فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال سی و چهارم شماره 2 (اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن برغمدی*، کیوان شهبازی اوغلو، ابراهیم پیری، هادی الله وردی دوست، علی نصرتی هشی صفحات 58-68
    پیش زمینه و هدف

    فرود از فعالیت های مهم در اجرای حرکات ورزشی است که فعالیت عضلات را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به زانوی ضربدری به علت تغییرات ساختاری در مفصل زانو در معرض آسیب های گسترده ای در این مفصل می باشند. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر استفاده کوتاه مدت از بریس زانوی محافظت کننده بر هم انقباضی عمومی و جهت دار مفصل مچ پا و زانو در افراد مبتلا به زانوی ضربدری طی پرش و فرود بود.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود. تعداد 10 پسر مبتلا به زانوی ضربدری در گروه آزمایش و 10 پسر سالم که هیچ گونه اختلال اندام تحتانی نداشتند، به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. بریس زانوی مورداستفاده از نوع BeActive model 1031 بود. فعالیت الکتریکی عضلات منتخب به وسیله دستگاه الکترومایوگرافی (Biometrics ltd, uk) ثبت شد. جهت تحلیل های آماری از نرم افزار SPSS V21 و آنالیز واریانس با اندازه های تکراری (Repeated measure ANOVA) در سطح معنی داری 05/0>P استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بین پیش آزمون و پس آزمون گروه زانوی ضربدری هیچ گونه اختلاف معنی داری را نشان نداد (063/0=P، 276/2=t). بررسی هم انقباضی عمومی مچ پا در گروه کنترل که از بریس زانو استفاده کرده بودند نشان داد کاهش معنی داری در پس آزمون طی مقایسه با پیش آزمون وجود دارد (001/0=P، 831/6=t).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق می توان نتیجه گرفت کاهش هم انقباضی مفصل زانو نشان دهنده کاهش فعالیت هم زمان عضلات حمایت کننده مفصل زانو است. احتمالا بریس زانو توانسته نقش حمایتی و حفاظت کننده در مفصل زانو داشته باشد و در نتیجه منجر به کاهش فعالیت عضلات حمایت کننده اطراف مفصل شده است.

    کلیدواژگان: مفصل مچ پا، هم انقباضی، زانوی ضربدری، بریس زانو، فرود، مفصل زانو
  • حسن صابری، علی حیدری، مرضیه محمدپور، حمیدرضا خلخالی، سیما مسعودی* صفحات 68-79
    پیش زمینه و هدف

     مهارت های مطالعه از عوامل موثر بر عملکرد تحصیلی دانشجویان است و عملکرد آن ها در دوران تحصیل با موفقیت شغلی آینده آن ها ارتباط دارد. این مطالعه باهدف بررسی مهارت های مطالعه و عملکرد تحصیلی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه و عوامل موثر بر آن ها انجام شد.

    مواد و روش کار

     در این مطالعه مقطعی 267 دانشجوی رشته پزشکی شرکت کردند که با نمونه برداری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده بودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مهارت های مطالعه استفاده شد. دانشجویان بر اساس معدلشان، به دو گروه با عملکرد تحصیلی «متوسط و خوب» و «ضعیف» طبقه بندی شدند. میانگین و انحراف معیار نمرات مهارت های مطالعه و همچنین نسبت دانشجویان با مهارت های مطالعه خوب، متوسط و ضعیف برآورد شد. عوامل موثر بر عملکرد تحصیلی با تحلیل رگرسیون لجستیک تعیین شدند.

    یافته ها

     در این مطالعه، 51% از دانشجویان عملکرد تحصیلی «متوسط و خوب» داشته و مهارت مطالعه 5/71 درصد آن ها متوسط بود. دانشجویان بیشترین نمرات را در مهارت های «سازمان دهی اطلاعات»، «مدیریت زمان» و «تمرکز و حافظه» و کمترین نمرات را در مهارت های «انگیزش و نگرش» و «نگارش» کسب کردند. مهارت های مطالعه با جنسیت، تحصیلات پدر، مقطع تحصیلی و سن رابطه داشت. عملکرد تحصیلی با دختر بودن (97/4-56/1: CI95%، 79/2= OR)، متاهل بودن (98/17-22/1: CI95%، 69/4= OR)، مدیریت زمان (29/1-05/1: CI95%، 16/1= OR) و آمادگی امتحان (24/1-01/1: CI95%، 12/1= OR) رابطه داشت.

    بحث و نتیجه گیری

     عملکرد تحصیلی و مهارت های مطالعه دانشجویان پزشکی در سطح متوسطی قرار دارد. لازم است بهبود مهارت های مطالعه و شناسایی دیگر عوامل موثر عملکرد تحصیلی مورد توجه مسیولین دانشگاه ها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، دانشجویان پزشکی، مهارت های مطالعه، ارومیه
  • فرزانه متفقی*، پرهام مرتضوی، رومینا شاهسواری صفحات 80-89
    زمینه و هدف

    سمیت سلولی ناشی از فلوکستین شامل مکانیسم های متعددی از جمله افزایش تولید گونه های فعال اکسیژن (ROS) و کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی با کاهش سطوح GSH و بوتیونین سولفوکسیمین (BSO) است که با افزایش سطوح پروتیین کربونیل ها، مالون دی آلدیید مرتبط است. فعالیت GST، سطوح NO و NF-KB، و آنیون های سوپراکسید. هدف از این مطالعه تاثیر لیکوپن و ال-کارنیتین بر سمیت سلولی و استرس اکسیداتیو ناشی از فلوکستین بر روی رده سلولی نرمال لثه بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از غلظت های 50، 100 و 200 میکرومولار ال-کارنیتین و لیکوپن به عنوان آنتی اکسیدان برای بررسی سمیت سلولی ناشی از فلوکستین و با اندازه گیری عوامل استرس اکسیداتیو مانند ROS و پراکسیداسیون لیپیدی (LPO) استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Prism V8 انجام شد و p<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که فلوکستین با اختلال در عملکرد میتوکندری، استرس اکسیداتیو سلولی را القا می کند. درمان همزمان سلول ها با فلوکستین، لیکوپن و ال-کارنیتین به طور موثری سمیت سلولی ناشی از فلوکستین را مهار کرد، رادیکال های آزاد را از بین برد و از آسیب غشای لیپیدی جلوگیری کرد (p<0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    این مطالعه نشان می دهد که فلوکستین می تواند باعث آسیب سلولی شود. بررسی های بیشتر باید بر روی جمعیت های بزرگ تر بیمارانی که دوره های درمانی طولانی تری با داروهای ضدافسردگی دارند، انجام شود تا سمیت سلولی آنها ارزیابی شود. این یافته ها همچنین نشان می دهد که لیکوپن و ال-کارنیتین دارای اثرات آنتی اکسیدانی قوی در کاهش سمیت سلولی ناشی از فلوکستین با از بین بردن رادیکال های آزاد و جلوگیری از آسیب غشای لیپیدی هستند.

    کلیدواژگان: فلوکستین، سمیت سلولی، استرس اکسیداتیو، لیکوپن، ال کارنیتین
  • محمد خرازیان، فرناز ملکی فرد*، آلاله رخشانپور، محمد یخچالی صفحات 90-97
    پیش زمینه و هدف

    گونه های تنیا و اکینوکوکوس انگل های مهم مشترک بین انسان و دام در سگ ها هستند. سگ به عنوان مهم ترین میزبان نهایی، به چندین گونه از تنیاها و اکینوکوکوس به طور هم زمان آلوده می شود که ازنظر ریخت شناسی غیرقابل تشخیص هستند. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی به تخم تنیا در سگ های شهرستان ارومیه به روش مولکولی بود.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه، درمجموع 246 نمونه مدفوع از سگ های شهرستان ارومیه در شمال غرب ایران جمع آوری شد و با استفاده از روش شناورسازی و PCR Multiplex، جهت تشخیص و شناسایی تخم های انگل، موردبررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    . تخم های گونه های تنیا در 12 نمونه (87/4) درصد نمونه ها دیده شد. در بررسی مولکولی به ترتیب 62/1، 03/2 و 21/1 درصد آلودگی به اکینوکوکوس گرانولوسوس، گونه های تنیا و آلودگی هم زمان تنیاها و اکینوکوکوس گرانولوزوس مشاهده شد. آلودگی به اکینوکوکوس مولتی لوکولاریس در نمونه ها دیده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به مشاهده آلودگی به اکینوکوکوس گرانولوزوس و گونه های تنیا در این مطالعه و اهمیت آن ها به عنوان انگل های مشترک انسان و سگ، طراحی و اجرای برنامه های کنترلی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سگ، PCR Multiplex، تنیا، ارومیه
  • شهلا همدانی* صفحات 98-108
    پیش زمینه و هدف

    در سال های اخیر، توسعه نانوحامل ها به خصوص، نانوساختارهای نیترید بور برای دارورسانی هدفمند توجه زیادی را به خود جلب کرده است. دو عامل بی ثباتی شیمیایی و پایداری ساختاری نانوقفس های نیترید بور (Boron Nitride Nanocages) موجب شده که این مواد به عنوان حامل های دارویی مفید باشند. نانوقفس ها با تغییر خصوصیات فارماکوکینتیک دارو و آهسته رهش کردن دارو باعث بهبود عملکرد دارو و کاهش عوارض جانبی آن می شوند. در این پژوهش، با استفاده از مطالعه نظری، برهمکنش داروی لوودوپا با نانوقفس نیترید بور و امکان تشکیل کمپلکس پایدار بین آن ها بررسی شد.

    مواد و روش کار

    پژوهش حاضر باهدف بررسی عملکرد نانوقفس نیترید بور(B12N12) برای جذب لوودوپا (Levodopa, LD) با استفاده از محاسبات کوانتومی تیوری تابعیت چگالی و نرم افزار گوسین 09در سطح محاسباتی B3LYP/6-31G(d,P)انجام شد.

    یافته ها

    با استفاده از ساختارهای بهینه پارامترهای مربوط به فعالیت شیمیایی نظیر شکاف انرژی، سختی شیمیایی، پتانسیل شیمیایی، نمودارهای چگالی حالت، اندیس های واکنش پذیری، توابع ترمودینامیکی و انرژی جذب محاسبه و نتایج بررسی شدند. انرژی جذب برای پایدارترین پیکربندی برابر 49/47- (کیلوکالری بر مول) اندازه گیری شد. توزیع بار الکترونی نیز نشان دهنده پیوستگی ابرهای الکترونی بین دارو و نانو قفس بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان داد خواص الکترونی نانوقفس به حضور مولکول حساس بوده، طوری که شکاف انرژی نانوقفس 8/35% بعد از جذب مولکول کاهش پیدا کرده است. نتایج آنالیز بار بین دو مولکول نشان داد که مهم ترین انتقال بار از جفت الکترون اربیتال غیرپیوندی اکسیژن مولکول به اوربیتال ضد پیوندی اتم بور نانوقفس انجام شده است. هم چنین تجزیه وتحلیل توابع ترمودینامیکی نشان داد که کمپلکس تشکیل شده پایدار است. بر اساس یافته های این پژوهش به نظر می رسد نانوقفس نیترید بور را می توان به عنوان حامل داروی لوودوپا در سیستم های زیستی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: جذب سطحی، نانوقفس نیترید بور، تئوری تابعیت چگالی، رسانش دارو، لوودوپا
  • محمدامین ولی زاد حسنلویی، رحیم خلیل زاده، توحید کرمی*، علی خاکزاد صفحات 109-115
    پیش زمینه و هدف

    روان آشفتگی برای بیمار می تواند خطرآفرین باشد و پیش آگهی بیمار را بدتر کند. این مطالعه باهدف بررسی فراوانی روان آشفتگی و پیامدهای آن بعد از جراحی های ارولوژیک در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام خمینی ارومیه انجام شده است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 680 نفر از بیماران تحت جراحی های ارولوژی که به هر دلیل در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام خمینی ارومیه طی سال های 99 - 1398 بستری شده بودند به صورت تمام شماری موردمطالعه قرار گرفتند. مشخصات دموگرافیک، بیماری های زمینه ای، طول مدت تهویه مکانیکی، طول مدت بستری در بخش مراقبت های ویژه، طول مدت بستری در بیمارستان، مرگ و میر و روان آشفتگی از پرونده بیماران استخراج و به کمک نرم افزار SPSS نسخه 23 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    12 بیمار (8/1 درصد) دچار روان آشفتگی شده بودند. میانگین طول تهویه مکانیکی، طول مدت بستری در بیمارستان و در بخش مراقبت های ویژه در بیماران با روان آشفتگی به طور معنی داری بیشتر از بیماران بدون روان آشفتگی بود (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    روان آشفتگی شیوع نسبتا نادری دارد. بااین حال در جهت کاستن از آن، باید اقدامات لازم جهت کاهش مدت زمان بستری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: روان آشفتگی، بخش مراقبت های ویژه، جراحی ارولوژی
|
  • Mohsen Barghadi*, Kivan Shahbazioghli, Ebrahim Piri, Hadi Allahverdidost, Ali Nosrati Hashi Pages 58-68
    Background & Aims

    Jumping and landing are important activities in performing sports movements that strongly affect muscle activity. People with Genu Valgum are prone to extensive damage to the knee joint due to structural changes. The aim of this study was to investigate the effect of short-term use of protective knee brace on ankle and knee joint co-contractions in people with genu valgum during jumping and landing.

    Materials & Methods

    The present study was a quasi-experimental and laboratory study. 10 boys with genu valgum in the experimental group and 10 healthy boys who did not have any lower limb disorders were selected as the control group. The knee brace used was BeActive model 1031. Electrical activity of selected muscles was recorded by electromyography (Biometrics LTD, UK). For statistical analysis, SPSS V21 software and analysis of variance (ANOVA) with repeated measures were used at a significant level of P<0.05.

    Results

    The results showed no significant difference between the pre-test and post-test of the genu valgum group (P = 0.063, t = 2.276). Examination of all general co-contractions of ankle joint in the control group who used knee brace showed a significant decrease in post-test during pre-test comparison (P = 0.001, t = 6.831).

    Conclusion

    According to the results of the research, it can be concluded that the decrease in co-contraction of the knee joint indicates a decrease in the simultaneous activity of the muscles supporting the knee joint. Probably, the knee brace has been able to play a supporting and protective role in the knee joint, and as a result, it has led to a decrease in the activity of the supporting muscles around the joint.

    Keywords: Ankle Joint, Co-Contraction, Crossed Knee, Knee Brace, Landing, Knee Joint
  • Hassan Saber, Ali Heidari, Marziye Mohammadpourr, HamidReza Khalkhali, Sima Masudi* Pages 68-79
    Background & Aims

    Study skills are among the factors affecting students' academic performance, and it is related to their success in future career. This study aimed to investigate the study skills and academic performance of medical students of Urmia University of Medical Sciences and factors affecting them.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, 267 medical students participated who were selected by random cluster sampling. Data were collected using the study skills questionnaire. Based on their average grade point, students were classified into two groups of "good and average" and "poor" academic performances. The mean and standard deviation of study skill scores, also the proportion of the students with good, average, and poor study skills were estimated. The factors affecting students' study skills and academic performance were determined using logistic regression analysis.

    Results

    In this study, 51% of students had good and average academic performance, and overall study skill score was moderate for 71.5% of students. The highest mean scores were obtained in the dimensions of "information organizing", "time management" and "concentration and memory". The lowest scores were obtained in the dimensions of "motivation and attitude" and "writing". Study skills were related to gender, father's education, grade and age. Academic performance was related to girl gender (OR=2.79, 95%CI: 1.56-4.97), being married (OR=4.69, 95%CI: 1.22-17.98), time management (OR=1.16, 95%CI: 1.05-1.24), and readiness to exam (OR=1.12, 95%CI: 1.01-1.24).

    Conclusion

    Academic performance and study skills of medical students are moderate. Improving study skills and identifying other factors affecting academic performance should be considered by university officials.

    Keywords: Academic Performance, Medical Students, Study Skills, Urmia
  • Farzaneh Motafeghi*, Parham Mortazavi, Romina Shahsavari Pages 80-89
    Background & Aims

    Fluoxetine-induced cytotoxicity involves multiple mechanisms, including increased production of reactive oxygen species (ROS) and reduced antioxidant capacity by decreasing levels of GSH and buthionine sulfoximine (BSO), which are associated with increased levels of protein carbonyls, malondialdehyde, GST activity, NO and NF-KB levels, and superoxide anions. The purpose of this study was the effect of lycopene and L-carnitine on cytotoxicity and oxidative stress caused by fluoxetine on normal gingival cell line.

    Materials & Methods

    In this study, 50, 100, and 200 µM concentrations of L-carnitine and lycopene were used as antioxidants to investigate the cellular toxicity caused by fluoxetine and by measuring oxidative stress factors such as ROS and lipid peroxidation (LPO). Statistical analysis was performed using Prism V8 software, and a p <0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that fluoxetine induced cellular oxidative stress by impairing mitochondrial function. Co-treatment of cells with fluoxetine, lycopene, and L-carnitine effectively inhibited fluoxetine-induced cytotoxicity, scavenged free radicals, and prevented lipid membrane damage (p<0.05).

    Conclusion

    this study demonstrates that fluoxetine can induce cellular damage. Further investigations should be conducted on larger patient populations undergoing longer treatment periods with antidepressants to evaluate their cellular toxicity. The findings also indicate that lycopene and L-carnitine have potent antioxidant effects in mitigating fluoxetine-induced cytotoxicity by scavenging free radicals and preventing lipid membrane damage.

    Keywords: Fluoxetine, Cellular Toxicity, Oxidative Stress, Lycopene, L-Carnitine
  • Mohammad Kharrazian, Farnaz Malekifard*, Alaleh Rakhshanpour, Mohammad Yakhchali Pages 90-97
    Background & Aims

    Taenia spp. and Echinococcus are important common zoonotic parasites in dogs. Dogs as the most important final hosts were infected with several species of these helminths simultaneously which are morphologically indistinguishable. The aim of the present study was to investigate Taenia spp eggs contamination in dogs of Urmia, Iran, by molecular method.

    Materials & Methods

    In this study, a total of 246 dog fecal samples were collected from Urmia, northwest of Iran, and examined using a flotation method followed by multiplex PCR for detection and identification of parasites’ eggs.

    Results

    Taeniid eggs were observed in 12 (4.57%) of samples. Based on Multiplex PCR analysis, 1.62%, 2.03% and 1.21% of samples were infected with Echinococcus granulosus, Tenia spp and simultaneous infection of Tania and E. granulosus were observed, respectively. E. multilocularis was not seen in the samples.

    Conclusion

    Considering the observation of infection with Echinococcus granulosus and Taenia spp. in this study and their importance as zoonotic parasites, it is recommended to design and implement control programs.

    Keywords: Dogs, Multiplex PCR, Taenia spp, Urmia
  • Shahla Hamedani* Pages 98-108
    Background & Aim

    In recent years, great interest has emerged in the development of nanocarriers, especially boron nitride nanostructures for targeted drug delivery. Chemical instability and structural stability of boron nitride nanocages are the two factors that have made these substances suitable as drug deliveries. Nanocages improve the performance of the drug and reduce its side effects by altering the pharmacokinetic properties and slowing the release of the drug. In this study, the interaction of levodopa with boron nitride nanocage and possibility of stable complex formation between them were investigated using the theoretical study.

    Materials & Methods

    The present study was evaluated with the purpose of investigating the performance of nanocage (B12N12) for the adsorption of levodopa (LD) using quantum computations of density functional theory at the B3LYP/6-31G(d,P) level of theory by the Gaussian 09W Program.

    Results

    Using optimized structures, chemical activity parameters such as gap energy, chemical hardness, graphs of density of state, electronic properties, thermodynamic parameters and adsorption energy were discussed. The measured adsorption energy was -47.49 (kcal/mol). The distribution of electron charge also indicated the continuity of electron clouds between drug and nanocage.

    Conclusion

    It was found that the electronic properties of the B12N12 were very sensitive to the presence of levodopa molecules so that the energy gap of nanocage is changed about 35.8% after the adsorption process. The results of the charge analysis between two molecule showed that the most important charge transfer was from the electron pair of non-bonding orbital of oxygen of the drug molecule to the anti-bonding orbital of the boron atom of the nanocage. Also analysis of adsorption energy and thermodynamic functions showed that complex formed is stable. Based on the results of this research, it seems boron nitride nanocages can be considered as carriers of the anti-parkinson's drug levodopa within the biological systems.

    Keywords: Adsorption, Boron Nitride Nanocage, Density Functional Theory, Drug Delivery, Levodopa
  • MohammadAmin Valizade Hasanloei, Rahim Khalilzadeh, Tohid Karami*, Ali Khakzad Pages 109-115
    Background & Aim

    Delirium can be dangerous for the patient and worsen the patient's prognosis. This study aimed to investigating the the delirium frequency and its outcomes after urologic surgeries admitted to Intensive Care Unit of Urmia Imam Khomeini Hospital.

    Materials & Methods

    In this Descriptive-cross-sectional study, whole 680 patients undergoing urology surgery who were admitted to the special care department of Imam Khomeini Hospital in Urmia during 2018-2019 were included. Demographic characteristics, underlying diseases, duration of mechanical ventilation, duration of hospitalization in the intensive care unit, duration of hospitalization, mortality and delirium were extracted from patient files and analyzed using SPSS version 23 software. The significance level in this study was considered 0.05.

    Results

    12 patients (1.8%) had delirium. The average length of mechanical ventilation, length of stay in the hospital and in the intensive care unit was significantly higher in patients with delirium than in patients without delirium (p<0.05).

    Conclusion

    Psychosis has a relatively rare prevalence. However, in order to reduce it, the length of hospitalization should be reduced.

    Keywords: Delirium, Intensive Care Unit, Urology Surgery