فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 62، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی قائدی، صادق صنیع*، رضا صحرایی، لهراسب طاهری، نیلوفر رزم اور صفحات 1-7
    مقدمه
    افزایش مشخص فشارخون و ضربان قلب بیشتر اوقات در خارج کردن لوله تراشه اتفاق می افتد. این اثرات، هشدار دهنده ولی گذرا هستند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کتامین و دکسمدتومیدین در حفظ ثبات همودینامیک در جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپی با بی هوشی عمومی انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور بود. تعداد 90 بیمار 18 تا 44 سال (در سه گروه 30 نفری) حین بی هوشی عمومی مورد ارزیابی قرار گرفتند. معیار های ورود  به مطالعه شامل قرارگیری در کلاس بی هوشی (ASA) یک یا دو و رضایت به شرکت در مطالعه بود. بیماران به طور تصادفی به سه گروه کنترل، گروه مداخله با کتامین و گروه مداخله با دکسمدتومیدین تقسیم شدند. علایم همودینامیک بیماران شامل فشار خون سیستول، فشار خون دیاستول، فشار متوسط شریانی، درصد اشباع اکسیژن خون و ضربان قلب اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با شاخص های آمار توصیفی همچون میانگین، درصد فراوانی و انحراف معیار و آزمون های آمار استنباطی همچون من ویتنی و کروسکال والیس به کمک نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.
    یافته ها
    یافته های  پژوهش نشان داد میانگین فشارخون سیستول، فشار خون دیاستول و متوسط شریانی تفاوت معنادار آماری بین سه گروه کتامین، دکسمدتومیدین و کنترل در زمان های قبل از القا، بعد از القا، 5 دقیقه بعد، 15 دقیقه بعد، 30 دقیقه بعد، 60 دقیقه بعد، در ریکاوری و خارج از ریکاوری وجود دارد (05/0> P)، اما ضربان قلب بین سه گروه در این مقاطع زمانی تفاوت معناداری نداشتند (05/0< P). همچنین میانگین درصد اشباع اکسیژن خون در گروه کتامین پایین تر از گروه های دکسمدتومیدین و کنترل بود (05/0> P).
    نتیجه گیری
    براساس نتایج مطالعه حاضر در جراحی کله سیستکتومی لاپاراسکوپی با بی هوشی عمومی، استفاده از دکسمدتومیدین در مقایسه با کتامین باعث ثبات همودینامیک می شود.
    کلیدواژگان: کتامین، دکسمدتومیدین، همودینامیک، کله سیستکتومی، بی هوشی عمومی
  • روح الله کاظمی پور، زهره کریمیان کاکلکی* صفحات 8-16
    زمینه و هدف

    سلامت سازمانی و انعطاف پذیری، سازمان ها را قادر می سازند که چالش های پیچیده در سازمان همچون بروز بحرانهایی از قبیل کووید19 را، مدیریت کنند . هدف پژوهش ارتباط بین سلامت سازمانی وانعطاف پذیری سازمانی با نقش میانجی استرس ابتلا به کووید-19 در پرسنل درمانی بیمارستان شهدای گمنام یاسوج درسال 1401 بود.

    روش کار

    در پژوهش توصیفی مقطعی 160 نفر از کادردرمان شاغل در بیمارستان شهدای گمنام یاسوج به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. به مقیاس سلامت سازمانی (OHI) ، پرسشنامه انعطاف پذیری سازمانی و پرسشنامه استاندارد استرس کرونا پاسخ دادند. آنالیز با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS20 و SMART PLS در سطح معنی داری 0.05 انجام شد .

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین سنی شرکت کنندگان62/1±18/32 بود و تعداد 98 نفر (25/61 درصد) زن و تعداد 62 نفر (75/38 درصد) مرد بودند. یافته ها نشان داد که سلامت سازمانی با انعطاف پذیری سازمانی رابطه مثبت و معنادار و با استرس ابتلا به کووید-19 رابطه منفی و معناداری دارد (001>p).  استرس ابتلا به کووید-19 با انعطاف پذیری سازمانی رابطه منفی و معناداری دارد (001>p).استرس ابتلا به کووید-19 به طور معنا داری نقش میانجی را بین رابطه سلامت سازمانی وانعطاف پذیری سازمانی ایفا می کند (001>p).

    نتیجه گیری

    سلامت سازمانی و انعطاف پذیری سازمانی رابطه مثبت و قوی دارند، استرس ابتلا به کووید19 با رابطه معکوس و معنی دار بین این دو متغیر نقش میانجی دارد، لذا با کنترل استرس ابتلا به کووید 19 میتوان سلامت سازمانی و انعطاف پذیری سازمانی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: سازمان، سلامت، انعطاف پذیری، استرس، کووید-19
  • حسین حسینی نوه، مجتبی انصاری شهیدی*، امیر محسن راه نجات، محمدرضا یزدانی صفحات 17-26
    مقدمه
    بیماران کووید-19 استرس زیادی را ادراک می کنند و دچار علایم روانی شامل افسردگی، استرس و اضطراب می شوند. چون این بیماران ملزم به رعایت شرایط قرنطینه هستند، می توان از روش آموزش از راه دور برای این بیماران استفاده کرد. بنابراین این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش از راه دور مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر روی علایم روانی بیماران کووید-19 انجام گردید.
    روش کار
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی شده، جامعه پژوهش تمامی بیماران کووید-19 مراجعه کننده به بیمارستان غرضی شهر اصفهان در زمستان سال 1400 بودند. با روش نمونه گیری در دسترس 70 نفر از آنها انتخاب و به روش تصادفی سازی محدود به دو گروه مداخله و کنترل (35 نفر) تقسیم شدند. برای گروه مداخله برنامه آموزش از راه دور مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری طی پنج جلسه 60 دقیقه ای در طی دو هفته اجرا گردید. گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. شاخص علایم روانی، قبل و بعد از جلسات آموزش، با استفاده از پرسشنامه DASS-21 اندازه‎ گیری شدند. داده ها با نرم افزار SPSS21 و در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و با انجام آزمون های مجذور کای، تحلیل واریانس، تی مستقل و زوجی و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    آموزش از راه دور مدیریت استرس به شیوه شناختی رفتاری بر تمامی ابعاد علایم روانی بیماران کووید-19 در گروه مداخله تاثیر معنی دار داشته و باعث کاهش آن در گروه مداخله شده است (p<0.05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج، این شیوه آموزش می تواند علایم روانی بیماران کووید-19 را بهبود بخشد. با توجه به امکان استفاده راحت و فراگیر آموزش از راه دور، استفاده از این روش آموزش به بیمار در شرایط پاندمیک مشابه، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، فشار روانشناختی، درمان شناختی رفتاری، علائم روانی، کووید19
  • فرانک روئین تن، سمیه حسام*، شقایق وحدت، ایروان مسعودی اصل صفحات 27-34
    مقدمه
    مشارکت بیماران در تصمیم گیری های درمان با بهبود نتایج درمانی همراه بوده است. با بررسی میزان دانش بیماران و اطلاع بیماران از خطرات و مزایای شیوه های درمانی می توان میزان مشارکت بیماران در درمان را بررسی نمود. این مطالعه با هدف تعیین میزان مشارکت در درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش کار
    مطالعه مقطعی حاضر به صورت توصیفی تحلیلی در سال 1399 انجام شد. جامعه آماری شامل 15 نفر از پزشکان که در زمینه بیماری های پستان فعالیت داشتند و300 بیمار مبتلا به سرطان پستان که به درمانگاه ها و مطب پزشکان در شهرهای شیراز، کرمان، رشت و تبریز مراجعه می کردند که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند، می باشد. جهت سنجش میزان مشارکت از پرسشنامه پژوهش گر ساخته پس از انجام روایی و پایایی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 به کمک آمار توصیفی و آزمون های استنباطی کای اسکویر، تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که مشارکت بیماران در درمان با سن، تحصیلات، مدت زمان ابتلا به بیماری و درآمد بیماران رابطه معنا دار و مستقیم دارد (05/0P value <). مشارکت بیماران بر اساس یافته های این مطالعه در سه حیطه فرایند تصمیم گیری (53%)، رفتار عملی پزشک (6/67%) و ترجیحات بیمار (2/66%) گزارش و به طور کلی میزان مشارکت در درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان 52% برآورد شد.  
    نتیجه گیری
    توانمندسازی بیماران با افزایش آگاهی نسبت به تشخیص و درمان و همچنین تحت پوشش قرار گرفتن سرطان پستان به عنوان بیماری خاص و دریافت کمک هزینه های درمانی، می تواند به افزایش مشارکت بیماران کمک نماید.
    کلیدواژگان: مشارکت بیمار، سرطان پستان، تصمیم گیری در درمان
  • حمیدرضا هنرمند نیا، محمد رحمانیان، اسماعیل رعیت دوست، لیلی مصلی نژاد*، عاطفه کرم زاده صفحات 35-46
    مقدمه

     در طی دو دهه اخیر اغلب اسناد سیاستی بالا دستی کشور به لزوم ماموریت محوری و تمرکز و تمایز نهادهای علمی به منظور نیل به مرجعیت علمی تاکید داشته اند. بنابراین ضرورت دارد برجسته ترین توانمندی هر دانشگاه به مجامع علمی معرفی گردد. هدف از این مطالعه،  بررسی ابعاد  سرامدی دانشگاه علوم پزشکی جهرم  با استفاده از مدل سلسله مراتبی تصمیم گروهی است.

    روش کار

    این مطالعه از طریق مدل گروهی سلسله مراتبی و تصمیم گیری خبرگان انجام گردید. در ابتدا گروه های اسمی از معاونتهای مختلف نسبت به ارایه توانمندی ها و شاخص های سرآمدی و بررسی وضعیت موجود خود در زمینه نقاط ضعف، قوت، تهدید و فرصت ها اقدام و به معاونت آموزشی ارسال گردید. درمرحله بعد پانل خبرگان شامل معاونین دانشگاه، رابطین هر معاونت و جمعی از اعضای هیات علمی صاحب نظر در زمینه آینده پژوهش و گروه های مختلف علوم پایه تشکیل شد. پانل خبرگان با تشکیل 5 جلسه تخصصی، وضعیت موجود را با استفاده تلفیق بخش های چهارگانه برنامه استراتژیک، شاخص های سرآمدی بررسی نمود و سپس با وزن دهی به شاخص ها، اولویت های اصلی به ترتیب تبیین شد.

    یافته ها

    نتایج تبیین شاخص های سرآمدی دانشگاه از طریق مدل سلسله مراتبی تصمیم گیری گروهی نشان داد که حیطه های سرآمدی در  چهار حیطه آموزش، پژوهش ، منابع زیرساختی / انسانی و حیطه خدمات درمانی قابل تبیین است.  

    نتیجه گیری

     ابعاد مشخص شده در سرامدی دانشگاه و شواهد موجود در حیطه  های  این برنامه می تواند به عنوان یک نقشه راه در احصاء  شاخص های مرجعیت علمی مورد استفاده قرار گیرد و  همچنین با کمک تدوین برنامه های عملیاتی مناسب، زمینه تحقق آن فراهم گردد.

    کلیدواژگان: مرجعیت علمی، آموزش پزشکی، نوآوری، سرآمدی
  • معصومه پورمختاری، علی پورهاشمی، نوید کلانی* صفحات 47-56
    مقدمه

    فراوان ترین روش انتخابی برای انجام جراحی ارتوپدی اندام تحتانی بی حسی داخل نخاعی  میباشد علی رغم فواید استفاده از روش بیهوشی اسپاینال،این روش دارای عوارضی مثل سردرد در دوره حاد پس از عمل میباشد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه دو روش مدین و پارمدین در میزان بروز PDPH  در بیماران تحت عمل جراحی ارتوپدی اندام تحتانی به وسیله بی حسی نخاعی انجام پذیرفت.

    روش کار

    این مطالعه کارازمایی بالینی دوسویه کور بر روی 60  بیمار کاندید عمل جراحی ارتوپدی مراجعه کننده به بیمارستان پیمایه شهرستان جهرم انجام پذیرفت. بیماران به طور تصادفی و با پرتاب سکه به دو گروه مدین و پارامدین پارامدین تقسیم شدند.  علایم حیاتی قبل از انجام بی حسی داخل نخاعی و بعد از آن در دقیقه 5، 15 و 30، 45، 60 و 90 حین عمل جراحی و در ریکاوری ثبت گردید.   PDPH در بیماران پس از جراحی به مدت 7 روز و هر روز 1 بار توسط فرد بی اطلاع از نوع پرسشنامه جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار spss نسخه 21 و آمارهای توصیفی (میانگین، انحراف معیار، تعداد و درصد) و استنباطی (آزمون آنالیز واریانس با اندازه های تکراری آزمون کای اسکویر، فریدمن و تی تست)، صورت گرفت.

    نتایج

    در زمان های قبل از بی حسی اسپاینال، بلافاصله بعد از بی حسی اسپاینال و 5 دقیقه بعد از بی حسی اسپاینال بین گروه های مدین و پارامدین، از نظر میانگین ضربان قلب تفاوت معناداری وجود داشت (0.05> P). در روز اول و چهارم، بروز PDPH در گروه پارامدین بیشتر از گروه مدین بود. اما نتایج تجزیه وتحلیل آماری نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه در بروز PDPH در زمان های مختلف وجود ندارد (0.05< P)

    نتیجه گیری

    اگرچه مزایای متفاوتی برای هرکدام از روش های مدین و پارامدین ذکر شده است، اما  در رابطه با بروز سردرد، در این مطالعه تفاوت معنادری بین دو گروه مدین و پارامدین گزارش نشد. بنابراین با بررسی های بیشتر و انجام مطالعات بیشتر در ارتباط با رضایت بیماران میتوان بهترین روش را در انتخاب تکنیک بی حسی داخل نخاعی بکار برد.

    کلیدواژگان: ارتوپدی، بی حسی داخل نخاعی، PDPH، مدین، پارامدین
  • آرمان حاکمی، پویا اباذریان، سید رضا حبیب زاده، رضا اخوان، مجید خادم رضاییان، روحیه فرزانه، مهدی فروغیان* صفحات 57-64
    مقدمه

    مدیریت راه هوایی در اورژانس از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اصلی ترین روش برقراری یک راه هوایی مطمین انتوباسیون داخل ‏تراشه است‎.‎‏ عدم قرار گیری لوله تراشه در محل مناسب منجر به مورتالیتی و مرگ و میر قابل توجهی می شود.

    روش کار

    این یک مطالعه مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی آینده نگر برای تعیین ارزش تشخیصی سونوگرافی Real-time برای صحت انتوباسیون می باشد. تست استاندارد جهت تعیین انتوباسیون صحیح، یافته های سمع ریه، بررسی منحنی های ونتیلاتور و در صورت مشاهده، عبور لوله تراشه از طناب های صوتی‏ می باشد. آنالیز اطلاعات برای محاسبه حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت و منفی انجام شد. تست مثبت به عنوان عبور لوله اندوتراکییال به داخل مری (لوله گذاری اشتباه) در نظر گرفته شد.

    نتایج

    تایید لوله گذاری اندوتراکیال با سمع قفسه سینه در 30 مورد مسجل شد. با مشاهده منحنی های ونتیلاتور، تایید لوله گذاری اندوتراکیال در 26 مورد تایید شد. مشاهده طناب های صوتی ‏در 37 مورد تایید شد. بر این اساس تعداد 26 نفر هر سه مقیاس تایید لوله گذاری اندتراکیال را داشتند. سونوگرافی در 36 مورد صحت لوله گذاری را تایید کرد. با در نظر گرفتن استاندارد طلایی به عنوان مثبت بودن هر سه تست، و در نظر گرفتن عدم عبور لوله از تراشه به عنوان فاکتوری که به دنبال آن هستیم، حساسیت سونوگرافی اندوتراکیال برابر 15/96 % و اختصایت آن 69/57% بدست آمد.

    نتیجه گیری

    تست سونوگرافی تراشه دارای ویژگی بالاتری نسبت به حساسیت برای تشخیص خطاهای لوله گذاری تراشه است.

    کلیدواژگان: سونوگرافی، لوله تراشه، راه هوایی
  • ملیحه حاجیانی، شکوفه آتش پور، مرضیه رحیمی پور، یاسر ساریخانی، ژیلا رحمانیان، شیوا صالح*، حمیدرضا دولتخواه، حسین کارگر جهرمی صفحات 65-69
    مقدمه

    لیکوپن یک کارتنویید Lipophilic است که به میزان زیاد در گوجه فرنگی یافت می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات لیکوپن بر غلظت سرمی هورمون های لپتین، کوله سیستوکینین، نوروپپتیدY و تغییرات وزن بدن در موش های صحرایی ماده بالغ می باشد.

    روش کار

    در این تحقیق تجربی، 32 سر موش صحرایی ماده بالغ از نژاد ویستار به 4 گروه 8 تایی شامل کنترل، شاهد، تجربی دریافت کننده لیکوپن (با غلظت های 5 و 10 mg/kg) تقسیم شدند. لیکوپن به صورت گاواژ به حیوانات خورانده شد. در بیست و نهمین روز پس از شروع آزمایش و پس از توزین حیوانات، خونگیری از قلب انجام گرفت و غلظت سرمی هورمون های کوله سیستوکنین و لپتین و نوروپپتید Y اندازه گیری شد. نتایج با آزمون آماری ANOVA و تست دانکن در سطح معنی داری 05/0 ≤p تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    لیکوپن با غلظت mg/kg 10  باعث افزایش معنی دار هورمون های لپتین و کوله سیستوکینین و کاهش معنی دار هورمون نوروپپتید Y و همچنین کاهش میانگین وزن بدن نسبت به گروه کنترل گردید (05/0 P)

    نتیجه گیری

    لیکوپن با افزایش سطح سرمی هورمون های کاهنده اشتها (لپتین و کوله سیستوکینین) و همچنین مهار هورمون ارکسیژنیک نوروپپتید Y وزن بدن را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: لیکوپن، لپتین، کوله سیستوکینین، نوروپپتیدY، وزن بدن، موش صحرایی
|
  • Mojtaba Ghaedi, Sadegh Saneia *, Reza Sahraei, Lohrasb Taheri, Niloofar Razmavar Pages 1-7
    Introduction
    One of the basic characteristics of a successful anesthesia is reversible loss of consciousness with immobility, lack of awareness, not responding to painful stimulation and not remembering surgical interventions. The present study was conducted with the aim of comparing ketamine and dexmedetomidine in maintaining hemodynamic stability in laparoscopic cerebrocystectomy surgery with general anesthesia
    Methods
    This study was a clinical trial. 90 patients aged 18 to 44 (in two groups of 30) were evaluated with ASA І, П during general anesthesia. Inclusion criteria included ASA class one or two and consent to participate in the study. Patients were randomly divided into three groups: 1) Control and 2) Intervention with Ketamine, Intervention and 3) Intervention with Dexmedetomidine. Patients' vital signs evaluated.
    Findings
    The findings of the research showed that between the three groups of ketamine, dexmedetomidine and control in the times before induction, after induction, 5 minutes after, 15 minutes after, 30 minutes after, 60 minutes after, in recovery and outside of recovery, in terms of There was a significant difference in mean systolic and diastolic blood pressure and mean arterial blood pressure (P<0.05), but there was no significant difference in heart rate between the three groups at these times (P<0.05). The average O2SAT in the ketamine group was lower than the dexmedetomidine and control groups (P<0.05).
    Conclusion
    Based on the results of the present study, the use of dexmedetomidine in laparoscopic cholecystectomy surgery compared to ketamine causes hemodynamic stability than ketamine.
    Keywords: Ketamine, Dexmedetomidine, Hemodynamics, General anesthesia
  • Roohalah Kazemipoor, Zohreh Karimiankakolaki * Pages 8-16

    Background and

    purpose

    organizational health and flexibility enable organizations to manage complex challenges in the organization such as the occurrence of crises such as Covid-19. The purpose of this research was to determine the relationship between organizational health and organizational flexibility with the mediating role of stress of contracting Covid-19 in medical personnel of Shohdai Anohmim Yasuj Hospital in 2022.

    Methodology

    In a cross-sectional descriptive study, 160 medical staff working in Shahada Anhomesh Yasouj Hospital were selected by simple random sampling. The treatment staff responded to the Organizational Health Scale (OHI) of Hoy and Fidman, the Organizational Flexibility Questionnaire of Mofabi et al., and the standard Covid-19 stress questionnaire. Data analysis was done using structural equation modeling and SPSS20 and SMART PLS software at a significance level of 0.05.

    Findings

    The results showed that the average age of the participants was 32.18±1.62, and 98 people (61.25 percent) were women and 62 people (38.75 percent) were men. The findings showed that organizational health has a positive and significant relationship with organizational flexibility and a negative and significant relationship with the stress of contracting Covid-19 (p<0.001). The stress of contracting Covid-19 has a negative and significant relationship with organizational flexibility (p<0.001). The stress of contracting covid-19 significantly plays a mediating role between the relationship between organizational health and organizational flexibility (p<0.001).

    Conclusion

    it seems that by controlling the stress of contracting Covid-19 Organizational health and organizational flexibility can be improved.

    Keywords: Organization, health, Flexibility, Stress, Covid19
  • Hossein Hosseini Naveh, Mojtaba Ansari Shahidi *, Amir Mohsen Rahnejat, Mohammadreza Yazdani Pages 17-26
    Introduction
    Covid-19 patients perceive a lot of stress and suffer from psychological symptoms including depression, stress and anxiety. Because these patients are required to comply with quarantine conditions, remote training can be used for these patients. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the effect of remote training of stress management in a cognitive-behavioral way on the psychological symptoms of covid-19 patients.
    Materials and Methods
    In this randomized clinical trial, the research population was all the patients with Covid-19 referred to the Dr.Garazi hospital in Isfahan city in the winter of 1400. 70 people were selected by available sampling method and divided into two intervention and control groups (35 people) by limited randomization method. For the intervention group, remote training program on stress management was implemented in five sessions of 60 minutes in two weeks. The control group did not receive training. Psychological symptoms were measured before and after the training sessions using the DASS-21 questionnaire. The data were analyzed with SPSS21 software and by performing chi-square tests, analysis of variance, independent and paired t-test, and analysis of covariance.
    Results
    Remote training of stress management in a cognitive-behavioral way had a significant effect on all dimensions of psychological symptoms of covid-19 patients and reduced them in the intervention group (p≤0.05).
    Conclusion
    Based on the results, this method of training can improve the psychological symptoms of covid-19 patients and it is recommended due to the convenience and possibility of use in the quarantine conditions of these patients.
    Keywords: Distance education, Psychological Distress, Cognitive Behavioral Therapy, psychological symptoms, COVID-19
  • Faranak Rooeintan, Somayeh Hesam *, Shaghayegh Vahdat, Iravan Masoudi Asl Pages 27-34
    Introduction
    Patient participation in treatment decisions has been associated with improved treatment results. By checking the level of knowledge of patients and informing patients about the risks and benefits of treatment methods, the level of participation of patients in treatment can be checked. This study was conducted with the aim of determining the participation rate in the treatment of breast cancer patients.
    Methodology
    The current cross-sectional study was conducted in descriptive and analytical form in 2019. The statistical population includes 15 doctors who worked in the field of breast diseases and 300 patients with breast cancer who visited clinics and doctor's offices in the cities of Shiraz, Kerman, Rasht and Tabriz, who were selected by cluster random sampling. In order to measure the level of participation, a researcher-made questionnaire was used after validity and reliability. The data were analyzed using SPSS 20 software with the help of descriptive statistics and chi-square inferential tests.
    Findings
    The findings of the research showed that patients' participation in treatment has a significant and direct relationship with age, education, duration of illness and income of patients (P value < 0.05). Based on the findings of this study, patient participation was reported in three areas (decision-making process (53%), doctor's practical behavior (67.6) and patient preferences (66.2)) and in general, the level of participation in the treatment of patients with Breast cancer was estimated at 52%.
    Conclusion
    Empowering patients by increasing awareness about diagnosis and treatment, as well as covering breast cancer as a special disease and receiving treatment allowances, can help increase patient participation.
    Keywords: patient participation, Breast cancer, decision making in treatment
  • Hamidreza Honarmandneya, Mohammad Rahmanian, Esmail Rayatdoost, Lili Mosalanejad *, Atefeh Karamzadeh Pages 35-46
    Introduction

    In recent decades, many high-level policy documents of the country have emphasized the need for mission-oriented focus and differentiation of scientific institutions to achieve scientific authority. The aim of this study was to quantify the scientific authority of the best evidence-based indicators and the desirable model in Jahrom University of Medical Sciences.

    Method

    In this research, which was conducted through expert decision-making and the hierarchical group decision-making model to design. initially, nominal groups from various departments provided their prominent indicators and reviewed their current status in terms of weaknesses, strengths, opportunities, and threats. In multiple expert panels with 5 specialized sessions, the current situation was analyzed by combining the 4 components of the strategic plan, the prominent indicators were quantified, and then the main priorities were explained in order of priority by weighting the indicators from the Group Analytic Hierarchical Process.

    Results

    The results of the hierarchical group decision-making model in determining the prominent indicators of the university showed that the fields of education, research, infrastructure/human resources, and medical services are identifiable. Each indicator has many sub indicators and model design as an authority in university.

    Conclusion

    Based on the research findings, universities can establish scientific authority, along with the available evidence, can provide a basis for the development of universities in line with the country's scientific development plan. It is crucial to clarify the identities of universities and develop suitable operational programs to facilitate the realization of these goals.

    Keywords: Capitalization, Medical education, excellence, Innovation
  • Masomeh Pourmokhtari, Ali Pourhashemi, Navid Kalani * Pages 47-56
    Introduction

    The most common method of choice for orthopedic lower extremity surgery is intrathecal anesthesia. Despite the benefits of using spinal anesthesia, this method has complications such as headache in the acute postoperative period.

    Methods

    This double-blind clinical trial was performed on 60 orthopedic surgery patients referred to Pimayeh Hospital in Jahrom. Patients accidentally throwing coins into two groups 1) Medin And 2) paramedins were divided. Vital signs were recorded before and after spinal anesthesia at 5, 15, 30, 45, 60, and 90 minutes during surgery and in recovery. PDPH was collected in patients after surgery for 7 days and once a day by an uninformed person in the form of a questionnaire.

    Results

    the incidence of PDPH was higher in the paramedin group than in the medin group. But the results of statistical analysis showed that there was no significant difference between the two groups in the incidence of PDPH at different times (p <0.05).

    Conclusion :

    Although different benefits have been mentioned for each of Madin and Paramedin methods, but in relation to the incidence of headache, in this study, no significant difference was reported between Madin and Paramedin groups. Therefore, with more studies and more studies related to patient satisfaction,

    Keywords: Orthopedics, spinal anesthesia, PDPH, Medin, Paramedin
  • Arman Hakemi, Puya Abazariyan, Seyed Reza Habibzadeh, Reza Akhavan, Majid Khadem Rezaiyan, Roohie Farzaneh Pages 57-64
    Purpose

    The purpose of this study is to compare the accuracy of the real-time ultrasound method in determining the correct location of intubation, compared to conventional methods, in the patients of the emergency department of Imam Rezai Hospital in Mashhad.

    Methods & Materials: 

    This is a descriptive-analytic prospective study to determine the diagnostic value of real-time ultrasound for the accuracy of intubation. The standard test to determine the correct intubation is lung auscultation findings, checking ventilator curves and, if observed, passing the tracheal tube through the vocal cords. Data analysis was done to calculate sensitivity, specificity, positive and negative news value. A positive test was considered as passing the endotracheal tube into the esophagus (wrong tube placement).

    Results

    By observing ventilator curves, confirmation of endotracheal intubation was confirmed in 26 cases. Observation of vocal cords was confirmed in 37 cases. Based on this, 26 patients had all three approval scales for endotracheal intubation. Ultrasound confirmed the correctness of intubation in 36 cases.

    Conclusion

    In short, tracheal ultrasound test has a higher specificity than sensitivity for detecting tracheal intubation errors, which means that it is more effective in correctly identifying patients whose intubation errors did not occur than those who did. It is more reliable. However, the high rate of intubation errors in our study affects these results.

    Keywords: Intra-endotracheal real-time, Ultrasound, Conventional methods, endotracheal tube
  • Maliha Hajiani, Shekoufeh Atashpour, Marzieh Rahimipour, Yaser Sarikhani, Jila Rahmanian, Shiva Saleh *, Hamidreza Dowlatkhah, Hossein Kargar Jahromi Pages 65-69
    Introduction

    Lycopene is a lipophilic carotenoid found in high quantities in tomatoes. The aim of this study was to investigate the effects of lycopene on serum concentrations of leptin, cholecystokinin, neuropeptide Y, and body weight changes in adult female rats.

    Methods

    In this experimental study, 32 adult female Wistar rats were divided into 4 groups of 8 including control, Sham, and two experimental groups receiving lycopene (at concentrations of 5 and 10 mg / kg). Lycopene was administered to the animals by gavage. Twenty-nine days after the start of the experiment and after weighing the animals, blood samples were taken from heart and serum concentrations of cholecystokinin, leptin, and neuropeptide Y were measured. Results were analyzed using ANOVA statistical test and Duncan's test at significance level of p≤0.05.

    Results

    Lycopene at concentration of 10 mg/kg significantly increased leptin and cholecystokinin while  significantly reduced neuropeptide Y, and decreased average body weight compared to the control group (P).

    Keywords: Lycopene, Leptin, cholecystokinin, Neuropeptide Y, Body weight, Rat