فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 62 (بهار 1402)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 62 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم برزگر*، علی شهیدی نیا صفحات 3-26
    "دوستی" از جمله مقولات برجسته تاریخ اندیشه سیاسی است. پژوهش های انجام شده، عمدتا بررسی دیدگاه نظری اندیشمندان این حوزه در متون پیشین و معاصر بوده است. مطالعه این مقوله در اندیشه سیاسی انقلاب اسلامی ایران و دولت های برآمده از آن مغفول مانده است. یکی از ادعاهای محوری انقلاب اسلامی، ایجاد فضای دوستی، احترام به کرامت انسان و عدم تبعیض است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مورد تاکید قرار گرفته و دولت ها موظف به تحقق آن هستند. اما بررسی دیدگاه دولت های برآمده از انقلاب نشانگر ابهام در پرداختن به این ادعا بوده است. براین اساس هدف پژوهش پرداختن به این پرسش است که نگاه سید محمد خاتمی به عنوان رییس دولت اصلاح طلبی در ایجاد فضای دوستی در جامعه متکثر ایران چگونه بوده است؟ در پاسخ به پرسش پژوهش با بهره گیری از رهیافت تفسیری شلایرماخر، همچنین با بهره گیری از مطالعات اسنادی، نگاه خاتمی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش که بر مبنای شاخص های برابری انسانی، تفاوت پذیری، دیگرپذیری، مسیولیت در برابر دیگری، بخشودن و امید به آمدن دوستی در دستگاه نظری دریدا مورد ارزیابی قرار گرفته، نشان می دهد نگاه خاتمی به سیاست دوستی دریدا نزدیک بوده و از الگوی دوستی "شبه دریدایی" پیروی کرده است.
    کلیدواژگان: دوستی، تفاوت، دیگری، خاتمی، دولت اصلاح طلبی، جمهوری اسلامی ایران
  • جمشید کریمی، حسن بادینی*، بختیار عباسلو صفحات 27-46
    موضوع این پژوهش بررسی نقش و جایگاه عدالت توزیعی در فرایند قانونگذاری و تکوین حقوق مدنی ایران است. سوال اصلی مقاله این است که مولفه عدالت توزیعی چه تاثیری در فرآیند تقنین در حقوق مدنی ایران داشته است. فرضیه پژوهش این است که عدالت توزیعی یکی از اصلی ترین مولفه های برساختن یک جامعه از نظر ساختاری عادلانه است، و در این میان، ساختار حقوق یکی از عمده ترین حوزه هایی است که باید دارای مبنای عادلانه باشد، و در همین راستا، بخش های متعددی از حقوق مدنی ایران با التفات به معیار و ضابطه عدالت توزیعی تدوین و تقنین شده است که می تواند عدالت را در جامعه ایران نهادینه کند. این پژوهش با بررسی و تدقیق در مبانی و تعاریف عدالت توزیعی، این معیار را در دو حوزه حقوق مدنی، از جمله قوانین ارث، و قوانین کار، و روابط کارفرمایی- کارگری، بررسی کرده است و با مطالعه کوتاهی در سیر تاریخی آنها و فلسفه تقنینی شان، به این نتیجه رسیده است که این حوزه های حقوق مدنی با عطف توجه به ضابطه اجرای عدالت توزیعی در جامعه تنظیم شده است. طبق یافته های این پژوهش در فلسفه قانونگذاری این حوزه ها، مبانی عدالت توزیعی دخیل بوده و مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است. بدین لحاظ، قواعد حقوقی برآمده از این قوانین می توانند مبنایی باشند برای توزیع عادلانه منابع و فرصت ها، تا ساختار اجتماعی به شکلی تکوین پیدا کند که شهروندان بتوانند فرصت های زیست عادلانه را از دست ندهند. روش تحقیق در این مقاله کیفی توصیفی-تحلیلی و روش جمع آوری داده ها کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: عدالت توزیعی، حقوق مدنی، انصاف، فقر، توزیع درآمد، ارث، حقوق کار، عقد اجاره
  • مژگان کیوانی فر، علی بابائی مهر*، حسین فروغی نیا صفحات 47-66
    از جمله مهم‏ترین وظایف دیوان عدالت اداری پس از انقلاب اسلامی، تفسیر قوانین عادی در حوزه‏ حقوق اداری است که در فرآیندها و سازوکارهای این نهاد تبلور پیدا می‏کند و در امتداد تحقق عدالت اداری که آرمان اصلی این نهاد است، قرار می‏گیرد؛ آرمانی که قضاوت را با امر اجتماعی و سیاسی پیوند می‏دهد. در تحقیق حاضر، از یک سو ضرورت تشکیل دیوان عدالت اداری و صلاحیت این نهاد بررسی شده و از سوی دیگر، در حوزه‏ی اجرایی تفسیر قوانین عادی، با توجه به اصول حاکم، چگونگی این اجرایی شدن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در نگاه نخست به نظر می‏رسد که دیوان عدالت اداری هنوز به اصول کلی نظارت قضایی، یعنی قانونی بودن و خروج از صلاحیت، محدود است و کمتر به اصول مدرن در ارتباط با اتخاذ تصمیمات اداری توجه می‏کند. با این وجود، سازوکارهای تفسیر قوانین عادی در حوزه‏ی حقوق اداری بر کارآمدی دیوان عدالت اداری دلالت دارند. نتایج تحقیق نشان می‏دهد، دیوان عدالت اداری، با توجه به فلسفه‏ وجودی آن در قانون اساسی و نیز بر اساس تجارب عدیده‏ خود در عمل، توانسته است به طور مستمر به تفسیر قوانین عادی دست زده و اصول حاکم بر این تفسیر را بر اساس اصل عدالت‏خواهی ارایه دهد. روش تحقیق در مقاله‏ حاضر، گردآوری داده‏ها بر اساس روش کتابخانه‏ای و تحلیل این داده‏هاست.
    کلیدواژگان: دیوان عدالت اداری، قوانین عادی، تفسیر، حقوق اداری، انقلاب اسلامی
  • مجید استوار* صفحات 67-86
    پس از انقلاب مشروطه و ناکامی در ایجاد دولت مرکزی قدرتمند، روشنفکران ایرانی از دهه 1290 شمسی به بعد با ارایه ایده های جدید و تاکید بر مدرنیسم مطلقه از ظهور رضاخان حمایت کردند. کمتر از چهار دهه بعد نسلی دیگر از روشنفکران طی دهه 40 و 50 شمسی با چرخشی فکری از غربگرایی به سنت گرایی در بسیج اجتماعی علیه حکومت پهلوی نقشی بی بدیل داشتند. هدف پژوهش حاضر واکاوی چرایی چرخش فکری روشنفکران ایرانی از غرب گرایی به سنت گرایی در میانه دو انقلاب است. بنابراین در پاسخ به چرایی چرخش فکری روشنفکران ایرانی، این فرضیه مورد بررسی قرار می گیرد که روشنفکران دهه 1290 شمسی در واکنش به ناکامی مشروطه و روشنفکران دهه 1340 شمسی در واکنش به مدرنیسم مطلقه غرب دو رویکرد متفاوت غربگرایی و سنت گرایی را انتخاب کردند. در این پژوهش با بهره گیری از ویژگی ذاتی روشنفکری و بیان خاستگاه آن ها در میانه دو انقلاب به اثبات فرضیه پرداخته شده است. پژوهش حاضر از لحاظ روش اجرا از نوع «تحقیقات توصیفی - تحلیلی» است و در جمع آوری اطلاعات و داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: روشنفکران، مشروطه، مدرنیسم، رضا شاه، انقلاب اسلامی
  • محمدرضا علی حسینی عباسی، سید خدایار مرتضوی اصل*، سید عطالله سینایی صفحات 87-106

    در این مقاله با استفاده از آرای نیکوس پولانزاس در قالب چارچوب نظری مارکسیست ساختارگرا و نسبت بین چارچوب های قدرت و کنش ورزی سیاسی، مساله نسبت میان مردم سالاری و تحزب در نگرش و عملکرد هاشمی رفنسجانی رفسنجانی از مبارزین سیاسی قبل از انقلاب و از حاکمان بعد از انقلاب با رویکردی تحلیلی- انتقادی بررسی می شود و به این سوال نیز پرداخته می شود رویکرد و کنش ورزی هاشمی رفنسجانی رفسنجانی در دو مقطع بودن در سطح اول قدرت رسمی کشور و سطح غیررسمی قدرت به چه نحوی تحلیل می گردد؟ فرضیه اصلی تحقیق آن است که اساسا هاشمی رفنسجانی رفسنجانی به عنوان یک کنش گر سیاسی متعلق به بلوک قدرت در نظام سیاسی پساانقلاب، دو نوع کنش ورزی در رابطه با احزاب و مردم سالاری را از خود بروز داده است. در مقطعی که وی در سطح اول قدرت رسمی کشور بوده است به دلیل برآورده سازی منافع طبقه مسلط انقلابی، زمینه های تحزب و فراهم آوری مردم سالاری در کشور را محدود کرده است و در زمانی که به دلایل سیاسی و ایدیولوژیک در بیرون از قدرت رسمی قرار داشته است تلاش کرده است تا با حمایت از فرایند تحزب و گسترش زمینه های مردم سالاری، بر طبقه مسلط و بلوک قدرت رسمی کشور تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: تحزب، مردم سالاری، جمهوری اسلامی، هاشمی رفنسجانی رفسنجانی، قدرت رسمی
  • سعید دارستانی فراهانی، محمدحسین توانایی*، فیض الله اکبری دستک صفحات 107-126

    موضوع این پژوهش بررسی نسبت علم در مفهوم امام مبین در قرآن کریم و تفاسیر شیعه و اهل سنت از آن و نسبت سنجی آن با علم در مفهوم با نظریه ولایت فقیه امام خمینی است و در آن تلاش شده است تا به این سیوال پاسخ داده شود علم امام مبین و علم در نظریه ولایت فقیه امام خمینی (ره) چه نسبتی با یکدیگر دارند؟ فرضیه اولیه این پژوهش مبتنی بر این گزاره است که بررسی آیات و روایات و تفاسیر مختلف به ویژه تفاسیر شیعی نشان می دهد، علم در نظریه ولایت امام خمینی ناظر به اشراف و تسلط ولی فقیه بر ابواب فقه بوده و ترجیحا باید فردی باشد که در این زمینه دارای اعلمیت باشد و متفاوت از علم مندرج در مفهوم امام مبین است که مبتنی علم الهی و منتقل شده از سمت پیامبر به امامان معصوم می باشد. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و با ابتنا بر داده های جمع آوری شده به روش اسنادی تلاش کرده است تا این موضوع را بررسی نماید. نتایج  تحقیق نشان می دهد که علم ولی فقیه با علم مندرج در مفهوم امام مبین تفاوت داشته و در ذیل آن قرار دارد. علم ولی فقیه اکتسابی و تدریجی، مربوط به ظواهر مسلمانان و نه بواطن آنها و معطوف به سامان بخشی سپهر عمومی و اجتماعی- سیاسی آنهاست ولی علم شخص معصوم (ع) ذاتی آنها، مربوط به ظواهر و بواطن مسلمانان و معطوف به ساحت فردی- شخصی و ساحت عمومی آنهاست. به همین ترتیب علم و دانش ولی فقیه با علم مندرج در مفهوم امام مبین کاملا متفاوت است

    کلیدواژگان: علم الهی، امام مبین، ولی فقیه، امام خمینی، قرآن کریم، شخص معصوم(ع)
  • علی اصغر علامه، سید محمدعلی شریعتی*، اسماعیل شفیعی سروستانی صفحات 127-148

    مناطق ویژه اقتصادی امروزه به عنوان یکی از ابزارهای سیاستی به منظور جذب سرمایه گذاری، پشتیبانی از تولید و توسعه صادرات و واردات در دستور کار دولت ها قرار گرفته اند. اساسا این مناطق با هدف جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تسهیل فرایند انتقال فناوری های نوظهور و پشتیبانی از فرایند تولید و ارتقای قابلیت صادراتی در کشور ایجاد شده است. این موضوع نیز در باب مناطق ویژه اقتصادی وابسته به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز صادق است. در این مقاله تلاش شد تا جریان و روند جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی و داخلی را در این مناطق براساس چارچوب نظری برون گرایی مورد بررسی قرار گیرد. یافته های پژوهش حاکی از آن است از منظر جذب سرمایه گذاری خارجی و داخلی مناطق ویژه اقتصادی فعال در حوزه انرژی چون صنایع فلزی و معدنی خلیج فارس و پارسیان نسبت به دو منطقه کاشان و لامرد موثرتر و موفق عمل کرده اند. هرچند عللی چون نظام تحریم ها، بی توجهی به امر تولید، ترجیح خواست بومی نسبت به سنجش یابی دقیق مکانی و زیرساختی و غفلت از اصلاحات بانکی و بیمه ای مشوق سرمایه گذاری از علل عدم موفقیت این مناطق بوده است.

    کلیدواژگان: منطقه ویژه اقتصادی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، سرمایه گذاری داخلی، برون گرایی تجاری، ایمیدرو
  • حمید خدرویسی، شهرام فتاحی*، ادریس بهشتی نیا صفحات 149-168
    ترامپ هدف اصلی سیاست خارجی خود را تقویت قدرت و نفوذ آمریکا در صحنه سیاست جهانی از طریق سیاست های رادیکال تضعیف نقش رقبایی مانند روسیه و چین، تقویت ایتلاف و همکاری با متحدان سنتی در صحنه منطقه ای مانند عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی به منظور کاهش نفوذ و قدرت ایران مفروض داشته بود و همین امر نیاز به بررسی این موضوع را برای حفظ قدرت و امنیت ایران در منطقه به عنوان کشور شیعی نمایان می سازد.در طرح «معامله قرن»، مبنای حل مسیله فلسطین و طرح «دو دولت» نبود بلکه تشکیل «وطن قومی یهود» در سرزمین فلسطین مطرح بود. در این مقاله در پی پاسخ به این سوال که ج. ا. ایران در رویکرد ترامپ به تروریسم در طرح معامله قرن چه نقشی داشته است؟ فرضیه مطرح شده نیز این است که رویکرد ترامپ در مقابله با تروریسم در طرح معامله قرن، مقابله با ایران و جبهه مقاومت در راستای حمایت از اسراییل و سایر متحدان منطقه ای بوده است. با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به این نتیجه رسیدیم که سیاست خارجی آمریکا در موضوع معامله قرن بر اساس رویکرد حل و فصل یکجانبه و بر مبنای حفظ منافع اسراییل و مقابله با ایران و جبهه مقاومت است.
    کلیدواژگان: :معامله قرن، تروریسم، جبهه مقاومت، دولت خودگران، ترامپ
  • حسن وزیری ستا، علیرضا رضایی*، قاسم ترابی صفحات 169-188

    در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که بازسازی مناسبات ایران و عربستان چه تاثیری  بر صلح یمن دارد؟ در این راستا با استفاده از سه متغیر نظریه روزنا یعنی؛ نوع نظام سیاسی و برداشت از نقش آن (نظام جمهوری اسلامی و نظام سیاسی عربستان)، نقش افراد تصمیم گیرنده (تصمیم گیرندگان سیاست خارجی ایران و عربستان) و متغیرهای محیطی در عرصه نظام بین الملل (نقش آمریکا، چین و اروپا) این فرضیه را طرح نمودیم که یکی از مناطقی که می توان در آن تقابل سیاست ایران و عربستان را در آن مشاهده کرد یمن است و نگاه متفاوت ایران و عربستان به شیعیان حوثی و نقش متغیرهای محیطی باعث واکنش های متفاوت این دو کشور شده است که امروزه به دلیل رویکرد متفاوت بایدن، منافع مشترک دو کشور در راستای تثبیت قدرت منطقه ای  در راستای ارزش های خود  و نقش افراد تصمیم گیرنده در راستای تنش زدایی و بهبود مناسبات بر پایان جنگ در یمن و حفظ تمامیت ارضی آن تاثیر زیادی دارد. یافته های پژوهش نشان می دهد رقابت میان عربستان و ایران و تعارض منافع این دو کشور در بحران یمن، یک بازی با حاصل جمع جبری صفر ایجاد کرده بود و نتیجه این بازی،چیزی جز تضاد و کشمکش نبوده است. برای برون رفت از این بحران، دو کشور به  مذاکره درباره مناطق حوزه نفوذ خود و بهبود مناسبات خود روی آورده اند تا نوید بخش صلح و ثبات در یمن و امنیت منطقه ای  خود شوند.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، بازسازی مناسبات، جمهوری اسلامی ایران، یمن، عربستان
  • جمشید خلقی، عبدالامیر جرفی*، غفار زارعی صفحات 189-206

    پس از خروج ایالات متحده از توافق هسته ای قدرت های جهانی با ایران موسوم به برجام، آمریکایی ها به همراه همپیمانان منطقه ای خود کارزاری را علیه ج. ا. ایران شروع نمودند که به کارزار «فشار حداکثری» موسوم گشت. رییس جمهور وقت ایالات متحده که از دوران مبارزات انتخاباتی خود مخالف برجام بود آنرا یک توافق بد برای این کشور می دانست. سرانجام با صدور فرمانی حکم به خروج از این توافق داد. هدف اصلی پژوهش حاضر پاسخ به این پرسش اصلی است که هدف از سیاست فشار حداکثری ایالات متحده علیه ایران چه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که پس از کنار نهادن استراتژی هژمونی لیبرال در دوران ریاست جمهوری اوباما و روی آوردن به استراتژی موازنه سازی کرانه ای، سیاست خاورمیانه ای این کشور به پیروی از استراتژی کلان آن در صدد جلوگیری از پیدایش یک قدرت هژمون منطقه ای بوده است. برخلاف دوره اوباما که سیاست خاورمیانه ای ایالات متحده مبتنی بر احاله مسیولیت به هم پیمانان منطقه ای این کشور بود در دوره ترامپ امریکا برای برقراری موازنه قدرت در خاورمیانه مستقیما از طریق کارزار فشار حداکثری وارد عمل شد. سیاست فشار حداکثری در واقع استراتژی موازنه سازی این کشور در برابر ج. ا. ایران بوده است. اقدامات ایالات متحده عبارت بودند از تحریم، همکاری نظامی با هم پیمانان و ایتلاف سازی تا از یکسو با تضعیف ایران و از سوی دیگر با تقویت متحدان خود به اعاده موازنه قدرت در خاورمیانه بپردازد. پژوهش حاضر کیفی از نوع تبیین علی و جمع آوری داده ها و اطلاعات به روش کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، موازنه قدرت، سیاست فشار حداکثری، ایالات متحده آمریکا، ایران
|
  • Ebrahim Barzegar *, Ali Shahidi Nia Pages 3-26
    "Friendship" is one of the prominent categories in the history of political thought. The conducted researches have mainly been the investigation of the theoretical views of thinkers in this field in previous and contemporary texts. The study of this category has been neglected in the political thought of the Islamic Revolution of Iran and the governments that emerged from it. One of the central claims of the Islamic Revolution is to create an atmosphere of friendship, respect for human dignity and non-discrimination, which is emphasized in the Constitution of the Islamic Republic of Iran and governments are obliged to fulfill it. But examining the views of the governments emerging from the revolution has shown ambiguity in dealing with this claim. Therefore, the aim of the research is to address the question of how Seyyed Mohammad Khatami, as the head of the reformist government, looked at creating an atmosphere of friendship in Iran's pluralistic society. In response to the research question, using Schleiermacher's interpretative approach, as well as document studies, Khatami's view has been evaluated. The results of this research, which are evaluated based on the indicators of human equality, difference, acceptance of others, responsibility towards others, forgiveness and hope for friendship in Derrida's theoretical system, show that Khatami's view is close to Derrida's politics of friendship and from the model of friendship. Pseudo Derrida has followed.
    Keywords: Friendship, difference, other, Khatami, reformist government, Islamic Republic of Iran
  • Jamshid Karimi, Hasan Badini *, Bakhtiar Abbasloo Pages 27-46
    The subject of this research is to examine the role and position of distributive justice in the process of legislation and the development of civil rights in Iran. The main question of the article is what effect did the component of distributive justice have on the legalization process in Iran's civil rights. The research hypothesis is that distributive justice is one of the main components of building a structurally just society, and in the meantime, the structure of rights is one of the most important areas that must have a fair basis, and in this regard, several parts of Iran's civil rights By paying attention to the criteria and rules of distributive justice, it has been formulated and legislated, which can institutionalize justice in Iranian society. By examining and clarifying the foundations and definitions of distributive justice, this research has examined this criterion in two fields of civil rights, including inheritance laws, and labor laws, and employer-labor relations, and with a short study of their historical course and philosophy Their legislation has come to the conclusion that these areas of civil rights are regulated by paying attention to the rule of implementation of distributive justice in the society. According to the findings of this research, the principles of distributive justice are involved in the legislative philosophy of these areas and have been taken into consideration by the legislator. In this sense, the legal rules derived from these laws can be a basis for the fair distribution of resources and opportunities, so that the social structure develops in such a way that citizens cannot lose fair living opportunities. The research method in this article is descriptive-analytical qualitative and the library data collection method.
    Keywords: distributive justice, civil rights, Fairness, Poverty, Income Distribution, inheritance, Labor rights, lease contract Affairs
  • Mozhgan Kivanifar, Ali Babaei Mehr *, Hosein Foroughinia Pages 47-66
    Among the most important tasks of the Court of Administrative Justice after the Islamic Revolution is the interpretation of ordinary laws in the field of administrative law, which is crystallized in the processes and mechanisms of this institution and is in line with the realization of administrative justice, which is the main goal of this institution. take An ideal that connects judgment with social and political matter. In the present research, on the one hand, the necessity of forming the Administrative Court of Justice and the jurisdiction of this institution has been investigated, and on the other hand, in the executive field of interpretation of normal laws, according to the governing principles, how this implementation has been analyzed. At first glance, it seems that the Court of Administrative Justice is still limited to the general principles of judicial supervision, i.e. legality and departure from jurisdiction, and pays less attention to modern principles related to making administrative decisions. Nevertheless, the mechanisms of interpretation of normal laws in the field of administrative law indicate the efficiency of the Administrative Court of Justice. The results of the research show that the Court of Administrative Justice, according to its existential philosophy in the constitution and also based on its many experiences in practice, has been able to continuously interpret ordinary laws and the principles governing this interpretation. based on the principle of seeking justice. The research method in this article is data collection based on the library method and analysis of these data.
    Keywords: Administrative Court, ordinary laws, interpretation, administrative law, Islamic Revolution
  • Majid Ostovar * Pages 67-86
    After the constitutional revolution and the failure to create a powerful central government, Iranian intellectuals from the 1290s onwards supported the emergence of Reza Khan by presenting new ideas and emphasizing absolute modernism. Less than four decades later, another generation of intellectuals during the 1940s and 1950s played an irreplaceable role in the social mobilization against the Pahlavi government with an intellectual turn from Westernism to traditionalism. The aim of the present study is to analyze the reason for the intellectual turn of Iranian intellectuals from Westernism to traditionalism in the middle of two revolutions. Therefore, in response to the reason for the intellectual turn of Iranian intellectuals, this hypothesis is investigated that the intellectuals of the 1290s in response to the constitutional failure and the intellectuals of the 1340s in response to the absolute modernism of the West chose two different approaches, Westernism and traditionalism. In this research, the hypothesis has been proved by taking advantage of the inherent characteristic of intellectuals and explaining their origin in the middle of two revolutions. The current research is of the "descriptive-analytical research" type in terms of implementation method and it has used library studies to collect information and data.
    Keywords: Intellectuals, Constitutionalism, modernism, Reza Shah, Islamic Revolution
  • MohammadReza Ali Hoseini Abbasi, Seyyed Khodayar Mortazav Asl *, Seyed Atallah Sinaei Pages 87-106

    In this article, using the opinions of Nikos Poulanzas in the form of the Marxist structuralist theoretical framework and the relationship between the frameworks of power and political activism, the problem of the relationship between democracy and partisanship in the attitude and practice of Hashemi Rafsanjani Rafsanjani from the political fighters before the revolution and from the rulers after The revolution is examined with an analytical-critical approach and this question is also addressed. How is the approach and activities of Rafsanjani Hashemi Rafsanjani in two phases of being in the first level of the official power of the country and the unofficial level of power analyzed? The main hypothesis of the research is that Hashemi Rafsanjani, as a political activist belonging to the power block in the post-revolutionary political system, has shown two types of activism in relation to parties and democracy. At a time when he was at the first level of the country's official power, due to fulfilling the interests of the dominant revolutionary class, he limited the fields of partisanship and providing democracy in the country, and when he was outside the official power due to political and ideological reasons. has tried to influence the ruling class and the official power block of the country by supporting the process of partisanship and expanding the fields of democracy.

    Keywords: partisanship, Democracy, Islamic Republic, Hashemi Rafsanjani Rafsanjani, official power
  • Saeed Darestani Farahani, MohamaadHosain Tavanayi *, Faiz Elah Akbari Dastak Pages 107-126

    The topic of this research is to examine the ratio of science in the concept of Imam Mobeen in the Holy Quran and the Shia and Sunni interpretations of it and its comparison with science in the concept of Imam Khomeini's theory of jurisprudence and in it an attempt has been made to answer this question. What is the relationship between Imam Mobeen and science in Imam Khomeini's theory of jurisprudence? The primary hypothesis of this research is based on the proposition that the examination of various verses, narrations and interpretations, especially Shiite interpretations, shows that in the theory of Imam Khomeini's Wilayat, science is the overseer of the nobles and the mastery of the jurist over the chapters of jurisprudence, and it should preferably be a person who In this context, it has knowledge and is different from the knowledge included in the concept of Imam Mobeen, which is based on divine knowledge and transmitted from the Prophet to the infallible Imams. The current research has tried to investigate this issue with the descriptive-analytical method and based on the data collected in the documentary method. The results of the research show that the science of Wali Faqih is different from the science included in the concept of Imam Mobin and is below it. The knowledge of Wali Fiqh is acquired and gradual, related to the appearances of Muslims and not their homelands, and is aimed at organizing their public and socio-political sphere, but the knowledge of the innocent person (PBUH) is inherent to them, related to the appearances and homelands of Muslims, and is focused on the individual-personal sphere. and their public space. In the same way, the knowledge of the jurist is completely different from the knowledge included in the concept of Imam Mubeen

    Keywords: divine knowledge, Imam Mobin, Wali Faqih, Imam Khomeini, Holy Qur'an, Infallible Person
  • AliAsghar Allameh, Seyyed MohammadAli Shariati *, Ismail Shafiei Sarvestani Pages 127-148

    Today, special economic zones are on the agenda of governments as one of the policy tools to attract investment, support production and develop exports and imports. Basically, these areas were created with the aim of attracting foreign direct investment and facilitating the process of transferring emerging technologies and supporting the production process and improving the export capability in the country. This issue is also true for the special economic zones affiliated to Iran's Mines and Mineral Industries Development and Modernization Organization (IMIDRO). In this article, an attempt was made to analyze the flow and process of attracting foreign and domestic direct investment in these regions based on the theoretical framework of extroversion. The findings of the research indicate that from the point of view of attracting foreign and domestic investment, the special economic zones active in the field of energy, such as the metal and mineral industries of the Persian Gulf and Parsian, have acted more effectively and successfully than the two regions of Kashan and Lamard. However, reasons such as the sanctions system, inattention to production, preference for local demand over accurate location and infrastructure assessment, and neglect of banking and insurance reforms to encourage investment have been among the reasons for the failure of these regions.

    Keywords: Special Economic Zone, Foreign direct investment, domestic investment, commercial outsourcing, IMIDRO
  • Hamid Khedravisi, Shahram Fattahi, *, Idris Beheshtinia Pages 149-168
    Trump's main goal of his foreign policy is to strengthen the power and influence of the United States in the global political scene through radical policies, to weaken the role of competitors such as Russia and China, to strengthen the alliance and cooperation with traditional allies in the regional scene such as Saudi Arabia and the Zionist regime in order to reduce influence and Iran's power was assumed, and this shows the need to examine this issue to maintain Iran's power and security in the region as a Shia country. In the "Deal of the Century" plan, the basis for solving the Palestinian issue and the "two-state" plan was not, but the formation of " "Jewish national homeland" was discussed in the land of Palestine. In this article, after answering the question that c. A. What role has Iran played in Trump's approach to terrorism in the deal of the century? The proposed hypothesis is that Trump's approach in dealing with terrorism in the Deal of the Century plan was to deal with Iran and the resistance front in line with supporting Israel and other regional allies. Using the descriptive-analytical method, we came to the conclusion that the foreign policy of the United States regarding the deal of the century is based on a unilateral settlement approach and on the basis of protecting Israel's interests and confronting Iran and the resistance front.
    Keywords: deal of the century, terrorism, Resistance Front, autocratic government, Trump
  • Hasan Vaziri Seta, Alireza Rezayi *, Ghasem Torabi Pages 169-188

    In this article, using the descriptive-analytical method, we are looking for an answer to the question, what effect does the reconstruction of relations between Iran and Saudi Arabia have on the peace in Yemen? In this regard, using the three variables of Rosna's theory, that is; The type of political system and perception of its role (Islamic Republic system and Saudi political system), the role of decision makers (Iranian and Saudi foreign policy decision makers) and environmental variables in the field of the international system (the role of America, China and Europe) support this hypothesis. We proposed that one of the areas where the confrontation between the politics of Iran and Saudi Arabia can be observed is Yemen, and the different views of Iran and Saudi Arabia on the Houthi Shiites and the role of environmental variables have caused different reactions of these two countries, which today is due to the approach Unlike Biden, the common interests of the two countries in order to stabilize regional power in line with their values and the role of decision-makers in order to de-escalate and improve relations have a great impact on the end of the war in Yemen and the preservation of its territorial integrity. The findings of the research show that the competition between Saudi Arabia and Iran and the conflict of interests of these two countries in the Yemen crisis had created a game with an algebraic sum of zero and the result of this game was nothing but conflict and conflict. In order to get out of this crisis, the two countries have started to negotiate about their areas of influence and improve their relations in order to promise peace and stability in Yemen and their regional security.

    Keywords: Foreign Policy, reconstruction of relations, Islamic Republic of Iran, Yemen, Saudi Arabia
  • Jamshid Kholghi, Abdul Amir Jorfi *, Ghaffar Zarei Pages 189-206

    After withdrawal of US from JCPOA, Americans and their regional allies began a campaign against Iran that was known as maximum pressure campaign. Former US president who was dissident with JCPOA during his presidential campaign knew that deal as a bad deal. He ordered to withdraw US from JCPOA ultimately.in this research we want to answer to this question that what was objective of maximum pressure campaign against Iran. Research’s findings after putting aside of liberal hegemony as American grand strategy and attention to offshore balancing during Obama presidency, US middle eastern policy was made based on preventing of rise of a regional hegemon power. Unlike Obama period was based on Referral of responsibility in Trump era America acted directly to establish balance of power by maximum pressure campaign.in fact that policy was balancing strategy against Iran. America’s actions consist of sanctions, military cooperation with its allies and to regional coalition building. Americans tried with weakening of Iran and supporting of their allies rebalance in Middle East. This research is analytical descriptive and to collect data and information we used of library method.

    Keywords: Middle East, Balance of Power, Maximum pressure campaign, United States of America, Iran