فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال بیستم شماره 3 (پیاپی 136، خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مجتبی آذری آنپار، فریده طباطبایی یزدی*، پاسکال دقغاو، نادیا اولال، کامبیز جهان بین صفحات 1-10

    باکتری اشرشیا کلی انتروتوکسیژنیک با اتصال به مخاط روده و تولید انتروتوکسین های حساس به حرارت، متداول ترین عامل بیماری باکتریایی ایجاد کننده اسهال است. مطالعه حاضر با هدف روشن کردن برهمکنش دو نوع اگزوپلی ساکارید دکستران با وزن های مولکولی مختلف ((9-11 kDa) و (60-76 kDa)) تولید شده از باکتری پروبیوتیک  Leuconostoc mesenteroidesبا توکسین حساس به حرارت (زیرواحد B-پنتامر) (LTB) با استفاده از رزونانس پلاسمون سطحی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده از سینتیک برهمکنش حاصله در دمای K 298، هر دو نوع دکستران با وزن مولکولی پایین و بالا، به ترتیب دارای میل ترکیبی بالایی (KA) (M-1 106 × 07/1 و M-1 106 × 95/0) نسبت به توکسین LTB در شرایط برون تنی داشتند. از نقطه نظر ترمودینامیکی مقادیر به دست آمده از معادله وانت هوف، انرژی آزاد گیبس منفی (ΔG<0)، آنتالپی  و آنتروپی نیز هر دو مثبت (ΔH>0 و ΔS >0) ارزیابی شدند که به ترتیب نشان دهنده ی فرآیند اتصال از نوع خود به خودی، گرماگیر و مبتنی بر بی نظمی بود. با توجه به این یافته ها، فعل و انفعالات آبگریز به همراه پیوندهای هیدروژنی به نظر می رسد که نقش مهمی در برهمکنش هر دو نوع دکستران با توکسین LTB می توانند ایفا کنند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که اگزوپلی ساکارید دکستران می توانند با توکسین LTB تعامل داشته و تا حدودی خاصیت ضد توکسینی از خود نشان بدهند. به طور کلی، این نتایج می تواند بینش بیشتری برای شروع تحقیقات گسترده روی اگزوپلی ساکاریدهای با منشا باکتری های اسید لاکتیک در برهمکنش با توکسین های باکتری های پاتوژن مواد غذایی ارایه دهد.

    کلیدواژگان: دکستران، توکسین حساس به حرارت، رزونانس پلاسمون سطحی، اگزوپلی ساکارید، برهمکنش
  • میکائیل ثباتی، حمیدرضا کاظمینی*، راحم خوشبخت صفحات 12-25

    هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر عصاره آبی قارچ شیتاکه بر زنده مانی باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم و خواص فیزیکو شیمیایی در پنیر فتا طی مدت زمان نگهداری بوده است. در این مطالعه بررسی اثر عصاره  قارچ شیتاکه به میزان 1 و 5/1 و 2 درصد بر زنده مانی باکتری پروبیوتیک بیفیدو باکتریوم بیفیدوم و ویژگی های حسی و فیزیکوشیمیایی پنیر سین بیوتیک فتا در طی 49 روز نگهداری بررسی شد. شمارش بیفیدو باکتریوم بیفیدوم  در پنیر پروبیوتیکی حاوی عصاره قارچ شیتاکه در روز صفر و 49، در گروه حاوی 1 و 5/1 و 2 درصد عصاره قارچ به ترتیب از Log CFU/g 99/8 به 96/9 و از 95/8 به 22/10 و از 02/9 به 01/11 رسید (05/0<p).. استفاده از 2 درصد عصاره قارچ در پنیر پروبیوتیکی باعث بهبود زنده مانی باکتری بیفیدو باکتریوم بیفیدوم به میزان Log CFU/g 99/1 شد و این در حالی است که استفاده از 5/1 درصد عصاره  قارچ در مقایسه با 1 درصد، باعث بهبود زنده مانی باکتری پروبیوتیک به میزان Log CFU/g 27/1 و 97/0 شد. مطابق نتایج، در طول دوره نگهداری میزان اسیدیته و pH به ترتیب افزایش و کاهش یافت. همچنین افزودن غلظت های مختلف عصاره قارچ به پنیر پروبیوتیکی باعث بهبود بافت، عطر، طعم و افزایش رتبه ی پذیرش کلی نمونه حاوی هر سه غلظت عصاره قارچ نسبت به دو گروه کنترل و پنیر پروبیوتیکی گردید (05/0<p). در مجموع، افزودن عصاره قارچ به پنیر پروبیوتیکی نسبت به گروه های کنترل، منجر به دریافت امتیازات بالاتر گردید. به طور کلی نتایج مطالعه نشان داد که افزودن عصاره قارچ شیتاکه باعث بهبود زنده مانی باکتری پروبیوتیک در پنیر گردید. بنابراین کاربرد توام عصاره قارچ شیتاکه  به عنوان پری بیوتیک و پروبیوتیک ها در پنیر و سایر محصولات لبنی می تواند  به عنوان اقدامی موثر و عملی در جهت بهبود سلامت مصرف کنندگان و افزایش ارزش غذایی محصولات توصیه می شود.

    کلیدواژگان: قارچ شیتاکه، زنده مانی، پروبیوتیک، پنیرفتا، بیفیدوباکتریوم بیفیدیوم
  • پریسا حبیبی، فریده طباطبایی یزدی*، سید علی مرتضوی، محمد مراد فرج الهی صفحات 26-37

    پوسیدگی دندان از مشکلات رایج در دنیا می باشد که ناشی از رشد بیوفیلم پوسیدگی زا وتولید اسید توسط آنان است. برای حل این مشکل راهکارهای متعددی به کار گرفته شده است. اما به دلیل افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی میکروارگانیسم ها و نیاز روز افزون به مواد ضد میکروبی تلاش برای استفاده  از مواد مواد ضدمیکروبی طبیعی ادامه دارد. لاکتوفرین یک پروتیین در شیر و بزاق است که خواص ضد میکروبی و ضد بیوفیلمی نشان داده است. در این تحقیق ابتدا برای افزایش ویژگی ها ضد میکروبی، لاکتوفرین به وسیله نانولیپوزوم ریزپوشانی شد. سپس جهت سنجش  تاثیر آن بر  تعداد باکتری در بیوفیلم پلی میکروبی و تولید اسید، هریک از مواد آزاد یا نانولیپوزومی در4 غلظت (0, 1.5, 3, 6 میلی گرم بر میلی لیتر) در مدل Active Attachment biofilm  به همراه بزاق و محیط کشت گرمخانه گذاری شد. نتایج نشان داد که نانوریزپوشانی لاکتوفرین به دلیل رهایش آهسته لاکتوفرین از لیپوزوم ها  توانایی مهار بیوفیلم و تولید اسید توسط این باکتری را افزایش داد. تبا افزایش غلظت لاکتوفرین آزاد و نانولیپوزومی تا غلظت 3 میلی گرم بر میلی لیتر  کاهش قابل توجهی در تعداد باکتری ها در بیوفیلم نسبت به نمونه شاهد مشاهده شد  (01/0< P).  اما افزایش بیشتر غلظت لاکتوفرین آزاد موجب افزایش مجدد تعداد باکتری ها در بیوفیلم شد. این درحالیست که لاکتوفرین نانولیپوزومی در غلظت 6 میلی گرم بر میلی لیتر همچنان باعث کاهش باکتری در بیوفیلم شد که این کاهش نسبت به غلظت 3میلی گرم بر میلی لیتر معنی دار نبود (01/0> P). از نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که از لاکتوفرین نانولیپوزومی می توان جهت  طراحی محصولات مرتبط با سلامت دهان و دندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: لاکتوفرین، نانولیپوزوم، بیوفیلم پلی میکروبی، پوسیدگی دندان
  • هدا فهیم، علی معتمدزادگان*، رضا فرهمندفر، نادر غفاری خلیق صفحات 38-50

    پایداری کورکومین و راندمان انکپسولاسیون آن در امولسیون از جمله مهمترین فاکتورهای تعیین کننده زیست دسترس پذیری و جذب آن در بدن است. به این منظور در پژوهش حاضر پارامترهای موثر بر این دو فاکتور شامل زمان، pH و غلظت سلولز به عنوان متغیرهای ورودی و پایداری کورکومین و راندمان انکپسولاسیون به عنوان متغیر پاسخ در شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم درخت تصمیم استفاده شد. در این راستا نانوکریستال سلولز حاصل از هیدرولیز اسیدی برای تهیه پیکرینگ امولسیون کورکومین با نسبت روغن:آب 95:5 و غلظت سلولز 1، 5/1، 2، 5/2، و 3 درصد وزنی/حجمی استفاده شد و راندمان انکپسولاسیون روغن حاوی کورکومین و پایداری آن در طول 8 روز اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزایش  غلظت سلولز راندمان انکپسولاسیون به صورت معنی داری افزایش یافته و همچنین راندمان انکپسولاسیون در pH 7 بالاتر از pH 2 بود (05/0≤p). کورکومین موجود در امولسیون های تهیه شده در pH 2 در طول نگهداری به شدت کاهش یافت این درحالی بود که میزان کورکومین موجود در امولسیون های با pH 7 در طول 8 روز نگهداری به خوبی پایدار بود. مدل سازی برای دو پارامتر پایداری کورکومین و راندمان انکپسولاسیون با آماره های R2 و RMSE% به ترتیب نشان داد 1-6- 3 MLP (00/10RMSE%= و 99/0 R2=) و 1-6-2 RBF  (99/9RMSE%= و 99/0 R2=) دارای دقت بالاتری است. در نهایت نتایج نشان داد استفاده از الگوریتم شبکه عصبی مصنوعی نسبت به درخت تصمیم برای پیشبینی این دو پارامتر عملکرد بهتری داشت.

    کلیدواژگان: پیکرینگ امولسیون، درخت تصمیم، سلولز، شبکه عصبی مصنوعی، کورکومین
  • سونیا کیاء، سید حسین حسینی قابوس*، ابوالفضل فدوی، ابوالقاسم سراج صفحات 51-63

    برخلاف روش های سنتی فراوری که هدف آنها افزایش هضم پذیری غذاست، گرایش اخیر فرآوری مواد غذایی حاوی نشاسته به تدریج به طراحی غذاهای خوش طعم با شاخص گلایسمیک پایین و خواص عملکردی بهبود یافته تغییر پیدا کرده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر همزمان فرآیندهای فراصوت/مایکروویو بر میزان تولید نشاسته مقاوم به هضم نوع 3 (RS3) در برنج و متعاقبا تولید رشته آشی حاوی سطوح مختلف از RS3 بود. نشاسته تولیدی از لحاظ ریزساختار و ساختار کریستالی ارزیابی و ویژگی های ریولوژیکی رشته آشی آنالیز گردید. نتایج نشان داد در سطح اطمینان 95% تاثیر خطی هر دو متغیر توان فراصوت و توان مایکروویو و همچنین اثر متقابل دوطرفه توان فراصوت در توان مایکروویو تاثیر معنی داری بر روی میزان RS3 نمونه های مختلف داشت (05/0>p). میزان RS3 در تیمارهای مختلف نشاسته برنج در محدوده 65/31 تا 29/64% متغیر بود. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که دانه های نشاسته دارای اشکال چند وجهی یا نامنظم با اندازه در محدوده 2/2-9/8 میکرومتر بوده و با افزایش توان دو دستگاه و متعاقبا افزایش میزان تولید RS3، ساختاری آمورف شکل گرفت. اعمال تیمار فراصوت/مایکروویو منجر به ایجاد پیک های جدید و تغییر شدت پیک ها در طیف XRD شد. نتایج آلویوگراف نمونه های رشته آشی حاکی از تغییر معنی دار شاخص های دستگاهی شامل متوسط حداکثر ارتفاع منحنی، متوسط طول منحنی، شاخص تورم، سطح زیر منحنی، نسبت پیکربندی و شاخص الاستیسیته شد. نتایج این تحقیق نشان داد استفاده از نشاسته مقاوم برنج در سطح 10% می تواند سبب بهبود ویژگی های تکنولوژیکی رشته آش از لحاظ ویژگی های بافتی شده و در نتیجه غنی سازی رشته آش در سطح 10% RS3 توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نشاسته مقاوم، مایکروویو، فراصوت، رشته آشی، نشاسته برنج
  • زهرا نیک اقبال، درنوش جعفرپور* صفحات 64-79

    فیبرهای حاصل از ضایعات میوه ها و غلات منابع با ارزشی در تهیه محصولات فراسودمند مختلفی مانند ماست هستند. با توجه به اهمیت مصرف فیبرها در تامین سلامتی، هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی ماست بدون چربی غنی شده با فیبر بامبو بود. برای این منظور فیبر بامبو با درصدهای 1، 2 و 3 درصد به ماست بدون چربی افزوده شد و آزمون های pH، اسیدیته، مقدار ماده خشک کل، پایداری، ویسکوزیته، رنگ سنجی و ارزیابی حسی در طی 3 هفته نگهداری در یخچال (دمای 4±1 درجه سلسیوس) انجام پذیرفت. نمونه های تولیدی با ماست بدون چربی و ماست پرچرب بدون افزودنی فیبر مقایسه شدند. آنالیز داده های بدست آمده نشان داد که افزودن فیبر به نمونه های ماست باعث افزایش معنی دار (05/0<p) میزان اسیدیته، ماده خشک کل، ویسکوزیته، شاخص رنگی L، a و b در مقایسه با نمونه های شاهد بدون چربی و پرچرب شد. به علاوه، نتایج نشان داد که افزودن فیبر در نمونه های ماست باعث کاهش معنی دار (05/0<p) میزان آب اندازی می شود، به این صورت که ماست شاهد بدون چربی با 3/12 درصد و نمونه حاوی 3% فیبر با 58/8 درصد به ترتیب بیشترین و کمترین میزان آب اندازی را در روز نخست تولید نشان دادند. در بررسی ارزیابی حسی، نمونه حاوی 2 درصد فیبر بامبو با بالاترین امتیاز به عنوان بهترین نمونه معرفی گردید. لذا استفاده از فیبر بامبو با غلظت 2 درصد علاوه بر بهبود ویژگی های بافتی، فیزیکی و شیمیایی ماست، رضایت مصرف کننده را نیز می تواند به دنبال داشته باشد. از این رو می توان از فیبر بامبو در فرمولاسیون لبنیات از جمله ماست بهره برد.

    کلیدواژگان: ماست بدون چربی، ارزیابی حسی، بامبو، فیبر، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • سمیرا امین اخلاص*، محمدرضا پژوهی الموتی، فخرالدین صالحی صفحات 80-90

    هدف از این مطالعه بررسی انطباق یا عدم انطباق کشک های مایع سنتی عرضه شده در شهر همدان با استاندارد ملی ایران بود. برای انجام این پژوهش، نمونه های کشک از تولیدکنندگان محصولات لبنی سنتی (در شهر همدان) در طی دو مرحله تهیه و برای بررسی به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی منتقل شدند. جمعیت میکروبی (شمارش کلی، استافیلوکوکوس، کلی فرم و کپک-مخمر)، ویژگی های شیمیایی (درصد ماده جامد، نمک، اسیدیته و pH) و پارامترهایی رنگی شامل روشنایی (L*)، قرمزی (a*) و زردی (b*) کشک های سنتی بررسی و بعد از آنالیز آماری نتایج آنها گزارش شد. متوسط تعداد میکروارگانیسم (شمارش کلی)، استافیلوکوکوس و کلی فرم در نمونه های کشک به ترتیب برابر Log cfu/g 28/7، Log cfu/g 09/4 و Log cfu/g 64/1 بود. بر اساس استاندارد ملی ایران، حداکثر تعداد کپک و مخمر کشک مایع باید Log cfu/g 2 باشد، اما متوسط تعداد کپک و مخمر در کشک های تهیه شده برابر Log cfu/g 39/7 بود که بسیار بیشتر از حد استاندارد مشخص شده برای این محصول است. میانگین درصد ماده جامد کشک ها 15/21 درصد بود که کمتر از حد استاندارد تعریف شده (حداقل 25 درصد) برای آن بود. همچنین میانگین رطوبت، نمک، اسیدیته و pH کشک های بررسی شده در این پژوهش به ترتیب 85/78 درصد، 98/1 درصد، 90/1 درصد و 09/4 بود. پارامترهای رنگی نمونه های کشک بررسی و میانگین شاخص های رنگی شامل روشنایی، قرمزی و زردی نمونه ها به ترتیب 52/84، 53/1 و 43/6 بود. البته از نظر آماری تفاوت معناداری بین مقادیر شاخص های رنگی نمونه ها مشاهده نشد (05/0<p).

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس، اسیدیته، پارامترهای رنگی، شمارش کلی، کپک و مخمر، کلی فرم
  • سید حمیدرضا رحیمیان مفرد، سید هادی پیغمبردوست*، عارف اولاد غفاری صفحات 91-102

    زنیان (Carum copticum) گیاهی معطر بوده و دانه آن حاوی ترکیبات شیمیایی مهمی چون تیمول، کارواکرول، ترپینن، سیمن و میرسن می باشد که خواص ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی قابل توجهی ارایه می دهند. لذا هدف از انجام این پژوهش تولید محصول کرم شکلاتی حاوی درصدهای مختلف پودر دانه زنیان به منظور تهیه غذایی فراسودمند با ارزش تغذیه ای بالا و حاوی خواص آنتی اکسیدانی مطلوب در نگهداری کرم شکلاتی بود. به همین منظور پودر دانه زنیان در مقادیر صفر تا 5 درصد به فرمولاسیون کرم شکلاتی اضافه شد و تاثیر آن بر ویژگی های تغذیه ای شامل مقدار فیبر، ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدانی و خواص تکنولوژیکی و حسی محصول شامل رنگ، سفتی بافت، طعم، قابلیت مالش پذیری و احساس دهانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن پودر دانه زنیان عدد پراکسید کرم شکلاتی در طی 75 روز نگهداری بطور معنی داری (p< 0.05) کاهش یافت. همچنین بررسی ویژگی های تغذیه ای کرم شکلاتی حاوی پودر زنیان نشان داد که مقدار ترکیبات فنلی، فیبر و ظرفیت آنتی اکسیدانی محصول در تیمار غنی شده با 5% پودر نسبت به نمونه شاهد افزایش معنی داری (p< 0.05) نشان داد. با این وجود نتایج ارزیابی حسی نشان داد که با افزودن درصدهای بیشتر پودر دانه زنیان از مقبولیت حسی محصول کاسته شد که علت این امر به دلیل طعم خاص زنیان در  فراورده شکلاتی بود که در درصدهای بالاتر از 3 درصد مورد پذیرش ارزیاب ها قرار نگرفت.

    کلیدواژگان: کرم شکلاتی، پودر زنیان، فعالیت آنتی اکسیدانی، فیبر، پلی فنول
  • سکینه یگانه*، سهیل ریحانی پول صفحات 103-116

    هدف تحقیق حاضر استفاده از نانوکپسول های حامل رنگدانه آستاگزانتین در فرمولاسیون سوسیس معمولی به عنوان جایگزین نیتریت سدیم و جستجوی میکروارگانیسم های بیماری زا و عامل فساد در محصول بود. به همین منظور پس از استخراج آستاگزانتین از میکروجلبک هماتوکوکوس پلوویالیس و تولید نانوکپسول های حامل رنگدانه با پوشش ترکیبی مالتودکسترین-کازیینات سدیم، پنج تیمار با نسبت های مختلف نیتریت سدیم و نانوکپسول های حامل آستاگزانتین به همراه شاهد طراحی و طی 28 روز نگهداری در دمای یخچال از نظر وجود باکتری های کلستریدیوم پرفرنجس، استافیلوکوکوس اوریوس، کلی فرم ، سالمونلا، اشریشیاکلی، کلستریدیوم بوتولینوم، باکتری های لاکتیک اسید، کپک ها و مخمرها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد در تیمار دارای حد مجاز نیتریت سدیم یعنی mg/kg120 (تیمار A) و همچنین تیمارهایی که این حد با mg/kg30 (تیمار C) و mg/kg60 نانوکپسول های حامل آستاگزانتین (تیمار D) جایگزین شد، شمارش باکتری های کلستریدیوم پرفرنجس، استافیلوکوکوس اوریوس و کلی فرم در حد استاندارد و کمتر از CFU/gr10 ثبت گردید. در تیمارهای صرفا حاوی mg/kg120 نانوکپسول های حامل (تیمار B) و همچنین دارای mg/kg30 نیتریت سدیم و mg/kg90 نانوکپسول های حامل (تیمار E)، فقط در روز 28، شمارش سه باکتری مذکور بیشتر از CFU/gr10 بود. در ادامه مشخص شد که هیچ یک از تیمارهای تحقیق محتوی باکتری های سالمونلا، اشریشیاکلی و کلستریدیوم بوتولینوم نیستند. همچنین هر پنج تیمار فرموله شده در طول دوره نگهداری از نظر باکتری های لاکتیک اسید در محدوده استاندارد قرار داشتند. نتایج شمارش کپک ها و مخمر ها نشان داد که این تیمارها بر خلاف نمونه شاهد در کل دوره نگهداری فاقد هرگونه کلنی کپک و مخمر بودند. مطابق یافته های این پژوهش، در صورت جایگزینی 50 درصد حد مجاز نیتریت سدیم با نانوکپسول های حامل آستاگزانتین، می توان محصولی عاری از میکروارگانیسم های تهدیدکننده سلامتی تولید کرد. ضمن اینکه با این فرایند، از مضرات نیتریت سدیم کاسته و بواسطه ارزش غذایی و نقش اثبات شده آستاگزانتین در حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری های مختلف، به مفیدبودن محصول افزوده خواهد شد.

    کلیدواژگان: فراورده های گوشتی، نیتریت سدیم، نانوکپسول های حامل آستاگزانتین، کلستریدیوم پرفرنجس، استافیلوکوکوس اورئوس
  • فاطمه آذری کیا*، پردیس قاسمی صفحات 117-135

    صمغ فارسی یک هیدروکلویید بومی ایرانی است که از تنه و شاخه های درخت بادام کوهی به دست می آید. از لحاظ ظاهری، این صمغ دارای رنگ های مختلفی است که بین رنگ و میزان تانن موجود در آن رابطه مستقیم وجود دارد: هر چه تانن بیشتر، رنگ تیره تر. تانن به عنوان یک ماده ضد تغذیه ای مطرح است، چرا که می تواند پروتیین ها و عناصر کم مقدار را از دسترس خارج کند. لذا، تانن زدایی صمغ فارسی می تواند منجر به افزایش کیفیت و نیز میزان کاربرد وحجم مورد استفاده از صمغ در صنعت غذا شود. بنابراین، هدف از این تحقیق استفاده از روش های مختلف حرارتی و غیرحرارتی به منظور تانن زدایی صمغ فارسی بود. در این راستا، از تیمارهای خیساندن در آب و محلول های نمکی (یک یا دو ظرفیتی) به عنوان روش های غیرحرارتی استفاده شد. از طرف دیگر، اتوکلاو کردن (121 درجه سلسیوس به مدت 20 دقیقه) و جوشاندن (5، 10 و 15 دقیقه) به عنوان روش های حرارتی جهت کاهش میزان تانن صمغ های فارسی تفکیک شده در 3 دسته بر اساس رنگ (سفید، زرد و قهوه ای) مورد استفاده قرار گرفتند. هم چنین ، تاثیر تانن زدایی بر میزان کاهش وزن گرانول های صمغ و ویژگی های ریولوژیکی آن مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، بیشترین میزان کاهش تانن متعلق به صمغ فارسی قهوه ای بود که بالاترین بازدهی تانن زدایی به تیمارهای خیساندن به مدت 180 دقیقه (0/25 ± 75/67 درصد)، تیمار گرانول های صمغ با محلول کلرید کلسیم 1 درصد (0/54 ± 74/32 درصد) و جوشاندن به مدت 15 دقیقه (0/19 ± 67/08 درصد) تعلق داشت (0/05 < p). طبق آزمون های ریولوژیکی، گرانروی ظاهری نمونه های خیسانده شده در آب، خیسانده شدن در محلول کلریدکلسیم و جوشانده شده در مقایسه با نمونه شاهد بیشتر بود، اگرچه تانن زدایی تغییری بر نوع رفتار جریانی نمونه های تیمار شده نداشته و مناسب ترین مدل برای نمونه های شاهد و تیمار شده مدل هرشل-بالکلی بود.

    کلیدواژگان: حذف تانن، رنگ، صمغ های بومی، خیساندن، ویژگی های رئولوژیکی
  • عارف شریفی، داریوش خادمی شورمستی* صفحات 137-149

    به منظور بررسی تاثیر وزن مولکولی کیتوزان و نوع نرم کننده مورد استفاده در ترکیب پوشش خوراکی بر شاخص های کیفیت داخلی و ریخت شناسی پوسته تخم مرغ، آزمایشی با 125 عدد تخم مرغ در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار شامل تخم مرغ های فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوشش های مبتنی بر کیتوزان های با وزن مولکولی زیاد (450 کیلو دالتون) یا وزن مولکولی کم (65 کیلو دالتون) و بکارگیری نرم کننده های گلیسرول یا سوربیتول و 3 تکرار اجرا شد. پوشش دهی به روش غوطه وری انجام شد و تخم مرغ ها به مدت 4 هفته در دمای محیط نگهداری شدند. فراسنجه های کیفیت داخلی تخم مرغ شامل افت وزنی، واحد هاو، اندیس زرده و pH سفیده، بطور هفتگی ارزیابی شدند. در پایان دوره نگهداری، تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی جهت ریخت شناسی پوسته تهیه شد. نتایج نشان داد پوشش خوراکی بر پایه کیتوزان به طور معنی داری (P<0.05) موجب بهبود تمام شاخص های مورد ارزیابی شد. در پایان هفته چهارم نگهداری، در این میان، کمترین مقادیر درصد افت وزنی (90/0 ± 01/7) و pH سفیده تخم مرغ (15/0 ± 90/8) و بیشترین مقادیر واحد هاو (23/3 ± 80/63) و اندیس زرده (06/0 ± 34/0) در تخم مرغ های حاوی پوشش کیتوزان وزن مولکولی زیاد - سوربیتول دیده شد (P<0.05). در تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز ترک و ریزحفرات کمتر و یکنواختی و پیوستگی بیشتری در پوسته خارجی تخم مرغ ها در گروه مذکور دیده شد. لذا به منظور بهبود کیفی پوشش خوراکی بر پایه کیتوزان به عنوان یک بسته بندی زیست سازگار جهت افزایش زمان انبارمانی تخم مرغ، کیتوزان با وزن مولکولی بیشتر و نرم کننده سوربیتول توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تخم مرغ، سوربیتول، کیتوزان، گلیسرول، ماندگاری
  • سیما اتشین بار، فرزانه عبدالملکی*، بابک غیاثی طرزی صفحات 150-171

    تحقیق حاضر با هدف استفاده از نشاسته گندم و نشاسته اصلاح شده سیب زمینی به جای آرد کامل برای تهیه مافین با روکش شکلاتی انجام گرفت. به این منظور، نشاسته گندم و سیب زمینی به ترتیب در سطوح 100-0، 90-10، 80-20، 75-25 و 30-70 به جای آرد در تهیه مافین مورد استفاده قرار گرفت. بعد از تهیه نمونه ها بهترین نمونه که شباهت بالایی به کیک تهیه شده از آرد کامل داشت به عنوان نمونه مطلوب انتخاب و توسط لایه شکلاتی حاوی باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازیی روکش داده شد. نتایج حاکی از آن بود که با حذف آرد کامل خواص ریولوژیکی، فارینوگراف و اکستنسوگراف دچار تغییرات معنی داری (p<0.05) شدند. همچنین کاهش pH، رطوبت، پروتیین، میزان فنیل آلانین، خاکستر، تخلخل و حجم مخصوص مافین های تولید شده با جایگزین کردن آرد کامل توسط نشاسته گندم و نشاسته سیب زمینی مشاهده گردید در حالیکه چربی و سفتی افزایش نشان داد. برای مغز کیک ها با جایگزین کردن آرد کامل شاخص روشنایی، a*، b* و شاخص قهوه ایی شدن کاهش و تغییرات رنگ کلی دچار تغییر زیادی گردید. نتایج پذیرش کلی حاکی از آن بود که بین نمونه های شاهد و مافین های حاوی 20 و 25 درصد نشاسته سیب زمینی اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. با در نظر گرفتن همه ویژگی ها، کیک مافین تهیه شده از نشاسته نمونه حاوی 25 درصد نشاسته سیب زمینی و 75 درصد نشاسته گندم به عنوان نمونه بهینه انتخاب گردید و شکلات پروبیوتیکی به عنوان روکش برای آن استفاده گردید و مشاهده شد که بعد از یک هفته شمارش پروبیوتیک ها افت معنی داری نشان نداد.

    کلیدواژگان: کیک مافین، فنیل کتونوری، نشاسته اصلاح شده سیب زمینی، پروبیوتیک
  • عذرا صفوی، شهرام بیرقی طوسی*، مجید هاشمی صفحات 172-185

    هدف از این مطالعه بهینه سازی فرمولاسیون پوشش فراورده حجیم شده ذرت با استفاده از مالتودکسترین، نشاسته ذرت و اسفناج به منظور بهبود ویژگی های تغذیه ای اسنک حجیم بود. جهت تهیه پوشش از 55-65 درصد روغن و 35-45 درصد مواد پودری در دو قسمت مجزا شامل 80 درصد اجزای ثابت (شیرخشک، پودرآب پنیر و نمک به ترتیب 25، 50 و 5 درصد) و20 درصد اجزای متغیر (پودرپنیر، مالتودکسترین و نشاسته ذرت) استفاده شد. بهینه سازی با طرح آماری متقاطع انجام شد. پس از انجام آزمون های فیزیکوشیمیایی و حسی و انتخاب نمونه بهینه، پودر اسفناج در سه سطح 4، 6 و 8 درصد به فرمولاسیون بهینه اضافه شد و آزمون های حسی و ارزیابی یکنواختی صورت گرفت. نتایج نشان داد استفاده از نشاسته ذرت در فرمولاسیون پوشش سبب افزایش جذب روغن، سختی، قرمزی، پایداری کلوییدی و امتیاز ویژگی های حسی شد اما پذیرش کلی را کاهش داد، درحالی که استفاده از مالتودکسترین سبب افزایش قرمزی و امتیاز ویژگی های حسی گردید و جذب روغن و سختی را کاهش داد. استفاده از پودر پنیر در پوشش سبب افزایش جذب روغن، سختی، پایداری کلوییدی و عطر و طعم شد و میزان قرمزی و امتیاز سایر ویژگی های حسی را کاهش داد. افزایش درصد روغن تا 63 درصد، جذب روغن را افزایش و شاخص قرمزی را بطور معنی داری کاهش داد (p<0.05). افزایش درصد روغن تا 60 درصد، سختی بافت، پایداری کلوییدی و امتیاز رنگ را بطور معنی داری افزایش داد (p<0.05). فرمولاسیون بهینه حاوی 10 درصد مالتودکسترین، 10 درصد پودر پنیر و 55 درصد روغن بود. امتیاز ویژگی‎های حسی در فرمولاسیون حاوی 8 درصد پودر اسفناج بطور معنی داری بالاتر از سایر درصدها بود (p<0.05) و به عنوان بهترین پوشش تشخیص داده شد. نتایج نشان داد که جهت بهبود یکنواختی و پایداری امولسیون پوشش می توان از مالتودکسترین و نشاسته ذرت استفاده کرد و ارزش غذایی آن را با استفاده از اسفناج افزایش داد.

    کلیدواژگان: اکستروژن، بهینه ‎یابی، پوشش، مالتودکسترین، نشاسته ذرت
  • مهسا صیادی، زینب ابراهیم زاده موسوی*، سید هادی رضوی صفحات 186-200

    زنده مانی پروبیوتیک ها طی فرایند تولید محصولات غذایی با چالش های مختلفی رو به رو می یاشد. یکی از فرایندهای نوظهور تولید محصولات غذایی استفاده از چاپ سه بعدی  بوده که تا کنون اثر این فرایند بر زندمانی پروبیوتیک ها چندان مورد مطالعه قرار نگرفته است. در این پژوهش اثر ریزپوشانی بر زنده مانی سلول ها طی فرایند چاپ سه بعدی و پخت کوکی (بر پایه ضایعات حاصل از فراورده های قنادی) بر زنده مانی سلول ها مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا شرایط تولید دانک نیز با تغییر درصد محلول های آلژینات سدیم و کلسیم کلرید بهینه سازی گردید. سپس، اثر ریزپوشانی با درصد های مختلف دانک (10،5،0%) بر سفتی بافت خمیر به عنوان فاکتور مهم در چاپ پذیری خمیر نیز بررسی شد . در نهایت میزان زنده مانی سلول ها طی فرایند چاپ و پخت (دمای C ° 150  و  C ° 180 به مدت 10 دقیقه) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تصاویر تهیه شده نشان داد که با افزایش غلظت محلول سدیم آلژینات و کلسیم کلرید یکنواختی و کرویت دانک ها افزایش می یابد. کارایی درونپوشانی دانک بر پایه آلژینات در این روش بکار 41/89%  بود. بهینه درصد دانک جهت برخورداری از ویژگی مطلوب چاپ پذیری خمیر و کوکی پخته شده 5% (وزنی-وزنی) گزارش شد. ریزپوشانی باعث افزایش درصد زنده مانی پروبیوتیک ها  طی چاپ سه بعدی و پخت گردید. بدین صورت که درصد زنده مانی پروبیوتیک های ریزپوشانی شده (T2) بعد از چاپ سه بعدی و پخت (دمای C ° 150  ) به ترتیب 86/96% و  58/62% بود. این در حالیست که درصد زنده مانی برای نمونه حاوی سلول های آزاد (T1) به ترتیب برابر با 77/60% و 05/43% اعلام شد. با این وجود هیچ سلول زنده پروبیوتیک در هر دوی شرایط آزاد و درون پوشانی در دمای دمای C ° 180 مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، کوکی، ریزپوشانی، زنده مانی، چاپ سه بعدی
  • عبدالخلیل آذری، سید حسین حسینی قابوس، سید مهدی جعفری*، وحید عرفانی مقدم صفحات 201-214

    یکی از مهم ترین مسایل و چالش ها در زمینه استفاده از رنگ ها در مواد غذایی، بهبود و افزایش پایداری آن ها در مراحل فرآوری و همچنین کنترل آزاد شدن تا زمان مصرف می باشد. از این رو هدف از این پژوهش تولید نانولیپوزوم های حاوی فیکوسیانین پوشش داده شده با کیتوزان با روش هیدراسیون لایه نازک- فراصوت به منظور افزایش پایداری فیکوسیانین و بررسی ویژگی های فیزیکی و راندمان انکپسولاسیون آن در طی شرایط نگهداری بود. در این مطالعه فیکوسیانین با غلظت های مختلف کیتوزان (0، 1/0، 2/0، 4/0 و 6/0 میلی گرم بر میلی لیتر) پوشش داده شد و در دو دما (4 و 25 درجه سیلسیوس) برای 28 روز نگهداری گردید و سپس برای  تعیین بهترین غلظت  کیتوزان برای پوشش نانولیپوزوم های تولیدی، آزمون های راندمان انکپسولاسیون، اندازه ذرات و پتانسل زتا روی آنها صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کیتوزان به بیش از 2/0 میلی گرم در میلی لیتر تغییر معنی داری در راندمان انکپسولاسیون مشاهده نگردید (05/0>p) و نمونه ی فاقد کیتوزان کمترین اندازه ذرات را داشت که با نمونه های حاوی 2/0 و 4/0 کیتوزان اختلاف آماری معنی داری نداشت (05/0>p). با افزایش میزان کیتوزان در پوشش نانولیپوزوم ها، میزان پتانسیل زتا نمونه ها افزایش یافت. در نهایت نمونه ای که در پوشش نانولیپوزوم خود، حاوی 2/0 میلی گرم بر میلی لیتر کیتوزان بود به عنوان بهترین نمونه انتخاب گردید. یافته های حاصل از آزمون های انجام شده در طول نگهداری نانولیپوزوم ها مشخص نمود که نانولیپوزوم دارای فیکوسیانین که فاقد هرگونه پوشش کیتوزان در روز تولید بود، بیشترین میزان راندمان انکپسولاسیون داشت و از طرفی مشخص گردید که با افزایش دمای نگهداری و زمان نگهداری میزان راندمان انکپسولاسیون کاهش ولی اندازه ذرات افزایش یافت. کمترین پتانسیل زتا نمونه ها مربوط به نمونه نانولیپوزوم فاقد فیکوسیانین بود که تا روز 21 ام نگهداری در دمای 4 درجه سیلسیوس تغییر معنی داری نداشت. تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی از نمونه ها نیز موید  نتایج حاصل از اندازه گیری ذرات بود.

    کلیدواژگان: نانولیپوزوم، فیکوسیانین، کیتوزان، پوشش دادن، روش هیدراسیون لایه نازک- فراصوت
|
  • Mojtaba Azari-Apar, Farideh Tabatabaei Yazdi*, Pascal Degraeve, Nadia Oulahal, Kambiz Jahanbin Pages 1-10

    Enterotoxigenic Escherichia coli is the most common bacterial agent causing diarrhea by binding to the intestinal mucosa and producing heat-labile enterotoxins. The aim of this study was to elucidate the interaction of two forms of dextran exopolysaccharides (molecular weights of (11-9 kDa) and (76-60 kDa)) produced by the probiotic bacterium Leuconostoc mesenteroides with the heat-labile enterotoxin ((B-pentamer) (LTB)) by using surface plasmon resonance (SPR). According to the results of interaction kinetics at 298 K, both low and high molecular weight dextran types exhibited high affinity (KA) (1.07×106 M-1 and 0.95×106 M-1, respectively) for LTB toxin in vitro. From a thermodynamic point of view, the values calculated of the Gibbs energy were negative (ΔG <0), and also enthalpy and entropy achieved both positive values (ΔH> 0 and ΔS> 0) via the van’t Hof equation, indicating that the interaction was spontaneous, endothermic, and disordered, respectively. With these findings, hydrophobic interactions appear to be important in the interaction between dextran and LTB toxins with hydrogenic bindings. Therefore, dextran molecules are capable of binding to LTB toxin and relatively displaying antitoxin effects. To sum up, these results could provide further insights for initiating extensive research with other lactic acid-derived exopolysaccharides in bacterial interactions and also with foodborne pathogen toxins.

    Keywords: Dextran, Heat-Labile Enterotoxin, Surface Plasmon Resonance, Exopolysaccharide, Interaction
  • Michael Sobati, Hamidreza Kazemeini*, Rahem Khoshbakht Pages 12-25

    The aim of this study was to evaluate the effect of aqueous extract of Shiitake mushroom on the survival of the probiotic bacterium Bifidobacterium bifidium and physicochemical properties in feta cheese during storage. In this study, the effect of Shiitake mushroom extract at the rates of 1, 1.5 and 2% on the survival of Bifidobacterium bifidum and the sensory features and physicochemical properties of Synbiotic feta cheese during 49 days of storage were investigated. Count of Bifidobacterium bifidum in probiotic cheese containing Shiitake mushroom extract on days 0 and 49, in groups containing 1, 1.5 and 2% of mushroom extract from Log CFU / g from 8.99 to 9.96 and from 8.95, respectively 22/10 and from 11/02 to 01/11 (P <0.05). The use of 2% mushroom extract in probiotic cheese improved the viability of Bifidobacterium bifidum at a rate of 1.99 Log CFU / g, while the use of 1.5% mushroom extract compared to 1% improved The survival of probiotic bacteria at Log CFU / g was 1.27 and 0.97.According to the results, acidity and pH increased and decreased during storage, respectively. Also, adding different concentrations of mushroom extract to probiotic cheese improved the texture, aroma, taste and increased the overall acceptance rank of the sample containing all three concentrations of mushroom extract compared to the control and probiotic cheese groups (P <0.05).In general, the addition of mushroom extract to probiotic cheese resulted in higher scores than the control groups.In general, the results of the study showed that the addition of Shiitake mushroom extract improved the viability of probiotic bacteria in cheese. Therefore, the combined use of shiitake mushroom extract as prebiotics and probiotics in cheese and other dairy products can be recommended as an effective and practical measure to improve consumer health and increase the nutritional value of products.

    Keywords: Shiitake, Survival, Probiotic, Feta Cheese, Bifidobacterium bifidium
  • Parisa Habibi, Farideh Tabatabaei Yazdi*, Seyyed Ali Mortazavi, Mohammad Morad Farajollahi Pages 26-37

    Tooth decay is one of the most common problems in the world, which is caused by the growth of biofilm and acid production by them. Many solutions have been used to solve this problem. However, due to the increase in antibiotic resistance of microorganisms and the increasing need for antimicrobial substances, efforts are being made to use natural antimicrobial substances. Lactoferrin is a protein in milk and saliva with antimicrobial and anti-biofilm properties. In this research, lactoferrin was encapsulated by nanoliposomes to increase its antimicrobial properties. In order to measure the effect of lactoferrin on the number of bacteria in the polymicrobial biofilm and acid production, each of the free substances or nanoliposomes in 4 concentrations (0, 1.5, 3, 6 mg/ml) in the Active Attachment biofilm model with saliva and culture medium was incubated.The results showed that lactoferrin nanocoating increased the ability to inhibit biofilm and acid production by this bacterium due to the slow release of lactoferrin from liposomes. When increasing the concentration of free and nanoliposomal lactoferrin to a concentration of 3 mg/ml, a significant decrease in the number of bacteria in the biofilm was observed compared to the control sample (P<0.01). However, increasing the concentration of free lactoferrin again increased the number of bacteria in the biofilm. Meanwhile, nanoliposomal lactoferrin at a concentration of 6 mg/ml still caused a decrease in bacteria in the biofilm, which was insignificant compared to the concentration of 3 mg/ml (P>0.01). From the obtained results, it can be concluded that nanoliposomal lactoferrin can be used to design products related to oral and dental health.

    Keywords: Lactoferrin, Nanoliposome, Polymicrobial biofilm, Tooth decay
  • Hoda Fahim, Ali Motamedzadegan*, Reza Farahmandfara, Nader Ghaffari Khaligh Pages 38-50

    The stability of curcumin and its encapsulation efficiency in emulsion are among the most important factors determining its bioavailability and absorption in the body. For this purpose, parameters affecting these two factors, including time, pH, and cellulose concentration, were used as input variables in the present study. Curcumin stability and encapsulation efficiency were used as response variables in artificial neural networks and decision tree algorithms. In this regard, cellulose nanocrystal obtained from acid hydrolysis was used to prepare curcumin Pickering emulsion with oil:water ratio of 5:95 and cellulose concentration 1, 1.5, 2, 2.5, and 3% (w/v) and the encapsulation efficiency and stability of curcumin were measured during 8 days. The results showed that the encapsulation efficiency significantly increased as cellulose concentration increased. Encapsulation efficiency at pH 7 was higher than at pH 2 (p≤0.05). The curcumin content in the emulsions prepared at pH 2 drastically decreased during storage, while it was less degraded in emulsions at pH 7 after 8 days of storage. The modelling results for curcumin stability and encapsulation efficiency based on R2 and RMSE% statistics showed that MLP 3-6-1 (R2=0.99; RMSE%=10.00) and RBF 2-6-1 (R2=0.99; RMSE %=9.99) were had more accuracy than other models. Finally, the results showed that the artificial neural network algorithm performed better than the decision tree in predicting cellulose Pickering emulsions' encapsulation efficiency and curcumin stability.

    Keywords: Artificial neural network (ANN), Cellulose, Classification, regression tree (CART), Curcumin, Decision tree, Pickering emulsion
  • Sonia Kia, Seyyed Hossein Hosseini Ghaboos*, Abolfazl Fadavi, Abolghasem Seraj Pages 51-63

    Unlike the traditional processing methods, whose goal is to increase the digestibility of food, the recent trend of food processing containing starch has gradually changed to design foods with low glycemic index. The aim of this study was to investigate the simultaneous effect of ultrasound/microwave processes on the production of resistant starch type 3 (RS3) in rice and subsequently the production of Reshteh Ashi containing different levels of RS3. The produced starch was evaluated in terms of microstructure and crystal structure, and the rheological characteristics of Reshteh Ashi were analyzed. The results showed that at the 95% confidence level, the linear effect of both the ultrasonic power and microwave power variables, as well as the two-way interaction of ultrasonic power and microwave power, had a significant effect on the amount of RS3 in different samples (p<0.05). The amount of RS3 in different treatments of rice starch varied from 31.65 to 64.29%. The SEM studies showed that the starch granules had polyhedral or irregular shapes with a size in the range of 2.2-9.8 µm and an amorphous structure was formed by increasing the power of the two devices and subsequently increasing the amount of RS3 production. The application of ultrasound/microwave treatment led to the creation of new peaks and changes in the intensity of the peaks in the XRD spectrum. Alveograph results of Reshteh Ashi samples showed a significant change in the indices, including maximum overpressure, average abscissa to rupture, swelling index, area under the curve, configuration ratio and elasticity index. The results of this research showed that the use of resistant rice starch at the level of 10% can improve the technological characteristics of Reshteh Ashi in terms of textural characteristics, and as a result, the enrichment of Reshteh Ashi at the level of 10% RS3 is recommended.

    Keywords: resistant starch, microwave, ultrasound, Reshteh Ashi, rice starch
  • Zahra Nikeghbal, Dornoush Jafarpour* Pages 64-79

    Fibers obtained from the waste of fruits and grains are valuable sources in the preparation of various useful products such as yogurt. Considering the importance of consuming fibers in providing health, the purpose of this research was to investigate the physicochemical, textural and sensory properties of fat-free yogurt enriched with bamboo fiber. For this purpose, bamboo fiber was added to fat-free yogurt with percentages of 1, 2, and 3 %, and experiments including pH, acidity, total dry matter, syneresis, viscosity, colorimetry, and sensory evaluation were carried out during 3 weeks of storage in the refrigerator (4±1 °C). Produced samples were compared with fat-free yogurt and high-fat yogurt without fiber additives. Data showed that the addition of fiber to the yogurt samples significantly increased (P<0.05) the amount of acidity, total dry matter, viscosity, color index LÛ, aÛ and bÛcompared to non-fat and high-fat control samples. In addition, the results showed that the addition of fiber in yogurt samples significantly (P<0.05) reduces the syneresis, so that the non-fat control yogurt with 12.3% and the sample containing 3% fiber with 8.58 % showed the highest and lowest syneresis on the first day of production, respectively. In the sensory evaluation, the sample containing 2% bamboo fiber with the highest score was introduced as the best sample. Therefore, the application of bamboo fiber with a concentration of 2%, in addition to improving the textural, physical and chemical properties of yogurt, can also lead to consumer satisfaction. Hence, bamboo fiber can be used in the formulation of dairy products, including yogurt.

    Keywords: Fat-free yogurt, Sensory evaluation, Bamboo, Fiber, Physicochemical properties
  • Samira Amin Ekhlas*, MohammadReza Pajohi-Alamoti, Fakhreddin Salehi Pages 80-90

    The purpose of this study was to investigate the conformity or non-conformity of traditional liquid Kashks supplied in Hamedan city with the national standard of Iran. To carry out this research, Kashk samples from manufactures of traditional dairy products (in Hamedan city) were prepared in two stages and transferred to the food quality control laboratory for examination. Microbial population (total count, staphylococcus, coliform, and mold-yeast), chemical properties (total solids %, salt, acidity, and pH) and color parameters including lightness (L*), redness (a*) and yellowness (b*) of tradition Kashk was examined and after statistical analysis, their results were reported. The average number of microorganisms (total count), staphylococcus and coliform in the Kashk samples were 7.28 Log cfu/g, 4.09 Log cfu/g, and 1.64 Log cfu/g, respectively. According to the national standard of Iran, the maximum number of mold and yeast in liquid Kashk should be 2 Log cfu/g, but the average number of mold and yeast in the prepared Kashks were 7.39 Log cfu/g, which is much higher than the specified standard for this product. The average of total solid of Kashks were 21.15%, which was less than the defined standard (at least 25%) for it. Also, the average of moisture, salt, acidity, and pH of examined Kashks in this research were 78.85%, 1.98%, 1.90%, and 4.09 respectively. Color parameters of Kashk samples were examined and the average color indexes including lightness, redness, and yellowness of the samples were 84.52, 1.53 and 6.43 respectively. Of course, no statistically significant difference was observed between the color indexes values of the samples (p>0.05).

    Keywords: Acidity, Coliform, Color parameters, Mold, yeast, Staphylococcus, Total count
  • Seyed Hamidreza Rahimian Mofrad, Seyed hadi Peighambardoust*, Aref Olad Ghaffari Pages 91-102

    Ajowan (Carum copticum) is a flavoring plant, which the seeds contain important chemicals such as thymol, carvacrol, terpinene, cymene and myrcene belonging to the group of phenolic compounds with distinct antimicrobial and antioxidant properties. Therefore, the objective of this study was to incorporate different contents of Ajowan seed powder (ASP) in formulation of chocolate cream to enhance its functional and antioxidant properties. For this purpose, ASP was added to the chocolate cream at levels of 0, 1, 2, 3, 4, and 5% (w/w). Nutritional characteristics including the amount of dietary fiber, polyphenolic compounds, antioxidant activity, technological and sensory characteristics such as spread ability, firmness, peroxide value, color, taste, mouthfeel and overall acceptance of the chocolate cream were examined. The results indicated that with the addition of ASP the amount of fiber, polyphenols, acid-insoluble ash and antioxidant capacity were significantly (p< 0.05) increased significantly compared to those measured in control. During the 75 days of storage, peroxide value was significantly (p < 0.05) decreased in the fortified produce with 5% ASP compared to the control. Nevertheless, sensory evaluation showed that increasing ASP level more than 3 % (w/w) led to decrease in overall sensory acceptance due to the fact that flavoring compounds of ASP would interfere in product taste and flavor.

    Keywords: Chocolate cream, Ajowan powder, Antioxidant activity, Fiber, Polyphenols
  • Sakineh Yeganeh*, Soheyl Reyhani Poul Pages 103-116

    The purpose of present study was to use nanocapsules carrying astaxanthin pigment in common sausage formulation as a substitute for sodium nitrite and search for pathogenic and spoilage microorganisms in the product. For this purpose, after extracting astaxanthin from Haematococcus pluvialis microalgae and producing nanocapsules carrying pigment with maltodextrin-sodium caseinate combined coating, five treatments using different proportions of sodium nitrite and nanocapsules carrying astaxanthin along with control were designed and evaluated in term of the presence of Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, coliform, salmonella, Escherichia coli, Clostridium botulinum, lacticacid bacteria bacteria, yeasts and molds during 28 days of storage at refrigerator temperature. The results showed that in the treatment with the permissible limit of sodium nitrite or 120 mg/kg (treatment A) and also the treatments that this limit was replaced by 30 mg/kg (treatment C) and 60 mg/kg (treatment D) of nanocapsules carrying astaxanthin, the counts of Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus, and coliform bacteria were within the standard limit and recorded less than 10 cfu/gr. In treatments containing only 120 mg/kg nanocapsules carrying astaxanthin and also containing 30 mg/kg sodium nitrite and 90 mg/kg nanocapsules carrying astaxanthin (treatment E), only on day 28, the counts of three mentioned bacteria were more than 10 CFU/gr. Further, it was found that none of the research treatments contain Salmonella, Escherichia coli and Clostridium botulinum bacteria. Also, all five formulated treatments were within the standard range in terms of lactic acid bacteria during storage time. The results of counting molds and yeasts showed that this treatments, unlike the control sample, did not have any mold and yeast colonies in the whole of storage period. According to the findings of this research if 50% of permissible sodium nitrite limit using nanocapsules carrying astaxanthin is replaced, it is possible to produce a product free of health-threatening microorganisms.

    Keywords: Meat products, Sodium nitrite, Nanocapsules carrying astaxanthin, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus
  • Fatemeh Azarikia*, Pardis Ghasemi Pages 117-135

    Persian gum is an Iranian native gum which obtains from the trunk and branches of wild almond tree. This gum is found in different colors and there is a direct relation between its color and tannin content: darker the color, higher the amount of tannin. Since the bioavailability of proteins and minerals is limited by tannins, they are known as anti-nutrient compounds; hence, it is essential to remove tannin from Persian gum in order to increase its quality and amount of utilization in the food industry. Thereupon, tannin removal from Persian gum using different thermal and non-thermal methods was the main aim of this research. In this regard, soaking either in water or saline solutions (mono- and divalent salts) was considered as non-thermal method. On the other hand, autoclaving (121 ̊C for 20 min) and boiling (5, 10 and 15 min) were applied as thermal methods for tannin removal of Persian gum which was categorized based on color: white, yellow and brownish. As well, weight reduction of gum granules and rheological properties were investigated after tannin removal. According to the results, the highest tannin removal was observed in the case of brownish Persian gum and the most yield of tannin removal belonged to soaking in water for 180 min (75.67 ± 0.25 %), using CaCl2 solution at the concentration of 1% (w/w) (74.32 ± 0.54 %) and boiling for 15 min (67.08 ± 0.19 %), respectively (p < 0.05). Based on rheological analysis, apparent viscosity of samples after soaking either in water or CaCl2 solution as well as boiling, the treatments which had the highest tannin removal yield, was higher than control sample. However, the suitable rheological model for control and the treated gums was Herschel-Bulkley, indicating that type of flow behavior did not been affected by tannin removal.

    Keywords: Tannin removal, Color, Native gums, Soaking, Rheological properties
  • Aref Sharifi, Dariush Khademi Shurmasti* Pages 137-149

    To investigate the effect of molecular weight of chitosan and the type of plasticizer used in the composition of edible coating on internal quality parameters and morphology of eggshell, an experiment with 125 eggs in a completely randomized design with 5 treatments included uncoated eggs (control), coated based on chitosan with high molecular weight (450 kDa) or low molecular weight (65 kDa) and the use of glycerol or sorbitol and 3 replicates was conducted. Coating was done by immersion method and the eggs were stored at ambient temperature for 4 weeks. The internal quality parameters of eggs including weight loss (WL), Haugh unit (HU), yolk index (YI) and albumen pH were evaluated weekly. At the end of the storage period, scanning electron microscope (SEM) micrograph were prepared for eggshell morphology. The results showed that the edible coating based on chitosan improved significantly (P<0.05) all the evaluated parameters. At the end of the week 4, among these, the lowest values of WL (7.01 ± 0.90) and pH of albumen (8.90 ± 0.15) and the highest values of HU (± 3.23) 63.80) and YI (0.34 ± 0.06) were seen in eggs containing high molecular weight chitosan-sorbitol coating (P<0.05). In the SEM micrograph, more integrated and less porous and fractured in the mentioned group. Therefore, in order to improve the quality of edible coating based on chitosan as a biocompatible packaging to increase the storage time of eggs, chitosan with higher molecular weight and sorbitol as plasticizer are recommended.

    Keywords: Egg, Sorbitol, Chitosan, Glycerol, Shelf life
  • Sima Atashinbar, Farzaneh Abdolmaleki*, Babak Ghiasi Tarzi Pages 150-171

    The aim of the present study is to use wheat starch and modified potato starch instead of whole-wheat flour to prepare chocolate-coated muffins. For this purpose, wheat and potato starch were used in muffin preparation at 0-100, 10-10, 80-20, 25-75, and 30-70 levels, respectively. After preparing the samples, the best sample, which was very similar to the cake made of whole-wheat flour, was selected as the desired sample and covered with a chocolate layer containing the probiotic bacterium Lactobacillus casei. The results showed that with the removal of whole-wheat flour, the rheological, farinograph and extensograph were significantly (p<0.05) affected. The results showed by replacing whole-wheat flour with wheat starch and potato starch pH, moisture, protein, phenylalanine, ash, porosity, and specific volume of muffins were decreased, while fat and firmness were increased. For the cake crumb by replacing the whole-wheat flour, the L*, a*, b*, and browning index decreased while the total color changes significantly changed. The results of overall acceptability showed that there was no significant difference between control samples and muffins containing 20 and 25% of potato starch. Considering all the features, the muffin cake prepared from the 25% of modified potato starch and 75% of wheat starch was selected as the optimal sample and probiotic chocolate was used as a coating for one week. The probiotic count did not show a significant decrease.

    Keywords: Muffin cake, Phenylketonuria, Modified potato starch, Probiotic
  • Ezra Safavi, Shahram Beiraghi-Toosi*, Majid Hashemi Pages 172-185

    The aim of this study was to optimize the formulation of coating of bulked corn products using maltodextrin, corn and spinach in order to improve the nutritional characteristics of puffed snacks. oil (55-65%) and powder materials (35-45%) as fixed components (80%) including milk powder, whey powder and salt (25, 50 and 5%, respectively) – and variable components (20%) including cheese powder, maltodextrin and corn starch were used to prepare the coating. Optimization was done with cross statistical design. After the physicochemical and sensory tests and selecting the optimal sample, spinach powder was added to the optimal formulation at 4, 6, and 8%, and sensory tests and uniformity evaluation were performed. The results showed that the oil absorption, hardness, redness, colloidal stability and sensory characteristics of the sample was increased by use of corn starch in the coating formulation, but overall acceptance was reduced, while redness and sensory characteristics increased by use of maltodextrin and oil absorption and hardness was reduced. The oil absorption, hardness, colloidal stability and flavor increased by use of cheese powder in the coating and redness and sensory characteristics reduced. Increasing the percentage of oil to 63% increased oil absorption and decreased the redness index (p<0.05). Increasing the percentage of oil to 60% significantly increased texture hardness, colloidal stability and color factor (p<0.05). The best optimal coating containing 10% each maltodextrin and cheese powder and 55% oil was obtained. The scores of sensory factors in the formulation containing 8% spinach powder were significantly higher than the others (p<0.05) and adding 8% of spinach powder to the optimal coating was recognized as the best sample. The results showed that in order to improve the uniformity and stability of the coating emulsion, maltodextrin and corn starch can be used and its nutritional value can be increased by using spinach.

    Keywords: extrusion, optimization, coating, maltodextrin, corn starch
  • Mahsa Sayadi, Zeinab Ebrahimzadeh Mousavi*, Seyed Hadi Razavi Pages 186-200

    The survival of probiotics in food products face various challenges during the production process. One of the emerging processes in the production of food products is 3D printing. The effect of this process on the viability of probiotics has not been studied so far. In this research, the effect of micro-encapsulation on cell viability during the process of 3D printing and cookie baking (based on waste from confectionery products) was investigated. First, the conditions for the production of micro-capsules were optimized by modulating the percentage of sodium alginate and calcium chloride solutions. Then, the effect of micro-encapsulation with different concentrations of micro-capsules (10, 5, 0% w/w) on the firmness of the dough texture was also investigated as an important factor in the printability of the dough. Finally, the cell viability was evaluated during the printing and baking process (150°C and 180°C for 10 minutes). The results of the microscopic images showed that with the increase in the concentration of sodium alginate and calcium chloride solution, the uniformity and sphericity of the micro-capsule increases. The efficiency of alginate-based micro-encapsulation in this method was 89.41%. The optimal concentration of micro-capsules in order to have the desired printability of baked dough, was reported as 5% w/w. Microencapsulation increased the survival rate of probiotics during 3D printing and baking. The survival percentage of microencapsulated probiotics (T2) after 3D printing and baking (150°C temperature) was 96.86% and 62.58%, respectively. Meanwhile, the survival percentage for the sample containing free cells (T1) was reported 60.77% and 43.05%, respectively. However, no viable probiotic cells were observed in both free and encapsulated cells conditions at 180°C.

    Keywords: Probiotics, Cookies, Microencapsulation, Survival, 3D printing
  • Abdolkhalil Azari, Seied Hossein Hosseini Ghaboos, Seid Mahdi Jafari*, Vahid Erfani Moghadam Pages 201-214

    Increasing and improving the stability of colors in food during processing and also controlling the release until consumption is one of the most important issues and challenges in the use of natural colors in food. Hence, the objective of this study was to produce phytocyanin-containing nanoliposomes coated with chitosan by thin-layer ultrasonic hydration method to increase the stability of phycocyanin and to investigate its physical properties and encapsulation efficiency during storage. In this study, phycocyanin was coated with different concentrations of chitosan (0, 0.1, 0.2, 0.4, and 0.6 mg/mL) and stored at two temperatures (4 and 25° C) for 28 days. Then, to determine the best concentration of chitosan for coating the nanoliposomes, encapsulation efficiency, particle size, and zeta potential tests were performed. The results revealed that by increasing the concentration of chitosan to more than 0.2 mg/mL, no significant change in encapsulation efficiency was observed (p> 0.05). The sample without chitosan had the lowest particle size which was not a significant difference from samples containing 0.2 and 0.4 (p> 0.05). Increasing chitosan in the coating of nanoliposomes has led to increased zeta potential. Finally, a sample containing 0.2 mg/mL chitosan was selected as the best sample. Findings from analyses performed during the storage of nanoliposomes showed that nanoliposomes containing phycocyanin, which did not have any chitosan coating, had the highest encapsulation efficiency. On the other hand, it was found that with increasing storage temperature and storage time, the encapsulation efficiency decreased but the particle size increased. The lowest zeta potential of the samples was related to the phycocyanin-free nanoliposome sample which did not change significantly until the 21st day of storage at 4 °C. Scanning electron microscopy (SEM) images of the samples also confirmed the results of particle measurements.

    Keywords: Nanoliposomes, Phycocyanin, Chitosan, Coating, Thin-layer hydration method - Ultrasound