فهرست مطالب

فصلنامه جاده
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 116، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 22
|
  • ندا کامبوزیا*، محمدرضا خاکباز صفحات 1-12
    اخیرا در برخی از کشورها در زمینه حمل و نقل ریلی بر روی تکنیک های جدید و مدرن همانند استفاده از روسازی آسفالتی به منظور بهبود کیفیت آن تمرکز کرده است. استفاده از بتن آسفالتی برای لایه های بستر راه آهن در برخی کشورها حتی به عنوان راه حل استاندارد و مناسبی برای خطوط پرسرعت یا با تناژ بالا پذیرفته شده است. استفاده از مخلوط آسفالتی در خطوط راه آهن به عنوان راهکاری مناسب برای ارتقای کیفیت روسازی محسوب می شود. هدف از نگارش این مقاله و مرور این سیستم، بهبود ناوگان حمل و نقل ریلی در مقایسه با روسازی بالاستی است. در مقایسه با سیستم روسازی بالاستی سنتی، استفاده از روسازی آسفالتی افزایش ظرفیت باربری و حفاظت بیشتر از زیرساخت و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری را فراهم می کند. با این حال بدلیل اینکه مخلوط آسفالتی داغ بایستی تحت دمای 160 درجه سانتی گراد تولید شود، استفاده از این سیستم می تواند هزینه های قابل توجهی در زمان ساخت در بر داشته باشد و ضمن اینکه همراه با افزایش آلودگی و مصرف انرژی زیاد است و بایستی از لحاظ زیستی محیطی نیز برسی های لازم صورت گیرد و توجه خاصی به بحث توسعه پایدار شود. بدین ترتیب روش های جایگزین مناسب از جمله استفاده از مخلوط آسفالتی گرم، مخلوط آسفالتی سرد و بهره گیری از انواع مختلف بازیافت گرم و سرد مطرح می گردد. علاوه بر آن، استفاده از بازیافت آسفالت با مزایای زیست محیطی و فنی بصورت های مختلف در لایه روسازی راه آهن با تمرکز بر مباحث توسعه پایدار مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: بازیافت آسفالت، توسعه پایدار، روسازی انعطاف پذیر، روسازی راه آهن، مخلوط آسفالتی
  • شهریار افندیزاده*، محمدعلی حسن زاده صفحات 13-30

    رشد بدون توقف عبور و مرور شهری در بزرگراه ها منجر به ایجاد تداخلات ترافیکی و ایجاد صف های طولانی، افزایش زمان سفر، انتشار آلودگی های زیست محیطی شده است. ازآنجایی که توسعه ی گسترده ی زیرساخت ها نمی تواند راهکاری دایمی برای حل این معضلات باشد می بایست از تسهیلات موجود بهره برداری بهینه صورت گیرد. روش های متعددی ازجمله کنترل نرخ ورودی رمپ، سرعت مجاز متغیر، کنترل تغییر خط، اعمال عوارض و... تا امروز برای مدیریت بزرگراهی موردمطالعه قرارگرفته و اثربخش بوده اند. یکی از رویکردها برای بهبود عملکرد این کنترل ها پیاده سازی هم زمان و هماهنگ آن هاست. در این مقاله به بررسی اثر پیاده سازی هماهنگ سه کنترل نرخ ورودی رمپ، سرعت مجاز متغیر و عوارض بزرگراهی بر شرایط ترافیکی شبکه بزرگراهی پرداخته شده است. برای این منظور از روش یادگیری تقویتی و عامل بهینه ساز مبدایی جهت مدیریت مقادیر کنترلی به صورت متغیر استفاده شده است. داده های ترافیکی ابتدا به وسیله ی مدل های حافظه بلند مدت - کوتاه مدت پیش بینی شده و سپس به شبیه سازی نرم افزار سومو داده می شوند. مدل کنترل گر مبتنی بر یادگیری تقویتی سپس بر اساس خروجی های شبیه سازی، مقادیر نرخ رمپ، سرعت مجاز و عوارض را انتخاب و بر روی شبکه اعمال می نماید. نتایج مدل پیشنهادی تاثیر بسزای آن در بهبود پارامترهای ترافیکی را نشان می دهد. این مدل میانگین زمان سفر را به میزان 11.5 درصد نسبت به شرایط بدون کنترل کاهش داده که نسبت به مدل های یک یا دو کنترله بهترمیباشد. ضمنا در شرایط تصادف در شبکه نیز شرایط نسبت به وضعیت بدون کنترل بهتر بوده است. این نتایج اثربخشی رویکرد ادغام کنترل ها در بهبود کارایی مدیریت بزرگراهی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: نرخ ورودی رمپ، سرعت مجاز متغیر، عوارض بزرگراهی، یادگیری تقویتی، شبکه ی عصبی
  • علی اصغر گهرپور* صفحات 31-50

    با عنایت به هزینه های فراوان اجرا و بهره برداری از سیستم های موثر برایمنی حمل و نقل ، باید تلاش شود وسایل انتخابی جهت کنترل و نظارت بر رفتار رانندگان و ایمنی راه ها با معیارهای دقیق سنجیده و انتخاب شوند. جهت بهره گیری از سیستم های مذکور، برای بهبود تردد و افزایش ایمنی جاده های بین شهری استان همدان در این مقاله بر اساس متد دلفی، فرآیند تحلیل شبکه ای ANP، تکنیک دیمتل و روش تاپسیس اولویت بندی استفاده از سیستمهای مختلف انجام پذیرفته است. اشتباه و عدم دقت در انتخاب سیستم مناسب باعث تحمیل خسارات زیاد در حوزه حمل و نقل جاده ای میشود.در این مطالعه، میزان اثر بخشی در ایمنی، هزینه اجرایی سیستم و قابلیت اجرا مورد ارزیابی قرار گرفته و با بررسی دقیق،این سیستمها اولویت بندی می شوند. هدف اصلی این تحقیق تدوین الگو و مدلی برای اولویت بندی سیستم های حمل و نقل هوشمند و موثر بر ایمنی برای استفاده در محورهای مواصلاتی استان همدان است.بر اساس نتایج حاصله از این روش بهترین گزینه قابل استفاده ،سیستمهای هوشمند های ثبت تخلف است و در رتبه های بعدی سیستم اخطار به راننده و سیستم اطلاع رسانی به هنگام به استفاده کنندگان از راه قرار دارند.

    کلیدواژگان: سیستم های حمل و نقل هوشمند، ارتقا ایمنی راه، فرآیند تحلیل شبکه ای، اولویت بندی
  • محمدرضا یبلوئی خمسلوئی، میثم بیات*، محسن موسیوند، امین نوذری صفحات 51-64

    با توجه به اهمیت بسیار زیاد ایجاد راه ها در این مناطق ساحلی در اقتصاد و شاه راه های مواسلاتی بین شهرهای شرقی و غربی، این نوع خاک ها نیازمند بهسازی هستند. یکی از روش های مرسوم جهت بهبود خواص مکانیکی خاک ها استفاده از تثبیت کننده هایی مثل آهک و سیمان است. روش دیگری که در سال های اخیر از آن بهره گرفته شده، استفاده از الیاف مصنوعی یا طبیعی برای تقویت خاک ها بوده است. با توجه به مشکلات زیست محیطی ایجاد شده توسط تثبیت کننده های مرسوم (سیمان/آهک) و نیز هزینه های اقتصادی آن، استفاده از پوزولان که دارای هزینه تمام شده کمتر است به عنوان جایگزین این مواد می تواند راهکار مناسبی باشد. با توجه به اهمیت موضوع در زمینه بهسازی، در این تحقیق تاثیر دو نوع افزودنی پوزولانی (زیولیت) و الیاف لاستیک بر روی مقاومت فشاری نمونه های ماسه ای تثبیت شده با سیمان و آهک با استفاده از آزمایش تک محوری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج آزمایش ها نشان دهنده اثرات موثرتر سیمان نسبت به آهک در افزایش مقاومت فشاری خاک بوده است. نسبت مقاومت فشاری نمونه های سیمانی به نمونه های آهکی در حدود 650 درصد است. همچنین نمونه های آهکی الیافی و نیز نمونه های سیمانی الیافی نسبت به حالت نمونه های سیمانی و آهکی بدون الیاف دارای افزایش مقاومت فشاری به ترتیب تا حدود 50 و 110 درصد است. جایگزینی سیمان و آهک با زیولیت تغییری در مقاومت فشاری از خود نشان نمی دهد که این موضوع از منظر اقتصادی و محیط زیستی بیانگر رفتار مناسب تری دارد.

    کلیدواژگان: ماسه بابلسر، تثبیت شیمیایی، زئولیت، الیاف لاستیک، آزمایش تک محوری
  • ابوالفضل غیاثوند*، پریسا بازدار اردبیلی صفحات 65-82

    در این مقاله با استفاده از مدل خودبازگشتی با وقفه های توزیعی غیرخطی، به بررسی پویایی تورم در بخش حمل ونقل طی سال های 99- 1380 می پردازیم. برای بررسی شوک های متغیرهای موثر بر تورم در بخش حمل ونقل، در ابتدا با استفاده از فیلتر هودریک- پرسکات، شوک های پیش بینی شده و شوک های پیش بینی نشده مثبت و منفی استخراج شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت شوک های مثبت ارزش افزوده بخش حمل ونقل تاثیر مثبت و شوک های منفی ارزش افزوده بخش حمل ونقل تاثیر منفی بر تورم در بخش حمل ونقل دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که شوک های مثبت نرخ بهره اثر مثبت و شوک های منفی نرخ بهره اثر منفی بر تورم در بخش حمل ونقل دارد. علاوه بر این شوک های مثبت قیمت نفت خام ایران تاثیر مثبت و شوک های منفی قیمت نفت خام ایران تاثیر منفی بر تورم در بخش حمل ونقل دارد. شوک های مثبت نرخ ارز نیز تاثیر مثبت و شوک های منفی نرخ ارز نیز تاثیر منفی بر تورم در بخش حمل ونقل دارد. همچنین نتایج آزمون عدم تقارن شوک های مثبت و منفی این متغیرها نشان می دهد که متغیرهای مذکور اثرات نامتقارنی بر تورم در بخش حمل ونقل دارد.

    کلیدواژگان: پویایی شاخص قیمت، حمل ونقل، مدل ARDL غیرخطی، آزمون والد
  • محسن عموزاده عمرانی*، محمدرضا فضل اللهی صفحات 83-102

    اخیرا با افزایش رشد تولید وسایل نقلیه از یک طرف و افزایش جمعیت شهرها و روستاها از طرف دیگر، توجه کافی به بحث عابران پیاده به خصوص از بعد ایمنی آن، از اهمیت زیادی برخوردار شده است. طی سالهای اخیر، میزان و رشد تلفات عابران پیاده در شهرهای بزرگ کشور در مقایسه با کشورهای در حال توسعه رقم بالایی شده است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیرگذاری مشخصات و رفتار عابر پیاده، مشخصات محیطی و زمان وقوع تصادفات عابر پیاده بر روی احتمال وقوع آسیب-دیدگی های عابر پیاده و ارایه مدلی برای تعیین احتمال وقوع هر یک از آسیب دیدگی های شدید یا جزیی برای متغیرهای مستقل تعریف شده در مدل، برای تصادفات وسایل نقلیه با عابرین پیاده در بلوار جمهوری اسلامی شهر قزوین به عنوان نمونه موردی است. از این رو، با استفاده از داده های بدست آمده از سازمان پزشکی قانونی استان و نیز پلیس راهنمایی و رانندگی که مربوط به تصادفات ترافیکی سال 1397 تا 1399 می باشند، اقدام به مد ل سازی این عوامل با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک شده است. نتایج نشان می دهد که میزان تحصیلات عابر پیاده، زمان تصادف، سرعت وسیله نقلیه و رنگ لباس عابر پیاده تاثیرگذارترین عوامل در احتمال وقوع آسیب دیدگی شدید هستند.

    کلیدواژگان: عابرین پیاده، احتمال وقوع آسیب دیدگی، عوامل محیطی، عوامل جمعیت شناختی، رگرسیون لجستیک
  • محمدمهدی مهتدی*، سامان ملکی صفحات 103-116

    هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین توسعه ایستگاه راه آهن تهران با رویکرد توسعه حمل و نقل محور به عنوان رویکردی نوین در توسعه شهری و اهداف توسعه اقتصادی است. این تحقیق یک پژوهش کاربردی از جنس تحقیقات توصیفی و داده های آن کمی است. جامعه آماری این پژوهش 158 نفر بوده که بر اساس فرمول کوکران 112 نفر از آنها به عنوان نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب گردیدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه‏ های استاندارد استفاده گردیده که توسعه حمل و نقل محور و اهداف توسعه اقتصادی را تحت پوشش قرار داده است. جهت آزمون فرضیه ‏ها از مدل سازی معادلات ساختاری و ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد بین توسعه ایستگاه راه آهن تهران مبتنی بر رویکرد توسعه حمل و نقل محور و افزایش اشتغال، توسعه حمل و نقل، افزایش عدالت اجتماعی و پایداری زیست محیطی رابطه معناداری وجود دارد. با انجام آزمون رتبه بندی فریدمن نیز مشخص شد از میان این عوامل، کاهش هزینه ‏های حمل و نقل عمومی بالاترین رتبه را داراست. بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت که رویکرد توسعه حمل و نقل محور می تواند الگوی مناسبی برای توسعه ایستگاه راه آهن تهران محسوب شده اهداف توسعه اقتصادی آن را نیز مورد پشتیبانی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: توسعه حمل و نقل محور، راه آهن، توسعه اقتصادی، توسعه پایدار، ایستگاه راه آهن تهران، حمل و نقل ریلی
  • الهه سپهری، امیرمسعود رحیمی* صفحات 117-136

    سنجش ابعاد کیفیت در بخش سیستم اتوبوسرانی با توجه به خدمات ارایه شده در این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش برای اندازه گیری کیفیت حمل ونقل عمومی، بوسیله استاندارد TCQSM را پیشنهاد می کند. هدف ارزیابی کیفیت خدمات و رضایت شهروندان از خدمات اتوبوسرانی و قیمت کرایه های اتوبوسرانی شهری بوسیله استاندارد TCQSM است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه هدف در این پژوهش کلیه مسافران و خدمت گیرندگان از خدمات سامانه اتوبوسرانی شهری می باشد که در بهار 1401 بر روی 384 نفر از مراجعه کنندگان به ایستگاه های اتوبوس شهری صورت گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد SERVQUAL بود که کیفیت خدمات و قیمت را مورد سنجش قرار داد. داده ها با استفاده از استاندارد TCQSM مورد تحلیل قرار گرفتند. به طورکلی نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که علیرغم تلاشهای صورت گرفته در جهت بهبود کیفیت خدمات سامانه اتوبوسرانی شهری لیکن تا رسیدن به کیفیت قابل قبول خدمات براساس استاندارد TCQSM که مبتنی بر دیدگاه مسافر (بجای دیدگاه ارایه دهنده خدمت) است، فاصله وجود دارد و این امر نیازمند توجه بیشتر مدیران شهری به سامانه های حمل و نقل عمومی است.

    کلیدواژگان: کیفیت سرویس اتوبوسرانی، روش ارزیابی کیفیت سرویس اتوبوسرانی، اتوبوسرانی شهری، کیفیت خدمات، حمل ونقل عمومی
  • سید مهدی سجادی*، مرصاد ورعی صفحات 137-150

    وسایل نقلیه سنگین بخش مهمی از سیستم حمل و نقل کشور را تشکیل می دهند که بدلیل شرایط فیزیکی و عملکردی آنها تاثیر ویژه ای بر شرایط ایمنی مسیرها بویژه آزاد راه ها دارند بگونه ای که سالانه حدود 15 درصد از تصادفات جاده ای ایران را تشکیل می دهند. در این تحقیق آزادراه قزوین-زنجان به دلیل اینکه محوری مواصلاتی و ترانزیتی محسوب می شود و حجم تردد کامیون ها زیاد است، به عنوان محور مورد مطالعه انتخاب شده است و اطلاعات مورد نیاز در خصوص تصادفات کامیون های این آزادراه، مربوط به سال های 1392 تا 1394، از اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان زنجان گردآوری شده است. این پژوهش در دو بخش توصیفی و استنباطی به بررسی فراوانی تصادفات و آزمون داده ها از طریق آزمون کای-دو با نرم افزار آماری spss پرداخت و مشخص گردید عواملی مانند هوای صاف، فقدان روشنایی در مسیر و تردد کامیون های 2و3 محور در فراوانی تصادفات در محور مورد مطالعه تاثیرگذار هستند. که با درنظر گرفتن تدابیر لازم و اصلاحات پیشنهادی در قوانین موجود می توان در یک دوره زمانی کوتاه میزان این نوع تصادفات را کاهش داد.

    کلیدواژگان: آزادراه، تصادفات وسایل نقلیه سنگین، نرم افزار SPSS
  • واحد قیاسی*، مصطفی حق طلب جورقانی، سینا رشنو صفحات 151-166

    ضعف خاک در ظرفیت باربری، کمبود خواص مکانیکی مطلوب، خاصیت تورم زایی و... . این مسایل و روش ها، ترفندهای جدیدی را نیاز داشتند که با تکامل دانش مهندسی و ظهور فناوری های نو در علم ژیوتکنیک به این مهم نایل آمدند. روش های مختلف برای بهسازی خاک با توجه به اهمیت پروژه، جنس خاک اولیه، وسعت منطقه موردنظر جهت بهسازی، دسترسی محلی به مصالح، تجهیزات و نیروهای متخصص، فاکتورهای زیست محیطی، تجارب مهندسان، مسایل اقتصادی و زمان مجاز برای تکمیل پروژه انتخاب می شوند. لازم به ذکر است که شناخت منطقه و بررسی انواع خاک هایی که ایجاد مشکل می کنند نیز از ضرورت و اهمیت بالایی برخوردار است. در بسیاری از موارد خاک موجود در محل ساختگاه برای استفاده مناسب نیست. در این شرایط می توان با راهکارهای مناسبی این مشکل را رفع نمود. یکی از این راهکارها تثبیت شیمیایی خاک است. تثبیت کننده های شیمیایی با ایجاد واکنش های شیمیایی و دگرگون ساختن ساختار و پیوند بین ذرات خاک باعث تثبیت و تقویت خاک می شوند. در این نوع واکنش ها ذرات خاک به کلی ماهیت خود را از دست داده و به ماده ای با مشخصات جدید تبدیل می شوند. در این مقاله ابتدا سعی شده است که علاوه برآشنایی با انواع خاک های مشکل ساز به بررسی مهم ترین روش های تثبیت و به سازی خاک و انواع روش های تثبیت شیمیایی خاک پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: تثبیت شیمیایی، آنزیم، قیر، آهک و سیمان، خاکستر
  • زهره فنی*، شهاب الدین عیسی لو، شهره زاهدی صفحات 167-178
    امروزه با افزایش شهرنشینی و نیاز به استفاده و تردد با خودرو شخصی، کلان شهرهای کشور با مشکل جدی تامین پارکینگ موردنیاز مواجه شده اند. از همین رو همچنان گرایش به ساختن پارکینگ های وسیع و احیانا چندطبقه، در نقاطی نظیر مراکز شهر که غالبا با کمبود فضای لازم جهت توقف وسایل نقلیه روبه رو هستند، بیش از گذشته وجود دارد. سفرهایی که با اتومبیل انجام می شود، در مبدا و مقصد خود به جای پارک نیاز دارند و اگر این نیاز برنامه ریزی و فراهم نشود، اتومبیل ها به ناچار در جاده های غیرمجاز توقف می کنند و سطح جاده ها برای عبور وسایل نقلیه اشغال کرده و به ایمنی و روانی ترافیک و همچنین به محیط زیست شهری لطمه می زنند.قیمت گذاری پارکینگ شامل هزینه پرداختی کاربر و عوارض مستقیم برای استفاده کردن از فضای پارکینگ می شود. قیمت گذاری مقرون به صرفه پارکینگ می تواند شامل مزایای بیشماری ازجمله؛ افزایش گردش مالی و راحتی کاربر، صرفه جویی در هزینه های پارکینگ، کاهش مشکلات ترافیک و افزایش بازده پارکینگ ها باشد...
    کلیدواژگان: حمل ونقل پایدار، قیمت گذاری پارکینگ، مدیریت تقاضای سفر
  • رحمان حیدری* صفحات 179-200

    بخشی از موفقیت در اجرای خط مشی ها به ظرفیت اجرای خط مشی برمی گردد چرا که ظرفیت حاصل توانایی در شکل دادن به آینده است. این تحقیق به شناسایی عوامل موثر در ارتقاء ظرفیت اجرای خط مشی ها و رابطه علت و معلولی بین آنها پرداخته است. جامعه تحقیق در این پژوهش کاربردی متشکل از 12 نفر از متخصصان و خبرگان خط مشی گذاری سازمان راهداری است که از طریق نمونه گیری غیرتصادفی و  هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسش نامه و جهت تحلیل داده ها از تکنیک FMEA و دیمتل فازی استفاده شده است. بازسازی ساختار سازمان و مدیریت در تدوین و اجرای خط مشی های سازمان راهداری دارای بیشترین و شاخص ارتقاء نظام آموزش و مشارکت در ارتباط با سازمان راهداری دارای کمترین میزان اثرگذاری بر دیگر شاخص های ارتقای ظرفیت اجرای این خط مشی ها است. تلاش برای ارتقاء ظرفیت اجرای خط مشی های سازمان راهداری باید با برنامه ریزی و تغییرات سازنده و پایدار در ساختار سازمان و مدیریت و با کارآمدی و اثربخشی در بازسازی ساختار سازمان و مدیریت در تدوین و اجرای خط مشی های سازمان راهداری کشور همراه باشد تا به تقویت شاخص های دیگر بینجامد. تدوین اصولی و واقع بینانه خط مشی ها در سازمان می تواند زمینه ارتقاء ظرفیت اجرای خط مشی های سازمان راهداری را مهیا سازد.

    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، سازمان راهداری، FMEA، AHP، TOPSIS، دیمتل، فازی
  • جواد حاجی علی زاده، شیوا ولایتی، مهدی خداداد* صفحات 201-210
    زیباسازی شهری عبارت است از اقدامات آگاهانه در زمینه اثاثیه شهری، احجام هنری و گرافیک محیطی در فضاهای شهری مرتبط که باعث تلطیف و ارتقای کیفی محیط شهری می گرد؛ از سوی دیگر مشارکت شهروندان در زیباسازی معابر شهری، باعث خلق آثار زیبا در سطح شهر شده و رضایت بیشتر آنان را در پی خواهد داشت. بنابراین هدف از پژوهش حاضر ارزیابی و تحلیل نقش مشارکت شهروندان در زیباسازی معابر شهری در منطقه 11 شهر تهران می باشد که بدین منظور از روش توصیفی - تحلیلی و پیمایش میدانی استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش ساکنان منطقه 11 شهر تهران می باشند که با استفاده از روش کوکران تعداد 207 نفر از شهروندان و 70 نفر از مدیران شهری انتخاب و پرسشنامه به صورت تصادفی ساده بین آنها توزیع شده است. نتایج به دست آمده از آزمون ناپارامتریک Chi-Square نشان دهنده ارتباط معنادار در سطح 1% می باشد که مشارکت شهرومدان در زیباسازی معابر شهری در سطح متوسط می باشد. همچنین از آزمون - Whitney Mann جهت مقایسه دیدگاه شهروندان و مدیران شهری در زمینه میزان تکالیف شهروندان استفاده شده است که نتایج در سطح معناداری 1% نشان دهنده تفاوت بین دیدگاه شهروندان و مدیران شهری می باشد.
    کلیدواژگان: مشارکت شهروندان، زیباسازی معابر شهری، منطقه 11 تهران
  • محمد شبانی* صفحات 211-222

    این مطالعه به آسیب شناسی مدیریت حمل و نقل جاده ای بار و کالا در استان اصفهان با تاکید بر ابعاد سیاسی و امنیتی پرداخته است. پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی از نظر روش پژوهش به روش ترکیبی (کمی و کیفی) است. برای گردآوری اطلاعات از چند روش عمده، مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و بررسی های میدانی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را مدیران، کارشناسان حمل و نقل استان اصفهان و اداره کل راه و ترابری استان تشکیل داد. روش نمونه گیری در بخش مدیران و کارشناسان هدفمند بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS موردتجزیه و تحلیل قرار گرفت. فاز دوم پژوهش از روش مقوله بندی استقرایی انجام گرفت. در این بخش علاوه بر روش تحلیل محتوای مصاحبه ها از روش تحلیل مضمون و تحلیل تم نیز استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که سوء مدیریت بخش حمل و نقل، عدم وجود زیرساخت های جاده ای مناسب، نبود نظارت کافی بر سیستم حمل و نقل جاده ای، نبود خدمات و تسهیلات مناسب برای رانندگان، ناکارآمد شدن سیستم حمل و نقل جاده ای، نارضایتی و اعتصاب پرسنل بخش حمل و نقل، احتمال ایجاد مسایل امنیتی و سیاسی به دلیل فعالیت شرکت های غیر مجاز، کاهش بازده سرمایه گذاری و عدم تمایل بخش خصوصی جزو مشکلات مدیریت حمل و نقل جاده ای بار و کالا در استان اصفهان محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت حمل و نقل جاده ای، روش تحقیق ترکیبی، استان اصفهان
  • سید یعقوب ذوالفقاری فر*، عباس جهانبخش صفحات 223-236

    عامل زمان دارای اهمیت بالایی در موفقیت یک پروژه است. افزایش زمان در پروژها می تواند ریسک انجام پروژه را بالا برده و کاهش زمان باعث صرفجویی دز زمان و هزینه ها می شود. دارد. در پروژه های صنعت نفت و گاز به نسبت هدفها انحرافاتی وجود دارد که می تواند بیشتر ناشی از رعایت نکردن حدود زمانی و هزینه ای پروژه ها باشد. این تحقیق با بررسی کتابخانه ای و پژوهشهای میدانی به بررسی مدیریت زمان در پروژه هایی با قرارداد pc و EPC گازرسانی استان کهگیلویه و بویراحمد پرداخته است که با ارزیابی تحقیقات پیشین و استفاده از تجارب خبرگان و پیمانکاران پروژه های شرکت گاز، با طرح دو پرسشنامه و پاسخ گیری آنها، اقدام به شناسایی، طبقه بندی، تحلیل و تعیین میزان اهمیت ریسک و اولویت بندی با استفاده از برنامه spss نمود و با استفاده از آزمون کولوموکروف اسمرینوف نرمال بودن داده های بدست آمده را به اثبات رساند. و پیشنهادهایی برای جلوگیری از تاخیرات زمانی ناشی از مدیریت زمان در قراردادهای PC و EPC ارایه شد. نتایج نشان داد کاهش زمان انجام پروژه ها ممکن است در برخی از آنها با صرف هزینه بیشتر همراه باشد، اما منافع و موفقیتهای زیادی برای پیمانکاران و صاحب کار دارد. و باعث صرف سرمایه های راکد برای ایجاد پروژه زودبازده می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت زمان، تاخیر، PC و EPC، پروژه های گازرسانی، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • محمود عامری، محمدامین حسین زاد درخشان* صفحات 237-250

    استفاده از تراشه آسفالت بازیافتی در روسازی به علت کاهش هزینه و حفظ منابع طبیعی به عنوان یکی از راهکارهای موجود در زمینه نگهداری و بهسازی راه ها بوده است. درعین حال استفاده از این مصالح به علت قیر پیر شده موجود در تراشه آسفالت، باعث عملکرد نامناسب مخلوط آسفالتی ازجمله کاهش مقاومت در برابر ترک خوردگی می شود. امروزه برای ارتقای عملکرد مخلوط آسفالتی حاوی تراشه آسفالت از مواد جوانساز استفاده می شود. ایران ازجمله کشورهای فعال در حوزه کاشت برنج بوده درحالی که 70 درصد سبوس برنج در کشور بی استفاده است. این پژوهش به بررسی امکان استفاده از روغن سبوس برنج به عنوان جوانساز در مخلوط های آسفالتی حاوی 30،20 و 40 درصد تراشه آسفالت به وسیله آزمایش های خرش دینامیکی، مدول برجهندگی و خمش نیم دایره پرداخته است. نتایج نشان دادند که اضافه کردن روغن سبوس برنج در مخلوط های آسفالتی حاوی تراشه آسفالت به طور متوسط باعث کاهش 31 درصدی عدد روانی،کاهش 27 درصدی مدول برجهندگی و همچنین افزایش 24 درصدی انرژی شکست و کاهش 13 درصدی چقرمگی شکست شده است. همچنین نمونه های آسفالتی حاوی روغن سبوس برنج عملکرد به مراتب بهتری نسبت به نمونه های بدون روغن سبوس برنج و کنترل داشته اند. درنتیجه استفاده از روغن سبوس برنج به عنوان جوانساز در مخلوط آسفالتی به علت استفاده از ضایعات برنج و هزینه و آلودگی کمتر می تواند راه حل مناسبی برای ارتقای عملکرد روسازی آسفالتی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: جوانساز، روسازی آسفالتی بازیافتی، روغن سبوس برنج
  • حامین چوبدار، امین فرج اللهی، علیرضا عاملی* صفحات 251-260
    تحقیق حاضر ویژگی های مخلوط آسفالت نیمه گرم (WMA1) حاوی پلیمر پلی پروپیلن (PP2) و ذرات نانو سیلیس (NS3) را مورد بررسی قرار داد و نوع WMA مورد استفاده قرار گرفت. WMA  اصلاح نشده و WMA اصلاح شده حاوی 3٪ PP  و NS (2-5)٪ وزن کل قیر. تست های عملکردی که برای ارزیابی عملکرد انجام می شوند عبارتند از: تست مقاومت در برابر رطوبت، تست مقاومت شیارشدگی و تست مقاومت در برابر خستگی. نتایج به دست آمده نشان می دهد که افزودن نانو سیلیس و پلی پروپیلن باعث بهبود عملکرد WMA می شود. همچنین نتایج نشان می دهد که افزودن نانو سیلیس و پلی پروپیلن به عنوان اصلاح کننده آسفالت باعث افزایش دوام و بهبود عملکرد مخلوط آسفالت گرم می شود.
    کلیدواژگان: آزمایش مقاومت خستگی، آزمایش حساسیت رطوبتی، نانوسیلیس، پلیمر پلی پروپیلن، مخلوط آسفالت نیمه گرم
  • مصطفی آدرسی، نیما رشتی محمد صفحات 261-272

    هدف این مطالعه ارزیابی تخریب بتن، با در نظر گرفتن حملات سولفاتی و ارایه رویکرد مناسب برای مقابله با این پدیده است. اثرات شرایط رویارویی، مانند غلظت محلول، دما، و شرایط غوطه وری، نوع سیمان و نسبت آب به سیمان مورد بررسی قرار گرفتند. به علاوه نشان داده شده است که مواد سیمانی مکمل و سیمان پرتلند معمولی با بهبود خواص ملات هیدراته شده، حمله خارجی سولفاتی را کاهش می دهند. این مطالعه یک بررسی جامع از عملکرد بهبودی خاکستر بادی ، سرباره، دوده ی سیلیس و متاکایولین در برابر حمله سولفاتی را نیز ارایه می کند. نرخ جایگزینی بیش از 10 درصد خاکستر بادی، بیش از 20 درصد سرباره، 3-20 درصد دوده سیلیس و 5-25 درصد متاکایولین برای بهبود مقاومت در برابر حمله سولفاتی در سولفات سدیم یافت شده است. افزایش نرخ دوز باعث بهبود عملکرد کلی برای همه ی SCM ها به جز دوده ی سیلیس و خاکستر بادی رده ی C می شود. در سولفات منیزیم، در نرخ های جایگزینی بالاتر، عملکرد برای متاکایولین و دوده سیلیس ضد و نقیض است همانطور که با افزایش انبساط نسبت به یک کنترل نشان داده شده است. به طور کلی، خاکستر بادی، سرباره، دوده سیلیس و متاکایولین می توانند در کاهش حمله سولفات موثر باشند، اما عملکرد آن ها به نرخ جایگزینی، قرار گیری در معرض کاتیون سولفات و خواص شیمیایی و فیزیکی آن ها بستگی دارد.

    کلیدواژگان: بتن، حمله ی سولفاتی، در معرض قرار گیری، دوام، مواد سیمانی مکمل
  • علی تیزرو*، محمدرضا فتحی، عاطفه رضائی، امین عارفی صفحات 273-286

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر نقش تعدیل کنندگی فرهنگ سازمانی بر رابطه بین اقدامات ناب و عملکرد عملیاتی در بخش خدمات انجام گرفت. در این پژوهش به منظور سنجش عملیاتی متغیر فرهنگ سازمانی از نه بعد فرهنگ گلوب که شامل آینده گرایی، انسان گرایی، جمع گرایی درون گروهی، جمع گرایی بین گروهی، عملکردگرایی، اجتناب از عدم اطمینان، ابراز وجود، فاصله قدرت و برابری جنسی است استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل 195 نفر از مدیران و کارکنان شرکت حمل و نقل بین المللی خلیج فارس می باشد که براساس فرمول کوکران 129 نفر به شیوه تصادفی ساده به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار smartPLS2 کمک گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد که اقدامات ناب بر عملکرد عملیاتی تاثیر می گذارد اما فرهنگ سازمانی رابطه بین این دو متغیر را تعدیل نمی کند. با این حال با بررسی نقش تعدیل کنندگی برای تک تک ابعاد فرهنگ سازمانی مشخص شد تنها آینده گرایی، جمع گرایی بین گروهی، عملکردگرایی و فاصله قدرت رابطه بین اقدامات ناب و عملکرد عملیاتی را تعدیل می کنند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، اقدامات ناب، عملکرد عملیاتی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • سجاد عبدی شیجانی*، سید محمدحسین دهناد صفحات 287-300

    اقدامات آرام سازی ترافیک معابر شهری به عنوان عاملی موثر در افزایش سطح ایمنی عابرین پیاده و دوچرخه سواران، سرعت وسایل نقلیه موتوری را محدود کرده و موجب کاهش تلفات ناشی از تصادفات می گردد. مقاله حاضر با انجام مروری نظام مند به تحلیل و تفسیر مقالات علمی-پژوهشی فارسی زبان در بازه زمانی 1387 تا 1399 پرداخته است. نتایج نشان داد که اعمال سرعت گیر و سرعت کاه در معابر شهری به عنوان راهکار فیزیکی مقطعی، اثر چشمگیری بر کاهش سرعت وسایل نقلیه داشته است. در این راستا، مقایسه بین انواع سرعت گیر و سرعت کاه و کنترل محل مناسب نصب آن ها می تواند در مطالعات آینده با جزییات بیشتری مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج همچنین مشخص نمود تغییر در سطح روسازی به عنوان راهکارهای غیرفیزیکی برای کاهش سرعت به محدوده مجاز چندان موثر نبوده و نیاز است با ترکیب دیگر راهکارها به این امر دست یافت که نیازمند انجام مطالعات جدیدی در این زمینه است. لازم به ذکر است استفاده از ابزار شبیه سازی برای سنجش عملکرد راهکارهای پیشنهادی برای ترکیب ابزارهای آرام سازی نیز می تواند کارآمد باشد که می تواند توسط دیگر پژوهشگران مورد استفاده قرار گیرد. در ادامه، نتایج مشخص نمود که مطالعات پیشین، کمتر به اثرسنجی و تحلیل عملکرد ابزارهای آرام سازی نظیر جزیره های منحرف کننده قطری و ترافیکی پرداخته اند.

    کلیدواژگان: آرام سازی ترافیک، ایمنی، تصادفات، شبیه سازی
  • علی جعفری*، یوسف احمدی صفحات 301-313

    سازمان بین المللی هواپیمایی کشوری (ایکایو) با انتشار سند 9859 درسال 2007 و ویرایش دوم سند مذکور در سال 2009 کلیه کشورهای عضو را ملزم به دریافت گواهینامه فرودگاهی جهت فرودگاه های بین المللی و مرز هوایی نمود. در این راستا شرکت فرودگاه های کشور در دو بخش مشتریان داخلی و خارجی در فرودگاه شهید آیت الله دستغیب شیراز که در سال 1391 ممیزی فرودگاه ها جهت دریافت گواهینامه فرودگاهی را در دستور کار قرار داد و فرودگاه بین المللی شهید آیت الله دستغیب شیراز نیز در این راستا نسبت به پیاده سازی سیستم مدیریت ایمنی در این مجموعه فرودگاهی اقدام نمود. از آنجاکه اهمیت این رویکرد در سیستماتیک و پیشگیرانه بودن آن نسبت به مسیله ایمنی است لذا هدف از پیاده سازی این سیستم، ارایه خدمات ایمن، امن و با کیفیت بالاتر در صنعت حمل و نقل هوایی است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثرات پیاده سازی سیستم مدیریت ایمنی بر کیفیت خدمات فرودگاهی در فرودگاه بین المللی شهید آیت الله دستغیب شیراز با استفاده از مدل سروکوال و با جامعه آماری بالغ بر 750000 نفر از کلیه مشتریان خدمات فرودگاهی خدمات فرودگاه استفاده کرده بودند انجام شد. روش مورد استفاده در این تحقیق عبارت از روش آماری توصیفی- پیمایشی با استفاده از ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و آزمون فرضیه های مربوطه می باشد. براساس نتایج تحقیق وجود رابطه مثبت و معنی دار بین پیاده سازی سیستم مدیریت ایمنی با کیفیت خدمات فرودگاهی در فرودگاه بین المللی شهید آیت الله دستغیب شیراز به اثبات رسید.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات فرودگاهی، حمل و نقل، مدیریت ایمنی
  • آذین چیت سازان صفحات 315-327

    پلیمرهای تجاری برای اصلاح روسازی ها از چند دهه قبل استفاده می شوند؛ با این حال، یکی از نقاط ضعف اصلی این پلیمرها هزینه بالای آنهاست. پلیمرهای پلاستیکی ضایعاتی می توانند به عنوان افزودنی پایدار و با کارایی اقتصادی برای بهبود خواص آسفالت استفاده شوند و مزایای زیست محیطی و اقتصادی ترکیبی را به دست آورد. این مطالعه با هدف بررسی و ارزیابی اثر استفاده از ضایعات پلاستیک خانگی ، پلی اتیلن ترفتالات 1(PET)، در اصلاح قیر انجام شده است. ارزیابی چندین درصد قیر اصلاح شده با PET در دو مرحله، بطور مجزا در محیط آزمایشگاهی انجام شده است: ماده افزودنی قیر اصلاح شده و مخلوط آسفالت اصلاح شده. برای بررسی خواص عملکردی و رفتار ویسکوالاستیک قیر اصلاح شده با پلاستیک، از دستگاه2 DSR و آزمون RTFOT3 استفاده شده است. برای ارزیابی خواص عملکردی مخلوط آسفالت اصلاح شده با پلاستیک، آزمون مقاومت مارشال، روانی مارشال، نسبت مقاومت مارشال و آزمون شیارشدگی انجام شده است. نتایج نشان داد که 6-8 درصد پلاستیک اصلاح شده، به عنوان مقدار بهینه برای بهبود سفتی و الاستیسیته قیر مناسب است. علاوه بر این، مخلوط آسفالت اصلاح شده با 8 درصد پلاستیک، بهبود بیشتری در مقاومت در برابر خمش نشان داد و با افزایش مقاومت مارشال، افزایش نسبت مقاومت مارشال و کاهش عمق شیار، تاثیر بیشتری داشت.

    کلیدواژگان: آسفالت، پلاستیک ضایعاتی، خواص ویسکو الاستیک، مقاومت مارشال، مقاومت در برابر شیار شدگی، اثرات زیست محیطی
|
  • Neda Kamboozia *, Mohammadreza Khakbaz Pages 1-12
    Recently in some countries in the field of rail transportation, it has focused on new and modern techniques such as the use of asphalt pavement in order to improve quality. Use of asphalt concrete for railway bed layers has even been accepted as a standard and suitable solution for high-speed or high-tonnage lines in some countries. Use of asphalt mixture in railway lines is considered as a suitable solution to improve the quality of pavement. The purpose of writing this article and reviewing this system is to improve the rail transport fleet compared to ballast pavement. Compared to the traditional ballast pavement system, the use of asphalt pavement provides increased bearing capacity and greater protection of the infrastructure and reduced maintenance costs. However, due to the fact that the hot asphalt mixture must be produced under a temperature of 160 degrees Celsius, the use of this system can involve significant costs in the construction time, and at the same time, it is accompanied by an increase in pollution and energy consumption, and it should also be environmentally friendly. Necessary reviews should be done and special attention should be paid to the issue of sustainable development. In this way, suitable alternative methods such as the use of hot asphalt mixture, cold asphalt mixture and the use of different types of hot and cold recycling are suggested. Use of asphalt recycling with environmental and technical advantages in different ways in railway pavement layer is emphasized with a focus on sustainable development issues.
    Keywords: Asphalt recycling, sustainable development, Flexible pavement, railway pavement, Asphalt Mixture
  • Shahriar Afandizadeh *, Mohamadali Hasanzadeh Pages 13-30

    jams and, as a result, long queues, increased travel time, increased chances of accidents, and environmental pollution. Several methods, such as ramp metering control, variable speed limit, lane change control, tolls, etc., have been studied and investigated to control highways. One of the approaches to improve the performance of these controls is their simultaneous and coordinated integration and implementation. In this paper, we will investigate the effect of the combination of three concurrent controls of ramp metering, variable speed limit, and highway tolls on the traffic conditions of the highway network. For this purpose, the reinforcement learning method has been used to manage the control values as variables. Traffic data is first predicted by predictive models based on neural networks and then given to the simulation of Sumo software. The controller model then selects the ramp rate, speed limit, and toll values based on the simulation outputs and applies them to the network. The results of implementing the proposed model show the significant impact of the model in improving traffic parameters . The model reduced the average travel time by 11.5% compared to the condition without controls, which is more than the effect of implementing single controls or a double combination of the mentioned methods. In addition, in the event of an accident in the network, the proposed management can significantly improve the network conditions compared to the situation without control.

    Keywords: Ramp metering, Variable Speed Limit, Highway Toll, Reinforcement Learning, Neural Networks
  • Aliasghar Goharpour * Pages 31-50

    Considering the high costs of implementation and operation of effective transportation systems, efforts should be made to select and measure selected means to control and monitor drivers' behavior and road safety with precise criteria. In order to take advantage of the mentioned systems, to improve the traffic and increase the safety of the intercity roads of Hamedan province, in this article, based on the Delphi method, the ANP network analysis process, the Dimetal technique, and the TOPSIS method, the use of different systems has been prioritized. Mistakes and inaccuracy in choosing the right system cause a lot of damage in the field of road transportation. In this study, the effectiveness of the system in terms of safety, system implementation cost, and feasibility were evaluated, and these systems were prioritized after careful examination. be. The main goal of this research is to develop a pattern and a model for prioritizing intelligent transportation systems that are effective on safety for use in the transportation axes of Hamedan province. The next ranks are the warning system to the driver and the timely notification system to the road users.

    Keywords: Intelligent Transportation Systems, road safety improvement, Network analysis process, Prioritization
  • MohammadReza Yabaluie Khamselooe, Meysam Bayat *, Mohsen Mousivand, Amin Nozari Pages 51-64

    Due to the great importance of creating roads in coastal areas in the economy and connecting highways between eastern and western cities, these soils need to be improved. One of the conventional methods to improve the mechanical properties of soils is the use of stabilizers such as lime and cement. Another method that has been used in recent years is the use of synthetic or natural fibers to strengthen soils. Considering the environmental problems created by conventional stabilizers (cement/lime) and also their economic costs, the use of pozzolan, which has a lower cost, can be a suitable solution as a substitute for these materials. Considering the importance of the topic in the field of improvement, in this research, the effect of two types of pozzolanic additives (zeolite) and rubber fibers on the compressive strength of sand samples stabilized with cement and lime has been investigated using a uniaxial test. The results of the tests show that cement has more effective effects than lime in increasing the compressive strength of the soil. The ratio of compressive strength of cement samples to lime samples is about 650%. Also, lime-stabilized fiber-reinforced samples and cement-stabilized fiber-reinforced samples have an increase in compressive strength by about 50 and 110%, respectively, compared to the case of cement or lime-stabilized samples without fibers. Replacing cement and lime with zeolite does not show a change in compressive strength, which indicates a more appropriate behavior from an economic and environmental point of view.

    Keywords: Babolsar sand, chemical stabilization, Zeolite, rubber fibers, uniaxial test
  • Abolfazl Ghiasvand *, Parisa Bazdar Pages 65-82

    In this article, using the autoregressive model with non-linear distribution breaks, we investigate the dynamics of the price index of the transportation sector during the years 2010-2019. In order to investigate the shocks of the variables affecting the price index of the transportation sector, at first, using Hodrick-Prescott filter, predicted shocks and unexpected positive and negative shocks have been extracted. The results of the estimation of the model show that both in the short term and in the long term, the positive shocks of the added value of the transportation sector, interest rate, crude oil price and exchange rate have a positive effect and the negative shocks of these variables have a negative effect on the price index of the transportation sector. Also, the Wald test was used to check the asymmetry of the positive and negative shocks of the investigated variables. The results show that the unexpected positive and negative shocks of the investigated variables have asymmetric effects on the price index of the transportation sector. In the following, CUSUM and CUSUM SQ tests were used for the residual sentences of the short-term model to investigate the stability of the estimated parameters in the long-term model. The results of this test show that the coefficients of the variables are stable during the investigated period. In other words, there is no structural break in the model, and the average of residual sentences is zero, and the first classical assumption is maintained.

    Keywords: Price Index Dynamics, Transportation, non-linear ARDL model, Wald Test
  • Mohsen Amouzadehomrani *, MohammadReza Fazlollahi Pages 83-102

    Recently, with the increase in the production of vehicles on the one hand and the increase in the population of cities and villages on the other hand, sufficient attention to the issue of pedestrians, especially in terms of safety, is very important and noteworthy. In recent years, the rate and growth of pedestrian casualties in major cities of the country compared to developing countries is high. The purpose of this study was to investigate the effect of pedestrian characteristics and behavior, environmental characteristics and time of pedestrian accidents on the probability of pedestrian injuries and to provide a model to determine the probability of any severe or minor injuries. The independent variables defined in the model are for vehicle accidents with pedestrians on Jomhuri Eslami Boulevard in Qazvin. Therefore, using the data obtained from the provincial forensic medicine organization and the traffic police, which are related to traffic accidents from 1397 to 1399, these factors have been modeled using the logistic regression model. The results show that pedestrian education, time of accident, speed of vehicle and color of pedestrian clothing are the most influential factors in the probability of injury.

    Keywords: Pedestrians, probability of injury, Environmental Factors, Demographic factors, logistic regression
  • MohammadMahdi Mohtadi *, Saman Maleki Pages 103-116

    The purpose of this study is to investigate the relationship between development stations on the way to Tehran with the aim of developing transportation and transportation as a new topic in urban development and economic development goals. This research is applied research of descriptive research and its quantitative data. The statistical population of this study was 158 people, based on Cochran's formula, 112 of them were selected as a sample by simple random method. Standard questionnaires were used to collect which covered the development of transportation and information transfer and economic development. Structural equation modeling and Spearman rank correlation coefficient were used to test the hypotheses. Research studies showed that there is a significant relationship between Tehran railway development stations based on transportation and transmission axis development and development, transportation development, increasing social justice and environmental sustainability. According to Friedman ranking test, among these factors, the reduction of public transportation costs has the highest rank.Based on the research results, it can be said that planning and relocation can be suitable for the development of Tehran railway stations, and its economic development is also supported.

    Keywords: Transport-oriented development, railway, Economic Development, sustainable development, Tehran railway station, rail transportation
  • Elahe Sepehri, AmirMasoud Rahimi * Pages 117-136

    Measuring the dimensions of quality in the bus system of Zanjan is of great importance considering the services provided in this field. This study proposes to measure the quality of public transportation by TCQSM standard. The aim is to evaluate the quality of services and citizens' satisfaction with bus services and the price of bus fares in Zanjan city by TCQSM standard. The method of the present research is practical in terms of purpose and descriptive in nature. The target population in this research is all the passengers and service recipients of the Zanjan city bus service organization, which was conducted on 384 people who referred to Zanjan bus stations in the spring of 1401. The data collection tool was the standard SERVQUAL questionnaire that measured service quality and price. Data were analyzed using TCQSM standard. The results showed that customers are not satisfied with bus services in Zanjan city.

    Keywords: Bus Service Quality, bus service quality evaluation method, urban bus service, Service Quality, public transportation
  • Seyed Mahdi Sajjadi *, Mersad Varaei Pages 137-150

    Heavy vehicles are an important part of the country's transportation system, which, due to their physical and functional conditions, have an impact on the safety conditions of roads, especially freeways, which account for about 15% of Iran's road accidents every year. In this research, the Qazvin-Zanjan freeway has been chosen as the axis of study because it is considered a transportation and transit axis and the volume of truck traffic is high, and the required information regarding truck accidents on this freeway, related to the years 2012 to 2014, It has been collected from the General Directorate of Highways and Road Transport of Zanjan province. This research, in two descriptive and inferential parts, examined the frequency of accidents and tested the data through the chi-square test with SPSS statistical software, and it was determined that factors such as clear weather, lack of lighting on the road, and the traffic of 2- and 3-axle trucks in the frequency of accidents in the studied axis They are effective. Considering the necessary measures and suggested amendments in the existing laws, the number of these types of accidents can be reduced in a short period of time.

    Keywords: Freeway, heavy vehicle accidents, SPSS software
  • Vahed Ghiasi *, Mostafa Haghtalab Joraghani, Sina Rashno Pages 151-166

    Weakness of soil in bearing capacity, lack of desirable mechanical properties, swelling properties, etc. These issues and methods required new tricks that were achieved with the evolution of engineering knowledge and the emergence of new technologies in the field of civil engineering. Different methods for soil improvement are selected according to the importance of the project, primary soil type, area of the area to be improved, local access to materials, equipment and specialized personnel, environmental factors, engineers' experiences, economic issues and time allowed to complete the project. To be. It should be noted that knowing the area and studying the types of soils that cause problems is also very necessary and important. In many cases, the soil at the construction site is not suitable for use. In this situation, this problem can be solved with appropriate solutions. One of these solutions is chemical stabilization of soil. Chemical stabilizers stabilize and strengthen soil by creating chemical reactions and altering the structure and bonding between soil particles. In this type of reaction, soil particles completely lose their nature and become a substance with new characteristics. In this article, first, in addition to getting acquainted with the types of problematic soils, the most important methods of soil stabilization and soil formation and various methods of chemical soil stabilization are examined.

    Keywords: chemical stabilization, Enzyme, Bitumen, Lime, cement, Ash
  • Zohreh Fani *, Shahabodin Isalou, Shohreh Zahedi Pages 167-178
    Today, with the increase in urbanization and the need to use and travel by private car, the big cities of the country have faced a serious problem of providing the required parking. Therefore, there is still a tendency to build large and possibly multi-storey parking lots in places such as city centers, which are often they are faced with the lack of space needed to stop vehicles, there is more than before. Trips by car They need a parking place at their origin and destination, and if this need is not planned and provided, cars will inevitably stop on unauthorized roads and occupy the road surface for vehicles to pass and harm the safety and flow of traffic as well as the urban environment. Pricing Approach Parking includes user fees and direct charges for using the parking space. Paying attention to affordable parking pricing in the travel demand management process includes countless benefits, including; Increasing financial circulation and user comfort, saving parking costs, reducing traffic problems, and increasing the efficiency of parking lots are discussed in this article.
    Keywords: Sustainable Transportation, Parking Pricing, travel demand management
  • Rahman Heidari * Pages 179-200

    Part of the success in the implementation of policies depends on the policy implementation capacity, because the capacity is the result of the ability to shape the future. This research has identified the effective factors in improving the capacity of policy implementation and the cause and effect relationship between them. The research communities in this applied research consist of 12 policy experts and experts of the highway organization, who were selected through non-random and purposeful sampling. Data collection tools, interviews and questionnaires, and FMEA and Fuzzy Dimetal techniques were used for data analysis. The reconstruction of the structure of the organization and management in formulating and implementing the policies of the road organization has the most and the index of improving the education and participation system in connection with the road organization has the least effect on other indicators of improving the capacity of implementing these policies. The effort to improve the capacity to implement the policies of the road organization should be accompanied by planning and constructive and sustainable changes in the structure of the organization and management and with efficiency and effectiveness in the reconstruction of the structure of the organization and management in formulating and implementing the policies of the country's road organization. It will strengthen other indicators. The principled and realistic formulation of the organization's policies can provide a basis for improving the capacity of implementing the policies of the highway organization.

    Keywords: Policy implementation, road organization, FMEA, AHP, TOPSIS
  • Javad Haji Alizadeh, Shiva Velayati, Mehdi Khodadad * Pages 201-210
    Urban beautification is the conscious use in the field of urban furniture, art volumes and environmental graphics in urban spaces that soften and improve the quality of the urban environment; On the other hand, the participation of citizens in beautifying the city thorough fares has created beautiful works in the city and has resulted in more satisfaction from them. Therefore, the purpose of this study is to investigate and analyze the role of citizen participation in beautification of urban thoroughfares in the 11th district of Tehran, which means descriptive-analytical method and field survey. The study populations in this study are residents of District 11 of Tehran. Using the Cocker method, 207 citizens and 70 city managers were selected and a questionnaire was randomly distributed among them. The results obtained from the non-parametric Chi-Square test show a significant correlation at the level of 1% that the participation of citizens in beautifying urban thoroughfares is at a moderate level. The Whitney Mann test was also used to observe the views of citizens and city managers at the level of citizens' duties. The results at a significance level of 1% show the difference between the views of citizens and city managers.
    Keywords: citizens' participation, Beautification of Urban Thoroughfares, District 11 of Tehran
  • Mohammad Shabani * Pages 211-222

    This study deals with the pathology of cargo and goods road transport management in Isfahan province with emphasis on political and security aspects. The present research is based on a combined (quantitative and qualitative) research method. Several major methods, library studies, interviews and field surveys were used to collect information. The statistical population of the research was made up of managers, transport experts of Isfahan province and the general administration of road and transport of the province. The sampling method was targeted in managers and experts. The data was analyzed using SPSS software. The second phase of the research was conducted using the inductive categorization method. In this section, in addition to the method of content analysis of the interviews, the method of theme analysis and theme analysis was also used. The findings of the research showed that the mismanagement of the transportation sector, the lack of proper road infrastructure, the lack of adequate monitoring of the road transportation system, the lack of proper services and facilities for drivers, the inefficiency of the road transportation system, dissatisfaction And the strike of transportation department personnel, the possibility of creating security and political issues due to the activity of unauthorized companies, the reduction of investment returns, and the unwillingness of the private sector are among the problems of road transportation of cargo and goods in Isfahan province.
    .

    Keywords: Road transportation management, Mixed Research Method, Isfahan Province
  • Sayyed Yaghoub Zolfegharifar *, Abbas Jahanbakhsh Pages 223-236

    The time factor is very important in the success of a project. Increasing the time in projects can increase the risk of the project and reducing the time will save time and money has it. In oil and gas industry projects, there are deviations from the targets that can be mostly due to non-compliance with the time limits and costs of projects. This study examines library and field research in time management in projects with PC and EPC contracts for gas supply in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces. , Identified, classified, analyzed and determined the importance of risk and prioritization using SPSS program and proved the normality of the obtained data using Kolomokrov-Smirinov normality test. The results show that reducing project time may be more costly in some of them, but it has many benefits and successes for contractors and employers, and it causes the stagnant capital to be spent on creating a quick return project. Some suggestions were made to avoid time delays due to time management in PC and EPC contracts in this research.

    Keywords: time management, delay, PC, EPC, Gas Supply Projects, Kohgiluyeh, Boyer-Ahmad Provinces
  • Mahmoud Ameri, MohammadAmin Hosseinzad Derakhshan * Pages 237-250

    The use of recycled asphalt pavement (RAP) has been one of the available solutions in road maintenance due to cost reduction and preservation of natural resources. On the other hand,by using RAP materials, aged binder in the RAP causes improper performance of the asphalt mixture, including reducing the cracking resistance. Nowadays, rejuvenators are used to improve the performance of asphalt mixtures containing RAP. Iran is one of the active countries in rice cultivation, while 70% of rice bran is unused. This study investigated rice bran oil as a rejuvenator in asphalt mixtures containing 20%, 30%, and 40% RAP materials by dynamic creep test, resilient modulus test, and semicircular bending (SCB) test. The results show that using rice bran oil in asphalt mixtures as a rejuvenator causes a decrease in the flow number, resilient modulus, and fracture toughness values by an average of 31%, 27%, and 13%, respectively, also increase in fracture energy values by an average of 24%. The results show that using rice bran oil improves the performance of asphalt mixtures containing RAP by reducing the viscosity of aged binder in RAP. As a result, implying rice bran oil as a rejuvenator in asphalt mixture due to the using rice waste and low cost and environmentally friendly, can be a good way to enhance asphalt pavement performance.

    Keywords: rejuvenator, Reclaimed Asphalt Pavement (RAP) Materials, Rice bran oil
  • Hamin Chobdar, Amin Farajollahi, Alireza Ameli * Pages 251-260
    The current study examined the properties of warm mixture asphalt (WMA), which contains nano- and polypropylene polymer (PP) polymers. Unmodified WMA and modified WMA both include 3% PP and NS (2–5%) by weight of asphalt respectively. The tests used to assess performance include the tests for fatigue resistance, rutting resistance, and moisture resistance. The results show that adding Nano-silica and Polypropylene enhances WMA performance. The results also show that adding polypropylene and nano-silica to asphalt as modifiers increases the asphalt's performance and durability.
    Keywords: Fatigue Resistance Test, Moisture Resistance Test, nano-silica, Rutting Resistance Test, Warm Mixture Asphalt, polypropylene
  • Mostafa Adresi, Nima Rashti Mohammad Pages 261-272

    The aim of this study is to evaluate the degradation of concrete, taking into account sulfate attacks, and to propose an appropriate approach to tackle this phenomenon. The effects of exposure conditions such as solution concentration, temperature, and immersion conditions, type of cement, and water to cement ratio were investigated. Additionally, it has been demonstrated that supplementary cementitious materials and ordinary Portland cement improve the properties of hydrated mortar and reduce external sulfate attack. This study also presents a comprehensive review of the performance improvement of slag and silica fume against sulfate attack. Replacement rates of over 20% slag and 3-20% silica fume have been found to improve resistance to sodium sulfate attack. Increasing the dosage rate improves overall performance for all supplementary cementitious materials except silica fume. In magnesium sulfate, at higher replacement rates, the performance for silica fume is mixed as it has been shown to expand relative to a control. Overall, slag and silica fume can be effective in reducing sulfate attack, but their performance depends on replacement rates, exposure to sulfate cations, and their chemical and physical properties..

    Keywords: Concrete, Sulfate attack, exposure, Durability, Supplementary cementitious materials
  • Ali Tizroo *, MohammadReza Fathi, Atefe Rezaei, Amin Arefi Pages 273-286

    This study was carried out to investigate the moderating role of organizational culture on the relationship between lean practices and operational performance in the services sector. In this study, in order to measure The operational culture variable Was used the nine dimensions of culture Globe where is including Future orientation, Humane orientation, In-group collectivism, between-group collectivism, Performance orientation, Uncertainty avoidance, Assertiveness, Power distance, Gender Egalitarianism. The statistical community of The study included 195 managers of Persian Gulf International Transport Company, which then shortened by randomly picking 129 people from them by cocran formula and this would function as The sample volume. Data collected by using questionnaire was conducted. Data analysis was assisted using structural equations modeling and smartPLS2 software. The study results showed that lean practices affect the operational performance, but organizational culture dose not moderate the relationship between these two variables. Nevertheless, by examining the moderating role for individual dimensions of the organizational culture was determined only Future orientation, between-group collectivism, Performance orientation and power distance, are moderated relationship between lean practices and operational performance.

    Keywords: Organizational Culture, Lean Practices, Operational Performance, Structural equations modeling
  • Sajad Abdi *, Seyed MohammadHossein Dehnad Pages 287-300

    Urban road traffic calming measures, as an effective factor in increasing the level of safety of pedestrians and cyclists, limiting the speed of motor vehicles, and reducing casualties due to accidents. The present article analyzes and interprets Persian-language scientific-research articles in the period 2008-2020 by conducting a systematic review. The results showed that the application of accelerators and speed bumps on urban roads as a cross-sectional physical solution had a significant effect on reducing the speed of vehicles. In this regard, the comparison between the types of accelerators and speed bumps and control of their proper installation location can be evaluated in more detail in future studies. The results also showed that the change in pavement level a non-physical solution to reduce the speed to the allowable range is not very effective and needs to be combined with other solutions to achieve this, which requires new studies in this area. It should be noted that the use of simulation tools to measure the performance of the proposed solutions for combining relaxation tools can also be effective, and can be used by other researchers. Further-more, the results showed that previous studies have paid less attention to the effectiveness and analysis of the performance of relaxation devices such as deviant diagonal islands and traffic.

    Keywords: traffic calming, safety, Accidents, Simulation
  • Ali Jafari *, Yousef Ahmadi Pages 301-313

    International Civil Aviation Organization (ICAO), having published the document 9859 in 2007 and the second edition of mentioned document in 2009, has obliged all member countries to get airport certification for international and semi- international (air border) airports. Iranian Airports Company has attempted to audit mentioned airports to deliver aerodrome certificate. Shiraz International Airport as the first international airport succeeded to get aerodrome certificate in 2011 and in line with obligations has implemented the Safety Management System (SMS) at the airport complex. The importance of the safety management system is that it has a proactive and systematic approach towards the safety. The aim of implementation of safety management system is to provide safe, secure and higher quality services in the air transportation industry. Present study was performed to investigate the impacts of the implementation of safety management system on the quality of airport services at shiraz International Airport using the SERVQUAL model and with a statistical population of 750000 customers of Airport services in two sections of domestic customers and foreign customers in Shiraz International Airport who used Airport services in the last three months of 1397. The method used in this research is descriptive-survey statistical method by using Pearson's transformation correlation coefficient and testing related hypotheses. Based on the results of research, the existence of a positive and significant relationship between implementation of safety management system and the quality of airport services at Shiraz Martyr Ayatollah Dastgheib International Airport was approved.
    .

    Keywords: Safety Management System, Transportation, Airport services
  • Azin Chitsazan Pages 315-327

    Commercial polymers for pavement modification have been around for decades. However, one of the main weaknesses of these polymers is their high cost. Waste plastic polymers can be used as a sustainable and economically efficient additive to improve the properties of asphalt and obtain environmentally friendly and economical compounds. This study was conducted with the aim of investigating and evaluating the effect of using plastic waste, polyethylene terephthalate 1 (PET), in bitumen modification. The percent modified with PET was carried out in two separate steps in the laboratory environment: modified bitumen additive and modified asphalt mixture. To investigate the functional characteristics and viscoelastic behavior of bitumen modified with plastic, the DSR 2 device and the RTFOT 3 test are used. For the functional performance of asphalt mixture modified with plastic, Marshall Strength test, Marshall fluidity, Marshall strength ratio and rutting test have been performed. The results showed that 6-8% of modified plastic is suitable as the optimal amount to improve the stiffness and elasticity of bitumen. In addition, the modified asphalt mixture with 8% plastic showed an increase in flexural strength and had a greater effect with increasing Marshall Strength, increasing Marshall Ratio and reducing rutting.

    Keywords: Asphalt, Waste Plastic, Visco-Elastic Properties, Marshall Stability, Rutting Resistance, Environmental Impact