فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 41 (بهار 1402)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 41 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا طیب نیا، آصف کریمی*، حمید پاداش، حمیدرضا یزدانی، محمد کیهانی صفحات 7-30
    هدف

    هدف از این پژوهش توسعه چارچوب آموزش کارآفرینی در مدارس می باشد که این چارچوب می تواند به عنوان مبنایی برای برنامه ریزی مدیران آموزش و پرورش کشور مورد استفاده قرار گیرد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش از منظر هدف در حوزه تحقیقات توسعه ای و کاربردی است و داده های گردآوری شده و تحلیل آن کیفی و روش گردآوری داده ها فرا ترکیب است.

    یافته ها

    در این پژوهش بر اساس روش فرا ترکیب، 759 مقاله معتبر علمی انتشار یافته در بازه زمانی 1956 الی 2021 مورد بررسی قرار گرفت. پس از پالایش و کنترل کیفیت متون، تعداد 77 مقاله برای کدگذاری و تحلیل استفاده گردید. کدهای استخراج شده در این پژوهش با یکدیگر ترکیب شده و تعداد 51 مفهوم و 8 مقوله به دست آمد.

    نتیجه گیری

    چارچوب به دست آمده از 8 مقوله تشکیل شده که شامل مشارکت داوطلبان در آموزش کارآفرینی، شیوه های آموزش کارآفرینی، حمایت از آموزش کارآفرینی، آموزش کارآفرینی در سایر دروس، مهارت های کسب شده، نگرش های کسب شده، دانش کسب شده و نحوه ارزیابی می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، برنامه درسی کارآفرینی، فراترکیب
  • حبیب نادری، کیوان صالحی*، مریم پارساییان صفحات 31-50
    هدف

    مقایسه قابلیت های سه الگوریتم مختلف درخت تصمیم و مدل شبکه عصبی به منظور انتخاب مدل طبقه بندی مناسب برای ارزیابی عملکرد داوطلبان آزمون سراسری.

    روش پژوهش:

     مبتنی بر رویکرد کمی و با روش پیمایشی است و از متغیرهای جنسیت، سوابق تحصیلی و نمره های تراز هر یک از دروس به عنوان متغیرهای موثر در طبقه بندی استفاده گردید.

    یافته ها

    با در نظر گرفتن همه متغیرها بدون جنسیت براساس مدل شبکه عصبی، مشخص شد که دروس تخصصی ریاضی، فیزیک و شیمی سپس دروس عمومی فارسی و دینی به ترتیب بیشترین اهمیت را در طبقه بندی دارند. فاصله دیپلم تا آزمون سراسری کمترین تاثیر را داشت. همچنین مشخص شد در صورتی که تنها متغیرهای مربوط به دروس آزمون در نظر گرفته شود ترتیب میزان اهمیت دروس شیمی و فیزیک جابه جا می شود.

    نتیجه گیری

    با استناد به شاخص دقت کلی، الگوریتم مدل شبکه عصبی با دقت بیشتر از 95/0 از عملکرد بالا تری نسبت به الگوریتم های درخت تصمیم برخوردار است. از طرفی ورود متغیرهای سوابق تحصیلی در دقت الگوریتم شبکه عصبی تاثیر مطلوبی داشته است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد داوطلبان، درخت تصمیم، C5، CHAID، CART، شبکه عصبی
  • امیر قاجاریه، محمدامین مذهب، شکوفه نوری نصیرکندی* صفحات 51-66
    هدف

    یادگیری توانش چندزبانگی و چندفرهنگی (PPC) یکی از موضوعات جدید در آموزش و آزمون انگلیسی به شمار می آید. این توانش زبانی در ارتباطات چندفرهنگی بسیار حایز اهمیت است و می توان با به کارگیری مناسب از زبان اول (L1) و ترجمه در کلاس درس آن را بهبود بخشید. با این وجود تحقیقات کمی در رابطه با به کارگیری این توانش در آزمون زبان انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش ابتدا به بررسی راهبردهای ترجمه عناوین پوسترهای فارسی به انگلیسی می پردازد و برای این کار 100 عنوان پوستر فارسی ترجمه شده بین سال های 2000 تا 2022 مورد بررسی قرار می گیرد. در این تحقیق، مدل گابریک و همکاران (2017) که ترجمه آزاد، ترجمه مستقیم، رونویسی، ترجمه خلاقانه) ترنسکریشن) مورداستفاده قرار می گیرد.

    یافته ها

    در مرحله اول پژوهش نتایج نشان می دهد که مترجم ها اغلب در ترجمه عنوان از ترجمه مستقیم استفاده می کنند و تفاوت های فرهنگی زبانی بین زبان فارسی و انگلیسی نادیده گرفته می شود و در مرحله دوم پژوهش آزمون مهارت محاوره بر اساس ترجمه عنوان فیلم ها طراحی و در اختیار 20 نفر از دانشجویان آموزش زبان انگلیسی ایرانی قرار گرفت. شرکت کنندگان برخی از ترجمه را به دلیل تفاوت زبانی و فرهنگی غیرطبیعی تشخیص دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه برای آزمون زبان انگلیسی و طراحان آزمون های زبان در سطح گسترده حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: آموزش زبان انگلیسی، توانش چندزبانگی و چندفرهنگی، پوستر رسمی، سنجش
  • وحیدالله عبدالرحیم زی*، محبوبه عارفی، کورش فتحی واجارگاه، اسماعیل جعفری صفحات 67-87
    هدف

    شناسایی مفاهیم چالش برانگیز و تعیین سطح دشواری آن در محتوای دروس تخصصی برنامه درسی رشته زیست شناسی دانشگاه تعلیم و تربیت کابل است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و ازلحاظ گردآوری داده ها به روش توصیفی- پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل 10 نفر اساتید و 136 نفر دانشجو (72 دختر و 64 پسر) بودند که در بهار سال 1401 شرکت کردند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ساختاریافته استفاده شد. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه وتحلیل آن در 2 سطح آمار توصیفی شامل جداول و فراوانی مفاهیم و آمار استنباطی جهت نرمال بودن از آزمون کولموگوروف- اسمیرنوف و از آزمون سطح معنی داری یک دنباله راست استفاده شده است.

    یافته ها

    محتوای دروس تخصصی رشته زیست شناسی در تحلیل توصیفی از دیدگاه دانشجویان با دریافت 03/53 درصد پاسخ های دشوار و 97/46 درصد پاسخ های قابل فهم و ازنظر اساتید 10 مفهوم دشوار شناسایی شده است.

    نتیجه گیری

    یافته ها با استفاده از آزمون سطح معنی داری یک دنباله راست، حاکی آن است که به تعداد 18 مفهوم بافاصله اطمینان 95 درصد اختلاف معنی داری با عدد 3 دارای سطح دشواری بیشتر، 21 مفهوم دارای سطح دشواری در حد متوسط و مفاهیم دیگر در حد قابل درک و فهم بودن دانشجویان قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی زیست شناسی، دانشگاه تعلیم و تربیت کابل، چالش ها، سطح دشواری مفاهیم محتوای دروس تخصصی
  • اکبر خرسندی یامچی، عباس عباس پور*، سعید غیاثی ندوشن، رضا محمدی صفحات 88-109
    هدف

    هدف پژوهش، بررسی و تحلیل برنامه ها و اقدام های مربوط به نظام دانشگاه های تراز جهانی به صورت مطالعه تطبیقی بود.

    روش پژوهش:

     ماهیت و نوع مطالعه بررسی تطبیقی است که براساس رویکرد، کیفی؛ بر اساس هدف، کاربردی؛ براساس شیوه بررسی توصیفی-تحلیلی (اسنادی) بوده و برای این منظور کتب، پیشینه مطالعاتی و پژوهش های صورت گرفته و اسناد و مدارک موجود پیرامون دانشگاه تراز جهانی در کشورهای چین، ژاپن، سنگاپور، دانمارک، تایوان، هنک کنگ، کره جنوبی، کانادا، سوید، آلمان، فرانسه، اسپانیا، روسیه، آمریکا مورد مطالعه، بررسی و تحلیل قرار گرفته است. انتخاب کشورها براساس نمونه گیری هدفمند و با هدف دستیابی به بیشترین اطلاعات صورت گرفت و دلیل انتخاب این کشورها برخورداری از نظام آموزشی پیشرفته و داشتن تجربه قابل بررسی در این حوزه، و امکان دسترسی به مدارک و اسناد کشورهای مذکور در این حوزه نیز وجود داشت. جهت تنظیم تحلیل داده ها، از روش سه مرحله ای تلخیص داده ها، عرضه داده ها و نتیجه گیری و برای تحلیل اسناد از روش تحلیل محتوا به شیوع مقوله بندی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد اقدام های مربوط به ایجاد دانشگاه تراز جهانی در اغلب کشورها، شامل حمایت های مالی و سرمایه گذاری در دانشگاه های برتر و متمرکز بر حوزه های پژوهش، بهبود و تعالی پژوهشی، تعالی آموزشی و بین المللی شدن دانشگاه و در برخی از کشورها نیز تحول مدیریتی مانند استقبال مسیولین دولتی و دانشگاهی از مدل نوظهور دانشگاهی و قرار دادن آن به عنوان یکی از مهم ترین سیاست گذاری ها در حوزه نظام دانشگاهی است. همچنین در برخی از کشورها به نوسازی و بازسازی زیرساخت های آموزشی و پژوهشی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی تاکید شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان اذعان داشت که توافق و تفاوت در اقدام های صورت گرفته برای ایجاد و توسعه دانشگاه تراز جهانی وجود دارد که با بهره گیری از این تفاوت ها و شباهت ها، نظام آموزش عالی ایران با توجه به شرایط و اقتضایات خود می تواند به انتخاب اقدام های و مولفه های مناسب و نیز تدوین برنامه های راهبردی جهت نیل به دانشگاه تراز جهانی بپردازد.

    کلیدواژگان: دانشگاه تراز جهانی، تعالی پژوهشی، بررسی تطبیقی، تعالی دانشگاهی
  • رضا بنی اسدی *، ملیحه باقری نژاد یزدی صفحات 110-125
    هدف

     پژوهش حاضر با هدف تبیین حکم فقهی تقلب در امتحانات نظام آموزشی انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    این پژدهش از نوع بنیادی بوده و در سال 1401 انجام شده است. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی است یافته ها با بررسی منابع چهارگانه فقه یعنی قرآن، سنت، عقل و اجماع فقها به دست آمده است.

    یافته ها

     یافته های تحقیق در قرآن کریم  و روایات نشان می دهند عناوینی مانند غش، خیانت و ظلم حرمت قطعی دارند. در مورد عقل نیز یافته ها حرمت عناوین مذکور را نشان می دهند زیرا از طرفی عقل آن ها را تایید می کند و از طرف دیگر حکم عقل، حکم شرع نیز هست. اجماع اصطلاحی نیز در اینجا مطرح نیست.

    نتیجه گیری

     تحلیل داده ها که نشان دهنده حرمت قطعی غش، خیانت و ظلم است ما را به این نتیجه می رساند که تقلب در امتحانات نیز که از مصادیق بارز این عناوین است حرمت قطعی دارد..
    واژه های کلیدی: امتحان، تقلب، فقه اسلامی، نظام آموزشی.

    کلیدواژگان: امتحان، تقلب، فقه اسلامی، نظام آموزشی
|
  • Mohammadreza Tayebnia, Asef Karimi *, Hamid Padash, Hamidreza Yazdani, Mohammad Keyhani Pages 7-30
    Objective

    The purpose of this study is to develop an entrepreneurship education framework in schools, which can be used as a basis for planning the country's education managers.

    Methods

    this research is practical and data collection and analysis has been done based on meta-synthesis approach.

    Results

    In this research, according to the meta-synthesis approach, 759 valid published articles were investigated between 1956 and 2021.  After refining and controlling the quality of texts, 77 articles were used for coding and analysis.

    Conclusion

    the extracted codes were synthesized and it led to 51 concepts and eight topics. These topics include: volunteers’ participation in entrepreneurship education, methods of entrepreneurship education, supporting entrepreneurship education, entrepreneurship education in other subjects, the acquired skills, the acquired attitudes, the acquired knowledge, and the method of evaluation.

    Keywords: Entrepreneurship education, Entrepreneurship curriculum, Meta-synthesis
  • Habib Naderi, Keyvan Salehi *, Maryam Parsaeian Pages 31-50
    Objective

    Comparison of capabilities of three different algorithms of decision tree and neural network model in order to choose the appropriate classification model to evaluate the performance of national exam candidates.

    Methods

    It is based on a quantitative approach and a survey method, and the variables of gender, academic records and balance scores of each course were used as effective variables in the classification.

    Results

    Considering all the variables without gender based on the neural network model, it was found that the specialized courses of mathematics, physics and chemistry, followed by the general courses of Persian and religion respectively, are the most important in the classification. The distance between the diploma and the national exam had the least effect. It was also found that if only variables related to test courses are considered, the order of importance of chemistry and physics courses will be shifted.

    Conclusion

    Based on the overall accuracy index, the neural network model algorithm with an accuracy greater than 0.95 has a higher performance than the decision tree algorithms. On the other hand, the inclusion of educational background variables has had a favorable effect on the accuracy of the neural network algorithm.

    Keywords: Evaluate the performance of volunteers, Decision tree, C5, CHAID, CART, Neural network
  • Amiir Ghajarieh, MohammadAmin Mozaheb, Shokoufeh Noori Nasirkandi * Pages 51-66
    Objective

    Acquisition of plurilingual and pluricultural competence (PPC) has gained considerable attention in recent years as an area of research in language teaching. This competency is particularly significant in multicultural communication and can be enhanced through the incorporation of L1 and translation in the classroom. However, there is limited research on how to incorporate this knowledge in language testing.

    Methods

    To address this gap, this study first examined translation strategies for Persian-to-English poster titles. The study analyzed 100 Persian posters translated into English between 2000 and 2022, using the model proposed by Gabrić et al. (2017) to identify three strategies: free translation, direct translation, and transcription in the translation of movie titles.

    Results

    The findings revealed that direct translation was the most commonly used strategy, often without regard for the cultural and linguistic differences between Persian and English. In the second phase of the study, a speaking test was designed based on the translation of movie titles and administered to a group of 20 Iranian EFL students. The participants found some equivalents unnatural due to cultural and linguistic differences, but overall, they found the test to be quite motivating.

    Conclusion

    This study has important implications for EFL testing and the design of language proficiency tests at the national and international levels.

    Keywords: Assessment, Official poster, Plurilingual, Pluricultural Competence, TEFL
  • Wahidullah Abdurahimzai *, Mahbobah Arefi, Kourosh Fathi Vajargah, Esmaeil Jafari Pages 67-87
    Objective

    To identify challenging concepts and determine their difficulty level in the content of specialized courses in the biology curriculum of Kabul Education University.

    Methods

    This research was conducted in terms of practical purpose, in terms of information with a quantitative approach and in terms of data collection, descriptive-survey method. The statistical population of this research included 10 professors and 136 students (72 girls and 64 boys), which was conducted in the spring of 1401. A structured researcher questionnaire was used to collect data. After collecting the data, it was analyzed in 2 levels of descriptive statistics including tables and frequency of concepts and inferential statistics for normality using the Kolmogorov-Smirnov test and in the non-parametric method using the two-tailed significance level test.

    Results

    In the descriptive analysis, the content of specialized biology courses was recognized by receiving 53.03 percent of challenging answers compared to 46.97 percent of comprehensible answers. Among the hundred concepts, 10 concepts have been recognized as challenging by the professors.

    Conclusion

    The findings using the test of the significance level of a sequence indicate that 18 concepts with a 95% confidence interval have a significant difference with the number 3 (higher difficulty level), 21 concepts (moderate difficulty) and other concepts within the comprehensible level.

    Keywords: Biology curriculum, Challenges, difficulty level of specialized course content concepts, Kabul Education University
  • Akbar Khorsandi, Abbas Abbaspour *, Saeed Ghiasi Nodooshan, Reza Mohammadi Pages 88-109
    Objective

    The purpose of this study was the programs and measures related to the world-class university system in the form of a comparative study.   

    Methods

    The research method in this research was analytical For this purpose, books, study backgrounds and researches have been done and the existing documents about world-class universities in China, Japan, Singapore, Denmark, Taiwan, Hank Kong, South Korea, Canada, Sweden, Germany, France, Spain, Russia. The United States has been studied and analyzed. The collected methods were analyzed qualitatively.

    Results

    The research findings showed that the measures related to the establishment of world-class universities in most countries, including financial support and investment in top universities, especially in the field of research, research improvement and excellence, educational excellence and internationalization. University and in some countries, managerial transformation, such as the reception of government and university officials from the emerging university model and its placement as one of the most important policies in the field of university system. In some countries, emphasis has also been placed on modernizing and rebuilding the educational and research infrastructure of universities and higher education institutions.

    Conclusion

    According to the results of the research, it can be acknowledged that there is agreement and difference in the measures taken to create and develop a world-class university, and Using of these differences and similarities, the higher education system of Iran with according to its conditions and requirements, it can choose the appropriate actions and components as well as formulate strategic plans to achieve a world-class university.

    Keywords: World- Class University, research excellence, comparative study, University Excellence
  • Reza Baniasadi *, Maliheh Bagherinijad Yazdi Pages 110-125
    Objective

    The present study was conducted with the aim of explaining the jurisprudential ruling of cheating in the exams of the educational system.

    Methods

    This pudding is of the basic type and was done in 2022. In this research, which is a descriptive-analytical method, the findings have been obtained by examining the four sources of jurisprudence, namely the Qur'an, Sunnat, reason and the consensus of jurists.

    Results

    Research findings in the Holy Quran and hadiths show that titles such as fainting, betrayal and cruelty are definitely sanctited. In the case of intellect, the findings show the sanctity of the mentioned titles, because on the one hand, intellect confirms them, and on the other hand, the ruling of reason is also the ruling of Sharia. Terminological consensus is not relevant here.

    Conclusion

    The analysis of the data, which shows the absolute sanctity of fainting, betrayal, and cruelty, leads us to the conclusion that cheating in exams, which is one of the obvious examples of these titles, has absolute sanctity.

    Keywords: Exams, Fraud, Islamic Jurisprudence, Educational System