فهرست مطالب

فصلنامه طب توانبخشی
سال دوازدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عین الله نادری*، شهاب الدین باقری صفحات 2-17

    مقدمه و اهداف:

     مدالیته های درمانی متعددی برای افراد مبتلابه سندرم تنش داخلی تیبیا (سندرم تنش داخلی تیبیا) پیشنهاد شده است، اما هنوز اثربخشی مداخلات مختلف مشخص نیست؛ بنابراین، هدف از این مطالعه، مروری نظام مند بر اثربخشی درمانی کینزیوتاپینگ و ارتز کف پایی برای افراد مبتلا به سندرم تنش داخلی تیبیا است.

    مواد و روش ها:

     جست وجوی مقالات با استفاده از کلیدواژه های انتخابی در پایگاه های داده « اسکوپوس»، «اسپورت دیسکاس»، «امبیس»، «پابمد»، «وب آو ساینس»، «مدلاین» و «بیومد سنترال» از ابتدا تا اردیبهشت سال  1401  انجام شد. بعد از حذف مقالات تکراری و غیر مرتبط، متن کامل 9 مقاله از پایگاه های داده دریافت شد.

    یافته ها:

     براساس معیارهای ورود و خروج تنها 9 مقاله برای مطالعه مروری حاضر مناسب بودند که 5 مقاله اثربخشی کینزیوتیپ و 4 مقاله اثربخشی ارتز کف پایی را برای افراد مبتلا به سندرم تنش داخلی تیبیا مورد بررسی قرار داده بودند. بررسی مطالعات نشان داد استفاده از کینزیوتیپ آنتی پرونیشن می تواند از طریق کاهش حداکثر فشار در ناحیه کف پا منجر به تسکین درد و بهبود علایم و عملکرد افراد مبتلا به سندرم تنش داخلی تیبیا شود. در مورد ارتز کف پایی نیز نتایج مطالعات گویای این بود که استفاده از ارتز کف پا باعث اصلاح توزیع فشار در ناحیه کف پا، کاهش مدت زمان تماس پا با زمین و کاهش حداکثر فشار و نرخ ضربه در قسمت داخلی کف پا می شود که از این طریق باعث تسکین سریع تر درد، برطرف شدن آسیب و محدودیت فیزیکی ناشی از علایم می شود.

    نتیجه گیری:

     با مرور مطالعات انجام شده، نتایج حاکی از آن است که می توان از هر 2 مداخله درمانی برای اصلاح الگوی توزیع فشار در ناحیه کف پا، تسکین درد و برطرف کردن محدودیت های فیزیکی ناشی از آسیب برای افراد مبتلابه سندرم تنش داخلی تیبیا استفاده کرد

    کلیدواژگان: کینزیوتیپ، ارتز کف پایی، سندرم تنش داخلی تیبیا، شین اسپلینت
  • الناز آبائی، محسن عابدی*، مریم سادات میرعنایت، مهدی رضایی صفحات 18-29

    مقدمه و اهداف :

    تمرین ورزشی یک مداخله مهم در توان بخشی ریوی افراد با بیماری های تنفسی مزمن است. ورزش در شدت های بالا برای این بیماران چالش برانگیز است. به همین دلیل، تمرینات تناوبی به عنوان یک گزینه مناسب برای بهینه سازی بار قابل تحمل در طول تمرین ، توجه زیادی را به خود اختصاص داده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیرات تمرینات تناوبی شدت بالا بر حداکثر توان، حداکثر اکسیژن مصرفی، ظرفیت عملکردی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در افراد با بیماری مزمن ریوی است.

    مواد و روش ها:

     از پایگاه های اطلاعاتی گوگل اسکالر، پابمد و ساینس دایرکت مطالعات مرتبط جمع آوری و بررسی شدند.

    یافته ها:

     14 مطالعه کارآزمایی بالینی براساس موضوع تحقیق یافت شد. در افراد با بیماری انسداد مزمن ریوی تمرینات تناوبی شدت بالا و تمرینات تداومی باعث بهبودی های چشمگیری در حداکثر توان، حداکثر اکسیژن مصرفی، فاصله طی شده در تست 6 دقیقه راه رفتن یا 12 دقیقه راه رفتن و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت شدند و بین 2 گروه تفاوت معناداری یافت نشد و گروه تمرینات تناوبی شدت بالا در مقایسه با گروه بدون تمرین، باعث ایجاد تغییرات معنادار بزرگتری شدند. مطالعات اندکی تاثیرات تمرین تناوبی شدت بالا را در افراد سیستیک فیبروزیس بررسی کرده است و در مطالعات انجام شده نتایج متفاوت بودند. در افراد غیرسیستیک فیبروزیس برونشکتازی، بیماری بینابینی ریوی مطالعه ایی که تمرینات تناوبی شدت بالا را با تمرینات تداومی یا مراقبت های عادی مقایسه کرده باشند، یافت نشد.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعات در بیماران با بیماری انسداد مزمن ریوی تاییدکننده تاثیرات مثبت تمرین تناوبی بر ظرفیت ورزش، تناسب قلبی ریوی، ظرفیت عملکردی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت است. در سایر بیماری های تنفسی به مطالعات بیشتری برای بررسی تاثیرات تمرین تناوبی نیاز است.

    کلیدواژگان: بیماری تنفسی، تمرین تناوبی شدت بالا، ظرفیت ورزشی
  • محدثه اشرفی زاده*، حسن دانشمندی، پریسا صداقتی صفحات 30-43

    مقدمه و اهداف:

     این مطالعه صرفا به آن دسته از مداخلات مانند بازخورد و کینزیوتیپینگ که بر عملکرد اندام تحتانی ورزشکاران با اختلال در الگو های حرکتی اندام تحتانی تاثیر دارند، می پردازد.

    مواد و روش ها :

    این پژوهش یک مطالعه مروری نظام مند است که در آن تمامی مقالات منتشر شده به زبان انگلیسی در ارتباط با اثر باخورد و کینزیوتیپینگ بر اصلاح الگو های حرکتی ناقص و کاهش عوامل خطر آسیب مورد بررسی قرار گرفتند. مطالعه حاضر با جست وجو در پایگاه های اطلاعاتی خارجی ازجمله گوگل اسکولار، پابمد و ساینس دایرکت و پایگاه های اطلاعاتی داخلی ازجمله مگ ایران، ایران داک با کلیدواژه هایVideotape augmented feedback، Taping، Kinesio taping وLower exteremity از ژانویه سال 2000 تا ژانویه سال 2021 صورت گرفته است. 

    یافته ها:

     پس از بررسی متن کامل 45 مقاله، درنهایت 24 مقاله مطابق با هدف پژوهش انتخاب شد. از این 24 مطالعه، 20 مطالعه از نوع مداخله ای، 2 مطالعه مرورری نظام مند، 1 مطالعه فراتحلیل و 2 مطالعه مروری نظام مند و فراتحلیل بود. 

    نتیجه گیری:

     پس از بررسی اثرات 2 مداخله بازخورد و کینزیوتیپینگ در مطالعات جمع آوری شده، می توان نتیجه گرفت که بازخورد در بهبود متغیر های مربوط به کینتیک و کینماتیک در افراد با نقص الگوی حرکتی اندام تحتانی بهتر از کینزیوتیپینگ است.

    کلیدواژگان: بازخورد، کینزیوتیپینگ، الگوهای حرکتی غلط، اندام تحتانی
  • سهیلا رجایی، پروانه شمسی پور دهکردی*، مریم عبدالشاهی صفحات 44-59

    مقدمه و اهداف :

    تحکیم حافظه، مجموعه فرایندهایی است که حافظه را از یک حالت ناپایدار به پایدار تبدیل می کند. عوامل مختلفی بر تحکیم حافظه تاثیر دارند، ازجمله خواب که برای تحکیم یادگیری و حافظه ضرورت دارد. پژوهش های محدودی برای بررسی رخداد تحکیم حافظه ای، گروه سنی کودکان را به عنوان جامعه آماری انتخاب کرده اند. این عوامل باعث می شود انجام پژوهش حاضر ضرورت یابد. بنابراین در این پژوهش، اثر خواب و نوع تمرین (مشاهده ای ترکیبی و جسمانی) و نوع تداخل پس گستر در تکلیف حرکتی سرویس ساده والیبال در کودکان 10 تا 12 سال بررسی شد.

    مواد و روش ها :

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری شامل دختران سنین 10 تا 12 سال بود که در سال 1397 در باشگاه های شرق تهران در رشته والیبال ثبت نام کرده بودند. نمونه پژوهش شامل 62 کودک دختر مبتدی در والیبال بود که با روش  نمونه گیری دردسترس، برحسب شرایط ورود و خروج از مطالعه انتخاب شدند. آزمودنی ها به گروه های تمرین مشاهده ترکیبی و تمرین جسمانی تقسیم شدند. گروه تمرین جسمانی در مجموع 80 کوشش (اجرای 80 سرویس ساده والیبال) وگروه تمرین مشاهده ترکیبی در مجموع 80 کوشش (40 کوشش مشاهده و 40 کوشش اجرای سرویس ساده والیبال) را اجرا کردند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش، پرسش نامه سلامت کودک لندگراف وآبتز، پرسش نامه عادت خواب کودکان اونز و همکاران و آزمون مهارت سرویس والیبال ایفرد بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس عاملی مرکب با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل واریانس- کواریانس مرکب با اندازه های تکراری نشان داد یک دوره خواب شبانه تاثیر معنادار بر پردازش تحکیم مبتنی بر ثبات و ارتقا حافظه حرکتی در کودکان دارد (0/001=P)، اما نوع تمرین (جسمانی یا مشاهده ای) (0/67=P) و نوع تداخل پس گستر (اجرای عمل یا مشاهده عمل) (0/489=P) بر پردازش تحکیم تاثیر معنا داری ندارد. 

    نتیجه گیری:

     با وجود اینکه نتایج این پژوهش نشان داد، تاثیر تمرین مشاهده ترکیبی بر عملکرد کمتر از تمرین جسمانی است؛ با در نظر گرفتن این موضوع که در تمرینات مشاهده ای زمان و انرژی کمتری صرف می شود، به مربیان و آموزش دهندگان توصیه می شود برای رخداد پردازش تحکیم حافظه ای در کودکان علاوه بر تمرین جسمانی از تمرین مشاهده ای نیز استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مشاهده عمل، تداخل پس گستر، سرویس ساده والیبال، تحکیم حافظه
  • حمید بابائی*، محمدحسین علیزاده، هومن مینونژاد، آذین موحد صفحات 60-77

    مقدمه و اهداف:

     مطالعات نشان می دهند افراد مبتلا به سندرم متقاطع فوقانی به دلایل مختلفی ازجمله جابه جایی مرکز ثقل بدن به سمت جلو دارای نقص در تعادل هستند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی تکنیک الکساندر بر تعادل ایستا و پویا در مردان جوان دارای سندرم متقاطع فوقانی است. 

    مواد و روش ها :

    در این پژوهش نیمه تجربی، تعداد 24 آزمودنی که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، در 2 گروه آزمایش و کنترل مورد مطالعه قرار گرفتند. تعادل ایستا و پویای آزمودنی ها با آزمون شارپند رومبرگ و آزمون تاگ ارزیابی شد. در گروه آزمایش، مداخله آموزشی تکنیک الکساندر شامل 12 جلسه آموزشی به صورت انفرادی و گروهی طی مدت زمان 6 هفته اعمال شد. زمان جلسات انفرادی 40 دقیقه و جلسات گروهی 60 دقیقه بود. گروه کنترل تحت هیچ گونه آموزش یا تمرینی قرار نگرفتند. در طول جلسات آموزشی با استفاده از راهنمایی دستی، بازخوردهای شفاهی، بینایی و حس عمقی تکنیک الکساندر به آزمودنی ها تعلیم داده شد. پس از گردآوری داده ها از آزمون های آماری تحلیل کوواریانس (آنکووا) و تی همبسته برای تحلیل نتایج استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های نهایی مطالعه نشان داد بین تعادل ایستا در گروه آزمایش پس از شرکت در مداخله آموزشی تکنیک الکساندر نسبت به گروه کنترل (0/001>P) تفاوت معناداری مشاهده شد. همچنین بین میزان تعادل پویا در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل پس از آموزش تکنیک الکساندر تفاوت معناداری مشاهده شد (0/001>P). 

    نتیجه گیری :

    یافته های این مطالعه نشان داد مداخله آموزشی تکنیک الکساندر، اثربخشی بالایی بر تعادل ایستا و پویا داشته است و موجب بهبود تعادل آزمودنی ها شده است. براین اساس محققین پیشنهاد کردند باتوجه به اهمیتی که تعادل در سلامت و بهبود فعالیت های روزمره دارد، متخصصین حوزه سلامت و توان بخشی می توانند به صورت کاربردی از تکنیک الکساندر به عنوان یک روش بازآموزی روان تنی جهت کمک به ارتقا تعادل در افراد دارای سندرم متقاطع فوقانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تکنیک الکساندر، تعادل، سندرم متقاطع فوقانی
  • زهرا بهرمان*، مهدی مقرنسی، محمد یوسفی، حسین طاهری چادرنشین، محمدعلی نهایتی، علی مالکی صفحات 78-89

    مقدمه و اهداف :

    باتوجه به اینکه اختلال در راه رفتن شایع ترین عارضه بیماری در بین بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس است، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر پرتکل هیپوتراپی بر زمان شروع فعالیت منتخبی از عضلات اندام تحتانی افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با رویکرد پاسخ به اغتشاش هنگام پروتکل آغاز راه رفتن است.

    مواد و روش ها:

     تعداد 20 بیمار ام اس با نمره ≤4/5 از پرسش نامه مقیاس وضعیت ناتوانی گسترده به ر وش نمونه گیری غیراحتمالی ساده انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه تمرین و کنترل به طور مساوی با تعداد 10 نفر تقسیم شدند. 10 فرد سالم و همسان انتخاب و در گروه کنترل سالم قرار گرفتند. بیماران ام اس در گروه تمرینی به مدت 4 هفته و برای 4 جلسه در هفته تمرینات هیپوتراپی را انجام دادند. قبل و بعد از تمرینات، فعالیت الکتریکی عضلات منتخب اندام تحتانی آمودنی ها حین پروتکل آغاز راه رفتن ثبت شد.

    یافته ها:

     تحلیل داده ها تفاوت معنادار بین گروه ها  (P<0/05) نشان داد. تمرینات هیپوتراپی بر روی شروع زمان فعالیت عضلات اندام تحتانی موثر بود و زمان پاسخ عضلات را کاهش داد.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به نتایج مطالعه حاضر و تاثیر هیپوتراپی بر بهبود زمان واکنش می توان از هیپوتراپی به عنوان یک نوع روش توان بخشی در بیماران ام اس استفاده کرد.

    کلیدواژگان: هیپوتراپی، ام اس، عضلات اندام تحتانی، آغاز راه رفتن
  • سارا اسدی، سید حسین حسینی*، حسن دانشمندی صفحات 90-101

    مقدمه و اهداف :

    سندرم درد کشکک رانی غالبا ناشی از تغییرات در راستای مفصل کشکک رانی بوده که می تواند عملکرد اندام تحتانی را تحت تاثیر قرار دهد. ازاین رو هدف تحقیق حاضر، ارتباط بین موقعیت قرارگیری کشکک با عملکرد اندام تحتانی و تعادل در ورزشکاران با سندرم درد کشکک رانی بود. 

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش تحلیلی اکتشافی، تعداد 39 نفر از زنان و مردان ورزشکار مبتلا به این عارضه با میانگین سن 4/7±25/6 سال به روش دردسترس انتخاب شدند. سنجش عملکرد اندام تحتانی و تعادل پویا به ترتیب با مقیاس «WOMAC» و تست تعادل Y و ارزیابی موقعیت قرارگیری کشکک توسط رادیولوژی دیجیتال انجام شد. برای تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی پیرسون در سطح معناداری 0/05 استفاده شد. 

    یافته ها :

    نتایج پژوهش نشان داد موقعیت قرارگیری کشکک ارتباط معناداری با عملکرد اندام تحتانی و تعادل پویا دارد 
    (0/01>P). بر این اساس، عملکرد اندام تحتانی در مقیاس «WOMAC» با زاویه تیلت کشکک و زاویه تجانس کشکک، ارتباط مثبت معناداری داشت (0/001=P). همچنین تعادل پویا با زاویه تیلت کشکک (0/007=P) و زاویه تجانس کشکک (0/002=P)، ارتباط منفی معناداری را نشان داد. 

    نتیجه گیری :

    مطابق نتایج پژوهش حاضر، هرچه زاویه تیلت و تجانس کشکک بیشتر باشد، عملکرد اندام تحتانی و تعادل پویا ضعیف تر خواهد بود؛ ازاین رو پیشنهاد می شود به منظور بهبود عملکرد و تعادل و ارتقای رکورد فعالیت های ورزشی ورزشکاران مبتلا به این عارضه و تسهیل بازگشت آن ها به ورزش، موقعیت قرارگیری کشکک همواره مورد توجه و اصلاح قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درد کشکک رانی، ورزشکاران، موقعیت قرارگیری کشکک، عملکرد، تعادل
  • سحر فرخی، محمد یوسفی*، محی الدین بهاری صفحات 102-113

    مقدمه و اهداف :

    فرود تک پا، وظیفه ای سخت برای اندام تحتانی است. این حرکت در ورزش بسکتبال بسیار مرسوم است و یکی از عوامل اصلی بروز آسیب های اندام تحتانی به ویژه آسیب لیگامان متقاطع قدامی در این ورزش است. فرود تک پا باعث اعمال حد بالایی از نیروی عکس العمل زمین و گشتاور به اندام تحتانی می شود. قدرت عضلانی اندام تحتانی با افزایش گشتاور درونی و کنترل نیرو عکس العمل در سطح اعمال آن، منجر به کنترل نیروی عکس العمل زمین وارده به این بخش می شود. ازاین رو این پژوهش با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات قدرتی بر روی نیروی عکس العمل زمین در حرکت فرود تک پا انجام شد. 

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش 20 ورزشکار نیمه حرفه ای رشته بسکتبال به 2 گروه مساوی آزمایش و کنترل تقسیم بندی شدند. از نمونه های هر 2 گروه کنترل و تمرین خواسته شد 3 حرکت سقوط فرود تک پا از روی سکوی 40 سانتی متری روی صفحه نیرو اجرا کنند. سپس گروه تمرین تحت 8 هفته تمرین قدرتی اندام تحتانی قرار گرفت و پس از پایان تمرینات از افراد گروه تمرین و کنترل خواسته شد حرکت فرود را تکرار کنند. میانگین 3 حرکت برای هر فرد در نظر گرفته شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل تی زوجی برای مقایسه درون گروهی و از روش کواریانس یک طرفه برای بررسی مقایسه ای تاثیرات بین گروه ها استفاده شد. بررسی آماری پژوهش با استفاده از  نسخه 20 نرم افزار SPSS، با سطح معناداری 0/05 برای همه آزمون ها صورت گرفت.

    یافته ها :

    یافته ها نشان داد برنامه تمرینی بر روی نیروی عکس العمل زمین در راستای X در هر 2 سویه داخلی و خارجی، همچنین در بررسی عکس العمل زمین در راستای Y نیز در جهات قدامی و خلفی چه در مقایسه درون گروهی و چه در مقایسه بین گروهی تاثیری معناداری ندارد. همچنین در بررسی نیروی عکس العمل زمین در راستای Z در مقایسه درون گروهی (0/005=P) و چه در مقایسه بین گروهی (0/002=P) برنامه تمرینی تاثیری معنادار اما افزایشی نشان داد. 

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد برنامه تمرین قدرتی به تنهایی اثربخشی کافی بر روی کاهش نیروی عکس العمل زمین اعمالی به بسکتبالیست های نیمه حرفه ای در حین حرکت فرود تک پا را ندارد.

    کلیدواژگان: تمرینات قدرتی، فرود تک پا، نیروی عکس العمل زمین، آسیب رباط متقاطع قدامی
  • فرشته کاظمی پاکدل، پریسا صداقتی* صفحات 114-131

    مقدمه و اهداف:

     کاراته ازجمله ورزش های رزمی محبوب در سرتاسر جهان است و ناهنجاری کف پای صاف از شایع ترین ناهنجاری ها در افراد شرکت کننده در این ورزش است. این ناهنجاری می تواند بر تعادل ایستا و پویا در افراد تاثیر منفی بگذارد، بنابراین هدف از این تحقیق بررسی اثر تمرینات اصلاحی بر وضعیت پاسچر کف پا و تعادل دختران کاراته کار دارای کف پای صاف است.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که در 2 مرحله پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. 40 دختر کاراته کار مبتلا به ناهنجاری کف پای صاف منعطف، به عنوان آزمودنی وارد این پژوهش شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (سن:1/81±20/00، قد: 6/49±161/40 و وزن: 6/56±55/27) و کنترل (سن:2/19±21/02، قد: 4/23±160/40 و وزن: 3/90±55/75) تقسیم شدند. از تمامی آزمودنی ها شاخص افت ناوی به منظور بررسی وضعیت کف پا به عنوان یکی از معیارهای ورود به تحقیق گرفته شد. از تمامی آزمودنی ها آزمون سیستم نمره دهی خطای تعادل و آزمون تعادلی Y به ترتیب برای بررسی تعادل ایستا و پویا گرفته شد. گروه آزمایش به انجام 6 هفته تمرینات اصلاحی پرداختند، اما گروه کنترل در این مدت تمرین خاصی را انجام ندادند. پس از 6 هفته مجددا آزمون ها تکرار شد. تجزیه وتحلیل آماری با استفاده از نسخه 26 نرم افزار SPSS انجام شد و به منظور بررسی تفاوت های بین گروهی از آزمون تحلیل کوواریانس و به منظور بررسی تغییرات درون گروهی از آزمون تی همبسته استفاده شد. 

    یافته ها :

    یافته های این تحقیق نشان داد گروه تمرینات اصلاحی در پس آزمون به طور معناداری در شاخص افت ناوی و همچنین در هر 3 جهت آزمون تعادلی Y و در آزمون سیستم نمره دهی خطای تعادل عملکرد بهتری را نسبت به پیش آزمون داشته است (0/0001=P)، اما در گروه کنترل تفاوت معناداری بین 2 مرحله آزمون مشاهده نشد (0/05<P). همچنین در مقایسه بین گروهی مشاهده شد که در پس آزمون در متغیرهای شاخص افت ناوی و همچنین در هر 3 جهت آزمون تعادلی Y و در آزمون سیستم نمره دهی خطای تعادل گروه آزمایش نتایج بهتری را نسبت به گروه کنترل به دست آورده است (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد 6 هفته تمرینات اصلاحی جامع به طور معناداری باعث بهبود پاسچر کف پا، تعادل ایستا و تعادل پویا در دختران کاراته کار دارای کف پای صاف منعطف شده است. باتوجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش به نظر می رسد تمرینات جامع اصلاحی بتوانند در این گروه در جهت بهبود تعادل ایستا و پویا و همچنین پاسچر کف پا مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کف پای صاف، حرکات اصلاحی، تعادل، دختران کاراته کار، شاخص افت ناوی
  • زهره جوادزاده، وحید نجاتی*، کامبیز پوشنه صفحات 132-145

    مقدمه و اهداف:

     اوتیسم یک وضعیت ناتوان ساز بالای رشد عصبی است که خصوصیات رفتاری را پوشش می دهد و ریشه در مراحل عصب شناختی و به طور ویژه کارکردهای اجرایی دارد. در پژوهش های متعددی به نواحی مغزی درگیر شامل لوب پیشانی، سیستم لیمبیک، عقده های قاعده ای، لوب آهیانه و مخچه اشاره شده که قشر پیشانی و ارتباطات آن با نواحی مغزی استریاتال و آهیانه در طیف گسترده ای از عملکردهای شناختی مغز به نام کارکردهای اجرایی درگیر است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی برنامه توان بخشی شناختی باران بر کارکردهای اجرایی (حافظه فعال، توجه پایدار و انعطاف پذیری شناختی) کودکان مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا بود.

    مواد و روش ها :

    این مطالعه از نوع طرح تک آزمودنی با اندازه گیری مکرر بود. در این نوع طرح، رابطه بین متغیر مستقل و متغیر وابسته بنا بر اندازه گیری های مکرر رفتار آزمودنی قبل و بعد از ارایه متغیر مستقل بررسی می شود. جامعه این پژوهش را کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم با عملکرد بالا که در سال تحصیلی 1395 تا 1396 به کلینیک باران در شهر تهران مراجعه کرده بودند، شامل می شد. نمونه ها در پژوهش حاضر براساس نمونه گیری از طریق جامعه دردسترس انتخاب شدند که 3 کودک پسر مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالای 8 تا 11 سال در مقطع ابتدایی هستند. ارزیابی ها برای کودکان در 5 مرحله انجام شد. مرحله اول ارزیابی 2 هفته پیش از شروع درمان بود. مرحله دوم 2 روز قبل از شروع درمان انجام شد. مرحله سوم بعد از 5 جلسه آزمایش درمانی بود که به صورت جلسه 1 ساعته برگزار می شد. مرحله چهارم بعد از 10 جلسه درمان 1 ساعته و در نهایت، مرحله پیگیری به فاصله 4 هفته بعد از پایان درمان انجام شد. برای ارزیابی حافظه فعال از آزمون فراخنای عدد، کلمه و ناکلمه، برای ارزیابی توجه پایدار از آزمون ثبت توجه و برای ارزیابی انعطاف پذیری شناختی از قسمت الف و ب آزمون ردیابی رنگی کودکان استفاده شد. بعد از گردآوری و تحلیل داده ها از روش تحلیل بصری نمودار و اندازه اثر به کار برده شد.

    یافته ها :

    یافته های حاصل از تفسیر نمودارها در این مطالعه نشان می دهد عملکرد آزمودنی ها در آزمون های فراخنای عدد، کلمه و ناکلمه، ثبت توجه و قسمت الف و ب آزمون ردیابی رنگی کودکان پس از آزمایش بهبود یافته است. همچنین اندازه اثر نشان داد برنامه توان بخشی شناختی مبتنی بر حرکات تعادلی برکارکردهای اجرایی (حافظه فعال، توجه پایدار و انعطاف پذیری شناختی) کودکان مبتلا به اوتیسم با عملکرد بالا موثر بوده است. 

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان می دهد توان بخشی شناختی مبتنی بر حرکات تعادلی می تواند باعث بهبود حافظه فعال، توجه پایدار و انعطاف پذیری شناختی کودکان مبتلا به اوتیسم شود.

    کلیدواژگان: توان بخشی شناختی، حرکت و تعادل، حافظه فعال، توجه پایدار، انعطاف پذیری شناختی و اوتیسم
  • وحیده عماد، مهناز استکی*، رویا کوچک انتظار صفحات 146-163
    مقدمه و اهداف

    اختلال طیف اوتیسم در کودکان به شکل تخریب کیفی در برقراری ارتباط و الگوهای کلیشه ای در رفتار و علایق ظهور می کند. برخی از پژوهشگران علت ایجاد الگوهای کلیشه ای در رفتار این کودکان را نوعی نارسایی حسی در برابر محرکات حسی می دانند. کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم به خوبی می توانند از سیستم های قانونمند و قابل پیش بینی مانند رایانه ها استفاده کنند. شاید بتوان از ربات ها به عنوان دوست یا کمک درمانگر درجهت آموزش مهارت های مختلف اجتماعی و شناختی به کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم استفاده کرد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی تمرینات یکپارچگی حسی همراه و بدون ربات بر رفتارهای کلیشه ای پسران مبتلا به اختلال طیف اتیسم می باشد.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش پسران 7-9 ساله طیف اوتیسم سطح متوسط، مدارس پسرانه اوتیسم شهر تهران در سال تحصیلی 1397-1398 بودند . از داوطلبان واجد شرایط ، 45 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 3 گروه 15 نفری تمرینات یکپارچگی حسی به همراه ربات و یکپارچگی حسی به تنهایی و کنترل قرار گرفتند. برای آزمودنی ها پیش آزمون،پس آزمون و آزمون پیگیری پس از 2 ماه، با آزمون گارز 2 (تشخیص اوتیسم گلیام 1994) انجام شد. با هر 2 گروه آزمایش 15 جلسه شیوه یکپارچگی حسی کار شد. هم زمان یک گروه آزمایش 15 جلسه از درمان با ربات نیز بهره برد. گروه کنترل، درمانی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی با  نسخه 22 نرم افزاز SPSS در سطح معناداری 0/05 تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میزان تغییرات بروز رفتارهای کلیشه ای در 3 گروه یکسان نبود. بررسی ردیف های معنادار نتایج نشان داد در موقعیت آزمایش، میانگین نمرات گروه تمرینات یکپارچگی حسی با ربات، بیشتر از تمرینات یکپارچگی حسی بدون ربات بود و گروه کنترل، کاهش و تغییر داشته است (0/05> P).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهند که تلفیق 2 شیوه درمانی یکپارچگی حسی و درمان با ربات ، بیشتر از شیوه یکپارچگی حسی به تنهایی موجب بهبود رفتارهای کلیشه ای کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم می شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، ربات، یکپارچگی حسی، رفتارهای کلیشه ای
  • نگین ایرانی، سیروس باور*، نوید میرزاخانی عراقی صفحات 164-185

    مقدمه و اهداف :

    اختلال اوتیسم یک اختلال شایع در میان کودکان است که در آن عوامل فیزیکی و معماری محیط های درمانی می تواند در کیفیت توان بخشی موثر واقع شود. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط عوامل فیزیکی و معماری فضاهای درمانی و آموزشی توان بخشی اختلال اوتیسم بود. 

    مواد و روش ها :

    پژوهش مشاهده ای تحلیلی حاضر از نوع مقطعی بود. در این مطالعه، از پرسش نامه استاندارد مینه سوتا جهت بررسی رضایت شغلی کارکنان، از پرسش نامه استاندارد نیم رخ حسی 2 (فرم کوتاه) برای مشخص شدن الگوی عملکرد حسی کودکان اوتیسم 3 تا 14 ساله و از پرسش نامه محقق ساخته سنجش کیفیت معماری برای بررسی کیفیت معماری فضای فیزیکی، معماری داخلی و امکانات استاندارد فضای آموزشی و درمانی استفاده شد. در این پژوهش مقطعی، 32 نفر از کاردرمانگران مراکز درمانی دانشگاهی و بیمارستانی، مراکز بهزیستی، کلینیک های خصوصی و 50 نفر از والدین کودکان با اختلال اوتیسم به عنوان گروه نمونه دردسترس مشارکت کردند. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. 

    یافته ها :

    یافته های حاصل از بررسی جامعه آماری نشان می دهد که بین متغیرهای مورد بررسی در گروه های جست وجو-حسی، اجتناب-حسی، حساسیت-حسی و ثبت-حسی (از تحلیل مربوط به نیم رخ حسی) و بهبود کیفیت توان بخشی کودکان با اختلال اوتیسم ارتباط معناداری وجود داشت (0/05>P). 

    نتیجه گیری:

     باتوجه به یافته های این پژوهش فاکتورهای رضایت شغلی و فیزیکی، پردازشی-حسی و سنجش کیفیت معماری در طراحی فضاهای درمانی-آموزشی مراکز توان بخشی کودکان با اختلال اوتیسم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بهره گیری از عوامل مورد بررسی این تحقیق، نه تنها در روند درمان این افراد تاثیر مثبت خواهد داشت، بلکه موجبات افزایش رضایت شغلی کاردرمانگران شاغل در مراکز توان بخشی با اختلال اوتیسم را نیز درپی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اوتیسم، مراکز آموزشی-درمانی، کیفیت توان بخشی، کاردرمانگران، پردازش حسی
|
  • Aynollah Naderi *, Shahaboldin Bagheri Pages 2-17
    Background and Aims

    Numerous treatment modalities have been suggested for patients with medial tibial stress syndrome (MTSS), but the effectiveness of these interventions is still unknown. Therefore, this study aimed to provide a systematic review of the therapeutic efficacy of kinesio taping (KT) and foot orthosis for patients with MTSS.

    Methods

    The related articles were searched using selected keywords in Embase, Scopus, Medline, SPORTDiscus, Web of Science, Biomed Central, and PubMed databases from inception to May 2021. After deleting duplicate and unrelated articles, the full text of 9 articles was received from the databases. 

    Results

    According to the inclusion and exclusion criteria, only 9 articles were eligible for the present review study, of which 5 articles examined the effectiveness of KT and 4 articles the effectiveness of plantar orthosis for people with MTSS. Previous studies showed that using anti-pronation KT can help reduce peak plantar pressure and pain and improve the function of patients with MTSS. Additionally, using the arch support foot orthosis can help correct the pressure distribution pattern under the foot and reduce the foot contact time, resulting in faster pain relief and the physical limitations caused by the MTSS. Kinesio taping, Foot orthosis, Medial tibial stress syndrome, Shin splintBased on the review articles, results indicate that both therapeutic interventions can be used to correct the pressure distribution pattern under the foot, reduce the pain and eliminate physical limitations caused by injuries in individuals with MTSS.

    Keywords: Kinesio taping, Foot orthosis, Medial Tibial Stress Syndrome, Shin splint
  • Elnaz Abaei, Mohsen Abedi *, Maryam Sadat Mirenayat, Mehdi Rezaee Pages 18-29
    Background and Aims

    Exercise training is an important intervention in the pulmonary rehabilitation of adults with chronic respiratory diseases. High-intensity exercise is challenging for these patients. Thus, interval exercise has received much attention as a suitable option for optimizing a tolerable load during exercise. This study aimed to investigate the effects of high-intensity interval training (HIIT) on peak power, peak oxygen uptake, functional capacity, and health-related quality of life in people with chronic respiratory diseases.

    Methods

    In this study, the related studies were collected and examined from Google Scholar, PubMed, and Science Direct databases.

    Results

    A total of 14 randomized controlled trials were selected based on the study subject. The results demonstrated that HIIT and continuous training in adults with chronic obstructive pulmonary disease (COPD) led to significant improvement in peak power, peak oxygen uptake, and 6-minute walk test (6MWT) or 12-minute walk test (12MWT) distance and health-related quality of life and there was no significant difference between the two groups. And HIIT, compared to no exercise training, showed greater significant changes. Few studies have examined HIIT in patients with cystic fibrosis, with different results. We found no studies investigating the effect of HIIT on non-cystic fibrosis bronchiectasis and interstitial lung diseases. Conclusion studies confirm the positive effect of HIIT on cardiorespiratory fitness, exercise capacity, functional capacity, and health-related quality of life in people with COPD. In other respiratory diseases, more studies are needed to investigate the effects of HIIT.

    Keywords: respiratory disease, High-intensity interval training, Exercise capacity
  • Mohadeseh Ashrafizadeh *, Hassan Daneshmandi, Parisa Sedaghati Pages 30-43
    Background and Aims

    This study addresses only those interventions, such as feedback and kinesio taping, that affect lower limb function in athletes with impaired lower limb movement patterns.

    Methods

    This research is a systematic review study that examined all published articles in English about the effect of feedback and kinesio taping on correcting defective movement patterns and reducing injury risk factors. The current study was conducted by searching foreign databases such as Google Scholar, PubMed, and ScienceDirect and domestic databases, including Magiran and Irandoc with the keywords of “videotape augmented feedback,” “taping,” “kinesio taping,” and “lower extremity” from January 2000 to January 2021.

    Results

    After reviewing the full texts of 45 articles, 24 articles were finally selected according to the purpose of the research. Of 24 articles, 20 were interventional studies, 1 was a systematic review, 1 was a meta-analysis, and 2 were meta-analysis and systematic reviews. In all studies, feedback training methods positively affected lower limb biomechanics, and tipping methods improved pain.

    Conclusion

    After comparing the effects of feedback and kinesio taping interventions in the studied studies, it can be concluded that feedback is better than kinesio taping taping in improving kinetic and kinematic variables in people with lower limb movement pattern defects.

    Keywords: Feedback, Kinesio taping, Faulty movement, Lower limbs
  • Soheila Rajaee, Parvaneh Shamsipourdehkordi *, Maryam Abdoshahi Pages 44-59
    Background and Aims

    Memory consolidation is a set of processes that converts memory from an unstable state to a stable one. Various factors affect the consolidation of memory, including sleep and the type of exercise have an effect on consolidation. Given that little research on consolidation has used a motor task for the age group of children, the aim of thise study was to investigate the effect of sleep, type of exercise (Physical and Combine it whit observation of action) and posterior interference on consolidation processing based on stability and promotion of motor memory.

    Methods

    This research was a semi-experimental study with an pretest- posttest design. The statistical population included girls aged 10 to 12 years who had registered in volleyball in clubs in east Tehran in 2018. The sample included 62 novice girls in volleyball who were selected by available sampling method according to the inclusion and exclusion criteria. The experiments were divided into combined observation and physical exercise groups. The tools used in this study were, Landgrafe and Abetz child health questionnaire (1996), owens children's sleep habits questionnaire (2000), Aahperd Volleyball Serving Test (1969). Data were analyzed using combined factor analysis of variance with repeated measures and Benfferroni post hoc test.

    Results

    The results of the analysis of variance-covariance with repeated measures showed that a night's sleep has a positive effect on stabilizing processing based on stability and promoting motor memory in children (F=15.40, P=0.001), but the type of exercise (F=0.18, P=0.67), (Physically or observational) and type of posterior interference (performing or observing the action) (F=0.48, P=0.489) have no significant effect on consolidation processing. Comparison of averages showed that physical practice is more stable and promotion motor memory than observation.

    Conclusion

      Coaches and educators are recommended in addition to physical exercise, children can use observational exercise to process memory consolidation

    Keywords: Action observation, posterior Interference, simple volleyball service, memory Consolidation
  • Hamid Babaei *, MohammadHosein Alizadeh, Houman Minoonezhad, Azin Movahed Pages 60-77
    Background and Aims

    Studies show that individuals with upper crossed syndrome have poor balance compared to healthy people for various reasons, including displacement of their center of gravity toward forward. This study aimed to evaluate the effectiveness of the Alexander technique on the static and dynamic balance of young men with the upper crossed syndrome.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 24 subjects were purposefully selected and assigned to the experimental and control groups. The static and dynamic balance of the subjects were assessed by the Sharpened Romberg and timed up and go tests. The experimental group underwent 12 sessions of Alexander technique training during 6 weeks in individual and group sessions. The duration of individual sessions was 40, and that of group sessions was 60 minutes. The control group did not receive any training. During the training sessions, the subjects were taught the Alexander technique via manual guidance, as well as tactile, verbal, visual, and proprioception feedback. After collecting data, the data were analyzed using the analysis of covariance (ANCOVA) and paired sample t test. 

    Results

    The study’s final results showed a significant difference (P<0.001) between the experimental and control groups in the static balance after the Alexander technique intervention. Also, there was a significant difference (P<0.001) between the experimental and control groups in the dynamic balance after the Alexander technique intervention. 

    Conclusion

    Based on the findings, the Alexander technique had high effectiveness on the static and dynamic balance and improved the balance of the subjects. Considering the importance of balance in health and improving daily activities, the researchers suggested that health and rehabilitation professionals can apply the Alexander technique as a psychophysical re-education method to improve balance in people with upper crossed syndrome.

    Keywords: Alexander Technique, Balance, Upper crossed syndrome
  • Zahra Bahreman *, Mehdi Mogharnasi, Mohammad Yousefi, Hossein Taherichadorneshin, MohammadAli Nahayati, Ali Maleki Pages 78-89
    Background and Aims

    Since gait disorder is the most common complication among patients with multiple sclerosis. This study aims to examine the effect of hippotherapy on the onset activity of selected lower limb muscles in patients with multiple sclerosis (MS) during the gait initiation protocol with a perturbation response approach.

    Methods

    A total of 20 MS patients with EDSS score <4.5 were selected by simple convenience sampling method and were randomly divided into two groups of exercise n=10 and control n=10. Ten healthy and matched individuals were selected and placed in the healthy control group. The MS patients in the training group underwent hippotherapy for 4 sessions per week. Before and after the exercises, the electrical activity of the selected muscles of the lower extremities was recorded during the gait initiation protocol.

    Results

    Data analysis showed a significant difference between groups (P<0.05). Hippotherapy exercises were effective in the onset activity time of the lower limb muscles and reduced the reaction time of the muscles.

    Conclusion

    According to the results of the present study and the effect of hippotherapy on improving reaction time, hippotherapy can be used as a rehabilitation method in MS patients.

    Keywords: Hippotherapy, Multiple sclerosis (MS), Lower limb muscles, Gait initiation
  • Sara Asadi, Seyyed Hossein Hosseini *, Hassan Daneshmandi Pages 90-101
    Background and Aims

    Patellofemoral pain syndrome often results from misalignment of the patellofemoral joint that can affect lower limb function. Therefore, the present study investigated the relationship between patellar position and lower limb function and balance in athletes with patellofemoral pain syndrome. 

    Methods

    In this exploratory analytical study, 39 male and female athletes with this syndrome with an average age of 25.6±4.7 years were selected by available sampling. Lower limb function and dynamic balance were measured by the Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis index (WOMAC) scale and Y balance test, respectively, and patellar position was assessed by digital radiology. The Pearson correlation test was used to analyze the data at a significance level of 0.05. 

    Results

    The results showed that the position of the patella was significantly associated with lower limb function and dynamic balance (P<0.01). Accordingly, lower limb function on the WOMAC scale had a significant positive relationship with patellar tilt angle and patellar congruence angle (P=0.001). Also, dynamic balance showed a significant negative relationship with patellar tilt angle (P=0.007) and patellar congruence angle (P=0.002). 

    Conclusion

    According to the results of the present study, the higher the tilt angle and patellar homogeneity, the weaker, the lower limb function and dynamic balance. Therefore, it is suggested that the position of the patella should always be considered and corrected to improve performance and balance and promote the record of sports activities of athletes with this disorder and facilitate their return to sports.

    Keywords: Patellofemoral pain, Athletes, Patellar position, Function, Balance
  • Sahar Farokhi, Mohammad Yousefi *, Mohialdin Bahari Pages 102-113
    Background and Aims

    Single-leg landing is a difficult task for the lower limbs. This movement is very common in basketball and is one of the main causes of lower limb injuries, especially anterior cruciate ligament injuries. Single-leg landing causes a ground reaction force and torque to the lower limb. By increasing the internal torque and controlling the reaction force at the level of its application, the muscular strength of the lower limb can control the ground reaction force of the surface applied to the limb. This study aims to investigate the effects of 8 weeks of strength training on the ground reaction force in single-leg landing

    Methods

    In this study, 20 semi-professional male basketball players were divided into two equal groups of test and control. The samples of both control and test groups were asked to perform three single-leg landings from a 40-cm platform on the force plate. Then, the test group underwent 8 weeks of lower limb strength training, and after the end of the training, the members of the test and control groups were asked to repeat the landing movement. An average of three movements per person was considered. For data analysis, the paired t test was used for intra-group comparison, and the 1-way ANCOVA method was used to compare inter-group effects. Statistical analysis of the study was performed using SPSS software version 20, at a significance level of 0.05 for all tests.

    Results

    The results showed that the training program had no significant effects on the ground reaction force in the X direction in both internal and external directions, as well as, in the Y direction in the anterior and posterior directions, both within the group and between the groups. But, the training program had a significant and incremental effect on both within the group (P=0.005) and between the groups (P=0.002) in the Z direction.  

    Conclusion

    The strength training program lacks enough effect to reduce ground reaction force applied to semi-professional basketball players during a single-leg landing movement.

    Keywords: strength training, Single-Leg Landing, ground reaction force, Anterior cruciate ligament injury
  • Fereshteh Kazemi Pakdel, Parisa Sedaghati * Pages 114-131
    Background and Aims

    Karate is one of the most popular martial arts worldwide, and flat foot deformity is one of the most common disorders in people participating in this sport. This disorder can negatively affect the static and dynamic balance in individuals. Therefore, this study aimed to investigate the effect of corrective exercises on foot posture and balance in female karate athletes with flat foot.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study performed in two phases: pre-test and post-test. Forty female karatekas with flexible flat foot postures entered the study as subjects. They were randomly divided into exercise group (Mean±SD age: Mean±SD 20.00±1.81 y, Mean±SD height: 161.4±6.49 cm, and Mean±SD weight: 55.27±6.56 kg) and control (Mean±SD age: 21.02±2.19 y, Mean±SD height cm: 160.4±4.23, and Mean±SD weight: 55.75±3.90 kg). As one of the inclusion criteria, a navicular drop test was performed for all subjects to assess the condition of the foot posture. Also, the balance error scoring system and Y balance tests were used for all subjects to check the static and dynamic balance. Then, the exercise group performed 6 weeks of corrective exercises, but the control group did not perform any specific exercises during this period. After 6 weeks, the tests were repeated. Statistical analysis was performed in SPSS software version 26. A covariance analysis test was used to evaluate the between-group differences, and paired sample t test was used to evaluate the within-group changes.

    Results

    This study’s findings showed that the corrective exercise group in thepost-test had a better performance than the pre-test in the navicular drop test, in all three directions of the Y balance test, and in the balance error scoring system (P=0.0001). But in the control group, no significant difference was observed between the two stages of the test (P>0.05). It was also observed in the comparison between groups that in thepost-test in the variables of the navicular drop test and also in all three directions of the Y balance test and the test of the scoring system, the balance error scoring system of the experimental group achieved better results than the control group (P>0.05). 

    Conclusion

    This study showed that 6 weeks of corrective exercises has significantly improved foot posture and static and dynamic balance in karate women with flexible flat feet. According to the results obtained in this study, it seems that comprehensive corrective exercises can be used in this group to improve balance and posture.

    Keywords: Flat Foot, corrective exercise, Balance, Female karateka, navicular drop test
  • Zohreh Javadzadeh, Vahid Nejati *, Kambiz Poushaneh Pages 132-145
    Background and Aims

    Autism is a highly debilitating neurodevelopmental condition that affect behaviors and is caused by impairment in neurological functions, especially executive functions. In many studies, it has been reported that the brain areas including the frontal lobe, limbic system, basal ganglia, occipital lobe and cerebellum, and the frontal cortex and its connections with the striatal and occipital brain areas are involved in a wide range of cognitive functions called “executive functions”. The current study aims to investigate the effectiveness of Baran's cognitive rehabilitation program on executive functions (working memory, sustained attention, and cognitive flexibility) of children with high-functioning autism.

    Methods

    This study has a single subject design with repeated measurements. The study population consists of all children with high-functioning autism who referred to Baran Clinic in Tehran, Iran in 2016-2017. Samples were 3 boys with autism spectrum disorder aged 8-11 years who were selected using a convenience sampling method. Assessments were done in 5 stages. The first stage was 2 weeks before the treatment. The second stage was performed 2 days before the start of treatment. The third stage was done after 5 sessions of treatment, which was held as a 1-hour session. The fourth stage was performed after 10 one-hour treatment sessions, and finally, the fifth stage was performed 4 weeks after the end of the treatment. Digit span, word span, and non-word span tests were used to assess the working memory. Digit span, Word span, non-word span tests was used to assess the sustained attention. Trial making test (A and B ) was used to assess the cognitive flexibility. After collecting and analyzing the data, the methods of visual analysis and effect size assessment was used 

    Results

    The performance of children in working memory, sustained attention, and cognitive flexibility improved significantly after treatment. Hence, Baran’s cognitive rehabilitation program based on balance movements was effective in improving executive functions of children with high-functioning autism.

    Conclusion

    cognitive rehabilitation program based on balance movements can improve working memory, sustained attention, and cognitive flexibility of children with high–functioning autism.

    Keywords: Cognitive rehabilitation, Movement, balance, Working memory, Sustained attention, Cognitive flexibility, autism
  • Vahideh Emad, Mahnaz Estaki *, Roya Koochak Entezar Pages 146-163
    Background and Aims

    Autism spectrum disorder in children manifests as qualitative degradation in communication and developing stereotyped patterns in behavior and interests. Some researchers believe that the reason for creating stereotyped patterns in children’s behaviors is some sensory impairment in response to sensory stimuli. Children with autism spectrum can use endorsed and predictable systems such as computers. Robots may be used as friends or assistant therapists to teach various social and cognitive skills. The present study aimed to compare the effectiveness of sensory integration exercises on stereotyped behaviors with and without robots in boys with autism spectrum disorder.

    Methods

    This research method was quasi-experimental with a pretest-posttest and follow-up design with a control group. The statistical population comprised all boys aged 7-9 years studying in Tehran boys’ autism schools (the academic year 2018-2019). Of whom, 45 children with autism were selected by convenience sampling and randomly assigned to two experimental groups (sensory integration exercises with and without robots) and one control group. Data were collected using the stereotyped behaviors section of the second edition of the Gilliam Autism Diagnosis Test (1994) in the pretest, posttest, and a 2-month follow-up. Both experimental groups used the 15-session sensory integration method, but one group also worked with the robot for 15 sessions. The control group received no intervention. The obtained data were analyzed using repeated measures analysis of variance and the Bonferroni post hoc test with SPSS 22 software at a significance level of 0.05.

    Results

    The results showed that the changes in stereotyped behavioral disorders were different in the three groups. The study of significant effects showed that in the experimental situation, the mean scores of the sensory integration exercises using the robot decreased more than those without the robot and the control group (P<0.05). 

    Conclusion

    Findings show that combining sensory integration therapy and robot therapy improves the stereotypical behaviors of children with the autism spectrum more than sensory integration therapy alone.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, robot, Sensory integration, Stereotyped behaviors
  • Negin Irani, Cyrus Bavar *, Navid Mirzakhani Araghi Pages 164-185
    Background and Aims

    Autism is a common disorder among children. Physical and architectural factors of rehabilitation centers may affect the quality of rehabilitation. This study aims to investigate the effect of physical and architectural elements of educational and therapeutic spaces on autism rehabilitation.

    Methods

    The present analytical-observational research was cross-sectional. This study used the standard Minnesota Questionnaire (MSQ) to assess employees’ job satisfaction. The standard sensory profile questionnaire 2 (short form) was employed to determine the sensory function pattern of autistic children aged 3 to 14 years. Finally, a researcher-made questionnaire of architecture quality assessment was used to evaluate the quality of physical space architecture, interior architecture, and standard facilities of educational and therapeutic spaces. In this cross-sectional study, 32 occupational therapists from university and hospital treatment centers, welfare centers, and private clinics, and 50 parents of children with autism participated as the available sample group. The Pearson correlation coefficient was used to examine the relationship between variables.

    Results

    Findings from the study population showed significant relationships between the variables studied in the groups of sensation seeking, sensation avoiding, sensation sensitive, and sensation register (from the analysis of sensory profile) and improving the quality of rehabilitation of children with autism (P<0.05).

    Conclusion

    According to the study findings, job satisfaction, physical factors, sensory processing, and assessing the quality of architecture in the design of educational and therapeutic spaces of rehabilitation centers for children with autism are of particular significance. Utilizing the factors studied in this study will not only positively affect the treatment process of these patients, but it will also increase the job satisfaction of occupational therapists working in rehabilitation centers for autism.

    Keywords: Autism, educational care centers, Quality of Rehabilitation, Occupational therapists, Sensory Processing