فهرست مطالب

راهبردهای بازرگانی - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1401)

دوفصلنامه راهبردهای بازرگانی
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهریار عزیزی*، فاطمه راد، آرزو نیک آئین، ابوالفضل ابوالفضلی صفحات 1-23

    صنعت داروسازی به عنوان یکی از صنایع استراتژیک ، سهم بالایی از تولید ناخالص داخلی در دنیا را به خود اختصاص داده است و با توجه به ارزش افزوده بالاتر در مقایسه با سایر صنایع ، یکی از صنایع سودآور جهان محسوب می شود . با توجه به سودآوری این صنعت، ارتباط با سلامت و بقای نسل بشر و تخصیص منابع ارزی کلان به واردات و تولیدات این حوزه در ایران، مطالعه برنامه های شرکت های فعال در این صنعت مهم تلقی می شود. بنابراین در این پژوهش قصد بر آن است برنامه های آتی شرکت های داروسازی پذیرفته شده در بورس به استثنای شرکت های فعال در توزیع و پخش دارو، مطالعه ، طبقه بندی و اولویت بندی شوند. در این پژوهش از مجموعه شرکت های فعال در صنعت داروسازی که در بازار بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده اند برنامه های آتی 34 شرکت از میان 44 شرکت انتخاب شده است. برنامه های آتی در گزارش فعالیت هییت مدیره به مجمع عمومی عادی منتهی به سال 1400 از سامانه کدال استخراج و به روش تحلیل محتوای کیفی مورد تحلیل و طبقه بندی قرار گرفته اند. یافته های حاصل از این پژوهش شامل شناسایی سه مضمون اصلی با موضوع بازار وبازاریابی، زنجیره تامین و سودآوری، 18  مضمون فرعی و 65 کد اولیه می باشد. از میان 18 مضمون فرعی شناسایی شده، مضامین با محتوای مرتبط با بازار و بازاریابی دارای فراونی 72% ، مضامین با محتوای زنجیره تامین دارای فراوانی 22% و همچنین مضامین مرتبط با سودآوری دارای فراوانی  6%  می باشند. در میان کدهای اولیه شناسایی شده ، تنوع بخشی سبد محصولات، سودآوری و توسعه بازار صادراتی داراری بیشترین فراوانی در میان برنامه ها هستند. یافته های این پژوهش نشان می دهد شرکت های داروسازی به امور مرتبط با بازار و بازاریابی با اقداماتی همچون افزایش سهم بازار، تنوع بخشی سبد محصولات، ارتباطات یکپارچه بازاریابی، مدیریت بهینه سیستم فروش و موارد دیگر توجه نشان می دهند. همچنین زنجیره تامین با اقداماتی همچون ارزش آفرینی با شرکای داخلی و خارجی ، ارتقای زنجیره تامین و بهینه سازی سیستم توزیع ، از دیگر مسایل ضروری در طرح ریزی برنامه های این شرکت ها می باشد. علاوه بر موارد مطرح شده ، سودآوری با به کارگیری برنامه های متعددی همچون کنترل هزینه ها ، تولید محصولات سودآور و بهره وری عملیات خرید مورد توجه شرکت های مذکور قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: صنعت دارو، برنامه های آتی، گزارش فعالیت هیئت مدیره، تحلیل محتوای کیفی
  • وحید خاشعی*، سجاد فارسی صفحات 24-42
    مقدمه

    امروزه با وجود محیط متلاطم و پیچیده کسب وکارها، توسعه تفکر استراتژیک به یکی از عوامل مهم کسب مزیت رقابتی پایدار در سازمان ها تبدیل شده است؛ به طوری که به کارگیری آن توسط مدیران منجر به افزایش عملکرد سازمانی و بهبود شرایط رقابتی آن ها می شود. پژوهش حاضر درصدد شناسایی عوامل موثر بر توسعه تفکر استراتژیک در صنعت پسته ایران و ارایه مدل ساختاری-تفسیری این عوامل است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات کیفی-کمی است. در بخش کیفی، ابتدا با مطالعه ادبیات تحقیق و سپس مصاحبه با 18 تن از خبرگان صنعت، عوامل موثر بر توسعه تفکر استراتژیک در صنعت پسته ایران استخراج گردید و به تایید خبرگان رسید. در بخش کمی پرسشنامه ای بین خبرگان توزیع گردید و پس از تکمیل و انجام مراحل روش ISM مدل ساختاری-تفسیری عوامل استخراج گردید.

    نتایج

    بر اساس یافته های این پژوهش، این عوامل در 61 کد باز، 11 مولفه و 3 مقوله اصلی شامل بعد توسعه فردی مدیران، بعد تحولات ساختاری و حکمرانی و بعد تحولات محیطی دسته بندی و ارایه شدند و بر اساس نتایج ISM در سه سطح طبقه بندی شده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد بعد توسعه فردی مدیران در بالاترین سطح و دارای تاثیرپذیری بالا و بیشترین وابستگی، بعد تحولات ساختاری و حکمرانی در سطح میانی و بعد تحولات محیطی در پایین ترین سطح و دارای تاثیرگذاری بالا و کم ترین وابستگی است که باید در اولویت مدیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، صنعت پسته ایران، مدل ساختاری-تفسیری، تحلیل MICMAC
  • امید سلگی، محمدرضا حمیدی زاده*، مریم اخوان صفحات 43-61

    در پی هر رویدادی که بازارهای جهانی و داخلی را دچار تکانه، تغییر و نوسان می کند اهمیت برندسازی سازمان، محصولات و خدمات آن ها را که با ارزش ترین دارایی های سازمان ها شناخته می شود، بیشتر نمایان کرده و استمرار بقای آن ها را با گرایش به سمت محصولات و خدمات جدید گوش زد می کند؛ بنابراین در این راستا، هدف اصلی این تحقیق، بررسی تاثیر و تبیین راهبردهای تهاجمی توسعه محصولات جدید لوازم خانگی بر پایه ارزش ویژه برند در شرکت لوازم خانگی امرسان می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف پژوهشی، کاربردی و براساس ماهیت و روش گردآوری داده‏ها، توصیفی- علی با رویکرد‏ تحقیقات میدانی (پیمایشی) می‏باشد. رویکرد پژوهش از لحاظ نوع داده ها، آمیخته کمی-کیفی است. از جامعه آماری، دو نمونه استخراج شده است. نمونه اول به روش حداکثر برآورد احتیاطی، 384 نفر از مشتریان شرکت لوازم خانگی امرسان می باشد. اما نمونه دوم به روش هدف مند، 103 نفر از کارکنان ستادی شرکت است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه در تناسب با سازه های مدل تحقیق است. بررسی و تحلیل داده ها و پاسخ گویی به سوالات پژوهش با استفاده از نرم-افزارهای آماری SPSS23 و LISREL8.80 صورت گرفته است .به منظور شناسایی استراتژی صنعت از ماتریس ارزیابی موقعیت و اقدام راهبردی (SPACE) استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها نشان داد، راهبرد توسعه محصول، راهبرد تهاجمی با سه بعد راهبرد تجاری‎سازی، بازاریابی و مشتری گرایی است. همچنین، سه راهبرد توسعه محصول بر ارزش ویژه برند و توسعه محصول جدید تاثیر مثبت و معناداری داشته است؛ ارزش ویژه برند نیز بر توسعه محصول جدید تاثیر مثبت و معنادار را نشان داد.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند، توسعه محصول جدید، راهبرد های توسعه محصول، راهبرد تهاجمی
  • فاطمه کاظمی، ناصر یزدانی* صفحات 62-82

    با روند سریع جهانی شدن، اکنون مصرف کنندگان، انبوهی از فرصت های مصرفی (داخلی/ بین المللی) را پیش رو دارند. مشکلاتی که مصرف کنندگان در عصر جدید با آن روبرو هستند از خرید کالاهای تولید داخل، برای کمک به شکوفایی شرکت های داخلی گرفته تا کالاهایی که از کشورهای دیگر وارد می شوند، متغیر است. در همین راستا هدف این تحقیق بررسی نقش هویت جهانی، قوم گرایی و خصومت بر کیفیت ادراک شده برند و تمایل به خرید لوازم خانگی برندهای خارجی در مقایسه با برندهای مطرح ایرانی است. این تحقیق از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت یا روش گردآوری داده ها از نوع توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل مصرف کنندگان بازار لوازم خانگی در ایران است. با توجه به جامعه آماری نامحدود، نمونه آماری شامل 527 نفر بوده که از طریق پرسشنامه محقق ساخته اینترنتی برای این تحقیق موردمطالعه قرار گرفتند. روش نمونه گیری ، نمونه گیری تصادفی در دسترس بوده است. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه از طریق نظرات خبرگان و اساتید بررسی و مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ که  بیشتر از 7/0 بدست آمده مورد تایید قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که هویت جهانی بر خصومت و قوم گرایی تاثیر منفی و معنادار ندارد و تاثیر این متغیر بر کیفیت ادراک شده برند و تمایل به خرید تاثیر معناداری ندارد. همچنین تاثیر منفی و معنادار قوم گرایی بر خصومت، کیفیت ادراک شده برند و تمایل به خرید تایید شد. بعلاوه نتایج تحقیق نشان داد خصومت بر کیفیت ادراک شده برند و تمایل به خرید تاثیر منفی و معناداری دارد و در نهایت تاثیر مثبت و معنادار کیفیت ادراک شده برند بر تمایل به خرید تایید شد.

    کلیدواژگان: هویت جهانی، قوم گرایی، خصومت، کیفیت ادراک شده برند، تمایل به خرید مصرف کنندگان، برند ایرانی لوازم خانگی
  • قاسم زارعی*، وحیده ابراهیمی خراجو، ایمان قاسمی همدانی صفحات 83-106
    ورود به بازار بین المللی تجهیزات پزشکی مستلزم آن است که محصول صادراتی از کیفیت مناسب برخوردار بوده و مطابق با  نیازها و خواسته های مشتریان باشد تا امکان رقابت در بازار جهانی را فراهم کند. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل توسعه بازار صادراتی تجهیزات نوین پزشکی از دیدگاه مدیران می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای - میدانی بود. این پژوهش از نوع پژوهش آمیخته ای از روش های کیفی - کمی،  با استفاده از تحلیل مضمون و نرم افزار MAXQDA در بخش کیفی و معادلات ساختاری و نرم افزارهای SmartPLS و Spss در بخش کمی استخراج شده است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه و در بخش کمی پرسش نامه بوده و روش نمونه گیری در بخش کیفی قضاوتی هدفمند و در بخش کمی تصادفی ساده است. نمونه آماری در بخش کیفی شامل 16 نفر از متخصصان و صاحب نظران در حوزه تولید و صادرات تجهیزات پزشکی و در بخش کمی نیز 168 نفر از متخصصان و خبرگان صنعتی از 39 شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی در ایران بوده است. در بخش کیفی تعداد 42 مورد مفهوم، 21 مورد مقوله استخراج گردید و مدل توسعه بازار صادراتی تجهیزات نوین پزشکی از دیدگاه مدیران ارایه گردید که نتایج بخش کیفی پژوهش شامل شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، مقوله محوری، راهبردها و پیامدها و نتایج بخش کمی حاکی از تایید تمام مسیرهای مستقیم و غیرمستقیم می باشد که شرکت های تولیدکننده تجهیزات پزشکی با درنظرگرفتن مدل پارادیمی پژوهش، می توانند درک درست و جامعی نسبت به توسعه بازار صادراتی تجهیزات نوین پزشکی در این شرکت ها دست پیدا کنند و نسبت به اجرای صحیح و کاربردی آن اقدام نمایند و از این طریق به اهداف سازمانی خود دست یافته و شاهد کسب مزیت رقابتی نسبت به دیگر شرکت های رقیب نیز باشند.
    کلیدواژگان: تجهیزات نوین پزشکی، بازار صادراتی، شرکت های تجاری، توسعه
  • کبری بخشی زاده برج*، محمد بینایی راد، رقیه صالحیان قرد صفحات 107-128
    هدف

    استراتژی قیمت گذاری به یک وسیله ی مهم و ضروری برای مدیریت کسب وکار برای بهبود و ارتقاء توانایی رقابت سازمان تبدیل شده است. به همین جهت بررسی موفق ترین پلتفرم تاکسی اینترنتی در کشور از لحاظ سهم بازار، یعنی سامانه هوشمند حمل و نقل اسنپ، از جهت قیمت گذاری و تاثیر آن بر رضایت مسافران به منظور توسعه و بهبود آن در کشور مهم به نظر می رسد. این پلتفرم ها برای بهبود قیمت گذاری خود از قیمت گذاری پویا استفاده می کنند. برهمین اساس جهت سنجش رضایت مسافران از این پلتفرم، به بررسی تاثیر قیمت گذاری پویا و عدالت ادراک شده توسط مسافران و تاثیر آن بر رضایت افراد از بازیابی خدمات پرداخته شد. همچنین متغیرهای اعتماد، تکرار خرید و تبلیغات توصیه ای و ارتباط آن با رضایت مسافران از بازیابی خدمات بررسی شد.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت و روش یک پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی می باشد. برای بررسی مدل از پیمایشی در سطح کشور و در میان مسافران اسنپ و در طراحی پرسشنامه از مقیاس لیکرت استفاده شده است. در این پژوهش روش نمونه گیری، نمونه گیری تصادفی ساده است و با توجه به حجم نامحدود جامعه و با استفاده از جدول مورگان تعداد نمونه 384 نفر تخمین زده شده است. روش تحلیل داده ها، مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس بوده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد قیمت گذاری پویا بر عدالت ادراک شده تاثیر  مثبت و معناداری دارد. همچنین عدالت ادراک شده بر رضایت مشتری از بازیابی خدمات اثر مثبت و معناداری دارد و در نهایت مشخص شد رضایت مشتری از بازیابی خدمات بر اعتماد، تکرار خرید و تبلیغات توصیه ای تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده میتوان بیان کرد استفاده از استراتژی قیمت گذاری پویا از طریق عدالت ادراک شده در پلتفرم های تاکسی اینترنتی سامانه هوشمند حمل و نقل اسنپ منجر به رضایت مشتری از بازیابی خدمات می شود.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری پویا، عدالت ادراک شده، رضایت مشتری از بازیابی خدمات، اعتماد، تبلیغات توصیه ای، تکرار خرید، سامانه هوشمند حمل و نقل اسنپ
  • ابوالفضل شاه آبادی*، مریم علی یاری، محمد شیخ سجادیه صفحات 129-145
    برند ملی ارزش دانش، ادراک، و تجربه کلی ذی نفعان و سایر عوامل مرتبط درباره یک کشور در محیط خارجی را منعکس می کند. امروزه تولید و صادرات مبتنی بر برند، نیرومندترین راه برای ایجاد و حفظ وجهه ملی است که با خرید و فروش کالاها و خدمات با انتقال وجوه/ داده ها از طریق یک شبکه الکترونیکی و در درجه اول اینترنت در مجاری و گستره ملی/ فراملی موجب گسترش سیطره محصولات خاص و برندهای ارزش آفرین ویژه و منحصربفرد و کسب مزیت رقابتی در بازارهای سنتی و مجازی جهانی می گردد. در این مسیر تمرکز بر شناسایی سلایق و توقعات مشتریان از کالاها و خدمات و تولید آن مطابق نیازهای مصرف کنندگان با حداکثر کیفیت، تنوع و براساس فرهنگ و باورهای بومی به نقش بستن نام برند و طرح و نشان ملی کشور در اذهان مشتریان خواهد انجامید. هدف پژوهش حاضر، بررسی چگونگی تاثیر تعاملی تجارت الکترونیکی و مشتری مداری بازار بر ارزش برند در دو گروه از کشورهای منتخب ماقبل نوآورمحور و نوآورمحور طی دوره 2019-2014 بوسیله رهیافت داده های تابلویی و روش گشتاورهای تعمیم یافته می باشد. براساس نتایج تخمین تاثیر انفرادی تجارت الکترونیکی و مشتری مداری بازار بر ارزش برند در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار است. اما، ضریب تخمینی تاثیر انفرادی تجارت الکترونیک و مشتری مداری بازار بر ارزش برند در کشورهای منتخب ماقبل نوآورمحور بزرگتر از کشورهای منتخب نوآورمحور است. تاثیر تعاملی تجارت الکترونیک و مشتری مداری بازار بر ارزش برند در هر دو گروه از کشورهای منتخب تیز مثبت و معنادار است. سایر متغیرهای توضیحی شامل حکمرانی خوب، جهانی شدن و نوآوری نیز بر ارزش برند در هر دو گروه از کشورهای منتخب دارای تاثیر مثبت و معنادار است.
    کلیدواژگان: ارزش برند، تجارت الکترونیک، مشتری مداری
  • محمد باشکوه اجیرلو*، یونس نیکخواه صفحات 146-166
    هدف

    شرکت ها برای اثربخشی بهتر استراتژی های بازاریابی در سطح بین الملل به قابلیت های مختلفی نیاز دارند تا بتواند آن ها را در استفاده از فرصت ها کاراتر کند. ازاین رو، هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیل گر دانش بین المللی سازی و نقش میانجی چابکی استراتژیک در رابطه بین قابلیت بازاریابی آنلاین، قابلیت شبکه سازی و اثربخشی استراتژی بازاریابی بین المللی است.

    روش شناسی:

     این پژوهش از انواع مطالعات فرضیه ای-استنتاجی و کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های خلاق کوچک و متوسط ایرانی است. همچنین، گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه استاندارد انجام پذیرفته است. برای آزمون موضوع چندین فرضیه ارایه شد که از طریق روش مدل سازی معادلات ساختاری و حداقل مربعات جزیی بررسی شدند.

    یافته ها

    خروجی نرم افزار نشان می دهد که قابلیت بازاریابی آنلاین و قابلیت شبکه سازی به صورت مستقیم بر چابکی استراتژیک اثر دارند. همچنین، چابکی استراتژیک پیش بینی کننده اثربخشی استراتژی بازاریابی بین المللی است. از سوی دیگر، نقش میانجی چابکی استراتژیک و نقش تعدیل گری دانش بین المللی سازی در ارتباط بین متغیرها معنادار حاصل شدند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان می دهد که قابلیت های بازاریابی آنلاین و شبکه سازی دو عامل کلیدی در پیاده سازی و شروع اثربخشی یک استراتژی بازاریابی برای شرکت های خلاق کوچک و متوسط در سطح بین الملل است که در این میان، چابکی استراتژیک و دانش بین المللی سازی به عنوان عواملی مهم در تسریع این روند شناسایی شدند. این مطالعه با ارایه الگوی جدید در حوزه بین الملل، رویکرد متفاوتی از اثربخشی استراتژی بازاریابی را برای شرکت های خلاق کوچک و متوسط ایرانی ارایه می دهد

    کلیدواژگان: قابلیت بازاریابی آنلاین، قابلیت شبکه سازی، چابکی استراتژیک، دانش بین المللی سازی، اثربخشی استراتژی بازاریابی بین المللی
  • علیرضا ذبحی، یاسر مقصودی گنجه* صفحات 167-201
    تاکنون پژوهشگران مختلفی بر اهمیت و تاثیرگذاری تفکر استراتژیک در جهت تدوین کارآمد و اجرای موفق استراتژی اذعان نموده اند و اکثر مطالعات در زمینه های شایستگی ها، سبک ها، تکنیک ها، مولفه ها و مهارت های تفکر استراتژیک بوده است؛ بااین حال هنوز یک مفهوم پذیرفته شده که به توافق همه یا اکثریت محققان رسیده باشد، ارایه نشده است. پژوهش حاضر باهدف پاسخ دادن به سوال مفهوم تفکر استراتژیک چیست به دو سوال فرعی مفهوم تفکر استراتژیک به روش فراترکیب چیست و مقایسه تفکر استراتژیک با سایر تفکرها چگونه است، پاسخ داد. با توجه به هدف، پژوهش حاضر از نوع توسعه ای و بر اساس ماهیت داده ها از نوع کیفی است و داده های گردآوری شده از نوع توصیفی و سنتز پژوهی (فراترکیب) می باشد که از الگوی هفت مرحله ای سندلویسکی و بارسو استفاده گردیده است. نتایج پژوهش بر روی تحقیقات انجام شده از سال 1960 تا به امروز نشان می دهد که تفکر استراتژیک از دو بعد تفکر محور و مهارت محور تشکیل شده است. بعد تفکر محور برآیندی از تفکرهای دیگر شامل تفکر کل نگر، تفکر دستگاهی، تفکر خلاق، تفکر انتقادی و تفکر شهودی است و بعد مهارت محور شامل توجهات و آموزه هایی است که از استراتژی انتظار می رود؛ درواقع چیزی که با آن روبرو هستیم ذهن استراتژیک است و تفکر استراتژیک یک سبک تفکر خالص و مستقل نیست
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، تفکر کل نگر، تفکر دستگاهی، تفکر انتقادی، تفکر خلاق
  • غزاله طاهری، عظیم زارعی*، داود فیض، مهدی دهقانی سلطانی صفحات 202-228
    با رشد فعالیت شرکت ها در بستر تجارت اجتماعی، مشارکت مشتریان در طراحی و تولید محصولات و خدمات برندها بسیار افزایش یافته است. اما این امر بدین معنا نیست که مشارکت آنان همواره با نتایج مثبت همراه می باشد، بلکه در برخی شرایط مشارکت مشتریان باعث تحمیل هزینه های هنگفت به شرکت، از بین رفتن تعادل منافع و در نتیجه هم تخریبی ارزش می گردد. بدیهی است که با رخ دادن هم تخریبی ارزش بدون مدیریت تعارضات، شرکت ها با پیامدهای منفی بسیاری درگیر می شوند که شناسایی آن ها لازمه ی کنترل شرایط و خارج شدن از وضعیت نامتعادل می باشد. بنابر اهمیت این موضوع، این مطالعه به شناسایی و اولویت بندی مهم ترین پیامدهای هم تخریبی ارزش برند در تجارت اجتماعی، در زمان قبل و بعد از بکارگیری مدیریت تعارض پرداخته است. این پژوهش از نظر نوع هدف، کاربردی می باشد و به منظور گردآوری اطلاعات، از روش کیفی نظریه داده بنیاد کلاسیک و روش اولویت بندی رتبه ای استفاده نموده است. براساس مصاحبه عمیق صورت گرفته با 23 نفر از خبرگان منتخب، پیامدهای هم تخریبی ارزش برند در قالب 105 کد باز، 29 مفهوم و 11 مقوله اصلی شناسایی گردیدند. نتایج نشان می دهد بدون بکارگیری مدیریت تعارض، شرکت ها با پیامدهای مخربی مانند تخریب رفاه ذهنی ذینفعان از برند، رشد رفتارهای ضد برند در جوامع آنلاین، ایجاد اکوسیستم خدماتی ناپایدار و پایان چرخه عمر برند مواجه خواهند شد. اما با بکارگیری مدیریت تعارض در حین تجربه هم تخریبی ارزش، شرکت ها از بروز پیامدهای منفی جلوگیری کرده و آن را به نتایج مثبت و سازنده تبدیل می کنند. تشویق به یادگیری فعال و تعاملی، ترویج راه حل، ایجاد خودرهبری فردی برند به جای رهبری برند انتصابی، رشد بازیابی رفاه، توسعه محصول و خدمات جدید، تفکر یکپارچه نسبت به برند و نوآوری مدل کسب و کار از پیامدهای سازنده تجربه هم تخریبی ارزش بعد از بکارگیری مدیریت تعارض می باشد.
    کلیدواژگان: تجارت اجتماعی، مدیریت تعارض، هم تخریبی ارزش برند
  • محمودرضا شاهسوندی، حمیدرضا سعیدنیا*، احمد راه چمنی صفحات 229-263
    هدف

    مطالعات  متنوعی در حیطه هم آفرینی ارزش و پیشایندها و پیامدهای مرتبط با آن صورت گرفته که به دلیل تنوع نتایج و عدم وجود دسته بندی های مشخص از عوامل، ایجاد نگاهی کل نگرانه و جامع به این عوامل را به شدت پیچیده و غیرقابل دسترس نموده است.  از این رو نیاز است تا از طریق تجمیع نتایج برامده از پژوهش های معتبر، نگرش یکنواخت و یکپارچه ای نسبت به عوامل شکل دهنده به پیشایندها و پیامدهای هم آفرینی ارزش در محیط آنلاین ایجاد گردد. در این زمینه هدف مطالعه حاضر شناسایی پیشایندها و پیامدهای هم آفرینی ارزش در محیط های آنلاین با استفاده از رویکرد فراترکیب می باشد.

    روش شناسی: 

    در پژوهش حاضر به منظور استخراج مقالات معتبر داخلی و خارجی مبتنی بر رویکردی نظام مند، از روش فراترکیب و گام های هفت گانه معرفی شده توسط  ساندلوسکی و باروسو  (2007) استفاده شد. همچنین ابزار تحلیل داده های گرداوری شده نیز تحلیل مضمون در نرم افزار مکس کیودا بود.

    یافته ها

    نتایج منتج به شناسایی 34 مقاله نهایی (27 مقاله خارجی و 7 مقاله داخلی)  گردیده و تحلیل داده های گرداوری شده از این مقالات در نرم افزار مکس کیودا منتج به شناسایی 53 پیشایند اثرگذار در قالب  هفت مولفه و سه بعد کلی و 18 پیامد هم آفرینی ارزش در بخش های مختلف در قالب دو بعد گردید. به علاوه در این پژوهش 25 تعریف مجزا از مفهوم هم آفرینی ارزش از ادبیات پژوهش استخراج و ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    بهبود وفاداری مشتری به عنوان شاخص با بیشترین فراوانی در میان پیامدها و تجربیات تعاملی پیشین مشتری با برند به عنوان شاخص با بیشترین فراوانی در میان پیشایندهای هم آفرینی ارزش شناسایی گردیدند. براساس نتایج حاصل شده، عوامل متنوع رابطه ای، ادراکی و تجربی به خوبی قادر به شکل دهی به زمینه های ایجاد هم آفرینی ارزش در محیط های آنلاین می باشند.

    کلیدواژگان: هم آفرینی ارزش، محیط آنلاین، پیشایندها، پیامدها، روش فرا ترکیب
  • حمیدرضا پورمیرزا، کامبیز حیدرزاده*، محمدعلی عبدالوند، احمد روستا صفحات 230-286

    در سالیان اخیر اهمیت شرکت های کوچک و متوسط به عنوان ستون فقرات اقتصاد کشورها بر همگان روشن شده است. صادرات به عنوان یکی از استراتژی های این قبیل شرکت ها برای توسعه بازار، یشتر برای بقا و بین المللی شدن مطرح شده است. اما شرکت های کوچک و متوسط به دلیل محدودیت هایی که دارند، کمتر از شرکت های بزرگ در این امر امکان موفقیت دارند. لذا الگوها و مدل هایی جهت ارزیابی آمادگی این قبیل شرکت ها به منظور مبادرت به این امر توسعه یافته اند. اما شرکت های کوچک و متوسط ایرانی شرایط کاملا متفاوتی را تجربه می کنند که نیازمند مدل ها و الگوهای دیگری برای این کار هستند. مطالعه حاضر با استفاده از روش آمیخته (نظریه پردازی داده بنیاد به منظور نظریه سازی و آزمون نظریه با استفاده از مدل معادلات ساختاری) به ایجاد الگویی برای ارزیابی آمادگی صادرات شرکت های کوچک و متوسط می پردازد. در فاز نظریه پردازی 25 مصاحبه با افراد واجد شرایط انجام گرفت و الگوی مدنظر بر اساس 6 مقوله اصلی و 25 مقوله فرعی ساخته شد. سپس آزمون های مختلف آماری جهت تایید مدل از ابعاد مختلف بر روی 198 نمونه انجام گرفت. نتایج حاکی از مهم بودن تمامی عوامل اصلی شامل: ارزیابی آمادگی صادرات، شرایط علی موثر بر آمادگی صادرات شرکت های کوچک و متوسط ، عوامل زمینه ای موثر بر آمادگی صادرات شرکت های کوچک و متوسط ، شرایط مداخله گر آمادگی صادرات شرکت های کوچک و متوسط ، راهبردهای موثر بر آمادگی صادرات شرکت های کوچک و متوسط ، پیامدهای پیاده سازی آمادگی صادرات شرکت های کوچک و متوسط ، مقوله های فرعی و همچنین شاخص های تشکیل دهنده آنها داشت. همچنین دیگر آزمون های انجام گرفته بر روی نمونه های کمی نتایج جالب توجه دیگری را آشکار ساختند.

    کلیدواژگان: پیشایندها و پیامدها، ارزیابی آمادگی صادرات، روش آمیخته، شرکت های کوچک و متوسط
|
  • Shahriar Azizi *, Fatemeh Rad, Arezou Nikaeen, Abolfazl Abolfazli Pages 1-23

    In this research, a collection of Iranian pharmaceutical companies which have been accepted in the Tehran stock market has been selected based on purposive sampling. The future plans of 34 out of 44 companies, whose annual reports of the board of directors ending in 1400 could be accessed from codal.ir, were analyzed and classified by content analysis. As a result of the analysis of future plans, a total of 3 main themes (market and marketing, supply chain and profitability), 18 sub-themes and 65 codes were identified. Among the main themes, the theme of market and marketing, the theme of supply chain and the theme of finance have a frequency of %72, %22 and %6, respectively. Among the sub-themes, product portfolio diversification, profitability, and export market development are the most frequent among the companies' plans. Based on this research, it was found that pharmaceutical companies pay special attention to actions related to the market and marketing by doing activities such as increasing market share, product portfolio diversification, integrated marketing communications and optimal sales system management.

    Keywords: Pharmaceutical Industry, Future Plans, Annual Reports, Content Analysis
  • Vahid Khashei *, Sajad Farsi Pages 24-42

    Today, despite the turbulent and complex environment of businesses, the development of strategic thinking has become one of the important factors of obtaining a sustainable competitive advantage in organizations, so its application by managers leads to improvement of their competitive conditions. This research aims to identify the factors influencing the development of strategic thinking in Iran's pistachio industry and provide a structural-interpretive model (ISM) of these factors. In the qualitative part, first by studying the research literature and then interviewing 18 industry experts, the factors affecting the development of strategic thinking in Iran's pistachio industry were extracted and approved by the experts. In the quantitative part, a questionnaire was distributed among the experts and after completing the steps of the ISM method, the structural-interpretive model of the factors was extracted. Based on the findings of this research, these factors were categorized and presented in 61 open codes, 11 components and 3 main categories, and based on the results of ISM, they were classified in three levels. The results show that the dimension of personal development of managers is at the highest level, the dimension of structural changes and governance is at the middle level, and the dimension of environmental changes is at the lowest level, which should be prioritized by managers.

    Keywords: Strategic thinking, Iran's pistachio industry, structural-interpretive model, MICMAC analysis
  • Omid Solgi, MohammadReza Hamidizadeh *, Maryam Akhavan Pages 43-61

    The most valuable assets of organizations are the brands of their products and services. And the survival of organizations is in the trend towards new products and services; Therefore, in this regard, the main goal of this research is to investigate the impact and explain the aggressive strategies of developing new home appliance products based on the special value of the brand in Amersan home appliance company. This research is applied in terms of its research objective and based on the method of data collection, it is a descriptive-causal research from the branch of field research (survey). Also, in terms of the type of data, it is a quantitative-qualitative research. The statistical population consists of two samples, the first sample includes 384 customers of Emrsan home appliances company. The second sample included 103 company experts. The data collection tool is a questionnaire. Reviewing and analyzing data and testing questions using SPSS23 and LISREL8.80 statistical software. In order to identify the industry strategy, the SPACE strategic action and situation assessment matrix was used. The results of the data analysis showed that the product development strategy was selected as an aggressive strategy, which has three dimensions of commercialization, marketing and customer orientation strategies. Also, three product development strategies have had a positive and significant impact on brand equity and new product development; The special value of the brand also showed a positive and significant effect on the development of the new product.

    Keywords: brand equity, new product development, product development strategies, offensive strategy
  • Fatemeh Kazemi, Naser Yazdani * Pages 62-82

     With the rapid process of globalization, now consumers have a lot of consumption opportunities (domestic/international). The problems faced by consumers in the new age range is the selection from buying domestically produced goods to help domestic companies flourish and goods imported from other countries. In this regard, the purpose of this research is to investigate the role of global identity, ethnocentrism and animosity on brand perceived quality and the willingness to buy home appliance of foreign brands compared to prominent Iranian brands. Statistical population of this study is the consumers of the home appliance market. The sample includes 527 questionnaires. The results of this research showed that global identity does not have a negative and significant effect on animosity and ethnocentrism, and the effect of this variable on perceived brand quality and willingness to buy does not have a significant effect. Also, the negative and significant effect of ethnocentrism on animosity, perceived brand quality and willingness to buy was confirmed. In addition, the results of the research showed that animosity has negative and significant effect on perceived brand quality and willingness to buy, and finally, the positive and significant effect of the perceived brand quality on the willingness to buy was confirmed.

    Keywords: _ Global identity, Ethnocentrism, Perceived brand quality, Consumers' willingness to buy, Iranian brand of household appliances
  • Ghasem Zarei *, Vahideh Ebrahimikharajo, Iman Ghasemi Hamedani Pages 83-106
    Entering the international market of medical equipment requires that theexport product has theright quality and is in accordance with theneeds and demands of customers in orderto provide the possibility of competition in theglobal market.Thecurrent research was applied in terms of its objective and in terms of themethod of data collection in thelibrary-field manner.This research is a mixed research of qualitative-quantitative methods,using thematic analysis and MAXQDAsoftware in thequalitative part and structural and soft equations.SmartPLS and Spsssoftware have been extracted in the quantitative section.The data collection tool is interview in thequalitative part and questionnaire in thequantitative part and the sampling method in thequalitative part is purposeful judgment and in thequantitative part it is simple random.The statistical sample in thequalitative part includes 16experts and experts in thefield of production and export. Medical equipment and in the quantitative part, there were 168experts and industrial experts from 39 companies producing medical equipment in Iran. In the qualitative part, 42concepts and 21categories were extracted and the development model of the export market of modern medical equipment was presented from the point of view of the managers.It was concluded that the results of thequalitative part of the research include causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, central category,strategies and consequences, and the results of the quantitative part indicate the confirmation of all the direct and indirect paths that medical equipment manufacturing companies, considering the research paradigm model, can understand correctly and Toachieve a comprehensive approach to the development of theexport market of modern medical equipment in these companies.
    Keywords: new medical equipment, export market, commercial companies, development
  • Kobra Bakhshizadeh Borj *, Mohammad Binai Rad, Ruqieh Salehian Fard Pages 107-128

    Pricing strategy has become an important and necessary tool for business management to improve and enhance the organization's competitive ability. For this reason, it seems important to investigate the most successful ride-share platform in the country in terms of market share, i.e., Snapp, in terms of pricing and its impact on passenger satisfaction in order to develop and improve it in the country. These platforms use dynamic pricing to improve their pricing. To measure passengers' satisfaction with this platform, the relationship between dynamic pricing and perceived justice by passengers and its effect on people's satisfaction with service recovery were investigated. Also, the variables of trust, repeat purchases and WOM advertisements and their relationship with the satisfaction of passengers from service recovery were investigated. Based on this, this research is a survey-type descriptive research in terms of practical purpose, in terms of nature and method. To check the model, a nation-wide survey was conducted among Snapp passengers, and a Likert scale was used to design the questionnaire. In this research, the sampling method is based on random sampling, and according to the unlimited size of the population, and according to Cochran's formula and using Morgan's table, the sample number is estimated at 384 people. PLS (Partial Least Squares) method was used to test the hypotheses and finally it was found that perceived dynamic pricing has a relationship with perceived justice.

    Keywords: dynamic pricing, perceived fairness, customer satisfaction with service recovery, Snap intelligent transportation system
  • Abolfazl Shahabadi *, Maryam Aliyari, Mohammad Sheikh Sajadieh Pages 129-145
    Focusing on identifying the demands and expectations of customers from goods and services and producing according to the needs of consumers with maximum quality, variety and according to local culture and beliefs will lead to the permanence of the brand name and the national design and emblem(marking) of the country in the minds of customers. Considering the importance of e-commerce and customer orientation in the introduction of the national brand and the lack of a study on this topic, we investigated how the interactive effect of e-commerce and customer orientation of the market on brand value in two groups of selected countries - pre-innovation-oriented and innovation-oriented During the period of 2014-2019, we have discussed the tabular data approach and the method of generalized moments. Based on the estimation results, the individual impact of e-commerce and market customer orientation on brand value is positive and significant in both groups of selected countries. However, the estimated coefficient of the individual effect of e-commerce and market customer orientation on brand value in the selected pre-innovative countries is greater than the selected innovation-oriented countries. Also, the interactive effect of e-commerce and market customer orientation on brand value is positive and significant in both groups of selected countries. In addition, the effect of other explanatory variables including good governance, globalization and innovation on brand value is positive and significant in both groups of selected countries.
    Keywords: Brand Value, E-commerce, Customer Orientation
  • Mohammad Bashokouh Ajirloo *, Younes Nikkhah Pages 146-166
    Objective

    Firms need different capabilities for better effectiveness of marketing strategies at the international level to make them more efficient in using opportunities. Therefore, the purpose of this research is to investigate the moderating role of internationalization knowledge and the mediating role of strategic agility in the relationship between online marketing capability, networking capability and international marketing strategy effectiveness.

    Methodology

    This research is one of the types of hypothetical-inferential and applied studies. The statistical population of the research includes Iranian small and medium-sized creative firms. Also, data collection has been done through a standard questionnaire. To test the topic, several hypotheses were presented, which were investigated through the method of structural equation modeling and partial least squares.

    Findings

    The output of the software shows that online marketing capability and networking capability have a direct effect on strategic agility. Also, strategic agility is a predictor of international marketing strategy effectiveness. On the other hand, the mediating role of strategic agility and the moderating role of internationalization knowledge in the relationship between the variables were significant.

    Conclusion

    This research shows that online marketing capability and networking capability are two key factors in implementing and starting the marketing strategy effectiveness for small and medium-sized creative firms at the international level, among which, strategic agility and internationalization knowledge are important factors in accelerating this trends were identified. By presenting a new model in the international field, this study presents a different approach of marketing strategy effectiveness for Iranian small and medium-sized creative firms.

    Keywords: Online Marketing Capability, Networking Capability, Strategic Agility, Internationalization Knowledge, International Marketing Strategy Effectiveness
  • Alireza Zebhi, Yasser Maghsoudi Ganjeh * Pages 167-201
    Until now, various researchers have acknowledged the importance and influence of strategic thinking in the direction of efficient formulation and successful implementation of strategy, and most of the studies have been in the fields of competencies, styles, techniques, components and skills of strategic thinking; However, an accepted concept that has reached the agreement of all or the majority of researchers has not yet been presented. In order to answer the question of what is the concept of strategic thinking, the current research answered two sub-questions: what is the concept of strategic thinking in a Meta-Synthesis method and how does strategic thinking compare with other thoughts. According to the purpose, the current research is developmental and based on the nature of the data, it is qualitative, and the collected data is descriptive and research synthesis (Meta-Synthesis), which uses the seven-stage model of Sandelowski and Barroso. The results of the research conducted from 1960 to today show that strategic thinking consists of two dimensions, thinking-oriented and skill-oriented. The thinking-oriented dimension is a result of other thinking, including holistic thinking, systemic thinking, creative thinking, critical thinking, and intuitive thinking, and the skill-oriented dimension includes the attentions and teachings that are expected from the strategy; In fact, what we are facing is the strategic mind, and strategic thinking is not a pure and independent thinking style.
    Keywords: Strategic thinking, Holistic thinking, Systemic thinking, Critical thinking, Creative thinking
  • Ghazale Taheri, Azim Zarei *, Davood Feiz, Mahdi Dehghani Soltani Pages 202-228
    With the growth of the activities of companies in the context of social commerce, the participation of customers in the design and production of products and services of brands has increased a lot. But this does not mean that their participation is always accompanied by positive results, rather, in some circumstances, the participation of customers causes huge costs to the company, the loss of the balance of interests and, as a result, the co-destruction of value. It is obvious that with the occurrence of co-destruction of value without conflict management, companies are involved with many negative consequences, the identification of which is necessary to control the situation and get out of the unbalanced situation. Due to the importance of this issue, this study has identified and prioritized the most important consequences of the brand value co-destruction in social commerce, before and after the use of conflict management. This research is practical in terms of the type of purpose, and in order to collect information, it has used the qualitative method of classical grounded theory and the Ordinal Priority Approach. Based on an in-depth interview with 23 selected experts, the consequences of brand value co-destruction were identified in the form of 105 open codes, 29 concepts and 11 main categories. The results show that without using conflict management, companies will face destructive consequences . But by using conflict management while experiencing co-destruction of value, companies prevent negative consequences and turn them into positive and constructive results.
    Keywords: Brand value co-destruction, Conflict management, social commerce
  • Mahmoudreza Shahsavandi, Hamidreza Saeednia *, Ahmad Rahchamani Pages 229-263
    Aim

    The concept of co-creation has become important today due to the change in the role of customers.Various studies have been conducted in the field of value co-creation, the antecedents and consequences related to it. Due to the variety of results and the lack of clear classification, creating a comprehensive view of these factors is necessary. In this context, the aim of this study is to identify the antecedents and consequences of value co-creation in online environments using a meta-synthesis approach.

    Methodology

    In this research, in order to extract valid articles based on a systematic approach, the meta-synthesis method and the seven steps introduced by Sandelowski and Barroso were used. Also, the tool for analyzing the data was thematic analysis in the MAXQDA software.

    Findings

    The results led to the identification of 34 final articles and the analysis of the data collected from these articles in the MAXQDA software resulted in the identification of 53 antecedents as affecting factors in the form of seven components and three general dimensions and 18 consequences of value co-creation in different sectors were in the form of two dimensions. In addition, 25 separate definitions of value co-creation were extracted.

    Conclusion:

     Improvement of customer loyalty among the consequences and previous interactive experiences of the customer with the brand among the antecedents of value co-creation were identified as indicators with the highest frequency. Based on the results, various relational, perceptual and experiential factors are well able to shape the fields of value co-creation in online environments.

    Keywords: Value Co-creation, online environment, Antecedents, consequences, Meta-synthesis method
  • Hamidreza Pourmirza, Kambiz Heidarzadeh Hanzaee *, Mohammadali Abdolvand, Roosta Ahmad Pages 230-286

    In recent years, the importance of small and medium-size enterprises (SMEs) as the backbone of countries' economies has become clear to everyone. Export has been suggested as one of the strategies of such companies to develop the market, more possibility for survival and internationalization. But SMEs are less likely to succeed because of their limitations than large-size enterprises. Therefore, frameworks and models have been developed to assess the readiness of such enterprises to do so. But Iranian SMEs are experiencing completely different conditions that require other frameworks and models to do so. The present research creates a framework for assessing the export readiness of SMEs using a mixed method (Grounded theory method for theorizing and theory-testing using parametric statistical methods). In the theorizing phase, 25 interviews were conducted with qualified individuals and the framework was constructed based on 6 main-categories and 25 sub-categories. Then, different statistical tests were performed on 198 samples to confirm the framework from different dimensions. The results showed the importance of all main-categories, sub-categories as well as their constituent indicators. Other tests performed on quantitative samples also revealed other interesting results.

    Keywords: Antecedents, consequences, Mixed Method, Small & Medium-size Enterprises (SMEs)