. Therefore, the present study was conducted with the aim of examining the opinion of experts regarding the challenges and management solutions of the aforementioned practices in Iran.

    Methods

    This qualitative study was conducted through interviews with 26 policymakers and cosmetic surgery service providers in Tehran from April to September 2022. Sampling was purposeful and snowball. The interviews were semi-structured and thematic analysis was used to analyze the data obtained from the interviews. The inclusion criteria for the interviewees' entry were knowledge and experience in the subject and willingness to participate.

    Results

    Challenges under the four categories of service providers (improper education, non-specialist providers, moral hazards, deficiencies in the way laws are written, and the ineffectiveness of the complaint handling process), service receivers (being influenced by deceptive advertisements, low level of public health literacy and lack of mental health), the place of providing services (performing surgeries in non-standard places and non-integrated information system) and medicines, products and medical equipment (insufficient control over supply, distribution and use and price fluctuations) were categorized. Experts considered the major part of the challenges to be related to the service providers. In the category of service recipients, "being influenced by deceptive advertisements" was the main problem mentioned by the experts. Performing surgeries in non-standard places, including limited surgery centers, non-sterile places, and unauthorized places, is among the unsolved problems regarding the place of providing services. In relation to medicines, products, and medical equipment, the main problem was insufficient supply, distribution, and use supervision.

    Conclusion

    The main effective measure to solve the challenges is to strengthen the supervision of the health system administrator with internal and external coordination and cooperation. In this regard, it is recommended to develop educational, ethical, and legal frameworks, regulate regulatory laws, public awareness, clinical interviews and psychological counseling, especially before cosmetic surgery, and the establishment of an integrated electronic health record system.

    Keywords: health services administration, plastic surgery, surgeons
  • Batool Hossein Rashidi*, Maryam Bagheri., Ashraf Aleyasin, Ladan Kashani, Fatemeh Davari Tanha, Elham Feizabad, Fedyeh Haghollahi Pages 49-57
    Background

    Patient satisfaction is considered as one of the most important elements of the evaluation of healthcare centers. In this research, the level of satisfaction of infertile patients was evaluated.

    Methods

    This study is a cross-sectional descriptive study. The research population is infertile patients who referred to the infertility clinic (at least 4 visits) and hospitalized in four hospitals affiliated with the Tehran University of Medical Sciences. The satisfaction questionnaire was valid researcher-made which included 56 questions in 9 areas, and were collected from May 2021 to September 2022. In order to comply with the ethical principles in research, hospitals were named 1-4.The results were analyzed using the chi-square test or Fisher's exact test for qualitative variables and analysis of variance for quantitative variables in SPSS software, version 24 (SPSS Inc., Chicago, IL, US).

    Results:

     Three hundred–four infertile women in four hospitals were studied. The mean age of the participants was 33.8 years, with a standard deviation of 5.8 years. The average satisfaction with admission and discharge services, medical services, nutrition, accounting, and insurance services in the number-1 Hospital had the highest score, and the average satisfaction with nursing or midwifery services, diagnostic and therapeutic services (radiology/laboratory), hospital services, charter patient rights, management services, paid expenses in Hospital 4 received the most points. The mean score of satisfaction was the highest among those who visited the infertility clinic of Hospital 3 (161.54±21.41). Average satisfaction with admission and discharge services, medical services, nutrition, accounting, and insurance services in Hospital No. 1 had the highest score, and average satisfaction with nursing or midwifery services, medical diagnostic services (radiology/laboratory), hospital services, respecting the patient's rights, management services, paid expenses in hospital number 4 got the most points. The average of nursing or midwifery services, respecting the patient's rights, and hotelling in all hospitals received the highest score, respectively, and nutrition services and paid expenses received the lowest points (most dissatisfaction) (P<0.05).

    Conclusion

    The level of satisfaction of women referring to the infertility clinic in 35.9% of cases was considered to be at an appropriate and exceptional level, in 49.3% of cases it was at a partially appropriate level, and in 14.8% at an inappropriate level.

    Keywords: centers for medicare, medicaid services, infertility, patient satisfaction
  • Sara Hassanzadeh*, Mahmonir Haghighi, Hojjat Shafipour, Maryam Faramarzpour Pages 58-67
    Background

    Some negative psychological factors such as depression, anxiety, and stress have been identified as serious risk factors for the final adverse outcome of ischemic heart disease. Given the high prevalence of psychiatric disorders, in this study, we aimed to determine the relationship between the severity of depression, anxiety, and stress, with nuclear scan results in patients referred to Imam Khomeini Hospital in Urmia.

    Methods

    In this cross-sectional-analytical study, 163 patients with the possibility of ischemic heart disease from various clinics and medical centers referred to Imam Khomeini Hospital in Urmia for nuclear heart scanning from April to July 1400, were assessed by the DASS-21 questionnaire in terms of depression, anxiety, and stress scores. Finally, the data obtained from the DASS-21 questionnaire, nuclear scan, and demographic characteristics were analyzed with SPSS20 software.

    Results

    According to the results, the mean age of the patients was 54.78±11.54 years, 73% of whom were women. The prevalence of depression, anxiety, and stress was high (72.4, 80.3, and 59.5%, respectively). Although the prevalence of depression, anxiety, and stress in patients with a negative report of ischemia was higher and evaluated as 73.2, 78.7, and 58.3% respectively, there was not a significant difference with the subjects whose heart scan results were positive (P>0.05). Moreover, a weak positive correlation was observed between the severity of depression, anxiety, and stress with the severity of cardiac ischemia in study patients.

    Conclusion

    The results of this study revealed that the depressive, anxiety, and stress symptoms in patients before a cardiac nuclear scan are often moderate to mild. Likewise, among the different demographic characteristics of patients, only gender played an important role in these disorders. Regardless of the negative nuclear scan results in most patients (77.9%), the prevalence of these psychological symptoms in the studied patients was high. Therefore, considering the possibility of psychological disorders with clinical manifestations mimicking cardiovascular can prevent additional costs for diagnostic and therapeutic procedures in these patients.

    Keywords: anxiety, depression, ischemic heart disease, myocardial perfusion imaging, psychiatric status rating scales, stress
  • Zeinab Khazaeeshir*, Kobra Mirzakhani, Golnaz Sadat Ahmadinezhad, Fatemeh Sadat Naderi, Nahid Jahani Shoorab Pages 68-76
    Background

    The rate of exclusive breastfeeding in Iran at the ages of 3 and 6 months is estimated to be 44% and 27%, respectively, which is still far from the optimal index of the World Health Organization until 2030 (70% in the first six months). In order to monitor breastfeeding counseling centers, which have been set up with the aim of promoting breastfeeding and supporting mothers who have problems with breastfeeding.

    Methods

    This is a descriptive-retrospective study and all the mothers who were referred to the Health and Treatment Center No. 2 in Mashhad between April 2019 and March 2019 were examined. This health center has two active counseling clinics and the collection of information is based on documents registered in offices and computers. The inclusion criteria for study were not having breast diseases, having an infant child, being able to read and write and living in Mashhad city. The exclusion criteria were also the unwillingness to participate in the study and the newborn suffering from diseases that are incompatible with breastfeeding. Therefore, census sampling was done. The data were analyzed using SPSS 16 software and the significance level was less than 0.05.

    Results

    In 42.8% of cases, mothers had started feeding combined formula with breast milk before visiting, and in 28.1% of cases, when referring to counseling milk clinics, it was reported that the baby was fed only with formula. After breastfeeding consultations and follow-ups at the end of six months, the rate of exclusive breastfeeding is 34.1% (12% increase compared to the initial reference) and combined formula feeding with breastmilk is 27.8% (a 22% decrease compared to the first visit). And feeding with powdered milk alone was calculated to be 36.5% (an increase of 8.4% compared to the first visit).

    Conclusion

    The positive role of breastfeeding counseling center in reducing the cases of artificial feeding is clear, and it is recommended to prepare written instructions based on the challenges in breastfeeding for breastfeeding counseling in the first month after delivery.

    Keywords: breastfeeding, counseling, exclusive breastfeeding, health services, refer
  • MohammadHossein Kalami*, Zeinab Borjian Boroujeni, Peghah Ardi, Ahmad Abolfathi, Mohsen Babaei, Ali Asadi, Mahdi Zareei Pages 77-85
    Background

    Medical Laboratories have a great impact on patient safety and 80-90% of medical diagnoses are based on the results of laboratory tests. Medical procedures from the initial diagnostic steps such as a test or a simple injection to specialized treatment steps may be erroneous. The aim of this study was to determine the type and rate of human error, equipment, materials and procedures in all stages including before analysis, during analysis and after analysis to analyze the causes and find logical solutions to reduce of them.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in a medical center in Tehran, Iran during the years 1400-1401. Data collection was considered in accordance with the instructions of the Laboratory Affairs Department of the Ministry of Health and Medical Education regarding the type of errors in the field of job description in each of the technical and non-technical sections. Data was analyzed by IBM SPSS software, version 22 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) software.

    Results

    During the period of study, the number of  referred patients was about 45,000 and the number of tests 594,000. The total number of errors was 837. The ratio of errors to the patients was 1.9% and to the tests 0.15%. The 37 types of errors were identified and reported in this study. Of these, 11 types of errors were in the pre-analysis, 14 types during the analysis and 12 types of errors in the post-analysis stage. The frequency of errors in the three stages was 180(21.5%), 312(37.3%) and 345(41.2%), respectively that the errors rate did not have a normal distribution and a significant difference was observed (P<0.05, df=2).

    Conclusion

    Due to the variety of reported errors and the importance of their role in other stages of diagnosis and treatment, it is necessary that all human, equipment and process errors in all stages of laboratory analysis be carefully recorded and corrective and preventive measures be taken to minimize them.

    Keywords: analysis, clinical laboratory, error, medical diagnosis
  • Neda Negahban Jouzan*, Hossein Karimi Moonaghi, Hoorak Poorzand, Mohammad Khajedaluee Pages 86-92
    Background

    By examining the comprehensive system for evaluating the academic progress of general medical students, often the objectives of the cognitive domain and the form of cumulative evaluation were used, and the tests were not used much for feedback to the students. The aim of the study is to develop a model that fits the levels of Miller's evaluation pyramid in formative-cumulative forms.

    Methods

    The search was started in Iranian and international databases, magazines, curriculum of prestigious universities in the world. To find out about the latest events in the field of assessment, AMEE international virtual conferences in August 2021 and the summary booklet of medical education articles of Shahid Motahari 1400 (the 22nd national conference of medical education) were reviewed. Data analysis was done by Beredy's adaptive model. The search and analysis lasted for 11 months. Finally, a model was developed according to Miller's evaluation pyramid. Its validation was done in the focus group meeting in two ways, in person at Mashhad Medical School and virtual.

    Results

    According to the extracted data, the approach of assessment is towards formative assessment format and improvement of traditional methods along with modern methods, which was clearly observed in the study of the curriculum of Harvard-Stanford University in America and Oxford University in England. Integrating the results with Miller's evaluation levels, and the formative and cumulative evaluation format, led to the formulation of a model with the most favorable opinions of experts. In addition, the majority of opinions and suggestions of experts were related to the change in the way of executive policies of universities and providing a context for the emergence of new idea.

    Conclusion

    A model including measurement methods according to the levels of Miller's evaluation pyramid was developed in formative-cumulative. It is suggested that the model be reviewed by the relevant experts and notified by taking into account the implementation conditions for the correct evaluation process.

    Keywords: assessment, medical, method, model, student
  • Aghdas Souresrafil, Mohammadreza Sheikhy-Chaman Pages 93-94