فهرست مطالب

پژوهش در آموزش شیمی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، بهار 1402)

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، بهار 1402)

  • مقالات چهارمین همایش ملی آموزش شیمی دانشگاه فرهنگیان تبریز
  • تاریخ انتشار: 1402/03/11
  • تعداد عناوین: 20
|
  • امیرمحمد بهرامی مداح*، مهرانگیز فتحی نیا، حمیده حقیقت، زهره سرکان صفحات 1-28

    الکتروشیمی یکی از زیر شاخه های شیمی می باشد که به بررسی واکنش های شیمیایی می پردازد که در اثر عبور جریان الکتریکی انجام می شوند، یا انجام یافتن آن ها سبب ایجاد جریان الکتریکی می شود. الکتروشیمی همواره یکی از دروس دشوار در دوره دبیرستان شناخته می شود و یاددهی و یادگیری آن همواره مشکل بوده است. یکی از دغدغه های همیشگی دبیران شیمی آموزش الکتروشیمی بوده است و همواره سعی در ارایه راهکارهایی داشته اند که سبب تسهیل در یادگیری شیمی گردد. در پژوهش حاضر به طراحی محتوای آموزشی در زمینه ی الکتروشیمی با رویکرد STEM (علوم، تکنولوژی، مهندسی و ریاضی) برای دانشجویان رشته شیمی در مقطع کارشناسی پرداخته شده است که طی آن معلم خود به طراحی محتوای آموزشی و ساخت محتوای دانشی اقدام میکند. همچنین پس از طراحی محتوای آموزشی معلم باید بتواند این طراحی آموزشی را با رویکرد نوین نیز آموزش بدهد یعنی بهره گیری از رویکرد TPACK (دانش محتوایی فناوری آموزشی). رویکردSTEM  و TPACK استفاده شده در این پژوهش از روش ها و رویکردهای نوین طراحی محتوی آموزشی و تدریس میباشد که استفاده از آنها در تدریس و طراحی یک محتوای آموزشی به یادگیری طولانی مدت و معنادار فراگیران کمک میکند و منجر به کاوشگری و کسب مهارت در فراگیران میشود. با این حال، اجرای موفقیت آمیز چنین رویکردها و راهبردها، مستلزم آن است که معلمان از آنها آگاه بوده و فعالیتهای کلاس را بر این اساس هدایت کنند.

    کلیدواژگان: طراحی محتوا، الکتروشیمی، رویکرد STEM و TPACK، رویکرد تلفیقی
  • افسانه صمدی*، محمدرضا دینی ترکمانی صفحات 29-36

    مبحث تنفس یک فرآیند بیوشیمیایی است که در بدن انسان انجام می شود و از مباحث اصلی کتب زیست شناسی دوره دوم دبیرستان می باشد. با توجه به هویت بین رشته ای این مبحث و اهمیت آن به عنوان یک موضوع کاربردی، روش آموزش آن بسیار حیاتی بوده و نیاز به خلاقیت و توجه معلم دارد. فرآیند تنفس دارای مراحلی است که هر کدام در یک قسمتی از سلول انجام می شود و  هر مرحله توسط آنزیم های خاصی با شرایط عملکرد خاصی انجام می پذیرد که معلم با تسلط بر روش های تدریس بین رشته ای (زیست شناسی- شیمی) نقش مهمی در فرآیند یاددهی- یادگیری دانش آموزان می تواند ایفا نماید. روش تدریس معلم در فرآیند مذکور باید فعال و دانش آموز- محور بوده و خود دانش آموزان نیز باید فعالانه در امر یادگیری مشارکت نمایند. روش های تدریس مشارکتی و تلفیقی می توانند در این زمینه موفق باشند. روش مشارکتی از روش های تدریس فعال است که مفاهیم درس با مشارکت گروه های کوچک دانش آموزی به صورت معنادار ارایه می گردد و علاوه بر افزایش دانش موجب افزایش مهارت های اجتماعی و اخلاقی دانش آموزان می گردد.

    کلیدواژگان: بیوشیمیایی، تنفس، سلول، یادگیری مشارکتی
  • عذرا فیضی*، حاتم احمدی صفحات 55-65

    هدف پژوهش حاضر، بررسی مباحث شیمی کتاب جدید التالیف علوم تجربی پایه هفتم در سال تحصیلی 1401_1400 بر اساس روش ویلیام رومی است. جملات و تصاویر مباحث شیمی کتاب علوم تجربی پایه هفتم تا چه اندازه به صورت فعال  تدوین شده است؟ این پژوهش به روش تحلیل محتوای کمی و روش آماری توصیفی انجام شد. جامعه ی مورد مطالعه در این پژوهش، بخش شیمی کتاب جدیدالتالیف علوم تجربی پایه هفتم سال تحصیلی 1401-1400 بود. نتایج مطالعه نشان داد که شاخص درگیری برای جملات متون شیمی درکتاب علوم تجربی پابه هفتم در بازه ی 54/0 و برای تصاویر این متون در بازه ی مناسب06/1 بدست آمد. باتوجه به اینکه ضرایب درگیری مطالب شیمی این کتاب به عدد 5/0 نزدیک و با عدد 5/1 فاصله بیش تری دارد، و از طرف دیگر برای بهبود کیفیت آموزش علوم  باید محتوای آن به گونه ای طراحی شود که دانش آموزان به سمت درک مطلب هدایت  شوند،  لذا مطالب تالیف شده این کتاب به طور نسبی به صورت فعال تالیف شده است، اما با وضع مطلوب فاصله دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب علوم هفتم، مباحث شیمی، روش ویلیام رومی
  • زکیه اکرمی*، الهه خواجه، فاطمه زاده اریفی، مهسا عرب زاده صفحات 66-81

    به دنبال تغییر برنامه ها و رویکردها در تالیف کتب درسی و به تبع آن تغییر در روش های یاددهی-یادگیری لازم است جهت دستیابی به اهداف پیش بینی شده، تغییری در شیوه های ارزشیابی نیز صورت پذیرد. در این پژوهش توانایی اجرای آزمون عملکردی در موقعیت شبیه سازی شده در برآورده کردن انتظارات معلم از دانش آموزان پایه دوازدهم در مفهوم اسید و باز و بروز پاسخ های خلاقانه مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه دوازدهم رشته های تجربی و ریاضی شهرستان سوسنگرد بودند که 26 نفر از آنان به عنوان نمونه آماری و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش، آزمون محقق ساخته حاوی شش موقعیت شبیه سازی شده و فهرست وارسی مبتنی بر اصول و مولفه های الگوی خلاقیت پلسک می باشد. روایی سوالات آزمون توسط یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه فرهنگیان و یکی از دبیران شیمی تایید گردید. ضریب پایایی توافق در همسانی کدگذاری با استفاده از آزمون هولستی برابر 82 درصد به دست آمد. نتایج پژوهش نشان می دهد این شیوه ارزشیابی می تواند انتظارات معلم را به میزان 8/77 درصد برآورده سازد اما تاثیر چندانی در بروز پاسخ های خلاقانه دانش آموزان نداشته است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکردی، اسید و باز، انتظارات معلم، خلاقیت، موقعیت شبیه سازی شده
  • مریم اصدق جهرمی* صفحات 82-95

    با توجه به تغییر مقطع دانش آموزان از نهم به دهم و تغییر شرایط جسمی و روحی آنها و نیز تخصصی شدن دروس، فرایند تدریس در این پایه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در طول تدریس شیمی دهم از جانب دبیران و نیز دانش آموزان به عنوان یادگیرنده، مشکلاتی وجود دارد که با شناخت و حل آنها می توان کلاس را برای دانش آموزان جذاب تر نمود و یادگیری را در آنها افزایش داد. در این پروژه  سعی شده است مشکلاتی که دبیران در تدریس شیمی دهم با آن روبرو هستند و نیز مواردی که دانش آموزان پایه دهم در تدریس معلم مشکل دارند بررسی کرده و برای هر یک با توجه به مستندات راهکارهایی در نظر گرفت. اساس این پژوهش تهیه پرسشنامه های مجزا برای دبیران پایه دهم و نیز دانش آموزان دهم است که موارد چالش برانگیز در هر پرسشنامه بررسی شده است. در نهایت با توجه به بررسی نتایج برای این حجم آموزشی کتاب جهت تدریس شیمی دهم، پیشنهاد می شود ساعت بیشتری در نظر گرفته شود تا با توجه به نیاز این گروه سنی برای ایجاد رابطه عاطفی با معلم، بتوان بستر گفتگوی بیشتری را در کلاس فراهم کرد و جهت مشارکت فعال آن ها در تدریس نیز به ارایه روش های نوین پرداخت تا یادگیری در آنها عمیق شود.

    کلیدواژگان: ارتباط عاطفی، یادگیری، تدریس شیمی، دانش آموزان دهم، مشارکت فعال
  • حسین واحدی*، ناصر کریمی، زینب شجیع صفحات 96-107

    استفاده از روش های تدریس مناسب و کارا می تواند فرایند آموزش را تسریع و عمیق تر نماید. این تحقیق با هدف معرفی روش یادگیری مبتنی بر پروژه در آموزش علوم پایه به دانش آموزان و دانشجویان صورت گرفته است. روش تحقیق حاضر از نوع مرور ادابیات پژوهشی است. پژوهش های صورت گرفته در بین سال های 2000 تا 2022 در حوزه یادگیری مبتنی بر پروژه بویژه در آموزش شیمی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که استفاده از روش یادگیری مبتنی بر پروژه عملکرد تحصیلی را بهبود بخشد. همچنین در انگیزش تحصیلی، ایجاد همدلی، رفتار گروهی تاثیرات مثبت بارزی دارد. یادگیری با این روش به دلیل مشارکت فعالانه دانشجویان و دستیابی به پاسخ با تلاش خود دانش آموزان و دانشجویان ماندگاری بالایی دارد. در این روش، مشارکت بالای فراگیران، موجب ایجاد رضایت درآنان می شود. آنها می توانند مهارت حل مسله یادگرفته در آن را به زندگی واقعی پیوند دهند. با این حال آموزش به این روش نیازمند مشارکت بیشتر معلمان در طراحی پروژه های آموزشی بر اساس محتوای دروسعلوم پایه و تهیه ابزارها و آماده سازی زیرساخت های در مدرسه و مشارکت بالای فراگیران است. استفاده از روش یادگیری مبتنی بر پروژه در کلاس درس علوم پایه، به معلمان و اساتید دانشگاهی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: روش تدریس، یادگیری مبتنی بر پروژه، آموزش علوم پایه
  • یونس قاسمیان* صفحات 108-120

    روش های کنونی موجود در تدریس دروس علوم تجربی ایران، به طور عمده شامل روش تدریس سخنرانی می باشد، که موجب می شود بسیاری از دانش آموزان از لحاظ کاربرد محتوای درسی، فاصله بسیار زیادی با ایده آل داشته باشند. امروزه، پیشرفته ترین کشورهای دنیا کشورهایی بشمار می روند، که در زمینه کاربردی کردن محتوای علوم تجربی، به سرحد خودکفایی رسیده اند و می توانند به خوبی از محتوای علمی این زمینه، برای رفع نیازهای ضروری خود استفاده کنند. منطقی است که رسیدن به این جایگاه، مستلزم یادگیری اصولی و درست مطالب از طریق روش های نوین آموزش می باشد. در کشور ما به علت های گوناگون؛ مانند: عدم تناسب نسبت معلمان به دانش آموزان، عدم برخورداری مدارس از امکانات لازم و همچنین عدم اطلاع و تسلط، برخی معلمان از روش های نوین و متناسب تدریس با رشته تخصصی خود، عموما مطالب در حد به یادسپاری باقی می ماند، و دانش آموزان از بکاربردن آن در بطن زندگی و حل مشکلات باز می مانند. با توسعه روش های نوین تدریس در جهان، تحولی شگرف در آموزش و پروش کشورهای پیشرو رخ داد، که همگی آنها به سبب کاربردی کردن، روش های نوین تدریس و اهمیت دادن به این مسیله مهم است. بیشترین تحول و تاثیر در زمینه روش های نوین تدریس در دروسی؛ مانند: فیزیک، شیمی، زیست و زمین شناسی می باشد، که همگی زیرمجموعه های رشته علوم تجربی می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش، علوم تجربی، فرسودگی، جایگزینی، روش تدریس
  • مهشید گلستانه* صفحات 121-136

    مدل های دیداکتیک برای نشان دادن تصمیمات و اقداماتی که مربیان شیمی در مورد چرایی، چیستی، چگونگی و زمان تدریس محتوای خاص یا اجرای یک فعالیت آموزشی خاص انجام می دهند، بکار می روند؛ بنابراین برای مربیان شیمی بسیار مهم است که انواع مدل هایی را که کارشان را هدایت می کنند، بشناسند و در مورد آن ها تامل کنند. از این رو در این تعدادی از مدل های آموزشی که بیشتر مبتنی بر سه گانه های شیمی (چه، چرا و چگونه) و (معلم، فراگیر و محتوا) هستند، معرفی شده است و کاربرد آن ها در آموزش شیمی مورد بررسی، توصیف، تحلیل قرار گرفته است. مدل هایی که در این مقاله بررسی شده است شامل مدل های مبتنی بر محتوا، مدل های مبتنی بر مرتبط بودن، مدل های مبتنی بر توالی، مدل های مبتنی بر رویکرد، مدل های مبتنی بر برنامه درسی و مدل های مبتنی بر تحلیل و بازتاب است. بررسی این نوع مدل ها توجه و اقدامات مربیان شیمی را هنگام طراحی برنامه های درسی، برنامه ریزی برای آموزش یا ارزیابی فرآیند یادگیری جهت دهی می کند. این مدل های آموزشی از اجرای شیوه های آموزشی مبتنی بر تحقیق پشتیبانی می کنند و برای توسعه حرفه ای مربیان مفید هستند.

    کلیدواژگان: مدل های دیداکتیک، آموزش شیمی، برنامه درسی، توسعه حرفه ای
  • یاور احمدی*، علیرضا خدایی صفحات 137-157

    درس شیمی جزو درس هایی است که اولا افراد خاصی بدان علاقه درونی دارند، ثانیا به خاطر اینکه بیشتر مطالب آن ذهنی است و کاملا ملموس نیست، لذا در آموزش این درس به طور معمول با مشکلاتی مواجه می شویم که البته بسیاری از این مشکلات با تدابیر معلمان شیمی که ذهنی فعال دارند، حل می شود. فرایند تدریس در شیمی با چالش های عمیقی روبه رو است یکی از چالش ها بی انگیزگی و عدم علاقه و اشتیاق دانش آموزان به مطالب درسی است. زیرا دشواری مطالب انتزاعی و نیازمند تفکر عمیق در مطالب به همراه پیچیدگی محاسباتی و حفظیاتی مفاهیم بسیاری از دانش آموزان را با کاهش انگیزه و اشتیاق یادگیری درس شیمی روبه رو می کند. فراموش نکنیم که برای یادگیری و درک هر موضوعی اشتیاق و انگیزه به همراه طمع یادگیری بیشترین تاثیر را در پیشرفت ماده درسی دارد. پژوهش حاضر مطالعه مروری بر لازمه افزایش انگیزه و دلایل و راهکار های موثر در آموزش شیمی می باشد. پژوهش حاضر در باب بررسی مسایل مربوط به ایجاد انگیزه و پیشرفت در راهبردهای تحول انگیزش و اشتیاق، همچنین به مرور و بررسی عوامل، عوارض، اثرات و راهکارهای افزایش انگیزش و بی انگیزگی آموزش شیمی پرداخته شده است. در پایان به ارایه پیشنهاداتی در ابعاد ایجاد انگیزه ها و نکات ارزشمند و نوین در جهت تغییر پیشبرد اهداف انگیزشی، ذوق و اشتیاق آموزشی شیمی است که به صورت بررسی مروری از مقالات مختلف می باشد

    کلیدواژگان: یادگیری، انگیزه، پیشرفت، آموزش شیمی
  • سارا باصری* صفحات 158-171

    از شیمی به عنوان یک دانش بنیادی یاد می شود؛ زیرا که مفاهیم آن درک سایر زمینه های علمی چه در سطح پایه و چه در سطح کاربردی را میسر می کند. از اینرو شیمی علمی گسترده است که هم دربرگیرنده ی مباحث مفهومی و هم مباحث محاسباتی است، همین موضوع سبب تمایز آموزش آن با سایر علوم است . در فرآیند آموزش و ارزشیابی شیمی باید به تمام سطوح شناختی متناسب با آن توجه کرد. این موضوع سالها توسط محققان این رشته مورد بحث و پژوهش قرار گرفته است. امروزه در طبقه بندی اهداف شناختی عمدتا طبقه بندی بلوم شناخته شده است و طبقه بندی منحصر به علم شیمی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش با استناد به منابع معتبر، به صورت مروری نظریات متعددی در طبقه بندی اهداف شناختی منحصر به علم شیمی معرفی شده و اهداف و حیطه های شناختی این طبقه بندی ها شرح داده شده است . نتایج این پژوهش نشان می دهد که میتوان با استفاده از اهداف شناختی منحصر به علم شیمی تا حد زیادی آن را بصورت مفهومی و کاربردی آموزش داد و فرآیند ارزشیابی را به منظور یادگیری بکار برد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، آموزش شیمی، اهداف شناختی
  • داود قاسم زاده، صمد حسینی صدر* صفحات 172-180

    یکی از مسایلی که نظام آموزش عالی با آن مواجه هست، بی انگیزگی تحصیلی دانشجویان می باشد که عملکرد تحصیلی را تحت تاثیر قرار می دهد تا جایی که به دغدغه بسیاری از پژوهشگران و محققان و سیاست گذاران نظام آموزشی تبدیل شده است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مطالعه علل بی انگیزگی تحصیلی  در بین دانشجو معلمان علوم پایه  می باشد. در پژوهش حاضر از رویکرد نظریه داده بنیاد که یک شیوه پژوهش کیفی است، بهره گرفته شده است و  با 20 نفر از دانشجو معلمان پردیس علامه امینی تبریز به روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه عمیق صورت گرفته است. تحلیل داده ها براساس کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شده است. یافته ها نشان داد که از نظر دانشجویان هشت مقوله محوری عدم تنوع در شیوه های تدریس، فراگیری سبک زندگی تکنولوژی محور، نامطلوبیت کیفیت خدمات دانشگاهی، گرایش به ارزش های مادی، تضمین آینده شغلی، ضعف سرمایه اجتماعی دانشگاهی، نبود بالندگی دانشجویی، کم توجهی یا بی توجهی به زیرساخت های بالندگی دانشگاه فرآیند بی انگیزگی تحصیلی دانشجو معلمان را تفسیر می کنند.

    کلیدواژگان: بی انگیزگی تحصیلی، سبک زندگی فناوری محور، تضمین آینده شغلی، ضعف سرمایه اجتماعی دانشگاهی
  • داریوش شرفی*، حسین حیدری، سید علی موسوی مرام، حمید گلبختی صفحات 181-193

    پژوهش حاضر به تحلیل محتوای مبحث شیمی در کتاب علوم تجربی ششم ابتدایی می پردازد. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا و به روش ویلیام رومی است. جامعه آماری شامل دو فصل (2و3) از کتاب علوم تجربی پایه ششم ابتدایی است که به مبحث شیمی می پردازد و نمونه آماری کل جامعه آماری را شامل می شود. با توجه به شیوه تحلیل محتوا ویلیام رومی، واحد تحلیل در این پژوهش متن، تصویر و فعالیت های دروس دوم و سوم تعیین شده که میزان فعال بودن این موارد در این پژوهش بررسی می شود. در شیوه ویلیام رومی برای تحلیل و اندازه گیری میزان فعال بودن هر کدام از بخش های متن، تصویر و فعالیت، از مقوله های فعال، غیرفعال و خنثی استفاده می شود که با تقسیم مقوله های فعال بر مقوله های غیرفعال ضریب درگیری به دست می آید. در صورت قرار گرفتن این عدد در محدوده 0.4 تا 1.5 آن بخش به عنوان محتوای مطلوب درنظرگرفته می شود. نتایج حاصل از تحلیل محتوا به روش ویلیام رومی نشان می دهد که میزان ضریب درگیری در دو درس دوم و سوم علوم ششم در بخش متن 0.3 است که نشان دهنده غیرفعال بودن این بخش است. در زمینه تصاویر ضریب درگیری عدد 0.63 را نشان می دهد که وضعیت مطلوب را می رساند. در بخش فعالیت ها ضریب درگیری 28 به دست آمد که نشان دهنده فعال کردن بیش از حد توان دانش آموزان در این بخش است.

    کلیدواژگان: کتاب درسی، تحلیل محتوا، روش ویلیام رومی، علوم تجربی ششم
  • امیرحسین چشمه خاور*، مجید افشاری، حمیدرضا کاشفی صفحات 205-217

    اگرچه خطرات کووید کاهش یافته است، اما شیوع سایر بیماری های همه گیر جدید در آینده امکان پذیر است، که این موضوع توجه بیشتر به دوره های آنلاین و ارتقای آن ها و برطرف کردن نقایص این دوره ها را طلب می کند. مطالعه حاضر به بررسی چالش های اجرای دوره های کارورزی آموزش شیمی بصورت مجازی و بیان راهکارهای عملی برای اجرای آن می پردازد. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدار شناسی صورت گرفتهاست. بر اساس نمونه گیری هدفمند 15 استاد راهنما که تجربه کارورزی به صورت حضوری و مجازی را داشتند  در این تحقیق مشارکت داشته اند. برای گردآوری اطلاعات، از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد. بهبود کارایی پلتفرم های آنلاین، افزایش تعامل بین استاد راهنما و معلم راهنما، کاهش تعداد فعالیت ها، استفاده از سایر روش های ساخت گرایی دارای تطابق بیشتر با آموزش آنلاین، آشناکردن دانشجومعلمان با راهبردهای مناسب تدریس، طراحی واحد یادگیری، و تولید محتوای مناسب برای فضای مجازی از مواردی بودند که برای بهبود اجرای فعالیت های آموزشی بصورت مجازی در فرایند اقدام پژوهی و درس پژوهی پیشنهاد داده شد.

    کلیدواژگان: کارورزی، آموزش مجازی، دانشگاه فرهنگیان
  • فاطمه علیزاده*، طوبی علیزاده صفحات 227-237

    هدف این پژوهش، "بررسی تاثیر انجام آزمایش بر یادگیری واکنش پذیری عناصر شیمیایی در درس شیمی دانش آموزان پایه یازدهم شهرستان باخرز می باشد." پژوهش به صورت نیمه تجربی با دو گروه کنترل و آزمایش با اجرای پیش آزمون و پس آزمون انجام گرفته است. جامعه ی آماری پژوهش را 170 نفراز دانش آموزان دختر دبیرستان های شهرستان باخرز در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل داده که 30 دانش آموز به عنوان نمونه ی در دسترس انتخاب شدند. ابزاراندازه گیری، آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته است. روایی آزمون پیشرفت تحصیلی به روش روایی صوری و محتوایی توسط چند تن از اساتید و دبیران مجرب شیمی بررسی و تایید شد. پایایی آزمون پیشرفت تحصیلی با استفاده از نرم افزار spssبا روش آلفای کرونباخ 75/0 دست آمد که بیانگر پایایی مناسب آزمون بوده است. پس از همسان سازی، دانش آموزان بر اساس نمرات شیمی ترم قبل آنها به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت 8 هفته (8 جلسه 90 دقیقه ای) در درس شیمی با روش  انجام آزمایش و گروه کنترل با روش تدریس سنتی آموزش داده شده اند. پس از این مدت از هر دو گروه آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری آزمون t انجام شد. نتایج تحقیق به طور کلی نشان داد که در سطح اطمینان 95% میانگین نمرات پیشرفت تحصیلی آزمون گروه آزمایش و کنترل با یکدیگر تفاوت معنی داری دارد و میزان یادگیری دانش آموزان در روش مبتنی بر آزمایش، بیشتر است.

    کلیدواژگان: آزمایش، یادگیری، پیشرفت تحصیلی، آموزش شیمی
  • ناصر کریمی*، حسین واحدی صفحات 238-248

    رویکردهای زیادی برای آموزش علوم وجود دارد و از میان آنها رویکرد یادگیری مبتنی بر پژوهش از حمایت قابل توجهی از سوی مربیان علوم برخوردار است. یک آموزش خوب اساسا باید ترکیبی خردمندانه از رویکردها باشد که رویکرد یادگیری مبتنی بر پژوهش یکی از آنهاست. این پژوهش با هدف معرفی روش یادگیری مبتنی بر پژوهش در آموزش علوم پایه  بویژه رشته شیمی، به دانش آموزان و دانشجویان صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر از نوع مرور ادابیات پژوهشی است. پژوهش های صورت گرفته در حوزه یادگیری مبتنی بر پژوهش، بویژه در آموزش شیمی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که یادگیری با استفاده از روش یادگیری مبتنی بر پژوهش، به فعالیت های دانش آموزان اشاره دارد که در آنها دانش و درک ایده های علمی و همچنین درک چگونگی مطالعه دانشمندان جهان طبیعی را توسعه می دهد. در رویکرد مبتنی بر پژوهش، دانش آموزان یاد می گیرند که ایده ها و توضیحاتی در مورد پدیده های خاص فرمول بندی کنند و سپس تحقیقات ساده ای را برای آزمایش ایده های خود انجام دهند. استفاده از روش یادگیری مبتنی بر پژوهش، عملکرد تحصیلی را بهبود بخشده و همچنین در انگیزش تحصیلی و هیجان های تحصیلی تاثیر بارزی دارد. به دلیل مشارکت فعالانه دانشجویان و دستیابی به پاسخ با تلاش خود دانش آموزان و دانشجویان، ماندگاری بالایی دارد.

    کلیدواژگان: روش تدریس، یادگیری مبتنی بر پژوهش، آموزش علوم پایه
  • ساناز قهوچیان* صفحات 249-267

    درعصر حاضر فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) بر ابعاد گوناگون بشر تاثیر گذاشته است، چنانچه تاثیرات این علم بر دروس علوم پایه نیز مشهود است. درس شیمی از دروسی است که درک مفاهیم آن از دید دبیران و دانش آموزان دشوار است. به دلیل ویژگی آزمایشگاهی و کاربردی نبودن این درس، قابلیت بالایی برای ارایه مفاهیم، با شبیه سازی و پویانمایی رایانه ای دارد. بسیاری از مفاهیم مانند: حرکت مولکول های گاز، ساختار مولکولی ترکیبات و... را می توان با شبیه سازی رایانه ای قابل ارایه کرد. به منظور بهبود فرایند یاددهی- یادگیری در هر زمینه علمی، باید متناسب با هر موضوع، بهترین شیوه ها به کار برده شوند تا حرفه آموزش و تعلیم نیز به موازات توسعه علمی در هر رشته، همواره به روز، جذاب و کارآمدتر گردد. هدف استفاده از (ICT) در فرایند برنامه ریزی درسی، افزایش کیفیت آموزش و یادگیری است. این مقاله تلاش دارد با بیان نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه تعلیم و تربیت، به بررسی جایگاه و تاثیر این پدیده بر روی برنامه درسی و بیان مزایا و معایب آن بپردازد و با آوردن نمونه هایی از فناوری های نوین، کاربردهای آموزشی آن ها در آموزش شیمی بررسی نماید. روش مورد مطالعه، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی و بررسی مقاله ها و نیز کتاب های مرتبط با آموزش شیمی می باشد. از اهم نتایجی که درضمن این پژوهش بدست آمده، می توان به این مهم اشاره کرد که همانگونه که فناوری اطلاعات و ارتباطات در بسیاری از فرایندها مورد استفاده قرار می گیرد، در حوزه آموزش و پرورش نیز استفاده از این فناوری ها امری اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: یادگیری فعال، تکنولوژی آموزشی، فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، آموزش و پرورش، شیمی
  • علی صفری*، وحید امانی، اسماعیل اولی صفحات 289-296

    هدف این پژوهش بررسی میزان اثر بخشی دو روش تدریس بارش مغزی و سخنرانی در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می باشد. روش پژوهش بصورت نیمه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون - پس آزمون و جامعه آماری ما  شامل دانش آموزان پسر دوره دوم منطقه 18 می باشد. برای نمونه گیری دانش آموزان دو کلاس درسی با یکدیگر مقایسه شدند که در یک کلاس از روش تدریس بارش مغزی و در کلاس دیگر از روش سخنرانی استفاده شد. نمونه آماری ما نیز شامل 60 نفر از دانش آموزان پسر پایه دهم دبیرستان شهدای هفت تیر بود. تدریس به دو روش بارش مغزی و سخنرانی برای دو کلاس بصورت جداگانه تدریس شد و بعد از آن از دو گروه آزمون گرفته شد و داده ها آزمون کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد با توجه به نتایج بدست آمده می توان دریافت که میانگین نمرات دو گروه آزمایش و کنترل با یکدیگر تفاوت معنا داری دارند.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی، بارش مغزی، پیشرفت تحصیلی
  • اعظم صمدی* صفحات 297-307

    این مقاله به مطالعه و بررسی کج فهمی های دانش آموزان در مورد مفهوم دانسیته یا چگالی و مفاهیم مرتبط با آن در دوره اول متوسطه می پردازد. چون چگالی در ارتباط با مفاهیم جرم و حجم میباشد غالبا این مفهوم با مفهوم جرم و گاها با مفهوم حجم اشتباه گرفته می شود. مفاهیم جرم، حجم و چگالی اولین بار در کتاب درسی پایه هفتم توضیح داده شده است. تدریس مفهوم دانسیته و بیان تفاوت آن با جرم برای معلمان و یادگیری آن برای دانش آموزان از موارد سخت و پیچیده است. هدف از این مطالعه شناسایی میزان کج فهمی های دانش آموزان پایه های هفتم و هشتم در مورد مفهوم چگالی و نیز جرم و حجم می باشد. به منظور گردآوری اطلاعات، از یک پرسشنامه دارای 4 سوال چند گزینه ای استفاده گردید. پاسخ های دانش آموزان برای ارزیابی میزان درک آنها و استخراج کج فهمی های احتمالی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، اغلب دانش اموزان در هر دو پایه هفتم و هشتم در مورد مفهوم چگالی و حجم کج فهمی دارند.

    کلیدواژگان: چگالی، جرم، حجم، کج فهمی، دوره اول متوسطه
  • رضا غرایی، نیما کریم نژاد، محمدجواد آثری، مهدی عزیز زاده صفحات 306-313

    راز پیشرفت تمدن بشری به شکل امروزی که هم اکنون شاهد آن هستیم چیست؟ اگر کمی بدان فکر کنیم شاید در وهله اول یافته ها و تحقیقات دانشمندان را جواب دهیم که پاسخ صحیحی است اما اگر در هر دوره ای چیزی کشف می شد و امکان انتقال آن به نسل های بعدی وجود نداشت تمدن به شکل امروزی دیگر وجود نداشت، بنابر این آنچه سبب شده است ضمن حفظ ساختار های گذشته پیشرفت حاصل آید آموزش دانسته های نسل حاضر به نسل بعدی است لکن عدم آموزش یا اخلال در آموزش دارای تبعات گسترده ای می باشد. تجربیات دوران پاندمی کرونا و تعطیلی آموزش حضوری به ما این تجربه را نشان داد که نمی توانیم تنها به آموزش مجازی بسنده کرده و نسبت به آموزش حضوری غافل شویم در عین حال با توجه به پیشرفت علم و ورود فناوری در افزایش کیفیت در تمامی سطوح زندگی بشری باید در نگاه تخصصی به آموزش گام به گام آموزش را نیز هدفمند نمود در مقاله پیش رو نسبت به بررسی آموزش تلفیقی که از مباحث روز در حوزه آموزش می باشد خواهیم پرداخت که با توجه به اهمیت درس شیمی برای دانش آموزان متوسطه می توان از آن در جهت جبران نقص آموزش حضوری در تشکیل ساختار های ذهنی دانش آموزان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، آموزش، معلم، آموزش شیمی
  • الهه حبیب زاده*، آیدا راسخی، رعنا نیکمنش صفحات 467-477

    کج فهمی به ساختار دانشی اطلاق می شود که در بافت های گوناگون فعال می شود و در مقابل تغیر مقاوم است و یکی از مهمترین عواملی است که مانع یادگیری معنی دار و دایم دانش آموزان می شود. در نتیجه برای معلمان ضروری است که از این کج فهمی ها اطلاع داشته باشند تا در فهم عمیق مطالب دانش آموزان را یاری کنند. هدف از ارایه این مقاله بررسی و یافت کج فهمی های دانش آموزان در زمینه سوختن مواد و همچنین تفاوت های سوختن کامل و ناقص مواد است. در این تحقیق فرآیند انجام شده در مدارهای الکترونی در هنگام تولید نور و شعله در حین سوختن بحث شده است تا مواردی که دانش آموزان در فهم آن دچار مشکل هستند مشخص شود. به این منظور کج فهمی های مربوط به سوختن پژوهشی در بین  سی و هشت نفر از دانش آموزان رشته تجربی پایه دهم تا دوازدهم مدرسه الزهرا بخش خواجه، استان آذربایجان شرقی انجام شد. نتایج نشان داد که دانش آموزان در تشخیص تفاوت های بین سوختن ناقص و کامل و مواردی از این دست دچار ابهام و کج فهمی هستند. 52 درصد از دانش آموزان متوجه شدند که انرژی حاصل از سوختن کامل بیشتر از انرژی حاصل از سوختن ناقص است و بقیه در تشخیص تفاوت های سوختن ناقص و کامل دچار ابهام هستند. 21 درصد از دانش آموزان گمان می کنند که تنها ترکیبات کربن دار هستند که توانایی سوختن دارند. در این پژوهش سعی شده تعدادی از این کج فهمی ها ذکر شود تا مورد توجه معلمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سوختن، شیمی، طول موج نور، کج فهمی
|
  • AmirMohammad Bahrami Maddah *, Mehrangiz Fathinia, Hamideh Haqiqat, Zohre Serkan Pages 1-28

    Electrochemistry is one of the sub-branches of chemistry that investigates chemical reactions that are carried out due to the passage of electric current, or their performance causes the creation of electric current. Electrochemistry is always known as one of the most difficult subjects in high school courses, and teaching and learning it has always been difficult. One of the constant concerns of high school chemistry teachers has been the teaching of electrochemistry, and chemistry teachers have always tried to provide solutions that facilitate the learning of chemistry. In the current research, the design of educational content in the field of electrochemistry with the STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) approach for undergraduate chemistry students has been discussed, during which the teacher designs the educational content and creates knowledge content. Also, after designing the educational content, the teacher should be able to teach this educational design with a new approach, that is, using the TPACK (Teaching Technology Content Knowledge) approach. The STEM and TPACK approach used in this research is one of the new methods and approaches of designing educational content and teaching, which use them in teaching and designing an educational content helps the long-term and meaningful learning of learners and leads to exploration and acquisition of skills in learners. However, the successful implementation of such approaches and strategies requires that teachers be aware of them and guide classroom activities accordingly.

    Keywords: Content Design, Electrochemistry, STEM, TPCK approach, Integrated approach
  • Afsaneh Samadi *, MohammadReza Dini Torkamani Pages 29-36

    The topic of breathing is a biochemical process that takes place in the human body and is one of the main topics of biology textbooks in the second period of high school.Considering the interdisciplinary identity of this subject and its importance as an applied subject, its teaching method is very vital and requires the creativity and attention of the teacher. The respiration process has stages, each of which is performed in a part of the cell, and each stage is performed by specific enzymes with specific performance conditions that the teacher by mastering the interdisciplinary teaching methods (biology-chemistry) can play an important role in the Process of teaching-learning of the students. The teacher's teaching method in the mentioned learning process should be active and student-centered, and the students themselves should actively participate in learning. Collaborative and integrated teaching methods can be successful in this field. Participatory method is one of the active teaching methods in which lesson concepts are meaningfully presented with the participation of small groups of students and in addition to increasing knowledge, it increases the social and moral skills of students.

    Keywords: Biochemical, cell, cooperative learning, respiration
  • Ozra Faizi *, Hatam Ahmadi Pages 55-65

    The purpose of the present research is to investigate the chemistry topics of the new book written by seventh grade experimental sciences in the academic year of 1400-1401 based on William Rumi's method. To what extent are the sentences and pictures of the chemistry topics of the seventh grade experimental science book actively edited? This research was conducted using quantitative content analysis and descriptive statistics. The studied community in this research was the chemistry section of the new book of experimental sciences of the seventh grade of the academic year 1401-1400. The results of the study showed that the conflict index for the sentences of the chemistry texts in the book of experimental sciences of the seventh grade was 0.54 and for the images of these texts, the appropriate range was 1.06. Considering that the correlation coefficients of the chemistry content of this book are close to 0.5 and more distant from 1.5, therefore and on the other hand, to improve the quality of science education, its content should be designed in such a way that students are guided to understand the material, the content of this book is relatively actively composed, but it is far from the ideal situation.

    Keywords: Content Analysis, 7th grade experimental science book, William Rumi's method, chemistry topics
  • Zakyeh Akrami *, Elaheh Khajeh, Fatemeh Zadehoreyfi, Mahsa Arabzadeh Pages 66-81

    Following the change of programs and approaches in writing textbooks and the consequent change in teaching-learning methods, it is necessary to change the assessment methods in order to achieve the expected goals. In this research, the ability to perform a performance test in a simulated situation in meeting the teacher's expectations of the 12th grade students in the concept of acid and base and the occurrence of creative responses has been investigated. The statistical population included all 12th grade female students of experimental and mathematical fields in Sosangard city, 26 of whom were selected as a statistical sample using available sampling method. The research data collection tool is a researcher-made test containing six simulated situations and a checklist based on the principles and components of Plesk's creativity model. The validity of the test questions was confirmed by one of the faculty members of Farhangian University and one of the professors of chemistry. The reliability coefficient of agreement in coding similarity using the Holsti test was found to be 82%. The results of the research show that this evaluation method can meet the teacher's expectations by 77.8%, but it did not have much effect on the students' creative responses.

    Keywords: Functional evaluation, acid, base, teacher's expectations, Creativity, simulated situation
  • Maryam Asdagh Jahromi* Pages 82-95

    Due to the change of students' grade from 9th to 10th and also the change in their physical and mental conditions as well as the specialization of courses, the teaching process in this grade is of special importance. During the teaching of 10th grade chemistry, both teachers and students deal with several problems that by recognizing and solving them, the class could be more attractive for students and consequently the process of learning would increase. In this study, it has been tried to examine the problems that both teachers and studentsface in teaching and learning 10th grade chemistry, and consider solutions for each of them based on documentations. The basis of this research was the preparation of separate questionnaires for 10th grade teachers and students, in which challenging items were examined. Finally, according to the examination of the results, more hours are needed for this educational volume for 10th grade chemistry, so that according to the needs of this age group to create a more emotional relationship with the teacher, more dialogue can be provided in the class, and in order for them to participate more actively in the process of teaching, new methods are supposed to be provided to deepen their learning.

    Keywords: learning, Emotional Communication, Chemistry Teaching, 10th Grade Students, Active Participation
  • Hossein Vahedi*, Nasser karimi, Zeinab Shaje Pages 96-107

    Using appropriate and efficient teaching methods can speed up and deepen the education process. This research aims to introduce the project-based learning method in basic Science education to students. The current research method is a review of research literature. Researches conducted between 2000 and 2022 in the field of project-based learning, especially in chemistry education, have been examined. The research results show that the use of project-based learning method improves academic performance. Also, in academic motivation, creating empathy, group behavior has significant positive effects. Learning with this method is highly durable due to the active participation of students and obtaining answers through their own efforts. In this method, the high participation of learners makes them satisfied. They can relate the problem solving skills learned in it to real life. However, teaching in this way requires more participation of teachers in designing educational projects based on the content of chemistry courses and preparing tools and infrastructure in the school and high participation of learners. Using the project-based learning method in the chemistry classroom is recommended to teachers and university professors.

    Keywords: Education method, Project-based learning, Basic Science education
  • Younes Ghasemian * Pages 108-120

    The current methods of experimental sciences teaching in Iran include mainly the lecture teaching method, which causes many students to have too much distance with ideal state in terms of curriculum content usage. Nowadays, the most advanced countries in the world are countries that have reached top of self-sufficiency in using the experimental sciences content and can use well the scientific content of this field in order to resolving their essential needs. So it is logical that achieving this position requires the principled and correct learning of curriculum content through new teaching methods. In our country, due to various reasons, such as the disproportion of teachers-students ratio, lack of necessary facilities in schools, and some teachers being unawares and not professional about new and appropriate teaching methods with their specialized fields, the contents generally will remain at level of memorization so students will fail to use it in their lives and to solve problems. With development of new teaching methods in the world, have occurred a wonderful change in education process of pioneer countries, that all of them are important due to make practical the new teaching methods and pay attention to this issue. The greatest development and influence in field of new teaching methods occurred in courses such as physics, chemistry, biology and geology, which are subcategories of experimental sciences.

    Keywords: Education, Experimental Sciences, obsolescence, replacement, teaching method
  • Mahshid Golestaneh * Pages 121-136

    Didactik models are used to illustrate the decisions and actions that chemistry educators make about Why, What, How, and When to teach a specific content or implement a specific educational activity. It is important for chemistry educators to recognize and reflect on the types of models that guide their work. Therefore, in this research, a number of didactik models that are mostly based on the chemistry triangle (What, Why, and How) and (Teacher, Learner, and Content) is introduced and their applications in chemistry education is analyzed. The models reviewed in this article include content models, relevance models, sequence models, practice models, curriculum models, analysis and reflection models. Examining these types of models directs our attention and actions when designing curricula, planning for teaching, or evaluating the learning process. These didactik models support the implementation of research-based instructional practices and are useful for the professional development of teachers.

    Keywords: Didactik models, Chemistry Education, curriculum, Professional Development
  • Yavar Ahmadi*, Alireza Khodayi Pages 137-157

    Chemistry lesson is one of the lessons that, firstly, certain people have an inner interest in it, secondly, because most of its content is subjective and not completely tangible, therefore, in teaching this lesson, we usually encounter problems, of course, many of these problems can be solved with measures. It is solved by chemistry teachers who have an active mind. The teaching process in chemistry is facing deep challenges. One of the challenges is lack of motivation and lack of interest and enthusiasm of the students in the course material. Because the difficulty of abstract materials and requiring deep thinking in the materials along with the complexity of calculations and memorization of concepts, many students face a decrease in the motivation and enthusiasm of learning chemistry. Let's not forget that for learning and understanding any subject, enthusiasm and motivation along with greed for learning has the greatest impact on the progress of the subject. The current research is a review study on the need to increase motivation and the reasons and effective solutions in chemistry education.

    Keywords: learning, Motivation, Development, Creativity, Chemistry Education
  • Sara baseri* Pages 158-171

    Chemistry is a fascinating and complex subject that can offer students a wealth of knowledge and understanding of the world around us. However, without a comprehensive framework for teaching chemistry, it can be difficult for students to make sense of the different concepts and topics they are expected to learn. Classifying educational goals in chemistry is an important step to understanding the subject. By breaking down the objectives into manageable chunks, it is easier to focus on one area at a time and understand the overall concepts. Therefore, it is essential to establish a clear framework for chemistry education goals in order to   teachers can develop more effective lesson plans ensure that students receive the best possible education and and students can gain a greater understanding of the material. In this article, we will discuss the importance of having a well-defined framework for chemistry education and the benefits it provides for students. We will also look at some of the most successful examples of chemistry education frameworks and how they can be applied to enhance student learning outcomes.

    Keywords: chemical education research, General chemistry, Testing, assessment
  • Davod Ghasemzadeh, Samad Hosseini Sadr * Pages 172-180

    One of the problems that the higher education system is facing is the lack of academic motivation of students, which affects the academic performance to the extent that it has become the concern of many researchers and researchers and policy makers of the educational system. Therefore, the aim of the current research is to study the causes of academic demotivation among student teachers of basic sciences. In the current research, the foundational data theory approach, which is a qualitative research method, has been used, and in-depth interviews have been conducted with 20 student teachers of Allameh Amini Campus in Tabriz using a targeted sampling method. Data analysis was done based on open, axial and selective coding. The findings showed that according to the students, there are eight main categories: lack of diversity in teaching methods, learning of technology-oriented lifestyle, undesired quality of academic services, tendency towards material values, securing the future of employment, weakness of academic social capital, lack of student growth and Lack of attention or inattention to the infrastructure of the university which cause the process of student teachers' academic demotivation.

    Keywords: Lack of academic motivation, Technology-oriented lifestyle, Job security, Weakness of academic social capital
  • Darioush Sharafie*, Hossein Heydari, Seyyed Ali Mousavi Maram, Hamid Golbakhti Pages 181-193

    The present research deals with the content analysis of the science book in the sixth grade. The research method is descriptive and of the content analysis type based on the William Rumi's method. The statistical population includes the second and third chapters of the 6th grade science book, which deal with the topic of chemistry, and the statistical sample includes the entire statistical population. According to William Rumi's content analysis method, the unit of analysis in this research is the text, image and activities of the second and third lessons, whose level of activity will be checked in the present research. In William Rumi's method, active, passive and neutral categories are used to analyze and measure the level of activity of each part of the text, image and activity, in which the engagement coefficient is obtained via dividing the active categories by the passive ones. With the number ranging from 0.4 to 1.5, that section is considered as the desired content. The results of the content analysis based on the William Rumi's method show that the level of engagement in the second and third lessons of the sixth science book in the text section is 0.3, which indicates that this section is inactive. In terms of the images, the engagement coefficient shows the number 0.63, which achieves the desired situation. In the activities section, the engagement coefficient 28 was obtained, which indicates the excessive activation of the students' ability in this section.

    Keywords: Textbook, Content Analysis, William Rumi's method, 6th-grade experimental science
  • AmirHossein Cheshme Khavar*, Majid Afshari, HamidReza Kashef Pages 205-217

    This study is to investigate the challenges of conducting teaching practice of in a virtual way, and express practical solutions for it. This research is based on qualitative data research method. For this purpose, based on purposeful sampling, 15 lecturer supervisors who had teaching practices experience in face-to-face and virtually participated in this study. Semi-structured interviews were used to collect information. Data analysis was done based on the theory based on systematic data. Improving the software and hardware infrastructure of online platforms, better interaction between teacher supervisors and lecturer supervisors, reducing the number of activities, not emphasizing the 5E teaching method and using other constructivist methods that are more compatible with online education, familiarizing student-teachers with appropriate teaching strategies, designing a learning unit, and producing appropriate content for the space virtual were some of the things that were suggested to improve the implementation of educational activities in the process of action research and lesson study.

    Keywords: internship, Virtual Education, Farhangian University
  • Fatemeh Alizadeh*, Tuba Alizadeh Pages 227-237

    The purpose of this research is to "investigate the effect of conducting experiments on the learning of 11th grade high school students in the chemistry course of the field of experimental sciences in Bakharz city." The research has been conducted in a semi-experimental way with two control and experimental groups with pre-test and post-test. The statistical population of the research consisted of 170 female high school students in Bakharz city in the academic year of 1402-1401, of which 30 students were selected as available samples. The measuring tools are the researcher's educational achievement test. The validity of the academic achievement test was checked and confirmed by several experienced chemistry professors and teachers using face and content validity methods. The reliability of the academic achievement test was obtained using spss software with Cronbach's alpha method of 0.75, which indicates the appropriate reliability of the test. After matching, the students were randomly divided into two control and experimental groups based on their previous chemistry grades. The experimental group was trained for 8 weeks (8 sessions of 90 minutes) in the chemistry lesson with the experiment method and the control group with the traditional teaching method. After this period, both groups were tested.

    Keywords: Experiment, learning, Academic progress, Chemistry Education
  • Nasser karimi*, Hossein Vahedi Pages 238-248

    There are many approaches to teaching science, and among them, the inquiry-based approach has significant support from science educators. A good education should basically be a judicious combination of approaches, the research approach being one of them. This research aims to introduce the inquiry-based learning method in the teaching of basic sciences, especially in the field of chemistry, to students. The current research method is a review of research literature. Researches conducted in the field of inquiry-based learning, especially in chemistry education, have been examined. The research results show that the learning with inquiry-based learning method refers to student activities in which they develop knowledge and understanding of scientific ideas, as well as an understanding of how scientists study the natural world. In the inquiry-based approach, students learn to formulate ideas and explanations about specific phenomena and then conduct simple investigations to test their ideas. the use of inquiry-based learning method improves academic performance and also has a significant effect on academic motivation and positive emotions. Learning by this method as a result, due to the active participation of students and obtaining answers through their own efforts, it has a high durability.

    Keywords: Teaching Methods, Inquiry-Based Learning, Basic Science education
  • Sanaz Gahvechian* Pages 249-267

    In the present era, information and communication technology (ICT) has affected various dimensions of human beings, as the effects of this science on basic science courses are also evident. Chemistry is one of the subjects whose concepts are difficult to understand from the point of view of teachers and students. Due to the laboratory and non-practical nature of this course, it has a high ability to present concepts with computer simulation and animation. Many concepts such as: the movement of gas molecules, the molecular structure of compounds, etc. can be presented by computer simulation. In order to improve the teaching-learning process in any scientific field, the best methods should be used according to each subject, so that the profession of teaching and learning is always up-to-date, attractive and more efficient in parallel with the scientific development in each field. The purpose of using ICT in the curriculum planning process is to increase the quality of teaching and learning. This article tries to explain the role of information and communication technology in the field of education, investigate the place and impact of this phenomenon on the curriculum and state its advantages and disadvantages, and by bringing examples of new technologies, their educational applications in education. Check chemistry. The study method is searching in information bases and reviewing articles and books related to chemistry education. Among the most important results obtained in this research, it can be mentioned that as information and communication technology is used in many processes, the use of these technologies is inevitable in the field of education.

    Keywords: Activelearning, Educational Technology, Information, Communication Technology (ICT), Education, chemistry
  • Ali safari*, Vahid Amani, Ismail oula Pages 289-296

    The purpose of this research is to investigate the effectiveness of two brainstorming and lecture teaching methods in the academic progress of students. The research method is semi-experimental in the form of a pre-test-post-test design and our statistical population includes male students of the second year of the 18th district. In order to sample the students, two classes were compared with each other, in one class brainstorming teaching method was used and in the other class, lecture method was used. Our statistical sample also included 60 male students of the 10th grade of Shahadai Haft Tir High School. Teaching by two methods of brainstorming and lecture was taught for two classes separately and after that two groups were tested and the data was analyzed by covariance test using SPSS software. The mean scores of the two experimental and control groups are significantly different from each other.

    Keywords: Chemistry Education, Brainstorming, Educational progress
  • Azam Samadi* Pages 297-307

    This paper is a study on junior high school students' misconceptions about the density and related concepts. Density which is related to the concepts of mass and volume often confused with them. These concepts are introduced in the seventh grade textbook. Teachers are often in trouble with teaching of density concept and explaining the difference of mass and density. In addition, students usually complain that they could not understand the concept of density well. The purpose of this study is to identify the level of misconceptions of seventh and eighth grade students about the concept of mass and volume as well as density. In order to collect information, a questionnaire with 4 multiple choice questions was used. Students' answers were analyzed to assess their understanding and to extract possible misconceptions. Based on the results, most of the students in both seventh and eighth grades have a misunderstanding about the concept of density.

    Keywords: junior high school students, Density, Mass, Volume, Misconception
  • Reza Gharaei * Nima Karim Neghad, MohammadJavad Asari, Mahdi Azizzadeh Pages 306-313

    What is the secret of the progress of human civilization in the present form that we are witnessing now?. If we think about it for a bit, we may answer the findings and research of scientists in the first place, which is the correct answer, but if something was discovered in any period and it was not possible to transfer it to the next generations, civilization in its present form would no longer exist, so This is what has caused progress to be achieved while preserving the structures of the past, teaching the knowledge of the current generation to the next generation, but lack of education or disruption in education has wide consequences. The experiences of the corona pandemic era and the closure of face-to-face education showed us that we cannot be satisfied with virtual education and neglect face-to-face education. In the upcoming article, we will deal with the review of integrated education, which is one of the current topics in the field of education, which, considering the importance of chemistry for secondary school students, can be used in In order to compensate for the shortcomings of face-to-face education, it was used to form the mental structures of students.

    Keywords: Blended Learning, Chemistry, Teacher, chemistry Education
  • Elahe Habibzadeh *, Ida rasikhi, Rana Nikmanesh Pages 467-477

    Misconceptions refer to the structure of knowledge that is activated in various contexts and is resistant to change. In other words, any kind of scientific flaw in a person's knowledge structure is called a misunderstanding. A misunderstanding refers to previous notions, non-scientific thoughts and beliefs, and mixed concepts and shows a state in which students' opinions are completely contrary to modern scientific interpretation. And it is also one of the most important factors that prevent students from meaningful and permanent learning. As a result, it is necessary for teachers to be aware of these misunderstandings in order to help students understand the material in depth. In order to investigate the misunderstandings related to burnout, a research was conducted among thirty-eight experimental students (all three grades) of Al-Zahra school. In this survey, it was found that students have confusion and misunderstanding in distinguishing the differences between incomplete and complete burning and such cases. In this research, we have tried to mention some of these misunderstandings in order to attract the attention of teachers.

    Keywords: Burning, flame, Misunderstanding