فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1402)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسینعلی قجری*، نیره حافظی شاهرودی صفحات 1-24
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مطالعه جامعه شناختی احساس امنیت زنان در شهر تهران انجام شده است.

    روش تحقیق: 

    به روش نظریه مبنایی انجام شده است. جامعه مورد مطالعه، زنان خانه دار، شاغل، متاهل و مجرد بالای 18سال شهر تهران هستند. ابزار  جمع آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته است، بعد از انجام 24 مصاحبه داده ها به اشباع رسید، تجزیه و تحلیل داده ها به روش کدگذاری سه گانه؛ باز، محوری و انتخابی انجام شده است.

    یافته ها

    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان پیرامون احساس امنیت منجر به شناسایی و استخراج بالغ بر 664 کدباز، 64 کد محوری و 27 کد گزینشی است که در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر و راهبرد ها قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج به طورکلی نشان می دهد، عوامل متعددی از جمله تامین امنیت اجتماعی، تامین امنیت و سالم سازی شهری، تامین امنیت حوزه های آشنا و حس تعلق محیطی، تامین سلامت اجتماعی، ارتقاء سطح فرهنگی و اخلاقی جامعه، رفع نابرابری های اقتصادی در ایجاد احساس امنیت زنان موثر هستند. همچنین مواردی که زمینه ساز ایجاد احساس امنیت در زنان می گردند عبارتند از: نظارت اجتماعی، آموزش و اطلاع رسانی حقوق اجتماعی شهروندان، وضع قوانین  عدالت محور، تامین عدالت و برابری اقتصادی، توسعه فرهنگی، رفع شکاف های جنسیتی، ایجاد ساختارهای مناسب شهری و تامین سلامت روانی-اجتماعی شهروندان. همین طور حمایت و مشارکت مردمی، نظارت اجتماعی، وجود مراکز تجاری، آموزش توانمندی های دفاعی زنان، وضعیت اقتصادی مناسب و رعایت حقوق اجتماعی زنان از جمله شرایط مداخله گر در بروز احساس امنیت زنان می باشد، پیرامون راهبردهای احساس امنیت زنان نیز می توان به مواردی از قبیل؛ توسعه اقتصادی محله ها، سلامت اجتماعی، افزایش تعاملات اجتماعی زنان اشاره کرد.

    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت زنان، پیامدهای احساس امنیت، نظریه مبنایی
  • احمد ابولی، غلامرضا جعفری نیا*، حبیب پاسالارزاده صفحات 25-46
    زمینه و هدف

    امروزه به علت ظهور آسیب های اجتماعی نوپدید فضای مجازی و رشد روز افزون آنها، همزمان با رشد و گسترش فناورهای نوین، جامعه با مسایل و مشکلات عدیده ای روبرو گردیده است. هدف از این پژوهش، تحلیل اثر آسیب های فضای مجازی بر احساس امنیت اجتماعی است که از نظر نوع هدف یک بررسی کاربردی، از نظر وسعت پهنانگر، از نظر دامنه خرد و از نظر زمانی یک بررسی مقطعی است.

    روش تحقیق: 

    روش تحقیق حاضر، توصیفی و از نوع پیمایشی و همبستگی است. جامعه آماری شامل  افراد بالای 18 سال شهر بوشهر به تعداد153482 نفر بوده که 383 براساس فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. شیوه نمونه گیری، خوشه ای و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. از اعتبار صوری جهت سنجش اعتبار استفاده شده و مقدار آلفای آسیب های فضای مجازی 878/0 و احساس امنیت اجتماعی 920/0 است که از پایایی لازم برخوردارند. داده های حاصل با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (با آزمون مدل معادلات ساختاری) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آسیب های خانوادگی فضای مجازی بر احساس امنیت(21/0-) اثر منفی معناداری دارد، آسیب های سازگاری فضای مجازی بر احساس امنیت(29/0-) اثر منفی معناداری دارد، آسیب های اخلاقی فضای مجازی بر احساس امنیت(20/0-) اثر منفی معناداری دارد و همچنین آسیب های روانی فضای مجازی بر احساس امنیت اجتماعی(22/0-)، اثر منفی معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که آسیب های فضای مجازی می توانند امنیت شهروندان را تهدید کرده و مانع سلامت اجتماعی آنان شوند. بنابراین سیاستگذران و مسیولان باید در راستای پالایش محتویات شبکه های اجتماعی تلاش کنند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، آسیب های اجتماعی، فضای مجازی
  • عطیه عطیه احمدی آذر اردیموسی، لیلا ذوقی* صفحات 47-70
    زمینه و هدف

    یکی از آسیب های روانی- اجتماعی شایع درجوامع کنونی، اعتیاد به اینترنت است که یرای حل این مساله و آسیب های ناشی از آن، لازم است عوامل موثر و مرتبط با آن شناسایی و کنترل شوند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین اعتیاد به اینترنت با هوش فرهنگی و نیازهای بنیادی روان شناختی از طریق تنظیم شناختی هیجان در زنان بود.

    روش تحقیق:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی و در زمره تحقیقات  توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری تمام دانشجویان زن دانشگاه علوم انتظامی تهران در سال 1400 بودند که از بین آنها بر اساس نظر استیونس (1977) تعداد 300  نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس به عنوان گروه نمونه انتخاب و به پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1988) نیازهای بنیادی روا ن شناختی گانیه (2003) تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) و هوش فرهنگی آنگ  و همکاران (2004) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار AMOS22 انجام شد.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی پژوهش دارای برازش مناسب بود (RMSEA = 0.035). هوش فرهنگی و نیازهای بنیادی روان شناختی با تنظیم هیجان رابطه مثبت (به ترتیب با ضرایب استاندارد 9/0 و 10) و تنظیم شناختی هیجان با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی (ضریب استاندارد 84/0-) داشت. بر این اساس، تنظیم شناختی هیجان، رابطه بین هوش فرهنگی و نیازهای بنیادی روان شناختی با اعتیاد به اینترنت را میانجی گری کرد (P<0.05).
     

    نتیجه گیری

    برای کاهش اعتیاد به اینترنت در زنان، باید تمهیداتی درجهت افزایش هوش فرهنگی و تامین نیازهای بنیادی روان شناختی آنها در قالب دوره های آموزشی و خدمات روان شناختی به صورت حضوری، غیرحضوری و اینترنتی (در دانشگاه علوم انتظامی) اندیشید.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، هوش فرهنگی، نیازهای بنیادی روان شناختی، تنظیم شناختی هیجان
  • رضا بیگدلو* صفحات 71-95
    زمینه و هدف

    باستان گرایی به عنوان یکی از جریان های فرهنگی ایرانیان از دوران قاجار در زیست جهان ایرانی پدیدار شده و تا به امروز تداوم یافته است. ایران امروز با کشاکش و بازنمایی گفتمان دوگانه   اسلام - باستان روبه روست که نمود آشکار آن را می توان در فضای مجازی- مانند کانال فیس بوکی خلیج فارس- دید. این گفتمان چنین می نمایاند که فرهنگ ایرانی و فرهنگ اسلامی ناساز و ضد هم اند و ای بسا دومی مایه و پایه تباهی و تیره روزی یکمی است. جدای از دلایل این بازنمایی و پیامدهای سیاسی آن، نوشتار کنونی بر این هدف است تا به بررسی چگونگی اثرگذاری این گفتمان بر نظم و امنیت اجتماعی و انتظامی بپردازد.

    روش

    پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی و تکنیک تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته است. گردآوری داده های زبانی، به روش نمونه گیری هدفمند ترکیبی (طبقه ای و موارد مطلوب) انجام شده است. اسناد (عکس ها، ویدیوها، نوشتارها) بارگذاری شده در این کانال در سال 2018 جامعه آماری پژوهش بوده است.

    یافته ها

    گفتمان دوگانه اسلام - باستان، کردارهای زبانی و شناختی چندی- مانند دسته بندی، دگرپروری، پس سنجی و چهارچوب سازی - را پیش می برد.

    نتیجه گیری

    این کردارها و ویژگی ها به ارزش زدایی فرهنگی، برسازی هویت مقاومت و پرورش خویشتن های افسرده و فضای گفتگوناپذیری را دامن می زنند و از این راه می توانند بنیادهای امنیت اجتماعی و انتظامی- چون پیشگیری اجتماعی، امنیت روانی جامعه، دینداری، به زیستی ذهنی، پیوندهای دوستانه و مهرورزانه، همکاری های مردمی و غیره- را بفرسایند و جامعه فردا را به سوی کنش های سیاسی ستیزه جویانه و پرخاشگری های امنیت زدا بکشانند.

    کلیدواژگان: گفتمان، دوگانه باستان- اسلام، کانال خلیج پارس، ویژگی های شناختی، امنیت
  • رسول افسری* صفحات 97-141
    زمینه و هدف

    هیچ عنصری برای پیشرفت، توسعه و شکوفایی استعدادهای یک جامعه مهمتر از عنصر امنیت و تامین آرامش در جامعه نبوده و توسعه اجتماعی و خلاقیت بدون امنیت مکان ناممکن خواهد بود. همچنین یکی از مولفه های اصلی در سرزندگی فضاهای شهری افزایش مولفه امنیت در آن است. هدف از این تحقیق ارزیابی جامع ابعاد مختلف امنیت در اسکان های غیررسمی و بررسی دیدگاه دو گروه ساکنان این مناطق و ناظران بیرونی می باشد.

    روش تحقیق: 

    برای دستیابی به این هدف از سه نسل رویکرد پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی استفاده شده است. نسل اول دارای 5 مولفه و 44 شاخص، نسل دوم دارای 4 مولفه و 22 شاخص و نسل سوم دارای 4 مولفه و 13 شاخص می باشد. بدین منظور برای تمامی این مولفه ها و شاخص های آنها پرسش نامه طراحی شد و پایایی و روایی همه مولفه ها و شاخص ها سنجیده شد و در مناطق هدف که شامل اسکان های غیررسمی نسیم شهر بود اجرا گردید. حجم نمونه در گروه اول 394 و در گروه دوم 25نفر انتخاب گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که در اکثر شاخص های پژوهش اختلاف معنی داری بین نظر ساکنان درونی و ناظران بیرونی به امنیت در منطقه مورد مطالعه وجود دارد. به نحوی که نظر غالب ساکنان نشان دهنده وضعیت مطلوب امنیت و نظر غالب ناظران تداعی کننده وضعیت نامطلوب امنیت در این مناطق است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بیانگر اختلاف دیدگاه و زوایه نگاه عمیق بین دو گروه ناظران و ساکنان به مولفه امنیت در مناطق اسکان غیررسمی نسیم شهر و به طورکلی در مناطق اسکان غیررسمی است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه های غیررسمی، امنیت، احساس ناظران، ادراک ساکنان
  • مهرانگیز کریمی، مهدی شیدایی ارائی*، اصغر عربیان صفحات 143-174
    زمینه و هدف

    مقنن جمهوری اسلامی ایران نیز از میان مقررات ناظر به حقوق دفاعی متهم، این تحولات مهم را در نظر گرفته و توجه و حمایت از متهم از همان آغاز فرایند کیفری (مرحله کشف جرم) موردنظر قانون گذار قرارگرفته است. قانون آیین دادرسی کیفری با تاثیرپذیری از الگوی جهانی دادرسی عادلانه و استفاده از مطالعات تطبیقی با اتخاذ رویکردهای نوین از نظام دادرسی تفتیشی در مرحله تحقیقات مقدماتی فاصله گرفته است. حفظ امنیت و رعایت حقوق شهروندان پس از رفع مایحتاج اولیه انسانی در درجه نخست اهمیت قرار دارد.

    روش تحقیق: 

    پژوهش حاضر با توجه به ماهیت موضوع و اهداف موردنظر از حیث نوع، کیفی و ازنظر روش، توصیفی و تحلیلی است و مبتنی بر توضیح، تبیین، تشریح و استدلال بر اساس مطالب استخراج شده از منابع می باشد.

    یافته ها

    برقراری عدالت کیفری جز در پرتو برگزاری دادرسی عادلانه مبتنی بر فراهم نمودن حق دادخواهی و دفاع برای متهم ممکن نخواهد بود؛ چراکه عدم توجه به حقوق دفاعی متهم و رعایت نکردن آن ممکن است به مجرمیت بی گناه و آزادی مجرم بیانجامد و اقداماتی که برای ترمیم اخلال در نظم و امنیت عمومی و جلوگیری از تضییع حقوق افراد جامعه صورت می گیرد، نتیجه عکس داده و به اخلال در نظم و تضییع حقوق شهروندان منجر شود.

    نتایج

    حفظ حقوق متهم در دوره تحت نظر در نظام کیفری و حقوق اجتماعی ارتباط تنگاتنگی باهم دارند، زیرا حفظ این حقوق در جهت حفظ کرامت، شخصیت و جایگاه اجتماعی متهم در قانون و اجتماع است و از تخریب شخصیت و جایگاه والای انسانی افراد جلوگیری می کند و درنهایت امنیت اجتماعی را برای شهروندان به ارمغان می آورد.

    کلیدواژگان: متهم، تحت نظر، امنیت، اجتماعی، شهروندی
  • عباس خواجه ای*، نصرالله کهزادی صفحات 175-195
    زمینه و هدف

    مقوله امنیت یکی از اساسی ترین نیازهای حیاتی فردی و اجتماعی می باشد. در قانون اساسی جمهوری اسلامی دفاع از امنیت اجتماعی به عنوان  یکی از مهمترین حقوق شهروندان می باشد و پلیس با هدف ایجاد، ارتقاء و حفظ امنیت اجتماعی تشکیل شده است. هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل عوامل موثر بر احساس امنیت اجتماعی در استان بوشهر می باشد.

    روش تحقیق: 

    این پژوهش از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی  و از نظر ماهیت داده ها از نوع کمی می باشد. جامعه آماری پژوهش افراد 18 سال به بالای مراکز شهرستان های استان بوشهر برابر با 326096 نفر است و حجم نمونه نیز 396 نفر می باشد. تحقیق با روش پیمایش و بهره گیری از تکنیک پرسشنامه صورت پذیرفته است. روش نمونه گیری طبقه ای نامتناسب با حجم  است و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss/23 استفاده شده است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها بیانگرآن است که میزان احساس امنیت اجتماعی در استان بوشهر در سطح متوسط رو به بالا می باشد. از میان ابعاد امنیت اجتماعی، احساس امنیت اخلاقی دارای بالاترین میانگین و احساس امنیت مالی دارای پایین ترین میانگین می باشد. بالاترین میزان احساس امنیت از آن شهروندان جمی و کمترین مربوط به شهروندان برازجانی است. بین متغیرهای: جنسیت، سطح تحصیلات، گروه سنی، وضعیت تاهل، وضعیت شغلی، محل سکونت پاسخگویان با میزان احساس امنیت آنان تفاوت معنادار آماری وجود دارد. بین میزان کنترل نظم و انضباط اجتماعی توسط پلیس و ارزیابی ذهنی فرد از پایگاه اجتماعی خویش با میزان احساس امنیت اجتماعی آنان رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. بین متغیر میزان احساس محرومیت نسبی و میزان احساس امنیت اجتماعی ارتباط معکوس و معناداری وجود دارد. بین میزان استفاده از رسانه های جمعی با میزان احساس امنیت اجتماعی رابطه معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده ضروری است که پلیس سمینارها و همایش های تخصصی در باب امنیت اجتماعی با حضور صاحب نظران و عموم شهروندان با تاکید بر شهرهایی که احساس امنیت در آنها در سطح پایین برآورد شده است، برگزار نماید، استفاده از ابزارهای الکترونیکی مانند دوربین های مداربسته و سیستم های نظارتی و کنترل از راه دور می توانند زمینه ساز ارتقاء احساس امینت اجتماعی گردد. سازماندهی پلیس غیررسمی، پلیس محلات، تهیه بروشورها و کتابچه هایی که دربرگیرنده نکات امنیتی باشد نقش به سزایی در افزایش آگاهی شهروندان و ارتقاء احساس امنیت اجتماعی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، محرومیت نسبی، کنترل اجتماعی، استان بوشهر
|
  • Hosseinali Qajari *, Nayereh Hafezi Shahroudi Pages 1-24
    Background and purpose

    The present research was conducted aimed at sociological study of women's security feeling in Tehran city.

    Method

    The research was carried out using grounded theory. The under study population includes women who are housewives, working, 18+, married and single women in Tehran. The data collection tool is a semi-structured interview, and after conducting 24 interviews, data saturation was achieved. Data analysis has been conducted using open, axial and selective triple coding method.

    Findings

    The analysis of the participants' experiences regarding the security feeling led to the identification and extraction of 664 open codes, 64 central codes and 27 selective codes, which were included in the form of a paradigm model including: causal conditions, background conditions, intervening conditions and strategies.

    Conclusion

    In general, the results indicate that several factors such as providing social security, providing security and urban health, providing security in familiar areas and a sense of belonging to the environment, providing social health, improving the cultural and moral level of society, eliminating economic inequalities contribute to creating security feeling. Also, issues that pave the ground for creating security feeling on the part of women are: social surveillance, training and informing citizens about their social rights, establishing justice-oriented laws, ensuring justice and economic equality, cultural development, eliminating gender gaps, creating suitable urban structures and ensuring the citizens’   psycho-social health. Also, public support and participation, social surveillance, existence of commercial centers, training women with regard to defense capabilities, appropriate economic status and observance of women's social rights are among the interfering conditions in the emergence of security feeling on the part of women. As far as strategies of women's security feeling are concerned, one may refer to strategies such as economic development of neighborhoods, social health, which enhance women’s social interaction.

    Keywords: Security, women’s security feeling, consequences of security feeling, Grounded Theory
  • Ahmad Abouli, Gholamreza Jafarinia *, Habib Pasalarzadeh Pages 25-46
    Background and purpose

    Nowadays, as a result of the emergence of newly emerging social harms of cyberspace and their rising growth, along with the growth and expansion of modern technologies, the society has faced many issues and problems. The present research is aimed at analyzing the impact of cyberspace harms on the social security feeling. In terms of purpose, it is an applied survey, in terms of scope is extensive, in terms of scope is small, and in terms of time is a cross-sectional survey.

    Method

    The research method used is of descriptive, survey and correlation type. The statistical population includes 153,482 persons over 18 years of age in Bushehr city, of which 383 persons were selected as the sample size based on Cochran's formula. Cluster sampling method and self-made questionnaire were the tools for data collection. Face validity was used to measure validity, and the alpha value of cyberspace harms is 0.878 and social security feeling is 0.920, which have the required reliability. The resulting data have been analyzed using descriptive and inferential statistics (via using the structural equation model test).

    Findings

    The findings indicated that cyberspace’s family harms have a significant adverse impact on the security feeling (-0.21), cyberspace compatibility harms have a significant adverse impact on the security feeling (-0.29), cyberspace moral harms have a significant adverse impact on the security feeling (-0.20). The cyberspace psychological harms have a significant adverse impact on the social security feeling (-0.22).

    Conclusion

    The results indicated that cyberspace harms while threatening citizens' safety, may hinder their social health. Therefore, policymakers and officials should make attempts to refine the contents of social netwo

    Keywords: social security, Social security feeling, social harms, Cyberspace
  • Atiyeh Ahmadi Master&#, S Degree, Leila Zoghi * Pages 47-70
    Background and purpose

    One of the most common psychological and social harms in today's societies is internet addiction. In order to solve this problem and the harms emanated from it, identifying and controlling the effective and related factors is essential. In this regard, the present study is aimed at investigating the relationship between Internet addiction and cultural intelligence and basic psychological needs through the cognitive regulation of emotion among women.

    Method

    The present research is of applied type and is among descriptive-correlational researches. The statistical population included all the female students of women’s Police University in Tehran in 2021, among them, according to Stevens (1977), 300 persons were selected as a sample group using the available sampling method, those who were selected filled in Young’s internet addiction questionnaires (1988) Ganiyeh’s basic psychological needs (2003), Garnefski et al.’s cognitive emotion regulation (2001) and Ang et al. (2004) cultural intelligence questionnaires. Data analysis was conducted using Pearson correlation coefficient and path analysis using AMOS22 software.

    Findings

    The proposed research model had a good fit (RMSEA = 0.035). Cultural intelligence and basic psychological needs had a positive relationship with emotion regulation (with standard coefficients of 0.9 and 10, respectively), and cognitive regulation of emotion had a negative relationship with Internet addiction (standard coefficient of -0.84). Accordingly, cognitive emotion regulation mediated the relationship between cultural intelligence and basic psychological needs with Internet addiction (P<0.05).

    Conclusion

    In order to reduce internet addiction among women, measures should be taken in line with enhancing cultural intelligence and meeting their basic psychological needs via holding training courses and  providing in-person , offline and online psychological services (in the Police University).

    Keywords: Internet Addiction, cultural intelligence, Basic Psychological Needs, Cognitive emotion regulation
  • Reza Bigdalo * Pages 71-95
    Background and purpose

    Antiquarianism, as one of the cultural currents of Iranians, has emerged in the Iranian environment since the Qajar era; and has continued until today. Nowadays, Iran is facing the conflict, and the representation of the dual discourse of Islam - antiquity, which can be seen in the cyberspace, e.g. the Facebook channel of the Pars Gulf. This discourse shows that Iranian culture and Islamic culture are incompatible and in contradiction with each other, and that the latter is the source and basis of the ruin and decline of the former. Apart from the reasons for this representation and its political consequences, the present article aims to examine the way this discourse affects order and social security.

    Method

    The research utilized descriptive-analytical method and qualitative content analysis technique. Linguistic data collection has been done by a combined purposeful sampling method (stratified and desirable). The documents (photos, videos, writings) uploaded in this channel in 2018 have been the statistical population of the research.

    Findings

    The dual discourse of ancient-Islam promotes several linguistic and cognitive practices such as categorization, transformation, retrospection, and framing.

    Conclusion

    These actions and characteristics fuel the cultural devaluation, the building resistance identity and the cultivation of depressed selves and the atmosphere of redundancy of dialogue, and in this way they can destroy the foundations of social  and policing security, such as social prevention, psychological security of society, religiosity, mental well-being, friendly and affectionate and people's cooperation and so on; and drag the  prospective society towards aggressive political actions and aggressions aimed at  jeopardizing  and eliminating security.

    Keywords: discourse, ancient-Islam duality, Pars Gulf channel, cognitive features, Security
  • Rasoul Afsari * Pages 97-141
    Background and purpose

      The element of security and providing peace in the society is the most important element for the progress, development and flourishing of the talents of a society, and social development and creativity will be impossible in the absence of the security of the place. Also, one of the main components contributing to the vitality of urban spaces is to enhance the security component in it. The present research aims to comprehensively assess the various dimensions of security in informal settlements and examine the views of two groups of residents of these areas and external observers.

    Method

    To achieve this goal, three generations of crime prevention approach through spaces’ design have been used. The first generation has 5 components and 44 indicators; the second generation has 4 components and 22 indicators; and the third generation has 4 components and 13 indicators. For this purpose, a questionnaire was designed for all these components and their indicators, and the reliability and validity of all components and indicators were measured and implemented in the target areas, which included the informal settlements of Nasim Shahr. The sample size in the first and the second group were 394 and 25, respectively.

    Findings

    The results of the research indicated that there is a significant difference between the opinions of internal residents and external observers regarding security in the under study area in most of the research indicators, in such a way that the dominant opinion of the residents indicates the favorable security situation and the dominant opinion of the observers evokes the unfavorable security situation in these areas.

    Conclusion

    The results of this research show the different views of the two groups - observers and residents- regarding the security component in the informal settlement areas of Nasim Shahr and  in general, in the informal settlement areas.

    Keywords: informal settlements, Security, observers' feelings, residents' perception
  • Mehrangiz Karimi, Mehdi Sheidaeian Araee, *, Asghar Arabian Pages 143-174
    Background and purpose

    The legislator of the Islamic Republic of Iran has also considered these important developments from among the regulations regarding the defense rights of the accused; and paying attention  to and supporting the accused from the very beginning of the criminal process (crime detection) has been taken into consideration by the legislator. Being influenced by international paradigm of fair trial and using comparative studies by adopting new approaches from the investigative procedure system, the law of criminal procedure has moved away from the preliminary investigation stage. Maintaining security and respecting citizens’ rights followed by meeting the basic human needs is of primary importance.

    Method

    Given the nature of the subject and the intended goals, the present research is of qualitative type and descriptive and analytical in terms of method and is based on explanation, expression, description and reasoning based on the materials extracted from the sources.

    Findings

    It will not be possible to establish criminal justice unless one holds a fair trial based on providing the right to petition and defense for the accused; because disregarding the defense rights of the accused and not respecting them may lead to the guilt of the innocent and the freedom of the criminal persons. That is to say, the measures taken to restore the disturbance in the public order and security and prevent the violation of the rights of the members of the society, have adverse consequences and lead to disturbance of order and violation of citizens’ rights.

    Conclusion

    Protecting the rights of the accused in the under-review period in the criminal system and social rights are closely related to each order, because the protection of these rights is aimed to preserve the dignity, personality and social position of the accused in the law and society and prevent the destruction of the personality and high human status of people, and finally brings about social security for the citizens.

    Keywords: Accused, under Surveillance, Security, social, Citizenship
  • Abbas Khajeei *, Abbas Khajehei Pages 175-195
    Background and purpose

    The issue of security is among the individual’s most basic vital and social needs. In the Constitution of the Islamic Republic, defending social security is one of the most important rights of citizens, and the police is formed with the aim of creating, promoting and maintaining social security. The present research aims to investigate and analyze the factors affecting social security feeling in Bushehr province.

    Method

    The present research is of applied type in terms of purpose and of quantitative type in terms of nature of the data. The statistical population of the research includes 326,096 people who are 18+ in the cities of Bushehr province, and the sample size is 396 people. The research was conducted using survey method and the questionnaire technique. The stratified sampling method is disproportionate to the volume and SPSS/23 was utilized for data analysis.

    Findings

    Data analysis indicates that the level of social security feeling in Bushehr province is at an average level with upward tendency. Among the dimensions of social security, the moral security feeling has the highest average and the financial security feeling has the lowest average. The citizens of” Jam” and “Borazjan” have had the highest and lowest level of security feeling, respectively. There is a significant statistically difference between the variables: gender, education level, age group, marital status, employment status, where they live, and the respondents’ security feeling. There is a direct and meaningful relationship between the level of control of social order and discipline by the police and the individual’s subjective evaluation of his/her social base with the level of their social security feeling. There is an inverse and significant relationship between the variable of the relative deprivation feeling and the level of social security feeling. There is no significant relationship between the level of social media use and the level of social security feeling.

    Conclusion

    Given the obtained results, it is essential for the police to hold specialized seminars and conferences concentrating on the issue of social security while experts and citizens are in attendance, emphasizing on the cities wherein security feeling is estimated at a low level. Using electronic tools such as CCTV cameras and surveillance and remote control systems could be the basis for improving social security feeling. Organizing informal police, neighborhood police, preparation of brochures and booklets containing security tips will play a significant role in enhancing citizens’ awareness and improving social security feeling.

    Keywords: Social security feeling, relative deprivation, social control, Bushehr Province