فهرست مطالب

روانشناسی خانواده - سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1401)

نشریه روانشناسی خانواده
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • الناز پهلوانی، کامبیز حیدرزاده هنزایی*، روح الله زابلی، مریم خلیلی عراقی صفحات 1-13

    در سال های اخیر میزان استفاده خانواده ها از فروشگاه های آنلاین افزایش چشمگیری داشته و پس از اپیدمی کرونا این روند به اوج خود رسیده است. نقش خانواده در شکل دهی به رفتار مصرف و نحوه تعامل و تصمیم به خرید در فضای آنلاین تعیین کننده است. استفاده از عوامل تاثیرگذار بر رفتار فردی و خانوادگی یکی از استراتژی های مهم در کسب وکار آنلاین شده است. هدف از این پژوهش تبیین نگرش و عوامل رفتاری مرتبط به اسامی رنگ در خرید از فروشگاه های آنلاین در خانواده های ایرانی با استفاده از پدیدارشناسی تفسیری بود. جامعه مورد مطالعه را خانواده های با بیشترین خرید در فروشگاه های آنلاین در ایران تشکیل دادند. نمونه گیری به صورت هدفمند و با تغییرات بیشینه انجام شد. داده ها با استفاده از راهنمای مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری گردید. بر اساس نتایج، تجارب زیسته در قالب شش مضمون خودالقایی خوش بینانه، آموزش و آگاه سازی ذهنی، بیش برانگیختگی یا تحریک پذیری مصرف خانواده، ادراک جذابیت و خاص شدن، کیفیت ادراک شده خانواده، درگیری ذهنی و فکری شناسایی گردید. تاثیرگذاری بر رفتار افراد در کسب وکار آنلاین و اثربخشی بالای استفاده از استراتژی های تبلیغاتی و هیجان طلبی افراد منجر به تغییر در نگرش و ارزش ها و در نهایت موجب تغییر در رفتار می گردد. شناخت نحوی تعامل و الگوهای رفتاری خانواده ها در خرید آنلاین می تواند ضمن کنترل رفتارهای مصرف خانواده در یادگیری و فرایند اجتماعی شدن فرزندان کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: خانواده، عوامل رفتاری، اسامی رنگ، نگرش، کسب و کار آنلاین
  • سعیده بزازیان* صفحات 14-27
    پاندمی کووید 19، جهان را با مشکلات مختلفی در ابعاد سلامت جسمی، روانشناختی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مواجه ساخته و اثرات منفی بر سلامت روانشناختی جوامع دارد. لذا بررسی عوامل موثر بر ابعاد روانشناختی آن می تواند به کاهش اضطراب ناشی از همه گیری کمک کند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اضطراب بیماری کرونا بر اساس تنظیم شناختی هیجان با نقش واسطه ای عملکرد خانواده انجام شد. از جامعه کارمندان و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب در سال تحصیلی 1399- 1400، تعداد 204 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. آزمودنیها مقیاس اضطراب بیماری کرونا (CDAS)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و ابزار سنجش خانواده (FAD) را تکمیل کردند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان دادند اثرهای مستقیم راهبردهای سازش یافته و راهبردهای سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان بر مولفه های علایم جسمی و علایم روانشناختی اضطراب بیماری کرونا و اثر مستقیم و منفی مولفه های تنظیم شناختی هیجان بر عملکرد خانواده معنادار است (05/0>P). همچنین بین عملکرد خانواده و دو مولفه اضطراب بیماری کرونا (علایم روانشناختی و علایم جسمی) رابطه منفی معناداری وجود دارد. طبق نتایج عملکرد خانواده بین دو مولفه راهبردهای سازش سافته و سازش نایافته تنظیم شناختی هیجان و مولفه های اضطراب بیماری کرونا نقش میانجی دارد. نتایج مطالعه حاضر ضمن گسترش ادبیات پژوهش در حوزه کرونا، نقش ویژگیهای فردی و خانوادگی در پیش بینی اضطراب کرونا و لزوم توجه به عوامل مذکور را در کاهش اضطراب ناشی از همه گیری بیماری برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: اضطراب بیماری کرونا، تنظیم شناختی هیجان، عملکرد خانواده
  • فاطمه شاه کرمی، فرح نادری*، سعید بختیارپور صفحات 28-39
    امروزه، داشتن تحصیلات دانشگاهی به صورت یک ارزش و یکی از عوامل مهم تحرک اجتماعی در آمده است و به همین دلیل ورود به دانشگاه اتفاق مهمی محسوب می شود؛ زیرا بر شغل، درآمد، روابط اجتماعی و احتمالا انتخاب همسر در آینده تاثیر دارد؛ بر این اساس هدف از انجام پژوهش حاضر، ارایه مدل علی عملکرد کنکور بر اساس عملکرد خانواده و خودتنظیمی و نقش میانجی گری سازگاری تحصیلی در دانشجویان دانشگاه های دولتی شهر خرم آباد بود. در این مطالعه توصیفی همبستگی، جامعه آماری را کلیه دانشجویان دختر و پسر سال اول کارشناسی زیرگروه تجربی ورودی مهرماه دانشگاه های دولتی شهر خرم آباد (دانشگاه لرستان و علوم پزشکی) در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت ارزیابی عملکرد دانشجویان در کنکور، از میانگین درصدهای کسب شده در دروس کنکور سال 1399-1400 و از پرسش نامه های عملکرد خانواده مک مستر (1983)، خودتنظیمی بوفارد، بویسورت، وزایو و لاروچ (1995) و سازگاری تحصیلی اندرسون، گوآن و کاک (2016) استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد تمامی مسیرهای مستقیم به جز مسیرهای عملکرد خانواده به عملکرد کنکور معنی دار شدند (05/0p>). هم چنین، مسیرهای غیرمستقیم عملکرد خانواده با عملکرد کنکور با نقش واسطه سازگاری تحصیلی و نیز رابطه خودتنظیمی با عملکرد کنکور با نقش واسطه ای سازگاری تحصیلی معنی دار شدند (05/0p=). بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر عملکرد کنکور دانشجویان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد کنکور، عملکرد خانواده، خودتنظیمی، سازگاری تحصیلی
  • هاجر براتی*، رضوان جان نثاری صفحات 40-53
    نوبت کاری در مشاغل مختلف به ویژه مشاغل بهداشتی- درمانی با پیامدهای منفی مختلفی چون کاهش رضایت زناشویی همراه است. بااین وجود برخی از جنبه ها مثل شغل انعطاف پذیر و حمایت همسر وجود دارند که از این کاهش ممانعت به عمل می آورند. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیلی انعطاف پذیری شغلی ادراک شده و حمایت همسر در رابطه بین نوبت کاری و رضایت زناشویی انجام گرفت. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. 130 نفر از کارکنان بیمارستان دکتر غرضی اصفهان در پاییز سال 1400 به شیوه در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس حمایت همسر(SSS)، پرسشنامه انعطاف پذیری شغلی ادراک شده (PJFQ) و پرسشنامه رضایتمندی زناشویی انریچ (EMS) بود که به صورت آنلاین  برای پاسخگویی در اختیار اعضای نمونه  قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار  SPSS 23  با استفاده از تحلیل همبستگی، و برنامه الحاقی پردازشگر هایس در تحلیل رگرسیون  تجزیه وتحلیل شد.  نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه بین رضایت زناشویی با نوبت کاری منفی و با حمایت همسر و انعطاف پذیری شغلی ادراک شده مثبت و معنی دار است (p<0/05). نتایج همچنین نقش تعدیلی انعطاف پذیری شغلی ادراک شده و حمایت همسر در رابطه بین نوبت کاری و رضایت زناشویی را تایید نمود (p<0/05). بر اساس نتایج پژوهش، انعطاف پذیر نمودن شغل و آموزش حمایت به همسران شاغلان نوبت کار، برای افزایش رضایت زناشویی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: نوبتکاری، حمایت همسر، انعطاف پذیری شغلی، رضایت زناشویی
  • حسین کریمی مقدم، سوگند قاسم زاده*، علی اکبر ارجمندنیا صفحات 54-68
    مدیریت هیجان یکی از چالش های نوجوانان در جهان امروز است که می تواند با شیوه های فرزندپروری در خانواده مرتبط باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خانواده مبتنی بر طرحواره بر مدیریت هیجان در نوجوانان ناسازگار انجام گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف، جزء پژوهش‎های کاربردی است و برحسب نحوه گردآوری داده ها، از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح دوگروهی و انتساب تصادفی با پیش آزمون، پس آزمون است. جامعه آماری این تحقیق شامل نوجوانان با مشکلات رفتاری دوره اول متوسطه شهر بجنورد می باشد. شرکت کننده ها، بالاترین نمره ناسازگاری را در پرسشنامه مبتنی بر تجربه آخنباخ فرم والدین (CBCL) کسب کرده و سپس در دو گروه کنترل و آزمایش با تعداد 15 نفر در هر گروه به صورت تصادفی قرار گرفتند.  شرکت کنندگان دو گروه، قبل و بعد از اجرای برنامه مداخله،   پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و پرسشنامه تنظیم رفتاری هیجان (BERQ)  را به عنوان پیش آزمون و پس آزمون دریاقت و تکمیل کردند. افراد گروه آزمایش طی 13جلسه مورد آموزش خانواده مبتنی بر طرحواره قرار گرفتند و گروه کنترل در این مدت هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. نتایج تحقیق در رابطه با تنظیم رفتاری هیجان نشان می دهد که برنامه آموزش خانواده مبتنی بر طرحواره به طور معناداری در سطح 01/0p= بر مولفه های «کناره گیری» و «جستجوی حمایت اجتماعی» موثر بوده و در سطح 05/0=p  بر مولفه های «اقدام به کارهای دیگر»، «رویارویی فعال» و «نادیده گرفتن» تاثیری نداشته است. همچنین یافته ها در رابطه مولفه های تنظیم شناختی هیجان، یعنی «راهبردهای سازش یافته» و «راهبردهای سازش نایافته» در سطح 01/0=p  معنادار است. آموزش خانواده مبتنی بر طرحواره می تواند در برخی موارد موجب بهبود و افزایش مولفه های مدیریت هیجان در نوجوانان با مشکلات رفتاری شود و از پیشگیری تا توانبخشی تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: آموزش خانواده مبتنی بر طرحواره، تنظیم هیجان، مدیریت هیجانات، نوجوانان ناسازگار
  • آرزو فتحی، احمد علی پور*، علی اکبر ملکی راد صفحات 69-84
    ناباروری به عنوان یک بحران در زندگی مشترک می تواند به عنوان یک ضربه پرقدرت علیه روابط بین زوج عمل کند. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی گاتمن بر عملکرد جنسی، رضایت جنسی زناشویی و افسردگی در زوجین نابارور بود. در این مطالعه نیمه تجربی تعداد 54 زوج نابارور از مرکز ناباروری امید رویان شهر اراک انتخاب و در دو گروه مداخله (36 زوج) و  گروه کنترل (18 زوج) قرار گرفتند. در گروه مداخله، محتوی آموزشی به روش زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی گاتمن طی ده جلسه 60 دقیقه ای برای زوجین نابارور اجرا شد و دو ماه بعد، پیگیری آزمون انجام گرفت. داد ه ها با فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسش نامه عملکرد جنسی، رضایت جنسی زناشویی و افسردگی و با استفاده از آزمون واریانس آمیخته و  نرم افزار spss ورژن 23 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی گاتمن بر عملکرد جنسی مردان زوجین نابارور تفاوت وجود دارد (P<0/05). ولی بین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و زوج درمانی گاتمن بر عملکرد جنسی زنان، رضایت جنسی زناشویی زنان و مردان  و افسردگی زوجین نابارور تفاوتی وجود ندارد (P>0/05). همچنین نتایج نشان داد که هر دو روش زوج درمانی هیجان مدار و گاتمن بر عملکرد جنسی، رضایت جنسی زناشویی و افسردگی زوجین نابارور موثر بوده است و نمرات گروه پس آزمون و دوره پیگیری بهتر از گروه کنترل بوده است (P<0/05). اجرای هر دو روش زوج درمانی بر عملکرد جنسی، رضایت جنسی زناشویی و افسردگی زوجین نابارور موثر بوده است. بنابراین توصیه می شود از روش های زوج درمانی هیجان مدار و گاتمن برای بهبود عملکرد جنسی، رضایت جنسی و کاهش افسردگی زناشویی زوجین نابارور  استفاده شود.
    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی گاتمن، عملکرد جنسی، رضایت جنسی زناشویی، افسردگی
  • فاطمه سادات عربی*، محمود آزادی، جعفر طالبیان شریف صفحات 85-98
    هدف این پژوهش پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس نگرش های مربوط به عشق در کارمندان اقماری شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق بود. پژوهش حاضر کاربردی، از نوع پژوهش همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارمندان اقماری مرد متاهل شرکت نفت خانگیران سرخس به همراه همسرانشان بود که تعداد140 نفر (85 مرد، 55 زن) به عنوان حجم نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه رضامندی همسران افروز (فرم کوتاه) و پرسشنامه نگرش های مربوط به عشق (LAS) استفاده گردید. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش به روش رگرسوین گام به گام انجام شد. نتایج این پژوهش نشان داد که رضایت زناشویی بر اساس نگرش های عشق ورزی رمانتیک (53/0)، واقع گرایانه (08/0)، بازیگرانه (02/0) و دوستانه (18/0) در سطح 01/0>p در کارمندان اقماری شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق قابل پیش بینی است. همچنین نتایج نشان داد که سبک های عشق شهوانی و فداکارانه، قادر به پیش بینی رضایت زناشویی در این افراد نبودند. از این یافته ها می توان استنباط کرد که نگرش های عشق ورزی، متغیری موثر بر رضایت زناشویی در کارمندان اقماری و همسرانشان است و قادر به پیش بینی رضایت زناشویی در این افراد می باشد و فرضیه این پژوهش مبنی بر پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس نگرش های مربوط به عشق، مورد تایید قرار گرفت. درنهایت پیشنهاد می شود در تحقیقات آتی رضایت زناشویی بر اساس نگرش های مربوط به عشق در کارمندان اقماری با کارمندان غیر اقماری مقایسه و بررسی شود.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، نگرش های مربوط به عشق، اقماری
  • حسنی اکبری، رضا قربان جهرمی*، محمدعلی بشارت، روح الله شهابی صفحات 99-114
    رضایت زناشویی پایدارترین پیش بینی کننده ثبات در زندگی است و یکی از مولفه های موثر بر آن، نوع سیستم فعال سازی و بازداری رفتاری است. تفاوت-های فردی در این سیستم، در نحوه واکنش زوجین به مشکلات بین فردی موثر است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین سیستم های فعال سازی/ بازداری رفتاری و رضایت زناشویی با میانجی گری ذهنی سازی انجام شد. روش تحقیق همبستگی بود و جامعه آماری، افراد متاهل ساکن تهران در سال 1400 بودند. 370 نفر به روش نمونه-گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان گروه نمونه انتخاب و به پرسشنامه جمعیت شناختی، رضایت زناشویی Enrich (Olson, 1998) ، مقیاس فعال-سازی/ بازداری رفتاری (Carver & White, 1994) و پرسشنامه عملکرد بازتابی (Fonagy et al., 2016) پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سیستم بازداری رفتاری با میانجی گری ذهنی سازی بر رضایت زناشویی موثر است و سیستم بازداری با رضایت زناشویی رابطه منفی معنادار دارد و بر ذهنی سازی، اثر منفی معنادار دارد. و ذهنی سازی بر رضایت زناشویی اثر مثبت و معنادار دارد. همچنین سیستم فعال سازی با میانجی گری ذهنی سازی بر رضایت زناشویی موثر است و سیستم فعال سازی بر ذهنی سازی، اثر مثبت و معنادار دارد و تنها رابطه مثبت سیستم فعال سازی با رضایت زناشویی تایید نشد. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که سیستم فعال سازی و بازداری رفتاری به صورت مستقیم و از طریق ذهنی سازی به صورت غیرمستقیم قادر به پیش بینی رضایت زناشویی است. از این رو پیشنهاد به بررسی این سازه ها توسط متخصصین حوزه خانواده جهت افزایش رضایتمندی زناشویی در زوجین می شود.
    کلیدواژگان: ذهنی سازی، سیستم فعال سازی و بازداری رفتاری، رضایت زناشویی، زوج های جوان
  • رضا خجسته مهر*، زهرا خرسندی، ذبیح الله عباسپور صفحات 115-129
    یافتن متغیرهای موثر در موفقیت ازدواج همواره مورد توجه مشاوران و روان درمانگران بوده است. اخلاق رابطه ای به اعتماد، عدالت، وفاداری، مسیولیت پذیری و استحقاق (شایستگی) در روابط اشاره دارد و منصفانه بودن روابط را تحت تاثیر قرار می دهد. دارای دو بعد عمودی (اخلاق در خانواده اصلی) و افقی (روابط بین همسران) است. هدف پژوهش حاضر تعیین اخلاق رابطه ای به عنوان پیش بین موفقیت و شکست ازدواج زنان بود. جامعه موردمطالعه در پژوهش حاضر زنان متقاضی طلاق و عادی شهر اهواز بودند. نمونه پژوهش شامل 150 زن متقاضی طلاق و 150 زن عادی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان مقیاس اخلاق رابطه ای و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی محقق ساخته را تکمیل کردند. در این پژوهش برای تحلیل داده ها از روش تحلیل ممیز استفاده شد. نتایج نشان داد که ترکیب خطی مولفه های اخلاق رابطه ای در خانواده اصلی و مولفه های اخلاق رابطه ای در روابط زناشویی پیش بین قوی موفقیت و شکست ازدواج زنان بود و روش تحلیل ممیز تفکیکی نشان داد که مولفه های عدالت و انصاف، وفاداری و استحقاق در خانواده اصلی و مولفه های عدالت و انصاف و وفاداری در روابط زناشویی هرکدام به تنهایی موفقیت و شکست ازدواج را به خوبی از هم تفکیک کردند؛ اما مولفه استحقاق در روابط زناشویی به تنهایی قادر به تفکیک موفقیت و شکست ازدواج نبود. اخلاق رابطه ای افقی نسبت به اخلاق رابطه ای عمودی نیز قدرت پیش بین قوی تری دارد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که اخلاق رابطه ای نقش تعیین کننده ای در پیش بینی کارکردهای خانواده و ماندگاری روابط زناشویی دارد. بر این اساس با توجه به تاثیر اخلاق رابطه ای پیشنهاد می شود که متغیر مذکور در پایداری ازدواج مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق رابطه ای، موفقیت ازدواج، شکست ازدواج، پایداری زناشویی، طلاق
  • احمد امانی*، مژگان قاسمی صفحات 130-145
    تعارضات زناشویی، میل به طلاق و گسستگی روابط زناشویی پیامدهای منفی روانی و اجتماعی زیادی به همراه دارد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه توانمندسازی اولسون -گاتمن به شیوه گروهی بر کاهش تعارضات زناشویی و میل به طلاق بود. این پژوهش به صورت یک طرح نیمه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه این پژوهش شامل کلیه زوجین با تعارض زناشویی و میل به طلاق مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر ورامین در سال 1397 بود که با روش نمونه گیری داوطلبانه 30 زوج به صورت نمونه انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش (15 زوج) و کنترل (15 زوج) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه تعارضات زناشوییMCQ)) و پرسشنامه میل به طلاقDTQ).) برنامه توانمندسازی اولسون-گاتمن در 12 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد؛ اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. همچنین جهت پیگیری اثر مداخلات، بعد از 2 ماه ابزارهای پژوهش مجدد اجرا شدند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد برنامه توانمندسازی تلفیقی اولسون-گاتمن بر متغیر کاهش تعارض زناشویی)72 /51F= ؛05/0P<) و میل به طلاق(10 /26F=؛ 05/0P<) اثربخش است؛ و این اثربخشی تا مرحله پیگیری پایدار بوده است. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای کاهش تعارضات زناشویی و میل به طلاق می توان از برنامه توانمندسازی اولسون - گاتمن در جلسات درمانی و مشاوره ای استفاده کرد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی اولسون -گاتمن، تعارضات زناشویی، میل به طلاق
|
  • Elnaz Pahlevani, Kambiz Heidarzadeh Hanzaee *, Rouhollah Zaboli, Maryam Khalili Araghi Pages 1-13

    Online shopping by families has increased dramatically in recent years, and the COVID-19 pandemic has given rise to this phenomenon. Families play a key role in shaping their consumption behavior and the way they interact and decide at online stores. Using factors affecting individual and family behavior has become one of the important strategies in online business. This study aimed to determine the attitude and behavioral factors associated with color name at online stores in Iranian families. This study was a qualitative study which used an interpretive phenomenological analysis. The study population consisted of Iranian families with the most purchases at online stores. Purposive sampling was performed with maximum variation. A semi-structured interview was used to collect data. Qualitative results of the lived experiences of Iranian families indicated that six themes under study included optimistic self-induction, education and mental awareness, excitability of family consumption, perception of attractiveness, perceived quality, mental and intellectual involvement. Influencing people's behavior in online business and the high effectiveness of using advertising strategies and people's excitement leads to a change in attitude and values and finally causes a change in behavior. Knowing the interaction style and behavioral patterns of families in online shopping can help control the family's consumption behaviors in the learning and socialization process of children.

    Keywords: Family, Behavioral Factors, Color Names, Attitude to Product, Online shopping
  • Saeideh Bazzaizan * Pages 14-27
    The Covid-19 pandemic presents the world with many problems in the dimensions of physical, psychological, social, economic, and political health. Therefore, investigating the influential factors on its psychological dimension could help reduce the anxiety caused by the epidemic. This study aimed to predict Corona disease anxiety based on cognitive emotional regulation with the mediating role of family function. From all of the employees and students in the Islamic Azad University, West Tehran branch, 204 persons were selected randomly in the 2020-2021 academic year. Subjects complete Corona Disease Anxiety Scale (CDAS), Family Assessment Device (FAD), and Cognitive-Emotion Regulation Questionnaires (CERQ). The results of the present study showed that the direct effects of adaptive strategies of cognitive emotional regulation and maladaptive strategies of cognitive emotional regulation on Corona disease anxiety components (psychological and physical symptoms), as well as negative direct effects of cognitive emotional regulation components on family function were significant (P<0/05). Also, significant and negative relationships existed between family function and Corona disease anxiety components. According to the findings, family function mediated the relationship between the two components of cognitive emotional regulation and Corona disease anxiety components. Thus, the results of the present study, in addition to expanding the research literature, emphasize the role of individual and family characteristics in predicting Corona disease anxiety and highlight the necessity of remarking on these factors to reduce it.
    Keywords: Corona Disease Anxiety, Cognitive Emotional Regulation, Family function
  • Fatemeh Shahkarami, Farah Naderi, *, Saeed Bakhtiarpour Pages 28-39
    Today, having a university education has become a value and one of the important factors of social mobility, and for this reason, entering the university is an important event; Because it affects employment, income, social relationships, and possibly future spouse choices; Accordingly, the purpose of this study was to provide a causal model of entrance exam performance based on family performance and self-regulation and the mediating role of academic adjustment in students of Khorramabad public universities. In this descriptive correlational study, the statistical population consisted of all first year male and female undergraduate students in the experimental subgroup of October entrance of Khorramabad State Universities (Lorestan University and Medical Sciences) in the academic year 2021-2022. 300 people were selected as a sample by available sampling method. To evaluate the performance of students in the entrance exam, average percentages obtained in the entrance exam courses in 2020-2021, Mc Master (1983) Family performance questionnaire, Bouffard, Boisvert, Vezeau, & Larouche (1995) Self-regulation and Academic adjustment of Anderson, J. R., Guan & Koc (2016) questionnaires were used. The proposed model was evaluated using a path analysis. The results showed that all of the direct paths, except family performance path with entrance exam performance, were significant (p>0.05). Also, the indirect paths of family performance with entrance exam performance with the mediating role of academic adjustment and also the relationship of self-regulation with entrance exam performance with the mediating role of academic adjustment were significant (p=0.05). Based on the results of this study, the proposed model has a good fit and is an important step in identifying the factors affecting students' entrance exam performance.In this descriptive correlational study, the statistical population consisted of all first year male and female undergraduate students in the experimental subgroup of October entrance of Khorramabad State Universities (Lorestan University and Medical Sciences) in the academic year 1401-1400. 300 people were selected as a sample. Also indirect pathways were significant family performance and self-regulation with entrance exam performance with mediating role of academic adjustment and also, self-regulation with entrance exam performance with mediating role of academic adjustment (p=0.05). Based on the results of this study, the proposed model has a good fit and is an important step in identifying the factors affecting students' entrance exam performance.
    Keywords: Entrance exam performance, family performance, self-regulation &, academic adjustmen
  • Hajar Barati *, Rezvan Jannesari Pages 40-53
    Shift work in different jobs, especially health care jobs, is associated with various negative consequences such as reduced marital satisfaction. However, there are some aspects such as flexible jobs and spouse support that prevent this decline. Accordingly, the present study aimed to investigate the moderating role of perceived job flexibility and spouse support in the relationship between shift work and marital satisfaction. The research method was correlational. 130 employees of Dr. Gharazi Hospital in Isfahan in the fall of 1400 were selected by convenience sampling method. The research instruments included Spouse Support Scale (SSS), Perceived Job Flexibility Questionnaire (PJFQ) and Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (EMS) which were provided online to respond to sample members. Data were analyzed by SPSS 23 software using correlation analysis, and Hayes processor extension in regression analysis. The results of correlation analysis showed that the relationship between marital satisfaction with shift is negative and spouse support and perceived job flexibility is positive and significant (p<0.05). The results also confirmed the moderating role of perceived job flexibility and spouse support in the relationship between shift work and marital satisfaction (p<0.05). According to the results of the study, Job flexibility and support training are recommended for spouses of shift workers to increase marital satisfaction.
    Keywords: Shift work, spouse support, job flexibility, Marital Satisfaction
  • Hosein Karimimoghadam, Sogand Ghasemzadeh *, Ali Akbar Arjmandnia Pages 54-68
    The present study aimed to investigate the effectiveness of schema-based family education programs in emotion management in maladapted adolescents. The present study is applied research regarding the purpose and quasi-experimental regarding the data collection method, with a randomly selected two-group design and pre-test and post-test. The statistical population of this study consisted of adolescents with behavioral problems of Bojnord city. Participants were the students who received the highest scores in the Achenbach system of empirically-based assessment (CBCL) among the students of three schools. They were then randomly divided into two groups of control and experiment, with 15 people in each group. The cohabitation of parents, general health of participating parents, and exclusion criteria, including acute or chronic physical illness or any other medical illness that precluded attendance in meetings, receiving other psychological interventions, undergoing a similar program, and receiving medication. Participants in both groups received CERQ and BERQ questionnaires as pre-test and post-tests to complete before and after the intervention program. The experimental group was trained in schema-based family education for 13 sessions. The control group did not receive any intervention during this period. The results of research on behavioral emotion regulation showed that schema-based family education program was significantly effective at p= 0.01 on the components of “withdrawal” and “seeking social support” and, at p= 0.05, did not affect the components of “seeking distraction,” “actively approaching,” and “ignoring.” Findings also showed a significant effect on the components of cognitive emotion regulation, “adapted strategies,” and “non-adapted strategies” at p= 0.01. Schema-based family education programs can sometimes enhance the components of emotion management in adolescents with behavioral problems and can be effective in prevention and rehabilitation. The results showed that the schema-based family education programs were effective in both components of cognitive emotion regulation and some components of behavioral emotion regulation (withdrawal and actively approaching).
    Keywords: Emotion management, . emotion regulation, schema-based family education, maladapted adolescents
  • Arezoo Fathi, Ahmad Alipour *, Aliakbar Malekirad Pages 69-84
    Infertility as a crisis in marital relationships not only causes psychological problems, but can also act as a powerful blow against the relationship between the couple. The aim of this study was to compare the effectiveness of emotion-oriented couple therapy and Gottman couple therapy on sexual function, marital sexual satisfaction and depression in infertile couples. In this quasi-experimental study, 54 infertile couples from Omid Royan Infertility Center in Arak were selected and divided into two intervention groups (36 couples) and a control group (18 couples). In the intervention group, the training content was performed by emotion-focused couple therapy and Gottman couple therapy in ten 60-minute sessions for infertile couples, and two months later, the test was followed up. Data were collected using demographic information form, sexual function questionnaire, marital sexual satisfaction and depression and was analyzed using SPSS software version 23. The results showed that there is a difference between the effectiveness of emotion-oriented couple therapy and Gottman couple therapy on the sexual performance of men in infertile couples (P<0.05). However, there is no difference between the effectiveness of emotion-oriented couple therapy and Gottman couple therapy on women's sexual performance, marital sexual satisfaction of women and men, and depression of infertile couples. (P<0.05). Also, the results showed that both emotion-oriented couple therapy and Gottman methods were effective on sexual performance, marital sexual satisfaction and depression of infertile couples, and the scores of the post-test group and the follow-up period were better than the control group (P<0.05). The implementation of both methods of couple therapy has been effective on sexual function, marital sexual satisfaction and depression of infertile couples. Therefore, it is recommended that these two treatments including emotion-focused couple therapy and Gottman be used to improve sexual functioning, sexual satisfaction and marital depression of infertile couples.
    Keywords: Emotional Couple Therapy, Gottman couple therapy, sexual performance, Marriage Sexual Satisfaction, Depression
  • Fatemeh Sadat Arabi *, Mahmoud Azadi, Jafar Talebian Sharif Pages 85-98
    This research aimed to predict marital satisfaction based on love-related attitudes among on-off basis work employees of East Oil and Gas Exploitation Company. This study’s statistical population included all married male Khangiran Sarakhs Oil Company employees and their wives. The convenience sampling method was used to select a sample size of 140 people (85 men and 55 women). According to its purposes and hypotheses, the current study was applied and was of a correlation type. This study used two questionnaires to collect information evaluating the research
    objectives
    Afrooz spouse satisfaction (short form) and love-related attitudes questionnaire (LAS). The research data were analyzed by stepwise regression. The findings of this study revealed that marital satisfaction was predictable based on love-related attitudes Eros (0/53), Pragma (0/08), Ludus (0/02), and Storge (0/18) at the level p<0/01 on an on-off basis work employee of East Oil and Gas Exploitation Company. The results also showed that the Mania and Agape types did not predict marital satisfaction. Based on these findings, it was concluded that love-related attitudes were a variable influencing marital satisfaction of on-off basis work employees and their spouses and a predictor of marital satisfaction of the current research sample. Finally, It is suggested to compare and examine marital satisfaction based on love-related attitudes in on-off basis and non-on-off basis work employees in future research
    Keywords: Marital satisfaction, Love-related attitudes, on-off basis work
  • Hosna Akbari, Reza Ghorban Jahromi *, Mohammad Ali Besharat, Ruhollah Shahabi Pages 99-114
    Marital satisfaction has been widely acknowledged as a crucial determinant of marriage stability. One key factor that impacts marital satisfaction is the type of behavioral activation and inhibition system present in an individual. Individual differences in the behavioral brain system play a significant role in how couples respond to interpersonal problems, resulting in distinct behavioral feedback. If utilized correctly, this system can positively impact the quality of a couple's relationship and promote family stability. This study aimed to investigate the relationship between behavioral activation/inhibition systems and marital satisfaction with the mediation of mentalization. The research was conducted using a correlation method, and the statistical population comprised married individuals residing in Tehran in 2021. Of these, a sample size of 370 was selected using a multi-stage cluster sampling method and administered a demographic questionnaire, the Enrich Marital Satisfaction Questionnaire, the Behavioral Activation and Inhibition Scale, and the mentalization Questionnaire. The results of the path analysis indicated that the behavioral inhibition system with the mediation of mentalization is effective in marital satisfaction, and the inhibition system has a negative and meaningful relationship with marital satisfaction and mentalization. On the other hand, mentalization had a direct, positive, and significant impact on marital satisfaction. Additionally, the activation system significantly impacted marital satisfaction with the mediation of mentalization. The activation system had a direct, positive, and significant impact on mentalization, but only a positive and direct relationship between the activation system and marital satisfaction could not be established. These findings suggest that the behavioral activation and inhibition system can predict marital satisfaction directly and indirectly through mentalization. Consequently, it is recommended that experts in the field of family examine these structures to promote marital satisfaction among couples.
    Keywords: mentalization, behavioral activation, inhibition systems, Marital Satisfaction, young couples
  • Reza Khojasteh Mehr *, Zahra Khorsandi, Zabihollah Abbaspour Pages 115-129
    Finding effective variables in marriage success has always been the considered by counselors and psychotherapists. Relational ethics refers to trust, justice, loyalty, responsibility and merit in relationships and affects the fairness of relationships. Relational ethics has two vertical (Ethics in the family of origin) and horizontal (Ethics between partners) dimensions. The aim of the present study was to determine relational ethics as a predictor of success and failure of women's marriage. The studied population of the current research was women following divorce procedure and normal women in Ahvaz city. The research sample consisted of 150 women following divorce and 150 normal women whom were selected by available sampling method. The participants completed the relational ethics scale and demographic information questionnaire created by the researcher. In this research, Discriminant analysis was used to analyze the data. The results showed that the linear combination of the components of relational ethics in the family of origin and the components of relational ethics in marital relationships were  strong predictor of the success and failure of women's marriages, and the discriminant analysis method showed that the components of trust and justice, loyalty and entitlement in family of  origin and the components of trust and justice and loyalty in marital relationships discriminahted success and failure of marriage individually. However, the component of entitlement in marital relationships could not discriminate success and failure of marriage individually. Horizontal relational ethics has a stronger predictive power than vertical relational ethics; therefore, it can be concluded that relational ethics has a decisive role in predicting family functions and the durability of marital relations. Therefore, considering the effect of relational ethics, it is suggested that the mentioned variable be taken into consideration in the stability of marriage.
    Keywords: Relational ethics, Marriage success, Marriage failure, Marital stability, Divorce
  • Ahmad Amani *, Mozhgan Ghasemi Pages 130-145
    Marital conflicts, the desire to divorce, and broken marital relationships can have negative psychological and social repercussions. The current study evaluated the Olson-Gottman empowerment program's effectiveness in reducing marital conflict and the desire for divorce when implemented in a group setting. The study utilized a semi-experimental design with pre-test, post-test, and follow-up evaluations, including a control group. The population consisted of all couples with marital conflict and a desire for divorce referred to counseling centers in the city of Varamin in 2018. Random sampling was used to select 30 couples, with 15 couples assigned to the experimental group and 15 to the control group. The Marital Conflicts Questionnaire (MCQ) and the Willingness to Divorce Questionnaire. were utilized as research instruments. The Olson-Gottman empowerment program for the experimental group consisted of twelve 90-minute sessions, whereas the control group received no intervention. In addition, the research tools were administered again two months after the intervention to assess the intervention's effects. The data were analyzed using variance analysis with repeated measures. The results indicated that the Olson-Gottman empowerment program significantly decreased marital conflict (P<0/05; F=51.72) and the desire to divorce (P<0/05; F=26.10) and that these effects were maintained during the follow-up phase. These results indicate that the Olson-Gottman empowerment program may be useful in therapy and counseling sessions to reduce marital conflict and the desire to divorce.
    Keywords: Olson-Gottman empowerment, :, marital conflicts, desire to divorce