فهرست مطالب

روان پرستاری - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 56، خرداد و تیر 1402)

نشریه روان پرستاری
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 56، خرداد و تیر 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محیا رمضانی، مسعود هنرمند، هدا فضلی دقت، آتنا نیک بین* صفحات 1-12
    مقدمه

    با وجود پیامدهای منفی سرطان سینه مانند نگرانی از تصویر بدن، بسیاری از زنان پس از تشخیص، تغییرات مثبتی را تجربه می کنند. بنابراین درک مولفه های موثر در این پیامدها ضروری است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شفقت به خود و احساس شرم  در پیش بینی رشد پس از سانحه (PTG) و نگرانی از تصویر بدن در بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان و مراجعه کننده به بیمارستان کوثر  شهر کرج در سال 1401 بودند. به این منظور تعداد 150 نفر از این افراد با لحاظ نمودن ملاک های ورود و خروج به شیوه نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس شفقت به خود، پرسشنامه نگرانی از تصویر بدن، مقیاس آگاهی از بدن شیء انگاشته و پرسشنامه رشد پس از سانحه پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از (SPSS- 24) و از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین شفقت خود با رشد پس از سانحه همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P). بین شفقت خود و نگرانی از تصویر بدنی همبستگی منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P). بین احساس شرم با رشد پس از سانحه همبستگی منفی و معناداری وجود دارد(01/0>P). بین احساس شرم و نگرانی از تصویر بدنی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز نشان داد که 71 درصد واریانس رشد پس از سانحه  و 4/61 درصد از واریانس نگرانی از تصویر بدنی به وسیله شفقت به خود و احساس شرم تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که تمرکز بر شفقت به خود بعد از تجارب آسیب زا، می تواند در پیش بینی رشد پس از سانحه و کاهش نگرانی از تصویر بدن موثر باشد. همچنین فعال شدن شرم از بدن بر رشد پس از سانحه و تصویر بدن تاثیر منفی دارد. مداخلات مبتنی بر شفقت به خود و کاهش شرم از بدن در پژوهش های آینده احتمالا می تواند نگرانی از تصویر بدن را بهبود بخشد و به افزایش رشد پس از سانحه کمک کند.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، احساس شرم، رشد پس از سانحه، نگرانی از تصویر بدن، سرطان پستان
  • سید مهدی نیک بقا، محیا رمضانی، مریم کرکوندی طالخونچه، مهدیس شاهینی* صفحات 13-26
    مقدمه

    رویدادهای آسیب زا علاوه بر  ایجاد مشکلات روان شناختی می تواند تغییرات مثبتی را نیز به همراه داشته باشد. لذا جهت بررسی تفاوت قابل توجه در واکنش افراد به تجربیات آسیب زای زندگی، شناخت مکانیسم های روان شناختی مهم اهمیت به سزایی دارد؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تاب آوری، ذهنی سازی و ناگویی هیجانی در پیش بینی علایم اختلال پس از سانحه و رشد پس از سانحه در افراد بهبود یافته از بیماری کویید 19 انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد بهبود یافته از بیماری کرونا در شهر کرمانشاه بودند. به این منظور تعداد 380 نفر از این افراد به روش نمونه‏گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه رشد پس از سانحه (PTGI)، پرسشنامه PCL-C، مقیاس تاب آوری، پرسشنامه کنش وری تاملی و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین تاب آوری، مولفه اطمینان ذهنی سازی با اختلال پس از سانحه رابطه منفی و معناداری وجود دارد(01/0>P). بین تاب آوری، مولفه اطمینان ذهنی سازی با رشد پس از آسیب رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(01/0>P). بین ناگویی هیجانی با اختلال پس از سانحه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(01/0>P). بین ناگویی هیجانی با رشد پس از آسیب رابطه منفی و معناداری وجود دارد(01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 9/683 درصد واریانس اختلال پس از سانحه و 8/74 درصد از واریانس رشد پس از آسیب به وسیله تاب آوری، ذهنی سازی و ناگویی هیجانی  ‏تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که تمرکز بر دو بعد از واکنش های منفی و مثبت نسبت به بیماری کرونا و نقش مکانیسم های مهم دخیل در آن اهمیت دارد. به عبارت دیگر یافته ها نشان داد که تا ب آوری، ذهنی سازی و ناگویی هیجانی توان پیش بینی علایم اختلال استرس پس از سانحه و رشد پس از سانحه در افراد بهبود یافته از بیماری کویید 19 را دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ذهنی سازی، ناگویی هیجانی، اختلال استرس پس از سانحه، رشد پس از سانحه، بیماری کرونا
  • نرگس امینی شیرازی، سعید رضایی*، مریم اساسه، محمدپارسا عزیزی صفحات 27-38
    مقدمه

    افراد مبتلا به اختلال طیف اتیسم علاوه بر نقص تعاملات اجتماعی، مهارت های ارتباطی، علایق محدود و رفتارهای کلیشه ای، دارای نابهنجاری های حسی هستند. هدف پژوهش حاضر تدوین برنامه تلفیقی توانبخشی حسی مبتنی بر ویبروآکوستیک و واقعیت مجازی و اثربخشی آن بر نیمرخ پردازش شنیداری کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر، از نوع آزمایشی با طرح ABA  و به لحاظ هدف از نوع تحقیق کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان مبتلا به اختلال اتیسم بود که در نیمه دوم سال 1400 به کلینیک توانبخشی ذهن آرا مراجعه کرده بودند. از بین کل جامعه هدف، پنج کودک به صورت هدفمند و با توجه به ملاک های ورود به پژوهش، از طریق مصاحبه با والدین، بررسی پرونده درمانی و مشاهده، انتخاب شدند. پس از تایید اعتبار بیرونی برنامه تلفیقی توانبخشی حسی از طریق اجرای مقدماتی مداخله بر روی دو آزمودنی که به صورت تصادفی از میان افراد نمونه انتخاب شده بودند و با در نظر گرفتن نتایج حاصل از این مرحله، سه آزمودنی دیگر وارد پژوهش شدند. هر کودک بعد از چهار جلسه خط پایه، طی ده جلسه، برنامه تلفیقی توانبخشی را دریافت و پس از یک ماه از پایان مداخله، چهار جلسه تحت آزمون پیگیری قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه نیمرخ حسی 2 بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد طی تحلیل دیداری نمودار داده ها و بر اساس شاخص آمار توصیفی، مداخله مد نظر برای هر پنج آزمودنی اثر بخش بوده است (به ترتیب با PND: 70، 90، 80، 90 100 برای آزمودنی های شماره 1، 2، 3، 4 و 5).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج  پژوهش می توان گفت: برنامه تلفیقی توانبخشی حسی مبتنی بر ویبرواکوستیک و واقعیت مجازی، رویکردی مناسب جهت بهبود پردازش حس شنیداری افراد مبتلا به اختلال اتیسم است و می توان از این روش به عنوان روش درمانی در مراکز توانبخشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، ویبرواکوستیک، پردازش شنیداری، اتیسم، مطالعه موردی
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، وحید صوابی نیری، فاطمه اقبالی، رضا شباهنگ، علی فتحی آشتیانی صفحات 39-51
    مقدمه

    پرستاران نقش غیرقابل انکاری در مجموعه بهداشت دارند و همواره ارتقای خدمات سلامت در کشور از طریق تقویت ابعاد مرتبط با پرستاری انجام شده است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر همدلی پرستاران بر همدلی، مدیریت تمایلات رفتاری جامعه پسند و کنش های خشونت آمیز بیماران انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش متشکل از پرستاران بیمارستان های ناحیه 6 شهر تهران در سال 1399 بود. از این بین، 40 پرستار با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایدهی شدند. ابزارهای پژوهش متشکل از مقیاس بهره همدلی (کوهن و ویلرایت، 2004)، مقیاس تمایلات رفتار جامعه پسند (بامستیگر و سیگل، 2019) و مقیاس نگرش به مدیریت پرخاشگری و خشونت (داکسبری، 2013) بود. مداخله مبتنی بر همدلی در 10 جلسه برای شرکت کنندگان در گروه آزمایش فراهم شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل چند متغیره کواریانس در نرم افزار SPSS24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر همدلی به طور معنی داری باعث افزایش همدلی، تمایلات رفتاری جامعه پسند، دیدگاه متقابل، چشم انداز خارجی، چشم انداز بیولوژیکی و درک مدیریت کلینیکی در پرستاران می شود (001/0>P). هم چنین، 72 درصد از کل واریانس های گروه آزمایش و کنترل ناشی از اثر متغیر مستقل است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، می توان بیان نمود که همدلی سازه ای موثر در کارآمدی پرستاران است. در همین راستا، مداخله مبتنی بر همدلی می تواند منجر به افزایش همدلی، افزایش تمایلات برای انجام رفتارهای جامعه پسند و بهبود نگرش به مدیریت پرخاشگری و خشونت بیماران در پرستاران گردد که در نهایت می تواند نتایج مثبتی را برای سیستم های بهداشت، پرستاران و بیماران در سطوح مختلف روانشناختی، اجتماعی، اقتصادی و حتی جسمانی به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: مداخلات مبتنی بر همدلی، همدلی، مدیریت تمایلات رفتاری جامعه پسند، کنش های خشونت آمیز بیماران، پرستاران
  • فرشته شیرازی، مریم صالحی، فرحناز هاشمی پور، صابر کرمی* صفحات 52-63
    مقدمه

    فهم ویژگی های روانشناختی متقاضیان جراحی زیبایی می تواند در برنامه ریزی های مختلف جهت پیشگیری و درمان مشکلات روان شناختی این بیماران کمک کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف  بررسی  نقش تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی و آمیختگی شناختی در پیش بینی نگرانی از تصویر بدن در زنان متقاضی جراحی زیبایی انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه ی آماری شامل تمامی زنان مراجعه کننده به کلینیک های جراحی زیبایی شهر تهران در سال 1401 بودکه از بین آن ها 210 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ)، مقیاس آگاهی و توجه هوشیارانه (MAAS):، پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (BICI) و مقیاس آمیختگی شناختی(CFS) پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه و آمیختگی شناختی با نگرانی از تصویر بدن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(01/0>P). راهبردهای تنظیم شناختی هیجان سازگارانه و ذهن آگاهی با نگرانی از تصویر بدن رابطه منفی و معناداری وجود دارد(01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 1/75 درصد واریانس نگرانی از تصویر بدن به وسیله تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی و آمیختگی شناختی ‏تبیین می‏شود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان این گونه نتیجه گیری نمود که تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی و آمیختگی شناختی در نگرانی از تصویر بدن در زنان متقاضی جراحی زیبایی نقش ویژه ای را ایفا می نماید. لذا، پیشنهاد می شود در مراکز درمانی و بیمارستان ها به درمان های مبتنی بر تنظیم هیجان، درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در زنان متقاضی جراحی زیبایی توجه ویژه ای شود، زیرا این مداخلات درمانی باعث کاهش مشکلات روان شناختی مثل افسردگی، وسواس، اضطراب و استرس می شود و این به نوبه خود می تواند به بهبود تصویر بدن در زنان متقاضی جراحی زیبایی منجر شود.

    کلیدواژگان: آمیختگی شناختی، تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی، نگرانی از تصویر بدن، جراحی زیبایی
  • ابوالقاسم محمدحسینی حاجی رو، خدیجه شیرالی نیا*، ذبیح الله عباس پور صفحات 64-73
    مقدمه

    تغییرات خاص دوران نوجوانی ، آن ها را نسبت به تجربه افکار و رفتارهای خودکشی گرایانه آسیب پذیرتر می کند . پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش قربانی شدن توسط همسالان و پیوند با مدرسه در پیش بینی افکار خودکشی گرایانه دختران نوجوان انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر اهواز بودند که در سال تحصیلی 400 - 1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه مورد مطالعه  تعداد  343 دانش آموز دختر بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های افکار خودکشی گرایانه بک ، قلدری ایلی نویز و پیوند با مدرسه استفاده شد. داده های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها  نشان داد که بین قربانی شدن توسط همسالان  و افکار خودکشی گرایانه رابطه  مثبت و معنی داری وجود دارد (01/0>P) هم چنین  بین پیوند با مدرسه  و افکار خودکشی گرایانه رابطه منفی و معنی داری وجود دارد (01/0> P) نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که  21 درصد از واریانس افکار خودکشی به وسیله قربانی شدن توسط همسالان و پیوند با مدرسه تبیین می شود.

    نتیجه گیری

    قربانی شدن توسط همسالان و پیوند با مدرسه توان پیش بینی افکار خودکشی گرایانه دختران نوجوان را دارد. لذا پیشنهاد می شود که مشاوران جهت کاهش افکار خودکشی گرایانه و بهبود سلامت روان نوجوانان نقش این متغیرها را در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: دختران نوجوان، پیوند با مدرسه، افکار خودکشی گرایانه
  • علیرضا گل، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف*، ایمان الله بیگدلی، فرهاد فرید حسینی صفحات 74-86
    مقدمه

    کیفیت زندگی، یکی از حیطه های اساسی محسوب می شود که در روند رشد و تحول انسان از اهمیت اساسی و انکارناپذیری برخوردار است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش پیش بینی کنندگی عوامل بافتاری (انعطاف پذیری روان شناختی، پذیرش و شفقت با خود) در کیفیت زندگی بیماران مبتلا به میگرن انجام شد.
     

    روش کار

    پژوهش حاضر ازنظر هدف، بنیادی و ازلحاظ روش توصیفی از نوع همبستگی (رگرسیون) بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به میگرن که در نیمه دوم سال 1401 به درمانگاه های مغز و اعصاب شهر مشهد مراجعه کردند، بود. حجم نمونه پژوهش با استفاده از نرم افزار جی پاور 222 نفر در نظر گرفته شد که به روش نمونه گیری در دسترس از طریق مراجعه به درمانگاه مغز و اعصاب بیمارستان قایم و فارابی، توسط افرادی که براساس تشخیص متخصص مغز و اعصاب تشخیص میگرن دریافت کردند، پرسشنامه ها تکمیل شد. داده ها از طریق پرسشنامه های زمینه یابی سلامت            (SF-36)، پذیرش درد مزمن (P-CPAQ)، شفقت با خود (فرم کوتاه) (SCS) و پذیرش و عمل (AAQ-II) جمع آوری شد. سپس اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss26 و روش رگرسیون چندگانه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از اجرای رگرسیون چندگانه نشان داد که عوامل بافتاری قادر به پیش بینی کیفیت زندگی افراد مبتلا به میگرن بود (05/0>p). ضریب تعیین 14/0 به دست آمد که نشان دهنده این است که انعطاف پذیری روان شناختی، پذیرش و شفقت با خود می توانند 14 درصد از تغییرات کیفیت زندگی افراد مبتلا به میگرن را تبیین کنند. همچنین نتایج ضرایب رگرسیون استاندارد شده نشان داد که درگیری در فعالیت، تمایل به درد و انعطاف پذیری روان شناختی به صورت مثبت و همانندسازی افراطی به صورت منفی معناداری قادر به پیش بینی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به میگرن بود، اما بقیه مولفه ها قادر به پیش بینی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به میگرن نبودند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش، بالا بودن پذیرش درد و انعطاف پذیر روان شناختی در بیماران مبتلا به میگرن می تواند منجر به افزایش کیفیت زندگی در آنها شود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، پذیرش درد، شفقت با خود، کیفیت زندگی، بیماران مبتلا به میگرن
  • اکرم جعفری، بهنام طالبی*، عیسی برقی صفحات 87-98
    مقدمه

    بهداشت بلوغ، شامل اصولی است که منجر به پایش و ارتقای سلامت جسمی و روانی می شود و لازم است که در زمینه آن آموزش های لازم به نوجوانان ارایه گردد.  پژوهش حاضر، تجربه زیسته دانش آموزان دختر از غفلت برنامه درسی سلامت و بهداشت از بهداشت بلوغ، را مورد بررسی قرار داده است.

    روش کار

    این مطالعه مبتنی بر رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی توصیفی، با مطالعه تجارب زیسته دانش آموزان می باشد. بر این اساس در سال 1401، تجارب زیسته 19 نفر از دانش آموز پایه دوازدهم با استفاده از مصاحبه نیم ساختار یافته، در استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی بررسی شده است. انتخاب مشارکت کنندگان، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی انجام شده است.به منظور احراز صحت و دقت اطلاعات تحقیق از معیار اعتماد پذیری با دو روش بازبینی توسط 12 نفر از مشارکت کنندگان و مرور 4 نفر از خبرگان غیر مشارکت کننده در پژوهش استفاده شده است. تحلیل داده ها بر اساس راهبرد کلایزی صورت پذیرفت.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها، 237 کد ، 7 مضمون اصلی و 56 زیر مضمون به دست آمده است. مضمونهای مستخرج از پژوهش عبارتند از: غفلت عمومی از آموزش بلوغ، غلبه محدودیتهای سنتی فرهنگی، تک بعدی بودن آموزشهای بلوغ، مهارتهای بالای کادر پزشکی، توقعات غیرواقع بینانه از نوجوانان، موانع آموزش بلوغ، ضرورتهای آموزش بلوغ.

    نتیجه گیری

    برنامه ریزی آموزشهای بهداشت بلوغ بر اساس نقاط قوت کادر پزشکی، واقع بینی نسبت به بلوغ و توجه عمومی به آموزش آن یک ضرورت است.

    کلیدواژگان: آموزش، بهداشت، بلوغ، دختر، پدیدارشناسی
  • ناهید رمضانی، ایلناز سجادیان*، غلامرضا منشئی، مجید برکتین صفحات 99-111
    مقدمه

    مراقبت از بیمار همیشه با علایم منفی همراه نیست، بلکه تجارب و احساسات مثبت مراقبان به دلیل توانایی کمک رسانی به دیگران بعد از ارایه خدمت به دیگران می تواند مراقب را به ادامه مراقبت باوجود پیامدهای منفی اش تشویق کند. بنابراین پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی درمان ذهن آگاهی و طرح واره درمانی با درمان کارآمدی هیجانی بر رضایت از شفقت و احساس شایستگی در مراقبین بیماران مبتلابه دمانس انجام شد.

    روش کار

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش مراقبین بیماران مبتلابه دمانس مراجعه کننده به کلینک های مغز و اعصاب شهر اصفهان در تابستان 1401 بودند. تعداد 45 نفر به روش هدفمند انتخاب و از طریق گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند (هر گروه 15 نفر). گروه های آزمایش تحت 8 جلسه ی 90 دقیقه ای درمان ذهن آگاهی و طرح واره و درمان کارآمدی هیجانی قرار گرفتند و در این مدت گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از پرسشنامه کیفیت زندگی استام و احساس شایستگی ورنویج داسن جمع آوری و با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر در نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو مداخله موجب افزایش رضایت از شفقت و احساس شایستگی در مراقبین بیماران دمانس گردید و اثرات هر دو درمان در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (05/0>p)؛ اما بین اثربخشی دو روش درمانی در این زمینه تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان از درمان ذهن آگاهی و طرح واره درمانی و درمان کارآمدی هیجانی جهت بهبود رضایت از شفقت و احساس شایستگی مراقبین بیماران دمانس بهره گرفت.

    کلیدواژگان: احساس شایستگی، دمانس، طرحواره درمانی، کارآمدی هیجانی، مراقبین
  • لیلا مرادی، جمیله محتشمی*، ابوالفضل ره گوی، فاطمه بهزادی صفحات 112-121
    مقدمه

     فرسودگی شغلی و ناگویی خلقی می توانند از عوامل خطر ایجاد استرس  در پرستاران باشند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه فرسودگی با شغلی ناگویی خلقی در پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان بود.

    روش کار

    این یک مطالعه توصیفی - همبستگی می باشد. نمونه ها شامل311 نفر پرستار شاغل دربیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کردستان بودند که از طریق روش نمونه گیری سهمیه ای وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل یک پرسشنامه دو قسمتی می باشد. بخش اول مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی و بخش دوم مربوط به پرسشنامه ارزیابی ناگویی خلقی 20 گویه ای تورنتو بگبی و همکاران (1994) و پرسشنامه فرسودگی شغلی 22 گویه ای مسلاچ و همکاران (1993) بود. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 22  و از طریق آزمون های تحلیل همبستگی پیرسون، t مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج تحقیق نشان داد که میانگین نمره ناگویی خلقی و فرسودگی شغلی در پرستاران به ترتیب 2/81 (05/2=SD)و4/119 (95/6=SD)بود که از متوسط نمره بیشتر بود و همچنین ناگویی خلقی و فرسودگی شغلی به طور معنی داری با هم همبستگی دارند (r=0/57). یافته ها نشان داد ناگویی خلقی 33 درصد از تغییرات فرسودگی شغلی در پرستاران را تبیین می کند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان اذعان داشت که هرچه میزان ناگویی خلقی در فرد بیشتر باشد، یعنی فرد در توصیف و تشخیص احساسات و هیجانات خود ضعیف بوده و دارای تفکر عینی پایینی باشد، بیشتر به سندرم فرسودگی شغلی دچار خواهد شد. لذا توصیه می شود ضمن شناخت وضعیت هیجانی پرستاران، آموزش های لازم در خصوص مدیریت هیجان و نحوه پیشگیری و مقابله با فرسودگی شغلی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پرستار، فرسودگی شغلی، ناگویی خلقی
|
  • Mahya Ramezani, Massoud Honarmand, Hoda Fazli Deghat, Atena Nickbin* Pages 1-12
    Introduction

    Despite the negative consequences of breast cancer, such as body image concern, many women experience positive changes after diagnosis. Therefore, it is necessary to understand the effective components in these consequences; therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the role of self-compassion and shame in predicting post-traumatic growth (PTG) and body image concern in breast cancer patients.

    Methods

    The research method is a descriptive correlation type. The statistical population of this research was all women with breast cancer referred to Kosar Hospital in Karaj city in 2022. For this purpose, 150 of these people were selected by convenience sampling method, taking into account the inclusion and exclusion criteria and answered the Self-Compassion Scale, Body Image Concern Inventory, Objectified Body Consciousness Scale, and Post Traumatic Growth Inventory. After collecting the questionnaires, the collected data were analyzed using (SPSS- 24), Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis simultaneously.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant correlation between self-compassion and post-traumatic growth (p<0.01). There is a negative and significant correlation between self-compassion and body image concern (p<0.01). There is a negative and significant correlation between shame and post-traumatic growth (p<0.01). There is a positive and significant correlation between shame and body image concern (p<0.01). The results of multiple regression analysis also revealed that 71% of the variance of post-traumatic growth and 61.4% of the variance of body image concern is explained by self-compassion and shame.

    Conclusions

    The results of this study showed that focusing on self-compassion after traumatic experiences can be effective in predicting post-traumatic growth and reducing body image concerns. Also, the activation of body shame has a negative effect on PTG and body image. Interventions based on SC and reducing body shame in future research can probably improve body image concerns and help increase PTG.

    Keywords: Self-compassion, shame, post-traumatic growth, body image concern, breast cancer
  • Mahdi Nikbagha, Mahya Ramezani, Maryam Karkavandi Talkhoonche, Mahdis Shahini* Pages 13-26
    Introduction

    In addition to causing psychological problems, traumatic events can also bring positive changes. Therefore, in order to investigate the significant difference in people's reactions to traumatic life experiences, it is very important to know the important psychological mechanisms; therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the role of resilience, mentalization and alexia in predicting the symptoms of post-traumatic stress disorder and post-traumatic growth in in COVID-19 Survivors.

    Methods

    The method of this research is descriptive-correlation. The statistical population of this research included people who survived the corona disease in Kermanshah city. For this purpose, 380 of these people were selected by convenience sampling method and answered the post-traumatic growth questionnaire (PTGI), PCL-C questionnaire, resilience scale, Reflective Functioning Questionnaire and Toronto alexithymia Scale.

    Results

    The results showed that there is a negative and significant relationship between resilience, the confidence component of mentalization and post-traumatic stress disorder (P<0.01). There is a positive and significant relationship between resilience, the confidence component of mentalization and post-traumatic growth (P<0.01). There is a positive and significant relationship between Alexithymia and post-traumatic stress disorder (P<0.01). There is a negative and significant relationship between Alexithymia and post-traumatic growth (P<0.01). The results of multiple regression analysis also revealed that 683.9% of the variance of post-traumatic disorder and 74.8% of the variance of post-traumatic growth are explained by resilience, mentalization and Alexithymia.

    Conclusions

    The results of the research showed that it is important to focus on two dimensions of negative and positive reactions to the corona disease and the role of important mechanisms involved in it. In other words, the findings showed that resilience, mentalization and alexithymia can predict symptoms of post-traumatic stress disorder and post-traumatic growth in in COVID-19 Survivors

    Keywords: resilience, mentalization, alexithymia, post-traumatic stress disorder, post-traumatic growth, corona disease
  • Narges Amini Shirazi, Saeed Rezayi*, Maryam Asaseh, MohammadParsa Azizi Pages 27-38
    Introduction

    People with autism spectrum disorder have sensory abnormalities in addition to social interactions, communication skills, limited interests and stereotyped behaviors. Therefor the present study conducted with the aim of development of an integrated program of sensory rehabilitation based on vibroacoustic and virtual reality and its effectiveness on the profile of auditory, in children with autism spectrum disorder.

    Methods

    In this study a single- subject research methodology was used. On this account and by using purposive sampling method, 5 children among all autistic children who referred to Zehnara rehabilitation center in the second half of 1400 were selected according to entry criteria of the study. After confirming the external validity of the integrated sensory rehabilitation program through the preliminary implementation of the intervention on two subjects who were randomly selected from the sample and taking into account the results of this stage, the integrated rehabilitation program was implemented on the other three subjects. Having attended 4 base line session, every child received integrated program of sensory rehabilitation in 10 sessions. One month after intervention, four test sessions were followed. The tool used in this research to collect the data include: Sensory profile 2.

    Results

    The results of the data chart analysis based on descriptive statics and visual analysis indices revealed that the intervention has been effective on the five participants (Sort by PND: 70, 90, 80, 90 & 100 for subjects 1, 2, 3, 4 & 5).

    Conclusions

    The results of the present study show that integrated program of sensory rehabilitation based on vibroacoustic and virtual reality can improve the auditory processing of Autistic children and can be used as a method in the rehabilitation centers

    Keywords: Vibroacoustic, Virtual reality, Auditory processing, Autism, Shingle- subject research
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Vahid Savabi Niri, Fatemeh Eghbali, Reza Shabahang, Ali Fathi-Ashtiani Pages 39-51
    Introduction

    Nurses have an undeniable role in the health system and the improvement of health services in the country has always been done by strengthening aspects related to nursing. In this regard, the present research was conducted to investigate the effectiveness of nurses' empathy-based intervention on empathy, managing pro-social behavioral tendencies, and violent acts of patients.

    Methods

    The current study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research consisted of nurses in the 6th district hospitals of Tehran city in 2019. Among these, 40 nurses were selected using the available sampling method and randomly placed in experimental and control groups. The research tools consisted of the scale of empathy benefit (Baron-Cohen & Wheelwright, 2004), the prosocial behavior tendency scale (Baumsteiger & Siegel, 2019), and the scale of attitude toward the management of aggression and violence (Duxbury, 2013). Intervention based on empathy was provided in 10 sessions for participants in the experimental group. Data analysis was done using multivariate analysis of covariance in SPSS24 software.

    Results

    The results showed that the empathy-based intervention on empathy significantly increases empathy, prosocial behavioral tendencies, mutual perspective, external perspective, biological perspective, and understanding of clinical management in nurses (P<0.001). Also, 72% of the total variances of the intervention and control groups are caused by the effect of the independent variable.

    Conclusion

    Based on the findings of the present research, it can be stated that empathy is an effective structure in the efficiency of nurses. In this regard, intervention based on empathy can lead to an increase in empathy, an increase in the desire to perform pro-social behaviors, and an improvement in the attitude towards the management of patients' aggression and violence in nurses, which can ultimately lead to positive results for health systems. brought nurses and patients at different psychological, social, economic, and even physical levels.

    Keywords: Effectiveness of Empathy-Based Intervention, Empathy, Management of Prosocial Behavior Intentions, Violent Behavior of Patients, Nursing
  • Fereshteh Shirazi, Maryam Salehi, Farahnaz Hashemipor, Saber Karami* Pages 52-63
    Introduction

    The understanding of the psychological characteristics of cosmetic surgery applicants can help in various programs to prevent and treat the psychological problems of these patients. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the role of cognitive regulation of emotion, mindfulness and cognitive fusion in predicting body image concern in women applying for cosmetic surgery.

    Method

    The method of this research is descriptive-correlation. The statistical population included all women referred to cosmetic surgery clinics in Tehran in 1401, and 210 of them were selected by available sampling method. And they responded to the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), Mindfulness Attention Awareness Scale (BICI), Body Image Concern Inventory (BICI), and the Cognitive Fusion Scale (CFS). After collecting the questionnaires, the collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis simultaneously. After collecting the questionnaires, the collected data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis simultaneously.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between maladaptive emotion cognitive regulation strategies and cognitive fusion with body image concern (P<0.01). There is a negative and significant relationship between adaptive emotion cognitive regulation strategies and mindfulness with concern about body image (P<0.01). The results of multiple regression analysis also revealed that 75/1 of the variance of body image concern is explained by the cognitive regulation of emotion, mindfulness and cognitive fusion.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that the cognitive regulation of emotion, mindfulness and cognitive fusion play a special role in worrying about body image in women applying for cosmetic surgery. Therefore, it is suggested that treatment centers and hospitals pay special attention to treatments based on emotion regulation, treatments based on mindfulness, and treatments based on acceptance and commitment in women applying for cosmetic surgery, because this Therapeutic interventions reduce psychological problems such as depression, obsession, anxiety and stress, and this in turn can lead to an improvement in body image in women applying for cosmetic surgery.

    Keywords: Body Image Concern, cognitive regulation of emotion, mindfulness, Cognitive Fusion, Cosmetic Surgery
  • Abulghasem Mohammad Hosseini Haji Rou, Khadijeh Shiralinia*, Zabihollah Abbaspour Pages 64-73
    Introduction

    Specific changes during adolescence make them more vulnerable to experiencing suicidal thoughts and behaviors. The present study was conducted with the aim to determine the role of victimization by peers and school connectedness in predicting the suicidal thoughts of adolescent girls.

    Methods

    The present study was a descriptive correlation. The population of this research included all the female students in the second year of secondary school in Ahvaz, who were studying in the academic year 2020-2021. The study sample was 343 female students who participated in the research using the available sampling method. To collect data, Beck's suicidal thoughts questionnaires, Illinois bullying, and school connection questionnaires were used.  Research data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and multiple regression.

    Findings

    The findings showed that there is a positive and significant relationship between being victimized by peers and suicidal thoughts (P < 0.01), and there is also a negative and significant relationship between being connected to school and suicidal thoughts (P < 0.01). The results of multiple regression showed that 21% of the variance of suicidal thoughts is explained by victimization by peers and the connection with school.

    Conclusion

    Victimization by peers and connection with school can predict the suicidal thoughts of adolescent girls. Therefore, it is suggested that counselors consider the role of these variables to reduce suicidal thoughts and improve the mental health of adolescents.

    Keywords: Adolescent girls, School connectedness, Suicidal thoughts
  • Alireza Gol, Hamidreza Aghamohamedian Shearbaf*, Imanullah Begdoli, Farhad Farid Hosseini Pages 74-86
    Introduction

    Quality of life is one of the basic areas that are of fundamental and undeniable importance in the process of human growth and development. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the predictive role of contextual factors (psychological flexibility, acceptance, and self-compassion) in the quality of life of migraine patients.

    Methods

    The current research was fundamental in terms of its purpose and correlational (regression) in terms of descriptive method. The statistical population included all patients with migraines who were referred to neurology clinics in Mashhad in the second half of 1401. The sample size of the research was considered to be 222 people using JPower software, who were diagnosed with migraine based on the diagnosis of a neurologist in Qaim and Farabi Hospital, using an available sampling method. The questionnaires were completed. Data were collected through the questionnaires of health context (SF-36), acceptance of chronic pain (P-CPAQ), self-compassion (short form) (SCS), and acceptance and action (AAQ-II). Then the data was analyzed using spss26 software and multiple regression method.

    Results

    The results of multiple regression showed that tissue factors were able to predict the quality of life of people with migraine (p < 0.05). The coefficient of determination was 0.14, which indicates that psychological flexibility, acceptance, and self-compassion can explain 14% of the changes in the quality of life of people with migraine. Also, the results of the standardized regression coefficients showed that involvement in activity, tendency to pain, and psychological flexibility in a positive way and extreme identification in a negative way were significantly able to predict the quality of life of migraine patients, but the rest of the components were able to predict the quality The lives of patients with migraine were not.

    Conclusions

    Based on the results of the research, the high acceptance of pain and psychological flexibility in migraine patients can lead to an increase in their quality of life.

    Keywords: Psychological flexibility, Pain acceptance, Self-compassion, Quality of life, Migraine patients
  • Akram Jafari, Behnam Talebi*, Isa Barghh Pages 87-98
    Introduction

    Puberty health includes principles that lead to the monitoring and promotion of physical and mental health, and it is necessary to provide the necessary training to teenagers in this field. The current study has investigated the lived experience of female students from the neglect of puberty health in the health and hygiene curriculum.

    Methods

    This study is based on a qualitative approach and a descriptive phenomenology method, by studying students' lived experiences. Based on this, in 2022, the lived experiences of 19 twelfth-grade students have been investigated in West Azerbaijan and East Azerbaijan provinces using semi-structured interviews. The selection of participants has been done using the purposeful snowball sampling method. In order to verify the trustworthiness of the research information, the reliability criterion was used with two review methods by 12 participants and a review by 4 non-participating experts in the research. For the analysis of the data, Colaizzi’s strategy has been used.

    Results

    From the data analysis, 237 codes, 7 themes, and 56 sub-themes were obtained. The themes extracted from the research are general neglect of puberty education, the overcoming of traditional cultural limitations, the one-dimensionality of puberty education, the high skills of medical staff, unrealistic expectations from adolescents, obstacles to puberty education, and the necessity of puberty education.

    Conclusions

    Planning puberty health education based on the strengths of the medical staff, realism towards puberty, and public attention to its education is a necessity.

    Keywords: Education, Health, Puberty, Girl, Phenomenology
  • Nahid Ramezani, Ilnaz Sajjadian*, Gholam Reza Manshaee, Majid Barekatain Pages 99-111
    Introduction

    Caring for the patient is not always associated with negative symptoms, but the positive experiences and feelings of the caregivers due to the ability to help others can encourage them to continue care despite its negative consequences. Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of mindfulness and schema therapy with emotion efficacy therapy on compassion satisfaction and sense of competence in caregivers of patients with dementia.

    Methods

    The research was quasi-experimental with a pre-test, post-test, follow-up, and control group. The statistical population included the caregivers of patients with dementia who were referred to neurology clinics in Isfahan in the summer of 2022. In so doing, 45 caregivers were selected by purposive sampling and randomly assigned into two experimental groups and a control group, each comprising 15 caregivers. The experimental groups underwent eight 90-minute sessions of mindfulness and schema therapy and emotion efficacy therapy, and the control group did not receive therapy during this period. The data were collected by Stamm’s Professional Quality of Life Scale and Vernooij-Dassen’s Sense of Competence Questionnaire and were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post-hoc test using SPSS23.

    Results

    Findings showed that both interventions increased compassion satisfaction and sense of competence in caregivers of patients with dementia, and the effects of both treatments continued into the follow-up phase (p<0.05). However, no significant difference was found between the two experimental groups (p>0.05).

    Conclusions

    As the findings revealed, mindfulness and schema therapy and emotion efficacy therapy can be used to enhance compassion satisfaction and sense of competence of caregivers of patients with dementia.

    Keywords: Sense of Competence, Dementia, Schema Therapy, Emotion Efficacy, Caregivers
  • Moradi L, Jamie Mohtashami*, Aboulfazl Rahgoi, Fatemeh Behzadi Pages 112-121
    Introduction

    Job burnout and dyslexia can be risk factors among nurses. The purpose of this study was to investigate the relationship between job burnout with alexithymia in nurses who work in hospitals affiliated with the Kurdistan University of Medical Sciences.

    Methods

    This is a descriptive-correlation study. The samples included 311 nurses working in hospitals affiliated with the Kurdistan University of Medical Sciences, who were included in the study through the quota sampling method. The data collection tool consisted of a two-part questionnaire. The first part was related to demographic information and the second part was related to the 20-item Toronto Bagby et al.'s (1994) alexithymia evaluation questionnaire and the 22-item job burnout questionnaire by Meslach et al. (1993). Data were statistically analyzed using SPSS version 22 software and through Pearson's correlation analysis, independent t, one-way analysis of variance, one-way linear regression, and Sheffe's post hoc test.

    Results

    The results showed that alexithymia and job burnout were respectively 82.1(SD=2.05) and 119.4 (SD=6.95) and two of these variables were significantly correlated (r=0.57, p=0.001). Findings showed that alexithymia (33%) explains nurses' job burnout changes.

    Conclusions

    In general, it can be stated that the higher the level of emotional illiteracy in a person (i.e., the person is weak in describing and recognizing their feelings and emotions and having low objective thinking), the more they will develop burnout syndrome. Therefore, proper planning for the identification of nurses’ emotional status as well as burnout and its related factors and educational interventions about emotional management and prevention of job burnout is needed.

    Keywords: Nurse, burnout, Alexithymia