فهرست مطالب

پژوهش های اطلاعاتی و جنایی - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، بهار 1402)

فصلنامه پژوهش های اطلاعاتی و جنایی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قدیر بخشی جغناب*، مهران سهراب زاده صفحات 9-30
    زمینه و هدف
    احساس امنیت، بعد ذهنی، نگرش و تفسیر جامعه از امنیت است. این پژوهش به دنبال فراهم آوردن درک روشنی از پدیده احساس امنیت و نیز بررسی و تبیین جامعه شناختی تاثیر عملکرد پلیس بر آن بوده و هدف اصلی پژوهش، سنجش و تبیین این مسیله براساس شاخص هایی از عملکردهای اثربخش پلیس با تاکید بر مشارکت محوری در منطقه جغرافیایی شرق استان تهران بود.
    روش
    پژوش حاضر از نوع توصیفی - تبیینی است که با تکنیک پیمایش انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، شهروندان ساکن در شرق استان تهران در گروه سنی 15 تا 64 سال بود و براساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری احتمالی خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده و به منظور سنجش روایی پرسشنامه از دو روش اعتبار محتوایی و روایی سازه و برای سنجش پایایی مقیاس ها، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر به منظور بررسی اثرات مستقیم، غیرمستقیم و ارزیابی مدل با بهره گیری از نرم افزار SPSS انجام پذیرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین کار ویژه های مدرن پلیس و احساس امنیت شهروندان، رابطه معناداری وجود دارد و نتایج تحلیل رگرسیونی و تحلیل مسیر نیز نشان داد که 41 درصد از واریانس متغیر احساس امنیت توسط متغیرهای مستقل (پایبندی پلیس به اخلاق حرفه ای، عملکرد پلیس در پیشگیری از جرم، رعایت حقوق شهروندی، مشارکت محوری پلیس و اعتمادسازی پلیس) تبیین شده و با توجه به معنادار بودن آماره مربوطه می توان گفت که متغیرهای مستقل، دارای ضریب تاثیر معنی دار بر احساس امنیت بوده اند.
    نتیجه گیری
    اصولا احساس امنیت اجتماعی، حالتی مرتبط با زیست جهان کنشگران است و وجود امنیت در فضای تعاملی آن ها (پلیس و شهروندان) معنی می یابد. کنشگران در کلیه سطوح با مجموعه ای از انتظارات، وارد عرصه تعامل می شوند، اگر چنان چه به این انتظارات پاسخ مطلوبی داده شود نتیجه آن، احساس امنیت و آسودگی خاطر خواهد بود. بر این اساس پلیس و عملکردهای اثربخش آن، تاثیر مهمی بر احساس امنیت شهروندان داشته و پیشنهاد راهبردی این پژوهش، تقویت این عملکردها و کار ویژه های آن به صورت علمی و عملی اثربخش در سازمان پلیس است.
    کلیدواژگان: احساس امنیت، عملکرد اثربخش پلیس و مشارکت محوری، شرق استان تهران
  • علیرضا یاوری، بهمن فصیحی*، علیرضا حیدرنژاد صفحات 31-54
    زمینه و هدف

    این تحقیق در همین راستا به دنبال آن است تا به این سوالات پاسخ بدهد: الگوی عوامل زمینه ای احساس امنیت اجتماعی شهروندان شهر تهران با توجه به رویدادهای خشن اخیر کدام است؟

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی از دید ماهیت داده ها، ترکیبی یا آمیخته (کیفی و کمی) است. در بخش کیفی، از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر از خبرگان مرتبط با موضوع مقابله با جرایم خشن در درون سازمان فراجا در شهر تهران و اساتید، نخبگان و فرهیختگان مرتبط با موضوع در بیرون از فراجا به صورت هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری استفاده شد. در بخش کمی از روش پیمایش استفاده شد. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل کلیه شهروندان شهر تهران با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 535 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای و طبقه ای انتخاب و پرسشنامه بین آن ها توزیع شد. سپس به منظور تبیین نهایی و تایید ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگو در بخش کیفی از روش محتوایی استفاده شد. برای پایایی پرسشنامه از شاخص آلفای کرونباخ و به منظور بررسی روایی آن از نظر اساتید و خبرگان امر استفاده شده، که بر اساس نظر آن ها، روایی پژوهش حاضر مورد تایید قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش در بخش کیفی نشان داد که زمینه های احساس ناامنی می تواند به چهار زمینه جانی، زمینه اخلاقی و روانی، زمینه ی مالی و زمینه ناموسی تقسیم شود . همچنین نتایج تحقیق در بخش کمی نشان داد که 54 درصد پاسخگویان در زمینه اخلاقی و روانی، 52 درصد در زمینه ی مالی، 43 درصد در زمینه ناموسی و 34 درصد نیز در زمینه جانی احساس ناامنی می کنند.

    نتیجه گیری

    افزایش محکومیت های سنگین در راستای بازدارندگی و کاهش جرایم و رویدادهای خشن می تواند در افزایش احساس امنیت در جامعه موثر باشد.

    کلیدواژگان: رویدادهای خشن، احساس ناامنی، عوامل زمینه ای، شهر تهران
  • فرحناز آهنگ، عبدالمجید ایمانی*، نورمحمد یعقوبی صفحات 47-72
    زمینه و هدف

    با توجه به مزایای رویکرد اجتماع محور و ضرورت آن جهت حرکت هر جامعه به سمت توسعه از یک سو و اهمیت مبارزه با مواد مخدر از سویی دیگر پژوهش حاضر بنادارد به طراحی مدل اجتماع محور اجرای خط مشی های مبارزه با مواد مخدر بپردازد.

    روش

    این پژوهش بر پایه پژوهش های کیفی و کمی است که از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، در زمره پژوهش های اکتشافی می باشد. جامعه آماری، هر دو مرحله با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، 22 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها در مرحله کیفی مصاحبه است که با بهره گیری از روش تحلیل مضمون و نرم افزار Atlas. ti داده های این مرحله تحلیل شد. در مرحله کمی ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه بود که داده های حاصل از آن به منظور کاوش شبکه روابط علت و معلولی هر یک از مضامین با کمک روش ساختاری تفسیری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کیفی مضامین پژوهش شامل 15 مضمون کلی بود که این مضامین با بهره گیری از رویکرد ساختاری و تفسیری تحلیل شد و در 6 سطح، سطح بندی گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحلیل میک مک توجه به مضامین اثرگذار که قدرت پیش بینی کنندگی بیشتری در سیستم دارند، امری ضروری است.

    کلیدواژگان: توسعه، اجتماع محور، مواد مخدر، مضمون کلی
  • عزت دیره*، جواد عینی پور صفحات 73-100
    زمینه و هدف
    در جرایم زنان علاوه بر عوامل اجتماعی - اقتصادی، عوامل روان شناختی نیز دخالت دارند که نشانگر ماهیت پیچیده جرایم هستند. شناسایی عوامل روان شناختی موثر از گرایش و اقدام به جرم در زنان پیشگیری می کند. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه صفات تاریک شخصیت و تکانشگری با شناختارهای جرم زای زندانیان زن شهر بوشهر بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زندانیان زن زندان شهر بوشهر با نمونه 89 نفری بود که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های صفات تاریک شخصیت جانسون و وبستر (2010)، تکانشگری بارات (2004) و مقیاس تجدیدنظر شده شناختارهای جرم زا ساخته تانگنی (2012) و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار 22SPSS- استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بین صفات تاریک شخصیت، تکانشگری و شناختارهای جرم زا رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، مولفه های صفات تاریک شخصیت 54 درصد و مولفه های تکانشگری 42 درصد واریانس شناختارهای جرم زای زندانیان زن را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    صفات تاریک شخصیت و مولفه های تکانشگری قدرت پیش بینی شناختارهای جرم زا را دارند و سهم معنی داری در تعیین واریانس شناختارهای جرم زای زندانیان زن دارند. از این منظر، لازم است در طول حبس زندانیان زن، آموزش های راهبردی روان شناختی اصلاح شناختارهای جرم زا، تنظیم شناختی ‏تکانشگری و تعدیل صفات تاریک شخصیت برای بهبود رفتار و پیشگیری از ارتکاب مجدد جرم ارایه شود.
    کلیدواژگان: صفات تاریک شخصیت، تکانشگری، شناختارهای جرم زا، زندانیان زن، شهر بوشهر
  • علی حدادیان، زهرا حضرتی صومعه*، ساسان ودیعه صفحات 101-124
    زمینه و هدف
    با گسترش استفاده از فناوری و اینترنت، توجه و گرایش به فضای مجازی در بین نوجوانان افزایش یافته و به دنبال آن، دچار آسیب های اجتماعی ناشی از این فضا می شوند. هدف از پژوهش حاضر، تبیین جامعه شناختی آسیب های اجتماعی است که در فضای مجازی، نوجوانان پسر شهر تهران را تهدید می کند.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از فن پیمایش است. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان پسر متوسطه دوم شهر تهران هستند که در گروه سنی 18-16 سال قرار دارند و براساس فرمول کوکران، تعداد 383 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه جمع آوری شده که روایی آن با استفاده از روش منطقی و نظرات کارشناسان آسیب های اجتماعی و فضای مجازی به لحاظ کمیت و کیفیت مورد تایید قرار گرفته است. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS پردازش و با آزمون های کای اسکویر و اسپرمن مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    گمنامی، گروه همالان، ناکامی های فردی و اجتماعی، عدم دل بستگی خانوادگی و محتوای برنامه رسانه ملی با آسیب های اجتماعی رابطه معناداری داشته و با افزایش میزان استفاده از فضای مجازی، میزان آسیب های اجتماعی متوجه نوجوانان شامل سرقت اطلاعات، زورگیری مجازی، خشونت کلامی، خشونت روانی، خشونت مالی و خشونت جنسی افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد که نوجوانان پسر تحت تاثیر استفاده از فضای مجازی، در معرض انواع آسیب های اجتماعی ناشی از این فضا هستند که آموزش و بسترسازی مناسب جهت استفاده بهینه از فضای مجازی از طریق دستگاه های ذی ربط، مسیول و خانواده ها همراه با تقویت استحکام روابط صمیمانه والدین و فرزندان می تواند در مدیریت استفاده مطلوب از فضای مجازی و کاهش آسیب های اجتماعی این فضا موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: جامعه شناختی، آسیب های اجتماعی، فضای مجازی، نوجوانان پسر، شهر تهران
  • هژبر برادران نصیری، حسنعلی موذن زادگان*، عابدین صفری کاکرودی، غلامحسن کوشکی صفحات 135-160
    زمینه و هدف

    پلیس در نظام حقوقی ایران به طور استثاء و طبق شرایط مشخصی حق دستگیری و بازجویی از اشخاص و تحت نظر قرار دادن آنان را دارد. لذا در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 الزاماتی برای رعایت حقوق شخص تحت نظر در نظر گرفته شده است، لکن اگر ضابطان دادگستری به آن اعتقاد و باوری نداشته باشند، هیچ گاه در عمل این حقوق در حد مورد انتظار مراعات نخواهد شد، هدف این پژوهش تاثیر الزامات اجرای قانون آیین دادرسی کیفری مصوب1392 بر رفتار ضابطان در رعایت حقوق شخص تحت نظر است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات کمی - پیمایشی است. جامعه آماری شامل 384 نفر از جامعه وکلا، ضابطان(پلیس آگاهی، مواد مخدر، اطلاعات و فتا)، قضات در تهران هستند که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند ابزار تحقیق، پرسشنامه است که اعتبار آن با روش محتوایی و صوری تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ87/.به دست آمد و از آزمون های تی، کلوموگروف - اسمیرینوف و فریدمن برای تحلیل استفاده شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش رعایت حق تفهیم اتهام با میانگین66/3، تفهیم حقوق شخص تحت نظر به او با 95/4، حق معاینه پزشک 22/4 ، حق حضور فوری نزد مقام قضایی62/3، بیش از حد متوسط و در سطح زیاد ارزیابی شده است. هم چنین دسترسی شخص تحت نظر به وکیل با میانگین81/2 و حق تماس با خانواده و بستگان 32/2 کمتر از حد متوسط و در سطح پایین ارزیابی شده است.

    نتیجه گیری

    از دلایل اصلی عدم رعایت حقوق اشخاص تحت نظر از سوی ضابطان در این پژوهش ضعف در زیرساخت-های کشف جرم و ادله اثبات آن در برخی جرایم مهم، بهانه هماهنگی با مقام قضایی، مهم بودن جرم و امکان فراری دادن شرکاء و معاونین و امکان امحاء آثار جرم، از سوی ضابطان بوده است.

    کلیدواژگان: حقوق دفاعی، تحت نظر، تفهیم اتهام، داشتن وکیل، حضور فوری، بازجویی
  • حسام شیرازه محبت، محمد عباسزاده*، مهران صمدی، صمد عابدینی صفحات 145-168
    زمینه و هدف
    هویت قومی و تشدید و برجستگی آن، یکی از مسایل اجتماعی مهم کشورهای چند قومیتی است. اهمیت این مسیله، به ویژه در کشورهای درحال توسعه ازجمله ایران بیشتر است. بر این اساس، این مطالعه باهدف تبیین جامعه شناختی نقش میانجیگری توسعه اجتماعی در میزان تاثیر سازه حکمرانی خوب بر همگرایی قومی در شهر ارومیه انجام شده است.
    روش
    روش تحقیق این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن شامل کلیه شهروندان بالای بیست سال شهر ارومیه است که براساس فرمول کوکران 970 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و توسط نرم افزارهای SPSS و Lisrel تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین درصدی همگرایی قومی برابر با 2/47، حکمرانی خوب برابر با 2/64 و توسعه اجتماعی برابر با 5/44 است. حکمرانی خوب رابطه مثبت و معنی داری با همگرایی قومی و همچنین رابطه معنادار و مستقیم با توسعه اجتماعی دارد. همچنین توسعه اجتماعی با همگرایی قومی رابطه معنادار دارد.
    نتیجه گیری
    میانجی بودن توسعه اجتماعی در رابطه بین حکمرانی خوب و همگرایی قومی تایید شد. نتایج مدل مسیر همگرایی قومی نیز نشان داد که در تبیین همگرایی اقوام وابسته تاثیر حکمرانی خوب بیش از ابعاد توسعه اجتماعی است.
    کلیدواژگان: همگرایی قومی، توسعه اجتماعی، حکمرانی، ارومیه
  • مهدی سیدهاشمی*، حسن شاکری، ابوذز عرب سرخی، رحیم خانی زاد صفحات 185-218
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، انجام فراتحلیل مطالعات انجام شده پیرامون به کارگیری فناوری زنجیره بلوکی در سازمان های انتظامی مبتنی بر حوزه های ماموریتی اصلی چنین نهادهایی است.

    روش

    پژوهش حاضر مبتنی بر روش کیفی و در قالب دو گام مستقل طرح ریزی و اجرا شده است. در مرحله نخست و به منظور شناسایی و تحلیل کاربردهای فناوری زنجیره بلوکی در سازمان های انتظامی مجموعه منابع منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتی لاتین شناسایی و جمع آوری شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش در گام نخست منجر به بررسی و تحلیل تعدادی مقالات مجلات علمی و کنفرانس های بین المللی شد (63 مورد مقاله منتخب). در مرحله دوم پژوهش حاضر، فراتحلیل مطالعات حاصل از گام نخست، مبتنی بر شش شاخص انکارناپذیری، اصالت سنجی، تغییرناپذیری، احراز اصالت، گمنامی و مقیاس پذیری و با استفاده از نرم افزار مکس کیودا انجام شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از فراتحلیل منجر به شناسایی یک درخت واره 32 گانه از کاربردهای زنجیره بلوکی در حوزه های پلیسی و انتظامی شد که بیشترین میزان کاربرد مربوط به اصالت سنجی مدیریت داده های پلیسی، تغییرناپذیری مدیریت داده های پلیسی و انتظامی و احراز اصالت مدیریت داده های پلیسی و انتظامی با 19 درصد است. نظر به تفاوت های ماموریتی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران با نمونه های خارجی، این مدل کاربردپذیری در اختیار پنل خبرگی 17 نفره کارشناسان فنی و مدیریتی فراجا قرار گرفته است. نتیجه ارزیابی این پنل منجر به اصلاح مدل کاربردپذیری اولیه فناوری زنجیره بلوکی در حوزه ماموریتی فراجا گردید که بر اساس آن مدیریت سوابق جنایی، زنجیره حضانت مدارک، مدیریت اموال سازمانی، احراز هویت معتبر و مدیریت داده های پلیسی و انتظامی به عنوان کاربردهای اولویت دار این حوزه شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: زنجیره بلوکی، بلاک چین، فراجا، فراتحلیل
  • علی جهانگیرپور*، حامد آزموده صفحات 219-250
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین اقدامات کارشناسان در صحنه هایی جنایی که در آن جسد وجود دارد، تشخیص درست و تفکیک صحیح قتل از خودکشی است، چرا که تشخیص نادرست این دو می تواند باعث گرفتار شدن منظنون بی گناه یا فرار از مجازات فرد گناهکار و پایمال شدن خون مقتول شود بنابراین هدف این تحقیق شناسایی و تبیین شیوه های تشخیص قتل از خودکشی در صحنه های جنایی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها،کیفی و با تکنیک تحلیل مضمون انجام شده است، مشارکت کنندگان در این تحقیق با توجه به اصل شباع نظری داده ها 10 نفر ازکارشناسان پلیس آگاهی و پزشکی قانونی شهرستان قزوین و کرج و هستند که به صورت هدفمند انتخاب شده و جمع آوری اطلاعات تحقیق از طریق مصاحبه نیمه‎ساختاریافته انجام گرفته است که پس از پیاده سازی به کمک نرم افزار مکس کیو دی ای و از طریق کد گذاری باز، محوری و گزینشی پیوند میان این مقوله ها تبیین و مدل نظری تحقیق احصاء و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    یافته ها

    حاصل یافته های تحقیق پس از حذف موارد تکراری، 96 مضمون پایه ای، 15 مضمون سازمان دهنده و 3 مضون فراگیر تحت عناوین اقدامات عمومی، نحوه اقدام در صحنه های جنایی مکانیکی و شیمیایی است. بیشترین مضامین مربوط به اقدامات فنی و اطلاعاتی در ذیل مضمون فراگیر اقدامات عمومی و کمترین مضامین ذیل مضمون فراگیر اقدامات در صحنه های جنایی شیمیایی است.

    نتایج

    نتایج حاصل از یافته های تحقیق نشان می دهد، درصحنه جنایی مشکوک به قتل، اقدامات فنی- اطلاعاتی و بررسی سوابق ارتباطات متوفی و مظنونین بسیار کارگشا است و می تواند منجر به کشف انگیزه و محرک وقوع قتل یا خودکشی شود ضمن اینکه ضعف نظارت و عدم کنترل دقیق صحنه جرم نیز می تواند به شکست در تحقیقات جنایی منجر شود.

    کلیدواژگان: صحنه جرم، قتل، خودکشی، مکانیکی، شیمیایی، تشخیص
  • آینده پژوهی کنش های امنیتی گروهک تکفیری داعش در منطقه غرب کشور
    احمد نجفی*، ابوالفضل پورمنافی، علیرضا نجفی صفحات 251-270
    زمینه و هدف

    وضعیت امنیتی منطقه غرب کشور تا حدود زیادی متاثر از تحرکات گروهک های معاند، جریانات و گروه های افراطی و سرویس های بیگانه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی تغییرات آینده و تبیین سناریوهای احتمالی کنش های امنیتی گروهک تکفیری داعش در منطقه غرب کشور صورت گرفته است.

    روش

    پژوهش از حیث هدف، کاربردی و از جنبه ماهیت و روش، از نوع کیفی با رویکرد آینده پژوهی است. مشارکت کنندگان، تعداد 30 نفر از صاحب نظران تخصصی مرتبط با موضوع در سازمان اطلاعات فراجا و رده های مشابه در فرماندهی انتظامی استان های مورد بحث و همچنین صاحب نظران تخصصی مرتبط با موضوع در سپاه این استان ها هستند که با روش نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از ابزار مصاحبه ساختارمند استفاده شده و داده های به دست آمده، براساس روش آینده پژوهی شوارتز طی 10 گام سناریونویسی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    چهار سناریو در خصوص موضوع پژوهش بر پایه حالت های مختلف عدم قطعیت های کلیدی دوگانه تبیین شده که براساس آن احتمال وقوع رخدادهای امنیتی در استان های مورد بحث توسط داعش و وضعیت هماهنگی جامعه مورد نظر با داعش یا در تقابل با داعش تدوین شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تفکرات تکفیری از یک سو و محیط جغرافیایی (هم جواری با نقاط آلوده) از سوی دیگر در میزان اثرپذیری منطقه غرب کشور از سلفیت موثر است. گروهک داعش با ایجاد قطبی سازی جوامع اسلامی و عملیات تروریستی بر امنیت مناطق موصوف اثرگذار است. جامعه اطلاعاتی به منظور حفظ کارایی و تداوم موفقیت در زمینه انجام ماموریت های خود در آینده، می تواند برای احراز آمادگی برای مقابله و مدیریت پدیده های امنیتی ازجمله گروهک تروریستی داعش، از روش آینده پژوهی و فن سناریونویسی استفاده کند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، کنش های امنیتی، سناریونویسی، گروهک داعش، غرب ایران
|
  • Ghadir Bakhshi Jeghnab *, Mehran Sohrabzadeh Pages 9-30
    Introduction
    Security is one of the complex concepts in the theoretical-research field of humanities and social sciences and has a wide and slippery field from individual, public and social security to national, regional and international security. This study deals with the mental dimension and society's attitude towards security, in the same feeling of public security / insecurity, and its main purpose is to assess and explain this issue based on some characteristics of modern police characteristics.
    Method
    The present study is a descriptive-explanatory study in which the survey method and the researcher-made questionnaire were used and in order to assess the validity of the questionnaire, two methods of content validity (with face validity method) and construct validity (with confirmatory factor analysis method) ) To measure the reliability of the scales, Cronbach's alpha coefficient is used and its value is greater than 0.70 for all research concepts. The statistical population of the study is citizens living in the east of Tehran province in the age group of 15-64 years and the number of samples is 384 people and has been selected using multi-stage cluster sampling method.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficient test show that there is a significant relationship between modern police characteristics and citizens' sense of security and the results of regression analysis and path analysis show that 41% of the variance of security variable is explained.Considering the significance of Fisher statistic, it can be said that the independent variables had a significant impact factor in the path model.
    Conclusion
    The police and its modern features including (central participation, building trust, respect for civil rights, professional ethics and social crime prevention) have a significant impact on citizens' sense of security and the need to strengthen these features to scientifically prove arrives.
    Keywords: Security, Ethics, citizenship rights, Crime Prevention, cop
  • Alireza Yavari, Bahman Fasihi *, Alireza Haydarnejad Pages 31-54
    Background and purpose

    In this regard, this research seeks to answer these questions: What is the pattern of the underlying factors of the sense of social security of the citizens of Tehran according to the news of recent violent events

    Method

    In terms of purpose, the present research is applied, from the point of view of the nature of the data, it is mixed or mixed (qualitative and quantitative). In the qualitative part, semi-structured interviews with 15 experts related to the issue of dealing with violent crimes within the Faraja organization in Tehran and professors, elites and intellectuals related to the issue outside Naja were used in a targeted manner until theoretical saturation was reached. Survey method was used in the quantitative part. In the quantitative part, the statistical population including all the citizens of Tehran using Cochran's formula, 535 people were selected by cluster and stratified sampling method and the questionnaire was distributed among them. Then, in order to finalize and verify the dimensions, components and indicators of the model, the content method was used in the qualitative part.

    Findings

    The research findings in the qualitative part showed that the areas of insecurity can be divided into four areas: life, moral and psychological, financial and honor. Also, the results of the research in the quantitative section showed that 54% of the respondents feel insecure in the moral and psychological field, 52% in the financial field, 43% in the honor field and 34% in the personal field.

    Conclusion

    Increasing heavy punishments such as execution and retribution, deprivation of social privileges, increasing cash crimes and conducting extensive and targeted psychological operations in the media and social networks from the measures taken in order to deter and reduce crimes and violent events can increase the sense of security in the society.

    Keywords: Violent events, feeling of insecurity, pattern, Tehran city
  • Farahnaz Ahang, AbdolMajid Imani *, NourMohammad Yaghoubi Pages 47-72
    Background and Aim

    Considering the advantages of the community-based approach and its necessity for the movement of any society towards development on the one hand and the importance of the fight against drugs on the other hand, the present study aims to design a community-based model to implement anti-narcotics policies.

    Method

    This research is based on qualitative and quantitative researches which are applied in terms of purpose and in terms of nature and method are among the exploratory researches. The statistical population of both stages was determined to be 22 people using snowball sampling method. The data collection tool is in the qualitative stage of the interview, which uses the method of content analysis and Atlas software. ti The data for this step was analyzed. In the quantitative stage, the data collection tool was a questionnaire, the data of which were analyzed in order to explore the network of cause and effect relationships of each subject using the interpretive structural method.

    Results

    The results of qualitative analysis of research themes included Were analyzed whit structural and interpretive approach anf 15 general themes that were leveled at 6 levels

    Conclusion

    According to the results attention to the effective It is necessary.

    Keywords: development, community-based, Drugs, General theme
  • Ezat Deyreh *, Javad Eynypour Pages 73-100
    Background and Aim
    In addition to socio-economic factors, psychological factors are also involved in women's crimes, which indicate the complex nature of crimes. Therefore, it is important to identify the psychological antecedents that affect crime tendency and action. The aim of this study was to Investigating the relationship between dark triad of personality and impulsivity with criminogenic cognitions among female prisoners in Bushehr.
    Methodology
    The present study was a descriptive-correlational study. The statistical population of the study included all female prisoners in Bushehr. The sample consisted of 89 people who were selected by availability sampling. To collect data, Dark Triad of Personality Scale (Jonason & Webster, 2010), Barat Impulsiveness Scale (Barratt, 2004), and Revised Scale of Criminogenic Cognitions (Tangney, 2012) were used. SPSS-22 software was used for data analysis.
    Results
    The results showed that there was a significant relationship between dark triad of personality, impulsivity and criminogenic cognitions (P<0.001). The results also showed that criminogenic cognitions can be predicted based on impulsivity and dark triad of personality. Dark triad of personality explained 54% of the variance and impulsivity explained 42% of the variance in criminogenic cognitions.
    Conclusion
    Dark triad of personality and impulsivity components have the power to predict criminogenic cognitions and play a significant role in determining the variance of criminogenic cognitions among female prisoners.
    Keywords: Dark Triad of Personality, impulsivity, Criminogenic Cognitions, Female prisoners
  • Ali Haddadian, Zahra Hazrati Someeh *, Sasan Vadieh Pages 101-124
    Background and Aim
    With the spread of information technology, adolescents are increasingly being targeted by various sites and are suffering from social harms. The purpose of this study is to explain the sociological causes of social harms that threaten them in cyberspace.Research
    methodology
    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical method. The statistical population is 125093 people who are in the age group (16-18) years. Cochran's formula was used to determine the sample size and its sample size with a significance level of 5% is 383 people. In order to check the validity, a logical method was used and the opinions of 5 social harm experts in the field of cyberspace were used and approved in terms of quantity and quality. Data were collected by a questionnaire and processed using SPSS software and measured by Chi-square, Spearman, logistic regression, beta and gamma tests.
    Findings
    Findings show that with increasing use of cyberspace, social harms of information theft, cyberbullying, verbal violence, psychological violence, financial violence and sexual violence increase.
    Conclusion
    The results show that social harms are related to online addiction, peer group, anonymity, individual and social failures, lack of family attachment, and media program content.Keywords: Sociological, Social harms, Cyberspace, Adolescents.
    Keywords: Sociological, social harms, Cyberspace, Adolescents
  • Hojabr Nasiri, Hasanali Moazenzadegan *, Abedin Safari kakroodi, kholamhasan Kooshki Pages 135-160
    Background and Purpose

    The police in the Iranian legal system have the right to arrest and monitor individuals, exceptionally and under certain conditions. The purpose of this study is the effect of the requirements of the implementation of the Criminal Procedure Code adopted in 1392 on bailiffs in respecting the rights of the supervised person.

    Methodology

    This research is based on quantitative nature, in terms of application and using descriptive-survey method. The statistical population includes 384 members of the community of lawyers, bailiffs, judicial officials in Tehran who are randomly selected and the t-test, Klomogorov-Smirinov and Friedman tests are used for analysis.

    findings

    The supervised person's access to means of communication with the average 2.81 below the average and at a low level, the supervised person's knowledge of their rights with an average of 3.63 above the average and at a high level and the supervised person's access to medical examination with an average of 22 / 4 is too mediocre and highly rated.

    Conclusion

    Due to the lack of infrastructure for the implementation of due process, the rights of the supervised persons in access to means of communication, medical examination and information about their rights, bailiffs under the pretext of high volume of missions, lack of timely detection, length of proceedings, deviation The possibility of an effective confrontation with crime, have not obeyed the law well. In this regard, focusing on training law enforcement and legal knowledge and controlling and monitoring the behavior of officers to minimize violations of the rights of persons under surveillance, should be on their agenda.

    Keywords: defense rights, under supervision, explanation of accusation, having a lawyer, immediate attendance, interrogation
  • Hesam Shirazeh Mohabat, Mohammad Abbaszadeh *, Mehran Samadi, Samad Abedini Pages 145-168
    Background and Aim
    Ethnic identity and its intensification is one of the important social issues of multiethnic countries. This is especially important in underdeveloped countries. Therefore, this study was conducted with the aim of explaining sociologically the mediating role of social development in the impact of good governance on ethnic convergence.
    Method
    The research method of this research is survey and the statistical population includes all citizens over 20 years of age in Urmia. According to Cochran's formula, 970 of them have been selected by simple random sampling. Data were collected using a questionnaire and analyzed by SPSS and Lisrel software.
    Results
    The average percentage of ethnic convergence is equal to 47.2, good governance is equal to 64.2, social development is equal to 44.5. Good governance has a positive and significant relationship with ethnic convergence as well as a significant and direct relationship with social development. Social development also has a significant relationship with ethnic convergence.
    Conclusion
    The mediation of social development in the relationship between good governance and ethnic convergence was confirmed. The results of the ethnic convergence path model also showed that in explaining the convergence of dependent ethnic groups, the impact of good governance is more than the dimensions of social development.
    Keywords: Ethnic Convergence, Social Development, good governance, Urmia
  • Mehdi Seyedhashemi *, Hasan Shakeri, Abouzar Arabsorkhi, Rahim Khanizad Pages 185-218

    The purpose of the current research is to conduct a meta-analysis of the studies conducted on the use of block chain technology in Law enforcement agencies based on the main mission areas of such institutions. The current research is based on the qualitative method and was planned and implemented in the form of two independent steps. In the first stage, in order to identify and analyze the applications of block chain technology in law enforcement organizations, a set of resources published in Latin databases were identified and collected. In the first step, the results of the research led to the review and analysis of a number of articles from scientific journals and international conferences (63 selected articles). In the second stage of the current research, the meta-analysis of the studies obtained from the first step, based on 6 indicators of irrefutability, authenticity, immutability, authentication, anonymity and scalability, was carried out using MAXQDA software. The results of the meta-analysis led to the identification of a tree of 32 types of block chain applications in the police and law enforcement fields, the highest amount of use is related to the authentication of police data management, the immutability of police and law enforcement data management, and the verification of the authenticity of police and law enforcement data management with 19 percent. Due to the differences in the mission of the police command of the Islamic Republic of Iran with foreign examples, this applicability model has been provided to the expert panel of 17 technical and management experts of FARAJA. The result of the evaluation of this panel led to the modification of the basic applicability model of block chain technology in the FARAJA mission area, based on which criminal record management, document custody chain,

    Keywords: Block chain, Faraja, metaanalysis
  • Hamed Azemoodeh Pages 219-250
    Background and aim

    One of the most important actions of experts in crime scenes where there is a dead body is to correctly diagnose and differentiate between murder and suicide, because misdiagnosing the two can cause the innocent suspect to be caught or the guilty person to escape punishment. Therefore, the purpose of this research is to identify and explain the methods of distinguishing murder from suicide in crime scenes.

    Method

    In terms of the practical purpose and in terms of data collection method, the present research was conducted qualitatively and with thematic analysis technique. The participants in this research, according to the principle of theoretical saturation of data, are 10 experts from the police intelligence and forensic medicine of Qazvin and Karaj cities . are selected in a purposeful way and the collection of research information was done through semi-structured interviews, after implementation with the help of Max QDA software and through open, central and selective coding of the links between these categories. Explanation and theoretical model of statistical research and then analyzed.

    Findings

    The result of the research findings, after removing duplicates, is 96 basic themes, 15 organizing themes and 3 overarching themes under the headings of general actions, how to act in mechanical and chemical crime scenes. The most topics related to technical and informational measures are under the comprehensive theme of general measures and the least topics are under the comprehensive theme of measures in chemical crime scenes.

    Results

    The results of the research findings show that in the crime scene of suspected murder, technical-informational measures and examination of the communication records of the deceased and the suspects are very effective and can lead to the discovery of the motive and trigger for the occurrence of murder or suicide,

    Keywords: Crime scene, Murder, suicide, Mechanical, Chemical, Diagnosis
  • The future of security operations of the takfiri group of ISIL in the western region of the country(With emphasis on the provinces of Kurdistan and Kermanshah)
    Ahmad Najafi *, Aboalfazl Pourmanafi, Alireza Najafi Pages 251-270
    Method

    In terms of purpose, it is applied and in terms of nature and method, it is of the type of documentary review and analysis. It is futuristic. The statistical population of the present study is 30 security and law enforcement officials and agencies involved in the discussion of security and security challenges. The provinces of Kurdistan and Kermanshah are until the theoretical saturation is reached, which was achieved after interviewing 14 people. In order to gather information, the method of panel and structured interviews, monitoring the actions and movements of the ISIL terrorist group in the mentioned provinces, referring to the secondary information of reports and news bulletins have been used.

    Results

    Explaining four scenarios regarding the subject of research based on different cases of dual key uncertainties, the probability of security incidents in Kurdistan and Kermanshah provinces by ISIL and the situation of border residents coordinating with ISIL or in opposition to ISIL have been developed. In this regard, four situations are conceivable:The ISIL terrorist group is infiltrating the provinces of Kurdistan and Kermanshah from the western borders by concentrating its power, and some border residents are not aligned with each other due to their tendency towards ISIL ideology or the subjugation of ISIL psychological operations and are associated with this terrorist group. (Worst situation).

    Keywords: Futurology, Action, Scenario writing, Isis, Takfiri groups