فهرست مطالب

طب پیشگیری - سال دهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1402)

مجله طب پیشگیری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ابراهیم رهبر کرباسدهی*، فاطمه رهبر کرباسدهی صفحات 2-7

    سردبیر محترم
    تلاش های علمی جهان بر کرونا ویروس 2019 متمرکز شده است. پزشکان در سراسر جهان دانش خود را در مورد مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا ویروس گسترش می دهند و دانشمندان در حال بررسی نتایج کارایی واکسن ها و شیوه های درمانی هستند. از آنجا که دانش ما در مورد پاتوفیزیولوژی کرونا ویروس به سرعت در حال گسترش است، پاسخ به سوالات مربوط به تاثیرات روانی این بیماری نیز به همان اندازه ضروری است [1]. در این شرایط، اهمیت شناخت پیامدهای روانی ناشی از کرونا ویروس، در سطح فردی و اجتماعی بر کسی پوشیده نیست.

    کلیدواژگان: سلامت روان، کرونا ویروس، همه گیری
  • فاطمه منصوری، پرند پورقانع* صفحات 8-19
    هدف

    با توجه به نیازهای سالمندان روش های درمانی مختلفی مانند معنویت درمانی وجود دارد. معنویت درمانی، درمانگران را تشویق می کند که در درمان مسایل مهم معنوی درمان جویان را در زمان مناسب خطاب قرار دهند و در راستای استفاده از قدرت بالقوه ایمان و معنویت در بهبودی، از مداخله هایی استفاده کنند.پژوهش حاضر، با هدف مرور تاثیرات معنویت درمانی در سالمندان انجام شده است. در این مطالعه مروری سیستماتیک با رویکرد ماتریکسی، بعد ازجست وجو در پایگاه های معتبر ایران مدکس، گوگل اسکالر، اسکوپوس، پابمد، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی در محدوده زمانی 2010 تا 2020، 20 مقاله مرتبط، انتخاب و یافته ها، استخراج شدند. مرور مطالعات با استفاده از رویکرد ماتریکس گام به گام انجام شد. ارزیابی کیفی مقالات با استفاده از ابزارهای ارزیابی و نقد انواع مطالعات بر اساس توصیه های موسسه جوانا بریگز انجام شد.

    روش ها

    از میان 3561 مقاله بعد از مطالعه و بررسی نهایتا تعداد یافته های مرتبط با موضوع تحقیق حاضر، 30 مقاله بودند که از این میان، 20 مقاله که از نوع توصیفی، تحلیلی و کارآزمایی بالینی بودند انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد معنویت درمانی در سالمندان بر جنبه های مختلف وجودی و زندگی فرد تاثیرگذار است که از آن میان می توان به کیفیت و امید به زندگی، افسردگی، اضطراب مرگ و استحکام روانی اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرات مثبت گسترده معنویت درمانی بر سلامت جسمی و روحی سالمندان، مدیران، پرستاران و همه افرادی که به نوعی با سالمندان در ارتباط اند می توانند از این نوع درمان در جهت بهبود حال عمومی و افزایش کیفیت زندگی این قشر مهم استفاده کنند.

    کلیدواژگان: معنویت، سالمند، مرور روایتی، معنویت درمانی
  • هادی اکبری*، علی عابدی، محسن غفرانی، محمد سیداحمدی صفحات 20-35
    هدف

    هدف این مطالعه، فراتحلیل مطالعات اثربخشی فعالیت منظم بدنی بر فاکتورهای نوروتروفیک مشتق از مغز و اینترلوکین-17 بیماران مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) بود. جست وجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی به زبان انگلیسی در ساینس دایرکت، اسکوپوس، پابمد، وب آوساینس و به زبان فارسی در مگ ایران، مرکز طلاعات علمی جهاد دانشگاهی و ایران داک انجام شد.

    روش ها

    انتخاب مقاله بدون محدودیت زمانی تا فروردین ماه 1400 با کلید واژه های مولتیپل اسکلروزیس / ام اس، تمرین، فعالیت بدنی، فاکتور های التهابی و ضدالتهابی / سایتوکاین ها بود. برای دقت در انتخاب، پالایش و ارزیابی کیفیت مطالعات انجام شده از مقیاس پدرو استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس معیارهای ورود و خروج، 9 مقاله از 408 مطالعه مورد بررسی جامع قرار گرفت. از بین فاکتور های التهابی و ضد التهابی، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز در 6 مطالعه و اینترلوکین-17 در 3 مطالعه مورد بررسی فراتحلیل قرار گرفتند. جهت فرا تحلیل از نرم افزار متا آنالیز جامع استفاده شد. نتایج نشان داد فعالیت منظم بدنی باعث افزایش تفاوت بین میانگین های گروه کنترل و آزمایش در میزان سطوح فاکتورهای نوروتروفیک مشتق از مغز و اینترلوکین-17 نشده است و این تمرینات نتوانسته تغییر معنی داری را در افراد مبتلا به ام اس ایجاد کند.

    نتیجه گیری

    هر چند تمرین منظم جسمانی به تنهایی نتوانست بر روی سطوح سایتوکاینی اثر بگذارد، اما احتمالا به عنوان یک گزینه قابل دسترس در کنار دارو درمانی برای بیماران ام اس مفید است، زیرا نه تنها به افزایش التهاب یا شدت بیماری منجر نمی شود، بلکه با کاهش خطر ابتلا به اختلالات ثانویه به این بیماران کمک شایانی می کند.

    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، سایتوکاین ها، اینترلوکین-17، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز، مولتیپل اسکلروزیس
  • عقیل جابرهاشمی، زهرا امیری، مجتبی نوروزی، مهران شاهی* صفحات 36-47
    هدف

    مسمومیت ناشی از گزش و نیش زدگی جانوران سمی یکی از عوامل مهم آسیب و مرگ در مناطق جنوبی ایران است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل و شاخص های اپیدمیولوژیک مرتبط با گزش و نیش زدگی های زهرآگین در مناطق پرخطر شهرستان بشاگرد طراحی و اجرا شد.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی تحلیلی در سال 1399 در بایگانی پزشکی بیمارستان بقیه الله الاعظم شهر بشاگرد انجام شد. براساس چک لیست تهیه شده متغیر های جمعیت شناختی، داده های مربوط به گزش و نیش زدگی و اقدامات درمانی اجرا شده جمع آوری شدند. جهت آنالیز توصیفی، فراوانی مطلق و نسبی، میانگین و انحراف معیار محاسبه شد. جهت بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون کای اسکویر در سطح معناداری α=0/05 استفاده شد.

    یافته ها

    در مجموع، تعداد 201 مورد گزش و نیش زدگی ناشی از جانوران زهرآگین ثبت شد. نسبت جنسی مصدومین 63 درصد زن و 37 درصد مرد بود. از نظر شغلی بیشترین مصدومیت در بین خانم های خانه دار اتفاق افتاده است (33/5 درصد). نتایج آزمون x2 بیانگر وجود اختلاف معنی دار بین توزیع مدت زمان بستری در قربانیان مورد مطالعه بر حسب گروه سنی بود (P<0/001, Degree of freedom (df)=6, X2=201). همچنین بین توزیع مدت زمان بستری در قربانیان مورد مطالعه و نوع گزش و نیش زدگی، اختلاف معنی دار بود (P<0/001, Degree of freedom (df)=4, X2=22/4).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد افراد بی سواد، زنان و گروه سنی زیر 10 سال بیشتر در معرض خطر هستند. با استفاده از این نتایج می توان با اجرای برنامه های آموزشی مناسب درزمینه محافظت فردی، مداخلات موثری را در جهت کاهش موارد مصدومیت ناشی از جانوران زهرآگین انجام داد.

    کلیدواژگان: شاخص های اپیدمیولوژیک، گزش و نیش زدگی، عقرب زدگی، ایران
  • حسین حاتمی، حسین اکبری*، محسن فریدونی صفحات 48-59
    هدف

    در ایران لیشمانیوز جلدی روستایی در نواحی روستایی 15 استان کشور به صورت اندمیک مشاهده می شود. این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژی لیشمانیوز در شهرستان آران و بیدگل طی سال های1397 تا 1399 انجام گرفت. 

    روش ها

    مطالعه به صورت مقطعی بر روی کلیه مبتلایان به بیماری سالک مراجعه کننده به مرکز درمان سالک شهرستان آران و بیدگل طی سال های 1397 تا 1399 انجام شد. 1020 نمونه با تشخیص زخم سالک اسمیر مثبت که در دفاتر مرکز بهداشت شهرستان آران و بیدگل، ثبت شده بودند و پرونده کاملی داشتند. وارد مطالعه شدند. 

    یافته ها

    1020 نفر به مراکز درمان سالک شهرستان آران و بیدگل مراجعه کردند. 60/6 درصد از بیماران مرد بودند. میانگین سن آن ها 34/5 سال و 94/1 درصد آن ها ایرانی بودند. بیشترین فراوانی شغلی مربوط به زنان خانه دار با 24/5 درصد بود. 43/6 درصد بیماران سابقه مسافرت را گزارش کرده اند. در 10/9 درصد بیماران تعداد زخم بیشتر از 6 مورد مشاهده شد. اندازه زخم 74/4 درصد از بیماران کمتر از 3 سانتی متر بوده است. از لحاظ آماری ارتباط معنی داری بین سن افراد با محل زخم دیده شد (0/01>P). از لحاظ آماری بین جنس، شغل، محل سکونت و سن با اندازه زخم رابطه آماری معنی دار مشاهده شد (0/010<P)

    نتیجه گیری

    شیوع بالای این بیمار در سنین جوانی و در مردان ساکن مناطق روستایی و در مشاغلی مانند کارگری و کشاورزی موید این مطلب است که ارایه آموزش های لازم در مورد این بیماری و ارتقای سطح بهداشت جامعه و محیط می تواند در کاهش بروز این بیماری موثر باشد.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، آران و بیدگل، اپیدمیولوژی
  • صغری فلاحی، رقیه عزتی راد، شیده رفعتی، ناهید شهابی، حسام الدین کمال زاده، سید معصومه موسوی، معصومه خیراندیش، معصومه لطیفی، مرضیه نیک پرور* صفحات 60-71
    هدف

    با اعلام اپیدمی کووید-19 توسط سازمان بهداشت جهانی، قوانین قرنطینه تقریبا در همه کشورها برای جلوگیری از شیوع این بیماری و کاهش انتقال آن به مردم وضع شد. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت زندگی افراد در دوران قرنطینه بود. 

    روش ها

    این مطالعه مقطعی در یک دوره 3 ماهه در استان هرمزگان انجام شد. افراد بالای 15 سال در یک نظرسنجی آنلاین شرکت کردند. نرمال بودن متغیر وابسته (شاخص توده بدنی) با آزمون کولموگروف اسمیرنوف تایید شد (P>0/05) .

    یافته ها

    352 نفر با میانگین سنی 34/74 ± 8-99 سال در نظرسنجی شرکت کردند که 72/7 درصد آن ها زن بودند. افزایش میانگین شاخص توده بدنی از نقطه زمانی 1 تا نقطه زمانی 2 برای افراد 30 سال و بالاتر در مقایسه با افراد جوان از نظر آماری معنی دار بود (0/001=P). افزایش قابل توجهی در حدود 0/45 در شاخص توده بدنی برای افرادی که فعالیت بدنی آن ها از زمان همه گیری کووید-19 تغییر کرده بود نیز گزارش شد (0/005 = P).

    نتیجه گیری

    کاهش فعالیت بدنی در طول اپیدمی کووید-19 مرتبط با پرخوری و افزایش متعاقب آن در شاخص توده بدنی احتمالا به عنوان علایم هشدار دهنده افزایش شیوع چاقی در آینده در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: قرنطینه، کووید-19، شاخص توده بدن، ایران، فعالیت بدنی
  • عین الله نادری*، محمد رحیمی، عاطفه یزدیان صفحات 72-87
    هدف

    اختلال در کنترل حرکت تنه یکی از مکانیسم های مهم درگیر در بروز کمردرد مزمن است؛ بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر 6 هفته تمرینات تی آر ایکس بر روی عملکرد حرکت عمومی و اختصاصی و کیفیت زندگی زنان میان سال مبتلا به اختلال کنترل حرکت کمر صورت گرفت.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. نمونه آماری پژوهش را 30 زن میان سال مبتلا به اختلال کنترل حرکت کمر تشکیل می داد که به صورت هدفمند بر اساس معیارهای ورود و خروج انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش و کنترل طبقه بندی شدند. عملکرد حرکتی عمومی توسط آزمون های غربالگری حرکت عملکردی، عملکرد حرکتی اختصاصی (ویژه کمر) توسط آزمون های کنترل حرکت کمر لوماجوکی و استقامت عضلات ثبات مرکزی و کیفیت زندگی توسط فرم کوتاه پیمایش سلامت 36 آیتمی (SF-36) قبل و بعد از اجرای یک مداخله تمرینی ارزیابی شد. گروه آزمایش یک برنامه تمرینی تی آر ایکس را برای مدت 6 هفته (3 جلسه در هفته و هر جلسه 45 دقیقه) دریافت کردند و آزمودنی های گروه کنترل طی این مدت به فعالیت های عادی روزانه خود پرداختند. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های آماری تی وابسته و تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 05/0 اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد میانگین تمامی متغیرهای مرتبط با عملکرد حرکتی عمومی (اندازه اثر 0/88 تا 1/50) و اختصاصی (اندازه اثر 0/95 تا 2/7) و کیفیت زندگی (اندازه اثر 1/65) در گروه آزمایش بعد از 6 هفته اجرای تمرینات تی آر ایکس از پیش آزمون به پس آزمون بهبود معنی داری داشته است (0/05>P)، در حالی که میانگین این متغیرها برای گروه کنترل از پیش آزمون به پس آزمون تغییر معنی داری نداشت (0/05P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاضر می توان نتیجه گرفت اجرای 6 هفته تمرینات تی آر ایکس باعث بهبود عملکرد حرکتی عمومی و اختصاصی زنان میان سال مبتلا به اختلال کنترل حرکت کمر می شود؛ بنابراین، متخصصان فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی می توانند از این تمرینات برای بهبود عملکرد حرکتی عمومی و اختصاصی در زنان میان سال مبتلا به اختلال کنترل حرکت کمر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تمرینات معلق، تی آر ایکس، عملکرد حرکتی، اختلال کنترل حرکت کمر
  • مرجان تاری وردی، جواد اسکندری نسب، محمدباقر رحتی، مریم محمدیان، سعید حسینی تشنیزی، پژمان شاهرخی، محمد تمدن دار* صفحات 88-97
    هدف

    کووید-19 ، بیماری عفونی شایع حال حاضر جهان، کمتر در گروه سنی کودکان بررسی شده است. هدف از این مطالعه بررسی یافته های سی تی اسکن ریه و عوامل موثر بر آن در کودکان مبتلا به کووید-19 است. 

    روش ها

    این پژوهش توصیفی تحلیلی بر روی 73 کودک مبتلا به کووید-19 تایید شده با واکنش زنجیره ای پلیمراز رونویسی معکوس بستری در بیمارستان کودکان بندرعباس در سال های 1398 و 1399 انجام شد. سن و جنس بیماران از پرونده ها استخراج شد و در تصاویر سی تی اسکن، کدورت های شیشه مات، آدنوپاتی ناف ریه، افیوژن پلورال، کلاپس، کافینگ پری برونکیال و سمت درگیری ریه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های کای اسکویر، دقیق فیشر و تی مستقل تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    درگیری ریه در 31/5 درصد از کودکان مشاهده شد که در 60/9 درصد آن ها درگیری 2 طرفه بود. شایع ترین یافته کدورت های شیشه مات (60/9 درصد) بود. درصد دختران دارای کدورت های شیشه مات به طور معنی داری بیش از پسران بود (0/003=P). همچنین سن کودکان دارای افیوژن پلورال به طور معنی داری بیش از کودکان فاقد افیوژن پلورال بود (0/034=P). در مورد سایر یافته های سی تی اسکن ارتباط معنی داری با سن، جنس و سمت درگیری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر حاکی از وجود درگیری ریه در حدود یک سوم از کودکان مبتلا به کووید-19 بود. توصیه می شود جهت پیش بینی شدت بیماری و پیشگیری از عوارض ریوی، کودکان مبتلا هنگام بستری تحت سی تی اسکن قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کووید-19، کودکان، درگیری ریه، سی تی اسکن قفسه سینه
  • اعظم سلیمانی، کاظم شریعت نیا*، حمزه اکبری صفحات 98-109
    هدف

    سرطان سینه یکی ازشایع ترین سرطان هاست و به عنوان یک بیماری مزمن دارای عوارض روان شناختی متعددی است. هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی هیپنوتراپی شناختی و معنویت درمانی براضطراب مرگ در بیماران مبتلا به سرطان پستان بود.

    روش ها

    روش تحقیق در این پژوهش روش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری، کلیه بیماران سرطانی مراجعه کننده به مرکز میرداماد شهر گرگان هستند. نمونه پژوهش30 نفر از بیماران بودند که به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها به 2 گروه آزمایش 10 نفری و 1 گروه کنترل 10 نفری تقسیم شدند. در 2 گروه آزمایش روش های درمانی به طور مجزا مورد بررسی قرار گرفتند و در گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت .گروه ها قبل و بعد از آموزش از نظر میزان اضطراب مرگ مورد آزمون قرار گرفتند. ابزاراستفاده شده پرسش نامه اضطراب مرگ لستر بود.

    یافته ها

    نتایج تحلیل آنکووا نشان داد هر چند هیپنوتراپی شناختی و معنویت درمانی اثر مثبت معنا دار بر کاهش اضطراب مرگ داشته اند ولی بین این 2 روش تفاوت معنا داری در کاهش اضطراب مرگ وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    هیپنوتیزم تراپی شناختی و معنویت درمانی هر یک بر کاهش اضطراب مرگ خود، اضطراب دیدن مرگ خود، اضطراب مرگ نزدیکان و اضطراب دیدن مرگ نزدیکان، در بیماران مبتلا به سرطان پستان اثر بخش هستند، ولی بین این 2 روش درمانی از نظر اثر بخشی بر اضطراب مرگ بیماران، تفاوت معنادار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هپنوتراپی شناختی، معنویت درمانی، اضطراب مرگ
|
  • Ebrahim Rahbar Karbasdehi*, Fatemeh Rahbar Karbasdehi Pages 2-7

    The efforts of scientists in the world are focused on the COVID-19. They are trying to expand their knowledge of how to care for patients with this disease, and develop vaccines and treatment methods. As our knowledge of the pathophysiology of COVID-19 continues to expand rapidly, it is also important to answer questions about the psychological effects of the disease [1].

  • Fatemeh Mansouri, Parand Pourghane* Pages 8-19
    Objective

    Based on the needs of the elderly, there are various treatment methods such as spiritual therapy. Spiritual therapy encourages therapists to address the important spiritual beliefs of patients at the right time and use interventions by considering their spirituality during recovery. The present study aims to review the effects of spiritual therapy in the elderly. Information sources or data: In this systematic review study, after searching in reliable databases (IranMedex, Google Scholar, SID, PubMed, Scopus), related articles published from 2010-2020 were extracted. The review of studies was done using a step-by-step matrix approach. The qualitative evaluation of the articles was done using the Joanna Briggs Institute tools.

    Methods

    Of 3561 found articles, 30 related articles were selected, of which 20 articles were finally selected for the review which were descriptive and analytical studies and clinical trials.

    Results

    Spiritual therapy affects various aspects of life in the elderly, including which quality of life (QoL), life expectancy, depression, death anxiety and mental strength.

    Conclusion

    Considering the positive effects of spiritual therapy on the physical and mental health of the elderly, managers, nurses, and all people who are in contact with the elderly can use this type of treatment to improve the general conditions and increase the QoL of this group.

    Keywords: Spirituality, Elderly, Systematic review, Spiritual therapy
  • Hadi Akbari*, Ali Abedi, Mohsen Ghofrani, Mohammad Seyedahmadi Pages 20-35
    Objective

    This study aims to meta-analyze the studies on the effects of regular physical activity on brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and interleukin-17 (IL-17) in patients with multiple sclerosis (MS).

    Methods

    In this study, a search was conducted for the related articles in Scopus, ScienceDirect, PubMed, and Web of Science, SID, MagIran, and IranDoc databases. Articles published until April 2021 were searched using the keywords multiple sclerosis, MS, exercise, physical activity, inflammatory and anti-inflammatory factors, and cytokines. For accuracy in selecting and evaluating the methodological quality of the studies, the physiotherapy evidence database (PEDro) scale was used. Comprehensive meta-analysis software was used for meta-analysis.

    Results

    Of 408 found articles, 9 were finally selected based on the inclusion and exclusion criteria (six studies for BDNF and three studies for IL-17) for the meta-analysis. The meta-analysis results showed that regular physical activity did not increase the difference between the control and experimental groups in the levels of BDNF and IL-17. These exercises could not cause significant changes in people with MS.

    Conclusion

    Although regular physical activity alone cannot affect cytokine levels in MS patients, it can be used as a complementary treatment along drug therapy in these patients, because it not only does not increase the inflammation or severity of the disease, but also can help these patients reduce the risk of secondary disorders.

    Keywords: Physical activity, Cytokines, Interleukin-17, Brain-derived neurotrophic factor, Multiple sclerosis
  • Seyed Aghil Jaberhashemi, Zahra Amiri, Mojtaba Norouzi, Mehran Shahi* Pages 36-47
    Objective

    Poisoning caused by the bites and stings of poisonous animals is one of the most important causes of injury and death in the southern regions of Iran. The present study was designed and implemented with the aim of determining the epidemiological factors and indicators related to venomous bites and stings in the high-risk areas of Bashagard county.

    Methods

    This analytical cross-sectional study was conducted in 2019 in the medical archive of Baqiyatallah-al-Azam Hospital in Bashagard city. Based on the prepared checklist of demographic variables, data related to bites, stings and implemented therapeutic measures were collected. For descriptive analysis, absolute and relative frequency, Mean±SD were calculated. To check the difference between the variables, the chi-square test was used at the significance level of (α=0.05).

    Results

    In total, 201 cases of bites and stings caused by poisonous animals were recorded. The gender ratio of the patients was 63% female and 37% male. In terms of occupation, the most injuries occurred among housewives (33.5 %). The results of the X2 test showed that there is a significant difference between the distributions of the duration of hospitalization in the studied victims according to age group (P<0.005, df=6, X2=201). Also, there was a significant difference between the distribution of hospitalization time in the studied victims and the type of bites and stings (P<0.005, df=4, X2=22.4).

    Conclusion

    The results showed that educated people, women and the age group under 10 years are more at risk. Using these results, effective interventions can be made to reduce cases of poisoning caused by poisonous animals by implementing appropriate training programs in the field of personal protection.

    Keywords: Epidemiology, Sting, Bite, Snake, Scorpion, Iran
  • Hossein Hatami, Hossein Akbari*, Mohsen Fereidoni Pages 48-59
    Objective

    This study aims to determine the epidemiology of cutaneous leishmaniosis (CL) in Aran va Bidgol city in Isfahan, Iran.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 1020 patients with CL referred to the leishmaniosis treatment centers in Aran va Bidgol city during 2018-2020 who had complete records in these centers and their smear test was positive for CL.

    Results

    Of 1020 patients, 60.6% were male. Their mean age was 34.5 years and 94.1% of them were Iranian. The CL was more common among housewives (24.5%) and 43.6% of patients had a history of travel to other cities. Moreover, 10.1% reported more than 6 ulcers. The ulcer size was less than 3 cm in 74.4% of patients. There was a statistically significant relationship between the age of patients and the location of the lesions (P<0.01). The ulcer size had a statistically significant relationship with the patients’ sex, occupation, place of residence, and age (P<0.001).

    Conclusion

    The prevalence of CL in Aran va Bidgol city is high among young men living in rural areas and among workers and farmers. By providing the necessary education about this disease and improving the community and environmental health, the incidence of CL can be reduced.

    Keywords: Cutaneous leishmaniosis, Aran va Bidgol, Epidemiology
  • Soghra Fallahi, Roghayeh Ezati Rad, Shideh Rafati, Nahid Shahabi, Hessamaldin Kamalzadeh, Sayyed Masoumeh Mousavi, Masoumeh Kherandish, Masoumeh Latifi, Marzieh Nikparvar* Pages 60-71
    Objective

    With the declaration of coronavirus disease (COVID-19) as a pandemic by the World Health Organization, quarantine method was applied almost in all countries to prevent the spread of the disease and reduce its transmission rate. This study aims to assess the body mass index (BMI) of people in quarantine during the pandemic in Hormozgan, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted at a 3-month period in Hormozgan province of Iran. Samples were 352 people over 15 years old who participated in an online survey.

    Results

    The mean age of participants was 34.74±8.99 years, and 72.7% were female. The increase in mean BMI following the outbreak of COVID-19 compared to the pre-pandemic period was statistically significant for people aged 30 years and older compared to younger people (P=0.001). A significant increase of about 0.45 in BMI was also reported for people whose physical activity had changed following the outbreak (P=0.005). 

    Conclusion

    Reduced physical activities during quarantine along with overeating and subsequent increase in BMI can be a warning for the increase of obesity in the future.

    Keywords: Quarantine, COVID-19, Body mass index (BMI), Iran, Physical activity introduction
  • Aynollah Naderi*, Mohammad Rahimi, Atefeh Yazdian Pages 72-87
    Objective

    Impaired control of trunk movement is one of the important mechanisms involved in the occurrence of chronic back pain. The present study aims to investigate the effect of six weeks of TRX exercise on general and specific motor function and quality of life (QoL) of middle-aged women with lumbar motor control impairment.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design using a control group. Participants were 30 middle-aged women with lumbar motor control impairment who were selected purposefully based on the inclusion and exclusion criteria and randomly classified into two groups of intervention and control, and quality of life by the 36-Item short form survey. General motor function was evaluated by functional movement screening (FMS) tests and specific motor function was evaluated by Luomajoki lumbar movement control dysfunction screening tests before and after the intervention. The intervention group received a TRX exercise program for six weeks (three sessions per week, each for 45 minutes), while the control group performed routine daily activities during this period. Data analysis was performed in SPSS software, version 21 using paired t-tests and ANCOVA. The significance level was set at 0.05.

    Results

    The mean score of all variables related to general motor function (Cohen’s d=0.88-1.50), specific motor function (Cohen’s d=0.95-2.7), and quality of life (Cohen’s d=1.65) improved significantly in the experimental group from pre-test to post-test phase (P<0.05), but there was no significant change in the control group (P>0.05). The ANCOVA results showed that the means of all variables in the post-test phase were significantly higher in the TRX group compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Six weeks of TRX exercise improve the general and specific motor function and QoL of middle-aged women with lumbar motor control impairment. It is recommended that physical therapy and corrective exercise specialists use these exercise to improve the function of middle-aged women with lumbar motor control impairment.

    Keywords: Suspension training, TRX, Motor function, lumbar motor control impairment
  • Marjan Tarivardi, Javad Eskandari Neseb, Mohammad Baqer Rahmati, Maryam Mohammadian, Saeed Hosseini Teshnizi, Pejman Shahrokhi, Mohammad Tamdandar* Pages 88-97
    Objective

    The coronavirus disease 2019 (COVID-19) is an infectious disease, whose effects has been less investigated on children in Iran. This study aims to investigate the findings of lung CT scan and the factors affecting it in children with COVID-19 in Bandar Abbas, Iran. 

    Methods

    This descriptive/analytical study was conducted on 73 children with COVID-19 confirmed by reverse transcription polymerase chain reaction test hospitalized in Children's Hospital in Bandar Abbas city in 2020. Their age and sex were extracted from their medical records and the CT scan images, ground-glass opacities, lymphadenopathy, pleural effusion, collapse, peribronchial cuffing, and the involved side of lung were examined. Data were analyzed in SPSS software using chi-square test, Fisher's exact test and independent t test.

    Results

    Lung involvement was observed in 31.5% of children, of whom 60.9% had bilateral involvement. The most common finding was the ground-glass opacity (60.9%). The percentage of ground-glass opacities was significantly higher in girls than in boys (P=0.003). The age of children with pleural effusion was significantly higher than that of children without pleural effusion (P=0.034). Regarding other findings of CT scan, no significant relationship was observed with age, sex and side of lung involvement.

    Conclusion

    There is lung involvement in about one third of children with COVID-19 in Bandar Abbas city. To predict the severity of the disease and prevent pulmonary complications, affected children should undergo a CT scan during hospitalization.

    Keywords: Coronavirus disease 2019 (COVID-19), Children, Lung involvement, Chest CT-scan
  • Azam Solaymani, Kazem Shariat Nia*, Hamzeh Akbari Pages 98-109
    Objective

    Breast cancer is one of the most common cancers in women and has many psychological complications. this study aims to compare the effects of cognitive hypnotherapy (CH) and spiritual therapy (ST) on the death anxiety of women with breast cancer. 

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pre-test/post-test design. The statistical population consists of all women with breast cancer referred to Mirdamad clinic in Gorgan, Iran. Of these, 30 patients were selected by a convenience sampling method and were divided into two experimental groups (CT and ST with 20 people) and one control group (n=10). The two experimental groups received interventions separately, while the control group received no intervention. All groups were measured for death anxiety before and after the intervention. The instrument was the Collett-Lester fear of death scale.

    Results

    The ANCOVA results showed that, although CH and ST had a significant positive effect on reducing death anxiety, there was no significant difference between the two methods.

    Conclusion

    Both CH and ST are effective in reducing fear of one’ own death, fear of the process of one’s own dying, fear of the death of others, and fear of the process of others dying in women with breast cancer, and there is no significant difference between the two methods.

    Keywords: Cognitive hypnotherapy, Spiritual therapy, Death anxiety