فهرست مطالب

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال چهاردهم شماره 55 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نسیبه عالیقدر، سیف الدین آب برین*، فروغ جلیلی صفحات 1-24

    خیال شاعرانه همواره عرصه‎ های ناشناخته ‎ای را کشف کرده و آن را به رشته کلام می‎کشد؛ دامنه خیال شاعرانه گسترده است. تصاویر در اشعار شاعران منطبق با تجارب شعری آنان، خاستگاه ‎های متنوعی دارند. برخی شهر و زندگی شهری و پدیده های مدرن را منبع الهام خود در تصویرسازی قرار می دهند و برخی دیگر بیشتر طبیعت گرا هستند و گروهی دیگر دین و آیین و...منبع الهام خود قرار می دهند. با این همه در شعر غالب شاعران تنوع در خاستگاه خیال و گستره خیال دیده می‎شود. نکته جالب توجه این است که هر چه صورت های خیال نوتر باشند و مرتبط با عناصر قابل تجربه، به همان اندازه تاثیر و گیرایی بیشتری دارند. در شعر محمدرضا ترکی نیز تنوع خاستگاه های خیال دیده می شود پژوهش حاضر با روش تحلیلی-توصیفی،گستره خیال محمدرضا ترکی و خاستگاه های تصویر در شعر او را مورد پژوهش قرار داده است. نتیجه پژوهش حکایت از آن دارد که الهام از طبیعت در خلق تصویر، عناصر دینی و مذهبی، عناصر مرتبط با زندگی معاصر در شعر او پر رنگ اند و خاستگاه نماد نیز در شعر او اسطوره و تاریخ و دین می باشد.

    کلیدواژگان: محمدرضا ترکی، تصاویر شعری، خاستگاه تصویر، تشبیه، نماد
  • لیلا جواهری، محمدرضا شریف زاده*، مهرداد رایانی مخصوص صفحات 31-56

    زمان به عنوان یکی از مولفه های مهم «روایت»، همواره از مباحث مهم علم «روایت شناسی» بوده و نظریه پردازان این حوزه آن را مورد مداقه قرارداده اند. در این میان «ژرار ژنت» به عنوان تاثیرگذارترین نظریه پرداز درباره زمان متن، نظریه مستقلی درباره عامل زمان و نقش آن در روایت ارایه کرده است که مبتنی بر آن در حرکت از سطح داستان به گفتمان چگونگی دخل و تصرف در زمان به واسطه سه عامل دیرش، ترتیب و بسامد متمایزمی گردد. با نگاهی به نمایشنامه به عنوان متنی دارای ساختار متعارف و متکی بر زمان، که شامل عناصری چون: آشفتگی، کشمکش، پیچیدگی، تعلیق، بحران، فاجعه و فرود می باشد که با ترتیبی معین به دنبال یکدیگر قرارمی گیرند؛ پژوهش حاضر درنظردارد به روش توصیفی و تحلیلی، ضمن بررسی زمان مندی نمایشنامه روایی «دهانی پر ازکلاغ» نوشته «جمشید خانیان» به این سوال پاسخ گویدکه: الگوی زمانی به کارگرفته شده در نمایشنامه «دهانی پر از کلاغ» مبتنی بر رویکرد «ژرار ژنت» چه تاثیری بر زیبایی شناسی ساختاری این اثر دارد؟ از این روی که زمان یکی از مولفه های تاثیرگذار در آثار نمایشی جمشید خانیان است، این مقاله برآنست نشان دهد مبتنی بر رویکرد «ژرار ژنت» زمان مندی خاص به کارگرفته شده در نمایشنامه «دهانی پر ازکلاغ» به عنوان یک روایت، در جهت طرح ریزی و کشف علت مستتر در وقایع و پرداخت ساختار، ایجاد تعلیق و جذابیت نزد مخاطب و عمق و غنابخشیدن به شخصیت ها موثر بوده است.

    کلیدواژگان: ژرار ژنت، ساختارنمایشی، نمایشنامه، دهانی پر از کلاغ
  • برات محمدی*، پروین فیض الله زاده خویی صفحات 57-78
    صور بلاغی از عناصر مهم معناسازی هستند که علاوه بر کارکردهای زبانی در پی آیند معنا تاثیر شگرفی دارند. فردوسی و نظامی چنان بافتی استوار از لفظ و معنی در هم تنیده اند که از یک سوی در غنای زبانی و از سوی دیگر در تقویت معنی بسیار دارای اهمیت است. کنایه یکی از صورت های بیان پوشیده و اسلوب هنری گفتار است و معمولا در شعر شاعران از بسامد بالایی برخوردار است که سخن و شعر نظامی و فردوسی نیز از این قاعده مستثنی نیست. هدف از نگارش این مقاله بررسی تطبیقی کنایه در خسرو و شیرین فردوسی و نظامی است. روش تحقیق به صورت توصیفی - کمی است. نتایج نشان می دهد که تعداد کنایات در خسرو و شیرین نظامی به مراتب بیشتر از کنایات خسرو و شیرین فردوسی است. کنایه از فعل و مصدر در کار نظامی بیشتر است و فردوسی بیشتر از کنایات اسم و صفت بهره گرفته است. بازتاب و بسامد کنایه های رمز، تلویح و تعریض در هر دو اثر کم است. در خسرو و شیرین نظامی این گونه کنایه ها تا حدودی به کارگرفته شده ولی در بیان فردوسی اثری از آنها یافت نشد.
    کلیدواژگان: فردوسی، نظامی، خسرو و شیرین، کنایه
  • آذردخت خطیبی، رحیم طاهر*، رضا فهیمی صفحات 79-102

    فرا داستان به عنوان یکی از رایج ترین انواع داستان های پست مدرنیسم، روشی است که در آن راوی در خلال داستان، فرآیند داستانی بودن داستان و داستان نویسی را ذکر می کند. رضا امیرخانی، رمان نویس برجسته معاصر ایرانی در برخی از رمان هایش رویکردی پست مدرنیستی دارد و می کوشد با روش های مختلف، نوشته هایش را به سوی فرا داستان هدایت کند. نویسندگان این پژوهش با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی به بررسی زیبایی‎شناسی فرا داستان در رمان های امیرخانی پرداخته اند و ضمن تعاریفی از فرا داستان بر مبنای دیدگاه صاحب نظران، شگردهایی را که امیرخانی برای زیبایی فرا داستان به کار گرفته، بررسی کرده اند. این پژوهش می نمایاند که امیرخانی با استفاده شگردهای زبانی مانند: اسامی نشان دار، تکرار، جدانوشتن واژه ها، زبان عامیانه و محاوره ای، چند زبانی و بازی های زبانی و کلامی، و شگردهای ادبی مانند استعاره، تشبیه، کنایه، اقتباس و تقابل در رمان‎هایش سبب زیبایی فرا داستان شده و به نحو احسن از عهده خلق این فرآیند ادبی برآمده است.

    کلیدواژگان: زیبایی‎شناسی، فراداستان، شگردهای زبانی، شگردهای ادبی، رضا امیرخانی
  • محمدامین رجبی، رضا صادقی شهپر*، شهروز جمالی صفحات 103-124

    خودسانسوری اقدامی است که طی آن نویسنده با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی جامعه و به منظور خودسانسوری یکی از اقداماتی است که توسط نویسنده یا شاعر، بنا به دلایلی چون تاثیر قدرت فردی، شرایط اجتماعی، سیاسی، مذهبی و اعتقادی و در پوشش عناوینی مانند خویشتن داری و مصلحت اندیشی، بر روی آثار تولید شده، صورت می گیرد. این اقدام در آثار اغلب نویسندگان دوره مغول دیده می‎شود. عطاملک جوینی و زیدری نسوی از این نویسندگان به شمار می آیند؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی زیبایی‎ شناسانه خودسانسوری در جهانگشا و نفثه ‎المصدور، انجام شده است؛ تا چگونگی زیبایی و مباحث استحسانی خودسانسوری در آثار این دو نویسنده برجسته عصر مغول مشخص شود. روش نگارندگان در این جستار، توصیفی- تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه‎ای است. نتایج نشان می دهد که نویسندگان این دوره با ابهام گویی و به کار بردن صنایع و شگردهایی همچون استعاره، تمثیل، نماد، رمز و کنایه و تکلف و پیچیده گویی، نقش عمده‎ای در زیبایی این پدیده ادبی ایفا نموده اند.

    کلیدواژگان: زیبایی‎شناسی، خودسانسوری، عصر مغول، جهانگشا، نفثه المصدور
  • علی خوشه چین*، نعیمه کیا لاشکی، وجیهه ترکمانی باراندوزی، کورس کریم پسندی صفحات 125-144

    زیبایی شناسی ادبی یکی از مهم ترین و شاخص ترین شیوه های بررسی مفاهیم و مضامین نکات ادبی و تجلی زیبایی های موجود در زبان شعر است که بسیار مورد توجه قرار گرفته است. سطوح آوایی و واژگانی از جمله حوزه هایی است که با توجه به نظریه «هنجار گریزی» می توان آنها را در حیطه زبان مورد بررسی قرارداد. بدین معنا که تحولاتی که در سطح آوایی زبان رخ می دهد در نهایت باعث تشخص سبکی آن درحوزه موسیقایی می شود. بررسی زیبایی شناسی واژگانی نیز در تمایز سبکی شعر شاعران دارای نقشی تعیین کننده است. این مقاله که به شیوه ی توصیفی -تحلیلی انجام شده است به بررسی زیبایی شناسی آوایی و واژگانی در دو اثر برجسته ی اخوان ثالث (از این اوستا - آخر شاهنامه) پرداخته است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که مهدی اخوان ثالث، عدول از قواعد زبان معیار را، به عنوان روشی برای آفرینش مضامین ناب شعری، و ایجاد تمایز سبکی در حوزه های موسیقایی و زبانی برگزیده است. اخوان در زیبایی شناسی آوایی از فرایند هایی همچون: ابدال، اشباح، تسکین، تشدید، حذف و اضافه به زیباترین شکل استفاده کرده است. زیبایی شناختی واژگانی اخوان نیز بیشتر در حیطه های ترکیب سازی و باستانگرایی در حوزه های (اسم - فعل -صفت و حرف) انجام شده است.

    کلیدواژگان: اخوان ثالث، زیبایی شناسی آوایی، واژگانی، هنجارگریزی
  • بیان فروغ کرمانشاهی، محمدرضا قاری*، مجید عزیزی صفحات 145-170

    صور خیال جوهر و ماده اصلی و عنصر ثابت شعر است و چیزی است که از نیروی تخیل حاصل می شود. صور خیال معیار ارزش و اعتبار هنری شعر است. چنانچه بپذیریم که شعر، گره خوردگی اندیشه و عاطفه و خیال در زبانی آهنگین است و خیال عنصر اصلی شعر، در آن صورت به میزان اهمیت عنصر خیال در عرصه شاعری پی خواهیم برد.یکی از زیباترین عناصر خیال استعاره است که اگر چه انواعی دارد اما در این مقاله سعی شده به طور کلی تحت عنوان استعاره مصرحه و استعاره مکنیه بررسی شود و میزان تصویرپردازی با این عنصر در منظومه ها مشخص شود.شاعر برای بیان احساسات خود کلی ترین عنصر خیال یعنی استعاره را برمی گزیند. بر این اساس، سه منظومه عاشقانه که تا حدود زیادی از نظر موضوع و موقعیت و تصویر های عاشقانه شبیه هستند، انتخاب شده تا عنصر استعاره در آنها مورد بررسی قرار گیرد تا بدانیم در این منظومه ها در شرایط مختلف که در داستان پیش می آید تا چه حد شاعران تصمیم گرفته اند از عنصر استعاره برای رساندن منظور خود استفاده کنند؟در این تحقیق سه منظومه عاشقانه به روش توصیفی - تحلیلی موردمطالعه قرار گرفته و سیر و تحول صور خیال از قرن چهارم تا قرن هشتم بررسی شده است. همچنین نمودار آماری از عناصر خیال تهیه شده است .

    کلیدواژگان: استعاره، صور خیال، ویس ورامین، خسرو و شیرین، گل و نوروز
  • ماه منظر ملایی، کیمیا تاج نیا*، نعمت اصفهانی عمران صفحات 171-196
    گفتگو در آثار معروف و مشهور شاعران و نویسندگان پارسی از گذشته تاکنون به انحای مختلف، رواج داشته است. در شاهنامه، گفتگو به طور کلی به دو صورت، گفتگوی رودروی و دیگر گفتگوی دورادور صورت گرفته است که هرکدام از این نوع گفتگوها با اشخاص گوناگون و با اهداف و چشم اندازهای خاصی انجام شده است. گفتگوهای هر داستان، بیانگر شخصیت های آن داستان است و از طریق گفتگوهاست که می توان به زوایای پنهان شخصیت های حکایات دست یافت. داستان عشق زال به رودابه یکی از مهم ترین داستان های عاشقانه شاهنامه فردوسی است؛ زیرا حاصل این عشق به دنیا آمدن رستم، قهرمان بزرگ شاهنامه است. نویسنده در این پژوهش درصدد آن است تا هنجارگریزی نحوی را با نگرشی توصیفی- تحلیلی و ابزار کتابخانه ای در دیالوگ های عاشقانه در داستان زال و رودابه بررسی نماید. همچنین به بررسی نوآوری و هنجارگریزی در سطح نحوی آن بپردازد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که فردوسی در داستان زال و رودابه با استفاده از هنجارگریزی نحوی، زبان خود را از زبان هنجار، متمایز ساخته و به نوعی باعث برجسته سازی در سروده خود شده است. فردوسی در این نوع هنجارگریزی، ساختار حاکم بر زبان را به هم ریخته و از امکانات دستوری زبان برای برجسته نمودن، بهره برده و درصدد آفرینش در این حوزه شده است.
    کلیدواژگان: شاهنامه، داستان زال و رودابه، فردوسی، هنجارگریزی نحوی
  • علی آسمند جونقانی* صفحات 197-224

    یکی از زیرشاخه های انواع ادب غنایی در فارسی حبسیه یا زندان نامه است. مسعود سعد از بین شاعران ایران بیشترین حبسیه را دارد. اشعار حبسیه او در بافت کلام، بیانگر لحن های متنوعی است که در زیبایی شناختی و فضاسازی پیام او نقش بسزایی دارد. عناصر سازنده لحن های متفاوت در حبسیه ها به علت خلق وخوی خاص و جزییات ساختاری در بافت کلامی مسعود سعد، در ایجاد ارتباط با خواننده و زیبایی شناختی شعرش تاثیر گذاشته است. هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر در ایجاد لحن و انواع آن در حبسیه های مسعود سعد است. در این تحقیق با ابزارهای کتابخانه ای به روش توصیفی تحلیلی، عوامل فکری، عاطفی، ادبی و زبانی لحن ساز که در تنوع لحن در شعر او موثر بوده را موردبررسی قرار داده ایم و به این نتیجه دست یافتیم که عناصر متعددی همچون صور خیال، موسیقی درونی، بیرونی و کناری، اصوات و آواهای مناسب حبسی، قالب های قصیده و قطعه، وزن، واژگان، هجاها و الگوی ساختاری از عوامل ایجاد لحن در حبسیه های مسعود سعد هستند و او در ساخت حبسیه ها انواع لحن انتقادی، اعتراضی، دادخواهانه، پرخاشگرانه، گلایه آمیز، اندوهگینانه، عاجزانه و... را استفاده کرده است. این تنوع لحن در زیبایی شناختی و میزان توفیق در انتقال پیام تاثیر داشته و او را متمایز از دیگران ساخته به همین دلیل بدون درک نوع لحن، فهم معنی و ساختار شعر او با مشکل مواجه می شود.

    کلیدواژگان: لحن، حبسیه، مسعود سعد، زیبایی شناختی، موسیقی
  • زهرا بیاتیانی، حمیدرضا اردستانی رستمی*، فرزانه یوسف قنبری، نصرالله امامی صفحات 225-248

    مقالات شمس کتابی است حاوی اندیشه ها و تفکرات عرفانی که شامل مباحثی درباره تصوف و عرفان می باشد که به وسیله مریدان شمس، جمع آوری شده است. نویسنده در این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی درصدد آن است تا به بررسی و تحلیل استعاره های مفهومی در این کتاب بپردازد. زبان شناسی شناختی بر تجربه های جسمانی در فرایندهای ذهنی و پیوند ذهن و زبان تاکید دارد. هدف از این پژوهش درک و تبیین پیوندهای ذهن و زبان شمس تبریزی در مقالات با کمک نظریه استعاری شناختی است. واکاوی موضوع بیانگر آن است که زبان در قالب نظام های استعاری به جهان بینی شمس، پیوندی تنگاتنگ دارد. آنچه این پیوند را مستحکم می سازد، نگاشته شدن طرح واره های تصاویری ذهن بر اصول کلی جهان بینی شمس و سامان یافتگی نگاشته های استعاری و شبکه های منسجم از استعاره ها بر محور الگوی شناختی کلان است که در نظامی از تناظرها جنبه های ناشناخته جهان بینی شمس را روشن تر می سازد. نگاهی کلی به استعاره های مفهومی در مقالات شمس نشان می دهد. نظام استعاری مقالات شمس، مشابه نویسندگان عارف هم عصر خود است. در تقریرات شمس، اتگار فقط حوزه مقصد، حرف و سخن است که گاهی در قالب شییی شکستنی و گاهی در قالب یک گیاه و گاهی در ارتباط با رنگ، مفهوم سازی شده است به نحوی که ناخودآگاه بودن حکایت ها و تمرکز نداشتن شمس نسبت به یک موضوع واحد از جمله عواملی است که باعث شده سبک وی در مفهوم سازی های استعاری نسبت به دیگران متمایز گردد.

    کلیدواژگان: استعاره مفهومی، شمس تبریزی، مقالات، عرفان
  • نرگس ایرجی*، جواد مهربان قزلحصار، مجید تقوی بهبهانی صفحات 249-276

    مسیله ی پژوهش حاضر، کشف وجوه ادبیت در فیلمنامه ی هزاردستان به عنوان مشهورترین اثر علی حاتمی است. حاتمی یکی از تاثیرگذارترین شخصیتهای سینمای ایران است که روایتها و گفت وگوهای منحصربه فرد فیلمنامه هایش در تاریخ سینمای ایران کمنظیر؛ بلکه بینظیر است. تا جایی که حتی برخی از دیالوگ ها (گفتوگوها) و مونولوگها (تک گوییهای) آثار وی به صورت ضربالمثل نیز در آمده است و به وضوح ردپای گفت وگوهای بی همتا و بیبدیل آثار وی را باید در حوزه ی ادبیات کلاسیک ایران جستوجو کرد. به منظور حل مسیله و نیل به هدف آن، با روشی توصیفی-تحلیلی ادبیت دیالوگ های هزاردستان حاتمی از دو جنبه بررسی شده است: نخست جنبه های بهره مندی نویسنده از فنون بلاغی و زیبایی شناسانه ی ادبی مورد مطالعه قرار گرفته و از دیگر سو، با استفاده از نظریه ی بینامتنیت، جنبه های وام گیری این اثر از ادبیات کلاسیک واکاوی شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که در وهله ی نخست، ادبیت متن دیالوگمحور هزاردستان معلول بهره مندی نویسنده از انواع فنون ادبی لفظی و معنوی؛ همچون استعاره/ جانداران گاری، تشبیه، کنایه، واج آرایی، سجع و جناس است. در مرحله ی بعد مشخص شد که هزاردستان با استفاده از بینامتنیت صریح و غیرصریح با گنجینه ی ادبیات ایرانزمین در پیوند است. نثر هزاردستان، به مانند نثرهای کلاسیک ادبی، خطابگونه است و در عین حال از منظر سبک نگارش یکدست نیست و تحت تاثیر آثار فاخر گوناگون قرار داشته است؛ به نحوی که از نثر بیهقی تا نثردورهی قاجار، از شاهنامه تا اشعار مشروطه خواهان، تا ضرب المثلها و اشعار و ترانه های جاری در ادبیات عامه، همه و همه در آثار او قابل رویت است.

    کلیدواژگان: فیلم نامه، هزار دستان، زبان، ساختار زبان
  • عباس صیادی دریاکناری، مجید عزیزی*، شاهرخ حکمت صفحات 277-300

    تشبیه از جمله صور خیالی است که در ادبیات کودک به ویژه شعر کاربرد بسیاری دارد. در میان ارکان تشبیه مشبه به و وجه شبه از اهمیت بیشتری برخوردارند؛ زیرا مشبه به جنبه تخیل گوینده را نشان می دهد و وجه شبه نیز مبین رابطه ای مشترک در میان دو رکن مشبه و مشبه به است که غالبا در هر دو به شکل یکسانی وجود ندارد. در این پژوهش، اشعار ناصر کشاورز و افسانه شعبان نژاد از نظر قلمرو مشبه به و نوع وجه شبه از نظر کارکردی و تصویری مطالعه شده و نتیجه این است که بیشترین مشبه به های شعبان نژاد شامل عناصر طبیعت تشکیل می دهد و بیشترین مشبه به های کشاورز شامل عناصر طبیعت و حیوانات هستند. از نظر وجه شبه نیز هر دو شاعر بیشتر از وجه شبه تصویری استفاده کرده اند و کارکرد و تحرک در وجه شبه ها کمتر مورد نظر بوده است. از اینرو می توان نتیجه گرفت از نظر هر دو شاعر، یکی از اهداف شعر کودک تصویرسازی از طبیعت و عناصر مربوط به آن است.

    کلیدواژگان: افسانه شعبان نژاد، ناصر کشاورز، شعر کودکان، وجه مشبه، مشبه به
  • معصومه اسدزاده، فرهاد فلاحت خواه*، نجیبه هنرور صفحات 343-383
    در این پژوهش، ضمن تعاریف جامع و روشن از عناصر داستانی، به شیوه ی توصیفی-تحلیلی به «بررسی شیوه داستان پردازی و ساختار روایی مثنوی های خلدبرین، ناظر و منظور و فرهاد و شیرین وحشی بافقی و تطبیق آن با معیارهای داستان پردازی ادب معاصر» پرداخته شده است . یافته های پژوهش نشان می دهد در آثار وحشی، عناصر داستانی در خدمت پیشبرد داستان ها به کار گرفته شده اند و طرحی مبتنی بر روابط علی، آنها را از آغاز تا پایان، استحکام می بخشد. از این رو سلسله منظم حوادث و روابط علی و معلولی بین آنها، خواننده را ترغیب به ادامه داستان می کند؛ وحشی بافقی در سرودن فرهاد و شیرین به کیفیت عناصر و انسجام آن بیشتر از منظومه های دیگر نظر داشته است. در بررسی شیوه داستان پردازی، کیفیت بهره گیری از عناصری چون: طرح، شخصیت پردازی، مناظره و گفتگو، زاویه دید، درون مایه و در ساختار روایی، ابزارهایی چون: توصیف، تغییر در زاویه دید، کشمکش، گره افکنی، تنوع در گفتگو، صحنه پردازی و شیوه هایی از این نوع، از دیدگاه داستان پرداری معاصر مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: وحشی بافقی، ناظر و منظور، فرهاد و شیرین، خلد برین، داستان پردازی
|
  • Nasibe Alighadr, Seif Addin Abbarin *, Forugh Jalili Pages 1-24

    Poetic imagery always discovers unknown realms and draws them into the realm of words; The vaste of poetic imagery is wide in poems . The imagery of poets according to their poetic experiences have a various origins. Some people use the city and urban life and modern phenomena as their source of inspiration in imagery, while others are more emphasis to nature and elements of nature, and some poets use religion as a source of inspiration in imagery. However, in the poetry of most poets, diversity is seen in the origin of imagery and the scope of imagery. But in this regard the images is a new have a effectiva than and interest than others. the variety of imaginary origins can be seen In Mohammad Reza Torki's poems. Because of this,effefort to be appear the roots of imagery in Torkis poem. The result of the research indicates that the inspiration of nature in the creation of the images, religious and religious elements and elements related to contemporary life are colorful in his poetic imagery and the origin of the symbol in his poetry is myth, history and religion.

    Keywords: Mohammad Reza Torki, Poetic imagery, roots of imagery, simile, symbol
  • Leila Javaheri, MohammadReza Sharifzade *, Merdad Rayani Makhsos Pages 31-56

    Time, as one of the important components of "narrative", has always been one of the important topics of the science of "narrative" and the theorists of this field have discussed it. In the meantime, "Gerard Genet", as the most influential theoretician about the time of the text, has presented an independent theory about the factor of time and its role in the narrative, order And it is often distinguished. Looking at the play as a text with a conventional structure and relying on time, which includes elements such as: confusion, conflict, complexity, suspense, crisis, disaster, and landing, which follow each other in a certain order; The present research intends to use a descriptive and analytical method, while examining the temporality of the narrative play "Dehani Per Ya Kalagh" written by "Jamshid Khanian", to answer the question: what effect does the temporal model used in the play "Dahani Per Ya Kalagh" based on the approach of "Gerard Genet" have on Does this work have a structural aesthetic? Since time is one of the influential components in Jamshid Khanian's dramatic works, this article aims to show, based on the approach of "Gerard Genet", the special temporality used in the play "The Crow's Mouth" as a narrative, in order to plan and discover the hidden cause in The events and payment of the structure, creating suspense and attractiveness for the audience and adding depth and richness to the characters have been effective.

    Keywords: Gerard Genet, structural drama, Play, mouth full of crows
  • Parvin Faizullahzade Hkhoii Pages 57-78
    Rhetorical forms are important elements of semantics that, in addition to linguistic functions, have a tremendous effect on the outcome of meaning. Ferdowsi and Nezami are so intertwined with word and meaning that on the one hand in linguistic richness and on the other hand reinforcement of meaning is very important. Irony is one of the forms of expression and artistic style of speech and usually has a high frequency in the poetry of poets, and military and Ferdowsi speech and poetry are no exception to this rule. The purpose of writing this article is a comparative study of irony in Khosrow and Shirin Ferdowsi and Nezami. The research method is descriptive-quantitative. The results showed that the number of allusions in Khosrow and Shirin Nezami is far more than the allusions of Khosrow and Shirin Ferdowsi. The irony is more than the verb in the military work and Ferdowsi has used the irony of the name and adjective more in this. The reflection and frequency of cryptic allusions, implication and elaboration are low in both works, its percentage is very low in Khosrow and Shirin Nezami, but no frequency was found in Khosrow and Shirin Ferdowsi.
    Keywords: Ferdowsi, Nezami, Khosrow, Shirin, irony
  • Azardokht Khatibi, Rahim Taher *, Reza Fahimi Pages 79-102

    As one of the most common types of postmodern stories, metafiction is a way in which the narrator mentions the process of being a story and story writing during the story. Reza Amirkhani, a prominent contemporary Iranian novelist, has a postmodernist approach in some of his novels and tries to direct his writings to the beyond through different methods. The authors of this research have investigated the aesthetics of metafiction in Amirkhani's novels by relying on the descriptive-analytical method, and in addition to definitions of metafiction and aesthetics based on the opinions of experts, they have examined the methods used by Amirkhani for the beauty of metafiction. This research shows that Amirkhani's use of language tricks such as marked names, repetition, separate writing of words, colloquial and colloquial language, multilingualism and language and verbal games, and literary tricks such as metaphor, simile, irony, adaptation and contrast in his novels cause The beauty has become a myth and it has been successfully created by the creation of the myth.

    Keywords: aesthetics, metafiction, language tricks, literary tricks, Reza Amirkhani
  • MohammadAmin Rajbi, Reza Sadeghi Shahpar *, Shahrooz Jamali Pages 103-124

    Self-censorship is an action during which the author takes into account the political and social conditions of the society and for the purpose of self-censorship, it is one of the actions taken by the author or poet, based on reasons such as the influence of individual power, social, political, religious and belief conditions and under the cover of titles such as Self-restraint and expediency are applied to the produced works. This action can be seen in the works of most authors of the Mughal period. Attamalek Joyni and Zaydri Nesvi are among these writers; Therefore, the present research was conducted with the aim of aesthetic investigation of self-censorship in Jahangasha and Naftha al-Masdoor; In order to clarify the beauty and self-censorship topics in the works of these two prominent writers of the Mongol era. The authors' method in this essay is descriptive-analytical and based on library studies. The results show that the authors of this period have played a major role in the beauty of this literary phenomenon by being ambiguous and using techniques and techniques such as metaphor, allegory, symbol, code and irony, and complexity.

    Keywords: aesthetics, self-censorship, Mughal era, Jahangasha, Naftah al-Masdoor
  • Ali Khooshechin *, Naeeme Kia Lashaki, Vajihe Torkamani Barandoozi, Koros Karimpasandi Pages 125-144

    Literary aesthetics is one of the most important and significant methods of investigating the concepts and themes of literary points and the manifestation of the beauties in the language of poetry, which has been given a lot of attention. Phonetic and lexical levels are among the areas that can be investigated in the language field according to the theory of "norm avoidance". This means that the developments that occur in the phonetic level of the language ultimately cause its stylistic identification in the musical field. Examining lexical aesthetics also has a decisive role in distinguishing the style of poets' poetry. This article, which is done in a descriptive-analytical way, is devoted to the investigation of phonetic and lexical aesthetics in two prominent works of the Third Brotherhood (from this Avesta - the last of the Shahnameh). The obtained results indicate that Mehdi Akhwan Al-Talihi chose deviation from standard language rules as a method for creating pure poetic themes and creating stylistic distinction in musical and linguistic fields. In phonetic aesthetics, Akhwan has used processes such as: Abdal, ghosts, relief, intensification, deletion and addition in the most beautiful way. The lexical aesthetic of Akhwan has also been done mostly in the areas of composition and archaism in the fields of (noun-verb-adjective and letter).

    Keywords: Akhwan sales, phonetic aesthetics, Vocabulary, norm deviation
  • Bayan Foroughkermanshahi, Mohammadreza Ghari *, Majid Azizi Pages 145-170

    Imagination is the essence and the main substance and constant element of poetry and it is something that comes from the power of imagination. Imagination is the measure of artistic value and validity of poetry. If we accept that poetry is the entanglement of thought, emotion and imagination in a melodious language, and that imagination is the main element of poetry, then we will realize the importance of imagination in the field of poetry. One of the most beautiful elements of imagination is metaphor, which has many types but In this article, it is tried to be investigated in general under the title of Masraha metaphor and Makaniyeh metaphor and to determine the amount of imagery with this element in the poems. To express his feelings, the poet chooses the most general element of imagination, i.e. metaphor. Based on this, three romantic poems which are similar in terms of theme, situation and romantic images have been chosen to examine the element of metaphor in them in order to know that in these poems, in different situations that occur in the story, To what extent have the poets decided to use the element of metaphor to convey their meaning? In this research, three love poems have been studied in a descriptive-analytical way, and the evolution of the images of fantasy from the 4th century to the 8th century has been examined. Also, a statistical chart of imaginary elements has been prepared,

    Keywords: metaphor, Imagination, Weis, ramin, Khosrow, Shirin, Gol, Nowruz
  • Kimia Tajnia, Nemat Esfahani Omran Pages 171-196
    Conversations have been prevalent in the famous works of Persian poets and writers from the past until now in different ways. In the Shahnameh, the conversation is generally done in two ways, the face-to-face conversation and the distant conversation, and each of these conversations is done with different people and with specific goals and perspectives. The dialogues of each story express the characters of that story and it is through the dialogues that one can reach the hidden angles of the characters of the stories. The story of Zal's love for Rudaba is one of the most important love stories of Ferdowsi's Shahnameh. Because the result of this love is the birth of Rostam, the great hero of Shahnameh. In this research, the author is trying to investigate the syntactic norm avoidance with a descriptive-analytical approach and a library tool in romantic dialogues in the story of Zal and Rudaba. Also, investigate innovation and norm avoidance at its syntactic level. The results of the research show that Ferdowsi, in the story of Zal and Rudabeh, has distinguished his language from the standard language by using syntactic avoidance and has somehow made his poem stand out. In this type of norm avoidance, Ferdowsi messed up the structure governing the language and used the grammatical features of the language to highlight, and tried to create in this field.
    Keywords: Shahnameh, the story of Zal, Rudaba, Ferdowsi, Syntactic Deviation
  • Ali ASMANDJUNEGANI * Pages 197-224

    One of the sub-branches of Ghanaian literature in Persian is Ḥabsiyeh or prison name. Among Iranian poets, Masoud Saad has the most imprisonment. His poetry of imprisonment in the context of words expresses various tones that play a significant role in creating atmosphere and conveying his message. The constituent elements of different tones in Abyssinia have influenced the connection with the reader and the aesthetic of his poetry. The purpose of this research is to investigate the effective factors in creating tone and its types in Masoud Saad's habisiyeh. In this research, we have investigated the factors that were effective in the variety of tone in his poetry with library tools using descriptive and analytical method, and we have come to the conclusion that many elements such as images, music, sounds and tones suitable for confinement, weight, vocabulary, from The factors that create the tone in Masoud Saad's imprisonments are: he has used protesting, aggressive, complaining, sad, helpless, etc. tones in making his imprisonments. This variety of tone has an effect on his success in conveying the message, for this reason, without understanding the type of tone, it is difficult to understand the meaning and structure of his poetry

    Keywords: Tone, Imprisonment, Masoud Saad, Aesthetic, music
  • Zahra Bayatiani, HamidReza Ardestani Rostami *, Farzaneh Yousef Ghanbari, Nasrollah Emami Pages 225-248

    Shams's essays is a book containing mystical thoughts and thoughts, which includes discussions about Sufism and mysticism. Cognitive linguistics emphasizes physical experiences in mental processes and the connection between mind and language. The purpose of this research is to understand and explain the connections between Shams Tabrizi's mind and language in his articles with the help of cognitive metaphor theory. The analysis of the topic shows that language in the form of metaphorical systems has a close connection with the worldview of Shams. What makes this connection strong is the writing of the visual schemas of the mind on the general principles of Shams' worldview and the organization of metaphorical writings and coherent networks of metaphors on the axis of the macro-cognitive model.. It shows a general view of conceptual metaphors in Shams's articles. The metaphorical system of Shams's articles is similar to his contemporary mystical writers. In Shams' narrations, Etgar is only the domain of destination, words and speech, which is conceptualized sometimes in the form of a breakable object, sometimes in the form of a plant, and sometimes in relation to color, in such a way that the unconsciousness of the anecdotes and Shams' lack of focus on a The single subject is one of the factors that made his style stand out from others in metaphorical conceptualizations.

    Keywords: conceptual metaphor, Shams Tabrizi, Articles, mysticism
  • Narges Iraji *, Javad Mehraban Ghezelhesar, Majid Taghavibehbahani Pages 249-276

    The problem of the present research is to discover the aspects of literature in the script of Hazardastan as the most famous work of Ali Hatami. Hatami is one of the most influential characters in Iranian cinema whose unique narratives and dialogues in his scripts are unparalleled in the history of Iranian cinema. But it is unique. To the extent that even some of the dialogues and monologues of his works have become proverbs, and clearly the traces of unique dialogues of his works should be searched in the field of Iranian classical literature. In order to solve the problem and achieve its goal, with a descriptive-analytical method, the literature of Hatami's thousand-hand dialogues has been examined from two aspects: firstly, the aspects of the author's use of rhetorical and aesthetic literary techniques have been studied, and on the other hand, using the theory of intertextuality Borrowing aspects of this work from classical literature have been analyzed. The results of the present research show that, first of all, the literature of the dialogue-oriented text of Hazar Dastan is due to the author's benefit from all kinds of verbal and spiritual literary techniques; It is like a metaphor/animation, simile, irony, alliteration, sarcasm and pun. In the next stage, it was found that Hazardastan is connected with the treasure of Iranian literature using explicit and implicit intertextuality.

    Keywords: Screenplay, thousand hands, language, language structure
  • Abbas Sayadi Daryakenari, Majid Azizi *, SHAHROKH HEKMAT Pages 277-300

     Simile is one of the imaginary images that is used a lot in children's literature, especially poetry. Among the elements of simile, likeness and simile are more important because simile shows the speaker's imagination, and simile also shows a common relationship between the two elements of simile and simile, which often does not exist in the same way in both. . In this research, the poems of Nasser Keshavarz and Afshana Shabannejad have been studied in terms of the realm of similes and the type of similes in terms of functionality and imagery, and the result is that the most similes of Shabannejad include elements of nature and the most similes of Keshavarz They include nature and animals Also, both poets have mostly used the pseudo-image aspect and the function and mobility in the aspect of pseudo-images have been less desired, therefore it can be concluded that according to both poets, one of the goals of children's poetry is to depict nature and elements. It is related to it. 

    Keywords: Shaban Nejad Keshavarz, children's poetry, likeness
  • Masumeh Asadzade, Farhad Flahatkhah *, Najibeh Honarvar Pages 343-383
    In this research, in addition to comprehensive and clear definitions of story elements, in a descriptive-analytical way, "examining the style of storytelling and the narrative structure of the Masnavis of Khaldbarin, Nazer, Manzoor, Farhad, and Shirin Vahshi Bafghi and comparing it with the standards of contemporary literature" . The findings of the research show that in the wild works, story elements are used to advance the stories, and a design based on causal relationships strengthens them from the beginning to the end. Therefore, the orderly series of events and causal relationships between them encourage the reader to continue the story; In composing Farhad and Shirin, Vahshey Bafghi paid more attention to the quality of elements and its coherence than other poems. In examining the style of storytelling, the quality of using elements such as: plot, characterization, debate and conversation, point of view, theme, and in the narrative structure, tools such as: description, change in point of view, conflict, knotting, diversity in dialogue, staging and methods of This type is examined from the point of view of contemporary storytelling.
    Keywords: Vahzeh Bafghi, Nazer, Manzoor, Farhad, Shirin, Khaled Brin, Storytelling